Dodaj do ulubionych

Wilanów na parterze

IP: *.subscribers.sferia.net 30.08.12, 16:35
Szukam mieszkania z dużym ogródkiem. Rozglądam się tez w Miasteczku Wialnów. Oglądałam kilka takich mieszkań w różnych inwestycjach. Jakich developerów unikać i jak sprawdzić takie mieszkanie na parterze?
Obserwuj wątek
    • notdev Re: Wilanów na parterze 30.08.12, 17:26
      Dlaczego akurat na parterze? Wytrzymałem na parterze niecały rok, a wynajmowałem naprawdę piękne, 80 metrowe mieszkanie. Zimno, grzyb na pół ściany, ciemno, wszyscy zaglądają w okna, hałas od bawiących się dzieci pod oknem etc.
      Na Wilanowie na pewno unikaj Robyga i Marvipolu. Poza tym Wilanów to teren zalewowy, jak coś się będzie działo, to popłyniesz na parterze.
      • Gość: Wilola Re: Wilanów na parterze IP: *.subscribers.sferia.net 30.08.12, 19:25
        Parter dlatego, że ma zazwyczaj ogródek. Na mieszkanie na ostatnim piętrze nas nie stać. Mamy dzieci psa, kota...
        • Gość: klient Co to znaczy na Wilanowie? Po jakiemu to? IP: *.com 13.01.13, 18:19
          nie mówi się "na Wilanowie" tylko "w Wilanowie" bo to od wsi Wilanów, którą podczepiono administracyjnie pod stolicę
          poradnia.pwn.pl/lista.php?id=12569
          Proszę sobie na przedmieściach Warszawy nie pochlebiać. "Na" to może być na Żoliborzu, Mokotowie, Saskiej Kępie czy Ochocie. I na marginesie - we Włochach, a nie we Włoszech czy - groza - na Włoszech.
          • pieniacz Re: Co to znaczy na Wilanowie? Po jakiemu to? 18.01.13, 15:12
            > Proszę sobie na przedmieściach Warszawy nie pochlebiać. "Na" to może być

no, i "w śródmieściu"
        • Gość: deweloper Re: Wilanów na parterze IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 18:23
          Mieszkania na ostatnim piętrze cechują się gorszym dogrzaniem mieszkań no i przede wszystkim smrodem - papierosów z niższych pięter czy nawiewem z kominów przy niekorzystnym wietrze. Nie tylko potrafi śmierdzieć, ale truć szkodliwymi substancjami. No chyba, że masz na myśli ostatnie piętro z wielkim ogrodem na dachu. Widziałem jednak plan budynku z koszmarem w stylu ogród na dachu, a obok półtorametrowej wysokości kominy. Nic tylko się okopcić, nawdychać bąków łazienkowych, czadu z kuchni z gazem i Bóg raczy wiedzieć jakich smrodów jeszcze.
      • Gość: ii Re: Wilanów na parterze IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 31.08.12, 12:15
        To:
        > wynajmowałem naprawdę piękne, 80 metrowe mieszkanie
        czy:
        > Zimno, grzyb na pół ściany, ciemno, wszyscy zaglądają w okna, hałas od bawiących się dzieci pod oknem etc.

Zdecyduj się! Jakie mieszkanie wynajmowałeś? Z tyloma wadami to na pewno nie było ono piękne. Ja znam ładne mieszkania na parterze i nie maja tych "zalet" jakie wymieniłeś, bo TO SĄ ŁADNE MIESZKANIA!
        • notdev Re: Wilanów na parterze 01.09.12, 00:40
          Wynajmowałem mieszkanie, które było piękne na pierwszy rzut oka - świetny rozkład, dobry projekt i wykończenie wnętrza etc. Gdyby nie deweloper partacz i parter, mieszkanie byłoby bardzo dobre do zamieszkania na dłużej.
          PS: nie krzycz frustracie :)
      • intransigent Re: Wilanów na parterze 04.09.12, 10:26
        > Na Wilanowie na pewno unikaj Robyga i Marvipolu. Poza tym Wilanów to teren zale
        > wowy, jak coś się będzie działo, to popłyniesz na parterze.

Zanim "coś się będzie działo w Wilanowie", to po drugiej stronie Wisły wszystko będzie pływało, bo tam wały niższe o metr czy półtora, a EC Siekierki jest ważniejsza od pól i łąk.
        No, ale na mapce napisane "teren zalewowy", a słowo pisane wyłącza widać myślenie.
        • notdev Re: Wilanów na parterze 04.09.12, 18:59
          Czyli wg Ciebie mapkę tworzył gimnazjalista na geografii? bi.gazeta.pl/im/9/7921/m7921599.jpg

To też wymysły? www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,podtopienia-w-wilanowie-krew-nas-zalewa,31212.html
          • intransigent Re: Wilanów na parterze 05.09.12, 09:13
            > Czyli wg Ciebie mapkę tworzył gimnazjalista na geografii? rel="nofollow">bi.gazeta.pl/im/9/7921/m7921599.jpg
            >

Zacytuj, w którym miejscu tak napisałem. Albo odszczekaj.

Ale być może nawet masz rację, w przypadku gazeta.pl wcale bym się nie zdziwił, gdyby autorem był jakiś gimnazjalista.

I mała podpowiedź - mapka pokazuje zasięg wody w przypadku przerwania wału. Czyli w przypadku na tyle hipotetycznym, że oprócz EC Siekierki na tym tak zwanym terenie zalewowym jest jeszcze jeden zakład wymagający specjalnej ochrony przeciwpowodziowej, czyli Oczyszczalnia Ścieków Południe.

> To też wymysły? rel="nofollow">www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,podtopienia-w-wilanowie-krew-nas-zalewa,31212.html

Co ma wspólnego z terenem zalewowym Wisły wezbranie Potoku Służewieckiego spowodowane ulewą?

Swoją drogą, na Zawadach mieszka sporo ludzi z TVN.
            • notdev Re: Wilanów na parterze 05.09.12, 09:27
              intransigent napisał:

> Ale być może nawet masz rację, w przypadku gazeta.pl wcale bym się nie zdziwił,
              > gdyby autorem był jakiś gimnazjalista.

Mapa pochodzi z Urzędu Miasta.

> I mała podpowiedź - mapka pokazuje zasięg wody w przypadku przerwania wału. Czy
              > li w przypadku na tyle hipotetycznym, że oprócz EC Siekierki na tym tak zwanym
              > terenie zalewowym jest jeszcze jeden zakład wymagający specjalnej ochrony przec
              > iwpowodziowej, czyli Oczyszczalnia Ścieków Południe.

Nie wiem co chcesz przekazać prócz tego, że nie tym terenie są dwa ważne dla miasta zakłady. Wał Zawadowski jest wg Ciebie wieczny i nic nie jest w stanie jego przerwać? Chętnie przeczytałbym coś konkretnego na ten temat, z czystej ciekawości.

> > To też wymysły? rel="nofollow">www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,pod
              > topienia-w-wilanowie-krew-nas-zalewa,31212.html
              >
              > Co ma wspólnego z terenem zalewowym Wisły wezbranie Potoku Służewieckiego spowo
              > dowane ulewą?

Jedno i drugie to woda, która jest szczególnie ciekawym zjawiskiem na parterze. Wiem to z własnych doświadczeń. Nigdy nie kupiłbym nic na Wilanowie, a szczególnie parteru.
              • intransigent Re: Wilanów na parterze 06.09.12, 13:04
                > Mapa pochodzi z Urzędu Miasta.

Szkoda, że u niektórych fakt pochodzenia mapki z Urzędu Miasta wyłącza umiejętność samodzielnego myślenia.

> Nie wiem co chcesz przekazać prócz tego, że nie tym terenie są dwa ważne dla mi
                > asta zakłady.

Nie lokalizuje się zakładów wymagających specjalnej ochrony przeciwpowodziowej na terenach zagrożonych powodzią bardziej niż czysto teoretycznie. Wystarczająco zrozumiale?

> Wał Zawadowski jest wg Ciebie wieczny i nic nie jest w stanie jeg
                > o przerwać?

Naprawdę tak napisałem?

> Chętnie przeczytałbym coś konkretnego na ten temat, z czystej cieka
                > wości.

Ależ proszę bardzo: informator.wilanow.pl/MAJ_small.pdf . Przetarg na przebudowę rozstrzygnięty w październiku 2011, prace w toku.

• Gość: wawak Re: Wilanów na parterze IP: *.xdsl.centertel.pl 14.01.13, 22:42
              "W" Zawadach nie "na Zawadach", "warsiawiaku".
              • intransigent Re: Wilanów na parterze 25.04.13, 15:18
                Tak samo jak w Siekierkach i w Mokotowie, ćwierćgłówku.
    • Gość: Kret Rozumiem, że liczysz na darmowy basen? IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.12, 20:01
      Wilanów w ogóle jest wątpliwy, to tereny zalewowe, a parter to już w ogóle dla desperatów, liczących chyba na darmowy basen w mieszkaniu jak przyjdzie powódź.
      Gratis w pakiecie grzybobranie na ścianach.
      • Gość: Gość Re: Rozumiem, że liczysz na darmowy basen? IP: *.play-internet.pl 31.08.12, 08:38
        Witam
        Wg. map teren tzw. "zalewowy" jest do ul. Powsińskiej. To jest pole do słownych potyczek - Czy został zalany w ostatniej powodzi?, kiedy został ostatnio zalany?, czy władze wojewódzkie pozwoliłyby na zalanie tak zamieszkałego terenu (przykład ratowania Płocka i Włocławka)?, kiedy będzie następna powódź? itp. Dyskusja na pewno byłaby długa i burzliwa, a biorąc pod uwagę charakter tego forum, byłaby przede wszystkim chamska, ale nie o tym ten temat (od razu mówię ze nie odpowiadam na tego typu zaczepki)
        Mieszkałem na starym Wilanowie (tzw. zatoka czerwonych świń) przez 28 lat. Przez ten czas nie było żadnego problemu typu powódź. Mieszkało się rewelacyjnie, ale trzeba było wyfrunąć z rodzinnego gniazda, ale jakby była kasa to bym na pewno tam kupił swoje cztery katy.
        Jednak co do tematu, który dotyczy tzw. Miasteczka Wilanów to osobiście trzymałbym się z daleka. Nie z powodu powodzi, ale wg ze znacznie gorszego.
        Chodzi o to że Wilanów jest pradoliną Wisły, czyli teren jest dość podmokły. Żeby coś tam postawić trzeba teren odpowiednio przygotować. Nie jestem specjalistą w dziedzinie budownictwa, ale na starym Wilanowie w latach 90 budowali bloczek i trwało to prawie 3 lata (albo i dłużej). Z tym blokiem nie ma żadnych problemów.
        W dzisiejszych czasach liczy się czas i to było główne kryterium przy budowie Miasteczka Wilanów. Grunt pod budowę nie został odpowiednio przygotowany i są tego konsekwencje.
        Chodzi o to że grzyb na ścianach albo już jest albo dopiero szykuje się do ataku. Grzyb- problemy ze zdrowiem i całą nieruchomością. Moja Matka tam pracuje i jak opowiada mi co się dzieje to włosy na głowie się jeżą. Szkoda bo to miejsce mogłoby być naprawdę fajne.
        Co do parteru to jest to indywidualna decyzja i na pewno masz ją przemyślana. Najważniejsze żeby się dobrze czuć i nie ważne co mówią inni. To jest twój zakup.
        Jednak wracając do MW to ja szczerze odradzam. Poszukaj czegoś w innej lokalizacji żeby później się nie martwić o o stan techniczny nieruchomości.
        Pozdrawiam
        • intransigent Re: Rozumiem, że liczysz na darmowy basen? 04.09.12, 10:31
          Oczywiście, tu nawet nie chodzi o ratowanie zamieszkałego terenu. Wał Zawadowski chroni również EC Siekierki.
          Woda to w Miasteczku wybija w garażach. Wystarczy znaleźć forum wilanowskie i poczytać o problemach z wodami gruntowymi po ulewach w lipcu 2011. I zastanowić się, dlaczego bloki na położonym ciut wyżej osiedlu z lat 80. przy Arbuzowej mają tylko po 3 piętra i dość wysokie partery.
          • Gość: zenek Re: Rozumiem, że liczysz na darmowy basen? IP: *.subscribers.sferia.net 06.09.12, 22:25
            wole nowe bloki za 5,5 \m niż wielka płyta obok za 7 tys /m....pozdrawienia dla lemingów:-)
            • intransigent Re: Rozumiem, że liczysz na darmowy basen? 07.09.12, 10:42
              Nie wiem, co by Robyg zrobił bez takich klientów...
              • Gość: zenek Re: Rozumiem, że liczysz na darmowy basen? IP: *.subscribers.sferia.net 07.09.12, 19:57
                nie wiem co by zrobili sprzedajacy mieszkania w plycie , gdyby nie tacy jak ty...a na marginesie od robyga nie kupie
                • intransigent Re: Rozumiem, że liczysz na darmowy basen? 10.09.12, 13:21
                  Racja, zapomniałem że w Nowodworach to buduje JW Destruction. W każdym razie powodzenia!
      • ola Re: Rozumiem, że liczysz na darmowy basen? 16.01.13, 09:51
        nie zalewowy, ale podmokły.
        Jest mokro, ale nie chodzi o to, że Wisła się wedrze na podwórko, tylko w razie powodzi podejdą wody gruntowe.
        Jeszcze kilka lat temu, zanim deweloperzy nie rzucili się na te działki, pół roku w roku stała tam woda.
        Dlatego ja bym nie tylko parteru, ale nawet wyższych pięter w Wilanowie nie brała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka