Dodaj do ulubionych

Deweloper nad przepaścią

03.09.12, 22:50
mkaczmarczyk.blox.pl/2012/09/Gant-deweloper-nad-przepascia.html
Warto przejrzeć w całości raport audytora... Szczególnie te wnioski, które odnoszą się do rynku jako całości...

S.
Obserwuj wątek
    • yeelonek Re: Deweloper nad przepaścią 03.09.12, 22:55
      "Audytor nie jest też przekonany, czy ziszczą się przyszłe szacunki zarządu spółki dotyczące sprzedaży mieszkań. „Biorąc pod uwagę niestabilność rynku nieruchomości, brak porównywalnych transakcji oraz początkowe zaawansowanie procesu sprzedaży, nie można wykluczyć, że przyszłe ceny sprzedaży mieszkań oraz okres realizacji sprzedaży mogą się różnić od tych przyjętych przez rzeczoznawcę do wyceny ich wartości godziwej na potrzeby ujęcia w sprawozdaniu finansowym.”

Gdyby liczby z raportu i uwagi audytora znane były przed ostatnią emisją obligacji można przypuszczać, że spółce nie udałoby się ich sprzedać aż za 22 miliony złotych.

Problemy dewelopera brutalnie widać na giełdzie. Kurs akcji Ganta spadł dzisiaj ponad 7 procent i jest na poziomie z listopada 2005 roku. Za akcję płacimy teraz około 4,60 zł, podczas gdy jeszcze w maju 2010 roku było to ponad 25 złotych a w maju 2007 ponad 110 zł."

czyli niedługo wysyp lokali na rynku,
      po przystępnych cenach of course :)
      • yeelonek 2012.08.30 Zbycie akcji przez Prezesa Zarządu. 03.09.12, 23:16
        500 tys.
        • Gość: kkk Re: 2012.08.30 Zbycie akcji przez Prezesa Zarzą IP: *.free.aero2.net.pl 04.09.12, 00:53
          Ale jeszcze zdazyli zaladowac w dupala kilku misiow ktorzy kupili obligacje tego prawie bankruta.
          Teraz trzeba czekac na roczne sprawozdania,bedzie wiecej takich kwiatkow z kazdym polroczem.
          • Gość: Pan Tygrys Re: 2012.08.30 Zbycie akcji przez Prezesa Zarzą IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.12, 01:39
            Czyli ze co, nie bedzie roslo 1% tygodniowo??? :P
    • njusacz Panowie dziękuję 04.09.12, 13:48
      Zebrałem w nocy informacje od Was i postawiłem taki wpis: njusacz.blogspot.com/2012/09/zysk-oparty-na-faktach.html

Co według Was poprawić, jeszcze dodać?
    • Gość: Balon Re: Deweloper nad przepaścią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.12, 14:19
      Nie ma się z czego cieszyć, chłopaki.
    • bartdab Re: Deweloper nad przepaścią 04.09.12, 14:42
      fajnie jakby koles zrobil analize kursu AGORY albo TVN-u. Te firmy rozumiem rowniez stoja nad przepascia ?
      • sammler Re: Deweloper nad przepaścią 04.09.12, 15:47
        bartdab napisał:

> fajnie jakby koles zrobil analize kursu AGORY albo TVN-u. Te firmy rozumiem row
        > niez stoja nad przepascia ?

Analiza techniczna została wspomniana w zaledwie kilku zdaniach i odnosi się również do reszty sektora. W pozostałym zakresie opinia tego pana oparta jest na raporcie półrocznym Ganta, który nieprzypadkowo (jak sądzę) został opublikowany dopiero po zakończeniu (nieudanej) emisji obligacji. Już raport za I kw. wyglądał podejrzanie (wynik napompowany przez kilkanaście mln z aktualizacji wyceny (w dobie spadających cen nieruchomości ich zapasy nagle przybrały na wartości?) oraz z przychodów ze sprzedaży w kwocie 200 mln przy przychodach za porównywalny okres r.ub. w wysokości 20 mln).

S.
      • Gość: . Re: Deweloper nad przepaścią IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.12, 16:06
        Zdecydowanie problemy przed nimi.
        W przypadku Agory zapaść tradycyjnej, drukowanej prasy, problemy z Heliosem, to naprawdę są poważne wyzwania.

TVN jest na maxa zadłużony, telewizja ulega fragmentacji (reklamodawcy odchodzą od kanałów ogólnych do coraz liczniejszych tematycznych), a przy spowolnieniu w gospodarce które już nie jest prognozą a namacalnym faktem w pierwszej kolejności tnie się wydatki reklamowe.

Spadki cen akcji tych spółek wcale nie są przypadkowe.
        Podobnie zresztą deweloperów.
        • Gość: kkk Re: Deweloper nad przepaścią IP: *.free.aero2.net.pl 04.09.12, 16:20
          kogo obchodzi Agora i TVN?
          • Gość: kkk Re: Deweloper nad przepaścią IP: *.free.aero2.net.pl 05.09.12, 18:23
            to nam sie mister wielgo zmartwil ze jakis nedzny developerek moze odwalic kite

mieszkaniowy.blox.pl/2012/09/Deweloper-nad-przepascia-Media-pomoga-mu-zrobic.html
            • sammler Re: Deweloper nad przepaścią 05.09.12, 20:55
              Też się uśmiałem, że Wielgo nagle stał się specjalistą od audytu (te jego śmieszne tabelki)...

A w praktyce po prostu dostał pewnie "depeszę" z odpowiednią wkładką od Ganta (jak na redaktora depeszowego przystało) i nie miał wyjścia... Musiał się po raz kolejny zbłaźnić... Ale jemu już to chyba nie robi różnicy...

S.
    • Gość: Adam Re: Deweloper nad przepaścią IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.12, 19:09
      Śmiesznie napisane, Gant jako symbol sektora budowlanego. Nie dziwne, że pada. W prawdziwej gospodarce najgorsi padają a Gant jest jednym z najgorszych i najtandetniejszych dewelperów co myśli, że jest bogiem a klienci są do cyckania. I dobrze, takie firmy powinny padać!
    • Gość: AW Re: Deweloper nad przepaścią IP: *.31.20.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.10.12, 15:15
      Jestem właścicielem nieruchomości przy ul. Kwiatów Polskich 22 w Warszawie. Kupiłam od Państwa Bąk budynek, który nie został zbudowany zgodnie z projektem oraz posiada liczne błędy budowlane. W związku z tym po wykonanej przez rzeczoznawcę ekspertyzie przekazałam sprawę do Sądu. Wartość doprowadzenia budynku do stanu określonego w akcie notarialnym to ponad 170 000 zł. Moim celem nie jest jak to określa Pan Jacek zemsta i wyłudzenie pieniędzy. Zapłaciłam, więc wymagam tego co mi się należy, nic więcej. Uważam również za stosowne poinformowanie przyszłych nabywców o moich problemach związanych z przedmiotowym budynkiem, aby w odpowiedni sposób zabezpieczyli się zanim podpiszą umowę kupna nieruchomości. Deweloper oczywiście chce się wybielić. Osoby zainteresowane poznaniem faktycznego stanu budynku zapraszam na wizytę. Informuję również, iż z mojego powództwa Agencja Max-All wyrokiem Sądu pierwszej instancji została ukarana dotkliwą karą pieniężną za niedotrzymanie terminów zawartych w umowie kupna-sprzedaży przedmiotowego domu. Zaskarżenie tej decyzji przez Pozwanego w Sądzie Apelacyjnym prawdopodobnie nie zmieni pierwszego wyroku, który jest potwierdzeniem nierzetelności Agencji Max-All. W kwestii sprawy sądowej o niewykonanie budynku zgodnie z zatwierdzonym projektem budowlanym i wynikającej z tego mojej straty na kwotę ponad 170 000zł będę informowała Państwa na bieżąco. Pozdrawiam serdecznie, AW.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka