Dodaj do ulubionych

stopy stopy cztery stopy...

08.05.13, 18:09
wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,13870874,Stopy_procentowe_o_kolejna_cwiartke_w_dol.html#BoxBizTxt
...kto dogoni psa, kto dogoni psa...

bu :)
Obserwuj wątek
    • Gość: tytus Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.german-proxy.de 09.05.13, 09:19
      www.forum-kredytowe.pl/f134/stopy-procentowe-w-dol-raty-kredytu-w-gore-69056.html
      Hue hue hue. Kolejny minus RNS. Poczekajmy jeszcze do 2016 gdy się pierwszym nabitym w RNS zaczną kończyć dopłaty.

www.licytacje.komornik.pl
      • mufffa Re: Stopy w dół, raty w górę :) 09.05.13, 10:56
        nie szkodzi kolego tyfus.
        grunt ze kredycik tanieje DZIŚ, a jak wygląda perspektywiczne myślenie przeciętnego jelenia wiemy choćby z tego forum
        • Gość: asdf Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.13, 11:12
          Jelen moze i chcialby poleciec po kredyt ale bank mowi sprawdzam i odprawia z kwitkiem :) Mniejsze stopy to mniejszy zarobek banku (zwiekszanie marzy) i wieksze szacowanie ryzyka. Niestety mufffa 2014 obowiazkowy wklad wlasny 10% dla dobrego jelenia okolo 2 lata odkladania no chyba ze kwadraty potanieja to troche mniej :D

Stopy w dol a oplaty w gore ;)
          • sammler Re: Stopy w dół, raty w górę :) 09.05.13, 12:49
            Gość portalu: asdf napisał(a):

> Jelen moze i chcialby poleciec po kredyt ale bank mowi sprawdzam i odprawia z k
            > witkiem :)

O to, to :) Pisałem, że tak będzie...

A tu dowód: wyborcza.biz/biznes/1,100896,13877234,Zyski_posrednika_finansowego_Open_Finance_spadly_o.html

I cytacik:

Związek Firm Doradztwa Finansowego (ZFDF), w którym zrzeszone są wszystkie duże sieci doradców, podał, że w czwartym kwartale 2012 r. wartość kredytów hipotecznych uzyskanych z pomocą pośredników finansowych wyniosła 2,87 mld zł. To ogromny spadek - w ostatnim kwartale 2011 r. doradcy uczestniczyli w udzielaniu kredytów za prawie 4 mld zł.

Spadek sprzedaży kredytów hipotecznych o ponad 28% (i to mimo wygasania w IV kw. 2012 RnS, która pewnie nagoniła jeszcze trochę dobrowolnych niewolników).

S.
        • Gość: io Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.13, 16:30
          stopy ida w dol a marze w gore. Po raz kolejny w tym roku. I co ci z tego, ze przez jakis czas mozesz miec nizszy WIBOR jak przez CALY okres kredytowania np 10, 15, czy 25 lat bedziesz mial wysoka marze
          • mufffa Re: Stopy w dół, raty w górę :) 09.05.13, 19:01
            z kolegą dyletantem mufffa nie będzie dziś dyskutował hue hue :)))
            za to chętnie podyskutuje o pewnym zabawnym fakcie obserwowanym na tym forum:

jeśli pojawia się czynnik pro-spadkowy , to jeden po drugim trzepie kapucyna nad taką informacją, aż iskrzy! :)
            jeśli pojawia się czynnik pro-wzrostowy, to negacja, umniejszanie, złość na informatora a często zwymyślanie od takich i owakich...

otóż brakuje wam dystansu do tej dyskusji gołe dupki, że o obiektywizmie nie wspomnę
            a pewnie niewiele wie, że jestem jedynym na tym forum, który stał po obu stronach barykady i który kalkuluje na podstawie faktów, a nie życzeń, albo w najlepszym przypadku faktów i życzeń jednocześnie

znieważali mnie za to zarówno gołodupcy jak i jelenie :)

buziaczki :)
            • Gość: śmieci w rowie Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.internetia.net.pl 09.05.13, 19:25
              Nasz kochany animatorze :) (troll jakoś źle się kojarzy, a sam się dałem Ci parę razy strolować, więc chciałbym podkreślić szacunek).

Mam do Ciebie pytanko, bo jako że potrafisz zacząć prawdziwą zadymę - musisz dobrze znać naturę lokalnych forumowiczów. Mianowicie - jak oceniasz zmiany w tym co się dzieje na forum? Chodzi mi dokładnie - czy nie uważasz że jelonków jest jakby mniej ostatnio? Naganiacze też coś jakościowo przynajmniej odpuszczają, jakby coraz więksi kretyni parali się tym fachem.

Generalnie - uważam że widzimy na tym lokalnym grajdole zmianę typowego klepacza - dalej trafiają się jelenie, ale jest ich mało, za to więcej "magd" które kupiły mieszkanka i wzięły kredyt w getinie i "robertów" którzy właśnie zastanawiają się nad konkretną inwestycję i pytają czy innym też same plusy dodatnie nie przysłoniły plusów ujemnych.

Odnośnie tematu - Państwo robi wszystko żeby rozpędzić drukowanie kasy kredytami. W końcu im się to uda, bo zawsze się udawało, pytanie tylko jak bardzo wpłynie to na ceny. Trend w makroskali jest łatwy do przewidzenia i wynika z analizy fundamentów, ale wadą makro skali jest to że przy pewnym oddaleniu można zobaczyć całe życie...
              • Gość: leny Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.13, 08:20
                "Trend w makroskali jest łatwy do przewidzenia i wynika z analizy fundamentów"

Jaki będzie ten trend skoro tak łatwo to przewidzieć?
                Czy analiza fundamentów zawiera także spekulantów oraz golasów przekonanych o tym-"taniej już było a niskie stopki spowodują powolny ruch w górę...
                Dla 30 letniego kredytu na 300 tysięcy złotych przy marży 1,5% miniratka to jedynie 1520zł wielu oj wielu łyknie taką promocję...
                • Gość: hulahop! Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: 194.251.119.* 10.05.13, 09:06
                  W makroskali takie spekulacje objawiają się w postaci wahań. Szpilki są niewelowane. Kluczowe jest ile mieszkań będzie potrzebnych (kupią więcej teraz, kupią mniej potem) i ile ich zostanie wybudowanych / wyburzonych (bilans). Do tego fazy rozwoju aglomeracji (suburbanizacja obecnie, deurbanizacja potem).

Obecnie ludzi mamy coraz mniej, buduje się ciągle mnustwo i do tego miasta się mocno rozlewają (obrzeża miasta, migracja do miast satelitarnych). Ziemia pod budowę tanieje, co doprowadzi do tego że nowe mieszkania będą mogły być tańsze przy zachowaniu tej samej marży.

Tylko jak to zwykle bywa - łatwo przewidzieć śnieg w zimie i upały w lecie, ale czy na przyszły weekend w południe będzie lało to raczej zgadywanki :)
                  • Gość: hulahop! Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: 194.251.119.* 10.05.13, 09:07
                    *mnóstwo
                • sammler Re: Stopy w dół, raty w górę :) 10.05.13, 15:31
                  Gość portalu: leny napisał(a):

> Dla 30 letniego kredytu na 300 tysięcy złotych przy marży 1,5% miniratka to jed
                  > ynie 1520zł wielu oj wielu łyknie taką promocję...

Żaden bank nie da ci dziś kredytu z taką marżą. Promocje zaczynają się od 1,8-2 pkt., ale taka marża będzie jak zwykle dostępna dla wybranych. Realnie powinieneś zakładać ok. 2,5. To raz. Dwa, bank powinien (rekomendacja KNF) liczyć zdolność prze założeniu min. 20% wzrostu stóp. Dziś, gdy stopy są niskie, moim zdaniem powinien zakładać (we własnym interesie) 50% ich wzrost, bo w ciągu najdalej 2 lat do tego dojdzie... A to już oznacza liczenie zdolności dla oprocentowania (z marżą) min. 6,1%, co w twoim przykładzie daje ratkę od 1820 zł miesięcznie wzwyż... A od nowego roku kredytu bez wkładu nie dostaniesz...

No właśnie: promocja ma to do siebie, że szybko się kończy... Promocja brana przy niskich stopach ALE wysokiej marży będzie bolała podwójnie... A niech jeszcze wyjdą jakieś brudy w strefie euro i znów WIBOR nie będzie miał żadnego związku z oficjalnymi stopami NBP...

S.
                  • Gość: Mik Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.13, 18:57
                    Tydzień temu wziąłem kredyt z marżą 1.2% (ze zobowiązaniem do płatnego rachunku i składek na fundusz inwestycyjny 150 zł miesięcznie). Znajomy dwa tygodnie temu w innym banku marża 1,2%. Do "wybranych" się raczej nie zaliczam, znajomy chyba podobnie. Także bzdety piszesz z tymi aktualnymi marżami.

A jeżeli chodzi o "brudy w strefie Euro" to jakoś te dotychczasowe nie zaszkodziły Liborowi w EUR, aktualnie w okolicach zera. Ja bym chyba poprosil więcej takich brudów. Może wtedy nasza dzielna RPP puknie się w czoło i obniży stopy do takich jakie aktualnie są w strefie Euro, ale też np, w Czechach i w reszcie zaawansowanych gospodarczo krajów. Czyli - jakby ktoś nie wiedział - też w okolice zera.
                    • sammler Re: Stopy w dół, raty w górę :) 10.05.13, 19:41
                      Gość portalu: Mik napisał(a):

> Tydzień temu wziąłem kredyt z marżą 1.2% (ze zobowiązaniem do płatnego rachunku
                      > i składek na fundusz inwestycyjny 150 zł miesięcznie). Znajomy dwa tygodnie te
                      > mu w innym banku marża 1,2%. Do "wybranych" się raczej nie zaliczam, znajomy ch
                      > yba podobnie. Także bzdety piszesz z tymi aktualnymi marżami.

Kiedy wkładałeś wniosek? Dzień przed otrzymaniem kredytu? Chyba nie... Ja, lemingu, piszę o OBECNYCH warunkach, nie o tych, które były parę tygodni temu, gdy stopy były o 1 pkt wyższe... Każda obniżka stóp jest obecnie konsumowana przez banki w postaci wzrostu marży... Jak składałeś wniosek przy stopach o punkt wyższych, to i oferowana marża była o średnio 0,5-1 punkt niższa...

I niech zgadnę, bank to Getin? I oczywiście - jak rasowy leming - nie policzyłeś, że to 150 zł to właśnie ów brakujący punkt proc. marży? Myślisz, że tę kasę kiedykolwiek odzyskasz? Pewnie nie doczytałeś, że to "produkt inwestycyjny bez gwarancji zysku"?

> A jeżeli chodzi o "brudy w strefie Euro" to jakoś te dotychczasowe nie zaszkodz
                      > iły Liborowi w EUR, aktualnie w okolicach zera.

Boże, co za debile się tu udzielają... Strefa euro w kryzysie i twoim zdaniem należałoby oczekiwać podnoszenia stóp? Ja, lemingu do kwadratu, pisałem o WIBOR-ze, który w czasie ostatniego kryzysu poszybował w górę mimo braku ruchu ze strony RPP...

S.
                      • Gość: jack Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.05.13, 20:51
                        sapler jak zwykle bredzi. Obnizki stóp trwają nie od kilku tygodni tylko kilku miesięcy a nie uwzględiając środowej obniżki stóp poprzednia była 8-9 tygodni temu, bo np. w kwietniu RPP stóp nie ruszyła.
                        Co do marż. Jakby ktoś skłądał wniosek w mijającym tygodniu mógłby liczyć na marże ok 1,1% i to wcale nie w Getinie tylko w Credit Agricole lub Deutsche banku, choć pewnie w innych bankach, z Getinem włacznie, jest podobnie i dotyczy to typowego klienta z ulicy, który niczym nie zasłużył się specjalnie dla banku.

Kolejny raz widać jak sampler mija się z prawdą.
                        • Gość: io Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.dynamic.lte.plus.pl 11.05.13, 08:50
                          sorry ale jak ktos bredzi to wlasnie Ty. Marza w DB 1,1 to byla do wnioskow skladanych jesienia. 1,15 do wnioskow skladanych w grudniu, po czym w lutym znow podnieniono marze i teraz DB szykuje trzecia podwyzke. Tu zaznacze, ze marza 1,15 to przy produktach dodatkowych. Tak samo w Credit Agricole- zapomniales dodac, ze musisz wykupic ubezpieczenie, ktorego koszt niweluje korzysci niskiej marzy
                      • Gość: Mik Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.05.13, 08:46
                        Proszę, proszę. "Lemingu!" "Debilu!" :))) I po co te emocje? Bo ci wytknąłem że napisałeś bzdurę? Zdarza się każdemu, nie ma się tak emocjonować :)

Udajesz dobrze poinformowanego, a nie masz pojęcia jak wygląda rzeczywistość. Tak to jest jak się bardzo chce w coś wierzyć i żyje swoimi emocjami i marzeniami. Wystarczy 30 sekund, dowolna porównywarka kredytowa w internecie i można to bez problemu zweryfikować, no ale lepiej się łudzić :) Nie chce mi się tu nawet rozpisywać, kolega jack już zresztą napisał.

Z bankiem nie zgadłeś. Te 150 zł to raczej Ty szybciej napisałeś niż policzyłeś, bo to oczywiście znacznie więcej niż 0,1% marży. Tyle że jest pewna subtelna różnica między wpłatą do funduszu inwestycyjnego, a zapłatą marży dla banku, na pewno domyślasz się jaka :) Z rekompensowaniem spadku Wiboru przez banki podnoszeniem marży to też bzdura, bo banki przy kredytach nie zarabiają na Wiborze i nie ma to raczej większego związku.

Jedyna ciekawa rzecz jaką napisałeś, to ta o ewentualnym "szybowaniu" Wiboru. W 2009, w okresie największej paniki pośród banksterów, która prędko raczej się nie powtórzy, wzrósł on zdaje się na kilka miesięcy o całe 2%, a potem szybko wrócił poniżej poprzednich poziomów. No strasznie "poszybował" :)

Oczywiście jak będzie w przyszłości tego nikt nie wie, ale aktualnie jest raczej problem z deflacją niż z inflacją. Stopy w zawansowanym świecie są od dawna bliskie zera, trwają różne pomysły na zwiększanie podaży pieniądza, a ta inflacja jakoś uparcie nie chce się pojawić. Oczywiście dla jednej ze szkół ekonomicznych (Bernanke czy Krugman) to nie była niespodzianka, no ale żeby wiedzieć co i dlaczego to trzeba najpierw trochę poczytać, a nie tylko pisać bzdety, mając nadzieję że to wpłynie na rzeczywistość.

Żeby była jasność - ja też uważam że mieszkania są w Polsce wciąż jeszcze trochę za drogie i możliwe że jeszcze lekko spadną, albo co bardziej prawdopodobne będzie dłuuuga stagnacja cen nominalnych. Nawet płacąc niecałe 5 tys. za m2 (na peryferiach ale z przyzwoitem dojazdem do centrum i innych zagłębi biurowych, duże mieszkanie, odliczając 30 tys. jako wartość garażu i komórki wychodzi nawet 4,5 tys. za metr) jeszcze być może odrobinę przepłacam, choć jeżeli to raczej już niewiele. Ale już w 2007, kiedy słusznie postanowiłem czekać, powiedziałem sobie że pewnie 2013 będzie dobrym momentem na kupno, i teraz tę prognozę zrealizowałem :)

• Gość: ryjek podaj LTV dla tego kredytu i jego wielkość IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.13, 21:10
                      podaj LTV dla tego kredytu i jego wielkość
                      Takie cuda są możliwe przy LTV <50%. Ile ma taki wkład?
                      • Gość: jack Prosze bardzo IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.05.13, 21:21
                        Wkład minimalny jak tylko oba banki akceptują
                        W CA kredyt na 90% wartość bo na 100% nie dają
                        W DB na 100% wartości
                        W obu przypadkach wartość kredytu ok 350 tys zł
                        • Gość: asdf Re: Prosze bardzo IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.13, 23:19
                          dopisz RRSO oraz cross-sell, bohaterze (platne konto, ubezpieczenia np: na zycie, z praktycznie zerowym zabezpieczeniem, karta kredytowa (minimalna ilość transakcji lub oplata roczna), plan oszczedniosciowy, plan inwestycyjny, przelew wynagrodzenia) no inne kosztowne niepospodzianki jak np karencja i zapisy typu nie spelniasz warunkow promocji to marza w gore o x %.
                          • Gość: jack Re: Prosze bardzo IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.05.13, 23:34
                            Tia...
                            Idź do banku, któregokolwiek, bo takie oferty są w wiekszości banków i sprawdź.
                            • Gość: asdf Re: Prosze bardzo IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.13, 09:55
                              ja prosze abys swoja oferte przedstawil z kazdej strony a nie tylko pochwalil sie marza. Nie wierze ze poszedles do banku z 10% wkladem wlasnym i wyszedles _tylko_ z kredytem z marza ktora napisales.
                        • stoje_i_patrze bzdury 11.05.13, 21:18
                          Co za bzdury. Znam ofertę kredytów od ponad roku i wiem jaka jest teraz.

W DB przykładowo masz trzy warianty - z prowizją (wtedy marża niższa w stylu 1.35), bez prowizji (wtedy marża 1.55%)

Dodatkowo masz :
                          "Dodatkowo wymóg skorzystania z :
                          a) konta dbLife z utrzymaniem stałych wpływów z tytułu wynagrodzenia min 3 000zł ,koszt prowadzenia rachunku 12 zł m-nie
                          b) karty kredytowej – karta wydana bezpłatnie na pierwszy rok pod warunkiem wykonania przynajmniej jednej transakcji w 1 m-cu po jej otrzymaniu na dowolną kwotę,
                          c) Przystąpienie do programu DB Inwestuj w Przyszłość ( Generali): wysokość miesięcznej składki regularnej 150 zł. Składka za 1 rok jest pobierana z góry i wynosi 1 800 zł. Możliwość wstrzymania opłaty składki po 5 latach, wycofania się o 10 latach"

Spadaj bajkowiczu.
                          • stoje_i_patrze errata 11.05.13, 21:19
                            to było dla średnich LTV w stylu 50%. Nie wiem jak skacze przy ltv 90-100%. Pewnie zdecydowanie niżej.
                    • Gość: heniek_z_mielca Re: Stopy w dół, raty w górę :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.05.13, 23:50
                      > Tydzień temu wziąłem kredyt z marżą 1.2% (ze zobowiązaniem do płatnego rachunku
                      > i składek na fundusz inwestycyjny 150 zł miesięcznie).

no to wtopiles sie calkiem niezle
    • mufffa stopy stopy cztery stopy... 05.06.13, 15:55
      Od jutra podstawowa stopa będzie wynosić 2,75 proc.
      Coraz wyraźniejsze wzrosty spadków...!
      A teraz czekam na niesłychane kontr-teorie zemlera ;-)
      • Gość: asdf Re: stopy stopy cztery stopy... IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 20:40
        mufffa, a zauwazyles kiedys, ze swieczka tuz przed zgasnieciem swieci sie jasniejszym plomieniem ?
        • mufffa nadwyraz trafna analogia! 05.06.13, 22:43
          takiej analizy nie powstydziłby się sam Zemler!
          proponuję jeszcze wykazać wzajemne konotacje z fusami herbacianymi i populacją rybików w stołecznych szaletach

najważniejsze, że kierunek prognozowania był właściwy!
          • Gość: oleg Re: nadwyraz trafna analogia! IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.06.13, 19:27
            siema somsiad!
            kazdy kij ma dwa konce...

idziemy na 3.6 na rynku... w banku ratka po 3.8....

stooq.com/q/?s=chfpln&c=5m&t=l&a=ln&b=0
      • heheheheh Re: stopy stopy cztery stopy... 05.06.13, 23:20
        Kontrteoria jest prosta....rynek po cięciu zareagował wyprzedażą na instrumentach stopy procentowej....w cenach było dużo więcej.....Przy spadku stóp za miesiąc i zakończeniu cyklu wibor nie ma już wiele miejsca w dół...max 10 bps
      • Gość: tytus Re: stopy stopy cztery stopy... IP: *.german-proxy.de 07.06.13, 09:57
        Za to udział złych kredytów mieszkaniowych w portfelach banków cały czas się zwiększa... Paradoks?

Co to będzie jak nabitym w RNS się dopłaty skończą...
        • Gość: oleg Re: stopy stopy cztery stopy... IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.06.13, 20:45
          Lepiej sie zajac frankowcami.. nie wyglada to dobrze... NBP sie poddal dzisiaj?
    • Gość: zielony Re: stopy stopy cztery stopy... IP: *.ip.netia.com.pl 21.06.13, 09:25
      zielony jestem więc proszę o radę
      biorę kredyt hipot. wibor 3m - 2,75% + marża 1,45% (tylko z ROR )
      - razem 4,14%
      czy opłaca mi się wybrać opcję oprocentowanie stałe???
      czy to oznacza, że przez cały okres spłaty miałbym wtedy te 4,14% bez względu na ruchy na Wiborze????

jak myślicie RPP będzie jeszcze obniżać stopy?
      • Gość: Gość Re: stopy stopy cztery stopy... IP: 78.133.196.* 21.06.13, 09:52
        O oprocentowaniu stałym musisz dokładnie doczytać w swojej umowie kredytowej, ale z tego co orientowałem się przy braniu własnego kredytu jakiś czas temu opcja stałego oprocentowania była oferowana tylko na pewien okres, 3 czy 5 lat bodajże. Potem powrót do WIBORU.

Czy RPP będzie dalej obniżać stopy to nikt nie wie, włącznie pewnie z nią samą. Na pewno powinna, bo inflacja poniżej celu. Ale nasi dzielnie ekonomiści z RPP są, jak wciąż jeszcze cały nasz kraj zresztą, troszeczkę zacofani intelektualnie w stosunku do światowych liderów. Jeszcze chyba nie dotarło do nich, że stopy procentowe nawet w okolicach zera niekoniecznie muszą być inflacyjne i połowie rozwiniętego świata nie szkodzą, a wręcz pomagają. Także trudno zgadnąć co będą robić.
    • mufffa Re: stopy stopy cztery stopy... 03.07.13, 14:44
      spadki przyśpieszają w najlepsze :))
      mamy 2,5 , parafrazując redaktora - gdzie jest dno???

:)

wyborcza.biz/Waluty/1,111132,14213631,Stopy_procentowe_znowu_w_dol__To_juz_ostatni_raz_.html#BoxSlotII3img
      • Gość: asdf Re: stopy stopy cztery stopy... IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 20:56

[url=http://banki.wp.pl/kat,57076,title,Czy-kredyty-w-bankach-wymykaja-sie-spod-kontroli,wid,15781770,wiadomosc.html?ticaid=110ebc]"Jak pokazuje raport KNF, banki muszą obecnie uważnie monitorować jakość już udzielonych kredytów i w warunkach znikomego wzrostu gospodarczego nie mogą sobie pozwolić na ryzyko zwiększania akcji kredytowej w reakcji na obniżanie stóp procentowych przez RPP"[/url]

Pozdrawiam ;)
      • mufffa o proszę 18.07.13, 07:35
        już widać efekt obniżek stopek:

"Po miesiącach stagnacji rośnie sprzedaż kredytów hipotecznych i gotówkowych. W pierwszym przypadku to może być już trwały trend, w drugim: jednorazowy wyskok – informuje "Puls Biznesu"."

a ptaszki ćwierkają, że prawdopodobnie w tym roku jeszcze raz obetną stopki..

wygląda, że wczesny sygnał "Watch and buy!" jaki mufffa dał inwestorom dokładnie rok temu niebawem zmieni na "Buy now!"

Furia zawodowych czekaczy z otwocka gwarantowana! :)))

biznes.onet.pl/koniec-kredytowego-letargu,18490,5563108,1,prasa-detal
        • jotde3 Re: o proszę 18.07.13, 08:14
          > Furia zawodowych czekaczy z otwocka gwarantowana! :)))

czyli jak rozumiem wchodzisz teraz w kwadraty w celach pózniejszej odsprzedaży ? ;) hehheh
          • mufffa Re: o proszę 18.07.13, 09:39
            ale ja już wszedłem! (niekoniecznie w celu odsprzedaży)

forum.gazeta.pl/forum/w,106,137348790,137383515,podszywajace_sie_jelenie_.html

natomiast tu nie jest problem inwestycyjny, problem jest gdzie indziej, spadki są coraz mniejsze, a nie coraz większe, możliwe, że zredukowane stopy spowodują, że ceny w ogóle przestaną spadać, a nawet nie znacznie rosnąć.

pytanie należy postawić tak: ile jeszcze lat czekacz z Otwocka będzie czekał i czy opłaca mu się "zarabiać" 1% ceny mieszkania rocznie, bo życie, młodość, czas na prokreację nie trwa wiecznie.
            • mufffa Re: o proszę 18.07.13, 09:44
              a jeszcze jak PeŁo zrobi prezencik kumplom z developerki i zdejmie 2tys kwadratów z rynku to będzie się działo z cenkami, że hoho :))

"Na początek wykup mieszkań od deweloperów

Z dobrze poinformowanego źródła dowiedzieliśmy się, że wystartuje on najpewniej w przyszłym roku (do tego nie jest potrzebna nowa ustawa). Niewykluczone, że na początek fundusz odkupi od deweloperów ok. 2 tys. mieszkań, które są już gotowe."

wyborcza.biz/finanse/1,108340,14294963,Rzad_chce_wybudowac_czynszowki_dla_20_tys__rodzin.html#BoxSlotII3img#BoxBizTxt
              • Gość: xxx Re: o proszę IP: *.227-95-b.business.telecomitalia.it 19.07.13, 02:22
                warto w tym miejscu powrócić do newsów sprzed kilku miesięcy.
                Trzech deweloperów (Dom Dev., Marvipol i JWC) przygotowuje największe inwestycje w historrii działalności spółek.
                W tamtym czasie było to niezrozumiałe. Teraz wiemy już o co chodzi.
                • mufffa Tematy zastępcze 24.07.13, 23:49
                  Tyle dni minęło, a żaden gołodupiec nie zanegował, nie opluł, nie odpisał, że g.. prawda :)
                  Toczy się za to żarliwa dysputa w trzech wątkach, ile główek kapusty trzeba minąć od Józka do Ożarowa i na to są chętni. Ciekawe dlaczego.. ;)
              • jotde3 Re: o proszę 25.07.13, 16:39
                mufffa napisała:

> a jeszcze jak PeŁo zrobi prezencik kumplom z developerki i zdejmie 2tys kwadrat
                > ów z rynku to będzie się działo z cenkami, że hoho :))

jak już to sie chyba bedzie działo głównie z cenkami najmu .
                myślisz że to dojdzie do skutku ? wszak dzióra w budżecie ? choć wszystko możliwe .
    • sammler Re: stopy stopy cztery stopy... 26.07.13, 17:42
      No to ile wziąłeś tego taniego kredytu na mieszkania, muffa? Bo chyba pociąg ci odjeżdża...

Moim zdaniem ożywienie nie nadejdzie tak szybko i nie będzie tak szybkie, jak sądzi Belka, ale ta deklaracja jest bardzo ważna, bo o ile do niedawna większość była zgodna, że stopy trzeba obniżać, to teraz częściej głosy będą podzielone, a w przypadku równego podziału głosów, zdecyduje głos Belki.

Mnie jednak najbardziej cieszy to, że wreszcie powiedział głośno, że trzeba dbać o interes oszczędzających, a nie tylko golasów z kredytem na karku...

S.
      • Gość: turek_navigator Re: stopy stopy cztery stopy... IP: *.183.225.167.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.07.13, 19:32
        > Moim zdaniem ożywienie nie nadejdzie tak szybko i nie będzie tak szybkie, jak s
        > ądzi Belka

sammler, czy uważasz, że obecna sytuacja może doprowadzić kiedykolwiek do jakiegoklwiek ożywienia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka