Gość: m IP: *.acn.pl 04.08.04, 17:46 czy wykonawca zbankrutował? prawda to czy fałsz? od ok. 4 tygodni budowy pilnują osiłki z ochrony i są to jedyni bywalcy na budowie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andy Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: 62.29.199.* 04.08.04, 18:42 Niestety - prawda! Dzisiaj Viterra przysłała oficjalne pismo z tą informacją. Na szczęście Viterra nie ma należności od Marciniaka, więc nie powinno to dotknąć klientów (może z wyjątkiem opóźnienia w terminie oddania mieszkań). Pewnie będą musieli wynająć nowego podwykonawcę, który dokończy dzieła. Przeżywałem to samo 3 lata temu na przeciwko Viterry przy Stryjeńskich i dzisiaj blok stoi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: 213.17.172.* 05.08.04, 16:26 Upadłość generalnego wykonawcy została ogłoszona 28 lipca 2004 r. Jest to upadłość z możliwością zawarcia układu. Opóźnienia będą co najmniej 30-dniowe - o ile nie dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: *.acn.pl 11.08.04, 21:37 pancerny wóz ochrony z jupiterami zniknął jakieś dwa dni temu, teraz nikt nie pilnuje waszego dobytku, czy szanowni przyszli lokatorzy kontrolują sytuację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga_wa Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 15:37 i zdjeto nawet rusztowania-czarno to widze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: 213.17.172.* 24.08.04, 16:28 Cała sytuacja z nieporadnością developera (Viterra) związaną z upadłością Z. Marciniak SA jest wyjątkowo irytująca. Przez 1,5 miesiąca na budowie nic się nie dzieje i jak widać developer nie przejawia szczególnej inicjatywy w znalezieniu nowego genaralnego wykonawcy lub bezpośredniesgo zatrudnienia ekip, które zakończą inwestycję. Taki stan jest nie do przyjęcia dla mieszkańców I etapu, którzy muszą funkcjonować na placu budowy, a tym bardziej dla nabywców lokali w drugim etapie inwestycji i nie stawia w najlepszym świetle inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoszly Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: 12.21.160.* 24.08.04, 21:29 rok temu bylem bardzo blisko kupna mieszkania, wybralem jednak Wersal Podlaski, Dzieki Bogu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 08:27 Bardzo dużo wniosłeś swoim postem do tego wątku! Pamiętaj tylko, że taka sytucja może przydarzyć się każdemu developerowi, który korzysta z usług generalnego wykonawcy - również temu, u którego nabyłeś lokal. Problem tkwi w tym, że całe to zamieszanie w przypadku Viterry trwa zdecydowanie za długo - i to jest najbardziej irytujące. Być może musieli bardziej zaangażować się w usuwanie wad na innych osiedlach - patrz wątek "Wichrowy Park". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga_wa Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.08.04, 14:45 smaczku dodaje fakt że Marciniak stracił płynność przez budowę... Światyni!!! Wisi wszystkim podwykonawcom -nie znam prawa ale tam prawie wszystko jest nie zapłacone przez Marciniaka-a kto bedzie regulował nalezności...ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
areck Re: Viterra przy Stryjeńskich 25.09.04, 16:08 Trzeba było pomyśleć wcześniej. Kupiłem mieszkanie tak jak kolega w Wersalu przy KEN i jestem zadowolony. Wywiązują się z umowy, opóźnienie 2 tygodnie to chyba "małe miki", nieprawdaż? Nie oszukujmy się - płacenie za dom bez rachunku powierniczego (tak jak w Wersalu) to duuuże ryzyko. Ale każdy decyduje sam. Życzę szybkiego wprowadzenia się do Waszych nowych mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.04, 23:55 witam sąsiadów ... tych obecnych i tych którzy jak pogoda dopisze ... może wprowadzą się na wiosnę ... sory ale ja nie mam złudzeń ... ja też mieszkam na "placu budowy" i to już od kilku miesięcy i obserwując sytuację staram się udawać ... , że mnie to nie dotyczy ... prawda jest taka, że do skończenia naszego osiedla potrzebna jest sprawna ekipa, która przewali ogrom pracy jaki jeszcze pozostał ... , a nasz "developer" (cudzysłów jest na miejscu - bo Viterra w swoim profesjonalizmie nie zasługuje na ten NIK ...) - nie radzi sobie z prostszymi problemami ... Panowie przespali lato, za chwile zrobi się zima bo mieszkamy pod tą a nie inną szerokością geograficzną i robota stanie ... Ja jestem z branżą związany zawodowo i złudzeń nie mam ... na zrobienie: - elewacji, balkonów, stropodachów, CO, całej wykończeniówki wewnętrznej ... , klatek schodowych, wind, ogrodzeń, parkingu, dróg dojazdowych, odwodnień dla garaży i całego osiedla ..... , a na końcu zieleni i patio z oświetleniem i obiecanym placem zabaw dla naszych dzieci (jeżeli jest to prawda a nie mit ... bo może np. Viterra sprzedała plac zabaw na coś - komuś tak jak to zrobiła z pomieszczeniem dla ochrony ...) - na to wszystko potrzeba sporo czasu, pomysłu, chęci, wiedzy, i pogody ... , a to wszystko to zbyt wiele dla ludzi z Viterry ... . Oni potrafią tylko dbać o swoją kasę i próbują utrzymywać nieskazitelny wizerunek, za którym jest niedowład organizacyjny i amatorstwo ... Ja nie mam żadnych złudzeń ... nasze osiedla zostanie oddane przy dobrych wiatrach za rok od dziś i idę o duży zakład ... , że nie mają żadnych szans ani ochoty zrobić to w tym roku !!! Poza tym jeżeli "nowi" mieszkańcy podpisali z Viterrą umowy na ich warunkach ... to oni mogą nas wszystkich robić w balona jeszcze spokojnie przez dobry rok ... Odsetki karne to defakto maksymalnie 30 dni spóźnienia - a płacenie według ich harmonogramu rat - dało im pełny zwrot kosztów ... już dziś ... Pozostaje mieć nadzieję , że Viterra nie zwinie żagli ... a o tym mówią w mieście ... , że miasto będzie chciało z Viterrą gadać ... ( a podobno branża się ich boi i nikt się nie pali do współpracy ...) A swoją drogą to lepiej niech oni tego za szybko nie kończą ... - bo jak mają robić na wariata, przypadkowymi "fachowcami" i przy zimowych mrozach ... to lepiej niech nic nie robią ... bo koszty ich amatorstwa i tak pokryjemy "MY" w przyszłym FUNDUSZU REMONTOWYM ... Ja osobiście podpisałem umowę w której 9/10 faktów nie zostało przez Viterrę dotrzymanych i postanowiłem nie płacić im ani grosza czynszu – dopóki sytuacja się nie wyklaruje ... , a już całkiem na marginesie to moi klienci, którzy kupili mieszkania u „naszego” „developera” w innych ich inwestycjach ... opowiadają o swoich przygodach historie od których włos się jeży .... pozdrawiam wszystkich MM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 11:38 Cza aby faktycznie to że nie płacisz czynszu bije developera, czy wspólnotę? Czyli Twoich sąsiadów :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
estachu Re: Viterra przy Stryjeńskich 30.09.04, 16:22 innych? masz moze jakies info o Brzozowym Parku? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.bond Re: Viterra przy Stryjeńskich 01.10.04, 11:14 Ja nabylem mieszkanie, mieszkam w uroczym osidlu Wichrowy Park i bardzo sobie chwale. Wspolnota (Zarzad - tu brawa dla niego) Viterre cisnie. Ale w porownaniu z historiami o innych developerach uwazam, ze wypada zdecydowanie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AFS Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: 217.153.164.* 25.10.04, 13:25 Witam! Uważnie przeczytałem Pan uwagi i opinię o Viterra, w skrócie VDP. Z firmą tą zwarłem umowę o rezrwację "małego mieszkana", oczywiście koniecznie z miejscem postojowym w garażu podziemnym na tzw. osiedlu przy Wiśle. Pred tygodniem umowę tą wypowiedziałem, mam nadzieję że skutecznie. Podstawowym powodem - brak mojej zgody na wiele istotnych postanowień umowy przedwstepnej(zawiera ponad 460 wyrazów, która moim zdaniem zawiera wiele klauzul niedozwolonych. Proszę Pana o kontakt e-mailowy. Pozdrawiam serdecznie. AFS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vanessa Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: 5.6.* / *.cache.telstra.net 26.10.04, 01:34 Ja zarezerwowalam mieszkanie w innej nowej inwestycji tego dewelopera na Mokotowie przy Madalinskiego. Z tego co wiem nic sie tam nie dzieje, nawet pozwolenia na budowe nie ma, i niczego nie mozna sie dowiedziec od Viterry. Budowa miala sie rozpoczac w tym roku. Chyba sprobuje wycofac umowe rezerwacyjna jesli deweloper probuje wcisnac nielegalna umowe przedwstepna. Prosze podac adres email. Chcialabym podyskutowac z Panem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Viterra przy Stryjeńskich IP: *.acn.pl 01.09.04, 22:58 ruszyła na nowo wasza budowa, postawiono nowe rusztowania, będzie tynkowanie Odpowiedz Link Zgłoś