IP: 62.233.204.* 28.09.04, 14:22
WIEM ZE JEST JUZ WIELE WATKOW NA TEMAT TEGO DEWELOPERA ALE DOTYCZA ONE
KONKRETNYCHJ INWESTYCJI
ZASTANAWIAM SIE NA KUPIENIE U NICH MIESZKANIA W EDBUD PLAZA PROSZE O
OBIEKTYWNE OPINIE CZY WARTO
CZY JEST TO DEWELOPER KTOREMU MOZNA POWIEZYC NIEMAŁE PIENIADZE NA WŁASNE
MIESZKANIE A JEZELI NIE TO KTO BUDUJACY NA KABATACH JEST LEPSZY OD NICH
Z GORY DZIEKUJE
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: S. Re: EDBUD IP: 62.29.248.* 28.09.04, 14:46
      Ogólnie rzecz biorąc nie jest to zły deweloper. Budują raczej solidnie (opinia
      ekipy, która ma wykańczać moje mieszkanie) i w miarę na czas.
      Problemem jest natomiast bardzo jednostronna umowa, ale to raczej standard, a
      nie wyjątek. Po prostu trzeba negocjować. Radzę dopracować szczegóły tej umowy.
      Na podstawie doświadczeń upierałabym się przy definicji dopuszczalnych zmian
      architektonicznych poprzez konkretne wyliczenie wszystkiego, co może się
      zdarzyć. Jeśli nie będą chcieli się zgodzić, to może świadczyć jedynie o
      nierzetelności i próbach manipulacji, co powinno pociągać za sobą nie zawarcie
      z nimi umowy (w przypadku inwestycji przy Dembego w niektórych klatkach
      poznikały drugie windy oraz co najmniej w niektórych pionach wodomierze zostały
      umieszczone w mieszkaniach, a nie, jak miało być, na klatkach schodowych). Poza
      tym pojawiła się informacja, że w Edbudzie twierdzą, iż plany mieszkań
      dołączane do umowy są ważne tylko odnośnie samych lokali, natomiast względem
      klatek schodowych są tylko poglądowe. Dlatego, jeśli zależy Ci na wodomierzach
      i innych licznikach nie w mieszkaniu, ale na klatce schodowej, to radziłabym
      dopisanie tego WPROST w umowie (w mojej jest napisane tylko tyle, że wodomierze
      mają być, a na załączonym rys. są na klatce schodowej, co okazuje się nic
      nieznaczące).
      Poza tym dobrze jest uzależnić harmonogram wpłat o postępów w budowie.
      Zapobiega to konieczności wpłacania kolejnych transz, kiedy budowa nie idzie do
      przodu (od razu dodaję uczciwie, że akurat z tym nie było w moim przypadku
      problemu w tym sensie, że dotrzymuja terminów).

Ogólnie rzecz biorąc jest to w miarę dobry deweloper, ale i tak obecnie uważam,
      że kupowanie mieszkania z dużym wyprzedzeniem nie ma większego sensu.
      Zdecydowanie lepiej kupować coś, co jest do wzięcia od ręki, albo w krótkim
      czasie.

kwsylwia@poczta.fm
      • Gość: toyjj Re: EDBUD IP: 62.233.204.* 28.09.04, 16:20
        bardzo dziekuje za odpowiedz rzeczywiscie ich umoewa jest bardzo jednostronna
        ale z tym napewno choc troche da sie zrobic martwi mnie zapisc w umowioe o 3
        letnim okresie zarzadzania budynkiem przez dewelopera wiem ze jest to praktyka
        edbudu ale czy komus udało sie z tym cos zrobic zmienic to a taqkze czy trzeba
        wykupywac ten lokalwspolnoty bo jak narazie dostaje wymigujace odpowoiedzi w
        dziale marketingu(a tak przy okasji to panienki tam pracujace bardziej nadaja
        sie chyba do mniej wyczerpujacej pracy moze jako masazystki w salonie ) i kiedy
        sie za niego płaci i ile
        pozdrawiam
        • Gość: S. Re: EDBUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.04, 21:41
          Aby zrobić coś z tym 3-letnim okresem zarządzania, musieliby się chyba zwołać
          wszyscy przyszli mieszkańcy. To raczej nierealne. Możesz po prostu zgodzić się
          na taki zapis w umowie i kupić od nich mieszkanie, albo nie. Natomiast już po
          odebraniu lokali może się zawiązać wspólnota i są sposoby na zmianę zarządcy.
          Jeśli chodzi o moją inwestycję, to od początku mówiono, że na lokal wspólnoty
          zostanie przeznaczony ten lokal, który nie znajdzie nabywcy. Nie wiem, jaki
          będzie wynik końcowy.
          • Gość: Sawa Re: EDBUD IP: *.crowley.pl 01.10.04, 10:26
            Masz rację że ten zapis o 3 letnim zarządzaniu nie jest taki grozny. Czytałam
            gdzieś (chyba z poczatku września, na innym wątku edbudu; jeśli będzie trzeba
            to odszukam gdzie to bylo) przekonywujące i długie wyjaśnienie tej kwestii.
            Wywnioskowałam z tego, że w akcie notarialnym może być taki zapis, ale
            wspólnota w każdej chwili może swoją uchwałą powierzyc zarząd komuś innemu.
            • Gość: cd Re: EDBUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:55
              Nie masz racji zapis jest groźny. Przyczyna to zlecanie przez EDBUD zarządzania
              nieruchomością swojej firmie EDBUD CENTRUM. To jest horror. popatrzcie na
              dyskusje ze SKOROSZY i DEMBEGO 6.
              By po zapisie notarialnym zmienić zarząd należy zwołać zebranie wspólnoty. Na
              tym zebraniu musi być notariusz.
              Jak powstanie wspólnota to juą może trochę patrzeć na ręce, a do tego czasu
              zawierają umowy z kim chcą na konserwacje itp. ze stawkami z sufitu. SWÓJ
              zarządca nie pilnuje też usówania i zgłaszania usterek których jest od cholery.
              • Gość: Sawa Re: EDBUD IP: *.crowley.pl 01.10.04, 18:12
                Do Gościa "cd": odnalazłam tekst, który poprzednio wymieniłam: na wątku
                Edbud.Dembego etap II, post:TZW z dnia 09.09.2004. Radzę: przeczytaj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka