Dodaj do ulubionych

k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap

• rubeus Re: k.strus-inwestycja 12.04.05, 20:10
      Wasz developer porywa się na dużą inwestycję na rogu Herbsta/KEN (m. stokłosy)

www.kstrus.pl/jastrzebowskiego.htm
      • Gość: kapsel Re: k.strus-inwestycja IP: *.chello.pl 12.04.05, 23:17
        hmmmm ... dobrze widzę, na forum jest miejsce na wątki dotyczące inwestycji
        Strusa przy ul. Siedleckiej na Pradze płn.?. Jeśli tak chętnie wpiszę
        pierwszego posta.
        • Gość: bacique Re: k.strus-inwestycja IP: *.polkomtel.com.pl 13.04.05, 15:40
          Witam!
          I ja również stałem się szczęśliwym posiadaczem mieszkania, a raczej tego, co
          będzie pośród wylewanych własnie murów, w etapie III :)
          Będę mieszkał na parterze. Kupowałem mszk. 4tyg temu i niestety z dwupokojowych
          zostało tylko to. Ale w sumie cieszę się, inwestycja wydaje się dobra, podobnie
          jak lokalizacja osiedla :)

Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów!
          bacique@o2.pl
          • Gość: ag Re: k.strus-inwestycja IP: 193.201.167.* 13.04.05, 18:52
            słuchajcie dziś w pierwszym budynku już są okna!!! na ścianie od strony
            kościoła i ul.Przy Bażntarni :)
            poza tym już kładą tynki wewnętrzne !
            no nareszcie ruszyło !!!
            • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja IP: 193.108.206.* 14.04.05, 12:29
              Nie wiem czy wy tez macie takie wrazenie. Wydaje mi sie ze oni buduja te
              inwestestycje w sposob dosc chaotyczny. W zimie ocieplili kawalek budynku I,
              potem sie przerzucili na budynek II, potem zbudowali troche budynku III.
              Teraz znow wstawili czesc okien w budynku I. Ciekawe czy nie wynika to
              przypadkiem z dosc niewielkiej zalogi ktora to buduje. Wydaje mi sie ze taki
              sposob budowania nie jest dobry ani wydajny i jestem ciekaw czy oni zdażą na
              czas tak jak obiecuja.
              Obserwujac niedaleka inwestycje Wersalu Podlaskiego widze ze w ciagu zimy
              zdolali zbudowac tyle samo albo wiecej niz Strus od poczatku.
              • Gość: slawek Re: k.strus-inwestycja IP: *.cst.tpsa.pl 14.04.05, 13:25
                Zgadzam się z Tobą. Nie wiem czy wynika to z oszczędnosci czy poprostu nie mają
                pieniędzy na wynajęcie większej ilości podwykonawców? Z drugiej strony to chyba
                nie mamy na to żadnego wpływu?

Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia poruszana na tym forum - inwestycja opiewa
                na ponad 200 lokali a na tym forum czy tym uruchomionym przez "marcin" cały
                czas pojawie się ta sama, niewielka liczba forumowiczów. Z czego to może
                wynikac?
                • Gość: Teraz Re: k.strus-inwestycja IP: 194.246.124.* 14.04.05, 14:00
                  z tego że nie każdy lubi w forach uczestniczyć :)
                  z II etapu
                  • Gość: slawek Re: k.strus-inwestycja IP: *.cst.tpsa.pl 14.04.05, 14:12
                    aha.., szkoda bo jak się poznamy wszyscy my będąc sąsiadami?:)
                    • Gość: Facecik Re: k.strus-inwestycja IP: 193.108.206.* 14.04.05, 15:09
                      W ogole to nie jest dobrze, ze sa 2 fora. Powinnismy ustalic ktorego bedziemy
                      uzywac. Kiedys nie bylo zadnego, teraz z kolei jest za duzo.
                      • Gość: Orfi Jak wejść na to nowe forum STRUS? IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 14.04.05, 23:16
                        Witam.

Dowiedziałem się, że istnieje nowe forum STRUS. Jak tam wejść?

Strus był ostatnio na targach mieszkaniowych w PKiN i z tego co widziałem to
                        zostały im pojedyńcze mieszkania w III etapie przy bażantarni.

Pozdrawiam
                        Orfi
                        • Gość: slawek Re: Jak wejść na to nowe forum STRUS? IP: *.cst.tpsa.pl 15.04.05, 09:06
                          Są dwa:
                          - emik.tivi.net.pl/strus/
                          - www.host.ware.pl/przy_bazantarni/
    • Gość: anka Wczorajsze zdjęcia z budowy (z 14 kwietnia) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 10:11
      Wczoraj znów odwiedziłąm budowę, tyle tylko, że tym razem z aparatem :) I co
      mnie zaskoczyło ponownie - mimo że była późna godzina (jak na Strusa, bo ok. 18)
      to prace trwały całą parą - tym razem okien nie wstawiali w I etapie, a prace
      trwały na III etapie........
      Jak ktoś już wcześniej zauważył - bardzo chaotycznie postępują prace.......
      jakby nie mieli konkretnych wytycznych......

Cieplutkie zdjęcia są umieszczone na: www.host.ware.pl/przy_bazantarni/

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów :)
      • Gość: facecik Re: Wczorajsze zdjęcia z budowy (z 14 kwietnia) IP: 193.108.206.* 18.04.05, 10:46
        Nie wiem czy zauwazyliscie, ale okna ktore wstawili w budynku I nie są w ogole
        zabezpieczone folią. Niektore z nich juz są pochlapane farbą. Oczywiscie jesli
        się porysują to wlasciciele lokali maja prawo zaządac wymiany (jak sądze). Tak
        wiec problem moze bardziej dotyczy firmy,dziwie sie jednak ze tak malo
        profesjonalnie do tego podchodzą.

Z innej beczki: na kawalku trawy obok inwestycji zrobil nam się piekny stawik:)
        Ja bym byl za tym zeby ten rejon zagospodarowac zielenią, zrobic np jakies
        oczko wodne,albo fontanne, postawic ławki, posadzic drzewka..
        Pewnie bujam w obłokach, ale napewno wielu okolicznych mieszkancow wolaloby aby
        gmina w ten sposob zagospodarowala te zielen, niz zabudowując to.
        • Gość: Serek1024 Re: Wczorajsze zdjęcia z budowy (z 14 kwietnia) IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 18.04.05, 12:12
          Co do folii to też się dziwiliśmy. Oczywiście porysowane szyby, czy uszkodzone
          okna mają obowiązek wymienić, ale chyba łatwiej byłoby je zabezpieczyć. Tak samo
          w trakcie zimy otwory okienne nie były zabezpieczone folią przed wilgocia i mrozem.

Co do tego skweru - to ten teren ma przeznaczenie rekreacyjne. Niestety jeszcze
          nie wiadomo jak będzie zagospodarowany.

Zdjęcia z 17 kwietnia jeszcze dziś w galerii
    • Gość: nowe drzwi PORTA Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 213.77.51.* 18.04.05, 10:12
      Mój fachowiec "się pomylił" i powiedział, że potrzebuję drzwi "lewych", takie
      też zostały kupione. Już po ich dowiezieniu okazało się, że potrzebuję
      PRAWYCH!!!!!!! Stąd mam teraz 3 pary drzwi lewych na zbyciu.
      Są to drzwi PORTA - drewniane (tzw. z drewnianą ramą), tj:
      2 pary drzwi pokojowych - pełnych z "płaszczowiznami" (płaszczowizna górna o
      lekko wygiętej linii),
      1. drzwi łazienkowe - z ładną szybką (górna część wygięta tak samo jak
      płaszczowizna w drzwiach pokojowych)
      Drzwi sa białe.
      W skład kompletu wchodzą: skrzydło drzwiowe, ościeżnica obejmująca (regulowana)
      i zamek z kluczykiem. Cena za taki komplet - 280 zł (łazienkowe - 320) (czyli
      ościeżnica prawie za darmo, w katalogu sama ościeżnica kosztuje ponad 200 zł).
      Drzwi są NOWE, ale były raz zamontowane na piankę montażową, po czym
      zdemontowane.
      Tel. do kontaktu: 0502 257 517.
    • Gość: nowe drzwi PORTA Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 213.77.51.* 18.04.05, 10:12
      lekko wygiętej linii),
      Drzwi sa białe.
      zdemontowane.
      lekko wygiętej linii),
      Drzwi sa białe.
      zdemontowane.
    • Gość: Serek1024 Zdjęcia z 17 kwietnia 2005... IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 18.04.05, 13:07
      są juz w galerii
      www.host.ware.pl/przy_bazantarni/index.php?option=com_content&task=category§ionid=2&id=3&Itemid=11
    • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 20.04.05, 09:45
      Witam, mam pytanie do osob ktore robily zmiany w aranzacji wlasnego mieszkania.
      Czy musieliscie przedstawic dokladny plan rozmieszczenia urzadzen sanitarnych w
      lazience i kuchni?
      Dzis na budowie powiedziano mi ze musze takie cos dokladnie rozrysowac łacznie
      z wymiarami. No ale wymaga to np zaprojektowania juz na biezącym etapie mebli w
      kuchni itp. Oczywiscie ogolny rozklad swego mieszkania mam zaplanowany, ale
      narysowanie szczegolowych wymiarow chyba na tym etapie nie jest

Czy wy przedstawialiscie takie plany i jak dokladne one byly? Tzn. np ujecie
      wody,gazu w kuchni,lazience..

pozdrawiam
      • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 80.50.250.* 20.04.05, 11:35
        > Czy wy przedstawialiscie takie plany i jak dokladne one byly? Tzn. np ujecie
        > wody,gazu w kuchni,lazience..

tak, takie plany pod katem elektryki i hydrauliki przygotowalem.
        w kuchni zaznaczylem (bez wymiarow) gdzie chce miec lodowke, kuchenke, zlew -
        tak zeby bylo widac mniej wiecej gdzie musza byc gniazdka i rury.
        w lazience trzeba konkretnie podac jakie rodzaje kranow i dokladnie gdzie maja
        byc - chyba ze sam chcesz potem przerabiac.
      • Gość: Se Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 20.04.05, 11:36
        Bardzo dokładne. W końcu potem hudraulicy pociągną rurki a elektrycy prąd. Muszą
        więc wiedzieć gdzie będziesz miał kuchnię, zlew, kibel (ważne czy podwieszany
        czy nie), gniazdka elektryczne, etc.

Jeżeli nie podasz to zrobią zgodnie z oryginalnym projektem, lub jeżeli
        zmieniłeś projekt to zgodnie z przypisaną ilością materiału na Twoje mieszkanie
        i według norm.
        • Gość: slawek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.cst.tpsa.pl 25.04.05, 08:44
          Wydaje mi się, że tempo na budowie strasznie spadło. Ogladając okoliczne budy
          np. to co buduje EDBUD to odnoszę wrażenie, że oni cały czas pracują w sposób,
          szybki, zorganizowany i budzący zaufanie. A w k.strus to jakoś wszystko
          niemrawo wygląda.
          • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 25.04.05, 10:09
            Jak dla mnie to wygląda tak jakby ten blok robili metodą gospodarczą. I o ile
            sama budowa do stanu surowego wyglądała jescze w miarę, to ro co się dzieje
            teraz czyli przerwane ocieplanie budynku, nie poprzycinany stryropian w otworach
            okiennych, czy wkładanie tych okien, to jakaś zgroza.

Poza tym, dlaczego od frontu duże okna są dzielone od od strony "górki" są
            całopowierzchniowe? Jaki to ma sens? Dlaczego okna nie są zabezpieczone folią?

Jestem ciekaw jak będą wyglądały odbiory tych mieszkań i jak będzie wyglądała
            naprawa usterek.
            • Gość: slawek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.cst.tpsa.pl 25.04.05, 11:31
              Może warto uderzyć do strusa i zapytać się o tą "chałupniczą" metodę budowania?
              W tym tempie to faktycznie nie widze szans aby zdążyli z deklarowanymi przez
              siebie terminami.
            • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 25.04.05, 17:44
              > Poza tym, dlaczego od frontu duże okna są dzielone od od strony "górki" są
              > całopowierzchniowe? Jaki to ma sens? Dlaczego okna nie są zabezpieczone folią?
              >

O ile dobrze zauwazylem okna mieszkan po stronie wschodniej maja w wiekoszosci
              szerokosc 120cm i to są te jednopowierzchniowe. Wiekzszosc innych okien ma
              150cm i one są dzielone.
    • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 25.04.05, 18:52
      Był ktoś juz w środku po położeniu tynków? Jak to wygląda?
      • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 20:45
        ładnie, gładko ;)
        spodobały mi się moje ściany :)
    • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 06.05.05, 12:32
      Witam,
      czy ktos obserwowal ostatnio postepy na budowie?

Przy okazji pytanie: czy w waszych mieszkaniach modyfikowaliscie schemat
      instalacji elektrycznej pod katem zastosowania oswietlenia halogenowego? Bede
      chcial zastosowac takie oswietlenie i nie wiem jak sie do tego zabrac, co
      zaplanowac zeby pozniej nie przerabiac instalacji.

pozdrawiam
      • Gość: d&m Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 21:05
        Byłem tam w poniedziałek, wydaje się że etap 1 jest teraz priorytetem - tam
        znacznie wiecej ocieplone jest ocieplone, okna poza kilkoma wyjątkami są
        wszystkie. Zaczęła pojawiać się na styropianie jakaś ciemna substancja w
        znacznej części ścian (w sensie jest nakładana) ... jednak przyznam, że ten
        budynek obserwuję najmniej (jestem z 3 etapu).
        W budynku 2 7 piętro wyglądało już konkretnie.
        Najsłabiej posunęły się chyba prace przy bud 3 - ale należy przypuszczać, że
        budynki 2 i 3 będą oddawane po kolei - 2 być może trochę przed czasem, 3 pewnie
        po 31 grudnia.
        • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 11.05.05, 09:56
          Ja z kolei dzis rano obserwowalem co sie dzieje na budowie i wydaje mi sie ze
          najwiecej dzieje sie na budynku 3. Oni chyba przerzucają ludzi po wszystkich
          budynkach na zmiane.
          Jak na 1,5 miesiaca ktore zostalo do planowego oddania budynku 1, to nie ma tam
          zbyt duzego ruchu, a przeciez pracy z wykonczeniem jest jeszcze mnostwo.

Na niektorych oknach pojawila sie folia, na innych nie ma, strasznie to
          wszystko jakies niekonsekwentne i malo zorganizowane.
          • Gość: slawek Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.cst.tpsa.pl 11.05.05, 15:08
            Miejmy nadzieją, że w tym wszystkim jest jakiś głeboko ukryty sens inwestycyjno-
            realizacyjny, który nam - laikom budowlanym zdaje się być niewidoczny ale w
            konsekwencji prowadzący do finalnego sukcesu, drogiego zarówno nam jak
            i "klanowi strusów":)
            • Gość: marian Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ericsson.net 11.05.05, 15:48
              hej,
              zastanawiam sie nad kupnem u strusia mieszkania-sa jeszcze wolne. Sledze to
              forum od jakiegos czasu, i musze powiedziec, ze zbyt wielu negatywow sie nie
              dopatruje ( w porownaniu z innymi developerami). Rozpatruje teraz 2 mieszkania -
              jedno jest w budynku srodkowym, drugie w trzecim;) [od boiska] Ktore byscie
              brali? Jak zapewniaja, termin oddania jet ten sam:szczerze mowiac,wydaje mi
              sie,ze z 3ka nie wyrobia sie i bedzie opoznienie ze 2miesiace. Moj strach
              zwieksza obawa,ze cos budowane napredce, moze np niewyschnac w srodku,
              osiasc/podniesc sie itp: generalnie wydaje mi sie ,ze przyspieszenie terminu
              budowy az o pol roku moze sie odbic niekorzystnie na tym budynku. Jakbyscie
              decydowali sie, co brac: mieszkanie w srodkowym, i od boiska - co byscie
              wybrali? Pomijajac watek o opoznieniu...
              przyszly strus? :)
              • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 12.05.05, 10:44
                Ja mam miszkanie w 2 budynku od strony wschodniej i nawet tam troche boje sie
                ze beda dochodzic mnie halasy ze szkolnego boiska. Bylem tam pare razy w
                okolicy i w ciagu dnia dzieci na boisku strasznie halasuja, oczywiscie nie
                zawsze i nie przez caly rok. Mnie osobiscie by przeszkadzalo gdybym mial tam
                okna.
                • Gość: marian Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 62.29.138.* 12.05.05, 14:27
                  Dzieki za opinie. Mysle,ze nie bylby to wielki feler-w ciagu dnia jestes
                  przeciez w pracy, pozostaja lykendy/wakacje: wole jednak wrzaski dzieci, niz
                  spaliny badz warkot Ikarusow.
                  Mam tez info z budowy. Dzis bylem i widzialem, w budynku 1 kladzione sa tynki,
                  wysychaja juz ladnie, kabli nie widzialem kladzionych. Budynek 2 sprawial
                  wrazenie pustszego niz pozostale(ekipa pracowala nad 3). Gdy sie spytalem,czy
                  zdaza z budowa 3, odpowiedzieli,ze koncza budowe na Korycinskiej(?),o ile
                  dobrze uslyszalem, i 50 ludzi zostanie rzuconych na 3 budynek, takze roboty
                  rusza z kopyta.I wtedy beda konczyc 2 i budowac 3.
                  Mimo wszystko wydaje mi sie, ze z 3 bedzie poslizg 1miesiaca - w tym momencie
                  jest 1,5 pietra, a przeciez ma byc 7...
                  pzdr
                  • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 12.05.05, 16:05
                    > Dzieki za opinie. Mysle,ze nie bylby to wielki feler-w ciagu dnia jestes
                    > przeciez w pracy, pozostaja lykendy/wakacje: wole jednak wrzaski dzieci, niz
                    > spaliny badz warkot Ikarusow.

Z tego co pisales masz tez do wyboru meiszkanie w 2 budynku, a to wcale nie
                    jest bezposrednio przy ulicy. A nawet jesli to ta ulica nie jest zbyt glosna
                    moim zdaniem. Zreszta wszystko zalezy od tego z ktorej strony mialbys okna.

Jesli o tempo budowy chodzi, to ta informacja o 50 dodatkowych pracownikach
                    jest dobra, miejmy nadzieje ze dzieki temu nie bedzie wiekszych poslizgow.
                    Nie znam sie na budownictwie ale wydaje mi sie ze miedzy poszczegolnymi
                    pietrami musza robic jakies przestoje zeby to wszystko wyschlo. pamietam ze w
                    budynku 2 w listopadzie byly 4 pietra, teraz jest maj i jest 7. Wiadomo ze w
                    lecie wszystko napewno ebdzie dzialo sie szybciej, ale tak czy owak czasu
                    troche to chyba wymaga.

• dwunastnica Tynki wewnątrz mieszkań 16.05.05, 21:06
      Cześć,

Czy widział może ktoś jak wyglądają tynki wewnątrz mieszkań w tej inwestycji?

Czy wystarczy że się je pomaluje farbą czy też trzeba będzie tam kłaść gładź?

A w ogóle to pozdrawiam przyszłych sąsiadów (kupiłem mieszkanie na 5 piętrze w
      II etapie).

Pozdrawiam
      • Gość: Sławek Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: *.cst.tpsa.pl 18.05.05, 08:47
        No to witamy kolejnego sąsiada:)
      • Gość: marian Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: 62.29.138.* 18.05.05, 12:11
        widzialem. Na razie moge powiedziec, ze sa mokre;)) ,i tyle :). Sa juz
        pozakladane puszki i kable elekrtyczne. Tynki maja bezowy kolor :)- w czesci
        mieszkan w Ibud. sa juz polozone,w IIim za bardzo sie nic nie dzieje. Prace ida
        nad 3im, jest juz polora pietra
        • Gość: slawek Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: *.cst.tpsa.pl 19.05.05, 11:46
          Wygląda na to, że kstrus sprzedał wszystkie mieszkania. Nie znalazłem
          przynajmniej żadnych ofert na www.tabelaofert.pl. Ciekawym jak to się przełoży
          na deklarowane terminy oddania poszczególnych bloków?
          • Gość: facecik Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: 193.108.206.* 19.05.05, 12:05
            Zapewne beda opoznienia, bo nei wierze w wykonczenie w ciagu miesiaca I etapu i
            oddanie ludziom.
            Dzisiaj na onecie jest artykul o tym ze JW Construction mial w swoich umowach
            przedwstepnych klauzule niezgodne z prawem.
            Niestety Strus stosuje podobne klauzule. Jestem ciekaw czy je zastosuje jesli
            nastapi opoznienie.

biznes.onet.pl/0,1100033,wiadomosci.html
            • Gość: marian Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: 62.29.138.* 19.05.05, 15:35
              strus nie ma takich kwiatkow,cale szczescie. Co nie zmienia faktu,ze opoznienie
              bedzie. Mi powiedziano podczas podpisywania umowy,(a podpisalem kilka dni
              temu),ze termin oddania jest planowany na koniec 2005 , i ze tak bedzie.
              Oczywiscie watpie w to, ale tak w biurze maja przykazane mowic.
              Co do mieszkan: zostaly jeszcze wolne np kawalerki i 3pokojowe. wprawdzie sa na
              nie rezerwacje,ale nie sa kupione. W biurze zreszta powiedza,jak bedziesz
              zainteresowany;)
              A jak to ma sie do szybszego oddania? Mysle, ze nijak. Z tego,co mowili, to i
              tak chca oddac jak najszybciej, kase na wykonczenie chyba maja (mam nadzieje;)
              pzdr
              • Gość: facecik Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: 193.108.206.* 19.05.05, 18:51
                Jak nie ma jak ma: w umowie jest punkt ktory mowi ze inwestycja moze sie
                opoznic z powodu "sil wyzszych" albo innych decyzji niezaleznych - dokladnie to
                samo co w opisywanej sprawie JW Construction
                • Gość: waldas Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: *.eranet.pl 01.06.05, 22:38
                  a w którym miejsu ja ma we wzorze umowy:

§ 7.

1. Sprzedający ma prawo opóźnienia terminu oddania budynku tylko w przypadku
                  wystąpienia przeszkód niezależnych od wykonawcy, takich jak:
                  a/ niedotrzymanie terminów płatności przez Kupującego
                  b/ decyzji administracyjnych uniemożliwiających postęp prac
                  c/ czynników pogodowych utrudniających postęp prac budowlanych
                  Opóźnienie terminu oddania budynku nie leży w interesie Sprzedającego.

wiec tutaj są zawarte klauzule dopuszczające przez prawo, no chyba ze ty
                  podpisywałe inna umowę
              • Gość: marian Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: 62.29.138.* 20.05.05, 10:29
                racja. Tylko ze ta klazule ma chyba kazdy dewoloper:jak sie dopytywalem o to w
                biurze strusiowym, to powiedzieli,ze to moze byc albo pogoda,albo np jakies
                przeszkody administracyjne. w sumie jednak, jezeli beda opoznienia, nie ma
                szans,zeby cos od nich wyciagnac...Niestety,jako klient wykladajacy grube
                pieniadze nie ma sie nic do gadania.
                Poza tym w/w przeszkody musza byc wpisane do dziennika budowy,ale dla chcacego
                nic trudnego;))

PS: jak sie pytalem w DomDevelopment o to samo (tam umowa jest jesszcze
                gorsza),to mi powiedzieli,ze niezalezna przyczyna moze byc np zepsucie sie
                maszyny. Ja na to, ze to jest jak najbardziej zalezne, ze moga kupic
                nowa/naprawic stara itp. Pani nie zgodzila sie i nie chciala dyskutowac;)
      • Gość: bdg Re: Tynki wewnątrz mieszkań IP: *.ssmb.com 20.05.05, 09:23
        cześć!

byłem, ogłądałem, dotykałem - ładne, równe, gładkie. Według mnie to będą gotowe
        od razu do malowania.

pozdrawiam :)
    • dwunastnica Postępy prac czy ich brak ? 21.05.05, 20:27
      Cześć,

Zaglądałem na budowę tydzień temu i dzisiaj. Nie zauważyłem żadnych postępów
      prac. Przynajmniej z zewnątrz tak to wygląda. Robiłem zdjęcia tydzień temu i
      dzisiaj i nie widzę żadnych różnic.

Mam nadzieję tylko że ekipy Strusa pracują teraz na innej budowie i w miarę
      szybko zabiorą się za budowę Przy Bażantarni.

Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów.
      • Gość: anka Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:57
        jak to nie ma postępu prac ;) Są tylko niesamowicie dziwaczne...... (nadal
        doszukuję się w tym wszystkim jakiejś logiki :))
        A więc pomalowan już jedną ścianę I budynku (od podwórka) - fasada jest baiało-
        kremowa
        Co do reszty to fakt - jakoś nie widać wielkich postępów i szaleńczego tempa
        wykańczania.
        • edkas Re: Postępy prac czy ich brak ? 24.05.05, 09:06
          Witam Was przyszli sąsiedzi. Mam do Was pytanie - czy wstępną umowę ze Strusem
          zawieraliście w formie umowy cywilno- prawnej (zgodnie z propozycją Strusa) czy
          w formie aktu notarialnego?
          pozdrawiam
          Edyta
          • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 24.05.05, 09:21
            Ja nie zawieralem w postaci aktu notarialnego i przypuszczam ze wiekszosc ludzi
            rowniez nie. Jest to jakby nie bylo spory dodatkowy koszt. Kazdy musi sam
            podjac decyzje ,ryzyko zawsze jakies jest, ale chyba nie az tak duze biorac pod
            uwage ze decyzja zakupu byla poprzedzona dluzszym badaniem opinii o deweloperze.
            • edkas Re: Postępy prac czy ich brak ? 24.05.05, 09:40
              tak, koszty aktu są spore. Podpisałam umowę zwykłą tylko teraz powłączały mi
              się komplikatory i zastanawiam się nad aktem. A powiedz mi jeszcze, czy Akt
              Notarialny będziesz podpisywał u notariusza od Strusa czy masz może jakiegoś
              zaufanego swojego notariusza??
        • edkas Re: Postępy prac czy ich brak ? 30.05.05, 14:23
          Byłam na budowie i okazało się, że już nie jest tak łatwo tam wejść, trzeba się
          umówić z kierownikiem i dopiero wtedy można. Podobno zdarzył się tam jakiś
          wypadek. Czy ktoś z Was cokolwiek słyszał na ten temat???
          pozdrawiam
          • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 30.05.05, 16:45
            Czy po wizycie na budowie mozesz powiedziec cos na temat tempa i postepu prac?
            Terminy gonia a niektorzy z nas chyba zaczynaja sie juz niepokoic patrzac na to
            co sie tam dzieje..
            • edkas Re: Postępy prac czy ich brak ? 31.05.05, 09:33
              Czy dzieje się na budowie dużo cięzko mi powiedzieć - w pierwszym budynku był
              położony tynk na zewnątrz budynku od strony osiedla, od ulicy jeszcze nie - ale
              robili balkony - barierki. Wewnątrz budynku niewiele się zmieniło,
              przynajmniej "na oko". Co do dwóch pozostałych budynków to chyba nic się nie
              zmieniło. Najbardziej zaniepokoił mnie ten wypadek, który miał miejsce...
          • Gość: d&m Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 20:06
            Jak byłem około miesiąc temu na budowie, to był człowiek z biura i on
            mnie "oprowadzał". Był to czwartek i powiedział że teraz właśnie czwartek jest
            dniem wizyt. Czy pisząc, że trzeba się umówić z kierownikiem wcześniej, chcesz
            powiedzieć, że czwartki są nieaktualne (wg. moich informacji w czwartek cały
            dzień jest ktoś z biura i bez umawiania można wejść)? Co do wypadku - nic nie
            słyszałem i niczego nie zauważyłem.
            Pzdr
            • edkas Re: Postępy prac czy ich brak ? 01.06.05, 09:14
              Byłam wczoraj w biurze i rzeczywiście teraz czwartek jest dniem wizyt na
              budowie. A ten wypadek to poprostu wizyta z inspekcji pracy... w końcu nie
              można tak sobie łazić po budowie kiedy się chce, samemu i bez kasku.
              • Gość: marian Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 62.29.138.* 01.06.05, 10:52
                wczoraj bylem wieczorem, kolo 21ej na budowie. W budynku I z okna grala muzyka
                i palilo sie swiatlo (chyba w 2-3 oknach)-jakas jedna ekipa robila
                wykonczeniowke.
                Co do IIego - wydaje mi sie,ze prace stanely. Na czesci 7ego pietra wciaz stoja
                tylko slupy -bez cegly, wyglada na to ze nic sie nie dzieje.
                III-nie skonczone jest jeszcze pierwsze,ale juz stawiane sa slupy do 2ego
                pietra.
                Jak bylem w biurze, to pani sie chwalila,ze budowa 1ego ppietra zajmuje ok
                2tyg. - tu jednak chyba przesadzila, pierwsze pietro na bud. III widze juz ze
                4tyg.
                pzdr
                • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 01.06.05, 11:21
                  Coraz bardziej mam wrazenie ze w tym biurze wciskają kit ile się da.. Czy
                  naprawde w miesiac oni są w stanie skonczyc I etap ?osobiscie wątpie. A jesli
                  tak, to czy to nie bedzie prowizorka? Poza tym nie wiadomo dlaczego stoją
                  prawie prace w budynkach II i III, mimo ze do konca roku wcale nie jest tak
                  daleko, biorac pod uwage ich tempo prac.
                  • lutek_1 Re: Postępy prac czy ich brak ? 02.06.05, 14:35
                    Witam, wlasnie jestem przed podpisaniem umowy w etapie III. Bylem w zeszlym
                    tygodniu na budowie udalo mi sie wejsc, oblazilem wszystkie etapy... daleko im
                    jeszcze do oddania nawet I uwazam ze z 3-4 mc'e opoznienia to napewno bedzie! a
                    skoro I i II i III napewno beda mialy opoznienia.
                    Jeżeli chodzi o regiony i haslas nie wiem skad takie infromacje co do szkoly ale
                    mieszkalem przy lokajskiego 4 lata temu przez rok czasu i zdecydowanie bardziej
                    wole glosy dzieciakow ze szkoly niz klaksony z ulicy. Od czasu do czasu przeleci
                    samolot ale to nic uciazliwego. Lokalizacja jest dobra, jak komus ciezko isc do
                    metra 7-8 min to moze kupic mieszkanie przy samym metrze i odczwac jego
                    podziemne dzialenie ;)

co do developera i jego sposobu pracy, to coz dziwie sie opiniom osob ktore nie
                    maja z budowlanka nic wspolnego, porownywanie do innych bo tam cos sie szybicej
                    dzieje itp..., osobiscie uwazam ze lepiej opoznienie niz za szybko robione prace
                    budowlane. Prace zwiazane wykonczeniem budowy sa zawsze czasochlonne i nie
                    zawsze widac odrazu efekt.

Solidnosc developera, ryzyko zawsze jest, nalezy liczyc na to ze jako firma
                    ktore chce istniec na rynku warszawskim musi robic solidnie... inaczej opinia
                    ich wykonczy.

co do etapu III prawie caly pion mieszkan 58m2 jest nie sprzedany sa rezerwacje,
                    coraz dluzsze...

Przeniesienie wlasnosci... po co tyle placzu? kolega przy inwestycji na
                    florianskiej mieszkanie odebral w pazdzierniku akt dopiero teraz podpisuje...
                    biurokracja w naszym kraju. jak ktos ma kogos oszukac to wierzcie mi w tym kraju
                    mozna to robic z bialymi rekawiczkami.

kstrus nie obciazyl gruntu hipoteka.

jedno na co trzeba uwazac to nowe inwestycje developera poniewaz to na nich moze
                    przegiac, przeinwestowac etc. najlepiej tak ustawic raty aby w razie "w"
                    najmniej plakac ;D

• Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 02.06.05, 15:23
                      >Witam, wlasnie jestem przed podpisaniem umowy w etapie III. Bylem w zeszlym
                      >tygodniu na budowie udalo mi sie wejsc, oblazilem wszystkie etapy... daleko im
                      >jeszcze do oddania nawet I uwazam ze z 3-4 mc'e opoznienia to napewno bedzie! a
                      >skoro I i II i III napewno beda mialy opoznienia.

Masz jakies doswiadczenie w budownictwie? Ze opoznienie bedzie to widac golym
                      okiem (a oni o zgrozo sie oburzają jak ktos ich o to spyta), no ale ze az 3-4
                      miesiace to troche zaczyna byc niepokojące..Na jakiej podstawie tak oceniasz?
                      • lutek_1 Re: Postępy prac czy ich brak ? 02.06.05, 17:58
                        moj ojciec jest budowlancem, sam w sredniej szkole na wakacjach dorabialem na
                        budowie :D i ogolnie temat nie jest mi obcy. jak dla mnie jest tam jeszcze duzo
                        do zrobienia. nie sa wylane posadzki w mieszkaniach widzialem chyba w jednym.
                        dopiero klada instalacje i izolacja podlogowe, sciany maja tynki, sa piony, ale
                        ogolnie do stanu oddania jeszcze duzo brakuje... nie sa skonczone mieszkania
                        wew... pozniej trzeba zrobic klatke, winde etc itp do jest dosc sporo roboty :)

powiem tak, lepiej niech sie troche opoznia jak maja zrobic fuszerke.
                        ja jeszcze sie zastanawiam czy wchodzic w to czy nie :)
                        • derekos Re: Postępy prac czy ich brak ? 02.06.05, 23:12
                          Ja nie jestem budowlańcem, ale obserwatorem - postępy na tej budowie są
                          najbardziej chaotyczne w okolicy - z jakością i troską o sztukę budowlaną, bym
                          tego raczej nie wiązał.
                          No i są zdecydowanie najwolniejsi w okolicy. Parę budów przez ten czas zostało
                          już zakończonych.
                          • lutek_1 Re: Postępy prac czy ich brak ? 06.06.05, 10:54
                            pewno nie srodki finansowe przeznaczone na ta budowe sa mniejsze :)
                        • Gość: Anka Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 09:38
                          Jakiś postęp jest - przynajmniej widać go w I etapie. Wczoraj byłam na budowie -
                          posadzki wylane we wszystkich mieszkaniach - nie są jeszcze wylana na
                          klatkach. elektryka i hydraulika zrobiona, grzejniki już częściowo pozakładane
                          w pokojach i łazienkach. Od strony klatki cała fasada jesy już pomalowana, zaś
                          od str. górki (której już nie ma) - zaczeli ocieplać.... Świeże zdjęcia z
                          wczorajszej wizyty w galerii na www.host.ware.pl/przy_bazantarni/ ....
                          CIEKAWOSTKA O SIKANIU - uwieczniona na zdjęciu!!!!
                          • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 03.06.05, 10:45
                            Troche podnioslas na duchu tymi fotkami. Widac ze jak chca i sie starają to cos
                            sie dzieje. Dziwne tylko czemu tak chaotycznie to wszystko powstaje, tu po
                            trochu ,tam po trochu..

A ja rozpoczynam czwartą setkę postów na tym forum:)
                            • Gość: Serek Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 03.06.05, 11:16
                              Myslę, że ocieplenie wokół klatek będzie zrobione po zamontowaniu okien na
                              klatkach i to ma sens. Gorzej, że w ciagu tego miesiąca muszą:

- zakończyć tynkowanie
                              - zakończyć montaż okien
                              - zakończyć instalacje
                              - wylac posadzki na klatkach
                              - połozyć płytki na klatkach
                              - zamontować drzwi wejściowe
                              - zamontowac windę.
                              - zrobic poprawki.

Np u mnie ze dwie puszki elektryczne sa przykryte tynkiem, który ktoś juz rozkuł
                              i je odsłonił. Na szczęście mam porobione zdjęcia całej instalacji elektrycznej
                              przed tynkowaniem.

Wydaje mi się pracy jest bardzo dużo na te 28 dni (zakładając, że będą pracować
                              w niedziele)

Myślę, że to opóźnienie było spowodowane tym, że w maju oddali do uzytku Galerię
                              Handlowa w Siedlcach i tam pewnie rzucili wszelkie siły.

Ja osobiście wolę aby było opóźnienie niż fuszerka.

Mam jeszcze uwagę do Strusa, aby lepiej informował co się dzieje na swoich
                              stronach WWW.

Pozdrawiam
                              • lutek_1 Re: Postępy prac czy ich brak ? 06.06.05, 17:28
                                Opinie z rodzinnego miasta K.Strus:
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=24686706&a=24686706
                                • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 06.06.05, 18:13
                                  > Opinie z rodzinnego miasta K.Strus:
                                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=24686706&a=24686706

Prawda jest taka ze w obecnych czasach nie da sie znalezc idealnego dewelopera.
                                  Nawet ci ktorzy buduja luksusowe budynki napewno maja swoje wady. O K.Strus
                                  jedni wypowiadali sie bardzo dobrze, inni z kolei klną, i tak zawsze bedzie.

Z wlasnej opinii jedno moge powiedziec: rzeczywiscei maja kiepskiego
                                  architekta, bo nieustawnosc tych mieszkan jest okropna, tak jakby nikt nie bral
                                  pod uwage komfortu ludzi ktorzy tam beda mieszkali przez byc moze cale zycie.
                                  Ale to normalka we wspolczesnym swiecie: wziac kase za fuszerke i g.. sie
                                  martwic innymi.
                                  Poza tym mam wrazenie ze nie bardzo zalezy im na tym zeby budynek byl jakis
                                  pomyslowy efektowny, buduja jak leci, troche prostacko. Chocby te balkony
                                  niezbudowane w obrys budynku, mi sie to kojarzy ze stylem budowania typowich
                                  blokowisk z lat 70'tych.

Kazdy z nas ktory kupil mieszkanie przy Bazantarni podjal pewne ryzyko, ale tez
                                  kazdy ma nadzieje ze w koncu dostanie swoje mieszkanie i nie bedzie problemow
                                  wiekszych niz standardowe u innych deweloperow. Mozna powiedziec ze jesli ktos
                                  chce miec swoj kąt to poki co (niestety) musi sie na to ryzyko zgodzic. Oby
                                  kiedys bylo inaczej w tym pokreconym kraju.
                                  • Gość: bdg Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:28
                                    masz racje niestety.

a propos architekta do bani - na szczescie w ramach mieszkania sciany mozna
                                    bylo poprzestawiac dowolnie, wiec przynajmniej tego nie udalo mu sie u mnie
                                    zepsuc ;-)
                                    • Gość: slawek Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.cst.tpsa.pl 07.06.05, 14:06
                                      Tym co już kupili metry u kstrusa pozostaje mieć tylko nadzieję, że wszystko
                                      będzie dobrze. Oczywiście trzeba jak najbardziej pilnować inwestora. A co do
                                      innych deweloperów to znajoma mieszka w czymś co zbudował Dom Development i
                                      ściany w mieszkaniu pękaja dosyć brutalnie nie wspominając o akustyce, która
                                      może nie na skalę opery narodowej ale daleko od niej nie odbiega.
                                      • lutek_1 Re: Postępy prac czy ich brak ? 09.06.05, 14:48
                                        to jak sie zastanowie ostatecznie dzis wieczorem, jutro bede nowym sasiadem na
                                        6p bud. C :)

• Gość: marian Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.eranet.pl 09.06.05, 22:47
                                          Lutku, zycze owocnej nocy;)
                                          mozesz powiedziec,ktore mieszkanie kupujesz ? 1/2/3 pokoje? interesuje mnie to
                                          ot tak;) Sam bede posiadaczem 3pokojowego w C, na Iym pietrze od strony łąki;)
                                          Duzo jeszcze mieszkan zostalo (sposrod ilu miales wybor?) nie prowadze zadnych
                                          statystyk,ale jestem po prostu ciekaw;)
                                          • edkas Re: Postępy prac czy ich brak ? 10.06.05, 14:51
                                            Witam,
                                            Byłam wczoraj na budowie. Praca wre, panów jest sporo i cały czas się coś
                                            dzieje. Termin oddania bud A raczej się opóźni - klatki nie ruszone, wind nie
                                            ma, tynki z zewnątrz nie do końca zrobione.
                                            Aha, słyszałam ten dzwon z pobliskiego kościoła - może być uciążliwy - bije 2
                                            minuty.. Myślę, że się jakoś przyzwyczimy ;)
                                            • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 10.06.05, 16:53
                                              > Byłam wczoraj na budowie. Praca wre, panów jest sporo i cały czas się coś
                                              > dzieje. Termin oddania bud A raczej się opóźni - klatki nie ruszone, wind nie
                                              > ma, tynki z zewnątrz nie do końca zrobione.

Gdyby zadzwonic do biura to napewno uparcie bedą twierdzic ze sugestie jakoby
                                              mieli nie zdazyc do konca czerwca sa dla nich obrazliwe..:)
                                          • lutek_1 Re: Postępy prac czy ich brak ? 10.06.05, 16:42
                                            3 pokoje, klatka rowniez od strony laki (C.6.4) mieszkanie dwustronne. mialem
                                            wybor w moim pionie 1,2,3,4,6p tak bylo ok 2 tygodnie temu jak rezerwowalem.
                                            wtedy byly tylko rezerwacje. jutro ide podpisywac umowe. decyzje podjelem ale u
                                            mnie to bylo bardziej czy pakowac sie w wiekszy kredyt czy nie :) developera to
                                            mozna tylko pilnowac teraz... i miec nadzieje ze to jest dobra inwestycja... w
                                            tamtej okolicy ciezko z czyms wolnym, a ceny na wtornym koszmarne 5500/m2...
                                            musze tylko zmienic aranzacje wew bo z tym co oni proponuja jest fatalnie...
                                            malo swiatla :)

• Gość: Serek1024 Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.chello.pl 11.06.05, 11:42
                                              Uwaga, Uwaga!

Spójrzcie na stronę Strusa: www.kstrus.pl/bazantarnia.htm

Termin oddania budynku A zmieniono z czerwiec 2005 na lipiec 2005. Ciekway
                                              jestem czy że zmiana zostanie ogłoszona na piśmie do każdego z nas. Poniewaz
                                              deweloper nie wywiązał się z umowy i nie może to tłumaczyć "warunkami
                                              pogodowymi" czy "decyzjami administracyjnymi" to rozumiem, że my tez nie musimy.
                                              Teraz trzeba sporządzić aneksy do umów aby przesunąć termin ostatniej raty na
                                              lipiec.

Jakieś inne pomysły?
                                              • Gość: bdg Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.sbi.com 11.06.05, 13:46
                                                wlasnie tam zadzwonilem...
                                                cytuje: "w sprawie aneksu do umowy prosze zadzwonic w tygodniu - musze sie
                                                skonsultowac z Pania Prezes"
                                                "termin oddania w koncu lipca jest data oficjalna"...

Musimy ich przydusic w poniedzialek!
                                                • Gość: Serek1024 Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.chello.pl 11.06.05, 14:11
                                                  Prponuje aby wszyscy, którzy mają lokale w etapie I i mają taka możliwość
                                                  zjawili się w biurze obsługi klienta około 16:00 w poniedziałek (biuro
                                                  Warszawskie). W obliczu tego,że jeszcze dwa tygodnie temu pani prezes oburzała
                                                  się jak dzwoniliśmy do biura i upewnialiśmy się czy termin czerwcowy jest
                                                  realny, i w obliczu w tego w jaki sposób strus załatwia tego typu sprawy (gdzie
                                                  oficjalne zawiadomienie?) uwazam, ze nalezy ich w szczegolny sposob zaczac
                                                  traktowac.

Na pewno ja bede około 16:00.

Proszę również wszystkich o zapoznanie się z dokumentem
                                                  www.uokik.gov.pl/download/lista_umow.doc
                                                  zawierającycm listę niedozwolonych zapisów w umowach.

Walczmy o swoje!
                                                  • Gość: slawek Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.cst.tpsa.pl 13.06.05, 08:38
                                                    Pomysł bardzo dobry. Z tego co słyszałem Pani kstrusowa prezesowa dosyć
                                                    obcesowo traktuje klientów i warto poprzeć Twoją inicjatywę!
                                                  • edkas Re: Postępy prac czy ich brak ? 16.06.05, 08:28
                                                    Czy byliście w biurze w poniedziałek? Czy znacie stanowisko Strusa w kwestii
                                                    przesunięcia terminu oddania I etapu? Też mam mieszkanie w I etapie.
                                                  • Gość: bdg Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.sbi.com 16.06.05, 10:21
                                                    stanowisko Strusa jest takie, ze przesuniecie terminu odbioru mieszkan jest
                                                    spowodowane nie wystarczajaca moca elektryczna dana przez Stoen... brzmi troche
                                                    smiesznie, no ale moze i tak jest.

mieszkania maja byc oddawane pod koniec lipca - to znaczy ze wtedy bedziesz
                                                    mogl rozpoczac jego wykanczanie, bo oficjalne (formalne) przekazanie budynku do
                                                    uzytkowania jest planowane na wrzesien.
                                                  • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 16.06.05, 11:33
                                                    A do czego im byla potrzebna ta wystarczajaca moc elektryczna? Przeciez zarowno
                                                    w srodku jak i na zewnatrz caly czas prowadzili prace..tynkowali,kladli
                                                    instalacje itp. Tyle ze robili to chaotycznie i powoli, wiec nic dziwnego ze
                                                    nie zdazyli. Moim zdaniem takie twierdzenie powinni jakos udowodnic na
                                                    papierze, tyle tylko ze nam i tak nie jest to potrzebne, bo umowy sa tak
                                                    skonstruowane ze nie mamy czego dochodzic.
                                                  • Gość: Slawek Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.cst.tpsa.pl 16.06.05, 12:28
                                                    Ech, żizn!
                                                    Bądźmy jednak dobrej myśli. I żebyśmy sąsiadów mieli fajnych:)
                                                  • Gość: bdg Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.sbi.com 16.06.05, 12:54
                                                    święte słowa ;)
                                                  • edkas Re: Postępy prac czy ich brak ? 16.06.05, 15:05
                                                    A na którym piętrze zamieszkacie i w której klatce? Ja mam mieszkanie na 5
                                                    piętrze w tej klatce od łąki. Może jest tu któraś / któryś z przyszłych
                                                    sąsiadów.
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: bdg Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 199.67.140.* 16.06.05, 15:50

bede 4 pietra nizej

witam sasiada :)
                                                  • Gość: Serek1024 Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.chello.pl 16.06.05, 20:04
                                                    ja na czwartym ;)
                                                  • Gość: bażant Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 17.06.05, 00:23
                                                    a ja na piatym od strony Raabego:> pzdr
                                                  • Gość: ag Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.201.167.* 17.06.05, 06:37
                                                    ja na piątym od strony "łąki" :)
                                                    słuchajcie to chyba przejadę sie do biura na Jadźwingów bo wczoraj rozprawiałam
                                                    przez tel. właśnie z biurem strusa i kobieta zapewniałą mnie ze nie ma żadnego
                                                    opóźnienia I ETAPU! a jeśłi już to kilka dni....max tydzień
                                                    ale jeśli jest, to rzeczywiście powinni pisemnie o tym zawiadomić..
                                                  • Gość: Slawek Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.cst.tpsa.pl 17.06.05, 08:51
                                                    Generalnie wszyscy będziemy sąsiadami chociażby po zorganizowaniu się we
                                                    wspólnotę (co mam nadzieję uda się). A mieszkać będę w trzecim budynku od
                                                    strony - jakże urocze określenie w mieście:) - łąki, na 7 pietrze.

A co do kstrusa to może stosują oni wysoce wyrafinowane techniki psychologiczne
                                                    żeby nas tak skołować, że opóźnienie o miesiąc, dwa, trzy,...rok wydawałoby się
                                                    nam zjawiskiem jak najbardziej do przyjecia?:)
                                                  • Gość: bdg Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.ssmb.com 23.06.05, 14:17
                                                    byłem dzisiaj na budowie - w I etapie mieszkania już mają elektrykę,
                                                    hudraulikę, kaloryfery i wylewki. w tej klatce od łąki widziałem, że montowane
                                                    sa drzwi w szybie windowym.

z etapu drugiego i trzeciego dochodzily jakies halasy ze srodka ;)
                                                  • Gość: zapraszam Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 217.17.37.* 17.06.05, 09:58
                                                    Witajcie ci ktorzy juz maja mieszkanie od strusa oraz ci ktorzy sie przymiezaja
                                                    do kupna. Od kilku dni dziala forum dyskusyjne mieszakncow bloku przy
                                                    ul.Jadzwingow 2 jadzwingow.info forum nie jest zarzadzane przez strusow
                                                    wiec moze tutaj od osob ktore juz mieszkaja od 2 lat dowiesz sie czy po takim
                                                    czasie juz cos zaczyna sie dziac zlego z naszymi mieszkaniami.
                                                    Forum jest w fazie budowy wiec nie zrazajcie sie jego wygladem iloscia wpisow
                                                    oraz niezbyt duza iloscia grup tematycznych.
                                                    pzdr
                                              • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 13.06.05, 09:17
                                                > Teraz trzeba sporządzić aneksy do umów aby przesunąć termin ostatniej raty na
                                                > lipiec.

Ja w II etapie mam w umowie ze ostatnia rata jest w momencie odbioru kluczy.
                                                Ale coż z tego..skoro jesli nastapi opoznienie trzeba splacac kredyt i
                                                jednoczesnie dalej placic za wynajem mieszkania. Czlowiek podwojnie dostaje po
                                                kieszeni.

Tak jak tu ktos napisal nie bylo chyba zadnych przyczyn ktore mogly spowodowac
                                                opoznienie. Jedyna przyczyna jest chyba niedbalstwo i chaos na budowie.
                                                Czy w takiej sytuacji są jakies mozliwosci prawne dochodzenia swych praw,
                                                chocby np zwrotu odsetek itp?
                                                • Gość: Serek1024 Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 13.06.05, 09:42
                                                  Moim zdaniem są. Po pierwsze zapis w umowie dot. ostatniej wpłaty w momencie
                                                  odbioru kluczy jest niezgodny z stanowiskiem Urzędu Ochrony Konkurencji i
                                                  Konsumentów - a to dlatego, że wpłacasz pieniądze i masz utrudnionie
                                                  egzekwowanie praw w wypadku usterki. To samo dotyczy braku kary z ich strony w
                                                  wypadku opóźnienia. Po trzecie wydaje mi się, że można wykazać, że dzięki
                                                  niedotrzymaniu umowy przez kstrus poniosłeś stratę i dochodzić swoich praw na
                                                  drodze cywilnoprawnej.

Zawsze można wysłać zapytanie do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów lub
                                                  poradzić sie prawnika.
                                                  • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 13.06.05, 11:06
                                                    Ale czym sie rozni sytuacja w ktorej place ostatnia rate w momencie odbioru
                                                    kluczy od sytuacji w ktorej ktos placi ostatnia rate zgodnei z terminem
                                                    ostatniej raty np w przypadku I etapu czerwiec 2005? Przeciez takze ten moment
                                                    nie musi byc koniecznie momentem odbioru kluczy jesli bedą jakies usterki?

• Gość: Serek1024 Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 13.06.05, 11:21
                                                    No właśnie to jest problem - bo odbiór kluczy to jedno a odbiór mieszkania to
                                                    drugie. Lepiej jest płacić w momencie odbioru mieszkania, lub nie - gdy
                                                    stwierdzisz jakieś usterki. A najlepiej w momencie otrzymania aktu notarialnego.
                                                    Poniżej zamieszczam cytat dot. podobnych praktyk stosowanych przez JWC:

>>deweloperzy uzależniają przekazanie mieszkania aktem notarialnym od
                                                    uregulowania "wszystkich zobowiązań finansowych" oraz "niezalegania z opłatami z
                                                    tytułu czynszu wobec podmiotu zarządzającego i administrującego". Klient musi
                                                    zapłacić więc nawet pieniądze, które - jego zdaniem - deweloperowi się nie
                                                    należą, bo np. spartaczył mieszkanie. Klient może się domagać zwrotu pieniędzy
                                                    dopiero na drodze sądowej, co - jak wiadomo - może długo potrwać.<<

My musimy płacić w momencie przekazania kluczy - czyli płacisz i wchodzisz do
                                                    mieszkania, w którym np. masz niesprawną elektrykę.

Poza tym - dlaczego chcesz wywiązac się z umowy skoro deweloper się z niej nie
                                                    wywiązał?
                                                  • Gość: facecik Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: 193.108.206.* 13.06.05, 14:07
                                                    > Poza tym - dlaczego chcesz wywiązac się z umowy skoro deweloper się z niej nie
                                                    > wywiązał?

Jesli meiszkanie bedzie mialo usterki (a napewno bedzie mialo), to wcale nie
                                                    bede mial zamiaru placic, i mam nadzieje ze dla firmy Strus bedzie to
                                                    oczywiste. Rozumiem ze Ty masz ostatnia rate wpisaną na konkretny termin, czy
                                                    jest to termin w jakis czas po oddaniu inwestycji (wtedy gdy juz bedziesz
                                                    pewien ze mieszkanie odbierzesz bez usterek) ?
                                                  • Gość: Serek1024 Re: Postępy prac czy ich brak ? IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 13.06.05, 14:08
                                                    30 czerwca - jak wszystcy jak sądzę. ;-/
                          • Gość: seba Etap III IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 14:50
                            Witam
                            Kupiłem mieszkanie w trzecim etapie i mam pytania w szczególnie do osób które
                            wprowadzają się do Etapu I.

- Jaki jest standardowy kolor drzwi wejściowych? Czy można je zmienić? Jeśli
                            ktoś to robił jak wygląda taka procedura?

- Czy ktoś robił zamianę gazu na zasilenie elektryczne do kuchenki? Jakie są
                            koszty z tym związane?

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
                            Sebastian
                          • Gość: seba Etap III IP: *.acn.waw.pl 12.06.05, 14:50
                            Witam
                            Kupiłem mieszkanie w trzecim etapie i mam pytania w szczególnie do osób które
                            wprowadzają się do Etapu I.

- Jaki jest standardowy kolor drzwi wejściowych? Czy można je zmienić? Jeśli
                            ktoś to robił jak wygląda taka procedura?

- Czy ktoś robił zamianę gazu na zasilenie elektryczne do kuchenki? Jakie są
                            koszty z tym związane?

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
                            Sebastian
                            • Gość: Greggi Re: Etap III IP: 83.238.15.* 13.06.05, 15:03
                              Jeszcze nie ma drzwi (raczej) więc nie wiadomo jakie będą, zgodnie z umową mają
                              byc antywłamaniowe, przeważnie developerzy kupuja tanie modele gerdy i są one
                              całkiem przyzwoite, ja zamieniałem instalację z elektrycznej na gazową i była
                              to procedura bezpłatna
                              • Gość: seba Re: Etap III IP: *.crowley.pl 14.06.05, 10:54
                                Z elektrycznej na gazową ? Mi chodziło o zamianę z gazowej na elektryczną.
                                U Strusa w biurze otrzymałem info że będę musiał pokryć koszty dodatkowego
                                przydziału mocy.
                                Czy ktoś już to załatwiał?

Seba
                                • Gość: Iwona Re: Etap III IP: *.crowley.pl 23.06.05, 12:48
                                  Witam wszystkich przyszłych sąsiadów.
                                  Ja kupiłam mieszkanko w III etapie, więc jeszcze trochę na nie muszę poczekać.A
                                  jeżeli chodzi o zamianę kuchenki z gazowej na elektryczną, to trzeba złożyć
                                  podanie w biurze Strusa o przydział dodatkowej mocy i ponieść opłatę w
                                  wysokości 720 zł.
                                  Pozdrwiam
                                  Iwona
                                  • Gość: ag Re: Etap III IP: 193.201.167.* 28.06.05, 06:40
                                    hmm ja dokonywałam zmian co do rezygnacji z instalacji gazowej jakieś 2
                                    miesiące temu a mam mieszkanko w I etapie i nic nie płaciłam...

wczoraj podpisałam um ze stoenem

oddanie budynków mają etapami także we wrześniu będzie mozna się zameldować

od wczoraj w pierwszym etapie montują drzwi antywłamaniowe :)
                                    cóz z tego ze zamontowali już windy i dzwig, jak nie ma prądu i do końca lipca
                                    nie będą uruchomione
                                    natomiast jeśli ktoś będzie chciał to od 18tego lipca będzie można już działać
                                    z wykończeniem mieszkań , podłączą jeden pion z zimną wodą + będzie
                                    udostępniony prąd budowlany :)
                                    zwróćcie uwagę iż jedyny odpływ jaki jest w łazience to ten od kibelka także
                                    zawczasu pomyślcie o ustawieniu wszystkich sprzętów w łazience bo mi np. teraz
                                    będą wkuwać wszystko (odpływ wanny pralki i umywalki...) bo przecież już są
                                    tynki położone i wylana szlichta...
                                    jeśli ktoś brał kredyt , to zwróćcie uwagę na artykół z rzeczpospolitej na
                                    temat odpisu odsetek - można z niej skorzystać ale tylko w przypadku kredytu na
                                    mieszkanie ,a nie na grunt...
                                    zaraz przeslę link do art.

pozdrawiam wszystkich sąsiadów!
                                    • Gość: facecik Re: Etap III IP: 193.108.206.* 28.06.05, 09:31
                                      > zwróćcie uwagę iż jedyny odpływ jaki jest w łazience to ten od kibelka także
                                      > zawczasu pomyślcie o ustawieniu wszystkich sprzętów w łazience bo mi np.
                                      > teraz
                                      > będą wkuwać wszystko (odpływ wanny pralki i umywalki...) bo przecież już są
                                      > tynki położone i wylana szlichta...

Ale przeciez Strus wymagal duzo wczesniej plany aranzacji sprzetow w lazience.
                                      Czy to znaczy ze pomimo ze dalem im taki plan to bede musial potem szukac kogos
                                      zeby mi wkuwal rury w sciane?

Pozdr
                                      • Gość: AG Re: Etap III IP: 193.201.167.* 29.06.05, 07:36
                                        NO WŁAŚNIE JA TEZ SKŁADAŁAM DOKŁADNE PROJEKTY ZE ZMIANAMI DUŻO DUŻO WCZEŚNIEJ
                                        ALE ODPLYWÓW W STANDARCIE NIE MA! TYLKO DOPROWADZENIA WODY ...
                            • Gość: Serek1024 Re: Etap III IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 06.07.05, 09:04
                              Drzwi: nie wiadomo - zadzwoń do Strusa
                              Gaz na prąd: poszukaj na tym forum - był ten temat poruszany.
    • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 15.06.05, 10:18
      Czy ktos dowiadywial sie w biurze Strusa jaka jest oficjalna przyczyna
      miesiecznego opoznienia pierwszego etapu? Wydaje mi sie ze chyba powinni to
      jakos wytlumaczyc skoro jeszcze 2 tygodnie temu byli urazeni sugestiami
      opoznienia. Tymbardziej ze chyba nie bylo zadnych "sil wyzszych" ktore moglyby
      wstrzymac prace na budowie..
      • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 15.06.05, 10:32
        Brak podłączenia zasilania - z winy STOENu.

Równie dobrze mogłoby być, że budowę zakłóciła Parada Równości, albo śnieg w górach.

Co za różnica? I tak wiadomo dlaczego się opóźnili - wystarczyło pojechać na
        budowe pomiedzy grudniem a kwietniem i zobaczyć postępy.
        • Gość: Slawek Coś się zmienia? IP: *.cst.tpsa.pl 17.06.05, 09:39
          dom.gazeta.pl/dom/1,50848,2767639.html
          Bardzo interesujący artykuł. Zaciekawiła mnie ta kotłownia - jak to w końcu
          będzie u nas, bo szczerze mówiąc nie dopytałem się o to, mamy kotłownię czy
          ogrzewamy z sieci miejskiej? A jak mamy to kto będzie jej właścicielem?

"Jeśli twój blok (osiedle) ma własną kotłownię, sprawdź w umowie, czyją będzie
          ona własnością - wspólnoty czy dewelopera. W tym drugim przypadku wspólnota
          przejmie co prawda po pewnym czasie władzę nad blokiem, ale za ciepło będzie
          płacić... deweloperowi i według jego stawek.

Sprawdź też, kto będzie właścicielem terenów np. rekreacyjnych wokół bloku.
          Może się bowiem okazać, że po zerwaniu umowy firma każe wspólnocie te tereny
          wykupić."
          • edkas Re: Coś się zmienia? 17.06.05, 11:29
            U nas nie ma kotłowni, jest węzeł cieplny i ciepło będziemy mieć ze SPECu. Ale
            gaz jest w budynku, zresztą przyłączałam budynek do sieci gazowej (pracuję w
            gazowni warszawskiej). Wiem też, że tańsze jest ciepło z kotłowni gazowej. I tą
            mam nadzieję sobie wygospodarujemy jak już będziemy wspólnotą. Co prawda koszt
            kotłów i instalacji jest dość drogi ale za to ciepło będzie dużo tańsze.
            • Gość: zapraszam Re: Coś się zmienia? IP: *.bphpbk.pl 17.06.05, 12:32
              --------------------------------------------------------------------------------
              Witajcie ci ktorzy juz maja mieszkanie od strusa oraz ci ktorzy sie przymiezaja
              do kupna. Od kilku dni dziala forum dyskusyjne mieszakncow bloku przy
              ul.Jadzwingow 2 hatetepe://jadzwingow.info forum nie jest zarzadzane przez
              strusow wiec moze tutaj od osob ktore juz mieszkaja od 2 lat dowiesz sie czy po
              takim
              czasie juz cos zaczyna sie dziac zlego z naszymi mieszkaniami.
              Forum jest w fazie budowy wiec nie zrazajcie sie jego wygladem iloscia wpisow
              oraz niezbyt duza iloscia grup tematycznych.
              pzdr
              • Gość: GośćE Re: Coś się zmienia? IP: *.gebm.pl / 193.138.110.* 21.06.05, 16:52
                Kupiłem mieszkanie w etapie I. Budynek zostanie oddany do użytkowania w połowie
                października. Ostatnią ratę mam na AN, czyli prawdopodobnie w maju przyszłego
                roku.
                • Gość: facecik Re: Coś się zmienia? IP: 193.108.206.* 21.06.05, 17:09
                  Jak ci sie udalo wynegocjowac takie warunki w ogole?
                  • Gość: K. Re: Coś się zmienia? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.06.05, 08:47
                    no właśnie,jak ci się to udało wynegocjować.ja płacę za miejsce postojowe w
                    grudniu,ale ostatnią ratę przesuwają mi tylko do momentu odbioru kluczy
                    • Gość: GośćE Re: Coś się zmienia? IP: *.gebm.pl / 193.138.110.* 22.06.05, 09:18
                      Umowę podpisałem na początku roku. Powiedziano mi, żebym zaproponował
                      harmonogram wpłat. Od początku z tym deweloperem współpracuje mi się bardzo
                      dobrze. Zanim się zdecydowalem kilkakrotnie byłem bliski podpisania umowy z
                      innymi developerami, ale warunki były o wiele gorsze. Teraz czekam na klucze,
                      mam nadzieję że uda się zamieszkać z końcem paźdzeirnika
      • Gość: kama Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.06.05, 18:17
        witam,również kupiłam mieszkanie u Strusa w I etapie.jest miesięczne
        opóźnienie,a jak im się mówiło ,że będzie opóźnienie to się oburzali.ale
        jeszcze trzeba czekać na pozw.na uzytkowanie być moze do końca września i
        dopiero wtedy będziemy mogli się wprowadzić .ja nie mam tego zapisu w umowie.a
        wy macie?czy czekacie z ostatnią ratą na odbiór kluczy i ewentualne usterki?
        pozdrawiam
        • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ssmb.com 21.06.05, 11:55
          hej,

ja mam ostatnią ratę po oddaniu budynku do użytkowania.
          • Gość: marian Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ericsson.net 21.06.05, 14:42
            ja tez tak mam
            • edkas Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 24.06.05, 12:07
              Byłam wczoraj na budowie. W mojej klatce od łąki wstawiali windy. Ogólnie
              panował baładan ale generalnie widac już koniec prac w tym budynku. Czy
              załatwialiście już umowę ze STOENem na kuchnię i piekarnik elektryczny?

• Gość: kama Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.06.05, 20:05
                ja też mam prąd zamiast gazu,ale nic nie mowili u strusa,że mam cos
                załatwiać.ja juz dawno zgłosiłam zamianę na prąd i być moze oni zgłosili
                zapotrzebowanie na większą ilosć pradu.muszę się dowiedzieć
                • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ssmb.com 28.06.05, 09:25
                  też byłem przekonany że to już dawno zgłosiłem, a wczoraj zauważyłem, że
                  zaczęli montować mi gaz
                  • Gość: strusowiec Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.mpips.gov.pl 28.06.05, 15:23
                    Moge się dowiedzieć, dlaczego Wam tak zależy na prądzie zamiast gazu. Przecież
                    kuchenka elektryczna jest droższa i w zakupie i w użytkowaniu od gazowej.
                    Z góry dzięki za odp
                    • gczern Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 29.06.05, 10:41
                      powiem ci bo niepotrzebnie sam zmieniłem prąd na gaz , jasne że kuchenka jest
                      nieco droższa ale koszt obudowania tych brzydkich rur i dopasowywania szafy
                      wnękowej do tego obudowania będzie conajmniej tak wysoki nie mówiąc o tym że
                      tracę przestrzeń, gdybym to wiedział w zyciu bym się na gaz nie przerzucał
                      • Gość: strusowiec Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.mpips.gov.pl 29.06.05, 11:05
                        No tak, ale w sytuacji kiedy gaz jest domyślny, czy jest sens zmienianie tego
                        na prąd? Czy może jednak zostawić gaz, który jest ekonomiczniejszy?
                        • gczern Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 08:51
                          no ja właśnie miałem domyslny prąd bo w moim pionie pierwotnie nie miało byc
                          gazu
                      • Gość: Iwona Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.crowley.pl 29.06.05, 12:30
                        Czy instalacja gazowa zajmuje aż tak dużo miejsca, że wymaga przebudowywania
                        twoich szaf? Czy chodzi ci tylko o to, że miałeś zaplanowaną instalację płyty
                        elektrycznej i teraz przez instalację gazową musisz wszystko przebudowywać?
                        Mówiąc szczerze, sama zastanawiam się czy nie zmienić płyty gazowej na
                        elektryczną ( jak na razie zbieram opinię od znajomych, za i przeciw ). Jednego
                        tylko nie rozumiem, dlaczego w tej samej inwestycji jedni piszą że zamiana gazu
                        na elektrykę nic ich nie kosztowała, a jak ja się dowiadywałam to powiedzieli
                        mi że jest to koszt 720 zł?
                        • shogun28 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 29.06.05, 15:16
                          Gość portalu: Iwona napisał(a):

> Mówiąc szczerze, sama zastanawiam się czy nie zmienić płyty gazowej na
                          > elektryczną ( jak na razie zbieram opinię od znajomych, za i przeciw ).

Czy w takim razie mogłabyś przedstawić jakieś za? Bo ja, jakoś żadnych nie
                          znajduję.
                          • Gość: Seba Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.crowley.pl 29.06.05, 18:21
                            Moje za dotyczące płyty elektrycznej

1. Łatwiejsza umyciu. Czy ktoś może próbował płytę gazową i palniki wyczyści
                            jak coś sieę tam wylało i przypaliło :-)
                            2. Gaz śmierdzi.
                            3. Ładniej wygląda.

P.S.
                            Mi też u strusa powiedziano ze będę musiał się liczyć z dodatkowymi kosztami
                            przydziału mocy. Może osoby które mają to za free powiedzą jak to zrobiły.

pozdr
                            Seba

• Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:38
                              > Mi też u strusa powiedziano ze będę musiał się liczyć z dodatkowymi kosztami
                              > przydziału mocy. Może osoby które mają to za free powiedzą jak to zrobiły.

ja zostałem poinformowany w biurze Strusa, że koszt podłączenia kuchenki
                              elektrycznej był wliczony w cenę mieszkania tylko w I etapie.
                        • gczern Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 08:54
                          chodzi o te rury co biegną w rogu ściany i sufitu na korytarzu, obok drzwi ma
                          być szafa wnękowa a przez to że idzie tam rura nie mogę zrobić drzwi
                          przesuwnych do samego sufiu tylko dać krótsze drzwi o 20cm , ja pierwotnie
                          miałem mieć prąd więc nie płaciłbym tych 720zł, ale wkurzyłem się bo nikt nie
                          potrafił mi wytłumaczyć dlaczego skoro już z tego prądu nie zrezygnowałem nie
                          dostałem upustu w wysokości tej kwoty po czym gdy chciałem zmienic spowrotem na
                          prąd nagle mam te 720zł płacić
                          • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 30.06.05, 09:01
                            To znaczy ze rury z gazem oni puszczaja na zewnatrz scian przez korytarz??
                            Pierwszy raz cos takiego widze. To brzmi jakby bylo z serialu Alternatywy 4.
                            Moze to tylko w niektorych mieszkaniach tak jest bo nie dalo sie inaczej?
                            • gczern Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 09:06
                              niestety rury puszczają wzdłuz korytarza , u mnie akurat dodatkowo nad łazienką
                              nad ścianą kuchenną i w odległości ok 5 cm od ściany, jest to niestety wymóg
                              prawa budowlanego ale to nie zwalnia strusa od zarzutu że nie zaplanował tych
                              rur tak żeby droga ich przebiegu była maksymalnie krótka i żeby wyglądało to
                              maksymalnie estetyczne, rury są ciemnoczerwonawe i "pięknie" kontrastują ze
                              ścianąwygląda to gorzej niż mają moi rodzice w mieszkaniu w wielkiej płycie z
                              PRLu
                            • gczern Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 09:27
                              wszystkim zainteresowanym polecam te zdjęcia, pokazują jak te rury z gazem
                              wyglądają
                              gczern.republika.pl/1.jpg
                              gczern.republika.pl/2.jpg
                              i pamiętajcie że zgodnie z prawem w zasadzie nie wolno tych rur zabudować czyli
                              możecie je conajwyżej pomalować, mnie szlag trafia!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 30.06.05, 10:13
                                Zadziwiający jes Strus.

Przyłączenie do sieci gazowej, która wymaga wykonania infrastruktury w postaci
                                rur ,liczników i Bóg wie czego jeszcze jest za darmo. Przyłączenie do sieci
                                elektrycznej, która i tak jest wykonana - 720 pln.

Bez sensu.

A co do rur - to niestety takie są przepisy. Dodatkowo, 1 rok trzeba sprawdzać
                                szczelność instalacji gazowej co dodatkowo kosztuje.

Moim zdaniem, względna taniość eksploatacji nie rekompensuje kłopotów, które
                                sprawia instalacja gazowa.

Pozdrawiam.

Do gczern: Czy mogę wkleić Twoje zdjęcia na stronę dot. naszej budowy
                                (www.host.ware.pl/przy_bazantarni/) ?

Serek
                                • gczern Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 10:18
                                  pewnie że tak , nawet bardzo chętnie
                              • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 30.06.05, 10:20
                                No to mnie pocieszyles..:( Nie spodziewalem sie naprawde ze obecnie sie buduje
                                w ten sposob mieszkania. Ja tez mieszkam teraz w wielkiej plycie i nie ma tam
                                na wierzchu zadnych rur.
                                Zastanawiam sie w takim razie jak przepuszcza te rury w moim mieszkaniu, bo od
                                licznikow na korytarzu musialyby przechodzic przez przedpokoj i lazienke chyba.
                                A jakby sie Strus postaral to i nawet przez salon. To jakis koszmar!
                                Im dalej budowa postepuje tym bardziej z przykroscia zauwazam kolejne wady
                                projektu tej inwestycji, az strach co bedzie dalej:(
                              • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 30.06.05, 10:24
                                Pytanie do ludzi z I etapu: czy wszyscy macie na wierzchu te rury (jesli macie
                                gaz)? Interesuje mnie szczegolnie jak one sa polozone w tym pionie mieszkan po
                                stronie wschodniej (kawalerka 36m).
                                • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 30.06.05, 10:35
                                  Facecik: Może inne pytanie: ile osób w ogóle wybrało gaz zamiast prądu?

PS. Ja mam prąd.
                                  • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 30.06.05, 10:41
                                    Ja nic nie wybieralem, po prostu domyslnie na planie byl u mnie gaz i tak
                                    zostalo. Ale teraz jak sie dowiedzialem ze oni to tak "estetycznie i pieknie"
                                    zrobia z tym gazem to sie zastanawiam czy nie zmienic.
                                    Mieszkanie jest male, a tu jeszcze cala wolna przestrzen nadajaca sie pod
                                    zabudowe moze odpasc przez glupie rury. Myslalem ze technologia budowy mieszkan
                                    zmienila sie troche od czasow PRLu ale widac jednak nie, a przynajmniej nie w
                                    przypadku Strusa.
                          • Gość: Iwona Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.crowley.pl 30.06.05, 10:45
                            Co do instalacji gazowej, szczerze mówiąc z lekka się podłamałam jak
                            zobaczyłam twoje zdjęcia ( nawet mi nie przyszło do głowy że rury z gazem
                            przeciągają dosłownie przez całe mieszkanie ). Przed podjęciem ostatecznej
                            decyzji, czy gaz czy prąd będę musiała się dowiedzieć którędy te rury będą szły
                            w moim mieszkaniu? A jak u was w mieszkaniach idą rury z c.o., chodzi mi o to
                            czy są schowane w podłodze, czy idą po wierzchu?
                            • dpawel78 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 10:53
                              eee tam kochani sąsiedzi nie ma co sie przejować rurami :) małe pifko :)
                              • Gość: ktosia Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.crowley.pl 03.08.05, 13:32
                                Witam, dopiero dzisiaj znalazłam to forum, a szkoda że tak późno, jestem
                                właścicielka mieszkanka 3 -pokojowego w budynku B na II pietrze i tez mi się
                                nie podoba jak idą tam prace, jestem na budowie prawie codziennie wieczorem, bo
                                akurat tamtendy przejeżdzamy z mężem często, co do budynku A sądze że robotnicy
                                od dłuzeszego czas w niektórych mieszkaniach po prostu pomieszkują coby nie
                                płacić za hotel robotniczy to po pierwsze. Tak czytam o gazie i prądzie i
                                powiem Wam jakie sa moje spostrzeżenia. Niedawno się przeprowadziłam do
                                kawalerki z aneksem, tu był przymus co do prądu bo takie przepisy, szczerze
                                mówiąc perspekttywa pięknej płyty ceramicznej, gładkich powierzchni, łatwego
                                sprzątania bardzo zadowoliła, ale praktyka jest inna, płyta ceramiczna musi się
                                na poczatku przepalic i niestety zostają takie grzydkie ślady na palnikach,
                                owszem powierzchnia moze i gładka ale ile trzeba się namęczyć zeby pięknie
                                wyglądała, poza tym sam koszt zakupu jest sporo wyzszy niz gazowej, my
                                zapłacilismy 2500zl w sklepie internetowym, 3300zł kosztowała w sklepie, w
                                zestawie była płyta i piekarnik no i kwestia kosztów, tragedia, przeciez gdzies
                                trzeba gotowąc i czasem coś sie piecze, a kołowrotek na wskaźniku zużycia prądu
                                kreci się jak szalony, ostatnio przyszło mi dopłacic sporo za prąd, a gotuje
                                tylko obiady na kuchence. Co do gazowej i rur, owszem przepisy budowlane jakie
                                są takie są, ale jak juz mieszkanie jest w rękach właściciela mieszkania to na
                                własną odpowiedzialnosc mozna rury ładnie zabudować, pomalowac itp, moja mama
                                ma tak zrobione, ważne jest tylko żeby był łatwy dostęp do zaworów. To tyle w
                                tej kwesti, pozdrawiam sąsiadów :)
                            • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 30.06.05, 10:54
                              Rury C.O. są schowane pod wylewką. Nie widać ich.
                            • Gość: kama Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.07.05, 08:59
                              Ja będę miała prąd.od początku zdecydowaliśmy się na kuchenkę
                              elektryczną.Narazie nic nie wiem o dodatkowych kosztach za przyłącze
                              elektryczne.Teraz też mam prąd i jestem zadowolona.nie ma takich oparów przy
                              gotowaniu.A jeśli chodzi o koszty to nie mam porównania,ale napewno prąd jest
                              droższy.
          • Gość: waldas Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 213.17.227.* 27.06.05, 13:51
            Ja mam do dnia podpisania aktu notarialnego
    • Gość: zainteresowany Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.mpips.gov.pl 29.06.05, 11:12
      Witam. Czy ktoś wie coś na temat dostawcy internetu do budynków Strusa?
      Powiedziano mi, że Strus ma umowę z niejakim Radionetem. Ktoś zna tę firmę?
      Z góry dzięki
      • gczern Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 09:01
        Witam bardzo przestrzegam przed wszelkimi internetami oferowanymi drogą radiową
        zwłaszcza przez nieznane firmy, mówię to na bazie długiego i bolesnego
        doświadczenia z firmą atj, potem Big vent, oraz firmą kostek działającą na
        kabatach, kiepski transfer (mimo ze teoretycznie ma byc wysoki) przerwy w
        czasie burzy, awarie trwające kilka dni itd itp. Mówię wszystkim z całego
        serca: dopłaćcie te pare złotych i zafundujcie sobie internet przez kablówkę
        (nieważne jaką) ewentualnie sdi czy neostrade. Wasze nerwy i stresy nie są tego
        warte, nie popełniajcie tego samego błędu co ja łudząc się pięknymi obietnicami
        i "profesjonalną stroną internetową" itd itp
        • shogun28 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 10:20
          Oczywiście, trzeba być ostrożnym.
          Problem w tym, że Strus ma podpisane umowy na internet z Radionetem, TV z Canal
          +, a telefon z Tepsą.
          • Gość: Greggi Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 83.238.15.* 30.06.05, 11:02
            Przecież będziemy wspólnotą mieszkaniową więc bedziemy mogli sobie sami wybrać
            internet i telefon , przy dzisiejszej infrastrukturze nie będzie żadnego
            problemu żeby np inna kablówka się podłączyła a poza tym jak to canal+ przecież
            to idzie przez satelite z dekoderem to co każdy z nas będzie musiał mieć
            obligatoryjnie dekoder w domu i abonament za niemałe pieniądze??
            • shogun28 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 30.06.05, 14:00
              Gość portalu: Greggi napisał(a):

> Przecież będziemy wspólnotą mieszkaniową więc bedziemy mogli sobie sami
              wybrać
              > internet i telefon , przy dzisiejszej infrastrukturze nie będzie żadnego
              > problemu żeby np inna kablówka się podłączyła

Zgadza się, tylko że wspólnota przejmie administrowanie budynkiem po roku od
              oddania budynku do użytku, a przed tym czasem bez pozwolenia Strusa nikt nie
              będzie mógł zakładać instalacji kablowej na terenie budynków.

> a poza tym jak to canal+ przecież
              > to idzie przez satelite z dekoderem to co każdy z nas będzie musiał mieć
              > obligatoryjnie dekoder w domu i abonament za niemałe pieniądze??

To, oczywiście nie wchodzi w grę...., chcociaż w tym kraju wszystko jest
              możliwe ;)
              • Gość: Greggi Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 83.238.15.* 01.07.05, 12:37
                HMMMM a jest w umowie cos o zarządzaniu? przyznam się że nie pamiętam już ale
                też czytałem że jest to niedozwolona klauzula i można się z tego wybronić, z
                doświadczenia wiem że zarząd developera a zarząd samodzielny różnią się kwotą
                ok 100zł miesięcznie (na koszt samodzielnego ma się rozumieć. Chciałbym też
                zauważyć że często fima dostarczająca internet powstaje przy okazji powstania
                nowego budynku. Np szwagier prezesa zakłada taką firme i dostaje wyłączność na
                obsługę osiedla a na tym można przez rok naprawdę olbrzymie pieniądze zbić
                tylko że niestety cierpią na tym lokatorzy którzy otrzymują wątpliwej jakości
                usługi. Przed tym musimy się bronić i to za wszelką cenę , w ogóle zarówno
                uszczęśliwianie nas już wybranymi firmami czy jakimkolwiek "przymusowym
                zarządem " jest niepoważne.
                • shogun28 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 01.07.05, 15:49
                  Oto co mam w umowie: "Sprzedający zobowiązuje się prowadzić odpłatnie, na koszt
                  mieszkańców i z ich upoważnienia, administrację budynku w terminie 12 miesięcy
                  od daty przekazania budynku do eksploatacji. Kupujący podpisując niniejszą
                  Umowę upoważnia Sprzedającego do powyższych czynności."
                  Coś mi sie wydaje, że wszyscy to mamy w umowach i od tego nie da się uciec.
                  • Gość: dpawel78 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 01.07.05, 15:54
                    Kochani dobrze bedzie niczym się nie martwmy :)
                    • Gość: kasia czy są jeszcze mieszkania? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.05, 16:30
                      witam, czy ktos sie orientuje czy sa jeszcze wolne 3pok mieszkaia w I etapie?
                      strona Strusia jest malo przejrzysta..dzieki.
                      • Gość: Iwona Re: czy są jeszcze mieszkania? IP: *.crowley.pl 04.07.05, 10:04
                        Jak podpisywałam swoją umowę na początku czerwca, to w I etapie były już
                        sprzedane wszystkie mieszkania. Ale być może są jeszcze w sprzedaży mieszkania
                        3 pokojowe w III etapie ( jeszcze do niedawna były ).
                  • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:40
                    dobrze jeśli chociaz TePsa będzie - przynajmniej będzie alternatywny internet.
    • dpawel78 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 29.06.05, 14:27
      Witam,

A czy wiadomo czy bedzie opoznienie II inwestycji??
      • dpawel78 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- II etap 29.06.05, 14:28
        Witam,

A czy wiadomo czy bedzie opoznienie II inwestycji??
        • dpawel78 ostrzeżenie 29.06.05, 14:40
          Ale uwaga jestem niesfornym sąsiadem i komus bede zatruwał życie :)
          • Gość: facecik Re: ostrzeżenie IP: 193.108.206.* 29.06.05, 15:49
            > Ale uwaga jestem niesfornym sąsiadem i komus bede zatruwał życie :)

Co masz konkretnie na mysli i gdzie bedziesz mieszkal..?
            • dpawel78 Re: ostrzeżenie 29.06.05, 16:12
              hehee Przy bażantarni bede mieszkal wiec..... napewno sie zorietujesz :D
              • Gość: Tajfun Etap III i boisko szkolne IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 07.07.05, 15:09
                Witam.

Co sądzicie o boisku szkolnym na przeciwko okien III Etapu. Dzieciaki non stop
                odbijają piłkę do kosza a hałas przy tym robią niemiłosierny. Czy jest jakieś
                na to rozwiązanie oprócz zamkniętych szczelnie dzwiękochłonnych okien?

Pozdrawiam serdecznię i po cichu mam nadzieję, że ktoś coś wymyśli.

Tajfun.
                • Gość: dpawel78 Re: Etap III i boisko szkolne IP: *.okocim.com.pl 07.07.05, 15:15
                  Hahaha ja mam na to rozwiazanie. Wyprowadzki z III etapu :)
                • Gość: marian Re: Etap III i boisko szkolne IP: 62.29.138.* 07.07.05, 15:53
                  tez mam w 3 etapie i juz wole skaczace i krzyczace dzieciaki niz dymiace
                  Ikarusy . Poza tym mozna sie przylaczyc i porzucac do kosza z dziecmi, jak ktos
                  lubi kosza;)
                • rubeus Re: Etap III i boisko szkolne 08.07.05, 19:16
                  Gość portalu: Tajfun napisał(a):

> Witam.
                  >
                  > Co sądzicie o boisku szkolnym na przeciwko okien III Etapu. Dzieciaki non stop
                  > odbijają piłkę do kosza a hałas przy tym robią niemiłosierny.
                  > Czy jest jakieś
                  > na to rozwiązanie oprócz zamkniętych szczelnie dzwiękochłonnych okien?
                  >
                  > Pozdrawiam serdecznię i po cichu mam nadzieję, że ktoś coś wymyśli.
                  >
                  > Tajfun.

Niby co wymyśli ? Wywali dzieciaki z boiska ???? Bo akurat Ci blok obok
                  postawili... sory winetou - ale to boisko powstało, o żadnej budowie w
                  sąsiedztwie nie było mowy... Istniała sobie fajna górka do zjeżdzania dla
                  dzieciarni, kilka budek sklepowych... i nikomu to nie wadziło...
                • lutek_1 Re: Etap III i boisko szkolne 14.07.05, 12:49
                  "Dzieciaki non stop odbijają piłkę do kosza a hałas przy tym robią niemiłosierny."

przesadzasz mieszkalem tam rok czasu w bloku obok... po 100-kroc lepszy jest
                  dzwiek dzieciakow na boisku szkolnym niz pierdzace samochody na ulicy.

nie nazwałbym nawet tego hałasem... :)
      • shogun28 Matrix - rewolucja! 04.07.05, 12:58
        No i skończyło się Matrixowanie! Udało się wyrugować klub z sąsiedztwa, więc
        będzie troszkę ciszej.
        • Gość: bdg Re: Matrix - rewolucja! IP: *.ssmb.com 04.07.05, 15:34
          shogun28 podziel sie jakimis szczegolami - od kiedy go nie bedzie? i jak to sie
          udalo zrobic?
          • shogun28 Re: Matrix - rewolucja! 05.07.05, 11:14
            To jest informacja ze spółdzielni "Przy metrze" będącej właścicielem tego
            budynku. Powiedziano mi, że właśnie rozpoczęła się wyprowadzka, więc już na
            dniach klubu tam ma już nie być.
            Okoliczni mieszkańcy zresztą również potwierdzają tę informację, więc
            domniemuję, że jest ona pewna.
            • Gość: dpawel78 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.okocim.com.pl 05.07.05, 12:00
              A o jakim klubie mowisz??
              • shogun28 Re: Matrix - rewolucja! 05.07.05, 12:43
                Mówię o klubie, który urzędował w pawilonie obok inwestycji Strusa. Podobno
                strasznie niemiłe sąsiedztwo - pełno szemranego towarzystwa i poza tym hałas,
                który na pewno byłby odczuwany przez wszystkich mieszkańców Strusa.
                • Gość: dpawel78 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.okocim.com.pl 05.07.05, 14:59
                  Acha no to jush rozumie hehehe w sumie sam jestem glosny to by mi nie
                  przeszkadzalo :)
                  • shogun28 Re: Matrix - rewolucja! 05.07.05, 15:17
                    Głośność głośnością, ale jeszcze w ryj dać mogli dać. A tak prawdopodobieństwo
                    takiej sytuacji nieco spadło.
                    • Gość: dpawel78 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.okocim.com.pl 05.07.05, 15:48
                      No tak nieche miec pokancerowanej maseczki hehehe wiec precz nieznosnym
                      sąsiadom :):)
                      • Gość: dpawel78 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.okocim.com.pl 05.07.05, 15:49
                        Hehe a Ty gdzie bedziesz mieszkał?
                        • Gość: facecik Re: Matrix - rewolucja! IP: 193.108.206.* 05.07.05, 17:32
                          Jak to gdzie, kolega bedzie mieszkal oczywiscie Przy Bazantarni
                          • Gość: bdg Re: Matrix - rewolucja! IP: *.ssmb.com 05.07.05, 17:46
                            a konkretniej na Raabego ;) taki będzie adres naszych bloków.
                            • Gość: Serek1024 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.chello.pl 05.07.05, 18:46
                              Nie żartuj! Jakos mam sentyment do "Przy Bażantarni"....
                              • Gość: bdg Re: Matrix - rewolucja! IP: *.ssmb.com 05.07.05, 19:06
                                też mi się bażantarnia bardziej podobała... ale na umowie ze Stoenem jest już
                                podany adres budynku i to jest niestety Raabego ;)
                                • Gość: Serek1024 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.chello.pl 05.07.05, 21:00
                                  Szlag!
                                  • Gość: dpawel78 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.okocim.com.pl 06.07.05, 07:46
                                    Hehe kochani Rabbego tez jest fajniusio hehehehe.Tak wiem że będziecie
                                    mieszkali przy Bazantarni ale chodzi mi o Blok :) hehe czy ktos tu jest ze
                                    srodkowego tj. 2 chyba? A moze z dolnych pieter :).Ciekawe czy duzo bedzie
                                    mlodych lokatorów :).Oczywiscie fajnie tez ze bedą i Ci troche starsi bo bedą
                                    mieli na nas oko :)))
                                    • Gość: 123 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.eranet.pl 06.07.05, 22:04
                                      uff... szczęscie że nie bedziesz mieszkał w moim bloku hehehe
                                  • edkas Re: Matrix - rewolucja! 06.07.05, 08:20
                                    Nie orientujecie się jak to jest w urzędach, może moglibyśmy zmienić nasz
                                    adres? Mnie też bardziej odpowiada Przy Bażantarni niż Raabego.
                                    • Gość: dpawel78 Re: Matrix - rewolucja! IP: *.okocim.com.pl 06.07.05, 08:45
                                      Z tego co wiem tam gdzie jest wejscie do budynku od ktorej strony to tam jest
                                      adres a jako ze wejscia sa od Rabbego to i tak to musi byc.
                              • Gość: Greggi Re: Matrix - rewolucja! IP: 83.238.15.* 06.07.05, 09:15
                                Nie przejmujcie się Raabego to solidny adres, chętnie poszukiwany przez
                                potencjalnych lokatorów, czyste uliczki, zadbana zieleń itd, agencje
                                pośredniczące bardzo zachwalają no i wystarczy się przespacerować po tej okolicy
                                • Gość: aga Re: Raabego IP: 195.116.118.* 06.07.05, 09:32
                                  Bedziemy miec adresy Raabego 2 a, b lub c w zaleznosci od etapu, a numery beda
                                  rosly od 1 w pierwszym do ponad 100-cos w trzecim.

Rabe w sumie wielkim czlowiekiem byl :)

Aga z trzeciego

• Gość: Tajufn Re: Matrix - rewolucja! IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 06.07.05, 10:14
                  To znaczy że już nie ma tego klubu?

Jeśli tak to bardzo się cieszę.

Pozdrawiam,

Tajfun
    • Gość: facecik Re: atak bąków IP: 193.108.206.* 06.07.05, 13:33
      Nie wiem czy spacerowaliscie po tej łączce kolo naszej inwestycji, ja bylem tam
      wczoraj wieczorem i bylem zszokowany iloscia jakichs bąków ktore tam latały.
      Nie wiem co to za owady, z wielkosci i wyglądu podobne do bąkow, ale zupelnie
      innego koloru,strasznie obskórne. Poza tym mialy sklonnosci do atakowania.
      Mysle ze to wszystko przez te nieskoszoną trawę, i jesli tak bedzie to mogą nam
      wlatywac przez okna do mieszkan, a tego nikomu nie zyczę:)
      • Gość: dpawel78 Re: atak bąków IP: *.okocim.com.pl 06.07.05, 13:52
        Wczoraj mi taki bak wpadl do pokoju i wlecial pod koldre :) myslalem ze
        oszaleje :)
      • dwunastnica Re: atak bąków 06.07.05, 15:20
        Są to chrabąszcze majowe. Jak sama nazwa wskazuje latają w maju i w czerwcu. Na
        Polach Mokotowskich teraz też jest ich dużo. Pojawiają się w większych ilościach
        co 4 lata: miejmy nadzieję że teraz jest okres zwiększonej ich ilości.

Chrabąszcze te wskazują że okolice naszych bloków były kiedyś polami uprawnymi.

Ja tam lubię kontakt z naturą. Chciałem mieć w pobliżu las i park no i mam ;-)

Sąsiad z II etapu.
      • Gość: Greggi Re: atak bąków IP: 83.238.15.* 06.07.05, 15:35
        EEEEEEE nie mów że nie łapałeś chrabąszczy sitkiem jak byłeś mały???? ja te
        czasy do dzisiaj z łezką wspominam, nic złego człowiekowi na pewno nie zrobią
        • Gość: chrabąszczyk Re: atak bąków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.05, 20:02
          facecik - to chrabąszcze i tyle, nie pamiętasz z dziecinstwa? no, przypomnij
          sobie!!!
          • Gość: kama Re: atak bąków IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 07.07.05, 09:19
            te chrabąszcze są teraz wszędzie,ale trzeba na nie uwazać.ja sie cieszę,ze obok
            naszego bloku jest mały dziki park z drzewami i roślinami.zastanawiam się tylko
            kiedy tam powstanie blok(koło kościoła)bo dużo firm czai się na ten teren
            • Gość: Serek1024 Re: atak bąków IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 07.07.05, 09:27
              Teren wokół kościoła jest przeznaczony na park
              (www.uzp.gov.pl/biulety/2005/28/28_6327.html) i nie jest pod zabudowę.

• Gość: facecik Re: atak bąków IP: 193.108.206.* 07.07.05, 09:46
              Nie strasz z tym blokiem... Caly czas uspokajali nas ze ma tam powstac co
              najwyzej niski budynek biblioteki.
      • Gość: tragedia Re: atak bąków IP: *.crowley.pl 03.08.05, 13:55
        czy niektórzy udają czy faktyczne to powazne pytanie, tą chrabąszcze, i jak
        jest pora to się pojawiają, atakują, chyba jakieś jaja bosze ludzie nie macie
        większych problemow
    • Gość: Serek1024 Zdjęcia z 7 lipca już w galerii. IP: *.chello.pl 08.07.05, 00:38
      Zapraszam:

www.host.ware.pl/przy_bazantarni/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=11
      Uwaga Etap II i III: obejrzyjcie piękne rury od gazu i lepiej zawczasu się
      zastanówcie nad tym tematem.

Serek1024
      • Gość: Iwona Re: Zdjęcia z 7 lipca już w galerii. IP: *.crowley.pl 08.07.05, 12:56
        Witam wszystkich, z tym gazem to masz rację. Ja miałam zostać z instalacją
        gazową ( bo wszystkie względy za tym przemawiały ). Ale dzięki twoim zdjęciom
        zmieniłam zdanie i złożyłam dziś podanie w biurze o przydział dodatkowej mocy
        na płytę elektryczną, bo ta rura od gazu nie dość że psuje wygląd połowy
        przedpokoju, to jeszcze i połowę kuchni! ( coś okropnego ). Poza tym ( z tego
        co mi wyjaśniał kierownik od instalacji gazowych ) ta rura gazowa schodzi
        pionowo w kuchni i jakiś zawór główny ma na wysokości 135 cm ( więc bedzie to
        widoczne między szafkami kuchennymi!- i zepsuje na pewno ustawienie mebelków w
        niejednej kuchni ). Dlatego ci co pozostają przy gazie mają jeszcze trochę
        czasu na zmianę swojej decyzji. Jak widać firma Strusa nie postarała się o
        dobre rozmieszczenie tej instalaci i na pewno nie będzie to estetycznie
        wyglądało, ani w mieszkaniach, ani na klatkach schodowych ( co widoczne jest na
        twoich zdjęciach ). Pozdrawiam
        • Gość: Serek1024 Re: Zdjęcia z 7 lipca już w galerii. IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 08.07.05, 13:18
          Aby upewnić się jak to jest z gazem, dzwoniłem do Inspektora Budowlanego. Rury
          gazowe muszą biec tak aby były niezakryte, zawory natomiast muszą być dostępne.
          Nie można zasłaniać ani rur gazowych (uwaga Ci, którzy chcą mieć szafę tam gdzie
          biegną rury) ani zaworów. Dodatkowo Ustawa nakazuje sprawdzanie szczelnosci łącz
          i zaworów co 1 rok.

Ciekawostką jest, że instalacja gazowa oraz przyłącze jest bardzo drogie (koszt
          rur, zaworów i liczników) a Strus daje to za friko. Mam nadzieje, że nie
          zostaniecie za to obciążeni (pamiętajcie o klauzuli dot zmian w mieszkaniu).

Osobiście uważam, że w naszym osiedlu nie powinno być gazu - ze względów
          bezpieczeństwa oraz estetycznych - zobaczcie jak wygląda klatka schodowa!

Jak dla mnie to Strus zmienił umowę jednostronnie. W mojej jest napisane, że w
          budynku ma gazu nie być.
          • Gość: Serek1024 Postęp prac IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 08.07.05, 14:08
            Witam,

Właśnie mija mniej więcej rok odkąd zaczęliśmy dokumentować postępy prac na budowie.

Tak wyglądała budowa rok temu:
            www.host.ware.pl/przy_bazantarni/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=11
            A tak teraz:
            www.host.ware.pl/przy_bazantarni/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=11
            Jak widać etap III teraz jest mniej więcej tak samo zaawansowany jak etap I rok
            temu. Oznacza to, że budowa III etapu najprawdopodobniej nie zakonczy się w
            grudniu 2005 roku, a w ... lipcu 2006.

Niestety fakt opóźnienia ma znaczenie dla nas wszystkich ponieważ akt notarialny
            dostaniemy 120 dni po zakończeniu budowy - czyli po zakończeniu etapu III.

Ci wszyscy, którzy wzięli kredyt i muszą go ubezpieczyć poniosą dodatkowe koszty.

Niestety dopiero po przekroczeniu terminu zapiasego w umowie można dochodzić
            swoich praw na drodze sądowej.
      • Gość: Facecik Re: Zdjęcia z 7 lipca już w galerii. IP: 193.108.206.* 11.07.05, 10:47
        Obecnie mieszkam w bloku z lat 80tych i zastanawiam sie dlaczego tutaj nie mam
        zadnych rur na zewnatrz, tylko wszystko jest elegancko zabudowane w pionie
        kuchennym. Natomiast w naszej inwwestycji "XXI wieku" to tak ohydnie wyglada.
        Czy to wynika z jakichs wzgledow praktycznych, przepisow, czy po prostu jest to
        kiepski projekt majacy na celu jedynie maxymalne upakowanie mieszkan, bez
        zwracania uwagi na estetyke i komfort mieszkania przyszlych wlascicieli?
        • Gość: Serek1024 Re: Zdjęcia z 7 lipca już w galerii. IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 11.07.05, 11:10
          Facecik: tak jak pisąłem poprzednio: takie sa przepisy - rury muszą biec na
          zewnatrz i niczym nie być osłonięte.
          • Gość: facecik Re: Zdjęcia z 7 lipca już w galerii. IP: 193.108.206.* 11.07.05, 11:32
            No ale wlasnie interesuje mnie czy te przepisy sie zmienily, czy ma to np
            zwiazek z tym ze kazde mieszkanie ma oddzielny licznik gazu?
            Widzialem kilka roznych nowych inwestycji i nie spotkalem dotychczas takiej
            sytuacji ze rury puszczane sa na korytarzu.
            • Gość: Serek1024 Re: Zdjęcia z 7 lipca już w galerii. IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 11.07.05, 14:08
              Przepisy się zmieniły, po wybuchach gazu, które miały miejsce kilka lat temu.
              To, że masz oddzielny licznik gazy, nie ma zanaczenia.

Jak masz wątpliwość to zadzwoń pod 661-83-59 (inspektor budowlany) i zapytaj.
              Może ja coś pominąłem.
    • Gość: strusie.3.etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 10.07.05, 12:13
      Witamy sąsiadów!

Kupiliśmy mieszkanie w trzecim etapie kilka tygodni temu. Wczoraj po raz
      kolejny bylismy na budowie (mieszkam niedaleko, wiec czesto tam bywam), i oto
      jak sprawy sie mają:

- nie uwazamy ze 3. etap będzie oddany dopiero w lipcu, trzeba pamiętać że rok
      temu mieli do wybudowania jeszcze drugi etap, a prace posuwaja się w miarę
      (jeszcze dwa tygodnie temu mielismy tylko podlogę w naszym mieszkaniu, a teraz
      juz je jakoś widać)
      - w trzecim budynku (3 pokoje, mieszkania "w środku") są ponoć jeszcze 3 wolne
      (od pierwszego do trzeciego pietra).

Czy są tu jacyś sąsiedzi z trzeciego etapu, z czwartego piętra, klatka 2. (6
      mieszkań na piętrze)? :))

Pozdrawiamy,
      strus i bazant
      • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 10.07.05, 21:13
        Witam,

Mam nadzieję, że oddzdzą wcześniej. Im wcześniej tym lepiej ze względu na akt
        notarialny. Mój lipcowy szacunek jest wynikiem obserwacji jak Strus buduje. I
        etap to ponad 1,5 roku do oddania kluczy. Drugi to ponad rok jak dobrze pójdzie.
        A trzeci?
    • Gość: Greggi Drzwi IP: 83.238.15.* 12.07.05, 07:55
      Witajcie, czy ktoś z was już widział drzwi wejściowe do mieszkań? podobno już
      instalują, dowiedziałem się że mają być antywłamaniowe LaPorte czy jakoś tak, w
      jakim są kolorze? ma ktoś może zdjęcia????
      • Gość: Anka Re: Drzwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 09:46
        Gdy byliśmy tam w czwartek tylko niektóre mieszkania miały drzwi i to tylko
        stelaż - "obicia" jeszcze nie ma - w galerii możesz zobaczyć - jest to 8
        zdjęcie z koliei: www.host.ware.pl/przy_bazantarni/index.php?
        option=com_content&task=view&id=12&Itemid=11
        Pozdr
        • Gość: dpawel78 SASIEDZI IP: *.chello.pl 12.07.05, 21:33
          Hej czy jest tu ktos z II etapu z parteru?? Hehe chce poznac sasiadofff
          • Gość: jerzy Re: SASIEDZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 19:12
            hehe.. II etap i parter - niemal wszystkie to kawalerki... hehe rodzice
            mieszkanko studentowi kupili?
            • Gość: P@vc!o Re: SASIEDZI IP: *.chello.pl 16.07.05, 10:22
              hehe jasne ze tak :) a Ty jestes z parteru??
              • Gość: jerzy Re: SASIEDZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 12:51
                Boże broń... student, któremu Tatuś i Mamusia kupili mieszkanie i jeszcze płacą
                czynsz to najgorsza zmora... Kiedyś miałem takiego za ścianą - zero
                odpowiedzialności, wrzaski w nocy i balangi co drugi dzień. Na szczęście
                ostatnio policja szybko pomaga w takich sprawach i szczyle się długo nie
                nacieszyli "pełną wolnością". Namawiam wszystkich do szybkiego reagowania,
                zwłaszcza w nowych mieszkaniach gdzie nie wiadomo na jakich sąsiadów człowiek
                trafia...
                • Gość: P@vc!o Re: SASIEDZI IP: *.chello.pl 16.07.05, 13:59
                  Drogi Panie starszy Hahaha uwielbiam takie reakcje chociaz to zabrzmialo jak
                  szantaz policja albo conajmniej jakas grozba hehehe no ale coz cisza nocna
                  zaczyna sie od 22 i trwa do 6,00 wiec............ a nawet jesli od czasu do
                  czasu ktos zapiszczy w czasie ciszy to nic zlego :D a jesli chodzi o porzadek i
                  spokoj to rodzinki z bachorami sa niekiedy wiekszymi balaganiarzami anizeli
                  studenci czy ludzie mlodzi wiec...... nie mge sie doczekac pierwszej imprezy :D
                  • Gość: Jerzy Re: SASIEDZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 14:44
                    nie, to nie szantaż bo przecież nie będę blisko Ciebie mieszkał... Zachęcam
                    tylko Twoich przyszłych sąsiadów (nie-studentów) do reagowania na głośne zabawy
                    po godz. 22. Oczywiście małe dzieci też bywają głośne, ale to jest już siła
                    wyższa. Na szczęście znacznie łatwiej tępić głośnych studentów :)
                    • Gość: P@vc!o Re: SASIEDZI IP: *.chello.pl 16.07.05, 15:08
                      To jest jawna dyskryminacja poniewaz razi cie to ze jestem studentem i ze
                      rodzice mi kupili mieszkanie. Nikt o glosnych imprezach nie wspominal a ty jush
                      zaczales ostrzegac innych. A moze jestem wyciszonym studentem
                      • Gość: Jerzy Re: SASIEDZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 18:05
                        Tak, to jest dyskryminacja - podaj mnie do sądu. Oświadczam, że od kilku lat
                        dyskryminuję studentów, którym Tatuś z Mamusią kupili mieszkania po to, żeby
                        tylko ich latorośle łaskawie raczyły skończyć studia. W tym celu muszą mieć
                        przecież mieszkanko (najlepiej nowe), w którym parę razy w tygodniu urządzają
                        imprezy w towarzystwie równie bezwartościowych stworzeń (obu płci). W końcu
                        student nie pracuje, więc co go obchodzą ludzie za ścianą, którzy muszą rano
                        wstać do pracy. Miałem nieszczęście sąsiadować ze studentami w dwóch
                        mieszkaniach, w różnych częściach Warszawy. Stąd dyskryminacja.
                        • Gość: Serek1024 Re: SASIEDZI IP: *.chello.pl 16.07.05, 20:54
                          Nie ma sie co wkurzac. W końcu jeszcze nie mieszkamy w tych blokach. hehe.

Pozatym jezeli Strus zastosował podobne materiały co na Jadźwingów to nie ma się
                          czego obawiać. Jeżeli się myle to proszę o sprostowanie kogoś kto tam mieszka.

Pozdrawiam.
                          Serek1024
                        • Gość: Sąsiad Re: SASIEDZI IP: *.chello.pl 17.07.05, 18:10
                          Mam prośbę abyś nie mierzył innych swoją miarą. To że ty jestes bezwartościowy
                          nie znaczy że inni w tym studenci takze sa bezwartościowi.
                • Gość: Greggi Re: SASIEDZI IP: 83.238.15.* 18.07.05, 13:15
                  Przyłączam się do apelu i dodatkowo polecam wzywać policję także w godzinach
                  poza ciszą nocną bo na szczęście mamy też przepisy dotyczące ogólnego
                  zakłócania spokoju i mało kto o tym wie ale nikt z nas nie musi wcale tolerować
                  głośnej muzyki zza ściany nawet w dzień!! Szanuję studentów bo sam przecież
                  niedawno jeszcze byłem studentem ale niestety wśród wynajmujących małe
                  mieszkanka zdarzają się wredne osobniki i to niestety stosunkowo często.
                  Ja także często wzywam policję i już niejedno nieznośne mieszkanko opróżniłem
                  (wystarczy 1 telefon do właściciela mieszkania - dostępny u ochrony)Z reguły
                  kiedy wspólnota w regulaminie uchwala karę za zakłócanie ciszy nocnej
                  (przeważnie 500zł) problemy się kończą
    • Gość: facecik Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.108.206.* 14.07.05, 13:52
      Do ludzi z I etapu: na kiedy macie obiecane przez Strusa przekazanie kluczy?
      Czy moze juz niektorzy z was wykanczaja swoje mieszkania?
      • Gość: P@VC!O K.Strus - Inwestycja Przy Bażantarni - II Etap IP: *.okocim.com.pl 14.07.05, 13:58
        Witam,

Wczoraj byłem na budowie i jakos nie widac aby w II etapie budowa ruszala do
        przodu :(
        • Gość: Serek1024 Re: K.Strus - Inwestycja Przy Bażantarni - II Eta IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 14.07.05, 17:02
          Moim zdaniem to nieźle zasuwają: II etap jest już tynkowany.
          • Gość: facecik Re: K.Strus - Inwestycja Przy Bażantarni - II Eta IP: 193.108.206.* 14.07.05, 17:09
            Oprocz tego robią tez instalacje w srodku. To chyba jedyny etap ktory ma szanse
            zdązyc na czas a nawet wczesniej. Moze beda chcieli tym etapem troche
            podreperowac reputacje:)
            • Gość: P@vc!o Re: K.Strus - Inwestycja Przy Bażantarni - II Eta IP: *.chello.pl 14.07.05, 21:57
              Sasiedzi mam nadzieje ze sie nie mylicie :) oby oddali chociaz o czasie :)
      • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ssmb.com 14.07.05, 14:03
        od 30 lipca maja dawac klucze
      • Gość: kama Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 00:15
        my bylismy umówieni na odbior mieszkania kolo 20 lipca,ale plany sie zmienily i
        odbieramy pod koniec lipca
    • Gość: Greggi Zastój? drzwi?? IP: 83.238.15.* 19.07.05, 09:15
      w zeszłym tygodniu byłem na budowie i ludzie czekali cały dzień na dostawę
      drzwi bo nie mieli co robic do tego czasu, na pierwszym etapie na ścianach
      znajdują się jeszcze dwie plamki nie pomalowane (1 to styropian wystający) i
      bardzo mnie to denerwuje bo mam wrażenie że na złość nie chcą tych drobinek
      wykończyć, nie wiem czemu zatrzymali się na takiej drobnostce, nadal nie
      wiadomo jak będą wyglądały drzwi, czy już może zaczęli je montować????
      zastanawiam się czy termin koniec lipca jest realny???
      • Gość: Serek1024 Re: Zastój? drzwi?? IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 19.07.05, 10:42
        Też mnie to wkurza. Dodatkowo Ci robotnicy normalnie śpią w weekandy w naszym
        bloku - widziałem jednego jak wyglądał przez balkon na I pietrze. Zresztą sami
        zobaczycie na zdjęciach z tej niedzieli - dzis jak będę miał czas to wrzuce na
        serwer. Mam ndzieje że robotnicy załatwiaja swoje potrzeby jak biali ludzie i
        nie leją po ścianach. Pamiętam że w jednym mieszkaniu strasznie śmierdziało ;(
      • Gość: facecik Re: Zastój? drzwi?? IP: 193.108.206.* 19.07.05, 10:53
        Z tego co wiem to w tym tygodniu maja zamawiac drzwi do I i II etapu. Wiem bo
        zamawialem sobei drzwi odwrotne niz na planie. Ale nei wiem czy oni zamawiaja
        wszystkie drzwi teraz, czy moze czesc juz mają.
        • Gość: Serek1024 Re: Zastój? drzwi?? IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 19.07.05, 11:44
          Jak je zamówiłeś? Ja zaznaczyłem na planie ale nie jestem pewien, czy to
          uwzględnią...
          • Gość: facecik Re: Zastój? drzwi?? IP: 193.108.206.* 19.07.05, 14:38
            Tzn złozylem podanie o to zeby u mnie zamontowali drzwi odwrotne niz wg planu,
            prawe zamiast lewych ,czy na odwrot, nie pamietam. Model oczywiscie pozostaje
            ten sam.
            Zrobilem tak bo w przeciwnym wypadku wylacznik swiatla w przedpokoju wypadlby w
            szafie wnękowej, to byla taka niekonsekwencja w oryginalnym w planie mieszkania
    • Gość: Serek1024 I Etap brak odpływów IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 25.07.05, 15:54
      Pomimo tego, że zostały doprowadzone rurki z zimna i ciepłą wodą, firma Strus
      nie zrobiła odpływów. Co gorsza nie powiadomiono o tym, że odpływy należy
      wykonać we własnym zakresie. Oznacza to rozkucie m.in. posadzki.

Oczywiście w umowie nie ma nic o odpływach. Podobno informowali o podpisaniu
      umowy. Orientacyjny koszt prac hydraulicznych to 400 pln.

Czy ktoś z Was był tego świadom?
      • dpawel78 Re: I Etap brak odpływów 25.07.05, 15:56
        Ja nic nie wiedzialem i malo tego pytalem o to powiedziano mi ze oni o to
        zadbaja. Mysle ze to skandal !!!!
      • Gość: Serek1024 Re: I Etap brak odpływów IP: *.chello.pl 25.07.05, 17:47
        Dokładnie w umowie jest to zawarte w ten sposób:
        "piony analizacji sanitarnej"

Oczywiście pion jest z wyprowadzeniem w łazience. Resztę trzeba sobie
        poprowadzić samemu.

Nie rozumiem tego. Nik nie powiadomił mnie, że instalacja sanitarna będzie bez
        odpływu.
        • edkas Re: I Etap brak odpływów 26.07.05, 12:07
          A czy ktoś z Was umówił się już na odbiór mieszkania? Dzwoniłam w zeszłym
          tygodniu do strusa z pytaniem kiedy i jedna z tych "przemiłych i nie
          wyszczekanych pań" w "uprzejmy" sposób poinformowała mnie, że będą do nas
          dzwonić od soboty 30 lipca i umawiać na odbiory. Szczerze mówić cora bardziej
          mnie przeraża ten moment zwłaszcza że pojawiają się takie kwiatki jak ten z
          odpływami....
          • Gość: Serek1024 Re: I Etap brak odpływów IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.07.05, 12:16
            Nikt do mnie nie dzwonił w sprawie odbioru mieszkań. Natomiast chciałbym
            nawiązać jeszcze do sprawy dopływów: w zeszłym roku otrzymałem pismo od Strusa
            (jak przypuszczam Wy także) z informacja o dostarczeniu planów zmiany ścian i
            HYDRAULIKI. distarczyłem takie plany, na których zaznaczyłem położenie zlewu,
            miski ustepowej, wanny i umywalki.

Oczywiście, gdyby w rzeczywistości Strus nie miał zamiaru doprowadzać odpływów,
            mógły poinformowac o tym w tym piśmie (jedno zdanie!) albo wysłać oddzielne
            pismo przed wylewaniem wylewek, lub zadzwonić do każdego z nas. Gros kosztów,
            które poniesiemy będzie dotyczyła rozkucia posadzki!

Ciekawe, że za głupie rurki każą sobie liczyć, a za gaz nie. Nie rozumiem tej
            niekonsekwencji oraz braku dobrej woli i szacunku do Klienta. W końcu kupno
            mieszkania to nie jest wydatek rzędu kilku tysięcy złotych!
          • Gość: bdg Re: I Etap brak odpływów IP: *.ssmb.com 26.07.05, 12:33
            > Szczerze mówić cora bardziej
            > mnie przeraża ten moment zwłaszcza że pojawiają się takie kwiatki jak ten z
            > odpływami....

tez mam takie uczucia...
            a jeszcze jeden dowcip - jak na razie nie ma w mieszkaniach ani prądu, ani
            wody - to jak zrobić odbiór mieszkania nie mogąc sprawdzić chociażby czy mam
            prąd w mieszkaniu?
            Ktoś z Was orientuje się jak to powinno się odbywać? Czekać z odbiorem aż
            podłączą wszystko? A to może potrwać jeszcze parę miesięcy, bo jak miła pani z
            biura mi kiedyś powiedziała - "ciepłą wodę podłączą gdy już kilka rodzin się
            wprowadzi, bo to duże koszty są"!
            • Gość: Serek1024 Re: I Etap brak odpływów IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.07.05, 12:38
              No ale jak się kilka rodzin wprowadzi bez ciepłej wody? Powstaje błędne koło....
              Proponuję abyśmy się spotkali przed odbiorami i ustalili wspólnie strategię. Ja
              mam rekomendowaną procedurę odbioru.
              • Gość: Serek1024 Re: I Etap brak odpływów IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.07.05, 12:40
                Będę dzwonił do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w tej sprawie.
                • Gość: Serek1024 Re: I Etap brak odpływów IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.07.05, 13:54
                  Rozmawiałem i:
                  - Trzeba żądać informacji na piśmie zarówno nt przyczyn opóznienia jak i
                  problemu z hydrauliką
                  - Niestety wg umowy nie mamy szans bo nie ma klauzuli o odsetkach za zwłoke -
                  jednakże mamy szansę w wypadku gdyby nasz potencjalny spór byłby zbiorowy. Można
                  również żadac od STRUSa odszkodowania w wypadku gdy przez opoznienie posiesliśmy
                  konkretną stratę.
                  • Gość: seba Re: I Etap brak odpływów IP: 213.218.116.* 26.07.05, 16:40
                    Mam mieszkanie w etapie trzecim i patrząc na postępy prac wydaje mi się ze
                    będzie dość duże opóźnienie z jego oddaniem.

Przy jakim opóźnieniu można żądać odszkodowania za poniesione straty i czy jest
                    jakaś na to szansa ponieważ sama umowa tego nie reguluje?
                    Ile osób wystarczy do sporu zbiorowego (czy muszą być to wszyscy mieszkańcy)?

pozdrawiam
                    Seba
              • edkas Re: I Etap brak odpływów 26.07.05, 15:20
                A mógłbyś się podzielić tą procedurą odbioru?
      • dwunastnica Re: I Etap brak odpływów 26.07.05, 12:14
        Ustalałem układ instalacji wodnej z panem Chróścielem. Był bardzo niemiły. Na
        pytanie o odpływy zamruczał że zrobię je sobie tak jak mi będzie pasowało.
        Generalnie wkurzył mnie ten gostek. Zachowywał się jak majster z filmu
        Alternatywy 4.

A jak było u Was ?
        • Gość: Iwona Re: I Etap brak odpływów IP: *.crowley.pl 26.07.05, 14:13
          Witam wszystkich,
          Porównując umowę naszego dewelopera z innymi umowami stwierdziłam że jest ona
          spisana bardzo dużymi skrótami i dlatego zażadałam wprowadzenia zmian, m.in.
          dokładniejszego opisu technicznego budynku oraz stopnia wykończenia lokalu
          mieszkalnego. Mam wpisane w aneksie:"Klient na swój koszt i swoim staraniem
          musi odprowadzić ścieki do kanalizacji, wykonać tzw. odpływy".Pani z biura
          poinformowała mnie że są porobione tylko przypływy, a od pionu kanalizacyjnego
          odchodzą tylko tzw. trójniki i my sami musimy porobić te odpływy. Pozdrawiam
          • Gość: Greggi Re: I Etap brak odpływów IP: 83.238.15.* 26.07.05, 14:28
            Nie wiem jak wygląda sprawa z odpływami ale jak są zrobione trójniki to chyba
            nie jest tak źle??? co trzeba w takim razie wykonać? kupic rurki i kolanka
            plastikowe i poprowadzić ewentualnie przez ścianę nienośną?? jesli tak (ale to
            ja tak zrozumiałem) to przecież i tak ktoś wam te mieszkania będzie wykańczał i
            raczej nie powinien mieć kłopotu z dokupieniem i wkręceniem w trójnik rurki
            plastikowej??? ja sam nie jestem budowlańcem ale w swoim poprzednim mieszkaniu
            sam to robiłem, nie wiem skąd się wziął koszt 400zł ale u mnie (jutro mam
            odbiór) będzie to tylko kwestia wyprowadzenia rurki przez ściankę to kuchni i
            wzdłuż łazienki do wanny, te rurki składa się praktycznie jak klocki lego więc
            każdy robotnik będzie w stanie to zrobić. Teraz powiedzcie mi czy to co
            powiedziałem ma sens czy w ogóle źle to wszystko zrozumiałem i sytuacja jest
            bardziej skomplikowana???????
            • Gość: Serek1024 Re: I Etap brak odpływów IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.07.05, 15:31
              Greggi: Ty jutro masz odbiór? Dobrze zrozumiałem? Czy dostałeś zawiadomienie
              pocztą, telefonem, gołębiem pocztowym? Rozumiem, że mieszkanie w I etapie.
              • Gość: Greggi Re: I Etap brak odpływów IP: *.acn.waw.pl 26.07.05, 21:16
                sam poprosiłem o wcześniejszy odbiór bo mam nagraną ekipę remontową, pieniążki
                wpłąciłęm w całości więc nie ma przeszkód jeszcze tylko upewnię się jak z
                wykończeniem bo u mnie jeszcze kilku rzeczy nie zrobili ale w sumie zależy mi
                na czasie, po wcześniejszy odbiór trzeba dzwonić do kierownika budowy
                • Gość: bdg Re: I Etap brak odpływów IP: *.ssmb.com 27.07.05, 09:25

a znasz może aktualny stan podłączenia wody i prądu do mieszkań?
          • Gość: Serek1024 Re: I Etap brak odpływów IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.07.05, 15:28
            Ja tak nie postąpiłem i stąd to zdziwienie. A kiedy podpisywałaś umowę?
            • Gość: Iwona Re: I Etap brak odpływów IP: *.crowley.pl 26.07.05, 16:49
              Umowę podpisywałam na początku czerwca, a w lipcu składałam plany wszelkich
              zmian oraz podanie o dodatkową fazę na płytę elektryczną. Pozdrawiam
        • edkas Re: I Etap brak odpływów 26.07.05, 15:18
          Masz rację. To bardzo niemiły typ z petem w zębach. My przenieśliśmy sedes do
          łazienki i zażyczyliśmy sobie, żeby kanalizacja w łazience była odpowiednio
          rozprowadzona i oczywiście pan kasę wziął ale cała jego praca polegała na
          włożeniu trójnika. Za podejście z rurą zażyczył sobie rzeczone 400 zł.
          • edkas Re: I Etap brak odpływów 26.07.05, 15:22
            Serek, mógłbyś się podzielić tą rekomandowaną procedurą odbioru?
            • Gość: Serek1024 Re: I Etap brak odpływów IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 26.07.05, 15:27
              Jasne - była w ostatnim numerze bodajże muratora. Spróbuję zeskanowac i umieścić
              na portalu "Przy Bazantarni"
              • edkas Re: I Etap brak odpływów 26.07.05, 15:37
                Dziękuję
          • Gość: waldas Re: I Etap brak odpływów IP: 213.17.227.* 26.07.05, 15:48
            zatem mozna to samemu zrobic, ewentualnie hydraulik nie ze strusa
            • Gość: Dpawel78 Odbiór IP: *.okocim.com.pl 26.07.05, 15:53
              Można popatrzeć tutaj :) dom.gazeta.pl/dom/1,50844,2394094.html
              • Gość: kama Re: Odbiór IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.07.05, 13:58
                my odbieramy mieszkanie w piatek,też mam ekipę nagraną i muszę już
                odebrać,prądu niema narazie i ciekawe właśnie jak sprawdzic,czy dobrze wszystko
                podłączyli,trzeba chyba to wpisać do protokołu i sprawdzic poźniej,jak już
                będzie można. Woda ma być w przyszłym tygodniu,narazie można korzystać z prądu
                i wody od strusa.
                • Gość: bdg Re: Odbiór IP: *.ssmb.com 27.07.05, 14:40
                  Rozmawiałem dzisiaj z prawnikiem, który sam niedawno kupował mieszkanie -
                  według niego odbiór kluczy do mieszkania nie musi być jednoznaczny z
                  podpisaniem protokołu odbioru mieszkania.
                  On najpierw dostał klucze i rozpoczął prace wykończeniowe, a protokół odbioru
                  mieszkania podpisał dopiero gdy wszystkie media były podłączone.

Brzmi to trochę niekonwencjonalnie, ale może da się w ten sposób to załatwić?

kama,
                  napisz please o swoich doświadczeniach z piątkowym odbiorem - jak Ci się już
                  uda go przeprowadzić. Życzę powodzenia!!!
                  • Gość: Serek1024 Re: Odbiór IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 27.07.05, 15:10
                    No tak ale co będzie jak np kabel jest uszkodzony albo rurka z wodą pęknięta?
                    Rozkuwać dopiero co zrobione? Ech...
            • Gość: Tajfun Projekt łazienki i kuchni IP: *.eranet.pl 27.07.05, 15:38
              Właśnie dostałem zawiadomienie od Strusa w związku z ustaleniem ścian
              działowych w mieszkaniu. Mam kilka pytań:

Łazienka:

Czy komuś się udało na powierzchni 5,19 m kwadratowych zmieścić wannę i
              prysznic (pomieszczenie 357 x 151 z uskokiem z jednej strony 41 x 65)? A tak w
              ogóle co lepsze prysznic czy wanna? Myślałem o prysznicu, tylko gdzie suszyć
              ubrania?

Kuchnia:

Czy zmiejszyć szerokość kuchni do 220 i dzięki temu poszerzyć duży pokój do 327
              cm? Czy pozostać przy układzie - pokój 500 x 305, kuchnia 242 x 335.

Moje mieszkanie znajduje się w budynku III typ mieszkania
              C.0.3,C.1.3,C.2.3,C.3.2,C.4.2,C.5.2

Pozdrawiam i mam nadzieję, że może ktoś odpowie.

Tajfun
              • Gość: dpawel78 Re: Projekt łazienki i kuchni IP: *.okocim.com.pl 27.07.05, 15:43
                Wydaje mi sie ze jednak wanna jest lepsza bo zawsze możesz na niej umiescic
                prysznic a wykorzystasz ja jeszcze do czegos np nalac cos, wymoczyc, wyplukac
                czy nawet sie wylezec A jesli chodzi o prysznic to nie bardzo jest funkcjonalny
                i chyba nie bardzo z niego oprocz prysznicowa sie skorzystasz
              • Gość: Tajfun Re: Projekt łazienki i kuchni IP: *.eranet.pl 27.07.05, 15:59
                Jeszcze link do projektu mieszkania:

www.kstrus.pl/images/segment%20C/[C.0.3,%20C.1.3,%20C.2.3,%20C.3.2,%20C.4.2,%20C.5.2].jpg
              • andy_2005 Re: Projekt łazienki i kuchni 27.07.05, 16:10
                Ja w identycznym mieszkaniu w budynku B zrobiłem 2 pokoje: 25 m i 14 m i
                kuchnię 8.5 m - przesuwając nieco ściany działowe pomiędzy oknami, przekładając
                pion kuchni na drogą stronę ściany i likwidując garderobę. Trzy malutkie pokoje
                (16, 8 i 8) powodowały u mnie lekką klaustrofobię :) Mogę przesłać rozkład
                mieszkania na priva.
              • Gość: waldas Re: Projekt łazienki i kuchni IP: 213.17.227.* 27.07.05, 16:59
                ja mam mieszkanie na przestrzal, ale szerokość lazienki podoban w kazdym badz
                razie tam gdzie ma byc wanna, i na 99% bede mial prysznic, jak dla mnie duzo
                bardziej funkcjonalny niz wanna 1,40 bo taka sie tylko zmiesci, chyba ze ktos ma
                wzrostu 1,5 m to bedzie sie w niej czół jak ryba w wodzie, no ale ja ma troche
                wiecej. co do kuchni ja swoja otwieram na pokoj, zwieksza to optycznie
                mieszkanie no i osoba bedaca w kuchni bedzie lepiej sie czuła, w kazdym badz
                razie nad rozmieszczenim mojego mieszkanka pracuje architekt i mam nadzieje ze
                zrobi to dobrze
                • orfi01 Re: Projekt łazienki i kuchni 27.07.05, 17:17
                  Prysznic fajny. Pytanie żony: a jak będziemy suszyć pranie???

Może polecicie jakiegoś architekta wnętrz?

Pozdrawiam,

orfi01
                  • Gość: waldas Re: Projekt łazienki i kuchni IP: 213.17.227.* 27.07.05, 17:30
                    no moze z suszeniem bedzie problem, ale mam nadzieje ze jakoś sobie poradzimy
                    np. stojaca suszarka, obecnie tak suszymy swoje ubrania i jakoś za bardzo nie
                    narzekamy, co do architekta a raczej architektki to moge na priva, ale ostrzegam
                    nie jest tania... ;)
                  • Gość: rafałp Re: Projekt łazienki i kuchni IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.05, 15:57
                    Witam, z pełną odpowiedzialnością mogę polecić Ci biuro projektowe KO Design.
                    Miła i profesjonalna obsługa a projekt końcowy, jaki otrzymałem na moje M3
                    około 60 m2 jest powalający. Ceny też są ok. tel. 0660-077-712 Polecam
              • Gość: Greggi Re: Projekt łazienki i kuchni IP: *.acn.waw.pl 27.07.05, 20:40
                Zdecydowanie polecam wanne w niej zawsze można wziąć prysznic a w kabinie
                prysznicowej już się nie wykąpiesz
                • Gość: Iwona Re: Projekt łazienki i kuchni IP: *.crowley.pl 28.07.05, 13:18
                  Ja także polecam wannę, a tak się zdarzyło że w mojej łazience zmieści się
                  wanna narożna (o jakiej zawsze marzyłam) , więc jestem z tego bardzo
                  zadowolona. Pozdrawiam
                  • Gość: seba Re: Projekt łazienki i kuchni IP: *.acn.waw.pl 28.07.05, 18:24
                    Moje mieszkanko jest malutkie, ale i tak tam wcisnę wannę a prysznic dodatkowo
                    sobie zamontuję w wannie z rozsuwaną osłonką.

Nie wyobrażam sobie np kąpieli małego dziecka pod prysznicem.

Seba
                    • Gość: seba Ulga odsetkowa IP: *.acn.waw.pl 28.07.05, 18:32
                      Witam

Czy ktoś z was się orientował jak wygląda sprawa ulgi odsetkowej?
                      Jednym z warunków jest to ze można odliczyć tylko odsetki od kredytu
                      zaciągniętego na zakup mieszkania (bez uwzględnienia tej części kredytu, która
                      została przeznaczona na zakup prawa go gruntu)

Czy ktoś z grupowiczów rozmawiał może ze "strusiem" czy istnieje możliwość
                      rozbicia ceny mieszkania na mieszkanie i grunt.
                      Czy to musi być zawarte już we wstępnej umowie czy w akcie notarialnym.

pozdrawiam
                      seba
                      • Gość: ag Re: Ulga odsetkowa IP: 193.201.167.* 02.08.05, 06:54
                        ja juz podpisałam aneks do umowy i jest w nim dokładnie rozgraniczone jaka
                        kwota i kiedy została przeznaczona na zakup gruntu
                        srusie przystają na wszystko!
                        • Gość: dpawel78 Re: Ulga odsetkowa IP: *.okocim.com.pl 02.08.05, 08:02
                          A jakie to ma znaczenie oddzielenie tego?? Co to ma do pozniejszych odliczen
                          odsetek??
                        • Gość: dpawel78 Re: Ulga odsetkowa IP: *.okocim.com.pl 02.08.05, 08:06
                          A jakie to ma znaczenie tzn rozpisanie oddzielnie gruntu oddzielnie mieszkania.
                          Czy to ma jakis wpływ na możliwośc odliczenia odsetek od kredytu??
                          • Gość: seba Re: Ulga odsetkowa IP: 213.218.116.* 03.08.05, 13:25
                            Odsetki mozna odliczac tylko od ceny mieszkania bez ceny gruntu.
                            Jak nie bedziesz mial tego rozbitego na oddzielne kwoty to nie bedziesz
                            wiedział jaką część odsetek mozesz odliczyć.

pozdr
                            seba
                            • Gość: II Etap Re: Ulga odsetkowa IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 13:35
                              No dobrze ale skoro biore kredyt na zakup mieszkania to logicznym jest ze ze
                              idzie ono na mieszkanie a skoro 20% sfinansowałem sobie ze srodków wlasnych to
                              wowczas te 20 % idzie na poczet gruntu a na pozostala czesc mieszkania biore
                              kredyt czy nie tak??
                        • Gość: seba Re: Ulga odsetkowa IP: 213.218.116.* 03.08.05, 13:39
                          Mozesz mi napisać cos więcej na ten temat.
                          Dzwoniłem przed chwilką do strusa i otrzymałem informacje ze nie robią czegoś
                          takiego i ze nie ma możliwości rozbicia na oddzielne kwoty ceny mieszkania i
                          ceny grunty.

Czy mogłabyś przytoczyć ten punkt aneksu który to u Ciebie reguluje.

pozdr
                          Seba
                          • Gość: II Etap Re: Ulga odsetkowa IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 13:49
                            Nie mam dzis umowy ale kolezanka nizej napisala ze...

Re: Ulga odsetkowa
                            Autor: Gość: ag IP: 193.201.167.*
                            Data: 02.08.2005 06:54 + dodaj do ulubionych wątków
                            -------
                            ja juz podpisałam aneks do umowy i jest w nim dokładnie rozgraniczone jaka
                            kwota i kiedy została przeznaczona na zakup gruntu
                            srusie przystają na wszystko!

• merkury13 Re: I Etap brak odpływów 29.07.05, 22:26
          dwunastnica napisał:

Co wy chcecie od pana Chróściela uważam, że jest w porządku bardzo mi pomógł w
          aranżacji mieszkania i uważam, że nikogo nie zmusza do robienia odpływów po
          usłyszeniu kwaty klient sam musi sią zdecydować
        • merkury13 Re: I Etap brak odpływów 29.07.05, 22:30
          Pan Chróściel to parządny gość bardzo pomaga w aranżacji łazienki a co
          wykanania odpływów przez z niego to chyba nikogo do tego nie zmusza po
          usłyszeniu ceny albo się decydujesz albo nie
    • Gość: Greggi Jeszcze o odpływie IP: 83.238.15.* 29.07.05, 09:52
      Wracając jeszcze do odpływu, każdy z nas będzie miał odpływ wykonany
      (niewykonany) w taki sposób:
      oceanman.republika.pl/rura.jpg
      i dalej będzie sobie go wyprowadzał sam, oznacza to więc że jednak nie będzie
      żadnych trójników i w moim przypadku rzeczywiście trzeba bedzie kuć rów w
      posadzce do kuchni i do wanny. Myślę jednak że ekipa w ramach umówionych
      pieniędzy za wykonanie łazienki zrobi także to i to gratis (tak przynajmniej
      jest w moim przypadku i nie miałem problemu, trzeba będzie tylko kilkadziesiąt
      złotych dopłacić za materiały, rury i kolanka.
      • Gość: kama odbior mieszkania IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 29.07.05, 13:30
        dziś byliśmy na budowie,odebraliśmy mieszkanie,wskazaliśmy wszystkie
        usterki,wszystko zostanie zrobione,obyło się bez żadnych problemów,to wszystko
        co nam się nie podobało zostanie poprawione,zobaczymy jak to będzie.ale
        protokołu nie podpisaliśmy,Pan musi zmierzyć całe mieszkanie i wtedy podpiszemy
        protokół jak nie będzie żadnych usterek.Chodzi tu głównie o poprawę tynków przy
        futrynach i w miejscach,gdzie są jakieś podłączenia-krany.Okna trzeba też
        dobrze sprawdzić,u nas jedno nie otwierało się uchylnie.Prace potrwają jeszcze
        z 2-3 tygodnie,malowanie klatek,barierek balkonowych i zakładanie wypełnień do
        barierek,ale nikt nie wie jak wyglądają
        • Gość: Serek1024 Procedura odbioru mieszkania IP: *.chello.pl 29.07.05, 15:36
          oraz zgłasznia usterek była opisana w mieiseczniku M jak mieszkanie z czerwca
          b.r. Niestety prawa autorskie zabraniają mi umieszczenie przedruku na stronie
          www, ale zainteresowanym moge podesłać na priva.
          • Gość: waldas Re: Procedura odbioru mieszkania IP: 213.17.227.* 29.07.05, 16:03
            to ja poproszę na waldasm@yahoo.com
          • Gość: strusie.3.etap Re: Procedura odbioru mieszkania IP: *.chello.pl 29.07.05, 23:41
            i my również poprosimy na strusie.3.etap@gazeta.pl.
            pozdrawiamy, strus i bazant
            • Gość: Serek1024 Re: Procedura odbioru mieszkania IP: *.chello.pl 30.07.05, 21:07
              Wasz adres nie przyjmuje poczty. Prosze o podanie innego.

Serek
              • Gość: marian Re: Procedura odbioru mieszkania IP: 62.29.138.* 01.08.05, 17:09
                Serku1024, mozesz podeslac mi tez te procedure odbioru? Czeka mnie to w IIIim
                etapie ( a wiec koniec lutego 06)
                pzdr
                M.
              • Gość: marian Re: Procedura odbioru mieszkania IP: 62.29.138.* 01.08.05, 17:10
                i jeszcze adres:mzieba(at)o2.pl
                • Gość: II Etap II Etap IP: *.chello.pl 01.08.05, 21:21
                  Czy ktos wie kiedy zostanie oddany II etap??
                • Gość: slawek Re: Procedura odbioru mieszkania IP: *.cst.tpsa.pl 02.08.05, 08:17
                  I jeszcze ja by, poprosił
                  zdravek@poczta.fm
            • Gość: strusie.3.etap Re: Procedura odbioru mieszkania IP: *.chello.pl 30.07.05, 21:28
              w takim razie poprosimy na: bazantarnia@vp.pl

dzięki
          • Gość: Iwona Re: Procedura odbioru mieszkania IP: *.crowley.pl 02.08.05, 09:03
            Witaj, możesz i mi także przesłać tę procedurę odbioru? Będę bardzo wdzięczna
            (ankadob@buziaczek.pl). Pozdrawiam
          • Gość: Anna Re: Procedura odbioru mieszkania IP: 82.177.111.* 06.09.05, 12:35
            Czy ja również mogę prosić na annabro@wp.pl? Z góry dziękuję
    • Gość: Greggi Wykańczanie mieszkań IP: 83.238.15.* 02.08.05, 12:11
      Już kilka ekip jest na miejscu i wykańcza mieszkania a tymczasem:
      nie ma wody (w wiaderkach można sobie przynieść)
      nie ma prądu (tylko ewentualnie budowlany)
      nie ma swiatła na klatkach
      cieć po nocach chleje i nikt nie pilnuje budowy
      O ile wcześniej tak bardzo nie narzekałem na strusa to teraz po prostu szlag
      mnie trafia, nie dość że mieszkanie oddane w miesiąc terminie to jeszcze do
      zakończenia robót nie widać nawet światełka w tunelu
      • Gość: Slawek Re: Wykańczanie mieszkań IP: *.cst.tpsa.pl 02.08.05, 14:50
        A co na to Panie od kstrusa? Jaką mają wymówkę?
        • Gość: Anna KSTRUS - jak ogólnie oceniacie tego developera? IP: 82.177.111.* 06.09.05, 14:33
          Mam kilka dni na decyzję, czy kupuję u nich mieszkanie przy KEN i zastanawiam
          się, jaka ta firma jest w kwestii wywiązywania się z umowy. Przeczytałam wpisy
          z obu forów i odniosłam wrażenie, że mimo pewnych niedociągnięć nie są
          najgorsi. Czy to słuszne przekonanie? Proszę odpowiedzcie.
          • dwunastnica Re: KSTRUS - jak ogólnie oceniacie tego developer 07.09.05, 09:43
            Developer jest solidny. Ja jestem z nich bardzo zadowolony. Dotychczas nie
            miałem żadnych problemów.

Z tym że kupiłem mieszkanie w cenie 4300 za m2 (inwestycja Przy Bażantarni), a
            te przy KEN są wyraźnie droższe. W cenie 4300 za m2 Strus był dla mnie
            bezkonkurencyjny jak na taką lokalizację, ale jeżeli chodzi o inwestycję prz KEN
            to już nie wiem jak się to ma do konkurencji.
            • Gość: Anna Re: KSTRUS - jak ogólnie oceniacie tego developer IP: 82.177.111.* 07.09.05, 11:45
              Przy Skarpie (okolice metra Wilanowska) za mieszkanie podobnej wielkości (z
              dużymi fajnymi oknami ale kuchnią w aneksie, a ja wolę oddzielnie jak w
              Strusiu) J.W.Cinstruction chce ok. 400 zł więcej za m2. Dom Development - o ile
              dobrze pamiętam - za mieszkania na Imielinie (ale daleko do metra) bierze 5300,
              a Strus za KEN 5400. Więc chyba jest nie najgorzej, choć to nadal koszmarne
              pieniądze. Na Skoroszach można kupić już za 3500, tylko wszędzie stamtąd daleko.

Na jakim etapie jest Twoja inwestycja? Już się wprowadziłeś?
          • Gość: bdg Re: KSTRUS - jak ogólnie oceniacie tego developer IP: *.ssmb.com 07.09.05, 12:14
            ogólnie nie jest najgorzej, ale zwróć uwagę żebyś miała WSZYSTKO w umowie na
            piśmie.
            • Gość: Anna Re: KSTRUS - jak ogólnie oceniacie? IP: 82.177.111.* 07.09.05, 13:43
              Co mianowicie? Na razie chcę prosić o:
              - plan mieszkania w załączniku (we wzorze umowy jest tylko usytuowanie)
              - dopisanie wszędzie piwnicy (odbiór, obmiar itp.)
              - granicę, od której będzie liczona indeksacja (ktoś pisał na forum, że mu się
              udało)
              - zwrot ubezpieczenia kredytu w razie opóźnień (wiem już, że o odsetkach za
              zwłokę nie mam co marzyć, bo stanowczo odmawiają).
              Czy jest coś jeszcze, co warto mieć w umowie?
      • Gość: kama Re: Wykańczanie mieszkań IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.08.05, 15:11
        my już wykańczmy mieszkanie.wczoraj przywieźliśmy jakieś materiały po 17.00 to
        stóż wyzwał mnie od niewiadomo kogo,że po 17 nie przywozi się nic,bo brama już
        zamknięta.a tak naprawdę co mnie to obchodzi,kierownik Wrona twierdzi,że nie
        będzie wszystkich informował po kolei o tym co dzieje się na budowie.a od czego
        Panie w biurze są?one mają informować o wszystkim.Teraz to strus mnie już coraz
        bardziej wkurza,bałagan na klatkach,kanalizę trzeba robić,tynki do
        niczego,trzeba je jeszcze gipsować,żeby było wszystko w porządku i po
        pomalowaniu farbą ściany były gładkie.
        • Gość: Greggi Re: Wykańczanie mieszkań IP: *.acn.waw.pl 02.08.05, 21:08
          Mam to samo , u mnie też już ludzie wykańczają, nieźle, dozorca będzie mi mówił
          kiedy mi wolno przywozić materiały do mojego własnego mieszkania, wczoraj
          taszczyłem glazurę to u dozorcy nikogo nie było tylko z drugiego etapu pijackie
          śpiewy donośnie dochodziły
          • Gość: Waldas Do wszystkich co już odebrali mieszkania IP: *.eranet.pl 02.08.05, 22:01
            Napiszcie, jakie mieliście ustarki, wady itp.
            Czy strusie szybko i dobrze zrobili poprawki.
            Po za tym mam pytanie co do okien, czy nie są one porysowane tak jak się
            martwiliśmy we wcześniejszych postach poniważ nie były i obecnie nie są
            zabezpieczone przed uszkodzeniami i zarysowaniami.
            • Gość: II Etap Adres IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 09:40
              Czy ktoś wie jaki tam bedzie adres?? Czy I inw. ma juz takie info??
              • Gość: bdg Re: Adres IP: *.sbi.com 03.08.05, 12:35
                adres I etapu to ul. Raabego 2a
                więc pewnie drugi etap bedzie miał Raabego 2b
            • Gość: kama Re: Do wszystkich co już odebrali mieszkania IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 04.08.05, 08:03
              u nas do poprawy polożenie włączników do światła,jak są dwa koło siebie to nie
              na tej samej wysokości.Wokół futryn we wszystkich pomieszczeniach do poprawy
              tynk,takie male niedociągnięcia,ale wszystko trzeba sprawdzić.koło drzwi
              balkonowych widać styropian wogóle nie wykończone.wszystko poprawiają,ale
              widać,że idą na łatwiznę i robią byle jak.dużo poprawek będzie robił nasz
              fachowiec,który już tam działa
              • Gość: bdg Re: Do wszystkich co już odebrali mieszkania IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.05, 15:00
                A takie praktyczne pytanie mi się nasunęło - czy w jakiś sposób sprawdzaliście
                hydraulikę podczas odbiorów mieszkań?
                Nie bardzo wiem, czy to się jakoś da zrobić?
          • Gość: Slawek Re: Wykańczanie mieszkań IP: *.cst.tpsa.pl 03.08.05, 09:53
            Może warto powiedzieć Paniom w biurze co się dzieje na budowie? Ja rozumiem, że
            chłopaki budowlańcy muszą czasami pobalować ale wszystko ma swoje granice. W
            końcu płacimy horrendalne pieniądze za te metraże i mamy prawo wymagać gadnego
            traktowania!
          • Gość: Serek1024 Re: Wykańczanie mieszkań IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 03.08.05, 11:24
            Greggi!

Ja myślę, że w sytuacji gdy piją na budowie i nie ma dozorcy masz prawo
            zawiadomic straż miejską lub policję i (to ważne) żądać protokołu z interwencji!
            i potem z tym do Strusa z żadaniem wyjaśnienia co jest grane.

Piją i szczają po kątach.
            • Gość: II Etap Oddanie II i III Etapu IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 11:54
              Przed sekunda gadalem ze strusiem i planuja oddanie II i II etapu na koniec
              pazdziernika poczatek listopada ;-) wiec niech juz se tam pija ;-)
              • Gość: slawek Re: Oddanie II i III Etapu IP: *.cst.tpsa.pl 03.08.05, 12:05
              • Gość: slawek Re: Oddanie II i III Etapu IP: *.cst.tpsa.pl 03.08.05, 12:07
                O żeż...!!! Jak im sie to uda w co nie wierzę to będę w wielkim szoku!
                • Gość: II Etap Re: Oddanie II i III Etapu IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 12:10
                  Hehe no pani twierdzi ze oficjalnie koniec grudnia ale pocichu mowi ze tak jak
                  napisalem ;) wiec nie jest zle
                  • Gość: Serek1024 Re: Oddanie II i III Etapu IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 03.08.05, 12:37
                    Przy I etapie twierdzili że oddadzą go w kwietniu.
                  • Gość: bdg Re: Oddanie II i III Etapu IP: *.sbi.com 03.08.05, 12:39
                    trzymam za was kciuki, ale z tym 3 etapem...

gdy kupowałem mieszkanie w pierwszym to oficjalnie miało być WSZYSTKO skończone
                    w lipcu, a po cichu pani się zarzekała że w marcu/kwietniu to już na pewno
                    będzie można zacząć wykańczać mieszkania.
                    Teraz jest sierpień i coś nie widzę tego wykańczania zbyt różowo.

w kwestii terminów, to oni chyba kłamią programowo.
                    • Gość: II Etap Re: Oddanie II i III Etapu IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 12:43
                      No cóż pani powiedziała ze coprawda I inwest nie oddali o czasie poniewaz mieli
                      za pozno zamowione pewne rzeczy zdaje sie okna i drzwi ale na II juz robia w
                      srodku tak wiec.....
            • Gość: AG Re: Wykańczanie mieszkań IP: 193.201.167.* 03.08.05, 12:49
              SŁUCHAJCIE JA MAM WYKAŃCZANE MIESZKANIE OD PONIEDZIAŁKU I EKIPA STRASZNIE
              NARZEKA NA PRĄD NP WCZORAJ W CIĄGU DNIA MIELI JEDNĄ GODZINKĘ PRĄD , CO Z TEGO
              ŻE KORZYSTAJĄ Z BUDOWLANEGO JAK CAŁY CZAS JEST Z NIM PROBLEM
              OCZYWIŚCIE BIURO STRUSIÓW INFORMUJE ZE PRĄD MA BYĆ JUŻ DZIŚ W MIESZKANIACH ALE
              GADAŁAM Z FACETAMI KTÓRZY GO PODŁANCZAJĄ I OKAZUJE SIĘ ZE JUTRO RANO...
              TOTALNY HAOS NIKT NIC NIE WIE I KAŻDY MÓWI CO INNEGO
              CO DO PODSTAWOWYCH USTEREK TO PRZEDE WSZYSTKIM SPISZCIE W UWAGACH NA PROTOKOLE
              ODBIORU: ŻE NIE MA MOŻLIWOŚCI ODBIORU INSTALACJI ELEKRYCZNEJ, C.O. JAK I WODY!!!
              POZA TYM, PO MOJEJ INTERWENCJ DOPIERO PAN REPLIN ŁASKIEWIE ZAWOŁAŁ KOGOŚ DO
              WYCZYSZCZENIA OKIEN BO BYŁY TAK ZAGRUZOWANE I BRUDNE ŻE POWIEDZIAŁAM IŻ NIE
              ODBIORĘ TAKICH OKIEN ...
    • Gość: Greggi Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 83.238.15.* 03.08.05, 12:30
      Pytanko z innej beczki:
      Czy my będziemy mieli w ogóle jakąś ochronę na miejscu, monitoring? czy osiedle
      będzie zamknięte czy otwarte??
      • Gość: waldas Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 213.17.227.* 03.08.05, 12:43
        bez zadnych takich tam bajerów :(((
        bez monitoringu stuzy a ogrodzenie bedzie tylko od strony zielonego boiska
        • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 03.08.05, 12:50
          To ciekawe. Przy podpisywaniu umowy oraz w samej umowie (mojej) jest napisane,
          że osiedle ma być ogrodzone i strzeżone...

Pamietam jak dzis: miały być dwie bramy wjazdowe

A u Was?
          • Gość: AG Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 193.201.167.* 03.08.05, 12:59
            JA TEŻ TAK MAM W UMOWIE
            • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ssmb.com 03.08.05, 13:09
              ja też, ale właśnie sprawdziłem na ich stronie - "elektroniczna kontrola
              dostępu" - cokolwiek by to znaczyło - może domofony mają być tą ochroną?
              • Gość: waldas Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: 213.17.227.* 03.08.05, 13:42
                z tego co pamiętam, podczas rozmowy to od strony ulicy nie ma mozliwości
                zagrodzenia osiedla, podobno maja tam byc parkingi dla smochodów, a co do
                ochrony to kobitka poinformowała że jak bedziemy wspólnotą, to wspolnota moze
                sobie zrobic co jej rzewnie się podoba. A "elektroniczna kontrola dostępu" to
                rzeczywiście chyba domofon.
                • Gość: II Etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 13:51
                  Hahaha kpina na maxa a co z tym "tarasem" miedzy II a III etapem?? Tam bedzie
                  to jakos zagrodzone?? Bo w tej chwili bezpieczenstwo parteru jest male ;(
                  • Gość: Iwona Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.crowley.pl 03.08.05, 16:06
                    Taras pomiędzy II i III etapem będzie zagrodzony z obu stron ( i od ulicy i od
                    tego trawiastego pola ) i dodatkowo ogrodzone będą wszystkie 3 budynki od
                    strony wschodniej.Pozdrawiam
                    • Gość: II Etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 16:11
                      Ok ale czym bedzie ogrodzony?? co z dostepem wejsciem na niego??
                      • Gość: II Etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 03.08.05, 16:20
                        Troche mi to sie nie widzi. Bylem pewien ze to bedzie ogrodzone i ze bedzie
                        stroz wiec sam taras nie wydawal sie grozny ale jak to ma byc otwarte to..... :(
                        • andy_2005 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 03.08.05, 16:29
                          Czy naprawdę możliwe jest aby osiedle było nieogrodzone z jakiejkolwiek strony?
                          Zawsze czytałem o "ogrodzonym i strzeżonym osiedlu"...
                          • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.ssmb.com 03.08.05, 17:18
                            od strony Raabego i Bażantarni są sklepy więc tam nie zrobią ogrodzenia - tak
                            mi mówił kierownik budowy.
                            • andy_2005 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 03.08.05, 17:56
                              Chodzi mi o 2-gi etap... tam nie ma przecież sklepów.

> od strony Raabego i Bażantarni są sklepy więc tam nie zrobią ogrodzenia - tak
                              > mi mówił kierownik budowy.
                              • Gość: bdg Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.sbi.com 03.08.05, 19:49
                                od Raabego nie bedzie tam sklepów?
                                • andy_2005 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 03.08.05, 19:58
                                  W środkowym budynku - nie.

> od Raabego nie bedzie tam sklepów?
                                  • Gość: II Etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.chello.pl 03.08.05, 20:00
                                    Dlatego sie zastanawiam jak bedzie i czym oddzielony ten taraz na parterze? czy
                                    ktos cos wie??
                                    • Gość: waldas Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.eranet.pl 03.08.05, 21:00
                                      bedzie tak:
                                      wejscie do klatek i wjazd do garazu bedzie bezpośrednio z ulicy, czyli bez
                                      jakiegokolwiek ogrodzenia, natomiast od strony ulicy bedzie ogrodzenie miedzy
                                      budynkami
                                      • Gość: waldas Drogie PANIE od Strusa IP: *.eranet.pl 03.08.05, 21:09
                                        I tak wiemy że Panie czytają te formum, moze by Panie to sprostowały a także
                                        inne wątpliwości pojawiajace się na tym forum
                      • Gość: Iwona Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.crowley.pl 04.08.05, 09:44
                        Taras będzie ogrodzony z obu stron, a dostęp do niego będą mieli tylko
                        mieszkańcy parterów z II i III etapu (tak twierdziła pani ze Strusa). Gdyby
                        dostęp do niego mieli ludzie z zewnątrz, to przecież nie miałoby to żadnego
                        sensu i nie byłoby tam na pewno bezpiecznie.Pozdrawiam
                        • andy_2005 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 04.08.05, 10:24
                          No więc nam Pani w biurze mówiła, że tarasy nie będą ogrodzone. Wygląda na to,
                          że plany naszego dewelopera zmieniają się dynamicznie...

Poza tym nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że kiedyś na stronie WWW Strusa
                          było napisane, że osiedle będzie strzeżone. Dzisiaj już nie ma śladu tego
                          sformułowania. Mogę się mylić - może ktoś zwrócił uwagę na to czy Strus
                          obiecywał nam strzeżone osiedle?

> Taras będzie ogrodzony z obu stron, a dostęp do niego będą mieli tylko
                          > mieszkańcy parterów z II i III etapu (tak twierdziła pani ze Strusa). Gdyby
                          > dostęp do niego mieli ludzie z zewnątrz, to przecież nie miałoby to żadnego
                          > sensu i nie byłoby tam na pewno bezpiecznie
                          • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 04.08.05, 10:26
                            Zobacz jak masz napisane w umowie. To jest istotne a nie witryna Strusa.
                            • Gość: II Etap Konkurs-Strus najlepszy tandeciarz z Developerów!! IP: *.okocim.com.pl 04.08.05, 10:39
                              Nie wiem dla mnie to wszystko zakrawa na kpine. Z rozmów z biurem Strusa w
                              warszawie otrzymałem informacje iz taras bedzie dostepny dla mieszkancow
                              parterów. Ok i to sie zgadza ale co do ogrodzenia to mialem zapewnienie ze mimo
                              iz zostana wstawione okna antywlamaniowe na parterze to rowniez sam taras
                              zostanie ogrodzony. No coz Strus sobie leci w kulki. Nikomu nie polece tego
                              developera!!!! Wydawalo mi sie ze rozwiazania i to wszystko co proponowal jest
                              rozsadne i ok ale po uwagach mieszkancow I etapu a takze po tym co sie
                              dowiaduje przeraza mnie ta firma !!!!
                              • Gość: marco Re: Konkurs-Strus najlepszy tandeciarz z Develope IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:04
                                Jakie okna antywlamaniowe - pewnie tak powiedziala P. w biurze. Tymczasem na
                                99% sa to zwykle okna. Spytaj kierownika na budowie - ciekawe co powie
                                • Gość: II Etap Re: Konkurs-Strus najlepszy tandeciarz z Develope IP: *.okocim.com.pl 04.08.05, 15:14
                                  Hmmm Pani Strus poinformowala mnie iz szyby są antywlamaniowe wiec nie moge
                                  tego skonfrontowac z budowlancami.
                                  • Gość: II Etap Re: Konkurs-Strus najlepszy tandeciarz z Develope IP: *.okocim.com.pl 04.08.05, 15:32
                                    Cóż trzeba bedzie poprosic o certyfikaty tych okien do wgladu i wowczas okaze
                                    sie ze sa to okna antywlamaniowe.
                                    • Gość: II Etap Ciekawy wątek forum o STRUSU :) IP: *.okocim.com.pl 05.08.05, 08:28
                                      Polecam ;-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                                      f=262&w=24686706&wv.x=2&a=24832657
                                      • Gość: II Etap Re: Ciekawy wątek forum o STRUSU :) IP: *.okocim.com.pl 05.08.05, 08:36
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=24686706&wv.x=2&a=24832657
                                  • Gość: marco Re: Konkurs-Strus najlepszy tandeciarz z Develope IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:40
                                    mnie poinformowala o tym pani w biurze, ale moim zdaniem to nie jest prawda.
                                    Dlaczego? Otóż okna antywłamaniowe (szyby i wzmocnione ramy) miały być
                                    montowane na parterze. W takim razie powinny być specjalnie opisane. Tymczasem
                                    inspektor na budowie, zapytany o to zdziwił się bardzo i stwierdził, że są to
                                    zwyczajne okna (to było akurat na budowie Przy Bazylice, nie wiem jak jest przy
                                    Bażantarni). Więc albo te okna nie były opisane i poszły do innych lokali albo
                                    wogóle nie było takowych. Denerwujące jest podejście developera, niewiedza
                                    obsługi i wprowadzanie w błąd klientów ...
                                    • Gość: marco Re: Konkurs-Strus najlepszy tandeciarz z Develope IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:55
                                      ... i jeszcze jedno. Sam chciałem dopłacić do okien antywłamaniowych, tym
                                      bardziej ucieszyłem się z wiadomości ze okna takie będą montowane. No ale na
                                      słowach się skończyło. Tymczasem z tego co się orientuje okna takie są wymagane
                                      przy ubezpieczeniu mieszkań na parterze.
                                      • Gość: II Etap Re: Konkurs-Strus najlepszy tandeciarz z Develope IP: *.okocim.com.pl 05.08.05, 13:53
                                        Idąc śladami naszych postów draże temat okien a raczej jakiego rodzaju one są.
                                        Udało mi się dodzwonić do kierownika budowy w Strusu pana Wrony (wydaje się być
                                        konkretny i nie kantuje ) który potwierdził mi iz okna zamontowane na parterach
                                        I II i III inwestycji są oknami antywłamaniowymi i nie będzie problemu w
                                        otrzymaniu certyfikatu do tych okien. Tak więc chyba mogę przyjąć że te
                                        informacje są informacjami prawdziwe. Co do zakończenia Budowy otrzymałem info
                                        że oddanie na koniec września jest raczej nie realne a można zakładać iż
                                        nastąpi to na koniec października tak wiec…. Nie jest źle. Swoja drogą Panie
                                        uchroń Nas w przyszłości przed takimi developerami a w szczególności przed
                                        kompetencjami i wiedzą ludzi sprzedających mieszkania i nie posiadających
                                        wiedzy na temat tego co sperzedaja (odpowiedź w stylu „wydaje mi się” czy „ja
                                        ich nie zamawiałam” albo „proszę zadzwonić później bo w tej chwili podpisuje
                                        umowe z klientem” wydaje mi się lekceważeniem i nie dbaniem o swojego byłego
                                        ale bądź co bądź klienta. Biedni szczęśliwi klienci którzy dziś podpisują umowę
                                        i za chwile będą biednymi byłymi klientami).
                                        • Gość: Serek1024 Re: Konkurs-Strus najlepszy tandeciarz z Develope IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 05.08.05, 15:03
                                          Zgadzam się z Tobą. Generalnie nie powinno byc tak aby po wiarygodne odpowiedzi
                                          dwonić do kierownika budowy. Kierownik budowy nie jest od tego aby udzielać
                                          odpowiedzi na pytania klientów tylko aby pilnować robotników i doglądać budowy.
                                          Od kontaktów z klientami są Panie w biurze.

Niestety wydaje się, że prawidłowy przepływ informacji jest duzym problemem we
                                          wszystkich firmach nie tylko deweloperskich.

• Gość: m.d. Postęp prac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 11:00
                                          Wczoraj byłam na budowie - I etap - zdjęte ogrodzenie od strony kościoła -
                                          zrobione 2 parkingi, w środku pomalowane już klatki na żółto, II etap -
                                          pomalowane 2 ściany zewnętrzne (od łąki, od str. I budynku); pomiędzy I a II
                                          budynkiem położony beton...... a nie trawa.....?
                                          • Gość: bdg Re: Postęp prac IP: *.sbi.com 08.08.05, 14:25
                                            mam pytanie do osób już urządzających się w 1 etapie - czy pojawiła się u was w
                                            mieszkaniach woda i prąd? Miały być chyba jakoś pod koniec ubiegłego tygodnia
                                            podłączone?
                                            • Gość: kama Re: Postęp prac IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.08.05, 22:27
                                              jest woda i prąd,ale ciepła będzie, jak się zaczniemy chyba wprowadzać
                        • andy_2005 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 04.08.05, 10:53
                          Okej, chyba widzę małe nieporozumienie. Ja używam terminu "tarasy" na
                          określenie poszczególnych balkonów na parterze. Przestrzeń, która jest pomiędzy
                          blokami wg mnie nazywa się "patio" (przynajmniej z takim okreśeniem spotkałem
                          się w przypadku innych ogrodzonych osiedli).

Otóz dla mnie oczywiste jest, że patio będzie ogrodzone z obu stron osiedla.
                          Natomiast tarasy mieszkań na parterze nie będą ogrodzone przez dewelopera.
                          Przestrzeń tarasowa przynależna tym mieszkaniom będzie wyłożona kostką. Są to
                          informacje, które uzyskałem przy podpisywaniu umowy od Pań w biurze Strusa.
                          Sama umowa nie określa dokładnego sposobu zagospodarowania tarasu.
                          • Gość: Iwona Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.crowley.pl 04.08.05, 12:29
                            "Patio" będzie tylko i wyłącznie pomiędzy II i III etapem (nad garażami, na
                            wysokości 1,5 m nad ziemią), będzie ogrodzone z obu stron z dostepem tylko i
                            wyłącznie ludzi z parterów, a posiana będzie na nim trawka, a nie jakaś cegła.
                            A pomiędzy I i II etapem na pewno nie będzie "patio" tylko zwykła niska
                            nawierzchnia.
                            • andy_2005 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 04.08.05, 12:38
                              Ja nic nie mówiłem o "cegle". Owszem, między II i II etapem będzie trawka - ale
                              także i ławki, które na planie zagospodarowania terenu są tak blisko tarasów,
                              że będzie można bez wstawania podać sobie rękę. A dostęp do patio nie będzie
                              tylko dla mieszkańców parteru, bo z drugiej strony (od polanki) będzie brama,
                              więc każdy mieszkaniec może sobie stamtąd wejść na patio. Jak dla mnie, ten
                              projekt jest bez sensu, nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania parterów na
                              żadnym osiedlu...

> "Patio" będzie tylko i wyłącznie pomiędzy II i III etapem (nad garażami, na
                              > wysokości 1,5 m nad ziemią), będzie ogrodzone z obu stron z dostepem tylko i
                              > wyłącznie ludzi z parterów, a posiana będzie na nim trawka, a nie jakaś
                              cegła. > A pomiędzy I i II etapem na pewno nie będzie "patio" tylko zwykła
                              niska
                              > nawierzchnia.
                          • Gość: II Etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 04.08.05, 12:34
                            Dzwonilem do Państwa Strus ponieważ miałem kilka pytan dotyczacych naszych
                            inwestycji. Dodzwonilem sie do dzialu sprzedazy poniewaz interesowalo mnie
                            zabezpieczenie patio plus okna na parterze. Pani w dziale sprzedaży na pytanie
                            dotyczące okien odpowiedziała mi ze ona nie wie jakie tam będą wstawione okna
                            czy anty włamaniowe czy takie jak na pozostałych pietrach normalne ponieważ jak
                            stwierdziła ona ich nie zamawiała cóż zapytałem gdzie sie w takim razie
                            dodzwoniłem skoro dział sprzedaży nie potrafi mi udzielić informacji co
                            sprzedaje do końca. Pani stwierdziła ze w zasadzie to prosze zadzwonić za 15
                            min bo w tej chwili ma klienta i podpisuje umowe :). Zapytałem pani a kim ja
                            jestem w takim razie na co pani nie potrafiła mi odpowiedzieć :). Cóż wycofałem
                            się prosząc o Nr telefonu do Kogoś wuzej kierownika właściciela. No i nie
                            pozostało mi nic innego jak próbować dzwonic dalej . Dodzwoniłem się do pani
                            Strus. Pomieszała pogadała nieco konkretniej i wiem już wszystko.
                            • Gość: II Etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 04.08.05, 13:58
                              .. i dowiedzialem sie od Pani Strus ze II etap zakączyć chce na koniec wrzesnia
                              tak wiec to co wczoraj uslyszalem w biurze ze planuja oddanie kluczy do konca
                              pazdziernika poczatku listopada jest bardzo aktualy. Dodatkowo jesli chodzi o
                              ogrodzenie Pani Strusowa poinfotmowala mnie ze osiedle bedzie od laki
                              zagrodzone plotem natomiast otwarte bedzie od strony wjazdu natomiast patio
                              bedzie ogrodzone tylko barierkami. Dodatkowo maja byc zainstalowane kamery
                              • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 04.08.05, 14:12
                                Hmm. W takim razie jak to ując formalnie a nie na "gębę"? Jakieś propozycję?
                                • Gość: II Etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 04.08.05, 14:18
                                  Ale co ujac??
                                  • Gość: Serek1024 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 04.08.05, 14:24
                                    Przebieg ogrodzenia i instalację kamer.
                              • andy_2005 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 04.08.05, 14:27
                                Fajnie, tylko dalej nie wiemy w jaki sposób rozwiązano sprawę tarasów
                                przynależnych mieszkaniom na parterze. Wspólne patio jest fajne, ale Strus
                                przecież reklamuje się, że każde mieszkanie na osiedlu ma balkon.

Plus jeśli osiedle ma być bezpieczne, to ogrodzenia powinny być solidne. W tym
                                kontekście "płot" i "barierki" nie brzmią zachęcająco...

> Dodatkowo jesli chodzi o
                                > ogrodzenie Pani Strusowa poinfotmowala mnie ze osiedle bedzie od laki
                                > zagrodzone plotem natomiast otwarte bedzie od strony wjazdu natomiast patio
                                > bedzie ogrodzone tylko barierkami.
                                • Gość: II Etap Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap IP: *.okocim.com.pl 04.08.05, 14:39
                                  O to chodzi ze nie brzmi zachecajaco ;( pani mi powiedziala ze moze być stroz
                                  dozorca ktory bedzie prowadzil obchody i to jest juz zalezne od wspolnoty
                                  mieszkaniowej.
                                  • andy_2005 Re: k.strus-inwestycja Przy Bażantarni- I etap 04.08.05, 14:43
                                    ... czyli dopiero za rok albo dłużej. A więc na niższych piętrach trzeba od
                                    razu instalować kraty w oknach. I tyle po "bezpiecznym" i "ogrodzonym" osiedlu.
    • Gość: waldas Drzwi do klatki IP: *.eranet.pl 03.08.05, 21:06
      czy nie uważacie że drzwi do klatki są bardzo wąskie, bez jakiejkowiek
      mozliwości ich poszerzenia, ciekawe jak przy wprowadzaniu bedziemy wnosić rzeczy
      o dużych gabarytach, im bardziej widze wykończenie I etapu tym bardziej wydaje
      mi się że projekt budynkow jest do bani m.in. balkony w III etapie, może w
      Siedlcach przechodzą takie buble ale w Warszawie nie powinny!!!
      • Gość: Greggi Re: Drzwi do klatki IP: 83.238.15.* 04.08.05, 08:23
        Więc po wniesieniu jakiejś tony materiałów muszę przyznać że jakoś nie
        zauważyłem żeby drzwi były za wąskie
        • Gość: II Etap Ogolnie IP: *.okocim.com.pl 04.08.05, 08:49
          A mnie to sie jakos nie widzi to wszystko. Nie wyobrazam sobie mieszkac tam
          podczas gdy przy pozostalych dwoch inwestycjach trwaja budoty Halas kurz i
          balagan wrrrr Okropienstwo.
          • Gość: Greggi Re: Ogolnie IP: 83.238.15.* 04.08.05, 12:56
            Spokojnie, skwary się już skończyły i można zamykać okno a nasze okna wygladają
            na szczelne, moje mieszkanko juz nabiera kształtów wewnętrznych i kolorów,
            jestem optymistą. Roboty też nie będą trwały wiecznie
            • Gość: Serek1024 Re: Ogolnie IP: *.pf.com.pl / *.pf.com.pl 04.08.05, 13:22
              Super!

Gratuluję i trzymam kciuki za szybki i pomyslny postęp prac remontowych.

Serek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka