Dodaj do ulubionych

jak odzyskać kase od developera?

IP: *.acn.waw.pl 20.11.04, 21:06
Witam

Jak odzyskać kase i czy mam w ogóle do tego prawo, jeli developer nie
wywiazał sie z umowy i nie oddal mieszkania w ustalonym terminie? A może
lepiej nie strac sie odebrać kasy tylko cierpliwie czekać na mieszkanie?
Developer zastrzegł sobie w umowie że jesli ja zrezygnuję to musze czekać na
odbiór kasy ponad 6 miesiecy lub musze znaleźć nastepnego nabywce na
mieszkanie, natomiast ja rezygnuje dlatego że on sie nie wywiazał z umowy?

bylbym wdzieczny za sugestie

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: tomm Re: jak odzyskać kase od developera? IP: 217.153.179.* 21.11.04, 22:55
      podaj ,o jaką firmę chodzi, wtedy może coś doradzę
      • Gość: rexio Re: jak odzyskać kase od developera? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.04, 12:06
        Chodzi o firmę DOLCAN. Firma sprzedaje relatywnie tanie mieszkania. Ja
        dołożyłem do swojego ponad 14 tys pln, ponieważ musiałem wynajmować mieszkanie
        w Warszawie. Jakbym wiedział że tak bedą załatwiali sprawy to kupił bym gotowe-
        może w wielkiej płyie ale znacznie bliżej centrum o tej samej powierzchni. Z
        tego co wiem firma zaczyna mieć problemy finasowe- i to dosyć powazne, wiec nie
        wiem czy lepiej pozostać przy tym czymsc co oni nazywają mieszkaniem czy strać
        sie odbijać kase, bo chyba kazdy kleint ma prawo sie wycofac z umowy jak sie
        developer nie wywiazał
        • Gość: agniecha Re: jak odzyskać kase od developera? IP: *.man.polbox.pl 24.11.04, 12:46
          witam!
          czy moglbys napisac o ktora konkretnie inwestycje chodzi?
          i jak dlugo wynosi opoznienie?
          • Gość: rexio Re: jak odzyskać kase od developera? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.11.04, 21:30
            Chodzi o osiedle ORLA II które bduje DOLCAN II. Opóznienie ponad 6 miesiecy i
            stan mieszaknia i bloku nadal nie nadaje sie do zaakceptowania
        • Gość: Jacek Re: jak odzyskać kase od developera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:43
          Gość portalu: rexio napisał(a):

> Chodzi o firmę DOLCAN. Firma sprzedaje relatywnie tanie mieszkania. Ja
          > dołożyłem do swojego ponad 14 tys pln, ponieważ musiałem wynajmować
          mieszkanie
          > w Warszawie. Jakbym wiedział że tak bedą załatwiali sprawy to kupił bym
          gotowe-
          >
          > może w wielkiej płyie ale znacznie bliżej centrum o tej samej powierzchni. Z
          > tego co wiem firma zaczyna mieć problemy finasowe- i to dosyć powazne, wiec
          nie
          >
          > wiem czy lepiej pozostać przy tym czymsc co oni nazywają mieszkaniem czy
          strać
          > sie odbijać kase, bo chyba kazdy kleint ma prawo sie wycofac z umowy jak sie
          > developer nie wywiazał
        • Gość: Jacek Re: jak odzyskać kase od developera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:47
          Gość portalu: rexio napisał(a):

> Z tego co wiem firma zaczyna mieć problemy finasowe- i to dosyć powazne, wiec
          nie wiem czy lepiej pozostać przy tym czymsc co oni nazywają mieszkaniem czy
          strać sie odbijać kase

Mozesz szerzej o tym napisać? Dopiero co wpłaciłem I ratę za mieszkanie od
          Dolcanu i szczerze Ci powiem, ze nieco mnie to dziwi co piszesz, gdyż żadne
          znaki na to nie wskazują. Na budowie praca wre, aż miło, żadne źródła nie
          wspominają o kłopotach itp.

> bo chyba kazdy kleint ma prawo sie wycofac z umowy jak sie developer nie
          wywiazał

No cóż, przeczytaj dokładnie ten zapis w umowie. Mozesz sie wycofac i
          powinieneś otrzymac 10% rekompensaty i takie warunki daje dolcan w swoich
          umowach. A jak nie to czekaj cierpliwie ...

Pozdrawiam

• Gość: rexio Re: jak odzyskać kase od developera? IP: *.acn.waw.pl 04.12.04, 02:47
            > Mozesz szerzej o tym napisać? Dopiero co wpłaciłem I ratę za mieszkanie od
            > Dolcanu i szczerze Ci powiem, ze nieco mnie to dziwi co piszesz, gdyż żadne
            > znaki na to nie wskazują. Na budowie praca wre, aż miło, żadne źródła nie
            > wspominają o kłopotach itp.

Masz takie zdanie ja my na poczatku. Wszystko jest pieknie i ładnie do chwili
            kiedy masz odberać mieszkanie. Jak juz dochodzi do odbioru to okazuje sie znowu
            jest niemozliwy ponieważ wszystkie sprawy który miały byc dokończone nadal sa
            nie zrobione. Na ulicy ks. Skorupki dolcan oddał dwa bloki w pierszym juz
            mieszkaja ludzie a nawet nie mają gazu i prądu podłaczonego jak trzeba a po
            terminie odbioru mija już ponad 7 miesiecy. Ok może było by to ok ale bloki sa
            ogrzewane kotlownia gazową wiec pomysl jak mieszakją ludzie ktorzy odebrali juz
            mieszkania. Dolcan z niczego sie nie wywiązuje w terminie. Dodam że legituje
            sie certyfikatem DEVEOPERA wystawianym przez Kraojową Izbę Budownictwa w której
            de facto zasiadał jeden z prezesów firmy Dolcan. Poza tym ten certyfikat zosatł
            wysatwiony dla firmy DOLCAN a nie DOLCAN II. Zapytaj o to w biurze w Ząbkach a
            zobaczysz co powiedzą "przemiłe" panie. Mogę sie założyć że nie odbierzesz
            mieszaknia szybko. 6 miesiecy opoznienia (panie w biurze będa twierdzily że
            takowe nie wystąpi) dla tej firmy to standard. Podaj adres e-mail to
            porozmawiamy na priv
    • zuzz1 Re: jak odzyskać kase od developera? 24.11.04, 13:04
      proponuję Państwu dokładne przeanalizowanie zawartej z Developerem
      przedwstępnej umowy sprzedaży

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka