Dodaj do ulubionych

GAWRA 3 - Ursus Gołąbki

IP: *.acnielsen.pl / 192.168.0.* 27.05.02, 18:39
Jestem zainteresowany kupnem mieszkania w nowej inwestycji Gawra3 (budynek B),
ale mam pewne obawy. Ostatnio spółdzielnia przekształciła się w Sp. z.o.o.
(developera) i "chodzą plotki", że Gawra ma problemy i sprawy w sądzie. Proszę
o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: GAWRA 3 - Ursus Gołąbki IP: *.polkomtel.com.pl 28.05.02, 08:54
      Hej,
      Ja też przymierzałam się do kupna u nich mieszkania , ale zrezygnowałam po tym
      jak najpierw musiałam czekać 2 tygodnie na kopię umowy i statutu spółdzielni ,
      a później dowiedziałam się o hipotece zaciągniętej pod nowe bloki .... Odradzam
      • Gość: ll Re: GAWRA 3 - Ursus Gołąbki IP: *.waw1.bptnet.pl 30.05.02, 11:42
        Jak zwykle na pytania najchętniej odpowiadają "najlepiej poinformowani".
        Sam kupiłem mieszkanie w spółdzielni w budynku H i jestem trochę zmęczony
        prostowaniem informacji na forum. Kierując się niesprawdzonymi plotkami
        można przez całe życie nie wybrać spółdzielni czy dewolelopera.
        Spóldzielnia Gawra jest spóldzielnią wiarygodną. Ma bardzo dobrą opinię
        u swojego kredytodawcy w Banku Śląskim (sprawdzałem!). Przekształcenie
        spółdzielni w dewelopera wynikało z niejasnego prawa spółdzielczego i groźby
        wprowadzenia Vat-u 22% dla spółdzielni.
        Osiedle jest budowane z małym opóźnieniem, a jakość wykonania dobra.
        Ilość sprzedanych mieszkań mówi sama za siebie. Miłym zaskoczeniem było dla
        mnie zmiejszenia przez spółdzienię ceny mieszkania o 5% ze względu na spadek
        inflacji (co jest zapisane w umowie).
        Rzeczywiści panie w spółdzielni nie grzesza profesjonalizmem i wyciągnięcie
        dokumentów trochę trwa, ale jest możliwe.
        Lokalizacja małego, spokojnego osiedla, jego wystrój, bardzo mi odpowiada.
        Polecam zakup mieszkania. A to, że osoby już mieszkające na osiedlu tak rzadko
        piszą na forum świadczy o tym, że są zadowolone z zakupu. Dla porównania proszę
        sobie przeczytać oceny mieszkańców JWC.
        • Gość: Olek Re: GAWRA 3 - Ursus Gołąbki IP: *.acnielsen.pl / 192.168.0.* 30.06.02, 21:50
          > Czesc, dzięki za odpowiedz.
          W związku z twoimi słowami:" Przekształcenie
          > spółdzielni w dewelopera wynikało z niejasnego prawa spółdzielczego i groźby
          > wprowadzenia Vat-u 22% dla spółdzielni." Czy przekaształcenie to chroni nas,
          członków ww spółdzielni, przed vatem, skoro umowa jest nadal spisana ze
          spółdzielnią, a nie z deweloperem? Jeśli chroni to dlaczego umowy w budynku B są
          spisywane ze spólką, a nie ze spółdzielnią?

• Gość: ll Re: GAWRA 3 - Ursus Gołąbki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 00:34
            Najlepiej to pytanie zadać w spółdzielni. Mnie panie ze spółdzielni i prezesi
            zapewniali, że przekształcenie spółdzielni w dewelopera zabezpieczy przed
            płaceniem vatu (podpisałem umowę ze spółdzielnią przed przekształceniem).
            Umowy na nowy budynek B są podpisywane z deweloperem prawdopodobnie dlatego, że
            sprzedaż mieszkań w budynku B ruszyła po przekształceniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka