smaja odbiory CD 04.07.04, 12:38 mam prośbę, czy moglibyście podac mi informację na temat tego w jakim czasie od momemtu odbiorów mieszkania mogliści legalanie w tych miezkaniach zamieszkać. Przerzuciłam watek i wychodzi mi, żę odbiory były chyba w styczniu a przydziały w kwietniu. Co w przypadku zauważenia usterek w lokalu, dają klucze a usterki poprawiają w międzyczasie. bardzo zależy mi na tej informacji, bo muszę podjąć decyzję dotyczącą obecnie zajmowanego mieszkania. Nie chciałabym opuszczać mieszkania obecnie zajmowanego do momentu zameldowania w nowym mieszkaniu (nie chciałabym być bezdomna hihi przez jakiś czas) Nie wiem jak jest z lokalami uzytkowymi bo w sekcji E moim zdaniem stan zaawansowania w lokalach jest mizerny i czy lokale uzytkowe mają wpływ na odbiór całej sekcji przez gminę? Będę te sprawy wyjaśniała jeszcze z MI ale wiecie jak oni ściemniają i chciałabym wiedzieć jak było w sekcji CD. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 lokalizacje grzejników w "E" 04.07.04, 21:16 Witajcie, dostałem właśnie pismo z firmy Dom-El z Krakowa, w którym proszą o akceptację lokalizacji grzejników w moim mieszkaniu w sekcji "E". Wydaje mi się, że korespondencja w tym temacie powinna wypłynąć z MI a nie od jednego z ich wykonawców, z którym nie mam żadnej podpisanej umowy. Czy ktoś z was dostał podobne pismo? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: lokalizacje grzejników w "E" 05.07.04, 09:18 Witaj, ja nie dostałam żadnego pisma w sprawie grzejników. Może badają satysfakcję klienta? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: odbiory CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 22:25 Witam Przyłączam się do pytania. W tej chwili wynajmuję, ale już powiedziałem właścicielowi mojego obecnego lokum, że niedługo będę chciał się wyprowadzić. :/ Z tego co pamiętam to na forum był poruszany temat mocno opóżnionej decyzji dopuszczenia budynku do użytku, a w sekcji C/D do późnych godzin świeciło się światło. To by znaczyło, że po odbiorach ludzie mieli klucze budowlane i mogli robić mieszkanka. Jutro będę dzwonił do MI. Ciekawe jakie krętactwo jutro mi przedstawią. :( Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alis Re: odbiory CD IP: *.jwt.com.pl 05.07.04, 10:51 Rzeczywiscie po zakonczonych odbiorach tzn. usunieciu ewentualnych ustarek w C dostalismy klucze do mieszkan (styczen 2004) - mieszkania przekazano nam do wykanczania. Przydziały pozawalajace sie na przemeldowanie i inne formalnosci uzyskalismy jednak dopiero z początkiem kwietnia. Podr, Alis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: odbiory CD IP: 217.153.130.* 05.07.04, 11:31 Rzeczywiście, klucze budowlane mogliśmy dostać po bezusterkowym odbiorze lokalu i spełnieniu finansowych zachcianek MI. Jedni odebrali klucze w styczniu, inni później. W międzyczasie budynki C i D były zgłoszone do nadzoru budowlanego w celu uzyskania zgody na zasiedlenie. Z początkiem kwietnia spółdzielnia (po zgodzie na zasiedlenie) ustanowiła prawo spółdzielcze własnościowe do lokali - tym którzy chcieli. Nie trzeba czekać z wykańczaniem mieszkań i wprowadzeniem się, aż będzie taka zgoda. Natomiast budynek musi oficjalnie istnieć i trzeba mieć tytuł prawny do lokalu, aby móc odliczyć wydatki na jego m o d e r n i z a c j ę od podatku. To już każdy musi sam skalkulować co mu się bardziej opłaci ( płacić za wynajem, czy legalnie i zgodnie z prawem odliczyć wydatki). Na koniec radzę Wam zasięgnąć języka w MI co z obmiarem powierzchni mieszkań: czy zgodnie z umową wykonany został po ukończeniu stanu surowego, czy też będą go robić dopiero po odbiorach. Na C i D były z tego powodu opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: odbiory CD 05.07.04, 11:39 Witajcie, Dzięki za informacje. Lokale były obmierzone przed tynkami i MI ma już nawet dokładne rozliczenie chyba dla każdego lokalu. Mój metraż mieszkania się nie zmienił, nie robiłam obmiaru przed tynkami (gapa ze mnie) ale zrobiłam po tynkach i w sumie nie ma wielkich różnic w porównaniu z tym co na planach. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: odbiory CD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 22:36 Witam Dzwoniłem dziś do MI. Obmiary faktycznie wykonane. Niestety u mnie po przeróbkach wyszło 0,8m3 więcej i muszę teraz dopłacać. Robiłem pomiary przed położeniem tynku. Nie wszystkie ściany pomierzyłem, ale wymiary nie różniły się więcej niż 1cm. <szok> Nie postawiłem jednej dużej ściany stąd pewnie ta nadwyżka. Co do rozliczeń to można w sumie pojechać i je odebrać. Rozmawiałem z (hmm... całkiem miłą) panią z działu księgowości i ta podała mi całe wyliczenie przez telefon. Na dniach wybiorę się po wersję papierową. Ogólnie wychodzi na to, że jeśli podczas odbioru technicznego nie zostaną stwierdzone usterki i wszystko z mieszkankiem będzie ok, a także jeśli będą uregulowane płatności z MI to nie więcej niż tydzień później będzie można odebrać klucze budowlane. Zobaczymy jak będzie. Mój odbiór już 27 lipca z rana. PS Asiu, czy podzielisz się na priv doświadczeniem po swoim odbiorze. Wiem, że masz dzień wcześniej. Jako Twój sąsiad będę bardz wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem jakie nabędziesz 26 lipca. :) Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja do Darka 06.07.04, 09:04 Darku, Oczywiście chętnie się z Tobą podzielę informacjami na temat odbiorów. Wprawdzie tego dnia będę również miała małą imprezkę hihi, ale postaram się przekazać wszelkie informacje zanim wprowadzę się w stan odmiennej świadomości. ja tez dostałam telefonicznie wyliczenia dotyczące ostatecznego rozliczenia. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: odbiory CD IP: *.plwaw.energis.pl 05.07.04, 12:14 Co do ulgi remontowej to mój urząd nie wymagał przydziału spółdzielczego prawa do lokalu. Wystarczło mu potwierdzenie wpłacenia wszystkich rat umowa z MI i odbiór techniczny lokalu. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: odbiory CD 05.07.04, 15:00 Przemku, a potwierdzenie wpłacenia rat otrzymałeś z MI czy ze spółdzielni? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: odbiory CD IP: *.plwaw.energis.pl 05.07.04, 15:24 Z MI. Nie pamiętam czy to się nazywało potwierdzenie wpłacenia rat czy rozliczenie końcowe. W każdym bądz razie mówiło o tym, że wpłaciłem całość kwoty za mieszkanie. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Podłączanie kuchenek IP: *.energis.pl 06.07.04, 11:39 Cześć, Macie może namiary na kogoś z uprawnieniami, kto rzetelnie podłącza kuchenki elektryczne? Ile to kosztuje? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saint4 Re: Podłączanie kuchenek IP: *.plwaw.energis.pl 06.07.04, 12:31 Ja wziąłem tego gościa którego numer jest w sekcji C w windzie. Drogo jak cholera 80 PLN za podłączenie płyty i wstęplowanie że podłączył płytę i kuchenkę. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kachn Re: Podłączanie kuchenek IP: 217.17.46.* 06.07.04, 12:49 Witam, U mnie kuchenkę podłączał całkiem solidny fachowiec. Zrobił to szybko, wziął chyba 60 zł i jeszcze po sobie posprzątał. Namiary: Krzysztof Tchórznicki, tel 501 184 335 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Podłączanie kuchenek IP: *.energis.pl 06.07.04, 17:02 Dzięki za namiary. Już się umówiłem. Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: Podłączanie kuchenek IP: 217.153.130.* 06.07.04, 13:47 u mnie podłączał elektryk ( zarazem hydraulik) z administracji. nazywa się jedynak, wziął 60 zł. tel. 501 921 422. wybrałem go, bo wiele lat mieszkałem na gocławiu i korzystałem z jego usług. zyczę powodzenia. nie życzę, abyście musieli wszystko wnosić do mieszkań na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Podłączanie kuchenek IP: *.acn.waw.pl 06.07.04, 16:35 Troche sportu jeszcze nikomu nie zaszkodzilo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad ASTER IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.07.04, 15:40 Nikt nie odpisał na moje pytanie, więc zadzwoniłem do tego człowieka, którego dane wiszą u nas na klatce. Powiedział, że instalacja w naszym budynku zostanie wykonana w ciągu... 2 miesięcy. Kiedy zacząłem jęczeć, powiedział, że to mogą być dwa tygodnie ale również 1,5 miesiąca... Dodam, że w tle było sporo plażowo-wakazyjnych dźwięków. Nie da się tego jakoś przyspieszyć? Jak tu mieszkać? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NAD Re: ASTER IP: *.lobar.net 08.07.04, 01:07 Jeśli nasza administracja zdecydowała się wpuścić do budynku tylko Aster to powinno to oznaczać, że zaproponowano ze strony Aster jakieś lepsze warunki niż inni np UPC. Jak narazie to zaproponowali tylko lekceważenie delikatnie móiąc, a tłumaczenie, że wpuszczono Aster bo płaci ona jakieś pieniądze spółdzielni na coś tam, pachnie korupcją. Jeśli Aster nie ma ochoty okablowac naszego budynku, a na to najwyraźniej wygląda, to może jednak warto jeszcze raz zastanowić się nad prawidłowością podjętej decyzji - choć nie wiem czy mamy na to jakikolwiek wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: ASTER IP: 212.160.172.* 08.07.04, 10:49 To moze w koncu wezniemy jakas mala i prezna firme ktora zalozylaby u nas internet? Osobiscie na kablowce mi malo zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: ASTER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 22:14 Hmm... Mi też najbardziej zależy na internecie, bo bez tego nie będę mógł pracować. W takim razie mam pytanko. Jest/będzie u nas TPSA??? Mam teraz Neostradę i działa bez zarzutu. Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: ASTER 09.07.04, 09:51 Darku, Juz kiedyś był podnoszony temat TP S.A., podobno telefony będą miłąy numer 613 xx xx a poniewąż ten numer będzię ze starej centralki, to nie będzie możliwe podłączenie neostrady. Myślę, że te sprawy będziesz mógł wyjaśnić jak budynek (sekcja E)będzie przejęty przez SM i oddany do użytku. Pozdrawiam Asia Ps. ja mam w swojej umowie jedną windę, jeżeli Ty masz 2 to możęsz walczyć o odszkodowanie, chociaz watpię aby MI chciała cokolwiek płacić. W naszej sekcji miejsce po 2 szybie ma byc otwartą częścią wspólną wszystkich lokatorów a nie komórką lokatorską sprzedaną 1 osobie. Tak więc MI nie zarabia jak w sekcji CD na sprzdazy miejsc po windzie. Odpowiedz Link Zgłoś
janpawel202 Do Rady Kolonii 08.07.04, 11:33 Witam, mam kilka pytan do Rady Kolonii dotyczacych spraw biezacych. 1. Winda. - Wydaje mi sie, ze wysokosc oplat (okolo 15 zl/mies. w sekcji D, co daje ok. 750 zl/mies za 1 winde!!!!) za konserwacje i serwis windy sa mocno zawyzone. Po pierwsze winda ta jest na gwarancji, co powinno powodowac, ze wszelkie naprawy w tym okresie powinny byc darmowe (i z tego co wiem po rozmowie z ludzmi z Kone, ktorzy poprawiali dzialanie windy robili to w ramach gwarancji, czyli za darmo). Rozumiem, ze jest cos takiego jak gotowosc serwisowa (czego w gwarancji najczesciej nie ma), ale 15 zl. to troche za duzo. Ponadto w innych blokach, (przeliczajac ilosc wind i mieszkan)koszt utrzymania windy nie przekracza 7-8 zl i to juz po okresie gwarancji. Stad moja prosba o przeanalizowanie, czy koszty te nie sa zawyzone. - caly czas dzialanie windy (przynajmniej w sekcji D) odbiega od idealu. Pomimo kilku wizyt fachowcow z Kone winda caly czas "jeczy" podczas jazdy oraz (szczegolnie na wyzszych pietrach) zaczyna dziwnie drgac. Wydaje mi sie, ze nalezy wymoc (na administracji??), aby przypilnowala Kone, zeby wreszcie wyregulowali prace windy. - i na koniec tematu winda moja osobista uwaga (dot. w zasadzie wszystkich sekcji). Z pisma ze Spoldzielni wynika, ze nie poczuwa sie ona do jakiejkolwiek odpowiedzialnosci co do losow drugiej windy w sekcjach E,F,G itd. Uwzgledniajac jednoczesnie postawe Zarzadu MI w tej sprawie, oznacza to, ze jedyna droga na odzyskanie zadoscuczynienia jest droga sadowa (mam nadzieje, ze w przypadku wiekszej ilosci pozwow MI sie na swoim przekrecie troszke przejedzie). 2. Zauwazylem ostatnio, ze osoba dbajaca u nas o czystosc nie najlepiej wywiazuje sie ze swoich obowiazkow. Winda sprzatana jest chyba raz na kilka dni, na moim pietrze scierka ostatnio widziana byla dobry tydzien temu (o czym swiadczy gruba warstwa brudu na podlodze). Pamietam, ze na samym poczatku Pani, ktora u nas sprzata wykonywala swoje czynnosci w zasadzie codziennie. Stad rodzi sie pytanie, czy przypadkiem po okresie poczatkowym nie zaczelo zaniedbywac swoich obowiazkow. Bardzo chetnie dowiedzialbym sie od Rady Kolonii jaki jest jej zakres obowiazkow i skad ta Pani jest (byc moze bylaby mozliwosc np. wynajecia firmy zewn., ktorej pracownicy robiliby to taniej i lepiej). Prosba o podanie w zakresie obowiazkow, czy nalezy do niej rowniez dbanie o zewnetrzna czesc budynku (np. sprzatanie w komorach z kontenerami na smieci) i (tutaj przechodze do nastepnego watku :))) o zielen. 3. Zielen. Poniewaz MI obdarzyl nas wspanialymi kwietnikami do ktorej nawrzucal zwyklej, zanieczyszczonej chwastami ziemi, mamy teraz przed oknami mozliwosc podziwiania wspanialych, niedlugo siegajacych metra chaszczy. Nie jest to na pewno widok estetyczny i warto by bylo zainteresowac sie tematem uporzadkowania naszych "terenow zielonych". Nie wiem, czy jest to wpisane w zakres obowiazkow osoby sprzatajacej, jesli nie, to warto chyba zastanowic sie nad wydaniem paru groszy, zeby uporzadkowac ta sprawe. 4. Woda gruntowa. Jakis czas temu na tym forum pojawil sie wniosek, zeby powolac eksperta budowlanego, ktory stwierdzi, co i jak nalezy zrobic, zeby wyeliminowac pociekanie wod gruntowych pod piwnice i garaze. Ja ze swojej strony zglaszalem juz taki wniosek na zebraniu czlonkow, ale wniosek ten przepadl, poniewaz czesc lokatorow obawialo sie o koszty tego przedsiewziecia. Teraz, widzac co sie dzieje, wydaje mi sie, ze warto ponownie zastanowic sie nad tym pomyslem. Lepiej chyba zaplacic te 100 czy 200 zlotych i miec argument do walki z MI (nawet przed sadem) niz zdac sie na ich dzialania dorazne, ktore najprawdopodobniej nic nie dadza a potem po uplywie gwarancji dopiero miec powazne problemy. Pojawil sie glos, zeby MI powolala na swoj koszt takiego eksperta, ale znajac realia, ekspert ten wypowie sie dokladnie tak, jak chce tego MI. Mozna tez poczekac (jak radzil Przemek) do np. konca miesiaca na wynik dzialan MI, ale skad bedziemy mogli wiedziec, czy nie zrobia czegos co "zalata" sprawe na rok, dwa, a potem bedziemy mieli niezly zgrzyt i kupe kasy do wydania.Wydaje mi sie, ze sprawa jest na tyle powazna, ze warto sie tym na powaznie zainteresowac juz teraz, zeby potem zaoszczedzic sobie naprawde powaznych i drogich problemow. 5. Mam jeszcze prosbe o wyjasnienie, czy nasze oplaty na fundusz remontowy ida na wydzielone "konto" naszego bloku, czy tez sa ladowane do wspolnego worka pod tytulem SM Goclaw-Lotnisko. Jesli to drugie, to wydaje mi sie, ze nalezy powalczyc o obnizenie naszej skladki, bo wiadomo, ze nasz blok (mam przynajmniej taka nadzieje :)) nie bedzie wymagal przez najblizsze pare lat jakis dzialan remonotowych. 6. Jeszcze kilka spraw drobniejszych. Co sie dzieje z planowanym przyciskiem do otwierania bramy? Kiedy mozna liczyc ze cos sie w tej sprawie ruszy? Zastanawialem sie tez nad kwestia plat za konserwacje domofonu. Niby nie jest to duzo (ok. 4 zl. za lokal), ale w skali calego budynku wychodzi juz calkiem niezla kwota, za "konserwacje" czegos, co w przyblizeniu mozna by nazwac domofonem z poczatku lat 70 i jest w dodatku na gwarancji. Moze by zastanowic sie nad jego wymiana na cos nowoczesniejszego (np. na karty zblizeniowe), bo przy tym, jak przyjdzie zima i mroz to nikt sie nie dostanie bez klucza, bo klawisze pozamarzaja (juz teraz jest momentami z tym problem). No i ostania sprawa, poruszana juz tutaj, to kwestia podlaczenie do sieci ASTER. Czy Rada ma jakas konkretna informacje odnosnie terminu podlaczenia?? I czy UPC zamierza tez nas podlaczyc do swojej sieci (nic tak zbawiennie nie dziala na tego typu firmy jak konkurencja:))) Prosze Rade Kolonii (znajac zycie Przemka - sorry za ilosc pytan:)) o odpowiedz na powyzsze kwestie. pozdr., Arek D46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Do Rady Kolonii IP: *.plwaw.energis.pl 08.07.04, 13:26 Odpowiedzi na pytania: Ad 1 Winda - 15 PLN wcale nie jest wysoką opłatą. Wszystkie nowe bloki płacą podobne kwoty do naszych. Pozatym zobaczymy na koniec roku czy tak kwota została przeszacowana czy nie na podstawie faktury od firmy KONE. Nie można porównywać opłat za nowe windy do opłat za windy w starych blokach. - Jeśli winda nie działa poprawnie zgłaszajcie to do KONE. Jesli to nie pomoże dzwońcie do administratorek one wpłyną na KONE w tej sprawie. Rada Kolonii może się tym zająć dopiero po wyczerpaniu się tych scierzek. Ad. 2 Sprzątanie Chcemy zmienić firmę sprzątająco ale chcemy to zrobić gdy będzie trochę więceje terenu do sprzątania (po wejściu sekcji E i F). Będziemy mogli wtedy wynegocjować korzystniejsze stawki. Jeśli pani nie wykonuje swoich obowiązkow dwońcie do Administracji to oni kontrolują jej pracę. Ad. 3 Zielen Złożyliśmy pismo od Zarządu o tym aby MI przedstawiło nam plan zagospodarowania zieleni i czekamy na odpowiedz. Z zagospodarowaniem i utrzymaniem powinnismy poczekać moim zdaniem do momentu aż wybudoją się kolejne sekcje i terenów będzie więcej i do momentu aż MI zagospodaruje tereny zielone. Narazie tego nie zrobił. Ad. 4 Woda gruntowa Zarząd i administracja dostał nasze pismo w tj sprawie. Daliśmy MI miesiąc na naprawę tych usterek jeśli tego nie zrobią wnioskowaliśmy w nim o zrobienie na koszt MI ekspertyzy i naprawienie usterki. Ad. 5 Fundusz remontowy Fundusz remontowy jest przypisany do danej kolonii i jest w dyspozycji Rady Kolonii Ad. 6 MI nie wykonało tego przycisku w terminie wyznaczonym przez ADM. W związku z tym wystosowalismy pismo do ADM aby wykonała go na koszt MI. Konserwacja domofonu. Mnie też ta pozycja zastanawia ale nie miałem czas się tym zająć. W każdym razie ADM musi się z tego rozliczyć tzn przedstawić nam na co poszły te pieniądze jeśli nie stanowić to będzie naszą nadwyżkę. Odnośnie Aster będę dziś rozmawiał po raz kolejny z zarządem. A może spray (www.spray.net.pl) Mam nadzieję, że odpowiedziałem na wszystkie pytania. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDRZEJ Re: Do Rady Kolonii IP: *.menta.net 08.07.04, 14:46 Czesc Przemek zastanawiam sie nad zakupem mieszkania w drugim etapie Iskry czy MI jest godny zaufania ,jakie sa wasze doswiadczenia z pierwszego etapu? generalnie bo cena i lokalizacja wydaja sie ok. pzdr andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saint4 MI moja opinia IP: *.plwaw.energis.pl 08.07.04, 18:01 Witam, To jest bardzo trudne pytanie. - Jeśli patrzył bym na MI od strony finansowej to jest to bardzo wiarygodny partner będacy w dużej grupie majacy kapitał. To wszystko sprawia, że jest się bardziej pewnym, że inwestycje tej firmy zakończą się sukcesem. - Jesli patrzyłbym na MI poprzez moje doświadczenia z tą firmą to sprawa wygląda nieco ogrzej. Nie dotrzymali terminu oddania budynku, a o kary za to opóźnienie musiałem nieco walczyć. Nie wybudowali jednej windy o odszkodowanie też trzeba było powalczyć. Zrobili mi dodatkowy kanał w dużym pokoju ale tez udało się wywalczyć coś w zamian. Reasumując były i są nadal problemy ale w moim przypadku udało się jakoś je rozwiązać. Mam nadzieję, że obecne problemy również uda nam się rozwiązać. Tak więc moim zdaniem MI to firma której można zaufać. Do ideału im brakuje i to dużo ale przy pewnej determinacji da się wywalczyć to co należy się nam jako klientom od tej firmy. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: MI moja opinia IP: *.menta.net 08.07.04, 18:51 dzieki o to mi wlasnie chodzilo , chyba w to wejde lokalizacja mi sie podoba troche wysokosc budynku nie za bardzo ale coz cos za cos pozdrawiam andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Do Rady Kolonii 09.07.04, 10:09 Ad. 3 Zielen > > Złożyliśmy pismo od Zarządu o tym aby MI przedstawiło nam plan zagospodarowania zieleni i czekamy na odpowiedz. Z zagospodarowaniem i utrzymaniem powinnismy poczekać moim zdaniem do momentu aż wybudoją się kolejne sekcje i terenów będzie więcej i do momentu aż MI zagospodaruje tereny zielone. Narazie tego nie zrobił. Przemku, A czy na dziedzińcu przy sekcji EF jest ułożona (układana) jakaś kostka brukowa widzisz coś ze swojego balkonu? Przynam szczerze, że to wszystko jest dla mnie dziwne. Teraz mogę tylko pluć w brodę, zę w umowie nie mam żądnej informacji na temat infrasturktury wokól budynku. SM podpisała z Mi jakąś umowę o współpracy i wybudowaniu budynku i moim zdaniem SM powinna wiedzieć, czy zgodnie z tą umową MI powinien teren w jakiś sposób zagospodarować, czy też zostawia budynek a o zagospodarowanie musimy walczyć z SM. Dziwne jest dla mnie pisanie przez Radę koloni pisemek do SM po to zeby SM dowiedziala się od MI co z zagospodarowaniem terenu. To SM sama z siebie powinna domagać sie od MI zagospodarowania terenu wokół budynku (w końcu jacys przedstawiciele SM np administratorzy bywają chyba od czasu do czasu w budynku) o ile jest to zagwarantowane w umowie Z MI. Jeżeli jednak w umowie nic nie ma na ten temat działania SM są zwykłą ściemą, bo o co ma występować do MI?????? Ale to jest tylko takie moje zdanie. Szczerze podziwiam Twoje oraz innych członków Rady Kolonii zaangażowanie w działania na rzecz naszego budynku, ale naprawdę nasuwa mi się pytanie co robi SM jako zarządzająca budynkiem?? Czeka na kolejne pisemka od Rady Kolonii nie podejmując własnej inicjatywy. Pozdrawiam serdecznie Asia Odpowiedz Link Zgłoś
janpawel202 Re: Do Rady Kolonii 09.07.04, 14:02 Dzieki za szybka i wyczerpujaca odpowiedz. Mam jeszcze jednak ciagle pare uwag odnosnie oplat za winde: - nie rozumiem dlaczego za nowa winde trzeba placic wiecej niz za stara. Raczej powinno byc odwrotnie - to stara sie czesciej psuje itd. Byc moze to po prostu Kone zada za swoj serwis takiej kasy, a inne firmy moze robilyby to taniej - chcialbym powtorzyc ze nasza winda jest jak na razie na gwarancji, wiec chociazby z tego tytulu oplaty powinny byc duzo nizsze. pozdr., Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Do Rady Kolonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 23:11 Winda, winda, winda :( Temat tabu w MI. Niestety wraz z moimi sąsiadami z sekcji E padliśmy ofiarą jednej windy. Z planów wynika, że w naszej sekcji przypada najwięcej mieszkań na piętrze na jedną windę. >:( U nas wychodzi 7 mieszkań na piętrze. W tej chwili mieszkam w bloku z lat 70tych i są tu 2 windy, gdzie na piętrze jest 6 mieszkań. Jak widać MI nam zafundował rozwiązanie gorsze niż za PRL'owskich czasów. Słyszałem, że windy KONE są bardzo powolne. Po zatrzymaniu długo się czeka na samoczynne otwarcie drzwi. Jeśli jest to prawdą to ludzie długo nie wytrzymają z takim stanem rzeczy. PS Zdaje się, że większość mieszkających już ludzi w sekcjach C/D są tak szczęśliwi i zaślepieni nowym "M", że narazie nie interesuje ich co się dzieje do okoła. Oby to się nie skończyo na tym, że zamiast teraz walczyć o to, aby wszystko było wykonane jak się należy, później trzeba będzie płacić potężne sumy, aby nasz blok się nie utopił w wodach gruntowych, aby zgrzytające windy się nie zacięły na amen, aby domofon nie zgubił guzików z mrozu itp. :( PS2 Jeszcze się człowiek nie wprowadził, a już tyle problemów. :/ Strach pomyśleć co będzie dalej. Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Do Rady Kolonii IP: *.plwaw.energis.pl 09.07.04, 09:29 Darku a może powiesz co Ty zrobiłeś w sprawie wind. Tak czytam twoje posty i widzę tylko narzekania. Pozatym mijasz się z prawdą w sekcji E nie jest najwięcej mieszkań. Najwięcje mieszkań jest w sekcji C. Rada Kolonii dostała wniosek w sprawie wind w budowanych sekcjach i przekazała go do zarządu. Dostaliśmy już odpowiedz, która została wywieszona na tablicach ogłoszeniowych na klatkach. W skrócie wygląda to tak, że zarząd SMGL nie może kazać MI wybudować dwóch wind bo spółdzielnia jedynie udostępnia teren pod budowę nie ingerując w nią samą (taka jest umowa między SMGL a MI). Będa jednak prowadzić rozmowy z MI w tej sprawie. W sekcji C i D częśc mieszkanców z tego co wiem dostała już jakieś odszkodowania. Zarząd spółdzielni rozmawiał w tej sprawie z MI i poinformowano ich, że wszyscy kórzy mieli w umowie zapisane dwie windy odostaną zwrot pieniędzy za jedną z nich. Co do wód gruntowych to już pisałem, iż daliśmy MI czas do końca miesiąca. Jesli nie usuną tej usterki wykonamy na ich koszt ekspertyzę i usuniemy usterkę. Takie pismo trofiło do ADM i Zarządu. Co do domofonu to nie podzielam twojego zdania na temat jego jakości. Jest to domofon dośc dobrej firmy, estetycznie wyglądający i mający bardzo fajną funkcję możliwości rozmów między lokalami. Jedynym problemem jest na chwilę obecną przycisk do otwierania od wewnątrz. W tej sprawie zostało także wysłane pismo do ADM aby wzwiązku z tym iż MI nie dokonało montazu tego przycisku w wyznaczonym terminie wykonać to na ich koszt. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Do Rady Kolonii IP: 213.17.170.* 09.07.04, 09:43 Przemku, mam pytanie do odszkodowania za windę. mam w umowie dwie windy i o odszkodowaniu nic nie wiem. Do tej pory załatwialiśmy sprawy razem, ale rozumiem, że teraz każdy ma sobie radzić sam. Czy Ty dostałeś już odszkodowanie? Możesz coś poradzić? Drugie, dostałam dzisiaj nowe rozliczenie czynszu ze spółdzielni i okazało się, że nowa stawka obowiązuje od lipca. A co z czerwcem, gdy była już nowa ochrona. pozdr., ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniu Re: Do Rady Kolonii IP: *.plwaw.energis.pl 09.07.04, 09:54 W sprawie odszkodowania proponuję napisać pismo do MI. Ja dostałem odszkodowanie. Co do czynszu za czerwiec to płacimy jeszcze po staremu. Wtedy współczynniki które zatwierdziliśmy jeszcze nie obowiązywąły. I tak jak pisała Gosia ewentualne nadwyżki nie przepadną już napisaliśmy w tej sprawie pismo do ADM chcemy je przeznaczyć na dodatkowe kamery, które zostaną zamontowane na naszym budynku. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: Do Rady Kolonii 09.07.04, 10:54 A propos Twojego PS. myślę, że chyba trochę wyskoczyłeś z mało przemyślanym wnioskiem. Czytam wszystkie posty i odnoszę całkowicie odmienne wrażenie. Z tego co się tu dzieje wynika, że przedstawiciele RK oraz inne osoby są bardzo zaangażowane w rozwiązywanie pojawiających się problemów (czasami mam wrażenie, że o niektóre sprawy walka toczy się dla samej zasady, bo stopień ważności jest dość niski). Zaślepienia nowym M raczej nie zaobserwowałam, prędzej krytyczny stosunek. Ja w każdym razie podziwiam zaangażowanie i poświęcanie wolnego czasu. A jak pewnie wiesz, w RK są właśnie osoby z sekcji C i D (oraz A) PS. Dla ścisłości - w sekcji D też przypada 7 mieszkań na piętro. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek To co robi Rada Kolonii jest QL! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 15:15 Witam Faktycznie napisałem na wyrost, ale dzięki temu wiem, że ta garstka osób, która pisze tu na forum nie jest jedyną grupą ludzi zainteresowanych losami naszego budynku. Wiem, że poświęcacie swój prywatny czas i doceniam to. Tych, których uraziłem przepraszam. Co do ilości mieszkań na piętrze faktycznie źle policzyłem na sekcji D. Niestety to nie zmienia faktu, że będziemy w najmniej komfortowej sytuacji mimo, że wszyscy płacimy prawie tak samo za metr mieszkania. PS Chciałem udzielać się w RK, ale w chwili powołania jej do życia nie byłem jeszcze członkiem spółdzielni. Jeśli obecnie będę mógł w czymś pomóc z chęcią pomogę, bo jest to w interesie nas wszystkich. Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: To co robi Rada Kolonii jest QL! IP: *.plwaw.energis.pl 09.07.04, 16:03 Darku, Z tego co wiem jesteś autorem strony iskra.waw.pl. Chciałbym wykorzystać tą stronę jako miejsce gdzie publikowane by były wszystkie dokumenty z zebrań RK. Ale najpierw strona ta musiałaby nabrać troszkę innej formy. Przedewszystkim opinie które zamieszczasz na niej musiały by odzwierciedlać opinie wszystkich mieszkańćów a nie tylko Twoje. I musiałbyś skończyć z tak przesadnie krytycznym podejściem, moim zdaniem takie przerysowywanie problemów nie prowadzi do niczego dobrego. Pozdrawiam Przemek (saint4@gazeta.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: To co robi Rada Kolonii jest QL! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 19:18 Witam Od początku chciałem, aby ta strona była dla nas wszystkich tworzona przez nas wszystkich. Cieszę się, że wiążesz z nią plany. Z wielką przyjemnością podejmę z Tobą (Radą Kolonii) współpracę :) Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saint4 Re: To co robi Rada Kolonii jest QL! IP: *.plwaw.energis.pl 12.07.04, 11:00 Darku, W takim razie prosze o kontakt. saint4@gazeta.pl Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: To co robi Rada Kolonii jest QL! 11.07.04, 12:17 Witajcie, jestem za umieszczaniem gdzies informacji nt działań rady kolonii. Przeszukiwałam stronę SM Gocław w poszukiwaniu informacji dotyczących ostatniego zebrania przedstawicieli Członków ZPC i nic nic zupełnie nie ma. Czy zostały podjęte jakieś kroki w kierunku wydzielenia nowej administracji? (dość szeroko dyskutowany na tym forum). A wogóle to jestem trochę zdziwiona działaniem MI, byłam wczoraj na budowie, no cóz zakładam, że moje mieszkanie w sekcji E zostało wybudowane w terminie do 30 czerwca, tylko czy ono jest jest jakimś zawieszonym w próżni tworem. Teren przed klatką do sekcji E zupełnie nie zagospodarowany miejscami połozona papa chyba w celu izolacji brak kostki brukowej lub jakiegoś innego wykończenia. Klatka i wiatrołap nieotynkowane, brak szyb w drzwiach klatki nie wiem jak jest dalej na klatce. Schodki do klatki niewykończone. Ech szkoda chyba mojego pisania ale musiałam sobie trochę ulżyć. W każdym razie w przyszłym tygodniu będę starała się wyjasnić z MI kwestie dotyczące "infrastruktury zewnętrznej". mam jeszcze pytanko do CD, czy razem z odbiorem mieszkania następował odbiór komórek lokatorskich? jak na razie MI nic o tym nie wspomina. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: To co robi Rada Kolonii jest QL! IP: *.plwaw.energis.pl 12.07.04, 11:07 Witam, Na ZPC najważniejszymi rzeczami moim zdaniem były: - wybory do rady nadzorczej. Mamy przedstawicela w RN z naszego Osiedla. - wnioski ZPC. Najwazniejszym był wniosek o podział spółdzielni (było ich ponad 20) i zostały przyjęte. Czyli rozpoczną się prace nad podziałem spółdzielni oczywiście jest to proces długotrwały może potrwać 2 lata i dłużej ale się rozpoczął. Co do Nowej Administracji to podjeliśmy Uchwałę a wzasadzie potrzymaliśmy nasze dotychcasowe stanowisko na ten temat. Tzn jesteśmy za pod warunkiem, że będziemy mieli wpływ na wysokośc opłat w nowej administracji. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: ASTER 09.07.04, 10:24 Sprawa wygląda następująco. Nasz budynek wewntrznie jest przygotowany do podłączenia usługi jednak nie jest podłączony do ON-u. Należy teraz wykopać tunel do poprowadzenia światłowodu z ON-u do budynku. Aster rozpoczęło prace techniczne, w optymistycznym wariancie potrwają one 1,5 miesiąca, w pesymistycznym - 2 miesiące. W tej chwili ani my, ani spółdzielnia ani handlowcy nie są w stanie nic więcej zrobić. Trzeba się uzbroić w cierpliwość a za max. 2 miesiące nasz budynek powinien zostać przekazany do sprzedaży. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
janpawel202 Re: ASTER 09.07.04, 13:54 Nie chcialbym byc zlym prorokiem, ale jezeli kwestia tkwi w polozeniu swiatlowodu, to cykl takiej inwestycji wynosi min. kilka mies. (najpierw przygotowanie stosownego projektu, potem uzyskanie mnostwa zgod od urzedow, wreszcie wykonanie prac, ktore jak nie uda sie skonczyc przed zima, to moze byc cienko...). Tak wiec moze faktycznie warto zastanowic sie albo nad stworzeniem wlasnej sieci (taniej i szybciej) albo operatorem alternatywnym. pozdr., Arek Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: ASTER 09.07.04, 13:58 Wszystko jest załatwione (pewnie dlatego tyle to zajęło czasu) a prace techniczne już trwają. Tak jak napisałam w ciągu dwóch miesięcy mają być zakończone. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: ASTER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 17:25 Tele2...? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Domofon? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.07.04, 22:12 jak sie otwiera furtke i klatke z domu, kiedy ktos dzwoni? na sluchawce nie ma przycisku typu "klucz"... sa jakies kody do drzwi nr 1 i drzwi nr 2? P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Domofon? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 09:57 Ja naciskam dowolny klawisz na słuchawce i to działa. Jeśli nie zadziała u Ciebie możesz zadzwonić do ochrony, z tego co pamiętam: "0111" i poprosić o wpuszczenie Twoich gości. Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Internet IP: *.pkobp.pl 13.07.04, 16:56 Na paru stronach, m.in. na: www.computerworld.pl/hotspot/1.html Warszawa ul. Fieldorfa/Jugosłowiańska Stacja benzynowa Statoil jest hotspot. Niestety helpdesk HP (bo to chyba ich jest inicjatywa) nie jest pewien, czy nadal dostęp jest darmowy. Do końca czerwca był. Jeśli nie jest darmowy, to koszt jest podobno (koleś, z którym rozmawiałem, w tej sprawie też nie był pewien) 5 zł za godzinę. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Re: Internet IP: *.lobar.net 13.07.04, 22:00 Tak mnie zaciekawiło, że sprawdziłem. www.hp.com.pl/doc/2802 "Przedłużamy darmowy dostęp do Internetu w wybranych kawiarniach Coffeeheaven i stacjach Statoil do końca września." Tyle tylko, że: www.hp.com.pl/doc/2808 nic nie mówi o Statoilu na Fieldorfa, choć na paru innych stronach jest wzmiankowany. Tyle z dochodzenia, bo karty WiFi nie mam... P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Internet IP: *.energis.pl 14.07.04, 09:13 Ale co Wam po hotspocie na stacji benzynowej? Przecież nie będziecie tam przesiadywać z kompem całymi dniami. Nie wierzę, żeby on miał ustawiony większy zasięg niż sama stacja i ew. jej najbliższa okolica... Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Re: Internet IP: *.pkobp.pl 14.07.04, 09:59 W sumie rzeczywiście powinienem dodać znak zapytania w temacie. Nie sprawdzałem stacji, czy w ogóle tam jest hotspot. Wpadło mi tylko w oko zestawienie hotspotów. Jak ktoś potrzebuje, może sobie sprawdzić. Jak ktoś nie chce internetu, nie musi zwracać uwagi. O ile kojarzę, docelowo HP chciałby sprzedawać dostęp do internetu. Czy to nie popyt rządzi zasięgiem? W szczególności, że zasięg do budynku można byłoby uzyskać urządzeniem za 200-300 zł. I pewnie nawet bez anteny kierunkowej. P. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Kamery i odbiory E 18.07.04, 13:35 Witajcie, trochę podciagam w górę dla osób, które od poniedziału zaczynaja odbiory sekcja E, może podzielą się informacjami po odbiorach hihi. Jak to wszystko wygląda, bo ja nie widzę jeszcze barierek na schodach klatki schodowej. Dla tych co jeszcze nie mieszkają. Na CD są już kamery (dzisiaj przyuważyłam) więc możę są juz od paru dni. Pozdrawiam Asia ps. dajcie znać jak na stronie iskra.waw będą już zamieszczone jakieś informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Kamery i odbiory E IP: *.aster.pl 19.07.04, 19:57 Czyżby "cisza" na forum oznaczała szok pierwszych szczęśliwców odbioru techn sekcji E ??? Tylko czy to szok pozytywny czy też raczej negatywny? Pozdrawiam Paweł (E) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Kamery i odbiory E 20.07.04, 08:39 Hihi a już myślałam, że to jakiś szczęśliwiec dzieli się swoją radością. A Ty Pawle kiedy masz odbiór? Pozdrawiam Asia też E odbiór 26.07.2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip odwieczny problem IP: *.crowley.pl 20.07.04, 14:49 Witam Mam odwieczny problem z porozumieniem się z MI w kwestii wegzekwowania tego co mam zagwarantowane w umowie. Między innymi chodzi mi o podtynkową skrzynkę (już kiedyś o to pytałam). Dzwoniłam, pisałam pisma do MI i nic! Cały czas się czymś wykręcają co powoli zaczyna mnie doprowadzać do szału. Twierdzą, że ta ściana jest konstrukcyjna i nie można tam umieścić skrzynki podtynkowej (w co nie wierzę! bo po co jest to w umowie, a poza tym wiem, że inne osoby wegzekwowały takową) Czy ktoś mógłby mi pomóc. proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moretti Re: odwieczny problem IP: *.msz.gov.pl 21.07.04, 08:41 wiesz ja mialem tez ostre awantury z MI a dokladnie z "inzynierem" ktory okazalo sie ze nie orientowal sie nawet za bardzo co to jest skrzynka podtynkowa ja osobiscie powiedzialem im ze nie podpisze odbioru mieszkania jak nie bedzie wykonane wszytko zgodnie z umowa... no i w koncu stwierdzili ze ta sciana nosna po wykuciu otworu na moja szkrzynke dalej bedzie nosna :)) jak na razie sciana i skrzynka maja sie dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: odwieczny problem IP: *.energis.pl 21.07.04, 08:58 O której skrzynce mówicie? K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip (F) Re: odwieczny problem IP: *.crowley.pl 21.07.04, 10:54 dziękuję za odpowiedź mówimy o skrzynce nad drzwiami wejściowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: odwieczny problem IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.07.04, 15:38 Znaczy, że to małe pudełko na "korki" Wam przeszkadza? K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Odbiory E? IP: *.aster.pl 20.07.04, 21:07 A ja dwa dni później. Może chociaż TY coś napiszesz pooo odbiorze. Zaczynam podejrzewać, że odbiory z 19, 20.07 zostały odwołane (może MI "sprząta" klatki schodowe i nie chce żeby obcy sie kręcili?). Pozdr Paweł z E. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Odbiory E? 21.07.04, 08:39 Hihi, Może sąsiedzi podpisywali jakąś "klauzulę poufności" i stąd brak wiadomości na forum. "My Wam szybko naprawimy usterki pod warunkiem, że nikt się nie dowie jakie one były" hihi No cóż przyznam, że jestem ciekawa jak to się odbywa czy "poganiają" czy można wszystko dokładnie obejrzeć pomierzyć itp. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Odbiory E? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 10:24 Jeśli chcecie wszystko "na spokojnie" sprawdzić (pomierzyć), zalecam załatwić sobie wejście do mieszkania przed oficjalnym odbiorem i obejrzeć wszystko w samotności bez udziału przedstwicieli z MI i Marciniaka. Po pierwsze dlatego, że z tego co pamiętam z sekcji D, na odbiory zapisani jesteście prawdopodobnie co pół godziny i rzeczywiście pod presją czasu i przebierających nogami członków komisji można wiele przeoczyć. Po drugie będziecie w towarzystwie conajmniej czterech osób ze strony "przeciwnika", i już to jest rozpraszające. Powodzenia Gośka (sekcja D) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Odbiory E? 21.07.04, 11:14 Dzięki Gosiu za odpowiedź. Tak właśnie myslałam. W sekcji E podobno wyznaczane są terminy odbiorów co godzina ale to moim zdaniem też nie jest za dużo czasu. Czy protokół odbioru sporządzany jest w 3 egzemplarzach: dla nabywcy, Mi i SM. Jak to u Was było? czy wychodząc z mieszkania mieliście w garści protokół odbioru, czy też później robili Wam jakieś ksero w MI? Chyba trzeba mmieć jakiś dokument, chociażby po to, żeby wiedzieć czy wszystko było dobrze czy też, żeby wiedziec co jeszcze mają poprawiać. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Odbiory E? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 11:32 Sorry, u nas też było co godzinę, ale w trakcie tej godziny było u mnie takie zamieszanie, że gdybym wcześniej nie wiedziała co jest nie tak, to na pewno nie zauważyłabym tego podczas odbioru. Ja zrobiłam wcześniej "własny odbiór" z własnym fachowcem i miałam wszystko spisane, co by nie zapomnieć. Jak już podpiszesz protokół, to raczej trudno będzie go uzupełnić później. Protokół był robiony w dwóch egzemplarzach z oryginalnymi podpisami na obu, z czego jeden dla Ciebie. Może później robią z tego kopie, ale to już mnie nie interesowało. Podczas odbioru w protokół są wpisywane wszystkie usterki i termin ich usunięcia, który jest jednocześnie przybliżoną datą drugiego odbioru. Jeśli wtedy jest wszysko OK, to powinnaś dostać klucze budowlane. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Odbiory E? 21.07.04, 11:43 Mnie się udało wejść 2 razy do mieszkania legalnie, nielegalnie nie próbowałam. 1 raz przed tynkami, 2 raz po tynkach. chciałam wejść jeszcze raz ale już podobno trwały prace na klatce i nie było możliwości. mam wprawdzie jakąś listę co mam sprawdzić ale właśnie obawiam się tego zamieszania ewentualnego poganiania. No jakoś to będzie, chociaz trochę się stresuję. Ostatni raz mieszkanie odbierałam 13 lat temu hihi ale wtedy był inny standard wykończenia, były ościeżnice drzwi, wykończona łazienka. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: Odbiory E? IP: 217.153.130.* 21.07.04, 12:21 Asiu swoje uwagi na co uważać przekazałem wcześniej. myślę, że o zabraniu poziomicy nie zapomnisz - sprawdź czy balkon ma lekki spad na zewnątrz, tak samo parapety. To, czy ściany mają kąty proste i tak okaże się dopiero przy układaniu glazury i terakoty - chyba że masz fachowca, który potrafi to ocenić wzrokiem. Przy podpisywaniu protokołu dają też do podpisania umowę na energię ze STOEN (ja przy tej okazji poznałem swój adres). presji przy odbiorze nie odczuwałem, dopilnuj tylko aby MI wpisał do protokołu wszytko co zakwestionujesz. na druku protokołu jest określenie "usterki" - poproś aby zmienili je na "wady" - tak na wszelki wypadek ( kodeks cywilny nie zna pojęcia "usterka"). powodzenia. po urlopie (hurrrraaa !!!!) prześledzę wątek, jak poszły odbiory. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Odbiory E? 21.07.04, 13:16 Sąsiedzie C miłego urlopu. Dzięku za informacje, o różnicach w "wadach" i "usterkach" nie wiedziałam. Wcześniejsze uwagi nt odbiorów przeczytałam. Wiem, żę pewnie i tak wszystkiego nie wychwycę ale nie chciałabym sobie pluć w brodę, że zapomniałam o rzeczach, które mogłam sprawdzić. I tak to wszystko się strasznie przeciąga, myślałam że przez wakacje uporam się z wykończeniem a jak na razie czarno to widzę. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Odbiory E? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 12:26 Źle mnie zrozumiałaś. Nie miałam na myśli "nielegalnie". Nieoficjalnie np. pod jakimś głupim pretekstem, ale za wiedzą np. kogoś z budowy (mój pomysł: "właśnie zamawiam kuchnię, na którą będę czekać jeszcze dwa miesiące, ale już dziś chciałabym wejść ze swoim podwykonawcą na pomiar pod szafki kuchenne" itp). Jeśli poprosi się o to "na wesoło", wytykając im delikatnie przy okazji opóźnienie, nie powinni robić trudności. Generalnie, nie ma się czym tak przejmować. Grunt to dobrze się do tego przygotować i wszystko starać się załatwiać "na spokojnie" bez awantur. U mnie z grubsza było wszystko OK., a to co było źle, poprawili. Głowa do góry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Odbiory E? IP: *.acn.waw.pl 23.07.04, 19:40 Czy inne osoby tez maja tyle puszek na przewody elektr.? W jednym pokoju doliczylem sie 6, wszystkie na wierzchu. Czy nie powinny one byc schowane pod tynkiem? Jak to wygladalo w sekcjach C i D? Co mozna zrobic w przyszlosci tak licznymi szkaradstwami?? Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Odbiory E? 25.07.04, 21:56 Mam krótkie pytanie: czy ktoś zna jakiegoś fachowca, który może pomóc (oczywiście odpłatnie) w kwestiach technicznych przy odbiorze? Chodzi mi o kogoś z branży, kto ma sprzęt do pomiarów no i odpowiednią wiedzę. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip(F) Re: Odbiory E? IP: *.crowley.pl 26.07.04, 14:27 W sekcji F tez jest tego pełno normalnie jak za czasów PRL :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad INTERNET IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.07.04, 16:49 Szukam cały czas sposobu na Internet w naszym bloku. Monterzy z Astera mówią, że będzie za 2 miesiące a znając życie to może się nieźle przedłużyc. Widoku na wymianę centrali TPSA też raczej nie ma. Inicjatorzy sieci blokowej też milczą. Dzwoniłem do Tele2. Ich oferta może nie jest najlepsza, ale to już coś. Dzisiaj ich technicy sprawdzili warunki na moim balkonie i wiadomo już, że jesteśmy w zasięgu ich anteny na Siekierkach. Pomyślałem, że podłączę sobie Tele2 na 2-4 miesiące - do czasu aż Aster upora się z instalacją. W końcu umowa jest podpisywana na czas nieokreślony. Co ciekawego znalazłem w umowie? Jeżeli abonent rozwiąże umowę przed upływem 12 miesięcy, musi zapłacić karę w wysokości 990 zł... Przeglądałem też ofertę Sferii - ich ulotki ciągle pojawiają się w naszych skrzynkach. Ale to zwykły dialup i wychodzi cholernie drogo. Jakieś pomysły? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: INTERNET IP: 195.94.220.* 22.07.04, 10:03 Męczcie tpsa, naprawdę warto. Istnieje możliwość zamiany centrali co przekłada się na możliwość podłączenia Neostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: INTERNET IP: *.energis.pl 22.07.04, 10:54 Naprawdę istnieje taka możliwość? Znasz jakieś szczegóły? Np. jaka to centrala (pierwsze 3 cyfry) albo z kim o tym rozmawiać (namiary na montera). Ktoś w naszym bloku ma Neostradę? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: INTERNET IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 12:48 Telefony dostajemy z centrali analogowej 613... Jest podobno możliwość uzyskania numeru z centrali cyfrowej 870... Słyszałam, że niektórzy planują "przejść" ze swoim dotychczasowym nr 870 ze starych mieszkań i TPSA zagwarantowała im taką możliwość. Mając już nr 613 można też złożyć podanie o zamianę na 870, lub od początku starać się o nr z centrali cyfrowej. Wg. mnie w pierwszym wariancie (zamiana) jest się z góry na przegranej pozycji. Drugi wariant może długo trwać. Namiary na handlowców z TPSA wisiały na klatkach C i D. Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad INTERNET - Tele2 IP: *.energis.pl 26.07.04, 16:38 Monterzy z Tele2 mówili, że na moim balkonie jest zasięg w miarę OK. Ale powiedzieli też, że ostateczną decyzję podejmie dział handlowy. Dział handlowy podjął następującą decyzję (cytuję): "Z przykrością informuję o braku możliwości instalacji radiowego łącza internetowego w lokalizacji Fieldorfa 8 ze względu na brak prawidłowej linii widoczności stacji bazowej oraz niski poziom sygnału." Tyle jeśli chodzi o alternatywy. Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Użytkowanie sekcji E 27.07.04, 12:23 Witajcie, Dowiedziałam się, żę dla sekcji E pozwolenie na użytkowanie będzie załatwiane dopiero po zakończeniu budowy wszystkich sekcji a więc E,F,G,H,I. Nie powiem ,żeby mnie ta wiadomość ucieszyła. Podobno pracownicy działu sprzedazy dowiedzieli sie o takiej procedurze tuz przed odbiorami technicznymi sekcji E. Na początku lipca informowano mnie, żę dokumenty są gromadzone i w ciagu 10 dni zostaną przekazane do Gminy było to oczywiście ściemnianie, bo do gminy dokumety przekazywane są przez SM Gocław. SM Gocław nic nie wie na temat tego kiedy będzie odbierała sekcję E. naprawdę jestem wkurzona bo to oznacza zawieszenie w próżni (brak tytułu prawnego do lokalu) w najlepszym wypadku przez 10 miesięcy do roku czasu jak nie dłużej. Obawiam się, żę budowa sekcji I zostanie tak zakończona w grudniu jak sekcji E w czerwcu haha o czym mogłam się przekonać na wczorajszym "śmiesznym" odbiorze lokalu. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Użytkowanie sekcji E IP: 195.205.81.* 27.07.04, 12:50 Było aż tak źle? Tyle do poprawek i dlatego tak "śmiesznie"? A klucze budowlane kiedy planują oddać? Pozdr Paweł (E) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Użytkowanie sekcji E 27.07.04, 13:14 Hihi, smiesznie było dlatego, żę przedstawiciel MI zakomunikował "idę po klucze i zaraz dostaniemy sie do lokalu" Dochodzimy do lokalu hihi Pan wkłada klucz w dzrwi, drzwi sie same otwierają hihi a tam 3-czy 4 robotników pracuje w łazience w duzym pokoju hihi (widzisz śmiać mi się chciało bo co "robić" w wybudowanym "30 czerwca" lokalu). Generalnie to ja nie lubię krętactw, i albo coś juz jest wykończone i czeka albo się dopiero kończy. Dla mnie to żenada, wpuszczanie do budynku w takim stanie na odbiór lokalu (lokal też zupełnie nie był przygotowany do odbioru). mam pytanko do osób, które już odebrały, czy wiecie dlaczego MI tak bardzo zależy na podpisywaniu protokołu bezusterkowego odbioru. Dla takiego protokołu byli skłonni obecywać złote góry - jakoś nie bardzo rozumiem o co w tym wszystkim chodzi. no cóz chyba jako jedyna nie zgodziłam się na protokół bezusterkowy, aczkolwiek mieszkanie w zasadzie ok i ma chyba tylko te usterki, które są w prawie wszystkich lokalach (np niewyregulowane okna), bo usterki te maja być generalnie poprawiane w całej sekcji przez firmę, która montowała okna, ale niestety niektóre inne elementy mieszknia są wykonane niezgodnie z umową. Tak więc według mnie odbiór i dyskusje po odbiorze były raczej śmieszne, ale prawdę mówiąc nie mam wielkich doświadczeń z odbiorami mieszkań a pragnę uzyskać tylko to za co płacę nic więcej. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Użytkowanie sekcji E IP: 195.205.81.* 27.07.04, 13:51 Asiu rozmawiałem z Panią z inwestycji (SMG Gocław), która powiedziała, że podpisanie czy tez nie "odbioru techn" z punktu widzenia prawa nic nie zmienia, ponieważ i tak wykonawca ew niedoróbki musi usunąć. Sekcja E oddana 30.06.04 -tak czytam w piśmie od MI. Ha Wytrwałości!!! Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Użytkowanie sekcji E 27.07.04, 14:13 Pawle, Tu nie chodzi o kwestie dotyczącą podpisania czy też nie samego protokołu, ale tego co do tego protokołu wpisać hihi, żeby wiedzieli jakie niedoróbki muszą poprawić, żeby nie sknocili tego co jest dobre hihi. Czy Ty też masz mieszkanie w sekcji E czy jest przed odbiorem czy już po? Nikt więcej na temat odbiorów się nie wypowiadał, więc wnioskuję, że u innych sąsiadów jest wszystko ok. Acha wcześniej pytałes o klucze budowlane. Wydaje mi się, że osoby, które podpisały bezusterkowo i rozliczą się finansowo z MI dostaną w końcu te klucze (Mi mówi, żę po zainstalowaniu liczników elektrycznych czyli po ok. 7 dniach, ale w budynku nie ma jeszcze puszczonej wody, też ma być na dniach). Mnie się aż tak bardzo nie spieszy (aczkolwiek tez nie mam komfortowej psychicznej sytuacji ponieważ ciągle zmieniam zdanie w kwestii obecnie zajmowanego mieszkania i zaczynam się czuć jak krętaczka) więc dostanę pewnie po 2 odbiorze wyznaczonym w połowie sierpnia (chciałbym wejść do wykończonego mieszkania i budynku) w zasadzie Ci, którzy odbierali jako pierwsi 19 lipca lada dzień powinni klucze dostać zgodnie z tym co mówili przedstawiciele MI. Możę poczekamy na głos jakiegos szczęsliwca. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Użytkowanie sekcji E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 16:07 Mam nadzieję, że nie zdążą już nic zepsuć. Odbiór jutro. Klucze to chcę odebrać najszybciej jak się da, ponieważ znając :) MI na pewno w ciągu 2 tygodni nie usuną wad i będą przeciągać w nieskończoność! W końcu "w dniu 30.06.04 zakończono budowę lokalu" -koniec cyt. A jak jest? Wytrwałości! Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Mój odbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 18:38 Witam Dziś miałem odbiór. Nie miałem szczęścia znaleźć fachowca, który by nam pomógł, więc zrobiłem to z żoną i przyjacielem. Sprawdziliśmy wszystko. Wszelkie zgłoszone zmiany zostały wykonane prawidłowo. Poza tym: 1. Własny obmiar. Wyszło, że odchyłki względem obmiarowania przez geodetów są w normie. Większość wymiarów pokrywała się z wymiarami z planów, które dostałem podczas zakupu mieszkania. 2. Kąty proste, piony. Nie znalazłem w całym mieszkaniu, aby gdzieś ściany nie trzymały pionu. Podłoga też jest bez zastrzeżeń. 3. Zawilgocenia, plamy. Nie znalazłem. 4. Łączenia ścian z sufitami. Łączenia są dobrze wykończone. Bez szczelin i bez wybrzuszeń. 5. Wykończenie pod parapetami. W porządku. 6. Spadki rur kanalizacyjnych. Widać tylko dwie rury. Jedna w kuchni, która ochydnie idzie po ścianie, ale spadek odpowiedni jest. Druga w ubikacji jest ok. Co do rury w kuchni to biegnie ona po ścianie nośnej, zewnętrznej. Pan Bartosz twierdzi, że w takim przypadku nigdzie nie wkuwają. Po odebraniu kluczy mogę tą rurę wkuć sobie sam. 7. Wylewka. Wylewka ogólnie bez pęknięć. Równa. Ogólnie nie ma się o co przyczepić. Przerwa dylatacyjna między wylewką a ścianami ok. Zapobiega to przenoszeniu się drgań na ściany. 8. Elektryka. Niestety nie miałem prądu jeszcze w lokalu. 9. Okna. Okna z racji, że są nowe mają prawo chodzić ciężej. Na pewno będą bardziej szczelne. Można zażyczyć sobie regulację i poluzować, ale wtedy mogą być mniej szczelne. Podczas używania zawiasy i tak mogą się później same z siebie poluzować. Dlatego też jeśli okno nie chodzi za bardzo ciężko to lepiej już go nie ruszać. Szyby nie porysowane. Jedyne co raziło to brud w szczelinach framugi, ale moje mieszkanie także było jeszcze przed sprzątaniem. Ogólnie okna obsadzone estetycznie. 10. Parapety zewnętrzne Bez zastrzeżeń. 11. Wewnętrzne otwory drzwiowe. Otwory trzymają pion i poziom. Wymiary w porządku. 12. Drzwi wejściowe. Obsadzone estetycznie. Zachowana szczelina od dołu między skrzydłem drzwi a podłogą zachowana. Będzie można bez przeszkód połozyć podłogę :) 13. Wentylacja grawitacyjna. Ciągnie jak należy :)) Po przyłożeniu zapalonej zapalniczki płomień wyraźne został zasysany do otworu. Ogólnie nie było źle, ale... No właśnie. 1. Balkon Mam problem z balkonem. Jak wiecie każdy balkon zamurowany ma taką rurkę odpływową. U mnie niestety rurka ta nigdy by nie spełniła swojej funkcji, bo spadek jest w kierunku mieszkania, a nie na zewnątrz. 2. Drzwi balkonowe Drzwi balkonowe, uchylne (te które też mają tą specjalną wentylację) nie domykały się prawidłowo. Rączka nie chodziła zbyt łatwo. Sama odskakiwała otwierając tą wentylację. 3. Ściany Niestety powierzchnia ścian nie była do końca wykończona. Do sprawdzenia posłużyłem się latarką (potrzebna naprawdę dobra). Widać wtedy jak na dłoni wszystkie zagłębienia, górki, a także nie szlifowane zaprawki z gipsu. Powyżej napisałem trzy moje zastrzeżenia, które wpisałem do usterkowego protokołu odbioru. Termin wykonania poprawek i drugi odbiór wyznaczyliśmy na 06 sierpnia. Mam nadzieję, że już wtedy nie będziemy się musieli przedzierać przez gąszcz śmieci, desek, papierów po workach, itp, aby dostać się do mieszkania. Podsumowując. Mieszkanie ogólnie jest ok. Poza tymi zastrzeżeniami nie miałem więcej do czego się doczepić. Co do reszty budynku, czyli klatka i korytarze pozostawiam bez komentarza, bo zaraz bym się wk..., a mam całkiem niezły nastrój. To by było na tyle. Pozdrawiam, Darek (E) www.iskra.waw.pl - Wkrótce - Strona Rady Kolonii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Mój odbiór IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.04, 19:10 Dzięki bardzo za tak szczegółowe info (wykorzystam przy jutrzejszym odbiorze). Trochę mnie pocieszyłeś, że można też zrobić coś dobrze (dotyczy MI). Może w MI lepiej z wykonawstwem niż z informowaniem przyszłych właścicieli! Pozdr Paweł (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Mój odbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:47 Grunt to byc pewnym swoich czynów (podczas odbioru) i postanowień podczas wypełniania protokołu. PS Jak wyciągnąłem latarkę to pan Bartosz osłupiał. Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój odbiór 29.07.04, 13:30 Witam, ja miałem dzisiaj odbiór swojego M. Tak właściwie mając informację o poprzednich odbiorach poszło dosyć sprawnie. W moim mieszkaniu były 3 usterki: - brak 1 gniazda elektrycznego - przekrzywiony parapet w jednym z pokoi - osmolona ściana na balkonie, prawdopodobnie podczas spawania barierki Kolejny odbiór mam umówiony na 10/08. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój odbiór 29.07.04, 13:42 Hihi, to masz to już za sobą. A jak wykończenie części wspólnych, prace się posuwają? Są juz chyba zamontowane barierki na klatce schodowej o ile mnie wzrok nie mylił. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Mój odbiór IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 14:00 Wczorajszy odbiór OK (prawie!). Podobno mamy płacić zaliczkowo MI ??! A później (w grudniu?) rozliczenie z SMG (i wyrównanie). Wykończenia części wspólnych niewiele widać bo na schodach i podłogach leżą kartony, papiery, styropian i tym podobne "materiały". Robota wre zwłaszcza na klatce na parterze. Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój odbiór 29.07.04, 14:20 Hihi, A kto komu i co będzie wyrównywał? W jakiej wysokości te zaliczki będziemy wpłacać do MI? ja mam tylko nadzieję, że SM wie w co się pakuje. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Mój odbiór IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 14:41 Pakujemy się to chyba my. Odbierz e-mail Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój odbiór 29.07.04, 14:48 Pawle, Nic nie dostałam, wyślij jeszcze raz smaja@gazeta.pl Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój odbiór 29.07.04, 16:57 Paweł, Ja mam prawie wszystkie kwestie z MI rozliczone. Dzisiaj dowiedziałem się o większym metrażu i to jest jedyna rzecz którą muszę dopłacić. A o jakim zaliczkowaniu i wyrównywaniu ty piszesz? Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Mój odbiór IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.04, 09:45 Jacek, Generalnie dotyczy to opłat eksploatacyjnych (śmieci, sprzątanie itp) do czasu "administrowania" sekcji E przez devel. MI, zanim nie "przejmie nas" SMG. Za resztę (woda, energia elektr, ogrzewanie) płacisz wg wskazań swoich liczników. Pozdr Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Pytanie do Darka IP: *.acn.waw.pl 05.08.04, 13:37 Czy zostaly wyregulowane drzwi balkonowe w Twoim mieszkaniu?? Ja zglosilem podobna usterke, minelo 10 dni, dzis kolejny odbior i oczywiscie nic nie zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Pytanie do Darka 05.08.04, 14:03 A jak w środku, klatki schodowe i schody juz wykończone? czy przy naszej sekcji faktycznie siedzi ochroniarz? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Pytanie do Darka IP: *.acn.waw.pl 05.08.04, 14:16 Jak bylem ostatnio (10 dni wstecz) to sciany byly malowane. Dzisiaj na tych pomalowanych scianach widnieja jakies bure plamy. Wyglada to na brud, ale byc moze jest to jakis podklad. W kazdym badz razie bez ponownego pomalowania scian sie nie obejdzie. Na parterze cos jeszcze skrobia, szpachluja. Wyglada na to ze pracy zostalo im jeszcze na jakies 2, 3 tygodnie. Siedzacego ochroniarza nie zauwazylem. Jak wychodzilem to przechodzil, ale raczej robil obchod terenu budowy niz pilnowal sekcji E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Pytanie do Darka IP: 217.153.94.* 05.08.04, 19:37 Nie wiem jak u mnie, bo drugi odbiór mam dopiero jutro. PS Jeśli to czyta jakiś pracownik MI. Jak jutro przyjadę na odbiór to ma być wszystko zrobione! :)) Pozdrowienia, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Pytanie do Darka IP: *.plwaw.energis.pl 06.08.04, 10:50 Witam, Nie za bardzo miałem czas udzielać się na forum. Odnośnie ochrony to tak jak pisała Gosia na pewno nie będzie to ochrona która chroni sekcje C,D i A1. Mostostal chce zafundować wam ochronę z budowy i przerzucić na was część kosztów. Ja tylko zastanawiam się jak zorganizują wam wejście (przez teren budowy ?). Jeśli nie to powinni już rozpocząć negocjacje z SMGL aby do waszych sekcji można było wchodzić przez teren istniejących już sekcji. Ja osobiście nie wyobrażam sobie aby wasza sekcja była chroniona przez inną ochrone niż reszta sekcji. Jak to ma wyglądać. Kto będzie kontrolował osoby wchodzące na teren?? Nasza ochrona czy wasza?? Moim zdaniem MI chce aby to ochrona z istniejących już sekcji pilnowała waszej klatki a ta opłata pobierana od was to próba przesporzenia sobie kolejnej kasy, przyszłych mieszkańców. Moim zdaniem pozwolenie MI na zwlekanie z uzyskaniem zezwolenia na zasiedlenie ponosi za sobą jeszcze parę innych konsekwencji. - nie możecie oficjalnie mieszkać w waszych mieszkaniach - nie możecie w przypadku niektórych, urzędów skarbowych rozpoczac korzystania, z ulgi remontowej. Czyli de fakto nie możecie kupować materiałów. - mieszkanie nie jest waszą własnościa czyli w przypadku upadłości (tfu tfu) MI jesteście jednie wierzycieli MI. A mieszkania wasze mieszkania wchodzą w skład masy upadłosciowjej (jeszcze raz tfu tfu - aby nam się to nigdy nie przydarzyło) - jesteście na łasce lub nie łasce MI. Mieszkacie ten czas mieszkacie na budowie więc może się zdarzyć, że nie będzie przez jakiś parę dni wody (tak sie u nas zdarzyło gdy mieliśmy klucze budowlane) czy prądku. Nie można tego zgłosić do spółdzielnie czy energetyki bo dostajecie te media z budowy. Wydaje mi się, że powinniście nacisnąć MI aby przespieszyło oddanie budynku do zasiedlenia. Jako kartę przetargową możecie zastosowac kary które im lecą do momenu odebrania budynku przez spółdzielnię. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Użytkowanie E 06.08.04, 11:56 Przemku, Na forum jest mało wypowiedzi dotyczących tego problemu, a juz wielokrotnie próbowałam zwrócic uwagę, bo sprawa moim zdaniem jest dośc wazna. Byc możę wszyscykupowali mieszkania za gotówkę, ale w przyapdku osoób korzystających z krdytu na rok odwleka nam się możliwośc skorzystania z ulgi odsetkowej. Dodatkowa kwestia to sposób w jaki Mi będzie rozliczał zaliczki: za media opomiarowane byc może według faktycznego zuzycia ale za wszystkie inne czyli ochronę i sprzaatnie wywóz śmieci jak? Biore klucze np w grudniu, bo po co mi wczęsniej płacę rycząłt za 2 miesiące grudzień styczen a rozliczenie jest za 6 miesięcy i co muszę dopłacać, bo sąsiedzi zuzyli (wykorzystali) 10 zamiast 5 kontenerów na śmieci. tak samo z ochroną, ochroniarze ochraniaja cały budynek więc czy "wystarczy" ryczałtu z 4 czy 5 mieszkań w ktorych klucze zostały odebrane w sierpniu na opłatę tej ochrony. ja myślę, żę kazdy mysli, że jakoś to będzie ale 5-6 czy 8 miesięcy to naprawde szmat czasu i rózne "cuda" moga się wydarzyc jak powiedziała mi pani z SM. Możę jak już wszyscy ochłoną po odbiorach to wtedy tą sprawa bardziej się zainteresują. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Użytkowanie E 09.08.04, 13:49 Asiu, dzwoniłem dzisiaj do Urzędu Skarbowego Warszawa-Praga i dowiedziałem się, że można skorzystać z ulgi remontowej w momencie rozpoczęcia ponoszenia kosztów eksploatacji lokalu, przy czym musi to być potwierdzone na piśmie przez dewelopera. Nie pytałem się o ulgę odsetkową ale przez analogię domyślam się, że też jest to możliwe. Sprawdź w swoim urzędzie skarbowym - może nie będzie tak źle... Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Użytkowanie E 09.08.04, 14:04 Jacku, dzięki za informacje, o remontowej wiedziałam, a odsetkowa w moim urzędzie dopiero po otrzymaniu pozwolenia na użytkowanie lub aktu notarialnego przenoszącego właśność lokalu. A jak prace wykończeniowe? słyszałam, że winda działa hihi. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack07 Re: Użytkowanie E IP: 5.3.1R4D* / 136.8.159.* 09.08.04, 15:09 Winda działa! Dojechałem na moje bocianie gniazdo na VII piętro. Prace wykończeniowe zacząłem od zakupu oprawek na żarówki :-) aczkolwiek dopiero jutro mam drugi odbiór techniczny. Widziałem w zeszłym tygodniu, że ktoś na drugim piętrze już się zainstalował bo wieczorem świeciły się żarówki. A propos drzwi - ja poprosiłem MI o zmianę drzwi na antywłamaniowe Gerda S co kosztowało mnie dodatkowe 1250zł. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Użytkowanie sekcji E IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 11:43 Witam, Czyżby od początku tego roku coś się zmieniło w procedurach? O pozwolenie na użytkowanie sekcji C i D występował MI. Poza tym nie bardzo rozumiem następującą teorię, cytuję: "...użytkowanie będzie załatwiane dopiero po zakończeniu budowy wszystkich sekcji a więc E,F,G,H,I." - czy to oznacza, że będziecie mieszkać ok. pół roku bez opłat? Dopiero po oddaniu budynku do użytkowania oficjalnie można go zasiedlić, a co za tym idzie, dostać wymiar czynszu i podpisać umowy z dostawcami mediów (np. STOEN). My np. w okresie przejściowym - między "kluczami budowlanymi", a "prawdziwymi" jechaliśmy na prądzie budowlanym i kontenerach na gruz budowlany. Nie wyobrażam sobie żeby Administracja pozwoliła Wam mieszkać do grudnia? marca? za darmo. Dla całego osiedla, czyli dla mieszkańców sekcji C, D i 1A też nie byłoby to korzystne. Myślę, że wszyscy liczymy na to, że szybciej będziecie pełnoprawnymi mieszkańcami ponoszącymi również wspólne koszty. Jest to możliwe dopiero po zasiedleniu. Kto udzielił Ci takich informacji? Napisz coś więcej. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Użytkowanie sekcji E 28.07.04, 13:07 Gosiu, takie informacje uzyskałam wczoraj od Pani z działu sprzedaży, tez byłam mocno zdziwiona, poniewaz na początku lipca otrzymałam informację, że dokumentacja jest juz w przygotowaniu i w ciagu 7-8 dni będzie przekazana gdzie???. Wczoraj pani z Mi powiedziała, że dział sprzedazy tuż przed odbiorami uzyskał informację, że o pozwolenie na uzytkowanie będę wystepować po zakończeniu budowy całego budynku, poniewąż pozwolenie na budowę zostało wydane na sekcję E,F,G,H,I. wasze sekcje miały oddzielne pozwolenie na budowę. W SM i w dziale inwestycji i inspektorzy budowlani, twierdzą i twierdzili tak na poczatku lipca, że to SM składa dokumenty do gminy i stara się o pozwolenie na uzytkowanie. tak tez wynika z pisma MI, w którym poinformowano nas o tym, że wymogiem uzyskania przez Wykonawcę (SM) pozwolenia na uzytkowanie...., a więc to Sm stara się o to pozwolenie, ale musi mieć od MI pełną dokumentację w tym wszystkie ekspertyzy np wody. W najlepszym układzie jak sprawdzi się ten scenariusz to pozwolenie może zostać wydane za rok. sekcja I zakończenie przewidziane na grudzień 2004 ale poniewąz jest poslizg na sekcji E (chociaz na papierze go nie ma hihi) to poslizg ten będzie się zwiększał więc odbiór I może w marcu 2005, potem zbieranie dokumentacji, złożęnie wniosku do Gminy, rozpatrywanie tego wniosku i robi się sierpień. Nie wiem jak będzie z opłatami, ze Stoenem na odbiorach podpisywalismy umowę, a jako tytuł prawny wpisywaliśmy umowe realizacyjną hihi ( nie wiem jak MI załatwia to ze Stoenem) liczniki na wodę tez mamy mieć. Nie wiem może MI wymyśli jakiś ryczał. Mnie prawdę mówiąc przeraża perspektywa mieszkania przez rok bez żadnego tytułu prawnego do lokalu i bez wskazania jakiegoś przyblizonego terminu na uzyskanie tego tytułu - czułabym się jak dziki lokator. Może Rada Kolonii dowie się coś więcej w tej sprawie. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Użytkowanie sekcji E IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 14:30 Dzięki Asiu za info. Jeśli tak jest rzeczywiście, a wszystko na to wskazuje, to bardzo mnie ta sytuacja zmartwiła. Na najbliższym zabraniu Rady Kolonii poruszę ten temat i spróbuję spłodzić pismo - niech MI i SM wyjaśnią to na papierze. Dam znać jak będziemy mieli oficjalną odpowiedź. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Użytkowanie sekcji E 28.07.04, 14:46 Dzięki Gosiu ja ze swej strony również dzisiaj przesłałam pisma do SM i MI ale czy i kiedy dostanę odpowiedź to trudno wyczuć. Dla mnie to jest naprawdę poważna sprawa. Napisz mi może na adres smaja@gazeta.pl swój adres mailowy, wiesz nie wszystko da sie pisac na forum. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: Użytkowanie sekcji E 29.07.04, 11:31 Pozwolę sobie się wtrącić w dyskusję. Jakiś czas temu doszły mnie plotki o wspólnym oddaniu pozostałych sekcji. Ja jednak słyszałam, że w związku z tym przyspieszono prace budowlana (sama widziałam jak przez kilka tygodni pracowano nawet w soboty i niedziele oraz do późnych godzin wieczornych) aby przyspieszyć oddanie wszystkich sekcji. Słyszałam coś o planie o zakończenia budowy do końca sierpnia czy września ale w to mi się za bardzo nie chce wierzyć. Z drugiej strony prace w sekcji H i I nie są wcale zbyt mocno opóźnione w stosunku do sekcji F. Dziwi mnie jednak fakt, że od tygodnia na budowie się niewiele dzieje. Cóż, przekonamy się niebawem. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Użytkowanie sekcji E 30.07.04, 14:12 Witam, z tzw. "niepotwierdzonych źródeł" dowiedziałem się, że Marciniak przestał działać i MI musiało podpisać umowy z podwykonawcami na dokończenie prac na naszej budowie. Stąd zapewne opóźnienia w ostatnich dniach. Również nieoficjalnie dowiedziałem się, że wszystkie sekcje mają być zakończone do grudnia 2004. Pytanie tylko czy te zamierzenia zostana zrealizowane... Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Użytkowanie sekcji E 30.07.04, 14:40 Witaj, No tak to, że wszystkie sekcje mają być zakończone do końca grudnia 2004 to właściwie jest informacja jawna hihi. jest tylko problem jak długo sekcja E czyli pierwsza z "wybudowanych w terminie" będzie czekała na uzyskanie pozwolenia na użytkowanie a co się z tym wiąże kiedy w mieszkniu będzie można legalnie zamieszkać? Klucze budowlane dają tylko prawo do przebywania w mieszkaniu w celu wykańczania. A czy ktoś ma już klucze budowlane i wykańcza wymarzone m? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Użytkowanie sekcji E IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.04, 23:08 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Do Rady (Przemka) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.07.04, 23:14 Od 1 sierpnia Ochrona (Juwentus) "pilnuje " też sekcji E ??? Otrzymujący klucze budowlane w sekcji E podpisują zobowiązanie, że płacą 60zł na m-c na ochronę i sprzątanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Do Rady (Przemka) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 11:07 Nie jestem Przemkiem, ale postaram się odpowiedzieć. Budowa ma swoją ochronę i nie jest to już Juventus. MI chce najprawdopodobniej przerzucić na Was część swoich kosztów za ochranianie budowy - bo taki status ma sekcja E nim otrzyma pozwolenie na użytkowanie. Sprzątanie to prawdopodobnie kontenety na gruz postawione dla Was na czas wykańczania mieszkań. A co z prądem? Nie chcą od Was pieniędzy? Od nas chcieli. Gośka (też Rada Kolonii) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Do Rady (Przemka) 02.08.04, 12:14 >Sprzątanie to prawdopodobnie kontenety na gruz postawione dla Was na czas wykańczania mieszkań>. Gosiu ja nie jestem pewna czy to nie obejmie również sprzątania po budowie hihi. Ludzie dostaja klucze a na klatkach schodowych w dalszym ciagu walają się folie kartony itp. > Budowa ma swoją ochronę i nie jest to już Juventus. MI chce najprawdopodobniej > przerzucić na Was część swoich kosztów za ochranianie budowy - bo taki status > ma sekcja E nim otrzyma pozwolenie na użytkowanie. A kto teraz ochrania budowę?, mnie się wydawało, żę to Juventus właśnie. A co z > prądem? Nie chcą od Was pieniędzy? My mamy miec już liczniki i indywidualne rozliczenie energii elektrycznej (na odbiorach podpisywaliśmy umowę, która ma być przekazana do STOENu.. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Do Rady (Przemka) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 12:46 W związku z "pewnymi" zmianami na budowie - nieoficjalnie: firma MARCINIAK już jej nie prowadzi - zmieniło się parę rzeczy: m.in. zmieniona została firma ochroniarska - nie wiem tego na pewno, ale przypuszczam, że Juventus miał podpisaną umowę z Marciniakiem, a ponieważ Marciniak ... ,więc Juventus zniknął z budowy. Nowa firma ochroniarska jest chyba wynajęta przez MI. Ja też na odbiorze podpisałam umowę ze STOENEM - podpisaną przez STOEN dostałam dopiero w lipcu, ale ważniejsze jest, czy macie na klatkach w szafach liczniki? Klatki i Wasze mieszkania po budowie powinien wysprzątać Wykonawca - łącznie z myciem okien. Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek A1 cd woda na -2 w A1 IP: *.ingnn.pl 06.08.04, 13:11 witam minelo troche czasu a MI nadal nie usunal awarii. po kazdym deszczu na poziomie -2 jest woda i pelno piachu ktory sie wyplukuje, niektorzy maja tez wode w piwnicy. no i oczywiscie sciany sa mokre. dzwnonilem do spoldzielni gdzie uzyskalem info ze do MI sa wyslane pisma i ze dzwonia w tej sprawie ale jak na razie nic sie nie zmienilo czy ktos moze wie cos wiecej czy MI podjal jakiekolwiek kroki w tej sprawie? maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Użytkowanie sekcji E IP: 217.153.94.* 02.08.04, 09:22 Witam Czy mógłbyś troszkę rozwinąć? Pozdrowienia, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachoo Re: INTERNET IP: 212.160.172.* 22.07.04, 10:08 Jakies male sieci lub male firemki moga byc zainteresowane. Bylo jakies z 10 osob chetnych z tego co pamietam na wywieszonych listach. Tylko, ze te 10 osob musi podpisac umowe i jakas firma na 100% to zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sekcja F upadłość Marciniaka IP: *.bphpbk.pl 23.07.04, 09:55 Czy cos wiadomo, jakie są plany MI w stosunku do Marciniaka w związku z ogłąszoną upadłością. Uważam, że powinnismy dostac jakies pisemane wyjasnienie od Mostostalu. Czy ktos juz dzwonił do nich w tej sptawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embe Re: upadłość Marciniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 10:16 Skąd te informacje ? Jeżeli to tylko niesprawdzone plotki to sorry ale nie powinieneś siać paniki. Ale jeżeli to prawda to musimy sie liczyc ze spoooorym opóźnieniem :( Jeśli ktoś może niech zadzwoni do MI i o wynikach rozmowy da znać na forum (ja siedze na urlopie - niestety ???) Pzdr M (F) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: upadłość Marciniaka IP: 213.241.2.* 03.08.04, 14:17 Co do upadłosci Marciniaka to nie wiem nic na pewno ale dzisiaj dzwoniłem do MI dowiadywać się o etap AiB i usłyszalem że Mostostal Warszawa, czyli spółka matka MI nie zaakceptowała generalnego wykonawcy na te etapy i dlatego budowa nie ruszyła. Czy słyszał ktoś jakiekolwiek informacje o wykonawcy-WABIS. Proszę o komentarze. Poza tym mam pytanie o koszty utrzymania mieszkania ta osiedlu ISKRA - ile płacicie za czynsz, co wchodzi w skład oplat, kto administruje terenem i ile to kosztuje "Kowalskiego"??? Odpowiedz Link Zgłoś
smaja sekcja E 04.08.04, 10:06 Witajcie, Sekcja E jest już pieknie oświetlona nocą od strony ulicy Fieldorfa (widziałam wczoraj). na sekcji F poprzez siatkę maskująca prześwitują krzyże na elewacji zewnętrznej. Trzeba przyznać, żę bbudynek będzie miał niepowtarzalną i wyróżniającą się na tym "blokowisku" elewację. Może zrobimy konkurs na nazwę naszego osiedla. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: sekcja E IP: *.acn.waw.pl 05.08.04, 13:32 Co przez to chciales powiedziec? Jakies konnkrety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: sekcja E IP: *.energis.pl 05.08.04, 14:40 Najpierw dwie windy (na planie i w wielu umowach) a potem jedna winda (w rzeczywistości). Proponuję poczytać poprzednie posty... K. Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: sekcja E 05.08.04, 17:59 Gość portalu: Konrad napisał(a): > > Najpierw dwie windy (na planie i w wielu umowach) a potem jedna winda (w > rzeczywistości). > > Proponuję poczytać poprzednie posty... > > K. Może trzeba sprawdzić czy jest kilka osób z ostatnich pięter, które mają wpisane w umowie dwie windy. Jeśli tak, to mogłyby się uprzeć, że rekompensata ich nie zadowala ponieważ będą odczuwać duży dyskomfort z tytułu używania jednej windy (długi czas oczekiwania). Od strony technicznej zamontowanie drugiej windy, jak było w planie, jest cały czas możliwe. MI nie zrobił w to miejsce komórek lokatorskich tylko zabudował wejścia do wind. Do ostatniego momentu przed tynkowaniem cały czas były dwa szyby windowe, które udało mi się uwiecznić na zdjęciach - republika.pl/marzyciel29/stronka_1/str_4.html Może jeszcze jest jakaś szansa na drugą windę... Jeśli ktoś mieszka na 4,5,6,7 piętrze i ma w umowie dwie windy niech się ujawni. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: upadłość Marciniaka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 15:25 Przeczytajcie: miasta.gazeta.pl/gorzow/1,36844,2176713.html Może to ma związek ze spowolnieniem prac na budowie, ale o upadłości firmy to jeszcze nie świadczy, jedynie o kłopotach, które do upadłości mogą doprowadzić. Czy ktoś dostał oficjalne potwierdzenie, że Marciniak S.A. rzeczywiście już nie buduje naszego osiedla? Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Ochrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 17:26 Artyukuł dla tych, którzy tak walczyli, żeby jak najmniej płacić za ochronę: kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1177186&KAT=239 Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Ochrona IP: *.plwaw.energis.pl 25.07.04, 18:30 Witam, Nie bardzo rozumiem co chciałeś przez to udowodnić ? Że nie jest potrzebna ochrona na naszym osiedlu ?? Proponuje poczytać zapisy jakie mamy w umowie z firmą Juventus. Pozatym każda firma ochroniarska jest ubezpieczona i to ubezpieczyciel wypłaca ewentualne odszkodowania a nie firma ochroniarska. W naszym wypadku warunkiem uczestniczenia w przetargu było okazanie takiego ubezpieczenia Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Ochrona IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.07.04, 09:15 Udowodnić? Dlaczego miałbym chcieć cokolwiek udowadniać podając link do artykułu? Po prostu pamiętam spotkanie, na którym część obecnych krzyczała, że najważniejszy jest niski koszt ochrony a w ogóle niektórym z nich nie jest potrzebna. Do Juwentusa nic nie mam, ale chętnie rzuciłbym okiem na treść umowy. Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania strona internetowa iskra IP: 213.17.170.* 02.08.04, 11:30 cześć, na stronie iskra-forum zostało zainstalowane hasło dostępu. Jak to hasło otrzymać? Czy są specjalne wymagania, które należy spełnić? ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: strona internetowa iskra IP: *.acn.waw.pl 02.08.04, 18:58 Aniu, W mojej przegladarce Forum "się pisze" (czyli de facto powstaje) ale pełniejszej odpowiedzi udzieli pewnie Darek, który tworzy stronę. Grzegorz sekcja G Odpowiedz Link Zgłoś
kumas Remonty i wykończenia wnętrz- Gocław zniżki 02.08.04, 19:40 Witam Oferuję prace wykończeniowe w pełnym zakresie , stosuję ciekawe techniki i materiały ,pomagam w aranżacji wnętrza i doborze oświetlenia. Zainteresowanym prześlę cennik. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yrek Re: Remonty i wykończenia wnętrz- Gocław zniżki IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 07.10.04, 16:50 Cześć być może ja byłbym zainteresowany ofertą aranżacji ,jestem mieszkańcem sekcji H, jak możesz to prześlij mi cennik na maila irokes1@wp.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Odebrałem klucze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:25 Dziś miałem odbiór. Usterki zgłoszone poprawione. Może nie tak do końca jakbym chciał, ale wystarczy. Zaraz wyjeżdżam na weekend. Więcej napiszę po powrocie. PS Powyższe posty apropo własności przerażają mnie trochę, ale nie mogę dłużej zwlekać i muszę się jak najszybciej wprowadzić :( Pozdrowienia, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Mój drugi odbiór i sprawa papierków IP: 217.153.94.* 09.08.04, 14:09 Witam Drugi odbiór przebiegł w sumie bez niespodzianek. To, że poprawki będą takie, aby tylko to się spodziewałem. Spadek na balkonie po przeróbkach mam w odpowiednim kierunku, ale jest minimalny. Mógłby by być troszkę większy. Balkon zamyka się już poprawnie. Ściany zostały dotarte, ale także nie tak dokładnie jak być powinno. Zastanawiam się czy podczas wykańczania nie wyrównać ich jeszcze. Po obejrzeniu mieszkania poszliśmy z Panem Bartoszem do biura w sekcji C i podpisaliśmy papierki. Dostaliśmy klucze i w sumie wsio. Klatki na piętrach prawie wykończone. Na dole jeszcze nie. Nie wiem jak wyżej niż III piętro. Sprawa drzwi Drzwi są Gerdy. W ciągu 3 miesięcy od odbioru mieszkania Gerda ma obowiązek za darmo zamontować właściwe zamki i dostosować skrzydło drzwi do zrobionej podłogi. Po tych trzech miesiącach usługa ta będzie już odpłatna. Sprawa papierków Niestety Pan Bartosz nie potwierdził jasno i stanowczo, że sekcje EFG będą razem oddane do użytku. Styczeń jest najbardziej prawdopodobny, czyli dopiero po zakończeniu budowy aż po sekcję I. Niepokoi mnie fakt, że będę musiał mieszkać przez tyle czasu na "budowie". Bardzo bym chciał coś zrobić, aby to zmienić. W grupie siła, ale czy naprawdę jesteśmy w stanie zrobić coś co przyniesie skutek??? Pozdrowienia, Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków IP: *.energis.pl 09.08.04, 14:31 Drzwi Gerdy w standardzie? No ładnie. W sekcji C są "papierowe" Stolbudu. K. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 09.08.04, 14:56 To chyba nie jest taka Gerda o jakiej myślisz. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 09.08.04, 15:11 Darku, a czy dostałeś od p.Bartka namiary na firmę lub osobę z Gerdy? Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 09.08.04, 23:36 Darek, czy możesz opisać jakiego rodzaju "papierki" dostałeś do podpisania? Czy wśród nich jest jakiś dokument stwierdzający rozpoczęcie eksploatacji mieszkania i naliczanie opłat? Jakie to są opłaty? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 10.08.04, 08:43 Jacku mam ten papierek więc podam Ci kwoty: Nabywca zobowiązuje sie do wpłacenia kwoty w wysokości 1092 zł na którą składa się: *zaliczka z tytułu zuzycia mediów w lokalu (tj co cw zw) w wysokości 400 zł *jednorazowa ryczałtowa kwota za wywóż śmiecie w wysokości 110 zł (śmieci budowlane 30 zł X2 miesiące + 12,5 zł x 4 miesiące) *jednorazowa ryczałtowa kwota za zuzycie energii elektryczne w częściach wspólnych budynku w wysokości 36 zł ( stawka za lokal 6 zł miesięcznie) *jednorazowa ryczałtowa kwota za ochronę i utrzymanie czystości w częściach wspólnych budynku w wyskości 360 zł (stawka 60 zł miesięcznie) w misięcznych ratach w wyskości 168 zł w terminie do 10-tego kazdego miesica za dany miesiąc począszy od 1 sierpnia oraz jednorazowa opłata w wysokości 60 zł na poczet w/w kosztów za okres od 22.07.2004 do 31.07.2004 płatna w dniu odbioru kluczy na konto: rozliczeniom podlegac będą tylko media, Nie wiem byc może opłata za lipiec nie musi byc wnoszona, przepisałam Ci tak jak jest na papierku, możesz poprosić żęby Ci przesłali faksem pusty druczek w celu zapoznania. Pkt 10: Niniejszy protokól potwierdza wykonaie przez MI Umowy realizacyjnej .... hihi. Jacku jak cos będziesz wiedział jak z tymi opłatami to daj znać Acha suma składników nie daje kwoty 1092 400+110+36+102+360= 1008 ale 1008/6 miesięcy daje 168. Podpytaj jeśli będziesz mógł co z pozwoleniem na uzytkowanie hihi. Byłam wczoraj na klatce, nie chce byc złym duchem tego forum ale na CD jak dostawali klucze to przynajmniej klatki były sprzątnięte. A u nas kiedy sie to skończy na klatka juz chyba nic nie robia to mogliby przynajmniej zamieść to wapno i inne zaprawy. Ech pozdrawiam Miłego dobioru Asia Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 10.08.04, 08:50 Acha papierek nazywa sie: protokół przekazania lokalu do prowadzenia robót wykończeniowych pkt 3 ustalenia: Nabywca lokalu otrzymuje w dniu dzisiajszym klucz do lokalu na czas prowaadzenia robót wykończeniowych Od dnia dzisiejszego Nabywca ponosi pełną odpowiedzialności za ewentualne szkody w osobach i mieniu powstałych w trakcie realizacji robót wykończeniowych w przekazanym lokalu Acha i chyba sami bedziemy zakładać zawory termoregulacyjne do grzejników bo mają przekazywac komplet wraz z progiem dębowym do drzwi wejsciowych. (tak jest w prptokole, żę przekazują. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 10.08.04, 14:36 Wielkie dzięki Asiu, mam pewne wątpliwości czy podpisywać ten dokument skoro budynek jest nieskończony i jest tyle niejasności. Zastanawiam się też, czy ten dokument będzie wystarczający dla Urzędu Skarbowego na potrzeby ulgi remontowo- modernizacyjnej. Pozdrawiam, Jacek Sowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków IP: 217.153.94.* 10.08.04, 14:57 Witam Ja podpisałem, bo mam nóż na gardle. Zastanawiam się co możesz zdziałać, jeśli nie podpiszesz??? Co Ja mógłbym zdziałać, jeśli bym nie podpisał??? Podejrzewam, że nić. :((( Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 10.08.04, 15:43 Darku, każdy podpisuje według własnego uznania to na co ma ochotę. ja myslę, że każdy z nas ma jakis nóz na gardle, kazdy z nas władował w to mieszknie juz jakies pieniądze, ktoś wynajmował, ktoś sprzedał stare mieszkanie. Wydaje mi się, że teraz powinnismy robic wszystko albo sfinalizować zakup tego mieszkania czyli dostać na nie przydział i to w jak najkrótszym czasie to naprawdę lezy w naszym interesie. zeby dostać przydział MI musi wystapic o pozwolenie na uzytkowanie. Nic nie stoi na przeszkodzie aby MI starało sie o pozwolenie na uzytkowanie dla naszej sekcji. Dla mnie perspektywa czekania na przydział pól roku lub dłużej jest sytuacja co najmniej chorą. Oczywiście jedna osoba prawdopodobnie nic nie wskura (ja prowadzę walkę z waitrakami) SM sie nie interesuje a MI ma gdzies (aczkolwiek czekam na jakieś słowo pisane ze strony tych 2 instytucji) i mam nadzieje sie w końcu doczekać. Ale myslę, że jakby tą sprawą zainteresowało sie kilka osób to wtedy byc może byłaby jakos inaczej traktowana. ja wiem ze 168 zł to pryszcz w porówniu z kosztem wynajmu mieszkania ale naprawde przez pól roku (w najlepszym wypadku bo tak naprawdę to nikt z nas tak dokładnie nie wie kiedy o to pozwolenie wystapia czy po zakończeniu budowy sekcji FG, czy po zakończeniu całej inwestycji) może zdarzyc się duzo a do czasu otrzymania pozwolenia na uzytkowanie z prawnego punktu widzenia nie mozna w mieszkaniu zamieszkać ponadto jak pisał Przemek nie mamy do mieszknia żadnych praw. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 10.08.04, 15:48 Jacku, Do urzędu skarbowego to chyba najlepiej sie przejśc i spytać Pani (pokazując papierek), która zajmuje sie rozliczeniem Twojego PITu, Wiem z doświadczenia, że w jednym pokoju każda z pań tam urzędujących może zupełnie inaczej interpretowac identyczną sytuację. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 10.08.04, 22:31 Tym razem mój drugi odbiór. A więc drugi raz nie odebrałem. Okazało się, że parapety wykrzywiły się w banana (Banan - jeśli to czytasz to nie jest pod twoim adresem :-). Tak więc mam kolejny odbiór wyznaczony na 30 sierpnia - oby było lepiej niż tym razem. Dostałem również wzór dokumentu podpisywanego przy odbiorze kluczy - mam zamiar przejść się z nim do Urzędu Skarbowego i sprawdzić jak się to ma do ulgi remontowo-modernizacyjnej. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 16.08.04, 20:45 Drodzy użytkownicy sekcji E Czy ktoś z was myślał na temat dyskusji z MI na temat terminu zakończenia budowy? Ja sobie właśnie przeglądam umowę i czytam: "Wykonawca oświadcza, że zakończenie Zadania B - Etap II - sekcja E nastąpi 30 czerwca 2004r." Przecież zadanie, etap, sekcja E w oczywisty sposób nie są zakończone - chociażby prosty przykład klatki schodowej, jeszcze nieskończonej, świadczy o tym, że budowa naszej sekcji nie jest zakończona. Że już nie wspomnę o czymś co jest trudniej uchwytne prawnie - bałagan i brud na schodach i korytarzach. Tak chyba nie powinno się oddawać mieszkań przyszłym lokatorom. Czy ktoś z was zna się na tyle na prawie albo ma znajomego prawnika żeby ten temat przedyskutować? Nie chodzi mi o tych parę złotych, które można by się domagać od MI ale może przynajmniej może by się udało skuteczniej wymóc porządek w naszej sekcji. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 17.08.04, 09:11 Jak najbardziej jestem za hihi. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: REGUL Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 09:59 CO do US to Radzę wystąpić pisemnie z Pytaniem! Kosztuje to chyba 5-8zł za znaczki skarbowe ALE ODPOWIEDŹ US JEST DLA NIEGO ZGODNIE Z PRAWEM WIĄŻĄCA I W KWIETNIU 2004 przy rozliczaniu Pitu nie będzie niespodzianki. Pozatym można zabezpieczyć się innym tytułem prawnym do loklau np. umowa nieodpłatnego użyczenia pokoju przez Teściową :o) i zakup materiałów (w granicach rozsądku) dokonać na w/w lokal np. zakupić podłogę, farbę czy glazurę. Nikt z US nie będzie w stanie sprawdzić czy dany parkiet 20m położonych zostało w nowym nieszkaniu czy u teściowej (bo skoro mieszkamy u teściowej i ją bardzo kochamy ;) to zajmowany pokój żeśmy odnowili) A ponadto należy wystąpić do SM o dokument potwierdzający przydział na lokal to w jakimś stopniu może zabezpieczyć nasze interesy w przypadku mieszkania na budowie. Pozdrawiam (SEK. F.) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Do REGUL 17.08.04, 11:00 Witaj, A ponadto należy wystąpić do SM o > > dokument potwierdzający przydział na lokal to w jakimś stopniu może > zabezpieczyć nasze interesy w przypadku mieszkania na budowie. Chodzi o to , żę do czasu ąz MI (bo podobno ma pełnomocnictwo od SM) nie wystapi o pozwolenie na użytkowanie to SM nie da nam żadnego przydziału na lokal. A MI ma wystepowac o to pozwolenie dopiero po zakończeniu budowy wszystkich sekcji, co według MI ma nastapić w styczniu ( bo kończą budowac w grudniu). Ale ja nie bardzo w to wierzę, tak więc sekcje E i F myśle,że dośc długo będą czekały na przydział lokalu. Poejrzewam, że takie pozwolenie może zostanie wydane w kwietniu 2005 biorąc pod uwage doświadczenia z CD gdzie zakończenie prac było grudniu 2003 a przydziały na lokale po uzyskaniu pozwolenia na uzytkowanie dopiero w kwietniu 2004. I mam pytanko czy sekcja F jest juz wytynkowana od strony 2 dziedzińca (okna wychodzące na sekcję I)? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 23.08.04, 17:11 Wszystkich zainteresowanych ulgą remontowo-modernizacyjną odsyłam do strony Ministerstwa Finansów: www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=24369 Według zapisów tam umieszczonych można skorzystać z ulgi remontowej od dnia, w którym zaczynamy płacić za eksploatację lokalu. Aby mieć większą pewność złożyłem stosowne pismo do mojego Urzędu Skarbowego. Zobaczymy jaka przyjdzie odpowiedź. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 23.08.04, 17:32 Jacku, jak będziesz miał interpretację US daj znać. Czy załączyłes do pisma draft naszego protokołu odbioru lokalu w celu wykończenia? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 23.08.04, 20:15 Oczywiście dam znać, chociaż nie spodziewam się odpowiedzi z US wcześniej niż za około miesiąc (jak będzie wcześniej to znaczy, że chyba nie jesteśmy już w Polsce :-) A do pisma jak najbardziej załączyłem kopię protokołu odbioru z MI. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków IP: 217.153.130.* 24.08.04, 08:28 pozwolę sobie wtrącić swoje "trzy grosze" do Waszej dyskusji. 1. płacenie za eksploatację lokalu jest rzeczywiście traktowane jako dowód posiadania prawa do niego, ale zapytajcie, czy dotyczy to również lokalu, który jeszcze formalnie nie istnieje (nie ma pozwolenia na użytkowanie). Obawiam się, że nie. 2. Na wykończenie mieszkania nie ma żadnej ulgi, szansą jest ulga na modernizację lokalu mieszkalnego i tego określenia radzę używać ( 9 na 10 urzędów skarbowych zakwestionuje Wam również prawo do ulgi na r em o n t n o w e g o mieszkania). 3. Każdy urząd skarbowy związany jest tylko swoją interpretacją przepisów, zdanie innego urzędu nie jest dla niego wiążące. Jeżeli macie ten sam US to ok. 4. Ustawa ordynacja podatkowa dokładnie określa w jakiej formie należy się zwrócić do US z zapytaniem, oraz w jakim terminie musi zostać udzielona odpowiedź. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mój drugi odbiór i sprawa papierków 24.08.04, 08:54 Witaj, Według mojej wiedzy te koszty eksploatacji, które będziemy ponosic na rzecz MI nie uprawniają do ulgi modernizacyjnej, bo nie sa to koszty ponoszone na rzecz Spóldzielni ani developera sa to koszty ponoszone na rzecz wykonawcy czyli firmy, która ma za zadanie tylko wybudować budynek. Tak urząd odpowiada ściśle na pytanie i nie dodaje nic więcej, więc myślę, że Jacek zapytał o ulgę modernizacyjną, bo pod remontową to wogóle nie podchodzimy. No cóz dzięki działaniom MI staniemy się specjalistami od podatków, prawa budowlanego, KC i wielu innych dziedzin ale jak to sie mówi nauki nigdy nie jest za dużo hihi. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
macjack ZABUDOWA WNĘK, SZAFY WNĘKOWE, MEBLE KUCHENE 07.08.04, 12:32 POLECAM FIRMĘ KTÓRA ZAJMUJE SIE SZFAMI WNKĘKOWYMI, ZABUDOWĄ WNĘK, MEBLAMI KUCHENNYMI ITP. FIRMA SOLIDNA I TANIA. KONTAKT: ZUH "DAWIS" WALDEMAR MAZAN TEL. 0 502-41-21-12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: 195.94.220.* 10.08.04, 08:50 mam pytanko - poratujcie - zgubiłam gdzieś rozpiskę ze spółdzielni dot. wysokości opłat w czynszu, mam tą starą ale po zmianie ochrony czynsz jest inny. Ile płaci za ochronę właściciel TYLKO mieszkania - bez komórek garaży itp. bo ja przespałam na wakacjach płacenie czynszu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Czynsz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.08.04, 11:01 Ochrona - 50,50 zł - samo mieszkanie, ale lepiej zadzwoń do ADM: 6712508, 6137997, 6137255 (nie jestem pewna, który nr jest właściwy. Próbuj!) Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: Czynsz IP: 195.94.220.* 10.08.04, 13:17 dzięki wielkie, już wszystko wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Przycisk i wyjście na dach IP: *.energis.pl 12.08.04, 09:03 Jeżeli nadal jest tu przedstawiciel Rady, to może jest szansa na odpowiedzi na dwa poniższe pytania: 1. Czy wiadomo coś w sprawie przycisku do domofonu? Chodzi o jakiś cywilizowany sposób na wychodzenie z budynku... 2. Czemu wyjścia na dach nie są zamknięte na żadną kłódkę i każdy może tam wyjść? Z góry dzięki za odpowiedź, Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Przycisk i wyjście na dach IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 11:19 Z tego co wiem Przemek jest na urlopie. Może on ma inne informacje, bo ja mam takie, że MI i SM nas olewają w prawie wszystkich sprawach i dotyczy to m.in. kwestii otwierania furtki od wewnątrz. MI ma teraz "poważniejsze" problemy niż nasze duperelne sprawy - musi np. oddać bezusterkowo lokale w sekcji E, itp. W sprawie wyjścia na dach zadzwonię do ADM. Napisz tylko, których sekcji to dotyczy? Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: Przycisk i wyjście na dach IP: 217.153.130.* 12.08.04, 12:28 otwarte wejście na dach na pewno dotyczy sekcji C. jak jest w D tego nie wiem. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Przycisk i wyjście na dach - DO GOŚKI IP: *.energis.pl 17.08.04, 10:27 Gosiu, Czy udało Ci się zadzwonić? Jaką dostałaś odpowiedź? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Przycisk i wyjście na dach - DO GOŚKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 15:22 Tak, udało mi się porozmawiać z naszą administratorką. 1. Wejścia na dach zostaną zamknięte - klucz będzie w ADM. 2. Z przyciskiem do furtki jest gorzej. MI dopatrzył się po tylu miesiącach i kilku naszych pismach w tej sprawie, że projekt budowlany nie przewidywał innej możliwości otwierania furtki od środka i w związku z powyższym nie czuje się zobligowany do wykonania przycisku. ADM sugeruje , żebyśmy w tej sytuacji zrobili to sami z funduszu remontowego. Rozmawiałam w tej sprawie wstępnie z Przemkiem. Chyba nie będzie innego wyjścia. Nie ma też sensu przedłużać całej sprawy wymieniając się pismami w nieskończoność. To niestety na razie wszystko. Pozdrawiam Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Przycisk i wyjście na dach - DO GOŚKI IP: *.energis.pl 18.08.04, 09:43 Dzięki za interwencję. Przy okazji znowu wyłazi polska mentalność - wypieranie się oczywistej odpowiedzialności. Pozdrawiam, Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Kto już wykańcza w E? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 00:36 Witam Tak mnie ciekawi, więc się zapytam. Czy ktoś już wykańcza w sekcji E??? Ja prawdopodobnie wchodzę z robotą już w przyszłym tygodniu :) Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embe Re: Kto już wykańcza w E? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 08:42 Wykańcza nas Mostostal (i to nie tylko w E ;))) M (F) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Kto już wykańcza w E? :) 16.08.04, 12:06 Witaj, no właśnie a jak prace na innych sekcjach. Czy F będzie gotowa na koniec sierpnia jak to widzisz? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Kto już wykańcza w E? :) IP: 195.205.81.* 13.08.04, 17:33 Myślę, że w następnym tygodniu będę na "półmetku" robót wykończeniowych (i siebie). Od MI nie mogę się dowiedzieć o przyłącze elektryczne kuchni, czyli ile kW ??? Na rynku kuchnie od 7,4 do 9,2 kW. Czy orientuje się ktoś, która lepsza (z punktu widzenia użytkownika, a raczej zużywania energii)? Może rady od "doświadczonych" mieszkańców sekcji C i D? Dzięki za wszelkie informacje. Pozdr Paweł(E) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja zawory do kaloryferów w E 16.08.04, 12:20 mam małe pytanko hihi, jak się montuje te zawory na kaloryferach, które dają wraz z protokołem odbioru kluczy w celu zagospodarowania? Czy to jest bardzo skomplikowana czynność? Czy trzeba brać jakiegoś fachowca czy mogę to zrobić sama, i czy może być przypadek, żę jak źle zamontuję to będzie kapać woda? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Kto już wykańcza w E? :) 16.08.04, 12:12 Darku, z tego co obserwuję (na razie) to juz dośc duzo osób wykańcza. Na drugim pietrze Twoim pionie, na 4 piętrze w 2 dwóch mieszkaniach, na 5. Myślę, żę jak już będziesz w budynku to dojdziesz po odgłosach wierceń hihi. Przyjemnego wykańczania. Pozdrawiam Asia Ps. Mnie się znowu nie udało odebrać bezusterkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Kto już wykańcza w E? :) IP: *.acn.waw.pl 16.08.04, 17:18 Mozna wiedziec jakich usterek nie usuneli w Twoim m.? Ja zglosilem zle domykajace sie okna i nadal czekam az zostana wyregulowane. Czy zostaly w mieszkaniach zamontowane domofony, czy zakladane sa dopiero po odbiorze kluczy???? Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Kto już wykańcza w E? :) 16.08.04, 17:36 Witaj, U mnie było kilka usterek hihi niepoprawionych po poprzednim odbiorze. Co do okien to ja już sama zgłupiałam jak one maja być wyregulowane. taka uwage zgłaszałam na poprzednim odbiorze. teraz mam na szybach rysy. Ale skrzydła w których sa zamontowane nawiewniki w dalszym ciagu się bardzo cięzko zamykaja i wogóle nie wiem czy te nawiewniki działają czy też nie. Pan mi powiedział na odbiorze, że mam coś robić na górze nawiewnika. ludzie mówią, że powinny sie otwierać jak klamka jest skierowana na dól ukośnie. A pozostałe uwagi to standard dotyczący wylewek. Domofonu w moim mieszkaniu jeszcze nie było. Z tego co wiem to osoby, które odbierają klucze tez nie mają domofonu ani nawet klucza do furtki w bramie. No ale jakby co to mieszkania sa wybudowane w dniu 30 czerwca. hihi Jak wiesz jak powinny działać te nawiewniki to napisz mi proszę instrukcję na maila gazetowego. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Kto już wykańcza w E? :) IP: *.acn.waw.pl 16.08.04, 19:39 Dziekuje za informacje. Nie wiem jak powinny dzialac wywietrzniki. Moje usterki to zamykanie drzwi balkonowych z duzym wysilkiem i sluchanie podczas tej czynnosci metalicznego brzeku blaszek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: 217.153.94.* 18.08.04, 10:41 Witam Właśnie dzwoniłem do swojego Urzędu Skarbowego na Pradze (Mycielskiego 28). Bez aktu notarialnego nie możemy nic sobie odliczyć. Ani ulga remontowa ani odsetkowa. Jeśli czyta to ktoś z MI to niech mi powie kto mi odda te pieniądze, które mógłbym sobie odliczyć??? Wk... się dziś na maxa. Chyba tam do nich pojadę i zrobię im niezłą awanturę. W sumie to powinniśmy się zebrać i pojechać tam do nich z jakąś pikietą. >:( Mają nas gdzieś. Gdzie ja będę teraz mieszkał?? Na budowie przez pół roku w mieszkaniu za które zapłaciłem kupę kasy i będę teraz spłacał przez 30lat aż się zestarzeję, a ono nie jest prawnie nawet moje, bo MI do spółki ze spółdzielnią lecą sobie w kulki. >:( PS Może mnie poniosło. Sorki, ale nie wytrzymałem. PS2 Ten pomysł z pikietą to na serio. Może coś da. Od razu zachaczy się o spółdzielnię. Pozdrowienia, Darek (E) Życzę stalowych... tfu... jak mi się źle to słowo kojarzy :( Życzę mocnych nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: do Darka IP: *.energis.pl 18.08.04, 14:49 Czemu na priva? Nie tylko Darka interesuje ta sprawa. Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Do Konrada 18.08.04, 15:54 Konradzie, szczegółowe informacje możesz uzyskać czytając moje posty tak mnie więcej od początku lipca. Wtedy po raz pierwszy poruszyłam sprawę pozwolenia na użytkowanie i ewentualnego kilkumiesięcznego mieszkania na budowie. W tym temacie w zasadzie wypowiedzieli się tylko Przemek i Gośka (praktycznie nie zainteresowani bo szczęśliwie mieszkają już legalnie w swoich mieszkaniach) wśród pozostałych osób ten problem przeszedł bez echa w związku z powyższym uznałam, że sprawą nikt nie jest zainteresowany i nie będę pisała o niej na forum aby go nie zasmiecać. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.energis.pl 18.08.04, 14:50 Jakoś nie chce mi się wierzyć. Dlaczego własność spółdzielcza nie miałaby wystarczyć do wykorzystania takiej ulgi? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 15:20 Oczywiście, że własność spółdzielcza wystarcza! Chodzi o przydział spółdzielczy na lokal, bo tylko taki tytuł prawny możemy aktualnie otrzymać (niepodzielone grunty). Ale sekcja E i pozostałe otrzymają go dopiero najwcześniej w przyszłym roku, bo wtedy dopiero będzie pozwolenie na użytkowanie!!! I to jest dobry numer! Nie będą mogli skorzystać z ulg, to fakt, ale nie będą też płacić czynszu, poza jakimś pseudo "czynszem" do MI wyliczonym nie wiadomo na jakich zasadach! No i ja m.in., zrobiłam sobie z gęby cholewę, opowiadając np. przy zbieraniu podpisów na stawki ochrony, że nasze (C, D, 1A) obciążenia z tego tytułu zmniejszą się, bo zaczną sukcesywnie uczestniczyć w tych kosztach pozostałe sekcje! Jak widać, z winy MI i SM, jest to nieprawdą! Zaczną uczestniczyć w najlepszym wypadku w marcu 2005. Czyli my też mamy "po kieszeni". Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 18.08.04, 15:47 Gosiu, Nie wiem czy jeszcze nie będziecie musieli dopłacać do ochrony hihi, jak się ochroniarze zorientują, że doszło im pracy, bo muszą obsługiwać również pozostałe sekcje. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 15:53 Rozumiem, że to był żart, bo niedługo już tylko w takich kategoriach będzie można tu komentować to co wyrabia MI i SM. To, ja też zażartuję: Będziemy Wam sprzedawać "wejściówki" - za 20 zł. dziennie będziecie mogli jeden raz przejść przez "naszą" furtkę! Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Internet w 3.pl IP: 212.160.172.* 18.08.04, 16:28 Podobno ktos juz korzysta z ich uslug. Czy sa ok? Bo jesli tak to lepiej wziac od nich zamiast czekac nie wiadomo jak dlugo na aster.... Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Internet w 3.pl IP: *.lobar.net 19.08.04, 17:23 > Podobno ktos juz korzysta z ich uslug. Czy sa ok? Bo jesli tak to lepiej wziac > od nich zamiast czekac nie wiadomo jak dlugo na aster.... Od dwóch (a może trzech...? - skleroza) miesiecy korzysta ze 128kb. I nie ma zastrzeżeń. Jeśli nie robisz backupu internetu, a tylko co jakiś czas coś wyciągasz - działa b. dobrze. Do przeglądania stron, poczty czy skype wystarcza z górką. Nie robiłem wideokonferencji. Może dlatego, że nie mam kamery (czyt. potrzeby). Obecnie transfer prawie na maksymalnej przepustowości łącza. Pozdr. P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: Internet w 3.pl IP: 212.160.172.* 20.08.04, 12:42 Dzieki, P. Gość portalu: Pio napisał(a): > > Podobno ktos juz korzysta z ich uslug. Czy sa ok? Bo jesli tak to lepiej > wziac > > od nich zamiast czekac nie wiadomo jak dlugo na aster.... > > Od dwóch (a może trzech...? - skleroza) miesiecy korzysta ze 128kb. I nie ma > zastrzeżeń. Jeśli nie robisz backupu internetu, a tylko co jakiś czas coś > wyciągasz - działa b. dobrze. Do przeglądania stron, poczty czy skype wystarcza > z górką. Nie robiłem wideokonferencji. Może dlatego, że nie mam kamery (czyt. > potrzeby). Obecnie transfer prawie na maksymalnej przepustowości łącza. > > Pozdr. > P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Dzwoniłem do MI w sprawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:33 Witam Zadzwoniłem do MI. Podczas rozmowy z panią z MI wyczułem ironiczny ton. Według MI wszystkio jest tak jak się należy. Normalnie dać im tylko nagrodę za uczciwość, rzetelność i super podejście do klienta. O terminowości nie wspomnę... Pani z MI poinformowała mnie, że stan klatki, który jest obecnie to to już jest klatka wykończona. Ponadto dowiedziałem się, że pył i brud na klatce to nie jest pozostałość po budowie tylko wychodzi na to, że nabrudzili już Ci co zaczęli remontować. Czy Oni tam wszystkich swoich klientów uważają za ociemniałych? W sprawie przydziałów pani z MI powiedziała mi, abym napisał pismo na ich adres i ich prawnik się wypowie. Wypowie i co???? Dostanę przydział???? Tak czy siak pismo napiszę. Nawet gdybym miał je wysyłać co tydzień. :) Zróbmy im prawdziwy "mailbombing". :)) PS Pokazywałem dziś mieszkanie koledze, który odbierał swoje mieszkanie miesiąc temu na Augustówce. Powiedział mi, że nasza klatka to jedna wielka budowa. U nich wszystko lśniło. Pozamiatane, wymyte. W takich warunkach ludzie odbierali swoje mieszkanie. (Przynajmniej tak było na jego klatce) Pozdrowienia, Darek (E) E to tam, co niby 30 czerwca została zakończona budowa. Tylko czemu prace budowlane trwały jeszcze pod koniec lipca????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Dzwoniłem do MI w sprawie - jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 16:41 Popatrzcie w swoje umowy. U mnie to jest paragraf 5 punkt 4. "Dokonanie odbioru budynku przez stosowny wydział architektury przewiduje się, że powinno nastąpić NAJPÓŹNIEJ W TERMINIE 3 MIESIĘCY OD DATY ODBIORU LOKALU PRZEZ NABYWCĘ". Mi to wychodzi, że do końca października. Czyja dobrze myślę, że MI znowu łamie umowę pod którą się podpisuje??? Jeśli się mylę to mnie poprawcie. Dla pani z MI oczywiście wszystko jest w porządku. PS Z innej beczki. Paragraf 3 pkt 1. "Wykonawca oświadcza, że zakończenie Zadania B - Etap II - sekcja E" ...(nie lokale w sekcji E)... "nastąpi 30 czerwca 2004r". Sami wiecie najlepiej kiedy została zakończona sekcja E. Czy wogóle już została zakończona????? Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Dzwoniłem do MI w sprawie - jeszcze jedno IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 20:34 Proponuje, aby wszyscy lokatorzy sekcji E wystosowali jakies zbiorowe pismo do MI. Faktycznie w pkt. 4 $ 5 jest mowa o 3 m. na dokonanie odbioru- nalezy zwrocic jednak uwage na zwrot "przewiduje sie" i "powinno"- co sprawia ze pkt. ten w zaden sposob nie wiaze MI. Mysle jednak, ze warto wspolnie dzialac w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Garaże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 22:28 Czy komuś z Was udało się może uzyskać od MI informację, kiedy zostaną oddane do użytku miejsca postojowe? (A tak w ogóle, to chętnie dowiedziałbym się, ile płaciliście za te miejsca. Tzn. ile udało się Wam wynegocjować. Jeśli nie chcecie pisać na formum - proszę o maila na priva: xaban [małpa] poczta.onet.pl. Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron Sekcja E IP: *.pepsico.plusnet.pl 19.08.04, 09:39 Witam, Nie jest mi, oraz jak przypuszczam innym mieszkancom sekcji E obojetny status miejsca w ktorym bede przebywal. Tak na marginesie wspomne ze jeszcze nie otrzymalem kluczy budowlanych od MI poniewaz pani ksiegowa poszla na urlop a pani ktora ja zastepuje nie ma pojecia o przelewach. Popieram propozycje Darka zorganizowania pikiety, poniewaz mam juz dosyc ignorancji i glupich usmiechow niekompetentnych pan. Nie mam zamiaru mieszkac na tzw "dziko" w moim mieszkaniu ktore z punktu prawnego przez okres do czasu otrzymania prawa zasiedlenia nie jest moje i dlugo nie bedzie do puki nie otrzymam prawa pelnej wlasnosci. Poniewaz nie interesuje mnie smieszna forma spol- wlasnosciowa. Popieram propozycje wspolnego spotkania i wystosowania zbiorowego pisma w sprawie wczesniejszego prawa do zasiedlenia. pozdrawiam Robert 0608 890-114 Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Sekcja E 19.08.04, 10:17 Witajcie, widzę, że powróciliście z urlopoów hihi,i cieszę, żę nagłaśniania od lipca sprawa sekcji E wzbudza zainteresowanie. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Garaże? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 09:49 Łatwo to wydedukować: termin udostępnienia garaży podziemnych jest zbieżny z terminem oddania do użytkowania ostatniej sekcji, bo przez nią będzie się wjeżdżać. Nikt przy zdrowych zmysłach nie pozwoli nam wjeżdżać wcześniej pod budową! Czyli mówimy o marcu 2005? Ja w aneksie do umowy mam podany czerwiec 2004 i nikt z MI do tej pory nie poinformował mnie w żadnej formie o opóźnieniu. Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Garaże? IP: *.energis.pl 19.08.04, 10:12 O fak (za przeproszeniem). Mi obiecywano sierpień 2004. Mam do marca parkować "pod chmurką"? Całą zimę?? K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Garaże? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 10:24 Na to wychodzi! Mnie bardziej chodzi o bezpieczeństwo samochodów - w tej chwili wynajmuję garaż podziemny dla drugiego samochodu w innym bloku na Gocławiu i płacę za to 200,00 zł miesięcznie. MI chyba mi zwróci te koszty od czerwca do ... marca?! Dla tych co zapłacili już całość za garaż przygotowali "rezerwowane" (trzy pierwsze) miejsca na ogólnodostępnym parkingu przy budowie - jeszcze jakiś czas temu widziałam tam przyczepione kartki z napisem "rezerwacja". To jest kpina! Niech prezes MI postawi tam na noc swojego Merca lub, co bądź! A poza tym, niedługo, jak sprowadzą się sekcje E, F itd., nie będzie szans, żeby zaparkować gdziekolwiek! Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Garaże? IP: *.energis.pl 19.08.04, 10:17 Właśnie rozmawiałem z Działem Sprzedaży MI. Powiedziano mi, że odbiór podziemnych miejsc postojowych dla sekcji C i D odbędzie się pod koniec września 2004. I - oczywiście - będzie można bez problemu do nich wjechać samochodem. Zarzekali się, że dotrzymają tego terminu. Jeżeli to prawda, to miesiąc zwłoki jakoś przeżyję. Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Garaże? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.08.04, 10:36 To jest niemożliwe ze względu na przepisy budowlane! Niech dadzą Ci to na piśmie. Nie można oficjalnie korzystać z części budynku, która jest w budowie! Najpierw musi być wydane pozwolenie na użytkowanie, a jak już wiemy, będzie ono dopiero załatwiane w przyszłym roku! Jeśli chodzi o to, co mówią w MI na temat wjazdu do garaży, to ja wcześniej otrzymałam od nich co najmniej trzy ustne i "pewne" wersje terminów i lokalizacji bram wjazdowych, które okazały się bzdurą! Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Garaże? 19.08.04, 10:46 Konradzie, nawet jak odbiór byłby we wrześniu to prawdopodobnie polegałaby tylko na obejrzeniu tego miesjca hihi i ewentualnym podpisaniu papierka, że od dnia..... oświadczasz, że MI wywiązała się z umowy i to wszystko. Kiedy tam wjedziesz swoim samochodem to juz zupełnie inna sprawa. Ja miałam w połowie sierpnia zgodnie z rozmową telefoniczną zMI w połowie sierpnia odbierać komórkę i co jest 19 i nie mam żadnego zawiadomienia, a podobno sekcja E została wybudowana 30 czerwca. Tak więc Gosia dobrze radzi przyjmuj oświadczenia MI ale na piśmie. Poniewaz mówiąc Ci, zę będzie pod koniec września zakładają, żę do tego terminu dasz im spokój, a potem zapomnisz co mówili a nawet jak będziesz pamiętał to dział sprzedaży powie, że własnie 3 dni temu dowiedział się o innych ustaleniach hihi Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel fryzjer IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.08.04, 19:06 jakis godny polecenia salon fryzjerski na goclawiu? (meski) p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Ręce opadają :((( IP: 217.153.94.* 24.08.04, 12:09 W poprzednich sekcjach (C,D) nie działały na początku windy. Wszyscy się wkurzali. Teraz MI w sekcji E uruchomiła windę. I co??? I już drzwi na dole porysowane do żywego. Poprostu ręce opadają. Nie wiem czy to wynajęci robotnicy przez osoby, które już wykańczają swoje M. Robotnicy, którzy mają w d..e czy wnoszone graty zmieszczą się w zakręcie czy nie. A może to już sami przyszli sąsiedzi dla których klatka we własnym bloku jest już miejscem obcym i tam można wszystko. No, bo przecież nie u siebie. PS Tak na marginesie. Ciekawy jestem kto pozdrapywał folię ochronną z tych nieszczęsnych drzwi. PS2 Już wiem dlaczego na nową windę, która jest na gwarancji zbiera się tyle kasy od samego początku. Mam nadzieję, że posłuży ona między innymi na renowację tych drzwi. :) Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Ręce opadają :((( 24.08.04, 13:20 Darek, nie załamuj się. Jestem przekonany, że będzie jeszcze gorzej i zanim dotanę klucze do mieszkania to klatka będzie wyglądała na mocno zniszczoną. A tak przy okazji - skoro byłeś w naszej sekcji to czy zakończyła się budowa wejsćia do klatki? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Ręce opadają :((( IP: 217.153.94.* 24.08.04, 15:45 Co za pytanie? Zakończyła się 30 czerwca. Żartuję. :) Oczywiście, że nie. Drzwi są bez szyb, ale teraz myślę, że może i lepiej, bo zaraz je ktoś powybija. :/ Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Ręce opadają :((( IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 15:49 Dzisiaj ok 15.00 zaczeli wstawiac szyby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Ręce opadają :((( IP: 217.153.94.* 24.08.04, 16:31 Nie wiadomo czy się cieszyć czy wręcz przeciwnie. :/ Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Ręce opadają :((( IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 17:42 W zasadzie jest to nadal teren budowy, takze taki stan rzeczy nie budzi mojego zdziwienia. Mysle ze posadzanie lokatorow o dewastacje budynku jest niesprawiedliwe- w koncu wszyscy placili duze pieniadze za mieszkania i mysle ze chocby ten fakt decyduje o podejsciu z szac. do wspolnego mienia jakim jest klatka schodowa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Ręce opadają :((( IP: 217.153.94.* 24.08.04, 17:55 Masz rację, ale w sekcji "C" jednak ktoś namazał na nowej, czyściutkiej ścianie na klatce słowo "winda". Było to wtedy, gdy ludzie odebrali klucze, a windy nie były jeszcze włączone. Jak widać są ludzie, którzy będą dbać o cały budynek tak samo jak o swoje mieszkanie. Niestety wydaje mi się, że są tacy dla których klatka to już jest inna przestrzeń, którą można zdewastować "bo to przecież nie moje". Smutne :( Pozdrowienia, Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Ręce opadają :((( 24.08.04, 18:31 Witajcie, jak zwykle dorzucę swoje 3 grosze. Byłam wczoraj gościnnie w naszej sekcji i klatka schodowa a właściwie ściany naprawde zrobiły na mnie miłe wrażenie (ogólnie), niemniej jednak uważam, że MI powinno zamieśc i zmyć podłogę, nie bardzo wierzę w to, że tyle tego proszku nanieśli lokatorzy wykańczający mieszkania. Przecież ten cały brud wnosi sie do mieszkania jak w zwiazku z tym będzie wyglądała nowa podłoga (no cóż chyba że buty zaczniemy wszyscy zostawiać przed drzwiami na korytarzu hihi) Może MI liczy na to, że w czynie społecznym sami będziemy sprzątać, ja nie mam nic przeciwko temu, żeby utrzymywać czystość wokół siebie, więc mogę zmywać podłogę, tylko chciałabym ją najpierw dostać czystą, potem juz mogę o nią dbać i pewnie będę bo moje mieszkanie niestety na końcu korytarza hihi. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip (F) Re: Ręce opadają :((( IP: *.crowley.pl 25.08.04, 14:33 mam pytanko co do odbioru technicznego w jaki sposób mierzyliście swoje mieszkania, żeby sprawdzić czy wszystko się zgadza? czy braliście na odbiór jakąś osobę która się na tym zna? czy są osoby którym się płaci za pomiar mieszkania, a jeżeli tak to ile? pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Ręce opadają :((( 25.08.04, 16:03 Witaj, Właściwie to powinno sie zmierzyć mieszkanie przed tynkami, potem trzeba wziąć od Mi plan mieszkania z obmiarem przeprowadzonym przez geodetę. A teraz juz po tynkach to właściwie wymiary mieszkania w stosunku to tego robionego przez geodetę będą się różniły, można tylko sprawdzić czy różnice nie są zbyt duże, mnie po tynku na jednej ścianie wychodziło ok 4 cm mniej 2 z jednej i 2 z drugiej na tynki ścian prostopadłych. ja miałam na odbiorze fachowca to sprawdzenia ogólnego stanu mieszkania, ale nie mogę go polecić, bo cały czas musiałam pilnować i podpowiadać żeby wszystko sprawdził a chyba nie o to chodzi. A kiedy macie odbiory? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip (F) Re: Ręce opadają :((( IP: *.crowley.pl 26.08.04, 08:13 Witaj, niestety jeszcze nie wiem kiedy mieszkanie będzie przeznaczone do odbioru jak wiadomo ukończenie sekcji F ma nastąpić 30 sierpnia, ale sądząc po tym co się dzieje w E to nie wiem jak to będzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Ręce opadają :((( IP: 217.153.88.* 26.08.04, 14:53 ojej, nie straszcie mnie. mam zamiar odebrać mieszkanie we wrześniu. chciałabym w listopadzie się w prowadzić. jutro będę na budowie to wypytam Ciecierskiego. mam nadzieję, że będę miała dobre wiadomości pozdrawiam a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip (F) Re: Ręce opadają :((( IP: *.crowley.pl 26.08.04, 15:03 tak szczerze to ja wiem co on Ci odpowie: wszystko będzie oddane w terminie zawsze jak się go pytaliśmy taka była odpowiedź ale jak coś będziesz wiedziała ciekawego to napisz jak wygląda klatka F i takie tam pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Ręce opadają :((( 26.08.04, 15:51 Witaj, ja myslę, że mieszkanie możesz odebrać kiedy tylko będziesz chciała. Na sekcji E pierwsza osoba odebrała klucze do wykończenia chyba 1 sierpnia. Wszystko zalezy od tego na kiedy będziesz miała wyznaczony odbiór. U nas (sekcjaE) prace zakończyły się 30 czerwca ??? a odbiory ciagnęły do 2 sierpnia (te dokonywane po raz pierwszy). tak więc wszystko zależy na którym piętrze masz mieszkanie i od kiedy będa odbiory, potem po uregulowaniu wszystkich opłat (za aranżacje, zmiane metrażu itp) klucze do wykończenia odbiera się juz szybko. Podpytaj Pana Ciecierskiego kiedy pozwolenie na użytkowanie? Może coś się w tej sprawie zmieniło hihi, bo jak nie to w listopadzie będziesz mieszkała w dalszym ciągu na budowie. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Aster? IP: *.energis.pl 25.08.04, 12:39 Czy ktoś ma jakieś wieści z Astera? Kiedy w końcu zaczną podłączać nasze mieszkania? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: Aster? IP: 195.94.220.* 25.08.04, 14:50 Chodzi o Internet??? Jeśli tak to spróbujcie z tpsa - jest możliwość podpięcia innej centrali o początku 671 . I neostrada chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Aster? IP: *.energis.pl 25.08.04, 15:46 Chodzi mi o telewizję. I pytam konkretnie o kablówkę (Aster/UPC), więc nie proponujcie mi pls Cyfry+. Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
janpawel202 Re: Aster? 25.08.04, 15:19 Witam, rozmawialem dzisiaj z gosciem z Maxtela (czy jak mu tam:)). Sygnal z Aster powinin byc dostepny jeszcze w tym tygodniu (w A1 juz podobno jest)wlasnie klada okablowanie. Natomiast tu pojawia sie problem z dostarczeniem sygnalu ze skrzynki na korytarzu do mieszkania. Podobno niektore peszle w mieszkaniach sa pozapychane no i jest problem. A w sprawach handlowych trzeba kontaktowac sie z przedstawicielami Ater. Maxtel robi tylko czesc techniczna (to tak dla wyjasnienia sprzecznych informacji). pozdr., Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Awarie windy w C IP: *.energis.pl 26.08.04, 09:28 Dowiedziałem się dzisiaj od przedstawiciela KONE, że awarie naszej windy wynikają z obecności wilgoci na poziomie -1, która negatywnie wpływa na elektronikę i co chwila coś wysiada. Przy okazji - też nie mieliście ciepłej wody w nocy i dzisiaj rano? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Awarie windy w C 26.08.04, 10:39 Witaj, Mieszkam jakieś 100 m od budowy i w moim bloku od wczoraj od 22 nie ma ciepłej wody bo Spec robi coroczny sprawdzian CO, ma to potrwać do soboty do godz. 15. Więc może te wyłączenie obejmuje również budynek na Iskrze, może Spec robi te prace na określonym terenie a SM nie wywiesiła stosownego zawiadomienia. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: Awarie windy w C IP: 217.153.130.* 26.08.04, 13:49 o braku ciepłej wody w budynku C informuje kartka wisząca od dwóch dni na drzwich wejściowych do klatki Odpowiedz Link Zgłoś
bishkopt Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 30.08.04, 15:19 witam przyszlych sasiadow. odbior mieszkania (sekcja f) mam przewidziany na 30 sierpnia jak juz wiem z poprzednich postów opozni sie to troszke. poza tym prosze o informacje na co zwracac uwage przy pierwszym odbiorze. pozdrawiam grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania ciepła woda, okablowanie IP: 213.17.170.* 31.08.04, 09:13 cześć, mam kilka pytań. Jest 31 sierpnia a ja dzisiaj rano nie miałam ciepłej wody, czy to normalne - czy ktos jeszcze nie miał ciepłej wody? jeszcze jedno pytanie do okablowania - pisaliscie, że sygnał będzie juz w tym tygodniu, a ja dalej nie mam okablowanego mieszkania, bo MI zalaj rurki (nie pamiętam fachowej nazwy). Czy ktoś ma jeszcze ten problem. Nie wiem co mam zrobic, firma okablowujace również. pozdr., ania Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: ciepła woda, okablowanie 31.08.04, 10:21 Cześć, Ja mam podobny problem - u mnie też nie udało się przeciągnąć okablowania. Panowie, którzy próbowali tego dokonać uspokajali, że przyjadą z mocniejszym sprzętem i powinno się udać. Jednak nie przyjechali a pan, z którym nawiązaliśmy kontakt w zeszłym tygodniu zaproponował, żebyśmy wspólnie zastanowili się, jak rozwiązać problem:-) Powiedział również, że można zrobić rynienki i poprowadzić nimi kabel ale ja się na to nie zgadzam. Nie mam ochoty na widoczne kable w mieszkaniu i wiercenie otworów w szafach czy ścianach. Gdyby problem wyszedł wcześniej, można byłoby samemu przygotować miejsce pod kable tak, aby ich nie było widać. W moim przypadku jednak jest już za późno na takie prace. Szczerze mówią, nie mam pojęcia, co z tym problemem zrobić. W każdym razie wyszedł kolejny bubel. Pozdrawia, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
janpawel202 BYDLO, BYDLO, BYDLO!!!!! 31.08.04, 11:00 Witam, niestety po raz kolejny okazuje sie, ze niektorzy ludzie nie dorosli do tego, zeby mieszkac z innymi w jednym bloku. Widocznie uwazaja, ze to zo jest choc centymetr od drzwi ich domow juz nie jest ich i mozna spokojnie to zabrudzic i zniszczyc. Nawiasem mowiac w ich domach chyba tez nie jest lepiej. Konkrety. Podziekowania dla "sasiada/ki" spod numeru 30 w sekcji D, ktory (sam lub "za pomoca" swoich ROBOLI) zrobil taki SYF w windzie i na klatce, a w dodatku sama winde porysowali do zywej blachy, ze wchodzilo sie do nas jak na plac budowy. Nie wspomne o tym, ze caly ten gruz, chcac nie chcac, wnosilo sie do mieszkan. Drogi sasiedzie. Jesli naprawde uwazasz, ze to co wspolne to "niczyje", to moze lepiej by bylo gdybys zamieszkal sam na swoim i tam moglbys robi to, co ci sie zywnie podoba. Slowa uznania rowniez dla "sasiada/ki" z sekcji C, ktory ma balkon nad pralnia i oragnizowal w sobote imprezke. Oczywiscie wszystko jest dla ludzi, ale ciekawy jestem czy mial sile w niedziele wstac z lozka i spojrzec na wyniki dzialan swojego towarzystwa na chodniku na dole. sterta petow, walajace sie puszki po piwie, rozbita butelka. Jak na stadionie po meczu. Ciekawe czy u siebie w domu mial podobnie, czy moze uznal, ze najlepsza metoda jest po prostu "za okno". A ja glupi myslalem, ze jak ktos zaplacil tyle kasy za mieszkanie to bedzie jednak o to dbal... Niestety. Bez powazania (dla przypadkow opisanych powyzej) Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: BYDLO, BYDLO, BYDLO!!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.08.04, 12:36 tyle kasy? przeciez te mieszkania byly po niecale 4K za metr... to nieszczegolnie wygorowana cena p. Odpowiedz Link Zgłoś
janpawel202 Re: BYDLO, BYDLO, BYDLO!!!!! 31.08.04, 13:15 czyli mam rozumiec, ze jesli cena byla "nieszczegolnie wygorowana" to mozna wszystko rozwalac???? A swoja droga 4 tysiace za m2 przy przecietnej pensji na poziomie 1700 netto to jednak troche grosza jest. Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: BYDLO, BYDLO, BYDLO!!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 31.08.04, 14:30 bezwzglednie to moze i jest duzo ale w odniesieniu do rynku nie moze w przypadku jakiegos wypasionego osiedla SKANSKA po 9-10K za metr mozna rzeczywiscie zakladac nieco wyzszy poziom kultury ale jak wiemy, zamoznosc niekoniecznie przeklada sie na zachowania... pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saint4 Re: BYDLO, BYDLO, BYDLO!!!!! IP: *.plwaw.energis.pl 31.08.04, 14:36 Witam, Dziwię się Pawle takiemu stwierdzeniu. Kwoty jakie płacilismy za mieszkania nie były pomijalno małe. Dla mnie był to duży wysiłek finansowy może dla Ciebie nie (tylko pozazdrościć). Nie jest to jednak powód aby niszczyc to co wspólne a więc nie tylko Twoje. Moim zdaniem w przypadkach niszczenia mienia wspólnego gdy macie pewność co do osób które to zrobiły sprawę należy zgłaszać do administracji. Co do zakłócania ciszy nocnej to myślę, że jesli nie reagują na upomnienia odpowiednim organem jest Policja. Wizja wniosku na kolegium skutecznie ostudza imprezowe zapały imprezowiczów. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: ciepła woda, okablowanie IP: 213.17.170.* 01.09.04, 09:21 Mi też zaproponowano wiercenie i przeciągnięcie kabla przez całą długość mieszkania - nie mówiąć, że ściany są bez mebli i kable będą super widoczne. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie tak miało być Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 31.08.04, 15:37 nie daj się zwieść Mostostalowi, ja miałam odebrać mieszkanie na Bemowie w grudniu a pewnie odbiorę w kwietniu są niesłowni, nieuczciwi............... a tak się dobrze zapowiadało oszuści człowiek czeka i zapożycza się do końca życia a oni to mają w nosie (delikatnie mówiąc) Odpowiedz Link Zgłoś
banana Odbiory F 01.09.04, 13:27 Dowiedziałem się właśnie że MI dzisiaj wysyła informacje nt. odbiorów sekcji F. Nasz termin to 16.09. - tym samym obsuwa nie jest duża. Należy mieć tylko nadzieję że z tego pospiechu nie narobili za dużo usterek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Odbiory F IP: 217.153.88.* 01.09.04, 16:02 A ja na przykład mam odbiór na 22.09, mieszkanie na 2 piętrze. A Ty na którym? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Odbiory F 01.09.04, 20:52 Jeśli jesteście zainteresowani to w czasie mojego odbioru szukałem pomocy jakiegoś fachowca i znalazłem dwa miejsca (notabene mam jutro kolejny, trzeci odbiór): 1) Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa, www.zgpzitb.org.pl 2) Ośrodek Rzeczoznawstwa i Techniki Budowlanej, www.oritb.neostrada.pl Koszt w zależności od przypadku od 250 do 600zł. Jeśli najmiecie jakiegoś speca to zwróćcie uwagę za co płacicie (ja ze swojego "speca" nie jestem do końca zadowolony). Przekażcie listę życzeń spraw do zweryfikowania: - pomiar wielkości mieszkania (dobrze jeśli jest urządzenie laserowe do pomiarów) - kąty proste, piony - zawilgocenia, plamy na ścianach - łączenie ścian z sufitami - parapety (moje się wybrzuszyły) - zakończenia rur kanalizacyjnych - wylewka, szlichta - poziom, jakość wykonania - elektryka, puszki elektr., bezpieczniki - okna, szyby, czystość, szczelność, brak rys - otwory na drzwi, ich szerokość, piony - drzwi wejściowe, brak uszkodzeń, dopasowanie - wentylacja, uwaga: kratki wentylacyjne są wysoko - balkon, spadek o odpowiednim nachyleniu - ściany, piony, jakość powierzchni - grzejniki - zgodność projektu z wykonaniem (u mnie np. zabrakło jednego gniazdka elektrycznego) To z grubsza wszystko na co zwracałem uwagę podczas mojego odbioru. Życzę wszystkim powodzenia i szybkiego zamieszkania :-) Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furia Re: Odbiory F IP: *.crowley.pl 02.09.04, 10:19 dzięki za podpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
banana Re: Odbiory F 02.09.04, 10:50 4 piętro - oznacza to że odbiory idą od góry (chociaż w przypadku MI nigdy nic nie wiadomo - może odbiory są w porządku alfabetycznym ;)) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotimysz Re: Odbiory F IP: *.chello.pl 05.10.04, 23:27 Witamy Szanownych Przyszłych Sąsiadów! Oczywiście na początek pytanko: Czy komuś z Was zainstalowano kaloryfer nie na tej scianie co trzeba, bo był za duży....i drugi wątek: czy macie pomieszczenie w którym brakuje (w drzwiach balkonowych albo oknie) opcji rozszczelnienia i wywietrznika (tzn. ani jednego ani drugiego)... Pozdrawiamy, przyszli lokatorzy z lokalu 98 (dawniej F7). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotimysz Re: Odbiory F IP: *.chello.pl 06.10.04, 21:28 No tak ....chyba troche przesadziłem z tymi pytaniami....może inaczej, czy zna ktos adwokata który wybronił by mnie od wiezienia za wyrzucenie przez okno mieszkania pana z MI??:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Odbiory F 07.10.04, 08:50 Hihi Nie wyrzucaj przez okno Pana z MI. U mnie w sekcji E okna we wszystkich pomieszczeniach mają nawiewniki. Co do kaloryfera to jak jest za duży i się nie mieści to przecież nie mogli go zainstalować tam gdzie się nie zmieści a wogóle to co Ci to przeszkadza. A pozatym to firma projktowa cos tam rysuje na planach, ale to nie ma nic wspolnego z tym co jest potem w mieszkaniu i to ze firma projektowa narysowała kaloryfer w jakimś miejscu to nie znaczy, że tam musi być. To nie ode mnie, to cytaty różnych kierowników na budowie poznanych w trakcie zgłaszania uwag dotyczących stanu oddawanego lokalu. A tak wogóle to jak juz odbierzesz ten lokal (mieszkanie) to uważaj na instalację elektryczną już kilka osób z sekcji E zgłaszało uwagi, mnie wysiadały korki przy 2 zapalonych żarówkach, przewody są ciągnięte w bardzo dziwny sposób z dala od puszek. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Odbiory F IP: *.bphpbk.pl 07.10.04, 13:46 Ja np. nie mogłem sprawdzic instalacji elektrycznej bo bardzo roztropnie w sekcji F oddają mieszkania bez prądu. Podobno prąd ma tylko 5 mieszkan, tych ktorzy jako pierwsi odebrali mieszkania. Przydział prądu z elektrowni, ktory miał byc skierowani na mieszkania poszedł na budowę i nie wiadomo kiedy będzie prąd. Juz dwa razy probowłem odebrac mieszkanie, brałem dni wolne i kicha. Doskonale zdawałem sobie sprawe, ze to co robi MI to cyrk na kółkach ale mieszkanie bez prądu powaliło mnie, to tak jakby sprzedawac samochód bez kół. Boze, daj cierpliwości ! Pozdrawiam MM Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Odbiory F 07.10.04, 13:58 W sekcji E tez na pierwszych odbiorach nie było prądu. W kazdym razie conajmniej 1 mieszkanko w sekcji F jest juz wykańczane i ma prąd. Jak nie ma prądu to nie odbieraj, po co masz płacic koszty eksploatacji jak nic nie będziesz mógł robić. Pozdrwiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furia Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.crowley.pl 01.09.04, 13:28 niestety czasami tak bywa :( mam nadzieję, że u nas pójdzie trochę lepiej jestem z sekcji F i odbiór mam wyznaczony na 16.09.04 pierwszy odbiór zaznaczam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Opłaty w sekcji E 02.09.04, 14:24 Mam pytanie do tych, którzy już odebrali klucze w sekcji E - w jakiej wysokości jest miesięczna opłata do Mostostalu za użytkowanie mieszkania? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Opłaty w sekcji E 02.09.04, 14:53 Jacku, o ile dobrze pamiętam to 168 zł tak miałam napisane na protokole odbioru do wykończenia. Miałes juz odbiór? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel ale jaja IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.09.04, 14:45 byc moze to tylko plotka ale podobno na naszym osiedlu (fieldorfa 8) mieszka prezes spoldzielni... p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: ale jaja IP: 195.94.220.* 01.09.04, 15:05 No to już kolejna plotkę w tym temacie - bo ja słyszałam że prezes mieszka u nas (A1) i stąd te marmury na ścianach. Szkoda tylko że w garażach mokro :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: ale jaja IP: 204.52.187.* 01.09.04, 16:26 ja słyszałam plotke w innym temacie, ale bardzo niepokojącą - na terenie między wałem a jugosłowiańską ma być budowany kościół. osobiście mam nadzieje, że to tylko plotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ale jaja IP: 80.252.4.* 02.09.04, 09:10 a co w tym niepokojącego ? ten kościół już dawno budują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: ale jaja IP: *.energis.pl 02.09.04, 13:28 Kościół? Ja z różnych źródeł słyszałem, że między Jugosłowiańską a Wałem (od Statoilu w stronę Otwocka) będzie budował się hipermarket - Auchan lub Carrefour. A kościół gdzie? Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: ale jaja 02.09.04, 13:36 Kościół już się buduje na tyłach białego budynku na Meissnera. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: ale jaja IP: 204.52.187.* 02.09.04, 13:42 to już nie plotki ale sprawdzone informacje: carrefour rzeczywiście chce postawić tam sklep, ale tereny należą do Kościoła, który nie chce się zgodzić na sprzedaż. rozmowy trwają juz podobno od kilku lat, ale są bezskuteczne. a co mnie niepokoi w kościele pod oknami - po pierwsze dzwony o 6 rano codziennie również w soboty i niedziele, wystawianie przez księży latem głośników na zewnątrz, procesje które "tamują" ruch i jeszcze kilka innych rzeczy. mieszkałam niedaleko koscioła i nie jest to miłe sąsiedztwo Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: ale jaja 02.09.04, 14:01 czytałam kiedyś w gazecie stołecznej, że carrefour ma być ewentualnie na Jugosłowiańskiej. Jest tam ogrodzony teren obok stacji benzynowej, na parkanie jest tabliczka, że to teren SM Gocław. Troche dalej w stronę pętli jest teren nieogrodzony, więc nie wiem do kogo należy. Kościól obecnie budowany znajduje sie na tyłach budynku kaskadowego na Meissnera (widac budowę jak się jedzie wałem od strony Saskiej Kępy) Gdyby miał powstać jeszcze jeden kościół na Jugosłowiańskiej to dla mnie byłaby to zupełna paranoja. Z dwojga złego wolałabym carrefour. pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
rs20 Re: ale jaja 02.09.04, 15:04 Przy wale, za budynkiem na meissnera budowany jest dom parafialny (cokolwiek to oznacza...) i kaplica. Teren pod kościół się nie nadaje bo nie da się wykopac piwnic (teren podmokły) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: ale jaja 02.09.04, 15:18 Myślałam , że to kościół, taką informację dostałam od koleżanki, która ma tę budowę prawie pod oknami. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: ale jaja IP: 212.160.172.* 02.09.04, 15:51 Podobnoz pod oknami tego kaskadowego na Meissnera buduja dom parafialny i kosciol. Kolo stacji statoila i BP mial byc Carrefour czy inny hipermarket ale podobno Kaczynski sie nie zgodzil (moze w koncu jakas decyzje wydal sluszna). Ale to wszystko jest i tak nie potwierdzone. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ice Re: ale jaja IP: *.chello.pl 08.09.04, 21:20 Zgadzam się. Nie mam ochoty wysłuchiwac kazań o 6.00 rano ani dzwonow 10 razy dziennie. Wolę już ten hipermarket, niezależnie od tego, jak go zwał. Kościołów jest już i tak stanowczo za dużo.Sio z kościołem...Nie znoszę tej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: ale jaja IP: 80.252.4.* 09.09.04, 17:00 przesadziłeś teraz!!! zwłaszcza że nie usłyszych i nie zobaczysz tego kościoła ze swojego mieszkania (chyba że dzwony będą dzwoniły o 2 nad ranem) ! Ps a twoje nastawienie do Kościoła nikogo chyba nie obchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Ale to paskudnie wygląda IP: 217.153.94.* 07.09.04, 09:37 Witam Ten sufit prz wejściu w naszej klatce (sekcja E) jest paskudny. :( Mostostal oszczędza naszym kosztem jak się tylko da. Pozdrowienia Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Aster i podlaczenie IP: 212.160.172.* 07.09.04, 09:47 Wczoraj byli u mnie instalatorzy Astera - juz nawet przebolabym spoznienie 4 godziny - zdazyli na 22:00 w nocy, ale przyszli podlubali i nic nie dali rady zrobic. Jak juz ktos pisal, spieprzone jest orurowanie - jak Maxtel ciagnal kabel pilot sie urwal i teraz kabel nie poszedl ani w jedna ani w druga strone. Przebolalbym nawet kabel ciagniety po scianie - puscilbym go pod listwami podlogowymi, ale teraz administracja nie zgadza sie na kable na scianach. Ktos proponowal pikiete - moze tylko to albo proces pomoze uzyskac cos od gnojow (przepraszam za slownictwo) z Mostostalu. Jesli my juz zostalismy oszukani i okradzeni z wind, orurowania i innych rzeczy - przynajmniej niech bedzie wiadomo jak buduja, zeby nikt inny sie na nich nie nabral. Jakis artykul w prasie tez powinien pomoc. Pozdrawiam, P. Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: Aster i podlaczenie 09.09.04, 15:10 U mnie próba podłączenia Aster była wczoraj - niestety również nieudana. Dzwoniłam dzisiaj do człowieka z Maxtela, który zajmuje się naszym osiedlem i wiadomo tylko tyle, że ma się odbyć spotkanie (prawdopodobnie w przyszłym tygodniu) ze Spółdzielnią i debata nad sposobem rozwiązania problemu. Prawdę powiedziawszy nie rozumiem, jakim prawem zabrania się ciągnięcia kabli po ścianach jeżeli jednocześnie pozbawieni jesteśmy innej możliwości. Bo że inaczej się nie da to już prawie pewne. Chyba że kłucie w wylewce a na to już za późno. Fakt, że kable na wierzchu to nie jest to o czym marzę ale lepsze niż nic. Zajeżona jestem strasznie, bo to już kolejny punkt, w którym łamana jest umowa - tutaj standard wykonania - a MI wszystko zlewa. Na pisma z reklamacją odpisują tak jakby święci byli tylko cały świat się przeciw nim obrócił, jednocześnie zaznaczając, że to ich ostateczna odpowiedź w tej sprawie. Koniec dyskusji. A ty biedny człowieczku zamartwiaj się swoim problemem w osamotnieniu. Cóż z tego, że mieszkanie oddali z opóźnieniem, zlikwidowali windę albo że przez pół roku oglądasz śnieg na ekranie telewizora a o internecie to możesz sobie pomarzyć. Przecież to tylko twój problem. Pozdrawiam Rozżalona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Aster i podlaczenie IP: *.plwaw.energis.pl 10.09.04, 09:26 Witam, Rozumiem twoje rozżalenie ale nie możemy pozwolić na to aby nasze klatki wyglądały jak w starych komunistycznych blokach. Dlatego nie powinniśmy godzić sie na ciągnięcie kabli po wierzchu. Mostostal musi naprawić tą fuszerkę i zrobie wszystko co w mojej mocy aby tak się stało. Moim zdaniem rozwiązaniem jest ponowne położenie w ścianach kabli i zagipsowanie ich oraz pomalowanie klatek schodowych (co i tak MI miało zrobić) Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: Aster i podlaczenie IP: 212.160.172.* 10.09.04, 11:15 Jesli dadza rade polozyc w scianie to ok. W sumie az tyle to nie kosztuje a koszt zagipsowania i pomalowania na bialo nie powinien byc za wysoki. W mieszkaniu tez wtedy nie trzeba bedzie rwac podlogi :) Glupio tylko, ze podpisalem juz umowe z Asterem i czekam wesolo az MI raczy dogadac sie z Maxtelem. I kolejny przyklad na to ze MI ma nas wszystkich po prostu w (pardon my french) dupie. Pozdrawiam, P. PS Z pozytywow to chyba niedlugo bedziemy mieli ogrodki pod oknemm :) Odpowiedz Link Zgłoś
smaja ogródki 10.09.04, 11:43 Witaj, czy już widać, żeby coś robili na dziedzińcu wewnętrznym, pomiędzy D i H? Czy pisałeś o ogródkach przy sekcji H? Terminy kolejnych odbiorów mam przesuwane i zupełnie nie wiem co się dzieje wokół budynku. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: ogródki IP: 212.160.172.* 10.09.04, 13:36 Robia miedzy sekcja D i H miedzy innymi u mnie pod balkonem. Polozyli juz jakies folie i styropian nawiezli zwir i teraz chyba klada jakies plytki czy kamienie. Mam nadzieje, ze bedzie to jakos sensownie wygladac. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Aster i podlaczenie IP: 213.17.170.* 10.09.04, 11:47 cześć, u mnie wczoraj też próbowali coś zrobić panowie z Aster i jak mozna zgadnąć nadal nie mam ani kablówki ani internetu. Przemku, czy to jakoś zostało razem zgłoszone w spółdzielni, czy każdy z osobna powinien to zrobić. ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Aster i podlaczenie IP: *.plwaw.energis.pl 10.09.04, 15:33 Witam, Mam porośbę do wszystkich tych którzy mają nie nie drożne orórowanie do telewizji kablowej. Zgłoście to pisemnie do zarządu spółdzielni. Dziś do działu który się zajmuje usterkami w ramach gwarancji i o niczym takim nie wiedzą. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: Aster i podlaczenie IP: 212.160.172.* 10.09.04, 15:45 Dzwoniłem do administracji i do Maxtela i do MI i do kierownika budowy, ale pism to mi sie nie chce pisac. Zaczynam sie czuc jak za dawnych czasow gdzie do wszytskiego musialo byc tysiace podan.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Aster i podlaczenie IP: *.aster.pl 10.09.04, 20:40 Witam Czyli najlepiej jak by Rada Kolonii napisała pismo bo samym poszkodowanym się nie chce. Bardzo ciekawe. Rozmawiałem z osobą która z ramienia MI bezpośrednio zajmuje się tą sprawą. Dostałem zapewnienie, że sprawa ta zostanie rozwiązana w przyszłym tygodniu. Mimo wszystko napiszcze pismo do Spółdzielni Gocław Lotnisko. To nie zajmuje tak wiele czasu a jest zawsze jakiś papier (dowód). Nie wszystko muszę robić ja albo inni członkowie rady kolonii. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron E- pomieszcenie z komórkami IP: *.pepsico.plusnet.pl 10.09.04, 11:52 Witam, Chcę być optymistą i uwierzyć, że osoba ktora pozostawiła po sobie wielki balagan w pomieszczeniu z komórkami szyblo doprowadzi korytarz do porządku (czystości). A szczególnie chodzi mi o tarakote w korytarzu, ktora zaostała zasmarowana jakaś zaprawą cementową. Dbajmy o nasz dom, nie zniszczmy go. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: Aster i podlaczenie 13.09.04, 10:35 Cześć, Nie wiem na ile Twój optymizm w tej sprawie jest realny. Jeżeli istnieje możliwość pociągnięcia kabli w ścianach to świetnie - przeboleję bałagan i dodatkową robotę w mieszkaniu, w końcu efekt ma być na lata. Jednak zwróć uwagę, że takich mieszkań jest podobno ponad połowa. Większość z nich jest zrobiona i umeblowana. Może się okazać, że gdzieś po prostu fizycznie nie da rady wykonać takich prac. A wówczas z dwojga złego wolę, żeby klatka wyglądała jak w starym, komunistycznym bloku ale z działająca telewizją i internetem. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Aster i podlaczenie 13.09.04, 10:47 Witajcie, Poprosze może o radę jak to sprawdzic czy w te rurki wejdą kable. mam mieszkanie w sekcji E jeszcze nic nie robiłam (wykańczałam). Prosiłam MI, że poprowadził dodatkowe orurowanie dla Tv i Tel,(oczywiście odpłatnie hihi) czy teraz na wszelki wypadek powinnam poprowadzić jeszcze inne kable np pod listwami albo w szlichcie. Nie chcę miec w swoim mieszkaniu plataniny kabli stąd prośba do MI o dodatkowe orurowanie, ale jak za jakis czas kable w nie wejdą w te rurki to staja się one w zasadzie zbyteczne. Czy MI wogóle tego nie sprawdza, pewnie na zasadzie czego nie widać to robimy na odwal się. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Aster i podlaczenie IP: *.plwaw.energis.pl 13.09.04, 11:31 Chyba się nie zrozumieliśmy. To jak zdecydujesz się poprwadzić kable u siebie w domu to jest Twoja indywidualna sprawa. I nikt w to nie będzie ingerował ja mówię tylko o tym jak kable powinny (muszą) zostać poprowadzone na klatkach. Nie dopuszczalne jest aby w nowych klatkach ciągnąc kable po wierzchu. MI miał zrobić okablowanie i musi to wykonać. Jak narazie wydaje mi się, że wszystko jest na jak najlepszej drodze aby tak się stało. Prosze jedynie o trochę cierpliwości Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: Aster i podlaczenie 14.09.04, 09:35 W porządku - czyli MI pociągnie kable na klatkach. Rozumiem, że do przeznaczonych na to skrzynek. W skrzynkach tych są wejścia do kanałów w naszych mieszkaniach, a te jak wiadomo są niedrożne. Trzeba więc będzie znaleźć inną drogę połączenia pomiędzy skrzynką a odbiornikiem w mieszkaniu. Ciekawe jak to zostanie rozwiązane bo według mnie należało by wziąć pod uwagę właściwości (typu rozłożenie, zabudowa itd.) każdego mieszkania z osobna aby zdecydować którędy ma biec kabel a w związku z tym którędy powinien wchodzić do mieszkania. Ale oczywiście potrafię wykazać się cierpliwością więc poczekam i przekonam się - mam nadzieję - niebawem. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Co słychać? 16.09.04, 10:50 Podciagam trochę do góry? Jak odbiory w sekcji F? Jak wykończenia w sekcji E? Dajcie znać od czasu do czasu co się zmienia? Nie wszyscy są szczęśliwymi posiadaczami kluczy budowlanych hihi. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
bishkopt Re: Co słychać? 16.09.04, 15:23 witam jeszcze sie nie doczekałem pierwszego odbioru (termin to 21.09) mam nadzieje ze wszystko przebiegnie sprawnie. Po 21 dam znac jak bylo z moinm odbiorem i jakie mialem usterki (bo napewno jakies beda patrzac na odbiory innych: :)))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furia Re: Co słychać? IP: *.crowley.pl 17.09.04, 09:33 wczoraj mieliśmy pierwszy odbiór oczywiście są usterki, ale nie takie tragiczne bardziej denerwujące jest to, że klatka wygląda oczywiście jak jeden wielki plac budowy :( Odpowiedz Link Zgłoś
banana Re: Co słychać? 17.09.04, 10:33 Wczoraj również mieliśmy pierwszy odbiór ale ilość i powaga usterek powaliła nas na kolana. To że ściany i podłogi są krzywe (niewiele ale jednak)to wygląd ścian jest dramatyczny - w całym mieszkaniu na wysokości ok. 30-40 cm nad podłogą ściany są MOKRE a gips (notabene fatlnej jakości)położony w tym miejscu zaczyna sie spurchlać. Przedstawiciel MI w żaden sposob nie potrafił tego zjawiska wytłumaczyć. Ponadto na balkonie mamy odwrotny spadek - tzn. w przypadku deszczu mamy jezioro pod drzwiami balkonowymi. O tym że rozmieszczenie kontaktow i włączników nie zostało wykonane zgodnie z planem nie chce mi sie nawet pisać. Zobaczymy za 2 tygodnie co MI z tym wszystkim zrobi. Nasze odczucia dotyczące MI i traktowaniaprzez nich klientów to temat na odrębną, OOOOOBSZERNĄ wypowiedź. Wszystkim, którzy oczekuja na odbiór życze dużo cierpliwości. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Co słychać? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 22:16 My mielismy pierwszy odbior techniczny 15-tego. Rzeczywiście dwie najgorsze sprawy to: wilgotne i pożółkłe sciany od wylewki na podłodze oraz utrudnione wejscie na klatke. Generalnie sekcja F wyglada jeszcze jak plac budowy a nie zakończona inwestycja. Zobaczymy, czy ściany wyschna do nastepnego odbioru tzn. za dwa tygodnie. Pozatym kilka drobnych usterek ale generalnie jestem dobrej mysli, bo w końcu jestem swiadomy, że nie mozna zbyt wiele oczekiwać od Mostostalu i napewno wyjdą jakieś "kwiaty", wtedy trzeba dac sobie na luz i nie stresowac sie, bo i tak nic nie zwojujemy (kiedys przez miesiąc chciałem sie umówic z prezesem, bo nikt w firmie nie był w stanie ze mna konkretnie rozmawiać, niestety bez skutku - w końcu to tylko Mostostal Invest a nie jakaś Skanska). Zastanawiam sie czy bedziemy mogli podjezdzać do klatek z tymi wszystkimi glazurami, parkietami, etc, bo jak narazie dostep samochodem jest chyba niemozliwy. Jak to było przy innych sekcjach? Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ice Re: Co słychać? IP: *.chello.pl 17.09.04, 22:29 Mariuszu, Mnie powiedziano przy "recepcji":)), że samochody w ogóle nie powinny wjeżdżać na teren posesji. Co prawda bramę otworzyć można, ale MI zabronilo wjazdu.Krótko mówiąc - glazurę, terakotę i takie tam woziliśmy spod bramy takim cudacznym wózkiem często używanym w firmach do przewożenia sprzętu np. komputerowego. Proponuje, żebyś sobie taki wózek wypożyczył, bez tego będzie ciężko.... pzdr Magda Odpowiedz Link Zgłoś
bishkopt Re: Co słychać? 21.09.04, 12:26 witam dzis mialem pierwszy odbior w sekcji f troche krzywa sciany posadzka z wybrzuszeniami dosc sporymi i oczywiscie natynkowa skrzynka elektryczna mimo ze w umowie mam podtynkowa!!! poza tym w sumie nie bylo źle. Mam pytanie jak jest z tymi szafkami podtynkowymi bo gosc gadal mi ze juz nie montuja podtynkowych bo zbrojona sciana drutami i takie tam i ze nikomu z sekcji f nie montowali podtynkowych. jak ktos wie czy walczyc o podtynkowa to niech da znac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Co słychać? IP: *.bphpbk.pl 22.09.04, 10:50 My w protokole odbioru technicznego napisaliśmy o tej skrzynce i dodatkowo własnie wysłałem pismo do MI w tej kwestii. Wydaje mi się że powinni załatwić tą sprawę jakąś gratyfikacją finansową ale jaką.... zobaczymy. Pzdr MM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Aster i podlaczenie IP: *.plwaw.energis.pl 17.09.04, 16:30 Witam, Rozmawiałem dziś z osobą która zajmuje się sprawą niedrożnych kanałów telekomunikacyjnych i dostałem informację, że od wtorku zaczynają prace nad ich udrażnianiem. Zostaną zatem wykorzystane istniejące kanały i w celu ich udrożnienia będą w miejscach zatorów odkuwane płytki z klatek schodowych. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Aster i podlaczenie 20.09.04, 09:16 Przemku, a nie wiesz kiedy będzie robione okablowanie na sekcji E. Udrożnienie przewodów na klatkach to połowa problemu a co z drożnością rurek już w samych mieszkaniach? jak to sprawdzić przed położeniem podłóg? Możę macie jakiś patent? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saint4 Re: Aster i podlaczenie IP: *.plwaw.energis.pl 20.09.04, 09:40 Witam, Z tego co ja wiem od firmy MAxtel i administracji to tego typu problemy są tylko w sekcji C i D. W reszczie nowych sekcji kable miały być kładzione odrazu. Zobacz więc czy masz kable tam gdzie są gniazdka RTV. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Aster i podlaczenie 20.09.04, 09:58 Dzięki za informację, sprawdzę, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Aster i podlaczenie IP: 217.153.94.* 20.09.04, 11:21 Witam Kable w gniazdkach są, ale tylko w tych głównych (tych, które były na planach MI). W każdym kolejnym gniazdku, które domówiłem już kabli nie ma i jest tylko drucik za który kabel można wciągnąć. Niby można ruszyć ten drucik. Jak się troszkę przesunie to znaczy, że chyba peszel drożny, ale nie jest to sposób na 100%. Pozdrowienia Darek (E) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: Aster i podlaczenie IP: 212.160.172.* 20.09.04, 11:33 Kolesie z Maxtela co kladli kable mowili ze w E udalo im sie pociagnac wszystko w 2 godziny i nie bylo zadnych problemow ale czy im mozna wierzyc to nie wiem. Co do linki i droznosci to na to bym nie liczyl, bo u mnie linki wyciagneli z kilkanascie metrow a peszel i tak jest zapchany. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
smaja Re: Ale to paskudnie wygląda 07.09.04, 11:32 Darku, A jaki jest ten sufit? Jak byłam tydzien temu to sufit był zasłonięty czarną folią. A jak ci idzie wykańczanie mieszkanka? Dużo osób na naszym piętrze wykańcza? W sobotę w godzinach wieczornych widziałam pania sprzątająca klatkę schodową. Jak jest teraz trochę czyściej, mniej petów na podłodze przy wejściu? Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Ale to paskudnie wygląda IP: 217.153.94.* 07.09.04, 14:23 Sufit? Sufit jest taki, jak u mnie w starym sklepie na osiedlu. Kasetony na szaroaluminiowym stelażu. Jako całość wogóle nie pasuje do naszej klatki, która poza tym jest niczego sobie. Faktycznie trochę posprzątali. Czasami widzę jak poprawiają fugi na płytkach przy windach. Ogólnie coś tam od czasu do czasu poskrobią. Wykańczanie mi idzie powoli, ale w sumie zgodnie z planem. Dopiero panowie zaczynają układać glazurę w łazience, a jest tej roboty jeszcze troszkę. :( Pozdrowienia Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.09.04, 12:20 czy komus z was udalo sie dowiedziec w mostostalu kiedy zostana oddane garaze? mowie o sekcjach c i d pawel Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform 21.09.04, 18:04 Gość portalu: pawel napisał(a): > > czy komus z was udalo sie dowiedziec w mostostalu kiedy zostana oddane garaze > ? > > mowie o sekcjach c i d > > pawel Ja dostałem dziś informację, że garaże może będą gotowe w grudniu. Problemem w przypadku garaży jest pozwolenie na użytkowanie bo wjazd do nich znajduje się pod sekcjami, które jeszcze są w budowie... Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: Mostostal Invest Sp. z o.o. - prosze o inform IP: *.energis.pl 22.09.04, 10:29 Właśnie dostałem oficjalną pisemną odpowiedź na moje oficjalne pisemne pytanie. Napisali tam, że miejsca postojowe zostaną udostępnione między 15 a 30 listopada. Dodam, że pytałem nie tylko o samo miejsce, ale miejsce z możliwością wjazdu. Konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Osiedla IP: *.plwaw.energis.pl 22.09.04, 11:41 Witam, Tylko dla przypomnienia. Dziś o 18:00 w klubie "Ikar" na Orlego Lotu będzie zebranie naszej nowej grupy członkowskiej. Wybierać będziemy nową Radę Osiedla. Proszę was drodzy sąsiedzi o jak najlczniejsze przybycie. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os 22.09.04, 19:40 Przemku, czemu tak późno ta informacja...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os IP: *.aster.pl 22.09.04, 21:44 Ta informacja wisi od jakiegoś tygodnia we wszystkich klatkach oddanych sekcji. Wydaje mi się, że przeczytanie tego nie jest zbytnim wysiłkiem. Mimo bardzo małej frekwencji naszych szanownych mieszkańców (było około 10 osób w tym 5 z Rady Kolonii) mamy 1 osobę z Radzie Osiedla na kadencję 3 letnią. Tyle na dzień dzisiejszy przypada na mieszkańców oddanych już sekcji naszej Kolonii. Nie chcę być niegrzeczny ale zaangażowanie mieszkańców jest porażające. Tyle słyszałem narzekań na pracę MI czy SMGL myślałem, że taka okazja do osobistego kontaktu z zarządem zostanie wykorzystana. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 23:00 A co z tymi osobami, ktore mają mieszkania w sekcji która własnie jest oddawana (w moim przypadku sekcja F)lub w dalszych sekcjach? Byłoby fajnie gdybysmy mogli się dowiadywac sie o takich spotkaniach odpowiednio wczesnie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saint4 Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os IP: *.plwaw.energis.pl 23.09.04, 08:27 Witam, odnosnie sekcji E,F,G,H,I to oddane zostana do użytku (zasiedlenia) dopiero na przełomie roku. I dopiero wtedy mieszkancy tych bloków staną się mieszkańcami Kolonii Iskra I zgodnie ze statutem spółdzielni. Na tym zebraniu i tak nie mieli by oni prawa głosu. Z tego wynika tez to, że mamy tylko jedną osobe w Radzie Osiedla jak narazie. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os 23.09.04, 07:27 Przemku, zapomniałeś, że znacznie więcej osób będzie w sekcjach E,F,G,H,I niż w oddanych sekcjach C,D. A większość z nas nie mieszka jeszcze w swoich mieszkaniach więc nie widzimy ogłoszeń na klatkach. Jeżeli mówisz o wysiłku, to przy całym szacunku dla tego co robisz, małym wysiłkiem mogłeś to ogłosić właśnie tu na forum. Ja bym przyszedł napewno gdybym wiedział wcześniej. Na poprzednich zebraniach byłem właśnie dzięki wcześniejszej informacji. Ale zostawmy to. Będzie okazja nadrobić następnym razem. Czy oprócz wyborów coś więcej ciekawego wydarzyło się w czasie zebrania? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os IP: *.plwaw.energis.pl 23.09.04, 09:01 Witam, "większość z nas nie mieszka jeszcze w swoich mieszkaniach więc nie widzimy ogłoszeń na klatkach." Wiec pragnę Cię poinformować, że już większość osób mieszka w sekcjach C, D i A1. Odnośnie ogłaszania na forum to bardzo mi przykro ale nie mam czasu na dbanie o to aby tu umieszczać wszystko to co dzieje się w naszej kolonii z odpowiednim wyprzedzeniem. Robię to wtedy kiedy akutat mam chwilkę czasu. Jacku, członkowie rady kolonii to tacy sami mieszkańcy jak Ty. Tak samo pracuja jak cała reszta a przy tym próbują pogodzić obowiązki zawodowe z społecznymi i życiem prywatnym. Nie dostają za to ani złotówki. Uważam wiec, iż delikatnie mówiąc wielkim nietaktem jest czepianie się, o to iż informacja o zebraniu na to forum trafiła w ostatniej chwili. Uważam, iż ogłoszenie na klatce schodowej wiszące ponad tydzień powinno byc zauwazone także przez osoby które jeszcze wykończają swoje M. Trochę wiecej zainteresowania drodzy mieszkańcy. Odnosnie zebrania to dotyczyło ono jedynie wyboru Rady Osiedla. Moim zdaniem sprawy dość ważnej. Rozmawiając z mieszkancami naszej kolonii na samym początku gdy mielismy tyle problemów widziałem zaangarzowanie tylu osób gdzie ono się podziało. Jeszcze raz apeluję o zaangażowanie, moim zdaniem te trzy godziny czasu maxymalnie 3 razy w roku nie jest dużym wysiłkiem. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os IP: 212.160.172.* 23.09.04, 09:37 Przyszedlem na to spotkanie, ale z tych ok. pol godziny kiedy bylem kompletnie nic nie wynikalo. Przykro mi, ale niestety takie odnioslem wrazenie. Zwlaszcza, ze wnioski mozna bylo skladac wylacznie dotyczace wyborow nowej rady i administracji. Nie wiem czemu, ale kojarzylo mi sie wylacznie ze scenami z "Misia" albo "Rejsu". Przemku, zaangazowanie spadlo bo ile mozna dzwonic do MI i caly czas pytac o to samo. Przycisku od strony wewnetrznej furtki jak nie bylo tak nie ma. Peszle do kablowki jak byly zapchane tak sa, a jedyne co mozna uslyszec od monterow to, ze nie da sie tego naprawic. Dzwonilem wczoraj do czlowieka z sekcji technicznej MI, ale poza tym, ze "pracuja nad tym" nic mi nie potrafil powiedziec. Ani co zrobili, ani jak maja zamiar to robic, ani kiedy przewiduja zakonczenie. Czekaja na tzw. "dojrzenie decyzji". Nadal uwazam, ze glownym problemem jest MI a nie spoldzielnia. Zreszta jako tylko mala czesc kolonii i tak nie bedziemy mieli duzego wplywu na jakiekolwiek glosowania z jedna osoba w radzie - a wieksza frekwencja na spotkaniu i tak nie mogla tego zmienic. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAINT4 Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os IP: *.plwaw.energis.pl 23.09.04, 10:30 Witam, Tak, bo to zebranie było zwołane w tym celu. Ale pytania do Zarzadu mogły być zadawane na dowolny temat tym bardziej, że na temat administracji nie było ich za wiele. "Nie wiem czemu, ale kojarzylo mi sie wylacznie ze scenami z "Misia" albo "Rejsu"." A ja dokładnie wiem. Widziałeś średni wiek osób które były na tym zebraniu. Młodzi ludzie mają to wszystko w d..... I dlatego to wygląda jak wygląda. Powiedz mi dlaczego zgłaszacie usterki tylko do Mostostalu i to jeszcze ustnie. W spółdzielni są osoby które się tym zajmują (dział investycji) piszczie tam o każdej waszej usterce. Rozmawiałem z osoba która się tym zajmuje i podobno się coś ruszło po zmianie kierownika kontraktu (zostłały naprawione przemakania i obserwują czy nic się nie bedzie z tym działo) i do końca września ma byc naprawiona reszta usterek. Jesli tego nie zgłaszacie droga oficjalną nikt o to nie sciga MI. Ponadto cały czas jest prowadzona dokumentacja procesu zgłaszania usterek i napraw co ma być dowodem w sprawie sondowej jeśli MI nie bedzie usuwał usterek. Co do przycisku to ma to zamontować MI na oddzielnym słupku prawdopodobnie w przeciagu 2 tygodni. Takie zapewnienia dostałem od nowego kierownika kontraktu. Domofony także mają zostać naprawione w tym terminie. Co do zatkanych kanałów telekomunikacyjnych to w tym tygodniu miały byc prowadzone próby ich udrożnienia poprzez odkuwanie płytke w miejscach zatorów i jesli ta metoda okaże się stuteczna przeciagu 2 tyg usterka ta ma zostać usunięta. Taką informację dostałem od osoby w MI która zajumje się ta sprawą. Co do frekwencji to była ona potrzeba. Członkowie rady mają swoje kadencje (3 letnia, 2 letnia i 1 roczna) Kadencje te zależa od ilości głosów jakie uzyskali. Mało brakowało a nasz kandydat był by w radzie przez rok a nie 3 lata i tylko dzięki temu, że 2 kandydatów z innych kolonii dobrowolnie zrezygnowało z kadencji 3 letnich nasz człowiek będzie przez 3 lata w radzie Osiedla. Co do naszego wpływu na kształt nowej administracji mógł bym długo mówić. Gwarantuję Ci, że jest on duży mimo tylko jednej osoby w Radzie Osiedla. Pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os IP: 212.160.172.* 23.09.04, 11:53 Oki. Jezeli jest szansa na jakikolwiek process z MI podpisuje sie obiema rekami pod tym i jak tylko przyjde do domu splodze oficjalne pismo na temat usterek MI i posle do dzialu inwestycji spoldzielni. Mam nadzieje, ze skoro bedzie dokumentacja - to bedziemy w stanie cos od MI uzyskac. Na razie to wlasnie oni maja nas w d... > Co do zatkanych kanałów telekomunikacyjnych to w tym tygodniu miały byc > prowadzone próby ich udrożnienia poprzez odkuwanie płytke w miejscach zatorów > i jesli ta metoda okaże się stuteczna przeciagu 2 tyg usterka ta ma zostać > usunięta. Taką informację dostałem od osoby w MI która zajumje się ta sprawą. 2 monterow z Maxtela - powiedzialo, ze odetkac peszle da sie lub dalo sie w 1 (jednym!) mieszkaniu. A ta osoba z MI jest pelna entuzjazmu, ze wszystkie peszle da sie odetkac. Zreszta pisalem juz o tym w poprzednim poscie. Co do frekwencji to szkoda, ze z wyborami nikt nie czeka az inne sekcje beda oddane - bo mielibysmy konkretny wplyw na wyniki i ilosc czlonkow w radzie. Wiecej sie nie bede pisal, bo poza narzekaniem na MI nic mi nie przychodzi do glowy. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C C+D - w związku z ogłoszeniem IP: 217.153.130.* 27.09.04, 08:21 W związku z informacją na klatce schodowej o udrażnianiu kanałów dla Aster City mam pytanie do osób już "udrożnionych": czy operacja ta wiąże się z dewastacją mieszkania, czy też jest nieszkodliwa dla otoczenia ? Z góry dziękuję za odpowiedź. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kala / D orurowanie TV IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 28.09.04, 15:13 Kochani, chyba coś przegapiłem. Do kogo można się zwrócić (jak się domyślam z firmy Maxtel) z prośbą o pociągnięcie kabla TV i w związku z tym sprawdzenie czy rury są drożne? Jesli ktoś dysponuje jakimś telefonem do odpowiedniej osoby z firmy Maxtel to prosze podajcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
melpomena999 Re: orurowanie TV 30.09.04, 09:26 Nie wiem, czy nadal potrzebujesz ale w razie czego... 608 38 74 79 (Pan Jan Kura). Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: C+D - w związku z ogłoszeniem IP: 204.52.187.* 29.09.04, 11:04 czy do kogoś dotarli ci panowie czy tylko ja miałam pecha i do mnie nie doszli przez dwa dni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: C+D - w związku z ogłoszeniem IP: 212.160.172.* 29.09.04, 14:34 Do mnie dotarli i chyba nawet im sie udalo przepachac peszel niszczac jedynie kawalek sciany. Dzisiaj przychodzi Aster i jest szansa ze uda im sie podlaczyc.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piachu Re: C+D - w związku z ogłoszeniem IP: *.acn.waw.pl 29.09.04, 21:26 Potwierdzam - chlopakom z Astera udalo sie podlaczyc Internet. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ice Re: Zebranie Grupy Członkowskiej - Wybory Rady Os IP: *.pkobp.pl 27.09.04, 08:43 "Nie wiem czemu, ale kojarzylo mi sie wylacznie ze scenami > z "Misia" albo "Rejsu"." > A ja dokładnie wiem. Widziałeś średni wiek osób które były na tym zebraniu. > Młodzi ludzie mają to wszystko w d..... I dlatego to wygląda jak wygląda. O wypraszam sobie! Młoda jestem chyba jeszcze, ale nie mam tego wszystkiego w d...Cóż za pomysł! Sama osobiście będę uczestniczyła w tych zebraniach, jak tylko będą kolejne i jak uporam się z moim nowym mieszkaniem i doprowadzę do porządku to, które do tej pory wynajmowałam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
jack07 Ulga podatkowa / Maxtel 27.09.04, 22:06 Mam dobrą wiadomość dla tych co się rozliczają w Urzędzie Skarbowym na Mycielskiego. Dostałem dzisiaj pisemną odpowiedź potwierdzającą, że protokół odbioru z MI jest wystarczającym dokumentem do skorzystania z ulgi podatkowej na remont i modernizację. Druga rzecz to prośba - czy ktoś ma namiar na jakiegoś zdolnego gościa z Maxtela lub innej firmy, który mógłby poprowadzić okablowanie do TV/internetu w nowym mieszkaniu? Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad C Re: Ulga podatkowa / Maxtel IP: 217.153.130.* 28.09.04, 08:33 Ulga podatkowa Tytuł prawny do lokalu w formie protokołu to dopiero połowa sukcesu. Radzę Ci zapytać dodatkowo,czy możesz odliczać od podstawy podatku wydatki poniesione na modernizację lokalu mieszkalnego w budynku, który nie został dopuszczony do użytkowania, czyli oficjalnie jeszcze nie istnieje. Mam spore wątpliwości, czy dowody zakupu z datą wcześniejszą niż dopuszczenie budynku do użytkowania przez nadzór budowalany, będą honorowane przez fiskusa, ale może Tobie odpowiedzą inaczej. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś