dalenia 05.08.10, 13:53 Były już wątki o Cyrylu, ale wszystkie zarchiwizowane. Postanowiłam założyć nowy, bo chciałam zapytać konkretnie o żeńską wersję - Cyrylę. Natknęłam się dzisiaj w gazecie na panią Cyrylę i postanowiłam zapytać co sądzicie o tych imionach? Mnie Cyryl bardzo się podoba. Cyryla generalnie brzmi w porządku, ale dla mnie jednak zbyt "odmęsko" (coś jak Macieja czy Andrzeja). I pytanie do posiadających odpowiednie dane: ile jest Cyryl w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luska.s Re: Cyryl i Cyryla 05.08.10, 14:55 Cyryl podoba mi się, natomiast Cyryla nie podoba mi sie w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Cyryl i Cyryla 05.08.10, 14:58 Mnie nie zachwyca ani jedno, ani drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Cyryl i Cyryla 05.08.10, 17:14 Cyryl podoba mi się bardzo, Cyryla nieco mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Cyryl i Cyryla 05.08.10, 20:49 W 1994 było 908 Cyrylów (z tego 118 urodzonych po 1980) i 734 Cyryle (z tego 5 urodzonych po 1980). Ciekawe, sądziłam, że będzie ich o wiele mniej niż formy męskiej. I jeszcze: 4 x Cyrylia , 7 Cyrylla 6 Cyrla 4 Cyra (i 107 Kira) Imiona nie podobają mi się - nie lubię kombinacji C i R oraz R i L. Ale fajne i oryginalne - choć Cyryl brzmi nieco, hmm, niezbyt męsko. Zgadzam się, że Cyryla zbyt "odmęska", Cyrylla albo Cyrylia brzmiała by pot tym względem lepiej. A najbardziej z tej rodziny imion lubię Kirę, a także Kira (wiem, wiem, że nie polski) Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Cyryl i Cyryla 05.08.10, 21:46 O kurcze, faktycznie sporo Cyryl Aż jestem zaskoczona. Dziękuję Adamantio za dane Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Cyryl i Cyryla 05.08.10, 22:37 Cyryl może być, choć z imion na C wolę Cypriana Cyryla nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
magduszon Re: Cyryl i Cyryla 05.08.10, 23:37 Właśnie niedawno szukałam wątku o Cyryli, cieszę się, że założyłaś Znam jedną Cyrylę od zawsze, więc imię nie wydaje mi się niezwykłe, ale nie uważam go za najpiękniejsze na świecie. Dziewczyna, która je nosi, szczerze go nienawidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cyryl i Cyryla 07.08.10, 14:24 Oba te imiona podobają się, nie widziałabym problemu w nazwaniu córki Cyryla. Cyrylka brzmi moim zdaniem uroczo. Siostra mogłaby mieć na imię np. Cezaria. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Cyryl i Cyryla 07.08.10, 16:15 Tylko 908 Cyrylów? Mało... Myślałam, że będzie ich więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Podnoszę :) IP: *.xdsl.centertel.pl 17.10.10, 21:05 nie podoba mi się ani Cyryl ani Cyryla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula [...] IP: *.satfilm.net.pl 18.10.10, 11:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Cyryl i Cyryla 19.10.10, 18:36 Kolega nosił drugie imię Cyryl, a moja mama pracuje z Cyrylą. Oba są więc dla mnie znajome i nie wydają mi się dziwne. Podobają mi się, ale nie jakoś oszałamiająco. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Cyryl i Cyryla 20.10.10, 06:48 Cyryl automatycznie kojarzy mi sie z Meotdym. Jakos mnie nie pociaga. A jesli chodzi o Cyryle, to nawet nie wiedziala, ze istnieje zenska wersja imienia Cyryl. Rowniez mnie nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: Cyryl i Cyryla 22.10.10, 10:06 od 3 lat jestem osłuchana z tym imieniem. Ale nie podoba mi się, tzn. nie nadałabym go swojemu synowi. U innych natomiast brzmi dla mnie lepiej niż pierwsza piątka najpopularniejszych Na kolejnych Cyrylów reagowałabym bez zdziwienia. ps. Cyryl, którego znam ma siostrę Erdwinę. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Cyryl i Cyryla 23.10.10, 21:10 Mnie podoba sie wariacja tego imienia u Sapkowskiego Cirilla zdrabniana do Ciri . Odpowiedz Link Zgłoś