Gość: idaho IP: 80.72.38.* 05.03.05, 21:30 Witam, Pozdrawiam wszystkich nowych sąsiadów i zapraszam do wymiany spostrzeżeń na temat naszej inwestycji. Pozdrawiam idaho Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: WIL Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 23:01 Niedawno był dzień otwarty.Jak znajdę jakiś serwerek to dam parę zdjęć.A jakie kolegi odczucia co do tej inwestycji ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 80.72.38.* 06.03.05, 10:49 Jak mi się wydaje "dzień otwarty" to chyba tylko taka figura retoryczna, której każdy developer powinien co jakiś czas użyć, bo ich biuro sprzedaży, mieszczące się zresztą w ap. pokazowym etapu I, jest czynne codziennie i w razie potrzeby chętnie oprowadzają (przynajmniej po tych lokalach, które zostały - z oczywiście etapu I). Co do inwestycji to wydaje mi się być dosyć atrakcyjna. Świetne miejsce (a napewno przyszłościowe), bardzo przyzwoity standard i raczej bezproblemowy developer. Samego developera (ROBYG) sprawdziłem na tyle ile mogłem (a właściwie zrobiła to na moje zlecenie specjalna firma badająca takie rzeczy). Oczywiście "wszystko się może zdarzyć", ale skoro zbudowali NRKM Etap I, to pewnie zbudują również etap II, szczególnie, że wszystkich etapów ma być aż 8. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIL LINK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 19:26 www.miasteczko-wilanow.pl/index.php?wersja=pol&ID=530&tab=N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIL Re: LINK IP: 80.55.171.* 07.03.05, 17:08 www.knightfrank.com.pl/apartament.html?idl=34 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: LINK IP: *.bcf.pl / *.bcf.pl 07.03.05, 17:29 wejśdźcie na forum inwestycji na pileckiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: LINK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 18:26 No i co tam jest w tym topicu o Pileckiego ??? Łączy te dwa tematy developer.Ale z tego co czytam o inwestycji na Pileckiego to raczej Robyg nie ma się czego wstydzić.Zdaje się wszystko jest w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: LINK IP: 80.72.38.* 07.03.05, 20:52 O ile wiem, to na Pileckiego problemem są/były media; na NRKM nic takiego nie będzie (mam więcej niż nadzieję), ponieważ dostęp do tychże mediów będzie z etapu I, z którym wg moich źródeł wszystko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 20:13 A moglbym poprosic o namiar do takiej firmy badajacej developerow? Chcialbym sobie zbadac jednego... Idaho, jesli to czytasz, to przeslij mi prosze namiar na bx_image@go2.pl. Pozdrawiam, Jacek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyniecka Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 18:58 kupilismy mieszkanie w I etapie NRKM - doswiadczenia wyniesione z kontaktow z developerem + glownym wykonawca sa przykre-co rzutuje jednoczesnie na opinie o inwestycji- chociaz ta wydaje sie atrakcyjna na tle innych na rynku warszawskim. Generalnie- stanowisko developera/gl. wykonawcy jest takie- czlowieku - dostales mieszkanie- to sie ciesz! O czyms takim jak dobry PR raczej nie slyszano- a jesli nawet- to nikt nie chce wprowadzic go w zycie- niestety. Klient wystawiony jest na raczej malo profesjonalne zachowanie- delikatnie mowiac. I przez to zabita zostala w nas radosc kupna nowego mieszkania- zastapil ja niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 22:23 A czego dotyczyły sprawy. Mnie niepodobają się trzy podstawowe:wyśrubowana cena,bardzo dziwna umowa - wiele dziwnych zapisów,zagrywki marketingowe prokomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 80.72.38.* 19.03.05, 14:41 o jakie dziwne zapisy i zagrywki marketingowe konkretnie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Indeksacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:01 Kiedy cena dolara wynosi ponad 3,75 to musisz płacić więcej a jak mniej niż 3,75 to niestety dev. zarabia .To albo liczyć się w złotówkach albo w dolarach.I w zaleznosi od kursu jedna ze stron korzysta.To przegięcie aby napisać jak kurs spadnie to nic a jak zwrośnie to bul. Indeksacja jest do bani albo powinna działać w dwie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Kary umowna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:03 Kupujący za zwłokę zapłaci 6% w stos.rocznym a sprzedający za zwłokę zapłci 6% w stos.rocznym ale nie więcej niż 5%. Więc albo strony są róznorzędne i płacą po 6% ale albo obie albo żadna nie więcej niż 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Kary umowna IP: 80.72.38.* 19.03.05, 16:56 ...ale czy nie należy tego rozpatrywać razem z § 12 umowy, bo własciwie z niej ,jak dla mnie, wynika, że jeżeli developer spóźni sie do 90 dni to zapłaci 1.5% kary, jeżeli opóźnienie będzie większe to mogę wypowiedzieć umowę odzyskując wpłacone transze i karę, lub mogę czekać jeszcze 7 miesięcy (na łączną sumę 5% wpłaconych transz; powyżej tego okresu (razem 10 miesięcy) developer nie zapłaci więcej) osobiście jestem trochę zakręcony sformułowaniem §12.1e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Indeksacja IP: 80.72.38.* 19.03.05, 17:03 tu faktycznie sprawa jest mało przyjemna, co więcej, o ile wiem nie do wynegocjowania - pewnie dlatego, że etap pierwszy były wyceniony w $ i trochę oberwali po kieszeni po spadku tejże szacownej waluty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 80.72.38.* 19.03.05, 14:40 rzeczywiście niezbyt to pocieszające informacje, ja narazie nie mogę specjalnie narzekać na "zły PR" (a może jestem zbyt mało wymagający ? ;-)), ale prawda o developerze wyjdzie na jaw pewnie dopiero przy oddawaniu mieszkania (może jakiś przedsmak tego bedzie po oddaniu projektu wnętrz) btw. czy w pierwszym etapie Robyg robił jakieś "wstręty" przy uzgadnianiu projektu ścianek wewnętrznych? pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 80.72.38.* 07.03.05, 20:59 W niedzielę byłem na budowie. Są już wykopy pod wszystkie kamieniczki oraz ustawiono dwa eleganckie ;-) dźwigi. Z tego co widzę, to narazie żaden sąsiad się nie odnalazł ale mam nadzieję, to się jeszcze zmieni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 23:21 II etap - rozpoczynamy realizacje Dostępne apartamenty: 129 z 167 Liczba kamieniczek: 10; Pow. gruntu: 11.148 m2 Rozpoczęcie budowy: IV kwartał 2004 r. Zakończenie budowy: III kwartał 2006 r. Póki co sprzedano 38 mieszkań .Niewiele pewnie z tych osób zagląda na forum.Ale łącznie z I etapem to jest ich 188 (tam sprzedano 150 mieszkań zostało 11). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prices Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.piasta.pl 09.03.05, 21:19 Ceny mają b.wysokie około 5800zł/m .Podobne inwestycje w tej lokalizacji są tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 80.72.38.* 10.03.05, 12:27 Faktycznie ceny są na pozór wysokie, ale w cenie jest jedno miejsce parkingowe i oczywiście balkon/taras/ogródek w zależności od mieszkania. Do tego w środku są w standardzie drzwi wewnętrzne (z których można zrezygnować). Poza tym według mnie standard wykończenia jest atrakcyjny (jak dla mnie bardziej niż np. w Nowym Wilanowie (by Prokom)). Chociaż wiadomo, że "każda pliszka swój ogonek chwali" ja już podpisałem umowę więc moja opinia może być tendencyjna ;-). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Własność gruntu i hipoteka IP: 80.55.171.* 10.03.05, 21:59 Sprzedający a więc i kupujący mają wieczystą własność gruntu do 27.09.2089 roku- a więc ta sama kiszka co w Prokom & PKO. Na działce jest hipoteka w wysokości ,póki co : 4 842 000 $ - sporawo . A tak wogóle to mam przeczucie,że obie inwestyce i tak są Prokomu tylko tyle,że raz z PKO a raz z Robygiem aby wygladało,że to inwestycje konkurencyjne a są bardzo podobne w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Własność gruntu i hipoteka IP: 80.72.38.* 10.03.05, 23:51 Robyg Development to 50% Prokom (Prokom Investments SA) i 50% Robyg B.V. (holenderski udziałowiec); potwierdzam "kiszkę" z użytkowaniem wieczystym, ale na cały okoliczny teren (o ile wiem) są te same warunki. Możliwe, że jednak przystąpienie do EU spowoduje konieczkość wyprostowanie tego typu spraw - czyli zmianę tego na zwykłe prawo własności (pewnie skończy się na "dokupieniu"). Hipoteka - no cóż - duża inwestycja - duża hipoteka (muszę być optymistą). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIL Zdjęcia z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:25 www.hpphoto.com/servlet/com.hp.HPWelcome?com=us&awp=memberwelcome.html login arche hasło arche albumy : nowy wilanów,miasteczko wilanów,park wilanów,ratusz wilanów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIL Re: Zdjęcia z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:30 Używać opcji view - full screen wtedy ładnie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIL Re: Zdjęcia z budowy IP: 80.55.171.* 13.03.05, 22:42 Warto zamieszkać: wzdłuz Klimczaka płynie ładna rzeczka,cała okolica to potencjalnie nastepne 10 lat wilka budowa a wyjazd z tamtąd do centrum będzie chyba nielada zadaniem rano. Ciekawy jestem jak wygląda mapa zagospodarowania terenu ??? A może ktoś ma takową wiarygodną w formacie jpg i wrzuciłby ja na serwer ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Zdjęcia z budowy IP: 195.94.206.* 14.03.05, 09:26 Mam taką mapkę, niestety w formie papierowej, mogę zeskanować i przesłać Ci na priva. Trudno mi mówić o jej wiarygodności, ale źródłem jej jest biuro sprzedaży Nowego Wilanowa, więc powinna być w miarę dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plan Re: Zdjęcia z budowy IP: 80.55.171.* 14.03.05, 09:29 Załaduj ją do albumu-na pewno będzie wartościowa. hasło: arche login arche album: miasteczko wilanow add pictures Najlepiej jpg i do 10 MB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Zdjęcia z budowy IP: 195.94.206.* 15.03.05, 10:19 Załadowałem do albumu "miasteczko wilanów" zeskanowaną mapkę naszego przyszłego miasteczka wilanów. Zapraszam do oglądania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Zdjęcia z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 16:01 To napewno wartościowy materiał w albumie. No cóż imponujace plany.Ale to się będzie budować chyba z 15 lat ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Umowa str 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:04 UMOWA PRZEDWSTĘPNA SPRZEDAŻY NR 0 zawarta w Warszawie, ………….2004r . pomiędzy: 1. ROBYG Development Spółką z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie przy ul. Świętokrzyskiej 18, wpisaną pod numerem KRS 000015661 do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XIX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, NIP nr 525-21-92-585 reprezentowaną przez: Ewę Iłowiecką Artura Ceglarza działających na podstawie pełnomocnictwa z dnia 24.08.2004r, udzielonego przez działających łącznie trzech członków Zarządu spółki ROBYG Development Sp. z o. o. zwaną dalej „SPRZEDAJĄCYM”, a 2. Panem ………………….. zamieszkałym w ………… legitymującym się dowodem osobistym seria…. nr NIP…… zwanym dalej „KUPUJĄCYM”. §1 OŚWIADCZENIA SPRZEDAJĄCEGO 1. Sprzedający oświadcza, że jest użytkownikiem wieczystym do dnia 27 września 2089 roku nie zabudowanej nieruchomości stanowiącej działkę nr ewid. 4/7 z obrębu 1-10-26, o obszarze 11 148 m² (jedenaście tysięcy sto czterdzieści osiem metrów kwadratowych), usytuowanej w Warszawie, w Dzielnicy Warszawa – Wilanów, przy ul. Klimczaka i Al. Wilanowskiej, na podstawie umowy przeniesienia prawa użytkowania wieczystego w/w nieruchomości zawartej przed Januszem Rudnickim notariuszem w Warszawie w dniu 28 lutego 2002 za nr rep. A- 2845/2002, dla której Sąd Rejonowy dla Warszawy Mokotowa VII Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW nr 333929. 2. Sprzedający okazał wypis z KW 333929 z dnia 17.11..2004r z którego wynika że: a. Sprzedający jest wpisany jako użytkownik wieczysty przedmiotowej nieruchomości, a jako właściciel wpisany jest Skarb Państwa – Agencja Własności Rolnej Skarbu Państwa, b. Z wieczystym użytkowaniem działki nr ewid.4/7 związane jest prawo przejścia i przejazdu przez działkę nr ewid.4/11 na całej jej długości, opisane w księdze wieczystej KW nr 148957 w celu zapewnienia dostępu do ulicy Klimczaka, c. Wpisane są następujące hipoteki na rzecz BIG Bank Gdański S.A. - hipoteka zwykła w wysokości 1.500.000 USD, - hipoteka kaucyjna do kwoty 964.000 USD, - hipoteka kaucyjna do kwoty 278.000 USD, - hipoteka kaucyjna do kwoty 2.100.000 USD Sprzedający oświadcza, że stan prawny opisanej nieruchomości jest zgodny z rzeczywistym stanem prawnym i do dnia dzisiejszego nie uległ zmianie. SPRZEDAJĄCY oświadcza, że według planu przedmiotowa inwestycja jest na obszarze oznaczonym symbolem 10 MU. Jej funkcja całkowicie mieszkaniowa jest w pełni zgodna z planem zagospodarowania przestrzennego. 3. Sprzedający oświadcza, że na niezabudowanej działce gruntu o nr ewidencyjnym 4/7, o obszarze 11 148 m² , przy ul. Klimczaka zamierza wybudować zespół budynków mieszkalnych wielorodzinnych oznaczonych Cyframi I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII ,IX i X zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego oraz decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania tego terenu nr 112 WIL/03 z dnia 05.11.2003 – znak AM- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:05 PU/7331/319/03/MŚ, wydaną przez Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy oraz prawomocną decyzją - pozwoleniem na budowę - nr 609/2004, znak AM- BK/7353/43204/HSzk, wydaną przez Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy. §2 PRZEDMIOT UMOWY 1. Sprzedający oświadcza, że zobowiązuje się do wybudowania na działce nr 4/7 położonej w Warszawie przy ul Klimczaka i Al. Wilanowskiej, zgodnie z zasadami sztuki budowlanej, obowiązującymi przepisami prawa i z zachowaniem należytej staranności, budynku mieszkalnego wielorodzinnego oznaczonego numerem realizacyjnym …… zwanym dalej (,, Budynkiem,,) ,w którym na PARTERZE/piętrze znajdować się będzie samodzielny lokal mieszkalny nr ……….. (zwany dalej ,, Lokalem,,) o powierzchni użytkowej ca ….. m2 wraz z balkonem/ TARAS o powierzchni ca ……m2. SPRZEDAJĄCY zobowiązuje się ustanowić odrębną własność Lokalu i sprzedać go Kupującemu wraz ze stosownym udziałem w nieruchomości wspólnej i innych urządzeń, które nie będą służyć wyłącznie do użytku właścicieli lokali, obliczonym stosownie do treści art. 3 ustawy o własności lokali, po zakończeniu budowy Budynku i odbiorze technicznym Lokalu, za cenę określoną w § 4. 2. KUPUJĄCY zobowiązuje się wyżej opisany Lokal mieszkalny wraz z stosownym udziałem w nieruchomości wspólnej i innych urządzeń, które nie będą służyć wyłącznie do użytku właścicieli lokali, za uzgodnioną cenę, w terminie określonym w § 3 oraz na warunkach określonych w niniejszej umowie kupić. 3. Mapa określająca lokalizację Budynku i plan Lokalu stanowi Załącznik nr 1 do niniejszej umowy. 4. Standard Lokalu i Budynku będzie zbliżony do standardu określonego w Załączniku nr 2. Ostateczny standard Lokalu i Budynku zostanie określony przez Sprzedajacego do dnia 30.12.2004r. 5. Strony postanawiają, że w umowach ustanowienia odrębnej własności lokali i ich sprzedaży zawieranych z nabywcami poszczególnych lokali mieszkalnych budynku, wszyscy KUPUJĄCY lokale mieszkalne na parterze uzyskają prawo do wyłącznego i nieodpłatnego korzystania z przydomowych ogródków położonych na wysokości nabywanych przez nich lokali. 6. Strony postanawiają, że w umowach ustanowienia odrębnej własności lokali i ich sprzedaży zawieranych z nabywcami poszczególnych lokali mieszkalnych wszyscy KUPUJĄCY lokale mieszkalne uzyskają prawo do wyłącznego i nieodpłatnego korzystania ze stanowisk postojowych usytuowanych w części podziemnej budynku szczegółowo opisanych w tych umowach. Kupującemu przysługuje samodzielne stanowisko postojowe/ stanowisko postojowe typu Klaus, którego numer zostanie określony po zatwierdzeniu przez sprzedającego ostatecznego projektu konstrukcyjnego. 7. Ponadto strony postanawiają, że w umowach ustanowienia odrębnej własności lokali i ich sprzedaży zawieranych z nabywcami lokali mieszkalnych usytuowanych na IV piętrach budynków, o którym mowa w paragrafie §1uzyskają oni prawo do wyłącznego i nieodpłatnego korzystania z tarasów położonych na wysokości nabywanych przez nich lokali szczegółowo opisanych w tych umowach. 8. KUPUJĄCY zobowiązuje się do udzielenia SPRZEDAJĄCEMU w umowie ustanowienia odrębnej własności lokalu i jego sprzedaży nieodwołalnego i nie wygasającego na wypadek śmierci KUPUJĄCEGO pełnomocnictwa do ustalenia powyższego sposobu korzystania z nieruchomości wspólnej oraz ujawnienia go w księdze wieczystej. 9. SPRZEDAJĄCY zobowiązuje się również do sprzedaży Lokalu wraz z pomieszczeniami przynależnymi oraz udziałem we współwłasności działki gruntu i stosownym udziałem w nieruchomości wspólnej w stanie wolnym od jakichkolwiek obciążeń na rzecz osób trzecich i ograniczeń w rozporządzaniu za wyjątkiem: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:05 a) Ograniczonego prawa rzeczowego lub prawa obligacyjnego ustanowionego na rzecz Gminy oraz podmiotów zajmujących się gospodarką wodno-kanalizacyjną, cieplną, gazową, elektryczną, telekomunikacyjną mających na celu realizację inwestycji. b) Prawa nieodpłatnego korzystania z ogródków położonych na wysokości poszczególnych lokali mieszkalnych usytuowanych na parterze budynku, ustanowionego na rzecz każdego z właścicieli poszczególnych lokali. c) prawa nieodpłatnego korzystania ze stanowisk postojowych , usytuowanych w części podziemnej budynku, ustanowionego na rzecz każdego z właścicieli poszczególnych lokali. d) prawa nieodpłatnego korzystania z tarasów które są przyległe do lokali znajdujących się na IV piętrze budynku i położonych na wysokości nabywanych przez nich lokali szczegółowo opisanych w tych umowach. 10. KUPUJĄCY oświadcza, że zapoznał się z lokalizacją, projektem Budynku, planem przedmiotowego Lokalu i w tym zakresie nie wnosi oraz nie będzie wnosił żadnych zastrzeżeń, co do przyjętych rozwiązań architektonicznych oraz założonych funkcji użytkowych poszczególnych lokali i pomieszczeń budowanego Budynku. § 3 TERMINY 1. Wybudowanie Budynku nastąpi w terminie do dnia 30.08.2006r. Przez wybudowanie budynku należy rozumieć termin, w którym SPRZEDAJĄCY dokona zgłoszenia Kupującemu Lokalu do odbioru technicznego. 2. Podpisanie w formie aktu notarialnego umowy ustanowienia odrębnej własności Lokalu i jego sprzedaży stosownym udziałem w nieruchomości wspólnej nastąpi nie później niż do dnia 30.10.2006r z zastrzeżeniem ust. 6. 3. Zawarcie umowy sprzedaży w formie aktu notarialnego nastąpi po całkowitej zapłacie przez KUPUJĄCEGO Ceny Lokalu oraz ewentualnych innych należności wynikających z niniejszej umowy (m. innymi odsetki i koszty aranżacji wnętrz lokalu). 4. Termin zawarcia aktu notarialnego wyznaczy SPRZEDAJĄCY i zawiadomi o tym KUPUJĄCEGO, z co najmniej 14 dniowym wyprzedzeniem. 5. Obsługa notarialna inwestycji prowadzona będzie w Kancelarii Notarialnej wskazanej przez Sprzedającego lub Kupującego na terenie miasta Warszawy. 6. Terminy, o których mowa w ust. 1 i 2 mogą ulec przedłużeniu w przypadku zaistnienia okoliczności uniemożliwiających realizację inwestycji, za które SPRZEDAJĄCY nie ponosi odpowiedzialności, w szczególności takich jak: - decyzje władz, sądów, organów administracyjnych, zakazujące prowadzenia inwestycji lub nakazujące jej wstrzymanie, - działania lub zaniechania osób trzecich hamujące realizację inwestycji na których zachowanie SPRZEDAJĄCY nie ma wpływu, - katastrofy, klęski żywiołowe, pożary, zalania itp., - warunki atmosferyczne uniemożliwiające prowadzenie inwestycji, - wojna, strajki, niepokoje i zaburzenia publiczne. W takich przypadkach, terminy ulegają przedłużeniu o okres trwania przyczyny uniemożliwiającej realizacje lub zakończenia przedmiotowej inwestycji. 7. Jeżeli skutkiem okoliczności wymienionych w ust. 6 istnieje trwała niemożność realizacji inwestycji przez okres dłuższy niż 180 dni, umowa niniejsza ulega rozwiązaniu, po uprzednim złożeniu przez SPRZEDAJĄCEGO pisemnego oświadczenia o odstąpieniu od niniejszej umowy. 8. W przypadku określonym w ust. 7 SPRZEDAJĄCY zobowiązany jest do zwrotu KUPUJĄCEMU wpłaconych dotąd przez niego w wykonaniu umowy kwot. 9. Zwrot powinien nastąpić w terminie 30 dni od dnia złożenia przez SPRZEDAJĄCEGO oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Kwoty uiszczone przez KUPUJĄCEGO zostaną zwrócone przez SPRZEDAJĄCEGO w wysokości nominalnej w złotych polskich z dnia dokonanej wpłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:06 § 4 CENA 1. Strony ustalają, że cena sprzedaży Lokalu wraz z balkonem/tarasem oraz udziałem w użytkowaniu wieczystym działki gruntu i stosownym udziałem w nieruchomości wspólnej (dalej ,,Cena Lokalu”), stanowi kwotę …… PLN (słownie: …….. PLN) z zastrzeżeniem ustępu 2. 2. W przypadku, gdy kurs sprzedaży dla dolara amerykańskiego ogłoszony przez NBP w dniu poprzedzającym wymagalność poszczególnych rat (części ceny) określonych w Załączniku nr 3 – Harmonogram płatności – będzie wyższy niż 3,75 PLN za 1 USD, to poszczególna wymagalna rata (część ceny) będzie indeksowana w stosunku do tego kursu według następującego wzoru: A=B*C/3,75 gdzie: A - kwota w PLN po indeksacji B - kwota w PLN przed indeksacją według Załącznika nr 3 – Harmonogram płatności C - kurs sprzedaży dla dolara amerykańskiego ogłoszony przez NBP w dniu poprzedzającym wymagalność 3. Cena Lokalu zawiera podatek od towarów i usług (VAT), w tym od wartości udziału w użytkowaniu wieczystym działki gruntu, według stawki w wysokości 7%. W przypadku zmiany obowiązującej stawki VAT, wyżej określona Cena Lokalu zostanie odpowiednio skorygowana o podatek VAT należny w związku z realizacją niniejszej umowy. 4. Cena Lokalu obejmuje należność za wszelkie materiały jak również wszelkie prace budowlane i projektowe, które są konieczne do zaprojektowania i zbudowania przez Sprzedającego lokalu mieszkalnego, zgodnie ze standardem określonym w Załączniku nr 2. 5. Koszty taksy notarialnej, opłaty sądowej oraz inne koszty nabycia pozostałych praw z nim związanych ponosi KUPUJĄCY. § 5 PŁATNOŚCI Strony ustalają, że Cena Lokalu będzie płacona w sposób określony w Załączniku nr 3 – Harmonogram płatności - który stanowi integralną część niniejszej umowy. KUPUJĄCY zobowiązuje się do uiszczania na rzecz SPRZEDAJĄCEGO kolejnych części Ceny Lokalu, zgodnie z Harmonogramem płatności. Płatności będą dokonywane na wyodrębniony rachunek przeznaczony do regulowania przez Sprzedającego zobowiązań związanych z realizacją przedmiotowej inwestycji. BANK MILLENNIUM S.A. Nr rachunku 81 1160 2202 0000 0000 4815 7906 Adres: Millennium Plaza 02-017 WARSZAWA, Al. Jerozolimskie 123a Potwierdzenie dokonania wpłaty KUPUJĄCY każdorazowo prześle faksem na nr (+ 48 22) 8299389. Koszty przelewu w całości obciążają KUPUJĄCEGO. Za dzień dokonania wpłaty uważa się dzień uznania konta SPRZEDAJĄCEGO. Faktura będzie wystawiona w ciągu 7 ( siedmiu) dni od daty wpływu należności na konto SPRZEDAJĄCEGO. § 6 ZMIANA POWIERZCHNI LOKALU ORAZ CENY 1. Powierzchnia Lokalu może ulec zmianie. Rzeczywista powierzchnia Lokalu zostanie ustalona ostatecznie na podstawie pomiarów powykonawczych wykonanych w świetle wyprawionych ścian. Jeżeli w dniu podpisania protokołu odbioru technicznego Lokalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:06 powierzchnia użytkowa Lokalu mieszkalnego będzie większa lub będzie mniejsza od powierzchni określonej w § 2 ust.1 o ponad 2% (dwa procent), to cena sprzedaży zostanie odpowiednio skorygowana. Korekta będzie polegała na zwiększeniu lub zmniejszeniu Ceny Lokalu w ten sposób, że powierzchnia Lokalu stanowiącą różnicę przekraczająca 2 % (dwa procent) zostanie pomnożona przez wskazaną poniżej kwotę, stanowiącą ustaloną między stronami cenę 1m2 ( jednego metra kwadratowego) powierzchni użytkowej lokalu mieszkalnego. Dla potrzeb dokonania powyżej opisanej korekty Strony przyjmują, że cena 1m2 lokalu mieszkalnego wynosić będzie kwotę ……. PLN brutto (słownie: …………………….. PLN). § 7 ZMIANY W ARANŻACJI WEWNĘTRZNEJ LOKALU 1. Po zapłaceniu co najmniej 10% Ceny Lokalu, KUPUJĄCEMU przysługuje prawo do złożenia SPRZEDAJĄCEMU wniosku z proponowanymi zmianami wewnętrznymi w przedmiotowym Lokalu (tj. usytuowania ścian działowych). Powyższy wniosek uwzględniony zostanie przez SPRZEDAJĄCEGO, jeżeli proponowane zmiany możliwe będą do zrealizowania z uwagi na obowiązujące przepisy lub stan zaawansowania prac w danym lokalu. 2. KUPUJĄCY poniesie wszelkie koszty związane z proponowanymi zmianami w przedmiotowym lokalu w szczególności koszty prac projektowych i budowlanych. 3. SPRZEDAJĄCY przystąpi do wykonania prac wynikających z proponowanych przez KUPUJĄCEGO zmian po pisemnym zaakceptowaniu przez KUPUJĄCEGO przedstawionych kosztów. KUPUJĄCY zobowiązuje się do pokrycia kosztów, o których mowa w punkcie 2 niniejszego paragrafu nie później niż w terminie ustalonej przez Strony zapłaty ostatniej części ceny. 4. Wszelkie proponowane zmiany będą ustalane ze SPRZEDAJĄCYM na piśmie w terminie do dnia 30.03.2005 r. § 8 ZASADY ODBIORU TECHNICZNEGO LOKALU 1. KUPUJĄCY ma prawo wstępu na teren budowy, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, po uprzednim uzgodnieniu tego ze SPRZEDAJĄCYM. 2. SPRZEDAJĄCY powiadomi KUPUJĄCEGO telefonicznie/ faksem oraz listem poleconym z 14 (czternasto)dniowym wyprzedzeniem, o terminie odbioru technicznego Lokalu. 3. Jeżeli w wyniku odbioru technicznego Strony stwierdzą, że Lokal jest zgodny ze standardem wykończenia określonym w Załączniku nr 2 do niniejszej umowy, Strony podpiszą protokół odbioru technicznego stwierdzający, że Lokal został przyjęty przez KUPUJĄCEGO. W razie stwierdzenia przez obie Strony usterek w Lokalu, wszelkie usterki i wady Lokalu zostaną ujęte w protokóle. Z chwilą podpisania protokołu przyjmuje się, że KUPUJĄCY dokonał odbioru technicznego Lokalu. SPRZEDAJĄCY jest zobowiązany usunąć usterki w terminie ustalonym przez Strony z uwzględnieniem możliwości organizacyjno-technicznych Sprzedającego i czynników zewnętrznych takich jak warunki atmosferyczne itp. 4. Jeżeli KUPUJĄCY, w terminie określonym przez Strony, nie przystąpi do odbioru usuniętych usterek i wad, przyjmuje się, że KUPUJĄCY nie zgłasza żadnych zastrzeżeń, co do sposobu i jakości wykonanych przez SPRZEDAJĄCEGO prac dotyczących usunięcia stwierdzonych usterek i wad. 5. W przypadku przystąpienia przez Kupującego do odbioru potwierdzonych w protokole usterek i wad, o których mowa w ust.4, KUPUJĄCY nie może powoływać się na inne usterki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 6 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:07 czy wady, które mogły zostać przez niego stwierdzone podczas odbioru technicznego przy zachowaniu należytej staranności. 6. W przypadku nieobecności KUPUJĄCEGO albo jego należycie umocowanego pełnomocnika lub odmowy podpisania protokołu mimo zgodności lokalu ze standardem wykończenia SPRZEDAJĄCY ma prawo do sporządzenia jednostronnego protokołu odbioru i przesłania go KUPUJĄCEMU. W takim przypadku Strony uznają, że sam fakt odbioru technicznego oraz jego skutki prawne są tożsame z przewidzianymi dla odbioru dwustronnego i w pełni wiążące dla obu Stron. Jeżeli w ciągu 7 ( siedmiu) dni od daty doręczenia KUPUJĄCEMU protokołu jednostronnego odbioru technicznego Lokalu przez SPRZEDAJĄCEGO, KUPUJĄCY przedstawi pisemny dowód usprawiedliwiający jego nieobecność przy odbiorze technicznym Lokalu, SPRZEDAJĄCY zawiadomi KUPUJĄCEGO na piśmie o dacie ponownego odbioru technicznego. Nie przystąpienie KUPUJĄCEGO do odbioru technicznego Lokalu lub nieuzasadniona odmowa odbioru technicznego Lokalu w wyznaczonym, dodatkowym terminie skutkować będzie wygaśnięciem po stronie SPRZEDAJĄCEGO obowiązku wyznaczenia jakichkolwiek dalszych terminów odbioru technicznego Lokalu. 7. SPRZEDAJĄCY na wniosek KUPUJĄCEGO udostępni KUPUJĄCEMU Lokal w celu umożliwienia wykonania prac wykończeniowych po wpłacie 90% Ceny Lokalu, kiedy stan zaawansowania robót na to pozwoli. 8. Warunkiem rozpoczęcia prac wykończeniowych jest podpisanie przez KUPUJĄCEGO protokołu odbioru technicznego Lokalu. Strony zgodnie postanawiają, że KUPUJĄCEMU z chwilą dokonania odbioru technicznego Lokalu do czasu zapłacenia przez niego na rzecz SPRZEDAJĄCEGO wszystkich należności wynikających z niniejszej umowy przysługuje prawo do użytkowania przedmiotowego lokalu wyłącznie w zakresie niezbędnym do prowadzenia prac wykończeniowych w danym lokalu. Uprawnienie to nie obejmuje prawa KUPUJĄCEGO do stałego przebywania (zamieszkiwania) w danym lokalu przez niego lub osoby przez niego wskazane. § 9 PRZENIESIENIE PRAW NA RZECZ OSÓB TRZECICH Strony zgodnie ustalają, że przeniesienie przez stronę kupującą praw i obowiązków wynikających z niniejszej umowy na rzecz osoby trzeciej może nastąpić na podstawie umowy zawartej w formie pisemnej pod rygorem nieważności oraz za zgodą SPRZEDAJĄCEGO wyrażoną w oświadczeniu złożonym w formie pisemnej pod rygorem nieważności. § 10 KARY ZA ZWŁOKĘ W WYKONANIU ZOBOWIĄZAŃ STRON UMOWY 1. W przypadku zwłoki KUPUJĄCEGO w zapłacie na rzecz SPRZEDAJĄCEGO należności określonych w niniejszej umowie. SPRZEDAJĄCEMU przysługuje prawo do obciążenia KUPUJĄCEGO odsetkami umownymi w wysokości 6 % stosunku rocznym za każdy dzień zwłoki, od niezapłaconych przez KUPUJĄCEGO kwot. Kolejne wpłaty dokonywane przez KUPUJĄCEGO będą zaliczane w pierwszej kolejności na poczet zaległych odsetek za zwłokę, w dalszej kolejności zaś na zaległe należności począwszy od należności o najwcześniejszym terminie wymagalności. 2. KUPUJĄCY oświadcza, iż zobowiązuje się do zapłaty należności określonych w niniejszej umowie, we wskazanych terminach, a w razie popadnięcia w zwłokę zobowiązuje się do ich zapłaty z odsetkami ustalonymi powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 7 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:07 3. W przypadku zwłoki w wybudowaniu Budynku w terminie, o którym mowa w § 3 ust. 1 umowy, z przyczyn tkwiących po stronie SPRZEDAJĄCEGO, będzie on zobowiązany do zapłacenia na rzecz KUPUJĄCEGO kary umownej odpowiadającej odsetkom umownym w wysokości 6% w stosunku rocznym za każdy dzień zwłoki od kwoty wpłaconej przez KUPUJĄCEGO w wykonaniu niniejszej umowy, lecz nie więcej niż 5% wysokości wpłaconych kwot. Obowiązek zapłaty przez SPRZEDAJĄCEGO odsetek umownych powstaje począwszy od trzydziestego dnia zwłoki w wykonaniu zobowiązania określonego w paragrafie 3 ust. 1. § 11 OKOLICZNOŚCI POWODUJĄCE ODSTĄPIENIE OD UMOWY PRZEZ SPRZEDAJĄCEGO. 1. SPRZEDAJĄCEMU przysługuje prawo odstąpienia od niniejszej umowy w przypadku, gdy: a) KUPUJĄCY opóźnia się z płatnością którejkolwiek rat wskazanej w harmonogramie płatności o co najmniej 30 dni. b) KUPUJĄCY dwukrotnie nie przystąpi do umowy sprzedaży i ustanowienia odrębnej własności Lokalu w wyznaczonym przez SPRZEDAJĄCEGO terminie. 2. W przypadku odstąpienia od umowy przez SPRZEDAJĄCEGO z przyczyn, o których mowa w ust. 1, KUPUJĄCY zobowiązuje się do zapłaty SPRZEDAJĄCEMU kary umownej w wysokości 10% wpłaconych kwot, lecz nie mniej niż 10 000 PLN i kwoty stanowiącej zaakceptowany przez KUPUJĄCEGO koszt robót zamiennych, o których mowa w paragrafie 7 ust.3 Po potrąceniu kary umownej i kosztów robót zamiennych SPRZEDAJĄCY zwróci pozostałą część kwoty uiszczonej przez KUPUJĄCEGO w wykonaniu niniejszej umowy w terminie 30 dni od dnia złożenia przez SPRZEDAJĄCEGO oświadczenia o odstąpieniu od umowy w wysokości nominalnej w złotych polskich łącznej kwoty dokonanych wpłat. Odstąpienie od umowy przez SPRZEDAJĄCEGO w sytuacji, o której mowa w ust. 1, powinno zostać poprzedzone telefonicznym/faksem a następnie pisemnym wezwaniem dokonanym listem poleconym, z wyznaczeniem dodatkowego 14 dniowego terminu na dokonanie zapłaty, podpisanie protokołu odbioru technicznego lub przystąpienie do zawarcia umowy. § 12 OKOLICZNOŚCI POWODUJĄCE ODSTĄPIENIE OD UMOWY PRZEZ KUPUJĄCEGO 1. KUPUJĄCEMU przysługuje prawo do odstąpienia od niniejszej umowy w przypadku, gdy z przyczyn leżących po stronie Sprzedającego z zastrzeżeniem okoliczności, o których mowa w paragrafie 3 ust. 5: a) SPRZEDAJĄCY bez uzasadnionych przyczyn przerwie realizację budowy na okres, co najmniej 90 (dziewięćdziesięciu) dni, b) opóźnienie w wybudowaniu budynku w stosunku do terminu określonego w §3 ustęp 1 przekroczy 90 (dziewięćdziesiąt) dni; c) SPRZEDAJĄCY dwukrotnie nie przystąpi bez usprawiedliwienia do wyznaczonego przez siebie odbioru technicznego; d) SPRZEDAJĄCY nie wyznaczy daty zawarcia lub mimo wyznaczenia terminu nie przystąpi bez usprawiedliwienia do ustanowienia odrębnej własności Lokalu i umowy sprzedaży. e) Strony zgodnie postanawiają, że w przypadku skorzystania przez KUPUJĄCEGO z przysługującego mu prawa do odstąpienia, w sytuacji, o której mowa w ust. 1, to SPRZEDAJĄCY będzie zobowiązany do zapłaty kary umownej w wysokości określonej zgodnie z paragrafem 11 ust. 2, a także zobowiązany będzie zwrócić KUPUJĄCEMU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:07 dokonane przez niego wpłaty w wysokości nominalnej w złotych polskich z dnia dokonanej wpłaty, w terminie 30 dni od dnia skutecznego złożenia przez KUPUJĄCEGO oświadczenia o odstąpieniu od umowy. § 13 GWARANCJA 1. Okres gwarancji jakości ustala się w odniesieniu do Lokalu na jeden rok od daty oddania budynku do użytkowania. Gwarancja jakości obejmuje wszystkie wykonane przez Sprzedającego prace budowlane, wykończeniowe i instalacyjne. 2. Wszystkie wykonane prace budowlane i instalacyjne wykonane przez SPRZEDAJĄCEGO objęte są rękojmią według stosownych przepisów Kodeksu Cywilnego. §14 ZAWIADOMIENIA 1. Strony ustalają następujące adresy do korespondencji: · SPRZEDAJĄCY – 00-052 Warszawa, ul. Świętokrzyska 18 · KUPUJĄCY – adres do korespondencji: ……. · Telefon ……………………….. · Wszelka korespondencja związana z wykonaniem niniejszej umowy będzie przekazywana pisemnie i będzie doręczana: a) bezpośrednio stronom, b) listem poleconym na adres wskazany w pkt. 1. 3. Korespondencję uznaje się za doręczoną jeżeli: a) zostanie doręczona stronie, b) w dniu faktycznego otrzymania zawiadomienia lub informacji lub po upływie 10 dni od wysłania listu poleconego, w zależności które z tych zdarzeń nastąpi wcześniej. §15 ROZSTRZYGANIE SPORÓW Wszelkie spory wynikające z niniejszej umowy będą rozstrzygane przez Sąd właściwy miejscowo dla siedziby SPRZEDAJĄCEGO. §16 POSTANOWIENIA DODATKOWE 1. Ciężary i ryzyka związane z Lokalem przechodzą na KUPUJĄCEGO z chwila dokonania odbioru technicznego Lokalu. W szczególności od tej daty KUPUJĄCEGO obciążają wszelkie koszty związane z eksploatacją lokalu, tj. ogrzewania, poboru energii elektrycznej i wody, sprzątania i administrowania. 2. Podatek od nieruchomości i opłaty roczne z tytułu udziału we własności gruntu będzie ponosiła strona kupująca od dnia zawarcia umowy sprzedaży i ustanowienia odrębnej własności Lokalu; 3. KUPUJĄCY zobowiązany będzie do uiszczania opłat za zarząd nieruchomością wspólną według zasad określonych w Ustawie o własności Lokali. Po ustanowieniu odrębnej własności Lokalu i zawarciu umowy jego sprzedaży, KUPUJĄCY zobowiązany jest do niezwłocznego zawarcia z właściwą jednostką organizacyjną STOEN Spółka Akcyjna stosownej umowy o dostawie energii elektrycznej do Lokalu. Powyższy obowiązek KUPUJĄCEGO stosuje się odpowiednio do zawarcia umów o dostawę innych mediów, jeżeli okaże się to konieczne. §17 1. Strony zgodnie postanawiają, że niniejszą umowę przedwstępną zawierają pod warunkiem zapłacenia przez KUPUJĄCEGO na rachunek SPRZEDAJĄCEGO w złotych polskich kwoty ……….. PLN (słownie: ……………………………. polskich). Wpłata ta stanowi pierwszą część ceny, o której mowa w Załączniku nr 3 - harmonogram płatności - w terminie tam wskazanym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 9 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:08 2. W przypadku nieziszczenia się warunku, o którym mowa w ust 1, umowa niniejsza ulega automatycznie rozwiązaniu, co oznacza, że strony zwalniają się od obowiązku zawarcia umowy przyrzeczonej. §18 W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową stosuje się przepisy Kodeksu Cywilnego. §19 Niniejsza umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron §20 Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności. _________________________ _________________________ SPRZEDAJĄCY KUPUJĄCY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil Re: Umowa str 10 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 15:08 Załącznik nr 3 Harmonogram płatności I część (10 %) Ceny Lokalu w kwocie ………… PLN zostanie wpłacona w terminie trzech dni od dnia podpisania niniejszej umowy, II część ( 15 % ) Ceny Lokalu w kwocie ………….. PLN - po wykonaniu stropu nad garażem. III część ( 10 % ) Ceny Lokalu w kwocie …………… PLN - po wykonaniu stropu nad II piętrem IV część ( 10 % ) Ceny Lokalu w kwocie …………. PLN - po wykonaniu stropu nad IV piętrem. V część ( 15 %) Ceny Lokalu w kwocie …………… PLN - po wstawieniu okien i pokryciu dachu. VI część ( 10 % ) Ceny Lokalu w kwocie ……………. PLN - po zainstalowaniu drzwi wejściowych do mieszkań VII część ( 10 %) Ceny Lokalu w kwocie ……………. PLN - po wykończeniu powierzchni wspólnych w Budynku VIII część ( 10 %) Ceny Lokalu w kwocie ……………. PLN zostanie zapłacona przed ustalonym zgodnie z niniejszą umową terminem odbioru technicznego Lokalu, lecz nie później niż do dnia 30.07.2006r. Wpłaty od II do VII będą dokonywane w terminie 7 dni od powiadomienia KUPUJĄCEGO o wykonaniu prac określonych powyżej. -- Ostatnia część w wysokości 10 % Ceny Lokalu w kwocie ………………PLN, zostanie zapłacona przed podpisaniem umowy przenoszącej własność Lokalu, lecz nie później niż do dnia 30.09.2006 roku. W przypadku, gdy kurs sprzedaży dla dolara amerykańskiego ogłoszony przez NBP w dniu poprzedzającym wymagalność poszczególnych rat (części ceny) określonych powyżej będzie wyższy niż 3,75 PLN za 1 USD, to poszczególna wymagalna rata (część ceny) będzie indeksowana w stosunku do tego kursu według następującego wzoru: A=B*C/3,75 gdzie: A - kwota w PLN po indeksacji B - kwota w PLN przed indeksacją określona powyżej C - kurs sprzedaży dla dolara amerykańskiego ogłoszony przez NBP w dniu poprzedzającym wymagalność _________________________ _________________________ SPRZEDAJĄCY KUPUJĄCY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wil okolo 5800/m2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 17:02 Czy sądzicie ,że w nowo budowanym Nowym Wilanowie średnia cena 5800zł/m2 odwzorowuje realną wartość rynkową tych mieszkań ??? Owszem jest jeszcze 3900 zł w mieszkaniach parterowych i taniej w PKO ale na drugim końcu szali abstrakcyjne 7800zł/m2 ??? Czy to aby nie mocno zawyżone ceny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tao Re: Pyt. do tych, którzy podpisali IP: 217.153.180.* 25.04.05, 10:48 Mam kilka pytań do osób, które podpisały tę umowę lub zamierzają... Czy są negocjowalne jakiekolwiek warunki? Nie mówię już o indeksacji, ale o zapisach dot. możliwości odstąpienia od umowy. Par. 3 ust. 6 wymienia mnóstwo możliwości (w tym zaniechania osób trzecich (podwykonawców?)) jako okoliczności, za które sprzedający nie ponosi winy przy obsuwie terminu. W tej syt. zapis w par. 12 o możliwości odstąpienia kupującego od umowy jest w zasadzie nierealny, bo obwarowany warunkami - musi być wina sprzedającego, przypadki wyszczególnione w par. 3 ust. 6 nie są jego winą, a wiec co jest? I jak to udowodnić? W tej syt. jedyną gwarancją wydaje mi się zapis w par. 6 ust. 7 o rozwiązaniu umowy po 180 dniach - ale(!) nie na wniosek kupującego, tylko po oświadczeniu złożonym przez sprzedającego. A co, jeśli nie złoży? Indeksacja i terminy spłat: zawsze mogą czekać z powiadomieniem o ukończeniu danego etapu aż kurs USD pójdzie w górę. Jak ich sprawdzić? Miejsce postojowe zostaje zagwarantowane w umowie sprzedaży do użytkowania, ale nie sprzedane... Czy podpisaliście tę umowę dokładnie w takiej formie, jaką przedstawili? Jak wygląda czas oczekiwania na kredyt - poczekają aż dostanę decyzję, czy mam podpisywać "w ciemno"? A może ktoś wie, czy w I etapie duze były opóźnienia i problemy z usterkami? Zapraszam do wymiany zdań. Mam rezerwację mieszkania, bardzo mi się podoba ta inwestycja, natomiast umowa bardzo mi się nie podoba :) Jak dla mnie najgorsza umowa z developerem, jaką widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Pyt. do tych, którzy podpisali IP: 195.94.206.* 25.04.05, 13:08 > (...) złożonym przez sprzedającego. A co, jeśli nie złoży? Ja zakładam, że Robyg nie będzie czynił jakichkolwiek wstrętów, bo ma przed sobą jeszcze wiele etapów (ten jest według nich 2 z 8) i złym pomysłem byłoby psucie sobie opinii (mam nadzieję) > Indeksacja i terminy spłat: zawsze mogą czekać z powiadomieniem o ukończeniu > danego etapu aż kurs USD pójdzie w górę. Jak ich sprawdzić? No niby masz rację, ale USD może iść w górę lub w dół, a ich kredyt w Millenium nie jest w tym czasie zmniejszany naszymi wpłatami. Wydaje mi się, że to zabezpieczenie na kurs USD (3.75) jest związane z faktem, że w pierwszym etapie, kiedy mieli mieszkania wycenione w USD, cena dolara zaczeła ostro pikować w dół i oni na tym raczej nie zyskali, więc teraz ich ksiegowi wymyślili taki chwyt. > Miejsce postojowe zostaje zagwarantowane w umowie sprzedaży do użytkowania, > ale nie sprzedane... Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że kupuję mieszkanie (w bud. wielorodzinnym) i udział w części wspólnej, z której wydzielone i przyporządkowane dla konkretnych lokali są takie rzeczy jak: samochodowe miejsca postojowe, komórki lokatorskie ("piwnice"), ogródki i tarasy położone na dachu budynków. Żeby na własność kupić taki np. ogródek, to trzeba by go wydzielić z nieruchomości wspólnej, a to jest raczej bez sensu ze wzglęu na koszty. Co więcej taki właściciel ogródka, musiałby płacić za użytkowanie wieczyste swojej części gruntu zwiazanej z udziałem we własności wspólnej oraz odzielnie za cały ogródek, a tak powierzchnia tego ogródka jest wliczana w do własności wspólnej i płacą za nią wszyscy - również ci którzy przestrzeni tej nie używają, bo została ona wydzielona i niby nie mogą. > Czy podpisaliście tę umowę dokładnie w takiej formie, jaką przedstawili? > Jak wygląda czas oczekiwania na kredyt - poczekają aż dostanę decyzję, czy > mam podpisywać "w ciemno"? Ja wynegocjowałem dosyć istotne zmiany w wysokościach i terminach transz, oraz możliwość uniknięcia 10% kary w przypadku odstąpienia od umowy, jeżeli uda mi się samemu znaleźć nabywcę na moje mmieszkanie. Pewnie da radę jeszcze coś wynegocjować, ale zdziwię się, jeśli komuś uda się wynegocjować jakiś rabat, bo w moim przypadku, po wypowiedzenia tego słowa przedstawiciel Robyga na chwilę ogłuchł :-) > A może ktoś wie, czy w I etapie duze były opóźnienia i problemy z usterkami? O ile wiem, było i opóźnienie i usterki, ale w jednym przypadku, o którym wiem z pierwszej ręki, wszystkie usterki zostały załatwione bez zarzutu. Z drugiej strony budowa I etapu dawno się już skończyła (niby), a cały czas chodzą tam ekipy i robią różne rzeczy na klatkach schodowych i wokół budynku. Na zakończenie muszę powiedzieć, że ja już podpisałem umowę i moje zdanie może być tendencyjne optymistyczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tao Re: Pyt. do tych, którzy podpisali IP: 217.153.180.* 25.04.05, 14:55 dzięki za odpowiedź. Bardzo liczyłam na to, ze się odezwiesz. :) Martwi mnie, ze reszta nabywców milczy jak grób. :) Prawdę mówiąc ja też jestem optymistką, bo wybrałam już sobie mieszkanie i nastawiłam się na nie, a tu taka umowa, że gorszej nie spotkałam... Najbardziej mi się wydawał wątpliwy zapis o możliwości odstąpienia od umowy przez kupującego. Bo nie możesz zrobić tego bezwarunkowo w przypadku zwłoki, tylko masz zastrzeżenie z par.3 ust. 6. I wtedy mogą Ci powiedzieć, że nie masz prawa do odstąpienia, bo deszcze padał i uniemożliwił zakończenie budowy. W umowie Dom Development np. możesz odstąpić po 90-ciu dniach i już. No, ale zawsze jest w zanadrzu zapis o wygaśnięciu po 180 dniach... Mogę Ci zadać jeszcze pytania o te terminy transz? Tzn. czy udało Ci się przesunąć płatności na terminy późniejsze? I jak to zostało określone? Procentowo? No i czy brałeś kredyt? sorry za takie osobiste, ale chodzi mi o to, jak to wygląda w praktyce. Czekają aż dostanę decyzję BANKU i trzymają rezerwacjĘ, czy muszę podpisać i wtedy mój problem, czy dostanę kredyt? A w ogole , w którym budynku masz mieszkanie? My mamy rezerwację w I budynku, II.p. I naprawdę podoba mi się to miejsce, więc raczej moje wątpliwości co do umowy stopnieją. :)) Dziś jeszcze będę miała opinię prawnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Pyt. do tych, którzy podpisali IP: 195.94.206.* 25.04.05, 15:50 > Mogę Ci zadać jeszcze pytania o te terminy transz? Tzn. czy udało Ci się > przesunąć płatności na terminy późniejsze? I jak to zostało określone? > Procentowo? Dwa razy tak: na później i procentowo. > (...) Czekają aż dostanę decyzję BANKU i trzymają rezerwacjĘ, > czy muszę podpisać i wtedy mój problem, czy dostanę kredyt? Niestety w moim wypadku kredyt jest również niezbędny. Co do decyzji banku to to zależy jaką część inwestycji kredytujesz. Jest to istotne, ponieważ jeżeli np. chcesz kredytować 50% całości, to znaczy, że posiadasz i najpierw wpłacasz te 50%. To wpłacanie trwa np. do końca roku, a w takim wypadku bank za bardzo nie będzie chciał rozmawiać w warunkach kredytu - bo te z pewnością się zmienią. Co najwyżej można się zorientować tylko o tym czy wogóle są skłonni do udzielenia kredytu (kwestia zdolności kredytowej). Ja sam o kredycie będę myślał za ponad pół roku. Nie wiem w jakiej Ty jesteś konkretnie sytuacji żebym ewentualnie mógł coś doradzić. Jeśli masz dokładniejsze pytania to pisz na bambarylo@lazurowa.net > A w ogole , w którym budynku masz mieszkanie? III, Jeżeli Twoje mieszkanie to te z dwoma balkonami, to rzeczywiście jest ciekawe. > Dziś jeszcze będę miała opinię prawnika... W opinii mojego prawnika ta umowa nie jest taka zła chociaż do ideału jej rzeczywiście daleko. >Martwi mnie, ze reszta nabywców milczy jak grób. :) Ja można zauważyć, większość mieszkań, które zostały sprzedane, mają solidny metraż (a te mniejsze były czasami łączone). Solidny metraż = wysoka cena więc teraz trzeba pracować żeby to spłacić - i może dlatego nie mają ludzie czasu na poszukiwania informacji w sieci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tao Re: Pyt. do tych, którzy podpisali IP: 217.153.180.* 25.04.05, 15:07 aha, zapomniałam jeszcze o jedno spytać. Czy opóźnienie pierwszego etapu było dłuższe niż 90 dni? I czy ta "pierwsza ręka" jest zadowolona z mieszakania w tym miejscu? wycisnę Cię z informacji jak cytrynę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Pyt. do tych, którzy podpisali IP: 195.94.206.* 26.04.05, 08:40 kolega, który kupił jest zadowolony, w jego wypadku nie było opóźnienia, bo kupił już stojące, jakie było ogólnie opóźnienie narazie nie wiem, ale będę wiedział Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient NRKM I Re: Pyt. do tych, którzy podpisali IP: *.acn.waw.pl 29.06.05, 17:08 Witam amatorow NRKM II; ja mieszkam od ponad pół roku na NRKM i i juz jestem zadowolony. Proces budowy był natomiast nieprzyjemny; opóznienie 5,5 miesiecy, usterki, podłaczenie przyłaczy do zlewozmywaka w kuchni i kuchenki dokładnie odwrotnie niz w projekcie,wciąż nie pomalowana klatka.Uwazac przy odbiorze lokalu, zwłaszcza na elektryków, którzy każa sobie dopłacać za coś co jest w standardzie. Błedy w odwodnieniu patio, zła izolacja płytek ceramicznych na 2 ostatnich kondygnacjach, słaby tynk to problemy w części wspólnej.Ku pokrzepieniu serc: Robyg zmienił wykonawce na Bud-Most. Zegnaj Polnordzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichalWRW Re: Pyt. do tych, którzy podpisali IP: *.state.gov 25.07.05, 13:00 Wkrótce będę szczęśliwym (mam nadzieję) mieszkańcem Nowego Wilanowa i Twoim sąsiadem. Mam pytanie: jak rozwiązaliście w RKM kwestię ochrony budynku? Wasza kamienica również nie jest ogrodzona. Czy macie telewizję przemysłową, czy tylko ochronę siedzącą w recepcji w głównej klatce? Czy mieliście już jakieś włamania (wierzę, że nie :) No i jeszcze jedna obawa... Nowy Wilanów również buduje POLNORD. Mam nadzieję, że nie będzie większych wpadek. Najgorsze, czego się obawiam,to opóźnienie w oddaniu budynku. BTW- RKM to chyba najładniejszy budynek mieszkalny w Warszawie. Za każdym razem odwiedzając moją budowę robię rundkę wokół waszej kamieniczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ozlem Re: Własność gruntu i hipoteka 31.07.05, 08:50 Możliwe, że jednak > przystąpienie do EU spowoduje konieczkość wyprostowanie tego typu spraw - czyli > > zmianę tego na zwykłe prawo własności (pewnie skończy się na "dokupieniu"). > Hipoteka - no cóż - duża inwestycja - duża hipoteka (muszę być optymistą) Wlasnie przyczytlam na onecie, ze nie bedzie zniesieni uzytkowania wieczystego i to wlasnie sprawia, ze niestety musze poszukac sobie innej inwestycji. Szkoda, naprawde szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.eranet.pl 21.07.05, 14:39 Cześć, Też jestem właścicielem przyszłego mieszkanka w drugim etapie. Nie wiem czy wiecie, ale w patio prócz ławeczek i zieleni będzie droga przeciwpożarowa i śmietnik. To trochę już zaczyna odbiegać standardem od pierwszego etapu. Moze by tak jakiś protest, by śmietnik został przeniesiony? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 195.94.206.* 25.07.05, 15:54 Reczywiście jest tam śmietnik, albo mówiąc słowami developera, "elegancka atanka śmietnikowa". W sumie najbliżej będzie budynków 6, 5, 4, ale prawie każdy z widokiem na większe patio i tak to coś zobaczy, tak jak piszesz, ze śmietnikiem wiąże się droga dojazdowa dla śmieciarki :(, dobrze przynajmniej, że u nas śmieciarki jeżdżą w dzień. Co do protestu, to jedynym sposobem jest nie kupować. Tak jak oglądałem plany, to nie bardzo jest gdzie wetknąć ten cały śmietnik, ale jak zawiąże się wspólnota to może jakieś pomysły się pojawią. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.eranet.pl 25.07.05, 17:28 Z tym, że w pierwszej wersji planów tego śmietnika nie było i mam to w załączniku do umowy, sama zieleń bez śmietnika i bez drogi. Ja już mieszkanie kupiłem, tak więc będziemy sąsiadami. Poza tym śmietnik można by umieścić przykładem pierwszego etapu po obu stronach wjazdu do garaży na zewnątż osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 80.72.38.* 25.07.05, 17:42 Developer prawdopodobnie zauważył niechęć klientów do bliskiego sąsiedztwa ze śmietnikiem i zmieniając jego umiejscowienie w rezultacie "obdarzył" nim ponad połowę mieszkańców. A jeśli masz to w umowie, i jest to wyrażone jasno, to możesz domagać się jakiejś rekompensaty - kto wie - może Robyg się w rezultacie ugnie i zaproponuje coś ciekawszego. Odpowiedz Link Zgłoś
j.gaultier Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II 30.07.05, 16:51 Zapraszam wszystkich mieszkańców Nowej Rezydencji Królowej Marysieńki na naszą wspólną stronę www.nrkm.waw.pl, gdzie jest nasze nowe forum. Ale żeby dostać login trzeba przesłać na mój e-mail numer kamienieczki i numer mieszkanka i miłoby jak byłyby podane imiona wasze. A mój e-mail to faberge@vp.pl. Ja mam mieszkanko w kamieniczce IV II etapu. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz niedowiarek Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:27 jest tu kilku bardzo aktywnych uzytkownikow , zastanawiam sie, czy ktorys z nich nie jest "moderatorem" robygu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 195.94.206.* 01.08.05, 10:31 Najbardziej aktywnym użytkownikiem jestem, jak mi się zdaje, ja. Więc pewnie nie wprost zwracasz się do mnie. Nie dysponuję niestety ręką, przez którą mógłbyś przełożyć swój niedowierzający palec - tomaszu, ale o ile wiem, to za wyjątkiem uczestnictwa w relacji sprzedający - kupujący ( ja po stronie kupujący) nie mam nic wspólnego z Robygiem. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 195.94.206.* 04.08.05, 09:13 Czy ta strona/forum wogóle dziala? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 212.160.138.* 05.08.05, 10:53 Witam wszystkich, czy ktoś interesował się przyszłymi kosztami utrzymania platform garażowych w NRKM? Zastanawiam się też, czy dla niezbyt wprawnego kierowcy korzystanie z takiej platformy będzie jakoś szczególnie uciążliwe? Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idaho Re: Nowa Rezydencja Królowej Marysieńki - Etap II IP: 195.94.206.* 05.08.05, 12:25 Ja mam takie klaustrofobiczne myśli typu zaparkowałem na dolnym miejscu platformy, ktoś mnie niechcący opuścił w dół i tak sobie siedzę w małej ciasnej i ciemnej betonowej dziurze jak w grobie, albo raczej grobowcu brrr. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś