Dodaj do ulubionych

RONSON - PEGAZ II

IP: *.chello.pl 26.07.05, 19:16
Witam,

czy na forum znajdują się osoby, które są zainteresowane nową inwestycją
Ronsona - PEGAZ II (Wyścigi)? Czy może ktoś z mieszkańców PEGAZA I
zaobserwował już jakieś ruchy na działce obok ? Jak długo trwało wydanie
pozwolenia na budowę w PEGAZIE I ?
Obserwuj wątek
    • karrolla1 Re: RONSON - PEGAZ II 28.07.05, 10:58
      Informuje, ze budowa juz sie zaczela. Mieszkam w budynku Pegaz I. Jesli chodzi o
      wspolprace z tym developerem to pomimo roznych mniejszych "zawirowan" _ktore
      wystepuja u kazdego developera - oceniam ja pozytywnie.
      Pozdrawiam,
      • Gość: Kobi Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.seabridge.pl 28.07.05, 11:35
        Dziękuję ślicznie za informację.
      • Gość: gosc-Monika Re: RONSON - PEGAZ II IP: 194.72.186.* 28.07.05, 13:00
        karrolla1,
        czy widać już jaka będzie odległość pomiędzy Pezam I a II?
        jestem ciekawa czy mieszkańcy nie będą zaglądać sobie w okna
        • Gość: Marta Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:14
          Byłam dzisiaj w chwili obecnej mieskznai 2 pokojowe wszystkie są zarezerwowane.
          I to po 5 osób w kolejce? Nie wiem czy ludzie powariowali czy to tylko chwyt
          dewelopera, ze niby tak dobrze się sprzedaja. Umowa będzie do wglądu
          pradopodobnie od poniedziałku.
          Jak wam się tam mieszka? czy nie ma hałasu od rzymowskiego i puławskiej, a jak
          z imprezami na wyścigach?
          • karrolla1 Re: RONSON - PEGAZ II 28.07.05, 13:27
            Wierze ze mieszkania sa zarezerwowane i mysle ze niezupelnie jest to chwyt
            developera. Mieszkania zwlaszcza 2-pokojowe ida w tej chwili jak swieze buleczki
            praktycznie w calej Warszawie.
            Mieszka nam sie tutaj dobrze. Jest spokojnie (poza budowa budynku PEGAZ II,
            ktora sie zaczela:-)))). Imprezy na wyscigach odbywaja sie rzadko i nie
            narzekamy. Osobiscie polecam.
          • Gość: Zero Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 28.07.05, 14:00
            Oj chyba nie chwyt developera. Ja rezerwowalem 2-pokojowe jakies ponad 2 tyg.
            temu, jestem na nim pierwszy w kolejce, ale na niektorych widzialem juz sporo
            wpisow, a niedawno jak sprawdzalem czy juz jest umowa to Pani powiedziala ze za
            mna juz sznureczek ustawiony i nie ma innego 2-pokojowego nieobstawionego
        • karrolla1 Re: RONSON - PEGAZ II 28.07.05, 13:21
          Sama sie obawiam czy sasiedzi nie bede sobie zagladac w okna:-) Na pewno budynek
          bedzie stal blisko juz stojacego.
          • Gość: Marta Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:29
            Dzięki, chyba się wpiszę do tej kolejki :) Choć szanse wydają mi się marne
          • Gość: Kobi Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.seabridge.pl 28.07.05, 15:39
            Mam pytanko w jakiej odległości od PEGAZA I znajduje się biurowiec?
            Zapisałem się na mieszkanie 2 pokojowe w 6 piętrowym budynku, i z tego co
            powiedziano o odległości od PEGAZA I będzie to jakieś 11 do 13 metrów.
            • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 28.07.05, 16:05
              Od Pegaza I zapewne taka odleglosc bedzie. Natomiast stojacy biurowiec nie
              koliduje z mieszkaniami ktore beda w Pegazie II. Przed nim stoi "biedny" domek
              jednorodzinny a za nim tajemnicza dzialka przy Wyscigowej na ktorej moze cos
              stanac o wysokosci poodbnej do biurowca ale bedzie bardziej oddalone niz ten co
              stoi od Pegaza I
        • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 28.07.05, 14:06
          Beda bardzo blisko, z tym ze blizej ta czesc nizsza 6 pietrowa zdaje sie, a
          wyzsza czyli 13-pietrowa blizej Granitowej. Takze ja rozpatruje wysokie pietro
          na strone pld./wsch czyli Wyscigi i Cataline, ktora jest oddalona w normie i
          takiej samej wysokosci czyli na wyzszych pietrach nie bedzie miala wplywu (i
          nie naraza na ew. przykrosc w postaci biurowca ktory stanal przez Pegazem I
          • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 28.07.05, 14:07
            A Zero to Marcin, nie wiem dlaczego raz napisalem autora Zero a raz Marcin :)
          • zzrobert Re: RONSON - PEGAZ II 24.08.05, 01:07
            Weź także pod uwagę zniknięcie tegoż biednego domku i powstanie większego
            budynku na rogu Granitowej i Wyścigowej - Catalina II. Oko w oko z Ronsonem II.
            • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 24.08.05, 09:37
              A czy ktos wie juz ilu kondygnacyjny bedzie ten budynek Cataliny ?
              Bo Ronson mowi ze nie wie (oprocz tego mowili ze nie wiadomo do kogo nalezy :-)
              ale to akurat latwo mozna bylo sprawdzic) a jesli mowi ze nie wie to oznacza ze
              niski nie bedzie ;-)
              • karrolla1 Re: RONSON - PEGAZ II 24.08.05, 11:57
                Ciekawe... Wlasnie wykonalam telefon do Cataliny i dowiedzialam sie, ze nie maja
                w planach stawiania kolejnego budynku przy Wyscigach. Plotka - jak to
                podsumowala kobieta z biura sprzedazy.
                • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 24.08.05, 12:13
                  Zzrobert,
                  To skad masz te informacje ze to Catalina ?

A moze ktos juz sprawdzal te dzialke u wydziale ksiag ?

• zzrobert Re: RONSON - PEGAZ II 24.08.05, 13:41
                    Bo mieszkam obok i obserwuję zmiany od 2001 roku.
                    To sprawdźcie sobie do kogo należy grunt na rogu. W urzędach można się
                    ciekawych rzeczy dowiedzieć.
                    I do kiedy miał stać apartament pokazowy Cataliny z skrzyżowaniu z Granitową (a
                    nadal stoi). Pewnie zapomnieli go zburzyć. ;)

heheh plotka pewnie taka sama jak powstający znikąd biurowiec przed Ronson I.

• Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 24.08.05, 14:27
                      Ze cos tam powstanie to nikt nie ma złudzeń. Tylko skad/czy nie jest plotka
                      informacja ze to Catalina bedzie stawiac
                      • zzrobert Re: RONSON - PEGAZ II 24.08.05, 16:10
                        Bo przeważnie stawia właściciel gruntu.

• Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 24.08.05, 16:27
                          A, czyli sprawdzales w ksiegach ? O to mi chodzi czy to plotka, czy
                          zweryfikowany przez Ciebie fakt. Bo jak sprawdziles w ksiedze, to ubedzie mi
                          jedna wycieczka do urzedu
                      • Gość: icia Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.aster.pl 24.08.05, 16:23
                        taka kolejka a nie wiadomo nic czy tego wokolo nie zabuduja? A czy te
                        mieszkania sa wogole dobre? Czy sie ludzie rzucaja na co popadnie teraz?
                        • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 24.08.05, 16:48
                          Zaczne od ostatniego pytania: tak, ludzie rzucaja sie na co popadnie teraz -
                          malo sie buduje, coraz wiekszy popyt bo zyje nam sie coraz lepiej, nekrecana
                          spirala cenowa, 22% VAT na horyzoncie. Oczywiscie mozna w tej chwili zadac
                          sobie pytanie: gdzie jest inwestycja nie-"co popadnie" ? Ja chyba nie znam
                          obecnie realizowanej takowej.
                          Na tym tle Pegaz II wydaje mi sie ze prezentuje sie niezle. To ze cos wybuduja,
                          nie moze byc minusem bo w Warszawie nie znajdzie sie miejsca na dluzsza mete
                          gdzie czegos wokolo nie zbuduja. Gorsze ze nie mowia co i jak, zeby kazdy mogl
                          podejmowac wlasna decyzje znajac plusy i minusy, a nie glowkowac, szukac,
                          domyslac sie itd.
                          A jesli chodzi o sam budynek Pegaz II oraz Ronsona i wykonanwce - Hotchief to
                          mysle ze plasuja sie w czolowce obecnych ofert. Standard daleko
                          ponadprzecietna, wykonanie - przynajmniej te znane z kilku mieszkan
                          Sloniecznego Skweru gdzie mam znajomych - nienaganne, do tego doliczylbym
                          prezentowana do tej pory solidnosc i (moze nie 100% we wszystkim) ale jednak
                          terminowosc - to duzo. Poza tym dla ludzi aktywnych zawodowo i towarzysko,
                          lokalizacja jest atutem (raczej dla singli i malzenstw bezdzietnych niz rodziny
                          z dziecmi).

• Gość: vdcmike Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.cbr.tp.pl 25.08.05, 15:53
                    W lutym 2004 dzialka na rogu wyscigowa/granitowa nalezala do Catalina
                    Investment. Widzialem plany budynku, ktory mial tam powstac... 9 kondygnacji
                    naziemnych, 2 podziemne. Moze sytuacja przez ten czas ulegla zmianie.
                    • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 26.08.05, 14:13
                      O, to konkretne info, dzieki.
                      Sytuacja zapewne sie nie zmienila, natomiast to ze wiadomo to jest od lutego
                      2004 daje duzo do myslenia, w kontekscie informacji uzyskanych z Ronsona.
                      A jesli sie zmienila to tylko tyle ze juz powstala umowa Cataliny z
                      wlascicielami malego bialego domku - bo bez wykupu tego kawalka raczej tylu
                      kondygnacji nie zbudowaliby.
                      • estrella78 Re: RONSON - PEGAZ II 26.08.05, 16:39
                        Rozmawiałam z Cataliną. Potwierdzili, że starają się o działkę z białą willą,
                        ale Pani nie chciała potwierdzić ilości kondygnacji. Powiedziała tylko, że coś
                        tam planują postawić.
                      • bulletproof_cupid Re: RONSON - PEGAZ II 31.08.05, 20:36
                        Dzialka na rogu to pierwsze co sprawdzilem (bo przeciez wiadomo ze w takich
                        warunkach ten bialy domek nie bedzie chcial istniec)
                        A ew. 14-pietrowy kolos przed oknami mieszkan Pegaz II to nie brzmi zachecajaco

A zreszta ciekawostka, bez lazenia do Urzedu mozna bylo wyczaic jakas wieze
                        przed Pegazem II
                        Firma Ronson na reklamie w dodatku "Nieruchomosci" gdzie reklamuje inwestycje
                        Pegaz II:
                        "140 ha ZIELENI" i dodaje mniejszym drukiem "Widok z okien budynku Pegaz I w
                        strone torow Wyscigow Konnych"
                        Prymitywne, sprzedaje jeden budynek i reklamuje widok z okien innego :-))
                        Dlaczego nie z Pegaz II ? Juz wiemy

W zadnym wypadku nie zniechacam bo sam budynek i mieszkania sa OK. Ale zawsze to
                        lepiej miec jasny obraz :-)
                        • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 01.09.05, 10:25
                          Hehe, nie zwrocilem uwagi na to w gazecie :-)
                        • Gość: x Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 10:34
                          > Prymitywne, sprzedaje jeden budynek i reklamuje widok z okien innego :-))
                          > Dlaczego nie z Pegaz II ? Juz wiemy

a jak mają zrobić zdjęcie z budynku pegaz II skoro jeszcze nie istnieje??? To
                          logiczne że pokążą widok z pierwszego. Catalina też się tak reklamowała a teraz
                          wnioskując z waszych wypowiedzi sama zasłoni widok swoim mieszkańcom z
                          najnowszego budynku.

>A zreszta ciekawostka, bez lazenia do Urzedu mozna bylo wyczaic jakas wieze
                          > przed Pegazem II

W Warszawie wszędzie teraz będą dostawiane budynki ona w okna bo nie ma już
                          miejsca na nic lepszego nawet jeśli teraz gdzieś ich jeszcze nie ma to za 5
                          lat będą - mieszkamy w mieście trzeba się z tym pogodzić. A jak chcesz mieć
                          przestrzeń to pobuduj dom pod Warszawą
                          • Gość: Kasha Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.adsl.xs4all.nl 01.09.05, 12:17
                            Czy ktos z Was widzial na wlasne oczy ten bialy domek na rogu? Ja tak i moim
                            zdaniem tam fizycznie nie da sie umiescic bloku! To jest przeciez tylko dzialka
                            na dom jednorodzinny. Dzwonilam do Cataliny i powiedzieli mi ze maja w planach
                            inwestycje ale przy granitowej od strony juz istniejacych blokow, wiec widoku
                            na wyscigi nic nie powinno zaslonic. Jezeli sie myle to wytlumaczcie mi czego
                            nie biore pod uwage..
                            • bulletproof_cupid Re: RONSON - PEGAZ II 01.09.05, 12:24
                              Gość portalu: Kasha napisał(a):

> Czy ktos z Was widzial na wlasne oczy ten bialy domek na rogu? Ja tak i moim
                              > zdaniem tam fizycznie nie da sie umiescic bloku! To jest przeciez tylko
                              dzialka
                              >
                              > na dom jednorodzinny.

Na samej dzialce gdzie jest bialy domek - nie
                              Na samej dzialce na rogu Granitowej i Wyscigowej - nie
                              Ale jak sie te dwie dzialki polaczy - tak :-)
                              Czyli nie bierzesz pod uwage ze wlasciciel malego domku podpisuje umowe
                              sprzedazy swojego domu wraz gruntem Catalinie, ktora chcac zachowac koncepcje
                              Manhatanu przy Wyscigach buduje klona tych trzech budynkow na rogu

> Dzwonilam do Cataliny i powiedzieli mi ze maja w planach
                              > inwestycje ale przy granitowej od strony juz istniejacych blokow, wiec widoku
                              > na wyscigi nic nie powinno zaslonic. Jezeli sie myle to wytlumaczcie mi czego
                              > nie biore pod uwage..
                              • Gość: Kasha Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.adsl.xs4all.nl 01.09.05, 12:35
                                > Na samej dzialce gdzie jest bialy domek - nie
                                > Na samej dzialce na rogu Granitowej i Wyscigowej - nie
                                > Ale jak sie te dwie dzialki polaczy - tak :-)
                                No dobrze, ale co w takim wypadku stanie sie z Granitowa? Przeciez to jest
                                ulica dojazdowa i jakos musza ja poprowadzic w tym miejscu...
                                • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 01.09.05, 12:38
                                  Granitowa bedzie Granitowa :-)
                                  Mowic o dzialce na rogu, nie chodzi mi o miejsce gdzie stoi apartament pokazowy
                                  Cataliny tylko po drugiej stronie Granitowej - ta zarosnieta i zachwaszczona :-)
                                  • Gość: vdcmike Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.cbr.tp.pl 01.09.05, 12:58
                                    Kasha:... powiedzieli Ci pewnie o biurowcu Cataliny, ktory osloni wieze ABC od
                                    rzymowskiego, natomiast wieza D (ktora jest zupelnie inna bajka) powstanie
                                    wlasnie na rogu granitowa/wyscigowa na dzialkach "bialy domek" + "blaszany plot"
                                    • Gość: Kasha Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.adsl.xs4all.nl 01.09.05, 21:34
                                      :(:(:(:(:(
                                      A to taka piekna lokalizacja miala byc......
                                      • Gość: Blade303 Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.aster.pl 02.09.05, 09:35
                                        Jestem mieszkańcem PEGAZA I.
                                        Działka na rogi o której się tak wypowiadacie jest własnością Cataliny. Zmiana
                                        właściciela działki gdzie stoi biały domek to tylko kwestia czasu. Właściciel
                                        tej działki i tak już zarobił majątek bo nie był właścicielem tylko tej jednej
                                        tutaj w okolicy.
                                        Co do budynku kótry może tam powstać. Udajcie się do urzędu gminy. Jesteśmy w
                                        pasie lotniska i budynki ktore stoją na jednej działce nie mogą stać już na tej
                                        obok, mimo, że jest ona tylko kawałek obok. Między innymi z tego powodu Pegaz I
                                        nie ma 13 pięter bo ze względu na usytułowanie blisko lotniska ta działka nie
                                        pozwalała na postawienie budynku większego niż 8 pięter.
                                        Naprawdę panie w urzędzie udzielają bardzo ciekawych informacji. Dzwoniąc do
                                        developera nie liczcie, że dowiecie się obiektywnie czegoś na temat jego planów.
                                        Poza tym takie czasy, dzisiaj mamy wyścigi a za 10 lat może stać tam świątynia
                                        opatrzności bożej II. Kupując mieszkania w takiej okolicy musicie zdawać sobie z
                                        tego sprawę. Biorąc pod uwagę wzrost wartości mieszkań w naszej okolicy w ciągu
                                        ostatnich 3 lat to i tak bardzo dobra inwestycja.
                                        Powodzenia z zakupach: patrzcie co podpisujecie i wszędzie gdzie to tylko
                                        możliwe zapisujcie w umowie terminy i kary dla developera za ich
                                        nieprzestrzeganie: bez zmiłuj się i słuchania, że na to on się nie zgadza. Wiem
                                        co mówię.
                                        • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 02.09.05, 10:12
                                          Tzn. chcesz powiedziec ze granica pasa lotniska przebiega przez ten 8-metrowy
                                          kawalek ziemi pomiedzy sciana Pegaza I i aktualnie dolem, budowanego Pegaza
                                          II :-))) ?
                                          I Pegaz II juz moze byc 14-kondygnacyjny ?
                                          Potem rozumiem biegnie pomiedzy dolem i bialym domkiem i konczy sie na
                                          Granitowej (bo tam znow stoja wieze) :-))
                                          • Gość: Blade303 Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.aster.pl 02.09.05, 12:20
                                            Marcin:
                                            Jak widzę lubisz dywagować i wydaje Ci się przy tym, że jesteś taki zabawny.
                                            Fakty są do sprawdzenia w urzędach ale jak widać nie umiessz z nich korzystać.
                                            Twoja strata.
                                            Życie i obowiązujące u nas przepisy i zasady jeszcze nie raz Cię zaskoczą a
                                            czasem rozbawią. Ja nie mam czasu na dywagacje: co jest absurdalne a co nie jest.
                                            Powodzenia.
                                            :-)))
                                            • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 02.09.05, 12:42
                                              Nie dywaguje tylko sie pytam, rozbawiony jesli tak rzeczywiscie jest, co
                                              zreszta sam podkreslasz ze to zabawne.
                                              Ale rozumiem ze skoro nie odpowiadasz faktami: TAK/NIE, to nie mam pewnosci ze
                                              wiesz.
                                              I oczywiscie ze to sprawdze w urzedzie bo Twoja informacja jest nieprecyzjna.
                                            • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 02.09.05, 14:55
                                              Narazie info nieoficjalne bo z niezaleznych rozmow telefonicznych z urzedami
                                              Mokotow i Ursynowa, a bez dokumentow i mapek ani rusz, to sprawdze w przyszlym
                                              tygodniu. Dostaje informacje ze granica jest w ok. Bokserskiej i biegnie po
                                              drugiej stronie Wyscigow. Ale tak jak mowie jeszcze tez nie traktuje tego jako
                                              pewnik
                                              • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 07.09.05, 14:17
                                                Dostalem wglad do dokumentu "Ustalenia wiążące gminy warszawskie przy
                                                sporządzaniu miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego" z 2001 roku z
                                                ktore wynika ze moze tam byc zabudowa do 55 m - liczac 3,5 m/pietro to wyjdzie
                                                akurat z 14-15 kondygnacji.
                                                Ale szukam dalej bo tych wspomnianych granic pasa lotniska nie dostalem jeszcze
                            • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 01.09.05, 12:28
                              Kasha, ze cos tam powstanie to pewne.
                              Juz inne osoby pisaly na forum ze dzwonily podobno do Cataliny i mialy
                              potwierdzenie takze faktu ze maja chetke na bialy domek (swoja droga to gosciu
                              z domku zrobi niezly biznes :-) )

Ja tylko czekam na informacje - ile kondygnacji ?
                              • Gość: Starla Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.chello.pl 01.09.05, 20:20
                                Ja juz mam klopot z glowy, bo mieszkanie ktorym bylismy zainteresowani, ale
                                niestety w kolejce, zostalo kupione.
                                Ale w takim razie nie zaluje. Skoro na 10 pietrze mialabym miec jeszcze 3 pietra
                                wzwyz przed soba to ja dziekuje.
                                I to jeszcze z sypialnia ktora ma okna od podlogi do sufitu.
                                Jak mi sie zechce takich wystepow to sobie zaloze jakas fajna bielizne i wynajme
                                wystawe w Amsterdamie ;-)
                          • bulletproof_cupid Re: RONSON - PEGAZ II 01.09.05, 12:20
                            Gość portalu: x napisał(a):
                            >
                            > a jak mają zrobić zdjęcie z budynku pegaz II skoro jeszcze nie istnieje??? To
                            > logiczne że pokążą widok z pierwszego.
                            >

Eee, tam. Logiczne byloby gdyby ten widok chociaz czesciowo mial cos wspolnego
                            z Pegazem II. Z Pegaza II takie im nie wyjdzie :-)
                            W Catalinie w dwoch budynkach ma.

>
                            > W Warszawie wszędzie teraz będą dostawiane budynki ona w okna bo nie ma już
                            > miejsca na nic lepszego nawet jeśli teraz gdzieś ich jeszcze nie ma to za 5
                            > lat będą - mieszkamy w mieście trzeba się z tym pogodzić. A jak chcesz mieć
                            > przestrzeń to pobuduj dom pod Warszawą

Zgadzam sie.
                            Tylko ze co innego mieszkac w miescie i tego wymagac a co innego na
                            peryferiach - dla mnie to jeszcze peryferia.
                            I co innego oczekiwac braku sciany przed soba w budownictwie niskim - tutaj
                            powodzenia, a co innego decydowac sie na mieszkanie na 14 pietrze ze sciana
                            przed soba. Quiz: dlaczego ludzie decyduja sie na mieszkania w wysokich
                            budynkach, na najwyzszych pietrach ?

Dom pod Warszawa mam, dziekuje - przestrzen jest. Szukam fajnego mieszkania
                            zebym w tygodniu mial gdzie mieszkac coby na kilka godzin nie jezdzic w te i z
                            powrotem za Warszawe do domu. I nie szukam przestrzeni to oczywiste ze
                            nierealne - szukam mieszkania bez 14 pietrowego molocha 17 m przed moimi
                            oknami - trudniej go nie znalezc, niz trafic na podobna sytuacje
                • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 24.08.05, 12:23
                  To jeszcze nic nie znaczy - chociaz osobiscie chce miec nadzieje ze cos :-)
                  Mialem taka sytuacje na fortach Bema na Bemowie. Developer X mial juz
                  zaawansowana budowe, a przed nim byla dzialka, nawet nieogrodzona, ktora
                  zapewniala w tym miejscu fajna przestrzen i widok na zielony Fort Bema. Jak
                  pytalem sie co tam bedzie to nie mieli pojecia nawet kto jest wlascicielem.
                  Polazlem do urzedu gimny a w ksiedzie jak wol ze inny developer Y. Dzwonilem do
                  nich, to nikt nie mial pojecia o zadnej inwestycji na tamtym terenie.
                  Jak ten X juz sprzedal wiekszosc mieszkan z tej strony "spornej" to wtedy
                  pojawily sie ogrodzenia i obwieszczenie ze nowa inwestycja firmy Y.
                  Po prostu pewnie mieli umowe ze nie beda ploszyc sobie klientow nawzajem
                  • zzrobert Re: RONSON - PEGAZ II 24.08.05, 13:42
                    Normalne działanie.
                    Tak samo było i jest tutaj.

• Gość: Małgorzata Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:45
        Zgadzam się. Drobnych wpadek się nigdzie nie uniknie. Na polecenie zasługuje
        pomoc Pani Kasi z dz. sprzedaży i Pana Tomka w sprawach kredytu (nie tylko
        obsługuje klienta, ale i doradza}.
    • Gość: BAJ Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 18:58
      W tej chwili ruszyły wykopy pod fundamenty garażu co oznacza że Ronson dostał
      pozwolenie na budowę na 99%.My mieliśmy szczęście i kupiliśmy mieszkanie w
      PEGAZIE I w ostatniej chwili( pierwsza rezerwacja w kwietniu 2 miesiące po
      oddaniu budynku do użytkowania) a w tej chwili mieszkania w Pegazie II są
      sprzedawane na ponad rok przed wybudowaniem budynku. Rezerwacja była robiona na
      2 tygodnie i z tego co wiem do naszego mieszkania zaraz po tym ustawiła się
      kolejka chętnych osób.Współpracę z Ronsonem oceniamy bardzo dobrze chociaż do
      samej administracji budynku mamy zastrzeżenia (administratorem jest firma
      zewnętrzna Arenda).Traktujemy to jednak jako okres przejściowy do momentu aż
      wszyscy mieszkańcy się urządzą w swoich domach. Pewnie potrwa to z
      rok ;).Wszystkim zainteresownym życzymy powodzenia w polowaniu na swoje
      wymarzone lokum.:)))
      • Gość: BAJ Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 19:16
        Nie ma żadnego problemu z hałasem od Rzymowskiego i Puławskiej (bez porównania
        do budynków Cataliny w której też oglądaliśmy mieszkanie które notabene
        porównywalne do Pegaza było prawie tysiąc złotych droższe za 1 m2).Pegaz jest
        osłonięty budynkami Pax'u i Cataliny leżacymi bliżej tych ulic.Imprezy na
        Wyścigach (sporadyczne) odbywają sie w dużej odległości i nie ma problemu z
        hałasem odwrotnie niż Przy Polach Mokotowskich gdzie do tej pory mieszkaliśmy -
        piątek, sobota, niedziela x 8 pubów z ogródkami i dyskotekami = koszmar.
        Jedynym problem w czasie imprez na Wyscigach są parkujące wszędzie auta.
        Pozdrawiamy
    • Gość: m Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:58
      Szkoda, że te forum najwyraźniej wygasło. Korzystając z okazji pragnę
      wszystkich zniechęcić do Ronson. Moja „współpraca” z tym deweloperem zaczęła
      się dwa miesiące temu (lipiec 2005). Najpierw przez miesiąc nie byli w stanie
      wytworzyć wzoru umowy, przy czym ilekroć do nich dzwoniłem mówili, że „umowa
      będzie dziś po południu”, albo „będzie najpóźniej jutro”. Kiedy po miesiącu
      wreszcie dostałem wzór umowy był on kompletnie niechlujnie napisany – nawet
      powierzchnia działki pisana cyframi nie zgadzała się z powierzchnią pisaną
      słownie. Potem poprosiłem ich o dosłanie umowy na kupno miejsca garażowego.
      Oczywiście nic nie przesłali, więc musiałem do nich znowu zadzwonić. Po kilku
      dniach przysłali mi e-mail, w załączniku którego miała być umowa na miejsce
      garażowe, tylko że oczywiście e-mail nie miał żadnego załącznika. Po kolejnym
      ponagleniu przysłali mail z umową, tyle że nie na garaż, a na komórkę
      lokatorską, za to wypełnioną danymi osobowymi jakiejś osoby (imię, nazwisko,
      adres, PESEL, NIP). Na sam koniec zaś okazało się, że Ronson postanowił zataić
      fakt, że nie jest wyłącznym użytkownikiem wieczystym jednej z działek, na
      której wznoszony jest Pegaz II. Ogólnie odnoszę rażenie, że działalność Ronsona
      polega głównie na wyłudzaniu po 500 PLN poprzez nakłanianie do zawarcia umowy
      rezerwacyjnej i następnie zniechęcanie do podpisania umowy kupna mieszkania.
      • metaxa101 Re: RONSON - PEGAZ II 31.08.05, 10:36
        Korzystając z okazji i odnosząc się do tego wpisu chciałbym wszystkich ZACHĘCIĆ
        do współpracy z tym developerem. Uważam że Ronson jest jednym z najbardziej
        rzetelnych i "proklienckich" developerów a kontakt z działem obsługi klientów
        jest prawdziwą przyjemnością.
        Podpisywałe umowę z Ronsonem na zakup mieszkania w Pegazie I i cały proces (od
        otrzymania wzoru umowy (przed wpłatą zaliczki i rezerwacją mieszkania) do
        podpisania ostatecznej umowy (wliczając w to negocjacje) trwał z tego co
        pamiętam ok. 2-3 tygodni.
        Ale jak się komuś nie podoba to niech szuka gdzie indziej... Z tego co wiem to
        mieszkania w Pegazie II idą jak ciepłe bułeczki.
        • Gość: m Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:56
          U mnie zabawa z Ronsonem trwa już dwa miesiące, więc myślę, że sobie daruję.
          Przepraszam, może jestem jakiś nienormalny i zbyt wiele wymagam, może nie
          powinienem się spodziewać, że będę poważnie traktowany.
      • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 31.08.05, 11:27
        Ja narazie czekam na finalna postac umowy, ale musze powiedziec ze nie mam
        zastrzezen do kontaktu i dotychczasowej wspolpracy.
        Na poczatku rzeczywiscie bylo oczekiwanie na umowe, ale teraz przy takim
        popycie czesto tak jest ze developer zaczyna sprzedaz zanim wszystko
        zorganizuje (np. Bouygues jak zaczynal na Kabatach nie mial przez miesiac nie
        tylko wzorow umow, ale takze pozwolenia na budowe a mimo to sprzedaz szla ze
        hej). Parafrazujac klasyka wazne jak developer konczy a nie zaczyna :-)
        Generalnie jednak nie widze zeby Ronson odstawal od innych developerow w tym
        elemencie i jesli prowadze tak powazny zakup jak mieszkanie to nie bede
        rezygnowal i obrazal sie tylko dlatego ze Pani do mnie nie zadzwonila albo
        wstepny draft umowy zawieral niescislosci.
        Bo wtedy przy innych realiach polskiego budownictwa mieszkaniowego moze szukac
        mieszkania do smierci.
        Mam wymagania i warunki od inwestycji i developera ktore musza byc spelnione
        ale nie przesadzajmy.
        Ew. "m" poprosze Cie o namiary tego idealnego developera idealnej inwestycji bo
        moze pominalem go w swoich poszukiwaniach

Natomiast rzeczywiscie cos jest na rzeczy z zatajaniem - ale coz, ja sie
        przyzwyczailem ze musisz o siebie zadbac sam, sam sie dopytac i sprawdzic u 10
        niezaleznych zrodel.
        I tez rozroznilbym dwie rzeczy. Czy developer ukrywa cos nt. swojej inwestycji
        i uslugi - wtedy bardzo zle, czy nt. otoczenia na terenach nienalezacych do
        niego. W pierwszym przypadku nie ma prawa ukrywac, w drugim moglby nie ukrywac,
        byloby to profesjonalne, ale z drugiej strony przedmiotem umowy jest dzialka,
        budynek, mieszkanie i usluga wiec ma takie prawo (tutaj chodzi o dzialke
        Cataliny na rogu Granitowa/Wyscigowa ktorej wlascicielem od ponad 4 lat jest
        Catalina, istnialy juz wstepne plany budynku ktory chce tam postawiac i na
        pewno nie mogli tego nie wiedziec)

Dlatego zainteresowala mnie Twoja informacja ze nie jest wylacznym
        uzytkownikiem wieczystym jednej z dzialek bo to podchodzi pod pierwszy przypadek
        Do sprawdzenia
      • stumbleine Re: RONSON - PEGAZ II 31.08.05, 11:46
        Gość portalu: m napisał(a):

> Na sam koniec zaś okazało się, że Ronson postanowił zataić
        > fakt, że nie jest wyłącznym użytkownikiem wieczystym jednej z działek, na
        > której wznoszony jest Pegaz II. Ogólnie odnoszę rażenie, że działalność
        > Ronsona
        >

Oj, skad ta informacja ? Tzn. jak sie okazalo ?
        • Gość: m Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:52
          Wystarczy spojrzeć w księgę wieczystą – współużytkownikiem działki 24/3 jest
          Wars s.a. Może mało istotne, ale jednak trochę koliduje z zawartym w projekcie
          umowy oświadczeniem Ronsona, że jest użytkownikiem wieczystym tych działek.
          Przyznaję, widziałem odpis KW z 30.06.05., ale Ronson nie był w stanie wykazać,
          że w międzyczasie coś się zmieniło.
          • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 31.08.05, 13:06
            OK, dzieki za te informacje, czyli ta najmniejsza 193m2 dzialka
            Co ciekawe przynajmniej w drafcie zalacznika z opisem technicznym pominieta
            zostala wlasnie ta dzialka w okresleniu dzialek na ktorych bedzie usytuowany
            Pegaz II (?)
          • stumbleine Re: RONSON - PEGAZ II 31.08.05, 13:21
            Ludzie z Cataliny marza o jakims sklepiku w tym miejscu i jakims lokaliku zeby
            cos przekasic, i liczyli na Ronsona ze cos na zalatwi, to moze na tej malej
            dzialce wagon Warsa sie postawi ? ;-)
            • olimpia32 Re: RONSON - PEGAZ II 02.09.05, 13:30
              Moi drodzy, a szczególnie Ty drogi "m",
              w księgach jest wszystko ok, a Ronson jest jedynym użytkownikiem wiecz. tych
              trzech działek, i nie lubie osób, które robia zamieszanie, aby wzbudzić
              zainteresowanie pozostałych swoją osobą. Sytuacja wyglądała owszem tak jak
              mówisz do 20 sierpnia (zmiana w księgach), ale od około 20 lipca Ronson jest
              już jedynym użytkownikiem wiecz. tych działek, zatem zastanawia mnie kiedy to
              sprawdzałeś..., hmm..., a może w ogóle nie sprawdzałeś, tylko "zasłyszano"...
              Ale denerwować innych lubisz... ? hmm...?

Pozdrawiam.
              • Gość: Marcin Re: RONSON - PEGAZ II IP: *.gts.pl 02.09.05, 14:16
                Dzieki za info. Co prawda i tak profilaktycznie mialem w poniedzialek podjechac
                do WKW, bo myslalem ze cos przeoczylem, ale zawsze dobrych informacji nie za
                wiele :-) Poza tym w co jak w co, ale w jawne poswiadczenie nieprawdy w umowie
                jakos nie chcialo mi sie wierzyc.
          • bulletproof_cupid Re: RONSON - PEGAZ II 31.08.05, 20:25
            Ja dlatego szybciutko opuscilem szereg chetnych na mieszkanie w tej inwestycji.
            Cos jest nie tak z gruntami, co zreszta potwierdza bardzo dlugie wyczekiwanie
            mieszkancow Pegaz I na podpisanie aktow notarialnych. Jesli przez prawie dwa
            lata nie moga dojsc do ladu z laczeniem dzialek to musi tam byc niezle namieszane
            • weronikaxy Re: RONSON - PEGAZ II 03.11.05, 20:36
              sprawa aktów notarialnych w końcu ruszyła
              niemniej jednak współpraca z Ronson, to jest wyzwanie dla wytrwałych
              nasze Pegazowskie problemy z Ronsonem i jego pracowikami:
              - przedłużająca sie z winy Ronsona sprawa podpisywania aktów notarialnych
              narazial wielu lokatorow w tym mmnie na ponoszenie dodatkowych kosztow
              ubezpieczenia kredytu
              - Ronson na pisma w sprawie zwrotu poniesionych kosztow reaguje olewaniem(
              uczulam przyszłych zainteresowanych zakupem lokalu u Ronsona na zapis w umowie
              dotyczacy aktu notarialnego - lepiej umiescic w nim informacje o karach, lub
              zwrocie poniesionych dodatkowych kosztow w przypadu gdyby Ronson nie dotrzymal
              terminu podpisania aktu)
              - Uwaga - akt notarialny możecie podpisać wybierajac własnego ( tanszego)
              notariusza - ale musicie się przygotować na szereg utrudnien których dostarczą
              Wam pracownicy firmy Ronson.( tu sugeruje tabletki uspokajajace)

- zgłaszanei usterek - czekaj tatka latka.......... a może ktoś się tym
              zainteresuje............( gwarancja na budynek w koncu nie jest wieczna,
              lokatorzy zapłacą z funduszu remontowego jak się gwarancja skonczy)

- komunikacja wewnętrzna i zewnętrzna - nie dostaniecie niczego na pismie-
              rzadnych dowodów przestępstwa ( nawijaja makaron na uszy, a Ty ufny lokatorze
              wierz im na słowo)

bulletproof_cupid napisał:

> Ja dlatego szybciutko opuscilem szereg chetnych na mieszkanie w tej
              inwestycji.
              > Cos jest nie tak z gruntami, co zreszta potwierdza bardzo dlugie wyczekiwanie
              > mieszkancow Pegaz I na podpisanie aktow notarialnych. Jesli przez prawie dwa
              > lata nie moga dojsc do ladu z laczeniem dzialek to musi tam byc niezle
              namiesza
              > ne
    • stumbleine 14 pietrowa wieza przed Pegaz II :-( 14.09.05, 20:47
      Witam,

Cytat z forum Cataliny
      (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15829&w=29041042&a=29041042)

"25 sierpnia 2005 do Wydziału Realizacji Urbanistycznej BNAM w Pałacu Kultury
      i Nauki (delegatura Biura Naczelnego Architekta Miasta Warszawy) wpłynął
      wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy dotyczący realizacji budynku
      mieszkalnego z garażem przy Alei Wyścigowej róg Granitowej (działki 40, 25/4
      oraz 25/5) złożony przez firmę Catalina Residence reprezentowanej przez
      Wiceprezesa Zarządu Pawła Putkowskiego (data wystawienia wniosku: 19 sierpnia
      2005).
      Nowa inwestycja Catalina to:
      liczba kondygnacji - 14
      1 kondygnacja podziemna
      powierzchnia całkowita podziemna/nadziemna 11 000 m2
      powierzchnia całkowita łącznie 13 500 m2
      Powierzchnia użytkowa 12 000 m2
      Powierzchnia mieszkalna 7500 m2
      Liczba miejsc postojowych: 120

Wniosek został zarejestrowany pod numerem: AM-PU/7331/370/05"
      • bulletproof_cupid Re: 14 pietrowa wieza przed Pegaz II :-( 14.09.05, 23:22
        Uff, nie wpakowalem sie z pieniedzmi w to.
        ZZRobert z Cataliny - dzieki za wczesniejsze informacje na forum :-)
        5 budynkow po 14 pieter wcisnietych obok siebie.
        No takiej sytuacji to chyba nawet w Centrum nie ma - ale kaszana

• Gość: klient01 Re: 14 pietrowa wieza przed Pegaz II :-( IP: 212.160.172.* 13.10.05, 14:33
        Witam,

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w budynku PAX i zainteresowałem się
        planami dotyczącymi zabudowy działek po stronie południowej tego budynku - czyli
        działki Pegaz I, Pegaz II, i ...

14 piętrowego budynku "D" Cataliny.

Byłem w NBAM w PKiN i sprawdziłem inwestycje planowane w tym rejonie.
        Bydynek Catalina "D" ma powstać na przeciwko budynku PEGAZ II od strony
        południowej (tam gdzie teraz stoi mały dom jednorodzinny - został on wykupiony)
        i niestety projekt przewiduje "kolumbrynę" szeroką na całą działkę 25/4 i 25/5,
        która zasłoni od południa zupełnie budynek PEGAZ II. Wygląda to fatalnie.

UWAGA: W przypadku wydania decyzji przez BNAM o zabudowie dotyczącej budynku "D"
        Cataliny i jej późniejszego oprotestowania na drodze sądowej, jedynie mieszkańcy
        PEGAZ II będą stroną w tym sporze.

Natomiast obecne protesty mieszkańców osiedla Catalina, PAX, PEGAZ I mogą być
        podstawą do zmiany a nawet odrzucenia projektu zabudowy dla budynku "D" Cataliny
        przez BNAM (biuro naczelnego architekta miasta).

Dodatkowo w kwadracie przylegającym do Granitowej, al. wyścigowej i Rzymowskiego
        powstaną 3 wieżowce - (10 p., ok. 7p. i ostatni 10 lub 12 p.) co znacząco
        wpłynie na komunikację po ul. Granitowej, z której będzie wjazd do garaży. (dla
        tej inwestycji decyzja została już wydana jakiś czas temu). Pierwotnie o
        zabudowę tego terenu występowała Catalina wraz z innym nieznanym mi inwestorem,
        lecz to ten drugi dostał decyzję.

Dodając do tego budynek biurowy Catalina Center, czy jakoś tak (ten, który
        zasłoni istniejące wieże Cataliny od strony północnej z wjazdem przy stacji
        benzynowej) widać, że mogą być ogromne problemy z komunikacją po Al. wyścigowej.

Mam nadzieję, że mieszkańcy budynku PEGAZ II w porę zareagują i już teraz
        podejmą działania (bo mają najsilniejszy głos zarówno na etapie podejmowania
        decyzji o warunkach zabudowy, jak również w przypadku jej późniejszego
        oprotestowania).
        • Gość: vdcmike Re: 14 pietrowa wieza przed Pegaz II :-( IP: 212.160.172.* 14.10.05, 16:12
          klient01: moglbys bardziej sprecyzowac ow kwadrat, o ktrorym wspominasz (ten
          pomiedzy granitowa wyscigowa i rzymowskiego)... czyzby byly plany co do dzialki
          na ktorej stoi drugi bialy domek (ten sasiadujacy z "dworkiem" i paxem) ? Jak
          dla mnie to poza pegazem II i catalina D daloby sie wcisnac w tym kwadracie
          jeszcze jeden tylko budynek mieszkalny.
        • Gość: przemek Re: 14 pietrowa wieza przed Pegaz II :-( IP: 217.153.39.* 07.12.05, 12:15
          Polecam lekturę dzisiejszej Gazety Wyborczej.
          miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3052645.html
          Na pierwszej stronie dodatku warszawskiego jest zamieszczony artykuł o planach
          wybudowania nowego budynku Cataliny.
          Na zamieszczonej symulacji widać dokładnie potencjalnego "sąsiada" Pegaza 2.

• Gość: kobi Re: 14 pietrowa wieza przed Pegaz II :-( IP: *.seabridge.pl 20.12.05, 10:55
            Wszystkim przyszłym lokatorom inwestycji PEGAZ II życzę spokojnych, zdrowych i
            szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka