Dodaj do ulubionych

Zacisze-Elsnerów cześć 12

IP: *.ii.pw.edu.pl 28.07.05, 21:23
a oto i nowy watek naszego forum.
zachecam do pisania jak rowniez do spotkan!
najblizsze kroi sie w niedziele 31.07.2005 w stalym miejscu.
to stale miejsce to mala knajpa z czerwonymi parasolami piwa krolewskiego
przy ul. mlodzienczej, naprzeciwko mcdonald.

www.elsnerow.ath.cx - strona informacyjna ze zdjeciami z budowy.

linki do poprzednich czesci dyskusji:
czesc 11: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=25180138&s=0
część 10: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=21155419
cześć 9: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=19544625
część 8: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=17869443
część 7: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=16183606
część 6: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=13474752
część 5: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=12084226
część 4: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=11242735
część 3: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=10339919
część 2: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=9035050
część 1: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=6888370

pzdr, e!
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:32
      o bede niemal pierwszy ;)
      co slychac na naszym osiedlu ?
      • Gość: exor Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 IP: *.ii.pw.edu.pl 28.07.05, 21:37
        > o bede niemal pierwszy ;)

brawa dla tego pana :D

> co slychac na naszym osiedlu ?

no costam sie rusza.
        panowie sie krzatali jacys, widzialem paru robotnikow oraz styropiany -
        opakowania od piecykow lezaly na kupie pod plotem.

nic wiecej ciekawego nie zauwazylem...

pzdr,E!
        • Gość: Unicum Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:27
          To nie piecyki, one już dawno są zamontowane, tylko windy, których montaż już
          jest rozpoczęta. Na parterze też izolacja i tynk jest gotowy, w piątek
          widziałem, jak gruntują przed polożeniem tynku szlachetnego. Czyli już niedługo
          z zewnątrz budynki będą gotowe. W środku, przynajmniej w klatce "O" instalacja
          wodna i gazowa (bez mierników) gotowa, nie ma jeszcze inst. elektrycznej poza
          mieszkaniem.
          Głowa do góry, nie jest żle (przynajmniej pod tym względem).
          pzdr,
          Unicum
    • Gość: exor poprawne linki IP: *.ii.pw.edu.pl 28.07.05, 21:33
      eh z tymi linkami mam 3 swiaty...

do fotek:
      www.elsnerow.ath.cx
      poprzednia czesc forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=25180138&s=0
      pzdr, e!
      • Gość: MRA Re: poprawne linki IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.05, 23:27
        Linki działają!
        Gratuluje I etapowi możliwości meldunku! Oby i II etapowi udało się to.

Marcin
    • aalik Re: Do tarasowiczów 29.07.05, 13:27
      Czy ktoś wie co jest przewidywane jako podłoga tarasów na IV pietrze ? Czy
      można już na tym etapie budowy myśleć o lekkiej zabudowie takiego tarasu ? A
      może macie jakieś pomysły dotyczące aranżacji tarasów (basen, fontanna,
      inspekty etc)

Pozdrawiam.
      Alik
      • elsn Re: Do tarasowiczów 29.07.05, 16:10
        Nawet nie próbuj tego teraz robić. Takie rzeczy planuje się na etapie budowy,
        przed wykonaniem szlichty. Przebijesz izolację tarasu i sąsiada będzie zalewać
        woda - potem już tyko remont całego tarasu na Twój koszt. Pozdrawiam.
      • Gość: gajowy marucha Re: Do tarasowiczów IP: *.aster.pl 29.07.05, 16:18
        zrob sobie aluminiowa konstrukcje z szybkami atermicznymi a w srodku palmiarnie
        albo piaskownice dla dzieci pomysl o meblach ogrodowych posiej kwiaty załóż winnice

milego uzytkowania
        • bakino Re: Do tarasowiczów 29.07.05, 16:22
          Gość portalu: gajowy marucha napisał(a):

> zrob sobie aluminiowa konstrukcje z szybkami atermicznymi a w srodku
          palmiarnie
          > albo piaskownice dla dzieci pomysl o meblach ogrodowych posiej kwiaty załóż
          win
          > nice
          >

A jak skończysz zaproś sąsiadów na drinka :-))))

pozdrawiam
          Bakino
      • Gość: ... Re: Do tarasowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 21:46
        to samo co na balkonach ;(
        przynajmniej tak bylo w I etapie
        • vader_lord Spotkanie 5 30.07.05, 09:50
          Witam !
          Kto się wybiera na "parasolkowe" spotkanie jutro to jest 31.07.2005 o 18.00 ??
          Ja się wybieram z żoną, mamy wolną niedzielę, bo nasze dziecię sprzedaliśmy
          babci, więc chcielibyśmy poznać jak największą ilość naszych sympatycznych
          sąsiadów. Mam nadzieję, że nie nadejdzie właśnie o 18.00 jakaś nawałnica i
          będziemy się mogli spotkać.
          Wszystkich serdecznie zachęcam i pozdrawiam.
          Arek
          • Gość: MRA Re: Spotkanie 5 IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.05, 22:05
            Byłem na poprzednim spotkaniu i było super. Postaram się wpaść z żonką i teraz
            ale nie wiem czy nam się uda.
        • Gość: ? Re: Do tarasowiczów IP: *.aster.pl 30.07.05, 23:12
          poniewaz i etap nie placi czynszow wiec na tarasach bedzie sloma
          • Gość: Unicum Re: Do tarasowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 06:03
            A ta słoma może z butów...
            A poważnie, są wylewki, podobno będzie kładziony gres.
            Pzdrw,
            Unicum
          • Gość: ... Re: Do tarasowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 08:36
            slome to chyba ma Pan w glowie.
            jak sie czegos nie wie, to nie mowi i pisze ;(
            a prezes juz dal tyle powodow ze spokojnie jego slowa mozna traktowac jak
            niewypowiedziane.

Zreszta co ma I do II, a tym bardzij czynsze ;(
            Zaplaccie i wymagajcie, a nie oczerniacie.
          • aalik Re: Do tarasowiczów 01.08.05, 13:11
            Gość portalu: ? napisał(a):

> poniewaz i etap nie placi czynszow wiec na tarasach bedzie sloma

Gratuluję wyrafinowanego poczucia humoru :/

Pytanie było do trasowiczów bo nie mam pomysłu. Jak nie masz tarasu to nie masz
            takiego problemu i post był nie do Ciebie.

Pozdrawiam
            Alik
            • Gość: ? Re: Do tarasowiczów IP: 194.181.190.* 01.08.05, 14:57
              dziekuje
          • mekis Re: Do tarasowiczów 01.08.05, 19:35
            Witam , jestem I-etapowcem i baaaardzo głeboko się zastanawiam, co ma
            niepłacenie czynszów I-etapu do finalizacji budowy drugiego etapu? Czy to
            znaczy, że płacąc regularnie czynsz finansuję budowę Twojego (II-etapowcu)
            mieszkania/tarasu - to chyba bzdura. Wszyscy wiedzą, że sa okreslone koszty
            eksploatacji, które trzeba ponosić mieszkając w danycm mieszkaniu. Jak to się
            ma do II-etapu - zupełnie nie rozumien. A może KTOŚ chce jak najbardziej
            poróżnić I- i II- etap?
            Pozdrawiam
            • Gość: Unicum Re: Do tarasowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 19:58
              mekis napisał:
              >Witam , jestem I-etapowcem i baaaardzo głeboko się zastanawiam, co ma
              > niepłacenie czynszów I-etapu do finalizacji budowy drugiego etapu?

Niewiele ma spólnego, jedynie może tyle, że z czegoś to trzeba zapłacić, a jest
              tylko to, co inni wpłacili do spółdzielni pod różnymi tytułami, również w
              formie wkładu budowlanego.
              (Ażeby było zrozumiałe, to, co się płaci jako czynsz, w przeważjącej części
              składa się z kwot tylko refakturowanych przez administratora, czyli
              spółdzielnię.) Niemniej ta brakująca kwota, czyli ok. sto tysięcy złotych, jest
              za mała,żeby zatrzymała budowę, najwyżej z tego powodu zabraknie na końcowe
              materiały i roboty, czyli uporządkowanie terenu, ogrodzenie, zieleń,
              zagospodarowanie "dziedzińca", itp. itd.

pzdrw
              Unicum

• Gość: ? Re: Do tarasowiczów IP: *.aster.pl 01.08.05, 21:19
                tu nie chodzi o to. ze zabraknie na miotly do pospratania po budowie lecz o to
                ze GRUBE pieniadze poszly na adaptacje lokali uslugowych
                • Gość: ... Re: Do tarasowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:57
                  Udowodnij, chetnie cie poprzemy
                  Tylko daj dowod ze byla niegospodarnosc.
                  Na rozum jest wiele osob ktore dok... prezesowi.
                  TYLKO DOWODU BRAK
                • Gość: Unicum Re: Do tarasowiczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:31

> tu nie chodzi o to. ze zabraknie na miotly do pospratania po budowie lecz o
                  to
                  > ze GRUBE pieniadze poszly na adaptacje lokali uslugowych

No tak, lepiej by było, gdyby pozostały usługowe, i jeszcze pięć lat czekali na
                  chętnych do kupna. A do tego czasu jest spółdzielnia - bo lokale puste, ale
                  spółdzielcze. Bo jak choć jeden lokal - mieszkalny czy nie - pozostanie
                  spółdzelcze, to nie da się spółdzielnię rozwiązać.

Pozdrawiam,
                  Unicum
    • Gość: pytanie pytanie IP: *.aster.pl 31.07.05, 14:21
      Kto uwaza, ze inwestycja podrozala w wyniku wprowadzenia zmian w projekcie
      (zamiana sklepow na mieszkania)
      a moze sie myle i jest wprost odwrotnie
      a moze zalozenia od samego poczatku byly nierealne
      • Gość: MRA Re: pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.05, 20:59
        Chyba to ostatnie zdanie jest najbliżej prawdy - tak mi się wydaje.
        • vader_lord Wątpliwości. 02.08.05, 10:24
          Witam !
          Może po kolei.
          W sprawie zaległości we wnoszeniu terminowo opłat eksploatacyjnych przez I
          etap. Nikomu (na pewno mi) nie zależy żeby się kłócić albo wprowadzać do
          naszych relacji jakiś element podziału na I i II etap. Odnośnie tego czy
          zaległości generowane przez I etap mogły wpłynąć na cenę II etapu. I tak i nie.
          Zgodnie z tym, co Spółdzielnia przedstawiła na „walnym” zaległości w skali
          miesiąca oscylowały w okolicach 25 tyś PLN. Biorąc pod uwagę, że mieszkacie już
          blisko rok łatwo policzyć, do jakiej kwoty zaległości te mogły urosnąć.
          Rzeczywiście biorąc pod uwagę, że takie zaległości utrzymywały się przez np. 6
          miesięcy to kwota, którą trzeba było uzupełnić z innego źródła (wkłady
          budowlane II etapu, wpisowe lub inne) to raptem 150 000 tyś PLN tu trzeba
          przyznać rację, że przy skali inwestycji i skali zobowiązań płaconych firmom
          budowlanym lub innym przez Spółdzielnie ta kwota jest śmieszna. Mogło to jednak
          w pewnych okresach wpłynąć na problemy w płatnościach Spółdzielni biorąc pod
          uwagę (nie da się tego rozgraniczyć), że problemy były również z terminowym
          wnoszeniem wpłat wkładów budowlanych przez II etap. Mogło to niekorzystnie
          wpłynąć na płynność finansową jak i na pozycję przetargową Spółdzielni wobec
          wykonawców, kontrahentów itp., co miało najprawdopodobniej wpływ na ceny
          mieszkań.
          Drugą zupełnie odrębną sprawą jest koszt przeprojektowania lokali
          usługowych na mieszkania. Trzeba sobie zdawać sprawę w pierwszej kolejności, że
          Spółdzielnia zdecydowała się na taki krok w wyniku nikłego a może i żadnego
          zainteresowania ze strony nabywców lokalami usługowymi na naszym osiedlu. Gdyby
          (być może oczywiście licencji na nieomylność nie mam) Spółdzielnia nie
          zdecydowała się na taki krok, mieli byśmy puste lokale usługowe do sprzedania,
          na które nie było by chętnych a za których wybudowanie to i tak musielibyśmy
          zapłacić. Wydaje mi się, że mniejszym złem było ponieść jakieś koszty, które na
          pewno podniosły cenę metra naszych mieszkań, i zmienić przeznaczenie tej
          powierzchni i sprzedać ją jako mieszkania. Moim zdaniem spowodowało to na pewno
          mniejszy wzrost ceny naszego metra mieszkania niż jak byśmy mieli ponieść
          koszty wybudowania powierzchni usługowych, za które nikt nie zapłacił i na
          które nie było by chętnych i potem jeszcze ponosić koszty utrzymania (ogrzania,
          ochrony itp.) pustych lokali usługowych. Oczywistym jest chyba dla wszystkich,
          że takie rozwiązanie na 100 % kosztowałoby nas więcej niż zmiana przeznaczenia
          tej powierzchni, która wiązała się nie da się ukryć z jakimiś kosztami
          (oczywiście podpowiada mi tak zdrowy rozsądek).
          Jak widać geneza wzrostu cen metra naszych mieszkań nie jest rzeczą prostą i
          składników które dały taki efekt jest na pewno więcej.
          Mnie, jak i wszystkich pozostałych taki stan rzeczy nie zachwyca, ale staram
          się sobie w jakiś racjonalny i rozsądny sposób w miarę swojej wiedzy i
          możliwości wytłumaczyć i zrozumieć to, co się dzieje i nie szukać pozornych
          przyczyn tego, co się dzieje.
          Pozdrawiam wszystkich zarówno I i II etaopowców.
          Arek
          • vader_lord Re: Wątpliwości. 02.08.05, 10:25
            Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale chyba nie potrafię inaczej.
            Pozdrawiam Arek.
            • Gość: exor Re: Wątpliwości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:34
              > Przepraszam, że się tak rozpisałem, ale chyba nie potrafię inaczej.

nie ma sprawy, wole czytac takie dlugie elaboraty, ktore maja rece i nogi niz
              pojedyncze zdania, z ktorych nic nie wynika i niczego nie wnosza do dyskusji.

trzymka,e!
          • Gość: I etap Re: Wątpliwości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:25
            WITAM SĄSIADÓW

Zgodnie z tym, co Spółdzielnia przedstawiła na „walnym” zaległości

> w skali
            > miesiąca oscylowały w okolicach 25 tyś PLN. Biorąc pod uwagę, że mieszkacie
            już
            >
            > blisko rok łatwo policzyć, do jakiej kwoty zaległości te mogły urosnąć.
            > Rzeczywiście biorąc pod uwagę, że takie zaległości utrzymywały się przez np.
            6
            > miesięcy to kwota, którą trzeba było uzupełnić z innego źródła (wkłady
            > budowlane II etapu, wpisowe lub inne) to raptem 150 000 tyś

jedno sprostowanie w tych 25 tys. PLN mieszczą się czynsze płacone po terminie
            1 lub 2 dni. Może nie widzialeś jeszcze faktur za czynsz ale najczęściej sa one
            płatne do 28 danego miesiąca. Samej osobiście zdarza placić się na poczatku
            nastepnego miesiąca (2-3 dni po terminie) i wg. Prezesa moja naleznośc traktuje
            jako brak wpłaty. I z tego co wiem nikt nie zalega z czynszem dłużej niż 2-3
            msc., gdyż na to spółdzielnia ma swój sposób np. blokowanie karty wjazdowej do
            garażu.
            Więc przykro mi ale nie tu szukajcie winnego problemów finansowych spółdzileni.

• Gość: Unicum Re: Wątpliwości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 16:06
              Gość portalu: I etap napisał(a):
              > Więc przykro mi ale nie tu szukajcie winnego problemów finansowych
              spółdzileni.
              >

Nikt nie szuka winnego, było już wyjaśnione, że to nie jest taka kwota, by
              miała większe znaczenie. Większe kłopoty powodowały brakujące wkłady budowlane
              drugiego etapu, no i brak wkładów budowlanych za niesprzedane lokale usługowe.
              Razem to pewnie wynosiło tak pi razy oko 2-2,5 milionów, a nie te niecałe sto
              tysięcy, ile wynosi nawarstwiona, trwała "niedopłata" I etapu.
              Ja bardziej się obawiam, co będzie póżniej, po zakończeniu całej inwestycji,
              kiedy nic innego nie będzie, tylko miesięczne wpłaty czynszowe, i nie będzie
              możliwości finansowania braków z innych żródeł. Wtedy każdy będzie musiał
              wyłożyć z własnej kieszeni wyrównanie strat z powodu niepłacących. Albo
              administrator - ktokolwiek nim będzie, nie opłaca np. wspólny prąd i co za tym
              idzie, nie będzie świateł i ogrzewania na korytarzach, nie będą chodziły windy,
              nie będą działały bramy garażowe itp. itd.
              Oczywiście tu nie chodzi o tych, którzy płacą z parodniowym opóżnieniem, to nie
              powoduje zadnego problemu. Chodzi o tych, którzy w ogóle nie płacą. A najgorsze
              w tym wszystkim jest to, że sytuacją poczuli się dotknięci Ci, którym zdarzały
              się parodniowe opóżnienia, a wcale nie o nich chodzi. A Ci, o których mowa, to
              i tak wszystko olewają, bo co im obchodzi, że reszta będzie musiała wyrównać
              ich rachunki.
              No, ale miejmy nadzieję, że tak żle nie będzie, i wszystko się poukłada
              pomyślnie.

Pozdrawiam,
              Unicum
              • Gość: I etap Re: Wątpliwości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:09
                Wtedy każdy będzie musiał
                > wyłożyć z własnej kieszeni wyrównanie strat z powodu niepłacących. Albo
                > administrator - ktokolwiek nim będzie, nie opłaca np. wspólny prąd i co za
                tym
                > idzie, nie będzie świateł i ogrzewania na korytarzach, nie będą chodziły
                windy,

Tu tez tak nie do końca. Administrator (Spółdzielnia) dysponuje funduszem z
                którego pokrywa braki czynszów. Więc jak 2 sąsiadów nie zapłaci czynszu to nie
                znaczy że w nastepnym miesiącu płacący dostaną wyższe opłaty z tego tytułu.
                Spóldzielnia zwracajac I etapowi wpisowe pozostawiła na swoim koncie ok. 800,00
                zl z tytułu tego funduszu, więc nie jest tak źle.
                II etapowcy nie wiem czy wiecie ale czynsze zaczynacie płacić z chwilą odbioru
                mieszaknia a nie z chwila zamieszania w nim. Ja odebrałam mieszkanie na
                poczatku czerwca 2004, a wprowadziłam się w październiku i spółdzielnia była
                tak miła że obciążyła mnie kwota prawie 2 000,00 zł za ten okres, więc UWAGA tu
                tez moga się pojawic dodatkowe koszty.

Pozdrawiam
                • vader_lord Re: Wątpliwości. 02.08.05, 18:07
                  Witam jeszcze raz.
                  Sprawa opłat eksploatacyjnych przynajmniej dla mnie jest sprawą oczywistą. To
                  normalne, że zostaniemy obciążeni opłatami eksploatacyjnymi od momentu odbioru
                  mieszkania. Od tego momentu ma prawo Pani w nim wykonywać różne prace a nawet
                  zamieszkać i tylko od Pani zależy, kiedy się Pani do swojego mieszkania
                  wprowadzi. Taka procedura z tego, co wiem obowiązuje nawet u dewelopera (tam
                  jest to okres po między odebraniem mieszkania a podpisaniem aktów
                  notarialnych).
                  Jeżeli chodzi o „dodatkowe koszty” jak to Pani nazwała to z tego co wiem nasze
                  odbiory będą się troszkę różnić od odbiorów jakie Państwa spotkały. W
                  odróżnieniu u nas maja być już pozakładane wszystkie liczniki i doprowadzone
                  wszystkie media do lokali, więc opłaty będziemy wnosić według wskazań tych że
                  liczników.
                  Pozdrawiam Arek
                • Gość: Unicum Re: Wątpliwości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 05:02

> Tu tez tak nie do końca. Administrator (Spółdzielnia) dysponuje funduszem z
                  > którego pokrywa braki czynszów. Więc jak 2 sąsiadów nie zapłaci czynszu to
                  > nie znaczy że w nastepnym miesiącu płacący dostaną wyższe opłaty z tego
                  > tytułu. Spóldzielnia zwracajac I etapowi wpisowe pozostawiła na swoim koncie
                  > ok. 800,00 zl z tytułu tego funduszu, więc nie jest tak źle.

Tak też raczej do końca. Wpisowe to wpisowe, a nie fundusz stworzony na
                  niepłacących mieszkańców. A po zakończeniu inwestycji spółdzielni ma nie
                  istnieć, albo przynajmniej nie administrować naszym osiedlem.
                  Jeśli się nawarstwiają braki we wpłatach, to na początku idą "oszczędności"
                  typu rzadsze sprzątanie części wspólnych (lub wcale), brak bieżących napraw,
                  konserwacji itp., a jak to nie starczy do zrównoważenia braków, to idzie
                  podwyżka czynszu, np. koszty administracji zamiast 1,20 zł/m2 będzie 2.40
                  zł/m2 albo i jeszcze więcej.

> II etapowcy nie wiem czy wiecie ale czynsze zaczynacie płacić z chwilą
                  > odbioru mieszaknia a nie z chwila zamieszania w nim.

Tak to jest wszędzie, czy to spółdzielnia, czy developer. Nawet w hotelu, jak
                  się wzięło pokój, to się płaci do chwili oddania, czy się mieszka, czy nie. A
                  to przecież nie hotel. Żadnego developera nie interesuje, kiedy klient
                  faktycznie zamieszka.

A tak ogólnie, niektórzy to wszystko odbierają jako kość niezgody między
                  pierwszym a drugim etapem, a przecież wcale tak nie jest. To są problemy, które
                  tak samo dotyczą obydwa etapy, i jak się nawarstwiają, to tak samo pogarszają
                  warunki bytowe na osiedlu wszystkim, i tak samo będą musieli wszyscy (płacący)
                  dołożyć na tych niepłacących, niezależnie od tego, z którego etapu są. Etapy są
                  tylko podziałem w cyklu inwestycyjnym, a osiedle jest jedną całością, na
                  wspólnym garnku.

Pozdrawiam,
                  Unicum.
                  • Gość: I etap Re: Wątpliwości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 08:32

> Tak też raczej do końca. Wpisowe to wpisowe, a nie fundusz stworzony na
                    > niepłacących mieszkańców. A po zakończeniu inwestycji spółdzielni ma nie
                    > istnieć, albo przynajmniej nie administrować naszym osiedlem

Przejć się do spółdzielni i spytaj się jak to wygląda, może oni Ci to
                    wytłumaczą. A poza tym odwołuje sie do przepisów prawa mowiacych o
                    administrowaniu budynkami.
                    Powiem tylko tyle pracuje w administracji i wiem co pisze. U nas ponad 60%
                    mieszkańców nie płaci czynszow w terminie, a mimo to sprzątane sa podwórka
                    codziennie.
                    • Gość: Unicum Re: Wątpliwości. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:45
                      Powiem tylko tyle pracuje w administracji i wiem co pisze. U nas ponad 60%
                      > mieszkańców nie płaci czynszow w terminie, a mimo to sprzątane sa podwórka
                      > codziennie.

Jeśli tam pracujesz, to też powinnieneś wiedzieć, że sprzątanie nie jest za
                      darmo. Z jakich żródeł jest to tam sfinansowane, nie wiem, ale te same
                      pieniądze mogłyby posłużyć np. do zmniejszenia opłat, czynszu itp., albo innymi
                      słowy i tak to sfinansują Ci, co płacą.
                      Też nie chodzi tutaj o tych, co płacą z opóżnieniem, a o tych, co wogóle nie
                      płacą.
                      Zresztą jak to będzie, to zobaczymi, jak cykl inwestycyjny będzie zakończony,
                      mieszkania odebrane, akty notarialne podpisane, i zostanie tylko administracja
                      przez kogokolwiek.

Pozdrawiam,
                      Unicum
                      • Gość: ? Nie odchodzcie od tematu IP: *.aster.pl 03.08.05, 18:54
                        Prezes powinien odpowiedziec finansowo za błąd w założeniach projektu przez co
                        naraził nas nas na tak wielkie wydatki. Tłumaczenie, ze cos podrożało 1000% nie
                        powinno nas obchodzić. My musimy wywiązać się z zapisów w umowie.
                        Jeżeli rozwiązanie umowy nastąpi z winy spółdzielni wtedy mamy prawo do
                        domagania się zwrotu pieniędzy wraz z odsetkami oraz roszczenie finansowe gdyż
                        ceny mieszkań są teraz wyższe. Jeśli spółdzielnia odmówi zwrotu pieniędzy
                        wystarczy zwrócić się tylko do sądu, to nie kosztuje wiele i trwa troche ponad
                        miesiąc.
                        Prezes nie ma prawa wymuszać od nas podpisania aneksu.
                        • Gość: Ciri Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 09:05
                          Brzmi to bardzo fajnie, tylko powiedz prosze skad masz takie informacje?
                          Konsultowales to z prawnikami? Ktos, kogo znasz mial podobne problemy i wlasnie
                          w ten sposob to zalatwil? Mowic mozna wiele......:(
                          • Gość: ? Re: Nie odchodzcie od tematu IP: 194.181.190.* 04.08.05, 10:10
                            tak konsultowalem
                            • Gość: moni Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.toyota.waw.pl 04.08.05, 11:26
                              czy ktos moze orientuje sie kiedy bedzie zwracane wpisowe dla pierwszego etabu
                              a i jeszcze jedno otrzymal juz moze ktos i oplaci fakture ostatecznego
                              rozliczenia jakie kwoty na niej widnieja
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Meg Re: Nie odchodzcie od tematu IP: 217.153.113.* 04.08.05, 12:37
                                Niestety dostałam już ostateczne rozliczenie :( Natomiast na chwilę obecną nie
                                jestem w stanie uregulować takiej kwoty (muszę dopłacić prawie 4 tys. za 45 m2)
                                • Gość: monia Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.toyota.waw.pl 04.08.05, 14:00
                                  a jakie sa konsekwencje w pozniejszym termine oplacenia ostatecznego
                                  rozliczenia , czy nie mozna pomiejszyc tej kwoty o wpisowe do spoldzielni czyli
                                  kwote 2000zł.
                                  Ciekawa jestem czy to juz napewno bedzie ostatnia doplata
                                  • Gość: cinek Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 14:30
                                    domyslam sie, ze nie jestes z pierwszego etapu, tak...? Wlasnie kwota do
                                    zaplaty jest pomniejszona o 2200 - nadplata do wpisowego. Po ostatecznym
                                    rozliczeniu juz nie bedziemy nic doplacac do wkladu budowlanego... zobaczymy
                                    natomiast jak beda wygladaly teraz oplaty eksploatacyjne (umownie czynsze).
                                • Gość: monia Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.toyota.waw.pl 04.08.05, 14:06
                                  a jeszcze jedno skor jest juz ostateczne roaliczenia to kiedy mozemy spodziewac
                                  sie aktow notarialnych
                            • vader_lord Re: Nie odchodzcie od tematu 04.08.05, 11:42
                              Witam !
                              Mam pytanie, a kogo Pan bedzie do tego sądu pozywał? Kto bedzie stroną w
                              sprawie, Spółdzienia czy może ktoś personalnie i o co chce Pan w sądzie
                              walczyć ? Bardzo jestem ciekawy Pana odpowiedzi.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: ? Re: Nie odchodzcie od tematu IP: 194.181.190.* 04.08.05, 16:01
                                Podpisujac umowe ze spoldzielnia dostalismy zalacznik, ktory mowil o
                                zalozeniach projektowych.
                                Pan prezes zafundowal nam zas swoja wizje, na ktora nie mielismy wplywu.
                                Niektorzy nie maja garazy (w umowie sa), nie ma lokali uslugowych, gdzie jest
                                przedszkole.
                                Dlatego powinnismy sie zebrac i z pozwem do sadu przeciw prezesowi o dzialania
                                na szkode spoldzielni(cow) bo zmiany w projekcie narazily nas na spore wydatki
                                nie mowiac juz o tym ze dostajemy cos nie zgadza sie z zapisami w umowie.
                                Nie pisze tego ot tak sobie, zostalismy 'wykiwani' i czy mozna to tak zostawic?
                                • Gość: Do Pana "?" Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:28
                                  Propnuje spotkanie przy "piance" w niedziele o 18, we wiadomym miejscu, jak co
                                  tydzien :)
                                  • Gość: bis Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:18
                                    A co prezes zawinieł że nie ma przedszkola?
                                    Przecież spółdzielnia miała wybudować budynek na przedszkole- i tak zrobiła, a
                                    że gmina nie ma pieniędzy żeby go zaadoptować to nie wina prezesa.
                                    Poza tym jak nie przedszkole to będzie coś innego, może przydatniejszego dla
                                    wiekszej liczby mieszkańców
                                    • Gość: ? Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.aster.pl 04.08.05, 19:35
                                      Co zawinil? A co ja zawinilem, ze mnie chce naciagnac?
                                      Jest ojcem projektu, jest osoba, z ktora podpisalismy umowy w okreslonym ksztalcie.
                                      Po to ma glowe aby myslec i wymyslec, dlaczego my mamy placic za jego bledy
                                      lokale uslugowe, drogi, kanalizacje, dlaczego.
                                      Prawo spoldzielcze zmienia sie na lepsze i jezeli zarzad kogos wyrzuci na
                                      podstawie bezprawnego powolywania sie na pewien artykul to bardzo szybko sad
                                      przywroci czlonkowstwo.
                                      Nie placmy za winy prezesa, przeciez nikt nie ma maszynki do pieniedzy
                            • Gość: Ciri Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 11:48
                              No to super!! A mozesz powiedziec jak to jest z tym zwrotem pieniedzy, bo z
                              tego co przeczytalam w statucie, spoldzielnia nam pieniadze zwroci jak znajdzie
                              nowego czlonka na nasze miejsce, co moze trwac dlugo lub nie nastapic wcale i
                              co wowczas? Znasz kogos kto z taka sprawa byl w sadzie i wygral? Jak chcesz
                              napisz do mnie na prywatnego maila: ibelni@yahoo.de. Pozdrawiam
                              • Gość: exor Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 13:43
                                a czy to nie jest czasem tak, ze spoldzielnia zwraca pieniadze 30 dni po tym
                                jak nowy czlonek zaplaci?
                                • Gość: ? Re: Nie odchodzcie od tematu IP: *.aster.pl 04.08.05, 20:05
                                  No i wazna rzecza jest aby nie dac sie zastraszyc i nie podpisywac tego
                                  bezprawnego aneksu. Jego spoldzielnia zdecyduje sie zerwac umowe to wina bedzie
                                  po jest stronie a wtedy zwrot pieniedzy, odsetki i odszkodowanie.
                                  Pieniadze powinny byc rozliczone po zakonczeniu budowy, ale jesli chcemy zeby
                                  budowe zakonczyc to powinnismy my je wplacic.
                                  Zauwazcie, ze pierwszemu etapowi nie podsuneli takiej swini.
                                  Jezeli podpiszecie to po nastepnej 'podwyzce' w sadzie prezes powie cos w stylu
                                  'przeciez podwyszszamy tylko o %" i nikt nie bedzie sie zastanawial ze tak
                                  naprawde podwyzka byla inna.
                              • Gość: ? Re: Nie odchodzcie od tematu IP: 194.181.190.* 04.08.05, 15:17
                                Zapis o tym, ze spoldzielnia zwroci jak znajdzie nowego czlonka ma sie nijak do
                                prawa. Rezygnujeszm wzywasz do zwrotu (podajac termin np 30 dni). Jesli nie
                                zaplaca to pozew do sadu o zwrot z odsetkami. Czekasz miesiac, góra dwa.
          • Gość: ? Re: Wątpliwości. IP: *.aster.pl 04.08.05, 23:57
            Próbujesz tlumaczyc i brac na siebie bledy w zalozeniach budowy a wcale nie
            musimy tego robic.
            Druga sprawa, placenie lub nie placenie czynszy nie moze byc podstawa do
            tlumaczenia, ze brakuje pieniedzy na budowe bo ta finansowana jest z wkladow
            budowlanych (a nie czynszy, w druga strone tez to dziala: wklady budowlane nie
            sluza do pokrywania dlugow spowodowanych zaleglosciami czynszowymi)
            pozdrawiam
            • Gość: ? Co się należy IP: *.aster.pl 06.08.05, 22:32
              W przypadku zerwania umowy z członkiem należy mu się
              - zwrot pieniędzy wraz z odsetkami w terminie 30 dni od wezwania do zwrotu
              - odszkodowanie z tytułu niewykonania się z umowy (10%) nawet jeśli nie ma
              takiego zapisu w umowie
              Zarząd odpowiada i bierze pieniądze za rzetelne i terminowe wykonanie zapisów
              zawartyuch w umowie dlatego wymyślili aneks, który nas tych praw pozbawia.
              Zerwanie umowy bez wyraźniej podstawy jest działaniem na szkodę spółdzielni
              ponieważ zmusi członków do wyrażenia zgody na zaciągnięcie kredytu w celu
              spłacenia powstałych długów i narazi ich na określone straty.
              • Gość: ? Re: Co się należy IP: *.aster.pl 06.08.05, 22:46
                aaa i jeszcze jedno wymoszanie podpisania aneksu nazywa się szantarzem.
                kazda umowa jest dobrowolna i wymaga zgody obydwy stron.
                • Gość: Dorota Odstapie mieszkanie IP: *.chello.pl 27.08.05, 11:47
                  Odstapię mieszkanie na osiedlu Elsnerów 3 pokojowe na parterze, okolo 62m ,
                  widna kuchnia, bardzo ladny rozklad, po cenie spodzielni. Wiecej info 505952415
      • Gość: ? UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIELE IP: *.aster.pl 04.08.05, 20:22
        Mam w reku opinie prawna i ostrzegam wszystkich przed podpisaniem aneksu.
        Znajdziecie sie w bardzo powaznej systuacji.
        Wszystko wam wyjasnie w niedziele i bedziecie mogli poznac prawdziwa opinie
        kompetentenej osoby.
        • Gość: Arczi Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.crowley.pl 04.08.05, 20:31
          Cześć!
          Z chęcią przyjdę na spotkanie i dowiem się na czym stoimy.
          O której się spotykamy?
          • Gość: ? Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.aster.pl 04.08.05, 20:39
            Spotykamy sie w piwiarni Radzymińska/Młodzińcza co niedziele o 18.00
        • Gość: ? Aneks IP: *.aster.pl 04.08.05, 21:32
          Zeby bylo jasne to powiem, ze spoldzielnia juz drugi raz stosuje wobec nas szantaż.
          Najpierw sprawa dróg i kanalizacji a ten kwiatek z aneksem.
          Zapraszam na spotkanie.
        • Gość: ? Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: 194.181.190.* 05.08.05, 11:48
          Potzebuje pomocy.
          W niedziele nieczynny jest pub z czerwonymi parasolami ale za to obok jest pub
          z zielonymi parasolami.
          Szukam kogos kto mieszka blosko i wie lub moglby sie dowiedziec czy tak jest
          rzeczywiscie.
          Nawet jesli bylby zamkniety to jest tam McDonald i moznaby tam usiasc.
          Pomozcie
          • Gość: Ciri Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:26
            No to moze faktycznie w McDonaldzie? Czy macie inne propozycje? A moze gdzies w
            centrum?
            • bakino Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL 05.08.05, 15:26
              Gość portalu: Ciri napisał(a):

> No to moze faktycznie w McDonaldzie? Czy macie inne propozycje?

Tylko nie to. Pozatym tam nie bedziemy mieli spokoju.
              Umówmy się tak:
              jeśli parasolki królewskiego będa zamknięte to kierujcie się w głąb ulicy
              Młodzieńczej pod zielone parasolki (są po tej samej stronie ulicy).
              To rozwiązanie chyba najlepsze.

pozdrawiam i do zobaczenia
              • Gość: ja Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: 212.160.172.* 05.08.05, 15:53
                Dobra zielone parasolki, a jakby co to mamy telefony :-)))
                • Gość: ? Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.aster.pl 05.08.05, 16:17
                  Okay
                  • vader_lord Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL 06.08.05, 19:20
                    Witam !
                    To jak rozumiem, ustalone spotkanie jest na godzinę 18.00 pod zielonymi
                    parasolkami.
                    Pozdrawiam i do zobaczyska :)
                    • Gość: ? Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.aster.pl 06.08.05, 22:01
                      wezcie dokumenty tożsamości, mogą się przydać
                      • Gość: ? Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.aster.pl 07.08.05, 21:34
                        Jeszcze slowo w innej sprawie, inne osoby uzywaja imienia '?' i niekoniecznie
                        ich wypowiedzi sa zawsze grzeczne, nie biore za nie odpowiedzialnosci, ja
                        pojawiam sie w domenie *.aster.pl a ten ktos chyba *.tpnet.pl
                        • Gość: monia Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.toyota.waw.pl 08.08.05, 08:09
                        • Gość: monia Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.toyota.waw.pl 08.08.05, 08:09
                        • Gość: monia Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL IP: *.toyota.waw.pl 08.08.05, 08:10
                          witam
                          Niestety nie moglam pojawic sie na niedzielnym spotkaniu czy zostalao moze
                          podjete jakies kroki jesli tak prosze informacje na

godzwa.e@wp.pl

Pozdrawiam
                        • bakino Re: UWAGA ZAPRASZAM WSZYSTKICH NA PIWO W NIEDZIEL 08.08.05, 09:33

> Jeszcze slowo w innej sprawie, inne osoby uzywaja imienia '?' i niekoniecznie
                          > ich wypowiedzi sa zawsze grzeczne, nie biore za nie odpowiedzialnosci, ja
                          > pojawiam sie w domenie *.aster.pl a ten ktos chyba *.tpnet.pl

Nic prostszego - zarejestruj się, a nikt już nie napisze pod Twoim nick'iem.

pozdrawiam
                          Bakino
        • Gość: ? UWAGA Osoby zainteresowane sprawą aneksu IP: *.aster.pl 07.08.05, 21:30
          UWAGA Osoby zainteresowane rozwiązaniem problemu z bezprawnie narzuconym nam
          aneksem prosze o kontakt.

zx80@o2.pl
          • Gość: Zrzeszony Re: UWAGA Osoby zainteresowane sprawą aneksu IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 08.08.05, 17:55
            Od czasu kiedy odebrałem sobie mieszkanie postanowiłem nie wypowiadać się na
            tym forum. Koniec końców dla mnie skończyło się niewielką podwyżką (miałem
            mniejsze mieszkanie i balkon) i generalnie jestem zadowolony.
            Teraz czytam sobie posty od pana "?" i zastanawiam się czy to jest zwykły
            forumowy troll czy ma w tym jakiś głębszy interes. Pomijam fakt, że loguje się
            z różnych miejsc i pod bardzo różnymi nickami. Niektóre jego nicki są nawet
            zabawne.
            Mało zabawne jest jednak zachowanie tego pana, który kreuje sie na znawcę prawa
            spółdzielczego, a jego wiadomości są raczej wiadomościami gazetowymi. To juz w
            tej spółdzielni było. Była już grupa inicjatywna, która pod hasłem "nie
            dopłacajmy - to spółdzielnia złamała umowę" usiłowała zwołać walne i zmienić
            zarząd. Pamiętam, że pare osób było nawet chetne, aby zostać prezesem naszej
            spółdzielni. Skończylo sie na tym, że grupa inicjatywna sama wpłaciła wszystkie
            żądane przez spółdzielnię pieniądze, pozostali uczestnicy garażowych zebrań
            wyparli się, że żądali zwołania walnego i poza paroma inwektywami na forum nic
            się nie zmieniło.
            Teraz mamy powtórkę, ale może być ona niebezpieczna zarówno dla drugiego etapu
            jaki i odbić się czkawką w pierwszym.
            Jeżeli spółdzielnia nie dostanie dodatkowych pieniędzy, a rozpocznie prace
            wykończeniowe to nie jest wykluczone, że jakaś niezaspokojona finansowo firma
            budowlana może złożyć pozew i mamy komornika na hipotece naszej działki. A to
            oznacza, że I etap ma kłopot. I to na miesiąc przed podpisywaniem aktów.
            Dlatego panie "?" proponuję żeby pan zrezygnował z członkostwa w naszej
            spółdzielni i poszedł sobie do innej, albo założył własną.
            Miesza pan i miesza, ale od samego mieszania herbata słodsza nie będzie.
            Szczerze wam współczuję wzrostu kosztów, ale jeżeli spółdzielnia nie skończy
            budowy przed zimą to pamiętajcie, że koszty ogrzewania wejdą w cenę waszych
            mieszkań. To może być już spora podwyżka.
            Chcecie się procesować ze spółdzielnią to róbcie to po wydzieleniu - bo sami
            sobie zrobicie dużą krzywdę.
            A to pana "?" apeluję - nie pisz Pan więcej na tym forum. A jeżeli dalej będzie
            Pan jątrzył do dostarczę do spółdzielni pismo, że działa Pan na szkodę ogółu
            spółdzielców. I drogi panie "?" mam pana dane i wyłowienie pana ze spisu
            członków nie będzie dla mnie problemem. A skoro Pan się tak ukrywa to
            wnioskuję, że się pan cholernie boi.
            • Gość: ? nie rozumiem tego toku myslenia IP: *.aster.pl 08.08.05, 21:17
              Alez prosze sie uspokic. Domagamy sie tylko traktowania nas zgodnie z prawem.
              Wiem, ze musimy poniesc rzeczywiste koszty budowy i nie chcemy absolutnie
              opóźniac budowy ale probuje stosowac sie wobec nas zwykly szantaz.
              Byc moze podobalo sie Panu gdy drugi etap sfinansowal koszty waszej czesci a
              teraz laskawie doplacacie sobie roznice. Do tego w tej chwili nie chce sie
              odnoscic.
              U nas sytuacja jest zgola inna ale nie bede jej tu wyjasnial bo zdaje sie ze
              jest Pan zwolennikiem Kargulowego prawa sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po
              waszej stronie co?'
              to tyle na razie, prosze choc troche starac sie nas zrozumiec
              • Gość: Zrzeszony Re: nie rozumiem tego toku myslenia IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 09.08.05, 16:41
                Drogi Panie "?"
                Domyślam się że nie rozumie pan mojego toku myslenia bo jest to myslenie
                pragmatyczne poparte pewnym doswiadczeniem. Pana myślenie jest emocjonalne i
                nie poparte wiedzą z zakresu poruszanego tematu.
                Mój sąsiad był jednym z tych, którzy w I etapie zbuntował się za namową kilku
                entuzjastow zmian w spółdzielni i została z nim rozwiązana umowa realizacyjna.
                Tak naprawdę miał jeszcze tryb odwoławczy i mozliwość sądowego załątwienia
                sprawy ( z dużą szansą na wygraną). Jednak w dobrych układach mógłby wygrać ze
                spółdzielnią za 3 - 4 lata. Jednak już za trzy cztery dni zadzwonił do niego
                bank kredytujący z pytaniem co się dzieje i cdzłowiekowi rura zmiękła. Bo bank
                ma w takim przypadku możliwość zerwania umowy kredytowej i żądania zwrotu
                wypłaconych środków. I znowu mozna sie pokusić o proces w tej sprawie tylko
                zwycięstwo dało by chyba tylko mocno spóźniona satysfakcję.
                Dlatego twierdzę, że twoje posty i podjęcie działań rewolucyjnych mają może
                znamiona prawne, ale uderzą one w dużą grupę osób, które nie mają sporo do
                stracenia.
                W przypadku budowania ze spółdzielnia trzeba się liczyć, że cena pojdzie w górę
                i nie masz na to wpływu.
                Masz płacić i potem możesz sie procesować do bólu lub do zwycięstwa.

Zrzeszony

Ps. Nie mam zamiaru skarżyć do prezesa bo prezes już pewnie też czytał nasze
                posty. Twierdzę jednak że działasz na szkodę spółdzielni. Tak jak całe to
                forum. Ja chcę podpisać akt notarialny i mieć w du....e prezesa, wiceprezesa,
                przewodniczącego, dyrektora, administartora i całą tą spółdzielnię. Chce mieć
                święty spokój.

I to był mó ostatni wpis na tym forum.
                • Gość: I etap Re: nie rozumiem tego toku myslenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 08:37
                  II etapowcy działacie trochę na oślep. Po co wydajecie pieniądze na prawników,
                  szkoda tylko czasu, a spółdzilnia i tak postawi na swoim. Kiedy dostałam
                  fakturą za dopłate za drogi i kanalizacje też pobiegłam do prawnika i
                  powiedział mi to samo co wam. Złożyłam oficjalne pismo do spółdzilni z
                  informacja jaką otrzymałam od prawnika. I co?
                  Spółdzilnia zatrudniła swojego prawnika, który oczywiście obalił moje racje. W
                  międzyczasie spóldzielnia rozwiązała ze mna umowę a ja musiałam ponieść
                  dodatkowe koszty (sporządzenie nowej umowy realizacyjnej, opłata za prawnika
                  spółdzielni)
                  Jeżeli umiecie wyciągać wnioski, to zastanówcie się czy warto zaczynać walkę ze
                  spółdzilnią.Każde wasze wystapienie do spółdzilni może podwyższyć ostateczną
                  cenę mieszkania, chociażby o koszty prawnika, którego spółdzilnia zatrudni żeby
                  odpowiadać na wasze zarzuty.
                  Dalej tak postepując możecie zaszkodzić tylko sobie.
                  ZASTANÓWCIE SIĘ

• zx_80 widze w tym nutke cynizmu 10.08.05, 10:37
                    Prosze sie nie martwic o nas. Jesli spoldzielnia przegra w sadzie moze Pan
                    wystapic do sadu przeciwko zarzadowi o dzialanie na szkode spoldzielni.
                    Drogi i kanalizacja nie byly wymienione w umowie i powinnismy sie domagac zwrotu
                    tych pieniedzy, poza tym zarzad nie chce nam wyjasnic czy droga lezy na dzialce
                    spoldzielni, a z kanalizacji ma korzystac tylko I etap.
                    Zastanowilismy sie.
                    • zx_80 dalej 10.08.05, 10:47
                      tzn. jesli nie jest Pani juz czlonkiem spoldzielni to nie mozma sie tego domagac
                      ale naleza sie Pani inne prawa, o ktorych nie bede mowil bo rady uzyskalem od
                      prawnika, koszty itd.
                      • aalik Re: dalej 10.08.05, 15:14
                        Sorry za kolokwializm. ZX-80 ale ty jesteś BAŁWAN !!!
                        Ty masz tylko obowiązkowe (podstawówka) wykształcenie czy jeszcze jakieś
                        kursy ???
                        Ja już nie mogę ciebie czytać. Prezes mnie wk...wia, ale ty bardziej.

Alik
                        • zx_80 Re: dalej 10.08.05, 20:33
                          czy nikt ci nie mowi, ze jestes gburem i ze cie nie lubi?
                          • aalik Re: dalej 11.08.05, 09:32
                            Zx-80, spójrz na siebie!! Mnie nie lubią?? Jak sobie pomyślę , że wyglądasz tak
                            jak piszesz to dopiero będę miał sąsieda. Mam nadzieję , że masz klatkę daleko
                            od mojej i że nie będę oglądał twojej facjaty na naszym osiedlu. Zx-80 (a może
                            J-23 lub Stirlitz) ujawnij się oficjalnie.pozdrawiam
                  • Gość: Ciri Re: nie rozumiem tego toku myslenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:19
                    Z tego co napisala Pani z I etapu wynika, ze rozwiazanie umow przez
                    spoldzielnie jest mozliwe i nie jest wcale takie trudne, wystarczy dobry
                    prawnik. Wobec tego przyznam ze nie rozumiem jak to sie ma do twierdzenia
                    zarzadu spoldzielni z Walnego na temat brakujacych wkladow budowlanych w II
                    etapie, podawanych jako jeden z powodow podwyzki??? Z tego co pamietam prezes
                    tlumaczyl ze to wcale nie jest takie proste, ze spoldzielnia probuje te
                    pieniadze wyegzekwowac, ale rozwiazanie umow to nie taka latwa sprawa i trwa
                    itd. A pani pisze, ze jedno pismo stalo sie podstawa do rozwiazania umowy, i to
                    jeszcze w miedzyczasie rozmow na ten temat. ????
                    • Gość: I etap Re: nie rozumiem tego toku myslenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:42
                      Sprawa wyglądala tak. Dostałam pismo o dopłacie, po 30 dniach wezwanie do
                      zapłaty, po kolejnych 30 dniach ostateczne wezwanie do zapłaty, a nastepnie
                      pismo o rozwiązniu umowy realizacyjnej. W międzyczasie tak jak pisałam
                      wysyłałam do spółdzielni pisma od prawnika, ale one pozostawały bez odpowiedzi.
                      Przekonana że sprawa jest rozpatrywana nie płaciłam tylko czekałam i to był mój
                      błąd. Umowę łatwo rozwiązać, tylko co dalej. Spółdzilnia nie może mnie wyrzucić
                      z mieszkania, nie sprzeda mieszkania bo ja w nim zamieszkuje. Nie mam pojęcia
                      jak dalej ta sprawa by się potoczyła gdybym nie wpłaciła wymaganej kwoty.
                      • zx_80 nie rozumiem 10.08.05, 20:31
                        Troche to dziwne ze rozwiazano umowe bo Pani nie placila a jednoczesnie
                        pozwolono mieszkać. Czy prawnik nie udzielił Pani porady co robić?
                        • Gość: I etap. Re: nie rozumiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 08:35
                          Mam wrażenie że jest Pan nastawiony do wszystkich i do wszystkiego na NIE.
                          Dalsza dyskusja nie ma sensu. Pakuj się człowieku w koszty jak nie masz co
                          zrobić z pieniędzmi.
                  • Gość: Maron Re: nie rozumiem tego toku myslenia IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 18.08.05, 23:06
                    To chyba bez sensu. II etapowcy nie chcą uczyc się na naszych doświadczeniach,
                    a później dziwią się, gdy piszemy "a nie mówiłem". Więc niech walczą w
                    naszym "kraju prawa" ze Spółdzielnią, czyli ... wiatrakami.
            • Gość: ? Re: UWAGA Osoby zainteresowane sprawą aneksu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.08.05, 23:46
              sprzedawczyk
              i do tego donosiciel Prezesa.
              jak wiesz kto to przyjdz to pogadamy ;)
              a nie jak dziecko "do prezesa" leci
              • Gość: Arek vel Ramzes Re: UWAGA Osoby zainteresowane sprawą aneksu IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 09.08.05, 17:02
                Ohh,
                Im więcej czytam to forum tym bardziej go nie rozumie. Ludzie powtrzymujcie się
                od takich komentarzy ("sprzedawczyk", i inne).
                Forum dotyczy "naszej" spółdzielni, a komentarze tego typu bardziej pasują do
                formu towarzyskiego ( może bluzgi??).
                Wszyscy pewnie mają problemy z uregulowaniem dopłaty jakich oczekuje od nas
                spółdzielnia rozumie, że może to powodować frustracje.
                Ale nic nie zmienimy wylewając na poszczególne osoby wiadra pomyj, prawda?

Arek z II Etap B2/8, pozdrawiam przyszyłych sąsiadów/sąsiadki
                • zx_80 zmieniam nicka 09.08.05, 20:37
                  poniewaz pojawiaja sie 'zaklócenia' wiec zgodnie z radą bakino zmieniam nicka
                  na staly zx_80

aha dla zainteresowanych: +4

pozdrawiam
                • Gość: MRA Re: UWAGA Osoby zainteresowane sprawą aneksu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.05, 21:53
                  Dobrze mówisz! Mi bank przeleje jutro dopłate do spółdzielni i Uffff. Na razie
                  problem z głowy. Ale 850 zł na opłaty dodatkowe poszło!
                  Pozdrawiam sąsaiadów Marcin z B2 lok. 3/19
    • Gość: exor samochody z LPG w garazu podziemnym IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 03.08.05, 14:38
      elo, czy sa jakies problemy z wjezdzaniem do garazy samochodow wyposazonych w
      instalacje lpg?
      natknalem sie gdzies na informacje, ze nie zawsze i wszedzie mozna parkowac
      taki samochod...

na elsnerowie chyba nie ma z tym problemow?

pzdr,e!
      • Gość: uu Re: samochody z LPG w garazu podziemnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:53
        pierwszy raz słyszę. Mój samochód ma instalacje gazową i codziennie jest
        garażowany pod budynkiem D.

• Gość: cinek Re: samochody z LPG w garazu podziemnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 16:21
          moj podobnie... :)
          na poczatku zawsze kiedy podjezdzalem, wlaczal sie specjalny czujnik. Fakt
          przestraszylem sie, ale kiedy zauwazylem, ze po przejechaniu jakiegokolwiek
          auta (diesel, Pb, lpg) tez sie wlaczal to... stwierdzilem, ze "ten tym tak
          ma" ;) dzis jest juz cisza, wniosek, ze chyba go wyregulowana, albo nauczyl sie
          zapachow ;))
          • Gość: Mron Re: samochody z LPG w garazu podziemnym IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 18.08.05, 22:53
            Ja też słyszałem, że samochodów na gaz nie powinno się (ze względów
            bezpieczeństwa) parkować w garażach podziemnych.
      • Gość: ? artykul IP: *.aster.pl 07.08.05, 22:49
        Tak tanio, jak obecnie, nie będzie już nigdy. W przyszłym roku ceny mieszkań
        pójdą w górę.
        Piotr Zarski, prezes spółdzielni mieszkaniowej Augustówka, pluje sobie w brodę,
        że dwa lata temu zaczął budowę 300 mieszkań na warszawskim Zaciszu. Mimo że
        osiedle powstaje zaledwie 15 km od centrum, a cena lokalu należy do najniższych
        w mieście (niewiele ponad 2 tys. zł za metr kw.), chętnych nie widać. Ale
        wszystko wskazuje, że dla szefów firm developerskich i spółdzielni takich, jak
        Piotra Zarskiego, ten rok będzie ostatnim złym, a dla jego klientów ostatnim
        dobrym na kupno mieszkania. - Tak tanio jak dziś nie będzie już nigdy - ocenia
        Kazimierz Kirejczyk, szef Reas, firmy monitorującej rynek nieruchomości.
        Zdaniem specjalistów ceny mieszkań od przyszłego roku będą rosnąć. Po pierwsze,
        coraz mniej budujemy. - Podaż spada, a popyt sączy się powoli. Gdy wyczerpią się
        zapasy zbudowanych mieszkań, a w pierwszym półroczu tego roku nie nastąpi
        znaczny wzrost liczby rozpoczynanych budów, ceny nowych mieszkań na niektórych
        rynkach lokalnych pójdą w górę o kilkanaście procent - ocenia Kazimierz
        Kirejczyk. Paradoksalnie - w czasie, kiedy nastąpi regres w liczbie oddawanych
        mieszkań, chętnych na nie zacznie przybywać - a to za sprawą tanich kredytów
        mieszkaniowych, gwarantowanych przez państwo, które wiosną zaoferują nam banki.
        Jak pokazują przykłady Irlandii czy Hiszpanii, ceny mieszkań pójdą w górę po
        wejściu Polski do UE. Obecnie mieszkania w Unii są średnio cztery razy droższe
        niż u nas. - Poziom cen będzie się wyrównywać, to nieunikniony proces- mówi
        prof. ekonomii Cezary Józefiak.
        Na razie jednak w Polsce ceny spadają, a to dlatego, że gotowych mieszkań nie
        brakuje. Na największym warszawskim rynku jest kilka tysięcy pustych nowych
        lokali, na które firmy i spółdzielnie nie znalazły dotąd nabywców. Według
        Michała Kosyrza, wiceprezesa serwisu internetowego www.tabelaofert.pl, średnia
        cena oferowanego mieszkania wynosi w stolicy 3,6 tys. zł za metr kw. Ale winduje
        ją duża liczba niesprzedanych apartamentów po 6 tys. zł za metr i więcej. W
        Tarchominie, na Zaciszu i w Białołęce stoi kilkaset pustych lokali za niewiele
        ponad 2 tys. zł za metr.
        Kłopoty ze sprzedażą części mieszkań ma m.in. firma J. W. Construction, która
        rocznie oddaje do użytku około 2,5 tys. lokali. Od dwóch lat sprzedaje
        mieszkania na osiedlu Dąbrówka Wiślana w Tarchominie w tej samej cenie 2,3 tys.
        zł za metr. Aby uatrakcyjnić ofertę, firma na własny koszt wybudowała basen z
        fitness clubem oraz urządziła kilkaset metrów terenów zielonych.
        Raj dla kupujących nie będzie jednak trwał wiecznie. Firmy zapowiadają, że nie
        będą już rozpoczynały nowych inwestycji, co oznacza, że na rynku szybko
        zabraknie nowych mieszkań. Nie ma jeszcze danych za 2002 rok, ale już dziś
        wiadomo, że liczba pozwoleń na budowę w ubiegłym roku dramatycznie zmalała. W
        pierwszej połowie ubiegłego roku w całym kraju wydano ich około 50 proc. mniej
        niż dwa lata temu. W aglomeracji warszawskiej, która w latach 1998-2001 była
        motorem napędzającym całą branżę budowlaną, w pierwszym półroczu ubiegłego roku
        spółdzielnie rozpoczęły budowę tylko 570 mieszkań, sześć razy mniej niż w 2001 r.
        Michał Kosyrz już w 2004 r. spodziewa się wzrostu popytu. Mają go nakręcać coraz
        tańsze kredyty mieszkaniowe. W większości banków można dostać kredyt hipoteczny
        oprocentowany poniżej 10 proc. w skali roku. Od stycznia największy na rynku
        detalista, PKO BP, zmienia oprocentowanie kredytów hipotecznych, pożyczki
        tanieją do około 7 proc. Banki wymagają też coraz niższych dochodów przed
        udzieleniem kredytu. Według szacunków www.tabelaofert.pl dwa lata temu, aby
        zaciągnąć na 25 lat pożyczkę w wysokości 130 tys. zł, banki wymagały
        wynagrodzenia na poziomie ok. 3,4 tys. zł. Pod koniec 2002 r. - 2,3 tys. zł.
        Razem z obniżką stóp procentowych maleją też spłaty kredytu. Miesięczna spłata
        130-tysięcznej pożyczki udzielonej w złotych na 25 lat, według mieszkaniowego
        portalu, może wynosić już ok. 1,3 tys. zł, a dla kredytów we frankach
        szwajcarskich - 970 zł.
        • Gość: ? Re: artykul IP: *.aster.pl 07.08.05, 22:53
          artykul jest z lutego 2003
          • Gość: facet Uwaga Uwaga Uwaga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.160.172.* 08.08.05, 08:27
            Wszyscy II etapowcy którzy nie byli na wczorajszym spotkaniu pod zielonymi
            parasolkami proszone sa o kontakt w sprawie aneksów !!! Sprawa jest bardzo
            pilna !!!
            Piszcie
            angelo22@o2.pl
    • Gość: Arek vel Ramzes Jak szybko i tanio przenieść piec IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 09.08.05, 17:07
      Mam piec w łazience, który nie jest w miejscu takim jak bym oczekiwał,
      Czy znacie fachowca, który szybko i tanio przeniesie mi go inne miejsce?

pozdrawiam,

Arek M.
      • mekis Meldunek 09.08.05, 17:18
        Dobra wiadomość:
        Udało mi się zameldować! Bez żadnego problemu. Cała operacja to 10min + 30 min
        na wypisywanie kwitków. Trzeba zabrać dokumenty (+ks. wojskowa), potwierdzenie
        wymeldowania, umowę realizacyjną (lub np. ekspektatywe - chyba tak to się pisze).
        Powodzenia.
        • Gość: monia Re: Meldunek IP: *.toyota.waw.pl 09.08.05, 18:38
          jakie dokumenty do meldunku musze jeszcze wiąc i czy zalatwia sie to w urzedzie
          gminy targowek
          • mekis Re: Meldunek 09.08.05, 19:21
            Ponieważ ja nie zmieniałem dzielnicy to potrzebne były tylko: dowód, ks.
            wojskowa, przypisanie do lokalu (umowa realizacyjna lub ekspektatywa) wnisek
            wypełniony na miejscu. Jeśli jest zmiana dzielnicy to potwierdzenie
            wymeldowania. Najlepiej www.targowek.waw.pl - strona o dzielnicy i tam
            są informacje lub zadzwonić do urzędu.
            Pozdrawiam
        • Gość: podatnik zwrot VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 16:55
          Podatnicy mogą już zacząć zbierać i porządkować faktury - od stycznia 2006
          urzędy skarbowe zaczną im zwracać część podatku VAT za materiały budowlane
          kupione od 1 maja 2004. Do końca 2007 r. fiskus będzie wypłacał różnicę między
          obecną stawką 22 proc. a stawką 7 proc., która obowiązywała właśnie do maja
          ubiegłego roku.
          a jak będzie ze spóldzielnią ??? odwołają podwyżki czy zwrócą w końcowym
          rozliczeniu ??? ABY ZARZĄD MĄDRZE RZĄDZIŁ bez zbędnych zakupów i marnotrastwa
          to mam nadzieję że tą nadpłatę odbierzemy
          • Gość: iza Re: zwrot VAT IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 01.09.05, 18:29
            właśnie, co z VATem
            • Gość: gość Re: zwrot VAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:06
              Przepchnięta przez Sejm ustawa o zwrocie vatu dotyczy OSÓB FIZYCZNYCH NA WŁASNĄ
              RĘKĘ BUDYJĄCYCH LUB REMONTUJĄCYCH DOMY LUB MIESZKNIA. Zwrot dotyczy zwrotu
              różnicy pomiędzy 22 a 7% stawką vat. W cenę zakupu mieszkania od spółdzielni lub
              developera wliczona jest stawka 7% więc o jakich zwrotach mówicie?
              Można tutaj spróbować na własną rękę odzyskać część vatu z kosztów poniesionych
              na wykończenie mieszkania (traktując to jako remont, ale nie wiadomo czy urzędy
              nie będą sprytniejsze)

Pozdrawiam
              • Gość: iza Re: zwrot VAT IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 01.09.05, 23:07
                aha :)
              • Gość: exor Re: zwrot VAT IP: 217.96.70.* 02.09.05, 08:11
                > Przepchnięta przez Sejm ustawa o zwrocie vatu dotyczy OSÓB FIZYCZNYCH NA
                WŁASNĄ
                > RĘKĘ BUDYJĄCYCH LUB REMONTUJĄCYCH DOMY LUB MIESZKNIA. Zwrot dotyczy zwrotu
                > różnicy pomiędzy 22 a 7% stawką vat. W cenę zakupu mieszkania od spółdzielni
                lu
                > b
                > developera wliczona jest stawka 7% więc o jakich zwrotach mówicie?
                > Można tutaj spróbować na własną rękę odzyskać część vatu z kosztów poniesionyc
                > h
                > na wykończenie mieszkania (traktując to jako remont, ale nie wiadomo czy
                urzędy
                > nie będą sprytniejsze)

wiesz, 2-gi etap dostal pismo o doplatach (tych 15%), w ktorym pisano, ze w
                zwiazku z podwyzka VAT na materialy budowlane nalezy sie placic tyle i tyle...
                no fakt, spoldzielnia to raczej nie jest osoba fizyczna i pewno dlatego nie
                zostanie objeta zwrotem? mam racje? a moze w przeciwnym przypadku by sie ta
                doplata zmniejszyla... (?)...

pzdr,e!
                • Gość: fear77 Re: zwrot VAT IP: 217.97.133.* 02.09.05, 08:52
                  VAT będzie można odliczyć od materiałów wymienionych w obwieszczeniu Ministra
                  Infrastruktury. Jeszcze go nie ma ma, pojawi się ono na stronach www
                  ministerstwa.
                  News: słyszałam, że 1 października mamy mieć już klucze (II etap).
                  • Gość: exor Re: zwrot VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 08:59
                  • Gość: exor Re: zwrot VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:00
                    > News: słyszałam, że 1 października mamy mieć już klucze (II etap).

no, osttani tydzien wrzesnia - takie my mamy informacje na temat rozpoczecia
                    odbiorow mieszkan.

pzdr,e!
                    • Gość: Arek vel Ramzes Wolne piwnice IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 02.09.05, 10:11
                      Czy jest jakaś osoba, która chciała by się pozbyć piwnicy przdzielonej do jej
                      mieszkania, np. bo rezygunje z mieszkania?
                      proszę o kontakt, bardzo mi zależy,

pozdrawiam,

Arek M.
                    • mira33 Re: zwrot VAT 02.09.05, 17:53
                      Jeżeli chodzi o odbiory, w zeszłym tygodniu powiedziano nam, że firma ma się
                      uwinąć z wykończeniem bloków do ostatniego tygodnia września, a o kojejności
                      odbiorów ma decydować kojejność uisczania dopłat.
                      Pozdrawiam
                    • Gość: gofer Re: zwrot VAT IP: *.chello.pl 11.09.05, 22:06
                      To świetna wiadomość, oby to był już ostatni termin.
              • Gość: podatki Re: zwrot VAT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:17
                to znaczy że spółdzielnia nie może się starać o zwrot różnicy za materiały
                które zapłaciła 22 % VAT-u.Proszę o wyjaśnienie . W przypadku gdy spółdzielnia
                odbierze różnicę to automatycznie cena metra spada . W uzasadnieniu podwyżki
                było wyrażnie napisane podwyżka się wiążę ze wzrostem VAT od 01.05.2004.
                Niech ktoś wzgłębi ten temat jest bardzo ważny dla Nas.
        • Gość: shmoolander Re: Meldunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 09:29
          nic tylko pogratuloać :-)
          jako drugoetapowiec tez nei moge sie doczekac. ale ci niektorzy cwieczkowie
          skutecznie to chca opozniac. mam nadzieje ze im przejdzie...
          pozdrawiam
          II etapowiec
      • Gość: cinek Re: Jak szybko i tanio przenieść piec IP: *.idea.pl 09.08.05, 19:39
        zglos sie do biura spoldzielni, tam maja takich fachowcow. Ci ludzie dla mnie
        robili taka operacje, zaplacilem 300 PLN

• Gość: Nowa-A0 Re: Jak szybko i tanio przenieść piec IP: 80.51.198.* 11.08.05, 13:37
          Można tez zglosić się bezpośrednio do Pana Józefa (szef hydraulików) i wtedy
          płacisz o połowę taniej (zapłaciłam 150 zł).
          • Gość: cinek Re: Jak szybko i tanio przenieść piec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:32
            haha... faktycznie... zapomnialem dodac, ze kazdy posrednik ma w naszej
            spoldzielni swoja prowizje od wykonywanych prac na zlecenie. Dlatego najlepiej
            kontaktowac sie ze szczeblem stricte operacyjnym/wykonawczym...!!!
          • Gość: ? Re: Jak szybko i tanio przenieść piec IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.08.05, 23:11
            juz go nie ma ;(
          • lena21 Re: Jak szybko i tanio przenieść piec 12.08.05, 08:50
            Proszę o jakiś kontakt do Pana, który przenosił u Pani piec (chyba, że na prawdę
            go nie ma. Co sugeruje post powyżej),

pozdrawiam,

Arek M.

Gość portalu: Nowa-A0 napisał(a):

> Można tez zglosić się bezpośrednio do Pana Józefa (szef hydraulików) i wtedy
            > płacisz o połowę taniej (zapłaciłam 150 zł).
            • Gość: Etap I Re: Jak szybko i tanio przenieść piec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 12:12
              Co prawda nie weim czy pan Józef gazownik pracuje na naszym osiedlu ale mam do
              niego telefon, jak ktoś sobie życzy 509 577 884
              • vader_lord Cisza zapadła. 16.08.05, 12:49
                Witam!
                Wszyscy chyba na urlopy powyjeżdżali albo wyczekują zawiadomień o odbiorach.
                Oby już niedługo były.
                Pozdrawiam Arek
                • bakino Re: Cisza zapadła. 16.08.05, 13:29
                  vader_lord napisał:

> Witam!
                  > Wszyscy chyba na urlopy powyjeżdżali

niestety nie wszyscy :-(((((

> albo wyczekują zawiadomień o odbiorach.

oj, z utęsknieniem

> Oby już niedługo były.

OBY !!!!

> Pozdrawiam Arek

pozdrawiam Bakino ;-)

p.s. czy był ktoś może w spółdzielni po terminie dodatkowych wpłat (11-go
                  sierpnia)? Jakieś wieści?
                  • Gość: MRA Re: Cisza zapadła. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 14:41
                    Dzwoniłem w piątek zeszły. Powiedzieli mi że ludzie zaczeli wpłacać pieniądze i
                    odbiory na 95% będą pod koniec września. Mam nadzieje że z tych 5% nic nie
                    wyskoczy.
                    Czy ktoś wie jak wygląda sprawa zwrotu nadpłaconego wpisowego?
                    Pozdrawiam
                    Marcin
                    • Gość: zdzich ochrona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 15:37
                      czy może ktoś z I etapu odebrał pismo od naszej ochrony i może mi powiedzieć
                      dlaczego zrywają stara umowę i chcą podpisać nową?
                      Czy jest w tym jakiś haczyk?
                      • Gość: Bart Ulga remontowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.05, 12:40
                        Krótka "wklejka" dla tych ,którzy się zastanawiają czy będą mogli odpisać
                        wydatki na wykończenie mieszkania w tym roku nie będąc formalnymi właścicielami
                        usankcjonowanymi aktem notarialnym.
                        Art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 21 listopada 2001 r. o zmianie ustawy
                        o podatku dochodowym od osób fizycznych... (Dz. U. nr 134, poz.
                        1509 ze zm.) stanowi, że wydatki remontowo- modernizacyjne
                        podlegają odliczeniu od podatku, obliczonego za dany rok., w
                        wysokości i na zasadach określonych w art. 27a ustawy o podatku
                        dochodowym od osób fizycznych. Przepisy ustawy o podatku
                        dochodowym od osób fizycznych, w brzmieniu obowiązującym do 31
                        grudnia 2001 r., wprowadzają kilka warunków koniecznych do
                        spełnienia w celu skorzystania z ulgi remontowo-modernizacyjnej.
                        Jednym z takich warunków jest dysponowanie tytułem prawnym do
                        remontowanego lub modernizowanego lokalu (budynku) mieszkalnego.
                        Pomimo, że ustawodawca nie określił jakie dokumenty stanowią o
                        tytule prawnym do lokalu (budynku) w praktyce przyjmuje się, że
                        jest to akt własności, umowa najmu, dzierżawy lub użyczenia.
                        Tytuł prawny do lokalu stanowi również umowa o jego budowę lub
                        inna umowa, która zawiera postanowienie o udostępnieniu
                        podatnikowi lokalu mieszkalnego przed ustanowieniem na jego rzecz
                        odrębnej własności lokalu. Jeżeli podatnik dysponuje jedną z
                        takich umów, uprawniony jest do odliczenia od podatku wydatków
                        poniesionych na modernizację lokalu mieszkalnego. W przypadku zaś,
                        gdy podatnik zajmuje lokal mieszkalny przed ustanowieniem na jego
                        rzecz własności lokalu a nie posiada umowy, z której wynika prawo
                        zajęcia tego lokalu, wówczas nie jest uprawniony do skorzystania z
                        odliczenia wydatków na jego modernizację. W takich okolicznościach
                        nie można bowiem uznać, że dysponuje tytułem prawnym do lokalu.

Powyższe wynika z pisma Ministerstwa Finansów z dnia 14
                        października 2002 r., nr PB5/MC-033-329-2237/02 i dotyczy umów
                        pomiędzy spółdzielnią mieszkaniową a podatnikiem (członkiem
                        spółdzielni). Nie ma jednak przeszkód, aby zaprezentowane w nim
                        rozwiązania zastosować do umów zawieranych z deweloperami. Oznacza
                        to, że warunkiem odliczenia od podatku wydatków poniesionych na
                        modernizację lokalu zajętego przed przeniesieniem na podatnika
                        prawa własności jest dysponowanie umową zawartą z deweloperem, na
                        podstawie której podatnik nabył prawo do jego zajęcia.

Z wyjaśnień Ministerstwa Finansów (niestanowiących urzędowej
                        interpretacji prawa podatkowego) zaprezentowanych w Przeglądzie
                        Podatku Dochodowego nr 20 z br. wynika, że: "(...) poniesione
                        przez podatnika wydatki - w tym również związane z nowo
                        wybudowanym budynkiem mieszkalnym lub lokalem mieszkalnym w takim
                        budynku, zajmowanym przez podatnika na podstawie tytułu prawnego -
                        mogą być odliczone w ramach ulgi remontowo-modernizacyjnej (...)".
                        • Gość: deua Re: cisza IP: *.pse.pl / 195.38.12.* 18.08.05, 13:49
                          Witam
                          Cisza? Może i jest, ale tylko na forum. Na naszym osiedlu nie uświadczysz nawet
                          ciszy nocnej (22.00-6.00). Czy tylko mnie zbudził ten dzisiejszy nocny rumor,
                          powodowany wywożeniem budowlanego kontenera w porze mało odpowiedniej, bo grubo
                          po północy? A moze chodzę za wcześnie spać? Wczoraj to nie był incydent,
                          sytuacja powtarza się co jakiś czas. Zadzwoniłam więc do administracji i
                          usłyszałam, że nikt więcej takich faktów nie zgłaszał, a poza tym nic się nie
                          da zrobić, bo firma wywożąca ma takie godziny pracy !!!???
                          Pozdrawiam serdecznie wszystkich śpiących spokojnie i administrację również.
                        • Gość: exor Re: Ulga remontowa IP: 217.96.70.* 22.08.05, 08:38
                          > Krótka "wklejka" dla tych ,którzy się zastanawiają czy będą mogli odpisać
                          > wydatki na wykończenie mieszkania w tym roku nie będąc formalnymi
                          właścicielami

z tego wynika, ze nie trzeba miec koniecznie aktu notarialnego, zeby moc
                          odliczyc od podatku... wystarczy tylko umowa realizacyjna.

to dobrze!

pzdr,e
                    • Gość: Maron Re: Cisza zapadła. IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 18.08.05, 22:46
                      Zwracaja go (przynajmniej jest taka pozycja) przy rozliczeniu końcowym.
                    • Gość: exor Re: Cisza zapadła. IP: 217.96.70.* 22.08.05, 08:40
                      > Dzwoniłem w piątek zeszły. Powiedzieli mi że ludzie zaczeli wpłacać pieniądze
                      i
                      >
                      > odbiory na 95% będą pod koniec września. Mam nadzieje że z tych 5% nic nie
                      > wyskoczy.

ja przez telefon takze dowiedzialem sie, ze bedzie to koniec wrzesnia....

> Czy ktoś wie jak wygląda sprawa zwrotu nadpłaconego wpisowego?

a czy z nim nie mialo byc tak, ze czesc tej kwoty idzie na akty notarialne? cos
                      takie opinie tutaj mozna bylo przeczytac swego czasu...

pzdr,e!
                      • Gość: MRA Re: Cisza zapadła. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:16
                        Na akty notarialne idą wkłady jakie wpłaciliśmy (2x1000zł)a nie wpisowe.
                        Nadpłacone wpisowe ma być zwrócone.
                        Marcin
                        • Gość: zx80 Re: Cisza zapadła. IP: *.aster.pl 27.08.05, 15:40
                          W protokole lustracyjnym jest napisane, ze kazdy czlonek okresla jaka ma byc
                          forma zwrotu niezgodnie z prawem pobranej czesci wpisowego.
                          Ja polecilem zwrocic mi je w formie gotowki ale zarzad nie zastosowal sie do
                          wezwania wiec beda odsetki.
                          • Gość: Hoho Re: Cisza zapadła. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 12:25
                            No, jeśli ten twój prawnik tak Ci poradził, to widocznie cienki z niego
                            fachowiec. Owszem, lustrator określił formę zwrotu - a nie termin. Ty wskazałeś
                            gotówkę - OK. Ale w protokole lustracyjnym nie określono terminu, więc twoje
                            roszczenie będzie wymagalne przy rozliczeniu ostatecznym. Od tej daty możesz
                            rządać odsetki. A może to ja czegoś nie wiem, a ty jesteś już po ostatecznym
                            rozliczeniu?
                            Pozdrawiam,
                            Hoho
                            • Gość: monia Re: Cisza zapadła. IP: *.toyota.waw.pl 29.08.05, 08:31
                              witam
                              Jak wyglada doplata za mieszkanie w I etapie czy wszyscy juz doplacili czy ta
                              kwota zawiera wpisowe. ( chodzi mi o ostatnią fakture)
                              Pozdrawiam
                • Gość: UOKIK ANEKSY DO UMOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 09:09
                  Jestem prawnikiem i reprezentuję jedną z członkiń spółdzielni w sprawie
                  bezprawnych aneksów do umowy realizacyjnej.
                  Jestem zainteresowana zawiadomieniem Urzedu Ochrony Konkurencji i
                  Konsumetów o fakcie łamanie prawa spółdzielców, którzy zgodnie z
                  przepisami kodeksu cywilnego, sa również konsumentami. Rozmawiałam już z
                  odpowiednią osobą w UOKiK i oni bardzo chętnie zajmą się ta sprawą
                  niemniej jednak pod zgłoszeniem musi być podpis minimum 3 członków
                  społdzielni.
                  Domyślam się, że aktywni uczestnicy forum znają sie między sobą i mają do
                  siebie kontakty, bardzo bym więc prosiła o przesłanie dalej tej wiadomości i
                  osoby zainteresowane obroną swoich praw o kontakt ze mną. Wówczas już
                  każdemu osobiście wyjaśnie jaki jest mój pomysł na spółdzielnie
                  Augustówka.
                  Udało mi się też zdobyć w tej sprawie poparcie warszawskiego oddziału
                  Krajowego Związku Lokatorów i Spółdzielców. Niemniej jednak jako
                  reprezentantka jednej członkini jetem skazana na niepowodzenie, gdyż
                  będzie to samotna walka z wiatrakami, ale gdyby znalazło się kilka osób
                  chętnych zawalczyć o swoje prawa SUKSES JEST MOŻLIWY.
                  Dlatego bardzo prosze o przekazanie tej wiadomości do jak największej liczby
                  osób z II etapu budowy osiedla Elsnerów. Prosze o kontakt na maila
                  sybilla22@poczta.fm (w tutule proszę wpisać :Augustówka).
      • Gość: MRA Odbiory kluczy do mieszkania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.05, 17:41
        Cześć,
        Jako że II etapowie szykuje się przekazywanie mieszkań pod koniec września to
        czy ktoś z I etapu mógłby opisać jak to wygląda? Czy coś się podpisuje? Na co
        trzeba zwrócić uwagę przy odbiorze i co sprawdzić? Byłbym bardzo wdzięczny za
        informacje a myśle że wielu II etapowcom ta wiedza się przyda.
        Marcin z B2
        • Gość: Nowa-A0 Re: Odbiory kluczy do mieszkania IP: 80.51.198.* 22.08.05, 15:34
          Witam, odbiory odbywały się w I etapie następująco:
          1) umawialiśmy się na konkretny termin i godzine odbioru.
          2) razem z pracownikiem spółdzielni szliśmy do mieszkania i oglądaliśmy. Jeżeli
          zauważono jakieś usterki to były wpisywane na dole odbioru technicznego i w
          krótkim czasie zostały usunięte.
          3) Po oględzinach był podpisywany protokół odbioru technicznego i dostaliśmy
          swoje teczki z protokółem, kartami gwarancyjnymi na okna , instrukcjami
          użytkowania okien drzwi, itp.
          4) tego samego dnia przyjechał PAn z firmy montującej drzwi i założył nowe
          wkładki do zamków. I już mieliśmy klucze i mogliśmy rozpoczynać remont.
          Tak to wyglądało u nas. Ale my w trakcie budowy wielokrotnie oglądaliśmy swoje
          mieszkania i od razu zgłaszaliśmy rzeczy niezgodne z projektem (podpisamym
          planem), które zostały poprawione/przerobione przed odbiorem (np. w moim
          przypadku została usunięta dodatkowa scianka). No i my odbieraliśmy mieszkania
          bez podłaczonej wody, prądu i gazu.
        • Gość: cinek Re: Odbiory kluczy do mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 16:39
          i bardzo dokladnie sprawdzcie rownosc scian... ja swoje mieszkanie odbieralem w
          pelnym sloncu i... wydawalo sie super rowne, a wieczorem ktoregos dnia, juz po
          odbiorze wyszlo... ze sufit jest w zasadzie caly do poprawy :(((
          • Gość: fear77 Czy są nowe wieści z placu budowy? IP: 217.97.133.* 24.08.05, 11:18
            Ktoś z Was tam ostatnio był? Może ktoś z I etapu napisze nam co tam się teraz
            dzieje. Jeżeli faktycznie mają oddawać klucze we wrześniu to już wszystko
            skończyli czy jeszcze coś tworzą? Pzdr.
            • Gość: exor Re: Czy są nowe wieści z placu budowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:41
              bylismy tam w poniedzialek. nie ma juz rusztowan zadnych.
              troche fotek tutaj:

www.elsnerow.ath.cx
              moze na wrzesien zdarza...

pzdr,e!
            • Gość: UOKIK sprawa aneksów 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 09:07
              Jestem prawnikiem i reprezentuję jedną z członkiń spółdzielni w sprawie
              społdzielni.
              Augustówka.
              sybilla22@poczta.fm (w tutule proszę wpisać :Augustówka).
    • r_ratynski Pytanie odnośnie rachunków 24.08.05, 12:03
      Witam. Jestem zainteresowany kupnem mieszkania na ul. Lewinowskiej. Mieszkanie
      60 m2, z własnym CO na gaz. Czy oriętują się państwo jakie rachunki przychodzą
      za gaz w okresie grzewczym ????

radek
      • maciejka_20 Re: Pytanie odnośnie rachunków 24.08.05, 12:26
        Mieszkanie ok.52 m2 rachunki za gaz po około 250 zł za dwa miesiące, aktualnie
        rachunki o połowę mniejsze.
        Pozdrawiam
        • Gość: jola Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 13:10
          A to ciekawe!
          Chyba lubisz zimno, ja mam mieszkanie niecałe 50 m i do mnie rachunki
          przychodziły pierwszy 400 zł ,a jak trochę przykręciłam to spadło do 350 zł-
          ale wtedy było mi juz chłodno.
          • maciejka_20 Re: Pytanie odnośnie rachunków 24.08.05, 13:51
            Faktycznie, lubię jak jest trochę chłodniej, ale temperatura w pomieszczeniu
            rzędu 21-22 stopnie to przecież jeszcze nie "syberia"
            • Gość: zainteresowana Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:23
              a ile wynosi orientacyjnie czynsz przy takim metrazu? bo te min 100zl dodatkowo
              w miesiacu na gaz nie cieszy.......
              • Gość: cinek Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 09:05
                za 43 m2 place miesiecznie 330 PLN za czynsz (razem z garazem i piwnica), 100
                za prad (mam kuchnie na prad), 40 za gaz (teraz w zasadzie tylko do grzania
                wody), gaz w sezonie grzewczym to 90 PLN.

Pozdr
                • Gość: Nowa-A0 Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: 80.51.198.* 25.08.05, 13:06
                  ty to chyba masz chody w Spódzielni że masz taki mały czynsz.
                  MAm mieszkanie 40 m i płace teraz (miesiące letnie) za czynsz 340-360 zł, prad
                  125 zł/2 miesiące ( w tym 75 zł opłaty przesyłowej wynikającej z taryfy
                  budowlanej), gaz 85 zł/2 miesiące.
                  W miesiącach zimowych czynsz wzrasta o opłaty za prąd wspólny(ok. 30 zł) i o
                  ubezpieczenie, które Spółdzielnia wlicza do czynszu - dochodzi do ok. 420 zł,
                  gaz - 360 zł/2 miesiące, prąd ok. 160 zł/2 miesiące.
                  • Gość: zainteresowana Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:34
                    dzieki za info :) A o jakie ubezpieczenie doliczane przez Spoldzielnie chodzi?
      • Gość: Adam Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 18:53
        Mieszkanie 59 m2 za gaz płaciłem w zimie ok 130 zł/ miesięcznie i dziwię sie
        wszystkim tym, którzy twierdzą że to dużo. Taniej, niż własnym piecykiem gazowym
        ogrzewać się nie da, chyba że będziecie latać po schodach z węglem :).
        Co do czynszu to płacę 320-370 zł, jest to sporo, ale zapytajcie się ile
        meszkańców nie płaci? Niestety pozostali muszą to wyrównywać, ale myślę, że
        przyjdzie czas na wyprostowanie tych spraw.
        Pozdrawiam
        • Gość: fear77 Re: Pytanie odnośnie rachunków ?? IP: 217.97.133.* 26.08.05, 10:02
          Ja chyba czegoś tu nie rozumiem. Czytam jaki płacicie czynsz i wygląda na to że
          wysokość czynszu nie zależy od metrażu, a zawsze myślałam że tak jest . Bo:
          cinek ma mieszkanie 43 m2 i płaci 330, Nowa-A0 40 m2 i 350 PLN, Adam 59 m2 i
          płaci 350 PLN. O co chodzi??
          • Gość: gosiasz6 Re: Pytanie odnośnie rachunków ?? IP: *.acn.waw.pl 26.08.05, 12:57
            tak w skrocie to w czynszu sa np. oplaty za garaz (administowanie, sprzatanie,
            prad wspolny, kamery) czy piwnice (stala oplata za admin) i stad moga wynikac
            roznice
      • Gość: stanley Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 19:35
        Witam
        To jakie rachunki zapłacisz za gaz jest w dużej mierze uzależnione od tego w
        jakiej części budynku jest mieszkanie.
        Jeżeli jest to szczytowe mieszkanie z trzema ścianami zewnętrznymi na ostatniej
        kondygnacji to masz szansę zapłacić dwukrotnie więcej niż w podobnym lecz
        zlokalizowanym w jakimś "zacisznym" miejscu (w narożniku budynku, nie na
        ostatniej kondygnacji). Takie mieszkanie jest wychładzane z reguły małą
        powierzchnią ścian, gdy do tego dodamy brak wychładzania przez strop to może być
        już zupełnie ok.
        Sam metraż mieszkania nie jest zbyt miarodajny.

Pozdrawiam

St
        • Gość: jola Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:36
          Każda spółdzilenia ma obowiazek ubezpieczyć budynki od ognia i innych zdarzeń
          losowych. Kozt ubezpieczenia na jedno mieszkanie w tamtym roku wyniósł 50 zł/
          doliczane do czynszu w danym msc.
      • Gość: Adam Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 09:00
        Czyli 50 zł płatne jednorazowo raz w roku.
        • Gość: Nowa-A0 Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: 80.51.198.* 26.08.05, 14:24
          dodatkowo różnice w czynszu zależa od zużycia wody.
          Np. jeżeli zużywasz 3 m3 wody to płacisz za wywóz smieci - 10 zł
          a jeżeli częsciej sie myjesz, gotujesz i zmywasz to zużyjesz 6m3 wody i
          zapłacisz wiecej za wywóz śmieci - 16 zł.
          Elektryczność współna - opłaty miesięczne wahają się od 87 zł w styczniu do 5
          zł w lipcu , a w sierpniu 29 zł. Sposób naliczania tych oplat jest całkowicie
          dowolny.
          • Gość: ? Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 20:18
            Co ma woda do smieci ?
            zawsze myslame iz takie spawy liczone byly od osoby lub m2.
            ale zeby smieci od wody ?
            to juz lekka przesada.
            • Gość: Adam Re: Pytanie odnośnie rachunków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:32
              Woda do śmieci ma tyle, że żużycie wody jest adekwatne do ilości zamieszkujących
              osób (wiem, że jedni myją się częściej od innych, ale można to uśrednić).
              W tej chwili ten sposób naliczania opłat za śmieci jest powszechnie stosowany.
              Jest chyba o wiele doskonalszy niż opłaty zależne od ilości osób zameldowanych?
              (sami wiemy jak to wygląda - ja ciągle jestem zameldowany zupełnie gdzie indziej
              a mieszkam tutaj z żoną i dwójką dzieci). Gdybym płacił za ilość zameldowaych
              osób, musiałbyś(ałabyś) do mie dopłacać.
              Pozdrawiam
      • terenteo Odstąpię udział 01.09.05, 19:20
        Witam
        Jestem zainteresowany odstąpieniem udziału w dwupokojowym mieszkaniu w bloku B
        na 1-wszym piętrze oraz miejsca postojowego w garażu podziemnym.
        Osoby zainteresowane proszę o kontakt:
        terenteo@gazeta.pl

pozdrawiam
        T.
    • Gość: exor pismo z banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:47
      nie wiem czy juz potrzebne wam byly pisma z bankow (chyba beda potrzebne tym,
      ktorzy maja kredyt - do ksiegi wieczystej, czy czegos podobnego), ale ponoc
      jest jeden walek z nimi.
      otoz!
      w tym pisemku/zaswiadczeniu ma byc napisane, ze taka i taka osoba wziela
      kredyt, zeby kupic mieszkanie.
      i teraz:
      sformulowanie "kredyt na cele budownictwa mieszkaniowego" nie jest obarczony
      oplata notarialna 400zl,
      natomiast za slowa "zakup mieszkania" nalezy sie oplata w ww kwocie.

te informacje nie sa potwierdzone, ale zdaje sie, ze tak jest... dlatego
      nalezaloby sie dopytac jesli bedzie potrzebny taki papier z banku...

pzdr,e!
      • Gość: Ciri Re: pismo z banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 14:37
        Mam pytanko do I-etapowcow: co w koncu z tymi aktami? Sprawa przycichla. Czy
        akty sa juz podpisane? A meldunki - udalo sie zalatwic?
        • Gość: exor Re: pismo z banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:18
          meldunki?
          zdaje sie, ze juz miesiac temu mozna bylo tego dokonywac, zgodnie z foto
          zawiadomienia:

www.elsnerow.ath.cx/foto/2005_07_28/mini/IMG_3569.jpg
          pzdr,e!
          • Gość: exor Re: pismo z banku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 09:19
            > meldunki?
            > zdaje sie, ze juz miesiac temu mozna bylo tego dokonywac, zgodnie z foto
            > zawiadomienia:

znaczy sie wieksza fota tutaj:
            www.elsnerow.ath.cx/foto/2005_07_28/640x480/IMG_3569.jpg
            pzdr,e!
      • Gość: MRA Re: pismo z banku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 15:30
        Ufff....
        U mnie jest w umowie kredytowej wpisane jako cel budownictwo mieszkaniowe.
        Ale jest to prawda że w zaleznosci od tych słów jest lub nie ma opłaty.
        Pozdrawiam II etapowców
        Marcin
        • Gość: Nowa-A0 Re: pismo z banku IP: 80.51.198.* 31.08.05, 09:55
          W I etapie meldunki są, "pozwolenia na uzytkowanie" nadal nie ma a w związku z
          tym Aktów Notarialnych też nie ma i nie wiadomo kiedy będą.
          • Gość: marta Re: pismo z banku IP: *.toyota.waw.pl 31.08.05, 10:07
            jestem tez z I etapu czy Pani juz sie zameldowala jesli tak to jakie dokumenty
            sa wymagane.
            Mam jeszcze pytanko odnosnie ostatniej faktury prawdopodobnie ostatecznej czy
            po jej oplaceniu podpisuje sie jakas nowa umowe na doplate tej kwoty tak
            naprawde na mojej fakturze nie ma szczegulow za co dokladnie jest ta opałata i
            na jakiej podstawi wyliczona
            Pozdrawiam
            • Gość: iza Co z aktami notarialnymi? IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 01.09.05, 18:46
              Kiedy rozpocznie się podpisywanie aktów notarialnych? Czy ktoś już ma akt?
              • Gość: II etap Re: Co z aktami notarialnymi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:21
                Czy już cos wiadomo?
                • Gość: Nowa-A0 Re: Co z aktami notarialnymi? IP: 80.51.198.* 05.09.05, 13:29
                  Wiadomo dokładnie tyle samo co w czewcu. Nie ma "pozwolenia na użytkowanie" i
                  nie wiadomo kiedy bedzie.
                  Dopóki nie ma pozwolenia na uzytkowanie to nie ma mowy o aktach notarialnych.
                  Ani nawet nie ma mowy o przybliżonych terminach.
                  • Gość: II ETAp Re: Co z aktami notarialnymi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 15:41
                    hmm, to bardzo dziwne,coraz mniej rozumiem to wszystko. Jestem z II etapu, ale
                    ostatnio byłam w administracji i tak się zapytałam o akty notarialne z I etapu
                    i Pani zarzekała się że juz są na dniach, że oni mają wszystko w porządku...że
                    to opóznienie z winy urzędu nadzoru budowlanego-dzwoniłam tam i oczywiście
                    otrzymałam odpowiedź że gdyby spółdzielnia dopełniła wszystkich zobowiązań to
                    oni są zobligowani w ciągu miesiąca wydać takie pozwolenie. I po co wciskać
                    ludziom ten kit?...
                    • Gość: haden Posadzka w łazience IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.05, 21:03
                      Czy ktoś ma kontakt do człowieka, który wykonuje w naszej spółdzielni posadzki
                      w łazienkach?Jaka jest cena takiej inwestycji z materiałami?
    • pawelz5 KANALIZACJA !!! ??? 06.09.05, 14:17
      witam
      mam pytanko:
      czy macie na osiedlu już kanalizacje?
      pamiętam , że były problemy, ciekaw jestem jak to w czasie zostało rozwiązane,
      tymczsowe podłaczenia, docelowe... itp.
      Jestem na inwestycji, która podobnie boryka się z BRAKIEM KANALIZACJI !!!

Jak to wygląda(-ło) u Was...

pozdrawiam
      • Gość: fear77 Re: KANALIZACJA !!! ??? IP: 217.97.133.* 06.09.05, 14:56
        kanalizacja jest, tylko musieliśmy za nią zapłacić. gmina nie wywiązała się ze
        zobowiązań , jak spółdzielnia wygra z nią spór o to, mają nam zwrócić
        pieniądze. taka jest wersja oficjalna, a jak będzie, who knows?
        • Gość: Arek vel Ramzes Odbiory IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 07.09.05, 16:39

Czy ktoś jeszcze ma nadzieję, że odbiory zaczną się z końcem września 2005?
          Niech ktoś mi powie czemu to tak opornie idzie,
          1) I etap brak aktów
          2) II etap opóźnienie odbiorów już o 3 miesiące

pozdrawiam,

Arek

• Gość: MRA Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 18:24
            Byłem w poniedziałek w Spółdzielni i potwierdzili że odbiory zaczną się pod
            koniec września. Tak jak ustaliliśmy na walnym, pierwszeństwo mają członkowie
            którzy w terminie powpłacali kase i nie zalegają z żadnymi innymi opłatami.
            Pozdrawiam
            Marcin
            • Gość: gofer Re: Odbiory IP: *.chello.pl 11.09.05, 23:09
              Jak przydzielali miejsca postojowe w garazu, tez pierwszeństwo mieli mieć Ci
              którzy na czas wpłacają (nie chwaląc się wszystko im nawet przed czasem
              wpłacilem łącznie z tymi dopłatami ) i co? Przyjechałem do spółdzielni, miejsce
              miałem przydzielone i nic nie mozna było powiedzieć.
              Oby z kluczami było inaczej.
              Pozdrawiam
              Gofer
              • Gość: Ciri Re: Odbiory-garaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 16:11
                W kwestii garaży - był podany termin kiedy mozna bylo zglaszac zastrzezenia co
                do przydzialu miejsc lub akceptowac juz przydzielone. Wybacz, ale skoro
                obejrzales sie za pozno to trudno teraz komus odbierac miejsce..:( tym
                bardziej ze wspomniany termin minal jeszcze przed terminem platnosc doplat
                czyli 30 lipca o ile dobrze pamietam :) pozdrawiam
                • Gość: Arek vel Ramzes Re: Odbiory-garaże IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 13.09.05, 10:20
                  Ohh garaże i "nasza" spółdzielnia:-)
                  Ja kiedyś ponieważ nie mogłem zdobyć wystarczającej ilości pieniążków na dopłatę
                  chciałem zrezygnować z garażu na poczet tejże właśnie dopłaty, dowiedziałem się,
                  że nie można bo garaży jest wybudowane więcej niż chętnych. Zaciekawiło mnie to
                  ponieważ z drugiej strony miałem problemy ze zmianą miejsca garażowego( jak
                  widzę nie tylko ja miałem takowe problemy). Na szczęście po napisaniu podania
                  udało się to miejsce zmienić. Paradoks nieprawdaż:-)

pozdrawiam,

Arek
          • Gość: Unicum Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 02:48
            Ja mam taką nadzieję. W spółdzielni nadal twierdzą, że z końcem września
            rozpoczną przekazania mieszkań. A to co widać, to też nie wygląda żle,
            dziedziniec już wykańczają, położyli izolację, budują dróżki, wokół też
            zaczynają teren porządkować. A wewnątrz to już naprawdę mało brakuje.
            Głowa do góry.

Pozdrawiam,

Unicum
            • bakino Re: Odbiory 08.09.05, 10:59
              Gość portalu: Unicum napisał(a):

> Ja mam taką nadzieję. W spółdzielni nadal twierdzą, że z końcem września
              > rozpoczną przekazania mieszkań. A to co widać, to też nie wygląda żle,
              > dziedziniec już wykańczają, położyli izolację, budują dróżki, wokół też
              > zaczynają teren porządkować. A wewnątrz to już naprawdę mało brakuje.
              > Głowa do góry.

Mam podobne odczucia ...... i nadzieje też ;-)

pozdrawiam
              Bakino
            • Gość: cinek Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 11:32
              wlasnie drozki... ciekaw jestem jak bedzie odprowadzana woda z tych tarasow.
              jesli po prostu po powierzchni to... wzdluz klatek budynku A, czyli tam gdzie
              wszyscy chodza aby dostac sie do swoich mieszkan, bedziemy miec w porze
              jesienno zimowej... spory strumien wody :( ktory po czesci wlewa sie rowniez do
              garazy. hmm... rowniez mam mala nadzieje, ze decydenci odpowiednio to
              odwodnienie zmodyfikuja.
        • Gość: Arek vel Ramzes Odbiory IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 07.09.05, 16:39
          Czy ktoś jeszcze ma nadzieję, że odbiory zaczną się z końcem września 2005?
          Niech ktoś mi powie czemu to tak opornie idzie,
          1) I etap brak aktów
          2) II etap opóźnienie odbiorów już o 3 miesiące

pozdrawiam,

Arek
          • Gość: ? Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 17:09
            Nie dramatyzujmy. I etap też odbierał mieszkania z trzy miesięcznym
            opóźnieniem. trzy miesiące to jeszcze nie jest tak źle.
            • Gość: exor Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 21:00
              jasne, w krakowie w jednej spoldzielni mialy byl w lutym - byly w sierpniu....
              zawsze jakies opoznienia moga byc...

pzdr, e!
      • darwapl Kamerowanie Kanalizacji Inspekcje Video Wrocław 20.04.13, 20:07
        Pogotowie Kanalizacyjne Wrocław i okolice -Zgłoszenie Awarii -607666685 -faktury VAT- kamera inspekcyjna*. Prywatne Pogotowie Wod Kan Wrocław to firma z dużym doświadczeniem . Hydraulik - Hydraulicy na terenie Wrocławia i Dolnego Śląska jesteśmy do dyspozycji całodobowo od 1988 roku . Nasi klienci to wszelkiego rodzaju Firmy jak i Osoby Prywatne które od dłuższego czasu mają awarie z źle wykonanymi instalacjami wodno -kanalizacyjnymi .Usuwamy wszelkie awarie kanalizacji całodobowo na terenie Wrocławia i okolice: czyszczenie kanalizacji, czyszczenie kanalizacji, usuwanie awarii, video inspekcje, usługi wod kan, udrażnianie kanalizacji, udrażnianie rur, przepychanie rur, usługi kanalizacyjne, pogotowie kanalizacji, pogotowie wod kan, pogotowie kanalizacyjne, kanalizacja Wrocław, inspekcja kanalizacji, kamerowanie kanalizacji, czyszczenie kanałów, studnie rewizyjne, studnie kanalizacyjne, studzienki, wuko Wrocław, przepychanie kanalizacji, przepychanie toalety, remonty kanalizacji, awarie instalacji, usuwanie zapchań, usuwanie zatorów, rozbijanie zatorów, separator tłuszczowy, separator ropopochodny, serwis kanalizacji, kanalizacja sanitarna, ściekowa, deszczowa, kanalizacja domowa, domy jednorodzinne, usługi dla firm, faktury vat, naprawa instalacji, www.darwa.pl , hydraulik Wrocław, hydraulicy Wrocław, czyszczenie rur, naprawy bez wykopowe, kamerowanie instalacji, budowlane usługi, hydraulik Wrocław, szamba ekologiczne, podejście kanalizacyjne, przyłącza, kratki, wanny, zlewy, piony kanalizacyjne, wpusty, spirala elektryczna, czyszczenie ciśnieniowe, czyszczenie mechaniczne, przepompownie, przepychanie kanałów, studni rewizyjnych, studzienki WodKan, separatorów, przykanalików, remonty, usprawnienia, udrażnianie Wrocław oraz okolice , kanalizacja sanitarna, , ściekowa, przemysłowa jak i domowa . Posiadamy tylko i wyłącznie profesjonalny sprzęt :agregaty ciśnieniowe, maszyny udarowe, czujniki radiowe, spirale elektryczno-mechaniczne, agregaty prądotwórcze, młoty wyburzeniowe, samojezdne kamery inspekcyjne a awarie usuwamy w godzinę od zgłoszenia!!!.W ciężkich awariach używamy specjalistycznych samojezdnych kamer* do inspekcji kanalizacji oraz robotów* do " bez wykopowych napraw". Nasza firma służy pomocą mieszkańcom Wrocławia jak i okolic od 25 lat*.Nasze doświadczenia w usuwaniu awarii przez lata wypromowały naszą firmę Darwa Hydro-kanalizacja na jedno z czołowych miejsc. Pracujemy na Dolnym Śląsku i w miastach: Wrocław, Kąty Wrocławskie, Smolec, Kobierzyce, Trzebnica, Oława, Pietrzykowice, Bielany Wrocławskie, Oleśnica, Długołęka, Siechnice, Radwanice, Lutynia, Środa Śląska, Lubin, Miękinia,Wisznia Mała, Polkowice, Chojnów, Chojnice, Bardo, Ścinawa,Wołów, Oborniki Śląskie, Święta Katarzyna, Syców, Prusice, Świdnica, Strzelin, Legnica, Łagiewniki, Sobótka, Bierutów,Wałbrzych, Dzierżoniów, Jelcz Laskowice, Milicz, Namysłów, Żmigród, Prochowice, Jawor, Złotoryja, Nysa, Rawicz, Brzeg Dolny, Brzeg Opolski, Mirków, Szczodre, Bielany Wrocławskie,Wrocław
    • zx80 Augustówka - Miasto 08.09.05, 20:24
      www.biznespolska.pl/gazeta/article.php?contentID=94199#
      • vader_lord Oby do odbiorów. 09.09.05, 12:20
        Byłem dziś na naszym osiedlu i widziałem, że w niektórych klatkach sympatyczne
        Panie myły okna. Chyba odbiory zbliżają się wielkimi krokami. Jejku jak bym
        chciał żeby to co napisałem było prawdą :)
        Piszcie jak coś wiecie i oby do parapetówek.
        Pozdrawiam wszystkich.
        Arek
        • Gość: MRA Re: Oby do odbiorów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 14:23
          No tak, oby do odbioru!
          Tylko żeby oddali do końca września.
          Pozdrawiam
          Marcin
    • Gość: Unicum Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:48
      Oj, strasznie cicho. Czyżby wszyscy zrezygnowali z mieszkania? ;)
      A odbiory zbliżają się podobnież milowymi krokami. Czyli czas na zagorzałą
      dyskusję, biorąc pod uwagę tradycje forum. Np. o tym, jakie drzewka posadzić na
      dziedzińcu, niskie czy wysokie, iglaste czy liściaste, itp.
      A może wszyscy gorączkowo szukają materiały do wykończenia? fachowców?
      Piszcze, co u Was słychać!

Pozdrawiam,

Unicum
      • Gość: Ciri Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:10
        Z tymi poszukiwaniami materialow to masz racje.... Niestety doplata uszczuplila
        i tak juz niewielki budzet na wykonczenia wiec sprawa znalezienia koniecznych
        materialow po przystepnej cenie wyskala jeszcze bardziej na znaczeniu :(
        Bylabym wdzieczna wszystkim ktorzy juz poszukiwanie materialow maja za soba a
        takze tym ktorzy sa w trakcie za wszelkie komentarze i wskazowki :)))) Np.
        gdzie kupic plytki? Wybor najwiekszy na Bartyckiej ale tam drogo... Jakies
        komentarze moze w kwestii armatury?
        Dzieki i pozdrawiam
        • bakino Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 15.09.05, 13:44
          Gość portalu: Ciri napisał(a):

> Z tymi poszukiwaniami materialow to masz racje.... Niestety doplata
          uszczuplila
          >
          > i tak juz niewielki budzet na wykonczenia wiec sprawa znalezienia koniecznych
          > materialow po przystepnej cenie wyskala jeszcze bardziej na znaczeniu :(
          > Bylabym wdzieczna wszystkim ktorzy juz poszukiwanie materialow maja za soba a
          > takze tym ktorzy sa w trakcie za wszelkie komentarze i wskazowki :)))) Np.
          > gdzie kupic plytki? Wybor najwiekszy na Bartyckiej ale tam drogo... Jakies
          > komentarze moze w kwestii armatury?

My już większość materiałów mamy wybranych. Zajęliśmy się tym dawno temu i
          teraz już jesteśmy przynajmniej o te sprawy spokojni....no…. w miarę spokojni.
          Uzewnętrzniam swoje wątpliwości i prezentuje materiały na blogu, który
          założyłam niedawno.
          Zapraszam na mieszkaniebakino.blox.pl
          Blog jest cały czas w trakcie pisania i staram się regularnie uzupełniać go.
          Bardzo liczę na komentarze i opinie innych.

pozdrawiam
          Bakino
      • Gość: e Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 IP: 212.160.172.* 15.09.05, 11:58
        > Piszcze, co u Was słychać!

zalatwiamy papiery do kredytu na doplate :/
        • Gość: MRA Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:39
          Dopiero teraz????
          Ja to mam już dawno za sobą!
          Marcin
          • vader_lord Odbiory ! 15.09.05, 17:25
            Już jestem na granicy wytrzymałości, jak nie usłyszę w przyszłym tygodniu
            (chociaż) kiedy będą odbiory to się potne :). Jejku jak bym juz
            chciał ..............
            Pozdrawiam Arek
            • Gość: mira33 Re: Odbiory ! IP: *.chello.pl 15.09.05, 19:49
              Byłam wczoraj w biurze spółdzielni, powiadomiono mnie, że decyzja, kiedy będą
              odbiory zapadnie w poniedziałek. Informacje o odbiorach mają być rozsyłane od
              wtorku. Zauważyłam, że tylko w niektórych oknach nie ma już folii ochronnej, no
              i chyba są już wyczyszczone... Czyżby to te, które będą odbierane jako
              pierwsze ?
              • Gość: fear77 Czy ktoś już zna decyzję w sprawie odbiorów?? IP: 217.97.133.* 19.09.05, 13:42
                • Gość: exor Re: Czy ktoś już zna decyzję w sprawie odbiorów?? IP: 212.160.172.* 19.09.05, 15:48
                  czesc
                  bylem w piatek w spoldzielni.
                  dowiedzialem sie, ze jutro (we wtorek) bedzie podejmowana decyzja o terminie
                  rozpoczecia odbiorow.
                  odstep pomiedzy pierszymi odbierajacymi a ostatnimi bedzie jakies 2 tygodnie.
                  odbiory beda odbywac sie rowniez w sobote.

to tyle, pzdr, e!
                  • Gość: haden Re: Czy ktoś już zna decyzję w sprawie odbiorów?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.09.05, 19:36
                    Byłem dziś w spółdzielni i dowiedziałem się, że do środy włącznie będą trwały
                    spotkania zarządu z wykonawcami. Dopiero po nich nastapi podanie terminów
                    odbiorów, a więc byle do czwartku:( Ciekawe czy ten kolejny już termin odbiorów
                    będzie ostateczny:(
                    • Gość: exor Re: Czy ktoś już zna decyzję w sprawie odbiorów?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 21:45
                      > Byłem dziś w spółdzielni i dowiedziałem się, że do środy włącznie będą trwały
                      > spotkania zarządu z wykonawcami. Dopiero po nich nastapi podanie terminów
                      > odbiorów, a więc byle do czwartku:( Ciekawe czy ten kolejny już termin
                      odbiorów
                      >
                      > będzie ostateczny:(

hehe, ciekawe ktorego czwartku :P

pzdr,e!
                      www.elsnerow.ath.cx
                • t.rex1 Gehenna 22.09.05, 09:39
                  I etap przezywa obecnie gehenne zwiazana z pracami wykonczeniowymi. Nie chodzi
                  tu wylacznie o dni powszednie ale rowniez o soboty. 2 tygodnie temu jak panowaie
                  zaczeli pruc beton o 7.45 tak zakonczyli o 16. My tez jestesmy ludzmi i po
                  tygodniu pracy nalezy nam sie odpoczynek. Rozumiem ze trwa budowa ale na litosc
                  boska po co zalewac betonem wszystko a potem bez sensu rozbijac go pozniej
                  mlotami pneumatycznymi. Czy ten projekt robil fachowiec czy partacz jakis nie
                  wiem. Na tarasach syf, ziemia, piach nic nie sprzatane i jeszcze kaze nam sie
                  wchodzic do domu przez garaze bo klatki maja byc pozamykane. Przepraszam za
                  wyrazenie ale burdel na calego. Po drugiej stronie Lodygowej Budimex postawil
                  bloki mieszkalne a zaczynali gdy w II etapie blok juz byl postawiony. Tam ludzie
                  juz szykuja nowe mieszkania a tu ciagle trwa budowa. Chyba mamy wszyscy juz tego
                  serdecznie dosyc - przynajmniej ja z rodzina. Pytanie do pana prezesa co z
                  aktami notarialnymi - jesli pan zapomnial to prosze przeczytac w prawie
                  spoldzielczym kiedy spoldzielnia ma OBOWIAZEK wydzielic prawo wlasnosci lokalu
                  od chwili calkowitego rozliczenia a zdaje sie ze I etap jest juz rozliczony. I
                  jeszcze panu zycze zeby w sobote gdy bedzie pan jeszcze smacznie spal przyszedl
                  ktos pod pana okno z mlotem pneumatycznym i zaczal taki koncert jaki mielismy
                  watpliwa przyjemnosc sluchac 2 tygodnie temu. Pozdrawiam sasiadow i II etap oby
                  jak najszybciej zakonczono te budowe ale sadzac z moich obserwcji realny termin
                  (w takim tempie) to chyba koniec roku i obym sie mylil.
            • Gość: Kazik Re: Odbiory ! IP: *.pzuzycie.pl 21.09.05, 11:41
              Witajcie!

Dzwonilem wlasnie do Spóldzielni i dowiedzialem sie ze odbiory maja zaczac sie
              17-GO PAZDZIERNIKA, i maja trwac przez dwa tygodnie. Czyli znowu SBM oszukala
              nas w mniejszy czy tez wiekszy sposob!!! Rece sie zaciskaja bo pewnie jeszcze z
              czasem opoznia odbior!!!

Najgorsze to ze spoldzielnia nie pozwala wejsc na budowe w celu obejrzenia
              mieszkania i dokonania ewentualnych poprawek, tylko po odbiorze trzeba bedzie
              tracic czas by porobili korekty - ktore mysle ze i tak beda.

Pozdrawiam
              Kazik
              • Gość: budynek B Re: Odbiory ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:45
                Kazik
                też dzisiaj dzwoniłam i oficjalna wersja spółdzielni brzmi 17 października.
                Ponieważ ja juz im w nic nie wierze więc znalazłam sobie lepsze źródło
                informacji i z przecieków wiem że oficjalnie mówi się o 17 października żeby
                nas nie zdenerwować, ale faktycznie odboiry mają się zacząc od 7 listopada, o
                ile nie będzie w międzyczasie opóźnień.
                Przygotujmy się zatem na kolejne przełożenia terminów
                • Gość: shmoolander Re: Odbiory ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 09:37
                  a skad ty niby masz takie oficjalne "przecieki" o 7 listopada?
                  przecieki..zawsze nieoficjalne i zawsze prawdziwe...
                  pozdrawiam
                  II etapowiec
                  • Gość: Nowa-A0 Re: Odbiory ! IP: 80.51.198.* 22.09.05, 10:43
                    No cóż, listopad jest jak najbardziej wiarygodny ponieważ jeszcze nie
                    ma "pozwolenia na użytkowanie" I etapu. A dopiero po jego uzyskaniu będą Akty
                    notarialne i po nich odbiory II etapu.
                    • Gość: budynek B Re: Odbiory ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 12:14
                      Skąd mam przecieki? To proste. W trakcie prac często pojawialiśmy się na
                      budowie, rozmawialiśmy to z jedna ekipa, to z drugą. Niektóre osoby
                      wynajeliśmy do wykańczania mieszkania, a oni wiedza najlepiej kiedy będa mogli
                      zacząć prace u nas w mieszkaniu. Więc dzwonie aby umówić się z kierownikiem na
                      17 października na przywóz materiałów, a on mi się w słuchawkę śmieje i prosi o
                      telefon na początku listopada, bo wczesniej nie ma szans na odbiory. I komu mam
                      wierzyć? Prezesowi, który jużnie poraz pierwszy mija się z prawdą, czy
                      robotnikowi który pracuje na osiedlu i potrafi oszacować ile czasu zajmą prace
                      wykończeniowe

Pozdrawiam,
                      • Gość: haden Re: Odbiory ! IP: 81.210.17.* 22.09.05, 13:10
                        Z tymi terminami odbiorów to skurw...stwo czyste. Pan prezes chyba za bardzo
                        przywiązał się do stanowiska i teraz ciężko mu z niego zrezygnować:(
                        Nierozumiem tylko czemu nic wcześniej nam nie powiedzieli o tak znacznym
                        opóźnieniu, nie wierzę że wczoraj dopiero na to wpadli. Nic nie można
                        zaplanowac przez 'naszą' spółdzielnię, a prawo ich chroni i nic im nie można
                        zrobić-przykre:(
                        Podobno od przyszłego tygodnia mają wysyłać zawiadomienia o odbiorach-pewnie
                        kolejne kłamstwo:(
                        NIGDY WIĘCĘJ BUDOWY MIESZKANIA ZE SPÓŁDZIELNIĄ!
                        • t.rex1 Re: Odbiory ! 22.09.05, 13:28
                          mam pytanko do II etapowcow czy podpisywaliscie juz wnioski do gazowni i do
                          Stoenu a co do odbiorow to zapomnijcie ze w przyszlym tygodniu dostaniecie info
                          na temat odbioru mieszkan budowa jest rozpaprana i tyle ale jak powiedzial pan
                          dyrektor na walnym cyt. prosze Panstwa a coz to jest 3 miesiace opoznienia (I
                          etap) a w II to pewnie bedzie dluzej, pozdrowka dla sasiadow (obecnych i przyszlych)
                          • Gość: MRA Re: Odbiory ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 14:34
                            Nic tylko strzelić w gębe - wiadomo kogo! Już sam zaczynam się irytować!
                            • elsn Re: Odbiory ! 23.09.05, 14:37
                              Skoro zszedłeś na taki poziom dyskusji, to chociaż powiedz w jakiej kategorii
                              walczysz - bo nie wiem czy mam się śmać czy bać.
                              • Gość: MRA Re: Odbiory ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 15:55
                                Jak ktoś słyszy kolejny już termin to chyba może się zirytować!? O ile termin
                                listopadowy jest prawdziwy a 17 pażdzienika to ściema, to co można o osobie
                                która na to pozwala?
                                Jeżeli natomiast odbiory zaczną sie od 17.10 to będe pierwszy który pójdzie
                                przeprosić - wiadomo kogo - za ostre słowa.
                                Ludzie chcą się już wprowadzić, dla spółdzielni miesiąc obsówy to nic - dla
                                większości osób to znaczne dodatkowe koszty i utródnienia z póżniejszym
                                wykończeniem mieszkania. Mieszkańców też trzeba zrozumieć!
                                Pozdrawiam
                                Marcin
                                • Gość: haden Re: Odbiory ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.05, 16:21
                                  Kogo chcesz przepraszać i za co? Zarząd powinien nas przeprosić! To nie my sie
                                  nie wywiązujemy z terminów(od czerwca do października to są już 4 m-ce
                                  opóźnienia). W normalnej inwestycji powinny posypać sie ogromne kary finansowe
                                  dla winnych opóźnienia, ale w naszym przypadku takie kary niewiadomo czemu
                                  ponosimy MY!
                                  • Gość: MRA Re: Odbiory ! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.05, 21:55
                                    Masz w 100% racje! Tylko że ja już chce się wprowadzić i zakończyć swój związek
                                    z SBM Augustówka tak szybko jak tylko się da!
                                    Z innej strony np. JW Construction spóźnia się z przekazaniem mieszkań "tylko"
                                    o 16 miesięcy!
                                    • Gość: antysąsiad Dlaczego opóźnienia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 09:17
                                      Wszyscy obwiniacie spółdzienlnie za opóźnienia w oddawaniu mieszkań. A przecież
                                      to nie spółdzilelnia się spóźnia tylko firmy które wykańczają osiedle, a
                                      dlaczego?
                                      W niedziele zrobilismy sobie wypad na nasze przyszłe osiedle. Przeszliśmy się
                                      po budowie i ku naszemu zdziwieniu zauważyliśmy trzy mieszkania już wykończone.
                                      Pomalowane ściany, położone podłogi ( dwa na parterze i jedno na I piętrze)
                                      Niech mi ktoś wyjaśni, skoro nie ma jeszcze odbiorów to czemu te mieszkania sa
                                      gotowe do wprowadzenia. Tak mi sie wydaje ze właściciele tych lokali musieli
                                      zatrydnić firmę wykańczającą osiedle, do wykańczania lokali. A firma zamiast
                                      wykańczać klatki odwala prywatne roboty.
                                      Zamiast mieć pretensję do spółdzielni miejmy ją może do samych siebie. Jestem
                                      zdegustowana krętactwem i to nie spółdzielni (do tego się już przyzwyczaiłam)
                                      ale moich przyszłych sąsiadów. Jeżeli każdy myśli tylko o swoim to nie dziwcie
                                      się że każdy z nas na tym traci.
                                      • Gość: exor Re: Dlaczego opóźnienia? IP: 212.160.172.* 26.09.05, 11:52
                                        > Wszyscy obwiniacie spółdzienlnie za opóźnienia w oddawaniu mieszkań. A
                                        przecież
                                        >
                                        > to nie spółdzilelnia się spóźnia tylko firmy które wykańczają osiedle, a
                                        > dlaczego?
                                        > W niedziele zrobilismy sobie wypad na nasze przyszłe osiedle. Przeszliśmy się
                                        > po budowie i ku naszemu zdziwieniu zauważyliśmy trzy mieszkania już
                                        wykończone.

yyy jak to byc moze?
                                        siostra kupila teraz mieszkanie w spoldzielni, w lublinie.
                                        jeszcze przed odbiorami dostali klucze tymczasowe i mogli zaczac robic podlogi,
                                        malowac sciany... - wykanczac jednym slowem.
                                        z tego co wiem, to u nas takiego procederu nie ma - a szkoda w sumie...
                                        no chyba ze jestem w bledzie i mozna dostac takie robocze klucze jeszcze przed
                                        podpisaniem papieru odbiorczego....

> Pomalowane ściany, położone podłogi ( dwa na parterze i jedno na I piętrze)
                                        > Niech mi ktoś wyjaśni, skoro nie ma jeszcze odbiorów to czemu te mieszkania
                                        sa
                                        > gotowe do wprowadzenia. Tak mi sie wydaje ze właściciele tych lokali musieli
                                        > zatrydnić firmę wykańczającą osiedle, do wykańczania lokali. A firma zamiast
                                        > wykańczać klatki odwala prywatne roboty.
                                        > Zamiast mieć pretensję do spółdzielni miejmy ją może do samych siebie. Jestem
                                        > zdegustowana krętactwem i to nie spółdzielni (do tego się już przyzwyczaiłam)
                                        > ale moich przyszłych sąsiadów. Jeżeli każdy myśli tylko o swoim to nie
                                        dziwcie
                                        > się że każdy z nas na tym traci.

moze nie osadzajmy nikgo skoro nie jestesmy pewni.
                                        ale rzeczywiscie - moze i tak bylo jak piszesz - ktoz to wie.
                                        a moze tylko nieliczni dostali wczesniej klucze zeby cos dzialac w srodku ??

pzdr,e!
                                        • Gość: haden odbiory już prawie pewne IP: 81.210.17.* 26.09.05, 12:08
                                          Dzisiejsza informacja ze spółdzielni: Dziś zostały rozesłane zawiadomienia o
                                          odbiorach. A w nich można się dowiedzieć, że zaczynają sie od 17 października(
                                          podobno na 100%).
                                          Szukajmy w szkrzynkach pocztowych konkretnych terminów odbiorów naszych M.
                                      • Gość: gofer Re: Dlaczego opóźnienia? IP: *.chello.pl 26.09.05, 20:55
                                        Te wykończone mieszkania to pewnie mieszkania osób które są powinowate z kimś ze
                                        spółdzielni np. prezesem, panią księgowa albo jeszcze z kimś innym, tak było
                                        jest i będzie, kto ma układy ten lepszy. No a my cóż mozemy z tym zrobić biedne
                                        robaczki. Trzeba być dobrej myśli, abyśmy dostali klucze w zapowiedzianym terminie.
                                        Pozdrawiam Was Sąsiedzi!!!
                          • Gość: exor Re: Odbiory ! IP: 212.160.172.* 23.09.05, 10:36
                            > mam pytanko do II etapowcow czy podpisywaliscie juz wnioski do gazowni i do

tak, owszem podpisywalismy umowy na dostarczanie energii i paliwa gazowego. juz
                            jakis czas temu.

> Stoenu a co do odbiorow to zapomnijcie ze w przyszlym tygodniu dostaniecie
                            info
                            > na temat odbioru mieszkan budowa jest rozpaprana i tyle ale jak powiedzial pan
                            > dyrektor na walnym cyt. prosze Panstwa a coz to jest 3 miesiace opoznienia (I
                            > etap) a w II to pewnie bedzie dluzej, pozdrowka dla sasiadow (obecnych i
                            przysz
                            > lych)

bleee

• zx80 Sondaż 26.09.05, 12:50
      Poniewaz teraz jest sezon na glosowani wiec chcialbym zapytac wspolczlonkow,
      kto jest za zwolaniem walnego na ktorym zarzad wyjasnilby nam np co sie dzieje
      ze sprawa drogi i kanalizacji, ostatecznych cen mieszkan, przyczyn wzrosty cen,
      terminow odbiorow, zarobkow zarzadu, podzial zyskow ze sprzedarzy przedszkola
      no i glosowanie nad absolutorium
      pz
      • Gość: Kazik Odbior!!!!!!!!!! IP: *.pzuzycie.pl 26.09.05, 13:13
        Wlasnie poznalem termin odbioru mieszkania: 24 pazdziernik:), wiec nie ma co
        sie denerwowac, tylko spokojnie przygotowywac sie na zakupy :)

Pozdrawiam pelen nadziei i optymizmu:)
        • Gość: exor Re: Odbior!!!!!!!!!! IP: 212.160.172.* 26.09.05, 13:45
          > Wlasnie poznalem termin odbioru mieszkania: 24 pazdziernik:), wiec nie ma co
          > sie denerwowac, tylko spokojnie przygotowywac sie na zakupy :)

wow, dostales powiastke ze spoldzielni?

pzdr,e!
          • Gość: nono Re: Odbior!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 26.09.05, 15:20
            może wiecie co z budynkiem w części C, kiedy oddają ??
            • Gość: Bogdan Re: Odbior!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:14
              Własnie dzwonilem do Augustówki, ponoć dziś rozesłali pisma , a terminy odbioru
              mieszkań są od 17 do 24 pażdziernika. Już mam dosyć tego przeciągania i dopłat.
              Pozdrawiam
              • Gość: Arek vel Ramzes Kredyt - Pilne!!!!!!!!!!!!! IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 26.09.05, 18:13

Czy ktoś z Was z II etapu ma kredyt w Millenium Bank? Prośba o pilny kontakt ze
                mną areksmanko@o2.pl,

Może znacie bank, który nie ma nic przeciw zapisowi w KS o prawie pierwokupu
                (Gmina Targówek)

pozdrawiam,

Arek.
                t#e#l#. 6.9.3 8.9.0 2.6.7
                • Gość: Bart NARESZCIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.05, 09:19
                  To już chyba faktycznie koniec niepewności. Właśnie i ja dostałem zawiadomienie
                  o odbiorze.
                  Pzdr dla Wszystkich.
                  • Gość: exor Re: NARESZCIE IP: 212.160.172.* 27.09.05, 10:25
                    > To już chyba faktycznie koniec niepewności.

no wiesz, a koncowe rozliczenie? to tez jakas niepewnosc.
                    nie wiadomo ile trzeba bedzie doplacic. chociaz mooooooooze juz nic :)

pzdr,e!
                    www.elsnerow.ath.cx
                • Gość: exor Re: Kredyt - Pilne!!!!!!!!!!!!! IP: 212.160.172.* 27.09.05, 10:29
                  > Może znacie bank, który nie ma nic przeciw zapisowi w KS o prawie pierwokupu
                  > (Gmina Targówek)

te banki, ktore byly polecane przez openhaim (zdaje sie, ze to oni siedzieli w
                  biurze sprzedazy swego czasu).
                  czyli bedzie to pko bp i pko sa na pewno, ale czy jeszcze jakies inne??? ...

pzdr,e!
            • Gość: exor Re: Odbior!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 00:46
              my mamy w C.
              odbieramy 17-pazdz.
              zadzwon do spoldzielni i zapytaj, moze tez sie zalapiesz na ten tydzien...

pzdr,e!
        • Gość: exor Re: Odbior!!!!!!!!!! IP: 212.160.172.* 27.09.05, 10:21
          hej, jestem wlasnie po telefonie do spoldzielni.

dzwoncie tam i umawiajcie sie na odbior.
          z tego co wiem, to blok B oddaja od 24.10, a blok C od 17.10.
          jeszcze zalezy jaka klatka, ale to sie wszystkiego dowiecie.

aha - zadnego pisma ze spoldzielni jeszcze nie dostalem.

pzdr,e!
          • Gość: Kazik Re: Odbior!!!!!!!!!! IP: *.pzuzycie.pl 27.09.05, 12:40
            Gość portalu: exor napisał(a):

> z tego co wiem, to blok B oddaja od 24.10, a blok C od 17.10.
            > jeszcze zalezy jaka klatka, ale to sie wszystkiego dowiecie.

Ja mam mieszkanie w bloku C i mam dopiero 24go. Wiec jakos to chyba roznie
            jest - napewno kolejnosc oddawania mieszkan nie wyznaczaja klatki.

Pozdrawiam
            • Gość: exor Re: Odbior!!!!!!!!!! IP: 212.160.172.* 27.09.05, 14:26
              > Ja mam mieszkanie w bloku C i mam dopiero 24go. Wiec jakos to chyba roznie
              > jest - napewno kolejnosc oddawania mieszkan nie wyznaczaja klatki.

u to juz nie wiem jak to z tym jest...
              pzdr,e!
              • Gość: fear77 Odbior i pytanie. IP: 217.97.133.* 27.09.05, 15:19
                Hello, my też odbieramy 24 października!
                Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z Was orientuje się jak wygląda procedura
                wyburzenia kawałka ściany? Nie jest nośna, czy powinnam w tej sprawie złożyć
                pismo, jeśli tak czy powinna to być prośba o pozwolenie czy jedynie informacja
                dla SM? Jeśli coś wiecie na ten temat dajcie znać. PZDR
                • nicebaranek poprawki przy odbiorze 27.09.05, 15:53
                  Witam serdecznie,
                  Pytanie raczej skierowane do pierwszego etapu, być może czytają listę.
                  Jak przebiegały odbiory u Was i czy poprawki, które były zgłaszane w trakcie
                  odbioru były szybko usuwane.
                  Może sie orientuje ktoś, czy jak w protokole będą uwagi, to czy właściciel
                  mieszkania dostanie klucze, czy dopiero po całkowitym poprawieniu niedociągnięć.

Pozdrawiam
                  • Gość: Ciri Re: poprawki przy odbiorze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 16:22
                    Popieram prosbe kolegi o info od kogos z pierwszego etapu :) jak to jest z tymi
                    poprawkami po odbiorach, kluczami i terminami... moze ktos sie podzieli z nami
                    swoimi doswiadczeniami.
                • Gość: MRA Re: Odbior i pytanie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:55
                  Właśnie się umówiłem na odbiór mieszkania! 18.10 - jak dobrze będzie to będe
                  miał klucze! :-)))
                  Pozdrawiam
                  Marcin
    • bakino A może spotkanko ? 27.09.05, 09:47
      Tak sobie gadamy w małych grupkach przez telefon, maile, GG to może byśmy się
      spotkali. Tym razem jednak naprawdę na luźne pogaduchy. Poprzechwalamy się kto
      znalazł tańsze kafelki.
      Proponuję tradycyjnie niedzielę (02-10-2005), godz.: 18:00
      Co do miejsca to nie wiem czy nie jest za chłodno.
      Czy są chętni?

pozdrawiam
      Bakino
      • Gość: angelo Re: A może spotkanko ? IP: 212.160.172.* 27.09.05, 10:07
        Pewnie że są chętni :-)))
      • Gość: nono Re: A może spotkanko ? IP: *.crowley.pl 27.09.05, 11:42
        Dopiero kilka dni temu odkryłam przpadkowo Wasze forum. Kurcze, z tą
        spółdzielnią musielismy z męzem "bujać się sami", a tu prosze sąsiedzi nasi się
        skrzykneli.....Pozdrawiam,
        przyszła mieszkanka ul. Topazowej/Lewinowskiej
      • Gość: Kazik Re: A może spotkanko ? IP: *.pzuzycie.pl 27.09.05, 12:45
        Pewnie, jeszcze nie bylem, ale z checia poznam przyszlych sasiadow.

Pozdrawiam
        Kazik
        • Gość: MRA Re: A może spotkanko ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 14:39
          Ja też jestem chętny. To w niedziele pod zielonymi parasolkami czy gdzieś
          indziej?
          Pozdrawiam
          Marcin
          • Gość: angelo Re: A może spotkanko ? IP: 212.160.172.* 27.09.05, 16:02
            Tradycyjnie parasole jakby inaczej. Już sie nie moge doczekać
      • bakino Spotkanko - niedziela, 18:00, pod parasolami 27.09.05, 17:05
        Dobra, to uściślijmy!
        Spotkanie w niedzielę, 2-go października, godz.: 18:00.
        Miejsce: Knajpka na ul. Młodzieńczej, pierwsze od rogu z Radzymińską, pod
        czerwonymi parasolkami Królewskiego, vis a vis McDonald’a !
        Wszyscy się zgadzają?
        • Gość: angelo Re: Spotkanko - niedziela, 18:00, pod parasolami IP: 212.160.172.* 28.09.05, 08:03
          My się zgadzamy. Do zobaczenia w niedzielę. Pogadamy o kafelkach, wannach itp :-
          )))
          • Gość: Bogdan Re: Spotkanko - niedziela, 18:00, pod parasolami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 16:39
            Witam
            Dopiero niedawno znalazłem te forum. Ciekawe w ile osób zwykle sie spotykacie?
            Jak bedę mógł to też się tam wybiorę :-)
            Dziś dostałem polecony ze spóldzielni, dzwoniłem i umówiłem się na odbiór 25.10
            Pozdrawiam

Bogdan
    • Gość: exor wysokosc mieszkania i piec IP: 212.160.172.* 29.09.05, 10:09
      hej.
      pytania sa takie:
      - jaka wysokosc maja pomieszczenia w naszych mieszkaniach?
      - na jakiej wysokosci jest umieszczony piec (a moze to roznie bywa?) ?
      - czy pod piecem mozna umiescic jakies plytki? glazura? czy wymaga to
      zdejmowania pieca?

dzieki+pzdr+e
      • Gość: Nowa-A0 Re: wysokosc mieszkania i piec IP: 80.51.198.* 29.09.05, 13:19
        Hej,
        nareszcie odbieracie wasze "M" - gratulację.
        Co do pieca będzie zamontowany na wysokoći 1,20 m od podłogi. Żeby go przenieść
        (w pionie) musicie to załatwić z hydraulikami którzy go montowali ponieważ on
        jest podłączony do wody i gazu, a rury z wodą są wpuszczone w ścianę.
        Piec tak scisle przylega do ściany że nie ma potrzeby kłaśc za nim kafelków.
        Jeszcze o jednym musicie pamiętać - gniazdko elektryczne znajdujące się w
        pobliżu pieca musi byc przeznaczone tylko na piec. Po uruchomieniu pieca nie
        będzie możliwości (samemu) przełaczyć go na inne gniazdko.
        Co do wysokości waszych mieszkań - będziecie musieli sami pomierzyć.
        W I etapie wysokość wachała się od 2,7 do 2,85 m a jak będzie u was to nie
        wiadomo.
        Życze powodzenia i jak najszybszego wprowadzenia się na osiedle.
      • Gość: Meg Re: wysokosc mieszkania i piec IP: 217.153.113.* 29.09.05, 13:30
        U mnie piec byl umieszczony w aneksie kuchennym ok 50cm od sufitu. Oczywiście w
        takim miejscu zeby go czasem nie przeoczyć.. więc konieczne było "posmarowanie"
        aby go przenieść w jakieś mniej centralne miejsce.
        Pozdrawiam
        • Gość: Arek vel Ramzes Re: wysokosc mieszkania i piec IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 30.09.05, 09:25
          Mnie do tej pory nie udało się znaleźć osoby, która za jakieś przyzwoite pieniądze
          dokona tej sztuki, Pan który wcześniej pracował na naszym osiedlu już nie pracuje,
          może ktoś z Was ostatnio przenosił piec i wie kogo można o to poprosić?

pozdrawiam,

Arek M.
      • Gość: Bogdan Re: wysokosc mieszkania i piec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 14:19
        Wysokość mieszkania w II etapie 2,64 m tak mi powiedzieli a piecyk w kuchni
        wydaje się na wysokości ok 140 cm nad podłogą.
        • Gość: Ciri odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 08:55
          Drodzy przyszli wspolmieszkancy, ktorzy juz szczesliwie odebraliscie swoje M w
          pierwszym etapie inwest. - napiszcie prosze choc troche o odbiorach. Jak to
          wyglada, jakie sa reakcje na usterki ze strony spoldzielni? Jak szybko sa
          poprawiane? Jak spoldzielnia reaguje na koniecznosc dokonywania poprawek....?
          Czy w takiej sytuacji od razu dostajecie klucze czy trzeba czekac az wszystko
          zostanie poprawione...? za wszelkie komentarze dot. odbiorow bede
          wdzieczna :)))) A mysle ze inni przyszli mieszkancy tez...;)
          • michal0123456789 Ulga odsetkowa 01.10.05, 09:17
            Witam wszystkich,
            mam pytanie głównie do I etapowców, ale może ktoś z II etapu zna odpowiedź.
            Czy można skorzystać z ulgi odsetkowej za rok 2005 tylko na podstawie
            dokumentów Spółdzielni informujących o zakończeniu realizacji inwestycji czy
            trzeba prawnie odebrać mieszknia tj. np. podpisać akt notarialny? Jeśli tak, to
            co w momencie jeśli Spółdzielni nie uda się do końca 2005 roku prawnie
            przekazać mieszkań, czy wówczas będzie możliwe skorzystanie z tej ulgi już w
            2005 roku? Jest to dla mnie ważne, ponieważ kredyt podpisałem w październiku
            2003 r.
            Z góry dziękuję
            Michał
            • Gość: MRA Re: Ulga odsetkowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.05, 20:57
              O ile sięnie mylę z ulgo odsetkowej można zacząć korzysać od momentu
              zakończenia inwestycji. Jak inwestycja się zakończy w 2005 roku to przy
              rozliczeniu podatku za 2005 możesz odpisać sobie odsetki płacone do banku od
              początku wypłaty kredytu (czyli 2003, 2004 i 2005 rok) ale tylko do wysokości
              odsetek pewnej kwoty. W tym roku jest to chyba 182000 zł, ale nie jestem tego
              pewien. W urzdzie skarbowym ci powiedzą dokładniej.
              Pozdrawiam
              Marcin
              • Gość: Cir Re: Ulga odsetkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 08:51
                Ja w Urzędzie Skarbowym usłyszałam ze dopiero akt notarialny upoważnia Cie do
                ubiegania sie o ulge odsetkowa, wykazujesz to w zeznaniu podatkowym za rok, w
                kt dostales akt notarialny , ujmujac wszystkie lata wstecz, kiedy placiles
                odsetki. Wynika z tego ze trzeba sie dowiedziec w swoim Urzedzie Skarbowym..
      • Gość: Autor . IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 03.10.05, 20:04
      • Gość: Grzegorz Re: wysokosc mieszkania i piec IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 03.10.05, 20:12
        - jaka wysokosc maja pomieszczenia w naszych mieszkaniach? w I etapie to ok 2.6m
        - na jakiej wysokosci jest umieszczony piec (a moze to roznie bywa?) roznie
        bywa, widzialem na wysokocie ok 100 cm od podlogi i 100 cm od sugitu ;(
        proponuej isc do tych gazownikow i pogadac a jak nie to do spoldzielni i
        zglosci problem (lub znalezc kogos z uprawnieniami - firmy montujace piece i
        juz)
        - czy pod piecem mozna umiescic jakies plytki? glazura? czy wymaga to
        zdejmowania pieca? nie, piec jest przykrecony do sciany na stale wiec nie ma
        potrzeby nic tam ukladac, ale mozna ulozyc max pod nim
        • vader_lord Czas upragnionych odbiorów nadchodzi !!!! 05.10.05, 16:21
          Pozdrawiam wszystkich i już nie mogę się doczekać. Tak ściślej to nie jestem w
          stanie myśleć o niczym innym.
          Oby się udało.
          Jeszcze raz pozdrawiam i udanych zakupów materiałów do mieszkanek życzę.
          Arek
          • gofer151 Re: Oby odbiór nastąpił w terminie !!! 05.10.05, 20:39
            W zeszłym tygodniu udało mi się wmieszać w grupę robotników i wślizgnąć do
            naszego bloku klatka "N" i co ???
            Moim oczom ukazał się obraz nędzy i rozpaczy!! Widok jak sprzed paru miesięcy,
            kiedy byłem oglądać mieszkanie pierwszy raz, na początku roku (styczeń).
            Poprostu klatka nie ruszona, jedyne co się zmieniło to w mieszkaniach są
            powstawiane drzwi wejściowe, zamontowane piecyki, a na balkonach położona
            terakota.Korzystając z okazji zszedłem jeszcze do piwnicy i garażu, a tu też
            wszystko w proszku i na dodatek kto ma wyższy samochód to ma problem. Termin
            odbioru mam zapowiedziany na 24 pażdziernika mam wielką nadzieję, że się wyrobią.
            • Gość: budynek D I etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:38
              A może ktoś z puierwszoetapowców zabierze głos na temat naszych czynszy.
              Przecież to złodziejstwo, za mieskzanie 44 metry muszę płacić teraz 430 zł. I
              nie daltego że idzie zima, opłata jest zstała. Ludzie ratunku
              • Gość: fear77 Re: I etap IP: 217.97.133.* 06.10.05, 11:20
                ja jestem z II etapu ale faktycznie te czynsze porażają i przerażają!!
              • Gość: exor Re: I etap IP: 212.160.172.* 06.10.05, 12:01
                > A może ktoś z puierwszoetapowców zabierze głos na temat naszych czynszy.
                > Przecież to złodziejstwo, za mieskzanie 44 metry muszę płacić teraz 430 zł. I
                > nie daltego że idzie zima, opłata jest zstała. Ludzie ratunku

chcesz powiedziec, ze oprocz tego trzeba placic takze za prad, gaz, wode ... i
                co jeszcze? (telefon, internet)?

pzdr,e!
              • Gość: marcin Re: I etap IP: *.crowley.pl 06.10.05, 13:00
                Z tymi czynszami to już lekka przesada. Weszła firma zarządzająca i czynsze z
                wysokich stały się bardzo wysokimi. No cóż teraz nie tylko Zarząd musimy
                nakarmić ale i też zarządcę. Jak do tej pory w zależność od miesiąca płaciłem
                od 318 – 400 zł , średnia z całego roku 360 zł, a obecnie 410 zł co miesiąc i
                teoretycznie jakieś rozliczenie na koniec roku . Do tego przez niekompetencje
                spółdzielni nadal nie mamy odbioru technicznego przez co zmuszeni jesteśmy
                płacić za prąd w taryfie budowlanej co oznacza przynajmniej dwukrotnie większe
                rachunki. Uważam, że jest to złe rozwiązanie tzn. stałe miesięczne zaliczki
                gdyż nic na tym nie zyskujemy, wręcz tracimy i jakoś nie chce mi się w to
                wierzyć że na koniec roku dostaniemy jakiś zwrot. Kiedy wreszcie przestaniemy
                być dla niektórych dojną krową i będziemy płacić realne koszty utrzymania
                osiedla?
                • fiesta-ar Re: I etap 06.10.05, 14:37
                  witam!
                  Proszę zwóćić uwagę na mały aspekt ( w poparciu marcina). Spółdzielnia bierze
                  pieniądze za zarządzanie buydnkami oraz na utrzymanie ich samych. Za
                  zarządzanie budynkiem bierze kase i za zarządzanie budynkiem płacą członkowie.
                  Skoro spółdzielnia nie zarządza to powinna te pieniądze oddac zarządcy, prawda?
                  za co biorą kasę? pytanie retoryczne. Zwróćmy uwagę jak zwiększyła się kwota po
                  wejściu zarządcy - co oznaczałoby że tańsze jest jednak zarządzanie przez
                  wspólnotę.
                  inna sprawa to określone zaliczki - za wodę - rozumiem, inne chyba nie bardzo.
                  Poza tym zbieranie na fundusz remontowy ma sens o tyle, o ile nie dotyczy
                  spieprzonych robót przez wykonawców, na które jest gwarancja i rekojmia za ich
                  wykonanie. Skoro coś przecieka, to musi to naprawić podmiot wykonujący roboty.
                  itd, itd, ....ech szkoda gadać , Nie myślałam że jawne oszustwo jest tak trudne
                  do zrozumienia. Na szczęście są paragrafy na zarząd. chyba da się je
                  wykorzystać w stosunku do zarządu.
                  • Gość: Gość Re: I etap IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.05, 19:42
                    Cześć!
                    Ciekaw jestem o jakie paragrafy chodzi? Jak doszło do bezprawnej podwyżki nie
                    potrafiliście się zebrać do kupy i sprawę rozwiązać, a teraz będą robić z nami
                    co tylko sobie wymyślą. Nie liczył bym na szybkie oddanie mieszkań. Mają z tego
                    kasę. Idzie zima innej budowy już nie zaczną, a trzeba jakoś przeżyć.
                    Pozdrawiam. Zdegustowany bezprawiem w III RP
                    • gofer151 Re: II etap - dopłaty 06.10.05, 21:47
                      Kiedyś przeczytałem taką wiadomość i zachowałem ją. Dziś przesyłam ją dla tych
                      którzy już czytali żeby przypomnieć i dla tych którzy nie czytali żeby się
                      zapoznali:
                      "Jestem prawnikiem i reprezentuję jedną z członkiń spółdzielni w sprawie
                      społdzielni.
                      Augustówka.
                      sybilla22@poczta.fm (w tutule proszę wpisać :Augustówka)."
                  • Gość: Nowa-A0 Re: I etap IP: 80.51.198.* 07.10.05, 14:21
                    Witam wszustkich,
                    owszem kwota czynszu sie zwiększyła i spóżcie że doszło dodatkowe 2 pozycje:
                    - ubezpieczenie budynków
                    - podatek od nieruchomości.
                    I to mnie najbardziej dziwi ponieważ ubezpieczenie za rok 2005 zapłąciliśmy już
                    w grudniu a nieruchomości jeszcze nie ma (ponieważ nie ma pozwolenia na
                    użytkowanie), jest tylko budowa. To dlaczego mamy placić podatek od czegoś
                    czego jeszcze nie ma?
                    Co do pozostałych składników to mam zamiar spokojnie usiąść i porównać
                    wszystkie kwoty.
                    • Gość: Grzegorz Re: I etap IP: *.elsnerow.pl / 217.119.69.* 09.10.05, 20:25
                      Czynsze sa przesadzone to prawda,
                      firma a dokladnie zarzadca nie wiem nic co sie dzieje, co wicej nie wywiazuje
                      sie z obaowiazkow (np garaz i brak swiatla kolo klatki A)
                      po co zglaszac jak i tak nic nie robia ;(
                      zreszta chyba ktos powinien sie zapytac czy chcemy II zarzadce, bo narazie jest
                      nim spoldzielnia .
                      dzieki takiemu postepowaniu rady i prezesta placimy duzo wiecej.

BDW ubezpieczen w innej nieruchomosci w centrum ubezpiecznie miesznanca
                      kosztuje 14 zl rocznie ;)
                      wiec chyba ktos jak zwykle przesadza.
                      do milego
            • Gość: fear77 Re: Oby odbiór nastąpił w terminie !!! IP: 217.97.133.* 06.10.05, 11:22
              Cze gofer!
              to smutne co piszesz, bo ja też mam mieszkanko wklatce N i też odbieram 24
              października. Może zdążą to jakoś ogarnąć... ech... do zobaczenia "sąsiedzie"
              :-).
              • gofer151 Re: Oby odbiór nastąpił w terminie !!! 06.10.05, 21:56
                Cześć Fear77

Bądzmy dobrej mysli, do zobaczenia 24 pazdziernika, ja odbieram o 13.

Pozdrawiam
                Gofer
                • Gość: Nowa-A0 Re: II etap - opłaty IP: 80.51.198.* 07.10.05, 14:27
                  Do II etapu - powtórze to co już pisałam odnośnie wysokości miesięcznych opłat.
                  Musicie przygotować się na opłaty w wysokości:
                  1) czynsz 11-12 zł/m2
                  2) gaz ok. 100 zł/lato i ok. 350 zł/zima (co 2 miesiąc)
                  3) prąd (wg taryfy budowlanej) - ok. 150 zł (co 2 miesiąc)
                  4) telewizja - wg uznania
                  5) internet - 100 zł
                  Nie wspominając już o telefonach i ratach kredytu
                  • Gość: exor Re: II etap - opłaty IP: 212.160.172.* 10.10.05, 09:19
                    > Do II etapu - powtórze to co już pisałam odnośnie wysokości miesięcznych
                    opłat.
                    > Musicie przygotować się na opłaty w wysokości:
                    > 1) czynsz 11-12 zł/m2

ojej, bardzo drogo!

pzdr,e!
                    • Gość: sąsiad i sąsiadka Re: II etap - opłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:11
                      Oni chyba oszaleli z tym czynszem ??
                      Trzeba będzie się zebrać i rozegnać zarząd tej naszej spółdzielni.

pozdrawiam
                      sąsiad i sąsiadka
                      • Gość: exor Re: II etap - opłaty IP: 212.160.172.* 10.10.05, 15:00
                        > pozdrawiam
                        > sąsiad i sąsiadka

czyja?
                        nasza? blok C? :P

pzdr,e!
                    • Gość: MRA Re: II etap - opłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:21
                      A czy przypadkiem nie jest ustalona przez prawo maksymalna opłata za czynsz na
                      poziomie 2% wartości odtworzeniowej lokalu, co w niestety najdroższej
                      Warszawie, daje coś około 10,78 zł/m2??? W takim razie jak mozna płacić 12
                      zł/m2???
                      Pozdrawiam sąsiadów
                      Marcin
                      • Gość: Paulus Re: II etap - opłaty IP: 217.119.69.* 10.10.05, 20:21
                        Gość portalu: MRA napisał(a):

> A czy przypadkiem nie jest ustalona przez prawo maksymalna opłata za czynsz
                        na
                        > poziomie 2% wartości odtworzeniowej lokalu, co w niestety najdroższej
                        > Warszawie, daje coś około 10,78 zł/m2??? W takim razie jak mozna płacić 12
                        > zł/m2???
                        > Pozdrawiam sąsiadów
                        > Marcin

Od niedawna jestem mieszkańcem naszego osiedla i niedawno dowiedziałem się o
                        istnienu tego forum.Przestrzegano mnie, ze wypisuje się tutaj niestworzone
                        głupoty i..... niestety patrząc na cytowany list jest to prawda.
                        Drogi MRA ty nie masz nawet pojecia o czym piszesz. Nikt z naszej spóldzielni
                        tak naprawdę nie płaci czynszów tylko tzw. opłaty eksploatacyjne. To są dwie
                        różne rzeczy. Zgodnie z najnowszym pomysłem zarządu jest wpłacanie zaliczek
                        miesięcznych tej samej wysokości co miesiac. Jak do tej pory były to w każdym
                        miesiacu różne kwoty. Podobno ta zmiana była wymuszona przez naszych
                        mieszkańców, którzy są przyzwyczajeni z innych spółdzielni, żeby co miesiąc
                        płacić równe zaliczki i raz w roku dokonywac rozliczenia.
                        Logicznym więc jest, że jeżeli do tej pory płaciłem średnio 430 zł to zaliczka
                        będzie większa u mnie 470 zł, żeby do mnie nie dopłacać jak ceny pójdą w górę.
                        We wspólnocie, której dotychczas byłem członkiem płaciłem ok.640 zł za 60 m.kw.
                        ( z ogrzewaniem). Wolałbym mniej, ale to jest Warszawa i tutaj prąd jest
                        droższy niz na Śląsku. Co do kosztów, które mozna zminiejszyć przy założeniu
                        wspólnoty to tak naprawdę mozemy sobie powalczyć o kwoty za administrację
                        czyli zmniejszyć sobie 1,20 za metr do 1,10 zł. Cała reszta naszych opłat jest
                        bardzop prosta do weryfikacji przy rocznym rozliczeniu. Przecież opłaty za
                        elektryczność wspólną wynikają z odczytów liczników. Nie wiem czy akurat
                        płacimy dwa razy wiecej za prąd niż w przypadku uzyskania decyzji o uzytkowaniu
                        ( watpię), ale to można sprawdzić. Prezes może "rąbnąć" cegły, ale nie
                        kilowaty !!
                        Na zakończenie - sam uciekłem od wspólnoty i mam dosyć spotkań niewielkiej
                        grupy nawiedzonych mieszkańców, którzy przez całą noć potrafią dyskutować nad
                        doborem krzewów na trawniku, a potem opluwają sobie drzwi.
                        Zarząd spóldzielni też mnie nie zachwyca, ale wystarczy patrzeć mu na ręce, a
                        jak ma się podejrzenia to napisać do prokuratury.

• Gość: cinek Re: II etap - opłaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:56
                          oczywiscie, ze tak. Wczoraj odebralem rozliczenie kosztow i... okazalo sie, ze
                          biezaca f-ra jest wyzsza od ostatniej o 25 PLN (obecna 380 PLN za 43 m2,
                          piwnice i garaz), ale nalezy zauwazyc, ze rzeczywiscie jest to kwota usredniona
                          za caly rok, w sezonie grzewczym placilem ponad 400 a w lipcu ponad 300,
                          srednia... byc moze jest w wysokosci 380. Zastanawiam sie tylko, czemu
                          ubezpieczenie budynkow jest doliczone juz dzis, kiedy to... mamy chyba oplacone
                          do konca roku, prawda? Poza tym same koszty zwiazane z garazem i piwnica to
                          ponad 70 PLN, ochrona i monitoring to prawie 80 PLN, gdyby je odjac od
                          sumy "czynszu", czyli oplat eksploatacyjnych to zostaloby okolo 230 PLN, czy to
                          duzo?
                          • Gość: Nowa-A0 Re: II etap - opłaty IP: 80.51.198.* 11.10.05, 15:15
                            Może u ciebie jest uśredniona, bo u mnie napewno nie. Policzyłąm średnią z
                            czynszów za 9 miesięcy i wyszło mi 372,70 (mieszkanie 40 m) a dostałam fakturę
                            na 394,55. Pytaniem jest - za co?
                            Mamy na nowej fakturze ubezpieczenie - już raz zapłacone w grudniu 2004 oraz
                            podatek od nieruchomości której oficjalnie nie ma (brak pozwolenia na
                            użytkowanie) i dlatego żaden Urząd Skarbowy nie może pobierać podatku.
                            Dodatkowo opłaty za prąd wspólny przewyższają opłaty za prąd zużywany w
                            mieszkaniach.
                            Faktycznie płacimy horrendalne stawki za "ochronę" która w większości
                            przypadków stwarza tylko wieksze zagrożenie puszczając luzem agresywne psy.
                            A musimy płacić tylko dlatego że Zarząd wybrał jedną z nadroższych firm, a nas
                            mieszkańców nikt nie pytał o zdanie ani o zgodę. Zresztą my podpisywaliśmy
                            Umowę tylko na monitoring.
                            Płacimy też za sprzątanie garażu które polega na zamiecenu piachu pod samochody
                            i polaniu przejazdu wodą
                            • Gość: Arek vel Ramzes Kredyt - Pilne!!!!!!!!!!!!! IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 12.10.05, 14:22
                              Czy ktoś z Państwa, kto miał problemy ostatnio z uzyskaniem kredytu w banku
                              Millenium otrzymał pozytywną decyzję?
                              Proszę pilnie o dopowiedź na adres: areksmanko@o2.pl
                              Może przenieśli Państwo kredyt do innego banku? Jakiego? jakie są warunki?

pozdrawiam,

Arkadiusz Mańko
                • Gość: mirka Re: Oby odbiór nastąpił w terminie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 15:22
                  Witam mieszkańców osiedla,
                  Nie bardzo rozumiem czy kilka osób może o tej samej godzinie obierać
                  mieszkania, bo ja tez mam wyznaczoną godz.13.00 na 24.10 i to 2005 roku.
                  • vader_lord Odbiory w tym samym terminie! 07.10.05, 20:46
                    Tak, jak najbardziej, cztery osoby mogą odbierać mieszkania w tym samym dniu i
                    o tej samej godzinie. Jest to możliwe dzięki temu, że odbiory będą prowadzić
                    cztery osoby na raz, czterech uprawnionych do prowadzenia takowych odbiorów
                    przedstawicieli spółdzielni. Oby do tych upragnionych odbiorów.
                    Pozdrawiam Arek.
                    • Gość: Aga Re: Odbiory w tym samym terminie! IP: *.polish / 212.244.167.* 10.10.05, 12:32
                      Witam , umówiłam się na odbiór 26 października i nie było problemów, terminy do
                      wyboru, moja klatka to S w bloku C.
                      Pozdrawiam
    • bakino Odbiory z fachowcem 12.10.05, 14:55
      Witajcie,
      lada dzień upragnione odbiory. Napiszcie proszę czy będziecie odbierać sami, z
      rodzinami, czy wynajmujecie może fachowców, np. inspektorów budowlanych by
      pomogli Wam sprawdzić prawidłowe wykonanie mieszkania?
      Jeśli wynajmujecie fachowców napiszcie proszę, jak takiego szukać.
      • Gość: exor Re: Odbiory z fachowcem IP: 212.160.172.* 12.10.05, 15:24
        a ja z innej strony o odbiory zapytam siem.
        do 1-szego etapu kieruje pytanie.

czy czesto zdarzalo sie, ze ktos nie odebral mieszkania w terminie, bo
        stwierdzil takie grube wady, ze nie podpisal protokolu odbioru?

czy raczej wiekszosc mieszkan zostala poprawnie/porzadnie zrobiona?

pzdr,e!
        • Gość: cinek Re: Odbiory z fachowcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.05, 16:02
          ja odebralem po kilku dniach, kiedy poprowiono kilka spraw. Niestety zawsze
          ogladalem mieszkanie w pelnym swietle, kiedy nie bylo widac... nierownych
          scian :( juz podczas wykanczania sie okazalo, ze tynki nie sa rowne, ze przy
          sztycznym swietle wychodza gory i doliny :( ale... na reklamacje bylo za pozno,
          stwierdzono, ze wczesniej odebralem lokal i poproawek nie zrobia. Zatem
          ostrzegam, aby wszystko dokladnie sprawdzic, zrobic sobie nawet liste rzeczy,
          ktore trzeba zobaczyc, omowic ja ze znajomoymi, ktorzy maja jakies
          doswiadczenie, ktorzy podpowiedza co i jak... i pkt po pkt jechac po wszystkim,
          aby przy eksploatacji nie bylo rozpaczy i zawodu...!!!
        • tikey Re: Odbiory z fachowcem 12.10.05, 16:36
          Witajcie
          Odbiory I-go etapu dalece różniły się od standardowej procedury odbiorów.
          Odbieraliśmy na raty (najpierw odbiór budowlany po kilku miesiącach podpisanie
          odbioru końcowego) to co śrenio nadawało się do odbiorów.
          Przypomnę chociarzby że bloki w dniu odbiorów nie były ocieplone i otynkowane.
          Nie było wody, prądu, kanalizacji, gazu dlatego też nie mieliśmy możliwości
          sprawdzenia instalacji oraz pieca. Większość osób po odbiorach budowlanych
          rozpoczęła wykańczanie godząc się na ewentualne usterki intalacji które nie
          podlegałyby reklamacji w wypadku ich zaistnienia.
          Pamiętam że z obawą oglądałem wykończoną podłogę gdy instalacja CO została
          napełniona wodą.
          W dniu odbiorów odbieraliśmy klucze "przejściowe" i stwierdzaliśmy wady
          mieszkania. Ci którzy te usterki likwidują przychodzili i poprawiali to co
          zostało opisane w protokole. Trwało to nawet kilka tygodni.
          Po usunięciu wad można było wymienić wkładkę w dzwiach i zacząć wykańczać
          mieszkanie.
          Z tego co pamiętam to najczęstsze wady to:
          - źle zamocowane okna (ruszające się)
          - porysowane szyby i ramy okienne
          - źle wyregulowane okna
          - krzywo zamocowany osprzęt teletechniczny (gniazdka, włączniki, skrzynka
          bezpiecznikowa)
          - zamocowanie kaloryferów
          - uszkodzone parapety
          - krzywo ułożone płytki na balkonach/tarasach (1-wszy etap ma betonowe płyty)
          - no i oczywiście kwestkie tynków i wykończeń tynkarskich np. przy grzejnikach
          Do tego wszelkie piony i poziomy, sprawność instalacji wentylacyjnej, szczelność
          drzwi i okien.
          Pamiętam że po uruchomieniu instalacji elektr. okazało się że (tutaj mogę się
          pomylić bo nie jestem fachowcem) jedna z faz była podłączona do zera (albo
          odwrotnie;)
          Takie były kwiatki a najśmieszniejsze było to że potem w listopadzie za
          poprawianie tych usterek kazano nam zapłacić ;-/
          Zachęcam do poczytania wątków archiwalnych sprzed kilkunastu miesięcy. Tam są
          dosyć obszerne teksty o odbiorach.
          Pozdrawiam i życzę powodzenia podczas odbiorów.
          T.
          BTW
          Nie hałasujcie zbyt mocno podczas parapetówek ;)

• Gość: budynek D Re: Odbiory z fachowcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 13:07
            Odbierając mieszkanie zauwazlismy kilka wad (uszkodzone drzwi balkonowe,
            gniazdak elektryczne nia tam gdzie być powinny) ale usteki były usunięte w
            ciągu 2-3 dni. Klucze odebrałam od razu i mogłam sobie wykańczać mieszkanie, a
            usterki usówano w między czasie.
            • Gość: exor Re: Odbiory z fachowcem IP: 212.160.172.* 13.10.05, 15:09
              heja, dzieki za odpowiedzi.
              szperajac w necie wyniuchalem jakies informacje na temat odbiorow i nie tylko:

www.softax.pl/prywatne/marcink/mieszkanie/mieszkanie_odbior
              pzdr, e!
              • Gość: Andrzej Plac zabaw dla dzieci IP: *.pkobp.pl 17.10.05, 09:57
                Czy może ktoś wie, gdzie jest przewidziany plac zabaw dla dzieci na osiedlu i
                co będzie na środku większego dziedzińcam, bo na razie wygląda mi to na
                fontannę :-)
                • makh Re: Plac zabaw dla dzieci 17.10.05, 11:09
                  No cóż może nie jest przewidziane :)
                • Gość: meg Re: Plac zabaw dla dzieci IP: 217.153.113.* 17.10.05, 13:02
                  Moze fontanna dla dzieci;-))))
                  • Gość: autor Re: Plac zabaw dla dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 14:42
                    podobno na placu przy budynku D mają być ławeczki i plac zabaw
                    • Gość: Nowa-A0 Re: czynsze IP: 80.51.198.* 17.10.05, 14:57
                      Witam wszystkich sąsiadów.
                      Dzisiaj dostałam pismo ze spółdzielni w którym na moje zapytanie odnośnie
                      podwyżki czynszów odpowiedziano że to na wniosek mieszkańców ustalono takie
                      opłaty.
                      Czekawe kto to wnioskował i komu , oprócz Zarządu, nie podobały się niższe
                      czynsze.
                      • Gość: nastepny_w_kolejce Odbiry IP: *.chello.pl 17.10.05, 20:05
                        Hej szczęściarze jak tam po odbiorach??
                        Opowiadajcie czy było spokojnie, czy nerwowo ???
                        Czy mieliście jakieś zastrzeżenia, czy też nie??
                      • Gość: nastepny_w_kolejce Odbiry IP: *.chello.pl 17.10.05, 20:40
                        Hej szczęściarze, którzy odbierali dziś mieszkania, jak tam po odbiorach??
                        Opowiadajcie czy było spokojnie, czy nerwowo ???
                        Czy mieliście jakieś zastrzeżenia, czy też nie??
                        • bakino Re: Odbiry 18.10.05, 11:23
                          No więc pochwale się jako pierwsza. Odebrałam i od dziś nowe klucze dźwięczą
                          pociesznie w mojej torebce.
                          Sam odbiór w miarę bezstresowy, bo akurat u mnie nie było większych usterek.
                          Jakieś maleństwa, które zostały w ciągu godziny poprawione. Było by na pewno
                          sympatyczniej gdyby przedstawiciel spółdzielni darował sobie złośliwe i
                          niestosowne (żeby nie napisać chamskie) uwagi, ale do tego to już się chyba
                          przyzwyczailiśmy.
                          Widziałam jednak w biurze osoby, które wcale zadowolone nie były i zgłaszały
                          poważne usterki.
                          Bardzo mi pomogło, że wynajęłam na odbiór fachowca, który sprawdził wszystkie
                          ściany, podłogi oraz wytłumaczył mi wszystkie wątpliwości
                          (www.serwisremontowy.pl).
                          Najogólniej pisząc jestem zadowolona :-)))
                        • Gość: Bogdan Re: Odbiry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 13:33
                          Witam

Powiedzieli mi w spółdzielni, że nie będzie wylewki w łazience, ale nic o tym
                          nie było w załączniku do umowy (standard wykończenia). Czy wszyscy macie tak
                          samo przy odbiorze?
                          Co do czynszów, zarząd chce się jeszcze na koniec nachapać, bo widać dno koryta.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Etap II CO Z AKTAMI NOTARIALNYMI? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 14:31
                            może ktoś z I etapu napisze czy już coś wiadomo na temat aktów notarialnych
                            oraz jak przebiega procedura związana z zameldownaiem? każdy indywidualnie czy
                            może spółdzielnia grupowo?pozdrawiam
                          • Gość: Paulus Re: Odbiory IP: 217.119.69.* 18.10.05, 23:10
                            Nie pamiętam czy miałem to w umowie czy nie, ale tez nie miałem wylewek w
                            łazience ( i etap) i chociaż na początku nie byłem zadowolony to koniec konców
                            wyszło dobrze bo łazienke całą przeprojektowałem. Poztawiłem wannę tam gdzie mi
                            odpowiadała bardziej, umywalkę i Wucet tak samo. Gdybym miał wylewki pewno bym
                            juz nie przerabiał bo musiałbym kuć podłogę. W rzeczywistości inaczej sie
                            projektuje niż na papierze.
                            Same koszty wylewki w łazience o powierzchni ok.5 m zapłaciłem chyba 300 zł
                            Było to nieistotną sumą w porównaniu z innymi kosztami urządzenia własnego M.
                          • Gość: MRA Re: Odbiry IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.05, 22:04
                            Hej,
                            Ja też odebrałem swoje bezstresowo. Uwag nie miałem, balkon ma spadek, parapety
                            prawie idealnie poziome, kąt proste przy ścianach zachowane.
                            A faktycznie nie ma wylewek w łazienkach. U mojego sąsiada też nie ma więc
                            pewnie wszyscy nie ich mają.
                            Pozdrawiam
                            Marcin
                            • Gość: exor Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 13:30
                              > A faktycznie nie ma wylewek w łazienkach. U mojego sąsiada też nie ma więc
                              > pewnie wszyscy nie ich mają.

u nas tez nie ma.
                              w pierwszym etapie tez nie bylo (z tego co sledze forum tak wynika).
                              to chyba nawet lepiej, bo wszelakie przesuniecia odplywow sa duzo prostsze jak
                              to wszystko nie jest zalane.

pzdr,e!
                              www.elsnerow.ath.cx
                      • Gość: II etap Re: czynsze IP: 212.160.172.* 18.10.05, 08:10
                        Bardzo ciekawe. Mieszkańcy dpopominali się podwyżek ?? Ktoś tu nieźle kreci
                        pzdr
                        A
    • Gość: Kazik Re: Zacisze-Elsnerów cześć 12 IP: *.pzuzycie.pl 18.10.05, 09:48
      Witam,

Moze jakies info na temat wczorajszych / dzisiejszych odbiorów?? :) Delikatnie
      mówiac troche sie tu niecierpliwie:)

Pozdrawiam
      • Gość: Kazik meldunek II etap IP: *.pzuzycie.pl 19.10.05, 09:43
        Witam,

Mam pytanko, czy spoldzielnia przy odbiorze zapewnia choc meldunek, czy tez
        bedziemy musieli czekac znowu rok az beda potrafili nas zakwaterowac??

Pozdrawiam
        • Gość: Arek vel Ramzes Arkty, meldunki, ehhh IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 19.10.05, 10:54
          Meldunek to mały pikuś! Powiedzcie lepiej czy jesteście pewni, że księga
          wieczysta na waszym wymarzonym M będzie czysta? Raczej nie, ponieważ gmina
          Targówek nadal ma prawo pierwokupu do 2007 roku - dlatego pewnie są takie
          problemy z aktami. A co za tym idzie brakiem możliwości wyodrębnienia
          poszczególnych lokali. Proponuję poradzić się prawnika.

Pozdrawiam,

Arek
          • Gość: Ciri Re: Arkty, meldunki, ehhh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 15:00
            czy ktos sie w tej sprawie radzil prawnika?
            po pierwsze - czy dobrze sie domyslam ze do czasu aktow notarialnych co roku
            placimy za dodatkowe ubezpieczenie kredytu?
            no i po drugie - do tego czasu bezapelacyjnie administruje nami
            spoldzielnia.... Nie rozumiem zatem skad w SBM taki pospiech z zatrudnianiem
            nowego zarzadcy ktory juz dziala??
            moze ktos to potrafi wyjasnic bo przyznam ze ja juz sie gubie :(
            Pozdrawiam wszystkich ktorzy odebrali i odbieraja :))) Powodzenia
            • Gość: aga&melnik Ile kosztuje przeniesienie grzejnika? IP: 217.153.91.* 20.10.05, 11:22
              W poniedziałek odebraliśmy mieszkanko:) Ubytków było niewiele: odpryśnięty tynk
              w dwóch miejscach, szczeliny między oknami a parapetem (które od razu załatali
              silikonem), piec trochę za daleko od ściany (ale to mają w dwa dni załatwić) i
              pochlapane ściany na balkonie farbą olejną. Ściany po sprawdzeniu okazały się
              proste a okna nie porysowane, więc nie było tak źle. W prawdzie pan, który
              przekazywał nam mieszkanie lekko sugerował nie pisanie usterek w protokole, ale
              my to zrobiliśmy dla pewności i doradzamy innym.

Ale, że wszystko trochę inaczej wygląda w praktyce i nie pomyśleliśmy o pewnych
              rzeczach wcześniej, okazało się, że grzejnik w łazience jest przy samych
              drzwiach wyjściowych i praktycznie wchodzi się na niego bo bardzo odstaje od
              ściany. Czy ktoś wie ile kosztuje przeniesienie na inną ścianę grzejnika???
              Aha, metraż nam się zwiększył o pół metra a balkon to 3,5.

P.S. Jest jakaś beznadziejna sytuacja z kredytami. Trzeba mieć pozwolenie na
              użytkowanie aby dostać kredyt na urządzenie mieszkania - tak mówi pani z
              Oppenheimu. To wszystko jest dziwne, że można wziąć kredyt na całe mieszkanie
              mając zwykłą umowę realizacyjną. A sam kredyt na urządzenie mieszkania wymaga
              pozwolenia na które trzeba czekać do pierwszego kwartału przyszłego roku, a
              więc nawet do marca. Ręce opadają
              • bakino Re: Ile kosztuje przeniesienie grzejnika? 20.10.05, 11:56
                > P.S. Jest jakaś beznadziejna sytuacja z kredytami. Trzeba mieć pozwolenie na
                > użytkowanie aby dostać kredyt na urządzenie mieszkania - tak mówi pani z
                > Oppenheimu.

Proponuję zadzwonić bezpośrednio do Banku PKO BP (o ile ten bank Cię
                interesuje). Już mi się zdarzało, że w Oppenheim mówili jedno, a w banku
                okazuje się drugie.

> To wszystko jest dziwne, że można wziąć kredyt na całe mieszkanie
                > mając zwykłą umowę realizacyjną. A sam kredyt na urządzenie mieszkania wymaga
                > pozwolenia na które trzeba czekać do pierwszego kwartału przyszłego roku, a
                > więc nawet do marca. Ręce opadają

Tu też coś mi się nie zgadza. My wnioskując do banku o podwyższenie kredytu z
                powodu podwyżki ceny metra mieszkania od razu złożyliśmy też wniosek o kredyt
                na wykończenie mieszkania. Podpisaliśmy aneks do umowy kredytowej i teraz
                musimy tylko pojechać z protokołem odbioru mieszkania do banku i pieniążki
                zostaną uruchomione.

Jeszcze raz - zadzwoń, a najlepiej pojedź do banku (ul. Mickiewicza, przy Placu
                Inwalidów) i dowiedz się wszystkiego.
                • Gość: haden kiedy gaz w mieszkaniach? II etap IP: *.net-serwis.pl 21.10.05, 21:44
                  kiedy będzie gaz w mieszkaniach? Ktoś sie orientuje?
                  • Gość: exor Re: kiedy gaz w mieszkaniach? II etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 00:05

> kiedy będzie gaz w mieszkaniach? Ktoś sie orientuje?

pytalem o to wczoraj.
                    piece maja byc uruchamiane na poczatku listopada.

pzdr, e!
                  • Gość: Bogdan Re: kiedy gaz w mieszkaniach? II etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 22:21
                    Przecież miały być gotowe media przy odbiorach, odpalenie i sprawdzenie piecyka.
                    Znowu nie zdążyli. A prąd i woda są dostępne?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Arczi Re: kiedy gaz w mieszkaniach? II etap IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.05, 09:17
                      Z tego co się dowiedziałem od pana Żerańskiego w piątek przy odbiorze, piece
                      będą odpalane 7 listopada. Prądu też jeszcze nie mam, ale sąsiad sobie
                      pociągnął z piwnicy na czas wykańczania i podobno 15 ma zamiar się wprowadzać?
                      Pozdrawiam.
                    • Gość: exor Re: kiedy gaz w mieszkaniach? II etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 12:18
                      > Przecież miały być gotowe media przy odbiorach, odpalenie i sprawdzenie
                      piecyka
                      > .
                      > Znowu nie zdążyli. A prąd i woda są dostępne?

czy media mialy byc gotowe przy odbiorze to nie wiem.
                      natomiast o pradzie powiem tyle, ze jest.
                      nalezy wlaczyc bezpieczniki (u nas sa nad drzwiami wejsciowymi) - czyli
                      przelaczyc 5 dzwigienek do gory (w pozycje 1). nalezy tylko uwazac, bo np. u
                      nas w lazience wystaja gole kable i mozna sie na nie nadziac - takze wylaczmy
                      odpowiedni bezpiecznik.

wody nie sprawdzalismy, ale wg obietnic ma byc. w szafie naklatce nalezy
                      przestawic 2 zawory dla swojego mieszkania (rurki sa zdaje sie podpisane).

pzdr,e!
                • Gość: exor Re: Ile kosztuje przeniesienie grzejnika? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.05, 00:10
                  > na wykończenie mieszkania. Podpisaliśmy aneks do umowy kredytowej i teraz
                  > musimy tylko pojechać z protokołem odbioru mieszkania do banku i pieniążki
                  > zostaną uruchomione.

no wlasnie, dokladnie tak jak pani pisze.
                  wlasnie dzis zalatwilem te czesc kredytu na wykonczenie.
                  nie krzywili sie na skape dokumenty w postaci tylko protokolu odbioru.
                  przyjeli wniosek o odblokowanie srodkow.

aha - nie jest to pko bp...

pzdr, e!
          • Gość: Paulus Re: Arkty, meldunki, ehhh IP: 217.119.69.* 20.10.05, 02:33
            Gmina Targówek ma prawo odkupu a nie pierwokupu. I tylko wtedy kiedy na działce
            nie zostanie zrealizowany cel mieszkaniowy. taki zapis chronił gminę od
            spekulowania gruntami kupionymi od niej. Poz tym cena tego odkupu byłaby ceną
            działki i nakładów na niej poniesionych czyli kosztów budowy osiedla.
            Zapis w księdze jest praktycznie martwy, ale przed przystąpieniem do aktów
            wydzielających zapis ten powinien być wykreslony. Jeżeli Jaśnie Nam Panujący
            Kaczorus nie będzie chciał wydać oświadczenia, że rezygnuje z tego wpisu to
            spółdzielni pozostaje droga sądowa i złożenie swojego wniosku do sądu
            hipotecznego. Nie będzie chyba problemem udowodnić, że na zakupionej działce
            istnieje osiedla mieszkaniowe więc cel mieszkaniowy został zrealizowany. Jest
            na to pareset świadków.
            Do aktu potrzebne jest też zaświadczenie o samodzielności lokali, a jak się
            domyślam Kaczorus też tego nie wydał.
            • Gość: MRA Re: Arkty, meldunki, ehhh IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.05, 22:10
              Wszystko fajnie! Tylko kiedy to się stanie? Kiedy te papiery będą załatwione?
              Chce już mieć swój meldunek i akt notarialny! Chyba tak jak wszyscy mieszkańcy.
              Pozdrawiam
              Marcin
    • Gość: cinek adplyw wody z tarasow... IP: *.orange.pl 23.10.05, 15:40
      Pamietacie jak w zeszla zime wygladal "taras"/chodnik/droga" przed klatkami
      budynku A? Ile osob tam lezalo, bo slisko bylo jak diabli jak chwycil tylko
      najmniejszy mrozek? Ile osob zlamolo tam noge...? W tym sezonie jesienno
      zimowym jest juz kolejna, ktora tam lezala, na szczescie bez uszczerbku na
      zdrowiu. To oczywiscie ja, fakt faktem, ze na rowerze ale jednak. Te chodniki
      zostaly pokryte warstwa "antyposlizgowa" i moze ona taka jest, ale tylko kiedy
      jest totalnie sucha...!!! Po poranych deszczach kaluze stoja jeszcze wieksze
      niz przed operacja "malowania na kolorowo" :( Pamietacie jak na grudniowym
      walnym byla mowa, ze tylko powierzchniowo mozna odprowadzac wode z tych
      tarasow, poniewaz okolica naszego osiedla nie ma melioracji (tlumaczenie
      zarzadu SBM)? A dzis widzimy, jak wysypywana jest ziemia na skwerach przed
      nowymi blokami. Czyli od zeszlego roku nagle ktos wynalaz nowa technologie
      pozbywania sie deszczowki w naszej okolicy?!?!?! Czy nie mozna bylo w I etapie
      w ten sam sposob, czyli z zielona trawa, zrobic ludziom tarasow? Czy skoro woda
      bedzie odprowadzona z tych okolic, gdzie dzis ziemia jest wysypana, to nie
      mozna bylo alejek wylozyc kostka i tak somo spod niej wode odprowadzac?!?!?!
      uff... szkoda, ze Ci "budowlancy" ucza sie za nasza kase budowac i zarzadzac
      osiedlami :( Po akcji "malowania tarasow mialo byc sucho w garzach... i jest?
      Pod A nadal widac, ze woda cieknie z sufitu... Czy to zima nie zamarznie i...?
      • vader_lord Nowy wątek !!!!!!! Cześć 13 :) 23.10.05, 22:30
        Zapraszam do pisania w nowej cześci naszego forum, w tej już jest niezły
        bałagan.
        Pozdrawiam Arek
        • Gość: cinek Re: Nowy wątek !!!!!!! Cześć 13 :) IP: *.orange.pl 23.10.05, 23:32
          ktos juz go zalozyl...? jaki tam adres?
          • Gość: exor Re: Nowy wątek !!!!!!! Cześć 13 :) IP: 212.160.172.* 24.10.05, 09:26
            > ktos juz go zalozyl...? jaki tam adres?

a taki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=30685311&a=30685311

pzdr,e!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka