Dodaj do ulubionych

Peakao Development - Okopowa

IP: *.kozmianet.kom.pl / *.kom.pl 15.09.05, 14:24
Witam,

Niedawno ruszyła sprzedaż mieszkań na Okopowej. Na razie deweloper podpisuje
jedynie umowy rezerwacji za 2 tys. PLN, bo budowa ma ruszyć dopiero w
październiku 2005 (koniec przewidziany na wrzesień 2007).
Ponieważ jest to nowa inwestycja to jest jeszcze wiele mieszkań do wyboru -
jedno z nich sobie wstępnie zarezerwowałam i teraz mocno zastanawiam się czy
podpisać już właściwą umowę rezerwacyjną (mam na to 7 dni).
Czy ktoś z Was może już zdecydował się na zakup mieszkania na Okopowej? Co
myślicie o tej inwestycji? Czy uważacie, że podane przez Pekao terminy jej
realizacji są realne?
Zastanawiam się też jak to jest z VATem na mieszkania, czy jeżeli przed
końcem 2007 zapłacę za całość mieszkania to na pewno nie dotknie mnie
podwyżka stawki do 22%?

Będę wdzięczna za komentarze.

Pozdrawiam,
Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Pekao Development - Okopowa IP: *.kozmianet.kom.pl / *.kom.pl 15.09.05, 14:45
      Chodzi o Pekao dla sprostowania aby inni mogli odszukać wątek.
      • Gość: romi Re: Pekao Development - Okopowa IP: 81.243.189.* 15.09.05, 15:31
        Termin jest raczej realny, developer w miarę ok. Polecam forum i inne
        inwestycje.
        O VAT chyba nie należy się martwić, przerabiałem to gdy była zmiana 0->7.
        Inny podatek płaci się tylko od kwoty, która nie została wpłacona przed
        terminem obowiązywania nowej stawki.
        Co do inwestycji, to raczej się nie zdecyduję głownie ze względu na hałas.
        Z jednej strony b. ruchliwa Okopowa z tramwajami, co prawda poza szczytem ruch
        znikomy, a z drugiej szkoła i dość blisko wieżowce, ale jak ktoś dużo pracuje
        poza domem i go więcej nie ma jak jest, to lokalizacja ok. Ceny bez rewelacji -
        do 6tys./m plus garaż 29tys. No i trochę duży budynek 260 mieszkań.
        Pozdrawiam/R.
    • Gość: adam Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 12:44
      Jestem na 90 proc. zdecydowany. Fakt, hałas od Okopowej w ciągu dnia może być
      spory, ale długo jestem w pracy. Wieczorem jest tam spokojnie, wiem, bo
      mieszkam na Nowolipkach, a pracuję w biurowcu Klif. Okolica wdł. mnie
      bezpieczna, nie ma sklepów z alkoholem ani knajp, gdzie zbierałoby się
      jakieś "towarzystwo". Doża zaleta: z przodu i z tyłu nic już nie postawią, bo
      nie ma miejsca. A ogladałem przyjazne osiedla jak Eco Park czy Marina (część z
      blokami) - okno w okno, naszpikowane jak najgęściej. Z Okopowej doskonała
      komunikacja do centrum: albo opubliczna, a samochodem dojazd nawet w szczycie
      bez korków. No i teraz można wybrać mieszkanie. Zarezerwowałem 11 piętro na
      obie strony. Wieżowce przy Anielewicza mam z boku.
      • Gość: Zuza Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.euro.ge.com / 193.173.33.* 22.09.05, 10:15
        Ja tez jestem prawie zdecydowana, ale czy ktos moze wie jaki planuja czynsz za
        metr mieszkania po wybudowaniu?
        Na pewno obciaza nas czescia oplaty za uzytkowanie wieczyste gruntu.
        pozdrawiam
        zuza
        • Gość: m Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.warszawa / *.crowley.pl 22.09.05, 10:42
          a nie przeszkadza Wam widok na groby?
          • Gość: marcin Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 04:29
            Też się zastanawiam nad kupnem. Ciekaw jestem jak będą się w tym miejscu
            kształtowały ceny w przyszłości.
            • Gość: Ula Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 16.11.05, 16:08
              Witam, nie mogę znaleźć cennika mieszkań. Czy jest gdzieś dostępny na stronie developera?
              • Gość: marcin Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 01:36
                Witaj
                Jakoś dwa razy pisałem, ale gdzieś wsiąkł mój post. Na Okopowej masz mieszkanka
                miedzy 4 900 a 6 000. Byłem dwa dni temu. Widziałem. Fajne :) Nawet
                zarezerwowałem i chyba się zdecyduję.
                Pozdrawiam
                Marcin
      • Gość: Tommy Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.05, 12:43
        Radzę nie martwić się hałasem od ulicy. Raczej należy martwić się hałasem,
        który będzie słychać od sąsiadów, a wiem coś o tym, ponieważ zamieszkuję na
        osiedlu zbudowanym przez tego dewelopera.
        • Gość: klient? Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.client.stsn.net 20.11.05, 18:52
          Witam

Masz na myśli, że ściany są za cienkie i mieszkania akustyczne, czy towarzystwo?

A tak na marginesie, to czy komuś udało się w jakikolwiek sposób negocjować
          umowę, nie jest zbyt korzystna dla klienta :(
        • Gość: M.J. Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.skynet.net.pl 21.11.05, 00:14
          Witam!

Gość portalu: Tommy napisał(a):
          > Radzę nie martwić się hałasem od ulicy. Raczej należy martwić się hałasem,
          > który będzie słychać od sąsiadów, a wiem coś o tym, ponieważ zamieszkuję na
          > osiedlu zbudowanym przez tego dewelopera.

Po Asterze wnioskuję, że z Bemowa? ;)

Moim zdaniem o akustyce mieszkań bardziej decyduje projekt budynków a
          najbardziej - wykonawca.

"Moje" osiedle (Olszyny II) wykonywał Warbud - i raczej opinii o akustyczności
          mieszkań nie spotkałem. Co prawda ciągle trwa wykańczanie mieszkań więc jest
          generalnie głośno. Tyle, że mieszkający na akustykę jednak się nie skarżą...

PD jest w porządku. Nie grozi "ucieczka z kasą" lub np. "niespodziewane"
          cofnięcie pozwolenia na budowę. Natomiast bardzo dokładnie przyjrzałbym się
          generalnemu wykonawcy, który został (albo zostanie?) wybrany przez PD. Bo
          akurat w tej kwestii istnieje ryzyko, że PD może się pomylić...

Pozdrawiam... M.
          Mariusz J.
    • Gość: Tommy Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.11.05, 19:19
      To nie jest dobre tłumaczenie, moim zdaniem. Płacisz deweloperowi, a więc
      wadliwe wykonanie ścian działowych to jego wina (brak nadzoru nad wykonawcą,
      błędny projekt). Czy spotkaliście się z tłumaczeniem np. producenta samochodów,
      że wadliwa część to była wina poddostawcy ? Nikt nawet nie ośmieli się tak
      tłumaczyć, ponieważ będzie skończony.
      Ja zamieszkuję na Olszynach I, akustyka tych mieszkań przypomina filmy Barei.
      Jakie dźwięki słychać: szum wody w rurach zwłaszcza przy łazienkach, bardzo
      głośny ponieważ potrafi obudzić, rozmowy sąsiadów w łazience, odgłosy miłosne.

Na początku również obawiałem się hałasów z ulicy, ale okazało się zupełnie coś
      innego. Akustykę mieszkania poznaje się zazwyczaj już po wprowadzeniu, kiedy
      mieszkanie jest wykończone i ciężko zrobić drugi kosztowny remont.

To prawda, że ten deweloper ma podobno pieniądze, ale z tego co pamiętam, to
      skutkuje również adekwatnym traktowaniem klientów o czym można się przekonać
      już po ich wpłaceniu. Polecam wszystkim zawieranie umów przedwstępnych w formie
      aktów notarialnych, przynajmniej później nie odbiorą tego co wynegocjujesz.
      • Gość: marcin Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:54
        Drogi Tommy
        A idz sobie z tego wątku. Postanowiłem na Okopowej kupić mieszkanko i nie mam
        ochoty, by wypisywano o nim takie rzeczy. Oczywiście każda uwaga jest cenna,
        natomiast gdybanie co będzie, jak będzie jak będzie źle to lekka przesada. A
        mówienie o naszych umowach, kiedy jeszcze takowe nie istnieją, to kolejne
        przegięcie z Twojej strony. Cieszę się też, że masz już swoje mieszkanko i nie
        spotkam Ciebie jako mojego sąsiada :)
        Pozdrawiam
        • Gość: Tommy Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.11.05, 22:57
          Zbyt emocjonalnie podchodzisz do tematu, myślę że podobnie reaguje się na
          krytykę urody narzeczonej. To chyba nie jest prywatne forum ?
          • Gość: marcin Re: Peakao Development - Okopowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 11:11
            Ale po co krytykujesz moją narzeczoną, skoro to ja mam z nią sypiać?? :)
            • Gość: mania Re: Peakao Development - Okopowa IP: 81.210.83.* 24.11.05, 11:33
              drogi Marcinie, czy masz jakiegoś specjalnego maila dla ludzi z forum, mam
              kilka pytań odnośnie mieszkan w PD, a skoro Ty jesteś już tam jedną nogą, może
              byłbyś w stanie udzielić mi kilku cennych informacji:)? nie gryzę...;)
              • niebieskooka12 Re: Peakao Development - Okopowa 05.12.05, 23:35
                witam,
                podobnie jak większość z Was interesowałam się mieszkaniem na okopowej.
                Zrezygnowałam jednak gdy planom zaczął przyglądać się mój projektant z
                uprawnieniami budowolanymi (brakowało wyrysowania ciągów wentylacyjnych, osoby z
                biura PD nie potrafiły doprecyzować zabudowy loggi etc). W umowie którą
                otrzymałam znalazły się także mało precyzyjne zapisy dot. pozwolenia na budowę.
                To i inne fakty zdobyte po drodze przesądziły że zrezygnowałam z tej inwestycji
                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka