monterka1 06.01.06, 18:11 szukamy sasiadow... wprawdzie byl juz chyba taki watek, ale wpisywała się w nim część osób z brandt S.A. my szukamy z o.o mamy segment nr 13, ma ktoś może obok? pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.06, 15:49 Hej, Ja mam segment nr. 14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.06, 15:53 Co wspólnego ma Brandt z Mostostal Invest Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 17.01.06, 17:17 z mostostalem? nie mam pojecia :( a to fajnie, ze masz nr 14, bedziemy mialy wspolny korytarz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 18.01.06, 10:50 Skasowano post na który odpowiadałam a dodyczył programu telewizyjnego o mostostalu. Ponieważ ktoś zamieścił go w "naszym" wątku o firmie Brandt zoo, zadałam takie pytanie. Fajnie, że mam okazję "poznania" sąsiadki. Przy okazji spytam dlaczego wybrałaś mieszkanie nr. 13? W moim przypadku - decyzja była bardzo trudna i w dalszym ciągu nie jestem przekonana, czy jest najwłaściwsza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 18.01.06, 16:47 bo najpierw mielsimy zaklepana 14 :)))) ale nie wplacilismy zaliczki, bo czekalismy na decyzje kredytowa. moj facet cale zycie mieszkal w domu z nr 13 i tak wyszlo. poza tym, 13 nie moze byc pechowa :)) bylismy na budowie obejrzec sobie domki i weszlismy do ktoregos z brzegu. potem okazalo sie, ze to byla wlasnie "nasza" 13. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 20.01.06, 10:10 A to niesamowite - my z mężem też wybraliśmy numer segmentu kierując sie trochę numerologią - też od paru lat mieszkamy pod 14. Ale ja wciąż drapię się po głowie czy 14 to dobry wybór... Gdy podejmowaliśmy decyzję wolnych było jeszcze bardzo dużo segmentów. Wybraliśmy 14 ale do końca nie byłam przekonana ze względu na tą niezagospodarowaną działkę przed nami - nie wiadomo co tam w przyszłości może zostać wybudowane i jaki wpływ będzie to miało na walory widokowe z okien... Przy okazji zapytam czy reflektujesz na jakieś bardziej osobiste pytania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 20.01.06, 20:23 aha, AGA, a ta dzialka przed nami nie bedzie zagospodarowana. z planow wynika, ze nic tam nie zostanie wybudowane. zbyt wąski pas ziemi, zeby stanal tam np. dom... Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 21:14 No to widzę, że sąsiadka wzięła się za porządną robotę wyreczając przy tym innych :) - Pozdrowienia od 17 Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 21:17 skoro to taki wąski pasek tej ziemi to może w przyszłości uda się nam wykupić i powiększyć nasze ogródki grilowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 21.01.06, 10:46 hehe, tayson, lubie wiedziec co jest grane :)) a konkretniej - co bedzie pod moim oknem :)) co do wykupienia ziemi - bedzie raczej trudno, chyba, ze dogadamy sie z jej wlascicielem. to dzialka prywatna i wedlug tego co mowili mi w urzedzie gminy, na razie nie zanosi sie, zeby cos bylo na niej budowane... Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 21.01.06, 16:25 Jeśli chodzi o ten wąski pasek ziemi to zgadzam się z Tobą, wątpliwym jest aby ktoś na niej coś postawił - choć różnie to bywa i czas pokarze. Apropo skąd pomysł na taki nick (monterka) - pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 21.01.06, 17:01 a, bo montuje to i owo :))) na codzien zajmuje sie obrazem :) co wspolnego grilla, to pewnie juz w tym roku nie da rady, ale potem...swoje droga - ciekawe kiedy oddzadza mieszkania... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 21.01.06, 18:03 Słyszeliśmy, że mogą oddać już na koniec października jeśli wszystko pójdzie bez problemów. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 21.01.06, 18:10 Gdybyście wiedzieli coś o budowie to prosze dajcie znać na gg 9008139 Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 21.01.06, 18:13 lub na mail: tayson2@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 18.01.06, 20:27 Witamy sedercznie - my posiadamy segment nr 17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 20.01.06, 10:12 Bardzo mi miło poznać kolejnego sąsiada. Macie wszystkie formalności już zakończone? Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 11:09 dopiero rezerwacja ale wszystkie formalności związane z kredytem i podpisaniem umowy cywilno prawnej odbędą sie w przeciągu tygodnia. Nam róznież miło Was poznać - czy znacie innych sąsiadów? Odpowiedz Link Zgłoś
margo.oleks Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 13:33 Jestem przypadkową osobą, która nie interesuje się tą inwestycją, ale moja bardzo bliska znajoma rok temu chciała kupić tam segment na Sączkowej. Wzięła umowę z siedziby firmy tj. na Placu Przymierza na saskiej Kępie. Czytałam ją i dla mnie była zagmatwana i kompletnie niezrozumiała. Wpłaciła za rezerwację 5.000 zł i zaczęła sprawdzać tę firmę np. wypisy z ksiąg wieczystych gruntów, była w urzędzie ewidencji gruntów, była też z umową u prawnika. Juz wtedy namawiano znajomą, aby rezerwowała jak najszybciej, bo już mało zostało itd. Prawnik odradził zdecydowanie, okazxało się też, ze działki na których buduje Brandt nie są jego właśnoscią (jakieś niewyjaśnione sprawy z właścicielami). W gminie też nabrali wody w usta. Straciła 5 tys za rezerwację, ale zrezygnowała. Dziwię się temu, ze skoro rok temu prawie wszystkie segmenty były sprzedane, skąd tyle jeszcze wolnych obecnie, skoro cały czas Państwo kupujecie. Nie chcę nikogo straszyć, może jest inaczej, ale po przeczytaniu umowy jaką przedstawił developer znajomej nigdy bym nie kupiła tam segmentu. Pozdrawiam wszystkich Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 20.01.06, 20:21 ja sprawdzilam Brandta w urzedzie gminy - jest wlascicielem gruntow i wszystkie formalnosci ma pozalatwiane. firme sprawdzilam, nie zalega nigdzie, nie jest dluznikiem. co do sasiadow: znam Karola - ma nr 15, to wlasnie on nam polecil to mieszkanko. AGA, reflektuje na bardziej osobiste pytania. po to zalozylam ten watek, w koncu przez przynajmniej 30 lat (na tyle mamy kredyt:))) bedziemy tam mieszkac :)) pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA trochę bardziej prywatnie - do monterki i innych IP: *.mofnet.gov.pl 23.01.06, 10:16 Witam sąsiadkę, Pytałam o możliwość zadania osobistych pytań i cieszę się, że możemy bardziej sie poznać. Ja zacznę: oboje z mężem nie pochodzimy z Warszawy (z zachodniopomorskiego), ale w stolicy jesteśmy już od 10 lat. Mamy dwoje dzieci - chłopca 6,5 roku i córcię - prawie 3 letnią. Trochę rozrabiają... Napisz coś o sobie/Was. Jeżeli wolisz na prywatne konto - daj znać. Apropo działki przed nami - ja też słyszałam, że raczej nie będzie możliwe aby wybudowano tam dom, ale sugerowano mi, że może jakiś pawilon/sklep i stąd moje małe wątpliwości. Mam jeszcze jedną sprawę do sąsiadów - nie zastanowialiście się nad zamianą okien plastikowych na drewniane... Mój mąż zgodził się podpisać umowę z Brandtem ale tylko z zastrzeżeniem, że wymienią okna na drewniane. Wiem od Brandta, że im więcej osób reflektowałobym na drewno tym cena takich okien byłoby mniejsza. A tak w ogóle co sądzicie o oknach? Lepsze drewno czy plastik? Pozdrowienia dla wszytkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: 217.153.131.* 23.01.06, 12:37 hej! witam Ścianę Zachodnią! :) my tez nie pochodzimy z Warszawy. jesteśmy z miasta najbardziej nielubianego przez tutejszych - czyli z Poznania. a skoro jesteście z Zachodniopomorskiego, to moze znasz Szamotuły? :) jestesmy zareczeni, a slub niebawem (daty jeszcze nie ma, jak na razie :)) dzieci tez na razie niet. za to mamy dwa koty. tez rozrabiaja ;) na dzialce przed nami nie postawia sklepu, bo to dzialka wewnetrzna. ja bylam na budowie i to widzialam, wiec moge sie podeprzec "naocznymi" zeznaniami :) co do zamiany na drewniane - my zostajemy przy plastikach. nie wiadomo jakie drewniane wlozy brandt, a jak bedziemy chcieli wymienic - to wybierzemy sami.. plastik jest bardziej szczelny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: *.mofnet.gov.pl 23.01.06, 13:02 Witam ponownie, My nie mamy żadnych uprzedzeń do "Poznaniaków". Sama studiowałam w Poznaniu i w Poznaniu mieszka moja siostra z rodziną. Więc to najlepsze co się nam mogło przytrafić - mieć sąsiadów z Poznania - zawsze będzie można w razie potrzeby współpracować w sprawie kontaktów z Poznaniem itp. A Szamotuły - znam ze słyszenia koleżanka z grupy (na studiach) tam mieszkała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: 217.153.131.* 23.01.06, 13:25 :))) ja wiem, ze wy nie macie uprzedzen, chodzi mi o stereotypy....Warszawa nie lubi nas za zaradnosc itp... jesli masz jeszcze jakies pytania - wal smialo :)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn 23.01.06, 18:08 No proszę jak ten Swiat jest mały - znajome strony - pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 23.01.06, 20:29 tayson, ty tez z Zachodu? skad konkretnie, jesli mozna wiedziec? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn 23.01.06, 22:40 Hej,jestesmy z miejscowosci blisko Poznania,wiec milo bedzie mieszkac po sasiedzku zarowno z poznaniakami jak i z warszawiakami. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn 23.01.06, 23:16 Witam sasiadki...robi sie babskie forum:-) Nasza historia jest bardzo zblizona, malzenstwo,z Wielkopolski, jedno dziecko - syn i dwa psy!!! Drodzy sasiedzi nasz "zwierzyniec" jest bardzo grzeczny :-) Co do okien drewnianych, w obecnym mieszakniu wymienialismy okna na drewniane (to byl moj pomysł- bo zdrowsze ect) mimo tego ze cenowo przewyzszaly plastiki dzisiaj załuje tego wyboru. Okna wypatrzyły sie i wymagaja malowania....wiec my rowniez zostajemy przy plastikach. Pozdrowienia dla wszystkich z calego segmentu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: *.mofnet.gov.pl 24.01.06, 08:21 W jakim wieku macie syna? Jeżeli w szkolnym - sprawdzaliście "ofertę edukacyjną" Wawra? Co myślicie o podstawówce na Kadetowej? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:04 W kazedje takiej sytuacji najwazniejsza jest prawdziwa wiedza,wiem ze wiele osob kieruje sie plotkami zaciagnietymi np; na tym forum, nieuzasadnionymi informacjami nie potwierdzajacymi zadnych faktow, sprawdzilam firme pod kazdym wzgledem, nie mam do niej zadnych zarzutow.Nawet poinformowano mnie ze klienci firmy Brandt sp.zo.o. kontaktuja sie wlasnie na tym forum,poniewaz zainteresowalam sie tymi malymi segmentami postanowilam zajrzec tutaj.Nie podjelam zadnej decyzji tylko dlatego ze na rynku jest tak duzy wybor ze trudno sie zdecydowac,napewno wybiore prage poludnie, ale jaka firme tego nie wiem.Mieszkanie, segment jest to mi obojetne byleby bylo ciekawie, a Seczkowa ma wiele pozytywnych cech i warta jest uwagi.Pozdrawiam wszystkich Anka Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 23:01 Skąd tyle wolnych? Bo sa 3 firmy - Brandt Sp.z o.o., Brandt SA i Ajax i wszystkie coś aktualnie budują. Moja budowa z Brandt SA (największe segmenty) zaczęła się najwcześniej i jest już w całości sprzedana, w tym roku pewnie wskoczy kolejna inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczęśliwy? Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eranet.pl 21.01.06, 21:19 Szanowni forumowicze, jestem klientem firmy Brandt - kupiłem w 2005 gotowy już segment po drugiej stronie ulicy. Z przykrością stwierdzam, że zostałem wmanewrowany w wielkie kłopoty. Sąd nie chce obecnie uznać mnie za właściciela działki, mimo, że zapłaciłem firmie Brandt całą kwotę i podpisałem ostateczny akt notarialny. Powodem jest spór między faktycznymi dotychczasowymi właścicielami gruntu a deweloperem. Nie jestem sam z tym problemem - wszystkie 24 segmenty mają podobną, niewesołą, sytuację prawną - żaden nie ma jeszcze założonej księgi wieczystej. Czujemy się przez tą firmę oszukani i nie pozostało nam nic innego niż wystąpienie na drogę prawną. Mimo deklarowanej chęci kompromisowego rozwiązania sporu, propozycje składane przez firmę są żenujące (na spotkaniu usłyszeliśmy m.in. żebyśmy zgodzili się na unieważnienie podpisanych aktów notarialnych i podpisali nowe o zmienionej treści). Przed podpisaniem jakichkolwiek umów - sugeruję rozmowę z którymkolwiek z mieszkańców poprzedniej inwestycji firmy Brandt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 22.01.06, 12:44 ale to jest brandt S.A czy Brandt sp. z o.o? co do nowych aktow notarialnych - dlaczego Panstwo nie chcecie podpisac umow o zmienionej tresci? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 22.01.06, 18:49 Bo szczęśliwy chce namieszać po prostu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 22.01.06, 19:47 taaa....ja na razie na nich nie narzekam...zobaczymy co bedzie dalej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczęśliwy? Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 5.6.2R1D* / 170.252.72.* 27.01.06, 16:39 Nie ma dużego znaczenia, czy SA czy Sp.z o.o., bo to prawie ta sama firma ... Jakie umowy 'zmienionej tresci' Pani ma na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 28.01.06, 11:18 no wlasnie znaczenie ma i to duze. pytam o akty notarialne o zmienionej tresci, ktore zaproponowal developer. dlaczego nie chcecie ich podpisac? jak narazie slysze same ogolniki, a zadnych konkretow.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczęśliwy? Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 5.6.2R1D* / 170.252.72.* 30.01.06, 12:37 Deweloper proponuje nam oszustwo. Nie możemy zmienić podpisanego już aktu, w którym mowa o kwocie 200.000 na akt z kwotą 30.000 ! Np. jak ktos wzial kredyt w banku i oswiadczyl, ze nieruchomosc jest warta 200.000, nie moze teraz zmieniac tego na 30.000 ! Odpowiedz Link Zgłoś
margo.oleks Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 09:09 Nie chciałam podważać zdania o rzetelnosci firmy Brandt. Powiedziałam tylko co ustaliła moja znajoma i mimo Państwa optymizmu coś musi być na rzeczy. Zresztą to co napisał "Szczęsliwy" najlepiej o tym świadczy! Do szczęsliwego! ja pomyślałabym o skorzystaniu z odpowiedzialno ści cywilnehj notariusza, który sporządzała akt notarilany. na nim ciążą pewne obowiazki i jeśli zostaliście wprowadzeni w błąd, to notariusz musiał coś wiedzieć (ma obowiazek sptrawdzić przecież). Notariusze mają obowiazek posiadać polisę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej i z tego co wioem ubezpieczaja się w jednej z duzych fuirm ubezpieczeniowych. Moze tą drogą warto pójść.? Juz się wiecej nie wtrącam, bo to nie moja przecież sprawa. Ale na Brandt i tak bym uważała, niezależnie czy to Sp. z o.o. czy SA. Tak swoją drogą takie mnozenie firm i zmienianie ich formy prawnej waszym zdaniem nie jest zastanawiające??? Moim Bardzo! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 09:55 Hmm, troje moich znajomych mieszka w jednej z pierwszych inwestyco tych firm. Wolę słuchać opinii prawdziwych osób, a nie "mieszaczy netowych", którzy włażą na forum, napiszą dwa krytyczne słowa i spadają. Nigdy nie wiadomo, kogo się tu spotka, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
margo.oleks Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 10:24 Wypraszam sobie takie epitety "mieszaczy netowych". No cóż chamstwo na tym forum to nie nowość. sama kupowałam mieszkanie i informacje na tym forum pomogły mi w dokonaniu wyboru. Jezeli już kupiłeś, to kupiłeś i dalej to Twój problem, ale Ci którzy nie kupili mają sznasę lepiej przyjrzeć się tej inwestycji. Pozwól, ze nie będę obrzucała Cię inwektywami, bo nie jestem tak nerwowa jak Ty! Życzę dużo szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 23.01.06, 12:45 halo, ludzie, spokojnie!!! wiadomo, ze kupno mieszkania to nie zakup drożdżówki, ale... trzymajmy, proszę nerwy na wodzy. każdy sygnał jest dobry i warty sprawdzenia. jeśli ktoś pisze o nieprawidłowościach, a my to sprawdzimy, to po 1: nic to nas nie kosztuje, po 2: bedziemy mieli święty spokój. dziękuję za uwagę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 15:00 Od siebei doradzam ostrożność w czytaniu opinii na forum - wszystko należy po swojemu sprawdzić,a nie kierować się postami osób, o których nic tak naprawdę nie wiemy. Na moje forum wlazł i developer, który mieszał i konkurencja, która mieszała. Budujemy i kontaktujemy się mailowo czy telefonicznie - wtedy mamy gwarancję rzetelnych informacji. Tylko to miałam na myśli,przed tym chciałam ostrzec, a piszę to z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 14:55 Uważaj na słowa, bo ja napisałam na pół żartem,a słowo "cham", ajkiego użyłąś, to już obelga. Licz się ze słowami, nie jestem żadną Twoją koleżanką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 23.01.06, 16:34 kurcze, szkoda, ze to "sąsiedzkie" forum zamienia się w pyskówkę... jeszcze raz - proszę o stonowanie emocji... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 11:09 A macie w standardzie gaz, piece i grzejniki? My, niestety, dopłacamy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 12:16 tak - piec gazowy dwufunkcyjny i osiem grzejnikow - do rozmieszczenia wedlug uznania, beda podwieszone i zainstalowane.... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 12:19 Dwufunkcyjny to chyba raczej za kiepsko. My do inwestycji naprzeciwko wybieramy jednofunkcyjne z zasobnikami 160 l, dwufunkcyjne do dla dóch osób i do domków 60 m2 z jedną kuchnią i jedną łazienką. Ale pewnie Brandt, jak nam, będzie Wam proponował inne piece :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 12:46 wiesz co - nie zastanawialam sie nad tym. z tego co sie dowiadywalam taki piec powinien wystarczyc. do ogrzewania planujemy jeszcze kominek :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 13:02 Wystarczy, ale... nie będziecie mieli wystarczającej ilości ciepłej wody. Po prostu nie odkręcisz dwóch kranów z ciepłą wodą jednocześnie :) Poleje się zimna woda i to cienkim strumyczkiem. Po drugie zanim od pieca wyjdzie gorąca woda, to wylejesz wiadro wody zimnej. My sobie założyliśmy osobne forum Sęczkowej, żeby nam po raz kolejny na nie developer nie wlazł, bo ma takie zapędy, niestety :) A potem na spotkaniach komentuje nasze posty. Poza tym porozumiewamy się mailami i wszyscy łeb w łeb montujemy lepsze piece, bo te w standardzie się kompletnie nie nadają do domu z kilkoma poziomami i z kilkoma kranami. Do tego jeszcze na pewno cyrkulacja wody jest niezbędna. Część z nas montuje kominki z płaszczem wodnym, żeby wspomagały ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 13:15 My od kilku miesięcy wczytujemy się w temat pieca, pytamy znajomych, pytamy różnych fachowców, polecam na początek ten artykuł: muratordom.pl/6932_10559.htm Wybór był trudny, bo wahaliśmy się nad piecem kondensacyjnym, ale jego cena jest wysoka i grzejniki droższe i większe. Poczytajcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 13:35 hm, agnrek, dzieki wielkie. na pewno poczytamy. :)) faktycznie, jesli jest tak jak mowisz, trzeba bedzie pomyslec nad innym piecem :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 13:41 To najważniejszy element w domu, niestety. Potem zmian już nie naniesiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 14:30 musze poczytac, poszukac, porownac :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 14:35 No niestety, wielu z nas myślało, że budujemy mieszkanie w bloku i developer zrobi dobrze :), a my tylko kafelki będziemy wybierać. U nas będziemy wykańczać poddasze, kupować piec z grzejnikami, zamawiać okna, rolety, kostkę brukową, bramę przesuwną itd:) Po prostu dom budujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 15:08 to nic tylko jeszcze drzewo posadzic i syna miec :)) wiem, ze to trudne, ale potem bedzie mozna pokazac dom i powiedziec: "tymi ręcami go zbudowałem!" ;) z tego co wiem to u nas poddasze wykonczone jest, kostka tez ma byc, razem z podjazdem. nie ma tylko podlog i bialego montazu. tynki i szlichty tez maja byc. rlty - wiadomo tez we wlasnym zakresie, bo krat nie chce miec w oknach. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 15:12 Zawsze jakieś zmiany są potrzebne - dla nas za mało jest wyznaczonych punktów oświetleniowych, tzn. na żyrandol i koniec. Jak chcesz kinkiety, to musisz dopłacić. Normalka :) U nas jest kibelek, ale nie ma bidetu i tak w kółko. Są ościeżnice, ale nie ma drzwi i parapetow. Są okna, ale standardowe, a my chcemy antywłamaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 15:39 u nas nie ma drzwi wewnetrznych, parapetow wewnetrznych tez nie ma. chcemy tez zmienic uklad scian w kuchni i na poddaszu. co do punktow oswietleniowych - to byla mowa o tym, ze jak przyjda elektrycy to mamy przyjechac i wskazac im miejsca, gdzie maja byc gniazdka itd. ale o zadnej doplacie nie bylo mowy. z kolei zastanawiam sie czy potrzebne sa az 3 lazienki? Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 16:14 Ja mam największy segment i w oryginalnym projekcie były 4 łązienki na 3 poziomach i kiepska garderoba na parterze. Z niej zrobiliśmy spiżarnię, mamy garderobę przy sypialni, na dole wc i po jednej lazience na I piętrze i poddaszu. Do tego zrezygnowaliśmy z salonu i 5 pokoi na rzecz salonu i większych 4 pokoi. Co do elektryki - kabel też kosztuje i jak pokazuje życie - nic nigdy nie jest za darmo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 08:43 Hej, Piszesz, że myślisz o zmianie ścian na parterze - widziałaś alternatywny projekt parteru Brandta? Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 09:48 Widzieliśmy projekt zmiany łazienki w kuchni - została przeniesiona do schowka pod schodami (około 2,5 m2) - jest to o tyle wygodne że zyskuje się przestrzeń dla mebli kuchennych - my wybraliśmy własnie ten wariant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 09:57 My też. Uważam, że to najlepsze rozwiazanie, bo Wc na parterze wydaje się niezbędne zwłaszcza w okresie "eksploatowania" ogródka. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 16:30 Zdziwiła mnie ta kostka na podjeździe, bo Brandt w żadnej obecnej i poprzedniej inwestycji tego nigdy nie robił. Kostka jest na ulicy, ale nie ma na podjeździe, segmenty nie są ogrodzone ani między sąsiadami odgrodzone, nie ma bramy. Czyżby Wam robił więcej? Masz wykaz prac w umowie? Bo jak nie masz, to ciężka sprawa.U nas utwardzi ulicę i ogrodzi osiedle dookoła, reszta nalezy do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 17:33 Rozmawialiśmy na temat pieca z szefem firmy (BRANDT Sp. z o.o)- potwierdził moje przekonanie ze prawdopodobnie będzie to piec dwufunkcyjny ale z zasobnikiem wodnym około 160 litrów - taki piec z zasobnikiem wodnym wystarczy by w takim domku odręcić 3-4 krany a woda zawsze poleci ciepla - sprawdzone bo taki własnie piec ma mój znjomy. Cieszę sie że poruszcie tematy z tą budową - w narodzie siła (tak jak za czasów Gierka :) pomożecie - pomożemy itp) a kazdy napewno coś ciekawego podpowie zwłaszcza ze jesteśmy w trakcie realizacji budowa i każda przemyslana przeróbka moze być bardzo cenna dla każdego uzytkownika. Mam namiar na firmę produkującą kominki wraz z rozprowadzeniem ciepłego powietrza do innych pomieszczeń - cena najprostrzego zestawu siega około 5 - 6 tys - jesli ktos jest zainteresowany to podam tel (napewno jak będzie kilka osób to cena tez będzie napewno niższa - co Wy na to? ) pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 19:09 Jedno sprostowanie - nie ma piecy dwufunkcyjnych z zasobnikiem. Albo dwufunkcyjne z wbudowanym zasobnikiem (vhyba max 60 l) albo jednofunkcyjny z zasobnikiem 120, 150, 160 czy nawet 300 l. Dostałam sygnał z Seczkowej, że komuś zamarzły rury - okazało się, że nie były ocieplone. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 19:31 dzięki za cenną uwagę odnośnie rur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.orange.pl 31.01.06, 01:12 Boże! co to za kołki na tym forum jak to nie ma piecy dwufunkcyjnych z zasobnikiem...chyba pierwsze pokolenie w domach murowanych normalnie wiocha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 31.01.06, 10:25 Po pierwsze, koleżanko, to licz się ze słowami. Od kołków to sobie swoich zanjomych wyzywaj. Po drugie błysnęłaś niedoczytaniem i niewiedzą. Chyba masz prtoblemy z rozumioeniem treści, bo przeczytałaś coś innego. Jeszcze raz Ci powtórzę, może zrozumiesz: Piece dzielą się na: 1. jednofunkcyjne. 2. dwufunkcyjne. Do jednofunkcyjnych możesz dokupić osobno stojący zasobnik i twedy taki piec ogrzewa dom i jednocześnie podgrzewa wodę. Dwufunkcyjne mają wbudowane zasobniki wody, największy to chyba 60 litrów, ale tu mogę się mylić. DO DWUFUNKCYJNYCH NIE MOŻNA PODŁĄCZAĆ OSOBNO STOJĄCYCH ZASOBNIKÓW WODY. Moniko, dokształć się, a dopiero potem użyj określenia "kołek". Najlepiej w odniesieniu do samej siebie :) Pozdrawiam i cieszę się, że moją sąsiadką nie będziesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 10:02 Myślicie nad kominkiem również jako możliwość docieplenia mieszkania? Takie coś zabiera bardzo dużo miejsca, a u "nas" miejsca raczej nie jest nadmiar... Gdzie planujecie umieścić kominek? Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 10:16 Kominek planujemy w salonie na I piętrze - lokalizacje sa dwie: albo w narożniku tam gdzie jest okno balkonowe lub przy schodach. Jeszcze nie wiem na który wariant się zdecydujemy ale myslimy już o tym. Myslę ze kominek jest waznym elementem domku i powinien byc zwłaszcza ze za niewielką cenę mozna rozporowadzić ciepło do innych pomieszczeń a w tym samym zaoszczędzić na gazie. Jesli chodzi o zajmowane miejśce to są już rozwiazania małych kominków które zajmują mniej niz jeden metr nasze gg: 6868810 Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 10:25 ej, tayson, to ile Ty masz tych numerow gg? bo wczesiej podawales inny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 10:32 teraz siedze u syna w pokoju ma lepszego kompa bo wszsytko chodzi szybko a jak syn wróci od babci to będę na swoim starym laptopie - ten potrafi się zawiesić, wiec wole syna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 10:26 metr na szerokość, czy na długość, czy na głębokość. Metr łącznie ze wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 10:30 są okągłe około 80 cm ale i prostokątne 100 cmm X 60 cm Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 10:24 kominek chcemy na 1 pietrze umiescic. jak wezmiemy maly wklad, to wszystko sie zmiesci. co do zmian na parterze - ja robie wlasny projekt. mam takie szczescie, ze w rodzinie jest inzynier :)) (czyli moja mama :)) lazienke albo przeniesiemy pod schody, zeby kuchnia byla wieksza, albo wogole ja zlikwidujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 10:30 tez tak samo planujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 10:38 Przy okazji spytam: wiecie może jak jest wysokość pomieszczeń? albo na jakiej wysokości zawieszone są okna, szczególnie zalezy mi na oknie w kuchni. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 10:45 wysokośc pomieszczeń to 260 cm jesli chodzi o okno w kuchni to ma wymiary 90 szerokość i wysokość 140 cm, - niestety nie wiem dokładnie na jakiej wysokości ale myslę ze będzie to około 100-110 cm jesli chodzi o okno do wyjscia na ogródek to ma 180 serokość i wysokość 225- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 10:49 znalazłem wymiar położenia okna w kuchni od podłogi 95 cm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 10:53 Jak to zrobiłeś? Ja przeglądałam tysiąc razy rzuty i nic nie widziałam. dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 11:25 aha, odnosnie okna wyjsciowego na "ogrodek" ;) nie wiem czy to dla Was istotne, ale dla mnie tak - okno nie bedzie dzielone, czyli nie bedzie listwy - oba skrzydla beda otwieraly sie tworzac jeden otwor ;) nie wiem czy dobrze wytlumaczylam, ale nie jestem "umyslem scislym" :) Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 11:27 no to bardzo dobrze ze takie bedą - dzieki za cenna uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... IP: 217.153.131.* 26.01.06, 15:19 dowiadywalam sie u kierownika budowy odnosnie kominka. za miesiac trzeba bedzie mu przedstawic miejsce gdzie kominek ma stac. tam zostawia przelot w stropie na pierwszym pietrze i na poddaszu. do nas nalezy wstawienie komina i juz samego kominka. jak dowiem sie jaki to koszt to dam znac. musze podzwonic po kilku firmach. pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.153.131.* 26.01.06, 16:12 podzwonilam. i...sprawa jest indywidualna. jako ze nie bedzie w naszych mieszkankach komina, trzeba bedzie zainwestowac we wkladki kominowe. cena zalezy od dlugosci. dowiedzialam sie, ze musi to byc wkladka dwuwarstwowa. ceny najprostszych wkladow zaczynaja sie od 1500zl. obudowa - od 2500zl z instalacja. montaz - cena do uzgodnienia. najprostsza wkladka kominowa - 8 metrow, fi 200 z odpowiedniej blachy - 2719zl. mam namiary na kilka firm, jakby ktos byl chetny...moze kiedys sie na budowie spotkamy i pogadamy? :))) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 26.01.06, 18:00 bardzo chętnie spotkamy sie na budowie, moze za tydzień w sobotę - co ty na to? Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.153.131.* 26.01.06, 19:19 sluchaj, bardzo chetnie. przyszly weekend - czyli 4 lutego. umowmy sie tylko na konkretna godzine. w termosach jakas kawe sie przywiezie i bedzie pierwsza "parapetowa" :) a przy okazji poznamy sie w "swiecie rzeczywistym" :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 26.01.06, 22:06 zgadzamy się - co myslisz o godzinie 15.00 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 26.01.06, 22:47 przegadane z moim "lubym". bedziemy :) jakis znak rozpoznawczy? :) czerwony gozdzik, albo co?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 27.01.06, 09:22 a może gazeta w ręku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.mofnet.gov.pl 27.01.06, 09:41 Witajcie, Należę do zupełnych laików w kwestii kominów i kominków, ale wydawało mi się, że my komin będziemy mieli - jest na projektach. Apropo spotkania - 4 luty jest w moim wypadku trochę niefortunny bo moje skrzaty mają bal przebierańcą, a ja tak chciałabym załapać sie na pierwszą herbatkę termosową w moim wymarzonym "domku"... Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 27.01.06, 13:28 co do kominow - z tego co mowil kierownik budowy to tam komina nie ma, bo ogrzewanie jest przeciez gazowe. zostawia dziury w stropach i trzeba tam bedzie wstawic metalowa rure, ktora bedzie podlaczona do kominka. tez mi sie to w glowie nie miesci, bo trzeba bedzie na wlasna reke to wstawiac. co do spotkania....hm, to trzeba bedzie pomyslec. jakies sugestie? o ktorej jest ten bal przebierancow u Twoich pociech? moze po prostu spotkamy sie pozniej? albo w niedziele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.mofnet.gov.pl 27.01.06, 14:06 Bal jest od 13.30 - myślę, że potrwa około 2 godzin, potem czas na przebranie w "normalne" ciuchy, dokarmienie pociech. Czyli do 16.30 (minimum) jestem niedyspozycyjna..., a potem będzie już chyba za ciemno... W niedzielę - myślę, że udałoby się coś wymyśleć... Ponownie o kominie - na planach jest komin - szyb komina, na parterze zaraz przy drzwniach, na 1 piętrze naprzeciwko schodów i analogicznie na II piętrze... Ja się nie znam na kominach, ale jako laik myślałam, ze takie cudo wystarczy do podłączenia kominka. Przy okazji po Waszych kominkowych mailach zaczęłam ponownie marzyć o ogniu w domku - bo najpierw myślałam, że to zajmie za dużo miejsca, ale poczytałam co nie co i wiem, że to realne. I teraz mam kłopot... Nie wiem co mi się podoba (jaki styl) i gdzie go postawić, kto miałby to robić (aby dobrze i nie za niebotyczną sumę) - nie znam żadnych specjalitów kominkowo-kominowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.153.131.* 27.01.06, 15:13 styl kominka zalezy od ciebie - czy chcesz miesc "ludwikaXVI" :) czy slowianskie klepisko. ja mam kilka namiarow na kominkarzy, spotkamy sie, to pogadamy. ja wezme plany, to sie "na zywo" zobaczy. niech zatem bedzie niedziela. moze okolo 13? zobaczymy, co na to tayson... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 29.01.06, 21:14 w niedzielę o 13 ? - nam pasuje - mozę być - czekamy na potwierdzenie od Was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 30.01.06, 01:08 my potwierdzamy. jesli cos sie zmieni - damy znac, bo moze z praca cos wypadnie. termosik bedzie :) do zobaczenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
renatapg umawianie 30.01.06, 10:36 Witam!Jestem nową sąsiadką,najprawdopdobnie z 6. W siedzibie firmy spotkałam się z Panem z 17 i nie wiem czemu nie nawiązałam bliższego kontaktu. Może byłam zbyt oszołomiona możliwością posiadania "domeczku'.Jestem w trakcie podpisywania umowy z firmą i mam kilka pytań do Państwa. Czy zmienialiście coś w umowie, czy podpisaliście ją w takim kształcie jak proponuje firma? Czy ktoś z Państwa widział plan zagospodarowania Wawra? Niepokoi mnie też sprawa własności działki, podobno jest jakiś problem z wspólnym korytarzem.Czy spotkanie w niedziele mogłoby się odbyć około 15 ? Mam egazmin od 13.45 do 14.45 na chodakowskiej. Bardzo chciałabym spotkać się z sąsiadami.Pozdrawiam gorąco! renatapg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.mofnet.gov.pl 30.01.06, 13:54 Witam serdecznie, Cieszę sie bardzo, że jesteście elastyczni i możemy spotkać się w niedzielę 5.02 - godzina 13, czy 15 (co sugeruje nowa sąsiadka) mi pasuje. Istnieje tylko prawdopodobieństwo, ze bedę musiała przyciągnąć na termosową herbatkę także moje skrzaty... Pozdrowienia dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 30.01.06, 14:52 No to w takim razie niech to będzie 05.02.2006 godz. 15.00 - prosimy o potwierdzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
renatapg umawianko 30.01.06, 16:11 Witam! 15 jest idealna! Mam całą listę różnych pytań. w czwartek mam spotkanie w sprawie umowy i jestem bardzo ciekawa jak pójdzie. do zobaczenia. renatapg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: umawianko IP: 217.153.131.* 30.01.06, 16:31 jak dla nas - 15 moze byc. AGA, przyprowadz skrzaty, a co! :) fajno, ze pojawia sie nowa osoba... o wszystkich szczegolach, mysle, ze pogadamy juz na miejscu. zatem pozdrawiamy serdecznie i do zobaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.17.37.* 05.02.06, 19:50 Gość portalu: AGA napisał(a): > Ja się nie znam na kominach, ale jako laik myślałam, ze takie cudo > wystarczy do podłączenia kominka. > Nie. Co innego szyb kominowy wentylacyjny ( a taki wlasnie jest na planach gdyz musi byc) a co innego szyb kominowy do odprowadzania spalin. > Przy okazji po Waszych kominkowych mailach zaczęłam ponownie marzyć o ogniu w > domku - Ogien w domku fajna sprawa ale musisz pamietac, ze aby miec ten ogien musisz miec drewno i ...miejsce do skladowania drewna a w waszych segmentach tego miejsca praktycznie nie ma. Jesli chcesz trzymac drewno w garazu to odradzam gdyz drewno musi miec wentylacje. , kto miałby to robić (aby dobrze i nie za > niebotyczną sumę) - nie znam żadnych specjalitów kominkowo-kominowych... Z tym nie ma problemu. Jestem waszym sasiadem dokladnie z naprzeciwka, mam kominek, pale w nim i moge polecic fachowcow ktorzy mi go zakladali. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: o kominkach jeszcze slow kilka 27.01.06, 14:22 Ale piec gazowy przeciez potrzebuje komina, tak? Gdzie ma "dymek" lecieć? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.153.131.* 27.01.06, 15:15 no tak, ale rury do pieca gazowego, a do kominka, to zupelnie inna sprawa :) piec mozne podlaczyc chocby do przewodu wentylacyjnego. a kominek musi miec specjalna rure :) tak na moj humanistyczny rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika a piece z zamkniętą komorą spalania... IP: *.orange.pl 31.01.06, 01:19 ale z was spece...,śmiać mi się chce jakie z was zielone ludki ale cieszę się bo wiem że jeszcze deweloperzy długo będą mieli się świetnie przy takich znawcach oj PANOWIE zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: a piece z zamkniętą komorą spalania... 31.01.06, 10:37 Już wiem! Monika mówi o gotowaniu jako o funkcji pieca, bo będzie na grzejniku gotowała! ja tam będę miała gaz podłączony do kuchenki gazowej i na tym będe gotowała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliac1 Re: BRANDT SP.zo.o. IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 10:10 Witam serdecznie sąsiadów. Ja jako jedna z pierwszych zakupiłam segment w Brandt Sp. zo.o.. Dopiero teraz zauważyłam wątek o naszym mieszkanku. Mam segment nr 16. Cieszę się że poznałam tutaj sąsiadów i oczywiście jeżeli pozwolicie pojawię się w niedzielę o godz. 15.00 (jeżeli dobrze zrozumiałam)Mam dwoje dzieci. Córeczkę -7 lat i córeczkę 3 lata. Czy przyjedziecie z dziećmi, bo nie wiem czy ja nie będę zmuszona je zabrać. Pozdrawiam Julia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: BRANDT SP.zo.o. IP: *.mofnet.gov.pl 01.02.06, 10:53 Super, że grono sąsiadów jest coraz większę... Apropo spotkania: my też najprawdopodobniej będziemy ze skrzatami (Tomek - 6,5 i Ala - prawie 3, czyli w podobnym wieku co Twoje córy). Przy okazji: zastanowiałaś się nad szkołą/przedszkolem? Masz jakąś opinię o tych na Kadetów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliac1 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 11:29 Moja młodsza też ALA. Fajnie. Do przedszkola napewno pójdzie na Kadetów. Jeżeli chodzi o starszą to się zastananiwm gdyż chodzi do w miarę dobrej szkoły na Ursynowie. Ale Kadetów też jest niezła. Trochę się interesowałam i znalazłam w rankingu chyba w 99 r szkołę na Kadetów w czołówce najlepszych szkół w Warszawie. Teraz jest trochę gorzej. Jak znajdę to wyślę Ci link z rankingiem. Oprócz tego nic nie wiem. Pozdrawiam Julia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juliac1 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 14:14 Agnieszka, Czy planujecie jakieś zmiany w segmencie. My podobnie przenosimy łazienkę pod schody. Ponieważ mamy dwoje dzieci to nie będziemy mieć salonu na piętrze(tam w dwóch pokojach będą dzieci) tylko razem z kuchnią (taki malutki niestety)A Wy jak to rozwiązaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.mofnet.gov.pl 01.02.06, 15:08 Jeżeli chodzi o zmiany - to na 100% jesteśmy przekonani do zmiany parteru (WC pod schodami). Planujemy, że na 1 piętrze byłby salon i nasza sypialnia, a na drugim pokoje dzieci. Tak przynajminiej wyglądałoby docelowo. Na początku też myślimy o "wynajęciu" naszej sypialni myszkom i umieszczeniu się w salonie. Ale chcielibyśmy wykończyć wszystko od razu. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu... A Wy co planujecie na II piętrze - tam są przecież przewidziane dwa pokoje. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. 01.02.06, 15:19 Mysleliśmy o tym aby całe poddasze zamienić w jedną wielką powierzchnię ale mamy synka 12 lat i lubi słuchać muzyki wiec cała muzyka poszła by schodami na dół a tam ma być nasza sypialnia i i salon - wiec chyba pozostanie tak jak w projekcie bo drzwi zawsze wytłumią znaczną cześć hałasu, zwlaszcza ze strop będzie drewniany. Co do kuchni to oczywiście również zmieniamy WC i bedzie pod schodami. Głównym problemem jednak pozostaje kominek w którym miejscu ma sie znajdować - sa dwie a nawet trzy wersje i nad nimi musimy troszkę pomysleć. Dobrze ze spotkamy sie w niedziele, bedziemy mogli wymienic sie pogladami i spostrzeżeniami. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
renatapg Zmiany w domku 01.02.06, 18:35 Hej!Ja też mam 12-letniego syna, który lubi"hałasować"! Pamiętajcie, że w mniejszym pokoju na 2 poziomie jest tylko okno połaciowe. Może być trochę ciemno. Szczególnie zimą, gdy jest śnieg. Ja planuję zrobić tam sypialnie. A gdzie planujecie kominek? renata Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Zmiany w domku 01.02.06, 18:42 Ten własnie mały pokój przeznaczamy na mały kącik sportowy - a ten większy bedzie miał syn. odnośnie kominka to jeszcze nie wiemy dokładnie gdzie będzie stał - w grę chodzą trzy miejsca i dlatego czekam na niedzielę abyśmy mogli sobie o tym porozmawiać Odpowiedz Link Zgłoś
renatapg Re: Zmiany w domku 01.02.06, 18:51 Może ktoś wie,czy w zamieszkałych segmenyach jest "telefon z kabla". Bo podobno jest tylko radio-linia.Posiadałam takową i nie działała dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Zmiany w domku 01.02.06, 19:14 W biurze wspomniano nam, że ponoć tym terenem jet zainteresowana telekomunikacja Polska - tak wiec zobaczymy co z tego bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Zmiany w domku 02.02.06, 10:53 Jeśli chodzi o zmiany, to jesli potrzebujecie dobrego i niedrogiego architekta, chętnie podam kontakt. Jestem z osiedla Brandt SA z Sęczkowej (ta budowa przy szkole), kilkoro z nas korzysta z architekta, bo samemu jakoś ciężko sobie zaprojektować układ ścianek, oświetlenie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliac1 Re: Zmiany w domku IP: *.ascom.com.pl 02.02.06, 11:25 Bardzo chętnie skorzystam z usług architekta, jeśli jest dobry i w miarę niedrogi.Jeśli możesz to proszę o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Zmiany w domku 02.02.06, 11:26 Zapytam go dzisiaj, czy mogę podać. Wyślij mi na adres gazetowy swojego maila, to Ci odpiszę i podam telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliac1 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 15:41 Troszkę się nie zrozumiałyśmy. Myślę kuchnię i saloniczek mieć na dole. Na piętrze dwa pokoje dla maluchów. A my na poddaszu. Nie wyobrażam sobie dzieciaków na poddaszu - bez solidnych okien itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. 01.02.06, 17:00 dlaczego uważasz ze te które będą nie są solidne? - naprzeciw stoją większe już domki i tam właśnie ogladałem poddasze i uważam ze są OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 03.02.06, 13:08 co do architekta - ja tez moge polecic jednego :) jakby co - sluze. a tymczasem - do zobaczenia w niedziele! Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek architekt 03.02.06, 13:19 Porównujcie ceny architektów, ja spotkałam się z kilokoma i ceny zaczynały się od 3,5 tysięcy, ktoś dał 6 tysięcy, ktoś 8 tysięcy, a rekordzista (początkujący architekt) dał 100 pln za m2, czyli 15 tysięcy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: architekt IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 04.02.06, 11:32 ja mam takiego, ktory moze wykonac plany na papierze milimetrowym danego pomieszczenia. ale to jest do dogadania jutro. pa Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: BRANDT SP.zo.o. 01.02.06, 14:52 Witamy sąsiadkę zza ściany - my mamy nr 17 - wiec do zobaczenia w niedzielę. pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 19:31 No chyba z tymi piecami to nie jest tak do końca - wg mnie jednofunkcyjny oznacza że podgrzewa wodę tylko w kaloryferach a jeśli odkręcimy wodę w kranie to przestaje ogrzewać mieszkanie - jest to funkcja przemienna albo kaloryfery albo woda w kranie - dlatego piec dwufunkcyjny służy do tego aby nie przerywać podgrzewania wody w kaloryferach przy jednoczesnym korzystaniu z wody w kranach. jeśli do tego dodamy zasobnik to już mozemy z takim "sprzętem" wystartować nawet na domki rzędu 200 - 300 m2. - no chyba że sie mylę :) - czekam na przekonywujące sprostowanie jeśli się mylę :) pozdrawiamy serdecznie a na poparcie tego podaję link domy.interia.pl/dom.php?p=a&aid=289 Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 19:59 To jest bardzo ogólny artykuł, poszuikaj w barziej szczegółowych: Na kocioł dwufunkcyjny warto się zdecydować, kiedy: w domu jest jedna łazienka (lub nawet dwie, ale mało prawdopodobne aby dwie osoby jednocześnie brały kąpiel); zamiast w wannie domownicy chętniej kąpią się pod prysznicem; kocioł zaplanowano w pobliżu łazienki i kuchni, a odległość między punktami poboru wody a kotłem jest mniejsza niż 5 m. Jeśli powyższe warunki nie są spełnione, lepiej wybrać kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61608,2555881.html poczytaj na www.muratordom.pl o ogrzewaniu, poardy ekspertów. www.muratordom.pl/7175.htm www.muratordom.pl/6932_10559.htm www.muratordom.pl/ekspert_instalacje.htm?advices=6473,3659 Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 20:19 mielismy na mysli kocioł dwufuncyjny ze stojącym zasobnikiem wody na 160 litrów :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 20:36 Moim zdaniem nie ma pieców dwufunkcyjnych ze stojącym zasobnikiem. Są albo dwufunkcyjne z WBUDOWANYM ZASOBNIKIEM, czyli jedno urządzenie. Są i jednofunkcyjne (wiszące lub stojące) plus stojący zasobnik 120-300 litrów - czyli 2 urządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 20:22 te linki potwierdzaja nasze słuszne rozważania:) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 20:43 Niestety, nie masz racji: VAILLANT - Gazowe i olejowe urządzenia grzewcze Kocioł dwufunkcyjny a zasobnik ciepłej wody Czy możliwe jest podłączenie do pieca dwufunkcyjnego o mocy około 22 kW zasobnika ciepłej wody w odległości około 30 m. Piec zamontowany będzie w garażu. Kotły dwufunkcyjne nie są przystosowane do współpracy z zasobnikami ciepłej wody Kotły dwufunkcyjne mają wbudowane zasobniki,a nie stojące obok :) To ciągle Ci usiłuję powiedzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 10:49 kostka brukowa na ulicy i podjezdzie jest w harmonogramie prac i jest na to transza specjalna, wiec raczej bedzie to wszystko zrobione. co do pieca: dzwoniam do Brandta i bedzie to albo Junkers, albo Vaillant. jeszcze nie wiedza, ktory wybiora, wiadomo bedzie w polowie lutego, bo maja kilka ofert. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 10:53 Weźcie Vaillanta, bo Junkersy nie są polecane zbytnio do c.o. Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 10:55 tez tak uważam ze nalezy wybrać Vaillanta Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:22 to trzeba zadzwonic do Brandta i im o tym powiedziec. mysle, ze oni beda kierowac sie tez cena - czyli wybiora opcje tansza, co nie znaczy dla nas lepsza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej IP: *.getinbank.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:23 Zorientujcie się w cenach, bo Vaillant jest w cenie od 6,5 tysiąca, a Junkers sporo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:27 no tak, pytanie tylko czy jesli wezma opcje drozsza, to my bedziemy musieli za to doplacac? Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:28 mysle ze tak - bo raczej forma nie bedzie dopłacać - chyba ze wszyscy którzy juz kupili segmenty będziemy wnioskować o coś lepszego Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:36 Powiem Wam jak jest u nas - jeśli w standardzie jest przedmiot a, to w cenę segmentu jest wliczona cena za przedmiot a. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wybrać przedmiot b. Jeśli jest droższy, to nie ma co liczyć, że ktoś nam go zasponsoruje :) My chcemy na przykład lepsze okna i raczej na sponsorowanie (2500 pln od segmentu) się nie nastawiamy, ale to jest chyba oczywista sprawa, każdy z nas podpisał umowę z developerem na konkretne wykończenie. Jest zapis, że w razie rezygnacji lub zwiększenia zakresu robót dopłacamy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:31 Życie pokazuje, że nigdy nic nie ma za darmo :) Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:35 o tak - masz rację - no chyba ze w ry.... Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:37 kurcze, jesli w standardzie jest piec, to nie powinnismy za niego doplacac. chociazby dlatego, ze jak cos sie sp... to przez trzy lata Brandt musi nam usterki zlikwidowac... wiec moze dowiadujmy sie? aha. jesli chcecie kominek, to po mrozach trzeba zadzwonic do kierownika budowy. trzeba bedzie pokazac mu gdzie sie chce kominek, a najlepiej pojsc do niego z gotowym projektem... ponoc maja juz robic jakies podlaczenia do przewodu kominowego. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:40 Mylisz się i to bardzo. Jeśli masz wliczony piec firmy ABC, to taki dostaniesz. Jesli chcesz lepszy, to go sobie kup, a developer Ci odliczy za tamten piec. Druga sprawa - gwarancje, bo widzę, że tej wiedzy nie macie. Jeśli piec szwankuje, to developer nie jest za to odpowiedzialny. Gwarancji udziela producent okien, drzwi, pieca itd. Możesz reklamować złe podłączenie pieca, krzywe ściany, ale nie urządzenia, na których zainstalowanie sie zgodziłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 12:21 no tak, ale tylko pod warunkiem, ze uszkodzenie nie powstalo z przyczyn naturalnych, badz ze zlego uzytkowania danego urzadzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 12:24 A to już inna sprawa. Jak urwiesz wajchę od pieca, to możesz sobie ją na własny koszt przykleić jedynie. Brandt daje gwarancję na rzetelność wykonania prac, ale nie na urządzenia. Trudno, żeby odpowiadał za jakość drzwi firmy Porta, przecież ich nie produkuje i nie porwadzi serwisu, prawda? Zawsze mogłaś wziąć lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 13:00 jasne, no przeciez. taka mala dygresja, ktora miala byc zartem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: odnosnie pieca i kostki brukowej IP: 217.17.37.* 05.02.06, 20:05 A wiesz o tym, ze do kominka trzeba doprowadzic z zewnatrz swieze powietrze? Myslalas ktoredy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.orange.pl 31.01.06, 01:08 dwufunkcyjny piec to ogrzewanie wody+ciepło oraz druga funkcja gotowanie specu od siedmiu boleści i wtedy zasobnik lub nie,wiadomo zawsze lepiej jak jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Do Moniki 31.01.06, 10:32 Wiesz co? Nie dość, ze jesteś niedouczona, to jeszcze bezczelna. Jak przeczytałam o tym "gotowaniu", to sobie pomyślałam" "Jezu, to dopiero ignorantka!" Gotowanie to funkcjha pieca, ha ha ha :) :) :) Co za idiotka tu się dopisała, ha ha ha :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika do agnrek IP: *.orange.pl 31.01.06, 19:04 z uwagi na godzinę postu brak stylistyki ale zakładam że zrozumiałe/a/ś o co chodzi,douczona jestem i bezczelna też,myśląca na tyle żeby takich zakupów /z dolnej półki/nie robić ale dzięki i bezczelości i douczeniu stać mnie na coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: do agnrek 01.02.06, 10:58 Powiedz mi jedno - po co na to forum wlazłaś w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliac1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 10:13 Witam serdecznie sąsiadów. Ja jako jedna z pierwszych zakupiłam segment w Brandt Sp. zo.o.. Dopiero teraz zauważyłam wątek o naszym mieszkanku. Mam segment nr 16. Cieszę się że poznałam tutaj sąsiadów i oczywiście jeżeli pozwolicie pojawię się w niedzielę o godz. 15.00 (jeżeli dobrze zrozumiałam)Mam dwoje dzieci. Córeczkę -7 lat i córeczkę 3 lata. Czy przyjedziecie z dziećmi, bo nie wiem czy ja nie będę zmuszona je zabrać. Pozdrawiam Julia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliac1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 10:15 Witam serdecznie sąsiadów. Ja jako jedna z pierwszych zakupiłam segment w Brandt Sp. zo.o.. Dopiero teraz zauważyłam wątek o naszym mieszkanku. Mam segment nr 16. Cieszę się że poznałam tutaj sąsiadów i oczywiście jeżeli pozwolicie pojawię się w niedzielę o godz. 15.00 (jeżeli dobrze zrozumiałam)Mam dwoje dzieci. Córeczkę -7 lat i córeczkę 3 lata. Czy przyjedziecie z dziećmi, bo nie wiem czy ja nie będę zmuszona je zabrać. Pozdrawiam Julia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.ztm.waw.pl 22.02.06, 15:09 Nie rozumiem tych krzyków. Jeśli ktoś pisze, że nie można go wpisac w księdze wieczystej (i pozostałych 20 paru nabywcó) to bardzo łatwo to sprawdzić, czy to sprawka mieszacza netowego, czy prawda. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.17.37.* 26.02.06, 20:56 Mieszacza netowego tu nie ma a ksiege wieczysta juz niektorzy mieszkancy maja z tym, ze figuruje w niej pozyczka hipoteczna sprzedajacego w kwocie 20 000 pln. Tak wiec Brand i jej Prezes praktycznie nie wywiazali sie z umowy. Wiec sam ocen czy Brand jest firma wiarygodna czy tez nadal lepiej byc zaslepiony przez ich slodkie slowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_i_karol Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.06, 18:32 Witamy sąsiadów :)) My jestesmy spod 15tki :) słyszelismy o spotkaniu w niedziele i także przybedziemy. Bez dzieci, bo jeszcze ich nie mamy :) Za to mamy dwa koty, ale je na razie zostawimy w domu :) Pozdrawiamy, ania i karol Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 02.02.06, 23:22 witamy również sąsiadów spod 15-tki. My mamy za to dwa PSY - może mała konfrontacja - żartowałem - bez obawy - pieski sa spokojne, zresztą pewnie je poznacie. pozdrawiamy i dozobaczenia w niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja sam W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 22:50 To, o czym pisał Szczęśliwy to wszystko prawda i raczej powinniśmy dziękować, że informuje nas o tym. Lepiej zawsze dobrze wszystko sprawdzić, niż potem żałować. Wiedziałem, ze coś się dzieje wcześniej, ale myślałem, ze już wszystko ok. Wczoraj przeczytałem post Szczęśliwego i zapytałem, czy nasi sąsiedzi mają już założoną księgę wieczystą (domki Brandta zoo - różowomajtkowe). Oto odpowiedź: cyt.: "Własnie sprawa ksiąg jest wyjaśniana. Robert W. jest pełnomocnikiem działek, sprzedał je za drogo, a urząd skarbowy chce naliczyć kosmiczny vat od prawdziwych właścicieli, dlatego oni posłali wnioski do działu ksiąg wieczystych, blokując do czasu ich rozpatrzenia możliwość przeniesienia własności." Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.orange.pl 03.02.06, 22:58 też zastanawiam się nad Brandtem, okolica mi pasuje. Proszę wytłumacz mi na czym polegała ta machloja - to Brandt nie kupił wcześniej tej działki, dlaczego urząd teraz chce ten Vat od pierwotnych właścicieli skoro jak rozumiem to Brandt sprzedał działki za drogo i właściwie jak to możliwe że ludzie zap;łacili za domy, mają umowy notarialne i niemogą założyć KW??? Sorry że się wciełam, ale to naprawdę bardzo istotne i może istotnie wpłynąć na moją decyzję. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja sam Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 10:51 Nie wiem, czy dobrze wytłumaczę, ale ogólnie chodzi o to, że Brandt nie był jeszcze właścicielem tych działek, jak je sprzedawał. Robert był pełnomocnikiem, czyli Robert zapłacił właścicielom za działkę np. 100 tys, a przyszłym mieszkańcom segmentów sprzedał za 200 tys. Właściciele dostali od Roberta 100 tys, a Vat muszą odprowadzić od 200 tys - no i się na to nie zgadzają, co jest całkowicie zrozumiałe. Te ceny to takie przykładowe dałem, nie wiem, jakie one były w rzeczywistości. Na szczęście teraz Brandt stara się nie sprzedawać działek zanim nie będzie miał aktu własności. Ja kupiłem segment przy Sęczkowej i mam nadzieję, ze wybudują go do końca i ze nie będzie żadnych problemów. Zależy mi, zeby szybko mieć księgę wieczystą ze względu na kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.eranet.pl 04.02.06, 21:46 Prezes Brandt Sp. z o.o. zaplacil wlascicielom ok. 30-40 tys. za dzialke - taka cena odpowiada m/w wartosci rynkowej. Teraz musza zaplacic 22% VAT od 200 tys. (cena dzialki zaplacona przez nas posrednikowi - czyli prezesowi).... Biedni starzy ludzie pojda z torbami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinwaw Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.aster.pl 06.02.06, 23:57 Witamy i pozdrawiam wszystkich sąsiadow. Właśnie dzisiaj z żona i ośmio miesięczną córeczką podpisaliśmy umowe na 2. Nawet nie wiedziałem ze istnieje takie forum, no ale człowiek uczy się całe życie ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
tayson2 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 07.02.06, 11:57 witamy Was serdecznie - zapewnie To Was wczoraj mijaliśmy w Firmie Brandt (my wychodziliśmy a Wy wchodziliście) mamy segment nr 17 - podaj meila jeśli chcecie, to wyslę Wam kilka podpowiedzi odnośnie ochrony, komików itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinwaw Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 81.210.82.* 07.02.06, 14:30 Dokładnie tak to byliśmy my. Mail do mnie to marcinwaw@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 12.02.06, 21:41 Hej:) Właśnie jesteśmy w trakcie podejmowania decyzji odnośnie zakupu takiego małego segmentu jak Wasze i dlatego proszę o pomoc, czy ten przekręt z ceną działek, który uniemożliwia założenie KW sąsiadom zza ulicy, dotyczy także tych małych segmentów? Czy ktoś z Was uzyskał już pewne informacje w tym zakresie? Proszę o pomoc asap, bo wiem, że z decyzją musimy się spieszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
renatapg Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 12.02.06, 22:14 Witaj! My mamy inną sytuację. Wszyscy sprawdzliśmy dokumenty i wydają się wszystko być w porządku. Ale najlepiej samemu pojechać do firmy i poprosić o wszystkie dokumenty.Sprawdzać, sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać to chyba najlepsza metoda zakupu. powodzenia renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.153.131.* 15.02.06, 19:54 witam! u nas dokumenty w sprawie podzialu dzialek sa "czyste". nie ma problemow, ziemia jest kupiona przez Brandta. ale podobnie jak renata - polecam wycieczke do firmy. lepiej miec papiery przed oczami, niz polegac na wypowiedziach internautow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.eranet.pl 18.02.06, 19:13 Tym razem moze nie byc problemu z wlasnoscia gruntu, ale to nie zmienia faktu, ze jakosc budynkow wznoszonych przez firme Brandt jest marna - mnostwo niedorobek i reklamacji. Niezalezni fachowcy bardzo nisko oceniaja jakosc zastosowanych materialow budowlanych i wykonczeniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 20.02.06, 11:57 a coz to za niezalezni fachowcy? specjalistyczna firma rzeczoznawcow, czy moze facet prowadzacy firme budowlana, badz inny developer? ja poprosilabym o konkrety, a nie pisanie dla pisania. jesli ktos cos zle ocenia to: kto, skad i dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.17.37.* 21.02.06, 05:52 A prosze cie bardzo. Podaje cala liste: 1. Okna dachowe - najtansze na rynku 2. Elektryka - prowadzona najtanszym sposobem ( dla fachowcow moge bardziej rozwinac ten temat) 3. Hydraulika - najtansze rozwiazanie 4. Sufity z karton-gipsu - zrobione nie zgodnie ze sztuka budowlana ( zaoszczedzono na kratownicy a teraz pekaja) 5. Zbyt cienka warstwa welny mineralnej pod dachem Wy bedziecie mieli gaz wiec ja bym sie uwazniej przyjzal piecowi. Czy ta odpowiedz cie zadowala ? Odpowiedz Link Zgłoś
renatapg Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 21.02.06, 09:51 Witam! Czy najtańsze znaczy najgorsze?Ciuchy z "drogą metką" są często bardzo złej jakości. To samo tyczy się materiałów budowlanych. Dla mnie to nadal opisówka.proszę o konkret.renata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.17.37.* 21.02.06, 20:33 Bardzo prosze. Okna dachowe: - nie posiadaja bezpiecznego rozszczelnienia. Te rozszczelnienie, w ktore sa wyposarzone sa wadliwe gdyz podczas nawet malych opadow deszczu woda dostaje sie na poddasze. - nie posiadaja dodatkowego zawiasu ( maja tylko jeden zawias srodkowy) co bardzo utrudnia mycie okna oraz usuwanie sniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 21.02.06, 23:32 No to juz sama nie wiem, mamy kupowac ten domek czy nie? :/ A czy wieceie coś o tym, czy ten teren była zalany? Tzn wiem, ze okolica tak, ale czy ta konkretnie uliczka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.153.131.* 28.02.06, 13:08 witam! Roberto - nie przekonujesz mnie ;) okna wcale nie sa zlej jakosci. sufity z plyt - tak robi sie wszedzie. a myslisz, ze sufity z cegiel czy z plyty nie pekaja? co do piecow - wiemy juz jakie bedziemy miec i nie sa to "najtansze i najgorsze". cos mi sie wydaje, ze jestes jakims mieszaczem. zero konkretow- same ogolniki. jesli znasz sie na elektryce - to podaj przyklady co takiego zlego jest w ich montazu. ja akurat bylam na budowie kilka razy z inzynierem, ktory dokladnie obejrzal materialy budowalne. i nie dopatrzyl sie niczego zlego. cegla jest ok, sciany maja pion (przynajmniej w moim segmencie. wiem, bo sprawdzalam poziomica) :)) tak wiec roberto - konkrety moj drogi, konkrety. my tu w alternatywy 4 sie nie bawimy :) co do agga28: okolice z tego co wiem nie byly zalane. co do domku - byliscie u developera? jesli tak i wszystko w Waszym odczuciu gra - to zdecydujcie sie na domek. nie ma swiecie takiego developera, ktory budowalby wszystko bez zarzutu. zawsze jest cos nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.153.131.* 28.02.06, 13:10 aha i jeszcze jedno: od kiedy srodkowy zawias utrudnia mycie okna? wystarczy je tylko przekrecic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.17.37.* 01.03.06, 20:10 Okna polaciowe starego typu ma tylko zawias srodkowy natomiast okna nowszego typu maja zarowno zawias srodkowy jak i zawias gorny. Oczywiwscie tylko jeden na raz moze byc wykorzystywany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.17.37.* 01.03.06, 20:08 Gość portalu: monterka1 napisał(a): > witam! > Roberto - nie przekonujesz mnie ;) Monterka! Nie chodzi mi oto aby ciebie zniechecic ale chcialbym was tylko uczulic. Wiem, ze cieszycie sie na mysl posiadania wlasnego domu i do wielu rzeczy podchodzicie emocjonalnie ( podobnie jak ja podchodzilem) ale chcialbym was tylko uczulic na kilka aspektow. > okna wcale nie sa zlej jakosci. Moze nie sa zlej jakosci ale tez i technologicznie nie sa luksusem. > sufity z ply > t > - tak robi sie wszedzie. a myslisz, ze sufity z cegiel czy z plyty nie pekaja? Tylko, ze widzisz...co innego zrobic sufit najtanszym kosztem a co innego zgodnie ze sztuka budowlana czyli plyty karton-gips powinny byc przykrecone do stelaza zrobionego w formie kraty. > jesli znasz sie na elektryce - to podaj przyklady co takiego zlego > jest w ich montazu. np kable elektryczne w puszkach sa skrecane ze soba a nastepnie izolowana tasma kiedy to obecnie uzywa sie do tego celu specjalnych kostek VAGO > ja akurat bylam na budowie kilka razy z inzynierem, ktory dokladnie obejrzal > materialy budowalne. i nie dopatrzyl sie niczego zlego. cegla jest ok, sciany > maja pion (przynajmniej w moim segmencie. wiem, bo sprawdzalam poziomica) :)) Tak, na tym etapie wszystko jest ok. Tego jestem pewien, chociaz.... Czy widzialas grubosc lawy fundamentowej? Dalej... fundamenty sa zasypane piaskiem, ktory to z kolei zostal zageszczony woda. I tak na taki mokry piach bez zadnej izolacji zostal wylany plyta podlogowa parteru. Jak myslisz, czy ta wilgoc nie przejdzie ci do srodka? > tak wiec roberto - konkrety moj drogi, konkrety. my tu w alternatywy 4 sie nie > bawimy :) Coz, kilka konkretow ci podalem czyli to co zaobserwowalem u siebie i na waszej budowie. Teraz tylko zalezy od ciebie czy chcesz to przyjac do wiadomosci czy tez zaliczysz je jako SPAM. Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 01.03.06, 21:24 nie jestem w stanie zweryfikować tego co mówisz, ale wydaje mi się, że powinienieś dostosować wymagania do ceny; nie można za cenę, która z pewnością nie jest najwyższa na rynku, domagać się wykonania i materiałów najwyższej jakości.. Nowe technologie są na pewno świetne ale domy murowane mają już całkiem długą tradycję i jeszcze sporo ich stoi, chociaż zostały wybudowane kilkadziesiąt lat temu..;) Liczę na to, że będzie to mały fajny domek wykonany w porządku, więc chyba jednak się zdecyduję:) Dzięki Monterka za odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Inwestycje audio i video. 09.02.06, 19:28 Witam na Seczkowej. Jestem waszym sasiadem z na przeciwka, juz mieszkajacym wiec juz "doswiadczonym w budowlance". Chcialbym abyscie unikneli kilku bledow. Jestem osoba specjalizujaca sie w instalacjach naglosnieniowych i instalacjach video. Obecnie standartem jest posiadanie wielkogabarytowego telewizora LCD lub plazmowego z odpowiednim system naglosnieniowym. Na obecnym etapie, czyli przed tynkami i szlichtami taka instalacja jest bajecznie prosta i tania. Za rekomendacje moze swiadczyc fakt iz robilem takowe naglosnienie u prezydenta Kwasniewskiego a takze Jacka, ktory w swoim 1300 m apartamencie bedzie mial 10 telewizorow w tym dwie 100" plazmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Inwestycje audio i video. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.06, 22:05 bylam ogladnac w weekend te domki i powiedzcie mi jak wy dojezdzacie do tych domow, droga jest koszmarna, chyba latwiej samochod przeniesc na plecach niz przejechac po tych drogach. Dojazd z centrum do seczkowej zajmuje 15 mion a przejazd ul. seczkowa kolejne 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Inwestycje audio i video. IP: 217.17.37.* 01.03.06, 20:14 Dojazd samochodem owszem jest koszmarny ale mozna dojechac innym srodkiem komunikacyjnym, ktory to z latwoscia ominie kazda dziure. A dodam jeszcze, ze ta droga jest i tak po remoncie ( jest utwardzona tluczniem i gryzem) bo wczesniej byla to droga gruntowa a ze Las jest usadowiony na glinie to sama mozesz sobie wyobrazic...istny Serbinow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 w sprawie wody IP: 217.153.131.* 01.03.06, 22:15 rozmawialam dzis z Karolem (15) i ustalilismy jedna rzecz: arto poprosic przy montazu hydrauliki o dodatkowy waz przy umywalkach. zeby ciepla woda byla w zamknietym obiegu - w skrocie: zeby przy odkreceniu kurka nie trzebabylo czekac az woda "przypompuje sie" z pieca. w przypadku szczegolow - piszcie do Karola. on powie wiecej. ja tylko przekazuje :))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: w sprawie wody 02.03.06, 09:54 I nie przy żadnych umywalkach, litości kochani! Przede wszystkim należy zamontować piec jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem i dokupić pompę cyrkulacyjną (jakieś 400-500 pln) i zlecić montaż cyrkulacji, która jest osobną rurą biegnącą od pieca do punktów poboru wody. W domach, gdzie jest więcej niż 1 łazienka i w dodatku, gdyjest on piętrowy, cyrkulacja to niezbędne minimum. Zanim woda doleci z pieca na parterze, to najpierw zleci nam ta letnia, która stoi w rurach, a dopiero za kilkanaście sekund popłynie gorąca. Z tego co pamiętam, to macie w oferice piec dwufunkcyjny w standardzie, jeśli myślicie o cyrkulacji, to odpada - nie montuje się jej przy tym rodzaju pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Instalacja gazowa 02.03.06, 10:10 Jako Wasza sąsiadka z sąsiedniej i bardziej zaawansowanej budowy, radziłabym sobie poczytać i popytać o piece gazowe, o cyrkulację - wtedy macie o czym rozmawiać ze specem od c.o., który Was zapyta, co wybieracie. Nie ma co się zdawać na rady developera, nam proponowali co innego, my w większości wybieramy większe zasobniki na wodę, do tego dokłądamy automatykę, nie ma tego w standardzie, trzeba sie upomnieć. Instalacja gazowa to taka, na której nie warto oszczędzać.Może warto zainwestować w piec kondesacyjny? www.muratordom.pl/6950_6275.htm www.muratordom.pl/ekspert_instalacje.htm?advices=6473,13452 www.muratordom.pl/ekspert_instalacje.htm?advices=6473,1821 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monterka1 Re: Instalacja gazowa IP: 217.153.131.* 02.03.06, 16:01 o, dzieki, wlasnie - cyrkulacja :)) mamy miec piece jednofunkcyjne wlasnie z zasobnikiem... i dzieki za linki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_i_karol Spotkanie!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.06, 11:41 jak w temacie. Tylko kiedy?? Gdzie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinwaw Re: Spotkanie!! IP: *.warszawa.dialog.net.pl 11.03.06, 10:38 Jestem za ale w niedziele i okolo 15:00 bo wczesniej jest F1 w TV :) Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Spotkanie!! 12.03.06, 21:16 Gość portalu: Marcinwaw napisał(a): > Jestem za ale w niedziele i okolo 15:00 bo wczesniej jest F1 w TV :) Zapraszam do mnie bo kobieta moze plotkowac a my razem popatrzymy w TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gad Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:30 czy oni jeszcze gdzies buduja? Odpowiedz Link Zgłoś