Dodaj do ulubionych

Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o

06.01.06, 18:11
szukamy sasiadow... wprawdzie byl juz chyba taki watek, ale wpisywała się w
nim część osób z brandt S.A. my szukamy z o.o
mamy segment nr 13, ma ktoś może obok?
pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.06, 15:49
      Hej, Ja mam segment nr. 14
    • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 09.01.06, 15:53
      Co wspólnego ma Brandt z Mostostal Invest
      • monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 17.01.06, 17:17
        z mostostalem? nie mam pojecia :(
        a to fajnie, ze masz nr 14, bedziemy mialy wspolny korytarz :)
        • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 18.01.06, 10:50
          Skasowano post na który odpowiadałam a dodyczył programu telewizyjnego o
          mostostalu. Ponieważ ktoś zamieścił go w "naszym" wątku o firmie Brandt zoo,
          zadałam takie pytanie.
          Fajnie, że mam okazję "poznania" sąsiadki. Przy okazji spytam dlaczego wybrałaś
          mieszkanie nr. 13? W moim przypadku - decyzja była bardzo trudna i w dalszym
          ciągu nie jestem przekonana, czy jest najwłaściwsza.
          Pozdrawiam
          • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 18.01.06, 16:47
            bo najpierw mielsimy zaklepana 14 :)))) ale nie wplacilismy zaliczki, bo
            czekalismy na decyzje kredytowa. moj facet cale zycie mieszkal w domu z nr 13 i
            tak wyszlo. poza tym, 13 nie moze byc pechowa :)) bylismy na budowie obejrzec
            sobie domki i weszlismy do ktoregos z brzegu. potem okazalo sie, ze to byla
            wlasnie "nasza" 13.
            • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 20.01.06, 10:10
              A to niesamowite - my z mężem też wybraliśmy numer segmentu kierując sie trochę
              numerologią - też od paru lat mieszkamy pod 14.
              Ale ja wciąż drapię się po głowie czy 14 to dobry wybór... Gdy podejmowaliśmy
              decyzję wolnych było jeszcze bardzo dużo segmentów. Wybraliśmy 14 ale do końca
              nie byłam przekonana ze względu na tą niezagospodarowaną działkę przed nami -
              nie wiadomo co tam w przyszłości może zostać wybudowane i jaki wpływ będzie to
              miało na walory widokowe z okien...
              Przy okazji zapytam czy reflektujesz na jakieś bardziej osobiste pytania.
              Pozdrawiam
              • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 20.01.06, 20:23
                aha, AGA, a ta dzialka przed nami nie bedzie zagospodarowana. z planow wynika,
                ze nic tam nie zostanie wybudowane. zbyt wąski pas ziemi, zeby stanal tam np. dom...
                • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 21:14
                  No to widzę, że sąsiadka wzięła się za porządną robotę wyreczając przy tym
                  innych :) - Pozdrowienia od 17
                • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 21:17
                  skoro to taki wąski pasek tej ziemi to może w przyszłości uda się nam wykupić i
                  powiększyć nasze ogródki grilowe :)
                  • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 21.01.06, 10:46
                    hehe, tayson, lubie wiedziec co jest grane :)) a konkretniej - co bedzie pod
                    moim oknem :)) co do wykupienia ziemi - bedzie raczej trudno, chyba, ze dogadamy
                    sie z jej wlascicielem. to dzialka prywatna i wedlug tego co mowili mi w
                    urzedzie gminy, na razie nie zanosi sie, zeby cos bylo na niej budowane...
                    • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 21.01.06, 16:25
                      Jeśli chodzi o ten wąski pasek ziemi to zgadzam się z Tobą, wątpliwym jest aby
                      ktoś na niej coś postawił - choć różnie to bywa i czas pokarze. Apropo skąd
                      pomysł na taki nick (monterka) - pozdrawiamy
                      • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 21.01.06, 17:01
                        a, bo montuje to i owo :))) na codzien zajmuje sie obrazem :)
                        co wspolnego grilla, to pewnie juz w tym roku nie da rady, ale potem...swoje
                        droga - ciekawe kiedy oddzadza mieszkania...
                        pzdr
                        • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 21.01.06, 18:03
                          Słyszeliśmy, że mogą oddać już na koniec października jeśli wszystko pójdzie
                          bez problemów. Pozdrawiamy
                        • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 21.01.06, 18:10
                          Gdybyście wiedzieli coś o budowie to prosze dajcie znać na gg 9008139
                        • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 21.01.06, 18:13
                          lub na mail: tayson2@gazeta.pl
    • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 18.01.06, 20:27
      Witamy sedercznie - my posiadamy segment nr 17
      • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 20.01.06, 10:12
        Bardzo mi miło poznać kolejnego sąsiada. Macie wszystkie formalności już
        zakończone?
        • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 11:09
          dopiero rezerwacja ale wszystkie formalności związane z kredytem i podpisaniem
          umowy cywilno prawnej odbędą sie w przeciągu tygodnia. Nam róznież miło Was
          poznać - czy znacie innych sąsiadów?
          • margo.oleks Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 13:33
            Jestem przypadkową osobą, która nie interesuje się tą inwestycją, ale moja
            bardzo bliska znajoma rok temu chciała kupić tam segment na Sączkowej. Wzięła
            umowę z siedziby firmy tj. na Placu Przymierza na saskiej Kępie. Czytałam ją i
            dla mnie była zagmatwana i kompletnie niezrozumiała. Wpłaciła za rezerwację
            5.000 zł i zaczęła sprawdzać tę firmę np. wypisy z ksiąg wieczystych gruntów,
            była w urzędzie ewidencji gruntów, była też z umową u prawnika. Juz wtedy
            namawiano znajomą, aby rezerwowała jak najszybciej, bo już mało zostało itd.
            Prawnik odradził zdecydowanie, okazxało się też, ze działki na których buduje
            Brandt nie są jego właśnoscią (jakieś niewyjaśnione sprawy z właścicielami). W
            gminie też nabrali wody w usta.
            Straciła 5 tys za rezerwację, ale zrezygnowała. Dziwię się temu, ze skoro rok
            temu prawie wszystkie segmenty były sprzedane, skąd tyle jeszcze wolnych
            obecnie, skoro cały czas Państwo kupujecie.
            Nie chcę nikogo straszyć, może jest inaczej, ale po przeczytaniu umowy jaką
            przedstawił developer znajomej nigdy bym nie kupiła tam segmentu.

Pozdrawiam wszystkich Gośka
            • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 20.01.06, 20:21
              ja sprawdzilam Brandta w urzedzie gminy - jest wlascicielem gruntow i wszystkie
              formalnosci ma pozalatwiane. firme sprawdzilam, nie zalega nigdzie, nie jest
              dluznikiem.
              co do sasiadow: znam Karola - ma nr 15, to wlasnie on nam polecil to mieszkanko.
              AGA, reflektuje na bardziej osobiste pytania. po to zalozylam ten watek, w koncu
              przez przynajmniej 30 lat (na tyle mamy kredyt:))) bedziemy tam mieszkac :))

pozdrawiam wszystkich!
              • Gość: AGA trochę bardziej prywatnie - do monterki i innych IP: *.mofnet.gov.pl 23.01.06, 10:16
                Witam sąsiadkę,
                Pytałam o możliwość zadania osobistych pytań i cieszę się, że możemy bardziej
                sie poznać. Ja zacznę: oboje z mężem nie pochodzimy z Warszawy (z
                zachodniopomorskiego), ale w stolicy jesteśmy już od 10 lat. Mamy dwoje dzieci -
                chłopca 6,5 roku i córcię - prawie 3 letnią. Trochę rozrabiają... Napisz coś o
                sobie/Was. Jeżeli wolisz na prywatne konto - daj znać.
                Apropo działki przed nami - ja też słyszałam, że raczej nie będzie możliwe aby
                wybudowano tam dom, ale sugerowano mi, że może jakiś pawilon/sklep i stąd moje
                małe wątpliwości.
                Mam jeszcze jedną sprawę do sąsiadów - nie zastanowialiście się nad zamianą
                okien plastikowych na drewniane... Mój mąż zgodził się podpisać umowę z
                Brandtem ale tylko z zastrzeżeniem, że wymienią okna na drewniane. Wiem od
                Brandta, że im więcej osób reflektowałobym na drewno tym cena takich okien
                byłoby mniejsza. A tak w ogóle co sądzicie o oknach? Lepsze drewno czy plastik?
                Pozdrowienia dla wszytkich
                • Gość: monterka1 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: 217.153.131.* 23.01.06, 12:37
                  hej!
                  witam Ścianę Zachodnią! :) my tez nie pochodzimy z Warszawy. jesteśmy z miasta
                  najbardziej nielubianego przez tutejszych - czyli z Poznania. a skoro jesteście
                  z Zachodniopomorskiego, to moze znasz Szamotuły? :)
                  jestesmy zareczeni, a slub niebawem (daty jeszcze nie ma, jak na razie :))
                  dzieci tez na razie niet. za to mamy dwa koty. tez rozrabiaja ;)

na dzialce przed nami nie postawia sklepu, bo to dzialka wewnetrzna. ja bylam na
                  budowie i to widzialam, wiec moge sie podeprzec "naocznymi" zeznaniami :)

co do zamiany na drewniane - my zostajemy przy plastikach. nie wiadomo jakie
                  drewniane wlozy brandt, a jak bedziemy chcieli wymienic - to wybierzemy sami..
                  plastik jest bardziej szczelny....
                  • Gość: AGA Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: *.mofnet.gov.pl 23.01.06, 13:02
                    Witam ponownie,
                    My nie mamy żadnych uprzedzeń do "Poznaniaków". Sama studiowałam w Poznaniu i w
                    Poznaniu mieszka moja siostra z rodziną. Więc to najlepsze co się nam mogło
                    przytrafić - mieć sąsiadów z Poznania - zawsze będzie można w razie potrzeby
                    współpracować w sprawie kontaktów z Poznaniem itp. A Szamotuły - znam ze
                    słyszenia koleżanka z grupy (na studiach) tam mieszkała.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: monterka1 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: 217.153.131.* 23.01.06, 13:25
                      :)))

ja wiem, ze wy nie macie uprzedzen, chodzi mi o stereotypy....Warszawa nie lubi
                      nas za zaradnosc itp...
                      jesli masz jeszcze jakies pytania - wal smialo :))

pzdr
                  • tayson2 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn 23.01.06, 18:08
                    No proszę jak ten Swiat jest mały - znajome strony - pozdrawiamy
                    • Gość: monterka1 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 23.01.06, 20:29
                      tayson, ty tez z Zachodu? skad konkretnie, jesli mozna wiedziec? :))
                      • tayson2 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn 23.01.06, 22:40
                        Hej,jestesmy z miejscowosci blisko Poznania,wiec milo bedzie mieszkac po
                        sasiedzku zarowno z poznaniakami jak i z warszawiakami.
                • tayson2 Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn 23.01.06, 23:16
                  Witam sasiadki...robi sie babskie forum:-)
                  Nasza historia jest bardzo zblizona, malzenstwo,z Wielkopolski, jedno dziecko -
                  syn i dwa psy!!! Drodzy sasiedzi nasz "zwierzyniec" jest bardzo grzeczny :-)
                  Co do okien drewnianych, w obecnym mieszakniu wymienialismy okna na drewniane
                  (to byl moj pomysł- bo zdrowsze ect) mimo tego ze cenowo przewyzszaly plastiki
                  dzisiaj załuje tego wyboru. Okna wypatrzyły sie i wymagaja malowania....wiec my
                  rowniez zostajemy przy plastikach.
                  Pozdrowienia dla wszystkich z calego segmentu
                  • Gość: AGA Re: trochę bardziej prywatnie - do monterki i inn IP: *.mofnet.gov.pl 24.01.06, 08:21
                    W jakim wieku macie syna? Jeżeli w szkolnym - sprawdzaliście "ofertę
                    edukacyjną" Wawra? Co myślicie o podstawówce na Kadetowej?
                    Pozdrowienia
            • Gość: Anna Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 22:04
              W kazedje takiej sytuacji najwazniejsza jest prawdziwa wiedza,wiem ze wiele osob
              kieruje sie plotkami zaciagnietymi np; na tym forum, nieuzasadnionymi
              informacjami nie potwierdzajacymi zadnych faktow, sprawdzilam firme pod kazdym
              wzgledem, nie mam do niej zadnych zarzutow.Nawet poinformowano mnie ze klienci
              firmy Brandt sp.zo.o. kontaktuja sie wlasnie na tym forum,poniewaz
              zainteresowalam sie tymi malymi segmentami postanowilam zajrzec tutaj.Nie
              podjelam zadnej decyzji tylko dlatego ze na rynku jest tak duzy wybor ze trudno
              sie zdecydowac,napewno wybiore prage poludnie, ale jaka firme tego nie
              wiem.Mieszkanie, segment jest to mi obojetne byleby bylo ciekawie, a Seczkowa ma
              wiele pozytywnych cech i warta jest uwagi.Pozdrawiam wszystkich Anka
            • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 20.01.06, 23:01
              Skąd tyle wolnych?
              Bo sa 3 firmy - Brandt Sp.z o.o., Brandt SA i Ajax i wszystkie coś aktualnie
              budują. Moja budowa z Brandt SA (największe segmenty) zaczęła się najwcześniej
              i jest już w całości sprzedana, w tym roku pewnie wskoczy kolejna inwestycja.
    • Gość: szczęśliwy? Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eranet.pl 21.01.06, 21:19
      Szanowni forumowicze,
      jestem klientem firmy Brandt - kupiłem w 2005 gotowy już segment po drugiej
      stronie ulicy. Z przykrością stwierdzam, że zostałem wmanewrowany w wielkie
      kłopoty. Sąd nie chce obecnie uznać mnie za właściciela działki, mimo, że
      zapłaciłem firmie Brandt całą kwotę i podpisałem ostateczny akt notarialny.
      Powodem jest spór między faktycznymi dotychczasowymi właścicielami gruntu a
      deweloperem. Nie jestem sam z tym problemem - wszystkie 24 segmenty mają
      podobną, niewesołą, sytuację prawną - żaden nie ma jeszcze założonej księgi
      wieczystej. Czujemy się przez tą firmę oszukani i nie pozostało nam nic innego
      niż wystąpienie na drogę prawną. Mimo deklarowanej chęci kompromisowego
      rozwiązania sporu, propozycje składane przez firmę są żenujące (na spotkaniu
      usłyszeliśmy m.in. żebyśmy zgodzili się na unieważnienie podpisanych aktów
      notarialnych i podpisali nowe o zmienionej treści). Przed podpisaniem
      jakichkolwiek umów - sugeruję rozmowę z którymkolwiek z mieszkańców poprzedniej
      inwestycji firmy Brandt!
      • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 22.01.06, 12:44
        ale to jest brandt S.A czy Brandt sp. z o.o? co do nowych aktow notarialnych -
        dlaczego Panstwo nie chcecie podpisac umow o zmienionej tresci?
        pozdrawiam
        • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 22.01.06, 18:49
          Bo szczęśliwy chce namieszać po prostu :)
          • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 22.01.06, 19:47
            taaa....ja na razie na nich nie narzekam...zobaczymy co bedzie dalej :))
        • Gość: szczęśliwy? Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 5.6.2R1D* / 170.252.72.* 27.01.06, 16:39
          Nie ma dużego znaczenia, czy SA czy Sp.z o.o., bo to prawie ta sama firma ...
          Jakie umowy 'zmienionej tresci' Pani ma na myśli?
          • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 28.01.06, 11:18
            no wlasnie znaczenie ma i to duze. pytam o akty notarialne o zmienionej tresci,
            ktore zaproponowal developer. dlaczego nie chcecie ich podpisac? jak narazie
            slysze same ogolniki, a zadnych konkretow....
            • Gość: szczęśliwy? Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 5.6.2R1D* / 170.252.72.* 30.01.06, 12:37
              Deweloper proponuje nam oszustwo. Nie możemy zmienić podpisanego już aktu, w
              którym mowa o kwocie 200.000 na akt z kwotą 30.000 !
              Np. jak ktos wzial kredyt w banku i oswiadczyl, ze nieruchomosc jest warta
              200.000, nie moze teraz zmieniac tego na 30.000 !
      • margo.oleks Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 09:09
        Nie chciałam podważać zdania o rzetelnosci firmy Brandt. Powiedziałam tylko co
        ustaliła moja znajoma i mimo Państwa optymizmu coś musi być na rzeczy.
        Zresztą to co napisał "Szczęsliwy" najlepiej o tym świadczy!
        Do szczęsliwego!
        ja pomyślałabym o skorzystaniu z odpowiedzialno ści cywilnehj notariusza, który
        sporządzała akt notarilany. na nim ciążą pewne obowiazki i jeśli zostaliście
        wprowadzeni w błąd, to notariusz musiał coś wiedzieć (ma obowiazek sptrawdzić
        przecież). Notariusze mają obowiazek posiadać polisę ubezpieczenia
        odpowiedzialności cywilnej i z tego co wioem ubezpieczaja się w jednej z duzych
        fuirm ubezpieczeniowych. Moze tą drogą warto pójść.?

Juz się wiecej nie wtrącam, bo to nie moja przecież sprawa.
        Ale na Brandt i tak bym uważała, niezależnie czy to Sp. z o.o. czy SA. Tak
        swoją drogą takie mnozenie firm i zmienianie ich formy prawnej waszym zdaniem
        nie jest zastanawiające??? Moim Bardzo!

Pozdrawiam
        • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 09:55
          Hmm, troje moich znajomych mieszka w jednej z pierwszych inwestyco tych firm.
          Wolę słuchać opinii prawdziwych osób, a nie "mieszaczy netowych", którzy włażą
          na forum, napiszą dwa krytyczne słowa i spadają. Nigdy nie wiadomo, kogo się tu
          spotka, prawda?
          • margo.oleks Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 10:24
            Wypraszam sobie takie epitety "mieszaczy netowych". No cóż chamstwo na tym
            forum to nie nowość. sama kupowałam mieszkanie i informacje na tym forum
            pomogły mi w dokonaniu wyboru. Jezeli już kupiłeś, to kupiłeś i dalej to Twój
            problem, ale Ci którzy nie kupili mają sznasę lepiej przyjrzeć się tej
            inwestycji.

Pozwól, ze nie będę obrzucała Cię inwektywami, bo nie jestem tak nerwowa jak Ty!

Życzę dużo szczęścia.
            • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 23.01.06, 12:45
              halo, ludzie, spokojnie!!!

wiadomo, ze kupno mieszkania to nie zakup drożdżówki, ale... trzymajmy, proszę
              nerwy na wodzy. każdy sygnał jest dobry i warty sprawdzenia. jeśli ktoś pisze o
              nieprawidłowościach, a my to sprawdzimy, to po 1: nic to nas nie kosztuje, po 2:
              bedziemy mieli święty spokój.

dziękuję za uwagę :))
              • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 15:00
                Od siebei doradzam ostrożność w czytaniu opinii na forum - wszystko należy po
                swojemu sprawdzić,a nie kierować się postami osób, o których nic tak naprawdę
                nie wiemy. Na moje forum wlazł i developer, który mieszał i konkurencja, która
                mieszała.
                Budujemy i kontaktujemy się mailowo czy telefonicznie - wtedy mamy gwarancję
                rzetelnych informacji. Tylko to miałam na myśli,przed tym chciałam ostrzec, a
                piszę to z własnego doświadczenia.
            • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 23.01.06, 14:55
              Uważaj na słowa, bo ja napisałam na pół żartem,a słowo "cham", ajkiego użyłąś,
              to już obelga. Licz się ze słowami, nie jestem żadną Twoją koleżanką.
              • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 23.01.06, 16:34
                kurcze, szkoda, ze to "sąsiedzkie" forum zamienia się w pyskówkę... jeszcze raz
                - proszę o stonowanie emocji...

pzdr.
                • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 11:09
                  A macie w standardzie gaz, piece i grzejniki? My, niestety, dopłacamy :(
                  • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 12:16
                    tak - piec gazowy dwufunkcyjny i osiem grzejnikow - do rozmieszczenia wedlug
                    uznania, beda podwieszone i zainstalowane....
                    • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 12:19
                      Dwufunkcyjny to chyba raczej za kiepsko. My do inwestycji naprzeciwko wybieramy
                      jednofunkcyjne z zasobnikami 160 l, dwufunkcyjne do dla dóch osób i do domków
                      60 m2 z jedną kuchnią i jedną łazienką. Ale pewnie Brandt, jak nam, będzie Wam
                      proponował inne piece :)
                      • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 12:46
                        wiesz co - nie zastanawialam sie nad tym. z tego co sie dowiadywalam taki piec
                        powinien wystarczyc. do ogrzewania planujemy jeszcze kominek :)
                        • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 13:02
                          Wystarczy, ale... nie będziecie mieli wystarczającej ilości ciepłej wody. Po
                          prostu nie odkręcisz dwóch kranów z ciepłą wodą jednocześnie :) Poleje się
                          zimna woda i to cienkim strumyczkiem. Po drugie zanim od pieca wyjdzie gorąca
                          woda, to wylejesz wiadro wody zimnej. My sobie założyliśmy osobne forum
                          Sęczkowej, żeby nam po raz kolejny na nie developer nie wlazł, bo ma takie
                          zapędy, niestety :) A potem na spotkaniach komentuje nasze posty.
                          Poza tym porozumiewamy się mailami i wszyscy łeb w łeb montujemy lepsze piece,
                          bo te w standardzie się kompletnie nie nadają do domu z kilkoma poziomami i z
                          kilkoma kranami. Do tego jeszcze na pewno cyrkulacja wody jest niezbędna. Część
                          z nas montuje kominki z płaszczem wodnym, żeby wspomagały ogrzewanie.
                        • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 13:15
                          My od kilku miesięcy wczytujemy się w temat pieca, pytamy znajomych, pytamy
                          różnych fachowców, polecam na początek ten artykuł:

muratordom.pl/6932_10559.htm
                          Wybór był trudny, bo wahaliśmy się nad piecem kondensacyjnym, ale jego cena
                          jest wysoka i grzejniki droższe i większe. Poczytajcie :)
                          • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 13:35
                            hm, agnrek, dzieki wielkie. na pewno poczytamy. :))
                            faktycznie, jesli jest tak jak mowisz, trzeba bedzie pomyslec nad innym piecem :)
                            • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 13:41
                              To najważniejszy element w domu, niestety. Potem zmian już nie naniesiesz.
                              • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 14:30
                                musze poczytac, poszukac, porownac :)
                                • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 14:35
                                  No niestety, wielu z nas myślało, że budujemy mieszkanie w bloku i developer
                                  zrobi dobrze :), a my tylko kafelki będziemy wybierać. U nas będziemy wykańczać
                                  poddasze, kupować piec z grzejnikami, zamawiać okna, rolety, kostkę brukową,
                                  bramę przesuwną itd:) Po prostu dom budujemy!
                                  • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 15:08
                                    to nic tylko jeszcze drzewo posadzic i syna miec :))

wiem, ze to trudne, ale potem bedzie mozna pokazac dom i powiedziec: "tymi
                                    ręcami go zbudowałem!" ;)

z tego co wiem to u nas poddasze wykonczone jest, kostka tez ma byc, razem z
                                    podjazdem. nie ma tylko podlog i bialego montazu. tynki i szlichty tez maja byc.
                                    rlty - wiadomo tez we wlasnym zakresie, bo krat nie chce miec w oknach.
                                    • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 15:12
                                      Zawsze jakieś zmiany są potrzebne - dla nas za mało jest wyznaczonych punktów
                                      oświetleniowych, tzn. na żyrandol i koniec. Jak chcesz kinkiety, to musisz
                                      dopłacić. Normalka :) U nas jest kibelek, ale nie ma bidetu i tak w kółko. Są
                                      ościeżnice, ale nie ma drzwi i parapetow. Są okna, ale standardowe, a my chcemy
                                      antywłamaniowe.
                                      • Gość: monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.153.131.* 24.01.06, 15:39
                                        u nas nie ma drzwi wewnetrznych, parapetow wewnetrznych tez nie ma. chcemy tez
                                        zmienic uklad scian w kuchni i na poddaszu. co do punktow oswietleniowych - to
                                        byla mowa o tym, ze jak przyjda elektrycy to mamy przyjechac i wskazac im
                                        miejsca, gdzie maja byc gniazdka itd. ale o zadnej doplacie nie bylo mowy.
                                        z kolei zastanawiam sie czy potrzebne sa az 3 lazienki?
                                        • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 16:14
                                          Ja mam największy segment i w oryginalnym projekcie były 4 łązienki na 3
                                          poziomach i kiepska garderoba na parterze. Z niej zrobiliśmy spiżarnię, mamy
                                          garderobę przy sypialni, na dole wc i po jednej lazience na I piętrze i
                                          poddaszu. Do tego zrezygnowaliśmy z salonu i 5 pokoi na rzecz salonu i
                                          większych 4 pokoi.

Co do elektryki - kabel też kosztuje i jak pokazuje życie - nic nigdy nie jest
                                          za darmo :)
                                        • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 08:43
                                          Hej,
                                          Piszesz, że myślisz o zmianie ścian na parterze - widziałaś alternatywny
                                          projekt parteru Brandta?
                                          • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 09:48
                                            Widzieliśmy projekt zmiany łazienki w kuchni - została przeniesiona do schowka
                                            pod schodami (około 2,5 m2) - jest to o tyle wygodne że zyskuje się przestrzeń
                                            dla mebli kuchennych - my wybraliśmy własnie ten wariant
                                            • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 09:57
                                              My też. Uważam, że to najlepsze rozwiazanie, bo Wc na parterze wydaje się
                                              niezbędne zwłaszcza w okresie "eksploatowania" ogródka.
                                              Pozdro.
                                    • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 16:30
                                      Zdziwiła mnie ta kostka na podjeździe, bo Brandt w żadnej obecnej i poprzedniej
                                      inwestycji tego nigdy nie robił. Kostka jest na ulicy, ale nie ma na
                                      podjeździe, segmenty nie są ogrodzone ani między sąsiadami odgrodzone, nie ma
                                      bramy. Czyżby Wam robił więcej? Masz wykaz prac w umowie? Bo jak nie masz, to
                                      ciężka sprawa.U nas utwardzi ulicę i ogrodzi osiedle dookoła, reszta nalezy do
                                      nas.
                            • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 17:33
                              Rozmawialiśmy na temat pieca z szefem firmy (BRANDT Sp. z o.o)- potwierdził
                              moje przekonanie ze prawdopodobnie będzie to piec dwufunkcyjny ale z
                              zasobnikiem wodnym około 160 litrów - taki piec z zasobnikiem wodnym wystarczy
                              by w takim domku odręcić 3-4 krany a woda zawsze poleci ciepla - sprawdzone bo
                              taki własnie piec ma mój znjomy.
                              Cieszę sie że poruszcie tematy z tą budową - w narodzie siła (tak jak za czasów
                              Gierka :) pomożecie - pomożemy itp) a kazdy napewno coś ciekawego podpowie
                              zwłaszcza ze jesteśmy w trakcie realizacji budowa i każda przemyslana przeróbka
                              moze być bardzo cenna dla każdego uzytkownika.
                              Mam namiar na firmę produkującą kominki wraz z rozprowadzeniem
                              ciepłego powietrza do innych pomieszczeń - cena najprostrzego zestawu siega
                              około 5 - 6 tys - jesli ktos jest zainteresowany to podam tel (napewno jak
                              będzie kilka osób to cena tez będzie napewno niższa - co Wy na to? ) pozdrawiamy
                              • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 19:09
                                Jedno sprostowanie - nie ma piecy dwufunkcyjnych z zasobnikiem. Albo
                                dwufunkcyjne z wbudowanym zasobnikiem (vhyba max 60 l) albo jednofunkcyjny z
                                zasobnikiem 120, 150, 160 czy nawet 300 l.
                                Dostałam sygnał z Seczkowej, że komuś zamarzły rury - okazało się, że nie były
                                ocieplone.
                                • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 19:31
                                  dzięki za cenną uwagę odnośnie rur
                                • Gość: monika Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.orange.pl 31.01.06, 01:12
                                  Boże! co to za kołki na tym forum jak to nie ma piecy dwufunkcyjnych z
                                  zasobnikiem...chyba pierwsze pokolenie w domach murowanych normalnie wiocha!!!
                                  • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 31.01.06, 10:25
                                    Po pierwsze, koleżanko, to licz się ze słowami. Od kołków to sobie swoich
                                    zanjomych wyzywaj. Po drugie błysnęłaś niedoczytaniem i niewiedzą.
                                    Chyba masz prtoblemy z rozumioeniem treści, bo przeczytałaś coś innego.
                                    Jeszcze raz Ci powtórzę, może zrozumiesz:
                                    Piece dzielą się na:
                                    1. jednofunkcyjne.
                                    2. dwufunkcyjne.
                                    Do jednofunkcyjnych możesz dokupić osobno stojący zasobnik i twedy taki piec
                                    ogrzewa dom i jednocześnie podgrzewa wodę.
                                    Dwufunkcyjne mają wbudowane zasobniki wody, największy to chyba 60 litrów, ale
                                    tu mogę się mylić.
                                    DO DWUFUNKCYJNYCH NIE MOŻNA PODŁĄCZAĆ OSOBNO STOJĄCYCH ZASOBNIKÓW WODY.

Moniko,
                                    dokształć się, a dopiero potem użyj określenia "kołek". Najlepiej w odniesieniu
                                    do samej siebie :)
                                    Pozdrawiam i cieszę się, że moją sąsiadką nie będziesz :)
                              • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 10:02
                                Myślicie nad kominkiem również jako możliwość docieplenia mieszkania? Takie coś
                                zabiera bardzo dużo miejsca, a u "nas" miejsca raczej nie jest nadmiar... Gdzie
                                planujecie umieścić kominek?
                                • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 10:16
                                  Kominek planujemy w salonie na I piętrze - lokalizacje sa dwie: albo w
                                  narożniku tam gdzie jest okno balkonowe lub przy schodach. Jeszcze nie wiem na
                                  który wariant się zdecydujemy ale myslimy już o tym. Myslę ze kominek jest
                                  waznym elementem domku i powinien byc zwłaszcza ze za niewielką cenę mozna
                                  rozporowadzić ciepło do innych pomieszczeń a w tym samym zaoszczędzić na gazie.
                                  Jesli chodzi o zajmowane miejśce to są już rozwiazania małych kominków które
                                  zajmują mniej niz jeden metr
                                  nasze gg: 6868810
                                  • monterka1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 10:25
                                    ej, tayson, to ile Ty masz tych numerow gg? bo wczesiej podawales inny :)))
                                    • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 10:32
                                      teraz siedze u syna w pokoju ma lepszego kompa bo wszsytko chodzi szybko a jak
                                      syn wróci od babci to będę na swoim starym laptopie - ten potrafi się zawiesić,
                                      wiec wole syna
                                  • Gość: AGA Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 10:26
                                    metr na szerokość, czy na długość, czy na głębokość. Metr łącznie ze wszystkim?
                                    • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 25.01.06, 10:30
                                      są okągłe około 80 cm ale i prostokątne 100 cmm X 60 cm
                                • monterka1 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 10:24
                                  kominek chcemy na 1 pietrze umiescic. jak wezmiemy maly wklad, to wszystko sie
                                  zmiesci. co do zmian na parterze - ja robie wlasny projekt. mam takie szczescie,
                                  ze w rodzinie jest inzynier :)) (czyli moja mama :))

lazienke albo przeniesiemy pod schody, zeby kuchnia byla wieksza, albo wogole ja
                                  zlikwidujemy...

• tayson2 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 10:30
                                    tez tak samo planujemy
                                    • Gość: AGA Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 10:38
                                      Przy okazji spytam: wiecie może jak jest wysokość pomieszczeń? albo na jakiej
                                      wysokości zawieszone są okna, szczególnie zalezy mi na oknie w kuchni. Pozdro.
                                      • tayson2 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 10:45
                                        wysokośc pomieszczeń to 260 cm
                                        jesli chodzi o okno w kuchni to ma wymiary 90 szerokość i wysokość 140 cm, -
                                        niestety nie wiem dokładnie na jakiej wysokości ale myslę ze będzie to około
                                        100-110 cm
                                        jesli chodzi o okno do wyjscia na ogródek to ma 180 serokość i wysokość 225-
                                        pozdrawiam
                                      • tayson2 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 10:49
                                        znalazłem wymiar położenia okna w kuchni od podłogi 95 cm
                                        • Gość: AGA Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... IP: *.mofnet.gov.pl 25.01.06, 10:53
                                          Jak to zrobiłeś? Ja przeglądałam tysiąc razy rzuty i nic nie widziałam. dzięki.
                                          • monterka1 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 11:25
                                            aha, odnosnie okna wyjsciowego na "ogrodek" ;)

nie wiem czy to dla Was istotne, ale dla mnie tak - okno nie bedzie dzielone,
                                            czyli nie bedzie listwy - oba skrzydla beda otwieraly sie tworzac jeden otwor ;)
                                            nie wiem czy dobrze wytlumaczylam, ale nie jestem "umyslem scislym" :)
                                            • tayson2 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... 25.01.06, 11:27
                                              no to bardzo dobrze ze takie bedą - dzieki za cenna uwagę
                                              • Gość: monterka1 Re:AGA, odnosnie kominka i zmian na parterze.... IP: 217.153.131.* 26.01.06, 15:19
                                                dowiadywalam sie u kierownika budowy odnosnie kominka. za miesiac trzeba bedzie
                                                mu przedstawic miejsce gdzie kominek ma stac. tam zostawia przelot w stropie na
                                                pierwszym pietrze i na poddaszu. do nas nalezy wstawienie komina i juz samego
                                                kominka. jak dowiem sie jaki to koszt to dam znac. musze podzwonic po kilku firmach.

pozdrawiam :)))
                                                • Gość: monterka1 o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.153.131.* 26.01.06, 16:12
                                                  podzwonilam. i...sprawa jest indywidualna. jako ze nie bedzie w naszych
                                                  mieszkankach komina, trzeba bedzie zainwestowac we wkladki kominowe. cena zalezy
                                                  od dlugosci. dowiedzialam sie, ze musi to byc wkladka dwuwarstwowa. ceny
                                                  najprostszych wkladow zaczynaja sie od 1500zl. obudowa - od 2500zl z instalacja.
                                                  montaz - cena do uzgodnienia.
                                                  najprostsza wkladka kominowa - 8 metrow, fi 200 z odpowiedniej blachy - 2719zl.
                                                  mam namiary na kilka firm, jakby ktos byl chetny...moze kiedys sie na budowie
                                                  spotkamy i pogadamy?

:)))

pzdr.
                                                  • tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 26.01.06, 18:00
                                                    bardzo chętnie spotkamy sie na budowie, moze za tydzień w sobotę - co ty na to?
                                                    Pozdrawiamy
                                                  • Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.153.131.* 26.01.06, 19:19
                                                    sluchaj, bardzo chetnie. przyszly weekend - czyli 4 lutego. umowmy sie tylko na
                                                    konkretna godzine. w termosach jakas kawe sie przywiezie i bedzie pierwsza
                                                    "parapetowa" :) a przy okazji poznamy sie w "swiecie rzeczywistym" :)

pzdr.
                                                  • tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 26.01.06, 22:06
                                                    zgadzamy się - co myslisz o godzinie 15.00 ?
                                                  • Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 26.01.06, 22:47
                                                    przegadane z moim "lubym". bedziemy :)

jakis znak rozpoznawczy? :) czerwony gozdzik, albo co?? :))
                                                  • tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 27.01.06, 09:22
                                                    a może gazeta w ręku ?
                                                  • Gość: AGA Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.mofnet.gov.pl 27.01.06, 09:41
                                                    Witajcie,
                                                    Należę do zupełnych laików w kwestii kominów i kominków, ale wydawało mi się,
                                                    że my komin będziemy mieli - jest na projektach.
                                                    Apropo spotkania - 4 luty jest w moim wypadku trochę niefortunny bo moje
                                                    skrzaty mają bal przebierańcą, a ja tak chciałabym załapać sie na pierwszą
                                                    herbatkę termosową w moim wymarzonym "domku"...
                                                    Pozdro.
                                                  • Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 27.01.06, 13:28
                                                    co do kominow - z tego co mowil kierownik budowy to tam komina nie ma, bo
                                                    ogrzewanie jest przeciez gazowe. zostawia dziury w stropach i trzeba tam bedzie
                                                    wstawic metalowa rure, ktora bedzie podlaczona do kominka. tez mi sie to w
                                                    glowie nie miesci, bo trzeba bedzie na wlasna reke to wstawiac.

co do spotkania....hm, to trzeba bedzie pomyslec. jakies sugestie? o ktorej jest
                                                    ten bal przebierancow u Twoich pociech? moze po prostu spotkamy sie pozniej?
                                                    albo w niedziele?
                                                  • Gość: AGA Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.mofnet.gov.pl 27.01.06, 14:06
                                                    Bal jest od 13.30 - myślę, że potrwa około 2 godzin, potem czas na przebranie
                                                    w "normalne" ciuchy, dokarmienie pociech. Czyli do 16.30 (minimum) jestem
                                                    niedyspozycyjna..., a potem będzie już chyba za ciemno...
                                                    W niedzielę - myślę, że udałoby się coś wymyśleć...

Ponownie o kominie - na planach jest komin - szyb komina, na parterze zaraz
                                                    przy drzwniach, na 1 piętrze naprzeciwko schodów i analogicznie na II
                                                    piętrze... Ja się nie znam na kominach, ale jako laik myślałam, ze takie cudo
                                                    wystarczy do podłączenia kominka.

Przy okazji po Waszych kominkowych mailach zaczęłam ponownie marzyć o ogniu w
                                                    domku - bo najpierw myślałam, że to zajmie za dużo miejsca, ale poczytałam co
                                                    nie co i wiem, że to realne. I teraz mam kłopot... Nie wiem co mi się podoba
                                                    (jaki styl) i gdzie go postawić, kto miałby to robić (aby dobrze i nie za
                                                    niebotyczną sumę) - nie znam żadnych specjalitów kominkowo-kominowych...
                                                  • Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.153.131.* 27.01.06, 15:13
                                                    styl kominka zalezy od ciebie - czy chcesz miesc "ludwikaXVI" :) czy slowianskie
                                                    klepisko. ja mam kilka namiarow na kominkarzy, spotkamy sie, to pogadamy. ja
                                                    wezme plany, to sie "na zywo" zobaczy. niech zatem bedzie niedziela. moze okolo
                                                    13? zobaczymy, co na to tayson...

pzdr.
                                                  • tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 29.01.06, 21:14
                                                    w niedzielę o 13 ? - nam pasuje - mozę być - czekamy na potwierdzenie od Was
                                                  • Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 30.01.06, 01:08
                                                    my potwierdzamy. jesli cos sie zmieni - damy znac, bo moze z praca cos wypadnie.
                                                    termosik bedzie :)
                                                    do zobaczenia!
                                                    :)
                                                  • renatapg umawianie 30.01.06, 10:36
                                                    Witam!Jestem nową sąsiadką,najprawdopdobnie z 6. W siedzibie firmy spotkałam
                                                    się z Panem z 17 i nie wiem czemu nie nawiązałam bliższego kontaktu. Może byłam
                                                    zbyt oszołomiona możliwością posiadania "domeczku'.Jestem w trakcie
                                                    podpisywania umowy z firmą i mam kilka pytań do Państwa. Czy zmienialiście coś
                                                    w umowie, czy podpisaliście ją w takim kształcie jak proponuje firma? Czy ktoś
                                                    z Państwa widział plan zagospodarowania Wawra? Niepokoi mnie też sprawa
                                                    własności działki, podobno jest jakiś problem z wspólnym korytarzem.Czy
                                                    spotkanie w niedziele mogłoby się odbyć około 15 ? Mam egazmin od 13.45 do
                                                    14.45 na chodakowskiej. Bardzo chciałabym spotkać się z sąsiadami.Pozdrawiam
                                                    gorąco! renatapg
                                                  • Gość: AGA Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: *.mofnet.gov.pl 30.01.06, 13:54
                                                    Witam serdecznie,
                                                    Cieszę sie bardzo, że jesteście elastyczni i możemy spotkać się w niedzielę
                                                    5.02 - godzina 13, czy 15 (co sugeruje nowa sąsiadka) mi pasuje. Istnieje tylko
                                                    prawdopodobieństwo, ze bedę musiała przyciągnąć na termosową herbatkę także
                                                    moje skrzaty...
                                                    Pozdrowienia dla wszystkich
                                                  • tayson2 Re: o kominkach jeszcze slow kilka 30.01.06, 14:52
                                                    No to w takim razie niech to będzie 05.02.2006 godz. 15.00 - prosimy o
                                                    potwierdzenie :)
                                                  • renatapg umawianko 30.01.06, 16:11
                                                    Witam! 15 jest idealna! Mam całą listę różnych pytań. w czwartek mam spotkanie
                                                    w sprawie umowy i jestem bardzo ciekawa jak pójdzie. do zobaczenia. renatapg
                                                  • Gość: monterka1 Re: umawianko IP: 217.153.131.* 30.01.06, 16:31
                                                    jak dla nas - 15 moze byc. AGA, przyprowadz skrzaty, a co! :)
                                                    fajno, ze pojawia sie nowa osoba... o wszystkich szczegolach, mysle, ze pogadamy
                                                    juz na miejscu.

zatem pozdrawiamy serdecznie i do zobaczenia!
                                                  • Gość: Roberto Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.17.37.* 05.02.06, 19:50

Gość portalu: AGA napisał(a):

> Ja się nie znam na kominach, ale jako laik myślałam, ze takie cudo
                                                    > wystarczy do podłączenia kominka.
                                                    >

Nie. Co innego szyb kominowy wentylacyjny ( a taki wlasnie jest na planach gdyz
                                                    musi byc) a co innego szyb kominowy do odprowadzania spalin.

> Przy okazji po Waszych kominkowych mailach zaczęłam ponownie marzyć o ogniu w
                                                    > domku -

Ogien w domku fajna sprawa ale musisz pamietac, ze aby miec ten ogien musisz
                                                    miec drewno i ...miejsce do skladowania drewna a w waszych segmentach tego
                                                    miejsca praktycznie nie ma. Jesli chcesz trzymac drewno w garazu to odradzam
                                                    gdyz drewno musi miec wentylacje.

, kto miałby to robić (aby dobrze i nie za
                                                    > niebotyczną sumę) - nie znam żadnych specjalitów kominkowo-kominowych...

Z tym nie ma problemu. Jestem waszym sasiadem dokladnie z naprzeciwka, mam
                                                    kominek, pale w nim i moge polecic fachowcow ktorzy mi go zakladali.
                                                  • agnrek Re: o kominkach jeszcze slow kilka 27.01.06, 14:22
                                                    Ale piec gazowy przeciez potrzebuje komina, tak? Gdzie ma "dymek" lecieć? :)
                                                  • Gość: monterka1 Re: o kominkach jeszcze slow kilka IP: 217.153.131.* 27.01.06, 15:15
                                                    no tak, ale rury do pieca gazowego, a do kominka, to zupelnie inna sprawa :)
                                                    piec mozne podlaczyc chocby do przewodu wentylacyjnego. a kominek musi miec
                                                    specjalna rure :)

tak na moj humanistyczny rozum.
                                                  • Gość: monika a piece z zamkniętą komorą spalania... IP: *.orange.pl 31.01.06, 01:19
                                                    ale z was spece...,śmiać mi się chce jakie z was zielone ludki ale cieszę się
                                                    bo wiem że jeszcze deweloperzy długo będą mieli się świetnie przy takich
                                                    znawcach oj PANOWIE zgroza!
                                                  • agnrek Re: a piece z zamkniętą komorą spalania... 31.01.06, 10:37
                                                    Już wiem! Monika mówi o gotowaniu jako o funkcji pieca, bo będzie na grzejniku
                                                    gotowała!
                                                    ja tam będę miała gaz podłączony do kuchenki gazowej i na tym będe gotowała :)
                                                  • Gość: juliac1 Re: BRANDT SP.zo.o. IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 10:10
                                                    Witam serdecznie sąsiadów.
                                                    Ja jako jedna z pierwszych zakupiłam segment w Brandt Sp. zo.o.. Dopiero teraz
                                                    zauważyłam wątek o naszym mieszkanku. Mam segment nr 16. Cieszę się że poznałam
                                                    tutaj sąsiadów i oczywiście jeżeli pozwolicie pojawię się w niedzielę o godz.
                                                    15.00 (jeżeli dobrze zrozumiałam)Mam dwoje dzieci. Córeczkę -7 lat i córeczkę 3
                                                    lata. Czy przyjedziecie z dziećmi, bo nie wiem czy ja nie będę zmuszona je
                                                    zabrać.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Julia
                                                  • Gość: AGA Re: BRANDT SP.zo.o. IP: *.mofnet.gov.pl 01.02.06, 10:53
                                                    Super, że grono sąsiadów jest coraz większę...
                                                    Apropo spotkania: my też najprawdopodobniej będziemy ze skrzatami (Tomek - 6,5
                                                    i Ala - prawie 3, czyli w podobnym wieku co Twoje córy). Przy okazji:
                                                    zastanowiałaś się nad szkołą/przedszkolem? Masz jakąś opinię o tych na Kadetów?
                                                  • Gość: juliac1 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 11:29
                                                    Moja młodsza też ALA. Fajnie.
                                                    Do przedszkola napewno pójdzie na Kadetów. Jeżeli chodzi o starszą to się
                                                    zastananiwm gdyż chodzi do w miarę dobrej szkoły na Ursynowie. Ale Kadetów też
                                                    jest niezła. Trochę się interesowałam i znalazłam w rankingu chyba w 99 r
                                                    szkołę na Kadetów w czołówce najlepszych szkół w Warszawie. Teraz jest trochę
                                                    gorzej. Jak znajdę to wyślę Ci link z rankingiem. Oprócz tego nic nie wiem.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Julia
                                                  • Gość: Juliac1 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 14:14
                                                    Agnieszka,
                                                    Czy planujecie jakieś zmiany w segmencie. My podobnie przenosimy łazienkę pod
                                                    schody. Ponieważ mamy dwoje dzieci to nie będziemy mieć salonu na piętrze(tam w
                                                    dwóch pokojach będą dzieci) tylko razem z kuchnią (taki malutki niestety)A Wy
                                                    jak to rozwiązaliście?
                                                  • Gość: AGA Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.mofnet.gov.pl 01.02.06, 15:08
                                                    Jeżeli chodzi o zmiany - to na 100% jesteśmy przekonani do zmiany parteru (WC
                                                    pod schodami). Planujemy, że na 1 piętrze byłby salon i nasza sypialnia, a na
                                                    drugim pokoje dzieci. Tak przynajminiej wyglądałoby docelowo. Na początku też
                                                    myślimy o "wynajęciu" naszej sypialni myszkom i umieszczeniu się w salonie. Ale
                                                    chcielibyśmy wykończyć wszystko od razu. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu...

A Wy co planujecie na II piętrze - tam są przecież przewidziane dwa pokoje.
                                                  • tayson2 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. 01.02.06, 15:19
                                                    Mysleliśmy o tym aby całe poddasze zamienić w jedną wielką powierzchnię ale
                                                    mamy synka 12 lat i lubi słuchać muzyki wiec cała muzyka poszła by schodami na
                                                    dół a tam ma być nasza sypialnia i i salon - wiec chyba pozostanie tak jak w
                                                    projekcie bo drzwi zawsze wytłumią znaczną cześć hałasu, zwlaszcza ze strop
                                                    będzie drewniany. Co do kuchni to oczywiście również zmieniamy WC i bedzie pod
                                                    schodami. Głównym problemem jednak pozostaje kominek w którym miejscu ma sie
                                                    znajdować - sa dwie a nawet trzy wersje i nad nimi musimy troszkę pomysleć.
                                                    Dobrze ze spotkamy sie w niedziele, bedziemy mogli wymienic sie pogladami i
                                                    spostrzeżeniami. Pozdrawiamy
                                                  • renatapg Zmiany w domku 01.02.06, 18:35
                                                    Hej!Ja też mam 12-letniego syna, który lubi"hałasować"! Pamiętajcie, że w
                                                    mniejszym pokoju na 2 poziomie jest tylko okno połaciowe. Może być trochę
                                                    ciemno. Szczególnie zimą, gdy jest śnieg. Ja planuję zrobić tam sypialnie. A
                                                    gdzie planujecie kominek? renata
                                                  • tayson2 Re: Zmiany w domku 01.02.06, 18:42
                                                    Ten własnie mały pokój przeznaczamy na mały kącik sportowy - a ten większy
                                                    bedzie miał syn.
                                                    odnośnie kominka to jeszcze nie wiemy dokładnie gdzie będzie stał - w grę
                                                    chodzą trzy miejsca i dlatego czekam na niedzielę abyśmy mogli sobie o tym
                                                    porozmawiać
                                                  • renatapg Re: Zmiany w domku 01.02.06, 18:51
                                                    Może ktoś wie,czy w zamieszkałych segmenyach jest "telefon z kabla". Bo podobno
                                                    jest tylko radio-linia.Posiadałam takową i nie działała dobrze.
                                                  • tayson2 Re: Zmiany w domku 01.02.06, 19:14
                                                    W biurze wspomniano nam, że ponoć tym terenem jet zainteresowana
                                                    telekomunikacja Polska - tak wiec zobaczymy co z tego bedzie.
                                                  • agnrek Re: Zmiany w domku 02.02.06, 10:53
                                                    Jeśli chodzi o zmiany, to jesli potrzebujecie dobrego i niedrogiego architekta,
                                                    chętnie podam kontakt. Jestem z osiedla Brandt SA z Sęczkowej (ta budowa przy
                                                    szkole), kilkoro z nas korzysta z architekta, bo samemu jakoś ciężko sobie
                                                    zaprojektować układ ścianek, oświetlenie itd.
                                                  • Gość: juliac1 Re: Zmiany w domku IP: *.ascom.com.pl 02.02.06, 11:25
                                                    Bardzo chętnie skorzystam z usług architekta, jeśli jest dobry i w miarę
                                                    niedrogi.Jeśli możesz to proszę o kontakt.
                                                  • agnrek Re: Zmiany w domku 02.02.06, 11:26
                                                    Zapytam go dzisiaj, czy mogę podać.
                                                    Wyślij mi na adres gazetowy swojego maila, to Ci odpiszę i podam telefon.
                                                  • Gość: juliac1 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 15:41
                                                    Troszkę się nie zrozumiałyśmy. Myślę kuchnię i saloniczek mieć na dole. Na
                                                    piętrze dwa pokoje dla maluchów. A my na poddaszu. Nie wyobrażam sobie
                                                    dzieciaków na poddaszu - bez solidnych okien itp.
                                                  • tayson2 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. 01.02.06, 17:00
                                                    dlaczego uważasz ze te które będą nie są solidne? - naprzeciw stoją większe już
                                                    domki i tam właśnie ogladałem poddasze i uważam ze są OK
                                                  • Gość: monterka1 Re: do AGI BRANDT SP.zo.o. IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 03.02.06, 13:08
                                                    co do architekta - ja tez moge polecic jednego :) jakby co - sluze. a tymczasem
                                                    - do zobaczenia w niedziele!
                                                  • agnrek architekt 03.02.06, 13:19
                                                    Porównujcie ceny architektów, ja spotkałam się z kilokoma i ceny zaczynały się
                                                    od 3,5 tysięcy, ktoś dał 6 tysięcy, ktoś 8 tysięcy, a rekordzista (początkujący
                                                    architekt) dał 100 pln za m2, czyli 15 tysięcy :)
                                                  • Gość: monterka1 Re: architekt IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 04.02.06, 11:32
                                                    ja mam takiego, ktory moze wykonac plany na papierze milimetrowym danego
                                                    pomieszczenia. ale to jest do dogadania jutro.
                                                    pa
                                                  • tayson2 Re: BRANDT SP.zo.o. 01.02.06, 14:52
                                                    Witamy sąsiadkę zza ściany - my mamy nr 17 - wiec do zobaczenia w niedzielę.
                                                    pozdrawiamy
                      • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 19:31
                        No chyba z tymi piecami to nie jest tak do końca - wg mnie jednofunkcyjny
                        oznacza że podgrzewa wodę tylko w kaloryferach a jeśli odkręcimy wodę w kranie
                        to przestaje ogrzewać mieszkanie - jest to funkcja przemienna albo kaloryfery
                        albo woda w kranie - dlatego piec dwufunkcyjny służy do tego aby nie przerywać
                        podgrzewania wody w kaloryferach przy jednoczesnym korzystaniu z wody w
                        kranach. jeśli do tego dodamy zasobnik to już mozemy z takim "sprzętem"
                        wystartować nawet na domki rzędu 200 - 300 m2. - no chyba że sie mylę :) -
                        czekam na przekonywujące sprostowanie jeśli się mylę :) pozdrawiamy serdecznie

a na poparcie tego podaję link
                        domy.interia.pl/dom.php?p=a&aid=289
                        • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 19:59
                          To jest bardzo ogólny artykuł, poszuikaj w barziej szczegółowych:
                          Na kocioł dwufunkcyjny warto się zdecydować, kiedy:
                          w domu jest jedna łazienka (lub nawet dwie, ale mało prawdopodobne aby dwie
                          osoby jednocześnie brały kąpiel);
                          zamiast w wannie domownicy chętniej kąpią się pod prysznicem;
                          kocioł zaplanowano w pobliżu łazienki i kuchni, a odległość między punktami
                          poboru wody a kotłem jest mniejsza niż 5 m.

Jeśli powyższe warunki nie są spełnione, lepiej wybrać kocioł jednofunkcyjny z
                          zasobnikiem.

dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61608,2555881.html
                          poczytaj na www.muratordom.pl o ogrzewaniu, poardy ekspertów.

www.muratordom.pl/7175.htm
                          www.muratordom.pl/6932_10559.htm
                          www.muratordom.pl/ekspert_instalacje.htm?advices=6473,3659
                          • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 20:19
                            mielismy na mysli kocioł dwufuncyjny ze stojącym zasobnikiem wody na 160
                            litrów :)
                            • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 20:36
                              Moim zdaniem nie ma pieców dwufunkcyjnych ze stojącym zasobnikiem.
                              Są albo dwufunkcyjne z WBUDOWANYM ZASOBNIKIEM, czyli jedno urządzenie.
                              Są i jednofunkcyjne (wiszące lub stojące) plus stojący zasobnik 120-300 litrów -
                              czyli 2 urządzenia.
                          • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 20:22
                            te linki potwierdzaja nasze słuszne rozważania:)
                            • agnrek Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 24.01.06, 20:43
                              Niestety, nie masz racji:
                              VAILLANT - Gazowe i olejowe urządzenia grzewcze
                              Kocioł dwufunkcyjny a zasobnik ciepłej wody
                              Czy możliwe jest podłączenie do pieca dwufunkcyjnego o mocy około 22 kW
                              zasobnika ciepłej wody w odległości około 30 m. Piec zamontowany będzie w
                              garażu.
                              Kotły dwufunkcyjne nie są przystosowane do współpracy z zasobnikami ciepłej wody

Kotły dwufunkcyjne mają wbudowane zasobniki,a nie stojące obok :)
                              To ciągle Ci usiłuję powiedzieć :)
                              • monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 10:49
                                kostka brukowa na ulicy i podjezdzie jest w harmonogramie prac i jest na to
                                transza specjalna, wiec raczej bedzie to wszystko zrobione.

co do pieca: dzwoniam do Brandta i bedzie to albo Junkers, albo Vaillant.
                                jeszcze nie wiedza, ktory wybiora, wiadomo bedzie w polowie lutego, bo maja
                                kilka ofert.
                                • agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 10:53
                                  Weźcie Vaillanta, bo Junkersy nie są polecane zbytnio do c.o.
                                  • tayson2 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 10:55
                                    tez tak uważam ze nalezy wybrać Vaillanta
                                    • monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:22
                                      to trzeba zadzwonic do Brandta i im o tym powiedziec. mysle, ze oni beda
                                      kierowac sie tez cena - czyli wybiora opcje tansza, co nie znaczy dla nas lepsza...
                                      • Gość: agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej IP: *.getinbank.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:23
                                        Zorientujcie się w cenach, bo Vaillant jest w cenie od 6,5 tysiąca, a Junkers
                                        sporo mniej.
                                        • monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:27
                                          no tak, pytanie tylko czy jesli wezma opcje drozsza, to my bedziemy musieli za
                                          to doplacac?
                                          • tayson2 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:28
                                            mysle ze tak - bo raczej forma nie bedzie dopłacać - chyba ze wszyscy którzy
                                            juz kupili segmenty będziemy wnioskować o coś lepszego
                                            • agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:36
                                              Powiem Wam jak jest u nas - jeśli w standardzie jest przedmiot a, to w cenę
                                              segmentu jest wliczona cena za przedmiot a. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby
                                              wybrać przedmiot b. Jeśli jest droższy, to nie ma co liczyć, że ktoś nam go
                                              zasponsoruje :)
                                              My chcemy na przykład lepsze okna i raczej na sponsorowanie (2500 pln od
                                              segmentu) się nie nastawiamy, ale to jest chyba oczywista sprawa, każdy z nas
                                              podpisał umowę z developerem na konkretne wykończenie. Jest zapis, że w razie
                                              rezygnacji lub zwiększenia zakresu robót dopłacamy.
                                          • agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:31
                                            Życie pokazuje, że nigdy nic nie ma za darmo :)
                                            • tayson2 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:35
                                              o tak - masz rację - no chyba ze w ry....
                                            • monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:37
                                              kurcze, jesli w standardzie jest piec, to nie powinnismy za niego doplacac.
                                              chociazby dlatego, ze jak cos sie sp... to przez trzy lata Brandt musi nam
                                              usterki zlikwidowac...

wiec moze dowiadujmy sie? aha. jesli chcecie kominek, to po mrozach trzeba
                                              zadzwonic do kierownika budowy. trzeba bedzie pokazac mu gdzie sie chce kominek,
                                              a najlepiej pojsc do niego z gotowym projektem... ponoc maja juz robic jakies
                                              podlaczenia do przewodu kominowego.
                                              • agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 11:40
                                                Mylisz się i to bardzo. Jeśli masz wliczony piec firmy ABC, to taki dostaniesz.
                                                Jesli chcesz lepszy, to go sobie kup, a developer Ci odliczy za tamten piec.
                                                Druga sprawa - gwarancje, bo widzę, że tej wiedzy nie macie. Jeśli piec
                                                szwankuje, to developer nie jest za to odpowiedzialny. Gwarancji udziela
                                                producent okien, drzwi, pieca itd. Możesz reklamować złe podłączenie pieca,
                                                krzywe ściany, ale nie urządzenia, na których zainstalowanie sie zgodziłaś.
                                                • monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 12:21
                                                  no tak, ale tylko pod warunkiem, ze uszkodzenie nie powstalo z przyczyn
                                                  naturalnych, badz ze zlego uzytkowania danego urzadzenia :)
                                                  • agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 12:24
                                                    A to już inna sprawa. Jak urwiesz wajchę od pieca, to możesz sobie ją na własny
                                                    koszt przykleić jedynie.
                                                    Brandt daje gwarancję na rzetelność wykonania prac, ale nie na urządzenia.
                                                    Trudno, żeby odpowiadał za jakość drzwi firmy Porta, przecież ich nie produkuje
                                                    i nie porwadzi serwisu, prawda? Zawsze mogłaś wziąć lepsze.
                                                  • monterka1 Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 13:00
                                                    jasne, no przeciez. taka mala dygresja, ktora miala byc zartem :))
                                                  • agnrek Re: odnosnie pieca i kostki brukowej 25.01.06, 13:04
                                                    wiem, wiem :)
                                              • Gość: Roberto Re: odnosnie pieca i kostki brukowej IP: 217.17.37.* 05.02.06, 20:05
                                                A wiesz o tym, ze do kominka trzeba doprowadzic z zewnatrz swieze powietrze?
                                                Myslalas ktoredy?
                      • Gość: monika Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.orange.pl 31.01.06, 01:08
                        dwufunkcyjny piec to ogrzewanie wody+ciepło oraz druga funkcja gotowanie specu
                        od siedmiu boleści i wtedy zasobnik lub nie,wiadomo zawsze lepiej jak jest!!!
                        • agnrek Do Moniki 31.01.06, 10:32
                          Wiesz co? Nie dość, ze jesteś niedouczona, to jeszcze bezczelna.
                          Jak przeczytałam o tym "gotowaniu", to sobie pomyślałam" "Jezu, to dopiero
                          ignorantka!"
                          Gotowanie to funkcjha pieca, ha ha ha :) :) :) Co za idiotka tu się dopisała,
                          ha ha ha :)
                          • Gość: monika do agnrek IP: *.orange.pl 31.01.06, 19:04
                            z uwagi na godzinę postu brak stylistyki ale zakładam że zrozumiałe/a/ś o co
                            chodzi,douczona jestem i bezczelna też,myśląca na tyle żeby takich zakupów /z
                            dolnej półki/nie robić ale dzięki i bezczelości i douczeniu stać mnie na coś
                            lepszego.
                            • agnrek Re: do agnrek 01.02.06, 10:58
                              Powiedz mi jedno - po co na to forum wlazłaś w ogóle?
                        • Gość: juliac1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 10:13
                          zabrać.
                          Pozdrawiam
                          Julia

.
                        • Gość: juliac1 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.ascom.com.pl 01.02.06, 10:15
                          zabrać.
                          Pozdrawiam
                          Julia

• Gość: robak Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.ztm.waw.pl 22.02.06, 15:09
            Nie rozumiem tych krzyków.
            Jeśli ktoś pisze, że nie można go wpisac w księdze wieczystej (i pozostałych 20
            paru nabywcó) to bardzo łatwo to sprawdzić, czy to sprawka mieszacza netowego,
            czy prawda. Pzdr.
            • Gość: Roberto Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: 217.17.37.* 26.02.06, 20:56
              Mieszacza netowego tu nie ma a ksiege wieczysta juz niektorzy mieszkancy maja z
              tym, ze figuruje w niej pozyczka hipoteczna sprzedajacego w kwocie 20 000 pln.

Tak wiec Brand i jej Prezes praktycznie nie wywiazali sie z umowy.

Wiec sam ocen czy Brand jest firma wiarygodna czy tez nadal lepiej byc
              zaslepiony przez ich slodkie slowka.
    • Gość: ania_i_karol Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.06, 18:32
      Witamy sąsiadów :)) My jestesmy spod 15tki :) słyszelismy o spotkaniu w
      niedziele i także przybedziemy. Bez dzieci, bo jeszcze ich nie mamy :) Za to
      mamy dwa koty, ale je na razie zostawimy w domu :)

Pozdrawiamy, ania i karol
      • tayson2 Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o 02.02.06, 23:22
        witamy również sąsiadów spod 15-tki. My mamy za to dwa PSY - może mała
        konfrontacja - żartowałem - bez obawy - pieski sa spokojne, zresztą pewnie je
        poznacie.
        pozdrawiamy i dozobaczenia w niedzielę
    • Gość: ja sam W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 22:50
      To, o czym pisał Szczęśliwy to wszystko prawda i raczej powinniśmy dziękować,
      że informuje nas o tym. Lepiej zawsze dobrze wszystko sprawdzić, niż potem
      żałować.
      Wiedziałem, ze coś się dzieje wcześniej, ale myślałem, ze już wszystko ok.
      Wczoraj przeczytałem post Szczęśliwego i zapytałem, czy nasi sąsiedzi mają już
      założoną księgę wieczystą (domki Brandta zoo - różowomajtkowe).
      Oto odpowiedź:
      cyt.: "Własnie sprawa ksiąg jest wyjaśniana. Robert W. jest pełnomocnikiem
      działek, sprzedał je za drogo, a urząd skarbowy chce naliczyć kosmiczny vat od
      prawdziwych właścicieli, dlatego oni posłali wnioski do działu ksiąg
      wieczystych, blokując do czasu ich rozpatrzenia możliwość przeniesienia
      własności."
      Pozdrawiam.
      • Gość: kate Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.orange.pl 03.02.06, 22:58
        też zastanawiam się nad Brandtem, okolica mi pasuje. Proszę wytłumacz mi na
        czym polegała ta machloja - to Brandt nie kupił wcześniej tej działki, dlaczego
        urząd teraz chce ten Vat od pierwotnych właścicieli skoro jak rozumiem to
        Brandt sprzedał działki za drogo i właściwie jak to możliwe że ludzie
        zap;łacili za domy, mają umowy notarialne i niemogą założyć KW??? Sorry że się
        wciełam, ale to naprawdę bardzo istotne i może istotnie wpłynąć na moją decyzję.
        Z góry dziękuję
        • Gość: ja sam Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 10:51
          Nie wiem, czy dobrze wytłumaczę, ale ogólnie chodzi o to, że Brandt nie był
          jeszcze właścicielem tych działek, jak je sprzedawał. Robert był
          pełnomocnikiem, czyli Robert zapłacił właścicielom za działkę np. 100 tys, a
          przyszłym mieszkańcom segmentów sprzedał za 200 tys. Właściciele dostali od
          Roberta 100 tys, a Vat muszą odprowadzić od 200 tys - no i się na to nie
          zgadzają, co jest całkowicie zrozumiałe.
          Te ceny to takie przykładowe dałem, nie wiem, jakie one były w rzeczywistości.

Na szczęście teraz Brandt stara się nie sprzedawać działek zanim nie będzie
          miał aktu własności. Ja kupiłem segment przy Sęczkowej i mam nadzieję, ze
          wybudują go do końca i ze nie będzie żadnych problemów. Zależy mi, zeby szybko
          mieć księgę wieczystą ze względu na kredyt.
          • Gość: mieszkaniec Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.eranet.pl 04.02.06, 21:46
            Prezes Brandt Sp. z o.o. zaplacil wlascicielom ok. 30-40 tys. za dzialke - taka
            cena odpowiada m/w wartosci rynkowej. Teraz musza zaplacic 22% VAT od 200 tys.
            (cena dzialki zaplacona przez nas posrednikowi - czyli prezesowi)....
            Biedni starzy ludzie pojda z torbami...
            • Gość: Marcinwaw Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.aster.pl 06.02.06, 23:57
              Witamy i pozdrawiam wszystkich sąsiadow. Właśnie dzisiaj z żona i ośmio
              miesięczną córeczką podpisaliśmy umowe na 2. Nawet nie wiedziałem ze istnieje
              takie forum, no ale człowiek uczy się całe życie ha ha
              • tayson2 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 07.02.06, 11:57
                witamy Was serdecznie - zapewnie To Was wczoraj mijaliśmy w Firmie Brandt (my
                wychodziliśmy a Wy wchodziliście) mamy segment nr 17 - podaj meila jeśli
                chcecie, to wyslę Wam kilka podpowiedzi odnośnie ochrony, komików itp
                • Gość: Marcinwaw Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 81.210.82.* 07.02.06, 14:30
                  Dokładnie tak to byliśmy my. Mail do mnie to marcinwaw@hotmail.com
            • agga28 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 12.02.06, 21:41
              Hej:)
              Właśnie jesteśmy w trakcie podejmowania decyzji odnośnie zakupu takiego małego
              segmentu jak Wasze i dlatego proszę o pomoc, czy ten przekręt z ceną działek,
              który uniemożliwia założenie KW sąsiadom zza ulicy, dotyczy także tych małych
              segmentów? Czy ktoś z Was uzyskał już pewne informacje w tym zakresie? Proszę o
              pomoc asap, bo wiem, że z decyzją musimy się spieszyć...
              • renatapg Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 12.02.06, 22:14
                Witaj! My mamy inną sytuację. Wszyscy sprawdzliśmy dokumenty i wydają się
                wszystko być w porządku. Ale najlepiej samemu pojechać do firmy i poprosić o
                wszystkie dokumenty.Sprawdzać, sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać to chyba
                najlepsza metoda zakupu. powodzenia renata
                • Gość: monterka1 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.153.131.* 15.02.06, 19:54
                  witam!
                  u nas dokumenty w sprawie podzialu dzialek sa "czyste". nie ma problemow, ziemia
                  jest kupiona przez Brandta. ale podobnie jak renata - polecam wycieczke do
                  firmy. lepiej miec papiery przed oczami, niz polegac na wypowiedziach internautow ;)
                  • Gość: sąsiad Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.eranet.pl 18.02.06, 19:13
                    Tym razem moze nie byc problemu z wlasnoscia gruntu, ale to nie zmienia faktu,
                    ze jakosc budynkow wznoszonych przez firme Brandt jest marna - mnostwo
                    niedorobek i reklamacji. Niezalezni fachowcy bardzo nisko oceniaja jakosc
                    zastosowanych materialow budowlanych i wykonczeniowych.
                    • Gość: monterka1 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: *.eklon.pl / *.crowley.pl 20.02.06, 11:57
                      a coz to za niezalezni fachowcy? specjalistyczna firma rzeczoznawcow, czy moze
                      facet prowadzacy firme budowlana, badz inny developer?
                      ja poprosilabym o konkrety, a nie pisanie dla pisania. jesli ktos cos zle ocenia
                      to: kto, skad i dlaczego.
                      • Gość: Roberto Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.17.37.* 21.02.06, 05:52
                        A prosze cie bardzo. Podaje cala liste:
                        1. Okna dachowe - najtansze na rynku
                        2. Elektryka - prowadzona najtanszym sposobem ( dla fachowcow moge bardziej
                        rozwinac ten temat)
                        3. Hydraulika - najtansze rozwiazanie
                        4. Sufity z karton-gipsu - zrobione nie zgodnie ze sztuka budowlana (
                        zaoszczedzono na kratownicy a teraz pekaja)
                        5. Zbyt cienka warstwa welny mineralnej pod dachem

Wy bedziecie mieli gaz wiec ja bym sie uwazniej przyjzal piecowi.

Czy ta odpowiedz cie zadowala ?
                        • renatapg Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 21.02.06, 09:51
                          Witam! Czy najtańsze znaczy najgorsze?Ciuchy z "drogą metką" są często bardzo
                          złej jakości. To samo tyczy się materiałów budowlanych. Dla mnie to nadal
                          opisówka.proszę o konkret.renata
                          • Gość: Roberto Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.17.37.* 21.02.06, 20:33
                            Bardzo prosze.
                            Okna dachowe:
                            - nie posiadaja bezpiecznego rozszczelnienia. Te rozszczelnienie, w ktore sa
                            wyposarzone sa wadliwe gdyz podczas nawet malych opadow deszczu woda dostaje
                            sie na poddasze.
                            - nie posiadaja dodatkowego zawiasu ( maja tylko jeden zawias srodkowy) co
                            bardzo utrudnia mycie okna oraz usuwanie sniegu.
                            • agga28 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 21.02.06, 23:32
                              No to juz sama nie wiem, mamy kupowac ten domek czy nie? :/ A czy wieceie coś o
                              tym, czy ten teren była zalany? Tzn wiem, ze okolica tak, ale czy ta konkretnie
                              uliczka?
                              • Gość: monterka1 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.153.131.* 28.02.06, 13:08
                                witam!
                                Roberto - nie przekonujesz mnie ;) okna wcale nie sa zlej jakosci. sufity z plyt
                                - tak robi sie wszedzie. a myslisz, ze sufity z cegiel czy z plyty nie pekaja?
                                co do piecow - wiemy juz jakie bedziemy miec i nie sa to "najtansze i
                                najgorsze". cos mi sie wydaje, ze jestes jakims mieszaczem. zero konkretow- same
                                ogolniki. jesli znasz sie na elektryce - to podaj przyklady co takiego zlego
                                jest w ich montazu.
                                ja akurat bylam na budowie kilka razy z inzynierem, ktory dokladnie obejrzal
                                materialy budowalne. i nie dopatrzyl sie niczego zlego. cegla jest ok, sciany
                                maja pion (przynajmniej w moim segmencie. wiem, bo sprawdzalam poziomica) :))
                                tak wiec roberto - konkrety moj drogi, konkrety. my tu w alternatywy 4 sie nie
                                bawimy :)

co do agga28: okolice z tego co wiem nie byly zalane. co do domku - byliscie u
                                developera? jesli tak i wszystko w Waszym odczuciu gra - to zdecydujcie sie na
                                domek. nie ma swiecie takiego developera, ktory budowalby wszystko bez zarzutu.
                                zawsze jest cos nie tak.
                                • Gość: monterka1 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.153.131.* 28.02.06, 13:10
                                  aha i jeszcze jedno: od kiedy srodkowy zawias utrudnia mycie okna? wystarczy je
                                  tylko przekrecic...
                                  • Gość: Roberto Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.17.37.* 01.03.06, 20:10
                                    Okna polaciowe starego typu ma tylko zawias srodkowy natomiast okna nowszego
                                    typu maja zarowno zawias srodkowy jak i zawias gorny. Oczywiwscie tylko jeden
                                    na raz moze byc wykorzystywany.
                                • Gość: Roberto Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" IP: 217.17.37.* 01.03.06, 20:08
                                  Gość portalu: monterka1 napisał(a):

> witam!
                                  > Roberto - nie przekonujesz mnie ;)

Monterka! Nie chodzi mi oto aby ciebie zniechecic ale chcialbym was tylko
                                  uczulic. Wiem, ze cieszycie sie na mysl posiadania wlasnego domu i do wielu
                                  rzeczy podchodzicie emocjonalnie ( podobnie jak ja podchodzilem) ale chcialbym
                                  was tylko uczulic na kilka aspektow.

> okna wcale nie sa zlej jakosci.

Moze nie sa zlej jakosci ale tez i technologicznie nie sa luksusem.

> sufity z ply
                                  > t
                                  > - tak robi sie wszedzie. a myslisz, ze sufity z cegiel czy z plyty nie pekaja?

Tylko, ze widzisz...co innego zrobic sufit najtanszym kosztem a co innego
                                  zgodnie ze sztuka budowlana czyli plyty karton-gips powinny byc przykrecone do
                                  stelaza zrobionego w formie kraty.

> jesli znasz sie na elektryce - to podaj przyklady co takiego zlego
                                  > jest w ich montazu.

np kable elektryczne w puszkach sa skrecane ze soba a nastepnie izolowana tasma
                                  kiedy to obecnie uzywa sie do tego celu specjalnych kostek VAGO

> ja akurat bylam na budowie kilka razy z inzynierem, ktory dokladnie obejrzal
                                  > materialy budowalne. i nie dopatrzyl sie niczego zlego. cegla jest ok, sciany
                                  > maja pion (przynajmniej w moim segmencie. wiem, bo sprawdzalam poziomica) :))

Tak, na tym etapie wszystko jest ok. Tego jestem pewien, chociaz.... Czy
                                  widzialas grubosc lawy fundamentowej?

Dalej... fundamenty sa zasypane piaskiem, ktory to z kolei zostal zageszczony
                                  woda. I tak na taki mokry piach bez zadnej izolacji zostal wylany plyta
                                  podlogowa parteru. Jak myslisz, czy ta wilgoc nie przejdzie ci do srodka?

> tak wiec roberto - konkrety moj drogi, konkrety. my tu w alternatywy 4 sie nie
                                  > bawimy :)

Coz, kilka konkretow ci podalem czyli to co zaobserwowalem u siebie i na
                                  waszej budowie. Teraz tylko zalezy od ciebie czy chcesz to przyjac do
                                  wiadomosci czy tez zaliczysz je jako SPAM.
                                  • agga28 Re: W sprawie postu "Szczęśliwego" 01.03.06, 21:24
                                    nie jestem w stanie zweryfikować tego co mówisz, ale wydaje mi się, że
                                    powinienieś dostosować wymagania do ceny; nie można za cenę, która z pewnością
                                    nie jest najwyższa na rynku, domagać się wykonania i materiałów najwyższej
                                    jakości.. Nowe technologie są na pewno świetne ale domy murowane mają już
                                    całkiem długą tradycję i jeszcze sporo ich stoi, chociaż zostały wybudowane
                                    kilkadziesiąt lat temu..;) Liczę na to, że będzie to mały fajny domek wykonany
                                    w porządku, więc chyba jednak się zdecyduję:)

Dzięki Monterka za odpowiedź:)
    • robertrobert1 Inwestycje audio i video. 09.02.06, 19:28
      Witam na Seczkowej.

Jestem waszym sasiadem z na przeciwka, juz mieszkajacym wiec juz "doswiadczonym
      w budowlance". Chcialbym abyscie unikneli kilku bledow. Jestem osoba
      specjalizujaca sie w instalacjach naglosnieniowych i instalacjach video.
      Obecnie standartem jest posiadanie wielkogabarytowego telewizora LCD lub
      plazmowego z odpowiednim system naglosnieniowym.
      Na obecnym etapie, czyli przed tynkami i szlichtami taka instalacja jest
      bajecznie prosta i tania.

Za rekomendacje moze swiadczyc fakt iz robilem takowe naglosnienie u prezydenta
      Kwasniewskiego a takze Jacka, ktory w swoim 1300 m apartamencie bedzie mial 10
      telewizorow w tym dwie 100" plazmy.
      • Gość: zainteresowana Re: Inwestycje audio i video. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.06, 22:05
        bylam ogladnac w weekend te domki i powiedzcie mi jak wy dojezdzacie do tych
        domow, droga jest koszmarna, chyba latwiej samochod przeniesc na plecach niz
        przejechac po tych drogach. Dojazd z centrum do seczkowej zajmuje 15 mion a
        przejazd ul. seczkowa kolejne 15 minut.
        • Gość: Roberto Re: Inwestycje audio i video. IP: 217.17.37.* 01.03.06, 20:14
          Dojazd samochodem owszem jest koszmarny ale mozna dojechac innym srodkiem
          komunikacyjnym, ktory to z latwoscia ominie kazda dziure.
          A dodam jeszcze, ze ta droga jest i tak po remoncie ( jest utwardzona tluczniem
          i gryzem) bo wczesniej byla to droga gruntowa a ze Las jest usadowiony na
          glinie to sama mozesz sobie wyobrazic...istny Serbinow.
          • Gość: monterka1 w sprawie wody IP: 217.153.131.* 01.03.06, 22:15
            rozmawialam dzis z Karolem (15) i ustalilismy jedna rzecz: arto poprosic przy
            montazu hydrauliki o dodatkowy waz przy umywalkach. zeby ciepla woda byla w
            zamknietym obiegu - w skrocie: zeby przy odkreceniu kurka nie trzebabylo czekac
            az woda "przypompuje sie" z pieca. w przypadku szczegolow - piszcie do Karola.
            on powie wiecej. ja tylko przekazuje :)))
            • agnrek Re: w sprawie wody 02.03.06, 09:49
              To się nazywa cyrkulacja :)
              • agnrek Re: w sprawie wody 02.03.06, 09:54
                I nie przy żadnych umywalkach, litości kochani!
                Przede wszystkim należy zamontować piec jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem i
                dokupić pompę cyrkulacyjną (jakieś 400-500 pln) i zlecić montaż cyrkulacji,
                która jest osobną rurą biegnącą od pieca do punktów poboru wody.
                W domach, gdzie jest więcej niż 1 łazienka i w dodatku, gdyjest on piętrowy,
                cyrkulacja to niezbędne minimum. Zanim woda doleci z pieca na parterze, to
                najpierw zleci nam ta letnia, która stoi w rurach, a dopiero za kilkanaście
                sekund popłynie gorąca.
                Z tego co pamiętam, to macie w oferice piec dwufunkcyjny w standardzie, jeśli
                myślicie o cyrkulacji, to odpada - nie montuje się jej przy tym rodzaju pieca.
                • agnrek Instalacja gazowa 02.03.06, 10:10
                  Jako Wasza sąsiadka z sąsiedniej i bardziej zaawansowanej budowy, radziłabym
                  sobie poczytać i popytać o piece gazowe, o cyrkulację - wtedy macie o czym
                  rozmawiać ze specem od c.o., który Was zapyta, co wybieracie. Nie ma co się
                  zdawać na rady developera, nam proponowali co innego, my w większości wybieramy
                  większe zasobniki na wodę, do tego dokłądamy automatykę, nie ma tego w
                  standardzie, trzeba sie upomnieć. Instalacja gazowa to taka, na której nie
                  warto oszczędzać.Może warto zainwestować w piec kondesacyjny?

www.muratordom.pl/6950_6275.htm
                  www.muratordom.pl/ekspert_instalacje.htm?advices=6473,13452
                  www.muratordom.pl/ekspert_instalacje.htm?advices=6473,1821

• Gość: monterka1 Re: Instalacja gazowa IP: 217.153.131.* 02.03.06, 16:01
                    o, dzieki, wlasnie - cyrkulacja :))
                    mamy miec piece jednofunkcyjne wlasnie z zasobnikiem... i dzieki za linki!
                    • Gość: ania_i_karol Spotkanie!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.06, 11:41
                      jak w temacie.
                      Tylko kiedy??
                      Gdzie wiadomo.
                      • Gość: Ma Re: Spotkanie!! IP: *.warszawa.dialog.net.pl 11.03.06, 10:35
                        • Gość: Marcinwaw Re: Spotkanie!! IP: *.warszawa.dialog.net.pl 11.03.06, 10:38
                          Jestem za ale w niedziele i okolo 15:00 bo wczesniej jest F1 w TV :)
                          • robertrobert1 Re: Spotkanie!! 12.03.06, 21:16
                            Gość portalu: Marcinwaw napisał(a):

> Jestem za ale w niedziele i okolo 15:00 bo wczesniej jest F1 w TV :)

Zapraszam do mnie bo kobieta moze plotkowac a my razem popatrzymy w TV.
    • Gość: gad Re: Sęczkowa, Wawer, Brandt sp. z o.o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:30
      czy oni jeszcze gdzies buduja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka