Dodaj do ulubionych

AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE!

IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 09.12.02, 11:17
Witam.

Moje mieszkanie, jak większość z I etapu, zostało oddane z dużym opóźnieniem.
Oczywiście spółka nie chce wypłacić kar umownych - na razie wysyłam kolejne
wezwania do zapłaty, później zamierzam rozpocząć powództwo w sądzie. Tyle
tytułem wstępu.

Dziś byłem podpisać akt notarialny. Ewenementem jest tam par. 8.1, w którym
strony oświadczają, że nie mają wobec siebie żadnych roszczeń z wyjątkiem (i
tu wyjątki typu gwarancja, zaliczka na koszty eksploatacyjne do końca roku w
wys. 1000-1500 zł - też niezłe, za 20 dni!). Do owych "wyjątków" chciałem
dopisać kary umowne. Reprezentujący spółkę niejaki Paweł Wołkanowicz,
zresztą, jak się okazało, straszny cham, powiedział, że "nie ma takiej
możliwości" i że w takim razie aktu nie będzie. Nie udzielił żadnych
wyjaśnień, odmówił też potwierdzenia na piśmie odmowy wpisania poprawki do
aktu. W końcu... obraził się i wyszedł! Sic!!!

Sytuacja wygląda więc tak, że Agroman szantażuje nabywców, uzależniając
wykonanie jednego prawa (przeniesienie własności) od rezygnacji z drugiego
(kary umowne).

Tych przyszłych sąsiadów, którzy chcą wyegzekwować należne im - niemałe
przecież - pieniądze ostrzegam więc przed podpisaniem aktu notarialnego w tej
formie! Na tym polega metoda Agromana odnośnie kar umownych: jedni zapomną,
drugich można olać, trzecich oszukać, czwartych zaszantażować i zastraszyć
(te etapy za mną), piątych - nie wiem jeszcze co (przede mną), a potem
zostanie tylko garstka tych, którym trzeba będzie płacić kary. Nie wiem, jak
Wy, przyszli sąsiedzi, ale ja na razie się nie poddaję.

Pomijając wszystko inne, umowa określa, jakie warunki trzeba spełnić przed
przeniesieniem własności: budynek musi być wybudowany i mieć zezwolenie na
użytkowanie, a nabywca musi wpłacić 100% wartości mieszkania. Ani słowa o
rezygnacji z roszczeń! Ludzie, nie dajcie się oszustom z Agromana!

Pozdrawiam,
obi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Xman Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.dialup.warszawa.pl 09.12.02, 11:36
      To prawda co pisze OBI. Drodzy sąsiedzi z I etapu i nie tylko, chyba to
      ostatnia i najwyższa pora żeby powiedzieć o tym co się dzieje w zaciszu naszego
      osiedla. Musimy otwarcie sprzeciwić się temu co próbuje robić Agroman. Otwarcie
      to znaczy pisać o tym na tym forum a nie zamykać się we własnej grupie i tam
      wylewać żale. A jest o czym pisać :

-dziwne zapisy w aktach notarialnych
      -uchylanie się Agromana od płacenia kar umownych
      -kosmiczny czynsz który przekracza 10 PLN za m2 !!!
      -Podpisywanie umów z jakimiś dziwnym i firmami od TV i Internet

Chyba już najwyższa pora aby zrobić z tym porządek !!!

Pozdrawiam
      Xman
      • Gość: Fly Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 09.12.02, 13:07
        z duzym zaciekawieniem sledze wszystko, co dotyczy osiedla i Agromana, chociaz
        jestem "przy nadziei" na mieszkanie w IV etapie...
        pamietam, ze w umowie jest zapis traktujacy o tym, ze koszty - szczegolnie
        te "inne" moga byc ustalane przez lokatorow to jedno... jako wspolnota, ktora
        stanowicie tez chyba macie cos do powiedzenia w temacie operatora TV lub
        telefonicznego?
        Jestem naprawde bardzo ciekawa, jak uda sie Wam zalatwic sprawe podpisania
        aktow notarialnych...czytalam jakis czas temu na lamach forum, ze lokatorzy
        chca sie "skrzyknac" aby wynajac reprezentujacego lokatorow adwokata - mysle,
        ze to dobry pomysl...
        pozwolcie drodzy przyszli sasiedzi, ze jako przyszly "uzeraniec" z agromanem
        skorzystam z Waszego doswiadczenia..
        pozdrawiam wszystkich,
        Fly
      • anawitch Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! 13.12.02, 14:56
        Witam serdecznie,
        hmm, nie wiem jak wyrazić swój entuzjazm z powodu ożywionej dyskusji na temat
        naszego ulubionego developera. I co teraz? Tak jak Fly (:-) wspomniała, jest
        pomysł aby wynająć notariusza, który będzie działał w naszym imieniu. Wiem, że
        jest kilkanaście osób, które się na to zdecydowały, między innymi ja. Po
        pierwsze koszty (kilkaset złotych mniej)a po drugie komfrot psychiczny (brak
        chamstwa). Może osoby zainteresowane mogłyby się "skrzyknąć" jednego dnia i
        zebrać siły aby walczyć razem. Co dwie głowy to nie jedna. Czekam na odzew.
        Pozdrawiam - AnaWitch
    • Gość: sąsiad Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.eds.net 09.12.02, 13:04
      Witam,

A czy znasz jakiś inny przypadek aby developer zwracał jakieś kary za
      przekroczenie terminów? Ja nie. Tak więc takie postępowanie nie jezt niczym
      nadzwyczajnym na naszym rynku budowlanym. Niestety oczywiście. Życzę powodzenia
      w walce o te kary, jednak osobiście raczej nie wierzę w sukces.

Pozdrawiam,
      sąsiad
      • Gość: obi. Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 09.12.02, 13:43
        Drogi Sąsiedzie, czy wywalczę te kary, czy nie wywalczę, to odrębna kwestia.
        Uważam jednak, że posługiwanie się przez spółkę szantażem i próba zmuszenia
        mnie do rezygnacji nawet z prawa to ubiegania się o kary, to praktyki
        niedopuszczalne. Zresztą stosowanie takich metod świadczy moim zdaniem o tym,
        że Agroman ma świadomość, iż może sprawę przegrać.

Pozdrawiam,
        obi.
        • Gość: sąsiad Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.eds.net 09.12.02, 14:10
          To co chciałem powiedzieć, to że oczywiście zgadzam się, iż takie postepowanie
          nie powinno mieć miejsca, a jednak na naszym rynku budowalnym ma i to w wielu
          przypadkach. Agroman nie jest wyjątkiem. Z drugiej strony jako przyszły
          mieszkaniec Brzezin III, muszę powiedzieć, że ja jestem zadowolony z
          dotychczasowej współpracy z Agromanem. Może wynika to z prostej przyczyny, że
          mieliśmy trochę więcej szczęścia z terminowością budowy i przez to stosunki z
          developerem układają się zdecydowanie lepiej.

Pozdrawiam,
          sąsiad
    • Gość: Marta III etap Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: 217.96.20.* 13.12.02, 14:02
      Witam wszystkich przyszłych sąsiadów!
      Co do walki z Agromanem o odsetki to mam wątpiliwości czy się uda. I tak macie
      szczęście że nie czekacie ma mieszkanie ponad 1,5 roku jak moja znajoma.
      Z Agromanem można wygrać tylko poprzez podpisanie aktów i założenie wspólnoty
      wówczas jest szansa na to że to my będziemy ustalać wysokość czynszu i sposób
      jego naliczania ( nie za m2, a za ilość osób zameldowanych w mieszkaniu), poza
      tym wspólnota ma szansę decydować kto bedzie świadczył dla nas usługi tj.:
      wywóz śmieci, a to pomoże zmniejszyć koszty i co najważniejsze Agroman nie
      będzie miał szansy zarobić na nas. Pozdrawiam Marta
      • Gość: tomek Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.eds.net 13.12.02, 14:34
        Witam,

Ja na pocieszenie odsyłam przykładowo do wątków
        www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=106&w=3801442 lub
        www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=106&w=3626037

Dodam również na pocieszenie, że osiedle jest naprawdę ładne i od kilku juz
        różnych osób usłyszałem bardzo pochlebne opinie na temat wyglądu Brzezin. Tak
        więc chyba jednak nie jest najgorzej.

Pozdrawiam,
        tomek, orion6
      • obi. Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! 13.12.02, 23:35
        Gość portalu: Marta III etap napisał(a):

> Z Agromanem można wygrać tylko poprzez podpisanie aktów i założenie wspólnoty
        > wówczas jest szansa na to że to my będziemy ustalać wysokość czynszu i sposób
        > jego naliczania ( nie za m2, a za ilość osób zameldowanych w mieszkaniu),

Marto, akurat ten pomysł uważam za niezbyt szczęśliwy. Po pierwsze, od
        powierzchni uzależniony jest udział w części wspólnej. Dlaczego więc właściciel
        30-metrowej kawalerki, w której mieszka 4-osobowa rodzina miałby płacić 4 razy
        więcej niż mieszkający samotnie właściciel mieszkania 120-metrowego?

Po drugie, od dawna nie ma obowiązku meldunkowego. W moim mieszkaniu mogę
        mieszkać i nikogo nie meldować. I co, w ogóle bym nie płacił czynszu?

Pozdrawiam,
        obi.
        • Gość: Marta III etap Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.supermedia.pl / *.iry.warszawa.supermedia.pl 15.12.02, 12:04
          Witam!!! założenie wspólnoty to jedyna szansa na to że będziemy płacić mniejsze
          czynsze, bo tak jak wcześniej wspomniałm sami będziemy wybierać firmy które
          będą świadczyć dla nas usługi. A co do sposobu ich naliczania jeżeli wodę i
          wywóz śmieci policzymy od ilości osób zameldowanych to z pewności każdy z nas
          zapłci mniej.
          Co o ty myślą inni. zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam Marta
          • Gość: obi. Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.acn.pl / 10.70.1.* 15.12.02, 12:59
            Gość portalu: Marta III etap napisał(a):

> A co do sposobu ich naliczania jeżeli wodę i
            > wywóz śmieci policzymy od ilości osób zameldowanych to z pewności każdy z nas
            > zapłci mniej.

Witam. Jeśli chodzi o wodę, to przecież są liczniki. Płacisz za _rzeczywiste
            zużycie_ - to chyba sprawiedliwsze niż za liczbę osób.

Od liczby osób można by rzeczywiście uzależnić opłaty za wywóz śmieci (i żadne
            inne). Pytanie, czy gra jest warta świeczki. To stosunkowo niewielka opłata
            (powiedzmy 10-15 zł miesięcznie na mieszkanie). Można zdecydować, że płaci się
            od mieszkania i uniknąć biurokracji w stylu PRL-u, czyli obowiązku zgłaszania
            zarządowi wspólnoty, ile osób u Ciebie mieszka. Moim zdaniem byłoby to
            niepotrzebne ograniczenie prawa do prywatności wszystkich właścicieli, tylko po
            to, żeby ktoś mógł zaoszczędzić parę złotych miesięcznie. Uważam, że nie warto,
            ale też zapraszam do dyskusji...

Pozdrawiam,
            obi.

PS Ja jestem z I etapu, więc możliwe, że Twoja wspólnota, Marto, uchwali inne
            zasady niż moja.
            • Gość: Marta III etap Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 15.12.02, 14:29
              Witam ponownie!!!
              Jeżeli chodzi o śmieci cieszę się że mamy takie same zdanie w tej chwili za
              wywóz śmieci płacilibyśmy 0,40zł za 1m2 to przy mieszkaniu 50m2 wydatek ok.20
              zł, za os. płaci się w tej chwili od 5-6,5 za osobę i tu już mamy obniżkę.
              Co do wody to zaliczki też powinny być ustalone w taki sposób aby wszystko było
              jasne za m3 np.: 5m3 zimnej wody za 1 m-c od os. bo z tego co wiem to moje
              mieszkanie, a zwłaszcza jego powierzchnie nie ma nic do jej zużycia.
              Co pozostali sądzą na ten temat??? Tu 2zł. tam 2zł. i czynsz spadnie do poziomu
              8,50 za 1m2
              Poza tym oszczędności należy szukać wszędzie należy sprawdzić jakie są
              rzeczywiste koszty ochrony oraz utrzymania porządku na osiedlu.
              Pozdrawiam Marta
    • Gość: anka Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: 217.96.20.* 13.12.02, 14:21
      przepraszam a czy mógłby Pan mi powiedzieć z czego wynika tak duża zaliczka,
      czy jest to uzależnione od powierzchni Twojego mieszkania.
      Dzięki za odpowiedz.
      • obi. Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! 13.12.02, 23:32
        Nie wiem, od czego jest uzależnione i dlaczego "1000 albo 1500". A dlaczego tak
        duża? Chyba wiemy, co o tym myśleć...

Pozdrawiam,
        obi.
    • Gość: . Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: 217.153.33.* 26.03.03, 09:08
    • Gość: Michał Re: DO SZANOWNEGO OBI IP: *.inetia.pl 04.04.03, 11:36
      Gość portalu: obi. napisał(a):

> Witam.
      >
      > Moje mieszkanie, jak większość z I etapu, zostało oddane z dużym opóźnieniem.
      > Oczywiście spółka nie chce wypłacić kar umownych - na razie wysyłam kolejne
      > wezwania do zapłaty, później zamierzam rozpocząć powództwo w sądzie.
      >
      > Sytuacja wygląda więc tak, że Agroman szantażuje nabywców, uzależniając
      > wykonanie jednego prawa (przeniesienie własności) od rezygnacji z drugiego
      > (kary umowne).
      > Tych przyszłych sąsiadów, którzy chcą wyegzekwować należne im - niemałe
      > przecież - pieniądze ostrzegam więc przed podpisaniem aktu notarialnego w tej
      > formie! Na tym polega metoda Agromana odnośnie kar umownych
      > Pozdrawiam,
      > obi.
      Szanowny Obi jak zakńczyła się twoja walka, co uzyskałeś?
      Myślę że ja także znajdę się w takiej sytuacji.
      • Gość: Fly Re: DO SZANOWNEGO OBI IP: 156.24.231.* 04.04.03, 13:11
        obi to juz tu chyba dawno nie zagladal...a przynajmniej nie dawal znaku zycia..
        moze wywolaj go na forum brzezin na yahoo...

milego,
        Fly
        • Gość: Michał Re: DO FLY IP: *.inetia.pl 11.04.03, 11:02
          Proszę o podanie adresu osiedle_brzeziny...????
          Pozdrawiam uroczą FLY
          • Gość: Fly do Michala IP: 156.24.231.* 11.04.03, 12:40
            witam,

bardzo prosze: osiedle_brzeziny@yahoogroups.com

(rozumiem, ze jestes obecnym/przyszlym mieszkancem Brzezin? - pytam, bo na te
            liste dyskusyjna trzeba sie zapisac podajac swoje dane dla admina)

ps' obi - jesli to ten sam obi - udziela sie na forum kultura/radio/nie karmic
            Trolla... ;)
            ..lubie latac po roznych forach i watkach...;))

pozdrawiam,

ps' pozdrowionka dla wszystkich sasiadow, ktorzy tu zagladaja od czasu do
            czasu..i dla niesasiadki tez... :P
            Fly

• Gość: marta Re: do Michala IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 20:59
              prosze o kontakt osoby z trzeciego etapu osiedla brzeziny :-) gg 2367984
              • Gość: DiDi Spotkanie mieszkańców etapu III IP: 217.8.186.* 16.05.03, 08:28
                Niedługo odbędzie się spotkanie mieszkańców etapu III, chętnych, którzy o tym
                spotkaniu nie wiedzą (osoby obecne na yahoo_brzeziny na pewno już się natknęły
                na informację) zapraszam po szczegóły: GG 1453248.

DiDi
        • Gość: Robert Re: DO wszystkich mieszkancow Brzezin IP: *.acn.waw.pl 15.05.03, 21:15
          Zapraszam do rozmow na czacie www.polchat.pl/chat/?room=Brzeziny%20-%
          20Warszawa. Pogadajmy co nas boli . Pozdrawiam
    • Gość: XYZ Re: AGROMAN - do lokatorów I etapu - WAŻNE! IP: 212.160.117.* 15.05.03, 09:45
      Witam
      Rzeczywiście Ten Paweł Wołkanowicz to straszny cham i do tego oszust o czym
      dobrze wiem. Proponuję wszelkie kontakty z tym człowiekiem prowadzić przez
      innego prawnika. Radzę uważać na powiązania Agromana z Firmą TON AGRO, która
      jest jego właścicielem. Od TON AGRO zależy wszystko co się dzieje w Agromanie.
      TON AGRO to spółka państwowa a wiadomo jak się rządzą prezesi takich spółek i
      jak łatwo wyprowadza się z tamtąd pieniądze.
      Pozdrawiam

• Gość: Fly do XYZ IP: 156.24.231.* 15.05.03, 09:50
        i co?
        radzisz uwazac? a na co dokladnie?
        Twoj post jest dziwnie haotyczny i przesiakniety emocjami - badz konkretna/y...
        bo nic z tego postu nie wynika oprocz krzyku rozwscieczonego lokatora, bo co?
        bo nie znalazles/las sposobu zalatwienia swoich spraw...?
        inni jakos znajduja...
        i wcale nie trzymam tu zadnej ze stron...kaniec kancow zawsze stane po stronie
        lokatora...ale glowa trzeba ruszac...nie paszcza....
        milego...
        Fly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka