Dodaj do ulubionych

Pytanie o prowizję

18.04.06, 16:15
Witam,
Czy kupowaliście może mieszkanie na rynku wtórnym?
Jak jest z prowizją - płaci sprzedający, czy kupujący ?
Znalazłem mieszkanie, które mnie interesuje, była podana cena x do której
muszę jak się okazało doliczyć prowijze od sprzedaży w wysokości 2,9 % :-(
wartości tranzakcji. Nie wiem, czy pośrednik nie robi mnie w jajo.

Prosżę o pomoc,
Pozdrawiam
Robert
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Pytanie o prowizję 18.04.06, 16:22
      Płacą obie strony - sprzedający i kupujący.
      Czasem, jeśli sprzedajesz i kupujesz w tej samej agencji, pobierają raz jedynie.
    • Gość: Maciek Re: Pytanie o prowizję IP: *.bas.roche.com 18.04.06, 17:07
      Zwyczajowo pobierają po 2,9% od każdej strony czyli prawie 6% wartości
      nieruchomości idzie do ich kieszeni. Jeśli pośrednik znalazł Ci to mieszkanie to
      wypadałoby zapłacić.
      • madroy Re: Pytanie o prowizję 18.04.06, 17:14
        Mieszkanie znalazłem sam, tyle że akurat sprzedaje je agencja nieruchomości.
        • Gość: Maciek Re: Pytanie o prowizję IP: *.bas.roche.com 18.04.06, 17:38
          Rozumiem że znalazłeś ogłoszenie "sprzedam mieszkanie" i okazało się że to
          agencja. Jeśli nie ma ona wyłączności to prawdopodobnie konkuruje z innymi
          agencjami które chcą sprzedać to samo mieszkanie. Zatem akcja jest kto pierwszy
          ten lepszy i zapewne pośrednik naciska Cię abyś podpisywał umowę przedwstępną.

Jeśli tak jest, to możesz ponegocjować tą prowizję dla nich. Jeśli mieszkanie
          nie jest super atrakcyjne (tzn. jeśli ten konkretny pośrednik nie ma tabunu
          innych chętnych) to możesz spróbować obciąć nieco prowizję (2,9% to standardowy
          max) i agencja może się zgodzić jeśli się boi że jak zrezygnujesz to inna
          agencja sprzeda to mieszkanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka