Dodaj do ulubionych

Strumykowa

IP: *.mi.gov.pl 18.05.06, 13:50
Chciałabym pogadac z kimś na temat osiedla Strumykowa budowanego przez
Constans
Obserwuj wątek
    • koloo4 Re: Strumykowa 19.05.06, 07:33
      Ja już podpisałem umowe z firmą Konstans i teraz czekam na decyzję banku w
      sprawie kredytu. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z tą inwestycją!
      • Gość: gosć 2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 19.05.06, 09:18
        a powiedz w jakim banku starasz sie o kredyt, bo ja niestety mam problem z
        uzyskaniem kredytu w związku z tym.,że decyzja pozwolenia na budowę jest
        zaskażona , więc nie jest jeszcze prawomocna.
        • koloo4 Re: Strumykowa 19.05.06, 09:33
          W banku GE staram się o kredyt. Zastanawia mnie fakt, że konstans już buduje a
          jeśli pozwolenie nie byłoby prawomocne to przecież nie mogliby budować.
          • Gość: gość 2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 19.05.06, 17:27
            tak wogóle to jeśi jest ważne, a one jest ważne to moze budować i buduje, tylko
            tyle, że jest zaskarżone i niestety nikt na nim na razie nie może wydac
            pieczątki o prawomocności, mój bank niestety się do tego przyczepił i dzięki
            temu dowiedziałam się prawdy, sparawa jest w sądzie 12. 06. , najbardziej
            jednak dziwi mnie to, że nikt jak na razie z kupujących o tym nie mówi, bo
            chyba na to wygląda, że po proistu nie wie, wygląda na to, że tylko ja trafiłam
            na bank, który wszystko sprawdza brdzo dokładnie i jak dla mnie to niestety
            jest pewnego rodzaju dyskonfort, zawsze trzeba się liczyć z tym, że budowa mo
            że być wstrzymana, szkoda, że nie pogadamy na ten temat w najbliższym tygodniu,
            bo wyjeżdzam w delegację, ale w sobotę się odezwę, mam nadzieję, że ktoś do tej
            pory sprawdzi te informację.
      • Gość: bodzio Re: Strumykowa IP: *.chello.pl 26.06.06, 21:10
        Cześć wszystkim
        Byłam dzisiaj na dudowie- wstrzymana i to już od tygodnia!!! a w Konstansie
        informują, że budują i nie przerwą budowy. Bzdura !!!! do czasu rozwiązania
        sprawy, nie ma mowy aby ruszyli do góry z budową. To wszystko sprawa naszego
        sąsiada, który już do Kościoła obok ma pretensje, a teraz rówież do nas w
        każdym razie w tej okolicy jest już znany!!!. Ciekawa tylko jestem na jaki
        okres budowa jest wstrzymana, ale przecież prawdy się nie dowiemy.
    • Gość: magi Re: Strumykowa IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.06, 01:17
      Witam,
      jestem zainteresowana kupnem mieszkania na tym osiedlu, o co chodzi ztym
      pozwoleniem? cos jeste nietak? nie bardzo jestem w temacie :(
      • Gość: gość2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 30.05.06, 12:06
        Tak bym chciała, żeby ktoś oprócz mnie sprawdził te informację odnośnie
        pozwolenia n budowę, tzn najlepiej zapytać inwestora czy pozwolenie na budowę
        jest zaskarzone, czy nie?
        • koloo4 Re: Strumykowa 30.05.06, 13:39
          Witam, niestety u inweswtora niczego się nie dowiedziałem. Pani Irmina mówi, że
          ta sprawa to tylko formalność i nie będzie mieć wpływu na budowe. A budowa
          idzie do przodu, w tej chwili rośnie już parter. Jeśli ktoś się dowie (mnie się
          nie udało)w którym sądzie jest sprawa i o której godzinie to ja się z chęcią
          wybiorę!

Pozdrawiam
          • Gość: gosc 2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 31.05.06, 10:00
            Sprawa ma się odbyć 12 czerwca, niestety nie wiem o której godzinie a sprawa
            będzie w Wojewódzkim Sądzie Administracyjny dla miasta Warszawy miesci się on
            na ul. Jasnej. natomiast, że inwestor mówi, ze to tylko formalność, to ja
            równiez mam taka nadzieję, natomiast od strony prawnej wygląda to tak, że osoba
            skaąca może po tej rozprawie w czerwcu jeszcze oddwołąć się do sądu wyżej
            instancji, a wtedy znowu to troche potrwa, w efekcie nie wpływa to póki co na
            to, że inwestor nie może budować, bo w sumie pozwolenie na budowę posiada,ale
            zaskarzoną więc w każdej chwili może byc wstrzymanie inwestycji, choć tak
            szczerze mówiąc nie wiem dokładnie jak mówi prawo budowlane, ale wydaje mi się,
            że jak decyzja jest w jakimś sensie zaskarzona to inwestor nie powinien wtedy
            budować. Pozatym jęśli jednak spraw pójdzie dalej do sadu wyżeszej instancji to
            nie wiem jak długo to będzie trwało. W każdym razie neipokojące jest to, ze ja
            dowiedziałam sie o tym zskażeniu na skutek załatwiania kredytu, i mój bank to
            zakwestionował i uważa , ze jest to sytuacja niebezpieczna, która może toczyć
            się latami, więć po prostu pytam innych jak im sie udało załatwic kredyt i czy
            innego banki w to nie wniknęły? Mój na to wygląda jednak okazało się, że miał
            rację.Ja teraz czekam na te rozprawę 12 czerwca z tym, że prawomocnośc wyroku
            będzie dopiro, po okreśie należnym na wniesienie odwołania do sądu naczelnego.
            Aga
            • koloo4 Re: Strumykowa 12.06.06, 18:55
              Czy ktoś się orientuje jak dzisiejsza sprawa o zaskarzanie pozwolenia na budowe??
              • Gość: gość2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 14.06.06, 10:54
                tak ja się orientuję i jestem wkurzona na maksa, niestety decyzja została
                uchylona i od wczoraj próbóje się dodzwonic do Pni Irminy i nic, a z reszty
                pracowników nikt nie chce rozmawiać o osiedlu Strumykowa.
                • Gość: gość 2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 19.06.06, 09:30
                  dlaczego nikt sie nie odzywa czy w żaden sposób na nikogo nie wpłynęła sprawa
                  uchylenia decyzji o pozwoleniu na budowę????????????????????????
                  • Gość: Kupujący Re: Strumykowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 15:56
                    Czy wiadomo z jakiego powodu decyzja została uchylona. Proszę o kontakt
                    pazmar@poczta.wp.pl
                    • Gość: Regan Re: Strumykowa IP: *.acn.waw.pl 19.06.06, 18:02
                      Zapraszam wszystkich na goraca debate w sprawie wycofanego pozwolenia na budowe
                      tych ktorzy juz podpisali umowe, ktorym udalo sie zdobyc kredyt i placa badz
                      maja juz placic transze. irek@regan.pl gg 6140009.
                      • Gość: :-) Re: Strumykowa IP: *.chello.pl 19.06.06, 18:57
                        To znaczy ze buduja nielegalnie?
                • Gość: Zosia Re: Strumykowa IP: *.chello.pl 19.06.06, 22:50
                  Cześć. Skąd masz tak niepokojące informacje? Skąd wiesz, że decyzja została
                  uchylona? Dziękuję za odpowiedź.
    • Gość: :-) Re: Strumykowa IP: *.chello.pl 19.06.06, 18:59
      kto wydal pozwolenie i kto i z jakiego powodu je zaskarzyl?
      • denorex Re: Strumykowa 19.06.06, 23:43
        Witam;
        podpisałem umowę jeszcze w kwietniu i wpłaciłem I ratę;
        z informacji otrzymanych tel. od p Irminy wynika, że Konstans ma wysłać jakieś
        oficjalne pismo do wszystkich osób które już kupiły mieszkanie. Co w nim będzie?
        Najprawdopodobniej propozycja 2 opcji:
        -1 zwrot kasy
        -2 czekanie na uzyskanie nowego pozwolenia, do tego czasu osoby które wpłaciły
        1 lub 2 raty (to mają jeszcze ustalić) mają mieć zagwarantowaną cenę z
        wcześniej podpisanych umów (ma to trwać ok 2 - 3 m-cy, ale wydaje się to b.
        mało prawdopodobne - na pewno dłużej)

Na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiem co zrobię, czekam na oficjalne stanowisko
        dewelopera;
        pzdr, D
        • Gość: gość 2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 20.06.06, 09:25
          pisałam już wcześniej, ze pozwolenie jest zaskarżone i , że może byc róznie,
          ale nikt nie chiał za bardzo ze mną o tym gadać, teraz od momentu odebrania
          przez developera uchylenia decyzji z sądu, będą musieli zejść z budowy do czasu
          nastepnej sprawy- decyzji , a jaka bęzie nie wiadomo, w kazdym bądz razie na
          pewno to nie potrwa krócej niż 3 miesiące, zreszta nawet jeśli ta decyzja
          będzie już to skarżący na bank pujdzie wyzej i sprawa może trwać dużo dłużej
          tak jak ma to miejsce na mokotowie w Marinie.
          • Gość: gość 2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 22.06.06, 12:58
            Ludxie trzeba się gdzieś spotkać............
            • Gość: Zosia Re: Strumykowa IP: *.chello.pl 22.06.06, 19:49
              My również podpisaliśmy umowę, otrzymaliśmy kredyt teraz denerwujemy się co
              dalej robić. Prezes Konstansu potwierdził nam, że decyzja została uchylona i
              trafiła ponownie do wojewody, do końca czerwca wszyscy mamy dostać pismo z
              wyjaśnieniami Konstans ma również zaproponować nam Aneks do Umowy. Nerwy!
              Nerwy! Nerwy! Musimy zorganizować spotkanie ewentualnych przyszłych mieszkańców
              nma budowie, chcielibyśmy poznać wasze zdanie na ten temat- czy warto wchodzić
              w ten interes. Czekam na odpowiedź zainteresowanych.
              • Gość: gość Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 24.06.06, 16:10
                ja jestem zainteresowana ale teraz wyjeżdzam w piątek wracazm n r tel to 604-
                624-405
    • Gość: denorex Re: Strumykowa IP: 80.51.10.* 22.06.06, 22:10
      Dzisiaj dowiedziałem się telefonicznie w Konstansie, że budowa została "trochę"
      wstrzymana (!)
      oraz że decyzja o pozwoleniu na budowę nie została wcale uchylona (?).
      Ludzie, o co tutaj chodzi? dlaczego nie można uzyskać racjonalnej informacji
      tylko jakąś ściemę w stylu "będzie lekka obsuwa"?
      Z tego co wiem, Konstans będzie wymagał wpłaty 2 pierwszych rat, aby uznać
      potencjalne mieszkanie za zarezerwowane / sprzedane. Problem w tym, że w
      obecnym stanie żaden bank nie przeleje kasy - skąd wziąć pieniądze? A terminy
      rat w umowie są zostały przecież zapisane. Może dojść do sytuacji, że będą
      naliczać karne odsetki za opóźnienia we wpłacie!
    • Gość: denorex Re: Strumykowa IP: 80.51.10.* 29.06.06, 23:52
      Witam jeszcze raz i proszę o pomoc - czy ktoś wie co się naprawdę dzieje z os
      Strumykowa? (chodzi mi o stan prawny inwestycji), p Irmina twierdzi, ŻE DECYZJA
      POZWOLENIA NA BUDOWĘ NIE ZOSTAŁA WSTRZYMANA.
      Będę wdzięczny za jakąkolwiek informację na ten temat, Konstans chce wpłaty 30%
      inwestycji w sytuacji, gdy budowa powoli "zamiera"!!!
      pzdr, D
      • Gość: Kot Re: Strumykowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 15:25
      • Gość: Kot Re: Strumykowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 15:28
        Cześć,
        Ja również rozmawiałam z naszą Pania Irminą. Decyzja jest uchylona wróciła do
        Wojewody. Budowa została wstrzymana narazie na 2 miesiące. Kierownik robót
        zdenerwowany, musiał wysłać swoich pracowników na inne budowy, a sąsiad obok
        zadowolony.
        • denorex Re: Strumykowa 02.07.06, 16:52
          Dzięki za info, mam termin wpłaty następnej raty - jak tu płacić gdy przyszłość
          inwestycji jest pod znakiem zapytania? ech..
          • Gość: Kot Re: Strumykowa IP: *.chello.pl 02.07.06, 19:08
            Cześć, my również nie wiemy co robić.
          • Gość: Kot Re: Strumykowa IP: *.chello.pl 02.07.06, 19:20
            Cześć, Interesujące jest również dlaczego tak mało osób interesuje się
            problemami Konstansu. Jestem na budowie dośc często, ani razu nie spotkałam
            zainteresowanych osób. Myślę sobie, że dużo mieszkań nadal nie jest
            zarezerwowanych bądź wykupionych. Być może równiez osoby te nic jeszcze nie
            wiedzą. Ponad dwa tygodnie temu Prezes Konstansu obiecał, że wszyscy otrzymamy
            pismo. Podpiszemy też Aneks do Umowy (Konstans będzie zobowiązany zwrócić nam
            pieniądze w sytuacji nieuregulowania sprawy z pozwoleniem). W ten piątek
            okazało się, że pismo będzie prawdopodobnie dopiero za miesiąc. Konstans cały
            czas powtarza, że można sie wycofać i uzyskać zwrot transz, ale czy z odsetkami
            i ubezpieczeniem?. Myślę, że sam Konstans jest zaskoczony całą sytuacją. Nie
            wiem już czy czekać, czy się wycofać. Czy są szanse na wygranie sprawy?
            • Gość: gosć 22 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 04.07.06, 15:17
              Ludzie, po pierwsze nie płaccie żadnych pieniędzy, dopóki sprawa nie zostanie
              rozpatrzona ponownie przez Wojewodę, po prostu i tak zostaliście delikatnie
              mówiąc oszukani jesli już zapłaciliście jakieś pieniądze, teraz podpiszcie
              aneksy do swoich umów, ze kolejną ewntulną ratę zapłacicie po rozpatrzeniu
              sprawy przez Wojewodę, najlepiej z zastrzeżeniem, że zapłacicie tylko wtedy
              jesli Konstans przedtawi wam ostateczna i prawomocna decyzję, jesli nie to nie
              a wpłacone transze natychmiast zwróci, moim zdanie z informacji chcociażby z
              innych terenów budowlach , gdzie były podobne problemy, to wcale nie trwa tak
              szybko (2 miesiące to po prostu opowiadanie bajek), zwrócie uwagę, że od 12
              czerwca (dzien rozprawy) w sądzie nie mamy żadnego formalnego stanowiska
              konstansu wzgledem nas , z tego co wiem z ostatniego tygodnia (dzwoniłam do
              sądu) to jeszcze nie wyszła sądu uzasdnienie wyroku, nie wiemy tez jakie ma
              plany inwestor, ma dwa wyjścia roztrzygac w sprawie u Wojewody, czy tez wnosic
              o kasację do Sądu na co ma 30 dni od otrzymania uzasadnienia z sądu. Takż ejak
              widać czas jest tutaj naprawdę bardzo potrzeby i to dość długi, uważam , że nie
              należy płacic teraz żadnyc pieniędzy , poczekać na stanowisko pisemne konstans
              do nas lub nie, pobrać kserokopie wyroku z sądu, żeby w koncu wiedzieć tak na
              100% dlaczego została uchylona i jakie są zarzuty, skontaktować się z urzedem
              Wojewódzkim w celu rozeznaia długości trwania sprawy i spotkać się gdzieś razem
              dla ustalenia jakiegoś stanowiska w celu (dla tych którzy jednak zostaja )
              okreslenia warunków. Jutro znów dzwonię do sądu, dowiedzieć się czy juz jest
              wyrok i czy został wysłany do stron.
              Co do tego, że pioszesz, ze nikogo to nie interesuje i że chyba mało osób
              kupiło to, że odnosiłam takie wrażenie jak pisałam wcześniej, że decyzja jest
              zaskarżona i sprawa ma być 12 czerwca, a jak podpisywałam umowę z nimi to
              prawie wszystko było zajęte.
              • Gość: Kot Re: Strumykowa IP: *.chello.pl 04.07.06, 18:35
                Cześć, Rozmawiałam z prawnikiem mógłby sprawdzić dla nas informacje, tylko
                potrzebna jest sygnatura akt. Raczej w sądzie nikt nie udzieli takich
                informacji, ale jeśli Będziesz coś wiedziała napisz.
                • Gość: gość 2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 06.07.06, 10:50
                  Cześć! Wczoraj dzwoniłam do sądu (bo znam sygnaturę już od dawna) i jeszcze
                  nie nie ma uzasadnienia do wyroku dowiedziałam sie, że może to potrwa ć nawet
                  do 2 miesięcy, ale jesli Tobie uda się zdobyc to uzasadnienie szybciej, przez
                  prawnika to próbuj, podaje sygnaturę sprawy ; VII SA/WA 421/06 jak się coś
                  dowiesz to daj znać, mój numer tel. 604-625-405
                  • Gość: 43 Re: Strumykowa IP: 80.51.246.* 07.07.06, 09:02
                    Witam,
                    mam zapytanie: czy dysponują Państwo odrobiną czasu (np. jutro)? może spotkamy
                    się wszyscy i przedyskutujemy tą naszą sytuację, obserwuję to wszystko i
                    zaczyna się robić bardzo nieciekawie.
                    • denorex Re: Strumykowa 07.07.06, 15:11
                      witam; jestem za, aczkolwiek szansa na zebranie wielu osób w tym samym terminie
                      jest mała, warto wymienić się spostrzeżeniami (każdy się gdzieś / coś
                      dowiadywał) i zastanowić się jak działać dalej - może przy budynku?
                      pzdr, D
                      • Gość: 43 Re: Strumykowa IP: 80.51.246.* 10.07.06, 16:31
                        Witam,
                        Czy mogą Państwo uczestniczyć w spotkaniu w sprawie Konstans w dniu jutrzejszym
                        o godzinie 17.00 w Centrum Handlowym Arkadia? (mamy spotkać się gdzieś przy
                        fontannie od strony Restauracji Sphinx).
                        • Gość: gośc 2 Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 11.07.06, 08:49
                          ja potwierdzam (zobaczymy jak reszta), wczoraj rozmawiałyśmy przez telefon
      • koloo4 Re: Strumykowa 01.08.06, 08:58
        Czy coś nowego w sprawie strumykowej???
    • denorex Re: Strumykowa 17.07.06, 21:32
      Witam; usiłowałem dowiedzieć się u Wojewody jak poważna może być sprawa
      Konstansu - nie dostałem żadnej konkretnej informacji.
      Czy ktoś się orientuje, czy decyzja sądu dotyczyła:
      -cofnięcia pozwolenia na budowę (u wojewody tego nie potwierdzili)
      -cofnięcia decyzji sądu odrzucającej protest sąsiada (jeżeli tak było,
      tłumaczyłoby to dlaczego w Urzędzie nie potrafiono nic powiedzieć o cofnięciu
      decyzji)
      Jest to b. ważne, proszę o informację, być może dzięki temu osobie którą
      poprosiłem o pomoc uda się dowiedzieć jakie są rokowania sprawy u wojewody, o
      czym oczywiscie od razu poinformuję na forum;
      z góry b. dziekuję za info (posat umieszczam też na drugim forum);
      pzdr, D

• Gość: gosć Re: Strumykowa IP: *.mi.gov.pl 01.08.06, 12:27
        podaj nr faksu to wyśle, tobie uzasadnienie
        • Gość: cykuta Re: Strumykowa IP: *.sanet.ge 01.08.06, 13:29
          A może zanim wyrok się uprawomocni i Wojewoda otrzyma akta sprawy to może byśmy
          przesłali do Wojewody jakieś pismo w naszej sprawie? Już sami nie wiemy co
          robić aby budowa ruszyła i się szczęśliwie zakończyła. Co o tym myślicie????!!!
          • pablo1116 Re: Strumykowa 01.08.06, 15:03
            Czesc, jestem jednym z poszkodowanych w tej sprawie poniewaz takze kupilem
            jedno z mieszkan na Strumykowej.
            Rozmawialem o tym z Pania Irmina Krol, mowila, ze moglibysmy wystosowac pismo
            do wojewody, ale czy to ma sens ?
            Zawarlismy umowy z developerem tzn. firma Konstans, a nie z wojewoda.
            Urzad wojewodzki dzielnicy Bialoleka nie umiescil na pozwoleniu na budowe
            pieczeci zwanej klauzula ostatecznosci wiec zgodnie z pkt.1a pozwolenia na
            budowe firmy Konstans nie mogla sie zgodnie z prawem budowlanym rozpoczac
            budowa (w prawie budowlanym rozpoczecie budowy bez ostatecznego pozwolenia nosi
            nazwe "samowolki budowlanej").
            Rozmawialem takze z inna firma developerska o tym czy mozna sprzedawac
            mieszkania nie majac ostatecznego pozwolenia na budowe, ale okazuje sie, ze
            mozna zawierac umowy przedwstepne.

Poza tym rozmawialem osobiscie z prezesem firmy Konstans otrzymujac cenna
            rada ???? cytuje "znajdz Pan sobie inne mieszkanie, dobrze Panu radze"
            Powiedzial mi takze, ze jezeli sprawa wstrzymania budowy potrwa dluzej, to
            firma Konstans sama rozwiaze umowy z lokatorami placac po 5% zgodnie z umowa
            przedwstepna poniewaz moga wzrosnac koszty materialow budowlanych i Konstans
            dokona ponownie sprzedazy lokali przy Strumykowej po nowej wyzszej cenie.

Pozdrawiam i prosze o kontakt to moze wykorzystujac zdobyte juz w tej sprawie
            informacje dojdziemy do jakiegos rozwiazania tego problemu.

• Gość: cykuta Re: Strumykowa IP: *.sanet.ge 01.08.06, 18:39
              No to ładna rada. Tylko gdzie i co szukać!
              My jesteśmy, mimo wszystko, za napisaniem takiego pisma od nas wszystkich do
              Wojewody. Jak nie pomoże to nie zaszkodzi. Najważniejsze żeby zacząć działać.
              Ale wóz albo przewóz!
              Co Wy na to??????????
              • Gość: cykuta Re: Strumykowa IP: *.sanet.ge 02.08.06, 08:37
                Nie wiem jak Wy ale mnie z dnia na dzień ta sprawa zaczyna coraz bardziej
                denerwować. Wystarczy rozejrzeć się w okolicy Strumykowej aby zobaczyć jak
                wysokie powstają budynki i co się dzieje z drzewami. Jaka jest odległość
                pomiędzy budynkami Wansbudu i Orco? 3-4 metry? A drzewa tam rosną i nikomu nic
                nie przeszkadza. Dodatkowo te budynki sąsiadują z osiedelem domków
                jednorodzinnych i też nikomu to nie przeszkadza, że powstałe bloki mają 3
                piętra (oczywiście + wysoki parter). Nie mówiąc już o dachach! A jak jest z
                osiedlem "Pod Dębami"? No przykładów można dawać TYSIĄC!!!!!!!!!!!
                Kto z Was jest za wysłaniem pisma do Wojewody??? Myślę, że należy się
                pospieszyć z tą decyzją żeby nie było za późno!
                Pozdrawiamy A&M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka