Dodaj do ulubionych

Rondo Osvatha

23.09.14, 20:28
Witam.
Mam pewną wątpliwość. Otóż jakiś czas temu nadano z wielką pompą rondu u zbiegu ulic Strumykowej i Ordonówny nazwę "Rondo Laszlo Osvatha" i postawiono obok pomnik tegoż pana. Był on podobnież węgierskim ministrem spraw zagranicznych z okresu II wojny światowej i "pomagał tysiącom polskich imigrantów, którzy trafili do obozów dla uchodźców na Węgrzech". Jest tylko jeden problem - minister spraw zagranicznych to raczej dość ważna fucha, a ja nie znalazłem notki o tym panu w jakiejkolwiek encyklopedii czy książce o drugiej wojnie światowej. Jedyne wiadomości o rzekomej przeszłości tego pana pojawiają się dopiero po nadaniu nazwy rondu i postawieniu pomnika, wcześniej - ani słowa. Czyżbyśmy mieli do czynienia z mistyfikacją?

Jeśli ktoś z Państwa ma jakieś sensowne źródła dot. tego pana, prosiłbym o podrzucenie i rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam,
Depeche.
Obserwuj wątek
    • Gość: annr Re: Rondo Osvatha IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.14, 08:38
      Nie byl ministrem a pracownikiem ministerstwa.tez sie tym interesowalam ale widzac, ze wikipedia nie zna pana, poszlam do biblioteki o otworzylam encyklopedie. Tam znajdziesz wszelkie informacje :) internet nie wie wszystkiego :)
      • 4depeche Re: Rondo Osvatha 28.09.14, 13:29
        Bardzo dziękuję za informację, annr! Czy mogę Cię prosić o tytuł encyklopedii, jeśli pamiętasz, albo chociaż w jakiej bibliotece się znajduje?
        • Gość: annr Re: Rondo Osvatha IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.14, 12:13
          Bylam w narodowej ale nie pamietam dokladnie gdzie znalazlam informacje. Szukalam tez innych rzeczy.
    • Gość: gość Re: Rondo Osvatha IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.09.14, 10:16
      tego Pana, a właściwie jego pomnik jakoś bardzo polubiły gołębie...
      • Gość: toja Re: Rondo Osvatha IP: *.jmdi.pl 30.09.14, 16:21
        Proponuję założyć jemu kapelusz i gołębie nie będą srały bezpośrednio na głowę wybitnego patrioty . A tak poważnie Pani radna Elżbieta Świtalska kilka miesięcy temu w tej sprawie złożyła interpelacje .Zarząd Dzielnicy do chwili obecnej nie odpowiedział na interpelację, pewnie mają problem i powołali biegłych.
        • Gość: annr Re: Rondo Osvatha IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.14, 09:10
          Interpelacje mowisz... rozumiem chec zablysniecia tej pani. No ale gdyby nawet uznali jej argumenty to co? Zlikwiduja pomnik i zmienia nazwe ronda.i kto za to zaplaci? Mieszkancy oczywiscie... to ja juz wole, zeby zostalo jak jest tymbardziej, ze czlowiek istnial naprawde tylko nie byl powrzechnie znany...
          • Gość: tak Re: Rondo Osvatha IP: *.jmdi.pl 01.10.14, 10:52
            Ta Pani pewnie miała na myśli - to, żeby odpowiednie służby myły pomniki / zresztą nie tylko ten/ - tak to się robi w cywilizowanych krajach. Jeżeli stawia się pomnik to trzeba o niego zadbać. Przede wszystkim pogoniłbym tych " karmiących" gołębie tj trujących solą gołębie. Gołębie mają pod dostatkiem jadła, w lecie potrzebna im jest jedynie woda a zimą ziarno a nie solny chleb z Biedronki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka