szpaczek1 12.06.06, 21:53 Witam, Poszukuję przyszłych sąsiadów ;) Szpaczek1 p.s. szane marne bo małe osiedle:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.crowley.pl 13.06.06, 12:57 wiedziałam że tak będzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 21:22 a może ktoś zna, kogos kto tam kupił mieszkanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.crowley.pl 25.07.06, 15:49 eee ... ciekawe jakich będę miała sąsiadów na moim osiedlu... jeżeli nikt nie zagląda na to forum... słowa kluczowe dla wyszukiwarki: Przewodowa Pogodne Osielde Wawer Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 12.08.06, 17:53 Nie jestem niestety sąsiadem bo tez się nie załapałem na wykańczane już domy (wygląda że sprawnie i solidnie chłopaki budują te domki). Przymierzam się jednak do tej okolicy i mam pytanie czy wiesz jak daleko od Pogodnego Osiedla będzie przebiegała trasa planowanej Południowej Obwodnicy Warszawskiej. pozdr. pw Odpowiedz Link Zgłoś
wielebas Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 30.07.06, 18:53 hej ja mieszkam na przewodowej niedaleko pogodnego osiedla (witamy nowego sąsiada:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.crowley.pl 01.08.06, 15:49 hej :D a mieszkasz blizej wału czy tez w kierunku falenicy?? ostatnio robilismy sobie wycieczke po okolicy i jest sporo domów nowych za kościolem w kierunku waly oraz jak się pojedzie mrągowską dalej(chyba- zbiega sie z przewodową i na niej jest drugi wjazd na osiedle) jak sam widzisz od dawna szukam sąsiadow na tym osiedlu ale chyba niestety nikt z nich tutaj nie zaglada... mam pytanie, czy w tej okolicy jest bezpiecznie?? pewnie od listopada zaczniemy powoli wykanczac mieszkanie i tak się zastanawiam, czy będzie tam można zotawić takie rzeczy jak płytki, panele i inne materiały potrzebne do wykończenia?? pozdrawiam, aneta k. Odpowiedz Link Zgłoś
paso Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 01.08.06, 16:33 Jeśli wolno spytać. Ile kosztował taki segment z działką? W biurze akurat jak dzwoniłem , to nie było pana który się tym zajmował. Wiem , że już dawno sprzedane. Przejeżdzając Przewodową widziałem , że osiedle rosło dość szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika obok będzie fajny domek IP: *.centertel.pl 01.08.06, 19:18 W grudniu przy ulicy Celulozy będzie do sprzedania 1/2 bliżniak,działki 550 m2 dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: obok będzie fajny domek IP: *.acn.waw.pl 20.11.06, 14:19 Celulozy o blisko obwodnicy ...jak miło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.crowley.pl 02.08.06, 10:40 połowa bliźniaka kosztowała około 460 tyś. ale z tego co wiem wszystko jest już sprzedane pod koniec października mamy już dostać mieszkanie i mam nadzieję, że nie będzie żadnych opóźnień ak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 23:34 Jestem z II etapu jeśli możesz powiedzieć coś bliżej na temat współpracy z Interdeco to będę wdzieczny szukam także informacji o poddaszu (właściwie strychu) a także ileżadał za opłaty przyłączeniowe bo coś mącą z tym. W sobotę układaki kable do elektryki - przyłącza serdecznie pozdrawiam mam nadzieję że i tak sie spotkamy będziemy mieli wspólny wyjazd I i II etap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.parp.gov.pl / *.crowley.pl 28.08.06, 17:13 hej, w tym momencie dokładnie nie pamiętam jak było z kosztami podłączenia- sprawdze w domu w dokumentach... ale chyba koszty związane z formalnościami(tak jak było już napisane) my ponosimy. Developer przygotuję tylko infrastrukture. współpracuje się raczej dobrze/ roblili to teściowie, ale na nic sie nie skarzyli co do poddasza to musielimsy dopłacic 14 tysiecy za jego zrobienie ... podobno wychodzi to taniej jak sie samemu zrobi, ale trzeba jeszcze wiedzieć jak to zrobić a druga sprawa to że jak odbierasz dom to masz już strych zrobiony i nie ma kolejnego bałaganu mhh... to pewnie się w weekend rozminieliśmy bo byliśmy w sobote i w niedziele w okolicy na rowerkach :D szczególnie polecam przejazdzke rowerem lub spacerkiem nad wisłe moze dojsc do samego brzegu jest piekna skarpa na lewo jest plaża minusem jest niestety to że to dzika plaża nudystów pozdrawiam i do zobaczenia, ak Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 28.08.06, 17:55 Tacy teściowie to prawdziwy skarb - jakby jeszcze wykończyli domek :) Wiem że z istotnych zmian to znaczna część domów w I Etapie ma ogrzewanie podłogowe na parterze. Czy też wprowadziłaś tą zmiane - czy to było związane z dodatkowymi kosztami? pw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.crowley.pl 29.08.06, 15:32 my nie będziemy mieli ogrzewania podłogowego. z tym teściami to się pośpieszyłam...to przyszli teściowie:D a domek sami będziemy wykańczać sprawiedliwy podział obowiązków :D ak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 17:18 Dziękujemy za bardzo ważne informacje. Jesli teściowie (przyszli) wiedzieliby jaka jest jego wysokość w najwyższym miejscu. Odnośnie ogrzewaNIA PODŁOGOWEGO WODNEGO to wymaga to doposażenie pieca co i wcześniejszego rozplanowania mebli ciężych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wielebas Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 01.08.06, 21:55 hej:) mieszkam bliżej falenicy a dokładnie obok budowanych bloków na przewodowej,w okolicy jest w miarę bezpiecznie ale kradzieże się zdarzają(w styczniu ukradli mi radio z samochodu )materiały możesz trzymać w domu ale zawczasu odpowiednio zabezpiecz dom przed włamaniem(alarm z powiadomieniem bo chętnych cudzej własności zawsze jest sporo) ps. jak byś szukała firmy do wykończenia domu to się polecam(oczywiście zniżka dla nowego sąsiada:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.crowley.pl 02.08.06, 10:53 hej, dzięki za propozycje współpracy ;)ale chyba będziemy próbowali go wykończyć sami, wraz z pomocą rodzinki :D ale jak nam będzie potrzebna dodatkowa para rąk to będę pamiętała :D a co do poszukiwania sąsiadów z osiedla to chyba tam troche posiedzimy i będziemy szukać sąsiadów w real'u :D ak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: 82.177.111.* 02.08.06, 11:13 Hejka! a mam pytanko techniczne: czy w domkach na pogodnym osiedlu jest jeszcze poddasze? wiem, ze cale I pietro ma skosy, ale czy jest cos powyzej.. bardzo ladne te domy i szkoda, ze sie nie zalapalam... Pozdrawiam i milego wykanczania! M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.crowley.pl 02.08.06, 12:23 hej, w wersij standardowej nie ma poddasza... lecz istnieje możliwość przystosowania poddasza przez developera za dopłatą... my skorzystaliśmy z tej możlwości bo zawsze jakiś stryszek się przyda:D pozdrawiam, ak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: 82.177.111.* 02.08.06, 12:48 No pewnie, ze tak! Dobra graciarnia to podstawa jak sie chce mieszkac dluzej w tym samym miejscu ;-) Dzieki za odzew i tez pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 14.08.06, 07:51 Nie jestem niestety sąsiadem bo tez się nie załapałem na wykańczane już domy (które naprawde fajnie wyglądają) Przymierzam się jednak do 2-giego etapu Osiedla i mam pytanie czy wiesz jak daleko od Pogodnego Osiedla będzie przebiegała trasa planowanej Południowej Obwodnicy Warszawskiej (czy też trasy A2) - z planów wygląda że to będzie ok. 500m Czy odległość jest wystarczające żeby to nie było uciążliwe sąsiedztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Gdzie drugi etap? IP: *.centertel.pl 14.08.06, 19:41 Jak w temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Gdzie drugi etap? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 11:49 może jesteś naszą sąsiadką?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 21:45 hej, co do obwodnicy to spędziliśmy w necie/ nad mapą parę godzin ale wydaję mi się że trasa od domków będzie tak biegła z 500 m (ja mam nadzieję, że troche dalej)...teściowie którzy znaleźli ten domek pewnie by powiedzieli że trasa będzie nawet z 1 km do domku... czy 500 metrow wystarczy?? wydaje mi się tak... wystarczy pojechac gdzies pod Warszawę i odejść sobie od trasy 500 metrów. Nawet w terenie nie zabudowanym bliskość trasy nie jest uciążliwa. co to znaczy II etap osiedla?? bo brzmi to bardzo interesująco/niepokojąco... pozdrawiam, aneta k. Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 17.08.06, 11:46 Witam, a czy mogę prosić Cię o opinię na temat wykonawcy? Jak oceniasz kwestię współpracy z nimi? Ja również zastanawiam się nad kolejnym etapem, a czasu mam niewiele na podjęcie decyzji. Będę wdzięczna za wszelkie dane na ten temat. A czy ta obwodnica ma być od trony Falenicy? ELka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 15:36 co do współpracy z inwestorem to głównie współpracowali teściowie ale nie slyszałam żadnych złych opinii od nich co do kwestii obwodnicy: to obwodnica ma być bliżej wału (tak 500 1000 m) od osiedla podobno... oni to wszystko tak długo budują że właściwie nie wiadomo co z tego wyjdzie... co do drugiego etapu... to juz wszystko wiem, właśnie wróciliśmy z wycieczki Przewodową i Mrągowską- faktycznie coś się tam za tymi domkami będzie budowało :( mam mały uraz do developera, że nic na ten temat nie powiedział:( może ktoś z was może dać mi namiary na projekty tego nowego osiedla? czy tam będzie jeden rząd domków? czy też dwa i pośrodku uliczka? kupiliśmy domek który jest dalej od ulicy i teraz się martwię, czy te domki z drugiego etapu nie będą za blisko domków z I etapu... czekam na wieści od sąsiadów :D Aneta i Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 17.08.06, 18:54 WStępne informacje, ale dziękuję za nie... Niestety jedyne co na razie wiem to, że budowa rusza we wrześniu, a szczegóły będą za dwa-trzy tygodnie. Sama czekam z niecierpliwością na dalsze losy i informacje na temat tej inwestycji... Trochę mam skwaszoną minę także z powodu planowanej trasy - chcemy się przejechać w weekend i pooglądać. Jak będę wiedziała coś więcej to mogę dać znać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:33 hej, co do kwesti obwodnicy to może się nie precyzyjnie wyraziłam... cieżko odpowiedzieć na pytanie, czy trasa bedzie blizej walu czy falenicy gdyż ona bedzie przecinala wał... więc zeby nie robic plotek i nie wyolbrzymiac sprawy zachęcam wszystkich zainteresowanych przegiebiem trasy S2 do zajrzenai pod ten link www.siskom.waw.pl/s2.htm#mapy jakość map jest marna, ale można na nich zobaczyć że obwodnicy na pewno nie będzimy mieli pod oknami :D pozdrawiam, ak Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 20.08.06, 20:45 1000m do trasy to byłoby optymalne - 500m faktycznie moze nie być tak uciążliwe. Też widziałem że dalej od osiedla w kierunku planowanej trasy powstają nowe domy znacznie bliżej planowanej trasy i jakoś nowi/przyszli mieszkańcy nie przejmują się trasą. Według ostatnich wieści ten odcinek trasy ma byc budowany w latach 2009-20012. Co do planów II etapu to jest juz znanych klika planowanych szczegółów: - w 2 Etapie ma być 8 bliźniaków. - wjazd od strony Przewodowej tą sama uliczką co dla Etapu II. - bliźniaki będą stały wzdłuż jednaj uliczki która będzie biegła za ogrodzeniami ogródków domu I Etapu (uliczka ok. 5-5,5 metra szerokości) a potem działka i dom II Etapu (6m przed domem, dom i spory ogródek za nim) - czyli odległość od końca działki domu I Etapu do początku działki domu II Etapu to 5,5 metra a do samego domu 11,5m - czyli odległość między samymi domami I i II Etapu bedzie wynosić ok. 19,5 metra (obecnie domy I Etapu stoją w odległości od siebie ok. 15 metrów) Jeżeli developer nic wcześniej nie mówił o II Etapie to faktycznie może być mała niespodzianka dla mieszkańców domów I Etapu w linii oddalonej od Przewodowej - ale może nie być tak źle - domy II Etapy bedą zwrócone do domów I Etapu (do części ogrodowej) wejściem i moze odległość pomiedzy domami 19,5 metra nie będzie uciążliwa. Pozdrawiam, Byc może sąsiad z II Etapu - pomimo tej kwestii obwodnicy to samo osiedle i domy wydaje sie że sa ciekawą ofertą (których za dużo na przyszły rok w okolicy Wawra nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.crowley.pl 21.08.06, 14:33 mhhh przyznam się że poprostu nie pytaliśmy o to... może inni wiedzieli ak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUDUŚ Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 17:15 JESTEM PRZED PODPISANIEM UMOWY REZERWACYJNEJ NA II ETAP jezeli ktoś potrzebuje informacji to slużę pomocą Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 23.08.06, 17:41 Czy negocjowałeś Umowe Rezerwacyjną czy podpisujesz tak jak proponuje Developer? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duduś Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:22 neocjuję Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 23.08.06, 18:27 Witam, ja tez planuje podpisanie umowy rezerwacyjnek (prawdopodobnie w piatek). Rowniez mam pytanie, czy udalo Ci sie cos wynegocjowac w kwestii umowy przedswstepnej - mamy kilka punktow do przedyskutowania i zastanawiam sie na ile Prezes jest elastyczny w rozmowie. Moge podpytac ktory budynek zarezrwowales? Ela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:23 jest duzy opór nie wiem dlaczego brakuje kar umoiwnych za przekroczenie terminu Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 23.08.06, 20:31 Czy jednocześnie negocjujesz zapisy Umowy Rezerwacyjnej i Przedwstępnej, czy do Umowy rezerwacyjnej nie masz uwag? Czy rozmawiałeś już z developerem o umieszczeniu w Umowie Przedwstepnej notarialnej wpisu roszczenia do hipoteki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duduś Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:47 co daje ten wpis? Nie wiem czy działka ma księgę wiczystą (na mapie oznaczona jest symbolem AWZ a nie KW), a umowa przedwstepna troche uboga w postanowienia Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 23.08.06, 21:15 Rozmawiałam dziś z developerem - okazuje się, że działka podobno nie miała do tej pory założonej księgi wieczystej. W chili obecnej developer jest umówiony z dwoma współwłaścicielami gruntu na podpisanie umów przedstwstępnych w formie aktu notarialnego. Z jednym ma podpisać dokumenty w najbizszy piątek, z drugim w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duduś Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:28 jesli masz emaila to podaje swój dudus444@gazeta.pl troche to nie wyglada najlepiej zapewniali, ze masją decyzje o zabudowie i własność działki Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 23.08.06, 21:25 Przed podziałem na odrębne księgi wieczyste na każdą działkę wpis ten oznacza roszczenie do fragmentu całej działki - które potem w Umowie Końcowej jest przenoszone na własnośc wyodrębnionej działki. Czasami taki zapis roszczeniowy jest wymagany przez Bank przy kredycie. Nie jestem prawnikiem ale z tego co wiem to jest to forma mocniejszego zapewnienia własności działki dla Kupującego. Czy wiesz co oznacza symbol AWZ i czy brak księgi wieczystej jest ryzykiem? Jakie brakujące postanowienia w Umowie Przedwstepnej masz na myśli - poza brakiem kar za opóźnienia w oddaniu budynku (chociaż z drugiej strony brak też jest kar za spóźnienia w płatnościach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:30 podaje maila dudus444@gazeta.pl bedzie bardziej prywatnie sprawy chyba zbyt powazne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duduś Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 17:22 czy widzieliście już Państwo wpisy do ksiąg wiczystych domów z I etapu czy właścicielem jest INTERDECOR sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 23.08.06, 18:08 Zgodnie z informacją od Developera budynki nie są jeszcze oddane więc faktycznie nie było jeszcze umów przenoszących własność, które sa podstawą wpisu nowych właścicieli do wyodrebnionych ksiąg? Czy widziałeś dokument własności przez InterDecor działki (działek) na których powstanie II Etap Osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 koszt przyłączenia 23.08.06, 18:32 Mam jeszcze jedno pytanie - zgodnie z umową koszt podłączenia mediów jest po stronie kupującego dom. Orientujecie się może jakiego rzędu mogą to być koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: koszt przyłączenia 23.08.06, 20:35 Chodzi o koszty administracyjne. Developer zapewnia w cenie podłaczenie techniczne wszystkich mediów natomiast refakturuje opłaty jakie pobiera STOEN (np. za przyznaną moc),Gazownia, Wodociągi - to sa opłaty rzędu kilkuset złotych dla każdej z firm. Na pewno w Umowie trzeba precyzyjnie napisać czego mają te opłaty dotyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 20:24 nie widziałem mam zamiar poprosić przy rezerwacyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:27 8 domów z dość dużymi działkami, czy może Pani powiedzieć czy na poczatku były juz księgi wiedczyste czy tylko AWZ akt własnosci ziemi, czy deweloper wpisal Pani roszczenie o przeniesienie prawa własności do hip[oiteki - księgi wiedczystej??? BBBBBBBBBBBBBBBBBardzo prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m/p/j-m Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 16:45 Witam przyszłych sąsiadów. podpinaliśmy z mężem umowę rezerwacyjną i szykujemy się juz do przedwstępnej notarialnej. Bardzo nam się podobają segmenty z etapu I i choć bardzo nam przykro, że mieszkańcy z EI są zawiedzeni, że powstaje EII to my się cieszymy, gdyż dało to nam szansę na zamieszkanie na ty osiedlu. Przeczytałam chyba wszystkie posty i nie znalazłam większych zastrzeżeń z Państwa strony. Mam nadzieję że EII też powstanie bez kłopotów. A dla zainteresowanych EII juz zaczęli wylewać fundamenty pod nasze cudeńka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liliana Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.centertel.pl 07.09.06, 21:19 ja stronie www w/w osiedla nic nie ma o cenia czy ktos może mi ją podać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duduś Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 22:06 ok 500 tyś na mniejszej dzialce i 550 na większej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m/p/j-m Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:26 Mam pytanie do mieszkańców EI, którzy zdecydowali się na ogrzewanie podłogowe. czy jest to duży koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 07:52 Witam sąsiadów, Mam nadzieję, że nikogo nie obraziliśmy z II etapu :( poprostu bardzo się na początku wystraszyliśmy...że będziemy mieli straszne zagęszczenie domków na osiedlu. Ale teraz już wiem, jak będzie wyglądał drugi etap i cieszę się bardzo, że ktoś piszę na tym temacie oprócz mnie- bo przez pierwszy miesiąc pisałam prawie tylko ja :D Będę trzymała kciuki za drugi etap, a jak się wprowawdzimy do naszego domku (z salonu mamy widok na II etap) to będę mogła zdawać bierzące relacje z postępów w budowie. Mam nadzieję, że "chłopakom" z I etapu też będzie szybko szedł II etap. Pozdrawiam, akpn Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 09.09.06, 08:37 Kiedy będziecie odbierać domy I etapu - prace na osiedlu wyglądają już na końcówke? Pete22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goosie Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.aster.pl 09.09.06, 10:46 Witam serdecznie, mogłabym prosić o informację, kto jest deweloperem tego osiedla? nic nie mogę znaleźć na ten temat w necie :( dzięki, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 15:01 Cieszymy się, że będziemy mieli tak sympatycznych sąsiadów. Nikt się nie obraża.Każdy z nas obawia się niprzewidzianych zmian. Myślę, że ta uliczka za Waszymi działkami nie będzie uciążliwa (o ile któryś z sąsiadów nie kupił domu na biuro). Bardziej obawiamy siE ruchu na Przewodowej. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 11.09.06, 12:02 No to zglaszam sie do grona "sympatycznych";) - II etap (tuz po podpisaniu umowy rezerwacyjnej). Bede wdzieczna za informacje dotyczace 1. zmian ktore wprowadzaliscie w projektach (pytanie chyba glownie do osob z I etapu) - na ile elastyczny okazal sie projekt i... wykonawca, jaki jest orientacyjny koszt tych zmian 2. umowy przedwstepnej: ktore elementy warto Waszym zdaniem jeszcze doprecyzowac czy negocjowac? A poza tym - pozdrawiam slonecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 11.09.06, 13:00 Cześć Tak więc będziemy sąsiadkami:) bardzo mnie cieszy że możemy się poznać zanim się wprowadzimy gdyż wspólnie będzie nam łatwiej znaleźć fajne rozwiązania. Już teraz mamy się zdecydować na ustawienie ścian. My chcielibyśmy zostawić przestrzeń otwartą między kuchnią a salonem ( może nawet otworzyć schody) oraz zostawić na piętrze otwartą przestrzeń na przedpokoju zamiast ego maleńkiego pokoiku. Na ten moment wydaje się nam że to wszystkie zmiany związane ze ścianami. Chętnie poczytam o pomysłach innych „ sąsiadów”. Oczywiście wszelkie sugestie od mieszkańców z pierwszego etapu są mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 17:30 Miedzy tzw. salonem a schodami jest ściana nośna, więc nic nie daje otwarcie schodów chyba, że na przedpokój. Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.centertel.pl 15.09.06, 19:41 Przy obecnych technologiach nie jest to przeszkodą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KJN Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: 217.116.110.* 15.09.06, 22:16 Oj widzę, że II etap będzie w pomarańczowych barwach ;-) Sąsiad z rodziną _ |_| Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 18.09.06, 13:57 Ponoć wszystko jest do zrobienia tylko za dodatkową opłatą Pytanie jak wysoką. Czy tylko my się nad tym zastanawiamy ? Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 18.09.06, 15:00 "Wszystko" - chyba nie... ja na przyklad zastanawialam sie nad wymiana tych nieszczesnych;) (ja nie za bardzo je lubie...) luksferow na normalne okna, i juz wiem ze to odpada... czyli pozostaje szukac pomyslu na ich wkomponowanie w wystroj wnetrza. Poza tym - developer/ wykonawca obawiaja sie chyba, ze w przypadku wiekszych zmian w projekcie moglyby byc problemy z "tasmowym" odbiorem budynkow Wiem, ze zmiana w projekcie to koszt 300PLN... tyle tylko ze zastanawiam sie czy ta oplate trzeba wnosic przy zmianie kazdego, nawet najmniejszego elementu? Czekam na rozmowy z wykonawca, zobaczymy co z tego wyniknie... Ja co prawda nie mysle o zmianach rewolucyjnych (chodzi glownie o otwieranie przestrzeni), ale rozwazam rowniez opcje wprowadzania zmian po odebraniu domu, rekami zaprzyjaznionej ekipy. Zobaczymy... ps. w sobote wybralismy sie na budowe na rowerach - wyglada na to, ze w II etapie fundamenty zalane, a I systematycznie jest porzadkowany. Patrze w przyszlosc optymistycznie:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 08:27 Zgadzam się te luksfery nie dodają szyku, ale na szczęście w naszym domku ( skrajny) możemy je zastąpić oknami niestety dopiero po oddaniu inwestycji. Chyba że ( jeszcze nie rozmawialiśmy o tym z wykonawcą) udało by się nanieść zmiany w projekcie wcześniej. 300 PLN to nie majątek chyba że płacić trzeba będzie za każdą zmianę to już co innego. My też odwiedzamy budowę niemal codziennie ( przejazdem) i fakt już zalewają ostatnie fundamenty. Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 08:57 Witam serdecznie przyzłych sąsiadów ;-) Mam nadzieję... Mam do Państwa pytanie dotyczące kredytu - nam idzie to jak krew z nosa, gdyz zgodnie z opinią banków nie od końca jest uregulowana kwestia gruntów (1. brak KW, 2. i to juz poważniejszy problem - nie do końca zniesiona współwłasność). Czy mogę podpytać o Państwa doświadczenia? Bardzo długo wydawało się, że jesteśmy jedynymi, którzy mają z tym problem, ale juz się dowiedziałam, że niestety tak nie jest.... A co do rozwiązań wewnętrznych (to może zainteresować Panie) ja chciałabym rozmawiać o przeniesieniu garderoby na drugą stronę pokoju - tym samym zamiana okien na stronę nad garażem. A wejście do garderoby byłoby z sypialni. Największa zaleta, moim zdaniem, tego rozwiązania, to trzeczywiście przestronne pomieszczenie służące jako garderoba i nie tylko... Mam również pytanie dotyczące rozwiązań w dużej łazience - wykonawca wspomniał, żeby już się zastanowić nad zmianami w hydraulice. Czy macie Państwo jakies pomysly? Pzdr, Elzbieta Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 09:52 A jak zamierza Pani rozwiązać różnicę poziomów w pokoju nad garażem i sypialni? Przyznam że też myślałam o tym rozwiązaniu ale wydaje się to kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 11:10 ... tez to rozwazalam;) - marzy mi sie garderoba z prawdziwego zdarzenia... Ostatecznie chyba zostane przy szafach (tyle tylko ze jakos sprytnie zabudowanych...), a garderobe (bardziej do przechowywania niz codziennego uzytku) zrobie w pokoju goscinnym (u nas ta funkcje bedzie spelnial pokoj nad garazem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KJN Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: 217.116.110.* 20.09.06, 21:34 Witam sąsiadki, co do tematu garderoby to mam złe wieści, choć może ilość zainteresowanych tą właśnie zmianą w projekcie niesie pewne możliwości ;-). Według przedstawiciela Wykonawcy, wykonanie w ścianie nośnej dodatkowego nieuwzględnionego przez projektanta w projekcie otworu drzwiowego niesie niebezpieczeństwo naruszenia stabilności konstrukcji dachowe i wieńca dachu (jak dobrze zrozumiałem, to jest to wylewana z betonu opaska spinająca na górze dom, do której mocowana jest więźba dachowa). Zmiana taka będzie wiązała się również z problemem odbioru technicznego. Podobno rozwiązaniem tego problemu jest zmiana projektu, kosztowna ze względu na konieczność ponownego przeliczenia przez projektanta, nośności ściany i uwzględnienie rozkładu sił z dodatkowym otworem. Rozumiem, że taka zmiana może zostać zaprezentowana na projekcie, tak jak schody lub okna połaciowe nad garażem i wykorzystana tylko przez zainteresowanych. Czyli "ręka" do góry, kto jest zainteresowany wykorzystaniem efektu skali i "hurtowej" zmiany projektu w tym zakresie, czyli jeden projekt a koszty na kilkoro ;-D Pozdrawiam z F KJN P.S. znamy sąsiadów z F, O, P Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 11:33 Na tym forum naprawde zaczyna sie robic "po sasiedzku";) Z moich doswiadczen (z zakupu mieszkania jakis czas temu) wynika, ze KW nie jest konieczna - w momencie podpisywania umowy kredytowej zobowiazalam sie do jej zalozenia w okreslonym terminie. Do tego momentu placilam ubezpieczenie za kredyt. Co do wspolwlasnosci: jesli dobrze rozumiem mowimy (piszemy;)) o par.4.1. umowy przedwstepnej, czyli tak naprawde w wspolwlasnosci drogi. Wydaje mi sie, ze inaczej byc nie moze(?) No i jasno z tego punktu wynika CZEGO wspolwlasnosc dotyczy (dom i dzialka wokol niego nie wchodza w jej zasieg). Jesli chodzi o cos innego - to prosze o doprecyzowanie pytania. Przychodzi mi do glowy jeszcze jedna rzecz - podczas spotkania z developerem pytalam o bank, z ktorym wspolpracuja i dostalam namiar na BPH, oddzial na Nowogrodzkiej 50 (tel 022 486 74 24); moze tam wykaza sie mniejsza nieufnoscia wobec tej inwestycji, skoro maja juz doswiadczenia z dev.? Pozdrawiam slonecznie Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 11:40 Z ciekawosci dopytam - a na ktora strone wychodza (beda wychodzily) u Ciebie luksfery...? No dobrze:) Tak naprawde sprawdzam jak odleglymi bylybysmy sasiadkami:)) My zdecydowalismy sie na segment na samym koncu od strony ulicy Mragowskiej. No i teoretycznie - chyba tez moglibysmy miec okna, bo odleglosc od innych budynkow wystarczajaca... Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 14:11 Nasz domek jest ostatni w ciągu i oznaczony przez Developera literką "0". Nasz bliźniaczy sąsiad ma natomiast literkę "P". Czy może będziemy sąsiadkami przez ścianę??? My zdecydowaliśmy się na GE Money Bank i jak na razie nie mamy kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 16:31 No to witam sasiadke ktorej bede zagladac do ogrodka;)))! (czyli inaczej - "przez sciane"... garazu!) Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 16:52 To ciekawe... My też "walczymy" o kredyt m.in. w GE - wczoraj kontaktowała się z nami nasza doradczyni z informacją, że cały czas brakuje jakichś dokumentów od dewelopera - dot. aktu pełnomocnictwa. Co do współwłasności działki - z tego co rozumiem, problemem nie jeste to, że nasze działki jeszcze nie są wydzielone, tylko, że jeszcze nie została administracyjnie podzielona działka odkupiona od poprzedniej właścicielki. Mogę podpytać - czy już dostałaś decyzję kredytową, czy jeszcze czekasz? A co do garderoby z wejściem z sypialni - myslałam o tym, aby była ona sporawa - tzn. ścianka działowa między nią a pokojem nad garażem (też rozważanym jako goscinny) była na wysokości kończącego się przewodu kominowego w tymże pokoju). Minus jest taki, że wejście do tej garderoby prawdopodobie trzeba wówczas zróbić właściwie na środku ściany w sypialni. Zobaczymy co na to powie wykonawca ;-), i ile sobie zażyczy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 19.09.06, 19:44 My jeszcze parę godzin temu nie mielismy problemu z kredytem w GE ale trzy godziny temu zadzwoniliśmy do banku i dowiedzieliśmy się że z uwagi na trudna sytuacje prawną gruntu jest problem z firmą która ubezpiecza kredyt. Podobno potrzebują więcej czasy żeby rozważyć ryzyko. Pani która nas obsługuje w banku powiedziała, że ponieważ dwa wnioski zostały złożone o kredyt na tej inwestycji to jest szansa, że zostanie to pozytywnie rozpatrzone. Czy macie może informacje na temat innych banków może ktoś ma już przyznany kredyt będziemy wdzięczni za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 problemy z kredytem 19.09.06, 21:32 Otóż to... My złożylismy również w MBanku - czekamy na decyzję. Sporo zachodu - wymagane ubezpieczenie na życie i badania z tym związane. Dziś dostałam równiez ofertę z BPH - przygotowaną specjalnie dla Inter Decor - jest mozliwość zaciągnięcia kredytu zarówno w PLN i frankach. Znam osobiście osobę, która przygotowywała ofertę, więc liczę na to, że jest ona realna. Tą ofertę powinien mieć Prezez Inter Decor - rozmawiałam z nim w tamtym tygodniu i miał ją rozdystrybuować. Jednoczesnie muszę od razu dodać, że sytuacja w BPH jest niejasna do końca. Jeden z naszych potencjalnych sąsiadów też tam chodził i pojawiał się problem z gruntem. Także nie wiem jaki będzie finał. Tak czy inaczej - jutro skontaktuję się z tym moim znajomym z PBH i podpytam - jak będę coś więcej wiedziała to dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: problemy z kredytem 19.09.06, 22:15 Doczytalam sie(o wspolwlasnosci z Pania Halina B.)... i ciekawa jestem co to tak naprawde znaczy dla nabywcow domow i dzialek? My co prawda nie zmagamy sie (poki co:)) z bankiem, ale warto to wyjasnic. Pocieszajace jest to, ze korzystajac z udostepnionych przez developera dokumentow mozna takie rzeczy wylapac i poki czas dopytac. Dobrej nocy ms Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: problemy z kredytem 20.09.06, 09:18 O ile mi wiadomo polecany przez Developera kredyt walutowy nie jest w BPH tylko w Polbanku. My też zamierzamy złożyć wniosek w jeszcze innym miejscu i to prawdopodobnie będzie Polbank. Tylko problem w tym że nie mamy zbyt dużo czasu bo termin podpisywania umowy notarialnej tuż tuż . Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: problemy z kredytem 20.09.06, 13:08 Faktycznie - to jest poprawna informacja - oferta dotyczy Polbanku, choć mylące jest to, że oferuje ją przedstawiciel BPH. Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: problemy z kredytem 20.09.06, 13:09 A mogę podpytać jaki bank nie sprawia kłopotów? Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: problemy z kredytem 20.09.06, 13:52 Według "Pana Doradcy" Polbank rozpatruje wniosek w 4 dni, ale jakoś nie mogę w to uwierzyć. Ja również chętnie dowiem się od innych sąsiadów czy kredytuję tę inwestycję i jaki bank polecają. Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: problemy z kredytem 21.09.06, 11:57 W sprawie kredytu w GE Money mogę powiedzieć że udało nam się uzyskać od Developera jeszcze jedno pismo dotyczące gruntów. Dziś mąż zawiezie je do naszego oddziału. Nasza doradczynie w rozmowie telefonicznej powiedziała ze ten dokument powinien rozwiać wszelkie wątpliwości, ale to się okaże jak zobaczą go analitycy. Mam nadzieję że już nie długo zostaną nam przyznane kredyty i w spokoju będziemy mogły zająć się planowaniem rozkładu domów. Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 21.09.06, 09:02 Mamy inny pomysł na garderobę który wydaje się dość ciekawy ( i na pewno tańszy) to przeniesienie okien dachowych w pokoju nad garażem na "front" domu a na tyle pokoju zrobić dużą szafę - garderobę. minus jest taki ze nie ma tam bezpośredniego wejścia z sypialni. jeśli chodzi o zlikwidowanie ściany między kuchnią a salonem to widziałam takie rozwiązanie w jednym z gotowych już domów i wygląda to bardzo fajnie ale koszt może sięgać 6000tyś zł. to jest trochę drogo. Nowinki z budowy: na pierwszych domach już stawiają ściany. pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 21.09.06, 10:05 Hej, jestem ciekawa przy okazji Twojej opinii o oknach dachowych - kiedy ogladalismy jeden z gotowych domow zwrocilismy uwage ze sa tak wysoko, ze ... nie da sie wyjrzec;) Argument: bo nikt nie zaglada... ale szczerze mowiac przez dachowe w ogole trudno zajrzec... (jestem aktualna posiadaczka takowych). Kwestia otwierania pomieszczen na dole: usuwajac zupelnie sciane trzeba dawac inne belki stropowe i to pewnie ten koszt. Ale mozna sensownie pomyslec o pozostawieniu scian - podparc w wersji pierwotnej (jak patrze na plan to zostawilabym "slupek" na granicy kuchnia-pokoj-przedpokoj; z kolei trzymam sie tez opcji pokazania od strony pokoju kilku stopni schodow). Ale tak naprawde - czekam na weryfikacje moich planow w starciu z wykonawca;)) Glowna garderoba w pokoju nad garazem to dobry pomysl - gdzies juz pisalam, ze myslimy o niej jako o miejscu na rzeczy nie uzywane codziennie. Wynika to m.in. stad ze u nas to chyba bedzie pokoj... rezydentow;) - czesto nas ktos odwiedza "na chwile";))) Natomiast przeniesienie jej na "tyl" raczej wykluczamy, bo stracimy na oswietleniu (okna nad garazem to mniej wiecej pln - wschod) i chyba na ustawnosci pokoju (trzeba przejsc przez caly, by dotrzec do garderoby) Pozdrawiam sasiadke z O -Magde Sasiadka z P - Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 21.09.06, 10:32 witam:) Wczoraj rozmawialiśmy z wykonawcą o możliwych zmianach. W Sprawie ścian kuchenno – salonowych powiedział nam że z racji że jest to ściana nośna musi być zrobiona przez architekta poprawka w projekcie. ( przeliczony raz jeszcze ciężar stropów i uwzględnione zbrojenie.) Nowy projekt został już zgłoszony do poprawek i wygląda następująco : zlikwidowana zostaje ściana między drzwiami i ścianą a słup zostaje zwężony do około 25 – 30 cm. Schody w tym planie są nie odkryte. Każda taka zmiana u architekta to dodatkowo około 1000PLN. Co do garderoby my też nie rozważaliśmy zmiany okien na drugą stronę dopuki wykonawca nie pokazał nam domu w którym taka zmiana została wykonana. Daje to taki plus że garderoba z tyłu może być większa a pokuj staje się bardziej kwadratowy. Co do stron świata to chyba nie jest to taki problem. Wykonawca powiedział jeszcze ze nasz segment ma jeszcze około 3 tygodni czasu na ostateczne decyzje. Ale ja osobiście radziła bym Ci Se tam wybrać wcześnie zanim będą oddane domy z etapu I. można wtedy podejrzeć układ ścian w Realu a nie tylko na papierze. Pozdrowienia dla sąsiadki:) Magda PS: Fakt okna są dość wysoko. Ale to nie podlega zmianom:) Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 21.09.06, 11:48 My wlasnie czekamy na spotkanie z wykonawca. Ale zgadzam sie - jak zobaczylam jeden z budynkow w realu, kilka pomyslow wnetrzarskich po prostu padlo. Co do zmian w projekcie - zastanawiam sie nad kwestia podzialu kosztow, jezeli w kilku domach jest taka sama zmiana (jak z tym "otwieraniem"). Czy wykonawca to uwzglednia, czy tez od kazdego wyjsciowo sciaga pelna kwote? Ha, zobaczymy:) Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 21.09.06, 12:15 Przyznam się że zastanawiałam się nad tymi kosztami, ale już po spotkaniu z wykonawcą. Dowiedziałam się również że niektórzy mieszkańcy z Etapu I zmieniali wygląd domów robiąc łazienkę Np. w pokoju nad garażem lub robiąc na piętrze dwie łazienki jedną z wejściem z sypialni. Nam ogólny projekt domu się podoba i nie chcemy go jakoś drastycznie zmieniać ale czasem warto rozważyć rozwiązania innych mieszkańców. W etapie II nie będzie filarów w balkonach sypialnianych. Zwiększy to przestrzeń tarasu. Pozdrawiam Magda z "O" Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 21.09.06, 14:19 zwiedziłam większość domów I etapu i niestety nie widziałam przerobienia sypialnia z łazienką. Interesowało nas takie rozwiązanie, ale niestety nie znalazłam przykładowego. Zastanawiam się, czy może wykonawca ma plany zmian w innych domkach i czy może je udostępnić. Najwięcej osób otwierało najmniejszą sypialnię na piętrze (tę z balkonem). Sposoby otwarcia były jednak różne. Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 21.09.06, 14:16 Witam, my będziemy mieszkać w domku D w drugiej części osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Pogodne Osiedle II etap - postęp prac 23.09.06, 10:21 Dzis w początkowych domkach II etapu stoją już ściany parteru do zakończenia okien. Prace przechodzą do kolejnych domków. Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: Pogodne Osiedle II etap - postęp prac 03.01.07, 18:33 W domku A i B chyba będzie układana dachówka. Domek D ma stawiane ścianki działowe. Domek C i D mają już wylany taras i schodki wejściowe. W domku E i F jeszcze tego nie ma. W E stawiana jest więźba dachowa. Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 ETAP II - czy ktoś z Państwa dostał już kredyt? 25.09.06, 11:17 Witam, przepraszam, że jak bumerang wracam z tym pytaniem, ale co najmniej kilku osobom banki odmówiły przyznania kredytu z powodu nieuregulowanej (satysfakcjonująco dla banków) sytuacji prawnej gruntu. Stąd moje pytanie - czy komuś z Państwa bank przyznał już kredyt? Jeśli tak, który Bank? Z tego co wiem MBank i BPH udzielają odpowiedzi odmowenj. Pytanie jest o tyle uzasadnione, że zbliża się moment podpisywania umów przedwstępnych. A jeżeli część z nas nie będzie dysponowała pieniędzmi to albo będzie negocjowała przesunięcie terminu podpisania umowy albo wycofa się z umowy rezerwacyjnej. Brak wpłat natomiast może mieć również wpływ na zastój lub opóźnienia prac budowlanych (zakładając, że Inter Decor może nie mieć zapasowych funduszy, którymi mógłby pokryć zobowiązania). Z tego co pamiętam - przy podpisywaniu umowy przedwstępnej należy przelać około 1/3 wartości budowanego domu, a to niemało... Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: ETAP II - czy ktoś z Państwa dostał już kredy 25.09.06, 12:17 Witam my też walczymy na tym kredytowym ringu. Proponuję zadzwonić do Dewelopera. Oni ponoć są świadomi problemów oraz skontaktować się z doradcą finansowym polecanym przez Dewelopera. Ja rozmawiałam z nim przed chwilką i dowiedziałam się od niego, że mają być dostarczone jeszcze jakieś dokumenty, które pomogą nam w uzyskaniu kredytu. Uspokoiło mnie to ze deweloper wie jak się maja sprawy i problem dotyczy Nas wszystkich tak więc jakoś wspólnie musimy go rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KJN Re: ETAP II - czy ktoś z Państwa dostał już kredy IP: *.centertel.pl 25.09.06, 14:26 Pytanie, czy może orientujecie się, na którym etapie weryfikowania wniosku kredytowego w poszczególnych Bankach był on odrzucany? Faktycznie temat własności gruntu nie jest codzienny, ale z moich informacji (różnych od samego Developera) faktycznie czasami ma miejsce w gminie Wawer, choć są to pojedyncze przypadki? Czy BPH, to ten sam oddział, co ma nasz Developer swoje konto? Jeśli nie, to może warto, aby skontaktowali się pomiędzy sobą analitycy tego Banku (może co analityk, to „własne” kryteria oceny)? Pozdrawiam KJN Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f GE przyznaje kredyt na Pogodne Osiedle 06.10.06, 19:03 Moi drodzy sąsiedzi Po wielu przeprawach kredytowych wreszcie jest pierwszy bank, który bez żadnych dodatkowych warunków wydaje zgodę kredytową na tę nieruchomość. Udało nam się przebrnąć przez skomplikowane procedury i masy dokumentów, ale wreszcie się udało. w tej chwili jedynym warunkiem w GE jest posiadanie zdolności kredytowej, a jeśli o to chodzi to GE ma bardzo liberalne zasady wyliczania zdolności kredytowej ( w przeciwieństwie do Polbanku). Można też uzyskać pieniądze na wykończenie. Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę podać namiary do Naszego doradcy, ale to już poza forum mm-f@gazeta.pl. Tak więc teraz możemy się już tylko cieszyć postępami na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: GE przyznaje kredyt na Pogodne Osiedle 11.10.06, 17:30 Gratuluje:) A przy okazji (radosci z ) postepu prac - czy mieliscie juz bezposredni kontakt z wykonawca? Jak go oceniasz? Ja na razie rozmawialam z ta osoba telefonicznie i forma rozmowy delikatnie mowiac zaskoczyla mnie (nieco arogancko to brzmialo i - czego moglam sie spodziewac - zniechecajaco dla wszelkich sugestii nawet drobnych zmian)... Ciekawa jestem jak to wyglada na miejscu, przy omawianiu szczegolow projektu... Za kilka dni mnie to czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: ETAP II - czy ktoś z Państwa dostał już kredy 13.10.06, 22:11 Drodzy sąsiedzi. Pomimo uwarunkowania BPH na udzielenie kredytu od prawomocnej decyzji podziału myślę, że warto wziąć pod uwagę również ich ofertę. Skorzystałem z kontaktu przekazanego mailem przez InterDecor i przyznam, że oferta BPH bardzo mile mnie zaskoczyła (oczywiście pozytywnie). Polecam do zweryfikowania tym którzy jeszcze nie podjęli decyzji. Swoją drogą uważam, że "nasz developer" dosyć solidnie podszedł do kwestii współpracy z Bankami. Obydwa wskazane przez InterDecor Banki BPH I GE przygotowały rzeczywiście atrakcyjne oferty dla inwestycji Pogodne Osiedle II. Pozdrawiam serdecznie przyszłych sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: ETAP II - czy ktoś z Państwa dostał już kredy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 19:32 Potwierdzamy, że kredyt w BPH jest najbardziej atrakcyjny, bo sprawdziliśmy oferty kilku innych banków w tym GE. Byliśmy dzisiaj na budowie i najprawdopodobniej po niedzieli rozpoczną prace przygotowawcze do wylewania stropów w początkowych budynkach A,B,.... Serdecznie pozdrawiamy i życzymy wytrwałości w "walce" o jak najlepszy kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: ETAP II - czy ktoś z Państwa dostał już kredy 17.10.06, 13:21 Witam sąsiadów:) Faktycznie BPH ma bardzo korzystne warunki kredytowe w PLN niestety nie udziela kredytów w frankach. Czy ktoś z Państwa porównywał wysokość rat kredytu w PLN w BPH i walutowego z GE. Jestem ciekawa czy jest różnica i jak duża. Gdyby ktoś z Państwa podał również orientacyjne koszty notariusza poniesione przy podpisywaniu umowy byłabym wdzięczna. mm-f@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 11:32 witam po dlugiej przerwie, my w tym tygodniu bedziemy "wstępnie" odbierać dom bedzie jeszcze koncowy oficjalny odbior ale zeby sprawe przyspierzyc to juz teraz bedziemy mogli miec uwagi pozdrawiam wszystkich którzy walczą z kredytem troche zaluje ze nie znlazl sie nikt z I etapu... szpaczek1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 12:47 My też witamy!- po długiej przerwie. My ze swojej strony cieszymy się, że znależli się choć jedni sąsiedzi z pierwszego etapu. Ze swojej strony bardzo prosimy o cenne uwagi dotyczące odbioru domu, za co będziemy wdzięczni. Bardzo jesteśmy zainteresowani tym stryszkiem, choć jeszcze za wcześnie byście sami mogli go obejrzeć. Życzymy braku usterek i szybkiego urządzenia się. Pozdrawiamy - sąsiedzi z etapu II (mamy nadzieję!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudus Pogodne Osiedle grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 22:13 Czy zmienialiście Państwo położenie grzejników? Jeśli tak to w jaki sposób? Jeśli nie to, w którym miejscu w łazience na górze jest grzejnik drabinkowy a gdzie zwykły. W przypadku zmiany prosze o informacje jakie jest obecnie ich położenie? Pozdrawiamy serdecznie Ssąsiedzi z II Etapu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 23:53 witam, przyznam sie ze to nasz pierwszy dom i zdecydowalismy sie na jego kupno kiedy na wieksze przerobki bylo za pozno... z moim chlopakiem zartujemy ze jak go wykonczymi i sie wprowadzimy to dopiero wtedy bedziemy wiedzieli jak bysmy chcieli miec zrobiony i wykonczony dom... wiec nie zmienialismy polozenia grzejnikow i nawet nie wiem gdzie bede...(sic!!) szpaczek1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 19:40 Widzimy, że Państwa etap zbliża się do końca, gratulujemy. Z niecierpliwością czekamy Państwa wrażeń po odbiorze domu. Popieramy z żoną tezę, że wszystko wyjdzie "w praniu". Zresztą zawsze w tym co mieszkamy można coś ulepszyć lub zmienić. Chyba tak II jak i I etap będzie z niecierpliwością czekał na zakończenie całej inwestycji. My z II bo chcemy zamieszkać, Państwo z I aby skończyły się utrudnienia związane z budową II etapu. Myslę że forum to bardzo dobra rzecz także po zakończeniu całej inwestycji zapraszamy więc wszystkich do współpracy. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: Pogodne Osiedle grzejniki IP: *.crowley.pl 13.10.06, 11:48 witam, faktycznie etap I zbliza sie ku koncowi bo w najbliższą środę mamy "wewnętrzny odbiór techniczny"... teraz sprawdzimy jak jest zrobiony dom i zglosimy nasze uwagi(podzielę się z uwagami, mamy wyjętego speca:D) ... a pozniej przy ostatecznym odbiorze sprawdzimy poprawki i zobaczymy jak wykonczą osiedle (uliczki, brama itp.). Wiec już niedługo koniec I etapu i my będziemy robic sami II etap w naszym domu!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz 10.12.06, 09:21 Witam, Pytanie do Szpaczka1 (lub może kogoś innego z I Etapu który może "zabłądził" to to forum: Czy developer poprawił usterki zgłoszone przy odbiorze i czy są już podpisywane akty notarialne na I Etap? Byłem wczoraj na osiedlu - I Etap wygląda na zakończony i oddany (wyglada bardzo fajnie). Widać że część mieszkańców już zaczęła urządzać ogródki - nie wiem czy również domy w środku. II Etap rośnie szybko - oby zima w tym roku nas oszczędziła to może będziemy mieli oddanie osiedla ze znacznym wyprzedzeniam do planowanego terminu w Umowach. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 22:59 My też czekamy z niecierpliwością na wszelkie uwagi i spostrzeżenia sąsiadów z I Etapu. Może ktoś oglądał juz swój stryszek? Bardzo on nas interesuje. Pozdrawiamy wszystkich z I i II Etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Odkurzacz centralny 13.12.06, 10:04 Witam, czy ktoś z Państwa planuje zainstalowanie odkurzacza centralnego. Może ktoś z I etapu ma takie cudeńko? Edytanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elinska1 plany, projekty IP: *.chello.pl 14.12.06, 15:21 Witam serdecznie przyszłych sąsiadów przed świętami... Mam pytanie - czy Państwo uzgodnili już z wykonawcą wszelkie zmiany projektowe? Jak została rozwiązana kwestia ścianek działowych, które na planach są, a wg wykonawcy ich nie ma? (np. ścianka garderobiana, najmniejszy pokój na górze oraz ścianki przy drzwiach wejściowych) Moze jakieś inne uwagi po spotkaniu z wykonawcą? Życzę z okazji nadchodzących świąt, abyśmy następne święta bożonarodzeniowe mogli spędzić w naszych domach ;-) P.S. CZy forum przegląda ktoś z budynku J? Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: plany, projekty 15.12.06, 17:15 My się dopiero do tego przymierzamy. Ścianki są na planach, ale można je przenieść. Wiąże się to chyba z jakimiś opłatami. Planujemy w najbliższym czasie "przemeblowanie" dam więc znać jak przebiegały rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUDUS Re: plany, projekty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 22:52 wITAMY SERDECZNIE Niestety ścianek tak w gargerobie, jak i przy schodach nie bedzie mimo, że są na planach. Od dłuższego czasu mają być umawiane zmiany w projekcie ale jak do tej pory nic się nie ruszyło w tej materii. Odnośnie kominka trzeba wiedzieć jaki sie chce zamontować - tzn. jakich rozmiarów i czy mają dołożyć dodatkowy nawiew powietrza z zewnątrz. Inne zmiany położenie kaloryferów, skrzynki z bezpiecznikami itp. są możliwe. Życzymy wszystkiego najlepszego Sąsiedzi z II etapu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goś Re: plany, projekty IP: 81.219.69.* 26.12.06, 21:47 Witam serdecznie wszystkich sąsiadów. Jestem szczęśliwą posiadaczką domku "J". Na początku stycznia mam rozmawiać z wykonawcą na temat zmian projektowych. Chetnie odpowiem na Wasze pytania. Czekam na współprace i kontakt. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: plany, projekty 27.12.06, 11:12 miło "spotkać" sąsiada zza ściany Ela z "I" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goś Re: plany, projekty IP: 81.219.69.* 28.12.06, 01:05 Cała przyjemnosc po mojej stronie Gosia z "J" Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: plany, projekty 26.12.06, 23:42 Witam serdecznie, Też jestem umówiony na spotkanie z wykonawcą w sprawie zmian projektowych na początek stycznia. To mają być zmiany dotyczące tylko ścian działowych - przynajmniej taką otrzymałem informacje (reszta, czyli elektryka, c.o. będzie ustalana później z poszczególnymi ekipami). Po wcześniejszych rozmowach z wykonawcą też zwrócę uwagę że dobrze jest zaplanować wielkość kominka (w tym miejscu podobno nie musi i raczej nie powinien być kładziony styropian pod wylewkę posadzki) i dodatkowy nawiew powietrza do kominka z zewnątrz. Szczerze mówiąc nie planuje dużych zmian, a zastanawiam się jedynie nad tym czy robić ścianę garderoby w pokoju nad garażem tak jak to jest w planie (alternatywą jest ściana z k-g w ramach już samodzielnego wykańczania domu) i częściowym zabudowaniem ściany do małego pokoju który w domkach I Etapu jest całkowicie otwarty (z małym murkiem wzdłuż schodów). Myślałem też o ewentualnym powiększeniu łazienki na piętrze, ale jednak zrezygnowałem z tego pomysłu. Zobaczymy co przyniesie spotkanie z wykonawcą. Pozdrawiam jeszcze świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 kominek 27.12.06, 11:16 Pete22, poniewaz jestesmy laikami w kwestiach kominkowych - jakie nieezpieczenstwa moze niesc za soba aktualny projekt kominkowy? I co daja wspomniane przez Ciebie zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: kominek 27.12.06, 11:43 Witam, Rzeczywiście moja wiedza na temat kominków jest jeszcze niewielka. W czasie rozmów ok. 1-1,5 miesiąca temu z wykonawcą sam zwrócił mi uwagę że warto zastanowić się nad dwoma rzeczami o których napisałem. Dodatkowy nawiew powietrza do kominka z zawnątrz to podobno gwarancja lepszego funkcjonowania kominka. Kominek jest dosyć ciężką "ozdobą" i jeżeli będzie robiony na standardowym podłożu to istnieje ryzyko że może lekko "osiąść - opaść" jeżeli styropian kładziony pod posadzkę nie wytrzyma ciężaru. Tyle usłyszałem od wykonawcy i tyle wiem dotychczas - a na planowanym spotkaniu z wykonacą na początku stycznia mam nadzieje dowiedzieć się więcej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: plany, projekty 27.12.06, 17:52 Jesteśmy już po "słowie" w sprawie ścianek działowych. Przy okazji obgadaliśmy sprawę stryszku i dodatkowego okna. Kilka zmian było proponowanych przez wykonawcę (powiększenie łazienki na parterze, zrobienie prysznica pod schodami, prace podkominkowe) Oto zmiany jakie zrobiliśmy: 1. Likwidacja ścianek w najmniejszym pokoju na piętrze. 2. Pokój nad garażem podzieliliśmy na pokój i garderobę z oddzielnymi wejściami, dodając w garderobie okno. 3. Stryszek wraz z oknem 4. Przygotowanie krawężnika na dodatkowe miejsce na samochód (kosztem trawnika obok kuchni) 5. Przygotowanie pod kominek (nie byłam wypytywana o wymiary kominka) 6. Powiększenie łazienki na parterze 7. Brak wylewki pod prysznicem w łazience na parterze. Chciałam jeszcze zrobić przy kuchni spiżarkę, ale na razie nie było pomysłów, więc kuchnia bez zmian. Ew. burzenie i przestawianie ścian zostawimy ekipie wykończeniowej. Na początek stycznia jesteśmy umówieni na zmiany w instalacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: plany, projekty 27.12.06, 22:34 Zmiany w instalacjach to również ewentualnie ogrzewanie podłogowe. Czy ktoś już może uzyskał dokładniejsze informacje od wykonawcy w sprawie ogrzewania podłogowego: koszt + zakres wykonywanych zmian dotyczących instalacji c.o. i pieca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: plany, projekty 28.12.06, 18:11 Dzięki za podzielenie się pomysłami. My również zastanawiamy się nad zmianami ale nie mamy jeszcze konkretów. Zainteresował nas pomysł powiększenia łazienki. Czy moglibyśmy poprosić o więcej szczegółów na ten temat? Magda i Paweł "O" Odpowiedz Link Zgłoś
elinska1 Re: plany, projekty 29.12.06, 11:38 A czy juz dostaliście może kosztorys tych prac? My teoretycznie rozmawialiśmy z zmianach ścianek działowych na początku grudnia - wszystko zostało spisane, miał nam być dostraczony kosztorys - do tej pory go nie otrzymaliśmy... Co do kosztów to wiem, że ogrzewanie podłogowe wodne to koszt 110 PLn/m2 Z kolei 1 punkt elektryczny to koszt 70 PLN. Na poczatku grudnia również były zamawiane okna połaciowe, wówczas ich koszt to było 2200, podobno ceny miały ulec zmianie w górę. Jezeli ktoś z Państwa będzie dysponował informacjami na temat kosztów wykonawczych, mam nadzieję, że podzielą się tymi informacjami? Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: plany, projekty 29.12.06, 16:44 o kosztach nic nie rozmawialiśmy a mogę spytać z którego domku Pani jest? może będziemy sąsiadkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elinska1 Re: plany, projekty IP: *.chello.pl 29.12.06, 18:03 Sasiadkami bedziemy na pewno ;-), ale juz wiem ze nie przez sciane ;-) Pozdrawiam, Ela z "I" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kjn Re: Odkurzacz centralny IP: 217.116.110.* 28.12.06, 23:55 Edytko, a jak tam temat odkurzacza centralnego? KJN Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: Odkurzacz centralny 29.12.06, 08:20 czekam na oferty od firm sprzedająco montujących (święta mocno psują harmonogramy ;-)) wykonawca z oporami, ale chyba się zgodzi na wejście instalatora w trakcie prac budowlanych, oczywiście nie biorąc na siebie ewentualnych uszkodzeń ale to chyba lepsze niż kucie domu po jego odbiorze albo rury idące po wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Pogodne Osiedle przy ul. Przewodowej- sąsiedz IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.02.07, 14:03 Witam, Akty notarialne były podpisywane 1 i 4 i 5 grudnia, czyli ponad miesiąc przed planwanym oddaniem (wg umowy koniec października) i prawie 2 miesiące po faktycznym oddaniu (protokół podpisany ok 10 października), Jeśli chodzi o usuwanie usterek - to są bardzo oporni - średnio po 4-5 intrwencjach, biorą się do roboty. Aczkolwiek trzeba przyznać że nie było ich wiele w trakcie odbioru, ale niestety w trakcie wykańczania pojawiają się nowe niespodzianki np. cała ściana pod prądem - po brakło 20 cm kabla do włącznika i zamiast dosztukować do zatynkwali całą ścianę. Komin do kominka zamurowany do wysokości 2 metrów - w trakcie budowy wszystkie odłamik cegieł i zaprawy tam właśnie lądowały. Co do łągodnej zimy - nie cieszyłbym się tak bardzo bo steropian kleją w największe deszcze i dom nie będzie bardzo nasiąknięty i nie będzie miał szansy wyschnąć na czas - zatem proponuję po odbiorze dobrze ogrzać dom (min. 3miesiące), w tedy wyjdą wszystkie plamy wilgoci, dopiero zabierać się za wykończanie. Co do kominka to rzeczywiście warto zrbić dopływ powietrza z zewnątrz ale można to zrobić na etapie wykańczania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 odbiór techniczny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 09:01 Witam, Idziemy dziś na odbiór techniczny!! Trzymajcie kciuki!! Wieczorem zdam relacje z odbioru!! Pozdrawiam, Aneta K. Odpowiedz Link Zgłoś
magd_s Re: odbiór techniczny!! 18.10.06, 16:50 Powodzenia - polamania... szpadla;)??? (poziomicy i wszystkich innych rzeczy ktore przynosza szczescie na budowie;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Re: odbiór techniczny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 19:03 Czekamy z niecierpliwością na pierwsze wrażenia. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: odbiór techniczny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 21:51 Witam, Więc jesteśmy już po!! Pan który pomagał nam w odbiorze mieszkania (www.odbiormieszkania.pl kolezanka poleciła) w ogólnej ocenie powiedział, że dom jest całkiem dobrze zrobiony. Ale oczywiście parę wad było: dwa porysowane okna (wykonawca powiedział, że wymieni) krzywa ściana przy oknach uchylnych (mają wyrównać) porysowany parapat krzywy parapet (jeden) miejscami nierówny tynk na styku z podłogą (chodzi o łazienkę) popekany tynk na spotkaniu ściany z sufitem na I piętrze(cienka nierówna linia)(wykonawca powiedział że poprawi)(wedłu Pana co pomagał nam odbierać mieszkanie to płyty kartonowe zostały źle położone, bo w klasycznym przypadku na styku lini sufitu i ściany może powstać cienkie prostę pęknięcie i tak może być/ jest duże prawdopodobieństwo że jeżeli nawet teraz zostanie to znowu poprawione to za jakiś czas znowu powstanie nierówne pęknięcie- lecz niestety nic więcej nie udało się nam wynegocjować) były jeszcze uwagi do obsadzenia (to się chyba tak nazywa) okna balkonowego na dole- rusza się a może lepiej "gibocze się??"/ po 10 min dyskusjach czy jest dobrze czy źle, developer przyznał się, że jest źle ale nie potrafi inaczej i zapytał naszego fachowca "jak to zrobić, żeby było dobrze"- on też do końca nie wiedział i kazali nam pamiętać, że przy wykańczaniu tarasu użyć jakiegoś kleju co wzmocni obsadzenie przez minut parę migneły nam osoby co przyszły odbierać mieszkania z I etapu ale niestety nie było okazji pogadac:( na I etapie już zabierają się powoli do drogii dam znać jak z usunięciem ww. usterek!! pozdrawiam, szpaczek1/nagroda100 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosik Re: odbiór techniczny!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 08:48 Oj, Szpaczku, Szpaczku, widać że faktycznie, tak jak wcześniej napisałaś, to rodzice Twojego chłopaka "chodzili" koło kupna domu a nie ty. Gdyby było inaczej, to wiedziałabyś, że to nie był odbiór domu od dewelopera. Warto podzielić się informacjami z faktycznego odbioru od dewelopera, który dopiero nastąpi... W każdym razie gratulacje dla rodziców Twojego chłopaka za dobre decyzje w wyborze dla Was tak dobrze zbudowanego domu! Miłego urządzania! Kosik Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: odbiór techniczny!! 19.10.06, 09:20 Witam sąsiada z I etapu, A jeśli wolno spytać to, kiedy jest planowany odbiór? Wszyscy czekamy na relacje. Nie ukrywam, że tez jestem ciekawa jak się spisuje nasz Deweloper. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda OK., ale jak jest pod spodem? Czy dokonał Pan/Pani jakichś znaczących przeróbek w swoim segmencie? Może się Pan/ Pani podzieli z Etapem II dobrymi radami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpaczek1 Re: odbiór techniczny!! IP: *.crowley.pl 19.10.06, 09:40 mhh mam w takim układzie pytanie do kosik'a: co miało miejsce w środę?? bo czuję się zagubiona:( jeżeli to nie był odbiór techniczny to wszystkich bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd i wcześniejszy mój wpis musi zawierać nieprawdziwe informacje co do zmian to chyba musimy poczekać na aktywację innych osób z I etapu na pewno oni mieli okazję przesunąć wszystkie ściany kaloryfery itp. ja w tym zakresie nie posiadam zbyt dużo informacji LENIWY SZPAK Odpowiedz Link Zgłoś
pete22 Re: odbiór techniczny!! 19.10.06, 10:50 Witam, Przede wszystkim duuuże podziękowania za dzielenie się wszystkimi informacjami - cennymi zwłaszcza dla nas przyszłych mieszkańców PO II. Co do wątpliwości dotyczących odbioru technicznego to też nie do końca rozumiem uwagi i komentarz Kosik'a - według mnie umowa dokładnie określa jak wygląda odbiór mieszkania i jeżeli odbyło się to zgodnie z zapisami umowy i zostało udokumentowane protokołem odbioru z wyszeczególnionymi usterkami to spełnia to chyba kryteria odbioru opisane w umowie. Jeżeli zaś nie było protokołu odbioru to należy to chyba traktować jako "wstępny odbiór" który ma na celu wcześniejsze stwierdzenie usterk przed ostatecznym odbiorem. pozdrawiam, pete Odpowiedz Link Zgłoś
mm-f Re: odbiór techniczny!! 09.11.06, 14:10 Witam serdecznie przyszłych Sąsiadów, Nie wiem jak tam przebiegają odbiory z etapu I, ale przejeżdżałam wczoraj wieczorem Przewodową i widziałam zapalone światła w dwóch domach i krzątające się w nich osoby. Nie wiem czy to już ekipy wykańczające czy developer robi ostatnie poprawki, ale widać juz jakiś postęp. Zamontowane są też bramy wjazdowe i są naprawdę ładne. Widziałam również ( to news dla EII) że wylewano juz stropy na drugim segmencie. Czy odebraliście już Państwo plany kanalizacji i elektryki? Nie mam pomysłu na łazienkę, chętnie bym się dowiedziała jakie macie Państwo rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: odbiór techniczny!! IP: *.acn.waw.pl 21.11.06, 14:20 Właśnie zarezerwowałem półbliźniaka przy Strzygłowskiej (Eko Development) Czy możecie mi powiedzieć w jakiej cenie była połówka bliźniaka i jaki standard ? okna plastiki czy drewno dach ceramika piec gazowy kaloryfery parapety itd.. Bardzo proszę o info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: odbiór techniczny!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.02.07, 13:48 Cena 480 tys. (174 m2+335 m2 działka); standard: zewnętrzne elewacje, wewnątrz tynki akreylowe, wylewki oraz wszystkie instalacje w tym CO wraz z piecem Viessmana oraz grzejnikami Kermi, Dachówka ceramiczna, okna plastik, drzwi zewnętrzne antywłamaniowe klasy C Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Piec grzejny 29.12.06, 18:34 w akcie notarialnym jest informacja, że piec grzejny wraz z zasobnikiem będzie firmy VIESSMANN. Może już ktoś wie jaki rodzaj? Może ktoś z pierwszego etapu? Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: Piec grzejny 03.01.07, 18:35 Z informacji od Panów z firmy wykonawczej piec ma być wystarczający do zorganizowania ogrzewania podłogowego wodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: Piec grzejny 07.01.07, 23:17 Kolejne "niusy" nt. pieca - ma to być piec jednofunkcyjny z otwartą komorą spalania. Czy ktoś z sąsiadów może ocenić, czy to sensowne rozwiązanie? Ze stron poradnikowych wynika, że bardziej wydajne są piece kondensacyjne (niestety też są droższe). Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna NOWE FORUM!!!!!!!!!! www.pogodneosiedle.waw.pl 13.01.07, 22:55 Zapraszam wszystkich na stronę o naszym osiedlu www.pogodneosiedle.waw.pl Strona ma służyć wymianie informacji przydatnych w trakcie oczekiwania na zamieszkanie i w późniejszym codziennym życiu na osiedlu. Przeznaczona jest dla mieszkańców I i II etapu. Zapraszam do współpracy przy redagowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: NOWE FORUM!!!!!!!!!! www.pogodneosiedle.waw.p IP: *.gprspla.plusgsm.pl 03.02.07, 14:05 Witam, Próbowałem wejść na to nowe forum - ale niestety coś nie za bardzo działa. Czy to jeszcze faza rozruchu czy też inne problemy techniczne? pozdrawiam Piotr (ETAP I) Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: NOWE FORUM!!!!!!!!!! www.pogodneosiedle.waw.p 05.02.07, 08:09 Mieliśmy chwilowe problemy techniczne, ale teraz już powinno być dobrze Zapraszam. Liczba postów świadczy o tym, że sporo nas wchodzi na te strony i jest ok. Warunek - trzeba się zarejestrować :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAJ Re: NOWE FORUM!!!!!!!!!! www.pogodneosiedle.waw.p IP: *.centertel.pl 05.06.07, 08:16 Czy macie problemy z forum? U mnie jest komunikat: Parse error: syntax error, unexpected $end in /forum/cache/board_config.php on line 28 Odpowiedz Link Zgłoś
edytanna Re: NOWE FORUM!!!!!!!!!! www.pogodneosiedle.waw.p 06.06.07, 09:32 Już jest dobrze. Coś się chyba z serwerem stało, ale mój dzielny mąż naprawił :-) Odpowiedz Link Zgłoś