Gość: Kasia IP: *.ey.com.pl / 10.106.68.* 12.02.03, 09:00 agent nieruchomosci znalazl mi mieszkanie w budynku (wy)budowanym przez spoldzielnie/developera PAX, na Kabatach. nie slyszalam zadnyc opinii o tym developerze, czego moge sie spodziewac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacek Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? IP: 195.94.201.* 12.02.03, 09:05 Gość portalu: Kasia napisał(a): > agent nieruchomosci znalazl mi mieszkanie w budynku (wy)budowanym przez > spoldzielnie/developera PAX, na Kabatach. nie slyszalam zadnyc opinii o tym > developerze, czego moge sie spodziewac? Kasiu, Poruszaj się trochę po tym forum; jak miałabyś czas, pojedź na rondo Wiatraczna. Powinno Ci wystarczyć. J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? IP: *.ey.com.pl / 10.106.68.* 12.02.03, 09:51 a co jest na rondzie Wiatraczna? czy PAX zbudowal cos co sie sypie? Odpowiedz Link Zgłoś
motylek23 Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? 12.02.03, 11:07 W pierwszym momencie pomyslałem Kasiu ze sobie zarty stroisz z forumowiczów mnej wiecej od roku na tym forum sa watki o mozliwej upadlosci PAXu, w sadzie toczy sie obecnei sprawa o upadlosc wytoczona przez Insbud, inwestycja na Stryjenskich obciazona jest olbrzymim kredytem ponad 50 mln zł i do tej pory jest nie skonczona mimo iz terminy dawno dawno temu minely, przy wiatracznej masz rozgrzebana budowe ktora na serio ma nikle szanse na zakonczenie a ty sie pytasz czy to dobra spoldzielnia ??? sama przyznasz ze to dobry zart co !!! poczytaj sobie : www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=106&w=2040620 a gleboko w archiwach forum z zeszlego roku znajdziesz info o stryjenskich i co sie tam dzieje ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny owad Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? IP: 195.94.201.* 12.02.03, 11:34 To prawda, PAX ma spore klopoty finansowe. Jest jednak dobra wiadomosc dla czlonkow PAXu: doszlo do porozumienia z Insbudem i w tym tygodniu zostal wycofany wniosek o upadlosc spoldzielni. Mieszkania mozna zapewne kupic duzo taniej, ze wzgledu na ich nieuregulowana sytuacje prawna. Na przyklad na ul. Stryjenskich wisi duzo ogloszen na temat bezposredniej sprzedazy mieszkan. Mozna zaoszczedzic prowizje dla agencji posredniczacej w transakcji. Swoja droga: to malo sprawna agencja skoro wyszukuje mieszkania z obciazona hipoteka... Odpowiedz Link Zgłoś
motylek23 Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? 12.02.03, 11:10 nawet w wyborczej o tym pisali www2.gazeta.pl/dom/1,22117,1157586.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? IP: *.ey.com.pl / 10.106.68.* 12.02.03, 11:52 no tak, to sobie zazartowalam.... ale w zwiazku z tym bardzo sie ciesze, bo nie chce tam kupowac mieszkania tylko moj maz sie na to uparl, teraz mam argument nie do przebicia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? IP: 195.94.220.* 13.02.03, 11:53 No raczej nie masz argumentu... Posty na listach sa zprzed roku. Obecna sytuacja PAXu jest juz zdecydowanie lepsza: nowe-stare prawo spoldzielcze; ugoda z Insbudem; powolne wychodzenie z regresu. Ja mieszkam w bloku PAXu i zapewniam Cie, ze warto chodziazby ze wzgledu na jakosc wykonania: widny Otisu, rory i kable w scianach; marmurowe parapety; drewniane okna; przepieciowa instalacja elektryczna; wlasna gazowa kotlownia - ogrzewanie taniej; ochrona itd. Place czynsz okolo 700 PLN za stu metrowe mieszkanie. Czy Ty myslisz, ze inne SMy nie mialy i nie maja klopotow ? Zaleta PAXu jest to, ze jest najwieksza a przez to jest najmniejsze ryzyko, ze padnie. Na dlugi wystarczyly by same grunty i lokale uzytkowe ktore ma PAX. Nie znaczy, ze jest idealnie bo na Stryjenskich wiele klatek jeszcze jest nie oddanych do uzytku jednak nalezy wlasciwie rozlozyc proporcje oceny. I jeszcze jedno: jak PAX pisze, ze mieszkanie kosztuje np. 3600 PLN za metr to tyle kosztuje. A sprobuj dowiedziec sie ile naprawde kosztuja mieszkania reklamowane w prasie po 2500-3000 PLN za metr to sie zdziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
motylek23 Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? 13.02.03, 13:54 pytanie co jest lepsze zaplacic 4200 za metr i miec wlasne mieszkanie kupione u dewelopera we wspolnoscie czy zaplacic "jedyne" 3600 za nieskonczone mieszknie ktorego termin skonczenia minął 2 lata temu i na razie sa kiepskei widoki na jego ukonczenie na mieskznie ktore stoi na gruncie z gigantyczna hipoteka na mieszknie ktore do czasu skonczenia budowy nalezy tak na prawde do spoldzielni i w przypadku jej upadlosci wchodzi do masy upadlosciowej ! jak mieszkasz w juz zbudowanym mieszkniu spoldzielczym i masz prawo wlasnosciowe to upadek spoldzielni niewiele cie kosztuje a co innego gdy decydujesz sie na kupno nowo budowanego mieskzanka bo wtedy mozna stracic wszystko przy tak niepewnej sytuacji a to co dzieje sie np. na Stryjenskich czy przy wiatracznej to jest po prostu BAGNO do ktorego lepiej nei wchodzic jak nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: PAX - czy ktos cos o tym wie?? IP: 195.94.220.* 13.02.03, 14:07 Wiem co się dzieje przy Stryjeńskich bo sam uciekłem z tamtąd (klatka H) rok temu i przelałem wkład na inne mieszkanie. I muszę przyznać, że akurat teraz naprawdę budowa aż wre. Nie było tak od czerwca 2002 więc szanse na oddanie mieszkań rosną. Co do kupienia mieszkania we wspólnocie, to nic nie jest takie różowe. Dam przykład: w pewnym bloku wspólnotowym jeden z lokatorów zadeklarował chęć odmalowania klatki schodowej na własny koszt. Nie doszło do tego ponieważ wspólnotowcy przez pół roku nie zdecydowali się na wybór koloru. A jak u mnie stanęła jedna winda to ekipa remontowa było po 30 minutach. Nawet nie próbuję zrozumieć jak się czują ludzie którzy czekają na mieszkania przy Stryjeńskich. Ja miałem to szczęcie, że miałem odłożonych trochę pieniędzy i udało mi się przelać wkład na ładne, gotowe już mieszkanie. Chodzi mi jednak oto aby nie siać paniki i właściwie oceniać realną sytuację. Jest ona teraz najlepsza od co najmniej półtora roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: chyba płacisz jako członek władz PAX IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.02.03, 18:36 Gość portalu: PCh napisał(a): > No raczej nie masz argumentu... Posty na listach sa zprzed roku. Obecna > sytuacja PAXu jest juz zdecydowanie lepsza: nowe-stare prawo spoldzielcze; > ugoda z Insbudem; powolne wychodzenie z regresu. Ja mieszkam w bloku PAXu i > zapewniam Cie, ze warto chodziazby ze wzgledu na jakosc wykonania: widny Otisu, > > rory i kable w scianach; marmurowe parapety; drewniane okna; przepieciowa > instalacja elektryczna; wlasna gazowa kotlownia - ogrzewanie taniej; ochrona > itd. Place czynsz okolo 700 PLN za stu metrowe mieszkanie. Czy Ty myslisz, ze > inne SMy nie mialy i nie maja klopotow ? Zaleta PAXu jest to, ze jest > najwieksza a przez to jest najmniejsze ryzyko, ze padnie. Na dlugi wystarczyly > by same grunty i lokale uzytkowe ktore ma PAX. Nie znaczy, ze jest idealnie bo > na Stryjenskich wiele klatek jeszcze jest nie oddanych do uzytku jednak nalezy > wlasciwie rozlozyc proporcje oceny. I jeszcze jedno: jak PAX pisze, ze > mieszkanie kosztuje np. 3600 PLN za metr to tyle kosztuje. A sprobuj dowiedziec > > sie ile naprawde kosztuja mieszkania reklamowane w prasie po 2500-3000 PLN za > metr to sie zdziwisz. jak możesz płacić ok 700 zł opłat czynszowych za 100m mieszkanie skoro 60m ma oplaty ok 600 zł chyba masz zniżkę dla wtajemniczonych członków władz lub przyjaciół zarzadu lub rn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: chyba płacisz jako członek władz PAX IP: *.dial.plusgsm.pl 14.02.03, 13:37 > jak możesz płacić ok 700 zł opłat czynszowych za 100m mieszkanie skoro 60m ma > oplaty ok 600 zł > chyba masz zniżkę dla wtajemniczonych członków władz lub przyjaciół zarzadu > lub rn No nie. To normalna stawka. Podobno koszt ogrzewania dzięki własnej kotłowni jest dużo mniejszy - może to tłumaczy cenę. Zresztą chyba to jest tak, że ze wzrostem metrażu nie idzie w parze liniowy wzrost czynszu. Odpowiedz Link Zgłoś
cona Do PCH 14.02.03, 15:11 Prawdę mówiąc podejrzewam, że skoro "Pan Chyba" (PCH)tak dużo wie za co płaci (np "chyba" ma własną kotłownię, czynszu "chyba" nie płaci od m2. tylko "chyba" jakoś inaczej) to prawdopodobnie opisuje coś co chyba istnieje, ale tylko w jego wyobraźni!!!!. "Panie Chyba" zmień Pan wątek, wstydu oszczędź i nie namawiaj ludzi do topienia kasy w tym urządzeniu zwanym "PAX". Zresztą, gdybym był namawiany do kupna czegokolwiek przez takiego sprzedawcę jak Pan "Panie Chyba", to na pewno nie kupiłbym czegoś takiego nigdy w życiu, bez względu na to jakby to wyglądało. PAX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: Do PCH IP: 195.94.220.* 17.02.03, 08:43 cona napisała: > Prawdę mówiąc podejrzewam, że skoro "Pan Chyba" (PCH)tak dużo wie za co płaci > (np "chyba" ma własną kotłownię, czynszu "chyba" nie płaci od m2. tylko "chyba" > > jakoś inaczej) to prawdopodobnie opisuje coś co chyba istnieje, ale tylko w > jego wyobraźni!!!!. <PCH:> Nie napisałem, że mam własną kotłownię lecz, że niższy czynsz może wynikać między innymi z tego, że bloki w których mieszkam mają własną kotłownię. Na rachunku za czynsz mam dokładnie wymienione wszystkie składniki. Jest ich kilkanaście. SM pewnie chętnie poda Ci te składniki oraz ich interpretację. > "Panie Chyba" zmień Pan wątek, wstydu oszczędź i nie namawiaj ludzi do topienia <PCH:> Nie widzę powodu aby zmianiać wątek. Ja piszę na temat. Podaję kontretne informacje i konkretne liczby które każdy może sprawdzić np. dzwoniąc do SM. Sama zmień wątek. Jest wiele list dla szyderców. Tam się lepiej zrealizujesz. Każdy musi w sobie odkryć jaki wątek jest dla Niego najbardziej naturalny. Z tego właśnie powodu są wątki np. dla szyderców czy lezbijek. > > kasy w tym urządzeniu zwanym "PAX". > Zresztą, gdybym był namawiany do kupna czegokolwiek przez takiego sprzedawcę > jak Pan "Panie Chyba", to na pewno nie kupiłbym czegoś takiego nigdy w życiu, > bez względu na to jakby to wyglądało. <PCH:> Nikogo do niczego nie namawiam. Zresztą w moim kompleksie bloków nie ma już wolnych mieszkań. Napiszę jeszcze raz to co już napisałem. Nie robię tego po to aby się tłumaczyć, ale po to aby osobie o "prostrzej" inteligencji pozwolić zrozumieć to co ja myślę: SM PAX oszukała bardzo wielu ludzi. Bardzo wielu ludzi ma bardzo duże życiowe problemy wynikające z kryzysu, kumoterstwa, braku gospodarności być może złodziejstwa itd. panujących w PAXie. Jednak nie ma rozwiązań idealnych. Nie znam ani jednego dewelopera czy SM której bym w pełni mógł zaufać. Jednak obecna sytuacja jest lepsza od tej którą była we wrześniu 2001 roku kiedy to miałem odbierać moje mieszkanie w klatce H przy Stryjeńskich. Jest lepsza głównie dlatego, że normalniejszy Rząd przywrócił realniejsze w Polsce prawo spółdzielcze chroniące spółdzielców przed błędami spółdzielni. Na Stryjeńskich oddano dwie klatki choć ich jakość wykończenia nie jest dobra. PAX nie upadł bo w sądzie dogadał się z wierzycielami. Itd. Jeśli PAXowi udało się teraz przeżyć mam nadzieję, że wyjdzie z tego wszystkiego silniejszy czego nie można powiedzieć o innych SM które być może teraz wchodzą w kryzys. Mając pieniądze można na wiele sposobów zdobyć mieszkanie. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Każdy dorosły człowiek sam podejmuje decyzje i sam potem za nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś