Dodaj do ulubionych

Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera ?

14.09.06, 20:03
Moje kroki ku własnemu M idą do przodu. Obejrzałem już kilka lokalizacji, z
wielu się wycofałem czytając o problemach, jakie mieli z nimi inne osoby. W
tej chwili mam pewną inwestycję na oku, byłem obejrzeć lokalizację,
rozmawiałem z developerem i wygląda ok. Ale właśnie ... Tak naprawdę nadal
niewiem, jak się kupuje mieszkanie. Będą to moje pierwsze 4 kąty - przedtem
wynajmowałem. Jak wynajmować, to wiem, bo przez wiele trafionych i nie miejsc
trafiłem, no ale to nie to samo, co kupowanie.
Na co więc zwrócić uwagę, podejmując decyzję o podpisaniu umowy na wybudowanie
mieszkania? O jakie rzeczy powiniennem developera wypytać? W czasie
dzisiejszej rozmowy właściwie nie wiedziałem, co jest istotne, co nie.
Czytając forum widzę, że wiele osób sprawdza stan działki, pozwolenia na
budowę, wpis firmy do KRS itp. - gdzie i jak to się sprawdza?
Jeśli istnieją już poradniki w stylu "jak kupić pierwsze własne mieszkanie" to
chętnie skorzystam z linka :)

Pozdrawiam i czekam na porady z Waszej strony
Jakub
Obserwuj wątek
    • jaqbek2 Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera 14.09.06, 22:54
      Nikt mi nic nie doradzi ?
    • Gość: gosc Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.acn.waw.pl 14.09.06, 23:07
      Zwróć uwagę czy transze się wpłaca zgodnie z postępem budowy. Nam deweloper dał
      odpis z krs-u,księgi wieczystej, ale na Barskiej można dostać odpis z krs -(30
      zł się płaci), zwróć uwagę na wymiary okien, jak długo deweloper ma zarządzać po
      oddaniu bloku,wysokość pokoi. Pozdrawiam
      • Gość: a.u.p Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.acn.waw.pl 14.09.06, 23:26
        Mi też dewloper dał odpis z księgi wieczystej i co z tego? Odpis był z
        kwietnia, umowę podpisywałam w czerwcu, a mój wpis roszczeń (mimo, że wniosek
        do sądu wpłynął tuż po podpisaniu umowy) został wpisany w sierpniu. Przez ten
        czas trochę mogło się zmienić, prawda?
        Nie da się wszystkiego sprawidzić, wszytkiego dowiedzieć, ale jedna rada -
        jeśli chcesz kupić mieszkanie zrób to teraz, zanim zacznie się seria jesiennych
        targów mieszkaniowych. Być może po targach pozornie) będziesz miał więcej
        ofert, ale za to mniej czasu na podjęcie decyzji i oferty będą znacznie droższe
        niż teraz (wielu deweloperów tuż po targach podnosi ceny).
    • Gość: gosc Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.daleka.net 15.09.06, 20:58
      przy okazji zapytaj czy nad mieszaniem nie przebiegaja tunele powietrzne, moj
      znajomy na to nie wpadł i troszczeczkę się zdziwił jak pierwszy raz huk usłyszał
      • Gość: jaQbek Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.aster.pl 15.09.06, 21:28
        Ursus? Miałem w planach kupno mieszkania w bloku, nad którym centralnie
        przebiega tunel powietrzny (ul. Skoroszewska) zrezygnowałem z tego, bynajmniej
        nei z tego powodu.
        Obecnie na oku mam inwestycję niedaleko centrum Piaseczna. Tam samoloty lataja
        już raczej dość wysoko, by nie było ich słychać. A pociągi lubię :D
    • Gość: ZW Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.aster.pl 16.09.06, 17:16
      Do "jaqbek'a 2": wstępujesz na szatańska ścieżkę. Problem w tym, że przecież
      musisz gdzieś mieszkać i to w końcu na tzw. swoim. Otóż, moja rada jest tylko
      jedna: wynajmij sobie prawnika - inaczej zginiesz albo zapłacisz frycowe jak
      około 95 % inwestorów - nabywców. No i czytaj wszystko co piszą na tym forum!
      Gdybyś się decydował kupić coś od Edbud'u, to napisz o tym - podam ci
      więcej "informacji".
      • Gość: asiadzik Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.chello.pl 16.09.06, 18:40
        Ja planuję kupić mieszkanko w Pruszkowie właśnie od Edbud'u, czy możesz podać
        więcej "informacji"

Pozdrawiam
        Asia
        • Gość: ZW Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.aster.pl 17.09.06, 16:01
          "asiadzik" - podaj swój adres e-mail'owy.
          • Gość: asiadzik Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.chello.pl 17.09.06, 16:08
            jbd@vp.pl

Pozdrawiam i czekam na info
      • jaqbek2 Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera 16.09.06, 19:24
        Troszkę umów już widziałem - lepsze, gorsze. Pomału doświadczenie zbieram.
        Dlaczego uważasz, że bez prawnika nie ma co kupować mieszkania ?
        • Gość: ZW Re: Chcę kupić mieszkanie - o co pytać developera IP: *.aster.pl 17.09.06, 09:29
          Napisałem Ci, że to "szatańska ścieżka" i potwierdzam. Zbiorowymi "działaniami"
          takich czynników np: polska bieda od lat (np: brak chyba 1 - 2 miliony
          mieszkań), biurokracja (i podobno - jak mówią - korupcja ?) w kwestiach -
          głównie - wyznaczania terenów pod budowę, udzielania pozwoleń na budowę i
          odbiorów wybudowanych obiektów, "dziurawe" przepisy prawa o własności lokali,
          brak dweloperów, którzy mogliby się oprzeć pokusom i w tej sytuacji ZACHOWALI
          PION MORALNY ! a nie wręcz "kontrybuowali" w tworzeniu tej "mętnej wody
          administracyjno - budowlanej" itd.itp.
          W sumie jest tak, że jeśli pokażesz umowy deweloperskie doświadczonemu w tej
          branży prawnikowi, to zobaczysz jak będzie płakał lub pęknie ze śmiechu; ale
          taki jeszcze bardziej doświadczony prawnik, że aż pozbawiony złudzeń i lekko
          cyniczny, może wrecz powiedzieć: nie ma Pan wyjścia jeśli chcesz Pan gdzieś
          mieszkać u jakiegoś dewelopera, bo oni "opanowali" ten rynek producenta i robią
          nawet wszystko, żeby odpowiednio go "modelować"; możesz więc Pan tylko
          złagodzić skutki tych działań, sęk w tym, że jeśli przyjdzie Pan z prawnikiem,
          to deweloperzy znajdą dwa tysiące wykrętów żeby uniknąć robienia "interesu" z
          Panem, bo przecież przyjdą inni (niezorientowani, bez prawników itp.).
          Co robić? starać się dowiedzieć jak najwięcej o tym: jak grają deweloperzy.
          Radzę np: lekturę postów na tym forum (ja też napisałem tutaj sporo na te
          tematy) i "łagodzić" skutki tych wszystkich machinacji. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka