ikolo2 07.10.06, 20:56 Mam zamiar kupic mieszkanie w Zabkach pod Warszawa. Czy ktokolwiek mial doczynienia z developerem DOLCAN? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzyk007 Re: Dolcan 08.10.06, 00:11 Na tym forum jest taki "ficzur", pod nazwą wyszukiwarka. Wypróbuj - naprawdę warto! Odpowiedz Link Zgłoś
ikolo2 Re: Dolcan 08.10.06, 20:05 A czy ktos zarezerwowal mieszkanie przy Poniatowskieg w Zabkach? Developer DOLCAN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Dolcan IP: 62.233.201.* 21.10.06, 11:54 Ja zarezewowałem ale sądze że do końca roku inwestycja nie ruszy i za bardzo nie wiem co będzie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Dolcan 21.10.06, 12:49 Jest kilka wątków na forum Ząbek: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=97 Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec2011 Re: Dolcan 09.07.14, 19:33 Szukam osób, które tak jak ja zostały oszukane przez dewelopera DOLCAN. Osób, które tak jak ja walczą latami o odzyskanie własnych pieniędzy i zgodzą się wziąć udział w programie publicystycznym dotyczącym działalności "dewelopera roku 2011". Jeśli w jakikolwiek sposób zostałeś oszukany przez którąkolwiek ze spółek dolcan napisz. mieszkanie@autograf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: Dolcan 17.07.14, 08:20 Osiedle ORLA II Ząbki - DOLCAN Uwaga!!!! Autor: caleb667 14.09.10, 11:48 W dniu dzisiejszym dowiedziałem się, iż Bank, w którym brałem kredyt na zakup mieszkania w tym przeklętym Docanie podjął decyzję, iż nie będzie więcej aneksował umów kredytowych finansujących zakup mieszkania w Dolcanie. Bank zaliczył grupę klientów Docana do klientów ryzykownych (pomimo, że klienci wywiązują się ze swoich zobowiązań). Poprzez notoryczne łamanie wszelkich terminów przez tych oszustów Bank już nie wierzy w kolejne terminy podawane przez Dolcana i jako że nadal nie ma zabezpieczenia musi na ten fakt tworzyć specjalne rezerwy. Mimo, iż podobnie jak wielu z Państwa solidnie spłacam zaciągnięty kredyt, terminowo wszystkie odsetki,raty, ubezpieczenia etc. Ponoszę koszty kolejnych aneksów, ubezpieczeń niskiego wkładu Bank wymaga ode mnie dostarczenia aktu notarialnego, wypisu z księgi wieczystej, założonej hipoteki co jest zupełnie niemożliwe przeze mnie do spełnienia na dzień dzisiejszy gdyż Złodzieje z Dolcana od 2 lat nie mogą skończyć inwestycji i podpisać aktów notarialnych. Nie wiadomo na ten moment co Bank postanowi dalej, czy każe zwracać kasę ale wiem jedno jeśli poniosę nie z mojej winy konsekwencje działań tych oszustów to będę walczył w sądzie o swoje prawa do upadłego i postaram się zrobić jak najwięcej szumu w prasie i mediach. Re: Uwaga!!!! Autor: kll777 15.09.10, 12:31 Co do mnie to ja się raczej dziwię bankowi, który tak postępuje. Po pierwsze chyba łatwo sprawdzić na jakim etapie jest inwestycja-praktycznie zakończona.Po drugie warto by prześledzić umowę klienta z deweloperem, w której jest klauzula o bezobciążeniowym przeniesieniu własności, co ma znaczenie w przypadku utraty płynności finansowej przez dewelopera, a wydaje mi się, że wszystkie umowy z Dolcanem mają ten zapis. Po trzecie bank i tak na tym etapie wypłacił już praktycznie wszystko co miał do wypłacenia klientowi- więc zważywszy na to,że inwestycja jest praktycznie zakończona a umowa zawiera zapis o bezpobciążeniowym przeniesieniu własności bank ryzykuje minimalnie. Po czwarte każdy szanujący się bank oferuje klientowi ubezpieczenie kredytu, które powinno zabezpieczyć ewentualne ryzyko. Proponuję przenieść kredyt do innego banku. Re: Uwaga!!!! Autor: gw-15 15.09.10, 15:10 po pierwsze bank akceptuje ubezpieczenie kredytu jako zabezpieczenie jego spłaty jedynie przez krótki okres czasu - bo taka jest też jego funkcja, a na dłuższą metę zabepieczeniem jest wpis hipoteki do ksiegi wieczystej nieruchomosci - której formalnie nie ma bo dolcan buduje ją z pasją juz piąty rok, a po drugie (co w tym przypadku najwazniejsze) gó... warte są wszelkie umowy zawierane w "firmą" dolcan, bo oni się z samego założenia nie wywiązują z żadnych umów - to taka powiedziałbym pospolita cecha każdego złodzieja i oszusta, tak więc próżno tu mówić o jakiś zapisach z umowach, takich czy innych Zwrot pieniędzy wpłaconych Dolcanowi Autor: caleb667 25.02.11, 09:02 Mimo, iż nie jestem mieszkańcem osiedla to z sympatią jako sąsiad za miedzy obserwuję co się dzieje na osiedlu gdzie pierwotnie miałem mieszkać. Podobnie jak część z Państwa byłem obecny ma prawie wszystkich spotkaniach z przedstawicielami Dolcana, na których nieustannie nas zwodzono i co rusz podawano nowe terminy oddania osiedla do użytkowania. Wobec nieustannego łamania obietnic składanych przez Dolcan w pewnym momencie miarka się przebrała i rozwiązałem z nimi umowę kupna-sprzedaży mieszkania w bloku E. Wg umowy rezygnacyjnej mają pół roku na zwrot kasy co jest dla klienta skrajnie niekorzystne. Mając na uwadze zbliżający się deadline na zwrot kasy mam do forumowiczów pytanie: Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie (dobre i złe) dot. zwrotu kasy przez Dolcana? Czy robią problemy? Czy mam się już szykować do batalii sądowej? Re: Zwrot pieniędzy wpłaconych Dolcanowi Autor: caleb667 25.02.11, 15:16 Jakiś czas temu rozmawiałem z nimi na temat czy zamierzają zwrócić kasę w terminie zgodnie z podpisaną umową rezygnacyjną. Pani z księgowości zaczęła coś przebąkiwać, że to spora kwota pieniędzy i być może będą ją zwracać w paru ratach a poza tym rzekomo ze względu na zbyt długie procedury Banku mogą się nie wyrobić w terminie. Na moje pytanie o jakie procedury chodzi niestety Pani nie potrafiła mi odpowiedzieć. W tym momencie podskoczyło mi ciśnienie i powiedziałem, że jeśli nie otrzymam zwrotu pieniędzy w terminie niezwłocznie wystąpię na drogę sądową i będę się starał o nakaz komorniczy, na to Pani oczywiście zaczęła mnie gorąco zapewniać, że na pewno wywiążą się z umowy rezygnacyjnej. Sęk w tym, że tyle razy łamali już swoje obietnice, iż ciężko jest im zaufać. Cóż w takim wypadku trzeba będzie w nerach czekać aż sytuacja się rozwiąże po mojej myśli, Re: Zwrot pieniędzy wpłaconych Dolcanowi Autor: caleb667 26.02.11, 14:06 Dzięki za użyteczne informacje. Jeśli rzeczywiście dojdzie do takiej sytuacji to oprócz zwrotu wpłaconej kwoty, będę się również domagał odszkodowania za straty jakie poniosłem na skutek nie dotrzymywania terminów przez Dolcana (koszty aneksów bankowych, ponownego ubezpieczenia niskiego wkładu i wydłużającego się ubezpieczenia pomostowego, które Bank mi jeszcze niedawno podwyższył), które szacuję na jakieś 20-25 tys.PLN. Re: Zwrot pieniędzy wpłaconych Dolcanowi Autor: caleb667 11.03.11, 09:25 Wg terminu wyznaczonego w umowie rezygnacyjnej mają jeszcze miesiąc czasu na zwrot kasy. Podejrzewam, że albo zwrócą kasę w ostatniej chwili albo będą zwlekać i wciskać mi kit o złożonych procedurach etc. W takiej sytuacji nie będę miał wyjścia jak pójść do sądu i walczyć o swoje. Wydaje mi się, że argumenty będę miał dość mocne.W przypadku ewentualnej wygranej w sądzie będę się starał o nakaz komorniczy. Jednakże, mam nadzieję, że nie dojdzie do takiej sytuacji. Kiedyś sprawdzałem na różnych forach czy były inne osoby, które miały podobny problem z Dolcanem i wynikało z tego, z zasady zwracają wpłaconą kasę. Tak, czy inaczej czeka mnie jeszcze miesiąc nerwów. Re: Zwrot pieniędzy wpłaconych Dolcanowi Autor: caleb667 16.06.11, 09:18 Sprawa jest już złożona w Sądzie, wszystkie papiery są już złożone czekam tylko na wydanie nakazu zapłaty i uruchamiam komornika. Z racji tego, że pracownicy tzw. dewelopera budującego " z pasją" czytają regularnie to forum to niech przekażą, swoim przełożonym, że żarty się skończyły bo tej sprawy nie mają szansy wygrać. Skoro nie chcieli po dobroci, uczciwie zwrócić nie swoich pieniędzy to zrobią to pod przymusem i będzie ich to o wiele drożej kosztowało! Re: Zwrot pieniędzy wpłaconych Dolcanowi Autor: caleb667 07.09.11, 12:42 W pierwszym podejściu przerżnęli, ale chcą się dalej sądzić więc złożyli odwołanie. W tej chwili czekam aż sąd wyznaczy termin rozprawy. Nie mają szans tego wygrać, mogą tylko odwlekać nieuchronne im dłużej to trwa tym będzie ich bardziej bolało (finansowo). Szczegółów nie podam bo ci hochsztaplerzy regularnie śledzą wpisy na ich temat. Re: Zwrot pieniędzy wpłaconych Dolcanowi Autor: caleb667 07.09.11, 13:20 I tak z nimi trzeba. To samo mi powiedział pracownik pewnego Banku, którego klienci mieli do czynienia z "Deweloperem budującym z pasją". Pieniądze chętnie biorą ale zwracać nie chcą. Dopiero komornik musi wkroczyć i nagle się okazuje, że pieniądze się znalazły. Grunt to się nie bać iść do sądu i twardo walczyć o swoje prawa! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
edyskaaa3 Re: Dolcan 25.07.14, 13:51 Przy każdym zakupie mieszkania pojawiają się jakieś problemy - ja niedawno zdecydowalam się na kupno kawalerki w budynku który niedługo "stworzy" Dolcan. Póki co, jako studentka będę tam mieszkała, a co dalej? Pewnie w przyszłości wynajmę kawalerkę innym studentom :) A deweloper jest bardzo elastyczny, też negocjowałam umowe i z nim i z notariuszem - podumowując, wynik negocjacji jest dla mnie bardzo korzystny i szczerze mogę polecić Dolcan. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman-mark Re: Dolcan 30.08.14, 14:47 przeklejenie starych wątków do jednego tematu - WTF?! komuś chyba bardzo zależy na oczernianiu tego dewelopera (wypowiedzi sprzed kilku lat, a firma nadal dość dobrze prosperuje więc chyba były to skrajne przypadki lub działania konkurencji) Odpowiedz Link Zgłoś