herox 20.10.06, 11:24 Sprzedający - pochwalcie się ile udało wam się wziąć za swoje mieszkanko. Wpisujcie ceny ofertowe i transakcyjne. Wybierzmy kupującego-jelenia roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yapkovitz Re: Sprzedający - pochwalcie się 20.10.06, 11:31 Nie ma co sie chwalic wzialem za malo, w marcu sprzedalem moje mieszkanie za 160 tys zł, a teraz identyczne, na tym samym osiedlu, sa w cenie od 220 tys zł do 250 tys zł. Czuje sie wiec jak jelen wsrod sprzedajacych:)a i zona mi to ciagle wypomina, ciezko z tym zyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Sprzedający - pochwalcie się 20.10.06, 11:37 Pociesz się trochę, że te 220-250 tysięcy, to zapewne ceny ofertowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zambrok Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: *.crowley.pl 20.10.06, 11:48 Dla testu zarzadałem 400 tys na bródnie za nowe mieszkanie 2 pokojowe. Zdziwiłem się bardzo bo mam chetnych i sam teraz nie wiem co mam robić... Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Sprzedający - pochwalcie się 20.10.06, 11:59 Pocieszam sie jak tylko moge:) ale faktycznie po tyle sa sprzedawane te mieszkania. Ostatnio rozmawialem z developerem, ktory powiedzial im pare zaskakujacy prawd ale i zarazem oczywistych: - drozeja grunty, dlatego tez ceny mieszkan ida w gore, - ludzie kupuja wszystko, dlatego nie wie czy sie oplaca dalej budowac solidnie, bo i tak sprzeda to co wybuduje, - brakuje materialow budowlanych, - brakuje fachowcow, a ci ktorzy sa zadaja wiekszych stawek niz w ubieglym roku, dlatego tez drozeja mieszkania, na koniec stwierdzil ze mimo ze tak ceny ida w gore, to ten interes przestaje sie oplacac. Ciekawe jaka jest bariera oplacalnosci dla developera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zambrok Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: *.crowley.pl 20.10.06, 12:13 Developer od którego kupilem mieszkanie ma 50% z kazdego metra do kieszeni. I wiem to od jego pracownika z dz. ksiegowosci. Niektore branze marzą o takiej rentowności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: 217.8.161.* 20.10.06, 13:09 wszystko co powyzej to pewnie prawda. z jednej strony spore marze na bierzacych projektach, z drugiej strony: jesli deweloper sprzedal projekt w wiekszosci "inwestorom" a teraz musi kupowac grunt po wyzszej cenie pod projekt 2, to jego ryzyko jest ze sprzedaz projektu 2 zbiegnie sie z inwestorami sprzedajacymi mieszkanka z projektu 1. dlatego niektorzy deweloperzy juz nie zgadzaja sie na cesje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: *.chello.pl 20.10.06, 13:15 Park Leśny czy ZZ ? Odpowiedz Link Zgłoś
thelima Re: Sprzedający - pochwalcie się 20.10.06, 13:04 Kitu Ci nawciskał ten developer. Poza jednym stałym kosztem (ceną gruntu) nic nie różni się w pracy developera w Wawie czy Mławie. W Mławie opłaca się stawiać mieszkania za 2000-2200pln/metr a temu się nie opłaca po 6000-10000pln/metr... Jaasne. Słuchaj go dalej... :))) Mieszkania drożeją z jednego, jedynego powodu - dużego popytu. To co mówił ten developer to głupoty... Zmaleje popyt - spadną ceny - i dalej będzie się to opłacało. Odpowiedz Link Zgłoś
yapkovitz Re: Sprzedający - pochwalcie się 20.10.06, 13:23 Piszes ze nic sie nie rozni?:) To dlaczego firmy budowalne w Warszawie inwestuja w billbordy, z ktorych mozemy sie dowiedziec ze poszukaja roznych fachowcow a najlepiej cale ekipy. MOj szwagier pracuje u innego developera, niz ten z ktorym rozmawialem, zajmuje sie wlasnie kontaktami z podwykonawcami, mowi ze jest tragedia pod tym wzgledem, nie ma komu budowac mieszkan w Warszawie, a jezeli juz znajdzie podwykonawce to zadaja sporej kasy za uslugi. Poszukuja wrecz juz pojedynczych fachowcow, np. z Mlawy, ale takim sie nie oplaca przyjechac do Warszawy robic, bo co z tego ze zarobi, ale musi czesc pieniedzy przeznaczyc na zycie w wielkim miescie. Powstalo bledne kolo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thelima Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: *.bas.roche.com 20.10.06, 14:39 A myślisz, że ludzie tylko z Wawy wyjechali? Zapewniam Cię, że pod tym względem developerzy w przysłowiowej Mławie nie mają wcale lepiej niż w Wawie. Mam teściów mieszkających 120km od Wawy - większość budowlańców zgadnij gdzie pracuje (o ile nie wyjechała na zachód)? thelima Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Sprzedający - pochwalcie się 20.10.06, 13:33 Czy możemy sprowadzić wątek do przechwałek, kto ile wziął za lokal, zamiast po raz kolejny rzucać argumenty za/przeciw wzrostowi cen? Ceny rosną i nikt poza rynkiem tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: 194.246.124.* 20.10.06, 15:58 Myślę, że wygram konkurs... Jakie są nagrody? Sprzedałem 97 m za 1.050.000 zł. Cena ofertowa: 1.100.000 zł. Nie sądziłem, że to możliwe, ale jedank! Dziwię się ludziom, którzy ode mnie kupili za taką kasę, ale cóż, nie wzbraniałem się :-) Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: Sprzedający - pochwalcie się 20.10.06, 16:05 Gość portalu: janek napisał(a): > Myślę, że wygram konkurs... Jakie są nagrody? > > Sprzedałem 97 m za 1.050.000 zł. Cena ofertowa: 1.100.000 zł. Nie sądziłem, że > to możliwe, ale jedank! > > Dziwię się ludziom, którzy ode mnie kupili za taką kasę, ale cóż, nie > wzbraniałem się :-) Gratulacje! A jaka lokalizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: 194.246.124.* 20.10.06, 16:53 Ursynów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reflektor2 Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: *.crowley.pl 20.10.06, 16:18 Czy może na Mickiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: 194.246.124.* 20.10.06, 16:55 Nie na Mickiewicza. Na Ursynowie. Odpowiedz Link Zgłoś
raffy2 Re: Sprzedający - pochwalcie się 20.10.06, 19:13 rzeczywiscie mocny faworyt. a moze ktos zna kupca na dobrze wyposazone 63 metry na Kabatach za... 650.000? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 20:01 A ja sprzedalem swoja zatechla kawalerke w suterenie na Wierzbnie za rowniotki milion zlotych, a do tego corka kupujacego zobowiazana jest (NOTARIALNIE!) do swiadczenia roznych uslug na ma rzecz co najmniej 3 razy tygodniowo. Malo tego tak zarobione srodki ulokowalem w nowy projekt Pirelli - "Galaxy Apartments" i na etapie dziury w ziemi nabylem luksusowy apartament jednopokojowy w Rzeszowie, a jak wiemy tam beda ceny takie jak w Tokio samym przy palacu cesarskim albo innym placu czerwonym, wiec tylko licze ile na tej inwestycji zarobie. A poki co pocieszam sie ze jesien ciepla i w mym kartonie przejsciowym zbyt nie wieje! Pozdrawiam goraco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Sprzedający - pochwalcie się IP: *.spray.net.pl 22.10.06, 11:03 Odkryta tarchomin wystawione 45m2 za 370tys.Poszło za 360tys.bezposrednio.miejsce parkingowe,piwnica. Odpowiedz Link Zgłoś