Dodaj do ulubionych

VAT - nowe informacje?

IP: 193.0.70.* 22.11.01, 13:27
Znalazłem przed chwilą krótkie wyjaśnienie Z MF w sprawie VAT (tekst
wyjaśnienia poniżej). Wygląda, że VAT będzie płacony przy zakupie mieszkania od
developera choć raczej nie 22 %, ale co najmniej 7% (do tego dochodzą jeszcze
koszty "założenia" VAT do wartości 22% - a więc np. większy kredyt, a potem
oczekiwanie na zwrot tej różnicy. Źle oczywiście wpłynie podniesienie VAT na
materiały budowlane - co prawda różnica jest także do odzysku, ale trzeba
podobnie jak w sytuacji wyżej najpierw zapłacić cały (22%) VAT.
Nie wygląda to dobrze.

Oto ten fregment:
"Ministerstwo Finansów próbuje rozwiać wątpliwości osób, które chciały kupować
mieszkania i domy od przyszłego roku, podając, że na wprowadzeniu 22-proc.
stawki podatku VAT nic nie stracą.

Z dokumentu przygotowanego przez resort wynika, że inwestor
indywidualny, budujący sobie dom, dotąd kupował materiały i roboty budowlane ze
stawką 7 proc. Koszt inwestycji był więc powiększony o VAT, którego nie można
było odzyskać. Po zmianach, zakup materiałów i robót budowlanych ma być
opodatkowany VAT-em w wysokości 22 proc. Koszt inwestycji ma się jednak nie
zwiększyć, ponieważ inwestor będzie mógł wystąpić o zwrot różnicy między stawką
7 a 22 proc.

Dla członka spółdzielni mieszkaniowej sytuacja dotąd przedstawiała
się następująco: nie ma stawki VAT przy otrzymywaniu przydziału. Koszt był
jednak większy, bo cena zawierała 7-proc. VAT, którego spółdzielnia nie mogła
odliczyć. Po zmianach VAT członek spółdzielni będzie musiał zapłacić 22-proc.
VAT, ale koszt nie ulega zwiększeniu, bo członek spółdzielni może wystąpić o
zwrot różnicy między stawką 7 a 22 proc.

Klient dewelopera: mieszkania sprzedawane przez dewelopera są
opodatkowane stawką 0 proc. tylko do 31 grudnia 2001 r., a 7 proc. od 1
stycznia 2002 r. Tak więc do końca grudnia tego roku cena mieszkania jest bez
podatku (deweloper odzyskuje cały VAT). Koszt mieszkania dla kupującego nie
zawiera podatku. Po zmianach cena mieszkania zawiera 22-proc. VAT (bez zmian,
od 1 stycznia 2002 r. byłaby to stawka 7 proc.), ale koszt ma nie rosnąć, gdyż
klient będzie mógł otrzymać zwrot różnicy pomiędzy 7 a 22 proc.

Data: 2001-11-22 12:40:51"
Obserwuj wątek
    • tommekk Re: VAT - nowe informacje? 22.11.01, 13:43
      Niby skonczylem studia ale czytając to zgłupiałem ..i chyba ktoś ze mnie robi
      kretyna.W jaki sposób nie stracę i w jaki sposób odzyskam różnice między 22 a
      7? Może ktoś mądrzejszy przetłumaczy na polski z urzedowego...
    • Gość: Dario Re: VAT - nowe informacje? IP: *.de.deuba.com 22.11.01, 13:44
      Nie kumam tego belkotu, moze ktos to wytlumaczy...
    • pokrzywka Re: VAT - nowe informacje? 22.11.01, 13:48
      Jak zwykle najbardziej podobają mi się sformułowania:
      "...inwestor będzie mógł wystąpić o zwrot..."
      "...członek spółdzielni może wystąpić o zwrot..."
      "...klient będzie mógł otrzymać zwrot..."
      Wygląda na to, że wracamy do czasów, kiedy to pani z okienka lub gruby prezes w
      skórzanym fotelu i ich widzi-mi-się zadecyduje o tym, czy szaraczek dostanie z
      powrotem swoje 50000PLN. To kretynizm. Państwo powoli staje się instytucją
      finansową, która przez długi okres czasu chce obracaś naszą gotówką.

Pozdrawiam,
      Ania
      • Gość: kim Re: VAT - nowe informacje? IP: *.*.*.* 22.11.01, 13:54
        Nie rozumiem dlaczego dla developera od nowego roku Vat ma wynosic 7%? Jest na
        to jakis przepis, skad te informacje?
        • Gość: zizi Re: VAT - nowe informacje? IP: *.sap-ag.de 22.11.01, 13:59
          jest przepis - 7% obowiazuje juz teraz ale jest zaiweszony do konca 2001
          normalnie w 2002 bedzie obowiazywal!

Gość portalu: kim napisał(a):

> Nie rozumiem dlaczego dla developera od nowego roku Vat ma wynosic 7%? Jest na
          > to jakis przepis, skad te informacje?

• Gość: cleo Re: VAT - nowe informacje? IP: *.man.polbox.pl 22.11.01, 13:52
      nie rozumiem po co w takim razie wprowadzają stawkę 22 a nie 7??? czyżby
      chodziło im tylko o cash flow? to może lepiej przymusowe kupno obligacji przez
      każdego obywatela, jak za czasów powojennych...
      • Gość: zizi Re: VAT - nowe informacje? IP: *.sap-ag.de 22.11.01, 13:58
        pewnie cash flow bo roznice bdziemy mogli odzyskac przy zlozeniu zeznania za 2002
        jesli podatku nie starczy to dopiero w 2003
        ale o tym pewnie powiedza inne przepisy

no i to slowo moze... sie zwracac
        moze beda limity - masz dochod X to nie dostaniesz zwrotu
        zarabiasz mniej dostaniesz

skurwysynstwo! moze matka najwiekszego cynika Millera (co komuchy nie odzywacie
        sie - czyzby wszyscy z Was dostali mieszkania od tatusiow???) i belki kurwami nie
        byly

nie moge dzisiaj pracowac przez ten pierdolony VAT
        Komuchy pierdolone za nasza kase sie wyksztalcily i na nas swoje terapie szokowa
        przeprowadzaja

Gość portalu: cleo napisał(a):

> nie rozumiem po co w takim razie wprowadzają stawkę 22 a nie 7??? czyżby
        > chodziło im tylko o cash flow? to może lepiej przymusowe kupno obligacji przez
        > każdego obywatela, jak za czasów powojennych...

• Gość: dodo Re: VAT - nowe informacje? IP: *.sap-ag.de 22.11.01, 14:50
          spokojnie bo jeszcze w taurusie uslysza:-) pozdro milej pracy
          • Gość: Józek Re: VAT - to chyba rozbój - co na to prezydent? IP: 193.0.70.* 22.11.01, 15:16
            Może byśmy zasypali prezydenta RP mailami jak bardzo jesteśmy wkurzeni tym
            pomysłem z VAT i niech lepiej się zastanowi kiedy będzie coś podpiywał, bo już
            raz coś mówił o mieszkaniach, ale nie o tym, że nikt nie będzie mógł ich kupić.
            na stronie internetowej prezydenta Polaków:
            www.president.pl/poc/index.php3
            jest miejsce, z którego można mu wysłać korespondencję.
            może trzeba przemówić do rozsądku - niech się zastanowi - może jestem jednak
            naiwy.
            he! he!
            • Gość: Andy Re: VAT - to chyba rozbój - co na to prezydent? IP: 10.10.5.* 22.11.01, 15:27
              Zgadzam sie z przemówcą - musimy cacząć coś robić - choćby słać na razie maile!
              a póżniej coś lepszego wymyślimy

Gość portalu: Józek napisał(a):

> Może byśmy zasypali prezydenta RP mailami jak bardzo jesteśmy wkurzeni tym
              > pomysłem z VAT i niech lepiej się zastanowi kiedy będzie coś podpiywał, bo już
              > raz coś mówił o mieszkaniach, ale nie o tym, że nikt nie będzie mógł ich kupić.
              > na stronie internetowej prezydenta Polaków:
              > <a href="http://www.president.pl/poc/index.php3">www.president.pl/poc/index.php
              > 3</a>
              > jest miejsce, z którego można mu wysłać korespondencję.
              > może trzeba przemówić do rozsądku - niech się zastanowi - może jestem jednak
              > naiwy.
              > he! he!

• Gość: jadwiga Re: Ja juz wysłałem maila!!!! IP: 212.160.211.* 22.11.01, 15:35
                Ja juz wysłałem.

• Gość: nseal Re: Ja juz wysłałem maila!!!! IP: *.pzuzycie.com.pl 22.11.01, 16:07
                  Ja również.
                  • Gość: Józek Re: Ja juz wysłałem maila!!!! IP: 193.0.70.* 22.11.01, 16:16
                    Świetnie. Ja też.
            • Gość: jackass Re: VAT - to chyba rozbój - co na to prezydent? IP: 217.17.32.* 22.11.01, 16:44
              Zasypac go jednym i tym samym tekstem, jakby poetycja albo co.

ale nie mam pomyslow na tekst bo nerwy mam straszne...

• Gość: józek Re: VAT - nowe informacje? IP: 193.0.70.* 22.11.01, 14:04
      właśnie dotarła do mnie wiadomość, że na zwrot różnicy VAT (nadpłaconych 15%)
      nie będziemy czekać dłużej niż pół roku
      :-))
      , a kto zwróci odsetki za ten okres ja się pytam.!
      • Gość: lolek Re: VAT - nowe informacje? IP: *.*.*.* 22.11.01, 14:07
        a skad je kurwa w ogole wziasc zeby nadplacic? moze to niech najpierw wyjasnia?
      • Gość: zizi Re: VAT - nowe informacje? IP: *.sap-ag.de 22.11.01, 14:08
        Jozek, a ten podatek 7% (zakup od developera) jest zamrozony zgodnie z przepisami
        do konca 2001 czy 2002???

dzieki za odpowiedz!

Gość portalu: józek napisał(a):

> właśnie dotarła do mnie wiadomość, że na zwrot różnicy VAT (nadpłaconych 15%)
        > nie będziemy czekać dłużej niż pół roku
        > :-))
        > , a kto zwróci odsetki za ten okres ja się pytam.!

• Gość: józek Re: VAT - nowe informacje? IP: 193.0.70.* 22.11.01, 14:17
          do końca 2001
          niestety!
          • brawurka Re: VAT - nowe informacje? 22.11.01, 16:41
            Gość portalu: józek napisał(a):

> do końca 2001
            > niestety!

A pod koniec zeszłego roku mówili, że VAT zamrażają do końca 2002. Prosze powiedz
            gdzie to jest napisane, że do końca 2001. Dzięki.
      • Gość: Dorota Re: VAT - nowe informacje? IP: 168.224.1.* 22.11.01, 14:08
        Z deszczu pod rynnę. Nawet jak 22 % nie przejdzie to i tak będziemy płacić 7 %.
        I akurat na to nie ma żadnej rady .. A w moim przypadku 7 % to prawie 13 tys!!!
        Przecież ja tyle nie mam!!
    • Gość: bogaczka Re: VAT - nowe informacje? IP: *.chello.pl 22.11.01, 14:18
      Jest jeszcze jeden typ klienta, o którym nie wspomina MF. Co się dzieje jeśli
      kupujesz mieszkanie od spółdzielni, która wybudowała je i sprzedaje je na
      zasadach developerskich? Nie jesteś członkiem spółdzielni, a spółdzielnia nie
      jest developerem aby móc odzyskać VAT.
      • Gość: as JÓZEK: Czy VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ... IP: 193.0.117.* 22.11.01, 14:45
        Nadal nie rozumiem, czy zapłacę VAT od rat wpłaconych w 2001 roku, czy nie?
        Akt notarialny mam w 2002 roku.
        Pomocy!!!
        • Gość: Józek Re: JÓZEK: Czy VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ... IP: 193.0.70.* 22.11.01, 15:01
          Jeśli wykonawca/developer wystawia częściowe faktury - jeszcze do końca roku
          2001 VAT powinien być naliczany w wysokości 7% (za materiały budowlane). Część
          prac będzie jednak wykonana jak rozumiem w 2002 r. - wtedy nastąpi też sprzedaż
          mieszkania. Przy zakupie w 2002 r. developer doliczy więc zapewne VAT w
          wysokości 7% (przynajmniej tak to na razie wygląda)od całej ceny - a więc także
          za nasze koszty w ... 1999, 2000 i 2001 r.
          • Gość: Andy Re: JÓZEK: Czy VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ... IP: 10.10.5.* 22.11.01, 15:08
            I tych 7% nikt nam nie zwróci ?!
            • Gość: Józek Re: JÓZEK: Czy VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ... IP: 193.0.70.* 22.11.01, 15:26
              Według mnie 7% trzeba będzie zapłacić (i nie dostaniemy zwrotu) - chyba, że
              weźmie to na siebie deweloper :-)
              Podatek płacony przy kupnie od dewelopera będzie ustalony na 22%, ale być może
              różnica 22-15% zostanie nam zwrócona (za pół roku?)stąd to 7%.
              Inne szczegóły to na razie spekulacje.
          • Gość: as Re: JÓZEK: Czy VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ... IP: 193.0.117.* 22.11.01, 15:09
            A co z 22% Vatem od sprzedaży przez developera?
            Jakie masz mamiary na MF
          • Gość: gn Re: JÓZEK: Czy VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ... IP: 195.136.95.* 22.11.01, 15:32
            Zaraz, zaraz. Ja dostaję od mojego dewelopera faktury i są one na 0% VAT a nie
            7%. Więc o co chodzi?
            • Gość: Józek Re: JÓZEK: Czy VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ... IP: 193.0.70.* 22.11.01, 15:47
              Materiały i prace budowlane obłożone są już w tym roku stawką 7% (od dawna)
              Koszty wykonawstwa są więc już powiększone o VAT, który jest w cenie i którego
              nie można było odzyskać. Sama sprzedaż mieszkaniania przez dewelopera nie była
              natomiast obłożona(faktury wystawione zapewne za sprzedaż pewnego etapu?)i na
              takiej fakturze nie mowy o VAT.
          • Gość: rozsadny RE Re: JÓZEK: Czy VAT od rat wpł w 2001 roku ... IP: *.*.*.* 22.11.01, 15:36
            moim zdaniem przy zakupie mieszkania (wystawieniu aktu notarialnego) developer
            doliczy VAT na 22% za sprzedaz od calej ceny z czego 7% tracisz bezpowrotnie a
            15% (22% - 7%) masz szanse odzyskac po pol roku ( szczegoly zasad odzysku nie sa
            jeszcze ustalone, jesli twoje mieszkanie ma powyzej 70 m2 to zapewne od metrazu
            powyzej 70m2 nie odzyskasz VATu w ogole!)

> Jeśli wykonawca/developer wystawia częściowe faktury - jeszcze do końca roku
            > 2001 VAT powinien być naliczany w wysokości 7% (za materiały budowlane). Część
            > prac będzie jednak wykonana jak rozumiem w 2002 r. - wtedy nastąpi też sprzedaż
            >
            > mieszkania. Przy zakupie w 2002 r. developer doliczy więc zapewne VAT w
            > wysokości 7% (przynajmniej tak to na razie wygląda)od całej ceny - a więc także
            >
            > za nasze koszty w ... 1999, 2000 i 2001 r.

• Gość: as RE Re: JÓZEK: Czy VAT od rat wpł w 2001 roku ... IP: 193.0.117.* 22.11.01, 15:44
              Cz to dotyczy mieszkań powyżej 70m2 ( tak podała w poniedz. Rzeczpospolita),
              czy do 70 m2?
        • Gość: cleo VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA IP: *.man.polbox.pl 22.11.01, 15:53

Irena Ożóg zapewniła, że podpisanie umowy z deweloperem i wpłata co najmniej
          połowy wkładu do końca roku sprawi, że nawet jeśli 22-proc. VAT wejdzie od
          stycznia, to nie obejmie on tych osób.(onet)

• Gość: Andy Re: VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA IP: 10.10.5.* 22.11.01, 15:55
            Łaskawcy ;)
          • Gość: Dario Re: VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA IP: 193.150.166.* 22.11.01, 15:56
            To samo uslyszalem przed chwila od mojego developera.
            Pozdrawiam
          • Gość: Andy Re: VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA IP: 10.10.5.* 22.11.01, 16:06
            W jakim serwisie na onecie jest ta informacja ??

pozdr.

>
            > Irena Ożóg zapewniła, że podpisanie umowy z deweloperem i wpłata co najmniej
            > połowy wkładu do końca roku sprawi, że nawet jeśli 22-proc. VAT wejdzie od
            > stycznia, to nie obejmie on tych osób.(onet)
            >

• Gość: cleo Re: VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA IP: *.man.polbox.pl 22.11.01, 16:09
              wiadomości-gospodarka
              • Gość: Celvin Re: VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA IP: *.*.*.* 22.11.01, 16:23
                Hej nie napalajcie sie tylko tak, developerzy z mila checia beda przedstawiac
                taka wersje, wplac 50% a nie bedzie Vatu, a tak naprawde trzeba poczekac na
                oficjalne wiadomosci na ten temat chociaz.
                • brawurka Re: VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA 22.11.01, 16:49
                  Jeżeli chcą juz tak dokopać społeczeństwu, to łudze się, że nie będzie to
                  dotyczyło już podpisanych umów, bo skąd niby Ci co wzięli kredyty na choćby 80%
                  inwestycji mają wziąć więcej.
                  Ale mnie juz nic nie zdziwi, rząd nabrał wody w usta i milczy, żebyśmy
                  przypadkiem nie wykombinowali z developerami czegoś podobnego co zrobiły banki.
                  Jak zwykle dowiemy się o wszystkim dzień przed.
              • Gość: Tomek Re: VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA IP: 10.1.10.* 22.11.01, 16:45
                Połowa wpłaty ma sens o tyle, że ustawa o VAT Art. 6 ust. 8 mówi, że obowiązek
                podatkowy powstaje w momencie pobrania zaliczkowej zapłaty w co najmniej 50'ciu
                procentach i powstaje z chwilą przyjęcia zapłaty.
                Ale czy nie ma na to jakiegoś haka, tego nie wiem.
              • Gość: zizi Re: VAT od rat wpłaconych w 2001 roku ...- NADZIEJA IP: *.sap-ag.de 22.11.01, 18:06
                gdzie to jest???

> wiadomości-gospodarka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka