Dodaj do ulubionych

Terra Development - Segmenty na Jeziorowej

IP: *.aster.pl 03.03.07, 19:24
Witam,
Interesuje sie nowa inwestycja wymienionego w temacie. Interesuje mnie
wiarygodnosc developera tudziez doswiadczenie we wspolpracy. Ceny segmentow sa
sporo wyzsze od rynkowych ale zakladam tu spory margines do negocjacji
zalozony przez wlascicieli na poczet wzrostu cen. Wlascicele (jak kazdy teraz)
rekalmuja sie ze buduja lepiej niz inni, stad cena. Bede wdzieczny za informacje

FoX
Obserwuj wątek
    • Gość: Radek Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 01:08
      Interesowałem się tą inwestycją gdy był pierwszy etap realizowany. Wtedy tez
      ceny były w miarę przystępne! Nowe Inwestycje firmy Terra Development są około
      30% drosze niż reszta w okolicy a wykończenie daje duzo do zyczenia. Zero
      infrastruktury, wysokość sufitów 2,70m itd. Absolutnie odradzam
      • Gość: FoX Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.aster.pl 05.03.07, 08:38
        Masz jakas ciekawa alternatywe ?

FoX
      • Gość: worm Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.aster.pl 05.03.07, 12:41
        i jeszcze jedn pytanie, co zlego w sufitach 2,7 ?

worm
    • xpert Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej 05.03.07, 11:34
      bylem tam rzucic okiem i okolica jest nieciekawa
      • Gość: Bruno Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 20:29
        > bylem tam rzucic okiem i okolica jest nieciekawa

Co kto lubi, sprawa subiektywna.

+ Cisza, spokój, łachy wiślane, Jezioro Zbytki, starodrzew
        + Kaczki, bociany, czasem sarna podchodząca praktycznie pod sam dom
        + 2 przedszkola (państwowe i prywatne) 800m
        + Szkoła Podstawowa (boiska z syntetyczną trawą) 800m
        + Sklep Całodobowy Społem (art. spoż, chemia, gosp. domowego)
        + Apteka, Kwiaciarnia, fryzjer
        + Przychodnia dentysta, internista, pediatra 900m
        + Marcpol 2km
        + Boisko parafialne "Victoria Zerzeń"
        + Niezła komunikacja publiczna(Wał Miedz.119,146,147,612;Trakt
        Lub.142,147,305,612,702;Bronowska 119,147,612)
        + Dobre tereny spacerowe, za wałem w kierunku starorzeczy wiślanych
        + ścieżka rowerowa wzłuż wału i na koronie wału
        + zabytkowy neogotycki kościół iluminowany w nocy
        + Klub Kultury Zastów 2km

- fatalna nawierzchnia Jeziorowej, Masłowiecka z wązkim chodniczkiem (dzielnica
        wciąż od dwóch lat przesówa pieniądze z remontu Jeziorowej :( )
        - w koło wciąż trwają budowy
        - brak kanalizacji (w budowie, zbliża się Traktem Lub. do Lucerny)
        - brak atrakcji gastronomiczno knajpianych (oprócz kebaba i cukierni)
        - kiepski stan Traktu Lubelskiego (Na wiosnę ma ruszyć generalny remont i
        przebudowa (poszerzenie pasów, ronda na skrzyżowaniach, chodniki, zatoki
        autobusowe, ścieżka rowerowa)
        - w godzinach porannego i popołudniowego szczytu korkuje się Wał. (trzeba
        doliczyć co najmniej 5-7 min. (Dokończenie trasy Siekierkowskiej, modernizacja
        Traktu i ul. Patriotów a w dalszej przyszłości TOG powinny tę sytuacje zmienić)
        • Gość: Bruno Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 20:33
          *Dzielnica przesuwa
    • lula78 Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej 16.05.07, 14:48
      Mam pytanie - czy Wam developer też kazał rozmawiać z York House - ich doradcą
      kredytowym? Nie można sobie samemu wziąć kredytu przez instytucję, którą chcesz,
      tylko koniecznie narzucają York Housa. Nie podoba mi się to zbytnio, tym
      bardziej że York House ma gorsze warunki niż te które można dostać przez Open
      Finance czy Expandera.
      • Gość: GOŚĆ Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.crowley.pl 17.05.07, 07:07
        Ja też interesowałam sie inwestycją, gdy tylko pojawiła się oferta sprzedaży
        bez cennika. Właściciel tel. okreslił cene na 650 000 zł. pytałam o ile cena
        może ulec zmianie i uzyskałam odpowiedź że o kilka tysiecy. Gdy otrzymali
        pozwolenie na budowę, zamieścili na stronie cennik, mój zarezerwowany segment
        był 90 tyś droższy. Tłumaczyli to wzrostem cen na rynku.
        Dla mnie to był cios poniżej pasa.
        • Gość: k27 Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.ipgum.pl 17.05.07, 08:41
          segment praktycznie za 750tys. na skraju wawy w najbardziej zaniedbanej dzielnicy wawrze (ale zielona przynajmniej, z drugiej strony o ogromnych obszarach pod zabudowę - przybędzie sporo mieszkańców) no niezła cena,
          oszacujmy wartość stanu develop.:
          działka około 300m - maksymalnie 150tys
          budynek - 200tys
          łącznie mamy 350tys
          400tys zarobek brutto developera,
          warto ???
          przy normalnej marży - około 30% powinien kosztować 450tys,
          jak ceny zaczną spadać napewno osiągną poziom cen z "normalną" marżą przedsiębiorcy, mogą być i niższe (cena działki będzie niższa, materiały tańsze) a jeśli przy spadkach niechęć do kupowania będzie silna.....)
          • Gość: ja Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 10:03
            Wierzyć, nie wierzyć? Strach się bać.
            www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1965.81.0.39.4.1.0.1.htm
            A tak na marginesie to chętnie kupię działkę w tej okolicy po 500 zł za m2.
            • Gość: veronica Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: 213.134.142.* 17.05.07, 10:24
              No niestety już ta inwestycja nie spadnie, bo prawie jest sprzedana. Ja mam
              rezerwacje, ale ciągle się zastanawiam. Też mi kazali załatwiać przez swojego
              pośrednika, a jak nie chce, to cena pójdzie w górę o 8 tys. Czy to nie podchodzi
              pod ustawę o ochronie konsumenta? Trochę mnie to za przeproszeniem wk....ia. Czy
              macie może jakieś inne ciekawe inwestycje w tej okolicy?
              • Gość: X Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: 192.193.245.* 17.05.07, 12:39
                Mi zaproponowali York House, ale poszedlem tez do OpenFinance i nie robili z
                tym zadnych problemow.
                • Gość: GOŚĆ Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.crowley.pl 17.05.07, 13:50
                  Ja kupuję w peterhouse cena duzo niższa lokalizacja super włane wykończenie do
                  stanu terra development z pewnością nie wyniesie 150 000!
                  www.osiedleprzytrakcie.pl
                  chyba jeszcze cos zostało
                  • Gość: veronica Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: 213.134.142.* 17.05.07, 15:30
                    No właśnie nic już nie zostało, bo dzisiaj dzwoniłam :-(
              • Gość: sunsmile Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 18:33
                ja śledzę Wasze dyskusje o Terra Development.
                Sama kupiłam od małego developera dom bliźniak - jest ich tylko 8.
                Cena też wzrosła. Jeśli dasz mi swój mail, to ja zapytam, czy jest jeszcze coś
                do kupienia.
                Mój dom będzie gotowy w czerwcu i jest bardzo solidnie budowany. Można sobie
                obejrzeć Jeziorowa 47 D tuż za szeregówką...
                • lula78 Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej 17.05.07, 18:50
                  Wysłałam emaila. Będę wdzięczna za jakieś info.
      • Gość: X Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: 192.193.245.* 17.05.07, 12:42
        Warunki w YourkHouse sa porownywalne, przynajmniej dla GE. Zaleta jest to, ze
        odpowiedz z banku jest w 4 dni i nie trzeba latac z papierami, wszystko maja.
    • Gość: golden Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.acn.waw.pl 18.05.07, 18:26
      Tak, ceny są wyższe niż w okolicy ok. 30%. Właściciele firmy - a raczej pani
      prezes z synkiem to wyjątkowe buraki, które we wszystkim widzą problem i nic nie
      chce się im robić. Najlepiej wziąć kasę i niech człowiek spie...a. Sama umowa z
      developerem posiada wiele kruczków - np. mogą obniżyć Ci powierzchnię o 2% domu
      i działki i nic nie zwracają Ci kasy, a z drugiej strony mogą Ci podwyższyć
      powierzchnię i wtedy dopłacasz do tego - ale nie jest określony limit - też może
      być to sposób na wyciągnięcie dodatkowej kasy od ludzi - jednemu zabiorą 2
      procent, a drugiemu dodadzą 4%. Inne jeszcze kwestie - możliwość wypowiedzenia
      umowy bez podania przyczyny czy też w przypadku niestawienia się w pierwszym
      terminie odbioru technicznego, a termin jest ustalany przez nich, to sami mogą
      dokonać tego odbioru. Wiele jest tam zapisów, które nie są zgodne z rejestrem
      niedozwolonych klauzul. Ciekaw jestem tak by the way czy ktoś taką umowę
      podpisał w takiej postaci, czy coś zmienialiście. Bardzo nam się podobała ta
      inwestycja, ale z czasem niestety zmieniliśmy zdanie i to na bardzo negatywne
      odnośnie tego developera.
      • Gość: GOSC Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 09:43
        Hehe... najwyraźniej robią naturalną selekcję. Buraków w ten sposób eliminują.
        Burakom przedstawiają warunki nie do zaakceptowania, fajnym wg ich zdania ludzi
        inne warunki. Zależy im na dobrym sąsiedztwie bo budują we własnej okolicy. Ja
        się cieszę z tego powodu. Będę miała fajnych sąsiadów. Takie jest prawo rynku.
        Nikt nikomu nie każe kupować u nich dom. Jest sporo innych ofert.

Ja kupiłam segment Terry i nie kojarze takich warunków umowy. Kredyt załatwiam w
        York House i nikt mnie do tego nie zmuszał. Wcześniej porównałam oferty i
        wróciłam do York House.

Pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.acn.waw.pl 19.05.07, 10:48
          To chyba tylko ktoś z Terry musiał to napisać. Ja miałem niestety podobne
          problemy z developerem dlatego zrezygnowałem ze współpracy z nimi. Już przy
          rozmowie telefonicznej gadali mi o jakimś swoim pośredniku.
          • Gość: FoX Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.aster.pl 02.06.07, 03:23
            Ja w koncu zdecydowalem sie ... z kredytem w YorkHouse, na warunkach lepszych
            niz dawal Expander i OpenFinance. Umowa - standard, zawsze nie jest symetryczna.
            Zaleta w tym przypadku to dosc zadko teraz spotykane kary umowne dla developera.
            Cena, faktycznie, nieco wyzsza niz w okolicy, zaleta to pewnosc dot gruntu i dla
            mnie dosc duza wiarygodnosc wlascicieli. Dla mnie to warte zaplacenia
            kilkudziesieciu tys. wiecej.

Z terra nie laczy mnie nic, poza podpisana juz umowa :)

FoX
            • Gość: gosc Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.acn.waw.pl 03.06.07, 18:40
              Umowa nie jest standardowa. Czy standardowy jest zapis w umowach, że mogą zerwać
              z Tobą umowę bez podania przyczyny? To firma nastawiona na jak największe zyski,
              więc co myślisz, że nie będą chcieli Ci podwyższyć ceny pod warunkiem
              rozwiązania umowy? A sam projekt to też taki sobie. Prosty i jak dla mnie to
              zbyt małe okna.
              • Gość: Fox Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.aster.pl 03.06.07, 23:40
                > Czy standardowy jest zapis w umowach, że mogą zerwać z Tobą umowę bez podania
                > przyczyny?

zaskocze Cie ... tak. Z mala roznica od standardu na kozysc Terra. Firma z ktora
                zamierzalem wczesnies podpisac umowe (nazwa kojazy sie z ekologia :>),
                proponowala w takim przypadku 5% tytułem "ukarania sie". Terra proponuje wiecej
                oraz dodatkowo wyplate ustawowych odsetek od wplaconej kwoty. To uczciwe moim
                zdaniem

FoX
                • Gość: gosc Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.icm.edu.pl 04.06.07, 09:39
                  Ja powiem Ci podpisałem niedawno umowę z developerem, gdzie wpisaliśmy w umowę,
                  że nie mogą odsprzedać komuś innemu domu chyba że będziemy zalegać z
                  płatnościami dłużej niż 30 dni.
                  Życzę Ci, żeby było wszystko jak najlepiej, ale takich zapisów to bym nie
                  zaakceptował. Przeglądałem jeszcze inną umowę z developerem i uwierz mi takiego
                  chamskiego zapisu tam nie było. Tym bardziej, że jak zapytaliśmy się, czy możemy
                  podpisać umowę notarialną, to właścicielka wpadła w furię i zaczęła wymyślać
                  czego my sobie tutaj nie wydziwiamy.
      • Gość: X Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: 192.193.245.* 06.06.07, 09:27
        Co wy pitolicie. Zestresowalem sie czytajac ten post i mysle, ze az zajrze w
        umowe. I co? I nic. Bzdury. Umowa jest bardzo klarowna i ciezko sie do czegos
        przyczepic. Nie jest moze super symetryczna, bo jakby nie patrzec mamy obecnie
        rynek sprzedajacych, ale jest naprawde OK. Nie wiem jaka umowe czytales, ale na
        pewnio nie ta, ktora dostalem ja.
        • Gość: veronica Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: *.acn.waw.pl 06.06.07, 22:02
          W mojej umowie znalazłam co najmniej 8 klauzul niedozwolonych. Jakoś trochę
          wątpię w to, żeby każdy miał inną z nimi umowę.
          • Gość: X Re: Terra Development - Segmenty na Jeziorowej IP: 192.193.245.* 08.06.07, 10:46
            Nie mowie ze kazdy ma inna umowe. Nie jestem co prawda prawnikiem i nie
            twierdze ze umowa jest idealna, ale nie znalazlem zapiskow, o ktorych byla
            wczesniej mowa. Jezeli sa jakies klauzule niedozwolone to chetnie sie dowiem
            jakie... Czy podpisywalas umowe notarialnie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka