Dodaj do ulubionych

Agena Development - ktoś zna?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:00
czy ktokolwiek cos slyszal o Agena Development?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dominika Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.eranet.pl 28.03.07, 22:34
      Zastanawiałam się nad kupnem mieszkania w inwestycji Praga Tower. Ale
      przeczytałam umowę i było kilka rzeczy które mi nie pasowały jednak developer
      nie wyraził zgody na jakiekolwiek zmiany. Tak więc chyba się nie zdecyduję.
      Poza tym chciał podpisać umowe w formie aktu notarialnego- nie wiadomo czemu na
      to również nie wyrazili zgody. Moim zdaniem podejrzana sprawa.
      Pozdrawiam
      • Gość: AM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 10:39
        Dokładnie, sprawa śmierdzi. Mieszkania w dosyć dobrym miejscu, ale jak
        zapoznaliśmy się z mężem z warunkami umowy to zupełnie się przeraziliśy. Moim
        zdaniem to wygląda na klasykę nowego dewelopera, bez doświadczenia, który stawia
        warunki zupełnie nie do przyjęcia dla średnio rozgarniętej osoby. My
        zrezygnowaliśmy, niestety i tak wszystko sprzedadzą, taki rynek. A potem będzie
        "sprawa dla reportera". W ogóle zastaniawiam się czy nie warto sprawy troszkę
        nagłośnić zanim ludzie się wpakują.
        • Gość: Jasiek Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.aster.pl 31.03.07, 21:51
          Niestety ja też zrezygnowałem z mieszkania u tego dewelopera, odradzam każdemu,
          to że nie ma na rynku mieszkań nie znaczy, że trzeba ryzykować dorobek życia
    • Gość: kiks Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 213.199.195.* 06.04.07, 18:13
      pisał tu ktoś gdzieś na forum że jakoś ta sprzedaż w praktyce im nie idzie. za
      dużo nie sprzedali.i dla mnie to drogo i zadne tam gadanie, że praga staje się
      modna itp. mnie nie przekona. poza tym developer to "świeżak", przejął to po
      upadłym Budgrimie i chce zbić kokosy. doświadczenia nie mają więc umowa
      notarialna to podstawa. poza tym ludzie targujcie się, negocjujcie, zbieżcie
      grupke ludzi 5-10 osób i niech jeden gostek wynegocjuje 5 koła za metr dla
      całej grupy, w końcu to jedna z bardziej "psich" lokalizacji (nie ma znaczenia
      że do starówki blisko itp.), wielu ludzi otwiera usta jak słyszą że taka cena w
      trójkace bermudzkim...
      • Gość: JM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.aster.pl 09.04.07, 21:15
        Witam, są już dwa wątki o Agenie. Ja rozważam zakup mieszkania właśnie u nich.
        Na razie idą mi na rękę, ale po tym co czytam coraz mniej mi się to widzi. Są
        niezłomni na umowy notarialne, a przy młodziakach to podstawa. Fatalnie brzmi
        to, że kasę wpłaca się im bez względu na postęp prac.

Nie zgadzam się natomiast, że lokalizacja jest słaba. Trójką bermudzki to
        pieprzenie aktualne 10 lat temu. Mieszkałem rok na Pradze i coś niecoś wiem.
        Martwi mnie jednak to, że umowy są takie fatalne. Jeśli ktoś chciałby do
        negocjacji grupowych przystąpić to może to faktycznie dobry pomysł.
        • Gość: dekker Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.gpm-vindexus.pl 07.05.07, 16:18
          witam
          zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tej inwestycji, prowadziłem już rozmowy
          i co do aktu notarialnego nie napotkałem jakichś zastrzeżeń, czyżby zmienili
          podejście? Co do tego, że sprawa śmierdzi to miałbym pewne wątpliwości-w
          zarządzie siedzą Zdzisław Ingielewicz z rady nadzorczej Polmosu Lublin, Polskiej
          Izby PRzemysłu Chemicznego, zarządu Dwory S.A. i MIECZYSŁAW TARCZYŃSKI z
          Polskiej Unii Dystrybutorów Stali, to dość pewne nazwiska.
          • Gość: JM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 21:31
            Ja właśnie podpisałem umowę. Poszli mi bardzo na rękę, wprowadziłem zapisy, na
            jakich mi zależało. Najbardziej jednak przekonuje to, że kierownik budowy kupił
            sobie tam mieszkanie :). Budowę obseruję i idzie bardzo prężnie, zwłaszcza, że
            mają całą brygadę ze Wschodu. Ci z dnia na dzień do UK nie wyjadą. Generalnie,
            Agena mnie przekonała. Poza tym średnia cena matra na Pradze przebiła 9200...
            • Gość: alicja Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:52
              Jestem na etapie decydowania się na ich inwestycję na Pradze.To co przeczytałam
              na forum trochę, a może bardzo przeraża.Z umowy wynika więcej praw dla nich niż
              dla kupującego.Napiszcie co wynegocjowaliście
              • Gość: JM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.acn.waw.pl 13.05.07, 18:14
                Ja mam datę podpisania umowy przyprzeczonej i możliwość przesunięcia wpłat jeśli
                są przestoje na budowie. Niby jest w umowie, że do kwietnia 2008 się zobowiązują
                przekazać mieszkanie, ale to jest o tyle niebezpieczne, że deweloper warunkuje w
                niej "że kupujący można się po kwietniu wycofywać, ale wtedy gdy wina leży po
                stronie dewelopera". To jest w pewnym sensie kruczek, bo łatwo wykazać, że coś
                nie jest z ich winy. Ja bym zażądał daty umowy przyrzeczonej i tyle. Fakty są
                takie, że Agena ma zbudowany budynek, a prace toczą się praktycznie bez przerwy.
                Jeździłem tam na budowę ze 20 razy, gadałem z kim się da, również z okolicznymi
                mieszkańcami, którzy narzekają, że prace są nawet w wekend. Poza tym ruszają w
                styczniu z kolejnym budynkiem na Pradze. Jeśli zawalą coś tutaj to będzie ich to
                drogo kosztowało. Mnie jednak najbardziej przekonało to, że kierownik budowy
                sobie kupił tam mieszkanie. Powiem tak, umowa z deweloperem jest zawsze jakoś
                ryzykowna, ale tutaj przynajmniej widzę co kupuję i widzę jak z dnia na dzień to
                się zmienia. Zważywszy rosnące ceny na Pradze i miernotę na rynku wtórnym
                uważam, że warto. I do stadionu będzie blisko :) na 2012.
                • Gość: sąsiedzi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.acn.waw.pl 16.05.07, 22:42
                  witajcie:)
                  Szanowny JM i inni szanowni, planujemy kupienie dwóch mieszkań - na dniach
                  będziemy negocjować warunki, dlatego prosilibyśmy o rady - co udało Wam się
                  wynegocjować=co warto negocjować? Przy okazji mamy drobny dylemat, co do strony
                  na którą mają wychodzić mieszkania - czy tranzytowa Szwedzka, czy może jednak
                  tramwajowo-samochodowa 11 Listopada? Rozważamy wyższe piętra - mieszkania
                  narożne, ale do końca nie wiemy, gdzie będzie ciszej (za jednym przemawia widok
                  i słońce, za drugim mniejszy ruch uliczny - choć sporo ciężarówek, i układ
                  mieszkania). Za wszelakie sugestie będziemy wdzięczni - na forum bądź na maila
                  (zniebieskimi@wp.pl),
                  pozdrawiamy,
                  Kasia i Witek
                • Gość: alicja Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 13:03
                  Czy ktoś już podpisywał umowę przedwstępną u notariusza.
                  Jeśli chodzi o tempo realizacji tej inwestycji ,to jest.Nie wiem jednak, czy się
                  wyrobią w terminie,jest jeszcze dużo roboty wewnątrz i na zewnątrz.
                  • Gość: KasiaT. Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.chello.pl 24.05.07, 18:22
                    Witam ! Mam zamiar podpisać umowę notarialną za jakiś tydzień. Wiadomo - kredyt
                    i oszczędności wszystko dla Ageny żeby tylko mieć swoje m - trochę się boję.
                    Dodatkowo przeszłość inwestycji nie nastraja optymistycznie - 4 pierwsze piętra
                    stoją od 4 lat bo budgrim zbankrutował i nie skończył a osoby które kupiły
                    mieszkania po latach dopiero odzyskały swoją kasę. Od syndyka w drodze
                    przetargu kupił to odmet (prezes Tarczyński, jest teraz też w zarządzie Ageny)
                    a potem Agena no i budują. Agena - nowa firma, w zarządzie dwie znane persony z
                    kasą, ale czy wiarygodne? Mam nadziej że tak. Jeśli cokolwiek wiecie więcej
                    piszcie !
                    • Gość: praga Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 212.2.101.* 24.05.07, 18:56
                      a Pan Prezes kupil sobie ostatnio nowe BMW 7 :)
                      • Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 20:41
                        co do umow to czytalam juz chyba z 15 u roznych developerow i w kazdej znajdzie
                        sie jakis kruczek- takie czasy, ze wszystko jest na korzysc budujacego. do
                        mieszkania w praga tower przymierzam sie juz od dluzszego czasu. zzgodzili sie
                        na umowe w formie aktu i jeszcze na zmiane kilku zapisow, w negocjacjach
                        pomagala mi rodzina:) prace jak na moje oko postepuja szybko.ale tez mam obawy
                        bo to w koncu nieznany developer. dzwonilam do zwiazku polskich firm
                        budowlanych i facet powiedzial mi,ze to ze agena do nich nie nalezy, nie
                        przesadza jeszcze o niczym, i ze od dluzszego czasu nikt nie bankrutuje i zebym
                        raczej sie nei obawiala. a co do pragi to tylko jakies pzestarzale teorie,ze
                        jest neibezpieczna. no ale jakbyscie jeszcze cos wiedzieli to piszcie. mam
                        tylko nadzieje, ze agena nie buduje jak jw construction :)
                        • Gość: JM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.acn.waw.pl 03.06.07, 22:29
                          Ja kupiłem, natomiast nie mogę uwierzyć, że zgodzili się na przedwstępną
                          notarialną. Jeśli tak rzeczywiście jest to gratuluję negocjacji. Mieszkania
                          schodzą bardzo ładnie. Myślę, że z dnia na dzień im ludzie widzą, że budowa
                          idzie - tym bardziej się przekonują. Ja jestem na budowie raz na tydzień i prace
                          idą imponująco. Dziś rozmawiałem z ochroniarzem, mówił mi, że Agena dała dodatki
                          motywujące za wcześniejsze oddanie. Ponoć robotnicy pracują z własnej woli do
                          20.00. Wszystkie mieszkania od 17 do 6 są już otynkowane w środku, założona jest
                          też w większości elektryka i kanalizacji. Ruszają już ocieplenia. Rzeczywiście
                          idzie to niezwykle szybko. Plus jest porządek na budowie. To zawsze dobry znak.
                          Co do tego, że ich nie ma w związku deweloperów, to ja też dzwoniłem. I nie może
                          być. Trzeba mieć 3 budynki wybudowane, żeby wstąpić. Bardzo bym chętnie poprosił
                          o więcej informacji o tej umowie notarialnej.

• Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:45
                            no po prostu zgodzila sie ta Miss Figiel na podpisanie umowy w formie aktu i
                            tyle. jutro mam ostatni dzien na decyzje. juz sie nei moge od conajmniej 3-4
                            tyg zdecydowac. powiedziala,ze do srody mam czas, bo pozniej zmieni sie cena.
                            wkurzaja mnie tylko te tramwaje,a le niestety ta strona z tramwajami bardziej
                            mi sie podoba. dzisiaj tez bylam wieczorem na budowie i spotkalam jakiegos
                            kolesia, ktory zajechal polonezem(jesli to czytasz to wybacz:)) i byl wyraznie
                            zainteresowany budynkiem. pomyslalam,ze sie go wypytam o agane bo a noz bedzie
                            wiecej wiedzial niz ja. niestety byl mocno dretwy i jakby zaczal sie wymadrzac,
                            wiec powiedzialam dowidzenia. ludzie czasami sa aspoleczni, a szkoda...mogliby
                            na tym sami skorzystac:) mam nadzieje, ze to nie Ty JM:) i mam tez nadzieje, ze
                            nie jestes z ageny... bo cos mocno jej bronisz...:)
                            • Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:47
                              aaa i jeszcze jedno. byl ktos juz moze w srodku? ciekawa jestem czy sa prose
                              sciany itd, w koncu buduja poraz 1szy i nie chcialabym zeby mi sie cos zawalilo
                              na glowe:)
                              • Gość: Grisha Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.elartnet.pl 15.06.07, 00:23
                                Tak, bylem na budowie,
                                na 3 roznych pietrach (6,7,10)
                                sciany proste, narazie budowa czysta i ładnie prowadzona,

z ładniejsza połową kilka dni temu nabylismy jeden lokal (niestety bez
                                notariusza... nam sie nie udalo wynegocjowac tego)
                                i teraz szukamy sasiadów :]

Pozdrawiam
                                Grisha
                            • Gość: Jacek do "pi" IP: *.acn.waw.pl 16.06.07, 21:52
                              Przepraszam, że tak późno, ale nie zerkałem na forum. Nie, nie jestem
                              pracownikiem Ageny. W razie czego mogę podać maila prywatnego. Oczywiście jestem
                              zainteresowany żeby inwestycja wypaliła i zakończyła się szczęśliwie. Wszystko o
                              czym pisałem to prawda. Osobiście im ufam, natomiast uważam, że fatalnie
                              komunikują się z klientami. Gdyby usiedli spokojnie i zastanowili się czemu
                              sprzedali zaledwie 50 mieszkań to szybko doszliby do wniosku, że cena nie jest
                              głównym czynnikiem. No ale widać lubią cierpieć... Są niepotrzebnie butni.
                              Okazuje się, że "prawo rynku dewelopera" nie działa w ich przypadku tak bardzo
                              jak sobie tego życzą. Co do skoku cen, który zapowiadają. Idę o zakład, że jeśli
                              się odbędzie to w dół...

pozdrawiam,
                              jm.
                      • Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:50
                        hehehe dobre z tym bmw;))) troszke sie obawiam...:)))
                        • Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:52
                          i co z pozwoleniem na oddanie budynku do uzytku, to ze wybuduje w tempie
                          expresowym nie oznacza,ze szybko oddadza...jestem chyba pesymistka:)
                          • Gość: Guderian Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.kredytbank.pl 14.06.07, 08:47
                            Myśle że w ich przypadku nie ma co się bać o podwyżkę.Zawsze nią strzaszą, gdy
                            ja podpisywałem umowę pod koniec maja straszyli,że trzeba się spieszyć bo już
                            od czerwca podniosą ceny.Przwda jest taka, że nie sprzedali nawet 1/3
                            mieszkań.Jak podniosą ceny to w dwa lata nie sprzedadzą wszystkich mieszkań.W
                            luźnej rozmowie z Panią kierownik sprzedaży, po podpisaniu umowy wspomniałem że
                            chyba lokalizacja i zła sława budynku (już jeden developer zbankrutował przed
                            jego dokończeniem) trochę odstrasza.Potwierdziła i dodała że ludzie nie znają
                            Ageny i to też rzutuje.
                            Co do umów to faktycznie są fatalne.Brak jest tam daty oddania budynku,daty
                            podpisania ostatecznej umowy.Brak kary umownej gdy Developer nie wywiąże się z
                            terminów lub coś zawali.Teraz już nie pamiętam czy czasem nie było też zapisu,
                            że każda ze stron może bez powodu wypowiedzieć umowę za 2 tyg terminem.Czyli
                            mogą wypowiedzieć umowę i przedstawić do podpisu nową ze znacznie wyższą
                            ceną.Wtedy albo bierzesz albo nie.Przecież z tego powodu nawet kary umownej nie
                            zapłacą, bo w umowie tego zapisu nie umieścili.
                            Sprzedaż idzie im strasznie powoli (jak na warunki Warszawskie to nawet
                            tragicznie) można więc spróbować trochę wpłynąć na bardziej korzystne brzmienie
                            umowy
                            • Gość: Dyzio Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 195.42.249.* 14.06.07, 10:08
                              W sierpniu br wlasciciel Odemtu (Ageny) wymyslil cene, za ktora bedzie chcial
                              to sprzedac, w przedziale 4,800-5,100/m2 (zrodlo z wewnatrz firmy) - troche mi
                              daje to do myslenia o cenie ktora teraz ludzie za to placa.

pozdr
                              • Gość: Guderian Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.kredytbank.com.pl 14.06.07, 10:30
                                Muszę przyznać, że zaszokowałeś mnie tą informacją.Umowę podpisałem ale jeszcze
                                nic nie wpłaciłem.Gdyby twoje informacje miały się potwierdzić to cena miałaby
                                spaść prawie o połowę.Przyznam że ciężko uwieżyć żeby ceny były niższe niż na
                                Białołęce, ale kto wie.Szkoda że nie da się zweryfikować twoich informacji
                                • Gość: Dyzio Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 195.42.249.* 14.06.07, 10:35
                                  daj jakiegos maila, to napisze Ci skad, co i jak.

pozdr
                                  • Gość: Guderian Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.kredytbank.com.pl 14.06.07, 11:02
                                    mail: guderian777@wp.pl
                                  • Gość: Guderian Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.kredytbank.com.pl 14.06.07, 11:09
                                    Z góry dziękuje
                                    • Gość: Dyzio Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 195.42.249.* 14.06.07, 13:53
                                      nie ma problemu, poszlo.
                                      • Gość: rozum Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.chello.pl 14.06.07, 22:43
                                        Hmm co do ceny z sierpnia tego roku to się wam coś pokićkało - mamy czerwiec
                                        Co do umów nie jest to wzór harcerskiej roty ale do przejścia a co do zmiany
                                        ceny itp - istnieje coś takiego jak umowa notarialna :_) - sam ją podpiszę bo
                                        jestem chętny zakupić tam lokum
                                        jestem ciekaw jeszcze jakichś nowości

pozdr %-)
                                      • Gość: cog Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 01:28
                                        to mozna tez poprosic takie info? c.o.g.i.t.o@gazeta.pl
                                        • Gość: pi do JM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:42
                                          dzieki za odp. jednak zrezygnowalam,ale caly czas mam wyrzuty sumienia.chyba
                                          zaczne liczyc na spadek cen w co watpie. jak Wam sie wydaje, ceny w przyszlym
                                          roku beda duzo wyzsze na rynku czy juz sa tak wysrubowane,ze nie moga byc
                                          wyzsze? a moze tylko plyta bedzie spadac? mam nadzieje,ze wzrost cen bedzie
                                          nieznaczny i wprzyszlym roku znjade cos fajnego. a co do ageny(poniewaz juz
                                          zrezygnowalam) to musze sobie mowic same negatywy na jej temat-chociaz nie do
                                          konca w nie wierze:) mieszkanie bylo glosne, bo od ulicy i okna nie takie duze
                                          o jakich marzylam, ale za to super balkon....eeee jak sie zdenerwuje to jeszcze
                                          tam wroce i je kupie:)
                                  • Gość: Balandis Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 81.210.22.* 22.06.07, 10:50
                                    Witam, czy ja tez mógłbym prosić o takie info : margo2@go2.pl z góry dziekuję i
                                    Pozdrawiam
                            • kozodoj Re: Agena Development - ktoś zna? 23.06.07, 12:32
                              A czy jest w tej umowie napisane, co sprzedawca sprzedaje a nabywca kupuje?
                      • kozodoj Re: Agena Development - ktoś zna? 23.06.07, 12:27
                        Jak prezes sobie kupil nowe BMW, to widac, ze firma ma kupe forsy, na wiele ja
                        stac i na pewno wam te mieszkania w terminie wybuduje. Tylko wplacajcie zgodnie
                        z harmonogramem, bo juz na poczatku przyszlego roku pojawi sie nowszy model BMW!
                        • Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:10
                          hehehehe, gratuluje poczucia humoru;)
    • jakub.kb DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? 23.06.07, 10:13
      Dyzio,
      szafujesz informacjami na prywatne maile - moze napiszesz co masz do
      powiedzenia na temat Ageny tu - na forum - wprost - tak by kazdy wiedzial o co
      chodzi, a nie sie prosil bys mu przeslal info...
      bedzie szybciej, skuteczniej, pewniej - i nie bedzie niepotrzebnych spekulacji
      • Gość: Dyzio Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: 195.42.249.* 26.06.07, 09:20
        Alez spekulacja jest solą każdego rynku, czemuż odbierać tą szczegolną
        wlasnosc?
        • Gość: egzorcystaz Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: *.gpw.com.pl 24.07.07, 13:34
          I Dyzio tak naspekulował że wątek padł. Agena straciła klientów.
          • Gość: Balandis Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: 81.210.22.* 26.07.07, 14:57
            :)) spekulant jeden... :)

ale jest na szczęście 2 wątek dot. "Praga Tower":)
            • Gość: iwona Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 14:09
              a jaki to jest 2 wątek?
              • Gość: Mały Figiel Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: 212.160.172.* 06.08.07, 09:52
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=64218078
                pozdr :_)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka