Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:00 czy ktokolwiek cos slyszal o Agena Development? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dominika Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.eranet.pl 28.03.07, 22:34 Zastanawiałam się nad kupnem mieszkania w inwestycji Praga Tower. Ale przeczytałam umowę i było kilka rzeczy które mi nie pasowały jednak developer nie wyraził zgody na jakiekolwiek zmiany. Tak więc chyba się nie zdecyduję. Poza tym chciał podpisać umowe w formie aktu notarialnego- nie wiadomo czemu na to również nie wyrazili zgody. Moim zdaniem podejrzana sprawa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 10:39 Dokładnie, sprawa śmierdzi. Mieszkania w dosyć dobrym miejscu, ale jak zapoznaliśmy się z mężem z warunkami umowy to zupełnie się przeraziliśy. Moim zdaniem to wygląda na klasykę nowego dewelopera, bez doświadczenia, który stawia warunki zupełnie nie do przyjęcia dla średnio rozgarniętej osoby. My zrezygnowaliśmy, niestety i tak wszystko sprzedadzą, taki rynek. A potem będzie "sprawa dla reportera". W ogóle zastaniawiam się czy nie warto sprawy troszkę nagłośnić zanim ludzie się wpakują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.aster.pl 31.03.07, 21:51 Niestety ja też zrezygnowałem z mieszkania u tego dewelopera, odradzam każdemu, to że nie ma na rynku mieszkań nie znaczy, że trzeba ryzykować dorobek życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 213.199.195.* 06.04.07, 18:13 pisał tu ktoś gdzieś na forum że jakoś ta sprzedaż w praktyce im nie idzie. za dużo nie sprzedali.i dla mnie to drogo i zadne tam gadanie, że praga staje się modna itp. mnie nie przekona. poza tym developer to "świeżak", przejął to po upadłym Budgrimie i chce zbić kokosy. doświadczenia nie mają więc umowa notarialna to podstawa. poza tym ludzie targujcie się, negocjujcie, zbieżcie grupke ludzi 5-10 osób i niech jeden gostek wynegocjuje 5 koła za metr dla całej grupy, w końcu to jedna z bardziej "psich" lokalizacji (nie ma znaczenia że do starówki blisko itp.), wielu ludzi otwiera usta jak słyszą że taka cena w trójkace bermudzkim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.aster.pl 09.04.07, 21:15 Witam, są już dwa wątki o Agenie. Ja rozważam zakup mieszkania właśnie u nich. Na razie idą mi na rękę, ale po tym co czytam coraz mniej mi się to widzi. Są niezłomni na umowy notarialne, a przy młodziakach to podstawa. Fatalnie brzmi to, że kasę wpłaca się im bez względu na postęp prac. Nie zgadzam się natomiast, że lokalizacja jest słaba. Trójką bermudzki to pieprzenie aktualne 10 lat temu. Mieszkałem rok na Pradze i coś niecoś wiem. Martwi mnie jednak to, że umowy są takie fatalne. Jeśli ktoś chciałby do negocjacji grupowych przystąpić to może to faktycznie dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dekker Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.gpm-vindexus.pl 07.05.07, 16:18 witam zastanawiam się nad kupnem mieszkania w tej inwestycji, prowadziłem już rozmowy i co do aktu notarialnego nie napotkałem jakichś zastrzeżeń, czyżby zmienili podejście? Co do tego, że sprawa śmierdzi to miałbym pewne wątpliwości-w zarządzie siedzą Zdzisław Ingielewicz z rady nadzorczej Polmosu Lublin, Polskiej Izby PRzemysłu Chemicznego, zarządu Dwory S.A. i MIECZYSŁAW TARCZYŃSKI z Polskiej Unii Dystrybutorów Stali, to dość pewne nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.acn.waw.pl 11.05.07, 21:31 Ja właśnie podpisałem umowę. Poszli mi bardzo na rękę, wprowadziłem zapisy, na jakich mi zależało. Najbardziej jednak przekonuje to, że kierownik budowy kupił sobie tam mieszkanie :). Budowę obseruję i idzie bardzo prężnie, zwłaszcza, że mają całą brygadę ze Wschodu. Ci z dnia na dzień do UK nie wyjadą. Generalnie, Agena mnie przekonała. Poza tym średnia cena matra na Pradze przebiła 9200... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:52 Jestem na etapie decydowania się na ich inwestycję na Pradze.To co przeczytałam na forum trochę, a może bardzo przeraża.Z umowy wynika więcej praw dla nich niż dla kupującego.Napiszcie co wynegocjowaliście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.acn.waw.pl 13.05.07, 18:14 Ja mam datę podpisania umowy przyprzeczonej i możliwość przesunięcia wpłat jeśli są przestoje na budowie. Niby jest w umowie, że do kwietnia 2008 się zobowiązują przekazać mieszkanie, ale to jest o tyle niebezpieczne, że deweloper warunkuje w niej "że kupujący można się po kwietniu wycofywać, ale wtedy gdy wina leży po stronie dewelopera". To jest w pewnym sensie kruczek, bo łatwo wykazać, że coś nie jest z ich winy. Ja bym zażądał daty umowy przyrzeczonej i tyle. Fakty są takie, że Agena ma zbudowany budynek, a prace toczą się praktycznie bez przerwy. Jeździłem tam na budowę ze 20 razy, gadałem z kim się da, również z okolicznymi mieszkańcami, którzy narzekają, że prace są nawet w wekend. Poza tym ruszają w styczniu z kolejnym budynkiem na Pradze. Jeśli zawalą coś tutaj to będzie ich to drogo kosztowało. Mnie jednak najbardziej przekonało to, że kierownik budowy sobie kupił tam mieszkanie. Powiem tak, umowa z deweloperem jest zawsze jakoś ryzykowna, ale tutaj przynajmniej widzę co kupuję i widzę jak z dnia na dzień to się zmienia. Zważywszy rosnące ceny na Pradze i miernotę na rynku wtórnym uważam, że warto. I do stadionu będzie blisko :) na 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiedzi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.acn.waw.pl 16.05.07, 22:42 witajcie:) Szanowny JM i inni szanowni, planujemy kupienie dwóch mieszkań - na dniach będziemy negocjować warunki, dlatego prosilibyśmy o rady - co udało Wam się wynegocjować=co warto negocjować? Przy okazji mamy drobny dylemat, co do strony na którą mają wychodzić mieszkania - czy tranzytowa Szwedzka, czy może jednak tramwajowo-samochodowa 11 Listopada? Rozważamy wyższe piętra - mieszkania narożne, ale do końca nie wiemy, gdzie będzie ciszej (za jednym przemawia widok i słońce, za drugim mniejszy ruch uliczny - choć sporo ciężarówek, i układ mieszkania). Za wszelakie sugestie będziemy wdzięczni - na forum bądź na maila (zniebieskimi@wp.pl), pozdrawiamy, Kasia i Witek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 13:03 Czy ktoś już podpisywał umowę przedwstępną u notariusza. Jeśli chodzi o tempo realizacji tej inwestycji ,to jest.Nie wiem jednak, czy się wyrobią w terminie,jest jeszcze dużo roboty wewnątrz i na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiaT. Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.chello.pl 24.05.07, 18:22 Witam ! Mam zamiar podpisać umowę notarialną za jakiś tydzień. Wiadomo - kredyt i oszczędności wszystko dla Ageny żeby tylko mieć swoje m - trochę się boję. Dodatkowo przeszłość inwestycji nie nastraja optymistycznie - 4 pierwsze piętra stoją od 4 lat bo budgrim zbankrutował i nie skończył a osoby które kupiły mieszkania po latach dopiero odzyskały swoją kasę. Od syndyka w drodze przetargu kupił to odmet (prezes Tarczyński, jest teraz też w zarządzie Ageny) a potem Agena no i budują. Agena - nowa firma, w zarządzie dwie znane persony z kasą, ale czy wiarygodne? Mam nadziej że tak. Jeśli cokolwiek wiecie więcej piszcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praga Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 212.2.101.* 24.05.07, 18:56 a Pan Prezes kupil sobie ostatnio nowe BMW 7 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.07, 20:41 co do umow to czytalam juz chyba z 15 u roznych developerow i w kazdej znajdzie sie jakis kruczek- takie czasy, ze wszystko jest na korzysc budujacego. do mieszkania w praga tower przymierzam sie juz od dluzszego czasu. zzgodzili sie na umowe w formie aktu i jeszcze na zmiane kilku zapisow, w negocjacjach pomagala mi rodzina:) prace jak na moje oko postepuja szybko.ale tez mam obawy bo to w koncu nieznany developer. dzwonilam do zwiazku polskich firm budowlanych i facet powiedzial mi,ze to ze agena do nich nie nalezy, nie przesadza jeszcze o niczym, i ze od dluzszego czasu nikt nie bankrutuje i zebym raczej sie nei obawiala. a co do pragi to tylko jakies pzestarzale teorie,ze jest neibezpieczna. no ale jakbyscie jeszcze cos wiedzieli to piszcie. mam tylko nadzieje, ze agena nie buduje jak jw construction :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.acn.waw.pl 03.06.07, 22:29 Ja kupiłem, natomiast nie mogę uwierzyć, że zgodzili się na przedwstępną notarialną. Jeśli tak rzeczywiście jest to gratuluję negocjacji. Mieszkania schodzą bardzo ładnie. Myślę, że z dnia na dzień im ludzie widzą, że budowa idzie - tym bardziej się przekonują. Ja jestem na budowie raz na tydzień i prace idą imponująco. Dziś rozmawiałem z ochroniarzem, mówił mi, że Agena dała dodatki motywujące za wcześniejsze oddanie. Ponoć robotnicy pracują z własnej woli do 20.00. Wszystkie mieszkania od 17 do 6 są już otynkowane w środku, założona jest też w większości elektryka i kanalizacji. Ruszają już ocieplenia. Rzeczywiście idzie to niezwykle szybko. Plus jest porządek na budowie. To zawsze dobry znak. Co do tego, że ich nie ma w związku deweloperów, to ja też dzwoniłem. I nie może być. Trzeba mieć 3 budynki wybudowane, żeby wstąpić. Bardzo bym chętnie poprosił o więcej informacji o tej umowie notarialnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:45 no po prostu zgodzila sie ta Miss Figiel na podpisanie umowy w formie aktu i tyle. jutro mam ostatni dzien na decyzje. juz sie nei moge od conajmniej 3-4 tyg zdecydowac. powiedziala,ze do srody mam czas, bo pozniej zmieni sie cena. wkurzaja mnie tylko te tramwaje,a le niestety ta strona z tramwajami bardziej mi sie podoba. dzisiaj tez bylam wieczorem na budowie i spotkalam jakiegos kolesia, ktory zajechal polonezem(jesli to czytasz to wybacz:)) i byl wyraznie zainteresowany budynkiem. pomyslalam,ze sie go wypytam o agane bo a noz bedzie wiecej wiedzial niz ja. niestety byl mocno dretwy i jakby zaczal sie wymadrzac, wiec powiedzialam dowidzenia. ludzie czasami sa aspoleczni, a szkoda...mogliby na tym sami skorzystac:) mam nadzieje, ze to nie Ty JM:) i mam tez nadzieje, ze nie jestes z ageny... bo cos mocno jej bronisz...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:47 aaa i jeszcze jedno. byl ktos juz moze w srodku? ciekawa jestem czy sa prose sciany itd, w koncu buduja poraz 1szy i nie chcialabym zeby mi sie cos zawalilo na glowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisha Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.elartnet.pl 15.06.07, 00:23 Tak, bylem na budowie, na 3 roznych pietrach (6,7,10) sciany proste, narazie budowa czysta i ładnie prowadzona, z ładniejsza połową kilka dni temu nabylismy jeden lokal (niestety bez notariusza... nam sie nie udalo wynegocjowac tego) i teraz szukamy sasiadów :] Pozdrawiam Grisha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek do "pi" IP: *.acn.waw.pl 16.06.07, 21:52 Przepraszam, że tak późno, ale nie zerkałem na forum. Nie, nie jestem pracownikiem Ageny. W razie czego mogę podać maila prywatnego. Oczywiście jestem zainteresowany żeby inwestycja wypaliła i zakończyła się szczęśliwie. Wszystko o czym pisałem to prawda. Osobiście im ufam, natomiast uważam, że fatalnie komunikują się z klientami. Gdyby usiedli spokojnie i zastanowili się czemu sprzedali zaledwie 50 mieszkań to szybko doszliby do wniosku, że cena nie jest głównym czynnikiem. No ale widać lubią cierpieć... Są niepotrzebnie butni. Okazuje się, że "prawo rynku dewelopera" nie działa w ich przypadku tak bardzo jak sobie tego życzą. Co do skoku cen, który zapowiadają. Idę o zakład, że jeśli się odbędzie to w dół... pozdrawiam, jm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:50 hehehe dobre z tym bmw;))) troszke sie obawiam...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:52 i co z pozwoleniem na oddanie budynku do uzytku, to ze wybuduje w tempie expresowym nie oznacza,ze szybko oddadza...jestem chyba pesymistka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guderian Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.kredytbank.pl 14.06.07, 08:47 Myśle że w ich przypadku nie ma co się bać o podwyżkę.Zawsze nią strzaszą, gdy ja podpisywałem umowę pod koniec maja straszyli,że trzeba się spieszyć bo już od czerwca podniosą ceny.Przwda jest taka, że nie sprzedali nawet 1/3 mieszkań.Jak podniosą ceny to w dwa lata nie sprzedadzą wszystkich mieszkań.W luźnej rozmowie z Panią kierownik sprzedaży, po podpisaniu umowy wspomniałem że chyba lokalizacja i zła sława budynku (już jeden developer zbankrutował przed jego dokończeniem) trochę odstrasza.Potwierdziła i dodała że ludzie nie znają Ageny i to też rzutuje. Co do umów to faktycznie są fatalne.Brak jest tam daty oddania budynku,daty podpisania ostatecznej umowy.Brak kary umownej gdy Developer nie wywiąże się z terminów lub coś zawali.Teraz już nie pamiętam czy czasem nie było też zapisu, że każda ze stron może bez powodu wypowiedzieć umowę za 2 tyg terminem.Czyli mogą wypowiedzieć umowę i przedstawić do podpisu nową ze znacznie wyższą ceną.Wtedy albo bierzesz albo nie.Przecież z tego powodu nawet kary umownej nie zapłacą, bo w umowie tego zapisu nie umieścili. Sprzedaż idzie im strasznie powoli (jak na warunki Warszawskie to nawet tragicznie) można więc spróbować trochę wpłynąć na bardziej korzystne brzmienie umowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 195.42.249.* 14.06.07, 10:08 W sierpniu br wlasciciel Odemtu (Ageny) wymyslil cene, za ktora bedzie chcial to sprzedac, w przedziale 4,800-5,100/m2 (zrodlo z wewnatrz firmy) - troche mi daje to do myslenia o cenie ktora teraz ludzie za to placa. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guderian Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.kredytbank.com.pl 14.06.07, 10:30 Muszę przyznać, że zaszokowałeś mnie tą informacją.Umowę podpisałem ale jeszcze nic nie wpłaciłem.Gdyby twoje informacje miały się potwierdzić to cena miałaby spaść prawie o połowę.Przyznam że ciężko uwieżyć żeby ceny były niższe niż na Białołęce, ale kto wie.Szkoda że nie da się zweryfikować twoich informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 195.42.249.* 14.06.07, 10:35 daj jakiegos maila, to napisze Ci skad, co i jak. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guderian Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.kredytbank.com.pl 14.06.07, 11:02 mail: guderian777@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guderian Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.kredytbank.com.pl 14.06.07, 11:09 Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 195.42.249.* 14.06.07, 13:53 nie ma problemu, poszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozum Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.chello.pl 14.06.07, 22:43 Hmm co do ceny z sierpnia tego roku to się wam coś pokićkało - mamy czerwiec Co do umów nie jest to wzór harcerskiej roty ale do przejścia a co do zmiany ceny itp - istnieje coś takiego jak umowa notarialna :_) - sam ją podpiszę bo jestem chętny zakupić tam lokum jestem ciekaw jeszcze jakichś nowości pozdr %-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cog Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 01:28 to mozna tez poprosic takie info? c.o.g.i.t.o@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi do JM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:42 dzieki za odp. jednak zrezygnowalam,ale caly czas mam wyrzuty sumienia.chyba zaczne liczyc na spadek cen w co watpie. jak Wam sie wydaje, ceny w przyszlym roku beda duzo wyzsze na rynku czy juz sa tak wysrubowane,ze nie moga byc wyzsze? a moze tylko plyta bedzie spadac? mam nadzieje,ze wzrost cen bedzie nieznaczny i wprzyszlym roku znjade cos fajnego. a co do ageny(poniewaz juz zrezygnowalam) to musze sobie mowic same negatywy na jej temat-chociaz nie do konca w nie wierze:) mieszkanie bylo glosne, bo od ulicy i okna nie takie duze o jakich marzylam, ale za to super balkon....eeee jak sie zdenerwuje to jeszcze tam wroce i je kupie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balandis Re: Agena Development - ktoś zna? IP: 81.210.22.* 22.06.07, 10:50 Witam, czy ja tez mógłbym prosić o takie info : margo2@go2.pl z góry dziekuję i Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kozodoj Re: Agena Development - ktoś zna? 23.06.07, 12:32 A czy jest w tej umowie napisane, co sprzedawca sprzedaje a nabywca kupuje? Odpowiedz Link Zgłoś
kozodoj Re: Agena Development - ktoś zna? 23.06.07, 12:27 Jak prezes sobie kupil nowe BMW, to widac, ze firma ma kupe forsy, na wiele ja stac i na pewno wam te mieszkania w terminie wybuduje. Tylko wplacajcie zgodnie z harmonogramem, bo juz na poczatku przyszlego roku pojawi sie nowszy model BMW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Agena Development - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:10 hehehehe, gratuluje poczucia humoru;) Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.kb DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? 23.06.07, 10:13 Dyzio, szafujesz informacjami na prywatne maile - moze napiszesz co masz do powiedzenia na temat Ageny tu - na forum - wprost - tak by kazdy wiedzial o co chodzi, a nie sie prosil bys mu przeslal info... bedzie szybciej, skuteczniej, pewniej - i nie bedzie niepotrzebnych spekulacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: 195.42.249.* 26.06.07, 09:20 Alez spekulacja jest solą każdego rynku, czemuż odbierać tą szczegolną wlasnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzorcystaz Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: *.gpw.com.pl 24.07.07, 13:34 I Dyzio tak naspekulował że wątek padł. Agena straciła klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Balandis Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: 81.210.22.* 26.07.07, 14:57 :)) spekulant jeden... :) ale jest na szczęście 2 wątek dot. "Praga Tower":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 14:09 a jaki to jest 2 wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Figiel Re: DO DYZIO - może więcej szczegółów na forum? IP: 212.160.172.* 06.08.07, 09:52 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=64218078 pozdr :_) Odpowiedz Link Zgłoś