IP: 195.42.249.* 27.03.07, 14:38
witam
wlasnie zakupuje mieszkanie i okna wychodza dwoch sypialni naszej i dzieciaka
oraz jedno okna salony na wsch natomiat wielkie potrojne drzwi balkonowe okno
kuchni na płn
czy mysliscie ze to bardzo niekorzystny układ?
kiedy bedzie slonko wogole do nas zagladalo czy wogole bedzie
teraz mam w meszkaniu okna południowe i przyznam ze miec wszystkie południowe
to srednia zaleta bo do południa można zwariowac latem

czy ktos ma okna płn wschodnie i uwaza ze w domu jest ciemnia>
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: pln wsch IP: *.chello.pl 27.03.07, 14:50
      Ja teraz mam okna prawie na północ i słońca nie ma praktycznie w ogóle. Z
      doświadczenia uważam to za dużą wadę, no chyba, że ktoś bardzo nie lubi słońca
      • Gość: gość Re: pln wsch IP: *.tktelekom.pl 27.03.07, 16:45
        Zgadzam się okna na północ to już gorzej być nie może, nawet jak ktoś nie lubi
        słońca.Północny wschód dla mnie to też nie do zaakceptowania. Najbardziej miłe
        mieszkanie to wschód-zachód.
        • wegorkie2 Re: pln wsch 27.03.07, 17:11
          Mam okna dokładnie na północny wschód i jestem zadowolony. Z sypialni mam na
          północ i nie mam upałów latem co jest dużą zaletą. Prawdę mówiąc nie wiem o co
          chodzi z tym brakiem słońca. Mnie go nie brakuje.

Wcześniej miałem dom i okna na wszystkie strony świata. Zdecydowanie najlepszym
          pokojem był ten z oknami na północny zachód. Najgorsze dla mnie były z oknami na
          południowy wschód (czułem się jakby ktoś mnie rano zmuszał do wstawania
          przystawiając gorącą żarówkę do twarzy).
          • Gość: karolina311 Re: pln wsch IP: *.spray.net.pl 27.03.07, 21:47
            ojej to mnie przerazacie naprawde takie tragiczne ustawienie okien wybralam?
            przyznam ze okna na południe nie podobaja mi sie jak słonce jest za oknem mimo
            ze lubie slonko, to jednak jak razi w ekran tv, albo musze miec do 12, 14
            zasloniete rolety to mi si enie podoba a czy wieczorem tez nie ma slonka nigdy
            po stronie pln nie jest slonecznie? to ze sypialnie od wschodu to wszystko
            jedno bo nie siedze tam na codzien. A czy duze okna tego nei zmienia:) nie
            bedzie jakos jasniej bo okna developer wstawia naprawde ogromne w pokoju 3
            drzwi balkonowe sa o wielkosci 360 cm wielkosc okien + okno na wschod o
            wielkosci 130 cm. Boje sie zeby pozniej nie zalowac naprawde nikt nie jest
            zadowolony albo przynajmniej nie wzruszony takim ustawieniem okien
            • gugul Re: pln wsch 28.03.07, 10:07
              Balkon polnocny jest lepszy od poludniowego. Na poludniowym latem nie mozna
              wytrzymac - mozna sie usmazyc. Widze to na moim osiedlu - ja sobie z
              przyjemnoscia siedze na moim balkonie (wprawdzie wschodnim a nie polnocnym, ale
              to prawie zadna roznica), a sasiedzi z naprzeciwka na balkonach poludniowo-
              zachodnich cuduja z jakimis parasolami, daszkami itp.
              • wegorkie2 Re: pln wsch 28.03.07, 10:33
                Słuszne spostrzeżenie. Ja też to widzę - wystarczy spojrzeć na nowe budynki,
                ludzie najpierw wykupują pomieszczenia od nasłonecznionych stron tylko po to by
                potem zakładać masę jakichś rolet, zakrywać okna, balkony i kombinować jak tu
                założyć klimatyzację bo nie idzie wytrzymać. A przecież wystarczy kupić z oknami
                które nie są prażone latem... zastanawiam się czy te słoneczne strony to nie
                kwestia mody... tak jak 10 lat temu mieszkania na ostatnim piętrze uważane były
                za najgorsze, a teraz wszyscy twierdzą że są najlepsze.

Więc nie wiem skąd ta obawa Karolino. Mieszkasz w słonecznym mieszkaniu, mówisz
                że jest Ci źle, ale mniej słonecznego nie chcesz kupić bo tak ktoś na forum
                pisze? To chyba niezbyt logiczne podejście? Ja powtarzam że polecam strony płn-wsch.
                • Gość: karolina311 Re: pln wsch IP: 195.42.249.* 28.03.07, 10:41
                  wlasnie pisze dlatego bo zastanawiam sie nad waszymi przemysleniami co do
                  ulozenia mieszkania. Mi sie wydaje ze takie ustawienie okien nie jest problemem
                  ale jako ze developerzy zawsze podkreslaja zeplusem sa okna południowe to sie
                  zaczelam zastanawiac. A poza tym pomyliłam sie okna sypialni sa na północ a
                  balkon i kuchnia na wschod czy to cos zmienia na lepsze?:)
                  • Gość: ada Re: pln wsch IP: *.aster.pl 28.03.07, 10:55
                    Ja nie zaakceptowałabym okien na północ i wschód. Mam okna na stronę południowo-
                    zachodnią i owszem latem mam cieplutko, ale ile mamy lata w naszym kraju 4
                    miesiące? Reszta roku za to jest sympatyczna , zawsze wpadną jakieś promienie
                    słońca do domu, jest jaśniej i milej. Okna na północ,bliskość ruchliwwej ulicy
                    okien sąsiadów to według mnie największe mankamenty mieszkań. Ale wszystko jest
                    kwestią własnych upodobań. Pewnie we Włoszech najlepsze są okna na północ i tam
                    to jest srozumiałe :-)
                    • Gość: gg Re: pln wsch IP: *.tktelekom.pl 28.03.07, 11:09
                      Ada masz 100% racji, oprócz tego mieszkanie z wystawą okien na północ jest
                      bardzo depresyjne
                    • zbooycerz Re: zach-pln zach 28.03.07, 11:12
                      tak samo mozna powiedziec a ile mamy zimy? 4 miesiace?

przez pol roku zachod slonca jest na polnocnym zachodzie a nie na zachodzie
                      imho idealne okna sa wlasnie na zachod-polnocny zachod i wysoko
                      jest widno i klimatycznie, latwiej dogrzac niz ochlodzic

sypialnia na wschod to pomylka, oczywiscie jesli sie uzywa okien, bo od wschodu
                      i poludnia ludziki maja okna i ciagle zaslaniaja, taka radocha z prazacego
                      slonca

z trzeciej strony wazny jest tez tryb zycia, jesli codziennie wstajesz o 6 i
                      wracasz o 18 to poludniowy-wschod Ci nie przeszkadza...

a najlepiej to miec dwustronne ;-)
                  • Gość: gg Re: pln wsch IP: *.tktelekom.pl 28.03.07, 11:11
                    w moim odczuciu zmienia na lepsze ,ale nie tak dużo
                    • Gość: jakisgosc Re: pln wsch IP: *.sgh.waw.pl 28.03.07, 15:09
                      A okna sypialni na pólnocny-zachód, a salonu na południowy-wschód to jest OK ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka