Dodaj do ulubionych

kupno działki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 09:59
Interesuje mnie zakup działki na Białołęce lub Choszczówce pod przyszłą
budowę domu. Gdzie najlepiej szukać ofert sprzedaży i na co zwracać uwagę
przy podejmowaniu decyzji?
Czy warto zlecać to agencji nieruchomości czy lepiej poszukać samemu? Jak
wygląda taka współpraca z agencją?
Jeśli ktoś ma takie szukanie już za sobą proszę o wskazówki.
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: falafel Re: kupno działki IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 15:27
      Od agencji proponuję trzymac się z daleka. Im nie chodzi o twoje dobro tylko o
      zarobek na prowizji bez względu jaki chłam ci wcisną. Uważaj na nich, ja to
      znam.
      Proponuję pojeździć rowerem w rejonie twoich zainteresowań. Porozglądać sie,
      popytać poprosu ludzi tam mieszkających. jeśli jest tam jakaś działka na
      sprzedaż oni na pewno będą wiedzieli: kto i co.
      Przed zakupem musisz zwrócić uwagę na:
      własność nieruchomości: czy działka ma księge wieczystą, jeśli tak to dobrze,
      ale musisz sprawdzić czy nie ma obciążeń i hipoteki zajętej.
      Rodzaj działki: musi ona być działką budowlaną.
      Warunki zabudowy: dowiesz się w gminie: czy na tej działce możesz zbudowac dom
      mieszkalny i jaki.
      Zwróć jeszcze uwagę na inne mozliwości zabudowy tej działki oraz innych działek
      blisko twojej działki. Chodzi mi o to żeby wykluczyć sytuację że nagle za dwa
      lata od zakończenia budowy twojego domu sąsiad postawi obok ciebie piekarnię
      lub zakład naprawy samochodów, albo jakis deweloper wywali w górę 10 piętrowy
      budynek albo stację benzynową. Sprawdź tez w gminie jaki jest w rejonie twojej
      działki plan zagos[podarowania. Bo może się okazać np za 5 lat że obok twojego
      domu przejdzie droga szybkiego ruchu, a na dotatek gmina siłą odkupi od ciebie
      kawałek twojej działki. Sprawdź także jakie media są w ulicy i czy bez
      problemów będzie można podłączyc jeszcze jeden dom.
      A na koniec zanim kupisz pojedź tam jeszcze raz, na spokojnie się rozejrzyj
      wokoło siebie, popatrz na ludzi, pooddychaj tamtym powietrzem poznaj jego smak
      i zapach, zamnknij oczy i posłuchaj czy jest głośno i jaki rodzaj szumu słychać
      (samochody, samoloty, może tartak 200 m w prawo) i jesli nic cię nie niezapokoi
      to postaw tam swój dom.
      Powodzenia
      • Gość: k\ Re: kupno działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 15:46
        Dzięki serdeczne za wskazówki.

Może znacie kogoś kto chciałby sprzedać działkę w tych okolicach po przystępnej
        cenie?

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka