Dodaj do ulubionych

AGROMAN-prosze o info

IP: 195.136.95.* 28.05.03, 17:11
Czesc Wszystkim,

Jestem nowa osoba na liscie dyskusyjnej i mam nadzieje,ze milo bedzie sie nam
wspolnie gawedzic...
Jestem zainteresowana kupnem mieszkania w firmie AGROMAN - etap Brzeziny
Polnocne.Chcialabym sie zwrocic do wszystkich,ktorzy mieli kontakt z w/w
developerem o wszelkie porady i wskazowki.Bede bardzo wdzieczna i rada za
pomoc.

Pozdrawiam-Ania

Obserwuj wątek
    • Gość: ice Re: AGROMAN-prosze o info IP: *.chello.pl 28.05.03, 19:12
      Jest juz na tym forum jakiś wątek o Agromanie. Poczytaj koniecznie. Ja czytałam
      jakieś niepochlebne opinie zdaje sie na watku czarna lista firm developerskich -
      znajdz ten watek.
    • porthos Re: AGROMAN-prosze o info 28.05.03, 22:37
      Witam,

Z ogromną uwagą czytam wszystkie wątki dotyczące Agromana i Brzezin. To już pewna historia. Możesz znaleźć głosy bardzo krytyczne nt. dewelopera i samego osiedla. Jest to pierwsza inwestycja Agromana, a za brak doświadczenia "zapłacili" lokatorzy pierwszego etapu. To oni narzekają najwięcej, ale im się nie dziwię i uważam ich słowa za uzasadnione. Agroman wziął chyba te uwagi do serca, bo zmienił wykonawcę i głosów krytycznych jakby mniej. Możesz więc znaleźć również głosy mieszkańców pozostałych etapów, obecnych i przyszłych. Jak przejrzysz wątki dotyczące innych deweloperów, to Agroman nie wyróżnia się niczym szczególnym. Z pewnością zdajesz sobie sprawę, że umowa z deweloperem to w pewnym sensie gra obu stron, każda chce zabezpieczyć swój interes.
      Wiem, że mieszkańcy Brzezin mają swoją listę dykusyjną, ale nie wiem jak do niej dołączyć. Zwracam uwagę na posty podpisane przez Fly, która wprowadza wiele ożywienia w dyskusjach, a jednocześnie jej słowa są trafne i wyważone.

Pozdrawiam,

Porthos
      • f.l.y od Fly do milych sasiadow... 29.05.03, 11:00
        witam,
        no nie bylabym Fly gdybym tu nie zajrzala... :) - zagladam we wszystkie watki
        Brzezin i Agromana z czystej babskiej i lokatorsko-sasiedzkiej ciekawosci...
        acha! zmienilam nieco pisownie nick'a - bo sie zalogowalam - stad
        kropeczki ;) - nie chcialam byc Fly ktorastam...

co do opinii na temat developera jest ich tyle ilu jest lokatorow...rzecz
        jasna - ja poki co (tfu...tfu...odpukac!) nie mam z nimi zatargu... moja chatka
        buduje sie i rosnie - pani architekt z Agromana jest mila i pomogla mi w
        naniesieniu poprawek... place regularnie :) - wiec tez sie mnie nie czepiaja..

byc moze zacznie sie przy odbiorach - kiedy to wyjda jakies braki czy usterki...

adres forum brzezinian to: osiedle_brzeziny@yahoogroups.com

1.06 ok.12stej jako przyszli lokatorzy etapu IVgo spotykamy sie w parku Mlociny
        ( w prawo za McDonaldem /ok. 150 m/ przy trasie na Gdansk ) to tez zapraszamy -
        mozna bedzie podyskutowac...

Lokatorzy I i kolejnych oddawanych etapow mieli i maja wiele spraw do
        zalatwienia z developerem i tu chyle im czola za wytrwalosc a rownoczesnie
        jestem wdzieczna, ze przecieraja szlaki... byc moze mieszkancy nastepnych
        etapow beda mieli "latwiej"...

Porthos - milo Cie znowu widziec na lamach forum... :)
        ostatnio dostalo mi sie na forum brzezin, bo oddalam swoj glos dla strony
        przeciwnej grillowaniu w ogrodkach i na balkonach... a jednoczesnie
        zaproponowalam utworzenie takiego wyznaczonego miejsca do grillowania na kazdym
        z etapow... hmm...myslalam, ze zyjemy w demokratycznym kraju... a tu za
        wygloszenie opinii glowe by czlowiekowi uciac chcieli...

no nic...koncze, bo znowu sie rozgadalam... :)
        pozdrawiam wszystkich sasiadow "tych juz" i tych przyszlych...
        no i Ele i Grzecha, ktorzy sie urlopuja... i nie wespra mnie teraz swoja
        obecnoscia na forum... ;)

milego dzionka wszystkim!
        Fly vel f.l.y

• Gość: Ola Re: AGROMAN-prosze o info IP: 217.96.20.* 29.05.03, 10:39
      Podzielam wypowiedź poprzednika wszelkie niedogodności jak do tej pory znosili
      mieszkańcy I etapu.
      Zapraszamy na stronę

osiedlebrzeziny.neostrada.pl

lub

members.lycos.co.uk/brzeziny/index.php

Pozdrawiam Ola III etap

• Gość: Ania Re: AGROMAN-prosze o info IP: 195.136.95.* 29.05.03, 16:45
        Dziekuje za info, jestem pelna entuzjazmu ze za rok bedziemy sasiadkami-
        buziaczki
        • porthos Re: AGROMAN-prosze o info 29.05.03, 21:23
          Aniu - pozwól, że tak zwrócę się do Ciebie - jak widzisz mieszkańcy obecni i przyszli to pogodni i dynamiczni ludzie, chcący wspólnie działać i chętnie dzielący się doświadczeniami ze współpracy z deweloperem.

I jeszcze jedna sprawa do Fly i pozostałych Brzezinian - oczywiście wszystkich serdecznie pozdrawiam. W Internecie można znaleźć kilka forum dyskusyjnych i stron poświęconych osiedlu. Zastanawiam się, czy nie można byłoby stworzyć lub zaanektować jednej - strony mieszkańców wszystkich etapów osiedla Brzeziny? Sądzę, że można byłoby dyskutować tam i omawiać wszelkie problemy osiedla i pozycji dewelopera, bo ta ostatnia wcale nie przestaje być silna po utworzeniu wspólnot mieszkaniowych (Agroman zastrzega sobie w umowie prawo administrowania na kilka lat po zakończeniu inwestycji). Co o tym myślicie?

Jeszcze raz serdecznie,

Porthos
          • f.l.y do porthosa 30.05.03, 08:53
            dobre rano!

poki co wszyscy brzezinianie obecni i przyszli gawedza sobie na yahoo (adres
            powyzej) o "wszystkiem i o niczem"... wiem tez, ze etap III ma swoja stronke, I-
            wszy tez a IV w powijakach...nie wiem jak IIgi...

w ten temat specjalnie sie nie angazuje, bowiem nie znam sie na tworzeniu
            stron, administrowaniu czy czymstam...ale swoj krzyzyk pod propozycja zloze
            napewno...

zycze wszystkim udanego weekendu i ladnej pogody (podobno ma byc!)
            no i mile spedzonego przedweekendowego czasu w pracy (mam jej dzisiaj duuuuzo)

pozdrawiam wszystkich!
            Fly

ps' przyszli sasiedzi - zajrzyjcie w niedziele na Mlociny!
          • Gość: LS strony etapów IP: 195.136.95.* 30.05.03, 12:47
            Oj, ze stronami jest duuuży problem. Akurat jestem twórcą wymienionych wyżej
            obydwu. Wszystko fajnie dopóki ma się czas. Kiedy mi się skończył - widać po
            ostatnich aktualizacjach :-(

Istotnie dobrze by było, żeby wszyscy Brzezinianie mieli jedną, wspólną stronę.
            Ale niestety taka strona wymaga permanentnej pracy - potrzeba do tego kilku
            osób, które będą się wzajemnie uzupełniać. Jakiś czas temu próbowaliśmy coś
            takiego zrobić dla kilku etapów, ale też się posypało.

Inna sprawa to hosting. Neostrada skończy się za kilka miesięcy (korzystamy
            gościnnie), lycos jest strasznie powolny a nigdzie nie ma w Polsce bezpłatnych
            kont o rozsądnej pojemności (co najmniej 20 MB), z udostępnionym PHP Nuke,
            mySQL, żeby można było postawić portal. W grę wchodzi ewentualnie serwer
            dostawcy internetu na osiedlu - ale tu trzeba poczekać.

No i na końcu wygoda. Strona musi być praktycznie skonfigurowana jako portal
            (tak jest na lycos - PHPNuke), żeby było jak najmniej codziennej obsługi. Do
            tego trzeba najpierw wykonać sporo pracy żeby to dobrze zaprojektować
            (logicznie i funkcjonalnie, bo zapisanie tego w kodzie jest prościutkie). Muszą
            się do tego przekonać również użytkownicy.

A tutaj konkurencją nie do pobicie jest lista na yahoo - prosta w obsłudze, bo
            można ją przeglądac przez www, albo dostawać każdego posta na maila - nie każdy
            chce/może siedzieć nad www w pracy.

Cały czas mam nadzieję, że wyklarują się i osoby i chęci do wspólnej strony,
            jakie mają inne osiedla.

Pozdrawiam,

LS
            • Gość: xxx Re: strony etapów IP: 195.136.116.* 30.05.03, 12:54
              Napiszcie, w jaki sposób można się dostać na listę dyskusyją osiedla.
              Z góry dziękuję i pozdrawiam
              X
              • Gość: Fly do X IP: 156.24.231.* 30.05.03, 13:45
                a czy samo X to nie za malo?

adres jest powyzej - trzeba tam napisac z prosba o dopisanie do listy podajac
                swoje dane, jaki budynek i nr mieszkania...

nie ma hop-siup! drogi(a) X.... ale zapraszamy...czemu nie...

caly czas szukam sasiadow z O17.... :)

pozdrawiam,
                Fly

• Gość: Fly Re: do LS IP: 156.24.231.* 30.05.03, 13:48
                  drogi LS,

ostatnie maile na naszej liscie dyskusyjnej traktuja rowniez o dopisywaniu
                  kolejnych osob...
                  nie wiem czy pamietasz, ale sama widzialam kilka mailii od osob nie bedacych
                  lokatorami tylko ciekawskimi lub o zgrozo - siejacymi panike "dobrymi"
                  wiesciami...
                  dobrze by bylo "przesiewac" chetnych.. latwo wylapac, ze dwie rozne osoby nie
                  kupily tego samego lokum...

pozdrawiam,
                  Fly z 17tki
                  • Gość: X Re: do Fly IP: 195.136.116.* 30.05.03, 16:43
                    Własnie mnie zdekonspirowałaś. Jestem głównym siewcą wszelkich złych wiadomości
                    i sprawia mi tą ogromną przyjemność. Czerpię satyfakcję z tego, ze mącę spokój
                    innym. Jeśli to forum jest tak otwarte dla innych jak TY, to chyba nie mam
                    ochoty do niego wstępować.
                    Pozdrawiam
                    X
                    • Gość: Fly Re: do Fly IP: 156.24.231.* 30.05.03, 17:09

zostawie to bez komentarza...

Fly

• porthos Re: do X, Fly, LS i innych 30.05.03, 22:31
                        Witam ponownie,

To ja wywołałem temat i widzę, że włączyły się emocje. Oczywistym jest dla mnie fakt dołączania grupowiczów na określonych zasadach. Wszak strona ma służyć mieszkańcom i ich sprawom. W przeciwnym razie będziemy mieli masło, pieprz i powidło - stronę bez ładu i składu, dla nikogo.

LS - wielkie dzięki za analizę. Nie zdawałem sobie sprawy z kosztów i ograniczeń związanych z prowadzeniem strony.

Serdecznie,

Porthos
                  • Gość: LS Re: do LS IP: 195.136.95.* 02.06.03, 16:30
                    Cześć,

Nie wiem czy mówimy o tym samym, ale ja nie administruję listą mailingową na
                    yahoo, ani też nie tworzyłem strony I-go etapu. Na "naszej" stronie jest
                    formularz do przesłania danych i po ich dosłaniu delikwent otrzymuje hasło do
                    danych reszty.

Strona pełni praktycznie tylko funkcję "drogowskazu" - kontaktujemy się
                    mailowo, a w sobotę mieliśmy pierwsze spotkanie :-) BTW - jak tam Wasze
                    spotkanie, dużo się was nazbierało?

LS - III etap
                    • Gość: Fly Re: do LS IP: 156.24.231.* 03.06.03, 09:35
                      hej..hej..

no wlasnie niezbyt duzo... na pierwszym spotkaniu bylo nas wiecej, na tym
                      kilkoro... moze to dlatego, ze byl dzien dziecka... nie wiem..a moze dlatego,
                      ze wybralismy zbyt odlegle miejsce...
                      ale bylo rownie sympatycznie...

pozdrawiam sasiedzko,
                      Fly
                      • Gość: Grzechu Re: do FLY IP: 157.25.92.* 05.06.03, 07:12
                        Cześć
                        Co tam słychać ciekawego?
                        Dzięki za niedzielne podwiezienie (próbowałem pisać na Twoją pocztę w pracy
                        ale nie wiem czy doszła).
                        G.
                        • f.l.y do Grzecha 05.06.03, 09:44
                          witam z rana...
                          jak co dzien kefir, bulka i poranna lektura gazety... ;)
                          Grzechu,
                          Twoj mail dotarl do mnie, nawet pozwolilam sobie "rozgadac" sie w odpowiedzi do
                          Ciebie...no wiesz, takie babskie paplanie o wszystkiem i o nieczem...a tak
                          wlasciwie to o remoncie i mebelkach :)

probowales zagladac do swojego em? ja poczekam chyba do magicznego 15stego i
                          pojde popatrzec...z aparatem najpewniej:)
                          dzwonilam do agromana z pytaniem o zakup dodatkowego miejsca parkingowego (mamy
                          dwa autka) ale mowia, ze miejsc jest tyle co mieszkan i moze od kogos uda sie
                          wynajac... Tak sie zastanawiam, bo nie spytalam w A-nie - a co z goscmi?? gdzie
                          beda parkowac, przed osiedlem?? garazy ma podobno nie byc w naszym etapie..

co jeszcze...hmm... moja kolezanka z pracy przejezdzala obok brzezin... i
                          zdecydowana jest kupic tam mieszkanie...ale poczeka chyba na te nowe oriony po
                          przeciwnej stronie glebockiej...

no dobra...koncze przynudzac....
                          pozdrawiam serdecznie, zycze udanego dnia...(ma byc ponad 30'C!!)
                          no to do milego...

Fly
                          • Gość: grzechu do fly IP: 157.25.92.* 05.06.03, 09:56

Wiesz jak dobrze ze mną pogadasz to miejsce parkingowe się znajdzie....
                            Ja mogę wynająć - prawdopodobnie jeszcze z rok
                            (po wejściu do mieszkania) nie będę miał samochodu...
                            No chyba ,że by sie coś zmieniło (jakaś kasa spadła z nieba albo co)
                            A gdzie nasza koleżanka Ela? Coś się nie odzywa...
                            Ela napisz coś...
                            • Gość: Fly re do Grzecha IP: 156.24.231.* 05.06.03, 10:34
                              :)

no to chyba bede Grzechu dobrze z Toba gadac :)
                              kasa tak sama nie skapnie...moze zagraj w totolotka? od czasu do czasu puszczam
                              jakies numerki - moja wieksza ostatnia wygrana to 112 zl :) ale to bylo z pol
                              roku temu...
                              z tego co wiem Ela pracuje w tym tygodniu na druga zmiane...moze zajrzy
                              wieczorkiem?

no to do milego raz jeszcze i uciekam w papierki /kawe juz mam ;) / - trzeba
                              zarabiac na panele i kafelki...

pozdrawiam,
                              Fly/f.l.y

ps' nie chce mi sie logowac za kazdym razem :)
                          • Gość: LS Re: do Grzecha IP: 195.136.95.* 05.06.03, 13:28
                            f.l.y napisała:

> dzwonilam do agromana z pytaniem o zakup dodatkowego miejsca parkingowego
                            (mamy
                            >
                            > dwa autka) ale mowia, ze miejsc jest tyle co mieszkan i moze od kogos uda sie
                            > wynajac... Tak sie zastanawiam, bo nie spytalam w A-nie - a co z goscmi??

Z doświadczenia powiem - poza osiedlem. Wzdłuż drogi. U nas musieli wykroić
                            dodatkowe miejsca z trawników, bo źle obliczyli wymiary i zabrakło by dla
                            mieszkańców.

> co jeszcze...hmm... moja kolezanka z pracy przejezdzala obok brzezin... i
                            > zdecydowana jest kupic tam mieszkanie...ale poczeka chyba na te nowe oriony
                            po przeciwnej stronie glebockiej...

O ile wiem to te osiedle będzie nie po drugiej stronie Głębockiej, tylko nad
                            Brzezinami za tym szpalerem drzew (stąd nazwa Brzeziny Północne). Po drugiej
                            stronie Głębockiej budować się będzie Osiedle Domena - na mój gust
                            jakaś "nomenklatura" bo się nigdzie nie ogłaszają, nic nie budują a jak
                            dzwoniłem to wszystkie lokale zajęte. A grunt - wiadomo, od TON Agro. Ale ja im
                            dobrze życzę - nie ma to jak mieć osiedle z "dobrze ustawionymi" po sąsiedzku...

LS
                            • Gość: Fly do LS IP: 156.24.231.* 05.06.03, 14:05
                              z tego co wiem, i zaslyszalam... to agroman ma budowac osiedle, na ktorym beda
                              staly oriony...i prawdopodobnie wlasnie po drugiej stronie glebockiej vis a vis
                              etapu Igo...
                              kolezanka rozmawiala z kims z dzialu sprzedazy w agromanie...

co do gosci...hmm..moze beda parkowac przy ulicy miedzy moja 17stka a
                              plejadami...

pozdrawiam wszystkich,
                              Fly
                              • Gość: Ela Re: do LS IP: *.edipresse.pl 05.06.03, 23:02
                                No jestem, jestem.
                                Witam bardzo. Nie odzywalam sie bo troche dziwnie pracuje (a raczej wolne
                                miewam) w tym tygodniu. Aktualnie zarywam noc.
                                Brzeziny Polnocne beda po naszej stronie Glebockiej za etapem willowym, (za
                                drzewkami - zajma cale pole az do nastepnych drzew podobno). Grunt naprzeciwko
                                nas A-man mial zagospodarowywac sam a z tego co sie dowiaduje chyba sprzedal
                                innej firmie.
                                Gesto sie robi (co bylo zreszta wiadome od dawna) i mysle sobie, ze nalezaloby
                                sie zaczac interesowac mozliwoscia przyspieszenia rozbudowy Glebockiej bo za
                                jakis czas sie zaklopsujemy z wyjazdami na Trase.
                                Pozdrowionka
                                Ela
                                • Gość: LS Re: do LS IP: 195.136.95.* 06.06.03, 12:06
                                  Gość portalu: Ela napisał(a):
                                  > Brzeziny Polnocne beda po naszej stronie Glebockiej za etapem willowym, (za
                                  > drzewkami - zajma cale pole az do nastepnych drzew podobno).

Tak, to sie nawet zgadza, bo w jakiejs prezentacji w Wyborczej napisali,
                                  ze "posroku starodrzew, ktory bedzie miejscem spacerowym dla mieszkancow".
                                  Istotnie jak sie spojrzy na to pole to jest tam taka kepa drzew (nie nazwalbym
                                  to starodrzewiem to inna sprawa).

> Grunt naprzeciwko
                                  > nas A-man mial zagospodarowywac sam a z tego co sie dowiaduje chyba sprzedal
                                  > innej firmie.

Nie Agroman, tylko ich mama TON Agro. Na ich stronie moja zona wykopala kiedys
                                  projekt centrum budownictwa - taka Bartycka 2. Pewnie sprzedali to jednak
                                  Domenie z czego sie tylko cieszyc.

LS
                                  • Gość: LS Konkrety IP: 195.136.95.* 06.06.03, 12:10
                                    www.tonagro.com.pl/grunty_inwestycyjne/spis_woje.asp?woj=mazo
                                    I klikamy na Trase Torunska. Strona dawno nieaktualizowana.

LS
                                  • Gość: XxY Re: do LS IP: *.gen.twtelecom.net 06.06.03, 12:23
                                    > Pewnie sprzedali to jednak

> Domenie z czego sie tylko cieszyc.

Jesli to TA domena to...

smdomena.w.interia.pl/

W kazdym razie wspolczuje.

• xadamus Re: AGROMAN-prosze o info 11.06.03, 11:57
      Witam,
      Właśnie otrzymałem informację od Agromana, że mają już pozwolenie na budowę
      etapu północnego. Czy ktoś z grupowiczów juz się zdecydował na podpisanie
      umowy ?. Chciałbym sprawdzić tą umowę u prawnika. Prawdopodobnie forma umowy
      będzie jednakowa dla wszystkich i można było by zaszczędzić trochę na
      ekspertyzie prawnej.

Pozdrawiam
      Przyszły lokator osiedla Brzeziny

xadamus
      • Gość: Dziadek Re: AGROMAN-prosze o info IP: *.man.polbox.pl 11.06.03, 13:07
        Możesz zaoszczędzić na ekspertyzie. Ale nie radzę. Jeśli nie kupujesz gotowego
        mieszkania czy domu najlepiej zawierając umowę w postaci aktu notarialnego
        wiele ryzukujesz.
        Nie jesteś pierwszym ryzykantem smdomena.w.interia.pl
      • Gość: GK Re: AGROMAN-prosze o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.03, 00:48
        xadamus napisał:
        > Właśnie otrzymałem informację od Agromana, że mają już pozwolenie na budowę
        > etapu północnego. Czy ktoś z grupowiczów juz się zdecydował na podpisanie
        > umowy ?. Chciałbym sprawdzić tą umowę u prawnika. Prawdopodobnie forma umowy
        > będzie jednakowa dla wszystkich i można było by zaszczędzić trochę na
        > ekspertyzie prawnej.

Witam,
        Ja zarezerwowałem sobie lokum w Orionie 27. Od kilku dni analizuję wzór umowy i
        konfrontuję to z tekstami z "Profit" (5/2003). Polecam lekturę. Metodą
        porównań "gołym okiem laika" można w umowie znaleźć kilka "niedociągnięć".
        Pewnie doświadczony prawnik mógłby na ten temat więcej powiedzieć, więc chętnie
        bym dorzucił się do tego przedsięwzięcia. Ciekawe jak Agroman będzie podchodził
        do propozycji zmian niektórych zapisów.

Mam również kilka pytań :
        1. Czy ktoś odwiedzał urząd gminy Białołęka, aby zobaczyć plan zagospodarowania
        przestrzennego ? Gdzieś widziałem informację o jakiejś trasie na Nieporęt i
        chciałbym rozwiać wątpliwości.
        2. A może ktoś był na tyle dociekliwy, aby sprawdzić KRS i roczne raporty
        finansowe ?
        3. Czy wraz z umową do podpisania Agroman dostarcza również pełną dokumentację
        techhniczną budynku ?
        4. Czy ktoś z etapu Brzeziny Północne próbował już podpisać umowę w formie aktu
        notarialnego ?

Pozdrawiam
        GK
        • Gość: Fly dzien dobry....! IP: 156.24.231.* 25.06.03, 13:09
          witam wszystkich,

dawno nie byl poruszany watek agromana i brzezin wespol-zespol :)
          no taka mam nature, ze czytam te posty... :) kto mnie juz zna to wie....

milo powitac na forum kolejnych sasiadow z Brzezin...badz co badz dalszych, ale
          zawsze...
          z tego co juz powszechnie wiadomo Agroman rzadko albo prawie wcale nie zmienia
          swoich umow...
          co do ksiag, KRSow itp...Agroman byl sprawdzany przez lokatorow z poprzednich
          etapow...

Ela? zajrzalas tu moze? sprawdzalas Agromana?

co do planow - nie wiem jak inni - ja dostalam plany swojego mieszkania (IV
          etap - orion 17) na ktorych mozna bylo naninesc ewentualne poprawki i zmiany wg
          wlasnego widzimisie..../sciany, gniazdka itp/

zagospodarowanie przestrzenne chyba, pisze chyba bo nie wiem na 100% mozna
          obejrzec na www... poszukajcie gdzies pod urzedem gminy bialoleka...

no to tyle przed lunchem....

a tak niesmialo zawolam: JEST TU KTOS Z ORIONA 17go albo jakis nowy sasiad/ka
          z IV etapu????

taaa.... pewnie nieee....

milego dzionka wszystkim...
          "starym" i nowym sasiadom...

Fly

• Gość: Ela Re: dzien dobry....! IP: *.edipresse.pl 26.06.03, 23:53
            Witam i ja
            Sprawdzalam te rozne rzeczy w Listopadzie - za nami (IV etap) etap willowy,
            potem etap polnocny, potem kawal pola "do negocjacji" dalej Derby. Po drugiej
            stronie Glebockiej na rogu kolejne osiedle (o ile wiem na dzien dzisiejszy juz
            nie A-mana) a za nim planowane centrum handlowe (tak gdzies na poziomie tuz
            przed Ikea ale po naszej stronie). Planowana trasa ewentualnie jakos za Derbami
            a Glebocka docelowo poszerzona - tyle dalekosiezne plany.
            Grunt byl nieobciazony, KRS w normie.
            Notariusz developera to glebszy temat - pan znany w srodowisku (mamusia jeszcze
            bardziej znana), podpisac mozna bez problemu ale tanie to nie jest a i upust
            przy koncowym akcie notarialnym na kolana nie powala.
            Co do planow mieszkan - kompletna dokumentacja + mozliwosc wprowadzania roznych
            zmian, troche trzeba jak wszedzie dopilnowac i tyle.
            Ktos pisal, ze jedzie do gminy itd. posprawdzac stan obecny - jesli cos sie
            pozmienialo prosze o info.
            Pozdr.
            Ela
        • pan.tera Re: AGROMAN-prosze o info 26.06.03, 19:40
          > 1. Czy ktoś odwiedzał urząd gminy Białołęka, aby zobaczyć plan
          zagospodarowania przestrzennego ? Gdzieś widziałem informację o jakiejś trasie
          na Nieporęt i chciałbym rozwiać wątpliwości.

Projekt tzw. Trasu Olszynki Grochowskiej ma juz blisko 30 lat. Wg. niego miala
          ona przecinac Trase Torunska jakies 600m na wschod od Glebockiej, dalej mial
          byc ogromny wezel - skrzyzowanie z Glebocka (Nowowincentego) i isc dalej
          prosto, przez pola miedzy Brzezinami a Derbami. Z tego co mozna wyczytac na
          stronach gminy Bialoleka wynika ze poki co zrezygnowano z odcinka ktory mial
          biec obok Brzezin. Informacje o tym, jak tez planowany przebieg tej trasy mozna
          znalezc na www.bialoleka.waw.pl (Dzielnica->tereny mieszkaniowe). Ale lepiej
          sprawdzic w urzedzie gminy. Sam jestem ciekaw.

> 4. Czy ktoś z etapu Brzeziny Północne próbował już podpisać umowę w formie
          aktu notarialnego ?

O to nie pytalem, ale mysle ze nie bedzie problemow. Ktos sie orientuje ile to
          kosztuje?

Pozdrawiam,

RS
          • Gość: GK Re: AGROMAN-prosze o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.03, 22:34
            Dzięki za informację.

Ad 1. Przejadę się do gminy ... i dam znać jak wygląda sprawa z planem
            przestrzennego z.g.

Ad. 2 Podobno z niektórymi notariuszami można się dogadać, że rozłożą
            nalerżność za akt notarialny tak, jakbyś płacił za jeden ... Ciekawe czy ten
            polecany przez Agro będzie chętny do takich ustępstw.

Pozdrawiam
    • Gość: Ela do Fly IP: *.edipresse.pl 26.06.03, 23:56
      Poza ogolnym forum naszego osiedla powstalo na yahoo nasze wlasne forum
      czwartego etapu. Dolaczaj szybciutko.
      E.
      • Gość: Fly do Eli IP: 156.24.231.* 27.06.03, 10:08
        • Gość: Fly Re: do Eli IP: 156.24.231.* 27.06.03, 10:27
          tak mi sie kliknelo na pusto....

witaj Elu,
          juz przeczytalam poczte...i w wolnej chwili czyli niebawem zarejestruje sie
          tam...
          pozdrawiam i milego weekendu...
          uciekam stad, bo mam duuuzooo pracy...

pa pa
          Fly
    • Gość: w_wilk Re: AGROMAN-prosze o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.03, 10:07
      Witam wszystkich
      Ja również jestem zainteresowany kupnem mieszkania w firmie AGROMAN - etap
      Brzeziny Północne. Mam kilka pytań:
      -Ciekaw jestem czy wszyscy przeboleli już formę pomiaru powierzchni
      mieszkania, czy mieszkańcy próbują z tym walczyć ?. Jest to przecież ewidentne
      wyłudzanie pieniędzy.
      -Jak jest aktualnie z odbiorami mieszkań i podpisywaniem umów notarialnych ?
      -Jak wygląda aktualnie wysokość czynszu ?
      -Czy prawidłowo działają wszystki instalacje (telefon, TV, internet, domofon) ?
      Dziękuję z góry za informacje, wiem z czytania wątków że z tym wszystkim były
      problemy. Chętnie skontaktuję się z innymi zainteresowanymi kupem mieszkania
      na osiedlu Brzeziny oraz mieszkańcami osiedla. Tel 0-605 298 895.
      Pozdrawiam
      • Gość: zly Re: AGROMAN-prosze o info IP: 168.143.113.* 01.07.03, 22:03
        Gość portalu: w_wilk napisał(a):

Witam

> Mam kilka pytań:
        > -Ciekaw jestem czy wszyscy przeboleli już formę
        pomiaru powierzchni
        > mieszkania, czy mieszkańcy próbują z tym walczyć ?.
        Jest to przecież ewidentne
        > wyłudzanie pieniędzy.

A co konkretnie masz na mysli? To chyba standardowe
        postepowanie, czyli pomiar mieszkania juz po
        wybudowaniu i uregulowanie roznicy. Chyba, ze roznica
        powierzchni przekracza kilka metrow...

> -Jak jest aktualnie z odbiorami mieszkań i
        podpisywaniem umów notarialnych ?

Lichutko... Powiem tak: agroman zobowiazal sie do konca
        stycznia mieszkania wybudowac i tak sie stalo - klucze
        przekazano w terminie. Tylko glupi nie zwrocilem przy
        podpisywaniu umowy na jeden szczegol - na akt
        notarialny moge czekac dowolnie dlugo. I czekam.
        Mieszkam wlasciwie nielegalnie, bo gmina nie odebrala
        jeszcze osiedla ( II etap ).

> -Jak wygląda aktualnie wysokość czynszu ?

I to jest korzysc z opieszalosci agromana - nie maja
        prawa za ten okres pobierac czynszu - tylko licznikowe
        koszty eksploatacji. Zadnego sprzatania, ochrony,
        wywozu smieci a juz tym bardziej zarzadu. Tylko woda,
        scieki i ogrzewanie ( luty-kwiecien ). STOEN kazdy
        indywidualnie.

> -Czy prawidłowo działają wszystki instalacje
        (telefon, TV, internet, domofon) ?

Internet dziala, i tu ciekawostka: pasmo 32kbps jest za
        darmo. Jak chcesz wiecej to placisz, i to nie malo.
        Telefon - cos tam pewna firma probuje na osiedlu robic
        ( ta sama co internet ), z litosci nie przytocze jej
        nazwy. W kazdym razie cena zaporowa. Wiekszosc
        lokatorow ma juz telefon w sferii albo radiowa tpsa,
        mozna wiec powiedziec ze telefon jest.
        TV - ta sama firma co telefony, wiec oferta raczej dla
        maniakow. Wlasny talerz przyjdzie montowac niestety, bo
        koszt porownywalny.
        Domofony, ochrona i monitoring osiedla sa - to info
        rowniez dla tych, co mieliby niecne zamiary. ;)

> Dziękuję z góry za informacje, wiem z czytania wątków
        że z tym wszystkim były
        > problemy.

Kochany, to jest wierzcholek gory lodowej, ale nie o
        wszystkim sie pisze publicznie. Zapraszamy na forum na
        yahoo.

Pozdrawiam
        A.
    • Gość: dadad Re: AGROMAN-prosze o info IP: *.brzeziny.rdi.pl / 192.168.0.* 01.07.03, 19:33
      fafafasrsrs
    • w_wilk Re: AGROMAN-prosze o info 07.07.03, 19:08
      Witam raz jeszcze
      Ponieważ zdecydowałem się na drugie piętro mam jeszcze jedno pytanie do
      mieszkających na górze w Orionach. Czy nie przeszkadza wam chałas kotłowni ?
      Szczególnie w nocy czy załączanie się palników gazowych nie jest mocno
      słyszalne ? Proszę o wszelkie uwagi jest to dla mnie istotna sprawa.
      Pozdrawiam
      • pan.tera Re: AGROMAN-prosze o info 07.07.03, 20:54
        Witam,
        Ja tez ostatecznie zdecydowalem sie na II (choc przez dlugi czas bylem
        zdecydowany na I). Probowalem dowiedziec sie czegos na yahoo. Ktos napisal ze
        na poczatku bylo slychac szum, ale teraz juz nic nie slychac. Od Agromana
        dowiedzialem sie ze byla wyciszana duza kotlownia w jednym z Pegazow. Co z
        pozostalymi, malymi - nie wiem.
        Czy ktos moze mi powiedziec gdzie dokladnie znajduje sie kotlownia w Orionie.
        Podobno zajmuje polowe klatki schodowej, ale nie wiem ktora (czy ta nad
        schodami, czy po drugiej stronie).
        I jeszcze jedno - czy okna w dachu sa po obu stronach klatki, czy tylko z
        jednej?

Pozdrawiam,
        Pantera
        • Gość: DiDi Re: AGROMAN-prosze o info IP: 217.8.186.* 08.07.03, 11:12
          Witam

będę mieszkać również na II piętrze, więc jeszcze nie wiem jak z hałasem, ale
          wiem, że okna w dachu są po obu stronach klatki i przed wejściami do dwóch
          mieszkań na II pietrze jest b.ładnie jasno

piec jest mniej wiecej po środku nad schodami....

Pozdrawiam
          DiDi
          etap III
          • ela_maja Re: AGROMAN-prosze o info 08.07.03, 11:28
            Na yahoo mamy grupy dyskusyjne naszego osiedla - zapraszamy wszystkich
            przyszlych mieszkancow.
            Pozdr.
            E.
            • Gość: Fly elu_majo.... :) IP: 156.24.231.* 08.07.03, 16:01
              • Gość: Fly elu_majo.... :) cd :) IP: 156.24.231.* 08.07.03, 16:06
                tia...enterek mi się wcisnął..... :)

witam...
                jak widac...puscilam pare postow w poszukiwaniu czwartoetapowcow.... ale
                pustynia jakas....
                jedynie na forum W-wa...podpuscil mnie Twoj maz :)
                juz myslalam...ze nam nowy sasiad przybyl...ze moze z 17tki albo 18tki...
                a tu prosze..."stary" sasiad z 15tki...

13,14 i 15 juz chyba cale zasiedlone..co ;)?

no to milego dzionka wszystkim....

ps' czy wy tez tak macie, ze juz ogladacie i szukacie mebli...glazury itp...?
                czy tylko mi sie tak fiksuje? /nie moge sie doczekac!!!!/
                • ela_maja Re: elu_majo.... :) cd :) 09.07.03, 09:17
                  Gos´c´ portalu: Fly napisa?(a):

> jak widac...puscilam pare postow w poszukiwaniu czwartoetapowcow.... ale
                  > pustynia jakas....
                  > jedynie na forum W-wa...podpuscil mnie Twoj maz :)
                  > juz myslalam...ze nam nowy sasiad przybyl...ze moze z 17tki albo 18tki...
                  > a tu prosze..."stary" sasiad z 15tki...
                  ??? Dobrze wiedziec, a taki niby nie jest zainteresowany tematem mieszkaniowym,
                  nie, skad, nie ma cisnienia na jak najszybsze zamieszkanie - a tu prosze...
                  jednak przeglada informacje.... chyba sie z niego troszke pozgrywam, ha,ha
                  >
                  > ps' czy wy tez tak macie, ze juz ogladacie i szukacie mebli...glazury itp...?
                  > czy tylko mi sie tak fiksuje? /nie moge sie doczekac!!!!/

Rozwazamy temat, bo chcemy zanabyc materialy jeszcze w tym roku i wykorzystac
                  konczaca sie ulge remontowa - zawsze to 19% do przodu i kupione z nizszym
                  Vatem.
                  E.
                  • Gość: Fly Re: elu_majo.... :) cd :) IP: 156.24.231.* 09.07.03, 09:37
                    hej...hej...

1. tak naprawde to ja tylko "wydedukowalam" ze to moze byc szacowny malzonek...
                    napisal, ze nie byl na dwoch spotkaniach, ale ze byla zona... -
                    jedynymi "zonami" bez polowek bylysmy tylko my dwie.... :) no i napisal, ze
                    jest z 15tki... :)

2. zielona masa jestem... nie wiedziałam, ze ulga konczy sie w tym roku... -
                    dzieki za info... tez skorzystam :)

milego dnia....
                    lece obejrzec zdjecia na yahoo...

Fly
                    • Gość: Mario Re: elu_majo.... :) cd :) IP: *.polastcyfrowy.pl / 192.168.50.* 09.07.03, 12:37
                      Skorzystasz, jeśli będziesz miała prawny tytuł do nieruchomości.
                  • porthos Re: elu_majo.... :) cd :) 09.07.03, 14:03
                    ela_maja napisała:

> Rozwazamy temat, bo chcemy zanabyc materialy jeszcze w tym roku i wykorzystac
                    > konczaca sie ulge remontowa - zawsze to 19% do przodu i kupione z nizszym
                    > Vatem.
                    > E.

Dzień dobry Brzezinianom,

Zastanawiam się, czy na pewno będziesz mogła odliczyć sobie tę ulgę. Otóż jest to ulga remontowa, a w nowym mieszkanku niewiele jest do remontu :-) Tak też będzie twierdził urząd skarbowy. Co innego zamontować "stare" urządzenia, odebrać mieszkanie, zamieszkać w nim (ważne!!!) i wziąć się za remont. Ponoć jest to jedyne rozwiązanie, aby skorzystać z ulgi. Był na ten temat artykuł w Gazeta-Dom.

Pozdrawiam,

Porthos

• Gość: LS Ulga remontowa IP: 195.136.95.* 09.07.03, 14:12
                      Ustawa nie stawia warunków co do stanu technicznego, lub też wieku budynku. Tak
                      więc chociaż wygląda to jak paradoks ("remont" w nowym mieszkaniu) to jednak
                      jest to możliwe, i urząd nie może się powoływać na przemyślenia tego rodzaju
                      (jest to do obalenia już w trakcie ponownej rozmowy powołując się na przepisy).

Inną kwestią jest KIEDY nabywa się prawo do ulgi. Otóż tutaj nie ma
                      jednoznacznej interpretacji i należy się po porostu zapytać w urzędzie
                      skarbowym w którym złoży się zeznanie. Np. niektórym wystarcza umowa cywilno-
                      prawna z deweloperem + protokół odbioru (jak u mojej żony) a niektórzy żądają
                      aktu notarialnego (jak u mnie).

Podsumowując:
                      1. Zapytajcie się w urzędzie skarbowym.
                      2. Jeżeli chcą aktu - to w przypadku Brzezin raczej klapa, bo do końca tego
                      roku się nie wyrobią.
                      3. Jeżeli wystarczy umowa + protokół - róbcie zakupy po tej dacie (albo
                      przynajmniej starajcie się żeby faktury były wystawiane później).

Pozdrawiam,

LS
                      • porthos Re: Ulga remontowa 10.07.03, 13:21
                        Pamiętałem, że gdzieś czytałem ten artykuł. Polecam:

www2.gazeta.pl/dom/1,22111,1523286.html
                        Porthos
                    • ela_maja Re: elu_majo.... :) cd :) 10.07.03, 10:20

Wbrew pozorom mozliwosci jest wiele...
                      • porthos Re: elu_majo.... :) cd :) 10.07.03, 10:35
                        ela_maja napisała:

>
                        > Wbrew pozorom mozliwosci jest wiele...

Ale z Ciebie gaduła. Może uchylisz rąbka tajemnicy i podzielisz się z forumowiczami?
                        • ela_maja mozliwosci 10.07.03, 10:51
                          Np. jeden znajomy osobnik kupowal okna do mieszkania i rozliczyl je na mamusie
                          itd. itp.
                          • Gość: Mario Re: mozliwosci IP: *.polastcyfrowy.pl / 192.168.50.* 10.07.03, 12:13
                            Sposób stary jak podatki. Może masz coś nowego?
                            M
            • tjall123 Re: AGROMAN-prosze o info 11.07.03, 10:12
              Witam serdecznie !
              Wgryzam się od niedawna w temat Agromana (jestem zainteresowany mieszkankiem na
              Brzezinach Północnych) zanim jednak podejmę zobowiązujące kroki chciałem
              skorzystać z uprzejmości lokatorów (lub już prawie lokatorów) osiedla Brzeziny
              i wyjaśnić parę nurtujących mnie pytań. Niestety nie mogę skorzystać z listy na
              yahoo - jak mogę się tam dostać ? Pozdrawiam !
              tjall
    • Gość: Mirek Re: AGROMAN-Brzeziny Polnocne IP: 62.29.138.* 23.07.03, 16:19

> Jestem zainteresowana kupnem mieszkania w firmie AGROMAN - etap Brzeziny
      > Polnocne.Chcialabym sie zwrocic do wszystkich,ktorzy mieli kontakt z w/w
      > developerem o wszelkie porady i wskazowki.Bede bardzo wdzieczna i rada za
      > pomoc.
      >
      > Pozdrawiam-Ania
      >

Aniu,
      Jak w koncu zdecydowalas z kupnem mieszkania - etap Brzeziny Polnocne? Czy ktos
      wie cos na temat tego etapu budowy(mowa o Brzeziny Polnocne), bo chyba jeszcze
      nie zaczeli nic robic a po podpisaniu umowy kase trzeba wplacac. Czy ktos
      myslal o rachunku powierniczym ? Czy moze ktos mi poradzic o wchodzeniu czy nie
      w ten interes. Zapoznalem sie juz ze wszystkimi watkami na temat tego
      developera i osiedla Brzeziny, wiec duzo juz wiem (informacje z ubieglego roku).
      Czy Brzezimy Polnocne maja jakos swoje strone lub liste dyskusyjna, bo prawie
      wiekszosc mieszkan jest jus wykupiona.

Bardzo prosze o jakies informacje,
      Mirek
      • Gość: Fly forum dyskusyjne IP: 156.24.231.* 24.07.03, 09:44
        witam,

widze, ze pojawiaja sie pytania o liste dyskusyjna - podaje adres:

osiedle_brzeziny@yahoogroups.com a zeby sie zapisac piszcie najpierw:
        osiedle_brzeziny-owner@yahoogroups.com

milego oczekiwania :)

Fly, etap IV
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się