Dodaj do ulubionych

Miasteczko Wilanow

13.05.07, 19:53
Witam wszystkich. Chcialabym zapoczatkowac nowy watek. Bylo juz sporo na temat
tego czy warto w Miasteczku Wilanow. Chcialabym zapytac o opinie tych, ktorzy
uwazaja, ze warto. Jestem ciekawa jak oceniacie poszczegolne inwestycje. Ktora
z inwestycji byscie wybrali? U ktorego dewelopera warto kupic mieszkanie,
jakie sa ceny, jaka jakosc wykonania, odleglosc budynkow od siebie, jaka
strone swiata wolicie (w kontekscie okien i balkonow oczywiscie :-) Jednym
slowem, male podsumowanie poszczegolnych inwestycji w MW. Na pierwszy ogien
moje spostrzezenia:
- Nowy Wilanow - 2 nowe budynki Royal Axis, bardzo wysokie ceny, zaczynaja sie
od 9tys/metr, brak balkonow od strony patio. Ale wyglada na to, ze bedzie
niezly standard wykonania. No i blisko do planowanego centrum miasteczka.
- Rezydencja Krolowej Marysienki IX etap - glosno od strony Sobieskiego-bis
(Rzecpospolitej), z drugiej strony dla osob lubiacych komunikacje miejska -
blisko do przystanku autobusowego czy tramwajowego (ale to nieokreslona blizej
przyszlosc), bliskosc Swiatyni Opatrznosci - moze byc plusem i minusem - moze
byc wzmozony ruch, ale z drugiej strony chyba lepszy widok na, miejmy
nadzieje, niebrzydki kosciol niz w okna sasiadow.
- Prokom - Ostoja Wilanow - na makiecie wyglada super. Ta inwestycja ma chyba
najwieksza ilosc zieleni, jeziorko, kanalek...Pani w biurze mowila, ze "na
prawo" od strony kanalku wszystkie mieszkania sprzedane. Niedlugo zaczna
sprzedaz kolejnych etapow. Ale tam stoi na razie tylko jeden budynek! Czy nie
uwazacie, ze to podejrzane?

To tak "na szybko" moje dzisiejsze spostrzezenia. Czekam na Wasze!
Obserwuj wątek
    • Gość: Romuald z Wielunia Re: Miasteczko Wilanow IP: *.ptim.net.pl 13.05.07, 21:00
      Ja uważam, że warto. Obojętne która inwestycja. Tylko 9 tysięcy za metr
      kwadratowy, świetny dojazd do centrum samochodem i komunikacją miejską - mało
      jest lepiej skomunikowanych dzielnic. Można ją porównać tylko do Mokotowa i
      dlatego ceny są porównywalne. Cisza i spokój, czyste powietrze, nowoczesna
      architektura. I ten prestiż. Super! Tej dzielnicy nie da się porównać z żadną
      inną w Warszawie.
      • Gość: romuald Re: Miasteczko Wilanow IP: *.ptim.net.pl 13.05.07, 21:02
        a przede wszystkim tam są apartamenty, a nie zwykłe mieszkania (klimatyzacja,
        duże okna i 3 metry wysokości)
        • Gość: rdi Re: Miasteczko Wilanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 22:02
          hi hi hi hi.walnąć w stół a miłośnik koleji się odezwie.Ale Cię boli.Myślę że
          nas nie zawiedziesz i wielokrotnie(ku uciesze wszystkich) na wątku się
          odezwiesz.
          ps.podpisuj się po staremu i tak wszyscy Cię poznają
      • jana07 Re: Miasteczko Wilanow 14.05.07, 09:17
        Tak, Romualdzie, zgadzam sie z Toba. Juz ustalilismy, ze Wilanow posiada wiele
        zalet w porownaniu z innymi dzielnicami. Teraz podyskutujmy o poszczegolnych
        inwestycjach.
        • Gość: Ekaunt Re: Miasteczko Wilanow IP: 62.29.166.* 14.05.07, 10:28
          Komunikacja? Ale jaka? Wyboistą Przyczółową czy przywąską Wilanowską? Metra nie ma, tramwajów brak, autobusów niewiele. Infratruktura? No nie ma jej, ale pewnie będzie. No, przepraszam - poczta i McDonald w pobliżu. Plac budowy bedzie jeszce w MW przez następne 10 lat, ale co tam - te ciężarówki są fajne i pył taki zdrowy. Pielgrzymi nawiedzający Świątynię też będą atrakcją kolejnych apartamentowców - będą dobrze widoczni przez te 3m okna. Zabudowa gęsta jak w Piasecznie, także będzie miłe poczucie mieszkania poza miastem.
          I te wszystkie atrakcje za jedyne 9 tys/m2... nic tylko brać :)
          • Gość: serw Re: Miasteczko Wilanow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 19:04

hehe, najlepiej w Royal Axis z widokiem na potureckie ruinki: szkieletor
            ratusza i zalane fundamenty sąsiedniej inwestycji.
      • Gość: Rajmundzie- "Miasteczko" Wilanow IP: 212.160.172.* 15.05.07, 09:22
        kolega nigdy nie był na Tarchominie? no to polecam. różnica jest taka, że
        Białołęka nie ma świątyni i ceny są niższe ze względu na nic nieznaczącą nazwę
        dzielnicy. jak powiesz na wsi że mieszkasz we Wilanowie to szok, a Białołęka -
        no cóż, "chwila nieuwagi i jesteś na Ciupagi" ;-)
    • Gość: charlie Re: Miasteczko Wilanow IP: *.aster.pl 15.05.07, 09:44
      ja kupiłem w Impresji i na razie wygląda OK.

A co do Ostoi to nie ma w tym nic niepokojącego - o ile wiem 2 etapy kupiły w
      całości fundusze. Poza tym oni mają fajną ofertę finansowania - płaciśz na
      początku chyba 15% a resztę dopiero przy odbiorze. Podobną ofertę ma Budimex
      ale oni chyba nie budują w Wilanowie. Także szybka sprzedaż w Ostoi nie wydaje
      mi się niepokojąca.
    • Gość: ja/ hehehe wywołany do odpowiedzi - powracam z garścią info: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:56
      No i stało się... Auchan i Prokom mieli dość - i w końcu poddali się.

Wieloletnia obstrukcja urzędników Lecha Kaczyńskiego, a teraz ta kretyńska LPR-
      owska ustawa ograniczająca hipermarkety, zrobiło swoje.

Choć sam Prokom też nie jest tu bez winy - jest nowa, bardziej proinwestycyjna
      władza w Warszawie, może należało jeszcze próbować przekonać ją do galerii
      handlowej. A Prokom umył ręce, w rezultacie czego jakość całej oferty pod
      nazwą "Miasteczko Wilanów" uległa radykalnemu pogorszeniu. Ciekawe, czy ci,
      którzy kupując tam mieszkania liczyli na obiecywane centrum handlu, usług i
      rozrywki, są teraz zachwyceni nagle dowiedziawszy się, że zamieszkali w
      ogromnym, nudnym blokowisku z jedną megaświątynią pośrodku, a dostęp do
      zakupów, usług i rozrywek będą mieli poważnie utrudniony i oddalony. Prokom
      właściwie wprowadził tych ludzi w błąd.

Sądzę przy tym, że trudności urzędowe nie były jedyną przyczyną rezygnacji z
      galerii handlowej. Prawdopodobnie pan Krauze uznał, że po co mu kłopot, skoro
      może bez problemów, protestów itd. władować na tych hektarach dodatkowe
      mieszkania, które przy obecnym boomie i tak bez problemu sprzeda. A jakość
      życia mieszkańców całości dzielnicy w tym momencie traci dla niego znaczenie,
      ważny jest tylko szybki zarobek, zupełnie nieistotne, co będzie potem. No cóż,
      taką mamy "elytę byznesu" w naszym kraju.

Centrum handlowego w Wilanowie nie będzie, będą za to dodatkowe mieszkania na
      jego miejsce. Powstanie naprawdę ogromna dzielnica, (w sumie Wilanów cały może
      osiągnąć 100.000 mieszkańców) - ze szczątkowym programem handlowo-usługowym.

Lokale handlowe na parterach niektórych domów - o czym bredzi któryś
      projektant - sprawy nie rozwiążą. A co z setkami tysięcy pielgrzymów do
      monstrualnej rozmiarami, świątyni Opatrzności Bożej? Przecież mnóstwo z nich -
      zwłaszcza spoza Warszawy - będzie szukało możliwości zakupów i gastronomii w
      stolicy. Oni wszyscy runą masą na Sadyba Best Mall i na Galerię Mokotów.

A przecież te dziesiątki tysięcy mieszkańców Miasteczka Wilanów też będą
      musiały gdzieś robić zakupy. Zatka się totalnie Sadyba Best Mall, pogorszy się
      sytuacja w Galerii Mokotów, już bardzo obciążonej. A rozrywka? Powstanie
      gigantyczne, nudne blokowisko z którego mieszkańcy będą uciekać w czasie wolnym
      na zakupy, do kawiarni, restauracji, kina, salonów gier itd., jak tylko będą
      mogli. Uciekać - dokąd?

To co się stało, jest chore, a konsekwencje dla całej południowej Warszawy będą
      bardzo poważne - w postaci skomplikowania codziennego życia, przede wszystkim
      mieszkańcom Wilanowa, Mokotowa i Ursynowa. A także szybko rozwijającego się
      Konstancina-Jeziorny - jego mieszkańcy też byliby klientami galerii
      wilanowskiej, a tak, to dopchną jeszcze bardziej wspomniane centra handlowe.

To, co niektórzy na różnych forach piszą, że wystarczą sklepiki na parterach,
      że przed wojną nie było wielkich sklepów i było OK itd., itp., to "argumenty"
      całkowicie błędne. W Wilanowie nie będą mieszkać ludzie biedni, którym
      wystarczą artykuły ze sklepików osiedlowych, a dzisiejszych potrzeb
      konsumpcyjnych społeczeństwa nie sposób porównać do tych, jakie były 70 czy 80
      lat temu.

Nasz kraj i nasze miasto - rządzone absurdem.

i jeszcze to:
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34883,4131834.html
      • Gość: ja/hehehe to po ile teraz m2 na tym peryferyjnym blokowisku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:59
        miłego dnia naganiacze i zyczę powodzenia z tym tramwajem - przy 107 000
        mieszkańców na pewno sie przyda, zeby ten tramwaj powstał jak najszybciej

motto dnia: jak naganiać to na coś uczciwego :-)
        • Gość: Ekaunt Re: to po ile teraz m2 na tym peryferyjnym blokow IP: 62.29.166.* 15.05.07, 11:24
          Znając owczy pęd ludzi i niezrozumiałą dla mnie "magię" słowa Wilanów to ceny sie yustabilizują, nie liczę na spadek.
          Ciekawe co teraz zrobi taki Wilanów One, który ma blisko drogi szybkiego ruchu inwestycję, a teraz po zakupy trzeba będzie dymać do Bydgoszczy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka