mikolaj862 28.07.09, 20:38 Mnie się po prostu w Alejach nie chce kupowac właśnie dlatego że jest ruch Staram się je omijać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
destylarka Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy 28.07.09, 20:44 Teraz nawet w Schocie nie będzie gdzie zaparkowac i żeby pospacerowac sobie w alejach (ktorch zamkniecia domaga się autor tematu) trzeba by było autko parkowac np na 1000leciu lub TrzechWieszczy. Nie wspominając o niewydolności komunikacyjnej - brak alternatywnych dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy 28.07.09, 21:34 A ja wspominam Aleje ale z przed lat 80 - tych. Dzisiaj idę do centrum jak muszę a aleje omijam z daleka. pozdrawiam, Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uważny czytelnik Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 21:45 Ciekawe, że Wybiórcza publikuje tylko listy zwolenników zamknięcia Alei, atakujące tych wstrętnych krwiopijców kamieniczników. Co ciekawe jeden z Niemiec, drugi z Krakowa, trzeci Bóg wie skąd. Więcej obiektywizmu, nie od dzisiaj wiadomo, że jesteście organem prasowym UM i TW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.icis.pcz.pl 28.07.09, 22:04 Zapraszam na niezalezna forum www.czestochowaforum.pl Tam mozesz przeczytac podobne opinie zwyklych Czestochowian, w zaden sposob nie zwiazane z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 03:08 moze i tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mash Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.net.stream.pl 29.07.09, 12:02 ...i nie zauważa że podawane przykłady dotyczą dużych miast. W Sztutgarcie zamknięta jest historyczna Konigstr./powinno być o-umlau/,ale główna ,dosłownie,Hauptstr. nie. W Krakowie zamknięte jest historyczne centrum ale parę metrów dalej normalnie funkcjonuje już np.Stradom czy Kazimierz ,które po części też są historyczne jak większość Krakowa. U nas są to okolice Starego Rynku,tylko że jest to na uboczu i nakłady pewnie i większe a i sukces/medialny/mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 23:51 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.strefa.com 29.07.09, 13:50 witam!!! nie dawno wróciłem z wakacji z toronto w kanadzie i musze powiedzieć że tam dwie z 7 głownych ulic miasta jest zamknięte. a jak rozmawiałem ze znajoma w kanadzie i zapytała się co w częstochowie słychać bo sie tu urodziła powiedziałem jej to nie w=mogła w to uwieżyć i mówiła że 10 lat temu jak wyjeżdzała to takiego bałaganu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micha Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 14:43 Kto klientów ma na tacy to niech tu się nie wydziera, biskup zrobi go na cacy gdyż na tacę to on zbiera! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 21:41 > Teraz nawet w Schocie nie będzie gdzie zaparkowac i żeby > pospacerowac sobie w alejach (ktorch zamkniecia domaga się autor > tematu) trzeba by było autko parkowac np na 1000leciu lub > TrzechWieszczy. Nie wspominając o niewydolności komunikacyjnej - > brak alternatywnych dróg. Jak się raz na jakiś czas przejedziesz tramwajem to korona z głowy nie spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z centrum Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 21:48 a najwięcej do powiedzenia mają ci z Północy,Rakowa,Błeszna i okolicznych wsi. Co to na lans w Aleje,a fura na trawniku,na zapleczu Alei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: 212.59.230.* 28.07.09, 22:12 luk napisał(a): > Jak się raz na jakiś czas przejedziesz tramwajem to korona z głowy nie spadnie. Raz moze i nie ale za każdym razem gdy mam potrzebe dostac się do Aleji to mam kozystac z reliktu komuny MPK (W mojm przypatku godz. jazdy autobusem). Na c.h.u.j auta ludzie kupują po to zeby stały pod blokami bądz na podwórkach a w tym czasie zarabia MPK ktore de facto i tak jest dofinansowywane przez kazdego mieszkanca częstochowy ktory nawet nie kozysta z ich usług! CHORE!!! Zamknąc alejki jak najbardziej ale nie tak poprostu. Najpierw potrzeba alternatywnej infrastruktury komunikacyjnej oraz budowy parkingów ktore pomieszczą znaczą ilosc samochodów! // LUK, MYSL TROCHE // Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 00:41 Gość portalu: de napisał(a): > Raz moze i nie ale za każdym razem gdy mam potrzebe dostac się do > Aleji to mam kozystac z reliktu komuny MPK (W mojm przypatku godz. > jazdy autobusem). A skąd niby wymysł, że komunikacja publiczna to wymysł komunistów. Z tego co mi wiadomo to wymysł dużo wcześniejszy. Jeśli MPK źle funkcjonuje to zasługa niekompetentnego zarządzania obecnie, może niedofinansowania. Naprawdę nie wiem dlaczego z góry zakładać mam, że nieremontowane 30lat torowisko kapitalistyczne niby się różniło od 30lat nieremontowanego torowiska socjalistycznego. >Na c.h.u.j auta ludzie kupują po to zeby stały pod > blokami bądz na podwórkach Ludzie mają wolną wolę, nikt ich do niczego nie zmusza. Jak chcesz coś mieć to musisz się pogodzić również z problemami jakie to coś przynosi. > a w tym czasie zarabia MPK ktore de facto > i tak jest dofinansowywane przez kazdego mieszkanca częstochowy > ktory nawet nie kozysta z ich usług Samochód to zwykla jakaś tona żelaztwa o powierzchni małego pokoju służąca do przewieziena zwykle 1 osoby czyli maks. kilkudziesięciu kilogramów wydzielając po drodze sporo trujących gazów i hałasując. Zaiste istny przejaw mądrości. Komunikacja publiczna jest odpowiedzią na patologię korków i miejsc parkingowych, nic więc dziwnego, że jest wspierana. Wyobraźmy sobie taki Nowy York lub Londyn bez metra. Nie wiem jakiś cudów by potrzeba aby te miasta niezdechły mając tylko samochody? Częstochowa to mniejsze miasto, ale i w nim widać niewydajność aut (w końcu kto tu ciągle krzyczy o braku parkingów). MPK nasze jest jakie jest, ale w kółko to będę powtarzał, że nie można odrzucać dobrych koncepcji preferowania komunikacji publicznej tylko dlatego, że my jak zwykle w realizacji jesteśmy sto lat za murzynami. >ajpierw potrzeba alternatywnej > infrastruktury komunikacyjnej oraz budowy parkingów ktore pomieszczą > znaczą ilosc samochodów! Problem w tym, że na całym świecie robiono takie próby przez poł XXwiku i jakoś nigdzie się nie udało. Nawet w USA gdzie miasto zbudowano pod samochody są one teraz przekleństwem, a co dopiero w Europie gdzie nasze miasta są zupełnie nieprzystosowane. Oczywiście były czasami wprowadzane "autostrady" do historycznych centrów co kończyło się tragedią urbanistyczną i teraz na geałt bogate kraje robią co mogą aby to naprawić. Ostatecznie jestem jednat tylko bezmyślnym półgówkiem który w ogóle niemuśli i wymyśla takie idiotyczne wnioski jak: -jeśli po 50latach poszerzania ulic i budowy miejsc parkingowych, efekty były odwotne, bo w to tylko zachęcało by więcej aut się próbowało wepchnąć, to i w Częstochowie efekty będą podobne -jeśli cały świat otrząsną się z automani i zrozumiał, że należy preferować alternatywną komunikację bo lepiej na tym wychodzi miasto i jego miszkńcy to poco my mamy iść pod prąd -jeśli uspokojenie ruchu daje efekty gdzie indziej to można chyba oczekiwać, że i u nas skutki byłyby podobne -zawsze twierdziłem, że należy kompleksowo przebudowywać centrum, wg. całościwego planu, tak że wiadomo, co chcemy otrzymać i w jaki sposób, (nawet jeśli by to oznaczało,żę np. aleje musiałby czekać rok dużej bo najpierw trzeba bybyło preadłużć Sobieskiego, itp.) zamiast robić wszystko po łebkach i jeszcze jak chorągiewno wprowadzać głupoty bo ktoś pogroził. > // LUK, MYSL TROCHE // Wbrew pozorom, myśle i uważam, że należy szanować publiczne czyli nasze pieniądze i robić rzeczy tak jak należy, a nie potem płakać, że jest gorzej niż było, przez nasze lenistwo, brak rozsądku, nieumiejętoność uczenia się od innych, krótkowzroczność. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk2009 Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy 28.07.09, 22:19 Powtarzam-mówiłem to już na innym forum:zaorać to "miasto",nie będzie problemów z zamykaniem czy niezamykaniem alei,kamienicznikami,sklepikarzami,władzami miasta,prezydentem,radnymi,mieszkańcami...i po krzyku i po krzykaczach. Proste,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Do autora tekstu 29.07.09, 00:00 No no, uważaj, gdy parę lat temu na tym forum pisałem podobne teksty, dowiedziałem się, że mam sobie zostać w tym Krakowie i nie wracać do Częstochowy, bo nie ma tu dla mnie miejsca (co ostatecznie faktycznie się stało - dziś w Częstochowie czuję się obco, a moim domem na dobre stała się Nowa Huta). Gdy w ubiegłym roku stanąłem na forum częstochowskim w obronie centrum miasta przed nieprzemyślanym zaśmiecaniem ideologicznymi pomnikami, sam rzecznik Urzędu Miasta Częstochowy zakwestionował moją przydatność do pracy w wykonywanym przeze mnie zawodzie nauczyciela. Fakt, wiem jedno. Gdy w 1996 roku wyniosłem się do Krakowa, Częstochowa nie odstawała od Krakowa tak bardzo pod względami czysto cywilizacyjnymi: drogi, oświetlenie ulic, automaty telefoniczne, handel i usługi, zwykłe życiowe sprawy... Dziś coraz bardziej odstaje i dystans jest już nie do odrobienia. Ale nie da się na wieki powstrzymać rozwoju. Prędzej czy później, handlowcy w Alejach zrozumieją, że z Galerią Jurajską nie są w stanie walczyć budując autostradę pod sklep swojej kamienicy, bo paradoksalnie wszyscy pójdą szukać ciszy i spokoju w .... Galerii. Szkoda tylko, że tak wielu ludzi wyjechało do Krakowa i innych ościennych miast, a tak niewielu z nich wraca, by w Częstochowie także coś zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cze100ch Re: Do autora tekstu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 08:07 > Szkoda tylko, że tak wielu ludzi wyjechało do Krakowa i innych > ościennych miast, a tak niewielu z nich wraca, by w Częstochowie > także coś zmienić. Częstochowianie wyjechali bo nie mieli nic do stracenia w ościennych miastach, województwach czy krajach i nic do zyskania pozostając w Anatewce uformowanej na kształt getta, obozu pracy, banku taniej siły roboczej, prowincjonalnej peepeedoovy, stolicy bezrobocia i nepotyzmu. I będą wyjeżdżali jeszcze długo, bo nie prędko cokolwiek się zmieni, aby w SWOIM rodzinnym mieście nie czuli się jak intruzi i gastarbeiterzy. Uczciwemu człowiekowi wizja dobrobytu i stabilizacji w tym "mieście" nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Do autora tekstu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 09:42 Zaproponuj żeby do Galerii też dochodzić pieszo przecież to również centrum miasta, a i Stary Rynek jest po drodze.Prosze napisz o tej propozycji zobaczymy czy Wyborcza to wydrukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Handlowiec Re: Do autora tekstu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:44 Tak to jest jak sie pisze o czyms o czym nie ma sie pojecia. Na przykladzie trzeciej aleji doskonale widac co dzieje sie z handlem kiedy ruch uliczny jest wylaczony. I nikt mi nie wmowi ze to kwestia wysokich czynszy tam gdzie sa ludzie tam moga byc i wysokie czynsze kwestia jest tylko zeby byli ludzie. Istotna role pelni komunikacja miejska duzo ludzi chodzi na zakupy "po drodze" przesiadajac sie z jednych linii na drugie. Jezeli chcemy calkowicie przeniesc handel do galeri handlowych i nabijac wielkim firmom czesto zagranicznym kase to zamkniecie aleji jest swietnym pomyslem. Na koniec chcialbym zwrocic uwage na porownanie Krakowa z Czestochowa W nastepnym artykule porownajmy Mstow z Los Angeles ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ajd Re: Do autora tekstu IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 12:33 Nie, no moze nie bedzie tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fobi85 Re: Do autora tekstu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:34 Niewielu wraca? Na 30 znajomych osób, które wyjechały do Krakowa na studia i do pracy została w Krakowie tylko JEDNA. Wszyscy wrócili po osiągniętym tam sukcesie zawodowym, który zamierzają kontynuować w Częstochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.09, 10:53 Autor ma wiele racji. Ja mieszkam we Wrocławiu i tu również jest tak samo. Gdzie jest największy ruch - tam gdzie nie ma samochodu. Problem wg mnie jest w tym, że ludzie mieszkający w Częstochowie - za to stwierdzenie przepraszała nie będę ponieważ jest prawdą - nie jest jeszcze świadome, że centrum miasta może być fajne na kawę i ciasto, ale również na spacer zarówno w ciągu dnia jak i późnym wieczorem! Fakt jest faktem, że nie mają do tego stworzonych warunków, bo centrum po 18-19 usypia. Dlaczego? Bo faktycznie większość parterów kamienic jest wynajęta przez banki, które po 18 kończą swoją pracę, a ludzie przez to nie mają potrzeby pojawiania się w Alejach wieczorami. A wielka szkoda!!! To Miasto powinno zacząć ŻYĆ!! a nie zamieniać się w 100 letniego staruszka.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anusiaaaa Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: 193.138.243.* 29.07.09, 10:59 Szczerze mówić to w pierwszej i drugiej bywam średnio raz w roku, wtedy kiedy nie mam innego wyjścia bo mnie szlag jasny trafia, kiedy mam tam przejechać czy zaparkować. Fakt jest tam sporo fajnych sklepów, które chętnie bym odwiedzała gdyby nie ruch samochodowy. W trzeciej jestem średnio kilka razy w miesiącu po tym jak została wyremontowana i paradoksalnie NIGDY nie mam problemów z zaparkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!! Przydrożna wieś IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 11:29 Tylko nikt nie zwraca uwagi na jeden zasadniczy problem.Porównuje się Częstochowę do takich miast jak Kraków, Wrocław - tam z ruchu wyłączony jest stary rynek a nie główny trakt w mieście. Niestety nasze miasto w najmniejszym stopniu nie przypomina pod względem zabudowy np Krakowa lecz najzwyklejszą w świecie przydrożną WIEŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Przydrożna wieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 18:25 wyłączony jest > stary rynek a nie główny trakt w mieście. A od kiedy to Aleje są głównym traktem miasta. Można dyskutować jak było kiedyś, ale i tak stawiałbym na Warszawską/Krakowską jakt szosę na Warszawę. No i przed II Wojną byłą dość ważna bo tedy biegły drogi na Poznań/Opole. Zdaje się, że to Niemcy przebili Rynek Wieluński czyli zaczeli JP bo im się czołgi nie mieściły na 3maja jadąc w Aleje. Tak czy siak obecnie naprwadę, trzeba być twórczym aby wymyślać, że Aleje są tranzytowe. Owszem może z Zawodzia do Centrum bo w tym rejonie naprawdę słabo o przebicie nad torami (przedłużenie Sobieskiego się kłania), ale tranzyt między większością dzielnic przez Aleje to chba tylko masochista wybiera. >najzwyklejszą w > świecie przydrożną WIEŚ. Bardzo proszę o argumenty za tą dość orginalną tezą, gdyż nie za bardzo wiem co aż takiego wadliwego w zbaudowie dyskfalifikuje naszą miejskość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Zgadzam się... IP: *.przyrow2.gre.pl 29.07.09, 18:39 ...a autorem artykułu, całe aleje powinny być zamknięte, a co do parkowania, to można spokojnie dojechać do alei od "tyłu", kto zna Czestochowe da rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z centrum toż to chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 18:58 A ci mieszkający z tyłu to nie mieszkańcy Częstochowy? Ty przyjedziesz polansować się w Alejach, a swoje śmierdzące auto postawisz komuś pod blokiem, jeszcze pewnie na trawniku bo na kartę parkingową szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powergarden Re: toż to chamstwo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.09, 22:50 Studiowałem we Wrocławiu i szczeże powiem tam ludzie w administracji pracują głową a nie prywatą, dumą. Potrafią sią porozumieć mimo róznicy pogladów. Fakt faktem budżet wrocka jest kila krotnie większy ale Dudkiewicz i jego ludzie pracują ciężko i pieniądze wydają na dobrą infrastrukturę oraz promocję miasta. W Czętochowie bida nie potrafimy przyciągnąć inwestorów to niema pieniędzy, jak ich nie ma to nie ma wielu inwestycji a aleje są wizytówką jak fabryka zapałek, obsewatorium i promenada. To tam mamy spedzać wony czas na piwku kawie oraz lodach bo do tej pory to nasze aleje nie przyciągały rodzin tylko śmierdzących piechurów i ludzi co poszukiwali jakiegoś ciucha !!!! A co do samochodów w alejach - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonzo1 Re: toż to chamstwo IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.09, 23:26 szczerze pisze sie przez rz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alfa Re: toż to chamstwo IP: *.143.lesio.net 31.07.09, 08:34 Problem w tym iz w naszych alejach jest sredni podkład dziwkowy do konsumpcji. Niewiem jak ty ale ja nie lubie akompaniamentu w postaci mszy św jak pije piwo. No ale gusta bywają rózne. A co do zamkniecia alei NMP to zobacz co sie dzieje w Cz-wie jak je zamykają tylko na weekend z uwagi np. na takie czy inne targi. Wtedy całe miasto stoi w jednym wielkim korku. Ja by zaczoł od drobiazdu od wyprowadzenia zum zminiejszenia ruchu tranzytowego w al. JP II jak stanie sie ona w miare przejezdna to nmp mozna zamykac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI dostrzegam coś innego IP: *.um.gov.pl 31.07.09, 10:47 A gdzie ten truch tranzytowy z Alei JP II chce pan skierować... na obwodnicę? na autostradę? W weekendy kiedy zamykana jest III aleja, to przede wszystkim są w niej tłumy ludzi, którzy o dziwo nie wjeżdzają do sklepu samochodem. Nie ma zakorkowanego miasta, bo wiele osób wyjeżdża do domków letniskowych, na wycieczkę, odwiedzić znajomych. jesli ktoś chce wjechać samochodem pod impreze w centrum, nic na to nie poradzimy. podobnie jak w Łodzi czy Warszawie - żadene miasto w jednym miejscu nie pomieści tysuięcy samochodów... wygląda też na to, że lepiej nic nie organizować. natomiast jeśli się coś korkuje to drogi wylotowe z miasta, bo częstochowianie doskonale wiedzą, co trzeba omijać w centrum... jeżdżę po mieście także w weekendy. no chyba, że tak ma być napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam M. Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.09, 12:52 ci sprzedawcy to jakies mamuty sa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Aleje: Sprzedawcy chcą mieć klientów na tacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.09, 15:15 Każdemu wolno pisać na forum wszystko co mu tylko ślina na język poda.Dlatego też jest tyle wypowiedzi o różnicy poziomu intelektualnego.Za czym coś nzpiszesz zastanów się. Odpowiedz Link Zgłoś