Gość: JOL Klatki schodowe IP: *.crowley.pl 04.05.04, 22:51 Witam i pozdrawiam sąsiadów po długiej nieobecności na formu... ostatnio coraz częściej wkurza mnie fakt dewastowania naszej wspólnej własności... komu np. przeszkadzały uchwyty przy furtce ? W mojej klatce - pierwsza od ulicy - ktoś wywalił kawał ściany przy wejściu do windy... nie mówiąc już o zerwanej etykiecie z informacjami dot. udźwigu windy ... Może się czepiam, ale te wszystkie duperele będą NAS kosztować... miałem już okazję mieszkać we wspólnocie mieszkaniowej i doskonale sobie zdaję sprawę, że nikt nam tego za darmo nie zrobi... fajnie jest zadzwonić do administratora, żeby to lub tamto naprawił, tylko że my za to płacimy! Największa moja obawa to, że zaczyna być podobnie jak w moim poprzednim miejscu zamieszkania... część ludzi miała wszystko w dupie i trwoniła kasę pozostałych... Pozdrawiam porządną część sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: Klatki schodowe IP: *.era.pl 05.05.04, 11:53 Witam, Niestety Sšsiedzie wychodzi na to że masz rację co do czę?ci naszych sšsiadów. Niektórzy z nich nie majš nawet siły aby zamknšć po sobie furtkę na osiedle nie mówišc o drzwiach na klatkę schodowš. Kolejna sprawa, 1 maja zabrakło ciepłej wody ... zgłosiłem ten fakt administratorowi pó?nym wieczorem. Wcze?niej widocznie jej brak nikomu na osiedlu nie przeszkadzał (nie wszyscy przecież pojechali na długi weekend). Ostatnia sprawa. Po małym zamieszaniu na naszym parkingu zniknęły na dobre kolorowe kostki wyznaczajšce obrys każdego miejsca postojowego. Dzwoniłem do Terenix`a gdy jeszcze leżały na placu - miały wrócić na swoje miejsce. Jak widzicie zniknęły. Jak popada i jest ciemno to nie jest prosto "trafić" w swoje miejsce na parkingu. I na koniec pozdrawiam bardzo serdecznie tych co majš swoje miejsca parkingowe/postojowe a i tak na noc z uporem lenia-maniaka parkujš pod płotem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Polfa? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.05.04, 14:13 mam dosc nietypowe moze pytanie, ale byc moze jestescie lepiej poinformowani ode mnie: czy to, co unosi sie w powietrzu :), gdy wiatr wieje w nasza strone, to uboczne produkty Polfy? czy moze mieszkamy przy jakims wysypisku, albo oczyszczalni, o czym nie wiedzialam wczesniej? w kazdym badz razie, jest to zjawisko malo przyjemne... :( marlena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Polfa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 14:37 jeśli czujesz w powietrzu zapach torfu - to polfa, jeśli smród jak z szamba - to oczyszczalnia ścieków na dąbrówce. na pocieszenie ci powiem, że niektórzy (mieszkańcy osiedla Dąbrówka Wiślana autorstwa JWC) mieszkają 300 metrów od oczyszczalni i śmierdzi im co dziennie i o każdej porze. Nam tylko wtedy kiedy wiatr jest z tamtej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Polfa? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 05.05.04, 14:37 Przyznam, że na nic takiego nie zwróciłem uwagi ... kiedy to się dzieje ? Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: Polfa? 05.05.04, 14:58 Polfe musiales czuc jak jechales Modlinska. Mi ten zapach kojarzy sie z mokra swiezo kopana ziemia. W nasza strone b. rzadko dolatuje ten zapach. Ostatnio czułem go wczoraj około 12 w nocy. Od stycznia moze kilka razy. Jesli chodzi o oczyszczalnie to nic jeszcze nie wyczułem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Telefon IP: *.cst.tpsa.pl 05.05.04, 15:25 witam, mam prosbe do sasiadki ktora pisala z ema znajomosci w TP i moze przyspieszyc zalozenie telefonu. Ja potzrebuje bardzo telefonu, jak to zalatwic by bylo najszybciej, normalnie zlozyc podanie czy jakos nienormalnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOL Re: Telefon IP: *.crowley.pl 05.05.04, 20:25 Ja nie miałem cierpliwości i założyłem Sferie... pod koniec kwietnia dostałem z tepsy info, że założą mi numer za ok. 18 miesięcy... hihihi... to są jaja !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Telefon IP: *.wiadw.pl 10.05.04, 10:05 czesc! to ja pisalam o TPSA. tak, zloz normalnie podanie, im wiecej chetnych, tym latwiej i szybciej bedzie mozna to zalatwic. ja juz to zrobilam i czekam na odpowiedz - przyznam szczerze, ze nie bylo mnie ostatnio i jakos o tym zapomnialam ale jak bedzie nas wiecej to i mnie to zmobilizuje do dzialania :o) Pozdrawiam i zycze nam powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzal Re: Telefon 25.05.04, 22:58 Witam, Ja również składałam zamówienie telefonicznie w TPS.A.. Niestety po długim czasie i kilku moich interwencjach w końcu otrzymałam odpowiedż, że nic z tego - brak możliwości technicznych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DD Re: Telefon IP: *.mis / *.pse.pl 26.05.04, 10:38 Moze warto skontaktowac sie z Netią w sprawie telefonów??? Podobno firma jest bardziej otwata od TP'sy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Polfa? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 06.05.04, 09:11 Witam wszystkich czujących i nie zapachy Polfy. Są one wyczuwalne jak jest silny wiatr lub wilgotne powietrze ale naprawdę nie często. Mieszkam na tarchominie juz 5 lat i nie jest źle. Ale popatrzmy też na to zjawisko z drugiej - janej - strony. Nie grożą nam choroby bo jesteśmy atakowani dawką penicyliny. Można więc chodzić bez czapki a zwłaszcza bez bielizny. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
em.erka Re: Polfa? 10.05.04, 23:07 to prawda Polfa daje czasami we znaki ale to przy dużym wietrze, a Czajke czasami tez czuc ale najczęściej latem, teraz jakoś jest spokojnie, mieszkam na Grzymalitów 2 lata, a co do telefonów to nasze bloki już ten temat przerabiały z TP SA i to wina Terenixu ze nie podpisali z nimi umowy, wiec teraz każdy sam musi sobie załatwiac, Ci mniej wytrwali mają Sferię a Ci bardziej wytwali jeszcze czekają na telefon z TP SA nawet telekomunikacja płaci nam odsetki bo juz dawno mineło 18 m-cy jak podpisali z nami umowe. Odpowiedz Link Zgłoś
em.erka Nasze forum 10.05.04, 23:14 przypominam naszym sąsiadom o naszym osiedlowym forum, adres podaję jeszcze raz: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10482 mozna też wejść następująco: forum - fora prywatne -ukryte -Osiedle przy Lesie najlepiej posortować wg nazwy to szybciej sie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Nasze forum IP: *.crowley.pl 11.05.04, 21:15 Zgadzam się z gościem X. To naprawdę słuszna droga. Gdyby zastosować ją w całej polskiej gospodarce mielibyśmy wzrost min. 7%. Ponadto tezą wysnutą przez X powinien zainteresować się Terenix. Naprawdę popieram wszystko to co przeczytałem. Dobranoc Państwu. Odpowiedz Link Zgłoś
em.erka Re: Nasze forum 12.05.04, 19:52 czy chodził ktoś u was po mieszkaniach i zbierał podpisy na to żeby zagospodarować ten teren zielony miedzy waszym blokiem a niebieskimi, ten zielony zagajni ? Jakaś Pani z Grzymalitów oferowała chcęć zbierania podpisów i miała załatwić to w Urzędzie Białołęka, chcielibyśmy tam zrobić dla dzieciaków plac zabaw, bo nie maja gdzie sie bawić tylko grają w piłkę na parkingu, piszę tu o naszej ulicy na Grzymalitów, dzieciaki cały czas kopią piłką w bramę i mają wszystko w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Nasze forum IP: *.wiadw.pl 13.05.04, 13:18 Witam! u mnie przynajmniej nikogo nie bylo ale ja niezbyt czesto bywam w domu... jestem jednak jak najbardziej za tym zeby uprzatnac i zagospodarowac ten teren, z tym, ze wolalabym uniknac wycinania drzew - tak milo jest je miec przed oknami, ja dla tego widoku m.in. zdecydowalam sie na kupno tu mieszkania. :o) wiem natomiast, ze sa jakies plany zrobienia parku z tych terenow lesnych - tych "z boku", po drodze nad Wisle. i za tym tez jestem!!! jesli tylko bylaby taka incjatywa, jesli moglibysmy cos w tej sprawie zrobic to ja bardzo chetnie! dalabym wszystko zeby w okolicy bylo przede wszystkim czysto! ale o to musimy dbac wspolnie, inaczej to "syzyfowa praca" :o( Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
x-ceed Re: Nasze forum 25.05.04, 16:15 Nie rozumiem o co chodzi z tym forum, podany link czyli: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10482 prowadzi to forum osiedla przy iul Grzymalitow 1 Czy nie uwazacie ze powinnismy miec wlasna strone www i tam umiescic nasze forum? pzdr Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om w jednym akcie :-) IP: 157.25.31.* 14.05.04, 13:56 Sąsiedzi! Potrzebuje merytorycznej pomocy! Nie jesteśmy jednymi z nielicznych "szczęściarzy" i nasze mieszkanie jest zakupione na kredyt. Jak to jest teraz z aktem notarialnym i hipoteką? Notariusz zabiera: taksę, podatek i coś tam jeszcze... łacznie także załatwia wpis do hipoteki? Czy nie? Czy coś jeszcze trzeba po akcie w tym kierunku zrobić? Urządzić księgę wieczystą na mieszkanie, czy co? Proszę o pomoc, bo dla mnie to są straszne rzeczy, a każdy mówi co innego :-( CZy podpisanie aktu to już całość obciążeń materialnych, czy coś jeszcze nas czeka aby usatysfakcjonować bank? pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: w jednym akcie :-) - oj dlugie... IP: *.it.pl 14.05.04, 14:44 Witam, Generalnie sprawa wyglada tak: 1. notariusz sporzadza akt w ktorym jest wniosek - o zalozenie ksiegi wieczystej dla Twojego mieszkania - i przeniesienie wlasnosci mieszkania na Ciebie(na Was) - tak napawde dopiero akt satnowi ze jestes wlasciciem mieszkania - a nie umowa przedwstepna z developerem.. Z tego wlasnie tytulu notariusz pobiera oplate na ktora skaladaja sie: - oplata notarialna - oplata sadowa - podatek od wartosci ulamka gruntu - oplata za wniosek do sadu u zalozenie ksiegi - wypisy/odpisy itp Z hipoteka masz 2 wyjscia: - albo biec szybko do banku z prosba o zaswidczenie i zawrzec to w akcie (my tak zrobilismy i w akcie notarialnym mamy juz info ze wraz z zalozeniem ksiegi notariusz wnosi o dokonanie wpisow w dziale IV tej ksiegi to jest wpisow obciazenia hipoteki na rzecz banku) - ale takie zaswiadczenie trzeba przedstawic notariuszowi wczesniej bo zmienia ono troche akt. I tutaj jeszcze trzeba bedzie zaplacic podatek od ustanowienia hipoteki (od kaucyjnej jest oplata stala 19 PLN, od zwyklej 0,1% wartosci hipoteki) i jesli kredyt jest na BUDOWE to wowczas notariusz nie pobierze oplaty sadowej od tego - ale jesli jest inaczej (brak jasnego wpisu na zasw. z banku ze kredyt jest na BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE) to moga byc dodatkowe oplaty(zaleznie od wysokosci hipotek) - opcja 2: robic wszystko samemu - tzn. wziac zasw. z banku, nastepnie w sadzie wypelnic wniosek o ustnowienie hipoteki, samemu dokonac oplat i wyjasniac nieporozumienia dot. "czy to kredyt na budowe czy nie" - a podobno sady sie czepiaja bardziej...trak wiec droga dluzsza i pod gorke... Podobno tez(to zaslyszana opinia) - jezeli w akacie jest zawarty wpis o ust. hipoteki to takie wnioski sa rozpatrywane szybciej niz jesli zlozysz to samodzielnie w sadzie. Nam zalezalo zeby wszystko zalatwic u notariusza za jednym zamachem i udalo sie...oszczedzilismy tym samym czas na bieganie do sadu itp. pozdr Zbigi & Lui(za) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: w jednym akcie :-) - oj dlugie... IP: 157.25.31.* 14.05.04, 15:00 Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. W jakiej formie mam wziąć to zaświadczenie z banku? Jak to wygląda? Oj, chciałabym mieć to z głowy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: w jednym akcie :-) - oj dlugie... IP: *.it.pl 14.05.04, 15:21 Bank napewno bedzie wiedzial gdy powiesz ze chodzi o ustanowienie hipoteki na Twoim lokalu na rzecz banku - tylko upieraj sie aby bylo napisane na tym zaswiadczeniu ze chodzi o kredyt na "budownictwo mieszkaniowe" lub "budowe lokalu mieszkalnego". To pozwoli Ci uniknac oplaty sadowej od ust. hipoteki a zaplacisz jedynie podatek. pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: w jednym akcie :-) - oj dlugie... IP: *.wiadw.pl 17.05.04, 10:28 witam! jesli chodzi o oswiadczenie z banku to powinienes je juz miec - to bankowi najbardziej zalezy na ustanowieniu tej hipoteki - to ich zabezpieczenie! chodzi tu o hipoteke kaucyjna - niestety przewyzszajaca znacznie wartosc mieszkania w momencie kupna... bank bedzie wiedzial o co chodzi - to ciekawe, ze nie dostales tego od razu?! a jesli chodzi o sprawy z sadem to moim zdaniem spokojnie mozesz to zalatwic sam! mi zajelo to 10 min.! w sadzie nie ma kolejek do pokoju nr. 107 - idz tam nie czekajac w kolejce do informacji, bo stracisz za duzo czasu! pokoj ten znajduje sie na 1 pietrze po lewej stronie. i jeli dokumenty beda ok, to wszystko zalatwisz w ciagu podanego czasu. teraz najwazniejsze jest faktycznie oswiadczenie banku na jaki cel udzielono ci kredytu!!!! w ustawie jest napisane "budownictwo mieszkaniowe" i sad nie ma zamiaru stosowac wykladni rozszerzajacej czy tez najbardziej oczywistej - skutkiem takiego kredytu jest przeciez nabycie mieszkania!!! i z tym wszyscy sie zgadzaja a i tak sedzia robi co chce... w tym oswiadczeniu nie moze byc mowy o NABYCIU!!!! nie moze tam pojawic sie takie slowo, bo zaplacisz za to 638 zl.!!!!!!!! moj bank jest beznadziejny wiec nie chcial mi poprawic oswiadczenia i musialam zaplacic! (dodajac do tego akt notarialny to kosztowalo mnie to prawie 6 tys. zl.!!!!!!!!!). wscieklosc moja jest wielka wiec zrobilam cos co moze zrobic kazdy w mojej sytuacji i ma na to 7 dni - trzeba o tym pamietac! - czyli napisalam zazalenie na decyzje sadu do sadu okregowego - zobaczymy co z tego wyniknie i ile to potrwa... gra jest "warta swieczki", bo przy uwzglednieniu zazalenia sad musi ci zwrocic pieniadze - podobno tak sie czasem dzieje :o) jesli bedziesz mial problemy to napisz - pomoge, takze przy ew. pisaniu zazalenia - choc mam nadzieje tobie uda sie tego uniknac! :o) powodzenia!!! pozdrawiam wszystkich :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: w jednym akcie :-) - oj dlugie... IP: 157.25.31.* 17.05.04, 12:08 No właśnie. W moim banku na zaświadczenie trzeba czekać aż dwa tygodnie! Zgrozo! Spytali się mnie, czy nie byłoby łatwiej, gdyby notariusz nie wystapił o wpis do hipoteki na podstawie umowy kredytowej? Zadali też pytanie, czy bedę opłacała podatek PCC1 przez notariusza czy przez bank? Czy nasz notariusz właśnie tak robi? M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: w jednym akcie :-) - oj dlugie... IP: *.wiadw.pl 17.05.04, 12:58 odpowiem tak - ja zalatwilam wszystko sama a uwierz mi jestem osoba dosc zajeta i na marnowanie czasu nie moge sobie pozwolic. i gdyby nie durny bank wszystko, powtarzam WSZYSTKO mialabym zalatwione w ciagu moze 2 godzin i to z racji dojazdow a nie siedzenia w urzedach! w sadzie 10 min. a w urzedzie skarbowym moze 15 - byla kolejka do kasy i pochodzilam nieco po pokojach - wiadomo tam kazdy gdzies odsyla :o). nie ma nic trudnego w calym tym zamieszaniu - poradzisz sobie. dziwi mnie tylko ten twoj bank - co to za bank, ktoremu nie spieszy sie z hipoteka?! moj wrecz mnie ponaglal mimo, ze termin mialam do pazdziernika! moja rada jest taka - jesli bank faktycznie wyda ci oswiadczenie o celu kredytu - przypominam BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE i koniec kropka! to poczekaj, przy czym pogadaj z nimi i ich ponaglaj - moze to cos da? - a po uzyskaniu tych dokumentow udaj sie do sadu do pokoju 107 i je tam zostaw. i tyle - zostaje "tylko" oczekiwanie na ksiege i hipoteke. po wizycie w sadzie jedziesz do urzedu skarbowego, gdzie placisz 19 zl. za to PCC1 - tez wyda ci je bank. potwierdzenie zaplaty i zlozenia w sadzie wniosku o hipoteke dostarczasz do banku (wczesniej to samo robisz z aktem). ostatnia rzecza jest zaniesienie im odpisu, o ktory mozesz wystapic dopiero po 14 dniach od zalozenia ksiegi i ustanowienia hipoteki - o tym listownie powiadamia sad. na odpis sie czeka - nie wiem jeszcze ile i kosztuje to chyba ok. 15 zl. - placisz za znaczki skarbowe. po przedstawieniu odpisu wystepujesz do banku o zwrot nadplaconego (za caly rok placisz z gory) ubezpieczenia kredytu i to KONIEC! ja juz nie moge sie tego doczekac! a jak splace ten kredyt to podpale swoj bank :o) raz jeszcze powodeznia! to nie jest takie skomplikowane - slowo. a po co komus za to placic?! w razie czego pytaj, buziaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Opłata skarbowa przy wniosku sądowym IP: 193.41.113.* 18.05.04, 09:08 Witam. Prośba o radę. Jesteśmy już po akcie notarialnym i założeniu księgi wieczystej. Niestety nie byliśmy tak przewidujący jak Koledzy i Koleżanki z forum i nie wpisaliśmy od raz banku do hipoteki lokalu. Otrzymaliśmy z banku zaświadczenie o kredycie oraz wniosek do złożenia do sądu celem zabezpieczenia wierzytelności banku. W tymże sądzie opłaciliśmy opłatę o ile dobrze pamiętam 0,4 % przedmiotu sprawy. I wszystko było by w porządku, gdybym dzisiaj nie przeczytał na forum o opłacie skarbowej. Krótkie pytanie: jak, skąd, ile i dlaczego. Pozdrawiam i czekam na Waszą podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Opłata skarbowa przy wniosku sądowym IP: *.wiadw.pl 18.05.04, 09:49 witam! masz na mysli te 19 zl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Re: Opłata skarbowa przy wniosku sądowym IP: 193.41.113.* 18.05.04, 11:14 Dokładnie tak.O ile opłata ta nie jest zależna od wielkości przedmiotu sprawy. JAkieś szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Opłata skarbowa przy wniosku sądowym IP: *.cst.tpsa.pl 18.05.04, 11:29 dobrze ze zajzalem na forum, zalatwilem akt i siedze sobie zadowlolony :)) zapomnialem o przepisaniu hipoteki na bank Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Opłata skarbowa przy wniosku sądowym IP: *.wiadw.pl 18.05.04, 12:41 to jest stala oplata. PCC-1 jest deklaracja w sprawie podatku od czynnosci cywilnoprawnych. ja swoja dostalam od banku, ktory wypelnil pola w czesci C oraz D - czyli okreslil przedmiot opodatkowania i tresc czynnosci cywilnoprawnej (u mnie napisano - ustanowienie hipoteki kaucyjnej o nieustalonej wartosci), I.4. - pieczatki banku i podpisy i czesc F - tu wpisuja kwote 19 zl, ja wpisalam tylko moje dane (czesc B oraz I.1.) i pojechalam do urzedu, najpierw do kasy a pozniej do pokoju, w ktorym to zostawilam. czy cos jeszcze cie interesuje? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G@Z Re: Opłata skarbowa przy wniosku sądowym IP: 193.41.113.* 18.05.04, 14:19 Dziękuję bardzo. Bank mi nic takiego nie dał tak, że zapędzam go juz do roboty. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszki Re: w jednym akcie :-) - oj dlugie... 08.06.04, 10:18 Witam Sąsiadkę, Widzę,że Sąsiadeczka ma orientację w terenie aktów notarialnych. Dlatego ,jeśli mogę mam prośbę o pomoc. Dopiero teraz będę podpisywać akt notarilany, w wyzanczonym terminie przez Terenix. Czy mogłabys mi podać krok po kroku co trzeba załatwić nim zjawimy się u notariusza? Z góry dziekuję za pomoc blaszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: w jednym akcie :-) - oj dlugie... IP: *.wiadw.pl 09.06.04, 08:06 czesc! przed wizyta u notariusza to w zasadzie nic nie musicie zalatwiac - wszystko zaczyna sie po uzyskaniu aktu notarialnego (czyli wizycie u notariusza). sugeruje jedynie dowiedziec sie telefonicznie o koszty jakie bedziecie musieli poniesc w zwiazku z aktem - Terenix podaje przyblizona kwote, lepiej sie upewnic zeby nie zabraklo pieniedzy. w moim przypadku zaplacilam wiecej niz Terenix podal mi w zawiadomieniu o wyznaczeniu daty wizyty u notariusza. dopiero pozniej zaczyna sie bieganie pomiedzy sadem i bankiem :o) powodzenia! p.s. zapraszam na nasze forum prywatne, tu juz nikt nie "wchodzi". info wisza na wszystkich klatkach schodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
melampus Re: TERENIX-UWAŻAJCIE NA FIRMĘ MARION! 14.05.04, 11:57 która to firma (właścicel p. Opoczyński) jest podwykonawcą Terenixu i proponuje wykończenie mieszkań...Jeśli w tym tygodniu nie poprawią swojej fuszerki to napiszę Wam szczegółowo, co o niej sądzę >:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek miejsca postojowe IP: *.acn.waw.pl 14.05.04, 18:27 Przepraszam, bo to trochę inna bajka, ale gdyby ktoś z Państwa miał problemy z parkowaniem, to informuję, że na sąsiednim osiedlu Grzymalitów (niebieskie bloki) są wolne miejsca pod halą do wynajęcia. Gdyby kogoś to interesowało, to tel. 695 521 645 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: miejsca postojowe IP: *.cst.tpsa.pl 18.05.04, 11:21 witam, jeśli z sąsiadów lub sąsiadek :))) bardzo potrzebuje miejsca postojowego to wolne jest miejsce 33 (tylko prośba jeden samochód :))). Miejsce jest teraz wolne i w najbliższym czasie sie nie zapełni pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 18.05.04, 12:27 Jezu! jestes kochany! mam nadzieje, ze kogos zainteresuje ta propozycja - moze wlasciciela laguny z przyczepa, ktora stoi przed moja klatka przy moim garazu! ktos BARDZO przesadza! mam nadzieje, ze dzis juz nie zastane tego samochodu. a przy okazji - jak to sie dzieje, ze wjezdzaja ludzie, ktorzy nie maja miejsca postojowego lub garazu?! chyba, ze sa wsrod nas tak leniwe osoby, ze nie chce im sie odstawiac samochodow na miejsce! osoby, ktore nie wykupily miejsca lub garazu nie maja prawa wjezdzac na teren osiedla!!!! nie wiem skad maja piloty?! dzwonilam do Terenixu w tej sprawie - miec ich nie powinni - to jest pewne! moze zajmiemy sie ta sprawa? ja nie mam nic przeciwko czasowemu stawiania samochodu pod blokiem ale wielka przyczepa to juz przesada! i jakim prawem?! jesli wlasciciel ma miejsce to prosze je zajmowac a nie zastawiac innym wjazd do garazu!!!! przepraszam za te dygresje ale strasznie mnie zirytowala ta przyczepa! a tobie naleza sie wielkie podziekowania za uprzejmosc! pozdrawiam :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: miejsca postojowe IP: *.it.pl 18.05.04, 15:33 Witam, Temat tej przyczepy juz sie przewijal..jednak najwyrazniej jej wlascicel nie jest czytelnikiem tego forum :-( a szkoda.. moze wzial by do siebie te slowa i zaczal w koncu uzywac miejsc parkingowych zgodnie z ich przeznaczeniem.. ;-) Co do kwestii parkowania aut to ja szczerze mowiac nic nie rozumiem - bo wielu mieszkancow parkuje juz na swoich miejscach - a "pod plotem" wciaz pojawiaja sie samochody ? :-/ w koncu te auta musza do kogos nalezec..a z racji tego ze sa to wciaz te same auta nalezy wnioskowac iz naleza do mieszkancow.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 18.05.04, 21:23 Ja,ja,i,jeszcze raz ja piszę się na zajęcie tego miejsca wraz z należnym jemu i jego właścicielowi szacunkiem oraz obiecuję dbać jak o własne. Jeśli nie masz nic przeciwko to bedzie to srebrny focus. Dziąkuję bardzo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 18.05.04, 23:28 Witam, Niektórzy mieszkańcy mają po dwa samochody, a mają wykupione jedno miejsce parkingowe. Może to m.in. jest powodem stawiania samochodów wzdłuż ogrodzenia. Oczywiście zapewne nie wszyscy tak robią. Inne samochody stawiane wzdłuż ogrodzenia, mogą należeć do pracowników wykończających mieszkania, a na teren osiedla po prostu wjeżdżają przy okazji gdy ktoś inny otworzy bramę (przecież ona tak szybko się nie zamyka automatycznie) lub wpuszczają ich mieszkańcy, dla których pracują. Po prostu trzeba zwracać uwagę na to co się dzieje na osiedlu i próbować zwracać uwagę jeśli komuś to przeszkadza. Niestety wypowiadanie się na forum nie pomoże, bo niewielu mieszkańców z niego korzysta. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 19.05.04, 08:18 masz racje ale jak walczyc z tymi "parkowiczami"?! ja wyjezdzam wczesnie rano i wracam pozno wieczorem, nie widze wlascicieli i nie wiem komu zwrocic uwage! to co moglam, zrobilam - wlascicielowi wspomnianej przyczepy i samochodu napisalam kartke - jest za wycieraczka ale on sie nie rusza z miejsca wiec nawet nie wie o jej istnieniu! co wiecej moge? jesli sytuacja nie ulegnie zmianie napisze mu to markerem na przyczepie! a jesli chodzi o pozostalych to mam nadzieje, ze sa to tylko ci co maja po dwa samochody - sama mam dwa, z tym, ze jesli pojawiaja sie oba, jednym zastawiam SWOJ garaz. to nie przeszkadza nikomu. jesli natomiast wlasciciele tych samochodow maja piloty do bramy mimo braku miejsca czy garazu to powinni zostac ich pozbawieni - kazdy z nas ZAPLACIL przynajmniej kilka tysiecy zl. - za miejsce postojowe i kilkadziesiat za garaz! - i tylko wlascicielom naleza sie piloty! fajnie by bylo gdyby te kwestie udalo sie rozwiazac w sposob polubowny i jak najszybciej - obawiam sie jednak, ze to bedzie niezwykle TRUDNE. :o( pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: miejsca postojowe IP: 157.25.31.* 19.05.04, 15:09 Pozwolę sobie zachować nieco odmienne stanowisko. każdy powinien mieć zagwarantowany dojazd pod swoją klatkę, gdyż nagle może zajść potrzeba otworzenia bramy, np. w chwili przyjazdu karetki pogotowia lub innych "służb". Nie wyobrażam sobie dzwonic w nocy po sąsiadach, aby wpuścić karetkę pod klatkę (?) Natomiast jestem zdecydowanie za większą "kulturą" parkowania pod naszymi klatkami (w zasadzie wolałabym, aby tam wogóle nie parkowano). Pozdrawiam, małgorzata - niezmotoryzowana sąsiadka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 19.05.04, 15:36 oczywiscie, ze musi byc "dyzurny" pilot! ale to tyle. w jaki sposob wyegzekwowac od kogos czy wpuszcza tylko np. karetke czy tez swoj wlasny samochod mimo braku wykupionego miejsca?! przepraszam ale mnie mozliwosc wjazdu na teren kosztowala 25 tys. zl - i nie bardzo rozumiem czemu tylko czesc z nas mialaby placic za wszystkich! na kazdym osiedlu tak jest - nie masz miejsca nie wjezdzasz. wiekszosc zamknieta jest takze dla gosci lokatorow nawet jesli ci maja wykupione miejsa czy garaze! takiej formie jestem przeciwna ale zdecydowanie bede opowiadac sie za przestrzeganiem zasady - ten wjezdza kto zaplacil i placi nadal. bo ja co miesiac za garaz place! pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrk Re: miejsca postojowe IP: *.camk.edu.pl 20.05.04, 23:45 Witam serdecznie sąsiadów. Mimo wszystko się nie zgadzam z tym, że tylko osoby, które mają samochody mogą wjeżadzć na teren posesji. Co zrobić z karetką pogotowia, która przyjedzie do nagłego wypadku,jak wpuścić straż pożaraną? Przecież już raz w nocy wzywałem pogotowie gazownicze, bo silnie ulatniał się gaz. Całe szczęście, że była wtedy jeszcze ochrona. W piątek po południu przywiozłem transportem kolejną partię kleju, cementu, kafelek itp - ponad 250 kg. Niestety moja uprzejma prośba o chwilowe udostępnienie pilota została przed jakiegoś sąsada odrzucona i w efekcie musiałem nosić wzdłuż bloku te 250 kg. Jestem za tym, aby porządek był i sam nie widzę potrzeby posiadania w przyszłości pilota. Pal to sześć, że rozbolały mi się teraz plecy, lecz co w przypadku, gdy do kogoś przyjedzie starsza i niedołężna osoba. Kazać jej "biegać"? A jeśli chodzi o te 25 tys. złotych i comiesięczny czynsz za garaż czy miejsce parkingowe. Myślę, że jest to opłata za miejsce do parkowania zawsze gotowe przyjąc Państwa samochód, zawsze usłużnie czekające, a nie za pozwolenie wjazdu. Zaś comiesięczne opłaty są niezbędne by utrzymać miejsce parkingowe w dobrym stanie. Bardzo szanuję, że ktoś poniósł duże koszta i ma teraz prawo do pilota. Szanuję, że ktoś płaci co miesiąc czynsz za miejsce do zaparkowania. Ja tylko chciałbym się spytać co powie taka osoba, gdy do kogoś dla niej bliskiej przyjedzie erka na sygnale i niestety nie bedzie mogła wjechać - a minuty się liczą. Osobiście jakoś nie wierzę w dyżurny pilot. Gdzie on miałby być, wisieć - dostępny 24 h/dobę, 7 dni/tydzień. Pozdrawiam serdecznie mrk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 21.05.04, 08:02 Nie mogę oprzeć się wrażeniu, iż każdy ma trochę racji i trudno bedzie znaleźć złoty środek. Takim dobrym rozwiązaniem choć kosztownym byłaby ochrona zapewniająca zarówno kontrolę kto wjeżdża, kto gdzie parkuje no i dbałaby o stan techniczny bramy. Byłby też jeszcze jeden efekt "uboczny" zwiększone poczucie bezpieczeństwa mieszkanców. Ale jak to w życie podejrzewam brak jednomyślności zwłaszcza, że nie jesteśmy jeszcze wspólnotą. A tak doraźnie to wystarczy jeśli nie będziemy robić innym tego czego nie chcielibyśmy od innych sami doświadczyć. Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: miejsca postojowe IP: *.it.pl 21.05.04, 09:18 Witam, Zgodnie z pisemkiem jakie dostalem dzis rano od zarzadcy cytuje: "W zwiazku z powstaniem wspolnoty Mieszkaniowej Odkryta 55C i D na skutek ustanowienia odrebnej wlasnosci za lokale ..." itd - a wiec wspolnota juz jestesmy - przynajmniej w swietle prawa... tak wiec moze czas najwyzszy zarzadzic I zgromadzenie wszystkich mieszkancow na ktorym kazdy bedzie mogl wypowiedziec sie na te nurtujace Nas tu na forum tematy i byc moze dokonac jakis postanowien. Osobiscie zgadzam sie ze ciezko bedzie ustalic wariant ktory bedzie staysfakcjonowal wszystkie strony - mi np. mimo iz posiadam i korzystam z miejsca parkingowego bardzo nie podoba sie znak umieszczony na naszym osiedlu - zakaz parkowania i grozba odholowania auta - to jest jakas paranoja - strach stanac pod wlasnym blokiem - bo byc moze pomyslodawca ustawienia tego znaku juz "czatuje" ay komus "zafundowac" ta przyjemnosc... to jakis obled - wiele osob wypowiadalo sie na tym forum na temat parkowania - dla mnie wiosek jest taki - osobiscie nie widze przeszkod aby na teren osiedla wiechal ktos akurat zdecydowal sie nas odzwiedzic czy np. dostawca materialow budowlanych/sprzetow AGD/mebli itp - o ile zaparkowane auto nie utrudnia przejazdu i nie stoi na chodniku - chyba nie chcemy aby na osiedlu panowala atmosfera terroru.. bo juz za chwile pojawi sie szereg innych bzdurnych zakazow - a tu napewno pole do popisu jest duze.. Ja bardzo chetnie porozmawialbym z Sasiadem ktory tak nalegal na ustawienie tego znaku - na rzeczowe argumenty a nie na czyjes widzi-mi-sie! Pozdrawiam wszystkich sasiadow ze ZDROWYM PODEJSCIEM DO ZYCIA!!! ZBigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 21.05.04, 11:55 czesc! szczerze mowiac to nie widzialam tego znaku! od kiedy stoi? zreszta jak widac nikt sie nim nie przejal za bardzo... ja tez jestem przeciwna takim rozwiazaniom! ale BARDZO mi sie nie podoba zastawianie wjazdu czy przejazdu! mam nadzieje, ze uda sie to jakos rozwiazac! nie mam nic przeciwko dostawcom, gosciom, itp. mam natomiast WIELE przeciwko stalym "podogrodzeniowym parkowiczom"!!!! np. ford Ka pod ostatnia klatka.... jak jego wlasciciele wjezdaja?! skad maja pilota?! a jesli maja miejsce to czemu na nim nie parkuja?! tak bylo w przypadku slynnej laguny i przyczepy - okazalo sie, ze wlasciciele maja wykupione miejsce! to niesamowite - czyli ze zwyklego lenistwa parkowali pod klatka, nie przejmujac sie innymi - i jeszcze bylo im przykro, ze o nich zle piszemy! to zabawne! a pomysleli jak przykro i zle bylo tym, ktorym utrudniali wjazd i przejazd?! piszac o zakazie wjazdu mam na mysli takie wlasnie przypadki - kiedy ktos zwyczajnie traktuje sobie miejsca przy ogrodzeniu jako darmowy parking! i z tym mam zamiar walczyc! a tak na marginesie to fajnie, ze juz jestesmy wspolnota i podpisuje sie pod pomyslem naszego spotkania! pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 21.05.04, 11:42 witam! jak juz pisalam nikt nie ma zamiaru pozbawiac kogos dostepu do wjazdu na teren osiedla! jednak musi byc to usankcjonowane w jakis sposob i pomysl "dyzurnego" pilota nie jest zly. zreszta tak jest na wiekszosci zamknietych osiedli (ma go np. straznik czy dozorca). oczywiscie kwestia wymaga przedyskytowania, jednak powinienes wiedziec, ze za pilota takze trzeba zaplacic! przepraszam ale przyjazd karetki czy innych sluzb z cala pewnoscia nie bedzie codziennoscia w przeciwienstwie do parkujacych przy ogrodzeniu samochodow! zreszta ta sprawa byla oczywista od samego poczatku - po co innym ten pilot (poza przypadkami bezwzglednej koniecznosci)?! bardzo prosze jesli ktokolwiek ma potrzebe wjechania na teren (w celu wnoszenia czegos ciezkiego, itp.) zapraszam do mnie po pilota! wiesz ja tez mialam ciezkie rzeczy i musialam je dzwigac, bo wjazd do MOJEGO garazu i miejsca najblizsze mojej klatce byly ZAJETE! nie jestes wiec osamotniony w dzwiganiu! ja przydzwigalam 350 kg klepki a waze 50 kg i dla mnie nawet niewielki odcinek byl trudny do pokonania! jestem jednak otwarta i inni popierajacy takie stanowisko takze, na propozycje - jak rozwiazac ten problem? jak egzekwowac od tych, ktorzy nie majac wykupionych miejsc posiadaja piloty zeby nie wjezdzali na teren (poza wspomnianymi sytuacjami wyzszej koniecznosci)?! jesli sadzisz, ze jest na to sposob, metoda to zaproponuj! wnikliwie sie z nia zapoznam - zapewniam! pozdrawiam i czekam na opinie i propozycje. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrk Re: miejsca postojowe IP: *.camk.edu.pl 22.05.04, 00:10 Witam serdecznie, Droga Pani sąsiadko. Nie chodzi mi o to, że przeniosłem 250 kg, a Pani przeniosła 350 kg. Chodzi mi o to, aby zaoszczędzić takich przeżyć dla innych sąsiadów, zaoszczędzić noszenia. Pani przeniosła i już wie, ja przeniosłem i już wiem - niech zatem ktoś skorzysta z naszego doświadczenia i oszczędźmy mu tego. Jeśli chodzi o karetkę pogotowia. Zgadzam się, jej przyjazd nie jest codziennością i oby nigdy nie był. Jeżeli erka będzie musiała do kogoś przyjechać, nawet jeżeli to będzie tylko kilka minut w ciągu 365 dni w roku, to czy nie warto się na to przygotować, ułatwić jej zadania? Pisze Pani, że zaprasza do Siebie po pilot. Jak się z Panią skontaktować? Będę bardzo wdzięczny. Ostatnio potrzebowałem jego około 17:00, przedostatnio około 23:30 i około 22:45. Zaznaczam, że tylko i wyłącznie do przetransportowania, z pożyczonego samochodu do mieszkania, materiałów budowlanych i wykończeniowych. Fakt, że jego obecność ułatwiłaby mi wtedy troszkę życie, ale że jego nie było, to trudno. Przecież nie będę rwać na sobie szat, kiedy worki z klejem czekają. Jak rozwiązać ten problem? - pyta się Pani i prosi o moje sugestie i propozycje (chciałbym w tym miejscu zaznaczyć, że tak samo jak ja, tak samo i Pani jesteśmy na równi mieszkańcami i wypowiadanie propozycji i sugestii leży również w Pani gestii, nie tylko mojej). Oto moja propozycja: Kwestia wynajęcia ochrony, czy portiera prawdopodobnie odpada - kwestie finansowe. Może zatem przy furtce, po stronie bloków, obok istniejącego już włącznika do furtki (dla wychodzących) zainstalować włącznik do bramy? Tylko mieszkańcy i osoby znajdujące się wewnątrz posesji mogłyby otworzyć bramę. Osoby parkujące permamentnie pod blokami po upomnieniach, płaciłyby grzywnę przekazywaną w całości na rzecz Wspólnoty. Sugestia ta zakłada dbałość o dobro innych i kulturę, a szczerze wierzę, że w głębi serca Wszyscy bez wyjątku tacy jesteśmy. Pozdrawiam sąsiadów, mrk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 22.05.04, 22:59 No tak. Pomysł z wyłącznikiem jest dobry tylko nic nie zmienia w kwestii pilotów. Bo co to za różnica czy otwieram w takich wypadkach pilotem czy wyłącznikiem. Problem chyba nie jest w tym czym się otwiera tylko gdzie się parkuje. Jeśli tego nie będziemy przestrzegać to będziemy się kłócić. A tak na marginesie teraz na długości 2 bloków stoi 8 samochodów. Ciekawe czy wszyscy to goście? Pomysł z karami jest OK tylko nie do wyegzekwowania. No, to dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 23.05.04, 18:04 Witam sasiadow, to co zaproponowal mrk - wlacznik przy bramie jest bardzo dobrym pomyslem, przy spelnieniu jednego warunku - calkowitego zakazu postoju przy ogrodzeniu. Dzieki temu w sytaucjach awaryjnych bedzie mozliwy wjazd na osiedle, a rownoczesnie latwo bedzie namierzyc osobe ktora parkuje pod plotem. A jesli wspolnota uchwali, ze takim osobom bedzie mozna odholowywac samochody z osiedla lub zakladac blokady, to problem z parkowaniem pod plotem sam sie rozwaze. Inna sprawa, ze znak ktory stoi na poczatku osiedla to ZAKAZ ZATRZYMYWANIA - a to juz paranoja :-) chyba kogos ponioslo. A korzystajac z okazji spytam sie jeszcze o dwie sprawy: 1. z uslug jakiego ubezpieczyciela korzystacie, kogo mozecie polecic? 2. co z ta wspolnota, kto to zalozyl, kto tym zarzadza i dlaczego mam odczucie ze cos sie robi za naszymi plecami ? Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: miejsca postojowe IP: *.it.pl 24.05.04, 09:29 Wiatam, To mnie "ponioslo" - aczkolwiek wcale nie uwazam ze przesadzam - skoro jest taki znak to daje on podstawe do tego aby KAZDE stojace auto rzeczywisicie odholowac - a gdy byc moze moje czy Panskie auto Sasiedzie ;-) bedzie juz wciagane na lawete(bo czasem zdarza mi sie zaparkowac pod plotem - choc na noc auto odprowadzam na miejsce parkingowe) mysle ze na nie wiele zda sie tlumaczenie ze np. "przywiazlem meterialy budowlane" czy ze to jest np. auto odwiedzajacej nas rodziny itp. Dla mnie paranoja jest sam fakt wprowadzania sobie nawzajem takich utrudnien - ze zamiast dyskutowac - pomyslec o sensowniejszym rozwiazaniu - bach i jest znak,bardzo dobrze ktos napisal - niech Wspolnota wypowie sie na ten temat - bo poki co ja odbieram to jako wlasnie "widzi-mi-sie" jednego z mieszkancow,ktory bardzo nalegal na jego ustwienie - nie wnikam w zasadnosc - ale sam fakt postepowania : "ma byc bo JA tak chce" ... Szczerze mowiac nie uwazam ze przycisk otwierajacy brame dostepny dla wszystkich to dobry pomysl - zwazywszy na fakt ze furtka czesto nie jest zamknieta :-( na teren osiedla bedzie mogl wjechac i wyjechac kazdy .. (juz bardziej opowiadalbym sie za pomyslem aby np. kazdy z zainteresowanych mieszkancow mogl nabyc pilota i w razie potrzeby z niego korzystac - to nic nie zmienic w stosunku do tych co "nielegalnie" wjezdzaja na teren osiedla - a jednoczenie rozwiaze sprawe wjazdow w "naglych" przypadkach) Jesli chodzi o Wspolnote (to rowniez ja cytowalem fragment pisma jakie pewnie kazdy z Nas otrzymal juz od firmy zarzadzajacej ) - ja wiem tyle co tam napisano - nic wiecej :-( Pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 24.05.04, 11:32 HELLO. dopiero po tym jak napisales o znaku spostrzeglam go - od jak dawna tam stoi? to prawda, ze ustawienie go jest przesada i nie bardzo rozumiem jak to sie stalo, ze JEDNA osoba mogla zadecydowac o tym?! to niesamowite - czyzby ten pan byl wlascicielem calego terenu?! ja chyba wiem kto jest za to odpowiedzialny - on jakos nie chce sie ujawnic, dziala za naszymi "plecami" - ciekawe czemu? a przy okazji ma za nic zdanie innych! oj, chyba trzeba sie spotkac... milego dnia :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: miejsca postojowe IP: *.it.pl 24.05.04, 12:49 Witam, nie wiem dokladnie od kiedy - ale pojawil sie chyba jakos w zeszlym tygodniu - trzeba przyznac ze p.Labus z Terenixu przy podpisaniu aktu uprzedzal ze ten znak sie pojawi..ale przyznam sie ze nie wierzylem ze do tego dojdzie ;-) a tu prosze jednak jest.. :-( i wlasnie dlatego ze jest to "dzielo" jednego czlowieka tak bardzo mi to nie pasuje - bo powiem na przekor "tak bardzo jak sasiadowi X przeszkadzaja samochody pod plotem mi przeszkadza podejmowanie przez Niego decyzji dot. wyszystkich mieszkancow za ich plecami - i nie wazne czy slusznych czy nie" ot co! Pozdrawiam i rowniez zycze milego dnia ;-) Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: miejsca postojowe IP: *.snt.pl 24.05.04, 12:57 Witam, dlatego tak ważne jest jak najszybsze ustalenie "co to za wspolnota" o ktorej nikt nie wie, i jak to jest możliwe że decyzje są podejmowane bez nas, osób, które posiadają już notarialne prawo zarówno do swoich lokali jak i częsci wspólnej placu ? Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 24.05.04, 13:13 wydaje mi sie, ze chodzi tu o wspolnote, ktora stalismy sie po podpisaniu aktow notarialnych. wyliczono juz jaki kazdy z nas ma udzial w czesci WSPOLNEJ i stad wspolnota. niestety nie wiem co jest napisane w tym zawiadomieniu, o ktorym napisal Zbigi (o ile dobrze pamietam nick). ja go jeszcze nie dostalam, chyba, ze jest to list polecony, do ktorego awizo znalazlam w sobote w skrzynce - dopiero dzis wybiore sie na poczte. albo to z sadu albo z Terenixu :o) zycze spokoju i milego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: miejsca postojowe IP: *.it.pl 24.05.04, 16:29 To pisemko na ktore sie powolywalem to zawiadomienie roznoszone przez Pana/Pania z firmy dbajacej o porzadek. i dotyczy zmiany czynszow - i chyba nie jest to rozsylane poczta. pozdr Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 08:11 o! to ja takiego nie dostalam! bywam w domu tylko wczesnie rano i pozno wieczorem - oni juz pewnie nie pracuja wtedy.... ale chyba mimo wszystko powinni mnie jakos poinformowac o tym, szczegolnie o zmianach! czynszu?! ojej! a jak sie zmienil? jest wyzszy?! :o( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 25.05.04, 08:21 Ale tylko u mnie 2 dychy za komórkę. Da się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 08:32 czesc! dostales to? kurcze.... moze do nich zadzwonie i spytam co z moim? 20 zl za komorke? no tak za wszystko trzeba placic.... i tylko tyle sie zmienilo? dzisiejsze spotkanie o 19 aktualne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 25.05.04, 08:38 Właśnie sprzątam chałupę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 08:52 :o) biedactwo! obiecuje, ze jesli uda mi sie dotrzec przyjde w kapciach :o) milego dnia i sprzatania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigi Re: miejsca postojowe IP: *.it.pl 25.05.04, 11:32 Witam, To w takim razie i ja postaram sie pojawic jesli mozna ;-) Choc niestety mozliwy drobny "poslizg" - ale mysle ze 19:15 jest jak najbardziej realna. Z drugiej strony byc moze warto byloby to spotkanie zainicjowac na parkingu(o ile pogoda dopisze) - jak wiadomo "tłum" wzbudza zainteresowanie - wiec moze ktos jeszcze do nas dolaczy ;-) Pozdrawiam Zbigi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 24.05.04, 14:55 OK. Zapraszam wszystkich aktywnych uczestników tego forum na jutro ( wtorek ) godzina 19.00 do mnie czyli budynek D m 42 pogadamy spokojnie o naszych propozycjach. Jeśli dobrze zrozumiałem znak jest dziełem jednego z mieszkańców więc tego sąsiada też zapraszam i gwarantuję nietykalność. Czekam na Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 24.05.04, 15:07 czesc! Adasiu on uslyszy o czym mowimy i bez przychodzenia :o) pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 24.05.04, 15:47 Dlatego nie musiałem Go zapraszać. A jeśli będziemy głośno rozmawiać to i jego usłyszymy. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: miejsca postojowe IP: *.bnww.pl / *.crowley.pl 25.05.04, 10:42 witajcie, aktywni wprawdzie jestesmy bardzo rzadko, ale z wielka ciekawoscia sledzimy wszystkie watki pojawiajace sie na forum:) i oczywiscie w sprawie zakazu zatrzymywania mamy zdanie podobne - jakim prawem jedna osoba decyduje za cala spolecznosc?! oczywiscie problemu parkowania pod plotem w inny sposob sie nie da rozwiazac, ale moglby to byc na przyklad zakaz postoju powyzej 15 minut - w sam raz np. na rozpakowanie samochodu. karetka to oczywiscie powazniejsza sprawa, ale jesli sie zdarzy, ze ktos czegos zapomni i musi zwyczajnie wrocic na chwilke do mieszkania, to raczej nie bylby zadowolony, gdyby po powrocie zastal zolta obraczke na kole albo puste miejsce po samochodzie... w koncu to nasz wspolny teren - musimy sie nauczyc z niego korzystac wg rozsadnych zasad, tak, by sobie wzajemnie nie przeszkadzac. jeszcze niestety nie mieszkamy na odkrytej, a przyjezdzajac czesto "na chwile" zapewne niejednokrotnie nasz samochod rozsierdzal szanownych Sasiadow... przepraszamy i obiecujemy, ze zaczniemy wykorzystywac garaz, za ktory takze podniesiono oplaty... niestety zadne z nas nie moze uczestniczyc w dzisiejszym spotkaniu, mamy jednak nadzieje, ze wszelkie konkluzje pojawia sie w wersji elektronicznej na forum:) i pozdrawiamy Sasiada Adasia "z gory" - my mieszkac bedziemy pod 38:) marta&michal p.s. "Sasiadka" pisala o zawartosci swojej skrzynki pocztowej, rozumiem wiec, ze jest w stanie cos z niej wyjac, czyli jest szczesliwym posiadaczem klucza! ja wczoraj bylam w tej sprawie po 2 razy na pocztach przy odkrytej i mysliborskiej, dzwonilam do administratora, lecz za kazdym razem odsylano mnie z powrotem - bledne kolo. jak? gdzie? za ile? podrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 10:53 witam sasiadow! no to nasza klatka w komplecie :o) czy wy przypadkiem nie macie psa? jesli chodzi o klucz do skrzynki to wystarczy udac sie po niego do Terenixu . szkoda, ze stracilas tyle czasu... no coz, teraz czesciej bedziecie zagladac na forum :o) powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: miejsca postojowe IP: *.snt.pl 25.05.04, 10:57 Witam, my kluczyk do skrzynki dostaliśmy od developera, a jak już u niego będziesz, to upomnij się również o kluczyk do liczników prądowych na klatce, bo my mieliśmy takiego pecha że wybiło nam korki właśnie nie w mieszkaniu a na klatce, pod licznikami. No i niestety w piatkowe popoludnie musialem wlamac sie do wlasnego licznika. Na szczescie zrobilem to niedestrukcyjnie. Pozdrawiam Norbert Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 11:05 no wlasnie! upomnij sie takze o klucz do garazu ale od tego wejscia z klatki - ja mam wszystkie poza tym. nie wiem zupelnie czemu! kiedys mi powiedziano,ze te drzwi beda zawsze otwarte i nie ma do nich kluczy ale one sa zamkniete wiec chyba jednak klucze byc powinny! nie mam nic przeciwko zebys wziela dwa - takze dla mnie :o) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: miejsca postojowe IP: *.snt.pl 25.05.04, 11:10 Te drzwi sa zamkniete z prostej przyczyny ( tak mysle ), po prostu w korytarzu zainstalowane sa urzadzenia do sieci internetowej. N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 11:23 ok, ja nie mam nic przeciwko tylko klucz bym chciala do nich miec! czasem fajnie byloby wyjsc bezposrednio na klatke... a to my mamy jakas siec internetowa?! jak? gdzie? kiedy? jak sie do niej podlaczyc?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: miejsca postojowe IP: *.snt.pl 25.05.04, 11:54 W naszym budynku siec polozyla firma Internet H&S - zapewne masz gniazdko a'la telefoniczne gdzies w domu ? Podlaczenie kosztuje 250 PLN a abonament 70 PLN/miesiac, podlaczenie do sieci jest prawie od reki - w ciagu 1,2 dni. Sama przepustowosc sieci do przezycia. Pozdr. N. Ps. www.interneths.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 11:59 dziekuje za info! pytanie co to znaczy "przepustowosc do przezycia"? :o) a wiesz moze czy nasz developer skladal kiedykolwiek podanie do TPSA o podlaczenie sieci telefonicznej? pozdrawiam, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norbert Re: miejsca postojowe IP: *.snt.pl 25.05.04, 12:18 Przepustowosc " do przezycia" to taka, ze spokojnie da sie sciagac i wysylac maile, a nawet sluchac radia przez siec, ale czasem sie przytyka. Ogolnie jak za takie pieniadze, to moze byc. A co do developera i tepsy, to watpie, dev. nie ma w tym zadnego celu, a tepsa tak sie garnie do nowych klientow ze az strach ;-) na podlaczenie trzeba czekac kilka(nascie) miesiecy a sferia zaklada telefon od reki. N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om do sąsiadów ze sferią IP: 157.25.31.* 25.05.04, 12:40 Czy Wam także przeszkadzają specyficzne "pikania w słuchawce", jakby któś bawił się przyciskami telefonu? Po mojej stronie jest nagły chwilowy zanik rozmowy, a po drugiej stronie - jakbym przycisała przyciski. hhhmmm, dzwoniłam do sferii - znają problem, ale jeszcze nie wiedza jak go rozwiązać. Czasami przerywanie jest tak częste, że przeszkada w rozmowie. Może tak się dzieje jedynie w moim mieszkaniu (coś z terminalem, antena)? pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
mms38 Re: miejsca postojowe 25.05.04, 11:13 dzieki wielkie za blyskawiczna reakcje:) juz dzwonie do terenixu - postaram sie zdobyc klucz takze dla Ciebie, Sasiadko:) moze jednak powinnam wiedziec pod jakim numerem mieszkasz, zeby mi go wydano? przyznaje, ze nawet nie wiedzialam, ze te drzwi sa zamkniete... pozdrawiam:) m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 11:25 pewnie! numerek 33 :o) buziaki i wielkie dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
mms38 Re: miejsca postojowe 25.05.04, 18:30 witam ponownie:) kluczyk do skrzynki juz mam, ale klucza do drzwi pomiedzy garazami a klatka schodowa niestety nie i miec go nie bede! okazalo sie bowiem, ze sa to drzwi przeciwpozarowe i jako takie powinny byc ciagle otwarte! w terenixie zastanawiaja sie, kto mogl pozwolic sobie na taka samowolke i je zamknal?? podpisuje sie juz po raz drugi pod propozycja utworzenia wlasnej strony i forum! milego wieczoru i owocnego zebrania! m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 25.05.04, 21:06 Szanowni mieszkańcy!!! Właśnie zakończyło się pierwsze spotkanie samozwańczej wspólnoty Odkryta 55 CiD i jej uzurpatorskiego zarządu.Spieszę z informacjami o jego wyniku. Poza drobnymi obrażeniami wszyscy żyją i powiadamiają co nastepuje. Zamierzamy otworzyć własne forum do którego wszystkich serdecznie zachęcamy. Po utworzeniu wszystkich poinformujemy o jego adresie stosownym pismem, które znaleźć będzie można na tablicach ogłoszeń w klatkach. Zależy nam na dużej ilości korzystających z tego medium informacyjnego, choć mamy świadomość iż internet nie jest jeszcze pod każdą strzechą. Ponadto pragniemy prosić wszystkich użytkowników samochodów o rozsądek w stawianiu ich na terenie osiedla. Bardzo prosimy o stawianie ich na miejscach za które zapłaciliśmy bo to chyba o to chodzi. Co z majówką? Czekamy aż będzie ciepło i spotykamy się na parkingu pod lasem. Bierzemy grile, miesiwa, napitki i przyprawy aby w luźnej atmosferze rozmawiać i może coś ustalać. O proponowanej dacie poinformujemy na forum i w ogłoszeniach na tablicach. Obecność oczywiście dobrowolna. No, to tyle bo mi się palce plączą od tych naszych obrad. Słodkich snów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" IP: *.crowley.pl 25.05.04, 22:02 Dziękuję za krótkie sprawozdanie z "pierwszego spotkania samozwańczej wspólnoty Odkryta 55CiD". Niestety dowiedziałam się o nim zbyt późno i nie mogłam przyjść. Czy forum naszego osiedla będzie istniało jako forum prywatne na stronach gazety.pl czy raczej ktoś ma zamiar je zrobić osobiście? Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" IP: *.crowley.pl 26.05.04, 07:37 Wczoraj wieczorem utworzyłem takie forum ale tylko dla grup zamkniętych aby nikt inny z niego nie korzystał ale to chyba nie jest dobry pomysł. Teraz myślę, że powinno byc ogolnie dostępne. Jak będzie gotowe to dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" IP: *.wiadw.pl 26.05.04, 08:13 toz ty genialny jestes i jaki pracowity - jeszcze wczoraj dales rade?! no, no... pozdrawiam, G. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" IP: *.crowley.pl 26.05.04, 08:48 Gosia, postaraj się wejśc na nasze forum i zobacz czy nie musowo się kogować. Znajdziesz je w forach prywatnych, kategoria różne pod nazwą Odkryta 55/CD i daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" IP: 157.25.31.* 26.05.04, 09:15 Do jakiej Gosi piszesz? Mnie wczoraj na spotkaniu nie było, niestety z proetej przyczyny, bo na razie z internetu korzystam jedynie w pracy i zapomniałam adresu. Nie chciałam pukać do wszystkich sąsiadów w ostatniej klatce :-) pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" IP: *.wiadw.pl 26.05.04, 09:16 do mnie :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" IP: 157.25.31.* 26.05.04, 09:18 no to są przynajmniej dwie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" IP: *.wiadw.pl 26.05.04, 09:22 Adasiu nie widze go! :o( Odpowiedz Link Zgłoś
dkor Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" 26.05.04, 11:12 Czesc W dziale Różne For prywatnych i może ustaw sobie sposób sortowania: Od najmłodszego. Wtedy powinno być na jednej z pierwszych pozycji od góry. Niestety musze cie poinformawć, że nagrode juz zgarnąłem. DK Odpowiedz Link Zgłoś
mokd Re: Pierwsze spotkanie "samozwańczej wspólnoty" 26.05.04, 11:51 dziekuje juz mi sie udalo, nawet mam juz nowy nick - jak widac :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 26.05.04, 08:11 czesc!strasznie zaluje, ze nie moglam zostac a wrocilam juz po zakonczeniu zebrania... :o( ale milo bylo mi poznac choc kilku sasiadow :o) Czy pojawil sie ktos jeszcze? mam nadzieje,z e ciasto smakowalo - tak sie staralam! :o) a spostrzegliscie drugie na talerzyku zawiniete w folie alum.? pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia! p.s. wnioski z obrad bardzo mi sie podobaja - dolaczam do ich zwolennikow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 26.05.04, 08:41 Ciasto smakowało a jakże, a pod folią aluminiową myślałem, że są kotlety i dopoiero na koniec otworzyliśmy. Dzisiaj rusza forum o którym poinformuję. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 24.05.04, 08:49 witam. nie mam pojecia skad pomysl, ze licytuje sie z Panem na to kto mial ciezej i trudniej dzwigac rozne rzeczy! nie zrozumial Pan sedna sprawy - przyklad ten podalam aby zilustrowac problem - mimo posiadania pilota, wjazdu na teren tez sie ma rozne problemy z powodu samochodow parkujacych tam gdzie wygodnie ich wlascicielom! a tak na marginesie to dla celow, ktore Pan podaje pilota mozna dostac na jakis czas z Terenixu! wystarczy wiec sie postarac i zdobyc informacje a nerwy i sily zostana zaoszczedzone. jesli natomiast chodzi o propozycje z przyciskiem do otwierania bramy to jest ona warta przemyslenia - mam nadzieje, ze wkrotce nadarzy sie okazja do przedyskutowania wszystkich problemow w wiekszym gronie i osobiscie - skoro juz jestesmy wspolnota. choc pewnie portier czy ktos taki bylby najskuteczniejszy... w kazdym razie dziekuje za propozycje i odpowiedz. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrk Re: miejsca postojowe IP: *.camk.edu.pl 24.05.04, 14:24 Cóż, zauważyłem, że pomysł z włącznikiem przy bramie ma jeszcze jedną wadę. Znaczącą. Jeżeli będzie zainstalowany, to potencjalny złodziej samochodów może przeskoczyć przy lesie ogrodzenie, ukraść czyjść samochód i swobodnie wyjechać przez bramę. Wycofuję zatem swój pomysł. Tak jak Szanowni sąsiedzi zauważyli wcześniej najlepszym rozwiązeniem byłaby ochrona 24 h/dobę. Jednakże jest to pomysł kosztowny. Drugim rozwiązaniem, jest faktycznie wykupienie pilotów do bramy przez zainteresowanych tym mieszkańców oraz bezwzględny zakaz parkowania przed blokami, przy ogrodzeniu. Pozdrawiam serdecznie, mrk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: miejsca postojowe IP: *.era.pl 25.05.04, 11:41 Uważam, że rozwiązanie nr 2 jest dobre dla wszystkich stron tego "konfliktu". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel Laguny Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 19.05.04, 17:27 Szanowni Sąsiedzi, Dopiero dziś weszliśmy na forum i z wielką przykrością odczytaliśmy wszelkie uwagi na temat parkowania naszego samochodu (laguny) pod klatkami. Bardzo przepraszamy wszystkich, którym utrudnialiśmy przejazd !! Przepraszamy i od tej pory będziemy parkowali na miejscu postojowym za które równiez zapłacilismy. Niestety z przyczepa jest problem, bo z racji wykonywanej pracy od czasu do czasu musi stanąc na naszym osiedlu (naszczęście dość rzadko!). Przyczepa musi jeszcze jedną noc postać, ale już jutro zniknie z osiedla. Jeśli zdarzy się sytuacja że przyczepa będzie musiała stanąć to postaramy się postawić ją w innym miejscu. Pozdrawiamy wszystkich Sąsiadów serdecznie, Właściciele Laguny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 19.05.04, 17:42 dziekuje za odpowiedz. bardzo prosze jednak zeby przyczepa stawala gdzie indziej - moze na miejscu dla inwalidow - nie ma chyba nikogo takiego na naszym osiedlu i jesli ma to byc "czasowe" (choc ten czas jest wyjatkowo dlugi) to chyba nikomu to nie bedzie przeszkadzac. mozna takze sprawdzic u naszego dewelopera czy byloby to mozliwe. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzal Re: miejsca postojowe 19.05.04, 17:47 Witam Taki tez i my mamy pomysł, ze jak trzeba bedzie ja chwilowo przetrzymac to na wspomnianym przez Pana miejscu, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 19.05.04, 17:43 Przeprosiny przyjęte i trzymamy za słowo. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 19.05.04, 08:22 mialam ci powiedziec o tym miejscu. fajnie, ze mamy TAKICH sasiadow! pozdrawiam, G. P.S. Adas musicie zobaczyc mieszkanie w nieco lepszej "kondycji" niz ostatnio :o) musimy sie umowic! pozdrow rodzinke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 19.05.04, 09:22 Z przyjemnością, zwłaszcza, że potrzebujemy porady przed podpisaniem aktu. Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: miejsca postojowe IP: *.cst.tpsa.pl 19.05.04, 14:42 ok, wiec parkuj sobie do woli. nie mam nic naprzeciwko a wrecz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 19.05.04, 16:17 Dziękuję, butelka wina czeka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 19.05.04, 16:23 Adasiu napisz prosze czy ta przyczepa wciaz tam stoi?! G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 19.05.04, 17:42 A jakże i zapuszcza już korzenie ( przez rz się pisze? ) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzal Re: miejsca postojowe 19.05.04, 17:44 Drogi sasiedzie, prosze wyjrzec przez okno !! I przeczytac nasza odpowiedz na forum. Pozdrawiam, wlasciciel laguny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada$ Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 19.05.04, 17:49 Już wyglądam i co widzę ? Nic nie widzę! Brawo i jeszcze raz dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzal Re: miejsca postojowe 19.05.04, 17:56 Niestety jak pisałam, jeszcze raz ja Pan zobaczy dziś wieczorem, ale jutro około południa pojedzie na długo !! wł laguny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cerber Re: miejsca postojowe IP: *.crowley.pl 19.05.04, 18:23 Właściciel czerwonego Seicento z miejsca 14 proszony jest o zinteresowanie się swoim samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&M Re: miejsca postojowe IP: *.era.pl 02.06.04, 11:55 Witam, Minęły prawie dwa tygodnie od ostrej wymiany poglądów w sprawie parkowania przy płocie. Część z parkujących w tym miejscu zaczęła zachowywać się uczciwie i zostawia swoje samochody na zewnątrz osiedla. Reszta widać ma to dalej gdzieś. Mam wykupione jedno miejsce postojowe i jak przyjeżdżam drugim samochodem to stosuję się do postawionego znaku na osiedlu. Skoro ja mogę to dlaczego innym sprawia to tyle kłopotu? Przestrzegajmy ustaleń nie mówiąc już o przepisach ruchu drogowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: miejsca postojowe IP: *.wiadw.pl 04.06.04, 08:20 czesc! no wlasnie! szczegolnie dotyczy to laguny kombi na nie warszawskich numerach - ma miejsce ale wlascicielka najwyrazniej ma to gdzies... wielkie podziekowania dla wszystkich, ktorzy dostosowali sie do prosb i znaku :o) pozdr, G. p.s. zapraszam na nasze priv forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DK Przychodnia NFZ IP: 217.96.30.* 19.05.04, 14:02 Czesc Moze wie ktoś z was gdziej jest najbliższa naszemu osiedlu przychodznia NFZ'tu? Albo wogole gdzie mozna pojsc do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Przychodnia NFZ IP: *.dmz.infor.pl / 195.205.179.* 19.05.04, 14:51 Na Książkowej, przy WBK. Niepubliczna, ale ma kontrakt z NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DK Re: Przychodnia NFZ IP: *.crowley.pl 20.05.04, 11:06 Dzieki za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert hipoteka IP: *.cst.tpsa.pl 24.05.04, 14:36 witam, potrzebuje pomocy, z banku otrzymalem zaswiadczenie i dwie deklaracje w sprawie podatku od czynnosci cywilnoprawnych pierwsza PCC-1 ustanowienie hipoteki zwyklej na kwote 124,60. a druga PCC-1 na kwote usanowienie hipoteki kaucyjnej. czy to jest normalne czy mnie ktos w jajo robi? czy to znaczy ze mam w sadzie wypelniac dwa wnioski o ustanowienie hipoteki? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: hipoteka IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 08:08 czesc! ja mialam tylko jeden wniosek - na hipoteke kaucyjna. nie wiem po co bankowi zwykla skoro kaucyjna jest znacznie wyzsza! powinienes dostac dwa PCC-1 - oryginal i kopie ale dotyczace jednej hipoteki. musisz spytac bank o co chodzi?! i jeszcze jedno - ja nie musialam wypelniac zadnych wnioskow w sadzie - wszystko dostalam gotowe od banku - to lezy w ich interesie! upomnij sie o to. w wolnej chwili to sprawdze jeszcze. powodzenia, pozdrawiam :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: hipoteka IP: *.wiadw.pl 25.05.04, 08:28 ja mam tylko wniosek o wpis hipoteki kaucyjnej. z tym, ze wazne jest co masz w umowie kredytowej! jakie masz ustanowione prawne zabezpieczenie kredytu?! moze masz cos jeszcze poza hipoteka kaucyjna? np. hipoteke ustanowiona w formie aktu notarialnego? musisz dokladnie wszystko przeczytac a w razie dalszych watpliwosci spytaj bank - od tego jest zeby ci wyjasnic! zaplaciles im za to! powodzenia raz jeszcze :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Akt własności IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 26.05.04, 13:44 Hmmm... juz dawno nie odwiedzalam nasezgo forum i musze stwierdzic, ze czekalo tu na mmnie wiele zaskakujacych informacji. 1. czytam o wspolnocie i zaczynam sie zastanawiac, czy wszyscy podpisali juz akty wlasnosci. ja jeszcze tego nie zrobilam - czy jestem sama?! :) 2. moze sie na mnie obrazicie, ale moim zdaniem robicie z igly widly - czy to jest naprawde taki problem, ze kltos sobie zaparkuje pod plotem? ja tez zaplacilam za miejsce parkingowe i musze przyznac, ze mi to zupelnie nie przeszkadza - jest gdzie chodzic i jezdzic, wiec wszystko jest ok. A ten znak to juz zupelna paranoja. 3. pojawil sie tez watek skrzynek na listy: mam pewien problem - listonosz notorycznie wrzuca do mojej skrznki listy pod ten sam numer mieszkania tylko ze w bloku D (ja mieszkam w C). po pierwsze, nieco denerwujace jest to, ze musze robic za listonosza i przenosic ciagle te listy, a po drugie zastanawiam sie, czy ktos dostaje moje rachunki... w sumie to bym sie nie obrazila, gdyby je placil :) Myslalam, zeby zostawic listonoszowi informacje na skrzynce. 4. internet. czy wszyscy wszyscy podlaczyli sie do IHS? ja zanlazlam inna oferte, ktora byla tansza, musialoby wiecej osob wyrazic zainteresowanie, wiec chcialabym wiedziec, czy sa na to szanse, czy powinnam juz zrezygnowac. 5. a przy okazji: czy u wszystkich jakosc porogramow TV (nie pisze do tych, ktorzy maja kablowke) jest tak zalosna? to chyba wszystko. moze cos mi sie jeszcze przypomni... pozdrawiam marlena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: om Re: Akt własności IP: 157.25.31.* 26.05.04, 14:09 NIe przejmuj się aktem własności - my też jeszcze nie zdążyliśmy podpisać :-( Nie znamy nawet terminu. Zaskakujące, że Ty też masz problem z pocztą. Napisaliśmy juz 3 skargi na listonosza, bo: 1. Nie przynosi listów poleconych na górę, zostawiając od razu awizo, 2. zgodziliśmy się na wrzucanie listow poleconych do skrzynki (żeby nie stać w kilometrowych kolejkach na poczcie), a ten z premedytacją nie nosi listów na górę i nadal zostawia awizo. fatum, czy co? Telewizja bardzo dobrze nam odbiera, choć to tylko 7 kanałów. Może można by było pomyśleć o jakiejś kablówce w bloku? jaka firmę internetową masz na myśli, bo my się jeszcze nie zdecydowaliśmy i jesteśmy otwarci :-) pozdrawiam, Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
mokd Re: Akt własności 26.05.04, 14:48 sadze, ze wiekszosc z nas ma juz akty notarialne, ja mam juz nawet wszystko. ale to nie problem, widac nie masz problemu z placeniem ubezpieczenia kredytu - jak 90% z nas.... :o) z listonoszem nie mialam do czynienia - wychodze dosyc wczesnie i wracam pozno, wiec niestety awizo jest dosc czestym gosciem mojej skrzynki - a kolejki na poczcie faktycznie sa chyba zawsze! jesli chodzi o domofon to slowo daje, ze to nie ja! a tak powaznie, to nie mialam takiego problemu dotad, albo nic o tym nie wiem, bo o 7 nie ma mnie juz w domu. a z parkowaniem pod plotem - to twoje podejscie jest dosc oryginalne i raczej osamotnione, wiekszosci z nas to jednak przeszkadza, szczegolnie jak zastaje sie zastawiony garaz.... milego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Domofon o 7 rano IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 26.05.04, 13:51 Czy do Was tez ktos czasem dzwoni o 7 rano prze domofon? ja o tej porze zazwyczaj nie funkcjonuje. ale jezeli to zdarzy sie znowu w jeden z tych nielicznych dni, kiedy jestem zmuszona wstac, to wyjde (nawet w szlafroku) i udusze tego dowcipnisia. pozdrawiam :) marlena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: Domofon o 7 rano IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 26.05.04, 15:05 nie, mieszkam na trzecim pietrze... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Odkryta IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 26.05.04, 13:56 jeszcze jedno: to nie jest problem do rozwiazania tylko raczej wyrazenie rozgoryczenia: myslalam, ze kupuje mieszkanie na koncu swiata - okazalo sie, ze mieszkam przy autostradzie, ktora nawet TIRy potrafia jezdzic w srodku nocy :( sczerze mowiac, przeszkadza mi to bardziej niz samochody parkujace pod plotem :) marlena :) Odpowiedz Link Zgłoś
mokd Re: Odkryta 26.05.04, 14:38 witam! wspolczuje z powodu odglosow z ulicy - wlasnie dlatego wybralam ostatni blok, najbardziej oddalony od ulicy i najblizszy do lasu :o) nie chce cie martwic ale z czasem po Odkrytej maja zaczac jezdzic autobusy.... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: Odkryta IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 26.05.04, 15:07 niestety, nie zalapalam sie juz na mieszkanie w bloku D, a o autobusach wole na razie nie myslec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzal Plac zabaw IP: *.crowley.pl 26.05.04, 15:37 Witam Sąsiadów, Dowiedzieliśmy się w administracji, że jest pomysł utworzenia placu zabaw na terenie gminy, który przylega do naszego osiedla. My jesteśmy bardzo ZA !! Słyszałam, że ponoc ktoś zbierał podpisy w tej sprawie, niestety nikt do nas nie dotarł...a szkoda - czy ktoś ma może jakieś bliższe informacje na ten temat ?? Jeszcze jedno, jakieś słuchy krążą, że ma tu powstać park ?? Pozdrawiam serdecznie, zuza Odpowiedz Link Zgłoś
mokd Re: Plac zabaw 26.05.04, 15:50 wczoraj na I zebraniu tez sie o tym dowiedzielismy. podobno jest to pomysl mieszkancow sasiednich blokow i chyba u nas nikogo jeszcze nie bylo w tej sprawie. wczoraj pomysl zyskal aprobate :o) z tym, ze cos dziwnego jest z wlasnoscia tych gruntow, takze to moze potrwac... a jesli chodzi o park, to ja slyszalam od pana Darka z Terenixu, ze od jakiegos czasu trwaja proby zrobienia z tego lasku obok nas czegos w rodzaju parku - na dobra sprawe wystarczyloby go wysprzatac (i dbac o ta czystosc!) - to piekny teren! ponoc staraja sie o to czlonkowie rady gminy czy czegos takiego. mysle, ze gdybysmy przylaczyli sie do tych dzialan mogloby to pomoc. wiecej niestety nie wiem, pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
omim Re: Plac zabaw 26.05.04, 15:58 też słyszeliśmy o planowanym placu zabaw i bardzo dobrze, że ktoś o tym myśli :- ) Z tym parkiem, to jednak myśleliśmy, że bardziej zrobią przy wale (za osiedlem I), a nie w lesie? Odpowiedz Link Zgłoś
mms38 Re: Plac zabaw 26.05.04, 16:06 witam:) byloby super i gdyby ktos chodzil z lista spoleczna moze liczyc na nasze podpisy!! pozdrawiam, m Odpowiedz Link Zgłoś
nkustra Nowe forum naszego osiedla 26.05.04, 16:22 Przypominam, że pod adresem forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20460 Ada$ stworzyl nasze prywatne forum. Zapraszam do udzialu w jego "zyciu" N Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.o Włamanie ? 23.06.04, 13:49 Szukam sąsiada z bloku C, który ma piwnicę nr 7 i 8... pod nr 7 przecięty jest skobel a piwnica otwarta... nie wiem czy sąsiad po prostu zgubił klucz czy go okradli ? Pod nr 8 mam wrażenie, że ktoś próbował wydłubać zaprawę przy zawiasach ( jeszcze tkwi tam kawał stalowego pręta... ). Może czas pomyśleć o ochronie ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiad zza miedzy a po co ochrona? IP: *.acn.waw.pl 08.08.04, 11:03 A tak serio, to chyba by sie Wam przydala bo rozni dziwni ludzie sie tam u Was kreca. Ostatnio bezdomny wyjadal zawartosc kontenera ze smieciami. Wprawdzie zmniejsza to nieco koszty wywozu nieczystosci i jest rozwiazaniem ekologicznym (chociaz sam wyjadajacy osobnik powinien nosis plakietke 'Biohazard'), ale jestescie magnesem takze dla wlamywaczy. Sasiednie osiedla sa chronione, wiec wybor 'kogo obrobic?' jest bardzo prosty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: TERENIX - osiedle "Przy Lesie 2" szukam sąsia IP: *.bsk.vectranet.pl 27.07.04, 17:12 Zapraszam sasiadów z Terenixu na naukę języka angielskiego. Od 1 września organizuję naukę języka angielskiego w formie kursów na naszym osiedlu niedaleko ulicy Odkrytej za AKACJAMI VI. Zajęcia odbywać się bedą codziennie od 19.00 w grupach 4 osobowych. Poczatek zajęć- 1 wrzesień 2004.W programie nauki business English, a także zajecia z Native Speaker. Informacje i zapisy- tel 022 337 62 68 lub 0502 819 712(Małgosia z AKACJI VIII). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia nauka angielskiego dla sąsiadow z TERENIXU IP: *.bsk.vectranet.pl 27.07.04, 17:14 Zapraszam sasiadów z Terenixu na naukę języka angielskiego. Od 1 września organizuję naukę języka angielskiego w formie kursów na naszym osiedlu niedaleko ulicy Odkrytej za AKACJAMI VI. Zajęcia odbywać się bedą codziennie od 19.00 w grupach 4 osobowych. Poczatek zajęć- 1 wrzesień 2004.W programie nauki business English, a także zajecia z Native Speaker. Informacje i zapisy- tel 022 337 62 68 lub 0502 819 712(Małgosia z AKACJI VIII). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Niedziółka usługi elektryczne i hydrauliczne u sasiada z AKAC IP: *.bsk.vectranet.pl 27.07.04, 17:16 Proponuje usługi elektryczne i hydraulicze .Specjalna oferta dla sąsiadów z osiedla TERENIX Janusz Niedziółka AKACJE VIII tel: 0506 313 694 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo TERENIX - osiedle "Pod dębami" IP: *.orion.fi 29.07.04, 14:54 Moi mili. Pomóżcie mi zdecydować się na kupno albo nie. Właśnie jestem w trakcie ciężkich przemyśleń czy kupić mieszkanie od TERENIXU "pod dębami" czy nie. Cena jest zabójcza jak na te rejony (3400zł/m2). Fakt że układ mieszkania mi się podoba. Martwi mnie jednak (oprócz ceny), że po wykończeniu wszystkiego bedzie mało miejsca i cały teren wypełnią miejsca parkingowe. Podobnie jak u Was. A gdzie miejsce dla naszych obecnych i przyszłych dzieciaczków? Czy mają latać wkoło budynków? NO i nie jest przewidziana ochrona osiedla. Ja teraz mieszkam na osiedlu chronionym i bardzo mi to odpowiada. Można nawet zostawić coś w samochodzie bez obawy że ... Bez ochrony może być kiepsko, szczególnie, że po tych wspaniałych dębach na IIIp. można wejść szybciej niż po schodach. "Park" a raczej busz ukryje każdego oprycha,który bedzie chciał przejść na teren osiedla. BARDZO PROSZĘ O JAKIŚ COMMENT. Inaczej nie dam rady zdecydować się na kupno za tą cenę. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: TERENIX - osiedle "Pod dębami" IP: *.orion.fi 04.08.04, 09:55 Halo czy wszyscy już wyprowadzili się z tego osiedla? Czy już Wam znuziło się tam mieszkać? Pewnie jestescie niezadowoleni z mieszkania w tym osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: TERENIX - osiedle "Pod dębami" IP: *.wiadw.pl 24.08.04, 14:17 mamy prywatne forum i na to juz nie wchodzimy. jesli chodzi o Terenix to moim zdaniem jest to jeden z lepszych i uczciwszych developerow na rynku - a to bardzo duzo - buduje ladnie i solidnie - ja jestem bardzo zadowolona. mieszka nam sie milo, robimy sobie grile, mamy piekna okolice. a, ze teren nie jest za duzy - trudno, dzieki temu mamy lepsza atmosfere, prawie wszyscy sie znaja. i jeszcze cena - 3400 zl za m2 to duzo?! to poszukaj gdzie indziej.... taniej bylo moze rok temu ale obecnie jest to calkiem dobra cena! powodzenia, G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: TERENIX - osiedle "Pod dębami" IP: *.mofnet.gov.pl 27.08.04, 14:30 Jak sie nazywa prywatne forum osiedla Pod Debami Terenixu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: TERENIX - osiedle "Pod dębami" IP: *.orion.fi 02.09.04, 12:54 adres do forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=9635712&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: TERENIX - osiedle "Pod dębami" IP: *.mofnet.gov.pl 10.09.04, 10:49 Czy ktos kupil mieszkanie w Terenixie na ich nowym osiedlu "Pod debami"? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jniedz język angielski na Tarchominie 05.09.04, 12:03 Nowe centrum nauczania języka angielskiego na Tarchominie proponuje nauke dzieciom od lat 6 oraz dorosłym w małych grupach 5-6 osobowych. Miejsce odbywania zajęć - przedłużenie ulicy Odkrytej.Atrakcyjne ceny, cierpliwi lektorzy. Zapraszamy Małgorzata jniedz@gazeta.pl lub 337 62 68 lub 0502 819 712 Odpowiedz Link Zgłoś