Gość: Evik IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 09:39 CZY KTOŚ W OGÓLE TAM BĘDZIE MIESZKAŁ ??? BO WYCHODZI MI ,ŻE TAK ZE 3 MIESZKANIA BĘDĄ ZAJĘTE (ALBO NIKT NIE ZAGLĄDA NA FORUM...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jacenty Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: 172.16.1.* 04.12.01, 13:13 Witam jest jeszcze sporo wolnych mieszkan ale chyba sprzedajš od 2 miesięcy, no i nie jest reklamowane prawie w ogóle w prasie w przeciwieństwie do innych osiedli tej firmy. Mam pytanie do Evik, pisala� krytycznie o umowie, czy zdecydowała� się kupic i co udalo się zmienić, podpisujesz w formie aktu notarialnego czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evik Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 13:55 CZeść Jacenty. W umowie właściwie udało mi się wynegocjować wszystkie zmiany i uściślenia - poza podziałem kosztów za wpis do hipoteki. Coż, podobno taki zwyczaj (kto silniejszy...i tak dalej).Oni te umowy chyba piszą na odwal, i albo się klient zorientuje, że jest byle jak, albo nie - nie zauważyłam w tej materii ich złej woli. Chyba zaryzykuję w formie cywilno-prawnej, akt notarialny tak naprawdę jest potrzebny tylko w wypadku, gdy oni całkiem znikną lub padną - a z tego co się orientuję ,na razie im to nie grozi a zamiary chyba też mają dobre. Podpisuję w przyszłym tygodniu, a że nawet na te 7% VAT nie mam ochoty, więc od razu wpłacam 10% i mam z głowy w tym roku.W sumie z każdą wizytą u nich mam coraz lepsze zdanie o nich, mamnadzieję, że to nie ze względu na zbliżający się moment kupna wyczekiwanego M. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacenty Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: 172.16.1.* 04.12.01, 14:34 rzeczywi�cie osoba ds. obsługi klientów niezbyt udolnie sporzadzila umowę, było pare błędów, a do wyja�nienia bardziej sczegółowych kwestii musiala prosić innš osobę, co do aktu notarialnego to je�li firma padnie to można dochodzić roszczeń tak jak przy umowie pisemnej i nic więcej to nie daje chyba że jest wpis roszczen do nieruchomo�ci do ksiegi wieczystej, natomiast jeżeli jest mieszkanie to można dochodzić przeniesienia własno�ci przed sšdem na takich warunkach na jakich spisana była umowa. Ciekaw jestem jaka teraz jest cena za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evik Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.12.01, 09:24 Teraz - czyli od stycznia ? Bo teraz "teraz" to chyba nic się nie zmieniło,czyli 3100/m2. Podobno w listopadzie była obniżka 5%- ja się już na nią nie załapałam,niestety.Ale nie bądźmy pazerni. Jestem za to ciekawa, ile będzie kosztować od stycznia. Ktoś ma przecieki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.12.01, 09:37 Evik, napisałaś, że wpłaciłaś 10% i to chroni Cię przed 7% VAT w przyszłym roku. Jesteś tego pewna??? Mnie, zaczynają wmawiać ( szczególnie Ci bardziej bezczelni handlowcy w DD), że odrazu muszę wpłaciuć całość i tylko wtedy nie będę musiała płaciić VAT-u. Słyszałam już różne opinie... Pomóż!Edi -(niestety nie Twoja sąsiadka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evik Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 10:17 Edi ! Chroni mnie przed VAT-em, bo biorę kredyt, więc po wpłaceniu 10% cały kredyt jest przekazywany na konto DD. Dostaję fakturę za całość i już. Zresztą dopilnowałam, żeby w umowie nie było zapisu o ewentualnej podwyżce ceny w razie wzrostu podatku na materiały budowlane.Ale jeśli płacisz sama, to istotnie te 10% Cię niechroni, z korzyści zostaje tylko stara ulga budowlana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.12.01, 11:29 Evik, ja też biorę kredyt. Wiem ,że przy wpłaceniu całości- kredytem nie muszę płacić VAT-u. Czy przekalkulowałaś, że to naprawdę się opłaca? Ja chciałam wpłacić 10 % ( myśłałam o 5%)a resztę kedytu zapłacić w transzach. Gdyby doliczyli mi Vat to tylko do części kredytu. Nie musisiałabym wtedy płacić odsetek od kredytu i to za M, w którym zamieszkam dopiero za rok. Poza tym to nienajbezpieczniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evik Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 15:58 A czy mamy pewność, o ilę tak naprawdę podnoeść mogą ceny przy wzroście VAT- u ? Bo VAT może byćsobie 7 % , o cena może tak naprawdę wzrosnąć o ...? Poza tym,dolicząCi VAT do części kredytu, czyli do 90 % ? Myślę że to może wyjść na to samo, choć nie jestem finansistą, więc nie należy zbytnio polegać na moim zdaniu w tej akurat kwestii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Evik Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 15:28 Co, naprawdę nikt tam nie będzie mieszkał ? To może i lepiej, nikt nie pomarudzi że mu skaczę nad głową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacenty Re: AKACJE VIII - SZUKAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW !!! IP: 172.16.1.* 14.12.01, 08:56 Pod tobš sš wszystkie mieszkania zajete ( o ile wiem wybrała� 7 piętro bud. L róg zach.-pół ) ja wła�nie zamienię takie mieszkanie na budynek J skrajne od ulicy Odkrytej będę miał piwnicę i o 3 m2 większe. miałem problem ze znalezieniem wolnego oprócz parteru i szóstego ale się zwolniły dwa piętra. w L jest chyba większo�ć zajętych byłem na budowie i bud J, K sa już prawie wybudowane a L parter buduje inna ekipa, tak więc mogłem obejrzeć już z widok mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś