Dodaj do ulubionych

ZERWANIE UMOWY Z KASĄ MIESZKANIOWĄ!!!

IP: *.elektrim.pl 05.12.01, 15:43
Witam,
Potrzebuję pomocy w zwiazku z nastepujacą sprawą. Chcę zerwać umowę z kasą
mieszkaniową. Minęły dwa lata oszczedzania i został mi jeszcze jeden rok ale ja
potrzebuję kasy juz teraz. Bank wypłaci mi pieniadze ale pobierze zaliczkę na
podatek. Co zrobić żeby nie zabierali tego podatku, bo ja i tak przeznaczam je
na zakup mieszkania na rynku pierwotnym i odliczę sobie wydatki w ramach starej
dużej ulgi.
Może ktoś był w podobnej sytuacji? Co mam zrobić? Pomocy please!!!

Obserwuj wątek
    • Gość: grosper kasa IP: *.u.mcnet.pl 05.12.01, 16:25
      Jeżeli robiłes odliczenia to zabierają Ci 20% na podatek. Te 20% licza od
      wartości wycofywanej, anie od wartości jaka w danym roku zgromadziłeś. Prócz
      tego zabiora ci jakis procent za zerwanie umowy, tez liczony od kwoty
      wycofywanej. Obawiam sie, że w tym roku juz kasy nie odzyskasz. W PeKao S.A po
      likwidacji Kasy nazwrot pieniedzy czeka sie do 3 miesiecy. Napisałen DO więc
      zrozum to jako dokładnie 3 miesiące. Pisanie podań do dyrekcji czasami
      przyśpiesza, ale ponizej miesiaca raczej nie zejdziesz, ale życze Ci powodzenia.
      Sam przez to przechodziłem. Napisanie kilku podan spowodowało, że dostałem kase
      po 1,5 mieciaca.
      pozdrawiam
      grono
      • Gość: cleo Re: kasa IP: *.man.polbox.pl 07.12.01, 16:58
        ja mam to samo w bph, czekam już ponad miesiąc. co za idiota pisał tę ustawę,
        żeby było 3 m-ce na wypłatę moich własnych pieniędzy.
    • Gość: Darek Re: ZERWANIE UMOWY Z KASĄ MIESZKANIOWĄ!!! IP: *.unregistered.formus.pl 07.12.01, 16:11
      Niestety, potrącenia 20% daje się uniknąć tylko po okresie oszczędzania i
      trzeba dodatkowo złożyć deklarację, że środki przeznaczysz na cel w jakim
      oszczędzał(aś)eś. Mam podobną sytuację - chciałbym wejść w mieszkanko przed
      końcem 2001, żeby zaklepać sobie dużą ulgę i nie mogę wypłacić kasy którą z
      ciężkim trudem zbieram i wpłacam od 4 lat.
      • Gość: Mena Re: ZERWANIE UMOWY... do Darka IP: *.elektrim.pl 07.12.01, 16:39
        Jeżeli masz ksiażeczke mieszkaniową (lub ktoś z twoich bliskich zrobi na ciebie
        cesję) to jest możliwość nie potrącania podatku i skrócenia okresu oszczedania.
        Wyczytałam to na Expanderze i sprawdziłam w banku. Jeżeli chcesz wiecej
        informacji daj znać.

Mena
        • Gość: Darek Re: ZERWANIE UMOWY... do Darka IP: *.*.*.* 08.12.01, 18:32
          Dzięki Mena, ale nie mam i nikt z rodziny już nie ma książeczki. Próbuje
          wynegocjować u developerów drastyczne zmiany w harmonogramie wpłat. Niestety,
          cienko to widzę. Jeśli masz ochotę wymienić się uwagami co do kasy, bądź
          ogólnie co do doświadczeń związanych z "życiowym zakupem" to zapraszam:
          daripio@go2.pl
        • Gość: ogo Re: ZERWANIE UMOWY... do Darka IP: *.cfe.com.pl 11.12.01, 10:40
          ja mam książeczkę mieszkaniową PKO BP (z cesją nawet z drugiej książeczki) i
          bardzo jestem ciekawa, co można z tym zrobić, żeby skrócić czas oszczedzania w
          kasie. Możesz podać jakieś bliższe szczegóły, Mona?
          • Gość: katinka Re: ZERWANIE UMOWY... do Darka IP: *.dialup.medianet.pl 11.12.01, 10:55
            Gość portalu: ogo napisał(a):

> ja mam książeczkę mieszkaniową PKO BP (z cesją nawet z drugiej książeczki) i
            > bardzo jestem ciekawa, co można z tym zrobić, żeby skrócić czas oszczedzania w
            > kasie. Możesz podać jakieś bliższe szczegóły, Mona?

Ja miałam ten sam przypadek.
            Po wpłaceniu np.do spół.60% wartości mieszkania i zlikwidowaniu książeczki
            mieszkaniowej możesz się ubiegać o skrócenie okresu oszczędzania z 3 do 2 lat.W
            tym celu należy wziąść zaświadczenie potwierdzające wpłatę tych 60%, umowę na
            mieszkanie i zgłosić się do PKO z prośbą o likwidację książeczki. Po jej
            zlikwidowaniu bierzesz zaświadczenie z PKO i idziesz z tym do KM.
            PZDR

• Gość: Ala Re. odpowiedź dla Darka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 18:02
        Skoro oszczędzasz przez 4 lata to dlaczego nie skrócisz oszczędzania? Następnie
        podpisujesz umowę i umawiasz się, że wpłacisz w połowie stycznia, to chyba
        wystarczy, żeby załapać się na dużą ulgę. A pieniądze z Kasy możesz wyciągnąć
        bardzo szybko, jak do dyspozycji wycofania oszczędności dołączysz ksero aktu
        notarialnego. Ale aneks skracający musisz wykonać jeszcze w grudniu. A w ogóle
        to zawsze możesz zadzwonić do Kasy Mieszkaniowej po bliższe szczegóły.
    • Gość: GO! Re: ZERWANIE UMOWY Z KASĄ MIESZKANIOWĄ!!! IP: *.polkomtel.com.pl 10.12.01, 16:36
      Kiedyś oszczędzałem pieniądze w kasie BPH i wycofując swój wkład czekałem 2,5
      miesiąca na pieniądze. Oczywiście bank potrącił mi 20% na poczet podatku i
      przekazał to do odpowiedniego US. Ale, że w tym samym roku zakupiłem mieszkanie
      na rynku pierwotnym, więc te same pieniądze, które bank przekazał urzędowi
      skarbowemu, odpisałem sobie od podatku. Pieniądze te powiększyły kwotę mojego
      podatku należnego urzędowi skarbowemu i należy je wykazać na PIT'ie. Więc mając
      większy podatek (o sumę potrąconą przez bank) odpisałem wszystko i fisku
      zwrócił mi te pieniądze. Oczywiście pieniądze odzyskałem ponownie po kilku
      miesiącach, gdyż zerwałem umowę w sierpniu, pieniądze pomniejszone o podatek,
      od banku otrzymałem w listopadzie, mieszkanie kupiłem w grudniu, a rozliczałem
      się z fiskusem w marcu. Więc kasę otrzymałem w kwietniu.

Z tego co pamiętam istnieje coś takiego jak kredyt pomostowy wypłacany gdy
      osoba oszczędzająca w kasie mieszkaniowej chce zakupić mieszkanie wcześniej niż
      w deklarowanym okresie. O kredyt pomostowy mogą się ubiegać, które oszczędzają
      min 2 lata więc chyb Ciebie dotyczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka