Dodaj do ulubionych

Ulga odsetkowa

IP: 195.205.210.* 21.07.03, 15:53
Mam taki przypadek, że developer otrzymał pozwolenie na budowę w 2001 r. co
oznacza że żeby skorzystać z ulgi remontowej musi skończyć inwestycję
najpóźniej do końca 2004r. Pozwolenie to było wydane jednak na całe osiedle
(4 budynki) które będą oddawane etapami (mój najwcześniej) czy po otrzymaniu
aktu notarialnego na mieszkanie mogę zacząć odliczać odsetki pomimo że całość
inwestycji się nie zakończyła (inne budynki w budowie) ?

chrisk
Obserwuj wątek
    • Gość: Remi Re: Ulga odsetkowa IP: 217.153.63.* 21.07.03, 16:36
      Musisz się upewnić ale Ty raczej tak, gorzej mają przyszli sąsiedzi.
    • stowka Re: Ulga odsetkowa 24.07.03, 14:02
      Witam,
      Wejdź na adres www.namyslowska.net a tam Metrum i wątek ulga remontowa.Cytujemy
      cała ustawę.
      Pozdrawiam
    • Gość: wodnik Re: Ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 14:21
      nawiazujac do watku mam prosbe czy ktos moze wyjasnic moje watpliwosci?

Mam pytanie jaka ulga lepsza remontowa czy odsetkowa?
      • Gość: kropka Re: Ulga odsetkowa IP: 62.87.169.* 24.07.03, 14:28
        A z obu nie można korzystać ?

kropka
        • Gość: wodnik Re: Ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 14:55
          nie, trzeba sie zdecydowac albo remontowa albo odsetkowa
          • Gość: egi Re: Ulga odsetkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.03, 15:12
            ???????????? Pierwsze słyszę. A gdzie to usłyszałeś i jakie jest uzasadnienie?
            POza tym przeciez odsetkowa jest jakby na nowa inwestycje a remontowa, no
            wiadomo.
            • Gość: kropka Re: Ulga odsetkowa IP: 62.87.169.* 24.07.03, 15:19
              a nowa...na szachrymachry :)))
            • Gość: yan Re: Ulga odsetkowa IP: localhost:* 24.07.03, 15:24
              Albo, albo...

- jednym z warunków uznania odliczenia z tytułu ulgi odestkowej jest właśnie
              niekorzystanie z ulgi remontowej - taką wykładnię uzyskałem w ministerstwie
              finansów, cytują ją także fachowe pisma (między innymi Profit z wkładką
              poświęconą kredytom hipotecznym)

- podatnik uzyskuje prawo do odpisu z tyt. ulgi odsetkowej, jeśli inwestycja
              kończy się (wydanie pozwolenia na użytkowanie) nie później niż trzy lata od
              wydania pozwolenia na budowę. Jeśli więc deweloper buduje całe osiedle na
              podstawie jednej decyzji, a kolejne etapy oddaje w różnych terminach, to
              obawiam się, że US nie uzna odpisu i ulga przepadnie. Ten zapis jest bzdurny,
              bo przecież nabywca nie ma wpływu na tempo prowadzenia inwestycji przez
              dewelopera, ale niestety znalazł się w ustawie i jest obowiązującym prawem.
              • Gość: egi Re: Ulga odsetkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.03, 15:49
                Bzdur Ci nagadali albo bylo jakies niezrozumienie, bo nie zgadzam sie z taka
                interpretacja. Nie mozna korzystac z odsetkowej, jesli korzystalo sie
                wczesniej z ulgi mieszkaniowej, ale nie remontowej. Remontowa zawsze byla
                oddzielnym tytulem do odliczen. No chyba ze ktos traktowal ulge na wykonczenie
                nowego jak remontowke, ale w ustawie jest napisane, że jesli odliczano od
                podatku lub dochodu m.in. wydatki na wykonczenie lokalu mieszkalnego w
                nowowybudowanym budynku mieszkalnym to nie można korzystac z ulgi odsetkowej.
                Ale to nie jest remontowka! Bardzo dobry przyklad Kropka: to jak nie daj Boze
                wymienie umywalke w starym mieszkaniu to nie moge odliczyc odsetek od kredytu
                na to, ktore chce wybudowac i kupic? Bzdura!
          • Gość: kropka Re: Ulga odsetkowa IP: 62.87.169.* 24.07.03, 15:18
            a jak ktos ma dwa mieszkania ? jedno remontuje a drugie kupuje na kredyt ?
            Pytałes wodniku w US ?

kropka
            • Gość: wodnik Re: Ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 16:10
              przedchwila rozmawialem z pania u US i potwierdzila ze owszem kolezanka z ktora
              rozmawialem rano wprowadzila mnie w blad co innego ulga remontowa co innego
              mieszkaniowa
              i mozna jednoczesnie odliczac obie
              nie ma wiec problemu

• Gość: egi Re: Ulga odsetkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.03, 16:17
                No to mamy jasnosc w temacie Marioli. Brawo pani z us, coraz lepszych mamy
                fachowcow, ktorzy nas informuja o waznych dla nas posunieciach. Lepiej samemu
                poczytac przepisy niz wierzyc im na slowo. Zwlaszcza niepisane.
                • Gość: wodnik Re: Ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 16:20
                  Gość portalu: egi napisał(a):

> No to mamy jasnosc w temacie Marioli. Brawo pani z us, coraz lepszych mamy
                  > fachowcow, ktorzy nas informuja o waznych dla nas posunieciach. Lepiej samemu
                  > poczytac przepisy niz wierzyc im na slowo. Zwlaszcza niepisane.

zgadzam sie z Toba, jest tylko jeden maly problem to ci urzednicy decyduja
                  nalezy albo nie nalezy sie a nam zostaje albo sie sadzić albo......
                  dziwny ten kraj

• Gość: kropka Re: Ulga odsetkowa IP: 62.87.169.* 24.07.03, 16:47
                UUUUFFFFFF !!!!
          • stowka Re: Ulga odsetkowa 24.07.03, 18:05
            możesz korzystać z obydwóch ulg ponieważ są niezależne od siebie. Wejdź na
            www.namyslowska.net ;Metrum; watek ulga osetkowa.Znajdziesz tam wszystkie
            regulacje prawne. Powodzenia
    • Gość: pisiu Re: Ulga odsetkowa IP: 217.153.60.* 29.07.03, 13:30
      W sobotę w GW przeczytałem odnośnie tejże ulgi w przyszłym roku:
      ...
      Kolejna ważna zmiana dotyczy złagodzenia warunków stosowania podatkowej ulgi
      odsetkowej. Ta ulga zastąpiła bardzo popularną do niedawna ulgę budowlaną.
      Dzięki uldze odsetkowej można odpisać od dochodu spłacone odsetki od kredytu
      zaciągniętego na budowę bądź zakup domu czy mieszkania.

Ulga jest jednak obwarowana wieloma warunkami. Jednym z nich jest ukończenie
      inwestycji przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w
      którym uzyskano pozwolenie na budowę. Wielokrotnie apelowaliśmy w "Gazecie" o
      zmianę tego przepisu. W czasie bryndzy na rynku budowlanym inwestycje często
      się przeciągały, a ludzie, którzy w końcu kupowali mieszkania nie mogli
      skorzystać z ulgi - nie ze swojej winy.

W nowej wersji nowelizacji PIT warunek ten zlikwidowano w przypadku niektórych
      inwestycji mieszkaniowych - "tych, których nie prowadzi sam podatnik". To cytat
      z uzasadnienia, ale można uznać, że chodzi o mieszkania budowane w ramach
      spółdzielni albo przez dewelopera.
      ...
      link: www2.gazeta.pl/podatki/1,25044,1594900.html
      • Gość: Tomek Re: Ulga odsetkowa IP: *.bik2.pl 29.07.03, 15:15
        Gość portalu: pisiu napisał(a):

> W sobotę w GW przeczytałem odnośnie tejże ulgi w przyszłym roku:
        > ...
        > Ulga jest jednak obwarowana wieloma warunkami. Jednym z nich jest ukończenie
        > inwestycji przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w
        > którym uzyskano pozwolenie na budowę.

Witam!
        moze ktos wie jak bedzie wygladac inna sytuacja:
        kupilem miesiac temu nowe mieszkanie w budynku gdzie calosc inwestycji trwala
        ok. roku, budowa rozpoczeta w 2001, niby ok., jednak pozwolenie na uzytkowanie
        jest z data 11.2001 i w/g ustawy nie ma mozliwosci skorzystania z ulgi
        odsetkowej ;((

czy w takim wypadku, jesli zostanie zmieniona ustawa, bede mogl skorzystac z
        ulgi odsetkowej??
        pozdrawiam
        Tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka