Gość: ja_y IP: 2.3.STABLE* / *.statoil.com 11.09.03, 17:35 Jakie macie opinie o tej inwestycji- jaki jest stan obecnyCzy ktoś tam kupił mieszkanie? Czy nie boicie sie planowanego zwiększenia ruchu na Relaksowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AGA Re: Edbud- Kabaty Relaksowa IP: *.crowley.pl 12.09.03, 08:56 Obawiam się , ze w całej Warszawie nie znajdzisz naprawdę spokojnego miejsca. od północy ma przebiegać ulica Kabacka- nikomu niepotrzebna i trzeba się liczyć, ze kiedys zrobią ten skrót do Powsina, dopiero wtedy zrobi się tłoczno - pół Konstancina skróci sobie drogę. Generalnie wszedzie są takie zasadzki, bo jak znajdziesz mieszkanie z dala od ruchu ulicznego, to obok ciebie zamieszka sądsiad oszołom i techno zatruje ci życie jeszcze bardziej niż ruch uliczny. Ja myślę już o Australii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archog Re: Edbud- Kabaty Relaksowa IP: *.rx.pl 16.09.03, 12:03 DOpiszcie coś do wątku, też się interesuje tą lokalizacją nikt nic nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laryska Re: Edbud- Kabaty Relaksowa IP: 213.17.166.* 16.09.03, 15:13 Archog, chyba trzeba sie tam wybrac i czatowac pod oknami na sasiadow ;))) ha ha ha, coz za zbieg okolicznosci. Pozdrawiam, Lara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Edbud- Kabaty Relaksowa IP: *.crowley.pl 16.09.03, 16:57 Lokalizacja jest super, cena wyżyłowana, Osiedle Kabaty i Merkury , Sam 81 buduja dużo taniej w tej samej okolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Edbud- Kabaty Relaksowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 00:38 To prawda, ale ani SAM ani Merkury nie mają już wolnych mieszkań, no może jeszcze jakies ogryzki... Edbud natomiast gdyby mógł to osobno by policzył jeszcze ściany, podłogi i sufity i oczywiscie podał cenę netto; po doliczeniu wszystkich "dodatków" jak garaż, balkony i tarasy a nawet domofon i drzwi +VAT- wychodzi cena astronomiczna w stos do podawanej pierwotnie. Osiedle jest nieogrodzone a na balkonach nie kładą gresu (tak jak to juz jest w standardzie u innych przy takiej cenie -ok. 4000 PLN/m2) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_y Re: Edbud- Kabaty Relaksowa IP: 2.3.STABLE* / *.statoil.com 18.09.03, 11:49 Czy ktos kupił juz mieszkanie w tej inwestycji? Czy można negocjować cenę, umowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe_z Re: Edbud- Kabaty Relaksowa-krojenie klienta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 02:09 Negocjacje cen są chyba niemożliwe?- oprócz promocji która polega na upustach za wcześniejszą wpłatę (ok5-1%) Jest kilka rzeczy, które sprawiają że raczej będę się trzymać z daleka tej inwestycji: -droga do Wilanowa/Powsina -przedłużenie Pileckiego -brak ogrodzenia posesji -w cenie pow. 4000 PLN/m2 brak wylewek, parapetów,drzwi wewnętrznych, gresu na balkonach i tarasach -cyrograf na zarządzanie nieruchomością przez Edbud na rok albo 3 lata (panie w tzw. marketingu same nie były pewne)-jak sami twierdzili będzie to 10 PLN za metr2!!! i najlepsze: -za mieszkania w skrajnych klatkach od strony lasu chcą 3700 PLN- jak kiedyś tłumaczyli -bo to jest z widokiem na las kabacki... zapomnieli dodać, że między lasem a ich budynkiem powstanie jeszcze jeden, który będą sami stawiać na gruncie kupionym bodaj od NCC. Jak kiedys wykazałem im oczywistą niekonsekwencję (wysoka cena+ budynki przed nosem)jakiś pożal się boże handlowiec rzucił cynicznie przez telefon, że nowe budynki będą ażurowe. Głupota czy bezczelność? Edbud buduje dla różnych spółdzielni-podobno całkiem znośnie ale tam cena to 3000 PLN a nie 4000 i więcej czym spowodowana jest ta różnica 33% VAT? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skrojony klient Re: Edbud- Kabaty Relaksowa-krojenie klienta IP: *.uk.hibm.hsbc / 193.108.78.* 08.10.03, 09:44 Pomimo ze kupuje mieszkanie w tej budowie to za Edbudem jakos nie przepadam (z NIEKTORYCH powodow , ktore zostaly wymienione powyzej). Tym niemniej dosyc irytujace jest robienie ludziom wody z mozgu jak w mailu powyzej. Poniewaz z w/w wzgledow troche sie przyjrzalem inwestycji wydaje mi sie , ze male sprostowanie sie nalezy tym ktorzy byliby zainteresowani: negocjacje cenowe - PRAWDA - przypominaja walenia glawa w mur wysokie ceny - PÓŁPRAWDA - przez 4 miesiace szukalem mieszkania w podobnej lokalizacji i o podobnych warunkach (nie parter, nie ostatnie, duzy balkon, z daleka od KEN i Wąwozowej) i nie znalazlem - bylo tylko NCC ale sa jeszcze drozsi, byly tansze oferty ale tylko na papierze (de facto wykupione np. wspomniamy Merkury). A bylo to wiosna, kiedy ceny dopiero zaczynaly rosnac. przedluzenie Pileckiego i droga do Powsina - NIEPRAWDA - moj brat przegladal plan zagospodarowania przestrzennego okolicy - przedluzenie Pileckiego na dzien dzisiejszy nie jest planowane(jest na starszych planach miasta), a zjazd do Powsina ma byc wczesniej (obecny to prowizorka, ktora ma byc zlikwidowana - tez mi sie nie podoba. Ale zachecam do przejrzenia planow samemu. czynsz - NIEPRAWDA - to juz de facto ustala wspolnota (np. jaki chcecie miec fundusz remontowy). Zarzadca (czyli Edbud) pobiera oplate za zarzadzani i mnie mowiono, ze bedzie to ok. 0.8 zl za metr. Edbud bedzie zarzadca - PRAWDA - tez mnie to w...., ale trudno. Trzeba zakladac ze przez te 3 lata sie beda starac Inaczej po tym okresie wypowie im sie umowe. A zarzadzanie nieruchomosciami jest dosyc oplacalne (wiec chyba lepiej przez 3 lata dzialac rozsadnie i potem podskubywac przez 20 lat niz sie od razu skreslic) Wykonczenie - PRAWDA - totalna surowizna, ale standardy w okolicy nie sa duzo lepsze Ogrodzenie - PRAWDA - brak. Martwi mnie to , ale na Osiedlu Kabaty rozwiazali ten problem monitoringiem. Inny problem to wspomniane juz wczesniej doplaty do powierzchni wspolnotowej (ok 1% wartosci extra)oraz sposob liczenia powierzchni (de facto powierzchnia uzytkowa jest o ok. 1-2% mniejsza niz przedstawiaja w planach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: Edbud- Kabaty Relaksowa-krojenie klienta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 21:47 Irytujące jest to, ze potwierdzasz to co piszę i zarzucasz mi robienie ludziom wody z mózgu. Przeczytaj jeszcze raz mój post. I tak: nie pisze o wysokich cenach tylko o sposobie ich podawania i próbie ukrycia rzeczywistej ceny. Chodziło mi o to, że przy cenie powyżej 4000 PLN standardem jest u innych, wcale nie najlepszych developerów to co w EDBUDZIE jest za dopłatą-drzwi, vdomofon lub to czego nie ma:gres, parapety płot itp. Przy okazji:gdybyś lepiej poszukał znalazłbys tanie lokalizacje w okolicy- niestety są to spółdzielnie i terminy są odległe. Niestety NIEPRAWDĄ jest, że nie będzie przedłużenia. Jest to może kwestia nie roku dwóch i może to nie od razu będzie przedłużenie aż od Pileckego ale jest coś takiego jak ul. Nowokabacka, która zaczyna się przy lesie i gdzieś się kiedyś skończy- może przy Ken (Kabacki Dukt) albo dalej- ale jakiś ruch tam pojedzie. Droga do Powsina jest rzeczywiście planowana w okolicy NCC( nigdy nie pisałem że przejedzie przez twoje mieszkanie)ale to plus Nowokabacka mogą sprawić pewne zamieszanie w spokojnej okolicy. Jeśli chodzi o czynsz to gratuluję samopoczucia (NIEPRAWDA mówiono mi(!)że to 0.80 zl za metr) czyli 80 gr. To znaczy, że posiadacz 100 m mieszkania zapłaci 80 zł za miesiąc za zarządzanie. Ja słyszałem wcześniej o 10 PLN a teraz o 8 PLN co daje 800 PLN miesięcznie za takie mieszkanie. W tej chwili tam gdzie mieszkam, była taka sama sytuacja- developer stał się zarządcą i doił wspólnotę przez rok. Wprowadził swoich ludzi do zarządu i było go b.trudno zmienić Nie twierdzę, że Edbud tak zrobi ale na pewno będzie chciał zarobic przez 3 lata. Budynek, który Edbud postawił wcześniej też ma swoja wspólnotę ale Edbud nie dopuszcza myśli o wspólnym zarządzaniu całym kompleksem choć tak przecież byłoby taniej. Sugeruję żeby porozumieć się z mieszkańcami wcześniej zbudowanego założenia i stworzyć jedną wspólnotę- sprzedać jeden lokal i wspólnie wybudowac płot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Edbud- Kabaty Relaksowa-krojenie klienta IP: *.acn.pl 12.10.03, 22:14 Podobno z tymi płotami narzuconymi przez deweloperów to na Ursynowie jest problem. Nasz deweloper powiedział, że w związku z tym, że Kabaty są całe złożone z ogrodzonych osiedli, jakiś burmistrz czy coś w tym stylu zakazał stawiania wysokich ogrodzeń w nowo powstających blokach. Nie wiem jednak na ile to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekq Re: Edbud- Kabaty Relaksowa 13.10.03, 23:02 Gość portalu: JK napisał(a): > Podobno z tymi płotami narzuconymi przez deweloperów to na Ursynowie jest > problem. Nasz deweloper powiedział, że w związku z tym, że Kabaty są całe > złożone z ogrodzonych osiedli, jakiś burmistrz czy coś w tym stylu zakazał > stawiania wysokich ogrodzeń w nowo powstających blokach. Nie wiem jednak na ile > > to jest prawda. Obawiam się, że to wymówka-developer nie chce wyskoczyć z kasy.O zakazie nie słyszałem, a poza tym-małe ogrodzenie w zupełności wystarczy- głównie chodzi o to, żeby psy nie biegały w miejscu zabaw dzieci i żeby np. można było zostawiać zabawki dzieci w piaskownicy bez ryzyka, że ktoś je weźmie. Jeśli chodzi o złodziei- to żadne ogrodzenie nie jest zabezpieczeniem-to psychoterapia dla mieszkańców. j Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matrix Re: Edbud- Kabaty Relaksowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 09:37 0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Edbud- Kabaty Relaksowa IP: *.chello.pl 15.10.03, 21:04 Mam prośbę do sąsiadów z oddanego już sąsiedniego budynku- przy ul. Dembego odezwijcie się, napiszcie o swoich doświadczeniach z Edbudem. Pozdrawiam. XXL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esc Re: Edbud- Kabaty Relaksowa-jak to jest w I etapie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.03, 12:29 Witam, Mogę podać cenę za metr kw. czynszu (a właściwie "zaliczki na poczet eksploatacji lokalu i części wspólnych nieruchomości") tylko nie chciałbym wprowadzic nikogo w błąd, jakoże należności za lokal obejmują 13 pozycji o różnych jednostach a za miejsce w garażu 7 pozycji. Jeśli chodzi tylko o pozycję "koszty zarządu" to sprawa jest prosta, wynosi ona 0.83 PLN za m2 ("udział -lokal+komórka") Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Edbud- Kabaty Relaksowa-jak to jest w I etapi IP: *.uk.hibm.hsbc / 193.108.78.* 20.10.03, 09:24 To ile to jest suma sumarum tych oplat za 1m2? Z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esc Re: Edbud- Kabaty Relaksowa-jak to jest w I etapi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.03, 15:35 OK. Podzieliłem cały czynsz przez pow. mieszkania i wyszło ok. 5,10 PLN za 1 m2 ale są w tym opłaty za cw, zw, wywóz nieczystości oraz ochronę, które to nie odnoszą się do powierzchni mieszkania. Przy tym samym algorytmie czynsz za 1 m2 miejsca w garażu wynosi ok. 2 PLN. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: pytanie o akustykę IP: *.acn.pl 16.10.03, 20:31 nie chcę się czepiać ale czy budynki Edbudu nie maję lekko skopanej akustyki? chodzi o zbyt cienkie stropy i ściany z białej cegły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: pytanie o akustykę IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.10.03, 21:27 Mają i to jak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: pytanie o akustykę IP: *.uk.hibm.hsbc / 193.108.78.* 17.10.03, 08:44 Ze zdecydowania wnioskuje, ze mieszkasz lub mieszkales w mieszkaniu zbudowanym przez Edbud. Poniewaz na tym forum sa osoby zainteresowane inwestycjami tej firmy czy moglbys pdac wiecej informacji niz tylko "i to jak!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: pytanie o akustykę IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 17.10.03, 09:51 Słychać jak sąsiad spuszcza wodę w łazience, jak zmywa naczynia w kuchni, jak rozmawiają za ścianą (mozna powtórzyć prawie każde słowo). Słychąć odgłosy kroków na klatce schodowej. Słychać jak sąsiedzi dwa piętra wyżej zamykają drzwi do swojego mieszkania. Słychać pracę urządzeń zamontowanych w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL ReEdbud Dembego IP: *.chello.pl 24.10.03, 21:43 Drodzy sąsiedzi z budynku już oddanego do użytku , może macie jeszcze jakieś zpostrzeżenia związane z Edbudem. Pozdrawiam. XXL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: ReEdbud Dembego IP: 195.85.249.* 18.11.03, 13:57 Ja różwnież prosze o podzielenie się wrażeniami ze wspolpracy z Edbudem osoby, ktore zamieszkaly w ich budynkach lub maja zamiar to zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris700@wp.pl Re: ReEdbud Dembego IP: 195.245.213.* 19.11.03, 16:33 Witam!:)) Poczytaj sobie wcześniejsze i późniejsze posty na temat Edbudu. Zwróć uwagę choćby na rady naszej nieocenionej ekspertki - B. Ja ze swej strony chętnie podzielę się swoją wiedzą nt. Edbudu, gdyż jestem bliski finalizacji umowy związanej z nabyciem mieszkania w interesującej Cię lokalizacji. Co Cię interesuje? Sam też chętnie dowiem się czegoś nowego... Pozdrawiam, K. Odpowiedz Link Zgłoś
patttka Re: ReEdbud Dembego 22.11.03, 18:04 Hm, im dluzej trwa wspolpraca tym gorzej sie ona uklada. :( Mamy mieszkanie w budynku Dembego I, mieszkamy ladnych pare miesiecy i moge powiedziec, ze pracownicy Edbudu zaczeli na nas robic coraz gorsze wrazenie... Ostatnia sprawa: chcielismy zorganizowac siec blokowa i lacze we wlasnym zakresie (w budynku byly tylko oferty Aster i 2A, ktore dogadaly sie z Edbudem). Jedynym rozwiazaniem w tej okolicy bylo lacze radiowe, wiec byla wymagana zgoda Edbudu na instalacje anteny na dachu. Edbud krecil, zwlekal, odwlekal, domagal sie ciagle nowych planow, w koncu nie wydal nam tej zgody! Dodam, ze 2A to wlasnie lacze radiowe, ktore ma zainstalowana antene na naszym dachu i dodam, ze z uslug 2A korzystaja na "promocyjnych" warunkach pracownicy Edbudu, ktorzy maja wykupione mieszkania na Dembego (pracownik Edbudu z klatki B otwarcie powiedzial, ze dla niego kazda inna oferta bedzie mniej korzystna). Na szczescie udalo sie rozwiazac sprawe dzieki dojsciom do prezesa Edbudu, jeden z sasiadow poszedl na rozmowe z prezesem, przedstawil sytuacje, odpowiednie osoby zostaly wezwane na dywanik i musialy sie tlumaczyc (np. okazalo sie, ze od 2A nie wymagali zadnych planow instalacyjnych anteny!, jednym slowem to tylko nam bruzdzili). Druga wazna sprawa: akty notarialne. Wg umowy akty notarialne mialy zostac podpisane w czerwcu, ciagle przesuwaja termin o pare miesiecy. Teraz (juz podobno ostateczny termin) to grudzien. Probuja przepchnac w aktach jakies durne zapisy o tym, ze Edbud ma zarzadzac budynkiem przez 3 lata (nie ma tego w umowie) i strasza, ze jak nie zgodzimy sie, to podpiszemy akty dopiero w przyszlym roku, kiedy to zmienia sie stawka VAT na grunt i oczywiscie bedziemy musieli doplacac... W ogole to Edbud mial duze problemy z uzyskaniem zgody na uzytkowanie tego budynku, gdyz w trakcie budowy zmienil plany i zrobil poddasze uzytkowe. Dodatkowo sposob zarzadzania budynkiem przez Edbud-Centrum odbiega od przejrzystosci, ciagle placimy tylko zaliczki, dostalismy rozliczenie dopiero za okres luty-maj i u nas np. cena CO w ogole nie zgadza sie z licznikiem!!! Moznaby jeszcze dlugo pisac o fatalnych barierkach balkonowych, gresie na balkonie (za ktory policzyli sobie dodatkowo horrendalna kwote, a ulozony jest okropnie - wychodza krzyzyki, robia sie kaluze), videodomofonach (kamera tylko z jednej strony i glupie tlumaczenie Edbudu, ze z drugiej strony sa niepotrzebne, bo wspolnota moze sobie ogrodzic teren) i ogolnie trudnosciach w komunikacji z pracownikami Edbudu. :/ W tej chwili jestem bardzo zrazona do tej firmy. Pewnie inni developerzy stosuja podobne praktyki, ale nie mozna przechodzic nad tym do porzadku dziennego! W tej chwili firmy budowlane maja przewage nad klientami i podchodza do nich z pozycji sily, przykre. :( hej patttka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: ReEdbud Dembego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.03, 01:02 Nie wiem jak wygląda w rzeczywistości wzór umowy Edbudu, ale ta zgrana ze strony internetowej nie nastraja zbyt optymistycznie. Pełno w niej chaosu - na początku stwierdzenie, że Edbud ma tą działkę w wieczystym użytkowaniu, chwilę później, że przewłaszczy na nabywcę proporcjonalny udział w gruncie, a jak wiadoomo jedno z drugim się wyklucza. druga sprawa to możliwe opóźnienia w budowie - można dojść do wniosku po przeczytaniu roz 2 punktu 2.4, że Edbud może budować bez końca budynek bez ponoszenia jakichkolwiek kar - wystarczy że robol wpisze do dziennika budowy dodatkową robotę do wykonania, której oczywiście nie można było przewidzieć........ nie wspomnę tu o ustalaniu ceny - oddzielnie za to oddzielnie za tamto. Roz 1 punkt 3.3. też daje wiele do myślenia odnośnie ewentualnego przekazania zarządu przez Edbud na rzecz Wspólnoty Mieszkaniowej - "(...)w związku z tym zobowiązuje się [nabywca] nie podejmować lub uczestniczyć w przedsięwzięciach naruszających powyższą integralność, nieakceptowanych przez organ sprawujący zarząd, administrację..." proszę napiszcie czy to samo jest w praktyce i co o tym myślicie. PS Sąsiednie Osiedle Kabaty Edbud budował za 3100PLN - dlaczego jako generalny inwestor narzuca tak horrendalną marżę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theo Re: umowa przedwstępna IP: *.chello.pl 03.12.03, 22:18 Mam pytanie do mieszkańców 1 budynku wybudowanego przez Edbud w rejonie ulicy Relaksowa/ Dembego jak rozwiązaliście sprawę umowy przedwstępnej, czy podpisywaliście ją? Ile wynosiła taksa notarialna,którą trzeba zapłacić notariuszowi który zajmuje się sprawami tej budowy. Czy płaciliście 100% taksy notarialnej przy umowie przedwstępnej i 100% przy umowie przyrzeczenia -przy odbiorze mieszkania. Czy można samemu szukać tańszego notariusza. Będę wdzięczny za wszystkie informacje. Pozdrawiam. Theo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theo Re: umowa przedwstępna IP: *.chello.pl 04.12.03, 22:02 Pozdrawiam wszystkich mieszkańców. Dembego /Relaksowa. Mam nadzieję że podzielicie się swoimi doświadczeniami w sprawie którą poruszyłem. Theo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris700@wp.pl Re: umowa przedwstępna IP: 195.245.213.* 05.12.03, 14:52 W najbliższy weekend chcę podjąć ostateczną decyzję w sprawie zakupu mieszkania w interesującej Cię inwestycji. Chętnie podzielę się spostrzeżeniami pod numerem telefonu 0606 216 097. Pozdrawiam, K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theo Re: umowa przedwstępna IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.12.03, 21:20 Wyciągam ten wątek z nadzieją że ktoś z mieszkańców pierwszego budynku odezwie się . Bardzo prosze napiszcie czy podpisywaliście umowę przedwstepną? Pozdrawiam. Theo. Odpowiedz Link Zgłoś
patttka Re: umowa przedwstępna 11.12.03, 16:08 My akurat nie podpisywalismy umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego (rowniez trojka naszych znajomych, ktorzy kupili mieszkanie na Dembego I, nie podpisywala takiej umowy). Jednak wiem, ze bylo pare takich umow - szczegolow niestety nie znam. Wlasnie jestesmy niedlugo po podpisaniu aktu notarialnego (wreszcie! - 6- miesieczne opoznienie). Wrazenia mieszane: 1. nie mozna wybrac innego notariusza 2. notariusz niezbyt kontaktowy - pytania o wytlumaczenie konkretnych zapisow w akcie spotykaly sie z niechecia/zloscia 3. zapis o powierzeniu funkcji Zarzadu Edbud-Centrum. Jesli macie jakies pytania, to prosze, chetnie podziele sie swoimi wrazeniami ze wspolpracy z Edbudem. Trzymajcie sie cieplo, patttka Odpowiedz Link Zgłoś