Dodaj do ulubionych

Podwyżka czynszu o 30%!

26.05.08, 17:43
Do mnie właśnie dotarło pismo ze spółdzielni "Mewa" i wyliczenie za czynsz za
kwiecień i maj. I tutaj wielka niespodzianka! Dotychczas płaciłem 212 zł
miesięcznie (kawalerka 28m2) a teraz na wyliczeniu znajduje 303 zł! To jest
przecież o 30% więcej niż dotychczas!!!
Z wyliczenia dowiaduję się także, że na moją kawalerkę ochrona kosztuje 65 zł
miesięcznie! Przecież to są wolne żarty. Czego oni pilnują?
Poza tym jak to jest, zapisywałem się do spółdzielni "Gocław - Lotnisko" a
faktura przychodzi z jakiejś "Mewy". Bardzo mi się to nie podoba!
Obserwuj wątek
    • lady.stardust Re: Podwyżka czynszu o 30%! 26.05.08, 22:22
      Przeżyłam ten sam szok (mam kawalerkę 30 metrów). Najbardziej mnie
      wkurza to 65 zl za ochronę. To jakieś JAJA!!! Koniecznie trzeba coś
      z tym zrobić. Jestem do końca tego tygodnia na maksa zajęta, ale
      później chętnie sie podejmę jakiejś wyprawy do spółdzielni w tej
      sprawie.
    • s.weronika Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 08:58
      Dyskusja na ten temat znajduje się również w wątku pt. "Zielony plot (siatka)
      przy wejsciach do klatek" - wszystkim się to nie podoba. Ja też jestem chętna,
      aby wybrać się do nich albo wystosować pismo... niech chociaż prześlą nam zakres
      obowiązków i odpowiedzialności ochrony... Pietur, Lady, dajcie znać czy robimy
      coś z tym? Bo w pojedynkę to nic nie zdziałamy...
      • pietur Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 09:47
        Zastanawiam sie dlaczego oplata za ochrone jest taka wysoka. Czy to jest 65 zl od mieszkania (klamkowe) czy oni licza to jakos od metra.
        Jak by nie bylo, biorac pod uwage, ze ta ochrona to psu na bude, placic take pieniadze co miesiac to lekka przesada.
        To jest 780 zl rocznie!!!!
        • s.weronika Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 11:07
          Opłata jest od każdego mieszkania taka sama, a do tego firma ta zgarnia 13.000
          PLN miesiecznie za ochrone (za około 200 mieszkań)....
    • s.weronika Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 11:18
      Właśnie dzwoniłam do spółdzielni z prośbą o przesłanie (mailem lub faksem)
      informacji o zakresie odpowiedzialności i obowiązaków ochrony. Pani (niezbyt
      miła) powiedziała, że cyt. "nie może przesłać tego bo to jest poufne, bo to jest
      ochrona" i że mogę sobie przyjść i jedynie na miejscu w spółdzielni przeczytać
      ten dokument.... czy to nie jest jakaś paranoja? nie można sobie tego skserować
      itp...
      zróbmy coś z tym...

a tak przy okazji to cudowny kontener, który stoi przed naszym blokiem będzie
      stał tylko do końca maja prawdopodobnie...
      • rambo1232 Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 11:36
        Zgadzam sie calkowicie. 65 PLN to zdecydowanie za duzo.
        • kazikss Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 13:19
          Ja nie znam cen na rynku, wiec wolalbym sie nie wypowiadać czy to
          duzo czy malo. Ale pomysl by mieszkancy znali dokladny zakres uslug
          jakie siwadczy nam firma ochroniarska (najlepiej wraz ze
          szczegolowym cennikiem) jest bardzo dobry. Ja nie mam niestety czasu
          pojsc do spoldzielni zeby przjrzec ten dokument.

Z drugich wpsomnianych pomyslow warto by bylo wystosować list do
          spoldzielni badz ogolne spotkanie czlonkow spoldzielni z jej
          przedstawicielami w tej i innych kwestiach.

Ja osobiście bardziej od spraw "doczesnych" zainteresowny jestem
          informacjami dotyczacymi przyszego i docelowego wygladu naszego
          bloku (takimi jak przyszlosc kontera z przodu budynku, zagrodzenie
          drogi samochodom parkujacym tuz pod drzwiami i ew. innymi pomyslami).

pzdr. kazik
          • j_ustynka Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 15:50
            Ja jeszcze nie dostałam rozliczenia ze Spółdzielni ale jak tylko ono
            do mnie dotrze to też mam zamiar iść do nich i wszystko wyjaśnić.
            Albo oni sami nie wiedzą, co robią albo wręcz przeciwnie, myślą, że
            trafili na takich, co będą im płacili za nic. A co do ochrony to
            może ci ochroniarze również nie maja dostępu do tej tajnej listy
            obowiązków i dlatego ich nie wypełniają I ciekaw czy na tej liście
            jest też wymieniony obowiązek grzebania w śmieciach????
          • aloboda Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 21:38
            kazikss napisał:

> Ja nie znam cen na rynku, wiec wolalbym sie nie wypowiadać czy to
            > duzo czy malo.

Kazik jak jesteś taki "nieświadomy" to podam ci ceny

Ursus - osiedle Skorosze / ulica Dzieci Warszawy.
            Mieszkanie 42 metry kwadratowe - czynsz 270 zł. Zarządza wspólnota mieszkańców.
            To daje w przeliczeniu 6 zł za metr kwadratowy

Osiedle iskra III - 28 metrów kw. czynsz 303 zł. Czynsz za metr prawie 11 zł.

Słabo ???

Osiedle Iskra III - (nie) dla idiotów ???
            • kazikss Re: Podwyżka czynszu o 30%! 28.05.08, 08:43
              aloboda - spokojnie, ja jestem jednym z nas poprostu nie wiedzialem
              ile kosztuje ochrona generalnie na rynku (to jest moje pierwsze
              mieszkanie z ochroną wiec sie nie orientuje:) ). Poza tym staram się
              zawsze podchodzic do spraw w miare spokojnie i analizowac przyczyny
              takiego badz innego stanu rzeczy (co przyznaje tez nie zawsze mi sie
              udaje).

Różnice cenowe ktore podałaś są przyznaje dość "znaczące" (ok. 80%)
              i rzeczywiście przyadłoby się widzieć dlaczego płacimy aż tyle za
              poszczególne rzeczy (najlepiej jakby spółdzielnia przedstawiła
              faktury od firmy ochroniarskiej, firmy wyworzacej smieci itd.) Co do
              ogólnych warunków to w klatce A (w ktorej mam szczescie mieszkac)
              rowniez przez caly dlugi weekend nie bylo cieplej wody co uwazam za
              skandaliczne (rozumiem 1-dniowa awarie, ale 4 DNI!!!) ktos zakrecil
              kurek zabral klucze i wyjechal na dlugi weekend najprawdopodobniej,
              co wcale nie tlumaczy tej sytuacji. Ja to jeszcze moglem sie na
              weekend przeprowadzic do tesciow, ale wspolczuje osobom ktore
              zostaly w miekszaniach a zwlaszcza tych z malymi dziecmi, uwazam ze
              akurat za tak dlugi brak cieplej wody ktos (spoldzielnia, wodociagi,
              inna instytucja ktora zawinila, acciona?) powinien poniesc karę
              (pieniezna) ktora powinna wplynac na obnizenie czynszu za miesiac
              maj.

pzdr. kazik
    • aloboda Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 20:46
      pietur napisał:
      To jest
      > przecież o 30% więcej niż dotychczas!!!

No i zaczyna się "golenie bobra". Mam im płacić 30% więcej jeszcze może za to że
      przez cały długi weekend nie miałem ciepłej wody w klatce C. To banda s.......ów
      Płacimy za ochrone która nic nie robi i śmietnik w którym mieszczą się 3 małe
      pojemniki. Ciekawe jak toto ma pomieścić śmieci z kilkuset mieszkań...

Cały czas powtarzam. Mają nas za to totalnych frajerów. Kupiliśmy mieszkania za
      taką kasę to pewnie damy z siebie wydusić też kasiore za darmensa....

• aloboda Re: Podwyżka czynszu o 30%! 27.05.08, 20:58
      pietur napisał:

To jest
      > przecież o 30% więcej niż dotychczas!!!

Powiem krótko. To jest jakaś mafia. Za te hałasy od SZÓSTEJ RANO i syf za oknem
      z budowy to powinni nam raczej obniżyć ten czynsz.
      Mam nadzieję że jak wybudują te boczne budynki to uda się w miarę krótkim czasie
      przekształcić nieruchomość we własność pełną a nie ograniczone prawo rzeczowe
      jakim jest spółdzielcze prawo własności. Spółdzielnia po prostu wie o co chodzi
      więc w myśl hasła "wydymać frajerów póki jest na to czas" będzie zdzierać z nas
      za wszystko. Powinni jeszcze "opłatę klimatyczną" pobrać kutafony za te tony
      pyłu za oknem. Mafia jebana
      • pietur Re: Podwyżka czynszu o 30%! 28.05.08, 08:41
        Ja też miałem tę wątpliwą przyjemność rozmawiać z administracją. Niezbyt uprzejma pani poinformowała mnie, że koszt ochrony jest rozliczny na mieszkania a nie na metraż. I szczerze mowiąc wcale nie wydaje mi się to sprawiedliwe bo to oznacza, że ochrona jest najdroższ dla tych, ktrzy mają najmniejsze mieszkania.
        Proszę mnie dobrze zrozumieć, ja nie mam nic przeciwko temu, żeby mieszkać na 200 m2 i jeżeli ktoś ma taką możliwość to bardzo dobrze. Mnie, po ogromnych i długich wyrzeczeniach było stać na 28 m2 i dzisiaj (mając ogromne długi za wykończenie kawalerki i lichwiarski kredyt do spłacenie) 100 zł więcej za czynsz jest dla mnie problemem.
        Uważam, że albo ochrona będzie taka jaka powinna być i wokoło bloku będzie czysto i bezpiecznie, albo trzeba zrezygnować z luksusu obecności panow interesujących się tylko tym czy to co lokatorzy wyrzucają do kontenera może im się jeszcze przydać.
        • sikorinka Re: Podwyżka czynszu o 30%! 28.05.08, 10:37
          Moi drodzy,
          Dopiero się wprowadziłam i być może ominęła mnie ta kwestia - czy
          nasza kochana spółdzielnia organizowała zebranie roczne Członków
          Spółdzielni - czyli nas? Czy były jakieś ogłoszenia, informacje
          wywieszone w budynku?
          Z tego co się orientuje takie zebranie powinno się odbyć w 1
          kwartale 2008 roku (za rok sprawozdawczy 2007r.) W sumie każdy z nas
          jest członkiem spółdzielni, niektórzy - tak jak ja - już ponad 2
          lata. Mamy prawo głosu na zebraniach! Ja nie otrzymałam żadnych
          informacji o zebraniu. W sumie mamy prawo wiedzieć "na jakie cele"
          przeznaczany jest nasz czynsz.
          Jestem Członkiem Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej w moim poprzednim
          mieszkaniu - pomimo tego, że wspólnota spłaca kredyt no i jest to
          mała wspólnota na Gocławku - za 53m2 mieszkania płaci się 420 zł -
          fundusz eksploatacyjny i remontowy razem. Jest to wysokość czynszu
          bez ochrony (budynek ogrodzony, z domofonami - ochrona niepotrzebna).
          Jestem jak najbardziej za "wydzieleniem" lokalu i założeniem
          wspólnoty mieszkaniowej. Na to jednak trzeba trochę czasu, jak
          zwykle biurokracja, ale dla chcącego nic trudnego.
          Wiem także, że we wspólnocie mieszkaniowej jest ciężko "zadowolić"
          wszystkich. Tym bardziej w tak dużym budynku jak nasz... jednak
          myślę, że warto podjąć "ryzyko".
          Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
          Beata
          • s.weronika Re: Podwyżka czynszu o 30%! 28.05.08, 12:14
            Pytałam kilku znajomych, którzy mają mieszkania na Ursynowie, na strzeżonych
            osiedlach i u nich do czynszu doliczane jest miesięcznie około 5-10 PLN, a
            ochrona jest taka, ze ochroniarze maja obowiazek obejsc budynek co pol godziny i
            podbic w specjanych punktach (jakos magnetycznie) ze przechodzili, a do tego sa
            kamery na osiedlach...

W piatek o 7 rano wybieram sie do spoldzielni (bo tylko wtedy mam czas) aby
            przeczytac zakres obowiazkow i odpowiedzialnosci ochrony, a do tego zapytac o
            jakies spotkanie, czy bedzie organizowane...

Czy ktos pytal wprost dlaczego ta ochrona jest taka droga i co mozna w tej
            sprawie zrobic? Bo wyglada na to, ze ktos z kims sie ulozyl po znajomosci ... a
            my placimy... zlodziejstwo.
    • thomazzo Re: Podwyżka czynszu o 30%! 29.05.08, 09:32
      Witam wszystkich sąsiadów.
      Tak sobie czytam i czytam Wasze wypowiedzi i postanowiłem, że też się wypowiem.
      1. Jeśli chodzi o czynsz to ja za 51 m2 płacę 250 zl (250+150 za wodę i centrale ogrzewanie) czy to dużo? Wydaje mi się że przeciętnie.
      2. Koszty ochrony 65 złotych czy to dużo? Pewnie tak. Ale, jak sobie to policzyć to tych ochroniarzy jest ok 6. Każdy zarabia po 2000 brutto co daje 12000 miesięcznie. Do tego mundury i różne inne koszty. Może zamiast krzyczeć znajdziecie tańszą ochronę naszego bloku? Oczywiście nie będę wypowiadał się na temat ich pracy bo jak powiedziała moja Luba "siedzą w kanciapie i śmierdza"
      3. Wentylacja głośna jak cholera. Powinna spółdzielnia coś z tym zrobić. Ja aktualnie przykręciłem swoją. Mieszkam w klatce B 9 piętro.
      4. Teraz może co mnie najbardziej denerwuje to windy. Co za kretyn tak je zaprojektował? Dlaczego one nie współpracują ze sobą? Podchodzę na piętrze do windy i mam losowanie którą wcisnąć. Powinien być jeden przycisk i powinna przyjeżdżać ta która jest bliżej. To by oszczędziło nam czas, pieniądze i mniej eksploatowało windy.
      5. Dewastacja bloku. Nie wiem kto ciągle psuje nasz blok mam nadzieje, że nie są to mieszkańcy. Co do zielonego płotu to nie jest on za piękny ale nie raz widziałem jak hrabiostwo wypuszczało tam swoje pieski na kupkę. Mamy płotek ale nie mamy kulturalnych posiadaczy piesków. Może komuś nie przeszkadza że ich piesek sika w windzie lub na elewacje budynku, ale mi to przeszkadza. OSTRZEGAM jak zobaczę taki incydent to nie omieszkam wyjechać z laczka pupilkowi!!
      No dobra na razie to tyle.
      Pozdrawiam i życzę spokoju.

• s.weronika Re: Podwyżka czynszu o 30%! 29.05.08, 11:01
        AD 2. Koszty ochrony 65 złotych czy to dużo? Mundury i inne koszty...

Wczoraj pytałam kolejnych znajomych z Ursynowa i oni płacą za ochronę poniżej 30
        PLN za miesiąc i do tego osiedle jest ogrodzone, na teren osiedla wchodzi się
        obok ochrony, osiedle i garaże naszpikowane kamerami, postawni panowie obserwują
        kamerki i robią obowiązkowe obchody... a tu 65 PLN za nic...

A mundury? No litości... ile taki mundur kosztuje? To raz. A dwa: chyba Panowie
        nie kupują nowego na każdy miesiąc?

Czy szukanie tańszej ochrony to jest obowiązek mieszkańców? Czy spółdzielni,
        która ma dbać o nasze interesy? Wiem, że pewnie w rezultacie my się tym musimy
        zająć, ale wkurzające jest to, że jak samemu się nie zrobi, to nikt tyłka nie
        ruszy, choć powinien.

A do tego pojedyncza osoba się może żołądkować i i tak zostanie olana. Jak nie
        ruszymy grupą to będziemy do usranej śmierci płacić te zdechłe 65 PLN za nic /
        780 PLN rocznie za nic...

A odnośnie wentylacji, to faktycznie bardzo głośna (tudzież w klatce C) i do
        tego w okresie grzewczym wyciągała całe ciepło z pomieszczeń. Pewnie cała
        instalacja jest rozregulowana, bo każdy coś z nią kombinował. Ja przyznam, że
        zakręciałam wywiewniki i jest święty spokój - tylko, że ta instalacja nie temu
        miała służyć żeby z niej nie korzystać...

Pozdrowienia.
        • thomazzo Re: Podwyżka czynszu o 30%! 29.05.08, 12:18
          A ile jest mieszkań na Ursynowie? Może tam jest 2 razy więcej. Wydaje mi się, że jak zostanie wykończone nasze całe osiedle to może te koszty zostaną podzielone na większą liczbę mieszkańców. Pewnie wtedy też powstanie jakiś system kamer. No nie wiem może się mylę. Wiadomo ja też bym chciał mniej płacić, ale każdą sprawę próbuje najpierw analizować a potem dopiero kręcę awantury.
          Powiedzcie, co ci ochroniarze powinni robić, żebyśmy byli zadowoleni. Wiem, że robią obchody i odbijają jakieś urządzenia w różnych miejscach. Ale co jeszcze mają każdego legitymować przed wejściem? A może kłaniać sie każdemu i wnosić zakupy?
          Pozdrawiam.
          • s.weronika Re: Podwyżka czynszu o 30%! 29.05.08, 13:17
            Wlasnie w tych blokach na Ursynowie jest mniej mieszkan, bo budynki maja po 4-6
            pieter...

Rzecz w tym, że panowie wlasnie nie podbijaja nic, siedza przed TV, jedza i
            pala. Kamer brak. Panowie zainteresowani sa jedynie tym co sie znajduje w
            kontenerze ze smieciami... do ktorego zreszta sami zastawiaja wjazd nieraz...

A mogliby robic regularne obchody, czesc czasu spedzac na szczycie naszych
            szerokich schodow, gdzie maja widok na klatki i gdzie z daleka widac, ze jest
            ochrona na budynku. A i wylegitymowac by mogli czasem kogos...

Bloki nowo-budowane beda gotowe w 2009 roku, niech wtedy - po odbiorze budynków
            - podniasa cene i rozkladaja ja na wiecej mieszkan, tak ze my tego nie
            odczujemy... a teraz sa 3 klatki jedynie, a do reszty osiedla dostepu nie ma, bo
            jest zabite dechami.

Ja sytuacje tez analizuje (pytam ile na innych osiedlach placa, jutro pojde do
            spoldzielni zapytac jakie ochrona ma obowiazki i odpowiedzialnosc i zapytac
            dlaczego tak drogo)... nie kręcę awantury tylko na forum wyrazam swoje negatywne
            zdanie, po to jest to forum chyba? Nie chce glupio i w ciemno placic
            spoldzielni, ktora nas naciaga, dla mnie to jest oczywiste...

Pieniadze latwo wydac... ciezej zarobic... dlatego chce wiedziec za co place...
            w sumie tez bym chciala w pracy lezec w fotelu, jarac, ogladac TV i karmic rybki...
            Tylko ciekawe co bedzie kiedy np. komus sie wlamia do domu i wyniosa drogie
            sprzety a pan 'ochroniarz' nawet nie zauwazy, bo M jak milosc akurat lecialo?
            • thomazzo Re: Podwyżka czynszu o 30%! 29.05.08, 13:37
              Masz rację, że oni nic nie robią. Ale co mają robić bez kamer. Wydaje mi się, że oni siedzą tam po dwóch. Tylko po co? Sprawę rozwiązały by kamery i jedna osoba która by je obserwowała. A tak to nawet jak będą non stop biegać w kółko budynku to i tak nic nie upilnują. Myślę, że powinniśmy raczej zażądać od spółdzielni kamer i ograniczenie ochroniarzy do sztuk 1. Może wtedy koszty by się obniżyły a tak utrzymujemy 2 dziadków na zmianie i rybki.
              Pozdrawiam i życzę powodzenia, mam nadzieje, że coś wywalczysz.
              • george81 Re: Podwyżka czynszu o 30%! 29.05.08, 15:09
                To nie prawda że ochroniarze nic nie robią - ostatnio widziałem jak rozebrali
                monitor na części pierwsze, albo z zepsutego parasola zmontowali laskę do
                podpierania ;P
                A tak na poważnie to nie jest tak, że tylko siedzą w swoim kantorku i karmią
                rybki. Jak już pisałem w jednym z wątków na forum, widziałem jak ochroniarze
                (tych dwóch młodych) pogonili trójkę młodych ludzi którzy bez uzasadnionej
                potrzeby próbowali wejść do bloku. Innym razem, jak za moją żoną ruszył gość,
                który siedział na schodach został właśnie przez ochronę zatrzymany. Nie raz też
                widziałem jak obchodzą blok czy wędrują po klatkach. Oczywiście ochrona
                pozostawia wiele do życzenia ale nie jest tak że nic nie robią.

A wracając do głównego tematu to czy ktoś z mieszkań innych niż kawalerki dostał
                podwyżkę czynszu (bo tylko właściciele kawalerek o tym pisali)? Do mnie jeszcze
                nic nie przyszło.
                • pietur Re: Podwyżka czynszu o 30%! 30.05.08, 08:54
                  Zgadzam się, że ochrona jest potrzebna, uważam jednak, że podział kosztow jest niewlasciwy. 65 zł na kawalerke to bardzo dużo, to 30% całęgo czynszu. Myślę, że koszty powinny być wspołmierne do powierzchni mieszkania, ilości mieszkających osob, faktu posiadania miejsca w garażu etc. Ja mieszkam sam, w dziupli o powierzchni 28m2, nie mam miejsca garażowego i płacę ponad 11zł czynszu za m2. To na prawdę bardzo dużo!
                • s.weronika Re: Podwyżka czynszu o 30%! 30.05.08, 08:55
                  Bylam dzis w spoldzielni (a w zasadzie administracji Osiedla Mewa) u pani Iwony
                  Goreckiej, ktora sie zajmuje naszym blokiem. Pani ogolnie nigdy nie jest
                  usmiechnieta, ciagle warczy i generalnie jesli sa jakies pytania to odsyla do
                  prezesa spoldzielni (Pan Samir El-Susy, tel. 022 671 26 38 lub 022 671 26 65),
                  gdyz ona nie jest upowazniona do udzielania jakichkolwiek informacji. Rece opadaja!

Jesli chodzi o spotkanie mieszkancow, to bedzie. Kiedy - niewiadomo, bo "wie
                  pani, na te spotkania i tak malo kto przychodzi". Wydusilam z pani Iwony, ze
                  prawdopodobnie pod koniec czerwca bedzie spotkanie (bo potem wakacje). Info
                  bedzie w windach i przy wejsciu do klatek.

Jesli chodzi o obowiazki ochrony, to sa wypisane takie jak: w razie pozaru,
                  braku pradu, braku wody, itp. natychmiast informowac odpowiednie sluzby,
                  zabezpieczyc mienie, itp. ponadto ochrona ma obowiazek byc non-stop we 3 osoby
                  na obiekcie, co 2 godziny obchodzic caly budynek lacznie z garazami i raportowac
                  to w systemie Seven Gate (cokolwiek to znaczy - byc moze jest to podbijanie w
                  okreslonych punktach na obiekcie). Ochrona ma obowiazek kontrolowac ruch
                  pieszych i samochodow, jak rowniez pilnowac czy pojazdy parkowane sa tylko i
                  wylacznie w miejscach do tego przeznaczonych (bez komentarza). Wiecej nie
                  pamietam, bo ciezko to wszystko zapamietac, ale... na moje pytanie za co ochrona
                  odpowiada (bo tego nie ma na pismie) pani Iwona powiedziala, ze za nic... za
                  wlamiania nie odpowiada, bo nie ma ochroniarza na kazdym pietrze. A za co
                  odpowiada? Za nic. To po co jest ta ochrona? Zeby pilnowac budynku. Generalnie
                  rozmowa byla strata czasu.

Jesli chodzi o cene to oczywiscie do prezesa dzwonic. Ale w rozmowie wymuszonej
                  pani Iwona powiedziala, ze oferta tej firmy (www.aokowalczyk.pl) byla najnizsza
                  ze wszystkich. Cena jest taka bo placimy za nastepujaca ochrone: nasz budynek +
                  budynki nowo budowane + wszystkie garaze (ktorych wiekszosc jeszcze nie jest
                  wybudowana) + system kamer + system raportowania. Jak nowe budynki zostana
                  oddane to wtedy beda kamery (ale juz teraz za to placimy), bo jak bedzie wiecej
                  mieszkancow to cala kwota zostanie podzielona na wiecej mieszkan i wtedy ten
                  koszt 65 PLN zmaleje... Dla mnie jest to zwykle okradanie i oszukiwanie nas (a
                  tym samym okradanie spoldzielni przez firme ochroniarska). Placimy za cos co nie
                  istnieje. Nie rozumiem, dlaczego nie mozemy placic teraz po np. 5 PLN za to co
                  faktycznie otrzymujemy, skoro nie ma kamer, systemu do podbijania, dwóch
                  dodatkowych blokow i dodatkowych garazy, a panowie budowy (ktora nas i tak gowno
                  obchodzi) tez nie chronia (w/w elementy beda chronione dopiero w 2009 lub 2010
                  roku - ale my placimy od teraz za to).

Tak jeszcze na marginesie, jak czytalam umowe to pani Iwona wrecz pilowala,
                  zebym nic nie przepisala itp... i ksero tez mi nie chciala zrobic, bo nie jest
                  upowazniona... byc moze sie przyda, byc moze nie, ale kierownik calej naszej
                  grupy ochroniarzy (a liczy ona ok 8-9 osob) nazywa sie Janusz Muszynski (kom.
                  0695 37 07 57).

Pewne jest to ze sama nic nie zwalcze i w pojedynke nic nie zdzialamy. Albo
                  pozwolimy na to zlodziejstwo, albo zaczniemy uderzac na spoldzielnie.

Chcociaz moim skromnym zdaniem, wiekszosc ponarzeka, ponarzeka i i tak nic nie
                  zrobi... tylko bedzie placic jak cala szara masa...

Pozdrowienia...
                • pietur Re: Podwyżka czynszu o 30%! 30.05.08, 09:56
                  Weronika ma racje, samym narzekaniem nic nie zdziałamy.
                  1. czy na tym forum jest jakiś prawnik, lub ktoś kto się zna na takich sprawach i może podpowiedzieć co możemy zrobic?
                  2. gdy będziemy już wiedzieli jakie mamy możliwości działania trzeba razem sie do tego zebrać.
                  Inercja szarej masy jest faktym dobrze znanym w socjologii. Ale w takiej grupie wystarczy jedna lub dwie osoby, ktore przejmą inicjatywę, żeby doprowadzić sprawę do pomyślnego rozwiązania.

Ja cały czas nie rozumiem jednogo: zapisywałem się do innej społdzielni a rachunki otrzymuję od innej. Są rzeczy na tym świecie, ktore filozofom się nie śniły....
                  • s.weronika Re: Podwyżka czynszu o 30%! 30.05.08, 10:19
                    Pietur, to jest nadal SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA GOCŁAW-LOTNISKO
                    03-982 Warszawa ul. Orlego Lotu 6, a MEWA to administracja (która ma nasz
                    budynek) - a w zasadzie nazwa osiedla:

ADMINISTRACJA OSIEDLA "MEWA"
                    ul.Guderskiego 3
                    00-982 Warszawa

W skład zasobów nowej Administracji wchodzą następujące Budynki:

Orlik V Abrahama 12
                    Orlik VI Abrahama 18
                    Orlik VIII Bohaterewicza 4,6,8
                    Jantar IV Meissnera 1/3
                    Iskra I Fieldorfa 8 i 10 oraz Kwiatkowskiego 5

Administracja "MEWA" administruje w/w budynki od 1.01.2005r.

naszego jeszcze nie wymienili na stronie www.

A tak w ogóle, to zobacznie jaka strone ma ISKRA I:
                    www.iskra1.ovh.org/index.php?iskra1=1
                    i jaką mają informację odnośnie hałasującej wentylacji:

Warszawa dnia 7.02.2007
                    do Rady Kolonii
                    ISKRA 1
                    Administracja Osiedla Mewa
                    Informuje, iż w wyniku przeprowadzonych przeglądów instalacji wentylacji
                    mechanicznej w budynku przy ulicy Kwiatkowskiego 1 w dniach 04.12.2006 i
                    27.12.2006 przy udziale przedstawiciela Administracji, Inspektora Nadzoru Robót
                    Sanitarnych, Przedstawiciela Biura Projektowego oraz firmy Unimax stwierdziła
                    nieodpowiedzialną ingerencję niektórych mieszkańców w systemie wentylacji, co
                    powoduje jego rozregulowanie, pogorszenie parametrów akustycznych oraz
                    zwiększenie zagrożenia pożarowego.

Warunkiem koniecznym prawidłowej pracy instalacji wentylacyjnej we wszystkich
                    mieszkaniach jest przestrzeganie przez mieszkańców warunków istniejącej
                    instalacji w czasie przekazywania lokalu właścicielom, zgodnie z projektem.

Do czasu przywrócenia prawidłowego stanu systemu instalacji wentylacyjnej
                    Acciona Nieruchomości wstrzymała się z przyjmowaniem zgłoszeń dotyczących wad w
                    działaniu wentylacji mechanicznej w lokalach budynku Kwiatkowskiego 1.

Z tego tytułu, zgodnie z pismem Acciona Nieruchomości Sp. z o. o., które
                    wpłynęło do Spółdzielni dnia 01.02.2007 utraciliśmy gwarancję na wentylację
                    mechaniczną.

Z poważaniem

Kierownik Administracji
                    Osiedla Mewa

• milika7 Re: Podwyżka czynszu o 30%! 30.05.08, 13:38
                      proszę o informacje na forum kiedy będzie to spotkanie spółdzielni z
                      mieszkańcami, bo najważniejsze żeby było nas na nim dużo.
                      fajnie by było mieć taka ochronę która spełnia obowiązki jakie są wypisane w
                      umowie, jestem za tym ze trzeba coś z tym zrobić, bo do 2009/2010 roku to niezłą
                      kasę na nas zarobią, a czy ciężko by było teraz zainstalować ze dwie kamery?przy
                      wejsciu do budynku i do garażu?może chociaż to uda sie wywalczyć.
                      pozdrawiam
                  • s.weronika Do Pietura 30.05.08, 10:27
                    Ze strony Spółdzielni: www.smgl.com.pl/strony/info.htm
                    "Teren Spółdzielni został podzielony na cztery główne osiedla (Orlik, Jantar,
                    Wilga, Iskra) obsługiwane przez Administracje "Wilga - Iskra", oraz "Mewa"."
                    • j_ustynka Re: Do Pietura 09.06.08, 11:02
                      Witam wszystkich!

Byłam dziś w spółdzielni po swoje rozliczenie. Kiedy zapytałam skąd
                      taka podwyżka to pani dziwnie na mnie popatrzyła i stwierdziła, że
                      to nie jest podwyżka. Po prostu wcześniej płaciliśmy do Acciony a
                      teraz płacimy do spółdzielni i to są ich ceny.
                      Jak zapytałam czemu ochrona taka droga i czemu płacimy za tamte
                      bloki, to stwierdziła, że płacimy tylko za swój blok. I mówię jej,
                      że ta ochrona nic nie robi i siedzą w ciasnej kanciapie, że nie ma
                      kamer a my musimy płacić 65 zł. No to mi powiedział tyle, że można
                      to poruszyć na zebraniu. A że zebranie jest dopiero za miesiąc to
                      teraz nic się nie da zrobić. A podsumowując powiedziała „Tak
                      szczerze pani powiem, że ja to jeszcze nie byłam w tym bloku.”
                      Więc bardzo bym prosił, kto może niech przyjdzie na to zebranie.
                      Może będziemy mieli okazję porozmawiać z prezesem, może on jest
                      bardziej kompetentny od tych kobiet. Większą grupą łatwiej będzie
                      coś wynegocjować, bo takie pojedyncze chodzenie nie przyniesie
                      żadnych efektów.

Pozdrawiam!
                      • aleksko1977 Re: Do Pietura 30.06.08, 16:04
                        Pamiętam jak dziś jak pytałam się rok temu podczas zapisywania się w
                        szeregi członków spółdzielni jak powiedziano mi ze czynsz bedzie
                        wynosił 5,50 za metr 2 ze wszystkimi opłatami administracyjnymi-
                        przepraszam bardzo ale z tego co zauważyłam to raczej na ochroniarzy
                        nie zatrudniają u nas byłych żołnierzy sił specjalnych- więc nie
                        bardzo rozumiem skąd ta cena.Ale ograbianie nowych lokatorów kiedy
                        jeszcze blok nie jest zasiedlony w pełni i nie można utworzyć
                        wspólnoty bo trudno się skrzyknąć to norma.Ja jeszcze nie mieszkam
                        ale bardzo chętnie wezmę udział w następnym zebraniu i rzecz jasna w
                        integracji. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka