Dodaj do ulubionych

Dobrolin Jana Kazimierza - opinie o inwestycji

• Gość: codziennie Re: Dobrolin Jana Kazimierza - opinie o inwestycj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 14:16
      Na przeciwko na terenie Waryńskiego są 3 wysypiska śmieci. Smród, brud i szczury jak ruskie czołgi.
    • Gość: codzienny wysypiska śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 14:19
      Na przeciwko na terenie Waryńskiego są 3 wysypiska śmieci. Smród, bród i szczury jak ruskie czołgi.
    • Gość: eksplorator Re: Dobrolin Jana Kazimierza - opinie o inwestycj IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 11:12
      Witam serdecznie.
      Pomijając kilka niewiadomych jeśli chodzi o działki sąsiadujące z inwestycją Dobra Wola i tego CO na nich powstanie, zainteresowałem się też księgą wieczystą gruntu, na którym DANTEX buduje tą inwestycję.

Z umowy deweloperskiej i z księgi wieczystej wynika, że to użytkowanie wieczyste, a nie prawo własności.

Wg wielu źródeł w Internecie tylko co 3 klient zwraca na to uwagę. Użytkowanie wieczyste gruntu należącego do Skarbu Państwa w Warszawie wiąże się z opłatami rocznymi. Jak to wygląda na Woli, może mi ktoś odpowie? Doszukałem się, że na Mokotowie opłaty roczne sięgają nawet 3000zł. I te ceny wciąż rosną.
      W Internecie artykułów o tym jest mnóstwo: wyborcza.biz/finanse/1,125887,12848909,Przygotuj_sie_na_podwyzki_oplat_za_uzytkowanie_wieczyste.html

Co ciekawe, wydaje mi się, że deweloperzy trochę liczą na niewiedzę klientów oraz właśnie to, że nie zwracają oni na to uwagi. Tzn na to, że nie będą właścicielami gruntu pod mieszkaniem, a jedynie użytkownikami wieczystymi. Płacą tylko za faktyczny budynek no i trochę za to użytkowanie z tego co rozumiem.

Na wyborcza.biz znalazłem szacunki, że deweloperzy oszczędzają nawet 80% wartości działki wykupując ją właśnie w ten sposób i tym samym ZAWYŻAJĄ ceny mieszkań.
      W pułapce opłat za użytkowanie wieczyste gruntu

Jeśli Państwo uzna, że w interesie publicznym jest jakaś inna inwestycja w tym miejscu. ZABIERZE wam tą działkę lub w najlepszym przypadku Waszym dzieciom nie zostanie przedłużona umowa na użytkowanie wieczyste. Czy warto odkładać całe życie na taki prezent dla dzieci?
      • Gość: robert Re: Dobrolin Jana Kazimierza - opinie o inwestycj IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.13, 11:58
        Na dzień dzisiejszy po ostatniej wycenie dokonanej przez Miasto w 2012 roku opłata za wieczyste od mieszkania 50m 2 wynosi rocznie 260 zł . Zgodnie z obowiązującym prawem użytkowanie wieczyste trwa 99 lat a następnie zostaje przedłużone na 50 lat . Centrum Warszawy jest w 95 % na takim prawie własności , jedynie działki dookoła kupione od rolników mają własność :)
        Oczywiście taka forma własności jest ,,dziwna " ale trwają " prace nad jej zmianą . Jeżeli ktoś chce jednak mieszkanie kupić w mieście a nie na obrzeżach to z taką formą musi się niestety obecnie pogodzić :)
      • Gość: [W] Re: Dobrolin Jana Kazimierza - opinie o inwestycj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.13, 15:16
        Niestety wszystkie działki w okolicy to u.w.
        W tym momencie płacę rocznie na Woli za 45m2 poniżej 200 zł.
        Po u.ebaniu decyzji gmini w SKO, bo chcieli duuuużo więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka