Dodaj do ulubionych

estetyka bloku

29.09.08, 14:39
Czy jest szansa że kiedyś znikną folie z klamek na dzwiach
wejściowych na klatkach oraz płyty drewniane z wind. Rozumiem, że
dbamy o to aby nic się nie pomiszczyło ale już od dobrych kilku
mniesięcy nie widziałem nikogo z wiadrami gruzu, cegłami czy też
innymi remontowo-budowlanymi rzeczami mogącymi zdemolować nasz blok.

Obserwuj wątek
    • lady.stardust Re: estetyka bloku 29.09.08, 15:06
      Z tym to chyba trzeba do acciony, to oni zabezpieczali i oni powinni chyba
      zdjąć... Choć muszę powiedzieć, że wszyscy moi znajomi byli zachwyceni windą w
      drewnie ;-)
      • s.weronika Re: estetyka bloku 29.09.08, 15:13
        Z TEGO CO WIDZIALAM U ZNAJOMYCH NA URSYNOWIE, TO TAKIE OBUDOWY MIELI PRZEZ 2
        LATA OD MOMENTU ODBIORU MIESZKANIA, CO ICH ZDANIEM BYLO POZYTYWNE, BO WINDA,
        KTORA NIE MIALA OBUDOWY, ZOSTALA ZNISZCZONA PRZEZ EKIPE TYLKO 1 MIESZKANCA,
        KTORY URZADZAL SIE POZNIEJ NIZ INNI... A TO ZADRAPANIA, A TO FARBA, A TO LAKIER,
        ITD...
        • orzech58 Re: estetyka bloku 29.09.08, 15:24
          Pytałem Pana Administratora to powiedział, że on by to trzymał nawet
          i 3 lata. Ale może bez przesady. Ja mieszkam od lutego a pracę
          wykończeniowe zacząłem pół roku wcześniej. Już dobrze ponad rok sa
          te płyty. Jak będe odbierał pismo w sprawie usterek w bloku i moim
          mieszkaniu to zapytam. A co na to RN - wiecie coś o tym?
          • s.weronika Re: estetyka bloku 29.09.08, 15:48
            Ja jestem z Rady Nieruchomości...
            Wydaje mi się, jak już wcześniej pisałam, że warto zająć się sprawami
            istotniejszymi, niż obudowa windy, itp.

Dużo osób narzekało, pisało... i na tym się sprawa zakończyła... cisza...

Złożyłam pismo dot. czynszu w Spółdzielni (czekam na odpowiedź), jak również
            pismo dot. ukonstytuowania się RN, latałam po mieszkaniach po podpisy, dzwoniłam
            ze swojej komórki, itp.
            Niestety nie będę wychodziła ciągle z inicjatywą, bo widzę brak odzewu a wchodzę
            w koszta :o)

Czy ktoś z RN mógłby się odezwać? Co robimy dalej?
            • lady.stardust Re: estetyka bloku 29.09.08, 21:36
              Rado! Odezwij się, prosimy! Ruszmy się Sąsiedzi :)
        • lady.stardust Re: estetyka bloku 29.09.08, 21:39
          s.weronika napisała:

> Z TEGO CO WIDZIALAM U ZNAJOMYCH NA URSYNOWIE, TO TAKIE OBUDOWY
          MIELI PRZEZ 2
          > LATA OD MOMENTU ODBIORU MIESZKANIA, CO ICH ZDANIEM BYLO
          POZYTYWNE, BO WINDA,
          > KTORA NIE MIALA OBUDOWY, ZOSTALA ZNISZCZONA PRZEZ EKIPE TYLKO 1
          MIESZKANCA,
          > KTORY URZADZAL SIE POZNIEJ NIZ INNI... A TO ZADRAPANIA, A TO
          FARBA, A TO LAKIER
          > ,
          > ITD...

To moze lepiej, niech te obudowy sobie bedą. Mi tam one nie
          przeszkadzają. Przynajmniej w windzie ładnie pachnie drewnem ;-)
          Poza tym racje ma Weronika - obudowa windy to drobiazg, zajmijmy
          się ważniejszymi sprawami!
          • george81 Re: estetyka bloku 30.09.08, 11:34
            Witam,

Mieliśmy okazję już na ten temat rozmawiać na jednym ze spotkań, ale jak
            Weronika wspomniała na tą chwilę są ważniejsze a przede wszystkim pilniejsze
            tematy.
            • orzech58 Re: estetyka bloku 30.09.08, 13:25
              A co to za ważniejsze sprawy? Na forum jakoś cicho, mało się dzieje,
              na 200 mieszkań tlko kilku/kilkunastu aktywnych forumowiczów. Trezba
              jakoś ludzi informować o tym jakie kroki RN podejmuje, co załatwia
              itd. Ja sam bym chciał coś wiedzieć :)

Kolejne sprawy :) Nie domyka się brama garażowa i jak leje to
              strumień płynie nam do garażu. Kiepsko umocowane są kamienie przy
              schodach. Jeden ostatnio w nocy sam wkładałem na miejsce.
              • kryniamarynia Re: estetyka bloku 30.09.08, 13:48
                Ostatnio bylo o ukonstytuowaniu sie RN, a wazniejsze sprawy do
                zalatwienia sa wymienione w watku o radzie nieruchomosci (o ile mnie
                pamiec nie myli) i sa to sprawy ustalone na jednym z dwoch spotkan
                mieszkancow, zebrane w jedno pismo do administracji.

pozdrawiam i zachecam do lektury starszych postow :)
              • s.weronika Re: estetyka bloku 30.09.08, 14:24
                Orzech 58?

Jakoś tak awanturniczo zrobiło się na forum...

Czy byłeś na zebraniu Spółdzielni w klubie Ikar dn. 26.06.2008? Wtedy wybierano, a w zasadzie zorganizowano "łapankę" na członków Rady Nieruchomości, szkoda, że się nie zgłosiłeś żeby działać... bo czekać, aż RN podejmie jakieś kroki jest łatwo... natomiast Radzie podjąć takie kroki nie jest łatwo, ze względu na ilosc problemów (lista wszystkich znajduje się w którymś wątku - chyba NOWY ADMINISTRATOR – oraz poniżej).

Członków Rady jest 6 i nie oczekuj, że każdą usterką te 6 osób będzie się zajmować, bo to jest po prostu nierealne.

Kroki podejmować może Rada Nieruchomości TAK SAMO jak inni mieszkańcy, więc proszę napisać pismo w sprawie, która Cię gnębi, zrobić kopiuj/wklej na forum (tak jak ja to zrobiłam z pismem w sprawie czynszu), każdy może wtedy dopisać swoje uwagi i propozycje modyfikacji takiego pisma, a ja zobowiązuję się ostateczną wersję wydrukować, zebrać podpisy członków Rady i złożyć w Spółdzielni, a potem przesłać zeskanowaną odpowiedź do wszystkich zainteresowanych.

Szanowni Państwo,
                Myślę, że jest to rozsądny sposób stopniowego rozwiązywania problemów, dlatego, że zawsze ktoś jest na urlopie, w delegacji, nie ma czasu, itp. itd...
                W związku z tym napiszę to ponownie w nowym wątku, aby sprawa była jasna.

kryniamarynia:
                Dla sprostowania: lista problemów była omówiona na którymś spotkaniu. Ja tą listę mam – podaję poniżej – uzupełnioną o problemy przedstawione przez Orzecha58.
                Ta lista nie została zebrana w żadne pismo zbiorcze do Spółdzielni, bo nie ma takiej możliwości. Każdy problem, lub grupę problemów trzeba omówić osobno, bo np. sprawa parkowania i tego trawnika, który sprawdzałaś (chyba Ty, prawda?) – otóż teren jest podzielony beznadziejnie, jakoś tak na skuśkę przez plac ppoż., i część należy do miasta, a część do naszego budynku i na placu ppoż. mamy ograniczone pole działania...
                Jak mam ten problem opisać w powiązaniu np. z ceną wywozu śmieci, czy zepsutymi drzwiami w klatce C?

Poniżej lista problemów:

1. winda dla wózków (psuła się, czy nadal się psuje – nie wiem, podobno naprawiali)
                2. parkowanie na placu ppoż. i trawniku
                3. zachowanie ochrony
                4. zakres obowiązków i odpowiedzialności ochrony
                5. stawka za ochronę
                6. kamery
                7. lustra w garażach
                8. grzyb w garażach
                9. wentylacja hałasuje
                10. stojak na rowery
                11. przeniesienie śmietnika w rozsądne miejsce
                12. antena zbiorcza na dachu
                13. syf i hałas (nieraz przed 6 rano) z budowy
                14. odpływy z balkonów - pomimo ich przedłużenia ciągle leje się wodospad na balkony
                15. podjazd dla wózków i rowerów
                16. demontaż obudowy w windach
                17. cena wywozu śmieci
                18. problem z wlewającą się wodą w czasie burz do poprzez wentylator przeciw-dymowy pomiędzy piętrami 6 i 7 w klatce A, co powoduje zalanie całej klatki schodowej w klatce A, a w dalszej konsekwencji powstanie grzyba na ścianach tejże klatki
                19. nie domyka się brama garażowa i jak leje to strumień płynie nam do garażu, kiepsko umocowane są kamienie przy schodach
                20. zepsute drzwi wejściowe do klatki C - wyrwane mocowanie dolnego rygla drzwi, dzięki temu wystarczy drzwi mocniej pociągnąć i się otwierają
                21. brak kafelków w klatce C przy skrzynkach i wyrwanym numerze piętra "2"

PROSZĘ PROPOZYCJĘ PISM PRZEDSTAWIAĆ NA FORUM DO PRZEDYSKUTOWANIA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka