Dodaj do ulubionych

Pekao Development - Jarzębiny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 18:32
Czy ktoś ich zna jako developera? Czy jest tu ktoś, kto tam kupuje mieszkanie?
Obserwuj wątek
    • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 23.10.03, 23:16
      nikt nie zna?
    • Gość: melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 14:19
      Dalej nikogo nie ma?
    • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 25.10.03, 20:37
      Teraz są dni otwarte. Był ktoś?
      • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 27.10.03, 10:38
        Tak, ja byłam. Firma wydaje się solidna. Zarezerwowalam nawet mieszkanko.
        Tylko troszkę mnie martwi to, że na razie tylko 50 mieszkań jest
        zarezerwowanych...
        • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 27.10.03, 10:47
          A dalczego Ciebie to martwi? Dopiero niedawno zaczęli tak na ostro
          sprzedawać... spokojnie... jeszcze dwa miesiące i nie będzie żadznego wolnego
          mieszkania dwupokojowego!
          • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 27.10.03, 23:08
            No właśnie... dzisiaj zadzwoniła do mnie pani z Pekao i powiedziała, że
            niestety mieszkanko, które zarezerwowałam wcześniej już ktoś zarezerwował
            tylko ona o tym nie wiedziała:((( Czekam teraz do 3.X, jest szansa, że jeszcze
            się zwolni. Powiedziała też, że nie ma już wolnych mieszkań o tym metrażu
            (miałaś/eś rację Pinki!). Pozdrawiam!
            • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 28.10.03, 21:10
              a jak duże chciałaś to mieszkanie? Zdaje się, że ja też trochę zaspałam, i boję sie, że
              mojego metrażu już nie będzie...
              • Gość: ol4 Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 28.10.03, 21:31
                Oni tam maja duze te dwojki. sam mam rezerwacje na 48 chyba, ale raczej bede
                zwalnial
                • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 29.10.03, 22:24
                  Do kiedy masz tą rezerwację? Bo ja chętnie wskoczę na twoje miejsce.
              • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 28.10.03, 21:59
                Chcialam dwa pokoje 47 m2. To sa najmniejsze dwópokojowe jakie mają. Niżej
                jest już 39 m2 - jeden pokój.
                • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 28.10.03, 22:03
                  oczywiście "dwupokojowe" :)
                  • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 29.10.03, 10:20
                    takich dwupokojowych 47,4 m już niestety nie ma..chyba że ktoś zwolni jeszcze z
                    rezerwacji.. trochę wątpliwe no ale można próbować!
      • Gość: Wojtek Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.29.137.* 25.11.03, 15:42
        Byliśmy.

Mieszkanka, owszem fajne (przynajmniej na papierze), ale znichęciły nas nieco
        (no, ostudziły nasz zapał, powiedzmy) dwie sprawy. Po pierwsze - cena (wiem,
        że tu w grę wchodzi wiele czynników, lokalizacja, materiały etc. etc., ale
        jednak ceny zbliżały się raczej bardziej w stronę 4000 zł/m2 niż w stronę 3000
        zł/m2... Poza tym jeszcze bardziej zniechęcił nas fakt, że będąc klientami
        banku Pekao SA nie mamy praktycznie żadnych korzyści, biorąc kredyt - nie
        udzielają nawet kredytów w CHF - a warunki spłaty też nie wyglądają
        najkorzystniej. Pewnie można w sumie zaciągnąć kredyt na tę inwestycję gdzie
        indziej, ale fakt pozostaje faktem...
    • ann.k Re: Pekao Development - Jarzębiny 29.10.03, 22:42
      Poszukaj sobie w archiwum tego forum watek dotyczący Osiedla Olszyny na
      Bemowie. Możesz tam tez napisać do założyciela wątku. Razem z nowymi
      współlokatorami utowrzyli swoją małą grupkę przyjaciół. Są bardzo pomocni. Ja
      sama interesowałam się tamtą inwestycją i dużo mi dali rad. Z moich obserwacji
      osiedla na Bemowie podstawowy zarzut do dewelopera miałam taki, że bardzo się
      opóźniają z budową. Wychodzi im nawet ok 12 miesięcy obsuwy. Nie wiem jak to
      jest na Ursynowie, ale sądze, że tak samo.
      • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 30.10.03, 09:03
        No ja też nie mam nic przeciwko temu aby tak poznać się bliżej jak będzie już
        trochę więcej posiadaczy (przyszłych posiadaczy) mieszkań na osiedlu Jarzębiny.
        A z tą obsuwą to wiesz...Olszyny to był ich pierwszy projekt, pierwsza
        inwestycja, fakt opóźnili się ale za to nabrali doświadczenia i drugiej wpady
        nie powinno być..a na pewno nie takiej dużej. Firma wykonawcza jest w miarę
        stabilna i godna zaufania jak myślę.. dostają za to 48 baniek w polskich
        złotych także wierzę że obsuwy nie będzie!
        • ann.k Re: Pekao Development - Jarzębiny 30.10.03, 12:50
          Wiesz, ponieważ chwilowo mieszkanie w Warszawie już mi potrzebne nie jest,
          straciłam zainteresowanie inwestycją. Także trudno mi poradzić coś więcej. Na
          pewno oprócz czasu budowy (co mnie osobiście bardzo dziwi, w końcu czasy jednej
          spółdzielni minęły na szczęście bezpowrotnie i raczej im zalezy na solidności),
          ważne jest jak dalej zarządzają osiedlem. Czyli: usuwanie usterek,
          uporządkowanie terenu wokół budowy i inne takie.
          Nie mniej ja też mam do nich zaufanie, podobają mi się ich domy i projekty
          mieszkań. I raczej z nimi będę budować. Nawet pomimo jednej z najwyższych cen
          na rynku za metr kw. mieszkania nie pod klucz.
        • Gość: A&K Pekao Dev. - Olszyny Bemowo IP: *.acn.waw.pl 05.11.03, 22:28
          Witam, zakupiłam mieszkanie od PD na Bemowie - zapraszam na strone
          www.olszyny.info i cały dzial Forum naszego osiedla.

Developer nie jest zly. O ile wiem, pierwszy etap miał faktycznie sporą obsuwę
          (zamiast grudnia 2002 oddany w czerwcu br.), z kolei drugi etap osiedla opóxnil
          sie tylko o 3 miesiące, ostatni podobnie (termin oddania ustalono na styczeń
          2004).

Nadmieniam, że zostało im na dzień dzisiejszy dosłownie kilka mieszkan
          niesprzedanych, głównie kawalerki na parterze. Na tyłach osiedla powstaja
          Olszyny2 i apartamentowce Olszyny Park - mieszkania bardzo dobrze się sprzedają.

Wszelkie uwagi dobre i złe znajdziecie na naszej stronce, na która
          przenieśliśmy się ponad rok temu, stąd tutejszy wątek umarł śmiercią naturalną.

A
    • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 04.11.03, 19:44
      Chyba podpiszę umowę w piątek. A jak z wami? Kto już podpisał?
      • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 05.11.03, 08:58
        No ja podpisałem tydzień temu....klatka I - a Ty w której klatce?
        • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 05.11.03, 17:11
          Jak podpiszę - to napiszę. Na razie nie chcę zapeszyć!
        • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 05.11.03, 17:11
          A pozwolili ci wprowadzić jakies zmiany do umowy?
          • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 06.11.03, 09:01
            Próbowałem całkiem długo coś zmienić... pisałem, pisałem i pisałem... ale
            ostatecznie udało mi się zmienić tylko to że płacę za jeden wypis aktu
            notarialnego a nie za dwa... może gdybym kupował większe mieszkanie to byłoby
            łatwiej. Ale i tak podpisałem.. bo mało czasu i spodobało mi się w sumie!
    • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 06.11.03, 18:52
      Jutro podejmuję decyzję. Chyba jednak się zdecyduję na kawalerkę. Proszę o
      wsparcie!
      • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 07.11.03, 12:29
        Wsparcie wsparciem ale na pewno masz moje poparcie.. w końcu ja tam już chatkę
        kupiłem... może i jest delikatnie drożej w tym Pekao Development ale zawsze to
        Ursynów, blisko metra, osiedle ładne.. zawsze ławteiej sprzedać jak coś.. na
        piwko blisko do knajpy obok Multikina, knajpy Góralskiej itd... Tu sie nie ma
        co zastanawiać bo za dwa lata to już zupełnie będą mieszkania drogie!!! Nie mam
        dzisiaj nastroju na filozofowanie ale bierz!!!
        • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 07.11.03, 19:31
          Klamka zapadła - w przyszłym tygodniu podpisuję. Odezwę się, jak już będę po.
          • Gość: JK Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.03, 21:16
            Czy ktoś podpisywał umowe z Pekao Development na zakup samego mieszkania,bez
            garażu ? Wstępnie interesowałam się inwestycją ale powiedziano mi że garaż jest
            obowiązkowy, a mnie interesuje opcja bez garażu..
            • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 17.11.03, 00:02
              Garaż jest absolutnie obowiązkowy - niestety. CHyba że uda ci sie sprawę jakoś
              załatwić bokiem.
    • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 13.11.03, 21:42
      Cholera, jutro chyba podpiszę umowę... Proszę tzrymać kciuki!
      • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 14.11.03, 09:09
        Ale nie ma się co stresować!
        • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 14.11.03, 10:33
          A jak nie wybudują?
          • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 14.11.03, 14:13
            to nie możliwe!
            • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 14.11.03, 19:50
              A ty ich w ogóle jakoś sprawdzałeś?
    • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 16.11.03, 20:04
      To chyba jednak nastąpi jutro!
      • ws24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 24.11.03, 10:53
        Chcialem sie wlaczyc do rozmowy.Kupilem mieszkanko na tym osiedlu, bylem yam
        juz pare ladnych razy, wszystko jak na razie idzie w dobrym tempie.Gadalem z
        kolesiem, ktory tam jest strozem( juwentus)( czyli jest tam na biezaco i
        jest "bezstronny") i powiedzial, ze to jest jego juz trzecia czy czwarta
        budowa na ktorej jest strozem i ta jak dotad jest najsolidniej prowadzona,
        czyli jednym slowem kolesie sie staraja.
        • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 24.11.03, 16:43
          No to w takim razie świetnie..a powiedz mi, skoro byłeś tam ostatnio, na jakim
          etapie jest już ta budowa... stoi już jakieś pięterko czy jeszcze nie?
          • ws24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 24.11.03, 17:44
            Bylem tam w ten piatek i stawiaja juz drugie pietro .Bylo ok 20 a chlopaki
            jeszcze pracowali, wiec chyba spoko.Ogolnie stanem i z tempa robot jestem
            zadowolony.Jesli chodzi o to osiedle to mam w tej chwili tylko jeden minus, a
            mianowicie budynek obok (firmy dziesiatka), ktory juz spory czas
            stoi "nietkniety".Jka wiem drugi budynek spoldzielni domino jest ponownie
            budowany, nie znam ich problemow ale cos sie tam dzieje.
            Jak ktos kupi lub ma zamiar kupic na osiedlu jarzebiny mieszkanie byloby super
            gdyby napisal swoje spostrzezenia.Ja ta budowe bede odwiedzal regularnie, wiec
            jakby co bede pisal o zaawansowaniu
            • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 24.11.03, 19:39
              Ja będę tam jutro albo pojutrze - już bedę finalizować umowę. Jak zobaczę,
              jaki stan, to was zawiadomię.
            • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 24.11.03, 23:07
              Ja też chyba zdecyduję się na mieszkanko na Jarzebinach. Obecnie mieszkam w
              niedalekim sąsiedztwie więc jestem na bieżąco jeśli chodzi o postępy robót i
              musze powiedzieć, że praca wre!:) Czy wiesz może czy ten okrągły budynek
              bliżej ulicy należy do Jarzębin? Bo jak tak sobie spróbowałam porównac z
              planem osiedla to nijak mi nie pasuje...:) Hmm... A może to wspominana przez
              ciebie Dziesiątka...
              • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 25.11.03, 09:52
                Witajcie,
                ja również przymierzam się do zakupu mieszkania, ale... Troche mnie zniechęca
                bliskie sąsiedztwo - zarówno bloków Domino i dziesiątki, jak i sąsiednich
                bloków Jarżebin.
                Nie wiem, jakie wybraliście mieszkania, na co wychodzą Wam okna, ale czy nie
                opbawiacie się, że ciągle będzie zaglądanie sąsiadom do okien?
                I drugie pytanie - czy jest absolutnie pewne, że po drugiej storny Ghandi
                będzie szkoła, a dalej teren rekreacyjno-sportowy? Czy ktoś to sprawdzal?
                Ja planuje dopiero jutro, ale pewnie ktoś juz wie.
                Pozdrawiam być może sąsiadów
                kiwiki
                • ws24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 25.11.03, 14:19
                  W sumie masz racje, zabudowa jest lekko mowiac gesta.Ja wybralem mieszkanie w
                  klatce A, wiec nie bede mial przed soba sciany drugiego bloku.Wiadomo jest
                  pare mieszkan, ktore wychodza bezposrednio na inny blok, ale tak to juz jest.O
                  ile mi wiadomo, to w bezposrednim sasiedztwie nie bedzie juz blokow, wiec
                  domino i dziesiatka to jedyni "sasiedzi".Ma jeszcze powstac sklep spozywczy
                  miedzy domino i dziesiatka, to mnie cieszy, bo przynajmniej nie bedzie
                  spozywczaka w samym bloku(a jak mi wiadomo jest to uciazliwe)Co do szkoly i
                  terenow rekreacyjnych to mi nic na ten temat nie wiadomo,wiec musze to
                  sprawdzic.Lekko mowiac najblizsza okolica tej inwestycji nie jest zbytnio
                  rozwinieta i informacja, ze ma tam powstac szkola i teren rekreacyjny dobrze
                  rokuje na przyszlosc.
                  • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 25.11.03, 15:00
                    Informacja o planowanych inwestycjach pochodzi jak na razie tylko Pekao dev,
                    ale jutro będę ją sprawdzał w urżedzie gminy. mam nadzieje, że oni też o tym
                    wiedzą:)
                    • ws24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 25.11.03, 15:27
                      a i jeszcze jedno, na rogu pileckiego i ghandi, tuz jak sie wjezdza na "nowy"
                      odcinek ghandi( czyli wylozony plytami) ma byc stacja benzynowa(informacje z
                      urzedu ).Ja jestem zadowolony, bedzie gdzie skoczyc po browar jak sie skonczy
                      (-:
                    • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 26.11.03, 10:42
                      Wszystkim zainteresowanym śpiesze donieść, że miejscowy plan zagospodarowania
                      dla Ursynowa Zachpdniego nie został jeszcze zatwierdzony. Ale z projektu
                      wynika, że:
                      a/ po przeciwnej stornie Ghandi ma rzeczywiście powastać zabudowa usługowo-
                      oświatowa
                      b/ teren rekreacyjny to niestety nie park z kortami tenisowymi i basenem, ale
                      coś w rodzaju większego placu dla dzieci (to też ma swoje zalety)
                      c/ generalnie teren po "naszej" stronie Ghandi przeznaczony jest na zabudowę
                      wysoką wielorodzinną, więc jesli nawet w tej chwili z "waszego" okna na
                      Jarzębinach widać pole, to pewnie za kilka lat będziemy mieć sąsiadów w innych
                      inwestycjach (może Jarzębiny II?)
                      Pozdrawiam
                      kiwiki
    • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 28.11.03, 09:22
      Czy już nikt więcej nie planuje kupować mieszkania na tym osiedlu? Może i tak,
      bo sporo mieszkań jest jeszcze wolnych...
      kiwiki
      • ws24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 28.11.03, 10:42
        Tez sie nad tym zastanawiam, bo jakos malo ludzi pisze na temat tej
        inwestycji.Nie wiem jak ty ale ja kupilem mieszkanie na tym osiedlu,i mam
        nadzieje, ze z czasem znajde na tym forum przyszlych sasiadow.Wiesz moze przy
        okazji, w ktorym miejscu maja powstac jarzebiny II?
        • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 28.11.03, 12:22
          Jeśli chodzi o Jarżebiny II, to mam nadzieję, że nie opierasz się na tym, co
          napisałem dwa dni temu. To był tylko taki strzał - skoro coś ktoś będzie
          budował, to może JII. Jesli jednak naprawdę cos takiego jest w planie, to
          niestety nic o tym nie wiem. Ale może będzie wiadomo coś niedługo, a dokładnie
          na początku stycznia - ale czy to będzie Ursynów, czy Tarchomin czy Bemowo -
          nie chcą powiedzieć teraz.
          A faktycznie mało ludzie tu piszą.
          Albo się cieszyć - nie ma problemów żadnych (chyba, że na nie za wcześnie),
          albo martwić - jacyś aspołeczni czy co???
          :))
          A skoro Ty już kupiłeś (ja podejmuję decyzję we wtorek, do wtedy mam
          rezerwację), to możesz mi coś napisać o negocjacjach umowy, a zwłaszcza trnasz -
          bo troche mi sie nie podoba, że całość trzeba wpłacić w X, a mieszkanie
          dopiero w XII?
          I gdzie będziesz mieszkać?
          Ja myślę o klatce M...
          Pozdraiwam
          kiwiki
          • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 28.11.03, 12:45
            Jarzębin II to na razie chyba jeszcze nie ma..
            A co do sprzedaży mieszkań na tym osiedlu to rzeczywiście idzie to troszeczkę
            wolniej...no bo drogo trochę, garaż obowiązkowy itd.. a według informacji ze
            strony inwestycji (uaktualnionej w ostatnich dniach) stan jest taki:
            Sprzedane:
            1 pokój - 8 mieszkań
            2 pokoje - 12 mieszkań
            3 pokoje - 1 mieszkanie
            4 pokoje - 1 mieszkanie
            5 pokoi - 0 mieszkań

Rewelacja to to nie jest ale strasznie dużo jest mieszkań w rezerwacji...jeżeli
            chodzi o dwupokojowe to być może nawet wszystkie..albo prawie wsyztskie!

Co do klatki M to chyba będziesz patrzył od razu w ten drugi stojący budynek
            mieszkalny... nie wiem czyja to inwestycja... ja osobiście wybrałem klatkę I.

Pinki
            • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 28.11.03, 13:14
              no niedokładne - z M będę miala na wprost pole (przynajmnije na dzisiaj), za to
              na prawo segment A. I to jest ból, bo to dosyć blisko. Ale z drugiej strony w
              sypialni to nie widok za oknem jest najważniejszy...
            • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 28.11.03, 13:16
              Pinki,
              czy to, że wybrałeś, oznacza, że juz podpisana umowa?
              Czy możesz mi napisać, czy udało się coś wynegocjować z terminami płacenia (bo
              w cenę to nie wierzę...)
              Kiwiki
            • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 28.11.03, 13:27
              Jeszcze jadno pytanie - jaki jest adres strony, gdzie mozna zobacyzć, ale jest
              sprzedane?
              • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 28.11.03, 14:01
                Adres strony to www.ursynow-jarzebiny.pl w zakladce Informacje, a następnie
                Ceny.

Owszem ja już umowę podpisałem..co do ceny to wynegocjowałem tylko to że
                zapłacę za jeden wypis aktu notarialnego a nie za dwa...a co do terminów
                zapłaty to mam harmonogram do końca października i nie za bardzo o to walczyłem
                powiem szczerze.. może dzięki temu nie będzie obsuwy :)

A co do widoku z klatki M to tylko to mieszkanie o metrażu 62,9 ma widok na
                pole a reszta to chyba na blok obok...
                • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 28.11.03, 14:11
                  72,5 też.
                  Dzięki za info o stanie sprzedaży. Stronę znam oczywiście, ale tam nigdy nie
                  wchodziłem.
                  A pisząc o tych aktach, masz na myśli umowę przedwstępną w formie aktu czy juz
                  o sammym akcie?
                  • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 28.11.03, 14:15
                    Oczywiście że tak..spojrzałem tylko na 1 piętro!

A co do tego kosztu wypisów to chodzi oczywiście o sam akt notarialny (umowy
                    przedwstępnej nie podpisywałem w formie aktu notarialnego bo i po co przepłacać
                    skoro developer prawie solidny i z kasą nie ucieknie).. zgłoś im taką uwagę że
                    zapłacisz tylko za jeden wypis i bez bólu muszą się przychylić do Twojej
                    prośby... nie wiem czy coś to reguluje ale ja tylko wspomniałem i nie było
                    żadnych problemów aby to zmienić.
                    • Gość: Tomczor Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.znet.pl 29.11.03, 09:40
                      Czesc!

Tydzień temu dołączyliśmy do grona szcześliwych posiadaczy umów przedwstępnych.
                      Generalnie jedyny zapis, który ma wpływ na cenę i który się udało mi zmienić,
                      to właśnie ten o liczbie wypisów. Z dwóch wypisów na jeden. Poza tym to
                      kosmetyka, zmiany pojedynczych słów.
                      Jeśli chcesz jakiś większych zmian to trzeba zaproponować na co chcesz zmienić,
                      ale na duże ustepstwa to bym nie liczył.
                      Co do negocjacji ceny to zapomnij. Chyba że zaproponujesz coś interesującego,
                      bo sama prośba o jakąś zniżke nie robi na nich wrażenia. Ale nie ma się co
                      dziwić. Kiedyś zaproponowałem w spółdzielni, że moge kupić jedno z ostatnich 10
                      mieszkań w inwestycji Nugat i to od ulicy. Zapytałem się na jaką zniżke mogę
                      liczyć, to się pani roześmiała :)

Pozdrawiamy przyszłych sąsiadów
                      Kasia i Tomek (nie z TVNu ;-)
                      • Gość: wn Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.03, 14:50
                        cześć, mam pytanko,mógłbyś mniej wiecej napisac co zdecydowało o tym, ze
                        jednak na tym osiedlu nabyliscie mieszxkanie i jak nie bedzie to dla ciebie
                        problemem to w ktorej klatce.Jestem po prostu ciekaw dlaczego to osiedle a
                        nie inne.
                        Dzieki
                        • Gość: Tomczor Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.12.03, 22:35
                          Wybraliśmy klatkę A.

A dlaczego ta inwestycja a nie inna? Trudno przytaczać tutaj argumenty za i
                          przeciw, każdy zwraca uwagę na inne szczegóły. Z pewnych względów ;)
                          upodobaliśmy sobie Ursynów, ale na początku września nie było nowych
                          inwestycji. Zostały jakieś resztki, które nam nie odpowiadały z różnych
                          względów (ciemne mieszkania, wszystkie okna na drogę, dziwne rozkłady,
                          kosmiczne ceny, podejrzane umowy, zła opinia o spółdzielni bądź developerze
                          itd.)

Tutaj mieliśmy szansę na wybranie tego co chcieliśmy, choć nie przecze cena nie
                          jest niska (ale z drugiej strony powodzenie inwestycji duże :)
                          Nie odstraszają nas rozgrzebane dwa bloki (przecież ktos je w końcu skończy) i
                          brak zagospodarowania terenu sąsiedniego.

Jeśli ktoś chce mieszkać na Ursynowie, to wybór jest raczej skromny. Buduje sie
                          generalnie plomby i to głownie przy KENie. Z tego co mi wiadomo to Wersal
                          szykuje się do dużej inwestycji (działka przy rondzie KEN i Płaskowiciej), ale
                          ceny bedą nie do przełknięcia, a marmury na klatce mnie nie interesują.

Jak widzisz nie ma w tym jakieś konkretnych argumentów przemawiających za tą
                          inwestycją. Po prostu spełniła nasze oczekiwania bez wyjątku, a uwierz że nie
                          były małe. Poznałem wiekszość inwestycji prowadzonych w Warszawie na Ursynowie,
                          Bemowie i troche na Pradze, Gocławiu, Białobrzegach i Tarchominie. Wybór padł
                          na Jarzębiny, a czy był szczęśliwy okaże się w praniu.

Pozdrawiam
                          Tomczor
                      • Gość: Blondynka Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.computerland.pl 12.12.03, 13:00
                        podpisywaliscie w formie aktu notarialnego czy "zwyczajnie"?
      • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 29.11.03, 13:16
        No, ja też się zdecydowałam. Podpisuje w połowie tygodnia, w formie aktu notarialnego.
        Martwi mnie trochę, że tak mało sprzedali, jak piszecie. A jak im zabraknie kasy?
        Biorę kawalerke w klatce K, z widokiem na sasiadów, ale nie ma to dla mnie większego
        znaczenia.
        To teraz już tylko trzymamy kciuki, żeby wybudowali...
        • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 29.11.03, 13:56
          Hej Melitele!
          Ja też kupuję kawalerkę w klatce K, więc jak wszystko dobrze pójdzie będziemy
          sąsiadkami:) ten widok na sąsiadów to jedyny mankament, podobno odległość od
          okien budynku naprzeciwko < 9 m. Ale co tam, mieszkanka są fajne. Chyba w tym
          tygodniu podpisze umowe.
          Pozdrawiam!
          • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 29.11.03, 16:59
            Na którym piętrze jest twoja kawalrka? Moja na IV.
            • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 29.11.03, 19:15
              Moja o dwa niżej - na II
    • Gość: szukający Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.siedlce.leased.ids.pl 02.12.03, 09:50
      A moze ktoś wie jak wogóle jest możliwe jest skontaktowanie się z Pekao
      Development? Podane telefony działu sprzedaży NIGDY nie sa odbierane, a na e-
      maile pod podany adres działu sprzedaży - nikt NIE ODPOWIADA. Ciekawa firma ...
      Jak obecni tu Forumowicze dostąpili łaski kontaktu z szanownym Developerem? Co
      prawda stworzenie wrazenie niedostępności oferty jest jednym z podstawowych
      chwytów marketingowych, ale Pekao chyba grubo przesadza.
      • Gość: izis Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.03, 11:20
        Włączę sie do tej dyskusji odpowiadając na zapytanie "szukającego",
        Drogi szukajacy, zapewniam Cię, że bez trudu można skontaktować się z Pekao
        Development (tel. do biura sprzedaży na budowie to 644 44 41, fax. 644 33 66),
        a problem z dodzwonieniem się może być spowodowany faktem, iz Pani pracujaca w
        biurze sprzedazy na budowie kursuje pomiędzy tym biurem, a siedzibą społki na
        ul. Leszno, proponuję wiec byś spróbował jeszcze raz dodzwonić się na budowę, a
        jesli się to nie uda - skontaktj się z biurem na ul. Leszno (tel. 535 68 00,
        535 68 94 lub 535 68 95) i uzyskaj potrzebne informacje bądź poproś o numer
        telefonu komórkowego do Pani z biura sprzedazy na budowie.
        Do informacji pozostałych forumowiczów :) - równiez kupiłam na tym osiedlu
        mieszkanie, jestem bardzo zadowolona, developer wydaje sie byc solidny, a umowa
        przedwstepna pod wzgledem prawnym jest dosyć dobrze skonstruowana (wiem cos na
        ten temat :), wiec czekam spokojnie na zakończenie inwestycji.
        Pozdrawiam wszystkich,
        izis
        • melitele izis, bardzo mnie pocieszyłas 02.12.03, 19:49
          tą umową przedwstępna, bo ciągle mam wątpliwości. Podpisuję w tym tygodniu, w
          formie aktu notarialnego.
          W której klatce kupiłaś?
          • Gość: Pinki Re: izis, bardzo mnie pocieszyłas IP: 212.76.52.* 03.12.03, 09:16
            Oj melitele, melitele... jak Ty się bardzo boisz widzę generalnie podpisania
            tej umowy - developer z bardzo rozpoznawalną i silną marką na polskim rynku i
            nie tylko polskim, zbudował już jedno wielkie osiedle (z małym opóźnieniem no
            ale jednak), ma potężny kapitał zakładowy - developer którego upadłość mógłbym
            sobie wyobrazić dopiero gdyby nie było żadnego innego developera.Przecież oni
            nie mogą sobie pozwolić na jakąś taką wpadkę jak niewybudowanie budynku a już
            nie mówię o upadłości developera - właściciel Pekao S.A. w życiu by na coś
            takiego nie pozwolił bo to mogłoby poważnie nadszarpnąć wizerunek tego banku i
            spowodować zmniejszenie zaufania dla niego przez klientów - nawet w przypadku
            jakiejś wpady dokapitalizowaliby developera i byłoby po kłopocie..spójrz na
            wyniki finansowe banku Pekao S.A. - mają kasy jak lodu.
            No i zgadza się że umowa przedstępna w formie aktu notarialnego bardziej
            zabezpiecza nabywcę mieszkania ale w tym przypadku również podchodziłbym do
            tego jako do dodatkowego niepotrzebnego kosztu!
            Pozdrówka!
            • Gość: izis Re: izis, bardzo mnie pocieszyłas IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 13:05
              Podzielam opinię Pinki co do formy umowy przedwstepnej, melitele - nie ma sensu
              wydawać niepotrzenie pieniedzy na opłaty zwiazane z aktem notarialnym, jesli
              jednak ma to zmącić Twój spokój - biegnij do notariusza :), a odpowiadajac na
              Twoje pytanie, to kupiłam mieszkanie w klatce A.
              Pozdrawiam, izis
              • melitele Re: izis, bardzo mnie pocieszyłas 03.12.03, 18:52
                Płacę połowe taksy, więc chyba nie przepłacam, a spać będę spokojniej :)
                Trzeba będzie zwołac kiedyś zebranie na tej budowie, żeby się poznac, nie?
    • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 02.12.03, 09:51
      A tak w ogóle to może ktoś z Was już wie jaki adres będzie miało to osiedle -
      chodzi mi chociaż o ulicę - Pileckiego czy Indiry Gandhi? A może jeszcze
      inaczej, nigdy o to nikogo nie pytałem, ale już zaczynaja mnie interesować
      takie szczegóły. Wie ktoś coś?
      • Gość: kiwiki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 62.233.238.* 02.12.03, 10:44
        W umowie przedswstepnej są okreslone działki jako Pileckiego i numerki rózne,
        więc zapewne adres będzie też Pileckiego.

Jeśli chodzi zaś o kontakt z Pekao Dev, to ja nie miałem ani razu problemu - za
        każdym razem dodzwaniałem się na stacjoanrne telefony podane na www. Mailem
        chyba nie próbowałem
        Pzdr
        kiwiki
    • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 03.12.03, 16:07
      Miałem taki plan aby kiedyś w końcu podjechać i zrobić parę zdjęć jak to budowa
      idzie do przodu.. atu proszę na stronie tej inwestycji developer sam zamieścił
      parę takich zdjęć... owszem, nawet to miłe!
      • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 03.12.03, 23:12
        Od rana wchodze na stronę internetową, klikam na 'zdjęcia z budowy' i nic...
        Czy te zdjęcia tam w ogóle są? Nie miałeś żadnych problemów z obejrzeniem?
        • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 04.12.03, 09:26
          zdjęcia może nie są rewelacyjne ani za bardzo duże.. ale jak najbardziej da się
          je obejrzeć!
        • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 04.12.03, 12:35
          Są - widziałam.
          • sunny24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 04.12.03, 13:09
            Rzeczywiście są:) Właśnie widziałam, ale nie na swoim kompie (chyba coś z nim
            nie tak...) Dzieki!
    • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 04.12.03, 16:56
      A powiem Wam z ciekawości że firma POLNORD która jest generalnym
      wykonawcą "naszych mieszkań" dostanie za to 48 400 000zł - czyli ponad 48
      baniek - całkiem sporo.. ale ciekawe ile zarobi na tym Pekao Development..tzn
      łatwo policzyć:

1. jednopokojowych jest około 80 * średnio 35m2 * śr.4800zł = 13,5mln zł

2. dwupokojowych jest około 130 * średnio 52m2 * śr.4800zł = 32,5mln zł

3. trzypokojowych jest około 75 * średnio 70m2 * śr.4800zł = 25,2mln zł

4. czteropokojowych jest około 15 * średnio 84m2 * śr. 4800zł = 6mln zł

5. pięciopokojowych jest około 13 * średnio 140m2 * śr. 4800zł = 8,7 mln zł

A to nam daje licząć zgrubnie i pesymistycznie 86 mln zł!!! Po odjęciu kosztów
      budowy zostaje jeszcze jakies 37 baniek! Taaa...budowlanka się opłaca :)
      • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 04.12.03, 22:07
        Jak ty masz takie sensacyjne wiadomości, to może wiesz, ile mieszkań jest naprawdę
        sprzedanych (nie biorąc pod uwagę informacji z ich strony)?
        • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 05.12.03, 08:54
          No niestety nie wiem... ale jak kupowałem to ruch był w miarę niezły w
          interesie..ludzie rezerwowali na całego! :)
          • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 05.12.03, 09:54
            Jak ja tam przychodziłam, to też tak było, ale podobno ostro przyhamowali i
            tych mieszkań wcale nie zeszło tak dużo. Martwi mnie to, bo może mieć wpływ na
            terminy.
            • ws24 Re: Pekao Development - Jarzębiny 05.12.03, 14:59
              Chciałem poinformować, ze wczoraj bylem na budowie osiedla.Była dokładnie
              godzina 22:31, myślalem, ze nic sie tam nie bedzie działo.A tu prosze, zuraw
              byl " w pracy", właśnie wjezdzala ciezarowka przeznaczona do wylewek, czyli
              byly prowadzone prace, moze nie takie jak w dzien ale zawsze.Chyba pracują na
              trzy zmiany.No nic w każdym razie widzę postęp.Obecnie budowane jest trzecie,
              czwarte piętro(czyli czwarta,piąta kondygnacja),jest różnie w różnych
              klatkach.Moja czyli A wygląda tak, ze jest czwarta kondygnacja a rozpoczeta
              jest piąta.W sobotę planuję przejsc się tam w dzień, wiec zdam dokladniejsza
              relacje.
              Pozdrawiam przyszlych sasiadow((-:
              • Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 05.12.03, 15:14
                Dzięki za relację!!!
              • melitele Re: Pekao Development - Jarzębiny 05.12.03, 15:29
                To looknij przy okazji na klatkę K. Dzięki!
    • Gość: Blondynka Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.computerland.pl 05.12.03, 17:47
      Ja wlasnie stalam sie szczesliwa posiadaczka umowy przedwstepnej na kawalerce w
      klatce h :-) czy ktos juz w tej klatce cos kupil i jka postepy na budowie w yej
      czesci?
    • Gość: ORO Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.03, 00:03
      Jestem zainteresowany mieszkaniem na Jarzebinach. Przeczytalem wszystkie mejle
      z tego watku i widze, ze kilka osob zdecydowalo sie podpisac umowe
      przedwstepna. Mam pytanie do forumowiczow: czy analizowaliscie ta umowe? Dla
      mnie jest ona w wielu punktach niezrozumiala. Moze jest to potwierdzenie
      wniosku Urzedu Ochrony Konkurencji i Konsumentow, ktory w swoim badaniu
      przeprowadzonym w 2003 r. stwierdzil, ze m.in. Pekao Development stosuje w
      umowach klauzule niekorzystne dla klientow (patrz "Rzeczpospolita" z
      23.06.2003, dodatek Nieruchomosci). Co sadzicie np. o zapisie w art. 8
      okreslajacym termin pzystapienia do Umowy Sprzedazy nieruchomosci nabywcy
      (czyli mieszkania wraz z pomieszczeniuami przynaleznymi, w tym garazu). W tym
      samym artykule Pekao Development zastrzega sie drobnym drukiem na dole, ze
      jesli nie zdazy zalozyc do tego czasu ksiegi wieczystej dla garazu, to wlasnosc
      garazu zastanie przeniesiona w terminie pozniejszym, ale w jakim to juz nie
      wiadomo. Biezace koszty utrzymania garazu beda jednak musialy byc ponoszone
      przez nabywce. Cala ta konstrukcja stwarza firmie Pekao Development mozliwosc
      trzymania w szachu biednego inwestora, ktory nie bedzie podskakiwal i bedzie
      musial godzic sie na wszystko, byle tylko otrzymac upragnione przeniesienie
      wlasnosci garazu. Co sadzicie o tym?
      • Gość: Ryba Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.chello.pl 07.12.03, 21:48
        przeczytałem wszystkie wasze maile o Jarzębinach i piszecie głównie o umowie.
        czy komus z was udało sie uzyskac kredyt na zakup mieszkania nie w pekao sa?
        czy papiery tej inwestycji są w porządku?
        • Gość: filipinka Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.03, 22:38
          Nie skladalam jeszcze wniosku do banku, choc przyznaje, ze mysle o Pekao SA, bo
          warunki kredytu sa tam korzystniejsze niz np. w BZ WBK lub ING. Powizja od
          kredytu w Pekao SA tylko 1,25%, oprocentowanie zmienne jest klarowne, zalezne
          od rynku a nie od polityki Pekao SA (WIBOR + marza 1%).
          Ryba - Twoje pytanie wydaje mi sie calkowicie zasadne. Dowiedzialam sie, ze
          dzialka, na ktorej sa stawiane Jarzebiny jest obciazomna hipoteka na rzecz PKO
          BP. Pekao Development zapewnia, ze nie bedzie tej hipoteki juz wkrotce, ale
          wlasciwie dlaczego PKO BP mialoby zrzec sie hipoteki na swoja rzecz. Hipoteka
          PKO BP jest zwiazana z sasiednia inwestycja "X". Sama nie wiem co robic.
          • Gość: R-1 Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 07.12.03, 23:49
            Witam.
            Hipoteka jest efektem zadłużenia spółdzielni "Dziesiątka", od której Pekao
            Development wykupiło działkę. Co do PEKAO SA to nie wiem, ale inne banki nie
            patrzą na to przychylnie np. BRE. Faktycznie developer zapewnia, że hipoteki
            nie będzie za trzy tygodnie, ale jak to się mówi "strzeżonego", dlatego warto
            jest podpisać umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego z wpisem roszczenia
            do trzeciego działu księgi wieczystej.

• Gość: Pinki Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: 212.76.52.* 08.12.03, 15:31
              No owszem, ale ta hipoteka jest niezbyt duża.... bo wielkość tej hipoteki to
              około 5% wartości działki.. trzymać należy więć kciuki aby wszystko było ok. I
              wierzę że będzie...
              • Gość: filipinka Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.12.03, 21:11
                Pinki, zeby wielkosc hiopoteki wynosila 5% wartosci dziali, to wartosc dzialki
                musialaby wynosic 122 miliony 400 tysiecy zlotych. Wartosc bowiem wpisu
                hipotecznego wynosi dokladnie 6 120 000.00 zl (ponad szesc milionow). Zupelnie
                nie wiem jak ustaliles te 5%. Moze masz na mysli to, ze hipoteka jest
                ustanowiona tylko na czesci udzialow w nieruchomosci, na ktorej budowane sa
                Jarzebiny. Ale musisz wiedziec, ze nie jest istotne to, na jakiej liczbie
                udzialow jest ustanowiona hipoteka, tylko to, w jakiej kwocie. A kwota ta
                wynosi ponad szesc milionow pln, co wedlug moich szacunkow stanowi ca 65 %
                wartosci dzialki (samej dzialki). Policzylam 1 m2 po 200 USD, powierzchnia
                dzialki wynosi 11847 m2. Tak wiec samo trzymanie kciukow "aby wszystko bylo
                ok." nie wystarczy - ktos musi wylozyc na stol 6,120,000 zl zeby PKO BP
                wycofalo sie z hipoteki na swoja rzecz. Nie wiem tylko kto to zrobi. Cos mi
                jednak mowi, ze to beda lokatorzy.
                • Gość: Banan Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.chello.pl 08.12.03, 22:39
                  Filipinka, ciesze się, że choć jedna realnie patrząca na sprawę osoba zagląda
                  na te forum. Podzielam optymizm wszystkich, którzy zachwycają się działką,
                  lokalizacją i wogle całym osiedlem Jarzębiny - co do tego zgoda, sam jestem pod
                  wrażeniem i chciałbym na nim zamieszkać. Ale teraz spójrzmy na tą kartę z innej
                  strony - tej cienkiej, czyli na zapisy w umowie i ciążące na nieruchomości
                  hipoteki. Zapisy są rzeczywiście niekorzystne dla potencjalnego klienta. Po
                  pierwsze, developer zabiera sobie 10 procent wpłaconego wkładu, jeśli ktoś
                  wycofa się z umowy jeszcze zanim otrzyma mieszkanie. Po drugie jeśli developer
                  nie pozbędzie się obciążeń hipotecznych to przechodzą one na właścicieli
                  mieszkań w budynku. Dlaczego w KW jest Dziesiątka zamiast Pekao dev, ktory
                  buduje inwestycje?
                  A teraz z innej beczki, ciekaw jestem czy ktoś próbował wziąć kredyt w banku
                  (poza Pekao SA oczywiście) na mieszkanie w Jarzębinach?
                  Dziwi mnie hurraoptymizm typu "renomowany developer" albo, że "zaraz tych
                  hipotek nie będzie". Zgoda, Pekao Development posiada dobrą markę, ale o tym że
                  hipotek nie będzie w nastepnym miesiącu słyszałem już dawno i nic sie nie
                  zmieniło.
                  • Gość: ORO Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 23:27
                    Filipinko! Sprawdzilem Twoje wyliczenia oraz KW. Wszystko sie zgadza!

Banan! Ja co do zasady nie mam zastrzezen do zapisu o karze umownej 10% jesli
                    lokator (niedoszly) wycofa sie z interesu. Tylko zeby to bylo na zasadzie
                    wzajemnosci. A nie jest. Formalnie we wzorze umowy jest tez kara 10% dla PD,
                    ale pod warunkiem, ze to z winy PD nie dojdzie do terminowego podpisania umowy
                    sprzedazy. Jednak, jesli czytales uwaznie wzor umowy to wiesz, ze PD zastrzega
                    sobie prawo do opoznienia terminu z winy osob trzecich (np. organow
                    administracji, sadow). A tu tkwia glowne ryzyka. Wiec de facto nie bedziesz
                    mogl wypowiedziec umowy, gdy np. gmina nie wybuduje drogi dojazdowej, a to jest
                    przeciez warunek oddania budynku do uzytkowania (patrz w pozwoleniu na budowe).
                    Co do innych bankow poza Pekao SA: nie sadze, aby fakt udzielenia kredytu
                    przez "niezalezny" bank oznaczal, ze papiery inwestycji sa w porzadku. Bank w
                    pierwszej kolejnosci patrzy na swoj interes, czyli na zdolnosc kredytowa
                    klienta. Jesli ja ma, to dostanie kredyt na prawie kazda inwestycje, a na pewno
                    na inwestycje prowadzona przez Pekao Development. W razie jakiej obsuwy bank i
                    tak ciagnie kase od "zdolnego" klienta. Pytalem w WBK, czy weryfikuja umowy z
                    developerami. Odpowiedz pani byla: "nie, raczej nie". Tak wiec o bezpieczenstwo
                    od strony papierow musisz zadbac sam. I dlatego uwazam, ze przed podpisaniem
                    umowy z developerem najwazniejsza jest wlasnie umowa.
    • Gość: Niezdecydowana Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.computerland.pl / *.computerland.pl 09.12.03, 09:10
      Przeczylatalam o tej hipotece i nie wiem co robic a w czwartek mam podpisac
      umowe????????? blagam o o rade wentualnie co jeszcze wynegocjowac w umowie?
      • Gość: magdage Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.crowley.pl 12.12.03, 09:13
        Powiem tak: jestem w szoku!!!!
        że są ludzie którzy ryzykują kupno mieszkania jarzębiny!!!
        Przecież macie podstawy do tego żeby się obawiać i to nie byle jakie!!!
        Po pierwsze:hipoteka!!!! PRzecież ten teren nie należy do nich! Może się więc
        własciwie wszystko-z tym że macie się złożyc i zapłacić ten dług, a nawet mogą
        kazać wam się wynosić i co wtedy?!?!? będziecie występować w tvn fakty? lub
        innych tego typu programach ajk to was zrobiono w konia?!?!?a przecież juz dziś
        wiadomo że może się cos takiego zdarzyć!!!
        po drugie nie słyszałam żeby deweloperzy kazali płacić tak jak pekao
        development-wszędzie się płaci z postepem prac!
        Kolejna rzecz: ktoś tu pisał na forum o tym że w umowie podpisuje się że
        wielkość mieszkania może być 3% większa lub mniejsza- wiadomo że będize
        mniejsza- więc jakieś 6 tysięcy wicej zapłacicie ot tak sobie? Bo bardzo
        kochavie pekao development???!!!!
        A po czwarte lokalizacja wcale nie jest az tak rewelacyjna bo przede wszytkim
        nie ma drogi!!!! A droge ma budować gmina-więc albo ją zbudują, albo nie!!!! A
        ja to w naszym kraju bywa? Wszyscy to dokładnie wiemy!!! Tu jest możliwe żeby
        gmina nie zbudowała drogi bo akurat wymyśli co ważniejszego, tu jest możliwe
        okradanie ludzi z ich oszczedności, tu jest mozliwe że wielki bank moze miec w
        d....swoich klientów. Baaardzo podziwiam ludzi którzy w ten sposób ryzykują
        swoje pieniądze, tym bardziej że ceny tych mieszkań wcale nie są nizskie. I
        podsumowując: bardzo podobają mi się mieszkania proponowane przez nich-mają
        świetny rozkład, duże tarasy i balkony, ursynów jest swietną lokalizacją, ale
        przeciez może się okazać że to mieszkanie wcale nie będzie moje!!!!
        A to zbyt duże ryzyko!!!
        pozdrawiam
        • Gość: Tomczor Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.12.03, 11:37
          Witam przedstawicielkę JW w wątku dotyczącym PD.

Czy masz jakis partykularny interes by zająć stanowisko w tej dyskusji. Jeśli
          chcesz się konieczenie wypowiedzieć to dla pełnego obrazu powiedz jasno, że
          reprezentujesz JW. Nie wszyscy muszą znać sposoby waszego marketingu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=7790193&a=7986355
          Dziękuje za podsumowanie dyskusji. Nic nowego nie dodałaś, jedynie zebrałaś
          wątpliwości ludzi w jednej wiadomości i podysciłaś ich lęki. Gratuluje pomysłu
          z TVN'em.

Nie pozdrawiam
          Tomczor
          • Gość: magdage Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.crowley.pl 12.12.03, 12:38
            Tak moim głównym interesem jest to że bardzo się napaliłam na to mieszkanie i
            ubolewam nad tym że nie mam tyle kasy zeby zaryzykować a jesli chodzi o
            podsumowanie to masz rację, po to czytałam żeby wyciagnać wnioski, które też
            zamieściłam w moim poscie. A co do podsycania lęków: jak sam zauważyłeś to było
            tylko małe podsumowanie, oraz moja pełna zdziwienia reakcja, że ktos po takich
            informacjach chce ryzykować!!! Nie rozumiem dlaczego miałabym być
            przedstawicielką JW- bo o ludziach którzy po tych wszystkich wpadkach tam
            kupuja mieszkania- to juz w ogóle mi sie w głowie nie mieści!!!
            Prywatnie jestem studentką, a pracuję na ursynowie przy Natolinie- jesli chcesz
            możemy sie spotkac ja nie mam nic do ukrycia- natomiast Twój post oskarżający
            mnie o reprezentowanie JW jest dość podejrzany- bo nic tu na ten temat nie ma-
            wiec o co Ci chodzi?!?!?
          • Gość: ORO Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.12.03, 21:50
            Nie badam serwerow forumowiczow, ale zgadzam sie z Toba, ze tekst magdage zieje
            demagogia na kilometr. Poza tym z takim jezykiem to tylko na bazar.
            Typowy demagog podaje mieszanke klamstw, polprawd i prawd. Np. PD serwuje nie
            3% tylko 2%. (Podobno 3% bylo na Olszynach i po protestach tamtejszych
            lokatorow PD opuscil na Jarzebinach do 2%).
            Ale magdage porusza sprawe drogi. Czy Ty jako przyszly mieszkaniec probowales
            rozwiklac temat tzw. Nieruchomosci II?
            Wiadomo mi, ze na niej ma byc droga dojazdowa. Nie bardzo wiadomo, kto ma ja
            budowac. Teoretycznie gmina, ale mowia w biurze, ze jak nie gmina to PD. Poza
            tym jest kilku wlascicieli Nieruchomosci II, a poza tym Nieruchomosc II
            prawdopodobnie tez jest obciazona hipoteka (w wyniku podzialu poprzednich ksiag
            wieczystych, na tej samej zasadzie, na jakiej obciazona jest nieruchomosc, na
            ktorej stawiany jest budynek). Ja widze w tej drodze podstawowe zagrozenie co
            do terminowosci. Niestety w biurze panie nie sa w stanie wyjasnic moich
            watpliwosci. W umowie mam tylko zapis, ze termin podpisania umowy sprzedazy
            moze sie przesunac z przyczyn niezaleznych od PD. Czy mam skakac na glowke do
            nieznanej wody?
            • Gość: Tomczor Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.acn.waw.pl 13.12.03, 00:15
              Witam!

> Wiadomo mi, ze na niej ma byc droga dojazdowa. Nie bardzo wiadomo, kto ma ja
              > budowac. Teoretycznie gmina, ale mowia w biurze, ze jak nie gmina to PD.
              Wydaje mi się, że gmina jest odpowiedzialna za zbudownie drogi od ul
              pileckiego. Pewnie między blokami też gmina powinna zabudować drogę, ale nie
              sądze że developer będzie oglądał się na gminę. Szybciej sam zbuduje drogę,
              żeby móc dostać odbiór inwestycji.

> Poza tym jest kilku wlascicieli Nieruchomosci II, a poza tym Nieruchomosc II
              > prawdopodobnie tez jest obciazona hipoteka
              Rzeczywiście Nieruchomość II ma kilku współwłaścicieli. Wynika to z tego, iż
              każdy kto kupował w tamtym miejscu działkę po inwestycję musiał nabyć jakieś
              udziały w terenie przeznaczonym na wspólne drogi dojazdowe. Nawet jak PD
              wykreśli swoje obciążenia to i tak pozostaną obciążenia innych. Z tego co
              wiem, liczba udziałow należących do PD w Nieruchomości II wynosi ok. 5401 z
              czego 250 jest obciążonych jakimiś wierzytelnościami. Stanowi to 5%.
              Nieruchomość II w planie zagospodarowanie przeznaczona jest po drogę i teren
              rekracyjny. Nawet jeśli ktoś by wszedł w posiadanie udziałów w tej działce, to
              przecież nie postawi na środku warzywniaka. Celem PD jest przekazanie
              Nieruchomości II gminie.

> Ja widze w tej drodze podstawowe zagrozenie co do terminowosci.
              Trudno się z Tobą nie zgodzić. Fizyczny brak drogi pewnie opóźni oddanie
              inwestycji, ale zawsze może powstać droga zastępcza. Deweloperowi zależy na
              jak najszybszym przekazaniu inwestycji.

> W umowie mam tylko zapis, ze termin podpisania umowy sprzedazy
              > moze sie przesunac z przyczyn niezaleznych od PD
              Standardowy zapis. Nikt Ci nie zagwarantuje, że zima nie będzie trwała
              rekordow długo, że każdy z urzędników zrobi wszystko po Twojej myśli, itd.
              Pocztaj umowy inny, wszędzie są takie zapisy.

> Czy mam skakac na glowke do nieznanej wody?
              Nawet o tym nie myśl ;) Ale jeśli chcesz kupić mieszkanie na rynku pierwotnym,
              to jak kiedyś określił to jeden z forumowiczów: "dziś podpisałem umowę i od
              jutra nie śpię". Niestety, Polska to strasznie dziki kraj.

Dla mnie najważniejsze jest aby Nieruchomość I była wolna od obciążeń. Spłata
              wierzytelności wg dzisiejszej rozmowy z prawnikiem nastąpi do końca stycznia.
              Mają dużo problemów z PKO BP, ale sprawa ma się już ku końcowi. Po za tym,
              masz to zagwarantowane w umowie.

Pozdrawiam
              Tomczor

PS Jak się gdzieś pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi.
    • Gość: R_1 Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 19.12.03, 00:48
      Czy ktoś wywalczył juz sobie kredyt?
      • Gość: piotr Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.acn.waw.pl 22.12.03, 00:01
        Moze nie na temat, ale ...
        W piatek podpisalem umowe. O kredyt sie jezcze nie
        martwie bo rozlozylem raty: 50% teraz (jeszcze w tym roku),
        50% we wrzesniu i pazdzierniku (PD zgodzil sie).
        Poniewaz polowke uciulalem, mam jeszcze troche czasu.
        pb
    • Gość: Pinki Wesołych Świąt Jarzębinowcy! IP: 212.76.52.* 23.12.03, 16:17
      Wesołych Świąt i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku dla wszystkich przyszłych
      mieszkańców osiedla Jarzębiny i nie tylko, oby było jak najmniej stresów z tym
      związanych i abyśmy w przyszłym roku o tej porze mogli podziwiać swoje lokale
      (a może nawet już rozpoczynać borowanie).
      Pozdrawiam!
    • Gość: Michał Re: Pekao Development - Jarzębiny IP: *.intrum.pl / 213.134.135.* 23.12.03, 18:03
      PKO znam nieco lepiej niż innych inwestorów - 30 min. przed podpisaniem umowy
      zrezygnowałem z zakupu mieszkania. Powód - prozaiczny - niekorzystne zapisy,
      które nie gwarantowały należnej ochrony moich interesów. Zwróćcie uwagę na
      kilka rzeczy w umowie (w moim wypadku ich zabrakło, a było to ok. miesiąca
      temu):
      - brak inf. o przekazaniu w posiadanie wraz z mieszkaniem także części gruntu,
      na której stanąć miał budynek
      - PKO mimo jednorazowej wpłaty całej ceny mieszkania, nawet nie zająknęło się
      na temat wystawienia faktury, a później domagło się prawa do wystawienia
      faktury korygującej
      - nie wspominam o takich sprawach, jak nieprecyzyjne zapisy dotyczące kwestii
      odbioru mieszkania, wg nich nie można odmówić odbioru, jeżeli stwierdzone wady
      nie uniemożliwiają zamieszkanie. Czy dziura w ścianie jest taką wadą ? - nie bo
      można zasłonić ją obrazem lub szafą.
      I kilka innych szczegółow, na które obecnie nie zwracam już uwagi.
      Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka