Gość: MK IP: *.acn.waw.pl 31.10.03, 11:44 Witam :-) Czy jest ktoś na forum, kto kupił mieszkanie w tych inwestycjach??? pzdr MK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-n-i-k-a Re: SAM 81 - bud. S-1 i S-3 03.11.03, 12:26 witam! mamy rezerwacje wstepnie zrobiona do czwartku w bud. s-1 juz 2 tydz głowimy sie co zrobic - brakuje nam troche kasy na ta pierwsza wplate - ale jak wykombinujemy brakujaca sume to chyba sie zdecydujemy; naczytalismy sie duzo o tej spoldzielni - odwlekaja rozpoczecie budowy ale jak zaczna to i skoncza w ustalonych 18 miesiacach; mamy znajomych co juz mieszkaja na moczydle w budynkach wczesniej oddanych i ogolnie sa zadowoleni zastanawia nas tylko jedno - mieszkania w s1 oferowali juz w 2000 roku i spoldzielnia nie ukrywa ze tak bylo; powiedzieli nam ze pierwotne plany ulegly zmianie, budynek ten mial byc poczatkowo w zupelnie innym miejscu; na pytanie czy ubiegali sie wtedy o pozowolenie na budowe i czy je uzyskali powiedzieli ze sie nie ubiegali wiec i nie dostali; z pewnego zrodla dowiedzialam sie ze gdyby sie okazalo ze w 2000 uzyskali jednak to pozwolenie i teraz dostana drugie to nie bedzie mozna skorzystac z ulgi odsetkowej; czy ktos wie jak to bylo w tym 2000 z budynkiem s-1? czy w gminie sprawdze taka informacje? pozdr anika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: SAM 81 - bud. S-1 i S-3 IP: *.acn.waw.pl 03.11.03, 19:47 Nie mogli się ubiegać, bo nie byli właścicielem całej działki pod S-1 i S-3. Teraz odkupili i zaczną (miejmy nadzieję) budować. Podobna sytuacja była z 5 i S-2 pzdr MK Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a Re: SAM 81 - bud. S-1 i S-3 05.11.03, 09:20 czesc MK dzięki za odzew zauwazylam ze jako osobiscie zainteresowany czynnie dzialasz w watku o bud.5 chciałabym zatem sie dowiedziec jak to naprawde jest z ta spoldzielnia - przeczytalam - jak sadze - wszystkie watki, przekopalam sie przez archiwum i wscieklych na ta spoldzielnie nie brakuje - wplacili wymagany niemaly wklad wlasny i dopiero wtedy naprawde okazywalo sie ile warte jest gadanie milych pan z dzialu sprzedazy o wlasnosci gruntu, o pozwoleniach na budowe itp. niektorzy nawet grozili ze sprawe do sadu oddadza ale mysle ze tylko na forum mieli odwage o tych planach mowic, a naprawde nigdy ich w zycie nie wprowadzili; mozesz mi powiedziec przez co ty przeszedłes? wplaciles i co dalej? ile sie opoznila budowa? ile czasu pieniadze lezaly na koncie spoldzielni i nic sie nie dzialo? od roku szukamy z narzeczonym mieszkania; poniewaz ja od dziecka mieszkam na ursynowie, to przede wszystkim tutaj szukalam, ale ceny byly odstraszajace; cena samu, nawet po dodaniu 8% (podobno tyle srednio sie doplaca na koniec) jest i tak nadal najbardziej przystepna cena za mieszkanie na ursynowie i ciagle pozostaje najniższą; na jutro jestemy umowieni w spoldzielni na wplate tych 30% - nie ukrywam ze nie jest to malo bo chcemy kupic 3 pok. mieszkanie; no i im blizej jutra tym czesciej mysle czy to na pewno dobry pomysl? jako doświadczony we wspolpracy z samem powiedz mi prosze czego sie mozemy spodziewac po wplaceniu? rozpoczecie budowy s1 ma sie podobno zaczac pod koniec roku - na podstawie przeczytnaych watkow nie licze ze sie zacznie terminowo, ale skoro nie - to kiedy? z tego co mi odpowiedziales wczesniej to kwestia wlasnosci gruntow dla tych inwestycji jest juz uregulowana - czy to moze skrocic ewentualne opoznienie w rozpoczeciu budowy? w spoldzielni mowia ze podanie o pozwolenie na budowe jest juz zlozone - ile sie czeka na jego wydanie? jezeli bylbys w stanie choc czesc z powyzszych watpliwosci rozwiac bedziemy wdzieczni mozesz tez pisac na priva pozdrawiam anika - sasiadka z bloku obok :)))) - miejmy nadzieje ze tak bedzie juz za 2 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remi Re: SAM 81 - bud. S-1 i S-3 IP: 217.153.63.* 05.11.03, 09:44 Też miałem podobne watpliwości, co więcej wydawało mi się nielogiczne że najpierw trzeba wpłacić 30% a dopiero potem podpisujesz umowe. Ja kupiłem mieszkanie na Dembego i jak na razie jestem w 100% zadowolony z tempa prac. Co więcej kontaktowałem się z ludzmi którzy mieszkają w ich poprzednich budynkach i wszyscy sa zadowoleni z czynszu i jakości budynku. W sumie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a do remi 05.11.03, 10:22 i na dembego nie bylo powazniejszych opoznien? widzisz, watplwiosci co do 30% mamy rozwiane - jest to spoldzielnia a spoldzielnie zawsze chca duzo na poczatek, bo one w przeciwienstwie do developerow nie biora kredytow pod inwestycje i by cos zaczac budowac musza na poczatek zebrac wiecej; wszystkie spoldzielnie dzialajace zgodnie z prawem spoldzielczym nie biora mniej jak 25% na poczatek; to jest dla nas jasne; druga rzecz - ludzi mieszkajacych w budynkach tej spoldzielni tez znamy i ich zadowolenie mialo duzy wplyw na to ze w ogole sie zainteresowalismy ta spoldzielnia watpliwosci dotycza glownie tych ich obietnic - bo jak wywnioskowalam z innych watkow za kazdym razem panie zapewniaja ze grunty sa ich, pozwolenie zaraz bedzie, budowa sie nie opozni itp. i za kazdym razem (przynajmniej na moczydle) zebrane pierwsze wplaty leza po kilka miesiecy i nic sie nie dzieje; a nam tez zalezy na czasie - juz pal licho kase, oprocentowanie teraz jest i tak benzadziejne wiec fakt ze poleza one troche na koncie spoldzielni tak bardzo nie boli - ale nie chcemy by sie ostatecznie okazalo ze zamiast za 2 lata wprowadzimy sie tam za np. 3 lata; zrozumiem opoznienie miesieczne, no max 2 mies, ale nie jak to bylo przy innych inwestycjach niemalze roczne; z kolei czekac tez nie mozna bo juz im niewiele zostalo - wiadomo, kto pierwszy ten lepszy; jedno mieszkanie zwolnilismy i 2 dni pozniej - jak jednak uznalismy ze wlasciwie bylo fajne - juz bylo oplacone; to tez przepadnie jak nie wplacimy jutro kasy (juz i tak zamiast wstepnie ustalanych 2 dni na rezerwacje trzymamy je 2 tygodnie); zatem czas na ostateczna decyzje remi, a ty kupiles w tym budynku s-118? jak obietnice pan ze sprzedazy mialy sie do rzeczywistosci? i czy w terminie zaczeli budowe? z gory dzieki za odpow anika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remi Re: do remi IP: 217.153.63.* 05.11.03, 11:14 Miałem o tyle szczęsćie że wpłacałem pieniądze jak prace się rozpoczynały przy budynku. Teraz budowa jest juz mocno zaawansowana (www.dembego.republika.pl). Wiem że spółdzielnia ostatnio kupiła działkę bodajże od Edbudu, wiec sprawy gruntu powinny byc uregulowane a co za tym idzie rozpoczecie budowy nie powinno sie przedluzac. Na Dembego opoznienie wynosilo na poczatku chyba cos ok 3 miesiecy, ale wynikalo to z surowej i dlugiej zimy w zeszlym roku. Planowany termin oddania jednak sie nie przesunal. Budujace jest twz to mieszkania schodza im jak cieple buleczki. Co wiecej "sila budowlana" nie jest podwykonawca, tylko pracownikami spoldzielni, co pozwala przypuszczac ze po skonczeniu Dembego i kolejnych budynkow na Moczydle przesuna sily na kolejna budowe. Oby się wybudowało jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: do remi IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 05.11.03, 11:23 Ja kupilem na Bluszczanskiej na IV pietrze. Jak musialem wplacic 100% wartosci, byly zbudowane trzy pietra!!!!! Ale nie zaluje. Na tle ogolnej mizerii wypadaja dobrze. Ludzie glosuja nogami, w naszej inwestycji na pol roku przed oddaniem nie bylo zadnych wolnych mieszkan Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a Re: do remi 05.11.03, 11:23 dzieki za slowa otuchy :)) najfajniej byloby kupic tak jak ty - jak juz jakies roboty sie zaczna, chocby dol zaczna kopac, ale jak sam powiedziales i jak my sie juz przekonalismy mieszkania ida jak woda - jak poczekamy to nic juz nie bedzie co do sily budowlanej - owszem, to jest dobre ze nie robi tego zaden podwykonawca, tyle ze ja sie wlasnie obawiam ze oni te s1 i s3 zaczna budowac jak skoncza na moczydle bud.5 i s2 - bo jak inaczej, nowych ludzi zatrudnia? a jezeli moje obawy sie sprawdza to opoznienie min polroczne murowane ale staram sie patrzec na to wszystko optymistycznie dlatego tez jutro sam81 dostanie od nas swoje 30% za nasze wymarzone 3 pokojowe mieszkanie na kabatach i oby sie wybudowało jak najszybciej dzieki za odzew pozdrowka anika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: SAM 81 - bud. S-1 i S-3 IP: *.acn.waw.pl 05.11.03, 12:16 Wysłałem na priv na gazecie pzdr MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: SAM 81 - bud. S-1 i S-3 IP: 212.160.138.* 05.11.03, 11:30 Ja np. kasę (30%) wpłaciłem w sierpniu 2002 i cały czas (co 2 tygodnie co miesiąc) obiecywano mi ze w przeciągu 1 miesiąca wszystkie pozwolenia i sprawy zostaną uregulowane i powinny ruszać roboty i tak trwało to bodajże do kwietnia czy maja br. Od tamtej pory tempo prac jest niezłe nawet trochę wyprzedzaja harmonogram (nie ma pewności ze tak bedzie do końca) ale tak czy inaczej powino sie zakonczyc w 18 miesiącach. Na zebraniu obiecywano nam 15 miesięcy, ale to jest raczej mało prawdopodobne, bo musieliby bardziej przyspieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a do Mareckiego 05.11.03, 12:00 a jak wpłacałes to jakie były podane terminy rozpoczecia i zakonczenia budowy?? i jak obecne prace maja sie do tych pierwotnie podawanych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: do Mareckiego IP: 212.160.138.* 05.11.03, 12:23 Jak juz pisałem terminy z miesiąca na miesiąc się przesuwały :-). Jak wpłacałem to roboty miały ruszyć we wrześniu czy październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
a-n-i-k-a Re: do Mareckiego 05.11.03, 12:33 wlasnie tego sie obawiam najbardziej no ale skoro wasza cierpliwosc koniec koncow zostala nagrodzona to licze ze tez jakos przetrwam ewentualne zwodzenia spoldzielni i w koncu dostane to, za co im zaplace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: do Mareckiego IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 05.11.03, 14:22 Mialem ten sam dylemat, ale zdecydowalem sie i za misiac odbieram to, za co zaplacilem pare miesiecy temu Odpowiedz Link Zgłoś