Dodaj do ulubionych

EDBUD JANTAR

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 22:35
Witam
Czy ktoś może interesował się z Was tą inwestycją czy Edbud wspópracuje tu ze
spółdzielnią Gocław-Lotnisko. Prosiłbym też o informacje na temat samego
developera jakie macie doświadczenia z nim związane, czy jest godny zaufania
oraz zainwestowania swoich oszczędności w nowe lokum.
Pzdr
Piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: EDBUD JANTAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 22:35
      Halo
      Czy naprawde nikt nic nie słyszał o tej inwestycji, jak i o developperze prosze
      o wszelkie informacja, które ułatwią mi podjęcie decyzji.
      Pozdr
      Piotr
      • Gość: ppp Re: EDBUD JANTAR IP: *.uk.hibm.hsbc / 193.108.78.* 06.11.03, 08:44
        poszukaj we wczesniejszych watkach
        • Gość: Piotr Re: EDBUD JANTAR IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 10.11.03, 08:39
          Czego mam szukać? Na temat Edbudu troche może jest, ale pytam o samą budowe
          EDBUD-JANTAR może ktoś tam już zakupił mieszkanie, a może się przymieża do
          zakupu. Interesuje mnie właśnie ta inwestycja, a na jej temat nic niebyło
          pisane jeszcze.
          pzdr
          Piotr
          • kris700 Re: EDBUD JANTAR 14.11.03, 16:49
            Witam,

Też jestem zainteresowany Edbudem, choć inną inwestycją. Podzielisz się własną
            wiedzą, którą zdobyłeś od innych uczestników forum? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
            Krzysiek
            • Gość: sławka Re: EDBUD JANTAR IP: *.chello.pl 06.01.04, 02:39
              Chyba dojrzałam , aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami nt. Edbud Jantar i
              choć byłam szczęśliwa, że udało mi się znaleźć ciekawą inwestycję w miejscu,
              które bardzo mi odpowiada, to idę jutro zrezygnować z rezerwacji jaką zrobiłam
              jakiś tydzień temu. Opinie zawarte na tym forum, a dotyczące Edbudu nie
              zniechęciły mnie tak bardzo jak raport z ogólnopolskiej kontroli wzorców
              umownych wykorzystywanych przez pośredników w obrocie nieruchomościami,
              deweloperów oraz spółdzielnie. Porównałam go z umową, jaką otrzymałam od Edbudu
              i chyba nie chcę włazić w to bagno. Natomiast z powodów wcześniej wspomnianych
              byłabym gotowa zaryzykować, o ile Edbud przystałby na podpisanie umowy w pełni
              zredagowanej przez mnie. Ale niestety nie bujam w obłokach i nawet nie podejmę
              próby negozjacji z Edbudem, bo pojęcie negocjacji w moim rozumieniu wiążą się z
              pewnymi ustępstwami, a kupno mieszkania jest zbyt poważną sprawą, aby pozwolić
              firmie budowlanej na przeforsowanie swoich "widzimisów", które są wg. kodeksu
              cywilnego łamaniem prawa.
              Mam wiele uwag do umowy i samej procedury jaką przyjał Edbud planując sprzedaż
              mieszkań na os. Edbud Jantar. Jest wiele niewiadomych. Na kilka znalazłam
              odpowiedź, ale w międzyczasie znalazły się kolejne wątpliwości i odkryłam w
              umowie nowe sformułowania, które oceniam bardzo krytycznie.

Służę pomocą i jestem gotowa podzielić się swoimi uwagami. sdabrowski1@wp.pl to
              mój adres.
              Sławka
              • Gość: Piotr Re: EDBUD JANTAR IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 06.01.04, 10:25
                Witam
                Też interesuje się troche tą inwestycją, o jakich dokładnie nieścisłościach i
                niejasnościach mówisz. Co dokładnie wzbudziło twój niepokuj.
                • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 27.02.04, 13:02
                  Tez interesuje sie ta inwestycja.
                  Co do umowy, to przekazany wzorzec jest wyglada jak wyjatkowo niechlujna wersja
                  robocza. Ale negocjacji poki co nie wykluczaja. Za kilka dni pokaze im moje
                  propozycje i zobaczymy co da sie urwac. W kazdym badz razie nie zapieraja sie.
                  Mnie natomiast bardzo zastanawia inna kwestia: proponowany standard
                  wykonczenia. Czyli np. brak drzwi wewnetrznych (nawet oscierznic).
                  Poza tym na srodku wielkiego osiedla planuje sie budowe budynku z wlasna
                  kotlownia gazowa (wlasne ogrzewanie i wlasne podgrzewanie wody). Chociaz w
                  samych mieszkaniach gazu nie bedzie. Ale jeszcze sie zobaczy.
                  Pzdr potencjalnych przyszlych sasiadow.
                  • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 08.04.04, 11:23
                    Zadziwiajaca jest cisza w tym watku...
                    Niedawno podpisalem umowe i chcialbym sie czegos dowiedziec, a Wy milczycie.
                    Moze wiecie o czyms, o czym ja nie wiem?
                    Pzdr.
                    • Gość: benek Re: EDBUD JANTAR IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.04.04, 22:27
                      Widziałem "budowę" dzisiaj. Na razie krzaki, ogrodzenie i barak. Prace mają
                      ruszyć w przyszłym miesiącu.
                      • Gość: Piotr Re: EDBUD JANTAR IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 05.05.04, 11:26
                        Witam
                        Wczoraj przejeżdżałem obok budowy i widziałem już pierwszych robotników, chyba
                        budowa się rozpoczyna. Z tego co widziałem układali płyty betonowe, pewno będą
                        teraz drzewa wycinać.
                        Pozdrawiam
                        Piotrek
                        • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 10.05.04, 08:49
                          Dokladnie tak:)
                          Budowa rozpoczela sie z dwutygodniowym opoznieniem, bo w jakims urzedzie nie
                          wydano na czas zezwolenia na wycinke dzrew (hmmm. jesli to mozna nazwac
                          drzewami). Przynajmniej tak sie tlumacza w Edbudzie.
                          Zatem generalnie poki co idzie dosc dobrze.
            • Gość: Anka G Re: EDBUD JANTAR IP: *.proxyplus.cz / 212.248.124.* 14.07.04, 12:53
              Czesc,
              zdobyles moze jakies info nt Edbudu - jestem zainteresowania ich nowa
              inwestycja Edbud Relaks w Kabatach i mam czas do 16.07.04 na podpisanie umowy
              na ostatnie mieszkanie 3 pokojowe.
              Moze podzielisz sie swoja wiedza
              Anka
              • Gość: AK Re: EDBUD JANTAR IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.04, 23:07
                Witaj

Jakiś czas temu również poszukiwałem ludzi zainteresowanych RELAKSem i założyłem
                oddzielny wątek dla tej inwestycji, więc zapraszam do niego. Jest tam już trochę
                informacji na temat tej inwestycji i umowy<b>.</b> Cieszę się, że w końcu ktoś
                się pojawił...

Chętnie podzielę się swoją najnowszą wiedzą, ale wolę to robić w tamtym wątku. A
                jakbyś podała gg lub maila, to mogę odpowiedzieć na pytania, których nie
                chciałabyś zadać na forum. Ale kontynujmy w tamtym wątku... OK?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=13368646 (Edbud RELAKS - do
                wszystkich zainteresowanych)

Pzdr.
    • robpaine Re: EDBUD JANTAR 08.07.04, 01:00
      Ja także się interesuje tą inwestycją. Przydałoby sie rozruszać ten wątek. Z
      tego co widac na ich stronie sporo mieszkan jest sprzedanych.
      p.s Co sie dzieje na budowie bywa ktos w tych okolicach?

pozdr

• konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 08.07.04, 09:40
        Bywam, a jakze.
        Tempo robot jest nawet imponujace. Skonczyli parter, sa na wysokosci podlog 1.
        pietra (tak mi sie przynajmniej wydaje). Bywam tam raczej wieczorami i nawet ok
        19.00 robota wre. Takze z tej strony wyglada OK.
        Nie znam sie na tym, ale mysle, ze do zimy musza dojsc do dachu. A ze budynek
        ma miec 8 pieter, to sie spiesza.
        Na razie tyle.
        Pzdr. Konrad
        • Gość: magda Re: EDBUD JANTAR IP: *.inteligo.com.pl 08.07.04, 17:22
          Witam,
          Interesowałam się inwestycją na Gocławiu bo miejsce jest super. Nawet miałam
          zarezerwowane mieszkanie ale niestety po przeczytaniu umowy przez prawnika
          zwątpiłam. Umowa jest nie do przyjęcia nawet negocjacje niewiele dadzą bo
          trzeba zmienić całą umowę. Z oddaniem spóźnią sie napewno bo tempo prac nie
          jest oszałamiające. Wiem bo mieszkam obok. Mam nadzieję że sprawdziliście czy
          mają zezwolenie na budowę od spółdzielni Gocław-Lotnisko bo wiem że mieli
          jakieś z tym kłopoty.
          Pozdr
          • robpaine Re: EDBUD JANTAR 08.07.04, 20:28
            No nie wiem jak z tym zezwoleniem. Ale przecież to mają być mieszkania
            spółdzielcze z własnociowym prawem do lokalu - tak mi powiedziała miła pani
            przez telefon - spółdzielni gocław- lotnisko wiec to byłby jakis absurd jak by
            nie mieli pozwolenia od tej spółdzielni :).

Czy kto wie jak mogą sie kształtować opłaty w takich spółdzielczych
            mieszkaniach? Miła pani mówiła cos ok 6 pln za metr^2.

pozdr
          • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 09.07.04, 08:38
            1. Umowa: Zla jak wszystkie inne u deweloperow. Ale nie przesadzaj, mozna
            negocjowac. Trzeba tylko umiec i miec cos do zaproponowania od siebie.
            2. Tempo prac - nie wypowiadam sie. Nie znam sie na tym, ale wydaje mi sie
            calkiem sprawne. Termin zas jest na 12.2005r.
            3. Z tym "zezwoleniem" od spoldzielni to jakis absurd. Umowa jest parafowana
            przez spoldzielnie i wyraznie stanowi, ze jest to przedsiewziecie wspolne
            Edbudu i Sp-ni. Sorry, ale jakies bajki piszesz:)
            Pzdr. i mam nadzieje, ze jednak moje M powstanie:)
            Konrad
            • Gość: andrzej Re: EDBUD JANTAR IP: *.menta.net 09.07.04, 10:46
              czesc Konrad ,zastanawiam sie nad zakupem mieszkania na tym osiedlu, problem w
              tym ze siedze zagranica i nie chca przeslac mi wzoru umowy e mailem co jest
              podejrzenego w tej umowie? czy na budowie trwa normalna praca ? co mozna z nimi
              nwnegocjowac ? dzieki za pomoc i pozdrawiam z Hiszpanii
              • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 09.07.04, 11:10
                Mowiac wprost: kazdy (dokladnie: KAZDY) punkt umowy jest podejrzany. Trzeba
                przeczytac ze zrozumieniem i obrac ew. strategie interpretacyjna. Jak wszedzie.
                Jezeli nie chca wyslac faksem, to musisz niestety wyslac umyslnego. Jak wykaze
                zainteresowanie jakims konkretnym lokalem, to pewnie dostanie wzor do
                zapoznania sie.
                Swoja droga dziwne, ze link do wzoru umowy na stronie Edbudu nie dziala (nigdy
                nie dzialal)...
                Pzdr.
                • Gość: andrzej Re: EDBUD JANTAR IP: *.menta.net 09.07.04, 11:55
                  tez mnie to zastanowilo byc moze uda sie podeslac jakiegos znajmego z waw ,
                  ciekawe jak postep prac , MI ktory sprzedaje iskre jeszcze nie zaczal budowy
                  • robpaine Re: EDBUD JANTAR 09.07.04, 18:17
                    Ja nie wiem w czym problem. Zarezerwowałem mieszkanie na ich stronie, podałem
                    maila, potem zadzwoniłem, pogadałem z miłą panią i wysłała mi umowę na maila.
                    Zadnych problemów.

Pozdrawiam potencjalnych sąsiadów.

Rob
                • robpaine Re: EDBUD JANTAR 09.07.04, 18:19

> Swoja droga dziwne, ze link do wzoru umowy na stronie Edbudu nie dziala
                  (nigdy
                  > nie dzialal)...

Ogólnie ta strona jest coś nie chalo, co chwila wyrzuca mi jakies błedy.
              • Gość: Andzia Re: EDBUD JANTAR IP: *.proxyplus.cz / 212.248.124.* 14.07.04, 13:11
                Czesc,
                Tu Anka z Moskwy, tez jestem za granica i tez jestem zainteresowana tym
                developerem a konkretnie inwestycja Edbud Relaks i tez mialam problemy z
                uzyskaniem infor mailem a konkretnie firma wcale nie reagowala na moje
                zapytania. Aktualnie sprawe pilotuje rodzina z Warszawy, ale pierwsze wrazenie
                po przeczytaniu umowy nie jest dobre. Firma jak kazdy developer zabezpiecza sie
                na maksa, zapisy w wielu punktach sa bardzo niekorzystne dla kupujacego a
                problemy moga sie zaczac dopiero w momencie odbioru lokalu (np zapis o prawie
                Edbudu no 3 letniego administrowania lokalami praktycznie uniemozliwia
                mieszkancom wyegzekwowanie starannego usuniecia usterek w tzw. czesciach
                wspolnych)
                • Gość: andrzej Re: EDBUD JANTAR IP: *.menta.net 14.07.04, 22:01
                  nie wiem jak twoja umowa ale ta ktora dostalem to tez nie jest extra ,ceny sa z
                  listopada , bardzo ciekawy jest zapis o sadzie polubownym a nie powszechnym ,
                  taki sad za zwyczaj jest kupiony przez deweloperow , generalnie umowa mi sie
                  nie podoba w porownaniu z tym co dostalem z MI , obsluga tez nie jest najlesza
                  bo rzeczywiscie nie odp na emaile dopeiro jak ktos sie wybierze osobiscie to
                  mozna sie cos dowiedziec ale problem pojawia sie gdy jestes zagranica jak ty i
                  ja, pozdrawiam
            • Gość: Kasia Re: EDBUD JANTAR IP: 40.0.96.* 30.08.04, 18:28
              Zrobiłam rezerwacje mieszkania i jestem przed podpisaniem umowy. Umowa nie
              podoba mi się w wielu punktach. Właściwie mam wątpliwosci czy nie zmienić
              decyzji o zakupie mieszkania w tej inwestycji (chociaż lokalizacja bardzo mi
              odpowiada). Czy mozesz poradzić co Tobie udało się wynegocjować, w jakich
              punktach i jak zmienić zapisy umowy.
              Pozdrawiam
              Kasia
              • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 31.08.04, 08:49
                Jesli to do mnie, to odpowiem tak: W kazdej umowie sa postanowienia, ktore sie komus nie podobaja. Z roznych wzgledow. W "mojej" umowie byly punkty, ktore u mnie wywolaly salwy smiechu, natomiast inni czlonkowie rodziny nie mieli zastrzezen. Oczywiscie wystepowaly tez sytuacje odwrotne.
                Takze niestety, ale IMO kazdy musi samodzielnie ruszyc glowa i zastanowic sie co mu tak naprawde przeszkadza, a co moze odpuscic. W razie czego tabuny prawnikow czekaja na zlecenia, choc moim zdaniem w takiej sprawie nie warto sie ich radzic. Niestety developer nie jest firma charytatywna i stara sie umowy konstruowac korzystnie dla siebie. Tak jest zawsze (zamiast dev. wstaw sobie bank, tow. ubezp., dilera samochodowego itp. itd.).
                W moim przypadku udalo sie osiagnac pewien stopien indywidualizacji umowy. Ale byla ona podpisywana w czasach, kiedy w miejscu inwestycji rosly jeszcze samosiejki. Czy teraz byloby to mozliwe- nie wiem.
                Pzdr.
                Konrad
                P.S. Piszesz "robiłam rezerwacje mieszkania i jestem przed podpisaniem umowy. Umowa nie podoba mi się w wielu punktach.". Czy podawalas te punkty Edbudowi? Rozmawialas juz z nimi?
    • robpaine EDBUD JANTAR co na budowie?? 14.07.04, 20:44
      Witam

Czy ktoś widział może niedawno budowę? Co się na niej dzieje?
      Czy sądzicie że wskaźnik GUS o produkcji montażowo-budowlanej może wzrosnąć -
      jestem ciekawy przy jakim poziomie wplynie on na cenę metra^2?

Pozdr
      • Gość: andrzej Re: EDBUD JANTAR co na budowie?? IP: *.menta.net 14.07.04, 21:57
        Pamietaj ze ceny sa z listopada 2003 , tj juz jestes/smy w plecy ,podobno na
        budowie praca w re ostatnio wyslalem tam kolege mowi ze dzielnie pracuja
        • robpaine Re: EDBUD JANTAR co na budowie?? 15.07.04, 19:22
          no własnie -juz sie przygotowałem psychicznie do waloryzacji - pytanie tylko
          ile?
          Cytat z GUS-u " Szacuje się, że ceny produkcji budowlano-montażowej w maju 2004
          r. były o 0,8% wyższe niż w poprzednim miesiącu." Jestem ciekawy czy wskaźnik
          pójdzie jeszcze wyżej czy to tylko efekt unii.

pozdr

• konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 23.07.04, 08:29
      Wczoraj zajrzalem na budowe. Jak dla mnie tempo imponujace. O 19.30 krecili sie jeszcze jacys pracusie i nawet cos tam dlubali, a jeden Pan byl laskaw walic mlotkiem. Czyli wrazenie nienajgorsze.
      Pzdr. Konrad
      • Gość: Piotr Re: EDBUD JANTAR IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 23.07.04, 09:48
        Witam
        Potwierdzam prace idą w niezłym tępie. Bywam tam praktycznie codziennie
        (mieszkam na Gocławiu). Jadąc rano do pracy już się kręcą panowie po budowie i
        coś tam robią i tak do wieczoram, w soboty też często pracują.

Pozdrawiam sąsiadów
        Piotr
        • Gość: Robert Re: EDBUD JANTAR IP: 217.153.92.* 23.07.04, 15:01
          Ku pocieszeniu tych ktzorzy martwia sie oddaniem mieszkania na czas moge dodac
          tylko ze kierownikiem budowy jest ojciec mojej znajomej a ona kiedys mi mowila
          ze Ojca zawsze posylaja tam gdzie maja opoznienia bo zawsze oddawal budowe
          przed czasem:-)Pozdrawiam nowych przyszlych mieszkancow Goclawia
          • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 23.07.04, 15:30
            Zaczeli z opoznieniem (pare postow wyzej), ale nie az takim... W kazdym razie to dobry njus:)
            Pzdr.
    • robpaine Re: EDBUD JANTAR 23.07.04, 19:59
      Witam przyszłych sąsiadów - podpisalismy umowe z edbudem na mieszkanie na
      jantarze. Teraz tylko obserwuje jak budowa pnie sie do góry.
      Co ciekawe wiekszosc mieszkan jest wykupiona od strony wschodniej...

Pozdrawiam
    • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 16.08.04, 08:30
      Mam pytanie do tych, co kupili cos w Jantarze, wzglednie oststnio w innej inwestycji Edbudu.
      Jakie macie doswiadczenia z przeprojektowywaniem mieszkan? Tzn. przesuwanie (jeszcze nieistniejacych) scian w mieszkaniu, zmiana polozenia punktow swietlnych, oczek wodnych itp. Zgodnie z umowa wymaga to konsultacji (bezplatnej?) z biurem architektonicznym wskazanym w niej.
      Ktos to przerabial? Ile kosztuje metr sciany (wybudowanie-zburzenie), ile gniazdko elektryczne itp.
      Budowa konczy 1. pietro i powoli trzeba chyba o tym myslec.
      Pzdr.
      Konrad
      • Gość: doom Re: EDBUD JANTAR IP: *.chello.pl 16.08.04, 22:42
        Kończą poziom "zero" i zaczynają pierwsze piętro. Babka wbiurze powiedziala ze
        bedą wysyłac projekty instalacji. Ja sie dowiadywałem czy moge wyburzyc
        (wzglednie zeby jej nie stawiali) sciane pomiedzy kuchnia a pokojem -
        powiedzieli ze bez problemu :) jezeli jest dzialowa. Jak dojda do mojego pietra
        to zaczne ich naciskać.

pozdr
        • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 17.08.04, 08:41
          To to jest poziom zero? Kurcze, ale wysoko. :))
          Zgodnie z umowa wszystkie tego typu rzeczy musza byc zaprojektowane przez wskazane biuro architektoniczne. Zatem wydaje mi sie, ze czasu jest nieco mniej:)
          A z innej beczki: Jak sadzisz, wyrobia sie przed zima do dachu?
          Pzdr.
          Konrad
          • Gość: doom Re: EDBUD JANTAR IP: *.chello.pl 17.08.04, 20:34
            nie wydaje mi sie aby wyrobili sie do zimy do dachu - co by potem robili przez
            cały rok :) ja stawiam na 5 lub 6 pietro (bardziej szóste)

W wiekszosci mieszkan tych 50 - 54 m2 duzo sie nie zmieni - najwyzej mona
            poprzestawiac scianki dzialowe, pomiedzy kuchnia a malym pokojem jest sciana
            nosna a jej ruszac, dziurawic nie mozna. Ja myslałem o zmianie okna balkonowego
            na otwierane dwu-skrzydłowe ale to chyba nie przejdzie - architekt budynku sie
            nie zgodzi :(
            • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 18.08.04, 08:45
              Budowlancem nie jestem, ale slyszalem teorie, ze najlepiej nie przerywac budowy na zime bez dociagniecia do dachu. Ale moze to taka prawda jak z Francem Maurerem:))))
              Poza budowa scian jest kupa innej roboty: rzeczony dach, wypelnianie scian cegla, tynkowanie, balkony, scianki dzialowe, instalacje (rury, przewody), teren wokol itp. Ale ja sie na tym nie znam:)
              Co do przebudowy mieszkania, to mam nieco wiecej myslenia niz 50 metrow. Na poczatku wydawalo mi sie, ze co najmniej polowa scianek dzialowych w moim mieszkaniu jest do przestawienia, ale po glebszym namysle dochodze do wniosku, ze jednak projektant mial racje. Niemniej jednak pewna kosmetyka wydaje sie niezbedna. Duzo gorzej z punktami swietlnymi, ale to juz trzeba przekalkulowac, czy robic samemu.
              Co do zmiany okna, to pewnie Ci sie nie uda. Konieczna zgoda architekta, ekspertyza itp. Raczej nie przejdzeie, zwlaszcza jak okno jest widoczne od ulicy i dosc nisko. Ale probuj i podziel sie rewelacjami:))
              Pzdr.
              Konrad
      • Gość: S. Re: EDBUD JANTAR IP: 62.29.248.* 17.08.04, 09:33
        Na ogół wygląda to tak, że w trakcie budowy w ogóle nie są stawiane ścianki
        działowe, a jedynie nośne. Dopiero jednym z kolejnych etapów jest budowanie
        ścianek działowych, a następnie robienie instalacji.
        Kupuję mieszkanie od Edbudu i po prostu był termin, w jakim należało dostarczyć
        własny plan mieszkania, który był potem zatwierdzany przez biuro
        architektoniczne.
    • robpaine EDBUD JANTAR - własne forum 21.08.04, 12:33
      Witam

Jak w temacie - wzorem innych inwestycji powinnismy zaczac tworzyc wlasne forum
      z prawdziwego zdarzenia - w sumie przeciez bedzie nas sporo 190 mieszkan
      (przynajmniej 190 forumowiczów in future :) )
      Co Wy na to ??

Rob
      • Gość: darek Re: EDBUD JANTAR - własne forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 09:03
        witam wszystkich przyszłych sąsiadów, budowa idzie dobrym tempem, jestem tam
        codziennie ponieważ blisko mieszkam, do konca roku ma byc postawiony stan
        surowy,ja kupiłem na 7 pietrze, jesli są jacys sąsiedzi z 7 to niech sie odezwa

pozdrawiam
        • Gość: Piotr Re: EDBUD JANTAR - własne forum IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 23.08.04, 11:41
          Witam przyszłego sąsiada, moje nowe m będzie troszke niżej 5 piętro. Jęśli do
          końca roku ma być stan surowy to tempo będzie chyba całkiem niezłe. Też
          mieszkam tuż obok budowy, widać że pracownicy uwijają się z robotą, pracują od
          samego rana do późnych godzin.

Pozdrawiam
          Piotr
          • Gość: doom Re: EDBUD JANTAR - własne forum IP: *.chello.pl 23.08.04, 18:31
            No to witam sąsiada ja tez z 5 pietra :)
        • Gość: doom Re: EDBUD JANTAR - własne forum IP: *.chello.pl 23.08.04, 18:34
          Coś mi sie nie chce wierzyc z tym zamknieciem stanu do konca roku. No bo
          pomyslmy to jest jeszcze 7 kondygnacji. Musieli by w 2,5 tygodnia stawiać jedno
          pietro. Poza tym wole aby robili wolniej a dokładniej :)
          Gdyby im sie udało to mieli by cały rok na wnetrza (troche długo).

pozdr
    • Gość: Konrad Re: EDBUD JANTAR IP: *.stacje.agora.pl 23.08.04, 17:45
      Czy jest wśród forumowiczów ktoś kto kupił/planuje kupić mieszkanie w Jantar II
      - mniejszy budynek? Jakie są Wasze opinie o tej lokalizacji?

Konrad
    • konrad.boryczko Do tych, ktorzy kupili... 26.08.04, 08:43
      ... przed 1 maja br.
      Czy dostaliscie juz od Edbudu aneks do umowy (nowe oswiadczenie spoldzielni itp)?
      Jesli tak, to co o nim sadzicie (poza oczywiscie jedyna w swoim rodzaju belkotliwoscia sformulowan)? W szczegolnosci co sadzicie o "obnizeniu wkladu budowlanego"? Czy oznacza to, ze beda kiedys chcieli uzupelnienia jego wartosci, chociaz pisza, ze "cena przedmiotu umowy" pozostaje bez zmian. Zagmatwane, a ja dopiero po poludniu bede mial czas na szczegolowe analizy.:(
      Pzdr.
      Konrad
      • Gość: Piotr Re: Do tych, ktorzy kupili... IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 26.08.04, 10:28
        Hej
        Też już dostałem, jest tam sformułowane, że cena wkładu się obniża. Ale według
        umowy cena przedmiotu umowy jest równa całemu wkładu budowlanemu. W statusie
        spółdzielni jest info o rozliczeniu iż należy wnieść cały wkład budowlany, aby
        uzyskać "SPÓŁDZIELCZE WŁASNOŚCIOWE PRAWO DO LOKALU ", a jeśli chce się potem
        przekształcić w PRAWO ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKALU to "Wnioski członków o
        przekształcenie tytułów prawnych do lokali powinny być rozpatrzone w terminie
        60 dni od daty ich wpływu do Spółdzielni" oraz "Spółdzielnia powinna przystąpić
        do podpisania umowy o przekształcenie tytułów prawnych do lokali w terminie 30
        dni od daty uregulowania przez członka należności warunkujących zmianę tytułu
        prawnego do lokalu." Sądzę że chcą się zabezpieczyć jest tam info w aneksie że
        można będzie przekształcić kiedy będzie można obmierzyć grunt(jakoś tak). Wiem
        że nastąpiła taka sytuacja na budowie iskra (mostostal invest) gdzie dwie
        sekcje zostały oddane i ludzie nie uzyskali Prawa odr. wł. dlatego że nie można
        wyznaczyć jaki % gruntu przypada na dany lokal gdyż cała inwestycja jeszcze
        trwa i ma się zakończyć bodajże w 2006 roku i dopiero po tym czasie będzie
        można to zrobić. A u nich do umowy też było podobne oświadczenie dołączone, że
        mają prawo wyboru jaką formę własności chcą otrzymać. Trochę to zagmatwałem
        ale ...

Pozdrawiam
        Piotr
        • konrad.boryczko Re: Do tych, ktorzy kupili... 26.08.04, 12:50
          Dzięki. Chodzi mi o to, ze ten podatek, o ktorym oni pisza wejdzie w zycie od 2007r., czyli wtedy, gdy dom bedzie juz nieco zszarzaly:) Bede jeszcze analizowac ustawe o VAT, ale juz na wstepie mam watpliwosc.
          Pzdr.
    • robpaine EDBUD JANTAR - co na budowie ?? 28.08.04, 22:30
      Witam wszystkich

Mam pytanie - jak postepują prace (mieszkam po lewej stronie Wisły i troche mam
      nie po drodze kontrolować inwestycji tak jakbym chciał )?
      Poza tym może byśmy zrobili własne forum z prawdziwego zdarzenia - lub jakis
      serwer ftp ze zdjeciami posuwających się robót??

pozdrawiam
      • konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR - co na budowie ?? 30.08.04, 08:28
        Roboty ida:)
        Pierwsze pietro na "dluzszym ramieniu" budynku prawie skonczone, zaczynaja drugie. Niestety w sobote ok. 13 na budowie nic sie nie dzialo.
        Pzdr.
        • Gość: andrzej k Re: EDBUD JANTAR - co na budowie ?? IP: *.menta.net 31.08.04, 18:21
          mialem dzis wyslac tam zone ale widze ze nie ma sensu, ciekawe jak to bedzie
          szlo dalej, jestem wlasciwie zdecydowany na zakup , troche mierzi mnie tylko ta
          umowa , czy wiesz ile wzrosla cena bazowa przez te wskazniki gus, ile musze
          doliczyc do ceny ktora podaja na swojej stronie, ceny te sa chyba z paz lub
          list 2003 ?. Pozdrawiam
          Andrzej k
          • Gość: doom Re: EDBUD JANTAR - co na budowie ?? IP: *.chello.pl 31.08.04, 19:02
            Na stan dzisiejszy dolicz 3,96% do ceny mieszkania (to waloryzacja Gus do
            07/2004 włącznie - czyli do sierpnia bo wtedy ogłosili wskaźnik za lipiec).
            • Gość: andrzej k Re: EDBUD JANTAR - co na budowie ?? IP: *.menta.net 31.08.04, 20:05
              dzieki czekam na dalsze wiesci z forum bo siedze torche daleko od waw
              przynjamniej na razie ,
              pzdr
              • Gość: andrzej k Okna na ktora strone swiata? IP: *.menta.net 01.09.04, 21:27
                Panowie sasiedzi ,wasze mieszkania maja okna na ktora strone swiata? jest tyle
                teori ze sie juz pogubilem co lepsze , z jednej strony najlepsze okna wydaja
                sie zach inni mowia za pld, jezeli chodzi o zach to wypada chyba od ulicy itd
                itd , co sadzicie na ten temat?
                pzdr
                ak
                • Gość: doom Re: Okna na ktora strone swiata? IP: *.chello.pl 01.09.04, 23:43
                  Witam

odpowiem tak: znam to osiedle i ruch na ulicach meissnera i bora-k. Na bora -
                  kom. ruch jest spory bo to jedna z 2 głownych ulic na gocławiu (kiedys była
                  najbardziej ruchliwa - teraz głowna arterią jest fieldorfa gdyż łączy wał
                  miedzeszyński - most siekerkowski z ostrobramską i tutaj jest najwiekszy ruch).
                  Natomiast meisnera (czyli okna na zachód w etapie 1) jest ulica typowo
                  osiedlową mimo że ma pasy oddzielone trawnikiem co może dawac do myslenia ze to
                  jakas ważna ulica (nie jest taką). Więc ja bym nie bał sie kupowac na scianie
                  zachodniej mieszkania - jednak wolałbyn wyżej a to dlatego że widać "warszawski
                  manhattan" (moje "m" jest na zachód, wysoko i będę mial fajny widok :))) ) Poza
                  tym dla jednych wazna jest przestrzeń za oknem - czyli na zachód, a dla innych
                  widok na podwórko i sąsiadów (plus zupełny brak hałasu z ulicy) - czyli na
                  wschód.

uff wystarczy

pozdrawiam

na płd jest mały (na stan obecny) wybór mieszkań i trochę jak w kamienicy w
                  studni....
                  • Gość: andrzej k Re: Okna na ktora strone swiata? IP: *.menta.net 02.09.04, 00:03
                    dzieki za opinie , mialem podobne zdanie w sumie bylem tam raz a goclawia nie
                    znam wydawalo sie istotnie tak jak piszesz ze meisnera to nie jest jakas
                    potezna ulica , musze to rozwazyc ale wydaje sie ze altaernatywa sa tylko
                    mieszkania na wsh i zach , tych na wsh jest chyba jeszcze sporo wiecej
                    pzdr i dzieki za opinie
                    ak
                    • Gość: Kasia Re: Okna na ktora strone swiata? IP: 40.0.96.* 02.09.04, 12:40
                      Mialam podobny problem z której strony wybrac mieszkanie (wschod czy zachod)
                      Proponuje przejsc sie wokol budowy. Okna na wschod wychodza na dziedziniec,
                      ktory w rzeczywistosci nie jest zbyt szeroki. Budynek 6-pietrowy, ktory stanie
                      w II etapie bedzie dosyc blisko. Zaleznie od pietra i polozenia mieszkania w
                      budynku I etapu moze dawac cien (i widok w okna sasiadow). Ja wybralam zachod.
                      W mieszkaniu wole miec slonecznie po poludniu. Bylam na miejscu budowy zarowno
                      rano jak i wieczorem. Ruch na Meissnera jest raczej mały.
                      • Gość: andrzej k Re: Okna na ktora strone swiata? IP: *.menta.net 02.09.04, 13:28
                        dziekuje za kolejna rade coraz bardziej sie przekonuje do opcji zachodniej,
                        pozdrawiam
                        andrzej k
                        • Gość: darek Re: Okna na ktora strone swiata? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 18:39
                          ja akurat nie mam tego problemu, ponieważ mam okna wychodzące na trzy strony
                          swiata, było takie jedno mieszkanie i udało mi sie je kupić
                          • Gość: doom windy dwie??? IP: *.chello.pl 03.09.04, 23:40
                            Dochodzą mnie niepokojące wiesci z innych inwestycji edbudu ze lubi kasowac
                            windy (zamiast 2 daje jedną). Może sie martwie ale musimy tego pilnować. Na
                            klatce 4 na pietrze jest 10 lokali i są dwie windy. Jak edbudowi odbije i
                            skasuje jedną to będzie massakra. Co Wy na to.
                            • Gość: darek Re: windy dwie??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.04, 06:56
                              a w której inwestycji zrobili jedną windę?
                              • Gość: doom Re: windy dwie??? IP: *.chello.pl 04.09.04, 10:33
                                Wątek z dembego etap 2 - tam zamienili jedna winde na komórki.
                                • Gość: andrzej k Re: windy dwie??? IP: *.menta.net 04.09.04, 10:50
                                  Niestety jest to stary numer to samo zrobil MI na iskrze , zastanawialem sie
                                  czy tam nie kupic w II etapie ale okrojenie windy w 15 pietrowym bloku to
                                  bylaby masakra, ile klatek ma miec jantar I i ktora jest najwieksza?
                                  pzdr
                                  andrzej k
                                • Gość: andzej Re: windy dwie??? IP: *.menta.net 04.09.04, 10:52
                                  widzieliscie tez link do usterek na dembego II , robi wrazenie , pozostaje miec
                                  nadzieje ze nie kazda budowa jest taka sama ,
                                  pzdr
                                  andrzej k
                                  • Gość: darek Re: windy dwie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:01
                                    a co za usterki były na dembego?
                                    a z tą windą to rzeczywiście nie jest halo, ja kupiłem mieszkanie na 7 i nie
                                    wyobrażam sobie aby była jedna winda. ciekawe czy ktos się pytał w edbudzie ile
                                    będzie wind?
                                    • Gość: andrzej Re: windy dwie??? IP: *.menta.net 04.09.04, 12:12
                                      www.dembego6.waw.pl/galeria/view_album.php?set_albumName=usterki&page=4
                                      Co do wind nie mam pojecia , umowy jeszcze nei podpisalem ale jestem tego
                                      bliski i to takze na wysokim pietrze, wydaje mi sie zenada 1 winda , pozyjemy
                                      zobaczymy
                                      • Gość: Piotr Re: windy dwie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:25
                                        Witam
                                        Co do wind to na obecnych planach są po dwie na każdą klatke. W edbudzie
                                        narazie mówią że będą po dwie. Są w sumie 4 klatki, jeśli mieli by usunąć jedną
                                        winde to w klatkach od 1 do 3 gdyż tu chyba w każdej jest po 4 mieszkania na
                                        piętrze. W 4 klatce raczej będą dwie za dużo mieszkań jak na jedną. Miejmy
                                        nadzieje, że nigdzie nie zlikwidują windy. Ciekaw jestem co na to spółdzielnia
                                        gocław, która potem by odbierała blok od Edbudu. Wydaje się że musi wyrazić
                                        zgode na taką zmiane (chociaż kto wie w MI na Iskrze stało się tak że nagle
                                        znikneła jedna winda, a spółdzielnia też odbierała budynek od developera).

Pozdrawiam
                                        Piotr
                                      • Gość: darek Re: windy dwie??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:34
                                        ja juz podpisałem umowę, także przepadło, ale mam nadzieję, ze bedą
                                        dwie.pozdrawiam sąsiadów z 7 pietra
                                        • Gość: cd Re: windy dwie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 12:50
                                          Jest tylko nadzieja, że developer mniej bezczelnie zachowuje się wobec
                                          spółdzielni niż na własnych inwestycjach tak jak w przypadku Dembego 6 oddanego
                                          rok temu jak i po sąsiedzku oddawanego w tych dniach gdzie właśnie windy dyły
                                          ale się zmyły.
                                          • Gość: andrzej zmiany w umowach IP: *.menta.net 05.09.04, 16:15
                                            Mam pytanie czy komus udalo sie zmienic w umowach zapisy
                                            1/ o Stow bud domow na zapis o sadzie powszechnym
                                            2/zapisy o karach /potraceniach przy zerwaniu umowy
                                            3/terminarz wplat poszczegolnych rat

pozdrawiam
                                            andrzej
                          • Gość: aga Re: Okna na ktora strone swiata? IP: 217.153.33.* 06.09.04, 09:15
                            a jakie to mieszkanie ze az na 3 strony swiata?
                            • Gość: darek Re: Okna na ktora strone swiata? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 19:14
                              a jest to mieszkanie na 7 piętrze z tym duzym tarasem (na stronie edbudu jest
                              pokazane)
                              • Gość: AGA Re: Okna na ktora strone swiata? IP: 217.153.33.* 07.09.04, 11:11
                                TO ZDAJE MI SIĘ ŻE BĘDZIEMY SĄSIADAMI PRZEZ SCIANĘ. PEWNIE SIĘ WKRÓTCE POZNAMY
                                I MOŻE POLUBIMY?
                                • Gość: ANDRZEJ jakies wiesci z Budowy? IP: *.menta.net 09.09.04, 14:03
                                  jak tam chlopaki z edbudu posuwaja sie do przodu w temacie , jest chyba kilka
                                  osob ktore mieszkaja blisko ?
                                  pzdr
                                  andrzej
    • Gość: Robpain Zdjęcia z BUDOWY - po raz PIERWSZY :) IP: *.chello.pl 09.09.04, 22:36
      Mam zaszczyt zaprezentować zdjęcia z budowy edbud Jantar. Budynek rośnie
      szybko. Jeszcze tylko dwa pietra do mojej kondygnacji :)))))

oto linki do zdjęć:

members.lycos.co.uk/clanboos/robert/1.JPG
      members.lycos.co.uk/clanboos/robert/2.JPG
      members.lycos.co.uk/clanboos/robert/3.JPG
      members.lycos.co.uk/clanboos/robert/4.JPG
      members.lycos.co.uk/clanboos/robert/5.JPG
      members.lycos.co.uk/clanboos/robert/6.JPG
      members.lycos.co.uk/clanboos/robert/7.JPG
      members.lycos.co.uk/clanboos/robert/8.JPG
      Miłego oglądania sąsiedzi :)

• Gość: andrzej Re: Zdjęcia z BUDOWY - po raz PIERWSZY :) IP: *.menta.net 10.09.04, 10:44
        Dzieki za zdjecia, oby tak dalej
        pozdrawiam
        • Gość: Tomek Jantar II IP: *.idea.pl 12.09.04, 17:59
          Cześć.
          Czy ktoś z Was kupił może mieszkanie w małym budynku (Jantar II)?
          Szukamy przyszłych sąsiadów - zwłaszcza z IV piętra.
          • Gość: andrzej Re: Jantar II IP: *.menta.net 23.09.04, 13:29
            Macie jakies info z budowy , pracuja robociarze ?budynek rosnie ?
            pzdr
            • Gość: Robpaine Re: Jantar II IP: *.chello.pl 23.09.04, 21:29
              zaczeli czwarte pietro od messnera, od bora sa na drugi - zaczynam wierzyc ze
              zamkną konstrukcje do konca roku - tempo jak za gierka :))
              • Gość: andrzej Re: Jantar II IP: *.menta.net 27.09.04, 09:48
                dzieki za informacje rzeczywiscie krzepiace ,
                pzdr
              • Gość: andrzej Re: Jantar II IP: *.menta.net 11.10.04, 20:38
                Czesc Rob jak postep na budowie , bywasz? chlopaki pracuja ?
                pozdrawiam
                • Gość: Robpain Re: Jantar II IP: *.chello.pl 12.10.04, 00:03
                  Już piąte pietro idzie od Meissnera - moje piętro :)

pozdr.
            • konrad.boryczko Re: Jantar II 27.09.04, 08:14
              W sobote ok. 11 pracowali. Od tej strony, co to jest juz wyzej zaczeli nawet wypelnianie cegla (biala) pierwszego poziomu. To juz nie jest Gierek! To jest Bierut:)))
              Pzdr. przyszlych sasiadow.
              • Gość: Kasia Re: Jantar II IP: 213.241.64.* 27.09.04, 09:20
                Witam,
                owszem uwijają się z budową i też zauważyłam, że w części lokalu usługowego (w
                nowej siedzibie Edbudu) zaczęli ustawiać pierwsze cegiełki. Pozdrawiam
                wszystkich sąsiadów
          • Gość: Konrad Re: Jantar II IP: *.acn.waw.pl 26.09.04, 17:15
            Hej,
            pozdrawiam przyszłego sąsiada....
            Moje będzie na II piętrze.
            • Gość: Kasia Re: Jantar IP: 213.241.64.* 01.10.04, 09:09
              Witam, parę dni temu wspominałam o lokalu usługowym w którym zaczęli stawiać
              pierwsze cegiełki. Wczoraj wieczorkiem zauważyłam, że poza ścianami
              wewnętrznymi i zewnętrznymi wstawione są już okno – z granatową futryną. Szybko
              Edbud wykańcza swoją siedzibę!!!
              Pewno na zimę chcą się przenieść z baraku do nowej siedziby!!!
              • Gość: przyszły Re: Jantar IP: *.acn.waw.pl 08.10.04, 20:15
                jeszcze nie kupiłem mieszkania ale 23.10 będzie piknik
                osoby, które podpisały umowy dostaną zaproszenia, potencjalni klienci - ( tzn ja }
                również
                • Gość: andrzej Re: Jantar IP: *.menta.net 08.10.04, 21:50
                  Ja tez jestem wlasciwie dogadany , ale problem w tym ze jestem poza waw i nie
                  moge negocjowac na miejscu , udalo ci sie wynegocjowac jakies zmiany w umowie ?
                  wiesz moze jak wyglada postep w budowie ?
                  pzdr
                  andrzej
                • Gość: andrzej Re: Jantar IP: *.menta.net 08.10.04, 21:51
                  o jakim mieszkaniu myslisz ja jeszcze nie rozwiazaelem dylematu wschod
                  zachod ,ale sklaniam sie jednak ku wschodowi
            • Gość: aga IV pietro Re: Jantar II IP: *.acn.waw.pl 23.11.04, 19:09
              melduje sie nowa sasiadka ;-)
          • Gość: aga Re: Jantar II IP: *.acn.waw.pl 21.11.04, 13:25
            no ja chyba bede sasiadka z 4 pietra ;-) jaki nr mieszkanka?
    • 512512a Re: EDBUD JANTAR 11.10.04, 17:40
      CZY KTOS MA PODPISANA UMOWE I WYBRAL MIESZKANIE NA 5 PIETRZE?
      MOZE BEDZIEMY SASIADAMI!!
      • Gość: Kasia Re: EDBUD JANTAR IP: 213.241.64.* 12.10.04, 11:19
        Witam, a o którą klatkę ci chodzi. Ja będe mieszkała na 5 piętrze w pierwszej
        klatce.
        • Gość: darek Re: EDBUD JANTAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 17:09
          witam sąsiadkę z pierwszej klatki, ja wprawdzie nie z piątego, ale blisko bo z
          siódmego
          • Gość: ak Jaki postep prac IP: *.menta.net 12.10.04, 18:35
            Drodzy sasiedzi czy ktos z was moze mi napisac jakis jest na dzis postep prac?
            sam fizycznie nie moge tego sprawdzic jak na razie
            pozdrawiam
            k
            • konrad.boryczko Re: Jaki postep prac 13.10.04, 08:24
              Na dzis to nie wiem, ale w poniedzialek od strony Meisnera zaczynali konstrukcje pietra nr 5. Parter i 1 pietro juz jest wypelniane biala cegla (sciany zewnetrzne).
              Od strony Zawadzkiego zaczynali konstrukcje pietra nr 3.
              Pzdr.
              • Gość: A Re: Jaki postep prac IP: *.menta.net 13.10.04, 09:18
                DZIEKI mozna na ciebie liczyc
                pozdrawiam
              • Gość: Robpain Re: Jaki postep prac IP: *.chello.pl 13.10.04, 19:07
                > Od strony Zawadzkiego zaczynali konstrukcje pietra nr 3.

Teraz to Bora komorowskiego :) ach te dawne czasy - pamietam jeszcze ulice
                Bieruta :) Miessnera nie zmienili, nie pamietam czy nazwa ul Abrahama była
                zmieniana.
                • konrad.boryczko Re: Jaki postep prac 14.10.04, 08:24
                  Po mojemu byla Uminskiego:)))
          • Gość: althien EDBUD JANTAR - powitanie IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 10.12.04, 15:22
            Ja również witam ;)
            Przynajmniej mam nadzieję, że wkrótce zostanę Waszą sąsiadką.
            Na razie czekam na podpisy prezesów pod umową i pędzę załatwiać kredyt.

Kaśka
        • 512512a Re: EDBUD JANTAR 14.10.04, 08:38
          WITAJ KASIU!

Ja bede mieszkal w 4 klatce, okna wychodza na podworko.

Pozdrawiam
          Tomek
        • Gość: althien Re: EDBUD JANTAR IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 16.12.04, 19:31
          Cześć Kasiu,

Postanowiłam trochę popatrzeć po historycznych zapiskach i intuicja mnie nie
          zawiodła :)
          Cieszę się że będziemy sąsiadkami z piętra :)

Kaśka
    • 512512a Re: EDBUD JANTAR 16.10.04, 23:29
      Czy ktoś bedzie mieszkał w IV klatce i na którym piętrze?

Pozdrawiam
      Tomek Okszewski
    • konrad.boryczko Zdjecia? :) 18.10.04, 11:41
      Poszperalem dzisiaj na stronie edbudu i w czesci dot. jantara znalazlem dzial, ktory wyglada na szykowany do zamieszczania aktualnych (miejmy nadzieje) zdjec z budowy. Nie bylo do jeszcze z tydzien temu.
      Niestety nie ma tam jeszcze fotek (wchodzilem Opera i IE, takze kwestie oprogramowania raczej odpadaja).
      Pzdr.
      konrad
      • Gość: Robpaine Re: Zdjecia? :) IP: *.chello.pl 18.10.04, 18:49
        Cześć Konrad

Ta część serwisu jest juz od około miesiąca i niestety na tym się skończyło.
        Ale nie martw się, w niedzielę porobiłem kilka fotek budynku - z każdej strony -
        i niedługo podam linki do tych zdjęć.

pozdrawiam
        • Gość: Kasia Jantar-Piknik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 19:52
          Witam,
          czy ktoś z przyszłych sąsiadów wybiera się na Piknik-Jantar 23 października?

Pozdrowienia dla sąsiadów.
          • Gość: robpaine Re: Jantar-Piknik IP: *.chello.pl 19.10.04, 00:13
            Jaki piknik ? Skąd ta informacja? na stronie edbudu nie ma ani słowa o tym....
            • Gość: Kasia Re: Jantar-Piknik IP: 213.241.64.* 19.10.04, 09:08
              W tamtym tygodniu w czwartek albo w piątek w gazecie Metro było ogłoszenie, no
              i wczoraj Edbud przysłał mi listem zaproszenie na piknik. Uroczystość
              rozpoczyna się o godz. 12.30 - wmurowanie kamienia węgielnego pod budynek.
              Później będzie Piknik przy muzyce, kuflu piwa i grilu.
              Pozdrowienia dla przyszłych sąsiadów,
              Kasia
              • Gość: kkkkkkkk Re: Jantar-Piknik IP: 62.233.204.* 19.10.04, 10:31
                A propo pikniku napewno bedzie bardzo fajnie fajny zespól ogolnie bardzo
                przyjemnie wiem bo edbud na kabatach organizował juyz nie jeden zapraszam ja
                mimo ze z kabat to tez przyjade
          • Gość: magda Re: Jantar-Piknik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 10:22
            Ja się wybieram!

nasze mieszkanko jest na 3 piętrze klatka pierwsza od lewej od strony B.
            Komorowskiego.
            czy znajdzie się sąsiad??
        • Gość: ak Re: Zdjecia? :) IP: *.menta.net 18.10.04, 22:39
          tez tak mi sie wydawalo ze ta czesc serwisu wisi od jakiegos czasu,ale widac ze
          na ciebie mozna liczyc ,
          pozdrawiam
          andrzej
          • Gość: darek Re: Zdjecia? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 14:02
            podajcie mi konkretną datę i godzinę rozpoczęcia tego pikniku
            • Gość: Kasia Jantar-Piknik IP: 213.241.64.* 19.10.04, 14:24
              23 października od godz. 12.30
              • Gość: darek Re: Jantar-Piknik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.04, 16:30
                dzięki za info
    • Gość: RobPaine najbardziej oczekiwane - Zdjęcia Edbud jantar 1 ;) IP: *.chello.pl 19.10.04, 19:19
      Witam wszystkich.
      Oto linki do zdjęć:
      members.chello.pl/margreg/robert/07310006.JPG
      members.chello.pl/margreg/robert/07310009.JPG
      members.chello.pl/margreg/robert/07310010.JPG
      members.chello.pl/margreg/robert/07310011.JPG
      members.chello.pl/margreg/robert/07310013.JPG to prosze4 porównaćz tym:
      members.lycos.co.uk/clanboos/robert/3.JPG - duża róznica :)
      members.chello.pl/margreg/robert/07310014.JPG
      members.chello.pl/margreg/robert/07310021.JPG
      Miłego oglądania.

Rob

• Gość: AK Re: najbardziej oczekiwane - Zdjęcia Edbud jantar IP: 62.57.152.* 20.10.04, 17:43
        Dzieki
        pozdrawiam
    • konrad.boryczko Piknik 25.10.04, 08:22
      Witam.
      Przyznawac mi sie tu po kolei:))))))
      Kto z Was byl na pikniku? A moze ktorys z forumowiczow wygral komorke na opony zimowe?
      Dla mnie caly sens pikniku sprowadzal sie do dwoch rzeczy:
      1. Moje dzieci maja ksiazki Pana Kazimierza Gorskiego z dedykacjami
      2. Moglem zadac Edbudowi serie pytan, w sprawach, w ktorych nigdy jakos nie chcialo mie sie dzwonic (np. kto wynajal lokale uzytkowe).
      Poza tym calkiem mila impreza za moje pieniadze.
      Pzdr
      konrad
      • Gość: Piotr Re: Piknik IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 25.10.04, 10:31
        Witam
        Ja byłem i nic nie wygrałem :( . A co do lokali to kto będzie je wynajmował? Z
        tego co ja pytałem kiedyś to miała być jakaś kawiarnia, kiosk itp. dokładnie
        nie pamiętam no i siedziba Edbudu nieruchomości. Może masz jakieś nowe
        informacje o tych lokalach kto będzie je prowadził?
        Pozdrawiam
        • konrad.boryczko Re: Piknik 25.10.04, 10:45
          Z tego co pamietam:
          1. Sklep z guzikami (powaznie, tez sie zdziwilem. Ciekawe ile mozna zarobic na
          takim biznesie:))
          2. Agencja PKO BP SA
          3. Kawiarnia (raczej nie knajpa)
          4. Miesny (ktoras z pobliskich bud sie przeniesie)
          Generalnie te uslugowe beda mialy calkiem spore metraze.
          Pzdr.
    • konrad.boryczko Raport:) 28.10.04, 09:20
      Wczoraj bylem na budowie.
      Generalnie caly budynek zbliza sie do zakonczenia budowy pietra 5. Wyglada na to, ze poki co wyzej nie ida, wyrownuja ino poziom.
      Natomiast bardzo duza czesc scian budynku jest juz wypelniona cegla. Chyba na tym sie skupili. Na pikniku pracownicy zapewniali, ze do konca roku chca oddac stan surowy, ale chyba sie przeslyszalem:))
      Aha. Podobno jedynie do konca stycznia mozna podawac ewentualne zmiany ustawienia scian wewnatrz lokali. Oczywiscie po uzgodnieniu z wiadomym architektem. Malo czasu...
      Pzdr.
      • konrad.boryczko Re: Raport:) 28.10.04, 10:14
        Korekta:)
        Dzisiaj przypelzalo pismo z Edbudu, ze scianki przesuwamy do konca listopada. Mozna odbierac jakies szczegolowe plany.
        pzdr.
        • Gość: Piotr Re: Raport:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 17:24
          Są do odpioru plany można nanosić zmiany do końca listopada, a i jest też
          wzmianka o zmianie numeru rachunku Edbudu na jakie należy wpłacać kolejne raty,
          czyżby stare konto im ktoś zablokował :))))

Pozdrawiam
          Piotrek
          • Gość: AK Podpisalem cyrograf dolaczajac do Jantarowej braci IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 04.11.04, 11:28
            Coz stalo sie mam nadzieje ze bedzie wszystko ok , z tego co widac na budowie
            ruszyla konstrukcja 6 pietra pogoda sprzyja, umowa jaka jest kazdy widzi
            pozostawic nalezy ja bez komentarza , pozdrawiam sasiadow
            ak
            • Gość: ak zmiany IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 07.11.04, 17:52
              czy ktos z was rozwazal zrobienie aneksu kuchennego w pokoju duzym? w sumie
              wiekszosc mieszkan jest do tego predysponowanych? aktywnosc na forum zerowa to
              dziwi zwazajac ze jest juz pewnie pow 100 mieszkan sprzedanych z jantar I i
              II , moze jak powiezdiela Pani Patrycja z Edbudu mieszkania kupuja rodzice dla
              swoich dzieci?
              pzdr
              ak
              • Gość: darek Re: zmiany IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 19:09
                to fakt, aktywność jest raczej na marnym poziomie.
                jeżeli chodzi o kuchnie to ja mam połączoną z salonem i myślę, że to dobry
                pomysł. które mieszkanie kupiłeś i na którym piętrze?
                pozdrawiam
                • Gość: ak Re: zmiany IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 07.11.04, 21:26
                  Kupilem na 6 pietrze nr 147 56 m , na wsh , coz tak wybralismy, co do
                  aktywnosci to byc moze powodem jest to co pisalem nizej ,ale jest to dziwne ze
                  malo jest ludzi gotowych cokolwiek napisac czy podzielic sie swoimi
                  doswiadczeniami,
                  co do zmian to raczej myslalem o tym by zrezygnowac z kuchni jako takiej i
                  zamienic ja no pokoj a w duzym zrobic aneks , ale opinie w tej materii sa rozne
                  moze ty masz jakies doswiadczenie
                  pzdr
                  ak
                  • Gość: darek Re: zmiany IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.04, 09:24
                    ja będę mieszkał pod numerem 150 na 7, czyli ta sama klatka, u mnie kuchnia
                    była od razu zaplanowana w połączeniu z salonem, ale na powierzchni 36 m.
                    nie wiem jakiej wielkości jest twój duzy pokój, najlepiej pogadaj z architektem
                    wnętrz, zeby Ci coś doradził.
                    • Gość: ak Re: zmiany IP: 62.57.153.* 08.11.04, 09:34
                      tak tez mysle zrobic ,
                      pzdr
                      • Gość: Robpaine zmiany oraz aneks ale do umowy IP: *.chello.pl 08.11.04, 20:53
                        Wlączjąc sie do dyskusji my planowalismy od razu połączenie kuchni i duzego
                        pokoju (rozwalenie scianki dzialowej na calej dlugosci robi sie wtedy
                        fajny "open space".
                        PS czy ktos ogladał juz aneks do umowy ? Oprócz zmiany nr rachunku następuje
                        takze istotna zmiana dotycząca CO a mianowicie nie będzie własnych kotłowni
                        gazowych tylko ukochany SPEC. Co WY na to???? Moim zdaniem taka zmiana to
                        zmniejszenie kosztów budowy - 3 kotłownie gazowe kosztuja wiecej niz
                        podłączenie do magistrali ciepłowniczej (tak mi sie wydaje - mogę się mylić),
                        jesli tak jest to EDBUD na nas zarobił :(
                        Co o tym sądzicie ?
                        • Gość: ak Re: zmiany oraz aneks ale do umowy IP: 62.57.153.* 08.11.04, 21:13
                          przy podpisywaniu umowy zostalem o tym poinformowany , byc moze kosztowo
                          wyjdzie na to samo ale masz racje oszczednosc edbudu jest ewidentna , co do
                          zmian czy zglosiliscie je edbudowi i na ile je wyceniono? moj plan jest z gola
                          inny raczej closed space , czyli zabudowanie dzialowki i zrobienie aneksu w
                          duzym pokoj pytanie jest nastepujace czy to jest realne ? na 19 m , pozdrawiam
                          ak
                          • konrad.boryczko Re: zmiany oraz aneks ale do umowy 09.11.04, 08:29
                            Co do kotlowni to nie wiem, jaki jest procentowy koszt tychze w koszcie calego
                            budynku. Obnizenia ceny mieszkania bym sie raczej nie spodziewal :)))
                            Co do dyskusji kuchenno-salonowych, to nie mam zdania. Moja lepsza polowa sobie
                            zazyczyla calkowitego oddielenia kuchni od pokoju i... bedzie tak miala.
                            :))
                            Mam inne pytanie. W moim planie przewidziane jest, ze drzwi wejsciowe do
                            mieszkania otwieraja sie do srodka. Chcialem odwrotnie, ale podobno "bik
                            problem" bo jakies przepisy. Hmmm. Wejscie do mojego "M" jest w waskim
                            korytarzyku i tak, ze otwierajac drzwi nie uderze nawet inkasenta, bo liczniki
                            sa dalej. Ciekawe...
                            Pzdr. sasiadow
                            • Gość: Piotr Prace na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 13:52
                              Witam

Korzystając z dnia urlopowego w pracy wybrałem się na budowe popatrzeć na
                              postęp prac. Sprawy mają się następująco: od strony maisnera tj. od klatki IV
                              prace trwają na 7 piętrze stawiane są już ściany konstrukcyjne. Z drugiej
                              strony budynku klatka I kończone jest piętro V (tak na marginesie prace trwają
                              w moim przyszłym m.), nie byłem na budowie w tygodniu o takiej godziny troche
                              byłem zdziwoiny że aż tylu ludzi się tam kręcie moim zdaniem uwijają się dość
                              sprawnie. Do końca roku sądze że postawią ściany konstukcyjne do 8 piętra. Co
                              do pozostałych ścian wypełniają teraz cegłą drugie piętro pierwsze już gotowe
                              we wszystkich klatkach. Zaczeli też prace przy drugim niższym budynku, wykopali
                              już kawał dziury zaczeli też poszeżać ogrodzenie troche ciasno na placu budowy
                              się robi. Ogólne wrażenia całkiem pozytywne.

Pozdrowienia
                              Piotr
                              • Gość: darek Re: Prace na budowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 14:01
                                witaj Piotrze,
                                ja również byłem wczoraj na budowie i chłopaki ostrą działają, około 17 kręcili
                                się własnie u mnie na tarasie na 7 piętrze, myślę , że jeszcze z 10 dni i będę
                                mógł wejśc do własnego mieszkania
                                • Gość: Kasia Re: Prace na budowie IP: 40.0.96.* 22.11.04, 10:19
                                  W sobote okolo 11, pomimo niewielkiego mrozu i zalegajacego sniegu, widac bylo
                                  prace na budowie. Dzialaly 2 dzwigi, czesc robotnikow pracowala na szczycie
                                  budynku a czesc na 2 pietrze wypelniajac zewnetrzne sciany ceglami. Koparka
                                  krazyla wokol "II etapu" czyli - jak na razie - wielkiej dziury w ziemi.
                                  Najwyrazniej snieg nie przeaszkadza w dzialaniach, robotnicy go skrzetnie
                                  usuwali ze szczytu budynku. Gorzej moze byc z dzisiejszym mrozem...
                                  (sasiadka z 4 pietra IV klatki)
            • mike_2 Re: Podpisalem cyrograf dolaczajac do Jantarowej 22.11.04, 17:00
              Witam!

Gość portalu: AK napisał(a):

> Coz stalo sie mam nadzieje ze bedzie wszystko ok , z tego co widac na budowie
              > ruszyla konstrukcja 6 pietra pogoda sprzyja, umowa jaka jest kazdy widzi
              > pozostawic nalezy ja bez komentarza , pozdrawiam sasiadow
              > ak

Właśnie zastanawiam się na kupnem mieszkania. Zarezerwowałem jedno, ale mam dużo obaw co do umowy.

No i właśnie, może jednak przedmówca byłby skłonny ja skomentować? A może i inne osoby podzieliłyby się swoimi wrażeniami z lektury umowy oraz swoimi doświadczeniami co do możliwości zmian jej zapisów....

Jakoś ciężo mi uwierzyć, że wydając tyle pięniędzy nikt nie walczył o zmianę zapisów w umowie...

Dziś konsultuję się z prawnikiem i mam zamiar nagocjować z Edbudem wiele zapisów.

Ale żeby zacząć dyskusję, to podam jakiś temat z umowy:

W umowie podany jest harmonogram wpłat. Nie jest on uzależniony w żaden sposób od postępów na budowie. Dodatkowo, ostatnia wpłata ma nastąpić _przed_ zakończeniem budowy!

Jest też zapis o "przewidywanym zakończeniu budowy". Powinno się skreślić słowo "przewidywany", bo przecież dalej podane są zdarzenia, które mogą wydłużyć okres budowy bez konsekwencji dla dewelopera... A "przewidywany" nie znaczy tak naprawdę nic i do niczego dewelopera nie zobowiązuje...

Czekam na wasze opoinie (bo chcę to mieszkanie kupić, ale umowa mnie przeraziła).
              • Gość: ak Re: Podpisalem cyrograf dolaczajac do Jantarowej IP: *.red-62-57-152.user.auna.net 22.11.04, 18:10
                witam masz racje umowa na pierwszy rzut oka jest niekorzystna i taka w zasadzie
                jest jak wszystkie umowy z deweloperami ja zmienilem tylko jakies szczegoly nic
                nadzwyczajnego, sa zapisy ktore sa ewidentnie nie korzystne typu dodatnim
                wskanizkiem ......jak by sie zdarzyl ujemny co jest teoret mozliwe cena nie
                bedzie obnizona itd itd moj przyklad jest niereprezentatywny bo naprawde nie
                mialem czasu negocjowac i zalezalo i na tym wlasnie mieszkniu (co lepsze juz
                zostaly sprzedane)alternatywna inwestycja ktora rozwazalem MI jest w
                smiesznej fazie w porowaniu z edbudem , coz walcz dzielnie moze ci sie uda byc
                moze z czasem edbud bedzie cos odpuszczal widzac niesprzedane mieszkania (ale
                pewnie beda to te duzo mniej atrakcyjne )
              • Gość: RobPaine Re: Podpisalem cyrograf dolaczajac do Jantarowej IP: *.chello.pl 22.11.04, 20:56
                Ja powiem tak - żadna umowa nie pomoże jeżeli deweloper będzie niesolidny i np
                zbankrutuje. Ciężko jest z Edbudem negocjować - mają jeden wzór i koniec.
                Powodzenia - mi się nie udało nic wynegocjować. Z drugiej strony jeżeli Edbud
                postawi ten budynek to nie ma o co sie martwic. Zobacz mamy dopiero 4-5
                miesięcy budowy a już od strony Meissnera prawie konczą budynek a mają jeszcze
                rok. Poza tym jest to ich pierwsza inwestycja na Gocławiu (razem ze
                spółdzielnią gocław lotnisko) to muszą się starać i robić wszystko na cacy.
                Inaczej nici z innych inwestycji na tym terenie. Tak mi się wydaje. Pozdrawiam
                • Gość: aga IV pietro Re: Podpisalem cyrograf dolaczajac do Jantarowej IP: *.acn.waw.pl 23.11.04, 19:18
                  poki wszystko na budowie idzie gladko to umowa jest ok, problemy moga sie
                  pojawic gdy cos sie zacznie chrzanic. edbud generalnie uchodzi w branzy za
                  solidnego w miare developera, tak na prawe nie ma developerow doskonalych.
                  Mysle ze na korzysc dziala takze fakt, ze jest to wspolna inwestycja Edbudu ze
                  spoldzielnia. Budowa idzie, mieszkania sa ladne a poza tym trzeba byc
                  optymista, czemu cos mialoby zle pojsc? =)
                  ps. dodam tylko, ze mi udalo sie przewojowac jakies male zmiany.
    • Gość: aga IV pietro Re: EDBUD JANTAR IP: *.acn.waw.pl 23.11.04, 22:30
      co za cisza na tym forum... oby moi sasiedzi byli rownie cicho ;-)
      • mike_2 Re: EDBUD JANTAR 23.11.04, 22:58
        Witam,

mam nadzieję, że wszyscy będziemy w miarę cisi (oczywiście już _po_ parapetówkach, bo parapetówka może być głośna...) :).

Ja będę dopiero rozmawiał o zmianach w umowie, więc na razie się nie wypowiadam.
    • Gość: maria Re: EDBUD JANTAR IP: *.ihit.waw.pl 25.11.04, 10:01
      Ja niestety zrezygnowałam z podpisania umowy. Zgadzam się z większością , że
      jest niejasna i pozostawia sporo do wyjaśnienia, a developer jest niechętny do
      negocjacji.Ale żeby nie być "gołosłowną" przytoczę najważniejsze uwagi:1
      1/ BRAK ZAPISU O ŹRÓDŁACH FINANSOWANIA INWESTCJI (środki własne, środki własne
      Kupującego czy kredut inwestoerski?)- na to pytanie padła szybka odpowiedź-
      środki własne ale z wypisu z KRS , że kapitał spółki wynosi 250 000 zł ( dane z
      września 2004)
      2/Niechęć do zawarcia umowy sprzedaży w formie aktu notarialnego
      3/brak informacji w umowie, że trzeba zapłacić 1200 zł wpisowego na rzecz
      Spółdzielni
      4/nieokreślono warunków, kiedy nastąpi rewaloryzacja wskaźnikami zmiany cen w
      budownictwie mieszkaniowym- czy wtedy, dgy inflacja wzrośni o 0.1% czy kiedy
      wyniesie powyżej 5%?
      5/konieczność wpłaty ostatniej raty na 6 tygodni przed zaplanowanym końcem
      budowy - a potem co ? przez następne 3 a może i więćej miesięcy nie jest się
      właścicielem
      6/BRAK ZAPISU, ŻE Z CHWILĄ ZAWARCIA UMOWY POWSTAJE ROSZCZENIE O USTANOWIENIE
      SPÓŁDZIELCZEGO WŁASNOŚCIOWEGO PRAWA DO LOKALU ZWANE EKSPEKTATYWĄ WŁASNOŚCIOWEGO
      PRAWA DO LOKALU
      7/BRAK ZAPISU O ROZLICZANIU OSTATECZNYCH KOSZTÓW BUDOWY, kiedy koszt budowlany
      będzie niższy niż wstępnie ustalony i w jakim terminie dokonany będzie zwrot
      nadpłaty
      8/OŚWIADCZENIE SPÓŁDZIELNI W FORMIE ZAŁĄCZNIKA , ZTÓREGO NIE WYNIKA ŻADEN
      KONKRETNY TERMIN USTANOWIENIA SPÓŁDZIELCZEGO PRAWA WŁASNOŚC- DAJE TO MOŻLIWOŚĆI
      ODKŁADANIA TEGO W CZASIE NA WET NA MIESIĄCE
      9? bRAK ZOBOWIĄZANIA SPÓŁDZIELNI DO USTANOWIENIA ODRĘBNIEJ WŁASNOŚCI LOKALU Z
      UDZIAŁEM W PRAWIE UŻYTKOWANIA GRUNTÓW I W CZĘSCIACH WSPÓLNYCH BUDYNKU7 -
      stwierdzenie, że jz chwilą gdy będzie to możliwie ze względów formalno-
      prawnych jest w moim odczuciu wykętem i może to być na Swietego Nigdy.

Jeżeli się mylę to proszę o komentarz i poradę, którą wykorzystam w
      przyszło9śći
      • mike_2 Re: EDBUD JANTAR 25.11.04, 12:46
        Witaj Mario,

mam podobne zastrzezenia do umowy.

1) brak podania zrodel finanoswania -> na to nie zwróciłem uwagi, dziękuję za pokazanie tego problemu.

2) wpisaowe do spółdzielni -> racja, nie mówią o tym w umowie, ale coż, trzeba czytać status spółdzielni i tam jeste to napisane (par 9 ust 2). Dodatkowo w par 10 ust 3 powiedziane jest, ze "udzialy sa liczone odrebnie dla kazdego prawa do lokalu, garazu lub miejsca w garazu wielostanowiskowym i nie podlegaja kumulacji". Hm... odrebnie, wiec mysle sobie, ze za mieszkani i garaz zaplace 2*500PLN, ale "nie podlegaja kumulacji", czyli co? Nie dodaja sie? Musze to jeszcze wyjasnic.

3)Twoj punkt 4 (rewaloryzacja wkaznikamizmiany cen w budownictwie mieszkaniowym) -> nie rozumiem o czym mowisz. W umowie jest waloryzajc wzgledem wskaznika GUS (wskaznik produkcji budowlano-montazowej). O zadnych innych rozliczeniach nie ma mowy (oprocz pomiaru wielkosci mieszkania po jego wybudowaniu, ktora to wielkosc nie moze sie roznic o wiecej niz 2% od planowanej)

4) koniecznosc wplaty ostatniej raty przed koncem budowy -> zgadzam sie calkowicie, ze to bardzo niedobry punkt. Mozna sie na niego zgodzic, jesli okresli sie: dokladna date oddania lokalu i odszkodowania za opozniania w oddaniu.

5)ekspektatywa -> jest o niej mowa w statucie spojdzielni (par 33 ust 1). Mowi sie tam, ze ekspektatywa powstaje w momencie zawarcei umowy ze spoldzielnia - umowy na budowe lokalu. No ale my zawieramy umowe z EdBudem a nie ze spoldzielnia... Pytanie o interpretacje wzajmengo stosunku Spoldzielni z Edbudem - kto w buduje budynek, a kto zawiera umowe (i na CO jest tam umowa dokladnie). Spoldzielnie upowaznila Edbud do inwestycji i podpisywania umow (ale czy w imieniu spoldzielni?).

6) rozliczenie ostatecznych kosztow budowy -> wydaje mi sie, ze cos takiego nie ma tu w ogole miejsca. Jest podana cena, ktora podlega waloryzacji o wskaznik GUS i to wszystko. Czy deweloper zmiesci sie z kosztami w tej cenie, to juz jego ryzyko. Jesli jego koszty beda bardzo niskie, to wiele zarobi a my nic z tego nie dostaniemy (nie bedzie obnizki ceny).

7) oswiadczenie spoldzielni -> zgadzam sie, ze w oswiadczeniu brakuje po pierwsze daty przyznania prawa do mieszkania, a po drugie silniejszego zobowiazania sie do przyznania odrebnej wlasnosci lokalu. Na to pierwsze chce wplynac dopisujac tam jakis termin. Jesli chodzi o to drugie, to po uzyskaniu spol. wlas. prawa do lokalu nalezy jak najszybciej wystapic do spoldzielni z wnioskiem o zmiane tytulu prawnego na odrebna wlasnosc lokalu (taki wniosek z tego co wiem od razu chroni nas od razu przed roszczeniami z powodu upadlosci spoldzielni). Owszem, nie wiadomo kiedy taka zmiana tytulu prawnego bedzie mozliwa... to zalezy od spelnienia warunkow formalnych... a te moga nie byc spelnionoe przez wiele lat...

Jeszcze raz dziekuje Ci za podzielenie sie uwagami do umowy! Mam nadzieje, ze to mi (i nie tylko mi) pomoze w podjeciu decyzji.
        • Gość: Doom Re: EDBUD JANTAR IP: *.chello.pl 25.11.04, 19:19
          Tak naprawde to juz 100 mieszkan sprzedano (62%) więc albo ludzie są głupi albo
          niektórzy się strasznie czepiają. Poza tym zaważyłem że wszyscy węszą jakiś
          spisek - spoółdzielnia gocław która ma sie dobrze bodajze od 81 roku nagle
          upadnie (80 000 mieszkańców) , Edbud zwieje z kasą. Spokojnie, w tej
          spółdzielni "Gocław" to nie pierwsza taka inwestycja (tzn z innym developerem).
          Na razie wszystko idzie ok .

Co do własnosci lokalu - wpłaca się cały wkład spółdzielczy jako cenę
          mieszkania więc wykupieniem lokalu - czyli ustanowieniu odrębnej własnosci nie
          powinno być problemu, dokładnie reguluje to status spoldzielni oraz ustawa o
          spóldzielniach mieszkaniowych.
          Co do terminu oddania co z tego ze zapisano by mi jakis konkretny termin jak by
          się developer z tego nie wywiązał - patrz JW construction.
          Co do ostatniewj raty co da ze nie wpłace np 18 000 (8%) przed oddaniem jak i
          tak 92% juz wpłacicłem -zwycięstwo udało oszczędziłem 8%?.
          Tak samo z tymi źródłami finansowania - będzie bank ok a jak bank w polowie
          budowy rozwiąże umowe z developerem co da w tym momencie info o źródle
          finansowania ?

pozdr
          • mike_2 Re: EDBUD JANTAR 25.11.04, 22:32
            Witaj,

> Tak naprawde to juz 100 mieszkan sprzedano (62%) więc albo ludzie są głupi >albo niektórzy się strasznie czepiają.

Tak, ludzie są "głupi". A dokładniej: niewykształceni (prawniczo) i naiwni. Poziom swiadomości prawnej jest zastraszająco niski.

>Poza tym zaważyłem że wszyscy węszą jakiś
            > spisek - spoółdzielnia gocław która ma sie dobrze bodajze od 81 roku nagle
            > upadnie (80 000 mieszkańców) , Edbud zwieje z kasą. Spokojnie, w tej
            > spółdzielni "Gocław" to nie pierwsza taka inwestycja (tzn z innym developerem).

Nie o to chodzi. Osobiście uważam, że prawdopodobieństwo upadłości jest bardzo niskie. Ale nie znam wszystkich dacyzji Zarządu, zaangażowania spółdzielni w inwestycje, jej kondycji itd. Ty znasz? Jeśli nie, to rozsądnie jest się zabezpieczyć, jeśli można. I jeżeli mogę w niedrogi sposób uniknąć tego ryzyka, to zrobię to. Oczywiście każdy decyduje sam.

>
            > Na razie wszystko idzie ok.

Tak, i to mnie bardzo cieszy. Chcę kupić tam mieszkanie.

> Co do własnosci lokalu - wpłaca się cały wkład spółdzielczy jako cenę
            > mieszkania więc wykupieniem lokalu - czyli ustanowieniu odrębnej własnosci nie
            > powinno być problemu, dokładnie reguluje to status spoldzielni oraz ustawa o
            > spóldzielniach mieszkaniowych.

Po pierwsze - napjpierw mówimy o spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu. Spódzielnia zobowiązuje się je ustanowić, ale nie mówi w jakim terminie! Tu jest peierwszy haczyk.

A wracając do wyodrębienie własności: jest obietnica uczynienia tego, kiedy wszystkie warunki formalno-prawne zostaną spełnione. To bardzo ogólny warunek.

> Co do terminu oddania co z tego ze zapisano by mi jakis konkretny termin jak by
            > się developer z tego nie wywiązał - patrz JW construction.

Owszem, dlatego należy do umowy wpisać:
            - dokładną datę oddania mieszkania,
            - dokładne kary za opóźnienia od tego terminu.

> Co do ostatniewj raty co da ze nie wpłace np 18 000 (8%) przed oddaniem jak i
            > tak 92% juz wpłacicłem -zwycięstwo udało oszczędziłem 8%?.

Racja. Ale dobry i taki warunek zamiast żadnego.

> Tak samo z tymi źródłami finansowania - będzie bank ok a jak bank w polowie
            > budowy rozwiąże umowe z developerem co da w tym momencie info o źródle
            > finansowania ?

Tu racja, ale lepiej wiedzieć, z jakich warunków startujemy. Lepszych, czy gorszych.
            • Gość: Kasia Re: EDBUD JANTAR IP: 213.241.64.* 26.11.04, 11:19
              Bez komentarza pozostawię wcześniejszą wypowiedź o wykształceniu i głupocie nas-
              osób które zakupiły mieszkanie w Edbud Jantar. Nie ukrywam, że bardzo oburzyły
              mnie te słowa i osoba która je wypowiedziała powinna się zastanowić czy oby
              jest aż tak dobrze wykształcona i inteligentna!!!!

Mam jednak pytanie do osób, które już zakupiły mieszkanie.
              Czy ktoś już złożył plany i jak to jest z tą weryfikacją kosztów? Kiedy Edbud
              poda ile wyniosą mnie moje zmiany ścianek instalacji itp.
              Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
              • mike_2 Re: EDBUD JANTAR 26.11.04, 14:07
                Droga Kasiu!

> Bez komentarza pozostawię wcześniejszą wypowiedź o wykształceniu i głupocie > nas - osób które zakupiły mieszkanie w Edbud Jantar. Nie ukrywam, że bardzo oburzyły
                > > mnie te słowa i osoba która je wypowiedziała powinna się zastanowić czy oby
                > jest aż tak dobrze wykształcona i inteligentna!!!!

Nie chciałem nikogo urazić. Przyznaję, że napisałem to zbyt lakonicznie (byłem zdenerwowany retorycznym argumentme poprzednika).

Dokładniej chodzi mi o to:
                - argument, że "dużo osób podpisało umowę i chyba nie są głupi" jest argumentem średniej mocy - z ilości/wielkość/częstosi jakiś zdarzeń nie zawsze można wnioskować o ich poprawności,
                - myślę, że dużo osób zaufało deweloperowi - nie sprawdziło do końca umowy, nie poszło do prawnika itp. Dlatego napisałem, że są "głupi" w cudzysłowie... Po prostu nie mają jeszcze złych doświadczeń i nie odczuwają dużęgo ryzyka inwestycji.

Bardzo Cię (i innych przyszłych, mam nadzieję, sąsiadów) jeszcze raz przepraszam za formę mojej wypowiedzi. Byłem zdenerowowany i źle ująłem w słowa moje zdanie.
                • Gość: Kasia Re: EDBUD JANTAR IP: 213.241.64.* 26.11.04, 16:05
                  Powiem krótko nie ma u nas w Polsce idealnych inwestycji, developerów czy też
                  spółdzielnii. Wybór więc należy do nas czy zaryzykujemy kupując własne m (na
                  które pracujemy tyle czasu) ,które dopiero co się buduje, na warunkach
                  oferowanych prze developerów (z niewielką możliwością negocjacji) czy też
                  kupimy na rynku wtórnym lub też już gotowe nowe (lecz na pewno za znacznie inne
                  pieniądze). A to że tyle osób kupiło to nie oznacza, że nie znali lub nie
                  czytali umowy, pewno podjęli taki wybór kierując się innymi względami. Sądzę,
                  że każdy z nas przed wydaniem takiej kwoty trochę się porozglądał co i jak, a
                  umowę też sprawdził w miare dokładnie. Do póki będzie tak się działo na naszym
                  rynku nieruchomości, że jest dość duży popyt na nowe mieszkania, a ceny już
                  wybudowanych (czy też oferowanych na rynku wtórnym) będą bardzo wysokie to będą
                  tacy developerzy, którzy nie negocjują umów i od razu na początku współpracy
                  stawiają się w leprzej sytłacji niż potencjalny klient wspóinwestujący przyszłą
                  inwestycje.
    • Gość: Maria Re: EDBUD JANTAR IP: *.ihit.waw.pl 26.11.04, 12:11
      Proszę pamiętać, że toczego nie ma w umowie niestanowi przedmiotu rozszczeń.
      Ten rodzaj umowy daje niestety"furtki" dla inwestora i ogranicza do minimum
      roszczenia kupującego.
      To nie nie jest czepianie się,tylko ostrożność. Inwestujemy własne pieniądze i
      chcemy w zamian otrzymać dobry towar. Chcę mieć pewność, że wszystko jest Ok i
      nikt mnie nie wystawi do wiatru za moją własną kasę.
      Piszesz,że sprzedano 100 mieszkań. Asjkąd wiadomo, że sprzedano, bo pani w
      biurze tak powiedziała.W tym biznesie na tym etapie nie udziela się tego typu
      informacji.
      - "ŹRÓDŁO FINANSOWANIA" - w tym wypadku nie znane,bo nie opisane. Jeżeli
      źródłem są środki własne kupujących, to postęp prac na budowie inwestor może
      uzależnić od napływu tych środków. Jeżeli jest poślizg to zawsze może to zwalić
      na brak dopływu środków w odpowiednim czasie. A jak to sprawdzisz?
      Gdy istnieje kredyt inwestorski, wtedy to już bank ma piecze nad tym wszystkm.
      A co do środków własnych - to o ile mi wiadomo - w dzisiejszych czasachy żadna
      firma nie inwestuje w 100% własnych środków.Zjrzyj do KRS.
      - OŚWIADCZENIE SPÓŁDZIELNI - jeszcze rza podkreślam z naciskiem - BRAKUJE
      TERMINU KIEDY PRZEKAZANE ZOSTANIE spółdzielcze prawo do lokalu. Jest tylko
      napisane ,że spółdzielnia to "kiedyś" zrobi.Należy założyć, że wszystko pójdzie
      dobrze, ale co jeśli nie?
      - mZ CHWILĄ GDY ZE WZGLĘDÓW FORMALNO-PRAWNYCH BĘDZI TO MOŻLIWE - CZYLI MOŻE
      NIGDY!!!( nie chodzi tu o konkretną datę ale o zdarzenie opisujące ten fakt )
      SPÓŁDZIELNIA USTANOWI PRAWO ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKAL.A więć nie ma mowy o
      podpisaniu aktu notarialnego. Poroszę się nie dać omamić, że na tym etapie jest
      to niemożliwe do zrealizowania. Dla przykładu mogę się odwołać do umów oo
      budowę lokalu innych spółdzielni ( np. SBM"Beta" i inne ), które już w
      paragrafie 1 stwierdzają, ze ustanowione zostanie na rzecz Członka Spółdzielni
      odrębne prawo własności lokalu i przeniesienia jego własnośći wraz z uidziałem
      w nieruchomości wspólnej.
      Nie chcę się tu dalej rozpisywać ale jeżeli ktś nie wie oczym mówię lub nie
      chce wiedzieć to może niech przeczyta forum dotycząće Mostostali i Spółdzielni
      Gocław Lotnisko - tam inni poruszają te wątki tylko już po fakcie ukończenia
      budowy.
      • Gość: Doom Re: EDBUD JANTAR IP: *.chello.pl 26.11.04, 18:45
        "Piszesz,że sprzedano 100 mieszkań. Asjkąd wiadomo, że sprzedano, bo pani w
        > biurze tak powiedziała.W tym biznesie na tym etapie nie udziela się tego typu
        > informacji."

Pani Mario naprawdę bądźmy poważni. Solidny developer nie ukrywa takich faktów.
        Dla mnie to już wygląda jak spisek rodem z Archiwum X.

:)

Pozdrawiam
    • Gość: bo Re: EDBUD JANTAR IP: *.ihit.waw.pl 26.11.04, 12:14
      Ostateczne rozliczenie kosztów budowy budynku nastąpi zgodnie z uregulowaniami
      Ustawy Prawo Spółdziecze i O Spółdzielniach Mieszkaniowyc h w oparciu o koszty
      rzeczywiste poniesione na realizację i ich rozdziałł na poszczegółe lokale.
    • Gość: Maria Re: EDBUD JANTAR IP: *.ihit.waw.pl 26.11.04, 12:23
      I tylko jescze jedna malutka informacja i znikam z tego forum

właśnie otrzymałam kopię Pełnomocnictwa jaka została udzielona Edbudowi przez
      Spółdzielnię Gocłąw Lotnisko. Punkt czwarty brzmi:
      Przyjmowanie wpłat od przyszłych użytkowników lokALI I MIEJSC POSTOJOWYCH, Z
      KTÓRYMI ZOSTAŁY ZAWARTE UMOWY REALIZACYJNE ORAZ fINANSOWANIE Z TYCH WPŁAT
      REALIZACJI w/w ZADANIA INWESTYCYJNEGO.

A wię dlaczego Edbud kłamie mówiąć, że finansuje to z środków własnych.
      Powyższy zapis stwierdza, że jest to ralizacja z środków kupujących.

Sory,może nie tylke, że kłamie ale ma nie kompetentne osoby , które udzielają
      takich informacji.

Preczytajcie inne Forum dotyczące inwestycji Edbudu , a zwłaszxcza te , które
      dotyczą oddawania budynków na Ursynowie.
      • Gość: Konrad Re: EDBUD JANTAR IP: *.stacje.agora.pl 26.11.04, 12:57
        Powiem tak,
        nie jestem prawnikiem i z Twoich wypowiuedzi wnioskuję ze Ty podobnie.
        Wiem jednka że na podstawie kilku linijek zacytowanego tekstu trudno wyrobić
        sobie pełną opinię - szczególnie prawną.
        Poza tym z tego co napisałaś wynika że z wpłat finansowana jest w/w inwestycja -
        zauważ, że nie wynika z tego że finansowanie jest TYLKO z tych wpłat.
        Czyli nie wyklucza to finansowania ze środków własnych EDBUD'u.
        Tak nawiasem mówiąc to jest to bardzo dobry zapis bo z niego wynika że nasze
        wpłaty nie służą finansowaniu jakiejś innej inwestycji.
        Proponuję Ci to co sam kiedyś z inną umową zrobiłem - wziąłem ją i pokazałem
        notariuszowi zajmującemu się sprawami nieruchomości, taka konsultacja otwiera
        czasami oczy.
        Rozpisałem się i na koniec napiszę jeszcze to:
        można kupić teraz (z pewnym ryzykiem - zawszej takie jest) lub czekać do
        zakończenie budowy i wybrać ze spokojnym sumieniem __z tego co zostanie__.

Pozdrawiam
        Konrad
        • Gość: AK Z innej beczki , czy prace trwaja? IP: *.red-62-57-152.user.auna.net 28.11.04, 14:54
          Pytam tych co maja dosc czesta stycznosc z budowa czy mimo aury ktora teraz
          mamy w Polsce prace na budowie trwaja , na ktorym pietrze jest budowa od
          Meisnerra ?
          pozdrawiam serdecznie przyszlych sasiadow i tych co walcza z umowami tez
          • mike_2 Re: Z innej beczki , czy prace trwaja? 28.11.04, 15:58
            Od Meissnera na pewnej długości budynku stawiane jest już 7 piętro (o ile dobrze policzyłem, bo szybko jechałem).

Myślałem, że na szóstym skończą na teraz, bo pogoda się robi nie za dobra, ale jak widać prace trwają. Ściany elewacyjne są stawiane obcenie na drugim piętrze (bardzo mało zostało tu do zrobienia).
            • Gość: a Re: Z innej beczki , czy prace trwaja? IP: *.acn.waw.pl 28.11.04, 19:14
              takze drugi etap ruszyl z miejsca... mamy juz wybetonowana dziure w ziemi oraz
              zbrojenia w miejscu windy (stan z soboty rano). od meissnera rzeczywiscie sa
              juz na 7 pietrze! pozdrawiam
              • Gość: ak dzieki miked i a IP: *.red-62-57-152.user.auna.net 28.11.04, 20:58
                pozdrawiam
              • Gość: Konrad Re: Z innej beczki , czy prace trwaja? IP: *.stacje.agora.pl 29.11.04, 10:04
                W niedziele po południu w drugime etapie zbrojenia były położone już na całej
                najniższej powierzchni pod budynkiem.

Pozdrawiam
                Konrad
                • Gość: Robpaine Zmiany aranżacyjne - pierwsze wrażenie :((((((((( IP: 84.10.103.* 01.12.04, 20:13
                  Dzisiaj zadzwonił do mnie pan Włodarzcyki i jestem załamany. Ten pan
                  przedstawia sobą maniery z PRL. Zacznę od początku - w połowie listopada
                  przedstawiłem zmiany na rysunkach dostarczonych przez edbud (swoją drogą
                  strasznie małe te rysunki - format A4 - dot elektryki i wody), karta zgłoszenia
                  dołączona - piekny opis zmian - moim zdaniem każdy by zrozumiał o co mi chodzi
                  a nie jestem budowlańcem. Kilka dni temu jednak zmienilismy koncepcje lazienki
                  i zawiozłem załącznik (kolejną karte zgłoszenia i poprawki na rysunkach
                  dostarczonych przez edbud).
                  Facet do mnie dzwoni dzisiaj i mówi ze te zmiany WYMAGAJĄ nowego projektu !!!!!
                  Zaznaczam ze zmiany dot przestawienia kontaktów oraz wyburzenie scianki
                  dziłowej. Facet chce ode mnie abym mu w Autocadzie (dobre :)))) ) narysował
                  projekt zmian elektryki (nie jestem elektrykiem) bo dla niego jest to
                  nieczytelne (kurde to nie moja wina ze edbud daje to w formacie a4 a facet ma
                  60 lat i nie dobrze widzi i nie może przeczytac dwóch kart zgłoszeń) mimo ze
                  wszystko jest opisane jak dla "chłopka". Pan W wydawał mi sie jakby nie
                  wiedział o co chodzi a najlepiej jakby miał podane wszystko na tacy (ciekawe za
                  co bierze kase???). Jestem przerażony.
                  Drodzy sąsiedzi co Wy na to ?
                  Jakie wy macie doświadczenia z panem W.
                  • konrad.boryczko Re: Zmiany aranżacyjne - pierwsze wrażenie :(((( 02.12.04, 08:18
                    Witam w klubie. :(
                    Co prawda ten Pan nazywa sie nieco inaczej, ale co tam...
                    Ja ze swoja koncepcja bylem gotowy 2 listopada, ale do tej pory nie przyjeli.
                    Opis w stylu "dla debila" nie wystarcza, potrzebuja planu jak od architekta.
                    Np. moje stwierdzenie "Te sciane prosze wybudowac 16 cm dalej, w strone..."
                    jest niezrozumiale. Musze ja dokladnie zwymiarowac i narysowac na planie.
                    Tylko, ze, wa jego, 16 cm na tym ich planie to mniej wiecej szerokosc sciany.
                    Ech. Koszmar.
                    A elektryki to programowo w ogole nie ruszam. Przesuniecie samodzielnie
                    gniazdka czy wlacznika to nie jest jakas filozofia warta zszarganych
                    nerwow :))) Brrrrr.
                    Pzdr.
                    • Gość: aaa A propo wskaźnika GUS IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 02.12.04, 09:00
                      Witam

Czy ktoś mógłby mi pomóc przy wyliczeniu tego wskaźnika GUS, w umowach z
                      Edbudem jak on jest rozliczany czy brany jest miesięczny wskaźnik czy też
                      kwartalny? Może ktoś ma adres strony www skąd można byłoby śledzić jego wzrost.

Pozdrawiam
                      • mike_2 Re: A propo wskaźnika GUS 03.12.04, 22:02
                        Hej aaa,

mozesz spojrzec tu:

www.stat.gov.pl/serwis/wyn_wst/ceny_prod_sprzed/index.htm
                        jest tam nawet ladny wykres ponizej tesktu, na ktorym widac wzrost wskaznika.

Dokladniejsze wartosci tego wskaznika znajdziesz tu:

www.stat.gov.pl/serwis/b_s/index.htm
                        Kliknij na "Podstawowe wskzniki". Sciagnie Ci sie plik w formacie Excela. W nim, w arkuszu czwartym ("1.Podst.wskaz.(4)") na samym koncu po prawej masz ten wskaznik. Jest podany w trzech kolumnach - A, B i C. W kolumnie B masz przyrosty miesieczne (czyli wzrosty wartosci wskaznika wzgledem poporzedniego miesiaca), w kolumnie C masz przyrost sumaryczny od grudnia 2003, czyli to, co nas interesuje. (W kolumnie A jest przerost wzgledem tego samego miesiaca w poprzednim roku.)

Pozdrawiam!
                        • Gość: robpaine Re: A propo wskaźnika GUS IP: 84.10.103.* 04.12.04, 00:29
                          Wskaźnik na dzis dla 1 etapu to 4,57%
                          • Gość: Piotr Re: A propo wskaźnika GUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 16:59
                            Witam,
                            Skąd możan dowiedzieć się jaki jest dokładnie ten wskaźnik? Na stronie GUS-u
                            jest podany 4,5 a robpaine podajesz 4,57 czyli jakiś dokładniejszy.
                            I jeszcze jedno pytanko. Ten wskaźnik 4,5 jest podany z datą 10.2004, kiedy
                            zostaje on publikowany przez GUS z jakim opóźnieniem? I jak się ma później to
                            do daty płatności raty. Jęśli kolejną rate płacimy w grudniu 2004 dodajemy do
                            niej 4,57%, a później zostanie po danym okresie opublikowane przez GUS nowy
                            wskaźnik z datą 12.2004 i załużmy wyniesie on 5% to czy różnice tj. 0,43%
                            musimy dopłacić do kolejnej raty, czy też przy płatności raty jest jedynie
                            uwzględniany wskaźnik GUS jaki został ostanio opubikowany (a później nic nie
                            doliczamy przy kolejnej racie)?

Pozdrawiam
                            Piotrek
                            • Gość: RobPaine Re: A propo wskaźnika GUS IP: 84.10.103.* 04.12.04, 18:54
                              link do excela na GUSie

www.stat.gov.pl/serwis/b_s/wskaz.xls
                              Zakładka podstawowe wskaźniki (4) , wskaźnik produkcji budowlano-montazowej
                              kolumna B.
                              Edbud oblicza to w ten sposób ze mnozy te wskażniki a potem dzieli przez 100
                              (nie sumuje wskażników, dlatego wychodzi więcej, nie znam sie na statystyce ale
                              nie sumuje, tylko mnoży i dzieli)
                              Na stronie Gusu masz harmonohram podawania przez nich wskaźnika, jednak zawsze
                              jest on podawany po 15 lub 15 danego miwsiąca za POPRZEDNI miesiąc.
                              Jezeli to jest Twoja pierwsza wpłata to dopłacasz np 4,57 % (zawiera ona caly
                              wskaźnik do 10.04 włącznie) kwoty raty w racie grudniowej (nie zawiera on
                              wskaznika z 11 i 12 04). Potem w marcu dopłacasz roznice we wskazniku (jezeli w
                              grudniowej publikacji pojdzie w gore - w co nie wierze :) ) w stosunku do tego
                              co zapłaciłes w grudniu. W tym momencie rata jest rozliczona do końca.

pozdr
                    • Gość: ak Re: Zmiany aranżacyjne - pierwsze wrażenie :(((( IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 02.12.04, 13:32
                      Moje doswiadczednie jest takie , z aneksu ktory planowalem w pokoju nici,
                      podobno nie da rady ale jaka jest prawda to nie wiem , elektryki tez nie ruszam
                      bedziemy pracowac nad tym po oddaniu mieszkan, jedyne co zlecilem to zabudowac
                      sciane miedzy kuchnia a pokojeem mam nadzieje ze to jasne !!!!!!!
                      pozdrawiam sasiadow
                      • Gość: max Re: Zmiany aranżacyjne - pierwsze wrażenie :(((( IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 16.12.04, 12:19
                        kurka u mnie to samo ! chciałem pozmieniać jednopokojowe mieszkanko, z kuchni
                        zrobic pokój a kuchnie zrobic w formie aneksu w wiekszym pokoju. I tak miałem
                        obiecane w Edbudzie że jest to możliwe. A teraz dupa, architekt nie chce tego
                        podpisac i proponują mi dwupokojowe z dopłatą oczywiście.
                        Kto jeszcze jest zrobiony w balona ? Pozdrawiam
                        • Gość: ak Re: Zmiany aranżacyjne - pierwsze wrażenie :(((( IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 16.12.04, 13:32
                          zastanawia mnie jedno czy to sie nie da czy po prostu im sie nie chce , bo jest
                          to tez mozliwe , byc moze bedzie mozna te zamiany robic po odebraniu na wlasna
                          reke ? nie wiem na razie o tym nie mysle , wiesz moze jak postep prac
                          pzdr
                          • Gość: althien Re: Zmiany aranżacyjne - pierwsze wrażenie :(((( IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 16.12.04, 19:14
                            Byłam na miejscu w środę - widać, że coś tam robią. W tej chwili koncentrują się
                            na tej części od Maissnera. Nie wiem czy dobrze się doliczyłam - ale chyba
                            ostatnie piętro stawiają.
                            Część od Bora Komorowskiego porzucona na 6 piętrze.
                            • michal_4 Postep prac 16.12.04, 21:36
                              Witam!

Mieszkam niedaleko budowy i widuję ją codziennie rano.

Stan prac:
                              - wylewane są ściany 8 piętra. Prace ida od południa, stąd też więcej jest zbudowane od Meissnera, a mniej od Bora Komorowskiego,
                              - ściany elewacyjne stawiane są już na 4 piętrze od Meissnera i od wewnątrz budynku,
                              - dziś o 19:00 nadla trwały prace - betoniarka wylewała beton przy budynku etapu II,
                              - dowiedziałem się, że prace można spokojnie prowadzić do temperatury -10 stopni (są jakieś domieszki do betonu). Obecne temperatury (do -2 stopni) są całkowicie bezpieczne dla prac.

No i najważniejsze: podpisałem umowę. Będę mieszkał na 4 piętrze w klatce IV. Czy są tu może jacyś moi sąsiedzi? Chętnie poznałbym ich doświadczenia z kredytami (ale o tym w następnym post'ie).

Michał
                              • michal_4 Pytanie o doświadczenia z kredytami 16.12.04, 21:40
                                Witajcie!

Jak napisałęm przed chwilą, podpisałem umowę z Edbudem.

Obecnie próbuję dokończyć poszukiwania kredytu.

Czy bylibyście skłonni podzielić się dosiadczeniami w tym temacie? Chodzi mi np. o namiary do konkretnych osób z banków, które was obsługiwały i byliście z nich zadowoleni.

Z moich doświadczeń wynika, że sytuacja tej inwestycji (społdzielnia pplus deweloper plus indeksowana cena) jest trochę niestandardowa. Dlatego szukam kontaktów do takich osób z banków, które już ten temat "przerobiły" i szybciej mnie obsłużą.

Z góry wielkie dzięki za informacje! [mój adres priv: mike_4@gazeta.pl ]

Michał
                                • michal_4 Re: Pytanie o doświadczenia z kredytami 16.12.04, 22:54
                                  Pomyliłem mój adres - oczywiście: michal_4@gazeta.pl

Czytałem wątek i ktoś wyżej miał mike_2 :).
                              • Gość: Kasia IV Re: Postep prac IP: 40.0.96.* 17.12.04, 16:27
                                Wiatam Sąsiedzie,
                                W kwestii kredytu nie mogę Ci jeszcze doradzic, ponieważ jestem na podobnym
                                etapie jak Ty. Ale muszę powiedzieć, że miło było zobaczyć, że na 4-tym pietrze
                                pojawiły się już ściany zewnętrzne. Dosyć często bywam w okolicy budowy i
                                podgladam postęp prac.
                                Pzdr
                                Kasia z 4-ego
                                • michal_4 Re: Postep prac 17.12.04, 17:02
                                  Witaj Kasiu :)

Bardzo mi miło poznać sąsiadkę :)

Co do kredytów: zacząłem ostro tu działąć i to zarówno przez pośredników (Expander) jak i bezpośrednio. Jeśli czegoś ciekawego się dowiem, to dam znać.

Na razie wszystkie banki przyjmują za wartość nieruchomości kwoty z umowy, a więc niezwaloryzowane :(. A przeiceż wiadomo, że pierwsza rata będzie większa o ponad 4% i chociaż o tyle (mniej więcej 2% wartości całej nieruchomości) bank mógłby podnieść jego wycenę wartośći mieszkania... Ale nie chcą...

Będę donosił z placu boju :)

Michał
                                  • Gość: althien Re: Postep prac IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 17.12.04, 18:42
                                    Hejka,

Ja skorzystałam z Expandera na Domaniewskiej. Na razie papiery w banku czekają
                                    na decyzję. Z tego co wiem nie ma szans na kredyt wyższy niż wpisana wartość
                                    nominalna w umowie. Może trzeba było prosić Edbud od razu o indexację? Nie wiem,
                                    u mnie i tak już musztarda po obiedzie.
                                    Ja zdecydowałam się wziąść wyższy niż planowałam kredyt - właśnie ze względu na
                                    indexację (mam nadzieję, że Chiny już odpuszczą i więcej niż 5% wskaźnik nie
                                    wzrośnie), ale też na różnice kursowe (kredyt biorę we frankach szwajcarskich).
                                    I mam cichutką nadzieję, że uda mi się zaoszczędzić na inne "obowiązkowe" opłaty.

Kaśka
                                    • michal_4 Re: Postep prac 18.12.04, 12:05
                                      Witajcie,

wracam do kreytów. Chciałbym pochwalić bardzo doradztwo Murator-kredyt. Link -> www.me-kredyty.pl

Wczoraj spędziłem tam prawie 2 godziny i jeszcze nigdzie nie zostałem obsłużony tak dobrze merytorycznie, a przy tym także miło.

Z czystym sercem wam mogę polecić ich usługi! Wytłumaczą dokładnie jakie są _całkowite_ koszty kredytu, wszystko wyliczą i porównają. Zwrócą też uwagę na koszty dodatkowych czynności (przewalutowanie, wcześniejsza spłata itp.). Jedyną ich wadą jest to, że nie współpracują z bankami BRE (MultiBank i mBank), ale inne ważne mają (Millennium, BPH, PKO BP, PKO SA, GE). Oczywiście mają wynegcjowane lepsze warunki kredytu ze swoimi bankami.

Dzięki dobremu wytłumaczeniu mi przez doradcę wszystkich skłądowych kosztów porównam sobie już sam ofertę mBanku z tymi bankami, które mam wyliczne przez Muratora.

Jeszcze raz polecam!

Michał
                                      • Gość: doom Re: Postep prac IP: *.chello.pl 20.12.04, 20:36
                                        Zgadzam sie że murator jest ok - z małym ale. Otóź kiedy my bralismy kredyt w
                                        millenium była promocja 0% prowizji , i co ? Ano to, że pani z muratora ten
                                        kredyt przedstawiła na koncu prezentacji i w bardzo słabym świetle w stosunku do
                                        konkurencji, co w cale nie było prawdą. To nie jest instytucja harytatywna, więc
                                        trzeba być ostrożnym.
                                        P.s w mbanku zwróc uwage na sposób obliczania oprocentowania - jest inny niż
                                        powszechnie przyjęty.

pozdr
                                        • michal_4 Re: Postep prac 21.12.04, 18:18
                                          Doom, dzięki za inforamacje.

Hm, na pewno nie są w 100% obiektywni - dlatego staram się też samodzielnie myśleć :). Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie...

Co do prowizji - koszt prowizji w całym koszcie kredytu nie jest aż tak istotny... Choć sam łapię się na tym, że trudno mi o tym wten sposób myśleć. Może dlatego, że te pieniądze trzeba wydać od razu...

Ciekawa oferta jest teraz w Expanderze: BPH uprościł siatkę kredytową. Teraz oporocentowanie zależy wyłącznie od nominalnej wysokości kredytu. Nie ma znaczenia udział własny. Np. kredyty powyżej 200 000 zł mają stopę 2,82% w CHF (2% marża banku + LIBOR 6M).
                              • Gość: Kasia IV Re: Postep prac IP: 40.0.96.* 20.12.04, 14:18
                                Odnosnie postępu prac na budowie w dniu dzisiejszym: na I-szym pietrze od
                                Meissnera zaczęli już wstawiać okna. Od strony Bora-Komorowskiego - ustawianie
                                ścian na wysokości pięter 6-7.
                                • Gość: Piotr Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 11:47
                                  Witam
                                  Wszystkich Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

A dla zainteresowanych trochę zdjęć z budowy na mojej strone:
                                  republika.pl/ciochin/
                                  Pozdrawiam
                                  Piotrek
                                  • Gość: RobPaine Re: Zdjęcia IP: *.chello.pl 31.12.04, 10:59
                                    Piotrze

Świetne zdjęcia. Proszę o wiecej :)
                                    Mam także prosbe - troszke wiecej zdjec od strony zachodniej czyli od ulicy
                                    Meissnera - z 18/12 jest tylko jedno zdjęcie :(

POzdrawiam
                                    • Gość: ak nr 147 Re: Zdjęcia IP: 62.57.153.* 31.12.04, 13:26
                                      tez dziekuje ale widac ze fotgraf ma swoje preferencje pewnie zwiazane z
                                      mieszkaniem ktore kupił,rozumiem go dobrze , zauwazyliscie jak sie sprzedaja
                                      szybko mieszkania w jantarze , od 100 w zwyz prawie juznic nie ma , zostalo
                                      sporo od komorowskiego ale i tak sprzedali juz pow 70% to niezle, sadzac jednak
                                      po ruchu na forum chyba racja jest to co mowila Pani PATRYCJA Z edbudu ze
                                      kupuja rodzice dla dzieci, ostanio kupil moj sasiad z nr 148 ciekawe kto to ,
                                      jak dotrze do na forum niech sie odezwie
                                      pzdr i milego 2005
                                      • Gość: Robpaine Re: Zdjęcia IP: *.chello.pl 31.12.04, 14:50
                                        Dokładnie
                                        75% sprzedane a do konca inwestycji jeszcze 12 :(
                                        Wychodzi na to ze wbrew niektórym opiniom edbud to chyba solidna firma.
                                        "Chyba" pisze dlatego że potwierdze na 100% kiedy zamieszkam :)
                                        Poza tym patrzac na inne inwestycje w Warszwie - widuje akurat kilka jezdzac do
                                        pracy - wydaje sie ze konstrukcja budynku jest bardzo solidna. Na nielicznych
                                        inwestycjach budynek jest wylewany prawie caly z betonu tzn sciany dzialowe
                                        miedzy lokalami i oczywiscie stropo-podłogi. Mam nadzieje ze dzieki temu bedzie
                                        mała akustyka miedzy lokalami.

pozdr
                                        • Gość: Piotr Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 15:10
                                          Witam
                                          Ja obecnie mieszkam na Gocławiu i codziennie jadąc do pracy widzę, że robota na
                                          budowie idzie do przodu. Porównując zdjęcia widać, że dosyć sprawnie im to
                                          idzie. Co do mieszkań to faktycznie mało już ich zostało np. w Jantar II to już
                                          tylko kilka pozostało wolnych. Co do zdjęć prawdopodobnie w niedziele będe miał
                                          troche wolnego to się wybiore i porobie ich troche, będą też zdjęcia od strony
                                          meissnera ;) . Jak umieszcze je na stronie www to dam znać na forum. Co do
                                          prewerencji to oczywiście AK ma racje, kupiłem w klatce IV, więc budowie tej
                                          części najbardziej dopinguje;)

Szampańskiej zabawy sylwetrowej
                                          Pozdrawiam
                                          Piotrek
                                          • Gość: ak 147 Re: Zdjęcia IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 31.12.04, 16:10
                                            no tak to czekamy na nowe zdjecia ,jak tak dalej pojdzie to moze nastetpny sylw
                                            bedzie juz w nowym mieszkaniu czego wszystkim forumowiczom zycze
                                            pozdrawiam serdecznie
                                            ak
                                      • konrad.boryczko Re: Zdjęcia 03.01.05, 09:22
                                        Ja z kolei jestem pewien, ze zdecydowana wiekszosc mieszkan w tym budynku
                                        kupowana jest, raczej niestety, na wynajem.
                                        Jak dowiedzialem sie przypadkiem w Edbudzie jedynie 50 kilka mieszkan ma
                                        zgloszone jakies zmiany aranzacyjne. Na ponad 100 sprzedanych. A termin juz
                                        dawno minal.
                                        Ponadto, jak na skale inwestycji (lacznie 200 kilkadziesiat mieszkan), jest
                                        dosc cicho. Na tym forum dyskutuje calego z 7 osob. Gdzie indziej wcale.
                                        Wszystko to swiadczy, ze mieszkania ida, ale wiele z nich dlugo bedzie stac
                                        puste. Co z drugiej strony nie jest takie zle.
                                        Pzdr.
                                        • michal_4 Re: Zdjęcia 03.01.05, 09:36
                                          Witaj Konradzie,

ja kupiłem dla siebie. Masz więc o jedno mieszkanie mniej, jeśli chodzi o wynajem :).

Co do ruchu na forum... hm, może wielu kupujących nie za bardzo używa Internetu lub też używa trochę, ale nie wie, że forum Gazety jest dobrym miejscem na wymianę informacji... (choć muszę przyznać, że informacje o rodzicach kupujących dzieciom + na wynajem są dość prawdopodobne).

Co do aranżacji - myślę, że pewnej ilości osób być może oryginalny układ odpowiada. Ja będę chciał zminić co nieco w swoim mieszkaniu, ale bez wielkich rewolucji.

Pozdrawiam,
                                          Michał
                                          • konrad.boryczko Aranzacje 03.01.05, 10:10
                                            Mi tez oryginalny uklad mieszkania odpowiada. Inaczej bym na tym forum nie
                                            pisal:)))
                                            Natomiast kilka scian przesunalem. Uklad pozostal taki sam, niemniej jednak nie
                                            moge sie oprzec wrazeniu, iz projektant mojego mieszkania lubi mieszkac w
                                            korytarzu. Tzn. np. planuje korytarz o szerokosci dobrze ponad dwa metry obok
                                            pokoju 9,5 m. Co szkodzi zwezic korytarz (i tak wejdzie szafa wnekowa i
                                            biblioteka) pozostawiajac do komunikacji ponad metr, a zwiekszajac ten
                                            klitkowaty pokoik o 2metry kw. (na calej szerokosci)? Przeciez przebywa sie w
                                            pokoju, a nie na korytarzu. Albo kibelek poszerzyc o 16 cm.? Itp. Tym,
                                            bardziej, ze to przeciez nic nie kosztuje. Laczna ilosc scian wew. w mieszkaniu
                                            (przewodow elektrycznych zreszta tez)pozostaje ta sama. Trzeba je tylko
                                            wybudowac gdzie indziej.
                                            Trudno mi sobie wyobrazic kogos, kto kupuje dla siebie mieszkanie i nie mysli o
                                            takich sprawach. Przeciez raz postawiona scianka jest w zasadzie juz
                                            nieprzesuwalna. Szczegolnie, jak sie zrobi podlogi itp.
                                            Pzdr. sasiadow.
                                            • Gość: Robpaine Re: Aranzacje IP: *.chello.pl 03.01.05, 19:00
                                              Witam

Ja bym tak nie panikował z tym kupowaniem pod wynajem. Na pewno jakis procent to
                                              moze stanowić ale napewno nie wiszość. Poza tym jak developer buduje "bez
                                              numerów" to aktywnosc jest mała (tak z doswiadczenia jak przegladam inne
                                              wątki). Wieć tak na to patrząc to dla mnie ruch może zamrzec aż do oddania
                                              budynku :))))
                                              Dużo ludzi decyduje sie na zmiany samemu po oddaniu, bądz nie zmienia układu
                                              (znam takich kilka osób które nie zmieniły układu a ja na ich miejscu cos bym
                                              pokombinował). Duży przedpokój tez ma zalety - niektórzy lubią przestrzen a
                                              szerokosc 1 m takiej przestrzeni nie zapewnia .
                                              Ja wole i mam taką nadzieje że większość wprowadzających to będą właściciele
                                              lokali - wiem cos na temat wynajmu mieszkan - taki budynek szybko niszczeje -
                                              wynajmujacy po prostu o niego nie dbają i mają w d... sąsiadów i otoczenie.

P.S. Konrad napisz jak Ci sie udało zakończyc boje o zmiany aranżacji? Ja do tej
                                              pory nie dostałem żadnego sygnału od Edbudu czy jest ok czy też nie. Jak w Twoim
                                              przypadku zostałeś poinformowany o przyjęciu tych zmian do projektu?
                                              • konrad.boryczko Re: Aranzacje 04.01.05, 08:36
                                                Co do aktywnosci internautow, to w przypadku tej inwestycji jest ona
                                                zadziwiajaco niska. Odrobilem lekcje:)) tzn. poszperalem w googlach.
                                                Sformulowania "edbud jantar", "edbud gocław", "edbud Bora", "edbud meissnera"
                                                itp. pojawiaja sie tylko w ogloszniach i na stronie edbudu. Natomiast "grupy
                                                dyskusyjne" obejmuja tylko to forum. Mam nadzieje, ze Twoje spostrzezenie jest
                                                prawdziwe:)) Poki co wszystko idzie az za dobrze:)
                                                Zmiany. Hmmm. Zatwierdzaja je etapowo. Najpierw musi je zrozumiec (oj, trudno)
                                                i zaakceptowac (zdarza sie) Pan W. Potem Edbud przesyla je do architektow,
                                                ktorzy tez musza zaakceptowac. I wyrysowac dla budowlancow.
                                                U mnie bylo z tym troche pierepalek (i to czesciowo z mojej winy), bo zlozylem
                                                projekt (po 100 poprawkach), ktory pan W. przyjal, a Edbud wyslal. Potem
                                                zlozylem inny projekt, a tamten wycofywalem, co, jak bylem przekonany, zostalo
                                                wczesniej uzgodnione z Edbudem. Tia....
                                                Ten ostateczny projekt pan W. przyjal, czekam na opinie architekta.

Co do korytarzy, to pozwol, ze pozostane przy swoim:))))))))))))))
                                                Wole mieszkac w pokoju niz na korytarzu. W obecnym mieszkaniu mam korytarz o
                                                szer. 110cm i dlugosci 6m. I zyje juz te 30 lat:)
                                                Tu bedzie 110 cm. i 2 metry. Czyli nieporownywalnie. Dzieki opisanemu manewrowi
                                                pokoj zwiekszy sie o prawie 2m.kw. co daje prawie 4m. szesc. Pokoj ma byc dla
                                                jednej z pociech. Jak pamietam siebie z czasow szkolnych, to caly czas
                                                siedzialem w pokoju za zamknietymi drzwiami. I wszytsko jasne:)
                                                Pzdr serdecznie
                                                konrad
                                                • Gość: ak nr 147 Re: Aranzacje IP: *.red-62-57-152.user.auna.net 05.01.05, 10:35
                                                  no tak znowu podciagamy watek , rzeczywiscie zakladajac ze ludzie nie wystepuja
                                                  pod podwojnymi nick to jest nas chyba z 5-7 osob max, co do zmian to napewno
                                                  masz racje ja niestety nie mialem mozliwosci technicznych by tym sie na serio
                                                  zajac i w zasadzie zlecilem jedna zmiane z tzw zasadniczych , warunki
                                                  klimatyczne sprzyjaja na razie sprzedaz idzie dobrze chyba na reke jest tez
                                                  edbudowi szybsze tempo robot ? moze wczesmniej zaczna nowe inw port ?
                                                  pozdrawiam
                                                  ak
                                                  • Gość: Kasia Re: Aranzacje IP: 213.241.64.* 05.01.05, 16:12
                                                    Witam, co prawda rzadko piszę ale czasami także podciągam wątek. Mam nadzieje,
                                                    że mnie i Piotra także doliczyliście do grona przyszłych mieszkańców
                                                    Jeżeli chodzi o postęp prac na budowie to wszystko przebiega w zadawalającym
                                                    tempie i chyba nie ma co na ten temat się rozpisywać.
                                                    Jeżeli chodzi o nową inwestycję PORT to wydaje mi się, że tak szybko nie
                                                    rozpocznie się ta budowa.
                                                    Edbud wygrał kolejny przetarg i będzie kończył budować to co wcześniejszy
                                                    developer zawalił, nie skończył i zbankrutował. Ze 3 lata temu developer War
                                                    Invest rozpoczął inwestycje na Bródnie przy ul Rębielińskiej postawił może z
                                                    jeden budynek i na tym się skończyło.
                                                    Kasia
                                                  • Gość: althien Re: Aranzacje IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 06.01.05, 12:17
                                                    Ja też nie robiłam żadnych rewolucji - może dlatego, że nie mam za bardzo
                                                    doświadczenia "mieszkalnego" a przez głowę galopuje mi milion pomysłów na minutę
                                                    jak ostatecznie zaaranżować te swoje m3.
                                                    Z jednej sprawy niesamowicie się cieszę ;-) znalazłam zamurowany pusty komin
                                                    obok szybu w łazience i mam zamiar wyburzyć ścianki widomo i poszerzyć łazienkę.
                                                    Czy mi się to uda? zobaczymy
                                                  • Gość: Robpaine Re: Aranzacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 21:09
                                                    Moim zdaniem nie ciesz sie tak :(
                                                    Teraz jest on pusty ale napewno będą tam jakies przewody - albo wentylacja albo
                                                    kanalizacja. Nikt nie robi pustych kominów.

pozdr
                                                  • Gość: Kasia IV Re: Aranzacje IP: 40.0.96.* 07.01.05, 10:11
                                                    Na wyzszych pietrach rzeczywiscie kanały mogą być puste lub zajmować mniej
                                                    miejsca niż na niższych pietrach. Po małych zmianach w kuchni (zostały
                                                    pozytywnie rozpatrzone) planuję zagospodarować powstałe w ten sposób miejsce na
                                                    wnęke na lodówkę.
                                                  • Gość: Robpaine Re: Aranzacje IP: *.chello.pl 07.01.05, 21:19
                                                    Zobaczymy

Ale z planów wynika że wszystkie piony w mieszkaniach to szyby wentylacyjne +
                                                    kanalizacja. A to ma do siebie to ze kazde mieszkanie ma jakby swoją "rure" na
                                                    dach. Więc z tym wolnym miejsce to raczej nie wyjdzie. Kanalizacja tez ma
                                                    odpowietrzenie na dachu.

pozdr
                                                  • michal_4 Re: Aranzacje 07.01.05, 22:26
                                                    Witajcie,

co do tej wentylacji, to będe to chciał wyjaśnić w EdBudzie, bo rzeczywiście każde mieszkanie ma oddzielny "komin" ("rurę") na sam dach. To oznacza, że na najwyższym piętrze będzie najwięcej takich "rur" przechodzących przez mieszkanie, a na pierwszym pietrze będzie tylko jedna. W takim wypadku nie ma sensu budowac na każdym piętrze tak samo długiego "zabudowania" tych rur, czyli pionu.

Na moim przykładzie (IV piętro) wygląda to tak, że o ile w suficie mam 4 dziury na te "rury", to w podłodze mam tylko 3 (dla "rur" idących z pierwszego, drugiego i trzeciego piętra). Na planie mieszkania mam natomiast zaznaczone w tym miejscu aż 7 "rur" i ósme miejsce na kanalizację! Mam nadzieję, że obudowa pionu w mojej kuchni będzie jednak krótsza, niż na planie...

Michał
                                                  • Gość: althien Re: Aranzacje IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 10.01.05, 13:51
                                                    Ponieważ jeszcze nie mam akceptacji od Edbudu ani architektów, faktycznie można
                                                    powiedzieć, że moja radość jest przedwczesna.
                                                    Nie jest to jednak komin na przewody wentylacyjne czy kanalizację (bo takowe są
                                                    zaznaczone na mapie). Na planach z elektryką też nie widziałam żadnych kabli.
                                                    Przezorwnie - przed dokonywaniem jakichkolwiek zmian - zadzwoniłam do biura
                                                    architektonicznego z prośbą o wyjaśnienie cóż się znajduje w tym zamurowanym
                                                    otworze - odpowiedź brzmiała "nic".
                                                    Czy jednak coś się architektom się nie zmieni? tego nie wiem
                                                • Gość: Robpaine Re: Aranzacje IP: *.chello.pl 10.01.05, 18:20
                                                  Konrad,

ale czy kierownik budowy zaakceptował Twoje poprawki ? W tym sensie ze czy
                                                  musisz rysować jakis rysunek budowlany ?
                                                  Chodzi o to ze u nas zmiany pan W zaakceptował , architekt takze ale jak
                                                  powiedział pan W., nie wiadomo czy kierownikowi budowy sie spodobaja naniesione
                                                  recznie poprawki i czy nie trzeba bedzie rysowac jakichs rysunków :)))))

pozdr
                                                  • Gość: althien Re: Aranzacje IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 10.01.05, 18:35
                                                    Co do przyszłościowych rysunków to nie mam bladego pojęcia.
                                                    Bo jak to zwykle bywa - najpierw mnie straszyli, że to już ostatecznie
                                                    ostateczny termin na zgłaszanie poprwek, a jakoś nikt na razie do mnie nie
                                                    wydzwaniał.
                                                    Jeżeli będą potrzebne jakieś architektoniczne poprawki - to usiądę i postaram
                                                    się je narysować. A jak mi nic z tego nie wyjdzie - to kupuję flachę i lece do
                                                    kupli - niech coś wyskrobią w autokadzie (czy jak się tam to zwie).
                                                    Jutro mam zamiar wydzwaniać do szanownych panów - dowiem się wreszcie co i jak -
                                                    po południu skrobnę o efektach.
                                                  • konrad.boryczko Re: Aranzacje 11.01.05, 08:14
                                                    Witam. Pan W. zaakceptowal, przeslali dalej. Czekam. I sie ciesze, ze mam juz
                                                    dach:))
                                                    Pzdr.
                                                  • Gość: althien Re: Aranzacje IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 11.01.05, 18:26
                                                    To chyba dzień dobroci dla zwierząt, bo dzisiaj od pana W. usłyszałam, że na
                                                    razie jest wszystko w porządku.
                                                    Mam się tylko uzbroić w cierpliwość, bo to dopiero pierwsza akceptacja:
                                                    - teraz wszystko musi jeszcze klepnąć architekt
                                                    - budowlanka wycenić
                                                    - a na samym końcu jeszcze ja muszę się zgodzić na propozycję przebudowy za
                                                    odpowiednią cenę.

Jedynym pocieszeniem jest to, że raczej nie zaczną stawiać ścianek bez
                                                    skontaktowania się ze mną ;-)
                                                  • Gość: Robpaine Re: Aranzacje IP: *.chello.pl 11.01.05, 20:41
                                                    Mnie zapewnili ze jezeli liwiduje scianki (a tak jest w naszym przypadku) to
                                                    nawet odlicza jakąś kasę :) (mam nadzieje ze na tym polega ta wycena)
                                                  • konrad.boryczko Re: Aranzacje 12.01.05, 08:43
                                                    ... odlicza wartosc scian, dolicza natomiast z metr kwadratowy powierzchni
                                                    mieszkania. Co odbije sie w cenie koncowej (po pomiarze) i na wysokosci
                                                    czynszu. Trzeba uwaznie policzyc :((
                                                    Generalnie oplaca sie sciany przesuwac i budowac, natomiast burzyc srednio.
                                                    Chyba ze ilosc zbudowanych z grubsza odpowiada ilosci zburzonych:))
                                                    Pzdr.
                                                  • Gość: Robpaine Re: Aranzacje IP: *.chello.pl 15.01.05, 23:03
                                                    Dzisiaj bylismy w budynku i budowa idzie pełną parą. Mamy piekny widok z okna :))))
                                                    Pojawił sie nowy pracownik Edbudu pan Dariusz - bardzo kompetentny jegomość.
                                                    Wszystko można było załatwić i przedyskutować bez stresu (inaczej niz z mister
                                                    W). Pracuje razem z kierownikiem budowy.
                                                    Pozatym u nas takze zwiekszy sie powierzchnia (nie będzie dwóch kominów) :)

Uwaga!!!! Sa już plany CO w mieszkaniach - pan Darek nam je już udostępnił.
                                                    Biuro sprzedaży zapomniało :/ nas powiadomic że już są.
                                                  • Gość: andrzej k Re: Aranzacje IP: *.red-62-57-152.user.auna.net 16.01.05, 13:32
                                                    przez brak czasu nie zwrocilem uwagi na te kominy jak sprawdzic czy mozna je
                                                    usunac czy nie ? jak domniemam z koreponedencji to czym wyzsze pietro tym
                                                    wieksze prawdopodobienstwo pozbycia sie kominu , ja mam 6 ? bede wdzieczny za
                                                    info.
                                                    pzdr
                                                    ak
                                                  • Gość: ak Re: Aranzacje IP: *.red-62-57-152.user.auna.net 16.01.05, 13:40
                                                    spojrzalem na plan i widze ze czym wyzej tym jednak gorzej z tymi kominami bo
                                                    jest ich wiecej ? a jak prace z tego co piszesz to ida pelna para moze chlopaki
                                                    oddadza przed czasem , z tego co widac w prognozie pogody to zimy jakby nie
                                                    mialo byc , ale pewnie wczesniej czy pozniej zaatakuje
                                                    pozdrawiam sasiada
                                  • Gość: Robpaine Re: Zdjęcia IP: *.chello.pl 05.01.05, 20:37
                                    Piotrze będą jakies nowe zdjęcia ?

POzdr
                                    • Gość: Piotr Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 21:00
                                      Z drugiego stycznia mam parę zdjęć, na razie nie miałem chwili aby je wgrać. Do
                                      weekendu powinienem się wyrobić. Jak wrzucę to dam znać.
                                      Pozdrawiam
                                      Piotrek
                                      • Gość: Piotr Re: Zdjęcia IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 10.01.05, 17:15
                                        Witam
                                        Zdjęcia z budowy można obejrzeć na stronie www.ciochin.republika.pl/
                                        Najnowsze umieszone są z 02.01.2005, zdjęcie z numerem 13 jest zrobione
                                        08.01.2005 widok od strony saskiej kępy.

Pozdrawiam
                                        Piotrek
                                        • Gość: Robpaine Re: Zdjęcia IP: *.chello.pl 10.01.05, 18:15
                                          Piotr ja tez mam zdjecia z 08/01 około 10 nie mam ich gdzie wrzucic - a sa
                                          naprawde ładne :)
                                          Moze na Twoj serwer ?
                                          • Gość: Piotrek Re: Zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:25
                                            Ok. To prześlij na konto ciochin@wp.pl.
                                            Tylko mam trochę pracy i najwcześniej w weekend je zamieszczę.
                                            • Gość: ak pieknie zaczyna sie prezentowac twoja strona IP: *.red-62-57-152.user.auna.net 17.01.05, 20:32
                                              dobra robota pozdrawiam
                                              ak
                                              • Gość: Piotr Re: pieknie zaczyna sie prezentowac twoja strona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 21:38
                                                Dziękuje
                                                Właśnie kończe wgrywać ostatnie poprawki i zaraz będą wszystkie zdjęcia dostępe
                                                pod adresem www.ciochin.republika.pl/
                                                P.S. Również najnowsze fotki z 08.01.2005 jakie otrzymałem od sąsiada Robpaine.

Pozdrawiam
                                                Piotrek
    • Gość: Rob paine Kwota czynszu? IP: *.chello.pl 26.01.05, 18:08
      Witam

Trochę cicho ostatnio :(

Mam pytanie czy ktos orientuje sie ile wyniesie czynsz ?
      • Gość: ik Re: Kwota czynszu? IP: *.aster.pl 27.01.05, 21:12
        Witam serdecznie,
        w biurze Edbudu nie wiedzą ile będzie wynosić czynsz. Przypuszczają jednak, że
        orientacyjnie może to być ok 10 zł/m2, ale to nic pewnego. Najlepiej dowiedzieć
        się bezpośrednio w spółdzielni..
        pozdrawiam przyszłych sąsiadów
        • Gość: Robpaine Re: Kwota czynszu? IP: *.chello.pl 28.01.05, 01:19
          To bardzo dużo jak na nowy budynek mam nadzieje ze to tylko pogłoski. Jest wątek
          na forum o czynszach i tam sa nawet czynsze w budynkach po 3 pln za m2
        • konrad.boryczko Re: Kwota czynszu? 28.01.05, 08:17
          No tos zapodal. Rzeczywiscie, jak policzysz czynsz, wode, prad, ochrone, garaz,
          kablowke, internet i zwyczajowe oplaty dla ksiedza i kominiarza, to moze
          wyjdzie 10 zl z metra. :))))
          Pytanie bylo o czynsz. W tej spoldzielni znajomi w nowym budynku placa mocno
          niecale 500 zl plus prad. Za 75 metrow, garaz, ochrona. Nie sadze, zeby w
          naszym budynku oplaty jakos odbiegaly od tych wartosci. Mam nadzieje...
          Pzdr.
          • Gość: Robpaine Re: Kwota czynszu? IP: *.chello.pl 28.01.05, 11:43
            To by sie zgadzało bo wtedy za metr wychodzi około 7 pln a nie 10 pln :) (30%
            różnicy). Za 50 metrowe mieszkanie wychodzi około 350 pln. Konrad, kwota którą
            podałes to z pradem czy bez ?

Poza tym dobra wiadomosc z GUS - w Grudniu 2004 wskaźnik produkcji
            montażowo-budowlanej wyniósł 0% :))))) Oby tak dalej.
            • konrad.boryczko Re: Kwota czynszu? 28.01.05, 12:30
              Hmmm, zanim, zapytales wiedzialem:)) Albo prad albo ciepla woda jest platna
              dodatkowo. Raczej prad, bo cos jest placone ryczaltem a potem korygowane o
              wskazanie licznika (wiadomo kto kogo kredytuje :)) Gazu w tamtym mieszkaniu nie
              ma, takze pradu troche idzie.
              Pzdr.
              • Gość: aga II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 29.01.05, 13:53
                nie wiem czy nie jestem tu jedyna zainteresowana raczej drugim etapem, ale ku
                mojej wielkiej radosci widac juz rozklad mojego mieszkanka =) budowa idzie w
                gore az sie serce raduje. do mojego czwartego pietra jeszcze kawalek, ale jakby
                nie bylo wszystko coraz blizej nieba ;-) pozdrawiam sasiadów
                • Gość: Robpaine Re: II etap sie wylania IP: *.chello.pl 29.01.05, 14:20
                  Tak o drugim etapie

Mają go podobno skończyć razem z pierwszym tj w grudniu.

pozdr
                  • Gość: aga Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 29.01.05, 14:36
                    ooo... to mi niespodzianka! a moge wiedziec skad masz tak pomyslne informacje?
                    nie obrazilabym sie gdybym mogla zamieszkac w moim em pol roku wczseniej =)
                    tylko czy to z jakiegos pewnego zrodla?
                    • Gość: Robpaine Re: II etap sie wylania IP: *.chello.pl 29.01.05, 14:51
                      Od samego kierownika budowy :)
                      Ma dostać sprzet srodki i ludzi i maja skonczyc razem poniewaz kompleks jest
                      połączony i np wezel cieplny jest własnie pod zadaniem drugim ( a od grudnia ma
                      grzac :) )
                      • Gość: aga Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 29.01.05, 17:16
                        no to super!!! az sie przejde tam w poniedzialek =) dzieki za dobre wiesci! a
                        czy ktos jeszcze jest tu sasiadem z etapu II?
                        • Gość: Konrad Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 30.01.05, 10:30
                          Hej,
                          Pozdrowienia od sąsiada z drugiego piętra drugiego etapu.
                          Staram się bywać na budowie co tydzień i na prawdę
                          miło jest patrzeć jak rośnie...
                          Pierwotnie mówiło się że etap II miał mieć własną gazową kotłowinię,
                          czy to się zmieniło i teram ma być SPEC ?

Pozdrawiam
                          Konrad
                          • Gość: ak nr 147 Re: II etap sie wylania IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 30.01.05, 11:13
                            wiatm nie jestes na bierzaco oczywiscie nie bedzie wlasnej gazowni to juz
                            wiadomo od miesiecy, skoro czesto bywasz jak jest z pracami mimo tej pogody ?
                            pozdrawiam
                            • Gość: Robpaine Re: II etap sie wylania IP: *.chello.pl 30.01.05, 12:58
                              Ja jestem z pierwszego etapu :)
                              A te njusy wiem od kierownika budowy (nie ma to jak dobry wywyad ;) ).
                              Z kotłowniami to przeciez był aneks do umowy gdzie m. in. był wykreslony pkt dot
                              kotłowni.
                              Nieopłacalne byłoby w jednym budynku stawianie na spec a w drugim na gaz :)))).
                              Pisałem kilka postów wyżej ze węzeł cieplny ma byc pod zadaniem drugim (tak
                              mówił kierownik).

P.s.

Jak tam na budowie ? Dzieje sie cos w te mrozy?
                              • Gość: Konrad Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 30.01.05, 13:52
                                Wczoraj cos rozładowywali przy pierwszym etapie od strony Bora-Komorowskiego.
                                Stan etapu II jest taki:
                                wylana podłoga parteru (jest dosyc wysoko) i część scian,
                                pozostale wyzbrojone i pewnie w najbliższym tygodniu będą wylewane.
                                Dzisiaj (niedziela) nic się nie dzieje.
                                Jutro pewnie będę w tamtej okolicy to napiszę co się dzieje.

Co do kotłowni to ja na razie takiego aneksu nie dostałem.
                                Jednak etap II jest mniej zaawansowanu i przypuszczam, że pewnie niedługo go
                                dostanę.

Pozdrawiam
                                Konrad
                                • Gość: aga Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 30.01.05, 19:53
                                  mieszkam bardzo blisko budowy i widze, ze ciagle sie tam cos dzieje =) teraz
                                  przyspieszyli troche z II etapem, I jakby troche zwolnil. jednak nie chce mi
                                  sie wierzyc ze skoncza to do grudnia... przeciez jest to malo prawdopodobne
                                  chociazby ze wzgledu na sposob finansowania, czyz nie? jutro przejde sie na
                                  budowe to zobaczymy =) pozdrawiam sasiada z II pietra. ( jaki nr mieszkania? ja
                                  20)
                                  • Gość: Konrad Re: II etap sie wylania IP: *.stacje.agora.pl 31.01.05, 09:49
                                    Dzięki, czekam w takim razie na jakieś info.
                                    Mój szczęśliwy numerek to 12.

Pozdrawiam
                                    Konrad
                            • Gość: Izabella Szadkowsk Re: II etap sie wylania IP: *.chello.pl 06.02.05, 18:47
                              Cześć ak 147,
                              Do zakończenia inwestycji Jantar II zastało mniej niż rok.
                              Nie będziemy mieli jednak żadnej możliwości rozwiązania problemów
                              mieszkaniowych bez wybrania reprezentacji prawnej-Komitet Domowy.
                              Dlatego proponuję spotkanie w dniu 10 lutego 2005 roku-czwartek- w lokalu
                              mieszkalnym ul. Abrahama 12 m 136 o godz. 19.00.
                              W razie pytań czy wątpliwości proszę o kontakt pod numerem tel. 691 285 616.
                              Proszę o potwierdzenie planu przybycie
                              Gorąco zachęcam do współpracy,
                              Izabella Szadkowska
                              Delegat Niemieszkańców
                              na WZ Członków SM Gocław-Lotnisko
                      • michal_4 Re: II etap sie wylania 01.02.05, 00:33
                        Potwierdzam, że kierownik planuje oddanie II etapu razem z pierwszym. Hm, oże to nawet i mozliwe. W końcu to znacznie mniejszy budynek.

Mam nadzieję, że mu się to uda.

• Gość: pyanik Re: II etap sie wylania IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 31.01.05, 12:35
                  Ciesze sie, ze II etap pokazal sie na forum - pozdrawiam z V pietra:-)
                  • Gość: hubert Re: II etap sie wylania IP: 195.94.211.* 01.02.05, 17:17
                    szukam sąsiadów klatka II pierwszy etap 5 pietro
                    • Gość: aga Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 01.02.05, 17:36
                      no nie... byloby extra miec swoje mieszkanko pol roku wczesniej.. jutro pedze
                      na budowe! w weekend postaram sie porobic jakies fotki, tylko gdzie szanowny
                      forumowicz- sasiad, ktory moglby je zamiescic? sasiedzie z V pietra, jaki nr
                      mieszkanka masz Ty? milo, ze II etap zaczal sie odzywac! fajnie, ze ujawniacie
                      sie drodzy sasiedzi.
                      • Gość: AK 147 Re: II etap sie wylania IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 01.02.05, 19:19
                        Rzeczywiscie sytaucja sie poprawia pod wzgledem partycypacji , co do II etapu
                        to bylo by logiczne gdyby zamkneli go rowno z I , sam rozwazalem kupno w II ale
                        metraze byly albo za male albo za duze , stanelo na 56 m w I i mam nadzieje ze
                        bede zadwolony, pozdrawiam sasiadow i czekam na zdjecia
                        andrzej k
                        • Gość: efka Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:37
                          Czy
                          • Gość: ak 147 takiej merytoryki to tu jeszcze nie bylo IP: 62.57.153.* 02.02.05, 21:46
                            pzdr
                            ak
                            • Gość: Robpaine Re: takiej merytoryki to tu jeszcze nie bylo IP: *.chello.pl 03.02.05, 00:28
                              Tja :)

Jakie są postepy na zadaniu 1 ?? Robiąjużscianki działowe w lokalach ?

pozdrawiam
                        • Gość: Konrad Re: II etap sie wylania IP: *.stacje.agora.pl 03.02.05, 14:07
                          Stan z wczoraj.
                          Wylane i rozszalowane ściany parteru, od strony południowej widoczne dobrze okna
                          i wyjście na balkon.
                          Od strony północnej większość już podstemplowana do wylania podłogi pierwszego
                          piętra.

Pozdrawiam
                          Konrad
                      • Gość: pyanik Re: II etap sie wylania IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 03.02.05, 18:00
                        Sasiadko z IV pietra, numer mojego mieszkania to chyba 29. Jesli Twoje jest
                        ponizej to gratuluje spokojnych sasiadow na gorze:-)))
                        • Gość: aga Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 05.02.05, 10:18
                          no nie, akurat nade mna jest mieszkanie nr25... ale fajnie ze objawil sie nowy
                          sasiad/sasiadka, bedzie od kogo cukier pozyczac ;-) postaram sie dzis pojsc na
                          budowe jakies foty pstryknac =)pozdrawiam, milego weekendu
                          • Gość: Tomek Re: II etap sie wylania IP: *.idea.pl 05.02.05, 11:59
                            Aga,

Będziemy chyba sąsiadami przez ścianę. My kupiliśmy mieszkanie nr 21 (II etap)
                            na IV piętrze.
                            Z tym oddaniem w grudniu to super informacja (Robpain dzięki i pozdrowienia od
                            kolegi z piaskownicy :)))
                            Mieszkamy blisko budowy i prawie codziennie tam jesteśmy. W miarę możliwości
                            będę pisał co się dzieje.
                            • Gość: aga Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 05.02.05, 17:11
                              Tomek a gdzie na goclawiu mieszkacie? ja nie zmienie nawet osiedla, bo
                              aktualnie tez mieszkam na jantarze =) wiiitam sasiada =)
                              • Gość: Tomek Re: II etap sie wylania IP: *.idea.pl 06.02.05, 09:08
                                Teraz mieszakamy na Bartosika (bardzo blisko budowy:)). Zmieniasz coś w
                                rozkładzie swojego mieszkania?

Pozdr.
                                • Gość: aga Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 06.02.05, 15:41
                                  chcialabym, ale jeszcze nie za bardzo wiem co i jak... wiesz moze kiedy trzeba
                                  bedzie dac te projekty zmian?
                  • Gość: Izabella Szadkowsk Re: II etap sie wylania IP: *.chello.pl 06.02.05, 18:50
                    Cześć,
                    Do zakończenia inwestycji Jantar II zastało mniej niż rok.
                    mieszkaniowych bez wybrania reprezentacji prawnej-Komitet Domowy.
                    Dlatego proponuję spotkanie w dniu 10 lutego 2005 roku-czwartek- w lokalu
                    mieszkalnym ul. Abrahama 12 m 136 o godz. 19.00.
                    W razie pytań czy wątpliwości proszę o kontakt pod numerem tel. 691 285 616.
                    Proszę o potwierdzenie planu przybycie
                    Izabella Szadkowska
                    Delegat Niemieszkańców
                    na WZ Członków SM Gocław-Lotnisko
                    • Gość: Tomek Re: II etap sie wylania IP: *.idea.pl 06.02.05, 18:56
                      Izabella,

O jakich problemach piszesz?
                      Twoje wejście na to forum wydaje się być co najmniej dziwne. Bez wyjaśnienia
                      sytuacji nie potwierdzam przybycia na Twoje spotkanie.

• konrad.boryczko Re: II etap sie wylania 07.02.05, 11:01
                      No wiec, jako osobiscia zaproszony, ten tego, no, i w ogole, mam pytanka.
                      Co to jest "reprezentacja prawna-Komitet Domowy"? Dlaczego to cudo niby mialoby
                      byc pomocne w rozwiazywaniu "problemow mieszkaniowych"? Wydaje mi sie, iz moj
                      problem mieszkaniowy (poza tym, ze nie istnieje) nie jest Pani problemem:)
                      A tak na powaznie. Skadinad wiem, ze SMG-L ostatnio dokonala wewnetrznej
                      reorganizacji i podzielila sie na jakies kolonie. Edbud Jantar trafil do
                      kolonii Mewa, ktora to obejmuje tylko nowe (do 5 lat bodajze) budynki. Dzieki
                      temu ich mieszkancy nie beda musieli lozyc na utrzymanie sypiacych sie
                      wielkoplytowcow, ktore stanowia wiekszosc zasobow spoldzielni.
                      Czy Pani inicjatywa jest z tym faktem jakos zwiazana? Prosze o odpowiedz, takze
                      na inne pytania skierowane do Pani zamieszczone przez innych forumowiczow.
                      Pzdr.
                      • Gość: Robpaine Re: II etap sie wylania IP: *.chello.pl 07.02.05, 19:20
                        czesc Konrad

Możesz sie podzielić informacjami na temat tej reorganizacji ? Można gdzies w
                        necie znaleźć informacje o tym fakcie? Czy ta kolonia to po prostu zbiór
                        wszystkich nowych nieruchomości z całego osiedla G-L?

pozdr

• Gość: Piotr Re: II etap sie wylania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 19:42
                          To co mi się udało odnaleźdź trochę z forum gazety to co dziej się w Mostostalu
                          częto czytam są tu prydatne informacje. Tu umowy sprzedaży lokali są podobne do
                          naszych developer+spółdzielnia.

www.smgl.com.pl/strony/mewa.htm
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=2088811&a=13036501
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=2088811&a=18767685

Pozdrawiam
                          Piotrek
                        • konrad.boryczko Re: II etap sie wylania 08.02.05, 08:22
                          Zapodane linki wyjasniaja wszystko, co wiem na ten temat. Drazyc bede potem.
                          Powstanie Mewy jest dla przyszlych mieszkancow Jantara jednoznacznie korzystne.
                          No chyba, ze wyjdzie jak zwykle...
                          Pzdr.
                          konrad
                          P.S. Dzwonil ktos do tej Pani?
                          • Gość: Tomek Re: II etap sie wylania IP: 217.116.98.* 08.02.05, 16:50
                            Myślę, że nik nie dzwonił, ale widziałem że działalnośc Pani Izy nabiera
                            rozmachu. Oblepiła płot budowy tekstem, który już dobrze znamy.
                            • Gość: althien Re: II etap sie wylania IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 08.02.05, 16:57
                              O rany, człowiek na chwile straci z oczu nasze forum i po powrocie może dostać
                              jawnej apopleksji ;-) Ja chyba zadzwonię do Pani Izy z czystej ciekawości ;-)

Ale teraz z innej beczki - czy ktoś z Was otrzymał już wycenę swoich poprwek?
                              Ja czekam i czekam.
                              • konrad.boryczko Re: II etap sie wylania 09.02.05, 08:27
                                Podobno poprawki zostaly wycenione dopiero do 4. pietra (info z konca zeszlego
                                tygodnia). Zatem mieszkajacy nizej juz powinni dostac papier.
                                Czy ten Komitet Domowy to jest jakies cialo statutowe? Dzwoniles do tej Pani?
                                Bo prawo spoldzielcze zawsze nie odrzucalo i jeszcze nie odrobilem tej lekcji :(
                                Pzdr.
                                konrad
                                • Gość: Izabella Re: II etap sie wylania IP: 195.94.211.* 09.02.05, 15:13
                                  Komitet Domowy to ciało statutowe-jako niemieszkańcy nie możemy jeszcze działać
                                  w ramach innych organów SM, z wyjątkiem WZ członków.
                                  Pozdrawiam,
                                  Izabella Szadkowska.
                            • Gość: althien Re: II etap sie wylania IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 08.02.05, 17:07
                              trochę uspokajających informacji

Zebranie u Pani Izy ma na celu zintegrowanie naszej społeczności mieszkańców i
                              wyłonienie Komitetu Domowego (tak na wszelki wypadek, bo żadne problemy jeszcze
                              się nie pojawiły).

O samym Komitecie i jego prawach w statucie spółdzielni - o czym była tutaj mowa.
                      • Gość: Izabella Re: II etap sie wylania IP: 195.94.211.* 09.02.05, 15:10
                        Dziekuję za odpowiedź.Moja inicjatywa jest związana z możliwością występowania
                        do SM Gocław-Lotnisko w każdej sprawie, czego nikt z nas w tej chwili
                        samodzielnie zrobić nie może, np. nie iwemy ile procent inwestycji Edbud już
                        wykonał. Co do podzialu na kolonie to problem polega na tym, ze inni czlonkowie
                        spoldzielni podzielili sie min. naszymi wkladami czlonkowskimi.Bez
                        reprezentacji nie zdolamy odzyskac naszych pieniedzy-stad zapraszam jutro na
                        wspomniany adres.
                        Pozdrawiam,
                        Izabella Szadkowska.
                        • konrad.boryczko Poprosze wersje dla slabszych... 09.02.05, 15:44
                          ... bo nic nie rozumiem. Jak juz zaznaczylem Prawo spoldzielcze jest mi na
                          razie raczej obce, ale to

"Co do podzialu na kolonie to problem polega na tym, ze inni czlonkowie
                          > spoldzielni podzielili sie min. naszymi wkladami czlonkowskimi.Bez
                          > reprezentacji nie zdolamy odzyskac naszych pieniedzy-"

to jest jakis, sorry, belkot. Za swoj wklad do sp-ni dostaniesz mieszkanie.
                          Poki co wszystkie pieniadze ida do Edbudu na pokrycie kosztow budowy. Jakie
                          pieniadze chcesz odzyskac? Te co wplacilas Edbudowi za mieszkanie, ktore
                          wlasnie Ci buduje? Z kwoty, ktora zaplacisz za mieszkanie nie odzyskasz nic, bo
                          dostaniesz wlasnie mieszkanie (za ktore placisz cene) ktore stanie sie Twoim
                          wklad do sp-ni.
                          Sprobuj sie nieco rozwinac, bo inaczej na spotkanie nikt nie przyjdzie.
                          Pzdr
                          konrad
                          • Gość: ak nr 147 Konrad co to za odlot z ta Pani I IP: 62.57.152.* 09.02.05, 19:01
                            Troche bylem off line i widze duza dynamike dsykusji za sprawa jednej glownie
                            osoby , ale poziom merytotyczny jakby metny, o co w tym wszystkim chodzi bo
                            chyba nie o to zeby uwiezyc ze splodzielnia podzilila wplacone przez nas do
                            edbudu pieniadze miedzy siebie ? coz pozdrawiam przyszlych sasiadow i z
                            zaciekawieniem przygladam sie dynamizmowi dyskusji , czy ze rep niemieszkancow
                            paNI I pobierze jakas kase?
                            • konrad.boryczko Re: Konrad co to za odlot z ta Pani I 10.02.05, 08:19
                              Nie mam pojecia, mam za to liczne watpliwosci.
                              Staram sie po prostu dowiedziec czegokolwiek, co skloniloby mnie do zmiany
                              dzisiejszych planow (wymaga klotni z zona) i udania sie na spotkanie. Poki co
                              wydaje mi sie, ze nie ma o czym gadac. Ale, jak juz pisalem, zakladam szczere
                              intencje tej Pani.
                              Czy ktos jest zdecydowany isc? Mozna liczyc na jakas relacje na forum?
                              Pzdr.
                              konrad
                • Gość: konradc Re: II etap sie wylania IP: *.acn.waw.pl 26.02.05, 10:27
                  W drugim etapie jest już wylana podłoga IIgiego piętra (kawałek tej podłogi jest
                  mi szczególnie bliski). Wylana i rozszalowana jest ściana drugiego piętra od
                  strony północnej, kolejna ściana była wczoraj wylewana.
                  Teraz idzie spore zimno i pewnie na jakiś czas postęp prac zwolni.

Pozdrawiam
                  Konrad
    • Gość: Izabella Szadkowsk Re: EDBUD JANTAR IP: *.chello.pl 06.02.05, 17:55
      Szanowny Piotrze,
      Do zakończenia zadania inwestycyjnego JANTAR II został niecały rok.
      mieszkaniowych bez wybrania reprezentacji prawnej( Komitet Domowy).
      Z tej przycznyny proponuję spotkanie w dniu 10 lutego (czwartek) 2005 roku w
      lokalu mieszkalnym ul. AAbrahama 12 m 136 o godz. 19.00.
      W razie pytań lub wątpliwości proszę o kontakt pod numerem tel. 691 285 616.
      Proszę o potwierdzenie planu przybycia na spotkanie.
      Izabella Szadkowska,
      Delegat Niemieszkańców
      na Walne Zgromadzenie Członków
      Spółdzelni Mieszkaniowej Gocław- Lotnisko
      • Gość: Tomek Re: EDBUD JANTAR IP: *.idea.pl 06.02.05, 19:11
        Izabella,

Jak już pisałem wyżej Twoje pojawinie się na forum jest trchę dziwne. O jakich
        problemach piszesz? Do czasu kiedy sobie tego nie wyjaśnimy nie pojawię się na
        spotkaniu, które organizujesz. Jakoś bardzo Ci zależy na rozwiązywaniu naszych
        problemów. Dlaczego?

• Gość: ana Re: EDBUD JANTAR IP: *.acn.waw.pl 06.02.05, 19:59
          a z czym mają być związane problemy,przecież jeszcze nic nie mamy, budynku
          jeszcze formalnie niema i nas też.
          • Gość: Izabella Re: EDBUD JANTAR IP: 195.94.211.* 09.02.05, 15:19
            niestety, wszyscy mieszkańcy myślą, że niemieszkańców nie ma i nie mają żadnych
            praw, tylko, że SM ulegać będzie podzialowi i jej majątek też, więc tak jak
            inne kolonie z innych osiedli mamy prawo otrzymać należną nam część.Możemy
            działać na WZ tylko jako Komitet Domowy.
            Pozdrawiam,
            Izabella.
        • Gość: Izabella Re: EDBUD JANTAR IP: 195.94.211.* 09.02.05, 15:17
          Witaj,
          Od rozpoczęcia inwestycji interesuję się ową budową-sama mam tam mieszkanie!
          Wiem, że inni czlonkowie spółdzielni podzielili nasze wkłady między siebie, a
          indywidualnie nie ma szans na ich odzyskanie.Poza tym bez tego komitetu nie
          mamy prawa kontrolować przebiegu inwestycji, a SM jego nie kontroluje i nie wie
          nawet jaka część planu została do dnia dzisiejszego wykonana.
          Stąd proponuję spotkanie.
          Pozdrawiam,
          Izabella.
      • Gość: RobpaINE Re: EDBUD JANTAR IP: *.chello.pl 06.02.05, 22:55
        Pani Izabello

O co pani chodzi ?
        Może troche rozjaśni pani nam przyszłyszłym mieszkańcom (teraz niemieszkańcom ?)
        edbud jantaru tą tajemnicę? Z tego co sie orientuje to edbud buduje te budynki i
        każda z osób które zakupiły tam mieszkanie ma wgląd w budowe (co jest normalne),
        więc po co komitet w tym momencie? Komitet domowy powinno sie wybrac wtedy kiedy
        budynek zostanie odebrany i oczywiscie z pośród lokatorów (o czym mówi statut
        paragrafy 98-102.
        Szczerze mówiąc takie podejscie jakie pani zastosowała na tym forum budzi mój
        niepokój (imienne posty do konkretnych osób). Z drugiej strony jest pani
        delegatem niemieszkańców. W statucie spóldzielni nie ma ani słowa o takim czymś
        jak delegat niemieszkańców .

pozdrawiam

• Gość: Piotr KREDYT MIESZKANIOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 23:48
          Witam
          Jak możecie podzielić się swoim doświadczeniem w przypadku brania kredytu w tej
          inwestycji, czy były jakieś problemy w związku z połączeniem dewelopera i
          spółdzielni? Właśnie nadszedł czas, kiedy na pozostałą kwotę mieszkania muszę
          wziąć kredyt i chętnie posłuchałbym waszych opinii, co do banków oraz
          współpracy Edbudu i spółdzielnie w tej kwestii. Może ktoś podzieliłby się
          informacjami, jakie dokumenty należy przygotować i od kogo je uzyskać KW, itp.
          (z edbud czy też ze spółdzielni). Jak można jeszcze prosić o opinie, co do
          banków gdzie dziś warto wziąć kredyt w CHF.

Co do prac na budowie to idą dosyć sprawnie. Obecnie cały budynek I etapu już
          stoi, wszystkie ściany konstrukcyjne są już wymurowane z bloczków. Okna są już
          do 4 piętra powstawiane. Zaś drugi etap też idzie w górę. Póki robili wykopy i
          fundamenty to trochę to trwało, teraz jak już mają za sobą fundamenty budynek
          rośnie w oczach, jest obecnie na wysokości pierwszego piętra. Teraz tylko
          patrzeć jak przerośnie I Etap ;)
          Co do przyszłych mieszkańców chyba sporo osób mieszka blisko budowy i ja też.
          Mieszkam na Gocławiu na Fieldorfa, więc do nowego "m" mam dosłownie parę kroków.
          Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam
          Piotrek
          • Gość: Borys Re: KREDYT MIESZKANIOWY IP: *.k.mcnet.pl 09.02.05, 15:59
            Witam,

jeśli chodzi o współpracę Edbud w ramach przygotowania dokumentów do kredytu to
            nie robią żadnych problemów, kwity przygotowują dość szybko, należy je jednak
            weryfikować - robią proste błędy, np. data zakończenia inwestycji listopad 2004
            a nie 2005.

Co do banków to polecam Millennium, Multibank, Mbank. Złóż kilka wniosków
            kredytowych równolegle.

Również mieszkam w poblizu i codziennie przejeżdzam koło budowy.idą dość
            sprawnie ale ostatnio rzeczywiście coś jakby przerzucili się na 2 etap, i 1
            etap jakby przystopował.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów

Borys, etap 1, piętro 7.
            • Gość: Kasia Re: KREDYT MIESZKANIOWY - PILNE IP: 213.241.64.* 16.02.05, 15:47
              Czy w oświadczeniu spółdzielni macie może zapis w jakim terminie spółdzielnia
              zobowiązuje się ustanowić spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu???
              • konrad.boryczko Re: KREDYT MIESZKANIOWY - PILNE 16.02.05, 15:57
                Bodajze "po spelnienu warunkow statutu spoldzielnie". Trzeba by przewertowac
                statut. Tyle na szybko (skoro pilne).
                Pzdr.
                • Gość: Kasia Re: KREDYT MIESZKANIOWY - PILNE IP: 213.241.64.* 16.02.05, 16:12
                  W umowie ja mam tak" spółdz. gocław zobowiązuje się ustanowić na rzecz .....
                  spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu będącego przedmiotem umowy (tylko
                  kiedy to ma nastąpić) i potem jest dalsza część oświadczenia "z chwila gdy ze
                  względów formalno-prawnych będzie to możliwe spółdzielnia ustanowi na rzecz ...
                  jej kosztem prawo odrębnej własności..." Wiem że na te drugie prawo trzeba
                  będzie czekać lecz co z tym pierwszym może wy macie w swoich umowach jakiś
                  konkretny termin. No i czy w związku brakiem takiego zapisu nie mieliście
                  problemów z uzyskaniem kredytu na zakup lokalu?
                  • konrad.boryczko Re: KREDYT MIESZKANIOWY 17.02.05, 08:15
                    Czyli masz standard. To w skrocie znaczy, ze jak tylko zaplacisz ile trzeba
                    (oczywiscie jezeli budynek bedzie juz oddany i dopuszczony) mozesz zadac od sp-
                    ni ustanowienia. Termin? Bez zbednej zwloki.
                    Brak okreslenia tego terminu w umowie (bo oswiadczenie sp-ni jest jej czescia)
                    nie ma wiekszego znaczenia. Bo jakby wpisali np. 3 miesiace od zamieszkania, to
                    i tak zadna sila ich nie zmusi, w razie zlej woli, do dotrzymania tego terminu.
                    Czyli tak czy siak jakby co to do sadu:))
                    Pzdr.
                  • Gość: hubert Re: KREDYT MIESZKANIOWY - PILNE IP: 195.94.211.* 17.02.05, 11:39
                    co do kredytu, nie powinno być kłopotu standardowo masz 24 miesiące na
                    przeniesienie hipoteki na bank i do tego czasu płacisz albo dodatkowe
                    ubezpieczenia albo prowizję za podwyzszone ryzyko, jeśli się spółdzielnia nie
                    wyrobi w 24 miesiącach ( 24 miesiące od wypłaty I transzy), to dalej płacisz za
                    podwyższone ruzyko, aż do momentu dostarczenia do banku wpisu z obciążeniem
                    hipoteki.
        • Gość: Izabella Re: EDBUD JANTAR IP: 195.94.211.* 09.02.05, 15:23
          Indywidualne posty to chyba przyjemniejsza forma niż zbiorowe traktowanie
          przyszłych sąsiadów?
          Chodzi mi o ukonstytuowanie organu, do którego już teraz można będzie się
          zwracać.WZ w marcu, a my nie mamy reprezentacji.
      • konradc Re: EDBUD JANTAR 07.02.05, 10:26
        Witam,
        mam wielką prośbę o jednokrotne wysyłanie postu.
        Wysyłanie go do każdegu z podwątków
        (zmieniając tylko nick adresata) na prawdę niczego
        pozytywnego do naszego forum nie wnośi, wprowadza natomiast bałagan.

Pozdrawiam
        Konrad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka