Dodaj do ulubionych

Edbud - Beli Bartoka

IP: *.acn.waw.pl 27.03.09, 11:44
Czy mają Państwo informacje dotyczące tej inwestycji? Odbiór do
prowadzenia prac remontowych miał być 1 marca 2009. Jak dzwonię do
firmy dostaję informacje, że deweloper ma czas na oddanie budynku do
września...? Ciekawe na jakiej podstawie? Poza tym otrzymałam
niebotyczny rachunek dotyczący waloryzacji i zwiększonego metrażu
powierzchni mieszkania w stosunku do planów i pismo, że jak wyrównam
zaległość z tego wynikacjącą to moge podpisać księgę wieczystą...
(mieszkania, w budynku, który jest jeszcze nieskończony). Czy ktoś z
Państwa jest w podobnej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzegorz Re: Edbud - Beli Bartoka IP: 79.98.8.* 30.03.09, 21:38
      Jestem w identycznej sytuacji, nie mam bladego pojecia co robic ale
      wyglada to ne skok na kase klientow, ktorzy wplacili juz 100%!!!
    • Gość: bela Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.chello.pl 03.04.09, 11:51
      mam dokładnie taką samą sytuację i dla mnie również wygląda to dosyć
      dziwnie, a nawet niepokojąco.
      Na pytanie z czego wynika ta sytuacja otzrymałam odpowiedź,że z
      sytuacji rynkowej...Kpiny?
    • koral777 Re: Edbud - Beli Bartoka 03.04.09, 19:26
      byłam i jestem zakochana w tej inwestycji ale ze względu na niegwarantowaną zenę
      za metr uzależnioną od tego wskaźnika odstapiłam odd zawarcia umowy z nimi 2
      lata temu. A ile Wam ten wskaźnik podnniósł cenę mieszkania
      • Gość: raw Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.centertel.pl 05.04.09, 10:31
        2pk- 45tys waloryzacji
        • Gość: życzliwa mając na uwadze że ceny teraz idą w dół IP: *.chello.pl 05.04.09, 13:02
          a Państwo musicie dopłacić proponuje w uokik poruszyć kwestę tego zapisu umowy,
          o ile wie,m jest on niezgodny i nie powinien być zawarty w umowie może w tej
          chwili jest to jakieś rozwiązanie aby wybronić się od takiej kwoty dopłaty!!! w
          moim przypadku zamiast 630.000 tyś za 3 pok 72 m 2. wyszłoby mi łącznie 700.000
          i tego właśnie się obawiałam, obecnie za 700.000 mogę mieć 100 m 4 pok w
          Marvipolu - melody park niewiele dalej i KEN prawie = się Puławska.
          • Gość: waniliax Re: mając na uwadze że ceny teraz idą w dół IP: 62.29.248.* 05.04.09, 23:59
            w takim przypadku mogłoby się już chyba opłacać nawet zerwanie umowy
            i zapłacenie kary? Naturalnie zależy to od szczegółów w umowach...
    • lesher Re: Edbud - Beli Bartoka 05.04.09, 15:16
      Witaj,

Nie mam mieszkania w tej inwestycji, natomiast niedawno odbierałem mieszkanie w Plazie Bis.
      U mnie też były klauzule waloryzujące, ale w związku z tym że dużo wpłaciłem na początku (praktycznie 100%), nie wyszła z tego specjalnie duża kwota.

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w umowie był zapis umożliwiający odstąpienie od niej jeżeli Edbud miałby opóźnienie przekraczające 150 dni, bez utraty zadatku.
      Poza tym możesz się zastanowić nad odstąpieniem od umowy i utratą zadatku, być może uwzględniając waloryzację znajdziesz coś taniej ( a w każdym bądź razie możesz postraszyć tym Edbud i spróbować wynegocjować zmnieszenie waloryzacji). U mnie zadatek wynosił 5%, nie wiem jak w Twoim przypadku.
      Co do zwiększonego metrażu, to u mnie mógł się zmienić o +/- 7%, jeżeli byłby większy niż to wtedy miałbym prawo wypowiedzieć umowę. Zdaje mi się że ta klauzula zresztą została umieszczona w rejestrze niedozwolonych przez UOKiK (ale nie jestem tego pewien).

Powodzenia!!
      • Gość: ja Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.1.telkab.pl 09.04.09, 11:16
        każda umowa z edbudem zaczyna się: " w wyniku przeprowadzonych
        dwustronnych negocjacji..." I nie ma juz klauzul niedozwolonych.
        • Gość: Patrix Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.171.106.50.static.crowley.pl 16.04.09, 13:18
          Witam, jestem w podobnej sytuacji, naliczyli mi 40tyś, po piśmie do nich w ciągu
          1 dnia zeszli do 20tyś za waloryzację ale to i tak dużo.
          Znalazłem na stronach UOKiKu wyrok sądu na Edbudzie z 2006 roku i wykaz klauzul
          niedozwolonych w umowach. Wysłałem pismo wraz z wyrokiem sądu do Edbudu i
          otrzymałem informację że moją sprawą zajmuje się Kancelaria adwokacka Pana
          Olgierda Świostka. Na tym cisza.

Wyrok wydany przez UOKiK mówi jednoznacznie że nie mogą naliczyć kwoty
          waloryzacji i kwoty za dodatkowy metraż - cena musi byc ściśle określana w
          umowie i nie może się wahac procentowo. Teraz próbuje się dodzwonić do Edbudu,
          skierowali mnie do dyr. Wasilewskiego pod nr tel. 022 544 15 66, ale ten Pan
          chyba nie odbiera telefonów.

Generalnie nie widzę powodów by płacić kwoty, która się Edbudowi zwyczajnie nie
          należy. Jeśli otrzymam od nich pismo z odpowiedzią negatywną natychmiast zgłoszę
          sprawę do UOKiKu. czytałem że bardziej opłaca się zgłaszać pozwy zbiorowe, więc
          mam nadzieję że w kilka osób uda się to zrobić.

p.s. krążą plotki że Zarząd Edbudu się zmienił i im pracownicy uciekają
          • Gość: Patrix Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.171.106.50.static.crowley.pl 17.04.09, 09:49
            Proponuję żeby to przemyśleć:
            www.media.wp.pl/kat,42314,wid,11044033,wiadomosc.html
            • Gość: gość Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.lomza.mm.pl 31.05.09, 15:26
              Czy otrzymaliście pismo informujące o przesunięciu końcowego terminu
              przekazania mieszkań. Z otrzymanego przeze mnie pisma wynika, że
              Edbud sprzdaje działkę i środki z jej sprzedaży będą przeznaczone na
              ukończenie inwestycji.
              Interesuje mnie kto może być nabywcą tej działki. Czy nabywca
              przekaże środki na rachunek EDBUD.
          • lesher Re: Edbud - Beli Bartoka 17.04.09, 15:04
            Gość portalu: Patrix napisał(a):

> Witam, jestem w podobnej sytuacji, naliczyli mi 40tyś, po piśmie do nich w ciąg
            > u
            > 1 dnia zeszli do 20tyś za waloryzację ale to i tak dużo.
            > Znalazłem na stronach UOKiKu wyrok sądu na Edbudzie z 2006 roku i wykaz klauzul
            > niedozwolonych w umowach. Wysłałem pismo wraz z wyrokiem sądu do Edbudu i
            > otrzymałem informację że moją sprawą zajmuje się Kancelaria adwokacka Pana
            > Olgierda Świostka. Na tym cisza.

Przeczytaj dokładnie ten wyrok. Sąd wcale nie orzekł, że taka klauzula jest
            niedopuszczalna, tylko że konsument nie miał prawa do odstąpienia od umowy
            (oczywiście bez skutków w postaci kary umownej/przepadnięcia zadatku) w
            przypadku wzrostu ceny.
            P. Świostek jest raczej rozsądny (w odróżnieniu od reszty zarządzających tą
            spółką), ale nie licz że będzie działał na Twoją korzyść. Ja miałem spór z
            Edbudem (myślałem że zakończy się w sądzie) i chyba właśnie dzięki niemu (nie
            wiem jak teraz, wtedy był radcą prawnym w Edbudzie) zakończyło się to polubownie.
            >
            > Wyrok wydany przez UOKiK mówi jednoznacznie że nie mogą naliczyć kwoty
            > waloryzacji i kwoty za dodatkowy metraż - cena musi byc ściśle określana w
            > umowie i nie może się wahac procentowo. Teraz próbuje się dodzwonić do Edbudu,

Jak wyżej - oznacza to że możesz odstąpić od umowy, bez konieczności płacenia
            kary, ale nie że nie mogą Ci naliczyć waloryzacji.

> skierowali mnie do dyr. Wasilewskiego pod nr tel. 022 544 15 66, ale ten Pan
            > chyba nie odbiera telefonów.

Nawet jak się dodzwonisz to niewiele to chyba zmieni. Pan, owszem, miły i
            spokojny, ale rozmawia się z nim jak ze ścianą. Pokazujesz mu , że coś wynika z
            konkretnego zapisu umowy, natomiast on uparcie swoje, że "tak musi być"
            (oczywiście chodzi o wersję Edbudu).
            >
            > Generalnie nie widzę powodów by płacić kwoty, która się Edbudowi zwyczajnie nie
            > należy. Jeśli otrzymam od nich pismo z odpowiedzią negatywną natychmiast zgłosz
            > ę
            > sprawę do UOKiKu. czytałem że bardziej opłaca się zgłaszać pozwy zbiorowe, więc
            > mam nadzieję że w kilka osób uda się to zrobić.
            >
            > p.s. krążą plotki że Zarząd Edbudu się zmienił i im pracownicy uciekają

Ja odpuściłem waloryzację bo nie miałem tego zbyt dużo (chyba koło 7 tys. jeżeli
            dobrze pamiętam), a ze względu na informacje jakie do mnie dochodziły (i
            dochodzą) chciałem mieć jak najszybciej akt notarialny. Jeżeli nie masz umowy
            przedwstępnej w formie aktu to lepiej się z nimi dogadaj (spróbuj po prostu ich
            przycisnąć ze zmiejszeniem tej kwoty, jeżeli to będzie od Świostka zależało, to
            powinno Ci się udać). Wiesz jaka jest generalnie sytuacja w deweloperce, Edbud
            ma kasę zamrożoną w gruntach, to nie jest spółka giełdowa - tak naprawdę nie
            wiesz jaka jest ich kondycja.
            Odnośnie zmian w zarządzie, niedawno zmarł Prezes.
            Poza tym, w trakcie hossy Edbud na masowę skalę stosował możliwość odstępowania
            od umowy za stosunkowo niską karą umowną (z reguły 5%). Zapisy były symetryczne
            (odstąpić mógł i klient i Edbud), bo inaczej przyczepiłby się UOKiK. Jeżeli ceny
            mieszkań dalej by rosły mogliby powypowiadać małym kosztem umowy i sprzedać
            ponownie po wyższej cenie (lub co bardziej prawdopodobne zmusić ludzi do
            dopłacania). Teraz to obraca się przeciwko nim - to klientom opłaca się
            wypowiadać umowy, zapłacić te 5% i szukać tańszego mieszkania na rynku. To nie
            wrózy zbyt dobrze ich kondycji finansowej.
            Niezależnie od tego, zobacz na ich stronę główną - sprzedają powierzchnię
            biurową tam gdzie mają siedzibę. Z reguły deweloper stara się wynająć a nie
            sprzedać, jeżeli sprzedaje to cały budynek.

Powodzenia w bojach!!
            • Gość: Patrix Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.chello.pl 18.04.09, 13:58
              Wiesz uważam że 20k dopłaty w obecnej sytuacji rynkowej to o wiele za dużo. Za
              to mogę połowę wykończenia zrobić. Zobaczymy co mi odpowiedzą na moje pismo.

Już rozmawiałem z dyr. Wasilewskim, rzeczywiście jak do ściany ja swoje a on
              swoje (metoda zdartej płyty) i wręcz namawia mnie bym zrezygnował.

Mam umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego, teraz kwestia podpisania
              ostatecznego aktu notarialnego i wpisu do księgi wieczystej. Ale szczerze
              powiedziawszy, w obecnej sytuacji zastanawiam się nad zerwaniem umowy. Mógłbym
              kupić za tą cenę mieszkanie z 15m większe. Może lokalizacja faktycznie nie była
              by tak dobra ale wielkość mieszkania też ma swoje zalety, a jeszcze dają teraz
              miejsca parkingowe za darmo.

Czekam na pismo od Edbudu - miało być wczoraj, nie ma... zobaczymy.
              Dzięki za informację z Twojej strony.
              Generalnie z tego co wiem przy większych mieszkaniach około 100m Edbud naliczał
              waloryzację około 90-100k PLN, a to już masakrycznie podnosi cenę

pozdr.
              Patrix
              • Gość: zainteresowana Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 20:53
                Czy ktoś z Państwa podpisał akt notarialny na Beli Bartoka?
                Czy konsekwencją podpisania aktu nie jest przejęcie odpowiedzilności za dokończenie i oddanie inwestycji zamiast Edbudu?
                • Gość: wit Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 11:19
                  Jak wogole wygląda wykończenie ten inwestycji?Miała się zakończyń napoczątku
                  roku?Czy dużo jest jeszcze do końca?
                • Gość: bro Re: Edbud - Beli Bartoka IP: 213.17.182.* 14.05.09, 10:45
                  akt notarialny można podpisać dopiero po uzyskaniu pozwelenia na
                  użytkowanie budynku.
    • Gość: MK Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.aster.pl 11.05.09, 21:48
      inwestorzy Beli Bartoka spotykają się na www.salon.pl
      salon.pl/Beli-Bartoka/forum.html
    • Gość: gość Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.lomza.mm.pl 20.05.09, 21:42
      o ile metreów wzrosła powierzchnia po inwentaryzacji
      • Gość: gość Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.lomza.mm.pl 20.05.09, 21:46
        Czy moze ktoś napisać ile metrów wzosła powierzchnia mieszkania
        • Gość: nie- "młody wilk" Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 23:39
          po "inwentaryzacji" formalnie, na papierze ilośc metrów się
          zwiększyła od 1m do 6 w zależności od powierzchni mieszkania. Jednak
          faktycznie metraż mieszkań jest mniejszy niż zapisany w umowie. I
          ten kto dał edbudowi kase za waloryzacje ten dał mu po prostu
          gratis. Kase za nic. Jednak jak ktoś podpisał akt notarialny w marcu
          2009 to i tak już z tym nic nie zrobi. Pieniądze nienależne edbudowi
          przepadły. Natomiast ci którzy podpisywali akty notarialne we
          wrześniu 2009r. lub w październiku 2009r. mogą jeszcze uratować
          pieniądze jeśli nie dali sobie wcisnąc waloryzacji do aktu
          notarialnego ( a są tacy co sobie nie dali tego wpisać)
          • Gość: nie- "młody wilk" Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 23:45
            tzn. jest wiele mieszkań w których metraż się nie zgadza odnośnie
            tego co jest zawarte w waloryzacji a tego co jest faktycznie
            • Gość: nie-"młody wilk" Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 00:12
              tzn. z tego co słyszałem to tak właśnie jest...a jak jest w
              konkretnym mieszkaniu to każdy musi sobie je sam obmierzyć i
              zobaczyć czy się zgadza z tym co jest na papierze
              • kingabc1 Re: Edbud - Beli Bartoka 13.01.10, 22:17
                czesc, czy podpisaliście juz akty? słyszeliscie cos ze firma upada?
                mam nadzieje ze to tylko plotki
                • Gość: GONZO Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.spray.net.pl 13.01.10, 22:26
                  ja słyszałem że edbud upadł, mieszkam w bloku wybudowanym przez nich kilka lat temu

niestety po 4 latach wyszły pewne niedoróbki poważne i nie mamy w stosunku do
                  kogo dochodzić napraw pogwarancyjnych tak usłyszałem w zarządzie wspólnoty

o upadłości edbudu mówiło się od około pół roku
                  • kingabc1 Re: Edbud - Beli Bartoka 13.01.10, 22:33
                    czy ktos z beli bartoka nie podpisał jeszcze aktu?gdzie mozna
                    potwierdzic te informacje o upadłosci?
                    • Gość: . Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.acn.waw.pl 13.01.10, 23:21
                      Formalnie upadłości (tzn. orzeczenia sądu o upadłości) chyba nie ma, natomiast mogą być złożone wnioski (zarządu? wierzycieli?).
                      Aby się dowiedzieć czegoś więcej (czy są złożone wnioski o upadłość, w szczególności przez Zarząd) zadzwoń do sądu (Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, ul. Marszałkowska 82, Tel. centrali - 0 22 553 90 00).

Pls, napisz na forum jeżeli coś się dowiesz.
                      • Gość: kingabc1 Re: Edbud - Beli Bartoka IP: 212.87.25.* 14.01.10, 09:27
                        czesc bede dzwoniła, powiedzcie mi tylko czy lepiej miec czy nie akt
                        notarialny w tej sytuacji
                        • Gość: . Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.acn.waw.pl 14.01.10, 10:44
                          Jeżeli nie będziesz miała aktu notarialnego w przypadku upadłości zostaniesz najprawdopodobniej bez mieszkania i bez pieniędzy (tudzież z zaciągniętym kredytem, jeżeli finansowałaś się w banku). Roszczenia klientów dewelopera są zaspokajane w ostatniej kolejności (na równi np. z wykonawcami) i z reguły po wierzytelnościach uprzywilejowanych (pracownicy, zus, etc.) nie zostaje za wiele, albo nic. Jeżeli będziesz miała akt notarialny (rozumiem, że chodzi o umowę przedwstępną, bo jeżeli będziesz miała akt z przeniesieniem własności (umowa przyrzeczona) to jesteś w domu - ale do tego musi być oddany budynek i wyodrębnione lokale), to mimo tego że prawie na pewno będziesz musiała dopłacić do zakończenia budowy to jednak nie stracisz wszystkiego.
                          Na ile słyszałem, do zakończenia Beli Bartoka nie potrzeba już wiele, także koniecznie postaraj się o akt.
                          Inna sprawa, że jeżeli sytuacja jest już "podbramkowa", to najprawdopodobniej Edbud nie zgodzi się teraz na podpisanie z Tobą umowy w formie aktu notarialnego...
                          • Gość: . Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.acn.waw.pl 14.01.10, 18:10
                            salon.pl/Osiedle-Borzymowska/forum/temat/512/10/Borzymowska-przez-EDBUD.html
                            Jeżeli to prawda to powinnaś odetchnąć...
                            • Gość: seiw83 Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 18:44
                              co do powierzchni mieszkan w tym kraju obowiazuja dwie normy wedlug ktorych lizy
                              sie powierzchnie i warto sprawdzic w projekci w umowie i w aneksah wedlug ktorej
                              normy- i czy zawsze wedlug tej samej naliczano powierznie bo jest to dobry
                              sposob na walki.

pozdrawiam architekt
                              • Gość: Ania Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.10, 18:50
                                Wszystkich zainteresowanych zapraszam na forum Beli Bartoka
                                www.belibartoka.pl. Dostępne dla mieszkańców zawiera ciekawe
                                informacje dotyczące działań EDBUDU i info o zebraniach Wspólnoty.
                                • Gość: lll Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.10, 22:48
                                  Forum Belibartoka.pl zostało wyłączone/zablokowane przez
                                  Administratora tamtejszego forum. Stało się to w godzinach
                                  wieczornych 24stycznia. Zapewne miało to związek z pojawieniem się w
                                  tym czasie dużej ilości komentarzy które wyrażały negatywy stosunek
                                  do intencji EDBUDU jakie ten ma wobec przyszłych mieszkańców
                                  belibartoka. Jako, że było to forum prowadzone przez tzw. ludzi
                                  edbudu więc zastosowali oni cenzure i wyłączyli forum. Moim zdaniem
                                  to był motyw wyłączenia forum
                                  • 6mk Re: Edbud - Beli Bartoka 27.01.10, 11:29
                                    Praca administratora forum i jego opinie budziły wątpliwości co do
                                    jego beztronności.Zamykając forum bez uprzedzenia tylko to
                                    potwierdzil
                                  • koral777 Re: Edbud - Beli Bartoka 24.04.10, 07:25
                                    jest jakis ratunek dla tego budynku, mijam go co dzień, miałam lat 3
                                    temu umowę przedwstępna w ręku ale nie zawarłam, ael nie da się
                                    ukryc że cetnie bym kupiła w tej lokalizacji mieszkanie tylko niech
                                    to się zakończy ....
                                    • Gość: PiotrL Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.chello.pl 09.05.10, 21:26
                                      Czy ktoś wie kiedy jest planowane
                                      oddanie do użytkowania inwestycji
                                      Edbudu na ul. Beli Bartoka na Ursynowie?
                                      • Gość: ooo Re: Edbud - Beli Bartoka IP: *.free.aero2.net.pl 11.02.14, 15:11
                                        zakończona budowa.mieszkamy tam już 1,5roku.najpiękniejsze mieszkania na ursynowie z widokiem na Kopę cwila...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka