Dodaj do ulubionych

zwolnienie

01.07.04, 12:24
Dziewczyny!! Ja jestem obecnie na zwolnieniu, bo na 5 lipca mam termin
porodu, z tym, że zwolnienie mam do 2 lipca, bo doktorka powiedziała mi, że
od 5 już musze brać urlop macierzyński, a mnie go tak szkoda wykorzystywać,
bo jak sie nie urodzi mała?
A przez przypadek dowiedziałam się, że mogła mi wypisać na dłużej i teraz
potrzebuje się dowiedzieć, czy jest taka możliwość, przedłużenia zwolnienia
np. od lekarza pierwszego kontaktu?A moze któraś z WAs wie coś na ten temat i
mogłaby mi udzielić jakiejś rady?
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: zwolnienie 01.07.04, 12:40
      tu jest dosc duzo (rozbieznych) wypowiedzi w tym temacie:))
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=13720294
    • ariana1 Re: zwolnienie 01.07.04, 13:57
      Nie ma prawa zmuszać cię do wzięcia urlopu , jeżeli jeszcze nie urodzisz. Tym
      bardziej ,że teraz macierzyński jest krótszy. Powinna przedłużyć ci zwolnienie
      do dnia porodu. Niektórzy lekarze naprawdę lubią stwarzać sztuczne problemy...
    • agusiasa Re: zwolnienie 01.07.04, 15:54
      Ja mam wystawione zwolnienie do dnia porodu, co będzie jeżeli do tego dnia nie
      urodzę. czy gin przedłuży mi dalej zwolnienie czy muszę brać od internisty, a
      może macierzyński??
    • pieskuba Re: zwolnienie 02.07.04, 09:56
      Gin wystawi zwolnienie do dnia planowanego porodu, potem już może tylko dać
      urlop macierzyński. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie, żeby iść do innego
      lekarza i dostać zwolnienie na cokolwiek innego - od internisty na
      przeziębienie, od ortopedy na ból kręgosłupa, od okulisty na zapalenie
      spojówek...

pieskuba
      • ariana1 Re: zwolnienie 02.07.04, 13:58
        A skąd te informacje. że tylko do dnia planowanego porodu? Poród moze nastąpić
        i 2 tygodnie później i co , ma być dziewczyna stratna 2 tygodnie i tak
        przykrótkiego macierzyńskiego? Wydaje mi się ,że wszystko zależy od podejścia
        lekarza. A poza tym jak jest w przypadku zwolnienia np. od okulisty? Też daje
        100% wynagrodzenia czy tylko 80 %?
    • kamka1 Re: zwolnienie 02.07.04, 15:24
      witaj,
      ze zwolnieniami nie jest tak prosto. Z tego co wiem z wlasnego doswiadczenia
      to zwolnienie wystawione przez gina do 2 tygodni przed porodem jest traktowane
      juz (niestety!!!!) jako urlop macierzyński. Ja nie byłam taka mądra przed
      porodem, moja córcia urodziła się 2 tyg. po czasie i w sumie byłam stratna
      prawie o miesiąc! tyle miałam krótszy urlop. moja koleżanka nie chcąc powtórzyć
      mojego błędu zmieniła na koniec lekarza na rodzinnego, który wystawił jej
      zwolnienie na grypę. Macierzyński jej się liczył od dnia porodu. A tak naprawde
      dużo zależy od kadrowej w Twoim zakładzie pracy, czy jest oblatana w prawie
      pracy czy nie. Lepiej dmuchać na zimne. Trzymam kciuki 5 lipca!!!
      • j.zab Re: zwolnienie 02.07.04, 16:44
        Tylko zwolnienia z magicznym kodem "B" czyli choroba w okresie ciazy platne sa
        100%,zwykle chorobowe 80%.
    • limes1 Re: zwolnienie 12.07.04, 19:38
      Figa z makiem: lekarz wystawia zwolnienie teoretycznie do dnia rozwiązania, a
      jak się maluszek nie spieszy, to dłużej. I jesteś na zwolnieniu lekarskim. Jak
      się już malec urodzi, to macierzyński jest naliczny od dnia porodu na podstawie
      zaświadczenia ze szpitala. Zaintrygował mnie Twój post, dlatego specjalnie dziś
      dzwoniłam do ZUS, żeby się upewnić, czy mi czegoś nie obetną. Na razie pracuję,
      ale pod koniec ciąży wybieram się na zwolnienie. I miła pani powiedziała, że
      kiedyś rzeczywiście był przepis, że od 38. tc naliczali już macierzyński, ale
      teraz od daty porodu. Żadna łaska.
      • kamka1 Re: zwolnienie 13.07.04, 10:15
        Wreszcie coś normalnego w ZUSie. To naprawdę był chory przepis. Dzięki Twoim
        inf. uspokoiłam koleżankę, która ma termin na sierpień i zaczynała kombinować
        ze wolnieniami. Zobaczymy jak długo to utrzymają. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka