Dodaj do ulubionych

Bóle w podbrzuszu

09.12.04, 11:24
Witam, jestem w pierwszych tygodniach ciąży i momentami łapią mnie skurcze w
podbrzuszu, jest to bardzo nieprzyjemne i bolesne, czy to normalne? Bo
zaczynam się martwić o moje maleństwo!
Obserwuj wątek
    • nioo Re: Bóle w podbrzuszu 09.12.04, 11:30
      nie jest moją rola cię wystraszyć malutka , ale ja po takich bólach, we wczesnym
      okresie ciązy poroniłam
      biegnij do lekarza i powiedz mu o dolegliwościach
      narazie nie bierz zadnych lekarstw, oszczędzaj się, dobrze odżywiaj, nie
      przemeczaj dużo leż i biegusiem do lekarza

przyszła mama
    • czarnulka77 Re: Bóle w podbrzuszu 09.12.04, 22:31
      Tak jak poprzedniczka potwiedzam do lekarza szybciutko!!!
      Ja też tak miałam ale na szczęście jestem juz u kresu ale dostałam dupfaston na
      podtrzymanie. Jak połkniesz jedną tabletkę no spy to nic ci nie będzie jeśli
      ból jest silny nawet w szpitalu ją podają. Tylko jedną!!! Raz na jakiś czas
      można wziąść!!
      Ale pędz do lekarza jak najszybciej!!!
      Pozdrawiam!!!
      kasia 37tc
    • rudamagda1 Re: Bóle w podbrzuszu 10.12.04, 22:45
      Szczerze mowiac mi tez zdarzaja sie lekkie bole (mniejsze i rzadsze od kiedy
      biore Duphaston). Wciaz chodze do pracy i 3 dni w tygodniu zasuwam po 10-12
      godz. dziennie - reszta dni nie jest ciezka.
      Czy takie bole oznaczaja ciaze zagrozona? Moja lekarka nie powiedziala mi tego
      otwarcie, ale zalecila oszczedzanie sie. Czy moge to szczerze i dramatycznie
      oswiadczyc w pracy? Bo poki co nie traktuja mojej prosby o zastepstwo chyba
      zbyt powaznie...
      Lekko spanikowana
    • rebeka77 Re: Bóle w podbrzuszu 10.12.04, 23:01
      Droga Rudamagdo ,ale ty potraktuj to poważnie i może idz do innego lekarza .Ja
      też mialam bóle w trakcie poronienia i przed ,mimo brania Duphastonu.I
      myslę ,że śmialo możesz jak piszesz ,,dramatycznie,, oznajmić to w pracy ,ale
      radzilabym przede wszystkim lekarzowi.Trzymaj się i uważaj na siebie , żadnego
      bólu ,tym bardziej na poczatku bym nie lekceważyla...
      • rudamagda1 Re: Bóle w podbrzuszu 10.12.04, 23:11
        Traktuje to powaznie.
        co nie zmienia faktu, ze pracuje w miejscu gdzie kobieta nawet na urlopie
        wychowawczym spotyka sie z ozieblym traktowaniem. Stad moje obawy.
        Aco do lekarza - dopiero co bylam na usg (dopochwowym) i lekarz oznajmil ze nie
        zna powodu plamienia (pojedynczego z 6 tyg.) ale narazie wszystko jest OK i
        maluch rozwija sie prawidlowo. Ale czasami kiedy mam zbyt ciezka torbe (a nie
        nosze kilogramow zakupow z rynku tylko gazetki)to mam lekkie bole.
        I chyba nawet nie bede czekac na wasze podpowiedzi dziewczyny,bo juz jak to
        pisze to widze, ze musze przycisnac ludzi w robocie...
        Za dlugo sie na fasolke naczekalam.
    • rebeka77 Re: Bóle w podbrzuszu 10.12.04, 23:32
      Przepraszam ,nie chcialam ,żeby zabrzmialo ,że nie traktujesz tego
      poważnie ,naprawdę wybacz.Ja po prostu tym lekarzom nie ufam do końca ,po
      poronieniu troche jestem przewrażliwiona i pewnie na ból zareagowalabym
      histerycznie ,bo kojarzy mi się z tamtą traumą...No i mam to szczęście ,że nie
      pracuję i nie mam takich dylematów i od początku ciązy mogę na siebie uważać i
      dużo odpoczywać.Postaralabym się o L4 puki sytulacja się nie
      ustabilizuje.Pozdrawiam
    • rebeka77 Re: Bóle w podbrzuszu 10.12.04, 23:43
      A Duphaston w ciąży jest na podtrzymanie i nawet po gazetę nie wyszlabym z
      lóżka...
      • rudamagda1 Re: Bóle w podbrzuszu 10.12.04, 23:55
        no widzisz, lekarka chyba nie chciala mi tego powiedziec doslownie bo jak
        opowiadalam jej o krwawieniu to bylam spanikowana jak diabli. Nie chce lezec w
        domu, bo boje sie zwyczajnie ze zwariuje. Poza tym odbije sie to na moich
        finansach, nie chce nawet wchodzic w szczegoly, ale nawet 100 proc. zwrotu nie
        zapewni mi warunkow do utrzymania. A teraz najbardziej kasa bedzie mi
        potrzebna.
        Dlatego czuje sie jak miedzy mlotem a kowadlem. A wybor w sumie jest jeden -
        dobro dziecka. tylko w tym porabanym kraju nie jest to dobro najwyzsze. Panowie
        bija sie o zycie nienarodzone, ale tylko w kwestii ich utrzymania. A co
        obowiazkow pracodawcow i praw kobiety ciezarnej to juz szara strefa w ktora
        nikt nie wkracza, bo po co sobie brudzic rece.
        I nie przejmuj sie moja reakcja, ja naprawde mam najwieksza rozterke zycia,
        stad te nerwy. I bardzo mi przykro z powodu twojego nieszczescia, wiec dzieki
        serdeczne za rade i zycze ci powodzenia i w ogole wszystkiego naj.:)
    • rudamagda1 Re: Bóle w podbrzuszu 11.12.04, 00:03
      Sluchaj, tak teraz kombinuje, czy jesli bole moga w jakikolwiek sposob byc
      zwiazane z zaparciami? Bo moja przemiana materii od momentu zajscia w ciaze
      lekko przystopowala?:) A ja mam wielka jazde na owoce, ktore maja podejrzany
      efekt na organizm szczegolnie spozywane w nadmiarez.
      Tak niewinnie szukam optymistycznego znaku przed pojciem do swojej ginekolog...
      Chociaz oczywiscie pojde do niej przez wyznaczonym terminem (20.12) i powiem o
      bolach.

cholera, teraz to juz wszystko mnie kluje...
    • rebeka77 Re: Bóle w podbrzuszu 11.12.04, 00:25
      Dzięki Rudamadziu ,u mnie dziś już wszystko dobrze i początek 7-go
      miesiąca.Sama piszesz ,że dlugo na dzidzie czekalaś więc naprawdę uwazaj na
      siebie.Wiem ,jak ciężko jest z finansami w tym kraju ,bo nie jestem bezrobotną
      z wyboru ,ale nic nie postawilabym na szali z walką o życie i bezpieczeństwo
      istotki w brzuszku.Duphaston jest stosowany w przypadku ciazy zagrożonej i to
      jest dość szeroko opisane w ulotce ,bo pamiętam.A lekarze są różni ,mój wtedy
      (z plamieniem w 6 tyg)skierowal mnie do szpitala , ale nic nie pomoglo.Jeśli