Dodaj do ulubionych

samolot a I trymestr

15.12.04, 16:39
dziewczyny
jestem w 3 tc,za 2 tygodnie mam leciec do meza do mediolanu. no i wlasnie
leciec?nie leciec? lekarz jeden zabrania drugi mowi, ze mozna..a jak Wy
sądzicie? jakie jest wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • e_rubi Re: samolot a I trymestr 15.12.04, 16:52
      Ja lecialam w 5 i 7 tyg, lekarz przeciwwskazan nie widzial, ciaza sie rozwija prawidlowo. Moja kuzynka leciala w 7 i 9 tyg i tez wszystko bylo ok a jej lekarz (inny) powiedzial, ze to bezpieczne
      • sula_i_komary Re: samolot a I trymestr 15.12.04, 19:35
        Witam!
        Ja leciałam w 6 tygodniu, wracałam w 7 tygodniu.Miałam stresa ale jakoś się udało.Lekarz nic o tym nie wiedział.Potem okazało się,że mam krwiaka ( ale szybko się wyleczył)....a dopiero później wyczytałam,że ta zmiana ciśnień może właśnie krwiaki powodować (i znalazłam na forum wiele dziewczyn, które leciały i krwiaka miały- moze to zbieg okoliczności??Podobno krótkie loty są mało groźne, gorzej z takim lotem do USA :-(.
        Pozdrawiam.
        Chyba nie zaszkodzisz dziecku.
        sula i chłopaki-bliźniaki
        28t6d
    • aniolek78 Re: samolot a I trymestr 15.12.04, 23:04
      ja tez miałam leciec ale lekarz mi zabronil.z ta jednak róznica ze był to wtedy
      25 tydz.samej nie podejmuj takiej decyzji.ale skoro opinie sa rózne...moze
      trzecia konsultacja??
      • blige Re: samolot a I trymestr 16.12.04, 13:29
        ja lecialam w 12 tygodniu i wracalam w 14/15 oraz pozniej w 17 - tym razem w
        krotszm odstepie czasu (poniedzialek, powrot sroda). Konsultowalam oba loty z
        dwoma niezaleznymi lekarzami i oba zrodla stwierdzily, ze nie ma zadnych
        przeciwskazan. Wspolczesne samoloty maja kabiny z regulacja cisnienia wiec
        chyba nie ma sie czym przejmowac. Wiem, ze niektore linie lotnicze zabieraja na
        poklad nawet w III trymestrze i gdyby bylo to niebezpieczne dla plodu czy matki
        nikt nie podjalby sie takiego ryzyka.
        pozdrawiam
    • aliceparis Re: samolot a I trymestr 16.12.04, 17:56
      Ja ostatnio (jeszcze w I trymestrze) leciałam do San Francisco i trochę się tym
      tematem interesowałam. Otóż, jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to nie ma
      żadnych przeciwskazań poza właśnie tymi ostatnimi tygodniami, kiedy to linie
      lotnicze same z siebie nie chcą zabierać na pokład kobiet w zaawansowanej
      ciąży, bo nie chcą mieć kłopotów w przypadku nagłego rozpoczęcia akcji
      porodowej. Za 2 tyg. znów wsiadam do samolotu (tym razem dystans krótszy).
      Oczywiście przed wylotem poszłam do lekarza (i tym razem też pójdę), żeby mnie
      zbadał i stwierdził że jest wszystko OK, co i Tobie radzę. Ale jeśli wszystko
      jest OK to kupuj bilet i leć (zwłaszcza, że lot do Mediolanu trwa chyba mniej
      niż 2 godz.) Miłego lotu!!!
    • sylwia30 Re: samolot a I trymestr 17.12.04, 11:21
      • posso Re: samolot a I trymestr 17.12.04, 11:46
        dzieki dziewczyny!
    • acha15 Re: samolot a I trymestr 30.12.04, 15:59
      ja leciałam w 7 tygodniu do Tajlandii. lekarz mi pozwolił. nic mi nie było,
      mimo że ogólnie żle się czułam przez cały I trymestr mdłości ;( to samolot
      znosiłam dobrze. z kolej nie polecam przebywania w tropikalnych krajach w tym
      okresie, chyba że ktoś nie ma żadnych dolegliwości
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka