posso 15.12.04, 16:39 dziewczyny jestem w 3 tc,za 2 tygodnie mam leciec do meza do mediolanu. no i wlasnie leciec?nie leciec? lekarz jeden zabrania drugi mowi, ze mozna..a jak Wy sądzicie? jakie jest wasze zdanie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_rubi Re: samolot a I trymestr 15.12.04, 16:52 Ja lecialam w 5 i 7 tyg, lekarz przeciwwskazan nie widzial, ciaza sie rozwija prawidlowo. Moja kuzynka leciala w 7 i 9 tyg i tez wszystko bylo ok a jej lekarz (inny) powiedzial, ze to bezpieczne Odpowiedz Link
sula_i_komary Re: samolot a I trymestr 15.12.04, 19:35 Witam! Ja leciałam w 6 tygodniu, wracałam w 7 tygodniu.Miałam stresa ale jakoś się udało.Lekarz nic o tym nie wiedział.Potem okazało się,że mam krwiaka ( ale szybko się wyleczył)....a dopiero później wyczytałam,że ta zmiana ciśnień może właśnie krwiaki powodować (i znalazłam na forum wiele dziewczyn, które leciały i krwiaka miały- moze to zbieg okoliczności??Podobno krótkie loty są mało groźne, gorzej z takim lotem do USA :-(. Pozdrawiam. Chyba nie zaszkodzisz dziecku. sula i chłopaki-bliźniaki 28t6d Odpowiedz Link
aniolek78 Re: samolot a I trymestr 15.12.04, 23:04 ja tez miałam leciec ale lekarz mi zabronil.z ta jednak róznica ze był to wtedy 25 tydz.samej nie podejmuj takiej decyzji.ale skoro opinie sa rózne...moze trzecia konsultacja?? Odpowiedz Link
blige Re: samolot a I trymestr 16.12.04, 13:29 ja lecialam w 12 tygodniu i wracalam w 14/15 oraz pozniej w 17 - tym razem w krotszm odstepie czasu (poniedzialek, powrot sroda). Konsultowalam oba loty z dwoma niezaleznymi lekarzami i oba zrodla stwierdzily, ze nie ma zadnych przeciwskazan. Wspolczesne samoloty maja kabiny z regulacja cisnienia wiec chyba nie ma sie czym przejmowac. Wiem, ze niektore linie lotnicze zabieraja na poklad nawet w III trymestrze i gdyby bylo to niebezpieczne dla plodu czy matki nikt nie podjalby sie takiego ryzyka. pozdrawiam Odpowiedz Link
aliceparis Re: samolot a I trymestr 16.12.04, 17:56 Ja ostatnio (jeszcze w I trymestrze) leciałam do San Francisco i trochę się tym tematem interesowałam. Otóż, jeśli ciąża przebiega prawidłowo, to nie ma żadnych przeciwskazań poza właśnie tymi ostatnimi tygodniami, kiedy to linie lotnicze same z siebie nie chcą zabierać na pokład kobiet w zaawansowanej ciąży, bo nie chcą mieć kłopotów w przypadku nagłego rozpoczęcia akcji porodowej. Za 2 tyg. znów wsiadam do samolotu (tym razem dystans krótszy). Oczywiście przed wylotem poszłam do lekarza (i tym razem też pójdę), żeby mnie zbadał i stwierdził że jest wszystko OK, co i Tobie radzę. Ale jeśli wszystko jest OK to kupuj bilet i leć (zwłaszcza, że lot do Mediolanu trwa chyba mniej niż 2 godz.) Miłego lotu!!! Odpowiedz Link
acha15 Re: samolot a I trymestr 30.12.04, 15:59 ja leciałam w 7 tygodniu do Tajlandii. lekarz mi pozwolił. nic mi nie było, mimo że ogólnie żle się czułam przez cały I trymestr mdłości ;( to samolot znosiłam dobrze. z kolej nie polecam przebywania w tropikalnych krajach w tym okresie, chyba że ktoś nie ma żadnych dolegliwości Odpowiedz Link