Dodaj do ulubionych

Dieta w cukrzycy

02.01.05, 15:24
Czy to cukrzyca a może nietolerancja glukozy w ciąży?Wszystko jedno.Mam po
obciążeniu 50g po godzinie 162mg% i gin polecił mi stosowanie diety.Czy
któraś z Was przez to przechodziła?Może podzielic się ze mną szczegółami tej
diety?Dzięki.Pozdr.
Obserwuj wątek
    • ankas70 Re: Dieta w cukrzycy 02.01.05, 18:45
      Ja miałam wprawdzie nie przekroczony ale bardzo wysoki cukier przy obciążeniu
      50 g. Chyba 158 i lekarz zakazał mi słodyczy tłusych mięs i owoców szczególnie
      słodkich, TZN moze nie że od razu wykluczył wszystko ale kazał ograniczyc do
      minimum na rzecz warzyw
    • czarna_a Re: Dieta w cukrzycy 15.01.05, 14:43
      Dieta polega na regularnym przyjmowaniu 5-ciu posiłków dziennie, przy czym
      każdy z nich ma określoną maksymalną liczbę węglowodanów. Dodatkowo kilka razy
      dziennie (rano i chyba godzinę po głównych posiłkach)trzeba mierzyć poziom
      glukozy we krwi (za pomocą glukometru). Jeżeli Twój ginekolog uważa, że masz
      nietolerancje glukozy powinien skierować Cię do lekarza specjalisty/przychodni
      specjalistycznej gdzie dostaniesz glukometr i niezbędne materiały dotyczące
      diety. Co jakiś czas trzeba zgłaszać się tam z wynikami pomiaru glukozy i
      jadłospisem (codziennie należy robić notatki co i ile się zjadło). Jeśli dieta
      nie unormuje poziomu glukozy, albo od początku był on bardzo wysoki dochodzą
      zastrzyki z insuliny. Jest to dosyć uciążliwe, zwłaszcza w pracy, ale ogólne
      zasady typu nie za słodko, nie wystarczą, bo np. bardzo dużo węglowodanów
      znajduje się w zwykłym pieczywie, owocach czy warzywach... Na pocieszenie mogę
      dodać, że dieta jest rewelacyjna i po porodzie będziesz wyglądała jak młoda
      bogini;)))
      • mamaczarusia Re: Dieta w cukrzycy 16.01.05, 22:28
        Młoda bogini..., cha, cha. Fakt, ze ograniczając owe węglowodany przez 3 tyg.
        prawie nie przytyłam, ale czy to znowu jest takie dobre dla dzidzi?Zobaczymy
        jak zareaguje mój organizm na te 3 tyg ograniczania się w spożywniu słodkości ,
        białego pieczywa itp-mam w środę kolejne badanie.Pozdr.
        • czarna_a Re: Dieta w cukrzycy 17.01.05, 16:31
          > Młoda bogini..., cha, cha. Fakt, ze ograniczając owe węglowodany przez 3 tyg.
          > prawie nie przytyłam, ale czy to znowu jest takie dobre dla dzidzi?Zobaczymy
          > jak zareaguje mój organizm na te 3 tyg ograniczania się w spożywniu
          słodkości ,
          >
          > białego pieczywa itp-mam w środę kolejne badanie.Pozdr.

... dieta jest przede wszystkim najlepsza dla dzidzi. Życzę powodzenia!!!
          • mamaczarusia Re: Dieta w cukrzycy 17.01.05, 20:21
            Wielkie dzięki.Ale nikt obżerający się w pracy słodyczami nie współczuje
            przyszłej mamusi...Smutna jest dola ma...
            • ulkos Re: Dieta w cukrzycy 17.01.05, 20:41
              ja też muszę stosować dietę i na razie jest to dla mnie trudne.Te słodycze to
              jakoś przeżyje ale lubię bułeczki z dzemem bu!!!!!!!!!!no i owoce i soki bo
              dosładzane.Boję się że przez to moja dzidzia będzie mała.Kończe 6 miesiąc a
              przytyłam 5kg.A przy tej diecie to raczej waga się nie zwiększy,czy to nie za
              mało?A poza tym ciągle chodzę głodna.Może się przyzwyczaję i przede wszystkim
              nauczę co mi wolno,a co nie.Zato teraz mój mąż mówi na mnie cukierek.Słodkie
              pozdrowionka U.
    • czarna_a Re: Dieta w cukrzycy 18.01.05, 11:08
      Trudno sobie poradzić z dietą, gdy wcześniej dzień witało się kawusią z
      pączusiem:) Ja wręcz obsesyjnie myślałam o słodkościach i czasami nawet
      podjadałam wafelka albo pączusia właśnie, jednak cukier znacząco się podnosił,
      więc dałam sobie spokój... Myślę, że właśnie psychicznie najtrudniej sobie z
      tym poradzić, a dodatkowo dochodzi strach o zdrowie dziecka... Moje urodziło
      się zdrowe czego i Wam z całego serca życzę!
      Aha, jest jeszcze jeden plus tej sytuacji - na porodówce ciężarne z cukrzycą
      traktowane są jak swięte krowy;)
      • zuzka2004 Re: Dieta w cukrzycy 18.01.05, 13:26
        hejka! Ja też przez to przeszłam. U ciebie te cukry nie są jeszcze aż tak
        wysokie ja miałam trochę wyższe i też zleconą miałam dietę. Ciągle chodziłam
        głodna ojej to było straszne, schudłam ok.1,5 kg gdzie w sumie należałoby
        przytyć. Ale urodziłam zdrowego bobaska a po porodzie cukier miałam juz
        prawidłowy. Później okazało się że to było raczej chuchanie na zimne ale lepiej
        tak niż miałoby coś być przeoczone. Nawet któryś z lekarzy powiedział że teraz
        jest modna cukrzyca ciężarnych ale z tym to chyba przesadził.
        Pozdrawiam i życzę wytrwania w diecie.
        P.S. Ja też czasami podjadałam coś słodkiego bo już nie mogłam się powstrzymać
        myśląc że trochę oszukam te chorubsko.
    • mamaczarusia Re: Dieta w cukrzycy 18.01.05, 22:41
      I jeszcze brakuje mi białego pieczywa, z powidełkami, moimi dżemami.Zawsze
      byłam typem niejadka, a tu głód.Nie moge myśleć o mięsie, toleruję wędlinę,
      rybę, ale tak bardzo chce mi się czekoladki...i normalnej herbaty z cytryną i
      cukrem.Buuu.Pocieszające jest to , ze są ludzie wspierający mnie i tacy którzy
      przez to przechodzą.dzięki za słowa pocieszenia.Pozdr.
    • gabi11 Re: Dieta w cukrzycy 19.01.05, 21:20
      Całą ciążę byłam na takiej diecie i kłułam się po każdym posiłku. Nic
      strasznego. Niewiele przytyłam, właściwie parę dni po porodzie wróciłam do wagi
      sprzed ciąży. Niebezpieczeństwo zaistniało jak juz mogłam jeśc co chciałam.
      Musiałam nadrobić te miesiące bez słodyczy i teraz chyba znów dietka ( w celu
      schudnięcia :)
      pozdrawiam
      A.
      • mamaczarusia Re: Dieta w cukrzycy 19.01.05, 21:40
        Ciąża, ciążą ,ale ja poprzednio karmiłam piersią prawie rok i byłam znowu na
        diecie bo okazało się że maleństwo nie toleruje spożywanego przez mamcie
        nabiału i glutenu.Ta perspektywa mnie poraża.Pozdr.
    • mamaczarusia Re: Buuu:-(( 21.01.05, 21:36
      Po 75g glukozy też mam podwyższone wyniki.Gin kazał mi się zaopatrzyć w
      glukometr i regulować sobie dietę na podstawie wyników.Zastanawiam sie czy
      można jeszcze cos regulować skoro od 3 tygodni waga nie podskoczyła ni
      grama...Jak tak dalej pójdzie, nie będę musiała już niczego sobie zmieniac w
      garderobie.Smutno mi tylko,że nie mogę sobie na nic pozwolić, a tłusty czwartek
      tak blisko...Pozdr.
      • kajka76 Re: Buuu:-(( 15.04.05, 18:12
        dziewczyny moj wynik po obciazeniu wyszedl 165 mg.mam pytanie.czego nie wolno
        mi jesc.czy moge jesc normalne zupy?? jakie owoce mozna ??
        pozdrawiam,
        kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka