sylgrze 20.02.05, 13:53 Kochane moje co bierzecie na zaparcia?Od kilku dni nie mogę się wypróżnić.Jestem w 7 tc.Słyszałam,że później bedzie jeszcze gorzej.Poradzcie coś. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkm2005 Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 20.02.05, 14:17 Mi lekarz przypisał syrop LACTULOSUM.(chyba jest bez recepty) Ma owocowy smak i brałam go w kryzysowych chwilach po łyżeczce nawet 3 razy dziennie. U mnie ta dolegliwość ustąpiła w 4 miesiącu, a jestem już prawie w 7. Po za tym pomagają suszone owoce np. śliwki. Pozdrowienia Odpowiedz Link
ksanta Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 20.02.05, 15:01 hallo moja droga mi pomogły suszone śliwki i molrele.Słyszałam również o wypitej nadczo szklanki przegotowanej wody a najlepiej wypić nadczo magnez rozpuszczalny...ale radzę poadzić się wcześniej lekarz.Tylko proszę nie bierz zadnych herbatek przeczyszczających,one zawierają senes doświadczysz strasznego bólu jelit.ŻADNYCH TABLETEK ,HERBATEK PRZECZYSZCZAJĄCYCH wypłukują z organizmu niezbędne witaminy ,które potrzebne są Twojemu maleństwu.Jabłka ze skórką .Pozdrawiam Odpowiedz Link
mamaczarusia Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 20.02.05, 16:08 Nie mam tego problemu, ale muszę jeść dużo błonnika ze względu na diete cukrzycową i ostatnio wpadły mi w ręce granulowane otręby (do kupienia w sklepie spożywczym).Efekt był duży:-)).Otręby były z jabłuszkiem i wsypałam je sobie do jogurtu-całkiem smaczne danko.Pozdr. Odpowiedz Link
joaska.m Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 20.02.05, 17:49 Witam, polecam suszone sliwki i przynajmnie 1,5 l wody niegazowanej dziennie. Jade tak od 8 miesięcy i jest ok. Pozdrawiam. Aska 38 tc Odpowiedz Link
marta1973 Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 20.02.05, 21:03 około 4-5 m-ca mój lekarz kazał mi się pozbyć zaparć. Polecł mi suszone śliwki, na co ja się skrzywiłam. Dorzucił więc morele suszone, i anansy (surowe, z puszki, obojętne). lepszej kuracji nie mógł mi wymyśleć. Pycha! Pomogło i to jak! od grudnia zajadam się anansami i morelami suszonymi, akurat w supermarketach jest sezon. Nie martw się później wcale nie jest gorzej. Odpowiedz Link
poloznaa Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 22.02.05, 00:01 Oprócz suszonych owoców (które bardzo pomagaja) jedz lekkostrwne potrawy w małych ilościach a czesto. Polecam jeszcze szklankę cipłej wody z miodem na czczo rano, jesli stan ciąży na to pozwala wskazany jest ruch nawet krótkie spacerki codziennie no i dużoooo błonnika (wspomniane otręby, surowe owoce i warzywa). Odradzałabym wszelkiego rodzaju tabletki i syropki chyba że w wyjątkowych sytuacjach i ZAWSZE poprzedzone konsultacią z lekarzem lub położną! Odpowiedz Link
pysienka Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 22.02.05, 09:43 Równiez polecał syrop LACTULOSUM, gin mi go przepisał i pwoiedział ze można go brać cał czas bez ządnych obaw. Ja już miała wileki problem z wyprózznianiem przed ciążą, a w ciązy to samo. Ale syrop jest naprwde dobry i polecam. Odpowiedz Link
luna333 Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 22.02.05, 09:47 mi lekarka polecila albo syropek lactulosum albo duphalac - lactulosum na mnie nie działa za to duphalac świetnie :) tylko lepiej go wypić na noc - bo jak zgodnie z zalecaniem na etykietce wypiłam rano to cały dzień miałam przeraźliwe i bolesne wzdęcia - a po wypiciu wieczorem tak się nie dzieje i rano kłopot z glowy :) ginka polecała też buraczki i sok z buraków ale na mnie to nie działa Odpowiedz Link
gagasek Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 26.02.05, 10:26 polecam na wieczór BURACZKI I MAŚLANKA . Sprawdzone!!!!!!!! Odpowiedz Link
basoni Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 26.02.05, 10:58 W ciężkich przypadkach gotuj przez 15 min. 2 łyżki siemia lnianego w 1,5 szklanki wody i wypij jak ostygnie z ziarenkami. Mi to nawet smakuje, taki kisiel, można też dodać torchę soku malinowego. Pić to trzeba codziennie efekt jest po kilku dniach (u mnie). Ten napitek dobrze działa też na żołądek. Zmniejszył u mnie mdłości. Odpowiedz Link
pimpek_sadelko Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 26.02.05, 11:10 mi pomagaja kielki. jem na kanapkach i w salatkach. Odpowiedz Link
mewa111 Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 27.02.05, 12:40 oczywiście czopek glicerynowy a najlepiej pół, bo cały to za dużo i efekt gwarantowany. a najlepiej jabłka, buraczki i zero słodyczy. pozdrawiam Odpowiedz Link
agaw00 Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 28.02.05, 16:40 Żadnych leków!! nie ma nic lepszego niż domowy kkompot z jabłek z cynamonem (najlepiej ciepły+gotowane jabłuszka), pomaga tez domowa lemoniada tj.woda z cytryną i cukrem, wieloziarniste ciemne pieczywo!, polecam także koktail z surowego pasteryzowanego mleka i truskawek(tez domowy). Ja miałam wiele lat takie problemy i lekarka powiedziała mi że nie odnosze nigdy ciązy. Przeszłam zabiego kolonoterapii i teraz zdrowo sie odżywiam i nic mi nie dolega. Odpowiedz Link
mewa111 Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 01.03.05, 13:50 cześć napisz proszę o zabiegu kolonoterapi. co i jak. pewnie mnie to czeka. pozdrawiam Odpowiedz Link
agaw00 Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 01.03.05, 16:05 nie chce rozpisywac całej historii mojego zycia ...:) jak macie jakies pytania nt. kolonoterapii to zapraszam na gg 1525940 Odpowiedz Link
pimpek_sadelko Re: Zaparcia!!!!Pomocy!!! 01.03.05, 16:25 kup sobie do picia sok ze sliwek wegierek tymbarka. przepyszny i pozyteczny:) Odpowiedz Link