Dodaj do ulubionych

Kawa w ciąży?

04.03.05, 20:31
Cześć Dziewczyny.
Jak to jest z tą kawą?
Czy filażanka kawy rozpuszczalnej z cukrem i mlekiem jest szkodliwa w ciąży?
Czy raczej nie? Czy bardziej szkodliwa jest herbata z cytryną?
Uwielbiam herbatę - mąż mówi na mnie w domu "herbacianka", kawę też lubię(ale
nie za dużo, bo potem mam drgawki, wiem już, ze w ciągu całego dnia mogę
pozwoilć sobie tylko na 1 filiżankę)szczególnie rano.
Co Wy na to?
Prosze o Wasze opinie.
Dziękuję.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • agaw00 Re: Kawa w ciąży? 04.03.05, 21:15
      ja tez lubie kawe i herbate..bardzo ale teraz ograniczyłam jak najbardziej
      spozycie. Podobno 1 dziennie to nie przestepstwo:) ale staram się zastepowac to
      sobie naturalnymi napojami(maliny z ciepłą woda, porzeczki, cytryn: herbatki
      robie "lury") pije takze herbate z malin bo jestem przeziębiona. Na pewno
      herbata mniej szkodzi niz kawa.
      • nioo Re: Kawa w ciąży? 05.03.05, 11:35
        herbatę piję codziennie po kilka szkalnek. jest to jednak typowa lurka i dodaję
        do niej cytrynę. co do kawy piję bezkofeinową. ale z tego co słyszałam od innych
        ciężarówek jedna prawdziwa i w dodatku z melczkiem nie szkodzi, wiele przyszłych
        mamuś sobie na to pozwala
      • jopiec Re:maliny? 07.03.05, 10:09
        Maliny uznawane są za środek wczesnoporonny...Uważaj jeśli jesteś we wczesnej
        ciaży!pozdr.
        • zuza03 Re:maliny? 07.03.05, 10:19
          Jopiec serio maliny tak dzialaja??
          a herbata malinowa tez?? skad to wiesz, lekarz ci powiedzial czy dgzies
          przeczytalas ?
          ja jestem w trakcie staran ale codziennie zlopie po kilka szklanek herbaty
          malinowej i obowiam sie zeby nie zaszkodzila bo przeciez nie bede wiedziala juz
          pierwszego dnia ze jestem w ciazy
          • badarka Re:maliny? 07.03.05, 10:24
            Maliny???
            Oj, ja piję sok malinowy (prawdziwy, z malin, nie na aromatach) praktycznie
            codziennie, bo go uwielbiam. Na przemian z truskawkowym :)
            I to od samego początku ciąży. Jak byłam przeziębiona w 8-9tc piłam nawet kilka
            razy dziennie...
            Jakoś nie zaszkodziło, a dziś zaczynam 17tc :)
            • zuza03 Re:maliny? 07.03.05, 10:34
              no ale widzialas co kolezanka napisala..dlatego zapytalam skad to wie

gratulacje
              • mania3 Re:maliny? 07.03.05, 16:00
                Soki malinowe z powodzeniem można pić tak jak i herbaty malinowe.Nie można
                tylko pić we wczesnej ciąży herbaty z LIŚCI malin.Ta z kolei polecana jest pod
                koniec ciąży
    • maja_mag Re: Kawa w ciąży? 05.03.05, 12:15
      Hej dziewczyny. A ja może nieco przesadzam, ale odstawiłam zupełnie i kawę i
      herbatę. Choć czasami mam wielką ochotę, ale się zawzięłam i powiedziałam NIE!
      Piję soki (najlepiej roboty mojej mamy) z wodą i kupiłam sobie herbatę dla
      kobiet w ciąży. No i oczywiście piję wodę mineralną niegazowaną. A ostatnio
      mało piję (choć wiem, że to źle) ale co ja zrobię jak po napojach i zupach jest
      mi niedobrze. Czy któraś z Was tez tak ma?? Pozdrawiam. Maja
      • boberek76 Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 15:01
        a gdzie można kupić taką herbatkę dla kobiet w ciąży?
    • dziub3 Re: Kawa w ciąży? 05.03.05, 17:44
      Można wypić sobie kawę, zwłaszcza jak masz niskie ciśnienie. Spadki ciśnienia
      też nie są dobre, mogą powodować niedokrwienie płodu. Ja jestem straszną
      kawiarą i mam z reguły za niskie ciśnienie. Lekarz pozwolił mi pić ale tylko
      zabieloną mlekiem i oczywiście 1 lub 2 małe a nie trzy litry.
    • budzik11 Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 11:41
      Pierwsze słyszę o tych malinach, prawdę mówiąc, to myślę, że komuś pomyliło się
      z malwą (czarną), która faktycznie działa poronnie.
      Czytałam gdzieś, że jak ktoś jest kawoszem, to lepiej, żeby sobie pozwolił na
      małą kawkę z mleczkiem niż cierpał. Ale fakt, kawa nie jest zdrowa. Czytałam
      też gdzieś z kolei, że nawet kosmetyki z zawartością kawy (np. na cellulitis)
      nie sa wskazane w ciąży.
      A czarna herbata zawiera teinę, która jest bardziej szkodliwa niż kawa, ale w
      napoju jest jej mniej niż kofeiny w kawie (nikt nie pija herbaty tak mocnej jak
      kawy) więc w sumie działanie szkodliwe i dawka jest podobna. Ja nie lubię
      czarnej herbaty w ogóle, za tu lubię zieloną, a już najbardziej herbatki
      owocowe (ale takie prawdziwe owocowe, a nie aromatyzowaną owocowo czarną).
      Polecam wszystkim herbatki Herbapolu z serii Idylla, mają wielki wybór smaków i
      to są prawdziwe owocowe herbaty (hibiskus, maliny, grejphrut, jabłko, owoce
      lasu, mandarynka itp).
    • monique23 Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 12:31
      Tez slyszałam, ze 1 kawa z mleczkiem i cukrem to nie przestepstwo,
      ale profilaktycznie przerzuciłam się na kawę zbożowa ANATOL,
      polecam jest w ekspresowce jak herbata, a z mlekiem i cukrem smakuje "prawie"
      jak Nescafe 3 w 1 :-))))
      Co do czarnej herbaty tez slyszalam, ze mocna moze byc bardziej szkodliwa niz
      kawa,
      ale ja robie sobie slabiutka z cukrem i cytryna
      i na razie wyrzutow nie mam ;-)
      Pije tez herbatki z suszonych owocow,
      te napewno nie zaszkodza.
      No i odpadają napoje gazowane,
      w których jest dwutlenek węgla.
      Zaskoczyła mnie opinia o malinach ?!?
      Bo ja się właśnie ostatnio niestety podziębiłam,
      nie stosowalam zadnych lekow
      i jedyne co mi dawalo ulge to rozpuszczalna herbatka malinowa.
      teraz jestem w 11tc i nie zauwazylam, zeby sie dzialo cos zlego.
      • agaw00 Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 13:26
        czesc
        mnie nie tylko zaskoczyło info o malinach ale i przeraziło...mam problemy z
        utrzymaniem ciązy i od tygodnia jestem na lekach ale tez pije herbate malinową
        bo jestem przeziebiona no i jest bardzo smaczna. Dziewczyny chyba nie od tego
        mam takie skurcze!!
        • ewmag Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 14:23
          Ja z kolei slyszalam, ze pod koniec ciazy sie nie powinno malin ani herbatek
          malinowych pic, bo moga przyspieszyc porod, ale nie wiem czemu, moze dlatego ze
          maliny zawieraja cos tam takiego, co jest tez w aspirynie, a aspiryny w ciazy
          nie mozna przeciez.
    • kasia1103d Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 15:02
      kawa jedna dziennie nie zaszkodzi, bo przecież nie można odmawiać sobie
      wszystkiego!! A co do tych malin to jakaś bzdurka bo na początku ciąży bardzo
      sie rozchorowałam i na wygrzanie piłam herbate malinową i zwykłą z sokiem
      malinowym i cytrynką (sam lekarz mi to poradził!!!)
    • boberek76 Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 15:06
      ja piję 1 kawkę z mlekiem a raczej mleko z kawą :) Więcej mleka niż kawy,
      herbaty w ogóle, wolę soki naturalne zalane ciepłą wodą. Zresztą czytałam w
      jednej mądrej ksiażce o ciąży, że tak naprawde nie stwierdzono naukowo
      zależności między kawą a ciążą. Ale na wszelki wypadek wczoraj kupiłam sobie
      nescafe bezkofeinową i naprawde smakuje jak normalna kawa z kofeiną. Polecam
    • e_rubi Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 17:43
      Ja pije kawe, jedna czasem dwie dziennie - mam niskie cisnienie i moj gin nie widzi zadnych przeciwwskazan. Wiadomo, ze trzeba ograniczyc, ale niewielkie ilosci nie szkodza malenstwu, wiec sie zupelnie nie przejmuje.
    • monique23 Re: Kawa w ciąży? 07.03.05, 18:28
      Opinie na temat kawy są różne,
      jednak w większości źródeł jednak napisane jest,
      że nie powinno się pić kawy.
      Wiadomo każdy ma swój rozum i swoją wolę
      i zrobi jak będzie uwazać za słuszne,
      natomiast nie zaszkodzi zasięgnąć różnych opinii.
      Polecam stronę BAJBUS.PL www.bajbus.pl/index.phtml
      gdzie jest fajny artykuł o diecie w trakcie ciąży.
      Natomiast załączam cytat ze strony: maluchy.pl/ciaza_i_porod/
      "W czasie ciąży nie pij kawy i innych napojów zawierających kofeinę. Pamiętaj,
      że kofeina źle wpływa na płód. Jej nadużywanie utrudnia przyswajanie przez Twój
      organizm żelaza oraz powoduje ubytek wapnia."
      • syllllwia Maliny. 08.03.05, 09:42
        Co do malin to fakt, pod koniec 1 ciąży zaczęłam pić sok malinowy z wodą w
        piątek a w niedzielę urodziłam. W piatek byłam na badaniu u lekarza i
        powiedział, że nie ma skurczy, a jak zadzwoniłam do niego w niedzielę, ze jadę
        do szpitala i że zaczęło się to był w lekkim szoku, bo był pewnien, że to
        jeszcze nie pora na przyjście na świat dziecka i że jeszcze spotkamy sie na
        kolejnym badaniu w poniedziałek i wtedy miał mnie zatrzymać w szpitalu.
        Więć potwierdzam dzałanie malin.
        Pozdrawiam.
        Syllllwia, Alicja (13.07.2003r) i ...?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16456336
        tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20051115/dt/6/k/ea60/preg.png
    • e_rubi Re: Sok z malin a herbata z lisci malin 08.03.05, 15:38
      To chyba przypadek, bo sok z malin ani herbatka z malin nie dziala w ten sposob.
      Tylko herbata z LISCI MALIN - to sie zaleca by pic przed porodem. Pytalam polozna.
      • aaniagdynia Re: Sok z malin a herbata z lisci malin 09.03.05, 08:31
        Ja mam niskie ciśnienie i pije jedna, dwie kawy dziennie. Słabą ale za to bez
        mleka, bo z mlekiem nie znosze. Piłam również w poprzednich ciążach i
        dzieciaczki były zdrowe i duże. Lekarz mi kazał pić jak przychodziłam do niego
        z ciśnieniem 90/50.Powiedział ze to ciśnienie może być niebezpieczne,a nie
        słaba kawa. Nie popadajmy w obłed. Wiadomo że w ciąży nie wolno alkoholu,
        papierosów czy jeszcze kilku innych, ale na forum przeczytalam takie różne
        porady, na temat co można,a czego nie, że można naprawdę ogłupieć. Trzeba dbać
        aby dieta była zróżnicowana to maluszek będzie otrzymywał wszystko, czego
        potrzebuje. Zastanówmy się czy za mało nie wychodzimy na spacery, przez co nie
        dotleniamy dzieciaczki, albo czy nie zadużo się denerwujemy, a nie czy serek
        brie zaszkodzi dzidziusiowi.
        Pozdrawiam
        Ania
    • budzik11 Re: Kawa w ciąży? 09.03.05, 09:26
      A jeszcze jedno - dodanie do herbaty cytryny i/lub cukru nie powoduje, że ta
      herbata zawiera mniej teiny :) Niektóre dziewczyny piszą, że piją herbatę, ale
      z cukrem i cytryną. Niczego to nie zmienia. Natomiast dodanie mleka do kawy
      niweluje trochę działanie kofeiny. Tak czytałam :)
      • edytagolabek Re: Kawa w ciąży? 09.03.05, 11:01
        ja piję 2 małe kawy rozpuszczalne z mlekiem. W pierwszej ciąży też piłam. Mam
        bardzo niskie ciśnienie, jak byłam w szpitalu i nie piłam 3 dni kawy to miałam
        ciśnienie 90/55 i czułam się źle. Jak mi mąż przyniósł kakę w termosie to od
        razu zrobiło mi się lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka